Plaattektoniek (luister cd nummer 2!)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plaattektoniek (luister cd nummer 2!)"

Transcriptie

1 Plaattektoniek (luister cd nummer 2!) De aarde bestaat uit losse stukken die ronddrijven op een hete brij van gesmolten steen. Soms botsen die stukken: aardbeving! Soms schuiven ze onder elkaar en komt er hete lava boven! Vulkaan uitbarsting! Bekijk de volgende filmpjes: Experimenteren / maken (thuis opdracht) Boots een vulkaan uitbarsting na: Neem een kijkje op de volgende web-site: of

2 De WC / hygiëne, nummer 3 luister CD Je kunt ziek worden van onzichtbare organismen, zoals bacteriën die zich verspreiden via water of lucht een vuil glas of zelfs via een vel papier. Voorkom besmetting en redt mensen levens! Eet met schone handen, hoest met een hand voor je mond en was je handen na een toilet bezoek! lespakket: Ga naar de volgende site een doe het on-line spel: Bekijk de volgende 2 filmpjes: Maak een korte presentatie met een powerpoint en laat deze zien in de klas.

3 Energie (nummer 5 luister CD) Energie kan nooit echt opraken, maar aan sommige soorten energie hebben we gewoon niks. Dus gebruiken we ze niet. Zoals wrijvingswarmte van een windmolen. Bekijk de volgende filmpjes: Ontwerp: Op papier een perpetuum mobile. En bespreek deze met elkaar. Je kunt deze aflevering van klokhuis bekijken voordat je gaat beginnen: Maak zelf een windmolen met een werkblad van NEMO: Bekijk de volgende web-kwestie en verbeter het energie verbruik op school:

4 Darwin, evolutie, luister cd nummer 6 Charles Darwin vroeg zich af waar alle verschillende dieren- en plantensoorten toch vandaan komen en bedacht dat alle wat leeft misschien wel uit 1 en dezelfde soort zijn voortgekomen. Bekijk het volgende filmpje: en Print de werkbladen uit van de volgende site: en maak deze. Print daarna de werkbladen uit van de volgende site en maak deze ook: Schrijf tenslotte een verhaal over hoe jij denkt dat de wereld en al het leven er op ontstaan is.

5 Algoritmen, luister cd nummer 7 Ervaar: ga naar de volgende site: Zoek uit wat priemgetallen zijn. Zoek een kaartje van je dorp waar de school ook op staat. Wat is de kortste route van je huis naar school? Hoeveel verschillende routes kun je nemen? Speel het volgende spelletje: boter, kaas en eieren. Speel het samen 15 keer. Kun je het altijd winnen? Hoe kun je altijd winnen? Wat is de winnende strategie? Maak: Kies een soort blokken. (kapla bijvoorbeeld) De een geeft instructies (ZONDER TE HELPEN) de ander doet wat er gezegd wordt. Zorg dat je de bouw instructies op een goede duidelijke manier geeft en in een goede volgorde (algoritme!) Is een goede volgorde en duidelijk uitleg noodzakelijk?

6 Het brein / geheugen luister CD nummer 8 Als je iets vergeten bent, kun je het soms niet meer terug vinden in je geheugen. Geen wonder, want dat bestaat uit een netwerk van honderd miljard zenuwcellen!!!!! Herinneringen zitten overal en nergens. een filmpje over hersenen: Speel een geheugen spel: Pak 1 uit de kieskast, memorie of het geheugenspel. Lukt dat goed? Wat vind je lastig? Ga naar de volgende site: Hier staat een lespakket, lees de informatie, kies een leuk experiment (en) en voer deze uit. Speel het spelletje.

7 De kernbom / atoombom luister CD nummer 9 Als je 1 atoom in tweeën splijt, krijg je 2 kleinere atomen en een heleboel energie. in een atoombom gebeurt dat in het groot. En dat is hartstikke gevaarlijk!!!! Bekijk de volgende filmpjes: Het volgende filmpje gaat over radioactief afval: Maak: Je bent journalist en moet verslag doen van de atoombom explosie in Hiroshima in Bekijk eerst het volgende filmpje: Zorg ervoor dat je pagina (1 a-4tje) eruit ziet als een pagina ui de krant. Met bijpassende foto's van de explosie en alle feiten die er bij horen.

8 Cognitie, luister cd nummer 10 Cognitie is wat je hoofd doet met wat er om je heen gebeurt: onthouden, erover nadenken, erover praten en er vervolgens iets nieuws mee doen. Knap van je hersenen! Kijk de volgende filmpjes: over hersenen en MRI over het zenuwstelsel: Experimenteer: Doe verschillende proefjes met je zintuigen: Speel: een on-line quiz over het zenuwstelsel:

9 Fotosynthese, luister CD nummer 12 Groene plantenbladeren veranderen zonlicht, wat en koolzuurgas in suiker en zuurstof. Van suiker groeit de plant en alle dieren en mensen die hem opeten. Zonder zon en planten hebben we niets te eten! De volgende filmpjes: over fotosynthese: klokhuis: animatie van fotosynthese: Maak: Een informatie blad over fotosynthese. Zorg ervoor dat door tekeningen duidelijk wordt hoe het werkt met het blad, de bladgroenkorrels, zon, zuurstof, enzovoort. Er moet ook een tekening van de doorsnede van een blad op komen te staan en een kort verhaaltje over de werking van fotosynthese.

10 Symbolen en formules luister CD nummer 14 Op het woord stoel kun je niet zitten. Het is een symbool, net als alle cijfers en letters. Als je afspreekt wat een symbool precies betekent, kun je ze combineren en heel snel rekenen. Bespreek samen: waar kom je symbolen tegen? Zijn woorden ook symbolen? Zijn symbolen handig? Onderzoek: Onderzoek de omgeving in en rond de school. welke symbolen kom je tegen? Maak er foto s van en leg ze vast in een powerpoint. Weten alle kinderen wat ze betekenen? Ontwerpen: Bekijk het volgende filmpje: Verzin nu zelf een verhaaltje in symbolen. Puzzelen: Ga naar: En los de rebussen op, er staan wel 10 werkbladen met rebussen en spreekwoorden.

11 De oerknal, luister CD nummer 16 Het hele heelal was vroeger zo groot als een speldenknop. Bijna 14 miljard jaar geleden, na de oerknal (zonder geluid), begon het ineens te groeien. Het groeit nog steeds door, héél stilletjes een reis door het melkweg stelsel: Demonstreer: maak met een stift, stippen op een lege ballon. Blaas de ballon op, De stippen bewegen allemaal van elkaar af. Dit lijkt een beetje op de oerknal. spel: Ga naar: en

12 Ecosysteem, luister Cd nummer 17 In de natuur is het opeten en opgegeten worden. Dode dieren en planten zijn ook voedsel: dat is de natuurlijke kringloop. De mens past niet goed in de kringloop, want hij haalt voedsel van heel ver weg en maakt veel afval. Gelukkig leren we weer om onderdeel van de kringloop te worden. Maken: Maak je eigen ecosysteem. Je bekijk wat er gebeurt en schrijft dat per dag op. Bekijk hoe je dat moet doen op: Bekijken: Filmpje over ontstaan van compost: Maken: Maak je eigen voedselketen mobiel. Kijk naar de uitleg op:

13 Pavlov reactie, luister CD nummer 22 Met sommige reflexen wordt je geboren: als je jeuk hebt, ga je krabben. Andere reflexen leer je later aan. Dat je bang bent voor honden omdat je een keer gebeten bent door een hond, bijvoorbeeld. Reflexen afleren is heel moeilijk Filmpje over het experiment van Pavlov : Onderzoeken: Verzamel verschillende geuren in potjes. Laat een geblinddoekt persoon ruiken. Wat doet de geblinddoekte persoon allemaal? Schrijf bij elke geur op wat de ruiker doet. Onderzoek reflexen:

14 Newton, luister CD nummer 24 Isaac Newton vroeg zich af waarom een appel naar de aarde viel en de maan niet. Het antwoord is verrassend: de maan valt ook naar de aarde! En dat komt door de zwaartekracht. Aflevering van het klokhuis over zwaartekracht: Lees: Lees dit verhaal: Onderzoeken: Onderzoek de luchtweerstand bij verschillende voorwerpen. Klein, groot, licht, zwaar. Voorspel welk voorwerp het eerste op de grond terecht komt, bedenk waarom dat zo is. Je verzamelt zelf een aantal voorwerpen en probeert dit uit. Wat je hebt ontdekt, schrijf je op.

15 Einstein, luister CD nummer 28 Albert Einstein is misschien wel de beroemdste wetenschapper ter wereld. Hij was belangrijk voor de ontwikkeling van relativiteitstheorie. Ook ontdekte hij dat er niets zo snel kon reizen als een lichtstraal en dat licht bestaat uit piepkleine pakketjes energie. Een filmpje over Einstein: Experimenteer: Verschillende proefjes over licht: Maak: Je bent journalist, schrijf een artikel over Einstein. Zorg ervoor dat alle belangrijke dingen erin staan. Je artikel moet er uit zien als een kranten pagina, je maakt het in word. Ook moeten er plaatjes bij ter verduidelijking van de tekst. Hier kun je informatie vinden:

16 Dijken / Waterwerken, luister CD nummer 31 Een groot deel van Nederland ligt lager dan de zee en de dijken moeten ervoor zorgen dat Nederland niet overstroomt. Soms moet je ook wat ruimte laten voor het water en soms moet je slimme brede dijken bouwen waar je ook windmolens op kunt zetten. Filmpjes over De delta werken: afsluitdijk: Maak: Een werkblad over dammen en dijken: Lesmateriaal: Print de werkbladen uit en maak ze:

17 DNA, luister CD nummer 33 DNA is het molecuul van het leven, het zit al een kluwen in elke cel. Eeneiige tweelingen hebben dezelfde bouwcode of DNA in hun cellen, daarom lijken ze op elkaar. Maar als je een eenling bent is je DNA uniek.. Filmpjes over DNA Hier vind je nog meer informatie: Maak: Maak een informatieblad over dna, 1 a-4tje. Zorg ervoor dat alles erop staat, maak dingen duidelijk door plaatjes.

18 Landbouw, luister CD nummer 34 Dankzij de landbouw hoef jij niet meer op jacht. Landbouw is: nuttige planten op een plaats verbouwen en ze goed verzorgen met water en voedsel. Met dieren kan dat ook. Daarom kunnen we veel meer mensen te eten geven dan vroeger. En dat is ook nodig, want de wereld bevolking neemt nog steeds toe. Bekijk de volgende filmpjes: Maak: Een quiz on-line: Werkbladen: Download en print werkbladen van de volgende site:

19 Voorouders / de mens, luister CD nummer 38 Er zijn een paar soorten oermensen, maar die zijn allemaal uitgestorven. Alleen de homo sapiens bestaat al jaar. Want dat zijn wij zelf. Bekijk de volgende filmpjes: Archeologie: steentijd: Maak: Een grotschildering op papier, denk er over na wat je wilt vertellen met je grot schildering. Bekijk een aflevering van de Flintstones (opzoeken op youtube). Welke dingen kloppen echt en welke dingen zijn onzin Schrijf ze op.

20 Zonnestelsel, luister CD nummer 44 Er zijn zo n 70 triljard sterren in de zichtbare hemel. Dat is een 7 met 22 nullen. Er zouden dus best 70 miljoen leefbare planeten kunnen zijn. Maar in ons zonnestelsel is er maar 1. Filmpje: Over dag en nacht op onze planeet: Ontdek: Welke planeten en sterren zijn zichtbaar, welke ken je? Schrijf ze op, hoe zien ze eruit? Maak: Een mini planetarium:

21

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

VOEDSEL/ Beriberi, luister CD 39

VOEDSEL/ Beriberi, luister CD 39 VOEDSEL/ Beriberi, luister CD 39 Van eten met te weinig vitamines erin kun je nare ziektes krijgen, zoals scheurbuik of beriberi. In arme landen nog steeds. Gevarieerd en gezond eten is daarom zo belangrijk.

Nadere informatie

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4

LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 LESSENSERIE HEELAL GROEP 3/4 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten bij de

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESMODULE BASISSCHOOL DOCENTEN LESDOELEN Leerlingen ervan bewust maken dat de hersenen van belang zijn bij alles wat je denkt en doet. Leerlingen bewust maken van de voor-

Nadere informatie

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8

LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 LESSENSERIE ERFELIJKHEID EN DNA GROEP 7/8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 4 Overzicht lesinhouden 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BOVENBOUW HAVO/VWO DOCENTEN

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BOVENBOUW HAVO/VWO DOCENTEN LESMODULE BOVENBOUW HAVO/VWO DOCENTEN LESMODULE BOVENBOUW HAVO/VWO DOCENTEN LESDOELEN Leerlingen ervan bewust maken dat de hersenen van belang zijn bij alles wat je denkt en doet. Leerlingen bewust maken

Nadere informatie

Onderzoeken. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Onderzoeken Groep 5-6 Leerlingen In de klas versie 10-2013 1

Onderzoeken. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Onderzoeken Groep 5-6 Leerlingen In de klas versie 10-2013 1 Onderzoeken Jouw werkbladen In de klas Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Onderzoeken Groep 5-6 Leerlingen In de klas versie 10-2013 1 Wetenschap overal om ons heen

Nadere informatie

TEAM 5 ENERGIE. onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL

TEAM 5 ENERGIE. onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL TEAM 5 ENERGIE onderzoek naar energiegebruik en schone energie JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE OP SCHOOL VERSIE 2 2012 2 TEAM 5 - energiegebruik en schone energie UITNODIGING

Nadere informatie

LESBRIEF 3. Leerlingen

LESBRIEF 3. Leerlingen LESBRIEF Leerlingen LES - JOUW DOCENT IS EEN GOUDMIJN De beste hulp krijg je van kennissen Netwerken kun je leren Vanaf je geboorte hoor je bij anderen, jouw sociaal netwerk. Dat netwerk groeit vanzelf

Nadere informatie

Wat beeld jij je in?

Wat beeld jij je in? Leerlingenbladen Wat beeld jij je in? Verbeeldingskracht Lessenserie over zelfbeeld en over beroepsbeelden bèta/techniek voor het eerste leerjaar van het voortgezet onderwijs Les 1 Zelfbeeld 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Werkbladen. Zon op school Peelland

Werkbladen. Zon op school Peelland Peelland Werkbladen Het project Zon op School is tot stand gekomen door samenwerking van een aantal organisaties in Zeeland; het Zeeuws Platform Duurzame Ontwikkeling (ZPDO), het Regionaal Pedagogisch

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

TEAM 1, het verlich0ng- en zonneverlich0ngteam. School:.. Team 1 - verlichting en zonlicht Eigen Energie op school p. 1

TEAM 1, het verlich0ng- en zonneverlich0ngteam. School:.. Team 1 - verlichting en zonlicht Eigen Energie op school p. 1 TEAM 1, het verlich0ng- en zonneverlich0ngteam Naam: School:.. Groep: Eigen Energie op school p. 1 ONDERZOEK NAAR ZONLICHT EN VERLICHTING Afspraken om van jullie team een superteam te maken Jullie gaan

Nadere informatie

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ...

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ... Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN... HET JAARTHEMA VOOR 2010. Elk jaar geeft de VN (=Verenigde Naties) een thema aan een jaar. De Verenigde Naties zijn op 24 oktober 1945 opgericht. Ze willen

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Vo or pubers met power

Vo or pubers met power 1 Vo or pubers met power Puber Power. Niet voor niets is dat de titel van dit boek. Of je het nu wilt of niet, de pubertijd is een heel bijzondere tijd. Het is een tijd waarin je begint te ontdekken wie

Nadere informatie

THEMA 1 MENS & AARDE. LES 2 Omstandigheden op aarde. Deze les gaat over: Bij dit thema horen ook:

THEMA 1 MENS & AARDE. LES 2 Omstandigheden op aarde. Deze les gaat over: Bij dit thema horen ook: Powered by ESA NEMO NSO SPACE EXPO WNF THEMA 1 MENS & AARDE LES 2 Omstandigheden op aarde Deze les gaat over: Leefbare omstandigheden op aarde Experimenteren met zwaartekracht en luchtdruk Bij dit thema

Nadere informatie

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen

Team 6: Zonnepanelen. Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Zonnepanelen op school Team 6: Zonnepanelen Onderzoek naar het gebruik van zonnepanelen Jullie gaan onderzoeken welke producten er zijn op zonnecellen 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Bedankt voor jullie inzet!

Bedankt voor jullie inzet! Uitnodiging Zet je in voor mensen die wel wat afleiding kunnen gebruiken! Doe wat goeds voor je medemens en word bijvoorbeeld buddy van een jongere met psychiatrische problemen. Je kunt dit doen door je

Nadere informatie

LES 1: Ik kan helpen in de keuken

LES 1: Ik kan helpen in de keuken WERKBLAD GA VOOR GEZOND! Eten en drinken LES 1: Ik kan helpen in de keuken 1 Vind je het lekker om warm te eten? Ja, want...... Nee, want...... 2 Mag je helpen met boodschappen doen? Ja Nee, omdat......

Nadere informatie

Paddenstoelen in de klas

Paddenstoelen in de klas Paddenstoelen in de klas alle groepen docentenhandleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Paddenstoelen in de klas Docentenhandleiding Redactie Lay-out Elena Francissen Martijn Weesing Rik Kuiper Agnes

Nadere informatie