Project First Offenders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Project First Offenders"

Transcriptie

1 Project First Offenders Op 1 mei 2012 startte het Parket van de Jeugdrechtbank van het gerechtelijke arrondissement Gent samen met de Dienst Maatschappelijke Zorg en de jeugdinspecteurs van politie Gent het project First Offenders. De term First Offenders verwijst naar de pleger van een misdrijf tegen wie voor het eerst een proces-verbaal wordt opgesteld, in dit geval minderjarige plegers van een als misdrijf omschreven feit. Het doel is tweeledig: enerzijds recidive vermijden en anderzijds hulp aanbieden indien het gedrag van de jongere een signaal blijkt van achterliggende problemen. Doelgroep De doelgroep van het project zijn de zogenaamde First Offenders, minderjarigen (-18 jaar) die voor de eerste keer een door de politie vastgesteld feit hebben gepleegd en die in Gent gedomicilieerd zijn. Volgende vastgestelde feiten komen in aanmerking: Winkeldiefstal (misdrijfcode 12) Gewone diefstal (misdrijfcode 18) Slagen en verwondingen (misdrijfcode 43) Gebruik van blanke wapens (alle wapens die geen vuurwapens zijn, zoals messen en boksijzers) (misdrijfcode 36) Werking Dagelijks wordt bij de Politie Gent een opsomming gemaakt van minderjarigen die zich schuldig hebben gemaakt aan één van bovengenoemde feiten. De namen van de minderjarigen die voldoen aan de voorwaarden voor het project FO worden doorgegeven aan het Jeugdparket van Gent. Het parket gaat na of deze jongeren in aanmerking komen voor de projectmatige aanpak. De weerhouden jongeren worden in twee leeftijdscategorieën opgedeeld: -12-jarigen: de consulenten van de dienst Maatschappelijk Zorg maken een sociaal onderzoeksrapport over de leef- en schoolsituatie van de minderjarige. Dat rapport wordt doorgestuurd naar het jeugdparket. Indien blijkt dat de opvoedingssituatie van de betrokkene ernstig verstoord is, wordt een proces-verbaal problematische opvoedingssituatie opgemaakt. De dienst Maatschappelijke Zorg volgt de jongere dan gedurende 6 maanden op. +12-jarigen: de ouders en de minderjarigen worden uitgenodigd op het wijkcommissariaat van hun woonplaats van de minderjarige voor: o een gesprek met een jeugdinspecteur o de opmaak van een excuusbrief o de opmaak van een contract van opvolging (waarin afgesproken wordt dat de betrokkene geen nieuwe feiten mag plegen) o de regeling van een eventuele schadevergoeding. Indien niet wordt ingegaan op de uitnodiging of indien het gesprek niet geleid heeft tot het opstellen van een contract en/of excuusbrief of indien de ouders niet bereid zijn tot herstel van de schade, zal de jeugdinspecteur een navolgend proces-verbaal opstellen en dit doorgeven aan het jeugdparket. Het jeugdparket volgt het dossier dan verder op. Indien er wel een contract wordt afgesloten, wordt door de jeugdinspecteur een navolgend procesverbaal opgesteld met de datum waarop het contract wordt afgesloten. De jeugdinspecteur controleert tijdens de looptijd van het contract (6 maanden) of de First Offender de voorwaarden van het contract naleeft.

2 Bij schending van het contract wordt het contract afgesloten en wordt een navolgend proces-verbaal overgemaakt naar het jeugdparket. Het jeugdparket volgt het dossier verder op. Bij naleving wordt het contract positief afgesloten, eveneens door een navolgend proces-verbaal aan het jeugdparket, en wordt het feit geseponeerd. Het parket stuurt een brief aan de ouders en de minderjarige waarin de minderjarige eraan herinnerd wordt dat het dossier op het jeugdparket bewaard blijft tot hij/zij 18 jaar is. Cijfergegevens van mei 2012 tot mei 2013 Er waren in totaal 343 dossiers waarin wij voor 93 dossiers de goedkeuring kregen van het parket. Het betreft 54 jongens en 39 meisjes. Volgens leeftijd zien we volgende verdeling: leeftijd aantal Per categorie zien we volgende verdeling: Categorie Aantal Winkeldiefstal 71 Gewone diefstal 8 Slagen en verwondingen 13 Categorie geslacht totaal m v Winkeldiefstal Gewone diefstal Slagen en verwondingen Aantal FO s afgesloten 70 Vroegtijdig Niet ingestapt 1 afgesloten Nieuwe feiten 9 Andere Cijfergegevens van mei 2013 tot en met december 2013 Er waren in totaal 198 dossiers waarin wij voor 24 dossiers de goedkeuring kregen van het parket. Het betreft 15 jongens en 9 meisjes. Bij 16 aanmeldingen wacht men op beslissing van parket en 12 aanmeldingen waarbij we wachten op het verhoor van minderjarigen. Volgens leeftijd zien we volgende verdeling: leeftijd aantal Per categorie zien we volgende verdeling: Categorie Aantal Winkeldiefstal 16 Gewone diefstal 3 Slagen en verwondingen 4 Categorie geslacht totaal m v Winkeldiefstal Gewone diefstal Slagen en verwondingen Aantal FO s afgesloten 45 Vroegtijdig Niet ingestapt 5 afgesloten Nieuwe feiten 3 Andere

3 Bespreking van de cijfergegevens Voor de periode van mei 2012 tot mei 2013 waren er 343 aanmeldingen via het Operationeel Informatie centrum (OIC). Uiteindelijk werden er 93 dossiers weerhouden voor het FO-project. Van de 250 dossiers die niet in aanmerking kwamen, waren er 85 minderjarigen niet gedomicilieerd in Gent, 82 minderjarigen hadden reeds een ander feit gepleegd, bij 30 minderjarigen was er geen toestemming van het parket ( andere MOFen/of VOS-dossiers), 26 minderjarigen waren illegaal, de overigen waren VOS-dossiers, ambtshalve geschrapt. Voor de periode van mei 2013 tot en met december 2013 waren er 198 aanmeldingen waarvan er 24 dossiers opgestart werden als FO, 140 aanmeldingen werden niet opgestart : 58 minderjarigen niet gedomicilieerd in Gent, 28 minderjarigen hadden een ander feit gepleegd, 47 minderjarigen waarbij we geen toestemming kregen van het parket ( andere MOF- en/of VOS-dossiers), 4 minderjarigen die illegaal waren. De overigen waren VOS dossiers, ambtshalve schrapping.. Bij 16 aanmeldingen wacht men op de beslissing van het parket en van 12 aanmeldingen wordt er gewacht op het verhoor van de minderjarigen. Werkproces FO Op 18/01/2013 en 26/11/2013 was er een evaluatie van het project FO door het parket. De algemene bevinding was positief. Er werden volgende afspraken gemaakt: 1) Bij weigering van het ondertekenen van het contract door de minderjarige of één van zijn ouders meldt de jeugdinspecteur dit aan het parket. Vanuit het parket zal men een waarschuwingsbrief opsturen. Afhankelijk van de reden van weigering, kan via kantschrift nazicht van de opvoedingsomstandigheden worden gevraagd. 2) Bij het gesprek en het ondertekenen van het FO-contract dient er gestreefd te worden naar de aanwezigheid van beide ouders. Als dit echter niet mogelijk is, is één ouder voldoende. Bij ouders die uit de echt gescheiden zijn, is het noodzakelijk om beide ouders in te lichten. 3) Om verwarring rond de datum van opstart van het FO-project te vermijden, wordt de datum van ondertekening van het contract genomen. Hiertoe wordt een navolgend pv opgesteld bij de ondertekening van het contract, zodat ook het parket op de hoogte is van de opstartdatum. Indien het contract niet onmiddellijk ondertekend kan worden (vb. vakantie, verhuis, ziekte enz.), is er de afspraak dat de jeugdinspecteur via een navolgend pv het parket inlicht. 4) Om de navolgende pv s, waarbij men melding maakt van het einde van het contract, min of meer te uniformiseren en zo het parket de nodige info te geven inzake de controlemethodiek gedurende de 6 maanden, alsook de contacten met de school zal er in de toekomst een eenvormig pv opgesteld worden.

4 Uit de bevraging van de jeugdinspecteurs blijkt dat zij heel positief zijn over het project. Door de laagdrempeligheid van het project kunnen er eventuele problemen binnen het gezin gedetecteerd worden en leren zij de jongeren kennen binnen hun wijk waardoor men proactief kan werken. De jeugdinspecteurs hebben niet alleen de taak om de jongeren op de vingers te tikken maar zij willen de jongeren ook effectief helpen: de afstand tussen de jongere en de politie verkleint waardoor positieve banden kunnen ontstaan, het project werkt m.a.w. dus ook drempelverlagend. De jeugdinspecteurs geven aan dat de aanwezigheid van een consulent tijdens het gesprek een meerwaarde heeft, maar erkennen het probleem dat het maken van een afspraak met vier partijen (de ouders, de minderjarige, de consulent en de jeugdinspecteur) de visie om kort op de bal te spelen bemoeilijkt. Bovendien laat de huidige personeelsbezetting binnen DMZ niet toe dat op elk gesprek een consulent aanwezig is. Daarom werd er geopteerd om sinds juni 2013 de dossiers van 12 jarigen te laten opvolgen door de consulenten en de + 12 jarigen door de jeugdinspecteurs. Ouders reageren over het algemeen positief: vaak straffen ze zelf hun kind maar het feit dat er vanuit de politie ook nog een boodschap en signaal komt, wordt als positief ervaren. Een groot deel van de jongeren houdt zich aan de gemaakte afspraken. Vaak hebben ze het moeilijk met het schrijven van de excuusbrief (wat ook gerust een tekening of een collage mag zijn). Het doel van het project First Offenders is tweeledig nl. enerzijds recidive vermijden en anderzijds hulp aanbieden indien het gedrag van de jongere een signaal blijkt voor achterliggende problemen. Wat betreft de tweede doelstelling ontvangen wij van zowel de jeugdinspecteurs, de consulenten, de ouders als de minderjarigen positieve signalen. Om na te gaan of het project ook recidive bij jongeren vermijdt, zal een stagiaire Bachelor of science in de criminologische wetenschappen stage lopen op de dienst Maatschappelijk Zorg van 10/02/2014 tot 15/05/2014 en een effectevaluatie opmaken over het project First Offenders.

5

Jaarstatistiek 2015 van de instroom van protectionele zaken op de jeugdparketten

Jaarstatistiek 2015 van de instroom van protectionele zaken op de jeugdparketten Jaarstatistiek 2015 van de instroom van protectionele zaken op de jeugdparketten arr AN INHOUDSTAFEL Protectionele zaken Tabel 1: Aantal protectionele zaken binnengekomen tussen 1 januari 2015 en 31 december

Nadere informatie

een als misdrijf omschreven feit proces-verbaal procureur des Konings parket of van het Openbaar Ministerie

een als misdrijf omschreven feit proces-verbaal procureur des Konings parket of van het Openbaar Ministerie uitgave juni 2015 Minderjarigen kunnen volgens de Belgische wet geen misdrijven plegen. Wanneer je als jongere iets ernstigs mispeutert, iets wat illegaal is, pleeg je een als misdrijf omschreven feit

Nadere informatie

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen 5.1. Organigram van DIVAM 5.2. Inleiding 5.3. Statistische gegevens DIVAM 81 Deel 5: DIVAM 5.1. Organigram van DIVAM Directeur 1 verantwoordelijke

Nadere informatie

Draaiboek ernstig spijbelgedrag

Draaiboek ernstig spijbelgedrag Draaiboek ernstig spijbelgedrag versie 29 januari 2013 Draaiboek ernstig spijbelgedrag Inleiding Dit draaiboek ernstig spijbelgedrag wil een leidraad bieden bij de aanpak van ernstig spijbelgedrag in de

Nadere informatie

Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM. Jaarverslag

Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM. Jaarverslag Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM Jaarverslag 2014 93 1 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke/ Hergomoderator Medewerkers Gemeenschapsdienst & Leerproject

Nadere informatie

College van Procureurs-generaal stelt jaarstatistiek 2014 van de jeugdparketten voor

College van Procureurs-generaal stelt jaarstatistiek 2014 van de jeugdparketten voor Statistisch analisten van het Openbaar Ministerie College van Procureurs-generaal BRUSSEL College van Procureurs-generaal stelt jaarstatistiek 2014 van de jeugdparketten voor Persconferentie 2 april 2015

Nadere informatie

Stappenplan spijbelopvolging secundair onderwijs

Stappenplan spijbelopvolging secundair onderwijs Stappenplan spijbelopvolging secundair onderwijs Voor jongeren die naar school gaan in de stad Antwerpen Deelschema 1: een jongere spijbelt herhaaldelijk Wanneer een jongere spijbelt, past de school haar

Nadere informatie

De sociale plattegrond

De sociale plattegrond De sociale plattegrond Sector: Agentschap Jongerenwelzijn Spreker: Tom Elen (Agentschap Jongerenwelzijn) H1 - Opdracht Agentschap Jongerenwelzijn (beleidsdomein = WVG) Afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid

Nadere informatie

Deel 5: Het project DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen

Deel 5: Het project DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen Deel 5: Het project DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen 5.1. Organogram van het project DIVAM 5.2. Inleiding 5.3. Statistische gegevens DIVAM 76 Deel 5: Het project DIVAM Dienst Ieper

Nadere informatie

College van Procureurs-generaal stelt jaarstatistiek 2015 van de jeugdparketten voor

College van Procureurs-generaal stelt jaarstatistiek 2015 van de jeugdparketten voor Statistisch analisten van het Openbaar Ministerie College van Procureurs-generaal BRUSSEL College van Procureurs-generaal stelt jaarstatistiek 2015 van de jeugdparketten voor Persbericht 21 april 2016

Nadere informatie

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen 5.1. Organigram van DIVAM 5.2. Inleiding 5.3. Statistische gegevens DIVAM 80 Deel 5: DIVAM 5.1. Organigram van DIVAM DIVAM is partner van het

Nadere informatie

HERSTELBEMIDDELING. Vzw HCA Oost- Vlaanderen

HERSTELBEMIDDELING. Vzw HCA Oost- Vlaanderen HERSTELBEMIDDELING Vzw HCA Oost- Vlaanderen Inhoud 1. HCA? 2. Situering 3. Ontstaan 4. Fusie 5. Werkingsgebied 6. Verwijzers 7. Doelgroep 8. Definitie herstelbemiddeling 9. Strafrecht vs herstelrecht 10.

Nadere informatie

Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM. Jaarverslag

Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM. Jaarverslag Deel 4: Divam 1 ORGANOGRAM 2 INLEIDING 3 STATISTISCHE GEGEVENS DIVAM Jaarverslag 2013 95 1 ORGANOGRAM Directeur Adjunct-directeur Verantwoordelijke/ Hergomoderator Medewerkers Gemeenschapsdienst & Leerproject

Nadere informatie

DE NIEUWE FAMILIE- EN JEUGDRECHTBANK. Geert Decock 27 maart 2015

DE NIEUWE FAMILIE- EN JEUGDRECHTBANK. Geert Decock 27 maart 2015 DE NIEUWE FAMILIE- EN JEUGDRECHTBANK Geert Decock 27 maart 2015 1. Inleiding 2. De kamers van de familie- en jeugdrechtbank 3. Territoriale bevoegdheid 4. Het familiedossier en het protectioneel dossier

Nadere informatie

2016 SV Op 29 september 2016 stelde u een schriftelijke vraag over de toepassing van en de controles op het huisarrest.

2016 SV Op 29 september 2016 stelde u een schriftelijke vraag over de toepassing van en de controles op het huisarrest. KB Anke Van dermeersch Grote Markt 1 2000 Antwerpen Alle briefwisseling te richten aan het college van burgemeester en schepenen, Grote Markt l, 2000 Antwerpen 1. L _j uw bericht van 29 september 2016

Nadere informatie

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen 5.1. Organogram van DIVAM 5.2. Inleiding 5.3. Statistische gegevens DIVAM - 79 - Deel 5: DIVAM 5.1. Organogram van DIVAM DIVAM is partner van

Nadere informatie

In de provincie Antwerpen blijven de cijfers vroegtijdig schoolverlaten en spijbelen

In de provincie Antwerpen blijven de cijfers vroegtijdig schoolverlaten en spijbelen Inleiding In de provincie Antwerpen blijven de cijfers vroegtijdig schoolverlaten en spijbelen te hoog. Spijbelen of ongewettigde afwezigheden zijn een belangrijk signaal dat de ontwikkelingskansen van

Nadere informatie

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be

Info avond. Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be Info avond Pleegzorg Oost-Vlaanderen Kortrijksepoortstraat 252 B 9000 Gent 0471/91.91.02 www.pleegzorgoostvlaanderen.be SAMENWERKINGSVERBAND Open Gezin Open Thuis Open Haard Opvang Dienst Gezinsplaatsing

Nadere informatie

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen 5.1. Organogram van DIVAM 5.2. Inleiding 5.3 Statistische gegevens DIVAM ~ 71 ~ 5.1 Organogram van DIVAM 5 DIVAM DIVAM is partner van het samenwerkingsprotocol

Nadere informatie

Stappenplan voor spijbelopvolging

Stappenplan voor spijbelopvolging Stappenplan voor spijbelopvolging Voor jongeren die naar school gaan in de provincie Antwerpen Ministerie van Onderwijs en Vorming PROCES VERBAAL PARKET JEUGDRECHTBANK Ronde tafel Jongere leeft contract

Nadere informatie

I. WIJZIGINGEN AAN ARTIKEL 119BIS NIEUWE GEMEENTEWET

I. WIJZIGINGEN AAN ARTIKEL 119BIS NIEUWE GEMEENTEWET 10 NOVEMBER 2005. - Omzendbrief OOP 30ter waarbij uitleg verschaft wordt bij de wijziging van artikel 119bis van de Nieuwe Gemeentewet krachtens de wet van 20 juli 2005 houdende diverse bepalingen Aan

Nadere informatie

Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp

Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp Vlaams Decreet Integrale Jeugdhulp Ann Bourgeois en Ilse Vandenbroucke Substituut procureur des Konings Jeugdparket Gent 2 Verontrustende situaties: VOS Definitie / Leidraad Werkwijze Brede Instap GV /

Nadere informatie

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen Voorstelling project Bemiddeling op School Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen 1. Inleiding: het verhaal van PIVA 2. De werking van ADAM algemeen 3. Het project Bemiddeling

Nadere informatie

Inhoud. 1. Algemene bepalingen 2. Doelstellingen 3. Verloop van de bemiddelingsprocedure 4. Bijzondere bepalingen. 1. Algemene Bepalingen

Inhoud. 1. Algemene bepalingen 2. Doelstellingen 3. Verloop van de bemiddelingsprocedure 4. Bijzondere bepalingen. 1. Algemene Bepalingen Bemiddelingsreglement van het gerechtelijk arrondissement Oost- Vlaanderen afdeling Dendermonde in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties (goedgekeurd gemeenteraad 14/09/2016) Inhoud 1.

Nadere informatie

STAD ANTWERPEN JEUGDPARKET ANTWERPEN LOKALE POLITIE ANTWERPEN [SCHOLENPROTOCOL] Handleiding voor de school / versie

STAD ANTWERPEN JEUGDPARKET ANTWERPEN LOKALE POLITIE ANTWERPEN [SCHOLENPROTOCOL] Handleiding voor de school / versie STAD ANTWERPEN JEUGDPARKET ANTWERPEN LOKALE POLITIE ANTWERPEN [SCHOLENPROTOCOL] Handleiding voor de school / versie 1. 2017-2018 1 Inhoud [Wat is het scholenprotocol?]...2 [Wie is wie?]...3 [Welke incidenten

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG 2 JIJ EN HET ONDERSTEUNINGSCENTRUM JEUGDZORG / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum jeugdzorg. We leggen uit wat het

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

HCA VLAANDEREN - CIJFERNOTA 2010

HCA VLAANDEREN - CIJFERNOTA 2010 HCA VLAANDEREN - CIJFERNOTA 2010 1. Algemeen 1.1. Aanmeldingen Tabel 1: Aantal verwijzingen per dienst 2010 12 GD LP HB HE Totaal % BAAB Brugge 32 59 486 1 578 10,72% COHEsie Kortrijk 60 90 379 18 547

Nadere informatie

Toelichting bij het voorontwerp van decreet betreffende het jeugddelinquentierecht

Toelichting bij het voorontwerp van decreet betreffende het jeugddelinquentierecht Toelichting bij het voorontwerp van decreet betreffende het jeugddelinquentierecht Herstel en sanctie als constructieve reacties op delicten gepleegd door minderjarigen Studiedag GI HCA VAC Hasselt Maandag

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK

JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGD RECHT BANK JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK / 3 INLEI DING In deze brochure vind je informatie over de gerechtelijke jeugdhulp. We leggen uit hoe de gerechtelijke jeugdhulp werkt, hoe je er terecht

Nadere informatie

Toelichting bij het ontwerp van decreet betreffende het jeugddelinquentierecht

Toelichting bij het ontwerp van decreet betreffende het jeugddelinquentierecht Toelichting bij het ontwerp van decreet betreffende het jeugddelinquentierecht Herstel en sanctie als constructieve reacties op delicten gepleegd door minderjarigen 29 mei 2018 Inspiratiedag Werkzame Forensische

Nadere informatie

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren

1.1 Ontstaan. Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren 1.1 Ontstaan Waarom? Flagrante wanpraktijken blijven bestaan Sommige eigenaar blijven onbewoonbare woningen verhuren Andere aanpak nodig met strafrechterlijk optreden en hoge boetes 1.2 Taken en bevoegdheden

Nadere informatie

Jongerenwelzijn: Gemeenschapsinstelling De Zande

Jongerenwelzijn: Gemeenschapsinstelling De Zande Jongerenwelzijn: Gemeenschapsinstelling De Zande Campus Bernem: Sint-Andreaslaan 5 8730 Beernem Campus Ruiselede: Bruggesteenweg 130 8755 Ruiselde Contactpersoon Patrick Defoor Telefoonnummer (051) 65

Nadere informatie

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling WAT? Dit plan beschrijft de stappen die een lokale groep kan zetten bij een vermoeden, onthulling of vaststelling van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag of seksueel misbruik t.a.v. de leden. Het is

Nadere informatie

Voorwoord. Beste directeur Beste leerlingenbegeleider Beste preventiepartner

Voorwoord. Beste directeur Beste leerlingenbegeleider Beste preventiepartner Voorwoord Beste directeur Beste leerlingenbegeleider Beste preventiepartner U weet beter dan ik dat spijbelen niet zo onschuldig is als het soms lijkt. Jongeren spijbelen omdat ze gedemotiveerd zijn, omdat

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek HET EEPOS

Kwaliteitshandboek HET EEPOS Algemeen Het Eepos voert over de verschillende afdelingen heen één gezamenlijk opnamebeleid, waarbij de verschillende ondersteuningsfuncties flexibel kunnen worden aangeboden. We streven er naar dat de

Nadere informatie

VZW De Overstap Den Overstap Samberstraat 44 2060 Antwerpen 03 380 06 20

VZW De Overstap Den Overstap Samberstraat 44 2060 Antwerpen 03 380 06 20 JAARVERSLAG 2010 VZW De Overstap Den Overstap Samberstraat 44 2060 Antwerpen 03 380 06 20 INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL 2 INLEIDING 4 1. CIJFERGEGEVENS 5 1.1. Aanmeldingen 5 1.2. Bezettingscijfers 7 1.3. Gepleegde

Nadere informatie

AFSPRAKEN M.B.T. HET OMGAAN MET (ECHT)SCHEIDING

AFSPRAKEN M.B.T. HET OMGAAN MET (ECHT)SCHEIDING AFSPRAKEN M.B.T. HET OMGAAN MET (ECHT)SCHEIDING BS De Regenboog Inschrijven: Op het inschrijfformulier wordt 1 e en 2 e verzorger vervangen door 1 e en 2 e gezagsdrager Op het inschrijfformulier wordt

Nadere informatie

Samenwerkingsakkoord tussen Parket lokale politie Halse secundaire scholen CLB s - stad Halle

Samenwerkingsakkoord tussen Parket lokale politie Halse secundaire scholen CLB s - stad Halle Samenwerkingsakkoord tussen Parket lokale politie Halse secundaire scholen CLB s - stad Halle 1. Doelstellingen 1.1. Dit samenwerkingsakkoord dient om de veiligheid en de bescherming van personeelsleden

Nadere informatie

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg.

t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. Workshop 3: Recht op toegang tot het dossier t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere jeugdzorg. t Pasrel vzw Onthaal-, Oriëntatie- en Observatiecentrum voor de bijzondere

Nadere informatie

Gemandateerde voorziening

Gemandateerde voorziening Gemandateerde voorziening Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

GAS-beleid in Gent. PersSalonStad Gent 28 maart 2014

GAS-beleid in Gent. PersSalonStad Gent 28 maart 2014 GAS-beleid in Gent PersSalonStad Gent 28 maart 2014 1 Nieuwe bepalingen in de wetgeving Minderjarigen: - Verlaging leeftijdsgrens naar 14 jaar - Naast bemiddeling ook gemeenschapsdienst mogelijk - Advies

Nadere informatie

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek Convenant 2017-2021 Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek Convenant vroegtijdige signalering en preventie Met de ondertekening van dit convenant verplichten partijen zich tot een gezamenlijke inspanning

Nadere informatie

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek. vereniging van friese gemeenten FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR

Convenant Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek. vereniging van friese gemeenten FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR Convenant 2017-2021 Vroegtijdige signalering schuldenproblematiek vereniging van friese gemeenten DE FRIESLAND ZORGVERZEKERAAR Convenant vroegtijdige signalering en preventie Met de ondertekening van dit

Nadere informatie

1. FUNCTIEOMSCHRIJVING

1. FUNCTIEOMSCHRIJVING 1. FUNCTIEOMSCHRIJVING PLAATS IN DE ORGANISATIE Organigram Medewerker Leidinggevende Stafmedewerker Directie Rapporteert aan afdelingsdirecteur RESULTAATSGEBIEDEN Bemiddelen Herstellen Externe contacten

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Gemandateerde voorzieningen - Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Stageovereenkomst. Gezien de Raad het modelcontract van het stagetype hierna aanpast met de minimum verplichtingen van de partijen.

Stageovereenkomst. Gezien de Raad het modelcontract van het stagetype hierna aanpast met de minimum verplichtingen van de partijen. Stageovereenkomst Gezien de wet van 17 mei 2002 wat betreft de erkenning en bescherming van het beroep van de auto-expert en met de oprichting van het instituut van de auto-experts( na opvolging van de

Nadere informatie

JAARVERSLAG YAR VLAANDEREN. YAR VLAANDEREN SCHIPPERSSTRAAT 11 A 3500 HASSELT

JAARVERSLAG YAR VLAANDEREN. YAR VLAANDEREN SCHIPPERSSTRAAT 11 A 3500 HASSELT JAARVERSLAG YAR VLAANDEREN 2011 YAR VLAANDEREN SCHIPPERSSTRAAT 11 A 3500 HASSELT www.yarvlaanderen.be P a g i n a 1 Inhoud Inleiding 3 1. De afronding van 2 programma s 4 1.1. Programma Limburg 4 1.1.1.

Nadere informatie

Cyberpesten: wat nu? Politie Gent, aanspreekpunt Jeugd Anneleen Thoen Jeugdinspecteurs

Cyberpesten: wat nu? Politie Gent, aanspreekpunt Jeugd Anneleen Thoen Jeugdinspecteurs Cyberpesten: wat nu? Politie Gent, aanspreekpunt Jeugd Anneleen Thoen Jeugdinspecteurs Aanspreekpunt Jeugd Volgens ministeriële omzendbrief PLP 41 moet elke lokale politiezone voorzien in een aanspreekpunt

Nadere informatie

Gelet op de wet van 13 mei 1999 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;

Gelet op de wet van 13 mei 1999 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; 3. Gemeentelijke administratieve sancties - Bemiddelingsreglement van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde regio Halle-Vilvoorde in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties.

Nadere informatie

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015

VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 VLOR Studiedag spijbelen 23 oktober 2015 Programma 1. Voorstelling CDO Kortrijk: 2. Preventie schooluitval / aanpak spijbelproblematiek 2. Spijbelactieplan 4. Partnerschappen spijbelbeleid Persoonlijk

Nadere informatie

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim:

Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Verzuimprotocol afdeling Vormgeving s.g. De Rooi Pannen SCHOOLVERZUIM Wat is schoolverzuim? Volgens de Leerplichtwet van 1969 wordt onderscheid gemaakt in geoorloofd en ongeoorloofd schoolverzuim: Geoorloofd

Nadere informatie

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom

Voorstelling Gemandateerde voorziening. Welkom Voorstelling Gemandateerde voorziening Welkom Ondersteuningscentrum Jeugdzorg en VK - Situering - 4 taken - Vragen Situering gemandateerde voorziening De comités voor Bijzondere Jeugdzorg worden vervangen

Nadere informatie

VZW ALBA VZW ALBA. Bemiddelingsburo Bemiddelen tussen minderjarige daders en slachtoffers. Herstelbemiddeling HERGO = Herstelgericht Groepsoverleg

VZW ALBA VZW ALBA. Bemiddelingsburo Bemiddelen tussen minderjarige daders en slachtoffers. Herstelbemiddeling HERGO = Herstelgericht Groepsoverleg VZW ALBA VZW ALBA BEMIDDELINGSBURO Herstelbemiddeling HERGO GAMBAS Werk- en leerprojecten Basta-project Bemiddelingsburo Bemiddelen tussen minderjarige daders en slachtoffers Parketniveau Jeugdrechtbankniveau

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Vastgesteld door de directie op 26 oktober 2015 en goedgekeurd door de raad van commissarissen op 2 november 2015. In werking getreden op 1 januari 2016. Inleiding Vastned Retail

Nadere informatie

Individuele stageovereenkomst

Individuele stageovereenkomst Individuele stageovereenkomst Tussen Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel, met zetel te 2440 Geel, Dokter Sanodreef 4, met KBO-nummer 0850465613, vertegenwoordigd door de heer Pieter Jans, Administrateur-generaal,

Nadere informatie

Regeling Incidenten InleIdIng Vastned directie Regeling Incidenten Raad van Commissarissen

Regeling Incidenten InleIdIng Vastned directie Regeling Incidenten Raad van Commissarissen Regeling Incidenten Vastgesteld door de directie op 26 oktober 2015 en goedgekeurd door de raad van commissarissen op 2 november 2015. In werking getreden op 1 januari 2016. Inleiding Vastned Retail N.V.

Nadere informatie

De rechten van slachtoffers in de strafuitvoering. Inge Mertens, CAW Archipel Natalie Ver Poorten, CAW De Kempen

De rechten van slachtoffers in de strafuitvoering. Inge Mertens, CAW Archipel Natalie Ver Poorten, CAW De Kempen De rechten van slachtoffers in de strafuitvoering Inge Mertens, CAW Archipel Natalie Ver Poorten, CAW De Kempen 23 oktober 2012 Inleiding Beroering rond voorwaardelijke invrijheidstelling Michèle Martin

Nadere informatie

KLACHTEN. Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij?

KLACHTEN. Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij? KLACHTEN Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij? Elke huurder moet zich gedragen als een goed huisvader. Dit staat zo in het huurcontract.

Nadere informatie

JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK.

JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK. JIJ EN DE JEUGDRECHTBANK www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat vind je in deze brochure? De jeugdrechter, je advocaat en je consulent Waarom kom je in contact met de jeugdrechtbank? Bij de jeugdrechter. Wat

Nadere informatie

Bouwmisdrijven. Toelichting VLN Oost-Vlaanderen 27 februari 2014. Afdeling Bouw- en woontoezicht Stad Gent

Bouwmisdrijven. Toelichting VLN Oost-Vlaanderen 27 februari 2014. Afdeling Bouw- en woontoezicht Stad Gent Bouwmisdrijven Toelichting VLN Oost-Vlaanderen 27 februari 2014 Klaartje Verbeke Afdeling Bouw- en woontoezicht Stad Gent 1 Inhoud Wat is een bouwmisdrijf? Vergunningsplicht Informatieplichten Extra voorschriften

Nadere informatie

1. Hoeveel koppen en voltijds equivalenten werken in het onafhankelijk controleorgaan van VDAB?

1. Hoeveel koppen en voltijds equivalenten werken in het onafhankelijk controleorgaan van VDAB? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 85 van AXEL RONSE datum: 20 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werklozen - Controle en sanctionering door VDAB Sinds 1 januari

Nadere informatie

Justitiehuis Dendermonde

Justitiehuis Dendermonde Justitiehuis Dendermonde Dienst Slachtofferonthaal Treinongeval Wetteren op 4 mei 2013 Gevolgen op gerechtelijk vlak Als gevolg van het treinongeval heeft de Procureur des Konings een strafdossier geopend

Nadere informatie

Jacobusschool VERZUIMPROTOCOL

Jacobusschool VERZUIMPROTOCOL Jacobusschool VERZUIMPROTOCOL Verzuimprotocol m.b.t. de leerlingen Beschrijving van de schoolinterne procedure voor behandeling van het schoolverzuim. Dit stappenplan beschrijft de handelingen, die dagelijks

Nadere informatie

Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag

Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag a. Reactie discuttant (Erika Frans) De resultaten van Sexpert zijn gelijklopend met eerder onderzoek: o Meer vrouwen dan mannen zijn het slachtoffer

Nadere informatie

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon.

Vertegenwoordiging Bij vertegenwoordiging zal de bewindvoerder - al dan niet in overleg zelf de beslissingen nemen voor de beschermde persoon. Beschermmaatregelen 1. Het begrip bewind rechterlijke beschermingsmaatregel voor elke meerderjarige onbekwame persoon wegens zijn gezondheidstoestand - al dan niet tijdelijk - niet in staat om geheel of

Nadere informatie

Overeenkomst leren in alternatieve leercontext DKO

Overeenkomst leren in alternatieve leercontext DKO Overeenkomst leren in alternatieve leercontext DKO Deze overeenkomst is niet van toepassing op een arbeidscontext. Indien de leerling in gelijkaardige omstandigheden activiteiten verricht zoals iemand

Nadere informatie

PERS MAP. Jongerenwelzijn

PERS MAP. Jongerenwelzijn PERS MAP Jongerenwelzijn INHOUD PERSMAP Jongerenwelzijn begeleidt jongeren in een problematische opvoedingssituatie (POS) en jongeren die een als misdrijf omschreven feit (MOF) hebben gepleegd. WAT IS

Nadere informatie

Waarvoor kan je naar de politie?

Waarvoor kan je naar de politie? olitie Iedereen kan te maken krijgen met de politie. Iedereen kan ooit de politie nodig hebben. Zowel politie als burgers hebben zich daarbij aan bepaalde regels te houden. politie Waarvoor kan je naar

Nadere informatie

JAARRAPPORT maand JAN FEB MAA APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 2006

JAARRAPPORT maand JAN FEB MAA APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 2006 JAARRAPPORT 2006 1. MELDINGEN : Aantal melding in 2006 = 8748 aantal 655 610 709 656 729 843 857 736 794 818 661 680 8748 2 KANTSCHRIFTEN : Totaal aantal kantschriften in 2006 = 6023 die als volgt verdeeld

Nadere informatie

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank

Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten bij de Jeugdrechtbank Hilde Smits Studiedag De Kiem 18.10.2016 Situering Jongerenwelzijn, afdeling Ondersteuningscentra Jeugdzorg en Sociale Diensten

Nadere informatie

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag

Procedure seksueel grensoverschrijdend gedrag VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-23-06-2015 1. Doel OCMW Maldegem respecteert de integriteit van de gebruiker en neemt maatregelen om deze te waarborgen. OCMW Maldegem neemt in het bijzonder

Nadere informatie

Hoger, Lager? Evoluties inzake criminaliteit. Stefaan Pleysier Hoofddocent Leuvens Instituut voor Criminologie KU Leuven

Hoger, Lager? Evoluties inzake criminaliteit. Stefaan Pleysier Hoofddocent Leuvens Instituut voor Criminologie KU Leuven Hoger, Lager? Evoluties inzake criminaliteit Ellen Van Dael Coördinator statistisch analisten College van Procureurs-generaal Openbaar Ministerie Stefaan Pleysier Hoofddocent Leuvens Instituut voor Criminologie

Nadere informatie

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding

PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING ambulante begeleiding Begeleidingscentrum Spermalie - Het Anker maakt deel uit van vzw De Kade maatschappelijke zetel: Potterierei 42, 8000 Brugge PROTOCOL VAN BEHANDELING EN BEGELEIDING Versie september 2013 Deze overeenkomst

Nadere informatie

Thuisbegeleidingsdienst Tarag vzw

Thuisbegeleidingsdienst Tarag vzw Thuisbegeleidingsdienst Tarag vzw Wij bieden zorg op maat en dit op ieder zijn eigen tempo en mogelijkheden. Voor ons is het erg belangrijk om eerst en vooral een vertrouwensrelatie op te bouwen om dan

Nadere informatie

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG.

JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG. JIJ EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGDZORG www.jongerenwelzijn.be INHOUD Wat is een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 4 Wat doet een Ondersteuningscentrum Jeugdzorg? 6 Advies geven 6 Onderzoeken of de

Nadere informatie

Bijzondere politieverordening over de organisatie van activiteiten tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2016 BIJLAGE

Bijzondere politieverordening over de organisatie van activiteiten tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2016 BIJLAGE BIJLAGE Bijzondere politieverordening over de organisatie van activiteiten tijdens het Europees Kampioenschap voetbal 2016 Goedgekeurd in de gemeenteraad op 25 mei 2016 Bekendgemaakt op Inhoudstafel Hoofdstuk

Nadere informatie

Politie. De wet geldt voor iedereen. Ook voor de politie.

Politie. De wet geldt voor iedereen. Ook voor de politie. Politie De wet geldt voor iedereen. Ook voor de politie. Alles over politie De federale politie www.polfed-fedpol.be De lokale politie bij jou in de buurt www.lokalepolitie.be Slachtofferhulp, voor slachtoffers

Nadere informatie

Politie. De wet geldt voor iedereen. Ook voor de politie.

Politie. De wet geldt voor iedereen. Ook voor de politie. Politie De wet geldt voor iedereen. Ook voor de politie. Alles over politie De federale politie www.polfed-fedpol.be De lokale politie bij jou in de buurt www.lokalepolitie.be Slachtofferhulp, voor slachtoffers

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo

Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Protocol schorsing en verwijdering Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Groenhorst Stafdienst Telefonisch bereikbaar op 088 0207020 Vastgesteld: augustus 2011 2 Protocol schorsing en verwijdering Inhoudsopgave

Nadere informatie

TC/01/82. Gelet op de aanvraag van de Kruispuntbank van de sociale zekerheid;

TC/01/82. Gelet op de aanvraag van de Kruispuntbank van de sociale zekerheid; TC/01/82 BERAADSLAGING NR. 01/70 VAN 14 AUGUSTUS 2001 BETREFFENDE EEN AANVRAAG VOOR DE MEDEDELING VAN SOCIALE GEGEVENS VAN PERSOONLIJKE AARD DOOR DE KRUISPUNTBANK AAN DE DRUKKER VAN DE GRATIS PASSEN VANWEGE

Nadere informatie

Gemandateerde voorzieningen

Gemandateerde voorzieningen Gemandateerde voorzieningen Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Hulpaanbieders hebben allen een verantwoordelijkheid in het omgaan met verontrusting. Indien zij hier zelf tegen de grenzen aanbotsen en twijfelen

Nadere informatie

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering

Internet versie augustus 2011. Protocol schorsing en verwijdering Internet versie augustus 2011 Protocol schorsing en verwijdering Inhoud 1. Toepassing protocol schorsing en verwijdering... 3 2. Verantwoordelijkheid... 3 3. Werkwijze... 3 3.1 Constatering maatschappelijk

Nadere informatie

Verzuim- en meldprotocol SG. St. Ursula

Verzuim- en meldprotocol SG. St. Ursula Verzuim- en meldprotocol SG. St. Ursula Inleiding: Nederland telt honderden thuiszitters en duizenden voortijdige schoolverlaters. Mede in het kader van aanval op de uitval is er in op veel plaatsen opnieuw

Nadere informatie

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10 AANMELDING VOOR DE ADOPTIE VAN EEN KIND VAN DE FAMILIE UIT HET BUITENLAND Met dit formulier start je de adoptieprocedure voor een kind van je familie dat in het buitenland verblijft. In te vullen door

Nadere informatie

Individuele stageovereenkomst

Individuele stageovereenkomst Individuele stageovereenkomst Tussen Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel, met zetel te 2440 Geel, Dokter Sanodreef 4, met KBO-nummer 0850465613, vertegenwoordigd door de heer Pieter Jans, Administrateur-generaal,

Nadere informatie

www.kinderrechtswinkel.be juni 2008 Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Voor kinderen die meer willen weten over de rechtbank, wetten en de rechter Hebben kinderen

Nadere informatie

Workshop Draaiboek Woonstcontroles PZ Middelkerke

Workshop Draaiboek Woonstcontroles PZ Middelkerke 1. INLEIDING 1. Waarom Korpsonderrichting? 2. Cijfergegevens Middelkerke 3. Samenwerking andere diensten 4. Toegang databank Woningbeheer 2. MIDDEN 1. Procedure Aanvraag tot Inschrijving 2. Procedure Inschrijving

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 22 oktober 2008 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief : 08/11/D1 Rubriek: 27 Uw contactpersoon: Fernand MOXHET, Financieel inspecteur-directeur Tel. : 02/209.19.29 Toepassing van artikel

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaiboek voor je interne werking LAC Bied nazorg Betrek

Nadere informatie

VONNIS. De Correctionele Rechtbank van het arrondissement HASSELT, 16 kamer, heeft het volgende vonnis uitgesproken : INZAKE

VONNIS. De Correctionele Rechtbank van het arrondissement HASSELT, 16 kamer, heeft het volgende vonnis uitgesproken : INZAKE 1 e blad VONNIS Griffie nr.: 00293 Parket nr.: HA43.L4.107456-04 Rep.: 459 Vonnis dd. 01.03.2007 De Correctionele Rechtbank van het arrondissement HASSELT, 16 kamer, heeft het volgende vonnis uitgesproken

Nadere informatie

uitgave september 2013

uitgave september 2013 uitgave september 2013 Ook als minderjarige (persoon jonger dan 18 jaar) kom je soms in aanraking met de politie. Bijvoorbeeld omdat je een verkeersovertreding begaan hebt, als je bestolen werd, wanneer

Nadere informatie

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties

Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties REGLEMENT Procedurereglement op de Gemeentelijke administratieve sancties Hoofdstuk 1: Toepassingsgebied, vaststellingsmodaliteiten en aangewezen ambtenaar Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel

Nadere informatie

Algemeen Waterverkoopreglement

Algemeen Waterverkoopreglement Algemeen Waterverkoopreglement Kris van den Belt Toezicht Drinkwater VMM toezichtdrinkwater@vmm.be AWVR Vastgelegd door de Vlaamse Regering Legt de rechten en plichten vast van de watermaatschappijen en

Nadere informatie

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal

Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal Bestuurlijke handhaving: afhandeling van een proces-verbaal - afdelingshoofd Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer Milieunetwerkdag voor lokale politie 13 mei 2014 Inhoud 2. Bestuurlijke

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS COD24_BROCH BlauwOK2deV_NL 26-09-2005 14:33 Page 1 BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS OPSTART - PROCEDURE Preventie ter bevordering van veiligheidsgevoel en sociale betrokkenheid Stap mee

Nadere informatie

Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014

Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014 Rol TWW Wet psychosociale risico s 2014 Sandrine Schatteman Sociaal inspecteur TWW Antwerpen Kennisdirectie psychosociologie Sandrine.schatteman@werk.belgie.be Inhoud Toepassingsgebied Opdracht TWW Algemeen

Nadere informatie

Protocol Hulp aan leerling en personeel

Protocol Hulp aan leerling en personeel Protocol Hulp aan leerling en personeel IV PROTOCOL Agressie, geweld, seksuele intimidatie, discriminatie en pesten binnen de school (Dit protocol is gebaseerd op het beleidsplan in bijlage I) Hieronder

Nadere informatie

HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API

HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API HANDELINGSPROTOCOL VOOR EEN CLUB - API Een handelingsprotocol beschrijft de stappen die de aanspreekpersoon integriteit (API) kan zetten wanneer er een melding, onthulling of vaststelling is van seksueel

Nadere informatie