1. Analyseren en onderzoeken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Analyseren en onderzoeken"

Transcriptie

1 1. Analyseren en onderzoeken Ik signaleer (en waardeer) voor mijn organisatie of opdrachtgever op proactieve wijze ontwikkelingen in de interne en externe omgeving en beoordeel deze op relevantie. Ik initieer of voer onderzoek uit. (bron:loco) Logeion niveau 4 NLQF: Kennis, Toepassing van kennis, probleemoplossende-, informatie-, communicatievaardigheden, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ik signaleer en analyseer voor mijn organisatie of opdrachtgever op proactieve wijze ontwikkelingen in de interne en externe omgeving. Ik toets de vraag van de opdrachtgever. Ik vertaal de onderzoeksvraag van de opdrachtgever c.q. de problematiek in een relevante en haalbare onderzoeksdoelstelling en vraagstelling. Externe analyse (DESTEP) Interne analyse Stakeholderanalyse Concurrentieanalyse SWOT analyse Ik voer op een systematische wijze een analyse uit. Ik waardeer de analysedata vanuit de doelstellingen en strategie van de organisatie en vanuit kennis/best practices. Ik benoem expliciet de kern van het (communicatie)probleem. Ik geef causale relaties aan. Ik kijk over de grenzen van mijn eigen discipline Ik initieer c.q. voer zelf onderzoek uit en kan daarbij putten uit een spectrum aan onderzoeksmethodieken (die relevant zijn voor communicatie). Op een methodische wijze rangschik, beoordeel en analyseer ik de resultaten van eigen onderzoek en dat van derden. Ik rapporteer/presenteer de resultaten van onderzoek en analyse. Doelgroepanalyse Media-analyse Issueanalyse Trendanalyse Analyse kennis en informatiesysteem m.b.t. de externe en interne omgeving. Probleemanalyse Onderzoeksrapport (waarbinnen een onderzoeksopzet) Ik stel een relevante en haalbare onderzoeksdoelstelling en vraagstelling op. Ik maak gebruik van adequate en specifieke (communicatie)onderzoekstechnieken. Mijn onderzoeksopzet voldoet aan de gangbare eisen. Ik rapporteer volgens de regels van adequate verslaglegging/rapportage van onderzoek en analyses. Ik ken instrumenten/ toeleveranciers voor het verkrijgen van informatie over externe en interne ontwikkelingen.

2 2. Ontwikkelen van en adviseren over communicatiebeleid Ik ontwikkel communicatiebeleid op strategisch, tactisch en operationeel niveau, gericht op de realisatie van de organisatiedoelen en de organisatiestrategie. (bron:loco) Logeion niveau 4 NLQF: Kennis, toepassing van kennis, probleemoplossende-, informatie-, communicatievaardigheden, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ik hanteer onderzoeksresultaten als input voor aanpassingen in beleid en strategie. Ik adviseer met beargumenteerde keuzes over communicatiebeleid/strategie aan het management Ik vertaal organisatiestrategie in communicatiestrategie op strategisch, tactisch en operationeel niveau van de communicatie Ik weeg de interpretaties en belangen van de opdrachtgever en betrokken actoren. Ik overzie budgettaire en financiële consequenties van een advies. Ik presenteer aan interne en externe opdrachtgevers, zowel mondeling als schriftelijk. Ik creëer draagvlak voor mijn advies. Adviesrapport/adviesgesprek Specifieke adviesrapporten: Corporate Communicatie plan incl. reputatiemanagement. Mission statement Intern communicatieplan Issuemanagement Crisiscommunicatieplan Publiek communicatiebeleidsplan Marketingcommunicatieplan Positioneringstatement Campagneplan Mediaplan/online plan/social media plan/pr plan/middelenplan Plan voor delen van kennis en informatie. Ik toon een visie op de (strategische) functie van communicatie Mijn keuzes zijn helder en beargumenteerd. Ik stel duidelijke doelstellingen Mijn advies heeft samenhang met organisatiestrategie en interne en externe ontwikkelingen. Ik vertoon inzicht in de verschillen en samenhang van de gangbare organisatie-, communicatie en mediatheorieën en modellen. Ik weeg de nieuwste theorieën en trends op het gebied van gedrag en media tegen elkaar af ten behoeve van mijn advies Ik kijk over de grenzen van de eigen discipline en de traditionele oplossingen en weeg nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied af in mijn advies. Mijn oplossingen verrassen/ overtreffen verwachtingen. Mijn presentatie van het advies (mondeling en schriftelijk) is overtuigend. Ik beheers de Nederlandse taal, zowel schriftelijk als mondeling, op niveau Ik ben accountable : ik neem, indien relevant, KPI s mee in mijn plan. Ik toon gevoel voor verhoudingen en (interculturele) relaties m.b.t. de diverse stakeholders. Mijn advies is uitvoerbaar.

3 3. Plannen en organiseren Ik plan en organiseer de uitvoering van het communicatiebeleid en van de communicatiemiddelen. (bron:loco) NLQF: Communicatievaardigheden, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ik begeleid en stuur communicatieprojecten aan/bij, coördineer en leg verantwoording af over de behaalde resultaten. Projectplan, met deelplannen op het vlak van financiën, tijd, kwaliteit, organisatie en communicatie. Ik kan planmatig en resultaatgericht werken. Mijn planning is realistisch. Ik stel een projectplan op (inclusief financiën, tijd, kwaliteit, organisatie, communicatie). Ik bereid de samenwerking met mensen van andere vakdisciplines voor (o.a. conceptontwikkelaars, websitebouwers, drukkers, audio visuele bedrijven). Ik stel op, bewaak en beoordeel een offerte, begroting en budget. Ik creëer draagvlak voor communicatieprojecten. Draaiboek (Beslissings) calculaties, offerte en begroting Evaluatieplan Ik heb de beleidscyclus verwerkt in het projectplan Ik heb in het evaluatieplan relevante en meetbare KPI s opgenomen en ik heb het plan gekoppeld aan de beleidscyclus. Ik houd er rekening mee dat elke vakdiscipline zo haar eigen 'eigenaardigheden' kent en bron voor conflicten kan zijn. Ik weet welke expertise bij externe bureaus ligt. Ik plan (formatieve en/of summatieve) evaluaties, voer deze uit/laat deze uitvoeren en interpreteer de resultaten.

4 4. Creëren en realiseren Om communicatiedoelstellingen bij diverse doelgroepen te kunnen bereiken moeten communicatiemiddelen gerealiseerd worden. Ik verzorg ontwerp, uitvoering en productie van communicatiemiddelen (concept, middelen, content) (bron:loco) NLQF: Toepassing van kennis, probleemoplossende- en communicatievaardigheden, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Beroepshandelingen Beroepsproducten (voorbeelden) Ik heb het eindniveau bereikt want: Ik geef een briefing aan professionals t.b.v. de creatie of realisatie van communicatiemiddelen, waaronder evenementen. Ik geef een briefing aan mediabureaus/online bureaus t.b.v. de realisatie van het bereik. Ik beoordeel of het concept past binnen de merkidentiteit/organisatieidentiteit, of de vormgeving past binnen het concept en ik bewaak de toepassing van de huisstijl. Ik check claims, samenwerkings- en leveringscontracten op juridische aspecten. Ik lever thema s/ tekst/content voor print, digitale en sociale media aan. Ik realiseer evenementen: bijeenkomsten, symposia e.d. Ik voer pre-testen uit (of laat deze uitvoeren) Verschillende vormen van briefing Corporate Story Concept van een printmedium binnen een multi- en crossmediale middelenmix Thema s en textuele content voor digitale media, zoals web, blog, twitter, facebook en andere social media. Teksten voor printproducten zoals brochures, nieuwsbrief. Moodboard Presentatie (mondeling en visueel) Een pre-test van een concept/uitgewerkte middel. Ik ben in staat de communicatiestrategie te vertalen in concepten voor middelen en media. Ik beheers de Nederlandse taal, zowel schriftelijk als mondeling, op niveau en verschillende journalistieke genres. Ik geef in de briefing de essentie van de organisatie/het merk, de doelgroep en het probleem zodanig aan, dat het de ontvanger van de briefing inspireert. Mijn briefing omvat alle relevante elementen. Mijn teksten zijn toegesneden op de doelgroep en boeien. Mijn oplossingen verrassen/verwachtingingen overtreffen. Ik pas principes van mediaplanning toe. Ik heb me verdiept in andere vakdisciplines t.b.v. een oriëntatie/specifieke debriefing. Ik heb gevoel voor verhoudingen en (interculturele) relaties m.b.t. de diverse stakeholders. De uitwerking van mijn middelen voldoet aan wet- en (plaatselijke) regelgeving. Ik ben van bewust van de consequenties ivm toestemmingen, claims, privacy aspecten enz.. Ik laat in mijn keuze van concepten zien dat ik strategisch denk (strategisch denken= rekening houden met organisatie,/merk, doelgroep, doelstellingen). Bij de uitwerking van de middelen en concepten bewaak ik de huisstijl.

5 5. Representeren De communicatieprofessional kan als ambassadeur voor de organisatie optreden in de openbaarheid. Hij/zij schat de waarde van issues en informatie voor doel- en publieksgroepen in en doet in zijn communicatie recht aan belangen en imago van de organisatie. (bron:loco) NLQF: Kennis, Toepassing van kennis, probleemoplossende-, informatie-, communicatievaardigheden, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Beroepshandelingen Beroepsproducten (voorbeelden) Ik heb het eindniveau bereikt want: Ik genereer publiciteit c.q. onderneem actie op gevraagde en ongevraagde publiciteit. Ik creëer draagvlak voor het optreden van de organisatie. Ik volg ontwikkelingen (actoren en factoren) die van invloed zijn op de organisatie en vertaal deze in communicatiebeleid en speel daarop in. Ik doe aan woordvoering. Ik maak medewerkers van de organisatie bewust van en ondersteun hen in hun ambassadeursrol gelieerd aan hun functie. Ik signaleer wanneer de inzet van Public Affairs wenselijk is en verleen hierbij hand- en spandiensten. Ik bepaal mijn positie bij een dilemma van pragmatiek en ethiek en trek hieruit mijn conclusies voor mijn advies c.q. voor mijn functie. Publiciteitsplan Persconferentie en persmap (Pers)bericht en berichten in verschillende online en offline vormen. Informatiebijeenkomst voor c.q. interactie met relatiegroepen Een advies bij representatievraagstukken (Q&A) vanuit verschillende invalshoeken. Issueprofiel Hand- en spandiensten in het kader van public affairs Ik ben alert op verschillende (onbedoelde) effecten van berichten (van derden of mijzelf) in de (social) media op het imago van de organisatie onder verschillende doelgroepen. Ik beoordeel de impact van issues of crises op doel- en publieksgroepen en het effect hiervan voor de organisatie. Ik heb een visie op de wijze van benaderen van de relatiegroepen. Ik ben proactief op kritische vragen. Ik leg bij representatie van de organisatie verband met imago op niveau van product, productsoort, branche enz. Ik benader de representatie van de organisatie als een taak en verantwoordelijkheid van diverse medewerkers van de organisatie. Ik schets scenario's vanuit pragmatiek en ethiek. Ik beheers de Nederlandse taal en de Engelse taal, zowel schriftelijk als mondeling, op niveau Ik straal een sterke persoonlijkheid uit.

Opleiding Communicatie STAGES FACT SHEET

Opleiding Communicatie STAGES FACT SHEET Opleiding Communicatie STAGES FACT SHEET 2017-2018 Studenten van de opleiding Communicatie op de Haagse Hogeschool lopen twee keer stage tijdens hun opleiding. In deze factsheet kunt u de details vinden

Nadere informatie

Bijlagen 3 t/m 6 bij OER Academie Voor Deeltijd opleiding Communicatie

Bijlagen 3 t/m 6 bij OER Academie Voor Deeltijd opleiding Communicatie Communicatie (COM) Bijlagen 3 t/m 6 bij OER Academie Voor Deeltijd 2016-2017 opleiding Communicatie Bijlage 3: Competenties Competentie overzicht opleiding Communicatie Dit zijn de competenties die de

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan Heb een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) opgesteld om nog eens goed na te denken over wat ik nu kan, wat ik nog wil leren, welke competenties ik nog moet verbeteren wil

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Communicatie Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Communicatie Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Communicatie Deeltijd 2014-2015 Titel Opleidingsvariant Adviseren Deeltijd Collegejaar 2014-2015 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode JCD-AADVIS.2V-12 1.2 Cursusnaam

Nadere informatie

Competentieoverzicht van de opleiding Communicatie

Competentieoverzicht van de opleiding Communicatie Competentieoverzicht van de opleiding Communicatie De opleiding Communicatie biedt een onderscheidende, complete communicatieopleiding aan waarbinnen studenten worden opgeleid tot communicatieprofessional.

Nadere informatie

Herman Suijdendorp ism Astrid Bouman/HRM-adviseur Datum 6 april 2010 Functienummer

Herman Suijdendorp ism Astrid Bouman/HRM-adviseur Datum 6 april 2010 Functienummer Functieprofiel Medewerker Functie Communicatiemedewerker Afdeling unit strategie & beleid Manager Herman Suijdendorp Opgesteld door Herman Suijdendorp ism Astrid Bouman/HRM-adviseur Datum 6 april 2010

Nadere informatie

Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd

Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd Inleiding In deze handleiding vind je de beschrijving van de beroepsproducten die je in de eerste twee periodes

Nadere informatie

SRM Opleidingen en trainingen. Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A)

SRM Opleidingen en trainingen. Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A) SRM Opleidingen en trainingen Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A) Exameneisen Communicatiemedewerker - BNP niveau 2 (A) 2018-2019 Vooraf Zoals in het examenreglement is bepaald, wordt de

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak Rapportage Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak In opdracht van: DirectResearch & Logeion en d Associatie van hoofden Communicatie Datum: 15 september 2014 Projectnummer: 2013008 Auteur(s): John

Nadere informatie

VASTGESTELDE LEERDOELEN JAAR 1:

VASTGESTELDE LEERDOELEN JAAR 1: VASTGESTELDE LEERDOELEN JAAR 1: Blauw = blok A het effect van uitingen Groen = blok B de kracht van een mix Geel = blok C het profiel vd doelgroep Paars = blok D de slag om het imago gegevens 1. Analyseren

Nadere informatie

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen:

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: 59 9 COMMUNICATIEPLAN Op het moment dat een afdeling de beoordeling zwak of zeer zwak krijgt, komt er meteen veel op de schoolleiding af. Een zeer zwakke school heeft zes weken de tijd om een verbeterplan

Nadere informatie

5. Rapporteert aan : afdelingshoofd Algemeen Secretariaat - Ondersteunende Diensten

5. Rapporteert aan : afdelingshoofd Algemeen Secretariaat - Ondersteunende Diensten GEGEVENSBESCHERMINGSAUTORITEIT A. IDENTIFICATIE VAN DE FUNCTIE 1. Organisatie : Gegevensbeschermingsautoriteit 2. Functienaam : communicatieadviseur en woordvoerder 3. Graad : adjunct - adviseur 4. Afdeling:

Nadere informatie

aspecten van het communicatiebeleid - Kennis van het standaardcommunicatie-instrumentarium 55% rekening houdend met de kansscore

aspecten van het communicatiebeleid - Kennis van het standaardcommunicatie-instrumentarium 55% rekening houdend met de kansscore Kwalificatiedossier: Medewerker marketing en communicatie Jaartal: 1112-1213-1314 Kwalificaties: 90531 Assistent-communicatiemedewerker Niveau: 4 Kennisonderdeel: Communicatiebeleid en -instrumenten Vakkennis

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Onderdeel van toolkit Nieuw Delen 2. Zelftest Werken met Communities Wat kan ik met de zelftest? Hieronder tref je een test aan waarmee je een

Nadere informatie

Corporate Communicatie. COM2, hoorcollege 1 14 mei 2007

Corporate Communicatie. COM2, hoorcollege 1 14 mei 2007 Corporate Communicatie COM2, hoorcollege 1 14 mei 2007 Deze les 14 mei 2007, COM2, corporate communicatie Toelichting lesprogramma Corporate Communicatie - elementen - context - historisch perspectief

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Marketing en communicatie 19. 2 Consumentengedrag 55

Inhoudsopgave. 1 Marketing en communicatie 19. 2 Consumentengedrag 55 Inhoudsopgave 1 Marketing en communicatie 19 1.1 Inleiding 19 1.2 Ondernemingsplan en marketingplan 24 1.3 Marketingcommunicatieplan 26 1.3.1 Analysefase 27 1.3.2 Doelstellingen 31 1.3.3 Doelgroep 33 1.3.4

Nadere informatie

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Doel Voorbereiden en uitvoeren van het beleid van in het algemeen en van de eigen service in het bijzonder, alsmede het leidinggeven aan de werkzaamheden

Nadere informatie

Com rn u n icatie Diffuse Bronnen

Com rn u n icatie Diffuse Bronnen Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat -G en eraal Rijkswaterstaat FWVO Functionele Werkgroep Verontreiniging Oppervlaktewateren Com rn u n icatie Diffuse Bronnen Auteur : Harold Hansen Rijkswatertsaat

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap Keuzedeel mbo Oriëntatie op ondernemerschap gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0080 Penvoerder: Sectorkamer handel Gevalideerd door: Sectorkamer Handel Op: 10-11-2015 2 van 6 1. Algemene

Nadere informatie

Werken in de evenementenbranche

Werken in de evenementenbranche werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken in de evenementenbranche Medewerker Evenementenorganisatie Wat laat je zien? Je organiseert evenementen zelfstandig en in opdracht van anderen Je bent de spin in het web,

Nadere informatie

Crossmediaformat. Situatie

Crossmediaformat. Situatie Crossmediaformat Situatie Crossmedia is bijna een toverwoord geworden voor spannende en innovatieve communicatie. Wanneer je ook de vakliteratuur leest dan merk je dat bureaus en klanten continu op zoek

Nadere informatie

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014

4 Beleid en Organisatie 4.4.1 Externe Communicatie Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6. EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Datum 8 januari 2014 Versie 4 Blad 1 van 6 EXTERNE COMMUNICATIE PWH Versie januari 2014 Concept 9 januari 2014 Blad 2 van 6 INHOUD 1. INLEIDING 3 2. COMMUNICATIEDOELSTELLINGEN 3 3. COMMUNICATIEBOODSCHAP

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder

FUNCTIEFAMILIE 4.2 Beleidsthemabeheerder Doel van de functiefamilie Het beleidsthema vanuit theoretische en praktische deskundigheid implementeren en uitbouwen teneinde toepassingen omtrent het thema te initiëren, te stimuleren en te bewaken

Nadere informatie

INTERNE COMMUNICATIE

INTERNE COMMUNICATIE INTERNE COMMUNICATIE ROOS HOOFDSTUK 7 STEL NOU DAT JE EEN IC OPDRACHT KRIJGT BIJ STAGE OF AFSTUDEREN HOE PAK JE DAT DAN AAN? HOE ZORG JE ALS SUPERGOEDKOPE CONSULTANT (NU) OF ALS SUPERDURE CONSULTANT (LATER)

Nadere informatie

PR SPECIALIST RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

PR SPECIALIST RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het extern profileren van de organisatie door het in de media/via social media positioneren van de organisatie en haar activiteiten, passend bij het gewenste imago. Welke

Nadere informatie

Startdocument Praktijk AD Voorblad Crossmediale Communicatie

Startdocument Praktijk AD Voorblad Crossmediale Communicatie Startdocument Praktijk AD Voorblad Crossmediale Communicatie Gegevens student Naam student: Marijke van den Berg Studentnummer: 498682 Klas: AD2a E-mailadres privé: mii.vandenberg@gmail.com Telefoonnummer:

Nadere informatie

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het ontwikkelen, coördineren en realiseren van campagnes en acties binnen een team en/of thema met als doel het bereiken, benaderen en activeren van de doelgroepen. Welke

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Bijlage cursusomschrijvingen. Communicatiemanagement Deeltijd

Bijlage cursusomschrijvingen. Communicatiemanagement Deeltijd Bijlage cursusomschrijvingen Communicatiemanagement Deeltijd 2016-2017 Titel Opleidingsvariant (Media)plan Deeltijd Collegejaar 2016-2017 1 Organisatorische gegevens 1.1 Cursuscode JCD-OMPLAN.2V-12 1.2

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement dd. Functie tactisch manager Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub dd Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Leerarrangement Trendanalyse Health

Leerarrangement Trendanalyse Health Leerarrangement Trendanalyse Health Inleiding Gezondheid is voor iedereen een meer of minder belangrijk onderdeel van zijn leven. Bepaalde keuzes die je maakt, heeft te maken met gezondheid. Keuzes op

Nadere informatie

Bijlage A: Competenties van de opleiding

Bijlage A: Competenties van de opleiding Bijlage A: Competenties van de opleiding In deze bijlage heeft een rectificatie plaatsgevonden per 30 oktober 2012. Na voltooiing van de opleiding moet de student als beroepsbeoefenaar zelfstandig en met

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2017

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2017 Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2017 pag. 1. INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 3 2. Communicatie doelstellingen 3 3. Doelgroepen 4 4. Communicatiemiddelen

Nadere informatie

SYLLABUS COMMUNICATIEBELEID & PLANNING

SYLLABUS COMMUNICATIEBELEID & PLANNING Beroepsopleiding Senior Communicatiemedewerker/Senior Adviseur Van der Hilst Communicatie-opleidingen, Amersfoort, september 2007 SC Communicatiebeleid en -planning 1 INLEIDING Deze syllabus beschrijft

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg

Competentieprofiel. kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Competentieprofiel kaderlid LGB Beroepsinhoud Zorg Generieke Competenties... 2 Affiniteit met kaderlidmaatschap... 2 Sociale vaardigheden... 2 Communicatie... 2 Lerend vermogen... 3 Initiatiefrijk... 3

Nadere informatie

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s

Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Bijlage A, behorende bij artikel 2 lid 1 Besluit personeel veiligheidsregio s Supplement cc. Functie strategisch manager Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 1 sub cc Besluit personeel veiligheidsregio

Nadere informatie

Functieprofiel: Medewerker Marketing en Communicatie Functiecode: 0602

Functieprofiel: Medewerker Marketing en Communicatie Functiecode: 0602 Functieprofiel: Communicatie Functiecode: 0602 Doel Verzorgen van activiteiten op het gebied van communicatie en/of voorlichting voor Hogeschool Utrecht of onderdelen daarvan, aan verschillende in- en

Nadere informatie

Smals Bureau voor Communicatie

Smals Bureau voor Communicatie Smals Bureau voor Communicatie Communicatie die het verschil maakt Onze aanpak Communicatie begint met luisteren. Het Bureau voor Communicatie luistert naar uw behoeften en gaat samen met u op zoek naar

Nadere informatie

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement Ochtendprogramma Wat verstaan we onder communicatie? Hoe belangrijk is communicatie voor

Nadere informatie

Dossier: Marketing, communicatie en evenementen Examen: KE3 Communicatie

Dossier: Marketing, communicatie en evenementen Examen: KE3 Communicatie dekt de SPL-toetstermen van de kwalificaties die vallen onder de dossiers Commercie en Marketing, en evenementen. Hierna ziet u voor onderstaand kennisexamen per SPL toetsterm de koppeling met de (hoofdstuk)titel

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. De deskundige communicatie werkt onder leiding van en rapporteert aan de gemeentesecretaris.

FUNCTIEBESCHRIJVING. De deskundige communicatie werkt onder leiding van en rapporteert aan de gemeentesecretaris. GEMEENTEBESTUUR GAVERE Markt 1 9890 GAVERE T 09 389 29 00 - F 09 389 29 01 www.gavere.be info@gavere.be FUNCTIEBESCHRIJVING Deskundige communicatie Doel van de entiteit De gemeente Gavere draagt bij tot

Nadere informatie

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00

Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 1 Functieprofiel Beleidsadviseur Functieprofiel titel Functiecode 00 Doel Ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid en adviseren op één of meerdere aandachtsgebieden/beleidsterreinen ten behoeve

Nadere informatie

Communicatie bij implementatie

Communicatie bij implementatie Communicatie bij implementatie Hoe je met een duidelijk communicatieplan software-implementaties positief beïnvloedt Een software systeem implementeren heeft, naast de nodige technische uitdagingen, ook

Nadere informatie

Competentieoverzicht van de opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) Algemene criteria voor de toetsing van competent handelen

Competentieoverzicht van de opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) Algemene criteria voor de toetsing van competent handelen Competentieoverzicht van de opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) Algemene criteria voor de toetsing van competent handelen De opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) biedt een onderscheidende,

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten)

FUNCTIEFAMILIE 1.2 Klantenadviserend (externe klanten) Doel van de functiefamilie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven aan externe klanten deze klanten oplossingen aan te reiken of maximaal te ondersteunen in het vinden van een

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten

Werken met leeruitkomsten Werken met leeruitkomsten Waarom leeruitkomsten Toegankelijke manier om curriculum te beschrijven Leerwegonafhankelijk Mogelijkheid tot flexibilisering Totaal is representatief voor kwalificatie van de

Nadere informatie

4.8. Aanvullende communicatiediensten

4.8. Aanvullende communicatiediensten 4.8. Aanvullende communicatiediensten De afdeling Communicatie acteert als een full service communicatiebureau voor strategie en creatie zowel offline als online. Door de jarenlange ervaring van onze professionals

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten. De kern

Pagina 1 van 5. Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten. De kern Examenprogramma Profielvak: dienstverlening & producten De kern a. Algemene kennis en vaardigheden b. Professionele kennis en vaardigheden c. Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling De vier profielmodulen

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2016 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2016 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2015 2016 Versie 2 2016 pag. 1. INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 3 2. doelstellingen

Nadere informatie

Workshop Communicatie en Media

Workshop Communicatie en Media Workshop Communicatie en Media Vraagstelling Ondersteuning bij aandacht voor de media Hulp bij communicatieverbreding en verbetering in de regio Aandacht voor verbetering van promotiebeleid Instrumenten,

Nadere informatie

KTO Eventbureau. Het beantwoorden van deze vragenlijst zal tussen de 5-10 minuten van uw tijd vergen.

KTO Eventbureau. Het beantwoorden van deze vragenlijst zal tussen de 5-10 minuten van uw tijd vergen. Fijn dat u wilt meewerken aan het klanttevredenheidsonderzoek van [NAAM EVENTBURO]. Wij stellen het zeer op prijs dat u de tijd neemt om mee te werken aan dit onderzoek. Uw mening is van groot belang voor

Nadere informatie

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie. Communicatie P1 Auteurs: drs. C. Essink-Matzinger en drs. B. Van Veghel. Concerncommunicatie: communicatie waarbij de organisatie als geheel centraal staat. Doel: positief beeld creëren van de organisatie.

Nadere informatie

Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl. alle rechten voorbehouden

Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl. alle rechten voorbehouden Raymond van Hooft HooftCommunicatie.nl alle rechten voorbehouden De kennismaking Raymond van Hooft Communicatie-adviseur on-the-job Docent HBO Bachelor Interne- en externe Communicatie Trainer PGOsupport

Nadere informatie

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio

Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Bijlage C behorende bij artikel 2 lid 3 Besluit personeel veiligheidsregio Supplement f. Functie procesmanager multidisciplinair oefenen Functie zoals genoemd in artikel 2 lid 3 sub f Besluit personeel

Nadere informatie

Communicatiemanagement. Opleiding CDM - College 3 CM Sheet 1

Communicatiemanagement. Opleiding CDM - College 3 CM Sheet 1 Communicatiemanagement Opleiding CDM - College 3 CM Sheet 1 Communicatiemanagement Het operationele communicatieplan Opleiding CDM - College 3 CM Sheet 2 Wat is communicatiemanagement? Het planmatig opzetten,

Nadere informatie

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016

Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 Hulpverleningszones: tijd voor een zonaal verhaal 21 november 2016 #vvsgbwcongres Communicatie: ongeleid projectiel of doordacht beleid? Machteld Weyts #vvsgbwcongres 4 22-11-2016 5 22-11-2016 voorbeeldslides

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Vrouwenopvang Versie 0.3 Maart 2010

Strategisch Communicatieplan Vrouwenopvang Versie 0.3 Maart 2010 Strategisch Communicatieplan Vrouwenopvang 2010 2013 Versie 0.3 Maart 2010 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Identiteit 3. Missie 4. Visie 5. Positionering 6. Ambities 7. Knelpunten 8. Communicatiestrategie 9.

Nadere informatie

nieuwe media Joris Burggraaff, scriptiepresentatie

nieuwe media Joris Burggraaff, scriptiepresentatie Joris Burggraaff, scriptiepresentatie Dr. ir. T.A. Daamen (1e mentor) Dr. ir. L. H.M.J. Lousberg (2e mentor) Dr. ir. K.J. Vollers (gecommitteerde) nieuwe media ; een online platform om communicatie te

Nadere informatie

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING

LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING LEERDOELEN RUIMTELIJKE VORMGEVING Tijdens Tijdens elke elke BPV BPV periode periode werk werk je je aan aan 6 5.. 4 Minstens 3 kies je uit kies een je lijst uit met een bestaande lijst met bestaande doelen

Nadere informatie

De beroepsproducten vormen het onderdeel werkveldverkenning en zijn essentieel in de opleiding vanaf het eerste jaar.

De beroepsproducten vormen het onderdeel werkveldverkenning en zijn essentieel in de opleiding vanaf het eerste jaar. Handleiding (voor student) beroepsproducten en toetsing Periode 1 en 2 Communicatie Deeltijd Inleiding In deze handleiding vind je de beschrijving van de beroepsproducten die je in de eerste twee periodes

Nadere informatie

SLC Ontwikkelingsplan 2012

SLC Ontwikkelingsplan 2012 SLC Ontwikkelingsplan 2012 Petie de Groot 0821963 CMD 3C Fedde van der Velde Inhoudsopgave Opdracht 1a. 03 Hier ben ik achter gekomen tijdens mijn stage Opdracht 1b. 04 Dit is mijn toekomstige functieprofiel

Nadere informatie

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HET MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN EEN STRATEGISCHE OPZET VANUIT DE CONCEPTGEDACHTE Communicatieplan How-to? Download Het Consultatiehuis 2014 / 1 Inhoud Marketingcommunicatieplan

Nadere informatie

Social Action Research Plan

Social Action Research Plan Social Action Research Plan Social media project Studenten Dennis Visschedijk 438332 Aileen Temming 474094 Stefan Ortsen 481295 Niels Konings 449822 Renee Preijde 482835 Opdrachtgever Stal te Bokkel Daniëlle

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners?

Stelling. Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Stelling Hoe kunnen we Social Media toepassen als dienstverleners? Tim Cosson Internet Strateeg Eigenaar mindworkz 26 jaar oud Woon samen Voetbal Geloof in samenwerken 1.Wat is social media? 2.Welke doelen

Nadere informatie

Concept Communicatieplan

Concept Communicatieplan Concept Communicatieplan DATUM AUTEUR VERSIE Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond... 3 1.2 Doelstelling... 3 1.3 Randvoorwaarden... 3 2 Communicatiestrategie... 4 2.1 Doelgroepen...

Nadere informatie

Informatie Internet Effect Plan

Informatie Internet Effect Plan Informatie Internet Effect Plan Internet Effect Plan In de praktijk denken opdrachtgevers te weinig na over de doelstelling van de website of de behoeften van de internetgebruiker. Opdrachtgevers willen

Nadere informatie

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013

20 Tinten Groen. Communicatieplan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering. Datum : Augustus 2013 plan t.b.v. CO2-prestatieladder Certificering 20 Tinten Groen Datum : Augustus 2013 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2013 2014 Augustus 2013 pag. 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1. Inleiding 2. doelstellingen

Nadere informatie

Een online jaarverslag maken

Een online jaarverslag maken Een online jaarverslag maken Index Voordelen van een online jaarverslag 3 Voordelen 3 Online jaarverslag in 4 eenvoudige stappen 4 Creëer draagvlak binnen je organisatie 4 Doelen en strategie vertalen

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement

FUNCTIEFAMILIE 5.3 Projectmanagement Doel van de functiefamilie Leiden van projecten en/of deelprojecten de realisatie van de afgesproken projectdoelstellingen te garanderen. Context: In lijn met de overgekomen normen in termen van tijd,

Nadere informatie

Inleiding 9 Signaleren is het halve werk 9

Inleiding 9 Signaleren is het halve werk 9 Inhoud Inleiding 9 Signaleren is het halve werk 9 1 Media, overheid en politiek 13 Persvoorlichting 15 Traditionele media 18 Online media 20 Controle over de media 22 Samenvatting 25 In de praktijk: Spindoctors

Nadere informatie

SRM College for Brand Management

SRM College for Brand Management SRM College for Brand Management Exameneisen Inleiding Zoals in het examenreglement is bepaald, wordt de strekking van de hierna geformuleerde eisen nader aangeduid door het studiemateriaal van de opleiding

Nadere informatie

Voorbeeld projectplan

Voorbeeld projectplan Voorbeeld projectplan Projectplan voor project < naam > Naam project Datum Naam projectleider Naam opdrachtgever Startdatum Einddatum Doorlooptijd in weken/ maanden Datum Versie Status Auteur(s) Maak een

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Landelijke startbijeenkomst LEADER 2014-2020 Workshop 25 november 2015 Communicatie Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland #LEADER3 Europees landbouwfonds

Nadere informatie

Intake. Audiovisuele productie. D te Nuijl, communicatie adviezen film en tv producties

Intake. Audiovisuele productie. D te Nuijl, communicatie adviezen film en tv producties Intake Audiovisuele productie D te Nuijl, communicatie adviezen film en tv producties 1 Productietraject van een AV - programma Fase 1 algemene fase 1 Opdrachtgever komt met een; Idee - research Doelstelling

Nadere informatie

Ik wens je veel succes met je studie komend studiejaar!

Ik wens je veel succes met je studie komend studiejaar! Voorwoord / Introductie Beste student, Voor je ligt de studiegids van de opleiding Communicatie International Event, Music & Entertainment Studies, kortweg CO IEMES, voor het cursusjaar 2013-2014. In deze

Nadere informatie

Benchmark communicatiefunctie

Benchmark communicatiefunctie Benchmark communicatiefunctie Hoe vergelijkje de communicatiefunctievan bedrijven? CommunicatieLab Logeion Caroline Wehrmann 19 November 2013 1 VOORSTELRONDJE 2 Programma Communicatiebenchmark Waarom?

Nadere informatie

Communicatieadviseur. Context. Doel

Communicatieadviseur. Context. Doel Communicatieadviseur Doel Medevormgeven van het communicatiebeleid van de instelling of faculteit(en) en doen realiseren van de uitvoering daarvan, binnen de beleids- en besluitvormingskaders, gericht

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project WNF. CMD Neelke Laarakker Laura Hellegers

Plan van aanpak. Project WNF. CMD Neelke Laarakker Laura Hellegers Plan van aanpak NDD periode - B Maaike Janssen - 1598513 Marc Gooris - 1605893 CMD 2014-2015 Neelke Laarakker - 1602659 Laura Hellegers - 1603189 Inhoudsopgave Wie zijn wij Achtergrond Uitgangspunten Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN

Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN Functieprofiel Manager Corporate Communicatie TLN TLN Manager Corporate Communicatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dé ondernemersorganisatie voor de sector transport en logistiek. TLN verbindt

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige PR en Communicatie (B1-B3)

Functiebeschrijving Deskundige PR en Communicatie (B1-B3) Functiebeschrijving Deskundige PR en Communicatie (B1-B3) Doel Beschrijving Coördineren en beheren van het communicatieproces vanuit de organisatie in overleg met de verschillende afdelingen en zo de interne

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Communicatieplan. Van de Haar Groep. Wekerom, 05-11- 14

CO 2 Prestatieladder. Communicatieplan. Van de Haar Groep. Wekerom, 05-11- 14 CO 2 Prestatieladder Communicatieplan Van de Haar Groep Wekerom, 05-11- 14 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Communicatiedoelstellingen... 3 3. Doelgroepen... 4 3.1 Stakeholderanalyse...4 3.2 - Groep

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Meewerkstage Communicatie IEMES Stagebegeleider vanuit bedrijf + stagedocent CO IEMES

Beoordelingsformulier Meewerkstage Communicatie IEMES Stagebegeleider vanuit bedrijf + stagedocent CO IEMES Beoordelingsformulier Meewerkstage Communicatie IEMES Stagebegeleider vanuit bedrijf + stagedocent CO IEMES Jaargang: 2010-2011 Leerjaar: CO-3 Semester: Toetscode: Naam student: Marlies van Hooijdonk Klas:

Nadere informatie

Case 1: Glasvezel. Resultaat: aangetoond dat een te beperkte focus de uitrol van glasvezel hindert

Case 1: Glasvezel. Resultaat: aangetoond dat een te beperkte focus de uitrol van glasvezel hindert Case 1: Glasvezel Analyse van de ontwikkelingen rond uitrol glasvezel In tegenstelling tot andere onderzoekers heeft Bureau Terdege hier zowel de B2C en de B2B doelgroepen onderzocht. Zodoende kan beter

Nadere informatie

Overzicht van vakken die je volgt bij de opleiding Communicatie aan de CHE

Overzicht van vakken die je volgt bij de opleiding Communicatie aan de CHE Overzicht van vakken die je volgt bij de opleiding Communicatie aan de CHE Communicatie jaar 1 Onderw ijseenheid C1.1: Strategie in de context van organisatie en maatschappij MC-toets A (massacommunicatie,

Nadere informatie

Strategisch plan

Strategisch plan Strategisch plan 2016-2019 1. Inleiding Voor u ligt het strategisch plan 2016-2019. In het strategisch plan 2016-2019 wil Dress for Success Amsterdam (DfS A) u meenemen in de strategie en de keuzes die

Nadere informatie

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN ACHTERGROND De International Association of Facilitators (IAF) is een internationale organisatie met als doel om de kunst en de praktijk van het professioneel faciliteren

Nadere informatie

Nationale Staalbouwdag 2015! Arend Dolsma en Erik de Jong!

Nationale Staalbouwdag 2015! Arend Dolsma en Erik de Jong! Nationale Staalbouwdag 2015 Arend Dolsma en Erik de Jong Waarom participeren in de Nationale Staalbouwdag? De Nationale Staalbouwdag is uniek Bij een beursbezoek worden alle zintuigen geraakt enkel medium

Nadere informatie

1. Drie uitgangssituaties

1. Drie uitgangssituaties Het communicatieplan 1. Drie uitgangssituaties Er zijn drie situaties mogelijk waarin het nodig is een communicatieplan op te stellen voor een organisatie: 1. bij het opzetten van beleid voor een nieuwe

Nadere informatie

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015

Communicatieplan 2014-2015. CO2-prestatieladder Certificering. Inzake 20 Tinten Groen. Continuering 2013-2014. Datum : September 2015 plan 2014-2015 Inzake 20 Tinten Groen CO2-prestatieladder Certificering Continuering 2013-2014 Datum : September 2015 plan Cor Millenaar B.V. / G-center B.V. 2014 2015 September 2015 pag. 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat

Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht. Je stelt doelen, neemt de verantwoordelijkheid en streeft naar het beste resultaat 08720 Artiest muziek 10-04-2008 08:37 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als muzikant Artiest Muziek Wat laat je zien? Je creëert en produceert zelfstandig en in opdracht Je zet ideeën om in concepten

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School

Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School Werken met leeruitkomsten in de Saxion Parttime School Dick Sweitser, Vera de Ruiter en Paul Schunselaar Kom verder. Saxion. 23 maart 2016 Werken met leeruitkomsten.. Waarmee.. Aansluiten bij de ontwikkel-/

Nadere informatie

Functiebeschrijving Manager Personeel, Beleid en Communicatie

Functiebeschrijving Manager Personeel, Beleid en Communicatie Functiebeschrijving Manager Personeel, Beleid en Communicatie Versie 0.10 LIMOR: Het copyright, kopijrecht en auteursrecht zij expliciet voorbehouden aan LIMOR Ter beschikking stellen aan derden kan slechts

Nadere informatie