Antwoorden Technische vragen. Jaarstukken 2015 Bronckhorst. Vragen Technisch Beraad Jaarstukken 2015 en 1 e Tussenrapportage 2016 d.d.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoorden Technische vragen. Jaarstukken 2015 Bronckhorst. Vragen Technisch Beraad Jaarstukken 2015 en 1 e Tussenrapportage 2016 d.d."

Transcriptie

1 Vragen Technisch Beraad Jaarstukken en 1 e Tussenrapportage 2016 d.d. 11 mei 2016 Antwoorden Technische vragen Jaarstukken Bronckhorst Jaarrekening (hoofdstuk 3) VVD, GBB en D66: Afronding centrumplannen Vorden en Hengelo. In Vorden is er geld over. Wat gebeurt daarmee? De raad zou ieder jaar bij jaarstukken de specificaties (overzicht kosten en baten) en verantwoording hierover vertrouwelijk ontvangen. Dit zit niet bij de stukken. De overzichten zijn in het college besproken en voor Hengelo nog aangehouden. De verantwoording met specificaties zal bij de Griffie ter inzage gelegd worden. CDA: Zijn de pensioenen van de wethouders waardevast of welvaartsvast. VVD: Waarom doet gemeente de pensioenen in eigen beheer? Waarom wordt dit niet overgedragen? We volgen de voorschriften van de Wet Appa. De pensioenen zijn welvaartsvast (art. 157 APPA). In het besluit pensioen politieke ambtsdragers staat dat de pensioenen bij de betreffende gemeenten opgebouwd dienen te worden. De actuariële bedragen voor de pensioenvoorzieningen hoeven niet in de gemeentekas beschikbaar te zijn. De uitvoering/berekeningen van de pensioenen van ex-wethouders hebben we uitbesteed aan Raet. Die berekent de hoogte van deze pensioenen en keert ze maandelijks uit aan de ex-wethouders.

2 Paragrafen (hoofdstuk 2.2) VVD: Paragraaf Lokale heffingen. De financiële resultaten bij afval zijn onduidelijk. Op begrotingsbasis is het saldo en op rekeningsbasis Kan dit uitgelegd worden? In het onderstaande overzicht wordt een duidelijker beeld gegeven van de baten en lasten en de kostendekkendheid over bij afval. Overzicht Afval Omschrijving 2014 Begroting Kosten Subsidies NME 103 Kapitaallasten Apparaatskosten Overhead F Diverse opbengsten Kwijtscheldingen Kosten straatreiniging Verrekenbare compensabete BTW Totaal Lasten Opbrengst afvalstoffenheffing Totaal Baten Exploitatieresultaat D66: Paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing. Svp verstrekken van de complete inventarisatie van de risico s (36 stuks). Antwoord U ziet het complete overzicht van de risico s apart bij deze antwoorden.

3 Programmaplan (hoofdstuk 2.1) GL: Programma 6 Beheren. De uitleg van de uitgaven en inkomsten bij riolering is niet duidelijk. In het onderstaande overzicht wordt een duidelijker beeld gegeven van de baten en lasten en de kostendekkendheid over voor riolering. Overzicht Riolering Omschrijving 2014 Begroting Kosten Kapitaallasten Dotatie voorziening vervangingsinvesteringen Apparaatskosten Overhead F Diverse opbengsten Kosten straatreiniging Verrekenbare compensabele BTW Totaal Lasten Opbrengst rioolheffingen Baatbelasting Onttrekking egalisatiereserve Totaal Baten Exploitatieresultaat VVD: Programma 6 Beheren. Waarom wordt er extra geld gevraagd voor Huiskamer Hummelo, terwijl er nog voldoende krediet staat? Het mondeling gegeven antwoord was niet juist. Het project Huiskamer Hummelo is in totaal geraamd op , wat ook terug te vinden is in de toelichting op programma 6 Beheren (investeringen programma 6, blz 31). In totaal is hiervan besteed. Het project wordt betaald door een bijdrage uit de gewone dienst (o.a. GVVP), de voorziening bovenwijkse voorziening en door subsidiebijdragen van de provincie. De bijdrage uit de gewone dienst, die is opgenomen in de begroting, is door het achterblijven van de investering nog niet volledig benut. Via de resultaatbestemming wordt dit bedrag ( ) doorgeschoven naar 2016.

4 PvdA: Programma 8 Sociaal domein. Hoeveel is er besteed van de extra middelen van het Rijk voor de HHT? In is vanaf mei tot en met december in totaal besteed van het beschikbare budget (een deel van de bonnen is nog niet verzilverd, daardoor nog niet door ons betaald. Daar staat nog een eigen bijdrage post tegenover, waar totaal op is binnen gekomen (per uur HHT betalen cliënten 6 eigen bijdrage waarvan 1 voor de administratiekosten van de gemeente en 5 voor de eigenlijke huishoudelijke hulp bestemd is). CDA: Programma 8 Sociaal domein. Pag. 37: Wat zijn de kosten die de gemeentelijke organisatie heeft gemaakt in op re-integratie en wat is de besparing die met deze inzet is behaald? Bedoeld wordt hier het beperken van maatschappelijke schadelast (minder uitkeringen, minder voorzieningen, minder zorg,etc). Pag. 38: Er wordt aangegeven dat er een afname is van huiselijk geweld en kindermishandeling. Komt dit door de inzet van sociale teams? Zijn er in Bronckhorst ook wachtlijsten bekend en zo ja, hoe lange is de wachttijd? Pag. 39: Hier is 6 ton meer baten binnengekomen dan begroot. Waardoor is dit grote verschil te verklaren? Pag. 37: Vanuit het participatiebudget worden de kosten van werkervaringsplaatsen, sociale activering, detacheringsbanen, scholingsinstrumenten, participatieplaatsen, no-riskpolissen en de loonkostensubsidie duurzame uitstroom betaald. Op de begrotingspost is een bedrag van uitgegeven. Door inspanningen van consulenten zijn 12 aanvragers tijdens de aanvraagprocedure van een uitkering aan het werk geholpen. Vanuit het werkgeversservicepunt zijn 38 mensen met een uitkering op grond van de Participatiewet naar werk bemiddeld. Pag.38: Als speerpunt is een afname van huiselijk geweld en kindermishandeling genoemd. Door de directe lijn met Veilig Thuis en de sociale teams en het feit dat de consulenten op huisbezoek gaan, worden zaken eerder gesignaleerd. Bij de inkoop zijn verschillende aanbieders gecontracteerd. Wanneer sprake is van een wachtlijst bij een aanbieder legt de consulent, in overleg met de cliënt, de vraag neer bij een andere aanbieder. Op zorgmeldingen vanuit de eerste lijn heeft de gemeente geen invloed, tenzij de cliënt zich vervolgens bij een sociaal team meldt.

5 Pag.39: Het verschil van 6 ton meer baten op pagina 39 is alsvolgt te verklaren: Begrotingspost Omschrijving Bedrag Toelichting Participatie algemeen Waardering vordering participatie. Geen raming opgenomen Participatie gebundelde uitkering Inkomsten debiteuren participatie geen raming opgenomen Bijstand Zelfstandigen Algemeen Inkomsten debiteuren BBZ 1 ton meer ontvangen dan geraamd. Kosten levensonderhoud meer ontvangen dan geraamd. Deze uitgaven ontvangen we voor 75% terug van het rijk. Er zijn meer uitgaven geweest op de post Levensonderhoud Rolstoelvoorzieningen betrreft regresovereenkomst met VNG (geen raming opgenomen. Overige bdrag zijn verkopen uit WMO-depot (geen raming opgenomen) Huishoudelijke hulp Toelage Eigen bijdrage HHT-bonnen. Geen raming hiervoor opgenomen Doelgroepenvervoer pilot Bronckhorst heeft de factuur voor basismobiltieit betaald en vervolgens bij de regionale gemeenten doorberekend (geen raming hiervoor opgenomen) Eigen bijdrage HBH en PGB WMO Eigen bijdragen wordt via het CAK ontvangen. De inkomsten zijn hoger dan geraamd e Tussenrapportage 2016 PvdA: 1C: Zijn afwijkende bouwwerken binnen 4 jaar veel of weinig? Hoe moet aantal qua probleem geklassificeerd worden? 2A: Weer zijn de leges bouwvergunningen minder. Gesteld wordt dat er niet met minder formatie gewerkt kan worden. Waarom niet en hoe moet de jaarlijkse afname leges stopgezet worden? 1C: Voor de Landelijke voorziening Basisregistratie Adressen en Gebouwen maken we luchtfoto s. Hiermee worden alle bouwwerken geregistreerd in de Lv BAG. Daarna kan er nog een aantal andere acties worden uitgezet. Acties zijn beoordelen of deze bouwwerken passen binnen de huidige bestemmingsplan, beoordelen of de bouwwerken vergunningvrij zijn en een registratie voor de WOZ-waarde. Veel van deze gebouwen zijn vergunningsvrij gebouwd. 2A: De werkelijk legesopbrengsten schommelen vanaf 2012 tussen de (2012) en de (2014). In 2010/2011 lagen de opbengsten boven de miljoen. Het aantal aanvragen dat jaarlijks wordt ingediend is afgenomen van 330 (2011) naar 227 (in ) terwijl de formatie in die tijd is verminderd. Voor de bouwplantoetsing en de advisering voor vergunningsvrij bouwen etc. is de bezetting minimaal.

Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4)

Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4) Bijlage 1: Erratum ontwerpbegroting Wijzigingen in tabellen zijn geel gearceerd. Kerngegevens (boekwerk pagina 14, website pagina 4) Ruimtelijke kerngegevens : Ruimtelijke kerngegevens 2016 2017 2018 Oppervlakte

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

Datum : Status : Monitoring Sociaal Domein Krimpen aan den IJssel 1 e kwartaal 2015

Datum : Status : Monitoring Sociaal Domein Krimpen aan den IJssel 1 e kwartaal 2015 Datum : Status : Monitoring Sociaal Domein Krimpen aan den IJssel 1 e kwartaal 2015 Inleiding Met ingang van 1 januari 2015 heeft de gemeente er enkele nieuwe taken en verantwoordelijkheden bij gekregen

Nadere informatie

1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017

1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017 1 e BESTUURSRAPPORTAGE 2017 Aldus vastgesteld door de raad van Beesel in de openbare vergadering van 10 juli 2017 De griffier, De voorzitter, Drs. E. Apeldoorn-Feijts dr. P. Dassen-Housen Verseon 201707478

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011

Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport 2011 NOTA VOOR DE RAAD Datum: 15 mei 2012 Nummer raadsnota: BI.0120051 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2011 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Jaarverslag en jaarrekening 2011 2. Accountantsrapport

Nadere informatie

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1...5 1.2 Toelichting op de begroting 2015...6 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1...9 2.2 Toelichting op de

Nadere informatie

Korte toets. kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum

Korte toets. kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum Rapportage Korte toets kostentoerekening riool- en afvalstoffenheffing Blaricum In opdracht van: Opdrachtnemer : Haute Equipe B.V. Domineeslaan 91 1161 BW Zwanenburg Telefoonnummer: 020 407 20 00 Faxnummer:

Nadere informatie

w gemeente QoSterhOUt

w gemeente QoSterhOUt O O ca o c Ui WW gemeente QoSterhOUt BI.0110035 -O OTA VOOR DE RAAD Datum: 20mei 2011 ummer raadsnota: BI.011II035 Ondererp: Jaarverslag en jaarrekening 2010 Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Programmarekening

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016

Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen-Chaam. Nr. 122759 18 december 2015 Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016 1 Begroting en verantwoording Artikel 1 Programma-indeling

Nadere informatie

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen

4. Lokale Heffingen. Kader. Algemeen. Tarievenbeleid Onroerende zaakbelastingen 4. Lokale Heffingen Kader De lokale heffingen vormen een belangrijk onderdeel van de inkomsten van de gemeente en zijn daarom een integraal onderdeel van het gemeentelijke beleid. Ze raken de burgers heel

Nadere informatie

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2016. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1... 4 1.2 Toelichting op de begroting 2016... 5 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1... 6 2.2 Toelichting op

Nadere informatie

Programma 1 - Bestuur en veiligheid

Programma 1 - Bestuur en veiligheid Vragen door raadsfracties over de Programmabegroting 2014-2017 Nr. Van Wie Vragen Programma 1 - Bestuur en veiligheid 1. CDA Vraag: Blz. 10, Communicatie Wat kost een extra pag. in Gemeente thuis 2. CDA

Nadere informatie

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2

Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Kwaliteit begrotingsprogramma's Gemeente Dordrecht Bijlage 2 Normenkader, toets van de begroting aan de formele eisen Inhoudsopgave 1 Normenkader 2 1.1 Besluit Begroting en Verantwoording 2 1.2 Verordening

Nadere informatie

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal

JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken (IASZ) Gemeente Bloemendaal JAARREKENING 2010 - BALANS PER 31 DECEMBER 2010 ACTIVA Balans Balans 31-12-2010 31-12-2009 1. UITZETTINGEN MET EEN RENTETYPISCHE LOOPTIJD KORTER DAN ÉÉN JAAR Bank-en girosaldi / rekening courant Heemstede

Nadere informatie

D66: Technische vragen Jaarstukken 2014

D66: Technische vragen Jaarstukken 2014 2 2.1.2.D, blz. 24, blz.25 Centrumplan Vorden Het deelprogramma Wonen (2A) geeft een voordeel te zien ten opzichte van de raming. Het grootste aandeel hierin wordt veroorzaakt door het Centrumplan Vorden.

Nadere informatie

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur

Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Sociale Dienst Oost Achterhoek Nota Algemeen Bestuur Nr(s) geregistreerde stuk(ken): 3 AB / 30-06-2017 Datum nota: 12 juni 2017 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2016 Sociale Dienst Oost Achterhoek

Nadere informatie

Paragraaf Lokale heffingen

Paragraaf Lokale heffingen Paragraaf Lokale heffingen Lokale heffingen zijn alle gemeentelijke belastingen en bijdragen die wij vragen om de kosten van producten te dekken. In deze paragraaf komen alle gemeentelijke heffingen en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: afvalstoffenheffing en reinigingsrechten Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Berekening

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1815 *B.18.1815* Landgraaf, 6 november 2018 ONDERWERP: 2e Berap 2018 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 71 PROGRAMMA 7. Sociaal

Nadere informatie

: 12 december : wethouder B. Bonnema

: 12 december : wethouder B. Bonnema R16.00048 E bprrv Littenseradiel : 12 december 2016 : Gemeentelijke belastingen, heffingen en tarieven : wethouder B. Bonnema : De raad besluit : 1. de belastingen, de heffingen en de tarieven overeenkomstig

Nadere informatie

gemeente Het college van burgemeester en wethouders stelt de onderhavige Nota van wijzigingen, gedateerd 4 juli 2017, vast:

gemeente Het college van burgemeester en wethouders stelt de onderhavige Nota van wijzigingen, gedateerd 4 juli 2017, vast: Nota van wijzigingen Onderwerp: Jaarstukken 2016 Een nota van wijzigingen bevat één of meer wijzigingen van een raadsvoorstel of -besluit. Een nota van wijzigingen wordt opgesteld door het college van

Nadere informatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie CVDR Officiële uitgave van Zeewolde. Nr. CVDR351242_1 21 november 2017 Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie De raad van de gemeente

Nadere informatie

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands

Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens. Afdelingsmanager: G.H.J. Hollands Advies aan gemeenteraad Datum advies: 23 mei 2017 Financiële consequenties: Zie beslispunt Afdeling: Financien / control Zaakkenmerk: 80328 Behandelend ambtenaar: J.A.L. Degens Afdelingsmanager: G.H.J.

Nadere informatie

DOEL EN OMVANG RESERVES EN VOORZIENINGEN

DOEL EN OMVANG RESERVES EN VOORZIENINGEN R1 9111001 Algemene Reserve Algemene buffer voor de exploitatie en voor de opvang van (negatieve) rekeningssaldi. Rekeningsvoordelen. In de afgelopen jaren is het rekeningsresultaat toegevoegd /onttrokken.

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Realisatie 2017 tm april. Begroting Prognose 2017

Realisatie 2017 tm april. Begroting Prognose 2017 Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.453 141 1.313 1.110 Participatiewet uitkeringen 6.400 6.530-131 124 Bbz2004

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen De raad van de gemeente Simpelveld; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Financiële verordening gemeente Simpelveld 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Totaal kostenplaats Kapitaallasten 0,00 0,00

Totaal kostenplaats Kapitaallasten 0,00 0,00 LASTEN I. WIJZIGING VAN DE KOSTENPLAATSEN 5.100.000 Rente 421.000 Rente aangegane kortlopende geldleningen -35.000,00 421.001 Rente en premies van aangegane langlopende geldleningen 422.000 Rente over

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.687 132 1.555 1.466 Participatiewet uitkeringen 6.665 6.656 10-320 Bbz2004

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering 8.431 1.085 7.346 7.268 Participatiewet uitkeringen 29.433 30.433-1.000

Nadere informatie

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016

CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 CHECKLIST STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BEGROTING EN MEERJARENRAMING Samenwerkingsverband Oosterschelderegio 2016 = aankruisen wat van toepassing is BEGROTING Artikel 7 t/m 21 BBV Beleidsbegroting

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Aan: Provinciale Staten Onderwerp: Nieuwe borden bij 5 landschapskunstwerken. 1. Wij stellen u voor: - aan de Stichting De Verbeelding een bijdrage van maximaal 9.609 (incl. 19% BTW) te verstrekken voor

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Onderbouwing afvalstoffenheffing: lastiger dan u denkt!

Onderbouwing afvalstoffenheffing: lastiger dan u denkt! Van den Bosch & partners Onderbouwing afvalstoffenheffing: lastiger dan u denkt! 13 maart 2014 mr., Partner en fiscaal adviseur Van den Bosch & partners Waarom lastig? Belastingrechter heeft afgelopen

Nadere informatie

Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing

Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing Nieuwe voorschriften kostenonderbouwing 1. Achtergrond en inhoud gewijzigde begrotingsregels 2. Nut en noodzaak transparantie 3. Bespreking model Begrotingsregels BBV: Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2

Wijzigingen artikelsgewijs financiële verordening 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Wijzigingen artikelsgewijs financiële 212 nieuw versus huidig Bijlage 2 Algemeen Bij de opstelling van de financiële, zoals deze ter besluitvorming voorligt in de raad van 14 februari 2017, is het uitgangspunt

Nadere informatie

VRAGEN/TOEZEGGINGEN UIT RAAD/COMMISSIE

VRAGEN/TOEZEGGINGEN UIT RAAD/COMMISSIE VRAGEN/TOEZEGGINGEN UIT RAAD/COMMISSIE Agendering door griffie Betreft : Brede Commissie d.d. 25-08-2014 Agendapunt 4a Vraag en / of opmerking door: Naam / fractie : CDA - Van Helden Onderwerp : Hulp bij

Nadere informatie

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland

Raadsvergadering 10 december R.T.A. Korteland RAADSVOORSTEL Datum en nummer 10 november 2015, nummer Raadsvergadering 10 december 2015 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad

Jaarrekening 2013. Gemeente Bunnik. Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Jaarrekening 2013 Gemeente Bunnik Bunnik, 5 juni 2014 Open Huis gemeenteraad Agenda Controle van de jaarrekening De voorschriften voor de jaarrekening Jaarrekeningcontrole 2013 Controle van de jaarrekening

Nadere informatie

Wat kost het de gemeente Assen? Uitkeringen. Instroom

Wat kost het de gemeente Assen? Uitkeringen. Instroom Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.154 789 7.365 7.268 Participatiewet uitkeringen 29.524 30.204-680 154 Bbz2004

Nadere informatie

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20

2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 (voorstel) 116 119 110 110 112,75 114,35 115,5 120,25 121,20 Bijlage 2 Voorstel tarieven afvalstoffenheffing 2014 Tarieven 2014 Wij stellen voor de tarieven voor de afvalstoffenheffing te verhogen. Wij stellen voor het vastrecht op 121,20 per jaar (+ 0,8%), het

Nadere informatie

Uitgangspunten / Kaders Begroting 2019

Uitgangspunten / Kaders Begroting 2019 Uitgangspunten / Kaders Begroting 2019 In artikel 1, lid 1 van de financiële verordening van WerkSaam Westfriesland is opgenomen dat het dagelijks bestuur voor 15 januari de uitgangspunten van de begroting

Nadere informatie

Kompas. Bijlage 4: reg. Nr. Z INT Pagina 1 van 6. Naam Gemeenschappelijke

Kompas. Bijlage 4: reg. Nr. Z INT Pagina 1 van 6. Naam Gemeenschappelijke Pagina 1 van 6 Bijlage 4: reg. Nr. Z.09776 INT.09619.5 Naam Gemeenschappelijke Regeling Doel van GR Verantwoordelijke portefeuillehouder AB-leden gemeente Nuth Jaarstukken 2014/ begrotingswijziging 2015/

Nadere informatie

Bestuursrapportage. Sociaal Domein. 3 de kwartaal 2017

Bestuursrapportage. Sociaal Domein. 3 de kwartaal 2017 Bestuursrapportage Sociaal Domein 3 de kwartaal 2017 Toelichting Voor u ligt de bestuursrapportage Sociaal Domein over het derde kwartaal 2017. Deze rapportage is gericht op het periodiek informeren van

Nadere informatie

BIEO Begroting in één oogopslag

BIEO Begroting in één oogopslag BIEO 2017 Begroting in één oogopslag INLEIDING Voor u ligt de begroting in één oogopslag (BIEO) 2017 van de gemeente Wierden. Naast het begrotingsjaar 2017 wordt er aandacht geschonken aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2018

Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2018 Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2018 Alle gemeenten Een selectie van de indicatoren uit de Q4 rapportage vergeleken met de Divosa Benchmark Werk & Inkomen 1 BUIG (gebundelde uitkering voor levensonderhoud

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.1800 B.17.1800 Landgraaf, 16 oktober 2017 ONDERWERP: 2e Berap 2017 ISD BOL PROGRAMMA 2. Maatschappelijke voorzieningen Verantwoordelijke

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WWB, 4 e berap Bestuurlijke samenvatting De effecten van de economische crisis zijn niet alleen in de woningmarkt duidelijk merkbaar, maar ook in de in- en uitstroom van cliënten die een beroep doen op

Nadere informatie

Begroting Bedrijfsresultaat

Begroting Bedrijfsresultaat Tabel: samenvattend overzicht begroting 2017 2021 Meer Jaren 2018-2021 (in 1.000) 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Totale baten (excl netto omzet) 70.258 75.967 77.100 78.776 79.591 80.669 Totale directe

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Aa en Hunze? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.441 113 1.328 1.252 Participatiewet uitkeringen 5.308 5.095 213 145

Nadere informatie

vragen Jaarrekening 2014

vragen Jaarrekening 2014 vragen Jaarrekening 201 Inhoud vragen Lokale Partij Grave... 2 vragen VP Grave... 3 vragen Keerpunt 20... vragen CDA... vragen VVD... vragen TROTS... vragen Fractie Eigenhuijsen... 1 vragen Jaarrekening

Nadere informatie

uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse Oudenhoorn

uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse Oudenhoorn MEMO aan het college van burgemeester en wethouders van Renske Evenblij datum pagina 21 september 2015 1 van 8 uitkomsten onderzoek overeenkomsten- en verschillenanalyse In deze memo worden de bevindingen

Nadere informatie

Bijlage 1 - Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot Inhoud

Bijlage 1 - Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot Inhoud Bijlage 1 - Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot Inhoud Gegevens monitor Sociaal domein - Gemeente Oirschot... 1 1. Gegevens naar Model Veldhoven... 2 1.1 Wmo... 2 1.2 Jeugd... 4 1.3 Participatie...

Nadere informatie

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen

Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Programma 10 Financiën / Algemene dekkingsmiddelen Commissie Bestuur (Coördinerende) Portefeuilles Financiën en personeel Afdeling(en) Concernstaf, Middelen en Services Programmadoelstelling (missie) Werken

Nadere informatie

HULP BIJ MAATWERK - SAMENVATTING

HULP BIJ MAATWERK - SAMENVATTING HULP BIJ MAATWERK - SAMENVATTING Aanleiding Gemeenten zijn sinds 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de hulp bij het huishouden (HbH) voor de ondersteuning van mensen met een beperking. Bij de invoering

Nadere informatie

Beantwoording vragen 2 e Tussenrapportage 2011 VVD

Beantwoording vragen 2 e Tussenrapportage 2011 VVD Beantwoording vragen 2 e Tussenrapportage 2011 VVD VVD 2 e Tussenrapportage 2011 1. (p.2) Ik mis in de 2e tussenrapportage de uitgaven inzake Rijsdijk, afvalbeleidsplan en OV plan, die na het vaststellen

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.405 1.309 7.096 7.096 Uitkeringen Participatiewet 28.133 27.674 459-749 Bbz2004 99 46 53-13

Nadere informatie

Wat kost het de gemeente Aa en Hunze?

Wat kost het de gemeente Aa en Hunze? Wat kost het de gemeente Aa en Hunze? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente De bijdrage voor de gemeente ten opzichte van de neemt toe met circa 3 ton. De oorzaak ligt in de toename

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink Raadsvoordracht Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012 Datum: 6 november 2012 Steller: Portefeuillehouder: Perry van den Blink A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0569 B.18.0569 Landgraaf, 28 maart 2018 ONDERWERP: Begroting 2019 ISD BOL PROGRAMMA 7. Sociaal domein Verantwoordelijke portefeuillehouder(s):

Nadere informatie

Programmabegroting Versie:

Programmabegroting Versie: Programmabegroting 2019 Versie: 4.0.0.0.0.0 3.1.12, Vpb en onvoorzien, Vpb en Onvoorzien bedragen x 1.000,- Rekening 2017 Begroting 2018 Begroting 2019 Meerjarenraming 2020 2021 2022 Lasten 61.713 57.658

Nadere informatie

NOTA VOOR DE RAAD. " m ~* Oosterhout. Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2015

NOTA VOOR DE RAAD.  m ~* Oosterhout. Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2015 WW w " m ~* Oosterhout T NOTA VOOR DE RAAD Datum: 6 meil 2016 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2015 Nummer raadsnota: Bl.0160211 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Van der Helm 1. Jaarstukken

Nadere informatie

Uitsplitsing overige inkomensoverdrachten en subsidies. Het uitsplitsing van het bedrag van 5,7 miljoen is als volgt:

Uitsplitsing overige inkomensoverdrachten en subsidies. Het uitsplitsing van het bedrag van 5,7 miljoen is als volgt: 1. 10 Begroting in vogelvlucht/ overzicht bezuinigingen/ Ruimtelijke ordeningen Inzicht in de hoeveelheid bestemmingsplannen en de kostendekking. Volgens de Wet ruimtelijke ordening dient bij het opstellen

Nadere informatie

Financiële begroting 2015 samengevat

Financiële begroting 2015 samengevat Financiële begroting 2015 samengevat Begrotingscyclus Het beleid en de financiën van de provincie komen op een aantal momenten in het jaar provinciebreed aan de orde. Dit wordt ook wel de begrotings- of

Nadere informatie

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein

raadsvergadering: 1 juli 2015 Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 1 juli 2015 onderwerp: Vaststellen Technische begrotingswijziging Sociaal Domein bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, 1.

Nadere informatie

PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN

PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF 1 LOKALE HEFFINGEN In deze paragraaf treft u informatie aan over de geraamde gemeentelijke belastingen en gebonden heffingen, het beleid ten aanzien van de lokale heffingen, een overzicht van

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000).

In onze eerste bestuursrapportage voorspelden wij een eigen bijdrage van en in onze laatste bestuursrapportage (bedragen * 1000). Wat kost het de gemeente Tynaarlo? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 1.283 199 1.084 1.084 Uitkeringen Participatiewet 5.673 5.304 369-187 Bbz2004 111 85 25-27

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen Financiële verordening gemeente Achtkarspelen De raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van @; gelet op artikel 212 van de gemeentewet en

Nadere informatie

De jaarrekening gaat vergezeld van een accountantsverklaring en verslag van bevindingen van de registeraccountant.

De jaarrekening gaat vergezeld van een accountantsverklaring en verslag van bevindingen van de registeraccountant. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de jaarrekening en jaarverslag 2010. Nummer: 8e. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 18 mei 2011 Aanleiding Ingevolge artikel 197 van

Nadere informatie

Collegevergadering : 28 mei 2013 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie bij : E. Gussekloo Telefoon :

Collegevergadering : 28 mei 2013 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie bij : E. Gussekloo Telefoon : Raadsvergadering : 25 juni 2013 Commissie : Bestuur Agendapunt : Onderwerp : Jaarverslag en jaarrekening 2012 Collegevergadering : 28 mei 2013 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer

Nadere informatie

Beantwoording raadsvraag

Beantwoording raadsvraag Beantwoording raadsvraag Onderwerp 2013 aanvullende vragen div fracties Datum 01-11-2012 Nummer RV-1253 Steller vraag W. Tielemans, J. Adriaans en L. Cuijpers Fractie DeurneNU, PvdA en CDA Portefeuillehouder

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsinformatiebrief Onderwerp : 4de rapportage 2014 Werk, Inkomen en Zorg Aard : Overige Portefeuillehouder : M.F.R.A. Jilisen/J.H.L.M. Nielen/R.G. Poel Datum college : 14 maart

Nadere informatie

Kwaliteitsborging Sociaal Domein Gemeente Peel en Maas

Kwaliteitsborging Sociaal Domein Gemeente Peel en Maas Kwaliteitsborging Sociaal Domein Gemeente Peel en Maas Team Maatschappelijke Ontwikkeling Team Werk, Inkomen, Jeugd en Zorg 19 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Doel (her)onderzoek...3 3. Participatiewet...4

Nadere informatie

WMO MONITOR 2013 Samenvatting belangrijkste bevindingen

WMO MONITOR 2013 Samenvatting belangrijkste bevindingen WMO MONITOR 213 Samenvatting belangrijkste bevindingen Financieel De eindejaarsverwachtingen voor monitor 2 zijn gebaseerd op de cijfers over de maanden januari tot en met augustus. De eindejaarsverwachting

Nadere informatie

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen WMO MONITOR KWARTAAL 4 211: Samenvatting belangrijkste bevindingen Financieel De totale overschrijding van de budgetten is in de loop van 211 teruggelopen en komt uit op 272.756. Na het tweede kwartaal

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering

Totaal bedragen * Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente begroting Bedrijfsvoering Wat kost het de gemeente Assen? Totaal bedragen * 1.000 Uitgaven Inkomsten Bijdrage gemeente Bijdrage gemeente Bedrijfsvoering 8.206 641 7.565 7.136 Participatiewet uitkeringen 29.533 29.737-205 -2.998

Nadere informatie

Corrigendum jaarstukken Leeuwarderadeel 2017

Corrigendum jaarstukken Leeuwarderadeel 2017 Corrigendum jaarstukken Leeuwarderadeel 2017 Naar aanleiding van de accountantscontrole van de jaarstukken 2017 van de gemeente Leeuwarderadeel wordt de toelichting op de balans voor het onderdeel Bouwgronden

Nadere informatie

PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN

PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN PARAGRAAF LOKALE HEFFINGEN ALGEMEEN Inleiding In deze paragraaf presenteren wij de uitgangspunten en het doel van de gemeentelijke heffingen. De belangrijkste (gemeentelijke woonlasten) zijn de onroerende

Nadere informatie

Voorstel begrotingswijziging maart 2017

Voorstel begrotingswijziging maart 2017 Voorstel begrotingswijziging maart 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Soorten begrotingswijzigingen... 4 Samenvatting begrotingswijzigingen... 4 Indeling programmabegroting... 6 Programma 1: Heffen... 7 Programma

Nadere informatie

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15

ISWI. Bestuursrapportage. Jaarprognose 2015 10-07-15 ISWI Bestuursrapportage Jaarprognose 2015 10-07-15 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Inkomensvoorzieningen (BUIG)... 4 2. Aantal uitkeringsgerechtigden... 5 3. Preventiequote... 6 4. Bijstandsbesluit zelfstandigen...

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Bestuursrapportage. Sociaal Domein. 2 de kwartaal 2017

Bestuursrapportage. Sociaal Domein. 2 de kwartaal 2017 Bestuursrapportage Sociaal Domein 2 de kwartaal 2017 Toelichting Voor u ligt de bestuursrapportage Sociaal Domein over het tweede kwartaal 2017. Deze rapportage is gericht op het periodiek informeren van

Nadere informatie

Aanbieding van de Programmabegroting

Aanbieding van de Programmabegroting door raadsfracties over de Programmabegroting 2018 2021 en beantwoording college Nr Blz. Van Aanbieding van de Programmabegroting 1. 6 VVD Vraag: Onder het kopje Ruimte voor Eerbeek staat het voornemen

Nadere informatie

Stuknummer: blo8.00054. Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Derde kwartaal 2007

Stuknummer: blo8.00054. Managementinformatie. Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Derde kwartaal 2007 Stuknummer: blo. Managementinformatie Afdeling Werk, Inkomen en Zorg (WIZ) Derde kwartaal Tabel 1. Aantal uitkeringen op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB) WWB-uitkeringen Aantal uitkeringen Instroom

Nadere informatie

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Wat gaat het kosten? Bedragen * 1. Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Integratie-uitkering 3.55 3.55 Bbz24 177 298 12 44.28 4.855-3.173 Bijzondere bijstand en minimabeleid 4.331 4.331 Organisatie (incl.

Nadere informatie

Voor het advies van de commissie Raadsvoorbereiding d.d. 1 december 2015 verwijzen wij u naar de in de raadsmap ter inzage gelegde bijlagen.

Voor het advies van de commissie Raadsvoorbereiding d.d. 1 december 2015 verwijzen wij u naar de in de raadsmap ter inzage gelegde bijlagen. MID 15/015 VASTSTELLEN 7 E BEGROTINGSWIJZIGING VOOR 2015 Aan de raad, Aanleiding De met uw raad afgesproken financiële jaarcyclus omvat: Voorgesteld besluit - Een Programmabegroting in november van het

Nadere informatie

Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Concerncontrol: John Simons & Johan Heger

Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Concerncontrol: John Simons & Johan Heger Vernieuwing Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) Concerncontrol: John Simons & Johan Heger 1 Inleiding 2004: Invoering BBV. Nadruk op transparantie begroting en versterken van de positie van raad.

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 15juni 2018 Blad : 1 van 7

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 15juni 2018 Blad : 1 van 7 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 564653 Programma : Alle Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: M.B. Foekema Informatie bij : R. van Wijngaarden

Nadere informatie

Het gemeentelijk belastinggebied of: hoe raadsleden naar belastingen kijken

Het gemeentelijk belastinggebied of: hoe raadsleden naar belastingen kijken Het gemeentelijk belastinggebied of: hoe raadsleden naar belastingen kijken mr. J.K. Lanser Van den Bosch & partners 9 mei 2017 2 Werkzaamheden WOZ Gemeentelijke belastingen o Kostenonderbouwingen rioolheffing

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Financiën : F. Ooyevaar Voorstel aan de raad Onderwerp : Jaarrekening 2012 (concept),

Nadere informatie

Toelichting Overzicht baten en lasten ( > ) 2017 inclusief overzicht incidentele baten en lasten

Toelichting Overzicht baten en lasten ( > ) 2017 inclusief overzicht incidentele baten en lasten Toelichting Overzicht baten en lasten ( > 50.000) 2017 inclusief overzicht incidentele baten en lasten (bedragen x 1.000) Programma Rekening 2017 Baten Incidenteel t.o.v. of of Begroting 201 Lasten Structureel

Nadere informatie

Update 17 juni 2014. Tijdelijke wet deelfonds sociaal domein en Meicirculaire 1

Update 17 juni 2014. Tijdelijke wet deelfonds sociaal domein en Meicirculaire 1 Tijdelijke wet deelfonds sociaal domein en Meicirculaire Update Tijdelijke wet deelfonds sociaal domein en Meicirculaire 1 Schematisch Tijdelijke wet deelfonds sociaal domein en Meicirculaire 2 Tijdelijke

Nadere informatie

LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008

LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008 LIJST OPENBARE BESLUITEN Vergadering Burgemeester en Wethouders op 17 juni 2008 08.0476 Tussenrapportage uitvoering Kadernota Leids Sportbeleid 2006-2010. De gemeenteraad heeft op 28-2-2006 de Kadernota

Nadere informatie

Raadsvergadering 14 december 2017

Raadsvergadering 14 december 2017 RAADSVOORSTEL Datum en nummer 14 november 2017, nummer Raadsvergadering 14 december 2017 Agendapunt Programmaveld Portefeuillehouder A.J. van Eekelen Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting- en

Nadere informatie

1e Begrotingswijziging :02

1e Begrotingswijziging :02 1e Begrotings 2017 28-11-2016 13:02 1e Begrotings 2017 INHOUDSOPGAVE A) INLEIDING 1 B) 1 e WIJZIGING 3 C) PROGRAMMAREKENING 4 D) TOELICHTING BEGROTINGSWIJZIGING 5 E) PRODUCTBEGROTING 10 F) INVESTERINGEN

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823

Raadsstuk. Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823 Raadsstuk Onderwerp: Actualisatie financiële verordening Haarlem BBV nr: 2015/98823 1. Inleiding De gemeenteraad stelt kaders vast o.a. in de vorm van gemeentelijke verordeningen. De financiële beheersverordening

Nadere informatie