OVERZICHT BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN ADR/ADN/RID m.i.v Overgangstermijn tot en met

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OVERZICHT BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN ADR/ADN/RID m.i.v Overgangstermijn tot en met"

Transcriptie

1 OVERZICHT BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN ADR/ADN/RID m.i.v Overgangstermijn tot en met

2 ADR/RID, deel 1 (1.1) Vrijstellingen in samenhang met de vervoerde hoeveelheden per transporteenheid (ADR), wagen of grote container (RID) In verband met de nieuwe UN-nummers 3500 t/m 3505 voor het vervoer van chemicaliën onder druk is de tabel voor vrijstellingen bij het vervoer van bepaalde hoeveelheden per transporteenheid (ADR), wagen of grote container (RID) aangepast

3 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.1) (nieuw) Vrijstellingen in samenhang met gevaarlijke goederen die tijdens het vervoer worden gebuikt als koel- of conditioneringsmiddel Vrijstelling voor gevaarlijke goederen die alleen verstikkend zijn (stoffen die de zuurstof die gewoonlijk in de atmosfeer aanwezig is, verdunnen of verdringen). Dit zijn bijvoorbeeld UN 1845 Kooldioxide, vast [droogijs], UN 1977 Stikstof, sterk gekoeld, vloeibaar en UN 1951 Argon, sterk gekoeld, vloeibaar. Deze gevaarlijke stoffen zijn alleen onderworpen aan de bepalingen van de nieuwe sectie indien zij worden gebruikt in voertuigen of containers voor koeling of conditionering.

4 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.1) (nieuw) Toepassing van normen Indien de toepassing van een norm is vereist en er is een conflict tussen de norm en de bepalingen van het ADR/ADN/RID dan hebben de bepalingen van het ADR/ADN/RID voorrang.

5 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.2) Nieuwe definities: Bergingsdrukhouder: een drukhouder met een waterinhoud van niet meer dan 1000 liter waarin beschadigde, defecte, lekkende of nietvoorschriftconforme drukhouder(s) worden geplaatst met het doel deze te vervoeren voor terugwinning of vernietiging. Netto massa ontplofbare stof (NEM): de totale massa van de ontplofbare stoffen zonder de verpakkingen, omhulsels, etc. (Netto hoeveelheid ontplofbare stof (NEQ), netto inhoud ontplofbare stof (NEC), netto gewicht van de ontplofbare stof (NEW) of netto massa van de ontplofbare inhoud worden vaak gebruikt om dezelfde betekenis aan te geven.

6 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.2) Nieuwe definities, vervolg: Petroleumgas, vloeibaar gemaakt (LPG): een vloeibaar gemaakt gas onder lage druk dat bestaat uit een of meer lichte koolwaterstoffen die slechts zijn ingedeeld onder de UN nrs. 1011, 1075, 1965, 1969 of 1978 en die hoofdzakelijk bestaan uit propaan, propeen, butaan, isomeren van butaan, buteen met sporen van andere koolwaterstofgassen. Opmerking 1: Brandbare gassen ingedeeld onder andere UNnummers moeten niet worden beschouwd als LPG. Opmerking 2: Voor UN-nummer 1075 zie opmerking 2 onder 2F, UN-nummer 1965 in de tabel voor vloeibaar gemaakte gassen in

7 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.2) Tekstuele aanpassingen diverse definities: Vervang in de opmerking van de definitie van Aanvrager een exploitant door een exploitant van een tankcontainer Vervang in de definitie van Batterijwagen in de eerste zin op een transporteenheid door op dit voertuig Vervang in de definitie van Bergingsverpakking of lekkende door, lekkende of niet-voorschriftconforme Vervang in de definitie van Drukhouder en flessenbatterijen door, flessenbatterijen en bergingsdrukhouders Vervang in de definitie van GHS derde door vierde en ST/SG/AC.10/30/Rev3 door ST/SG/AC.10/30/Rev4

8 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.2) Tekstuele aanpassingen diverse definities (vervolg): In de definitie van Handboek beproevingen en criteria moet de tekst tussen haakjes worden gelezen als ST/SG/AC.10/30/Rev3 Vervang in de opmerking van de definitie van Laadeenheid en hoofdstuk 5.5 door en Vervang in de definitie van VN-modelbepalingen zestiende door zeventiende en "(ST/SG/AC.10/1/Rev.16)" door "(ST/SG/AC.10/1/Rev.17)". Schrap de definitie van Grootste toelaatbare belading

9 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.4) (b) Afzender De vereiste gegevens en informatie aan de vervoerder moet in een te traceren vorm zijn (d) Vervoerder De datum van de volgende beproeving is vervangen " door "de uiterste termijn voor de volgende beproeving" en in de opmerking is "na afloop van deze datum" vervangen door "na afloop van deze uiterste termijn" (f) Vuller Deze bepaling is als volgt gewijzigd: (f) Hij moet na het vullen van de tanks ervoor zorgen dat alle afsluitinrichtingen in de gesloten stand zijn en dat er geen lekkage is;

10 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.4) (h) Vuller De vuller moet ervoor zorgen dat de voorgeschreven oranje borden en (grote etiketten) zijn aangebracht is uitgebreid tot "De vuller moet ervoor zorgen dat de voorgeschreven oranje borden, (grote) etiketten, kenmerken voor verwarmde stoffen en milieugevaarlijke stoffen zijn aangebracht".

11 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.6) Algemene overgangstermijn wordt t/m Tekstuele wijzigingen diverse overgangstermijnen, zoals: Vakbekwaamheidscertificaten voor bestuurders overeenkomstig het model van toepassing tot en met 31 december 2010 uitgegeven tot en met 31december 2012, in plaats van de certificaten overeenkomstig , mogen tot het einde van hun geldigheid van 5 jaar in gebruik blijven. De volgende overgangstermijnen zijn geschrapt: , , , , , , , , en Nieuwe overgangstermijnen zijn toegevoegd. Enkele zijn vermeld in andere onderwerpen in deze presentatie.

12 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.8) Veiligheidsadviseur (gewijzigd) Aan de taak van de veiligheidsadviseur met betrekking tot de controle op de passende opleiding van de betrokken werknemers is in de vierde insprong van de tweede paragraaf toegevoegd, inclusief de wijzigingen van de voorschriften en het onderhoud van de registratie van dergelijke opleidingen Meldingen van gebeurtenissen met gevaarlijke goederen (gewijzigd) Indien zich een ernstig ongeval of voorval voordoet moet het ingevulde rapport volgens het in voorgeschreven model niet later dan een maand na de gebeurtenis aan de bevoegde autoriteit van de Overeenkomstsluitende Partij worden voorgelegd.

13 ADR, deel 1 (1.9) Beperkingen in tunnels Vaststelling van de categorieën (gewijzigd) De beperkingen voor Tunnelcategorie E zijn ook van toepassing op alle gevaarlijke goederen verpakt in gelimiteerde hoeveelheden in overeenstemming met de bepalingen van Hoofdstuk 3.4, indien de vervoerde hoeveelheden de totale bruto massa van 8 ton per transporteenheid overschrijden.

14 ADR, deel 1 (1.9) Bepalingen voor verkeersborden en kennisgeving van beperkingen (gewijzigd) Beperkingen in tunnels zijn van toepassing op transporteenheden waarvoor kenmerking met oranje borden is vereist en voor tunnels van categorie E, zijn zij ook van toepassing op transporteenheden waarvoor een kenmerking voor gelimiteerde hoeveelheden is vereist of die containers vervoeren waarvoor een kenmerking voor gelimiteerde hoeveelheden is vereist. Beperkingen in tunnels zijn niet van toepassing, indien gevaarlijke goederen worden vervoerd in overeenstemming met de vrijstellingen van 1.1.3, behalve indien voertuigen die deze goederen vervoeren moeten zijn voorzien van een kenmerking voor gelimiteerde hoeveelheden.

15 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.10) Definitie van gevaarlijke goederen met een hoog gevarenpotentieel De definitie is als volgt gewijzigd: Gevaarlijke goederen met een hoog gevarenpotentieel zijn die waarbij de mogelijkheid bestaat van misbruik voor terroristische doeleinden en daarmee het gevaar van zwaarwegende gevolgen, zoals het verlies van talrijke mensenlevens, massale vernielingen of in het bijzonder voor klasse 7, massale sociaal-economische ontwrichting.

16 ADR/ADN/RID, deel 1 (1.10) De tabel in Lijst van gevaarlijke goederen met een hoog gevarenpotentieel is vernummerd in en de indeling voor klasse 7 is uit de tabel verwijderd. Voor klasse 7 is een nieuwe tabel opgenomen onder met de grenswaarden voor de transportbeveiliging voor specifieke radionucliden.

17 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 1) Klasse 1 Ontplofbare stoffen en voorwerpen Glossarium van de benamingen De tekst van deze verklarende woordenlijst is verplaatst naar de nieuwe subsectie en er is een definitie toegevoegd voor de nieuwe positie UN 0014 Losse patronen voor gereedschappen. Onder is een nieuwe paragraaf toegevoegd met procedures voor de uitsluiting van voorwerpen of stoffen van klasse 1.

18 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 2) Klasse 2 Gassen (gewijzigd) Er is een nieuwe subdivisie 8 toegevoegd voor Chemicaliën onder druk. Dit zijn vloeibare, pasteuze of poedervormige stoffen, onder druk van een drijfgas dat voldoet aan de definitie van een samengeperst gas of een vloeibaar gemaakt gas en mengsels daarvan. Deze moeten afhankelijk van hun eigenschappen worden ingedeeld onder één van de nieuwe UN-nummers 3500 t/m 3505 en mogen worden vervoerd in gasflessen, drukvaten en transporttanks. In een aantal ADR-Staten is dit vervoer al toegestaan op grond van de Multilaterale Overeenkomst M231 (niet in NL).

19 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 2) Lijst van verzamelaanduidingen Aan de lijst is onderstaande nieuwe tabel toegevoegd: Chemicaliën onder druk Classificatiecode UN-Nummer Naam van de stof of voorwerp 8A 3500 CHEMICALIËN ONDER DRUK, N.E.G. 8F 3501 CHEMICALIËN ONDER DRUK, BRANDBAAR, N.E.G. 8T 3502 CHEMICALIËN ONDER DRUK, GIFTIG, N.E.G.. 8C 3503 CHEMICALIËN ONDER DRUK, BIJTEND, N.E.G. 8TF 3504 CHEMICALIËN ONDER DRUK, BRANDBAAR, GIFTIG, N.E.G. 8FC 3505 CHEMICALIËN ONDER DRUK, BRANDBAAR, BIJTEND, N.E.G.

20 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 3) Klasse 3 Brandbare vloeistoffen (gewijzigd) Aan de classificatiecodes is toegevoegd: F3 Voorwerpen die brandbare vloeistoffen bevatten. Deze code is van toepassing op: UN 3269 UN 3473 POLYESTERHARS KIT PATRONEN VOOR BRANDSTOFCELLEN of PATRONEN VOOR BRANDSTOFCELLEN IN APPARATUUR of PATRONEN VOOR BRANDSTOFCELLEN VERPAKT MET APPARATUUR

21 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 5.2) Klasse 5.2 Organische peroxiden Lijst van reeds ingedeelde organische peroxiden In deze lijst zijn in de kolommen Concentratie en Verdunningsmiddel Type A wijzigingen aangebracht voor DIISOPROPYL PEROXYDICARBONAAT en DI-(3,5,5-TRIMETHYLHEXANOYL) PEROXIDE (concentratie > 38-82)

22 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 6.1) Klasse 6.1 Giftige stoffen Lijst van verzamelaanduidingen In deze lijst zijn bij de classificatiecode TFC de UN-nummers 3492 en 3493 geschrapt. Deze zijn ook geschrapt in Tabel A, Lijst van gevaarlijke goederen in hoofdstuk 3.2.

23 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 8) Klasse 8 Bijtende stoffen (gewijzigd) De classificatiecode C11 (voorwerpen) is toegevoegd aan de codes C1 C10 en dus gewijzigd in C1 C11 met als nieuwe titel Bijtende stoffen zonder bijkomend gevaar en voorwerpen die dergelijke stoffen bevatten. De titel voor CT is gewijzigd in Bijtende stoffen, giftig en voorwerpen die dergelijke stoffen bevatten Onder deze titel is een nieuwe subcode CT3 Voorwerpen toegevoegd.

24 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 8) Klasse 8 Bijtende stoffen (vervolg) Aan het eind van de classificatiecriteria is toegevoegd: Tabel die de criteria in samenvat Verpakkingsgroep Inwerkingstijd Observatie periode I 3 minuten 60 minuten Effect Volledige destructie van het onbeschadigde huidweefsel over de volledige dikte II > 3 minuten 1 uur 14 dagen Volledige destructie van het onbeschadigde huidweefsel over de volledige dikte III > 1 uur 4 uur 14 dagen Volledige destructie van het onbeschadigde huidweefsel over de volledige dikte III - - Overschrijding van de corrosiesnelheid op oppervlakten van ofwel staal of aluminium van 6,25 mm per jaar bij een beproevingstemperatuur van 55 ºC indien zij op beide materialen zijn beproefd

25 ADR/ADN/RID, deel 2 (klasse 9) Klasse 9 Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen Lithiumbatterijen Lees hierover het artikel Angst voor luchttransport lithiumbatterijen terecht? van Hans van der Maat in het blad Gevaarlijke Lading, 15 e jaargang, september 2012, nr Lijst van posities Onder M11 is de nieuwe positie voor UN 3499 CONDENSATOR, elektrische dubbellaag (met een energie opslagcapaciteit groter dan 0,3 Wh) toegevoegd.

26 ADR/ADN/RID, deel 3 (Tabel A) Tabel A: Lijst van gevaarlijke goederen In Tabel A zijn de volgende nieuwe UN-nummers opgenomen: (1) (2) (3a) (3b) (4) (5) 3497 KRILLMEEL 4.2 S2 II KRILLMEEL 4.2 S2 III JOODMONOCHLORIDE, VLOEIBAAR 8 C1 II CONDENSATOR, elektrische dubbellaag (met een energie opslagcapaciteit groter 9 M11 9 dan 0,3 Wh) 3500 CHEMICALIËN ONDER DRUK, N.E.G. 2 8A CHEMICALIËN ONDER DRUK, BRANDBAAR, N.E.G. 2 8F CHEMICALIËN ONDER DRUK, GIFTIG, N.E.G. 2 8T CHEMICALIËN ONDER DRUK, BIJTEND, N.E.G. 2 8C CHEMICALIËN ONDER DRUK, BRANDBAAR, GIFTIG, N.E.G. 2 8TF CHEMICALIËN ONDER DRUK, BRANDBAAR, BIJTEND, N.E.G. 2 8FC KWIK VERVAT IN GEFABRICEERDE VOORWERPEN 8 CT3 III 8+6.1

27 ADR/ADN/RID, deel 3 (Tabel A) Verder zijn er een groot aantal wijzigingen in de kolommen van bestaande UN-nummers aangebracht. Een paar voorbeelden zijn: - UN 0014, kolom (2) toegevoegd: LOSSE PATRONEN VOOR GEREEDSCHAPPEN; - UN 1169, 1197, 1266, 1286 en 1287,verpakkingsgroep I en UN 3492 en 3493 zijn geschrapt; - UN 1792, kolom (2) JOODMONOCHLORIDE is gewijzigd in JOODMONOCHLORIDE, VAST in verband met de nieuwe positie UN 3498 voor JOODMONOCHLORIDE, VLOEIBAAR; - UN 1845 Kooldioxide, vast (droogijs): na "NIET ONDERWORPEN AAN HET ADR" is toegevoegd "- indien gebruikt als koelmiddel, zie 5.5.3";

28 ADR/ADN/RID, deel 3 (Tabel A) Voorbeelden vervolg: - UN 1950 SPUITBUSSEN, in kolom (8) is P003 vervangen door P270 en in kolom (9a) is PP17 geschrapt; - UN 2381 DIMETHYLDISULFIDE: in kolom (5) is na 3 toegevoegd +6.1; - UN 2809 KWIK: in kolom (5) is na 8 toegevoegd

29 ADR/ADN/RID, deel 3 (Tabel B) De alfabetische tabel is aangepast aan de wijzigingen in tabel A.

30 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.3) De bijzondere bepalingen 188, 207, 230, 239, 272, 280, 289, 296, 300, 327, 328, 338, 356, 560, 636, 637, 653 en 655 zijn gewijzigd. Geschrapt zijn de bijzondere bepalingen 500, 599 en 656. Er zijn 14 nieuwe bijzondere bepalingen toegevoegd voor het vervoer van: 240: UN : UN : UN : UN 3091 en : UN 3499

31 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.3) 363: UN 1202, 1203, 1223, 1268, 1863 en 3475 als vloeibare brandstof in apparatuur 364: UN 0012, 0014 en : UN : UN : UN 1011, 1969 en : UN : UN 3500, 3501, 3502, 3503, 3504 en : UN 1011, 1049, 1075, 1954, 1965, 1969, 1971 en 1978 in gastanks voor motorvoertuigen 661: UN 3090, 3091, 3480 en 3481 voor beschadigde lithiumbatterijen

32 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.4) (a) (gewijzigd) en Transporteenheden met een maximale massa van meer dan 12 ton (ADR) of wagens (RID), die uitsluitend colli vervoeren met gevaarlijke goederen in gelimiteerde hoeveelheden met een totale bruto massa van meer dan 8 ton moeten aan de voorzijde en de achterzijde (ADR) of beide zijden (RID) van de kenmerking voor gelimiteerde hoeveelheden zijn voorzien.! Bij vervoer van alleen gelimiteerde hoeveelheden mogen op de transporteenheid dus geen oranje borden meer zijn aangebracht.

33 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.4) (a) (vervolg) Indien de transporteenheid ook andere gevaarlijke goederen in niet-gelimiteerde hoeveelheden bevat waarvoor een kenmerking met oranje borden is vereist mag de transporteenheid alleen zijn voorzien van een kenmerking met oranje borden of zowel van de kenmerking met oranje borden en de kenmerking voor gelimiteerde hoeveelheden (ADR/ADN). Indien de wagen ook andere gevaarlijke goederen in nietgelimiteerde hoeveelheden bevat waarvoor het aanbrengen van grote etiketten is vereist mag de wagen alleen zijn voorzien van grote etiketten of zowel van grote etiketten en de kenmerking voor gelimiteerde hoeveelheden (RID/ADN).

34 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.4) (b) (1 e alinea gewijzigd) en Containers waarin colli worden vervoerd met gevaarlijke goederen in uitsluitend gelimiteerde hoeveelheden met een totale bruto massa van meer dan 8 ton op transporteenheden met een grootste massa die 12 ton overschrijdt (ADR/ADN) of wagens (RID/ADN), moeten aan alle vier zijden van kenmerking voor gelimiteerde hoeveelheden zijn voorzien.

35 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.4) (b) (vervolg) Indien de container ook andere gevaarlijke goederen in nietgelimiteerde hoeveelheden bevat waarvoor het aanbrengen van grote etiketten is vereist mag de container alleen zijn voorzien van de vereiste grote etiketten of zowel van de grote etiketten en de merktekens voor gelimiteerde hoeveelheden.

36 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.5) (nieuw) Gevaarlijke stoffen verpakt in vrijgestelde hoeveelheden - waaraan de codes E1, E2, E4 en E5 zijn toegekend; - met een maximum netto hoeveelheid van gevaarlijke stoffen per binnenverpakking; - beperkt tot 1 ml voor vloeistoffen en gassen; en - 1 g voor vaste stoffen; en - een maximum netto hoeveelheid van gevaarlijke stoffen per buitenverpakking, die; g voor vaste stoffen; of ml voor vloeistoffen en gassen niet overschrijdt zijn alleen onderworpen aan:

37 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.5) (vervolg) (a) De bepalingen van 3.5.2, behalve dat een tussenverpakking niet vereist is: - indien de binnenverpakkingen op veilige wijze zijn verpakt in een buitenverpakking met opvulmateriaal op een zodanige wijze, dat zijn onder normale vervoersomstandigheden niet kunnen breken, worden doorboord of de inhoud verliezen; en - voor vloeistoffen de buitenverpakking voldoende absorberend materiaal bevat om de volledige inhoud van de binnenverpakking te absorberen; en

38 ADR/ADN/RID, deel 3 (3.5) (vervolg) (b) De bepalingen van Dit betekent: - geen kenmerk voor vrijgestelde hoeveelheden nodig; - het aantal colli per voertuig of container mag meer zijn dan 1000; en - in het vervoersdocument hoeft geen verklaring en het aantal colli te worden vermeld.

39 ADR/RID, deel 4 (4.1) (nieuw) Indien ijs wordt gebruikt als koelmiddel mag het de integriteit van de verpakking niet aantasten. Gevolg vernummering van (oud) in , (oud) in en (oud) in Gebruik van bergingsdrukhouders (nieuw) Voorschriften voor het gebruik van bergingsdrukhouders die voldoen aan de voorschriften van voor vervoer van beschadigde, defecte of lekkende drukhouder(s) of drukhouder(s) die niet aan de voorschriften voldoen. Gevolg vernummering van (oud) in

40 ADR/RID, deel 4 (4.1) Verpakkingsinstructies betreffende het gebruik van verpakkingen (uitgezonderd IBC s en grote verpakkingen - Het gebruik van kisten van een ander metaal dan staal of aluminium (4N) is toegevoegd aan een groot aantal verpakkingsinstructies; - Bij vele verpakkingsinstructies is bij de samengestelde verpakkingen onder buitenverpakkingen bij het gebruik van vaten toegevoegd 1A1, 1B1, 1N1 en 1H1. - Andere wijzigingen zijn aangebracht in P004, P200, P201, P203, P302, P407, P408, P411, P500, P621, P901, P902, P903 en P Nieuwe verpakkingsinstructies zijn P206 (nieuwe UN-nrs 3500 t/m 3505), P207 (UN 1950 spuitbussen) met als gevolg vernummering van P206 (oud) in P208.

41 ADR, deel 4 (4.1) Verpakkingsinstructies betreffende het gebruik van IBC s IBC520 (gewijzigd) - UN 3119: in de positie voor "Di-(3,5,5-trimethylhexanoyl) peroxide, ten hoogste 38% in oplosmiddel type A", is in de kolom "Organische peroxide", "38%" gewijzigd in "52%". - UN 3119: in de positie voor "1,1,3,3-Tetramethylbutyl peroxyneodecanoaat, ten hoogste 52%, stabiele dispersie, in water", is de volgende nieuwe rij toegevoegd: Type IBC Maximum hoeveelheid (liters) Controletemperatuur Noodtemperatuur 31HA C +5 C

42 ADR, deel 4 (4.1) Verpakkingsinstructies betreffende het gebruik van IBC s IBC520 (gewijzigd) De volgende nieuwe posities zijn toegevoegd: Organisch peroxide 3119 Diisobutyrylperoxide, ten hoogste 28%, stabiele dispersie in water 3119 Diisobutyrylperoxide, ten hoogste 42% stabiele dispersie in water Type IBC 31HA1 31A 31HA1 31A Maximale hoeveelheid (liter/kg) UNnr. Controletemperatuur -20 C -20 C -25 C -25 C Kritieke temperatuur -10 C -10 C -15 C -15 C

43 ADR/RID, deel 4 (4.1) Verpakkingsinstructies betreffende het gebruik van grote verpakkingen LP02 (gewijzigd) L3 Opmerking: Voor UN-nummers 2286 en 3486 is het vervoer over zee in grote verpakkingen verboden.

44 ADR/RID, deel 4 (4.2) Transporttankinstructies T50 (gewijzigd) In verband met het toegestane vervoer van de nieuwe UN-nrs t/m 3505 in transporttanks is de eerste zin van de titel gewijzigd in: Deze transporttank-instructie is van toepassing op niet sterk gekoelde, vloeibaar gemaakte gassen en chemicaliën onder druk (UN-nummers 3500, 3501, 3502, 3503, 3504 en 3505).

45 ADR/RID, deel 4 (4.2) Transporttankinstructies T50 (vervolg) - In de titel van de laatste kolom is "Maximale vulgewicht (kg/l)" gewijzigd in "Maximale vullingsgraad ; - UN 3220: in de laatste kolom (Maximale vullingsgraad), is "0,95" gewijzigd in "0,87 ; en - de nieuwe posities voor de UN-nrs t/m 3505 zijn toegevoegd.

46 ADR/RID, deel 4 (4.2) Bijzondere bepalingen voor transporttanks De volgende nieuwe bijzonder bepalingen zijn toegevoegd: TP38 Transporttank-instructie T9, voorgeschreven in het ADR/RID van toepassing tot en met 31 december 2012 mag verder worden toegepast tot en met 31 december TP39 Transporttank-instructie T4, voorgeschreven in het ADR/RID van toepassing tot en met 31 december 2012 mag verder worden toegepast tot en met 31 december TP40 Transporttanks mogen niet worden vervoerd indien zij zijn verbonden met apparatuur om te vernevelen.

47 ADR/RID, deel 4 (4.3) (gewijzigd) De laatste twee zinnen zijn als volgt gewijzigd: De vuller moet na het vullen controleren of alle afsluitingsinrichtingen van de tanks, batterijwagens en MEGC s gesloten zijn en dat er geen lekkage is. Dit geldt ook voor het bovenste gedeelte van de standpijp (nieuw) Indien de uitwendige overdruk groter kan zijn dan de tankbestendigheid tegen uitwendige druk (bijv. vanwege lage omgevingstemperaturen), moeten adequate maatregelen worden genomen om tanks, die onder lage druk vloeibaar gemaakte gassen vervoeren, te beschermen tegen de gevaren van vervorming, bijv. door ze te vullen met stikstof of een ander inert gas om voldoende druk in de tank te handhaven.

48 ADR/RID, deel 4 (4.3) Bijzondere bepalingen De volgende nieuwe bijzonder bepalingen zijn toegevoegd: TU40 Mag alleen worden vervoerd in batterijvoertuigen of MEGC s, waarvan de elementen uit naadloze houders bestaan.

49 ADR/RID, deel 4 (4.3) Nieuwe bijzondere bepalingen (vervolg) TU41 De geschiktheid van de stof voor vervoer in tanks moet worden aangetoond naar tevredenheid van de bevoegde autoriteit van elk land waardoor of waarin het vervoer wordt uitgevoerd. De methode om deze geschiktheid te beoordelen moet worden goedgekeurd door de bevoegde autoriteit van elke Overeenkomstsluitende Partij van het ADR, die ook een goedkeuring mogen erkennen van een bevoegde autoriteit van een land dat geen Overeenkomstsluitende Partij van het ADR is, onder voorwaarde dat deze goedkeuring is verleend in overeenstemming met de van toepassing zijnde procedures volgens het ADR, RID, ADN of de IMDG Code. Stoffen mogen niet zodanig lang in de tank blijven dat stolling het gevolg kan zijn. Geschikte maatregelen moeten worden genomen om opeenhoping en afzetting van stoffen in de tank te vermijden (bijv. reiniging enz.).

50 ADR/ADN/RID, deel 5 (5.1) Algemene voorschriften (a) onder (II) (gewijzigd) Aan de voorschriften voor de kenmerking en etikettering van overpakkingen is toegevoegd: het kenmerk voor milieugevaarlijke stoffen.

51 ADR/ADN/RID, deel 5 (5.2) Kenmerking en etikettering van colli De volgende nieuwe tweede zin is toegevoegd: Het UN nummer en de letters "UN" moeten tenminste 12 mm hoog zijn, behalve voor colli met een inhoud van ten hoogste 30 liter of een maximum netto massa van 30 kg en voor drukhouders met een waterinhoud van ten hoogste 60 liter, indien zij tenminste 6 mm hoog zijn en behalve voor colli van ten hoogste 5 liter of 5 kg, indien zij een geschikte afmeting hebben.! Hiervoor is een overgangstermijn in hoofdstuk 1.6, subsectie tot 31 december 2013 en voor drukhouders met een waterinhoud van ten hoogste 60 liter tot de volgende periodieke inspectie maar niet later dan 30 juni 2018.

52 ADR/ADN/RID, deel 5 (5.3) Kenmerking en etikettering van containers, MEGC s, MEMU s, tankcontainers, transporttanks, voertuigen en wagens Specificaties voor grote etiketten In de onderste helft van het etiket voor radioactieve stoffen van klasse 7 (No. 7D) mag in plaats van het woord RADIOACTIVE het van toepassing zijnde UN-nummer zijn aangegeven.

53 ADR/ADN/RID, deel 5 (5.3) Specificaties voor grote etiketten (vervolg) Op tanks met een inhoud van niet meer dan 3m 3 en kleine containers mogen de grote etiketten worden vervangen door etiketten van 100 x 100 mm. Aan het einde is de volgende zin toegevoegd: Indien deze etiketten niet van buiten het dragende voertuig zichtbaar zijn, moeten grote etiketten overeenkomstig ook worden aangebracht op beide zijden en de achterzijde van het voertuig (ADR) of beide zijden van de wagen (RID).

54 ADR, deel 5 (5.3) Oranje borden Aan het einde is de volgende nieuwe paragraaf toegevoegd: Indien een oplegger die gevaarlijke goederen bevat tijdens het vervoer van gevaarlijke goederen van zijn motorvoertuig is afgekoppeld, moet een oranje bord aan de achterzijde van de oplegger blijvend worden aangebracht.! In Nederland al lange tijd voorgeschreven in artikel 9 van het VLG

55 ADR/ADN, deel 5 (5.3) Oranje borden Betekenis van gevaarsidentificatienummers De volgende nieuwe gevaarsidentificatienummers zijn toegevoegd: 28 bijtend gas 238 brandbaar gas, bijtend

56 ADR/ADN/RID, deel 5 (5.4) Documentatie Bijzondere bepalingen voor bergingsverpakkingen en bergingsdrukhouders Bij gebruik van een bergingsdrukhouder moet in het vervoerdocument worden vermeld BERGINGSDRUKHOUDER Bijzondere bepalingen voor het vervoer van milieugevaarlijke stoffen (aquatisch milieu) In plaats van de vermelding MILIEUGEVAARLIJK in het vervoerdcoument mag ook worden vermeld: MARINE POLLUTANT/MILIEUGEVAARLIJK. De Engelse vertaling Environmentally hazardous mag worden vervangen door de term Marine Pollutant als er tenminste sprake is van aansluitend vervoer over de zee

57 ADR/ADN, deel 5 (5.5) Bijzondere bepalingen Sectie Deze nieuwe sectie bevat bijzondere bepalingen voor het vervoer van verpakkingen, voertuigen en containers die stoffen bevatten die een risico vormen voor verstikking, indien gebruikt voor koelen of conditioneren (zoals UN 1845 Kooldioxide, vast [droogijs] of UN 1977 Stikstof, sterk gekoeld, vloeibaar of UN 1951 Argon, sterk gekoeld, vloeibaar)

58 ADR/ADN, deel 5 (5.5) Sectie (vervolg) De titels van de subsecties zijn: Toepassingsgebied Algemeen Colli die een koel- of conditioneringsmiddel bevatten Kenmerking van colli die een koel- of conditioneringsmiddel bevatten Voertuigen en containers die onverpakt droogijs bevatten Kenmerking van voertuigen en containers Documentatie

59 ADR/ADN, deel 5 (5.5) Kenmerking van voertuigen en containers Een afbeelding van het waarschuwingsteken dat op elk punt van toegang moet zijn aangebracht op een plaats waar het gemakkelijk kan worden gezien door personen die het voertuig of de container openen of binnengaan is hieronder weergegeven * Voeg de naam in die is aangegeven in kolom (2) van tabel A van hoofdstuk 3.2 gevolgd door de woorden "AS COOLANT" of "AS CONDITIONER" indien van toepassing.

60 ADR/RID, deel 6 (6.1) Verpakkingen Code voor de aanduiding van typen van verpakkingen In de tabel is onder 4. Kisten of dozen na de posities voor H Kunststof de volgende rij toegevoegd: N. Metaal, anders dan staal of aluminium 4N Eisen aan verpakkingen Kisten van staal, aluminium of ander metaal Toegevoegd is type 4N metalen kisten, anders dan staal of aluminium

61 ADR/RID, deel 6 (6.2) Drukhouders In verband met de toelating van het vervoer van chemicaliën onder druk (UN-nummer 3500 t/m 3505) zijn deze aan een aantal bepalingen toegevoegd. Een groot aantal normen zijn gewijzigd en er zijn verschillende nieuwe normen toegevoegd Kenmerking van hervulbare houders Merktekens op flessenbatterijen In deze nieuwe subsectie zijn voorschriften opgenomen voor het aanbrengen van merktekens op een plaat die blijvend is aangebracht op het frame van de flessenbatterij.

62 ADR/RID, deel 6 (6.2) Drukhouders (vervolg) Bergingsdrukhouders In deze nieuwe subsectie zijn voorschriften opgenomen voor bergingsdrukhouders.

63 ADR/RID, deel 6 (6.5) IBC s Toepassingsgebied De volgende opmerking is toegevoegd: Opmerking: Instanties die onderzoeken en beproevingen uitvoeren in andere landen, nadat de IBC in dienst is gesteld, behoeven niet te worden geaccepteerd door de bevoegde autoriteit van het land waarin de IBC is goedgekeurd, maar de onderzoeken en beproevingen moeten worden uitgevoerd in overeenstemming met de voorschriften die zijn gespecificeerd in de goedkeuring van de IBC.

64 ADR/RID, deel 6 (6.6) Grote verpakkingen Kenmerk In de eerste paragraaf is de tekst duurzaam en duidelijk leesbaar kenmerk dat moet bestaan uit gewijzigd in: merktekens die duurzaam, duidelijk leesbaar zijn en zijn aangebracht op een duidelijk zichtbare plaats. Letters, cijfers en symbolen moeten ten minste 12 mm hoog zijn.

65 ADR/RID, deel 6 (6.6) Grote verpakkingen (vervolg) Kenmerk (nieuw) De hoogste toegestane stapelbelasting, van toepassing wanneer de grote verpakking in gebruik is, moet als volgt op een symbool worden weergegeven. Het symbool moet niet kleiner zijn dan 100 mm x 100 mm, het moet duurzaam en duidelijk zichtbaar zijn. De letters en cijfers die de massa aangeven, moeten ten minste 12 mm hoog zijn. De massa aangegeven boven het symbool, mag de belasting aangebracht bij de beproeving van het ontwerptype (zie ) gedeeld door 1,8 niet overschrijden.

66 ADR/RID, deel 6 (6.6) Grote verpakkingen (vervolg) Kenmerk De volgende overgangstermijn is volgens van toepassing: Grote verpakkingen vervaardigd of omgebouwd voor 1 januari 2014 en die niet voldoen aan de voorschriften van met betrekking tot de hoogte van de letters, nummers en symbolen die van toepassing zijn vanaf 1 januari 2013 mogen verder worden gebruikt. Grote verpakkingen vervaardigd of omgebouwd voor 1 januari 2015 behoeven niet te worden gekenmerkt met de hoogst toegestane stapelbelasting in overeenstemming met Dergelijke grote verpakkingen die niet zijn gekenmerkt in overeenstemming met mogen verder worden gebruikt na 31 december 2014 maar moeten worden gekenmerkt in overeenstemming met indien zij na die datum worden omgebouwd.

67 ADR/RID, deel 6 (6.7) UN-transporttanks en UN-MEGC s transporttanks, bestemd voor het vervoer van niet sterk gekoelde, vloeibaar gemaakte gassen In verband met de toelating van chemicaliën onder druk in transporttanks is na de titel de volgende opmerking toegevoegd: Opmerking: Deze voorschriften zijn ook van toepassing op transporttanks, bestemd voor het vervoer van chemicaliën onder druk (UN-nummers 3500, 3501, 3502, 3503, 3504 en 3505).

68 ADR/RID, deel 6 (6.7) UN-transporttanks en UN-MEGC s (vervolg) en Kenmerking van drukontlastingsinrichtingen en Na sub-paragraaf (d) is de volgende nieuwe sub-paragraaf (e) toegevoegd: (e) de dwarsdoorsnede van het doorstroomoppervlak van de veerbelaste drukontlastingsinrichtingen en breekplaten in mm². De bestaande sub-paragraaf (e) is vernummerd tot sub-paragraaf (f).

69 ADR/RID, deel 6 (6.8) ADR/RID-tanks Voor tanks voor gassen van klasse 2 zijn een aantal normen gewijzigd en er zijn verschillende nieuwe normen toegevoegd Typegoedkeuring De voorschriften voor typegoedkeuring zijn uitgebreid voor afsluiters en andere bedrijfsuitrusting, waarvoor een norm is opgenomen en voor veranderingen van delen van een tank Kenmerking De vereiste aanduidingen op afneembare tanks zijn uitgebreid.

70 ADR/RID, deel 6 (6.8) ADR/RID-tanks (vervolg) Bijzondere voorschriften van toepassing op klasse Onderzoek en beproevingen (gewijzigd) In afwijking van de voorschriften van , moeten de periodieke onderzoeken plaatsvinden: uiterlijk na 6 jaren uiterlijk na acht jaren dienst en vervolgens ten minste elke twaalf jaar in het geval van tanks bestemd voor het vervoer van sterk gekoelde, vloeibaar gemaakte gassen. De tussentijdse onderzoeken volgens moeten uiterlijk zes jaar na elk periodiek onderzoek worden uitgevoerd. Een dichtheidsproef of een tussentijds onderzoek volgens kan worden uitgevoerd op verzoek van de bevoegde autoriteit tussen twee willekeurige periodieke onderzoeken.

71 ADR/RID, deel 6 (6.8) ADR/RID-tanks (vervolg) Bijzondere bepalingen (a) De volgende nieuwe bijzondere bepaling is toegevoegd: TC8 Reservoirs moeten zijn vervaardigd van aluminium of aluminiumlegeringen (c) De volgende nieuwe bijzondere bepaling is toegevoegd: TA5 Deze stof mag alleen in tanks worden vervoerd met de tankcode S2.65AN(+); de hiërarchie in is niet van toepassing.

72 ADR/RID, deel 6 (6.8) ADR/RID-tanks (vervolg) (d) Aan het eind van TT8 is de volgende nieuwe paragraaf toegevoegd: Dergelijke magneetpoederonderzoeken moeten worden uitgevoerd door een bevoegde persoon die is gekwalificeerd voor deze methode volgens EN 473 (Niet-destructieve beproeving Kwalificatie en certificering van NDT personeel Algemene principes) (d) De volgende nieuwe bijzondere bepaling is toegevoegd: TT10 De periodieke onderzoeken volgens moeten plaatsvinden:

73 ADR/RID, deel 6 (6.8) ADR/RID-tanks (vervolg) (d) De volgende nieuwe bijzondere bepaling is toegevoegd: TT10 De periodieke onderzoeken volgens moeten plaatsvinden: ten minste elke drie jaar. ten minste elke twee en een half jaar.

74 ADR/RID, deel 7 (7.3) Voorschriften inzake het vervoer als los gestort goed Bijzondere bepalingen VV15 (ADR) of VW15 (RID) De eerste paragraaf is als volgt gewijzigd: Vervoer als los gestort goed is toegestaan in gesloten of met dekzeil uitgeruste voertuigen, gesloten containers of grote, met dekzeil uitgeruste containers met gesloten wanden voor vaste stoffen (stoffen of mengsels, zoals preparaten of afvalstoffen) die gemiddeld ten hoogste mg/kg van de stof bevatten waaraan dit UN-nummer is toegewezen. Op geen enkel punt van de lading mag de concentratie van deze stof of deze stoffen hoger zijn dan mg/kg.

75 ADR/RID, deel 7 (7.5) Voorschriften inzake het laden, lossen en de behandeling Samenladingsverboden (nieuw) Het samenladen van gevaarlijke goederen verpakt in gelimiteerde hoeveelheden met elk type van ontplofbare stoffen of voorwerpen, met uitzondering van subklasse 1.4 en de UN-nummers 0161 en 0499 is verboden.

76 ADR, deel 7 (7.5) Voorschriften inzake het laden, lossen en de behandeling Behandeling en stuwage Aan het eind is de volgende zin toegevoegd: Aan de voorschriften van deze paragraaf wordt geacht te zijn voldaan indien de lading is vastgezet in overeenstemming met de norm EN : Het voorschrift van voor het laden, stuwen en lossen van containers op en van voertuigen is nu ook van toepassing op tankcontainers, transporttanks en MEGC s.

77 ADR, deel 8 (8.1) 8.1 Algemene voorschriften boorduitrusting Brandbestrijdingsuitrusting De tekst is gewijzigd in: De volgende tabel toont de minimale bepalingen voor draagbare brandblussers voor de brandklassen 1 A, B en C die van toepassing zijn op transporteenheden die gevaarlijke goederen vervoeren behalve voor die transporteenheden waarnaar verwezen wordt in : 1 Voor de definitie van brandklassen, zie Norm EN 2:1992 Classificatie van branden.

78 ADR, deel 8 (8.1) Algemene voorschriften boorduitrusting (vervolg) (1) Transporteenheid maximaal toegestane massa (2) Minimum aantal brandblussers (3) Minimum totale capaciteit per transporteenheid (4) Blusser geschikt voor motor- of cabinebrand. Ten minste een met een minimum capaciteit van: (5) Aanvullende eisen voor brandblusser(s). Ten minste een blusser moet een minimum capaciteit hebben van: 3.5 ton 2 4 kg 2 kg 2 kg > 3.5 ton 7.5 ton 2 8 kg 2 kg 6 kg > 7.5 ton 2 12 kg 2 kg 6 kg

79 ADR, deel 8 (8.5) Aanvullende voorschriften met betrekking tot specifieke klassen of goederen S1 klasse 1 Paragraaf (1) Bijzondere opleiding van bestuurders. De tekst is gewijzigd in: Indien een bestuurder volgens andere, in het land van een Overeenkomstsluitende Partij van toepassing zijnde, voorschriften onder een afwijkend regiem of met een afwijkend doel een gelijkwaardige opleiding heeft gevolgd, die de in genoemde onderwerpen omvat, mag van de specialisatiecursus geheel of gedeeltelijk dispensatie worden verleend.

80 ADR, deel 8 (8.5) Aanvullende voorschriften met betrekking tot specifieke klassen of goederen (vervolg) S3 vervoer van infectueuze stoffen De tekst is gewijzigd in: De voorschriften van de tabel kolommen (2), (3) en (4) van en zijn niet van toepassing.

81 ADR, deel 8 (8.5) Aanvullende voorschriften met betrekking tot specifieke klassen of goederen (vervolg) S11 Andere voorschriften of bijzondere bepalingen De tekst is gewijzigd in: Indien een bestuurder volgens andere, in het land van een Overeenkomstsluitende Partij van toepassing zijnde, voorschriften onder een afwijkend regiem of met een afwijkend doel een gelijkwaardige opleiding heeft gevolgd, die de in genoemde onderwerpen omvat, mag van de specialisatiecursus geheel of gedeeltelijk dispensatie worden verleend.

82 ADR, deel 8 (8.5) Aanvullende voorschriften met betrekking tot specifieke klassen of goederen (vervolg) S12 Andere voorschriften of bijzondere bepalingen In de eerste zin is de verwijzing naar bijzondere bepaling S11 vervangen door

83 ADR, deel 8 (8.6) Beperkingen voor de doorgang door tunnels voor het wegverkeer van voertuigen die gevaarlijke goederen vervoeren Codes voor beperkingen in tunnels Aan de tekst voor het vaststellen van de meest restrictieve code bij vervoer van gevaarlijke goederen met verschillende codes is aan het eind is toegevoegd:, behalve indien de transporteenheid moet zijn gekenmerkt (voor het vervoer van gelimiteerde hoeveelheden) in overeenstemming met onderworpen aan

84 ADR, deel 8 (8.6) Beperkingen voor de doorgang door tunnels (vervolg) De eerste zin is als volgt gewijzigd: De beperkingen voor de doorgang door tunnels zijn van toepassing: - op transporteenheden waarvoor kenmerking (voor het vervoer van gelimiteerde hoeveelheden) is voorgeschreven volgens onderworpen aan , door tunnels van categorie E; en - op transporteenheden waarvoor een oranje bord is voorgeschreven volgens 5.3.2, in overeenstemming met de tabel hieronder nadat de code voor beperkingen in tunnels die moet worden toegekend voor de gehele lading van de transporteenheid is vastgesteld.

85 ADR, deel 8 (8.6) Beperkingen voor de doorgang door tunnels (vervolg) De volgende opmerking is aan toegevoegd: Opmerking 2: Gevaarlijke goederen verpakt in gelimiteerde hoeveelheden in containers of transporteenheden die zijn gekenmerkt in overeenstemming met de IMDG Code zijn niet onderworpen aan de beperkingen voor de doorgang door tunnels van categorie E wanneer de totale bruto massa van de colli die gevaarlijke goederen bevatten in gelimiteerde hoeveelheden 8 ton per transporteenheid niet overschrijdt.

86 ADR, deel 9 (9.7) Aanvullende voorschriften inzake de constructie en goedkeuring van voertuigen (nieuw) Aanvullende veiligheidsvoorschriften met betrekking tot EX/III-voertuigen EX/III-voertuigen moeten zijn uitgerust met automatische brandblussystemen voor het motorcompartiment Metalen warmteschilden tegen brand in banden moeten zijn aangebracht ter bescherming van de lading.

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen INHOUDSOPGAVE DEEL 1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid 1.1.1 Structuur 1.1.2 Toepassingsgebied 1.1.3 Vrijstellingen 1.1.4 Toepasbaarheid van andere reglementen 1.1.5

Nadere informatie

ADR/RID 2013 ADR ONLY 1.6.1.1 17/12/2012. Afdeling België Belgian Safety Advisors Association

ADR/RID 2013 ADR ONLY 1.6.1.1 17/12/2012. Afdeling België Belgian Safety Advisors Association 1 ADR/RID 2013 1.6.1.1 ADR ONLY 2 1 Voorwoord Dit is een samenvatting van de belangrijkste wijzigingen. Steeds officiële teksten gebruiken (december 2012) ADR : http://www.unece.org/trans/main/dgdb/wp15/wp15rep.html

Nadere informatie

Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg 1 INHOUDSOPGAVE ADR Europese Overeenkomst betreffende het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg Protocol van ondertekening BIJLAGE A ALGEMENE BEPALINGEN EN BEPALINGEN BETREFFENDE

Nadere informatie

5.5.2 Bijzondere bepalingen van toepassing op gegaste laadeenheden (UN 3359)

5.5.2 Bijzondere bepalingen van toepassing op gegaste laadeenheden (UN 3359) HOOFDSTUK 5.5 BIJZONDERE BEPALINGEN 5.5.1 (Geschrapt) 5.5.2 Bijzondere bepalingen van toepassing op gegaste laadeenheden (UN 3359) 5.5.2.1 Algemeen 5.5.2.1.1 Gegaste laadeenheden (UN 3359) die geen andere

Nadere informatie

Hoofdstuk Lijsten van de gevaarlijke goederen

Hoofdstuk Lijsten van de gevaarlijke goederen Hoofdstuk 3.2 - Lijsten van de gevaarlijke goederen 3.2.1 Verduidelijkingen betreffende Tabel A : Lijst van de gevaarlijke goederen per UN-nummer Over het algemeen heeft elke rij van tabel A van onderhavig

Nadere informatie

Transport gevaarlijke stoffen

Transport gevaarlijke stoffen min. 30 cm Identificatienummer gevaar Identificatienummer stof 40 cm Afmeting mag ongeveer 10% afwijken Herkenningsbord Blanco Lijst van stoffen en identificatienummers Betekenis van gevaarsidentificatienummers

Nadere informatie

Bijlage. Lijst met inbreuken en te innen sommen. inbreuk reglementering te innen som 1 Vervoerdocument en identiteitsbewijs

Bijlage. Lijst met inbreuken en te innen sommen. inbreuk reglementering te innen som 1 Vervoerdocument en identiteitsbewijs Bijlage bij het besluit van de Vlaamse Regering van 01 maart 2019 tot wijziging van artikel 3 en 5 en de bijlage van het koninklijk besluit van 24 maart 1997 betreffende de inning en de consignatie van

Nadere informatie

AANBRENGEN VAN GROTE ETIKETTEN EN KENMERKINGEN

AANBRENGEN VAN GROTE ETIKETTEN EN KENMERKINGEN HOOFDFSTUK 5.3 AANBRENGEN VAN GROTE ETIKETTEN EN KENMERKINGEN Opmerking : Zie voor de kenmerking en het aanbrengen van grote etiketten op containers, MEGC's, tankcontainers en transporttanks bij vervoer

Nadere informatie

Geen / verkeerde vrachtbrief 1.600,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde 375,-- Geen / verkeerde gevarenkaart 1.200,--

Geen / verkeerde vrachtbrief 1.600,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde 375,-- Geen / verkeerde gevarenkaart 1.200,-- Feit Boete Geen / verkeerde vrachtbrief,-- Vrachtbriefinformatie onjuiste volgorde,-- Geen / verkeerde gevarenkaart,-- Geen vakbekwaamheidscertificaat,-- Geen algemene opleiding,-- Samenladen / scheiden

Nadere informatie

Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Bijlagen

Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Bijlagen Verenigde Naties - Economische Commissie voor Europa Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Bijlagen 2015 Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

GROENEWOUD Consultancy

GROENEWOUD Consultancy Wijzigingen ADR per 1 januari 2011 1.1 Toepassingsgebied 1.2 Definities 1.3 Opleidingen 1.4 Veiligheidsplichten Vrijstellingen ivm samenhang met gassen aangevuld met: gassen in ballen tbv sport. gassen

Nadere informatie

Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels

Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels Vervoer gevaarlijke stoffen en tunnels Dit is een geheugensteun voor chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren. In deze brochure staan onderwerpen die belangrijk

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN IMDG CODE (35-10) m.i.v Mogen worden toegepast vanaf met toestemming van de bevoegde autoriteit.

OVERZICHT WIJZIGINGEN IMDG CODE (35-10) m.i.v Mogen worden toegepast vanaf met toestemming van de bevoegde autoriteit. OVERZICHT WIJZIGINGEN IMDG CODE (35-10) m.i.v. 1-1-2012 Mogen worden toegepast vanaf 1-1-2011met toestemming van de bevoegde autoriteit. IMDG Code, deel 1 (hoofdstuk 1.2) Tekstuele aanpassingen diverse

Nadere informatie

5.2.1.3 Bergingsverpakkingen en bergingsdrukhouders moeten bovendien zijn gemerkt met het woord "BERGING".

5.2.1.3 Bergingsverpakkingen en bergingsdrukhouders moeten bovendien zijn gemerkt met het woord BERGING. HOOFDSTUK 5.2 KENMERKING EN ETIKETTERING 5.2.1 Kenmerking van colli Opmerking: Voor kenmerking die betrekking heeft op de constructie, de beproeving en de toelating van verpakkingen, grote verpakkingen,

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.5 - Bijzondere bepalingen

Hoofdstuk 5.5 - Bijzondere bepalingen Miinimale afmeting 250 mm 5.5.1 Afgeschaft Hoofdstuk 5.5 - Bijzondere bepalingen 5.5.2 Bijzondere bepalingen met betrekking tot laadtransporteenheden onder fumigatie (UN-nummer 3359) 5.5.2.1 Algemeenheden

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Wegvervoer - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Wegvervoer - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: C divisie CCV Categoriecode: VW (Initieel examen), VVW (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR)

Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) INHOUDSTAFEL Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) Protocol van ondertekening BIJLAGE A Deel 1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN EN VOORSCHRIFTEN MET BETREKKING

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur wegvervoer - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur wegvervoer - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen:

Nadere informatie

5.4.1.1.1 I 14 I niveau 1 500 euro. 5.4.1.1.1 of 5.4.1.1.16

5.4.1.1.1 I 14 I niveau 1 500 euro. 5.4.1.1.1 of 5.4.1.1.16 1/ vervoerdocument richtlijn risico nu morgen 1.1 geen enkele aanduiding over het gevaarlijke karakter (of de gevaarseigenschappen) van de vervoerde goederen 5.4.1.1.1 I 14 I niveau 1 500 1500 1.2 onmogelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken OPMERKING. Voor de kenmerking en etikettering van containers, MEGC s, tankcontainers en mobiele tanks van een vervoer dat deel uitmaakt van een

Nadere informatie

Whitepaper wijzigingen ADR Bron: Jaarboek vervoer gevaarlijke stoffen over de weg 2017 Sdu

Whitepaper wijzigingen ADR Bron: Jaarboek vervoer gevaarlijke stoffen over de weg 2017 Sdu Whitepaper wijzigingen ADR 2017 Bron: Jaarboek vervoer gevaarlijke stoffen over de weg 2017 Sdu Samenvatting KORTE SAMENVATTING VAN DE WIJZIGINGEN IN HET ADR INGAANDE 1 JANUARI 2017 Inleiding DEEL 1 Hoofdstuk

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur wegvervoer - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur wegvervoer - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: VW (Initieel examen), VVW (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

Vragen gecombineerd weg-/zeevervoer v.v. van verpakte gevaarlijke stoffen.

Vragen gecombineerd weg-/zeevervoer v.v. van verpakte gevaarlijke stoffen. Vragen gecombineerd weg-/zeevervoer v.v. van verpakte gevaarlijke stoffen. Totaal 15 vragen met antwoorden Vraag 1. De IMDG Code bestaat uit 7 delen Het ADR bestaat uit 9 delen B. Stelling 1 en 2 zijn

Nadere informatie

Procedures voor de verzending

Procedures voor de verzending Procedures voor de verzending adnr Inhoud Deel 5 Procedures voor de verzending Hoofdstuk 5.1 Algemene voorschriften 5.1.1 Toepassing en algemene voorschriften 5.1.2 Gebruik van oververpakkingen 5.1.3 Lege

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken

Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken Hoofdstuk 5.3 - Etiketteren (grote etiketten) en kenmerken OPMERKING. Voor de kenmerking en etikettering van containers, MEGC s, tankcontainers en mobiele tanks van een vervoer dat deel uitmaakt van een

Nadere informatie

Deel 5 Procedures voor de verzending

Deel 5 Procedures voor de verzending Deel 5 Procedures voor de verzending HOOFDSTUK 5.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 5.1.1 Toepassingsgebied en algemene voorschriften Dit deel bevat voorschriften voor de verzending van gevaarlijke goederen met

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE HET INTERNATIONALE SPOORWEGVERVOER VAN GEVAARLIJKE GOEDEREN (RID) Bijlage

REGLEMENT BETREFFENDE HET INTERNATIONALE SPOORWEGVERVOER VAN GEVAARLIJKE GOEDEREN (RID) Bijlage REGLEMENT BETREFFENDE HET INTERNATIONALE SPOORWEGVERVOER VAN GEVAARLIJKE GOEDEREN (RID) Bijlage INHOUDSOPGAVE RID Deel 1: Algemene voorschriften 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid 1.1.1 Structuur

Nadere informatie

8 ADR- voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen in colli

8 ADR- voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen in colli 8 ADR- voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke goederen in colli 8.1 Verpakkings- en etiketteringsvoorschriften 8.1.1 MERKEN a) De colli (vaten, jerrycans, kisten, zakken,...) en de I.B.C.'s (grote

Nadere informatie

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk

Opgesteld door: CCV. Examenonderdeel Code: n.v.t. Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: Veiligheidsadviseur Modaliteitspecifiek deel Spoorvervoer Toetsvorm: Schriftelijk Eindtermen/toetstermen: 6. Voorschriften voor verpakkingen, met

Nadere informatie

DEEL 1. Algemene bepalingen

DEEL 1. Algemene bepalingen DEEL 1 Algemene bepalingen 1.1.1 Structuur Hoofdstuk 1.1 - Toepassingsgebied en toepasbaarheid Het RID is onderverdeeld in zeven delen; elk deel is onderverdeeld in hoofdstukken, en elk hoofdstuk in afdelingen

Nadere informatie

SafetyPlan bvba tel. +32-(0) Marjoleinstraat 32 fax.+32-(0)

SafetyPlan bvba tel. +32-(0) Marjoleinstraat 32 fax.+32-(0) SafetyPlan bvba Veiligheidsuitrusting & Advies voor het Vervoer van Gevaarlijke Stoffen Lijst van de inbreuken en de te innen men. Inhoud 1. Vervoerdocument en identiteitsbewijs 2. Keuringsdocument 3.

Nadere informatie

DEEL 5 Procedures voor de verzending

DEEL 5 Procedures voor de verzending DEEL 5 Procedures voor de verzending HOOFDSTUK 5.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 5.1.1 Toepassing en algemene voorschriften Dit deel bevat de voorschriften met betrekking tot de kenmerking, de etikettering en

Nadere informatie

DEEL 5 Procedures voor de verzending

DEEL 5 Procedures voor de verzending DEEL 5 Procedures voor de verzending HOOFDSTUK 5.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 5.1.1 Toepassing en algemene voorschriften Dit deel bevat de voorschriften met betrekking tot de kenmerking, de etikettering en

Nadere informatie

PROEFEXAMEN BASISCURSUS ALGEMENE GEDEELTE 2019 (open boek) Deel 1

PROEFEXAMEN BASISCURSUS ALGEMENE GEDEELTE 2019 (open boek) Deel 1 1. Tot welke klasse behoort een stof met het getal 539 bovenaan op de oranje schilden? tot klasse 5.2 tot klasse 6.1 tot klasse 8 tot klasse 5.1 2. Uw voertuig is geladen met kisten die de hele laadruimte

Nadere informatie

10 ADR 2007: Voornaamste wijzigingen voor 1 juli 2007

10 ADR 2007: Voornaamste wijzigingen voor 1 juli 2007 10 ADR 2007: Voornaamste wijzigingen voor 1 juli 2007 35 De wijzigingen voor 2007 kunnen geraadpleegd worden op het INTERNET website : http://www.unece.org./trans/main/dgdb/wp15/wp15rep.html De tekst kiezen

Nadere informatie

4.1.1.1 Vervang aan het slot of hergebruikte door, hergebruikte of omgebouwde. 4.1.1.2 Schrap het woord en aan het slot van subparagraaf a).

4.1.1.1 Vervang aan het slot of hergebruikte door, hergebruikte of omgebouwde. 4.1.1.2 Schrap het woord en aan het slot van subparagraaf a). VERTALING WIJZIGINGEN RID INGAANDE 1-1-2011 Bron: OTIF/RID/NOT/2011 d.d. 30-6-2010 DEEL 4 Hoofdstuk 4.1 4.1.1.1 Vervang aan het slot of hergebruikte door, hergebruikte of omgebouwde. 4.1.1.2 Schrap het

Nadere informatie

Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading. Herziene editie juli Van Leeuwen GEVAARSETIKETTEN

Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading. Herziene editie juli Van Leeuwen GEVAARSETIKETTEN Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading Herziene editie juli 2017 Etikettering en kenmerking van gevaarlijke lading In de praktijk van alledag leven er veel vragen over het etiketteren en kenmerken

Nadere informatie

DEEL 8 Voorschriften voor de bemanning, uitrusting en exploitatie van het voertuig en documentatie

DEEL 8 Voorschriften voor de bemanning, uitrusting en exploitatie van het voertuig en documentatie DEEL 8 Voorschriften voor de bemanning, uitrusting en exploitatie van het voertuig en documentatie HOOFDSTUK 8.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN INZAKE TRANSPORTEENHEDEN EN BOORDUITRUSTING 8.1.1 Transporteenheden

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Spoorvervoer - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Spoorvervoer - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: VS (Initieel examen), VVS (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen:

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Binnenvaart - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: VB (Initieel examen), VVB (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

Toetsmatrijs Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen Initieel en Verlenging - Extern

Toetsmatrijs Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen Initieel en Verlenging - Extern Opgesteld door: CCV Wijzigingen zijn cursief weergeven Categorie: Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen: Dekkingsgraad toetstermen: 94% Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen VBGS(V) Schriftelijk

Nadere informatie

DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen

DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen SEPTEMBER 2016 DOSSIER: IBC s voor het vervoer van gevaarlijke stoffen IBC s of voluit Intermediate Bulk Containers. Dit is een container die gebruikt wordt voor los gestorte goederen in bulk (bv ertsen,

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke goederen, "Hazardous Goods" en "Hazardous Articles"

Vervoer van gevaarlijke goederen, Hazardous Goods en Hazardous Articles Vertaling ter informatie verstrekt - alleen de Franse en Engelse versies hebben een dwingend juridisch karakter. Vervoer van gevaarlijke goederen, "Hazardous Goods" en "Hazardous Articles" Dit beleid is

Nadere informatie

Deel 4. Voorschriften voor het gebruik van verpakkingen, tanks en transporteenheden voor los gestort vervoer

Deel 4. Voorschriften voor het gebruik van verpakkingen, tanks en transporteenheden voor los gestort vervoer Deel 4 Voorschriften voor het gebruik van verpakkingen, tanks en transporteenheden voor los gestort vervoer HOOFDSTUK 4.1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN 4.1.1 Het gebruik van verpakkingen en tanks moet voldoen

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Spoorvervoer - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Spoorvervoer - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: VS (Initieel examen), VVS (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten;

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten; DEEL 1 Algemene Voorschriften HOOFDSTUK 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID 1.1.1 Structuur Bijlagen A en B van het ADR zijn onderverdeeld in negen delen. Bijlage A bestaat uit de delen 1 tot en met

Nadere informatie

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Spoorvervoer - Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Veiligheidsadviseur Spoorvervoer - Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CB divisie CCV Categoriecode: VS (Initieel examen), VVS (Verlengingsexamen)

Nadere informatie

VALUE ADDED SERVICE DANGEROUS GOODS

VALUE ADDED SERVICE DANGEROUS GOODS ALGEMEEN Dangerous Goods Indien zendingen gevaarlijke stoffen bevatten dan kunnen deze verzonden worden mits deze voldoen aan de voorwaarden van het ADR. Het ADR is de Europese regelgeving rond vervoer

Nadere informatie

ECE/TRANS/WP15/204 d.d /Add.1 en 204/Corr.1

ECE/TRANS/WP15/204 d.d /Add.1 en 204/Corr.1 VERTALING WIJZIGINGEN ADR INGAANDE 1-1-2011 Bron: ECE/TRANS/WP15/204 d.d. 12-3-10 + 204/Add.1 en 204/Corr.1 DEEL 8 Hoofdstuk 8.1 8.1.2.1 a) Vervang containerbeladingscertificaat door grote container- of

Nadere informatie

1.1.3.4.3 Voeg een nieuwe paragraaf 1.1.3.4.3 toe, die als volgt wordt gelezen:

1.1.3.4.3 Voeg een nieuwe paragraaf 1.1.3.4.3 toe, die als volgt wordt gelezen: ADR (wijzigingen per ) Deel 1 Hoofdstuk 1.1 1.1.3.1 a) Voeg in a) een nieuwe tweede zin toe, die als volgt wordt gelezen: "Indien deze goederen brandbare vloeistoffen zijn, vervoerd in hervulbare houders,

Nadere informatie

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten;

a) de gevaarlijke goederen die van het internationale vervoer zijn uitgesloten; DEEL 1 Algemene Voorschriften HOOFDSTUK 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID 1.1.1 Structuur Bijlagen A en B van het ADR zijn onderverdeeld in negen delen. Bijlage A bestaat uit de delen 1 tot en met

Nadere informatie

Hoofdstuk Kenmerken en etiketteren

Hoofdstuk Kenmerken en etiketteren Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren 5.2.1 Kenmerken van colli OPMERKING. Zie in deel 6 voor de merktekens betreffende de constructie, de beproevingen en de goedkeuring van de verpakkingen, grote verpakkingen,

Nadere informatie

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016)

L3G B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) L3G 06.03.B.02 - Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen, Bijlage 1. Toepassingsgebied/ondergrenzen en vrijstellingen PGS 15 (versie 2016) Het toepassingsgebied van PGS 15 heeft betrekking op stoffen van

Nadere informatie

subklassen compatibiliteitsgroepen ADR 2013 Klasse 1

subklassen compatibiliteitsgroepen ADR 2013 Klasse 1 Copyright en gebruiksrecht Copyright GDS Europe BV ADR 2013 Klasse 1 Deze presentatie is alleen bestemd ter ondersteuning van klassikale lessen voor de basiskwalificatie en nascholing van beroepschauffeurs

Nadere informatie

GECOMBINEERD VERVOER RAIL-ROAD LEIDRAAD

GECOMBINEERD VERVOER RAIL-ROAD LEIDRAAD GECOMBINEERD VERVOER RAIL-ROAD LEIDRAAD GEVAARLIJKE STOFFEN Versie 2019 Wettelijke bepalingen Vervoer van gevaarlijke goederen is onderworpen aan het RID voor het internationaal spoorwegvervoer van gevaarlijke

Nadere informatie

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR

Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen. EURAL versus ADR Indelen van gevaarlijke (afval)stoffen EURAL versus ADR Wie ben ik? Pascal Smetsers Wat doe ik? Bedrijfsadviseur gevaarlijke (afval)stoffen Opslag: PGS Vervoer: Alle vervoersmodaliteiten Gebruik: (EU-)GHS,

Nadere informatie

Toetsmatrijs. Opgesteld door: CCV

Toetsmatrijs. Opgesteld door: CCV Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: Naam: Toetsvorm: Theorie VBGS(V) Vakbekwaamheid Behandeling Gevaarlijke Stoffen Schriftelijk Note: In dit document bestrijkt het begrip tank de volgende uitgebreide

Nadere informatie

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen

Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Nr. 4.1.1 Checklist voor Opslaan van gevaarlijke stoffen in verpakking niet zijnde vuurwerk, nitraathoudende kunstmeststoffen en andere ontplofbare stoffen Vindplaats Activiteitenbesluit: 4.1.1, artikel

Nadere informatie

3.1.2.8.1 Voeg in de eerste zin in of 318 na bijzondere bepaling 274.

3.1.2.8.1 Voeg in de eerste zin in of 318 na bijzondere bepaling 274. VERTALING WIJZIGINGEN ADN INGAANDE 1-1-2011 Bronnen: ECE/ADN/9 d.d. 25 juni 2010 ECE-ADN-9 FINAL-E_RedConfDMS van mei 2010 ECE/ADN/9/Corr.1 d.d. 29 juni 2010 ECE/ADN9/Corr.2 d.d. 30 augustus 2010 DEEL

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 367/23

Publicatieblad van de Europese Unie L 367/23 14.12.2004 Publicatieblad van de Europese Unie L 367/23 RICHTLIJN 2004/112/EG VAN DE COMMISSIE van 13 december 2004 tot aanpassing aan de vooruitgang van de techniek van Richtlijn 95/50/EG van de Raad

Nadere informatie

Hoofdstuk Veiligheidsplichten van de betrokkenen

Hoofdstuk Veiligheidsplichten van de betrokkenen Hoofdstuk 1.4 - Veiligheidsplichten van de betrokkenen 1.4.1 Algemene zorg voor veiligheid 1.4.1.1 De bij het vervoer van gevaarlijke goederen betrokkenen moeten overeenkomstig de aard en de omvang van

Nadere informatie

Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen

Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen Welkom bij Instructie Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen Jaap van der Steen Bedrijfsadvies EVO Agenda Risico s Stoffen Controle lading Verzenden LQ en ADR volle dozen Verzenden LQ en ADR stuks Oververpakken

Nadere informatie

5.1.5.1.4 a) Voeg na ingediend zijn bij in de bevoegde autoriteit van het land van oorsprong van de zending.

5.1.5.1.4 a) Voeg na ingediend zijn bij in de bevoegde autoriteit van het land van oorsprong van de zending. VERTALING WIJZIGINGEN ADN INGAANDE 1-1-2011 Bronnen: ECE/ADN/9 d.d. 25 juni 2010 ECE-ADN-9 FINAL-E_RedConfDMS van mei 2010 ECE/ADN/9/Corr.1 d.d. 29 juni 2010 DEEL 5 Hoofdstuk 5.1 5.1.2.3 en 5.1.2.4 Wijzig

Nadere informatie

24 mei 2016 - Evenementenhal Gorinchem. Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen

24 mei 2016 - Evenementenhal Gorinchem. Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen 24 mei 2016 - Evenementenhal Gorinchem Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen Rollen en verantwoordelijkheden in de transportketen De markt: wie heeft welke rol? Wat is bevrachter / operator

Nadere informatie

Toetsmatrijs Vakbekwaamheid behandeling gevaarlijke stoffen Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Vakbekwaamheid behandeling gevaarlijke stoffen Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CBR divisie CCV Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen:

Nadere informatie

De voorschriften inzake de oranje signalisatie van voertuigen bevinden zich in afdeling

De voorschriften inzake de oranje signalisatie van voertuigen bevinden zich in afdeling Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Toetsmatrijs Vakbekwaamheid behandeling gevaarlijke stoffen Initieel en Verlenging

Toetsmatrijs Vakbekwaamheid behandeling gevaarlijke stoffen Initieel en Verlenging In deze toetsmatrijs staat wat u moet kunnen en kennen. De toetsmatrijs vormt daarom de basis van de opleiding en het examen. Opgesteld door: CBR divisie CCV Categoriecode: Toetsvorm: Totaal aantal vragen:

Nadere informatie

DEEL 3 Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden

DEEL 3 Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden DEEL 3 Lijst van de gevaarlijke goederen, bijzondere bepalingen en vrijstellingen met betrekking tot de beperkte en uitgezonderde hoeveelheden - 301 - HOOFDSTUK 3.1 ALGEMEENHEDEN 3.1.1 Inleiding Naast

Nadere informatie

ADR. in voege op 1 januari 2015. Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg

ADR. in voege op 1 januari 2015. Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg ADR in voege op 1 januari 2015 Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg INHOUDSTAFEL Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke

Nadere informatie

INHOUD. 1.2 Definities en meeteenheden Definities Meeteenheden...

INHOUD. 1.2 Definities en meeteenheden Definities Meeteenheden... Deel 1 Algemene bepalingen INHOUD 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid... 1.1.1 Structuur... 1.1.2 Toepassingsgebied... 1.1.3 Vrijstellingen... 1.1.3.1 Vrijstellingen in samenhang met de aard van het

Nadere informatie

Hoofdstuk Algemene voorschriften

Hoofdstuk Algemene voorschriften 2.1.1 Inleiding Hoofdstuk 2.1 - Algemene voorschriften 2.1.1.1 De klassen gevaarlijke goederen volgens het RID zijn de volgende: Klasse 1 Klasse 2 Klasse 3 Ontplofbare stoffen en voorwerpen. Gassen. Brandbare

Nadere informatie

DEEL 1 Algemene Voorschriften. Hoofdstuk 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID

DEEL 1 Algemene Voorschriften. Hoofdstuk 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID DEEL 1 Algemene Voorschriften Hoofdstuk 1.1 TOEPASSINGSGEBIED EN TOEPASBAARHEID 1.1.1 Structuur Het RID is onderverdeeld in zeven delen; elk deel is onderverdeeld in hoofdstukken, en elk hoofdstuk in secties

Nadere informatie

1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen

1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen UBIJSCHLINGSPLEIDING - BASIS 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 Ja - Colli met UN 3112 en colli met UN 3125 Ja - Colli met UN 2021

Nadere informatie

DEEL 5. Verzendingsprocedures

DEEL 5. Verzendingsprocedures DEEL 5 Verzendingsprocedures Hoofdstuk 5.1 - Algemene bepalingen 5.1.1 Toepassing en algemene bepalingen Het onderhavig deel geeft de bepalingen weer met betrekking tot de verzending van gevaarlijke goederen

Nadere informatie

De voorschriften betreffende de opleiding worden vermeld in hoofdstuk 8.2 van het ADR.

De voorschriften betreffende de opleiding worden vermeld in hoofdstuk 8.2 van het ADR. Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

ADR Van toepassing op 1 januari Verplicht van 1 juli 2017.

ADR Van toepassing op 1 januari Verplicht van 1 juli 2017. ADR 2017 ADR 2017 Van toepassing op 1 januari 2017. Verplicht van 1 juli 2017. De wijzigingen voor de editie 2017 van het ADR kan u terugvinden op de website van de VN. De geconsolideerde teksten in het

Nadere informatie

Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in de benedenhoek

Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in de benedenhoek GEVAAR VAN KLASSE 1 Ontplofbare stoffen of voorwerpen Symbool (exploderende bom): zwart; achtergrond: oranje; cijfer 1 in (Nr. 1) Subklassen 1.1, 1.2 en 1.3 ( Nr. 1.4) Subklasse 1.4 Achtergrond: oranje;

Nadere informatie

5.1.5.3.5 Voeg een nieuwe paragraaf 5.1.5.3.5 toe die als volgt wordt gelezen:

5.1.5.3.5 Voeg een nieuwe paragraaf 5.1.5.3.5 toe die als volgt wordt gelezen: VERTALING WIJZIGINGEN ADR INGAANDE 1-1-2011 Bron: ECE/TRANS/WP.15/204 d.d. 12-3-10 + 204/Add.1 en 204/Corr.1 DEEL 5 Hoofdstuk 5.1 5.1.5.1.4 a) Voeg na ingediend zijn bij in: de bevoegde autoriteit van

Nadere informatie

Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren

Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren Hoofdstuk 5.2 - Kenmerken en etiketteren 5.2.1 Kenmerken van colli OPMERKING. Zie in deel 6 voor de merktekens betreffende de constructie, de beproevingen en de goedkeuring van de verpakkingen, grote verpakkingen,

Nadere informatie

Vakbekwaamheidseisen vervoer gevaarlijke stoffen. voor de wagencontroleur

Vakbekwaamheidseisen vervoer gevaarlijke stoffen. voor de wagencontroleur Vakbekwaamheidseisen vervoer gevaarlijke stoffen voor de wagencontroleur Behorend bij het examenprogramma wagencontroleur Vastgesteld op 22 november 2012 de Minister Infrastructuur en Milieu, namens deze:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1.1 - Toepassingsgebied en toepasbaarheid

Hoofdstuk 1.1 - Toepassingsgebied en toepasbaarheid 1.1.1 Structuur Hoofdstuk 1.1 - Toepassingsgebied en toepasbaarheid Het RID is onderverdeeld in zeven delen; elk deel is onderverdeeld in hoofdstukken, en elk hoofdstuk in afdelingen en onderafdelingen

Nadere informatie

ADR in voege op 1 januari 2009 Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg INHOUDSTAFEL

ADR in voege op 1 januari 2009 Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg INHOUDSTAFEL FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER [C 2008/14377] ADR in voege op 1 januari 2009 Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg INHOUDSTAFEL Europees

Nadere informatie

Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, editie 2011

Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, editie 2011 Vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, editie 2011 Joseph Van Olmen Training Manager, DGT (Dangerous Goods Training & Consultancy) AB DO 1008 VEIWET VB 1004 CODVGV DO 1004 ISB 978 90 4653 664 3 D/2011/2664/614

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie

SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR. Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie SCHRIFTELIJKE RICHTLIJNEN VOLGENS HET ADR Te nemen maatregelen in geval van een ongeval of een noodsituatie Bij een ongeval of een noodsituatie die tijdens het vervoer kan optreden moeten de bemanningsleden

Nadere informatie

MONITEUR BELGE 11.02.2009 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE 11.02.2009 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 11.02.2009 BELGISCH STAATSBLAD 10523 FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER [C 2008/14377] ADR in voege op 1 januari 2009 Europees Verdrag betreffende het internationaal vervoer

Nadere informatie

Voor dit type organisch peroxide of zelfontledende stof moet verpakkingsmethode OP8 gebruikt worden Gebruik van de IBC s

Voor dit type organisch peroxide of zelfontledende stof moet verpakkingsmethode OP8 gebruikt worden Gebruik van de IBC s 4.1.7.1 Gebruik van de verpakkingen (met uitzondering van IBC s) 4.1.7.1.1 De verpakkingen die gebruikt worden voor de organische peroxides en de zelfontledende stoffen moeten beantwoorden aan de voorschriften

Nadere informatie

Regelgeving transport van gevaarlijke stoffen over weg en binnenwater lastig?

Regelgeving transport van gevaarlijke stoffen over weg en binnenwater lastig? Regelgeving transport van gevaarlijke stoffen over weg en binnenwater lastig? Maak gebruik van onze digitale oplossingen ADN-app Voor het transport van gevaarlijke goederen over de binnenwateren De regelgeving

Nadere informatie

Bron: ECE/TRANS/WP15/204 d.d /Add.1 en 204/Corr Voeg een nieuwe subsectie toe die als volgt wordt gelezen:

Bron: ECE/TRANS/WP15/204 d.d /Add.1 en 204/Corr Voeg een nieuwe subsectie toe die als volgt wordt gelezen: VERTALING WIJZIGINGEN ADR INGAANDE 1-1-2011 Bron: ECE/TRANS/WP15/204 d.d. 12-3-10 + 204/Add.1 en 204/Corr.1 DEEL 6 Hoofdstuk 6.1 6.1.3.1 a) i) Lees de tweede zin als volgt: Dit symbool mag voor geen enkel

Nadere informatie

: Alle medewerkers in de uitvoeringen/ voorbereiding ten behoeve van vervoer milieu gevaarlijke stoffen voor eigen werkzaamheden.

: Alle medewerkers in de uitvoeringen/ voorbereiding ten behoeve van vervoer milieu gevaarlijke stoffen voor eigen werkzaamheden. Onderwerp Doelgroep : Transport milieu gevaarlijke stoffen : Alle medewerkers in de uitvoeringen/ voorbereiding ten behoeve van vervoer milieu gevaarlijke stoffen voor eigen werkzaamheden. Inleiding In

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 48814 28 september 2016 Richtlijn voor strafvordering Wet vervoer gevaarlijke stoffen ten aanzien van vervoer over de

Nadere informatie

4G/20.5/S/17 B/

4G/20.5/S/17 B/ Januari 2017 DOSSIER: UN-kenmerk op verpakkingen Nog veel té vaak zien we UN-kenmerken, waarvan de juistheid ver te zoeken valt, vandaar dat het eens hoog tijd werd om hier een artikel aan te wijden. Alle

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67901 13 december 2018 Richtlijn voor strafvordering Wet vervoer gevaarlijke stoffen ten aanzien van vervoer over de weg

Nadere informatie

Omschrijving afbakening c.q. relevante wetgeving. Wvgs, VLG/ADR, VSG/RID, VBG/ADNR, ADN, IMDG-code en ICAO-ti's

Omschrijving afbakening c.q. relevante wetgeving. Wvgs, VLG/ADR, VSG/RID, VBG/ADNR, ADN, IMDG-code en ICAO-ti's Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: n.v.t. Naam: ADR vakbekwaamheid - ASIS Toetsvorm: Schriftelijk (multiple choice) / mondeling Eindtermen/termen: A Algemene voorschriften bij het vervoer van gevaarlijke

Nadere informatie

ADR - DEEL 1 Hoofdstuk 1.6

ADR - DEEL 1 Hoofdstuk 1.6 1.6.1.15 Het is niet nodig om op de IBC s, die gebouwd, gereconstrueerd of gerepareerd werden vóór 1 januari 2011, het kenmerk van de maximaal toegelaten stapellast aan te brengen overeenkomstig 6.5.2.2.2.

Nadere informatie

Opmerking: Voor juiste vervoersnamen, gebruikt voor het vervoer van monsters, zie 2.1.4.1.

Opmerking: Voor juiste vervoersnamen, gebruikt voor het vervoer van monsters, zie 2.1.4.1. DEEL Lijst van gevaarlijke goederen, bijzondere alsmede vrijstellingen inzake gevaarlijke goederen, verpakt in gelimiteerde en HOOFDSTUK. ALGEMEEN.. Inleiding Behalve de voorschriften waarnaar in de tabellen

Nadere informatie

UINITIELE OPLEIDING - BASIS. 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen

UINITIELE OPLEIDING - BASIS. 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja O Neen UINITIELE OPLEIDING - BASIS 1. Mag U in éénzelfde container volgende colli samen vervoeren? - Colli met UN 1848 en colli met UN 3114 O Ja - Colli met UN 3111 en colli met UN 3221 O Ja - Colli met UN 3112

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval

SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN. Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval SCHRIFTELIJKE INSTRUCTIES VOLGENS HET ADN Maatregelen in het geval van een ongeval of noodgeval In het geval van een ongeval of noodgeval dat tijdens het vervoer kan voorkomen of optreden, moeten de leden

Nadere informatie

Doelgroep Beroepschauffeur die in bezit is van minimaal een geldig rijbewijs C en/of D

Doelgroep Beroepschauffeur die in bezit is van minimaal een geldig rijbewijs C en/of D Pagina 1 van 15 1.Naam en nummer opleider 2.Versienummer en datum 201701-002 / 27-07-2017 3.Code en type training U01-4 ADR basis + tank met E-learning driedaags (systeem: All Secure Cargo) 4.Naam training

Nadere informatie