Vermogensplanning & de antimisbruikbepaling: of over een aangekondigde tsunami die er geen blijkt te zijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vermogensplanning & de antimisbruikbepaling: of over een aangekondigde tsunami die er geen blijkt te zijn"

Transcriptie

1 VERMOGEN // Vermogensplanning & de antimisbruikbepaling: of over een aangekondigde tsunami die er geen blijkt te zijn Auteurs: Jan Sandra, Stijn Lamote Tot voor 1 juni 2012 was geen antimisbruikbepaling werkzaam in de successierechten. De regering Di Rupo bracht daar verandering in. De wereld van de vermogensplanning lijkt daarmee volgens nogal wat civilisten (niet echt vertrouwd met een fiscale antimisbruikbepaling) sinds 1 juni 2012 overspoeld door een tsunami. De soep lijkt ons inziens evenwel lang niet zo heet te moeten worden gegeten als ze werd opgediend. Algemeen Laten we daartoe eerst teruggaan naar de basisprincipes van het systeem van de antimisbruikbepaling: in een eerste stap dient de administratie het bewijs te leveren dat bij het verrichten van rechtshandelingen fiscaal misbruik voorhanden is; slaagt de administratie in deze bewijslevering, dan kan de belastingplichtige in de tweede stap het tegenbewijs leveren dat de geviseerde rechtshandelingen zijn ingegeven door niet-fiscale motieven; slaagt de belastingplichtige niet in dit tegenbewijs, dan heeft de administratie in de derde stap de mogelijkheid de belastbare grondslag en belastingberekening te herstellen alsof het fiscaal misbruik niet voorhanden is. In de eerste stap wordt niet langer het bewijs door de administratie vereist dat de kwalificatie van de rechtshandelingen is ingeven door fiscale motieven, wel het bewijs dat rechtshandelingen zijn ingegeven door fiscaal misbruik. Vanuit de betrachting te voldoen aan het legaliteitsbeginsel wordt vervolgens het begrip fiscaal misbruik nader omschreven in de tekst zelf van de wet; inzonderheid worden twee soorten van fiscaal misbruik weerhouden : de belastingplichtige verricht handelingen waarbij hij zich buiten de toepassing van een fiscale bepaling plaatst in strijd met de doelstelling van deze bepaling; de belastingplichtige verricht handelingen waarbij hij een fiscaal voordeel van een welbepaalde fiscale bepaling verkrijgt in strijd met de doelstelling van deze bepaling. Deze omschrijving betekent dat de toetssteen om uit te maken of er al dan niet fiscaal misbruik voorhanden is, de specifieke doelstelling is van de kwestieuze fiscale bepaling(en).

2 Slaagt de fiscus in het bewijs van fiscaal misbruik, dan kan de belastingplichtige alsnog het tij doen keren door het bewijs te leveren dat de kwestieuze rechtshandelingen (mede) verantwoord zijn door andere dan fiscale motieven. Deze andere dan fiscale motieven blijken zeer ruim te kunnen worden begrepen; naast economische en financiële motieven kwalificeren ook patrimoniale, affectieve en zelfs persoonlijke motieven.. Wel moeten de niet fiscale motieven specifiek betrekking hebben op de kwestieuze verrichtingen, mogen ze niet algemeen van aard zijn en moeten ze voldoende relevant zijn in het kader van de betrokken verrichtingen. Slaagt de belastingplichtige niet in het tegenbewijs dat niet fiscale motieven aan de grondslag liggen van de kwestieuze verrichtingen, pas dan kan de fiscus de belastbare grondslag en de belastingberekening herstellen alsof het fiscaal misbruik niet voorhanden is overeenkomstig het doel van de gefrustreerde fiscale bepalingen. Vermogensplanning anno 2012 & de antimisbruikbepaling Indien we deze stapsredenering van de nieuwe antimisbruikbepaling toepassen op de regelgeving inzake de schenkings- en schenkingsrechten dan komen we tot volgende conclusies. Fiscaal misbruik? Wat de eerste stap betreft stellen we vast dat inzake successierechten de wetgever alles wat tot de nalatenschap behoort van de overledene heeft wil onderwerpen aan successierechten (artikel 1 en 2 van het Wetboek Successierechten). Deze algemene doelstelling is niet relevant in het kader van de nieuwe antimisbruikbepaling; zoals gesteld ent de nieuwe antimisbruikbepaling zich op de specifieke doelstellingen van de wetgever. De wetgever heeft echter reeds in een ver verleden vastgesteld dat in de praktijk een aantal handelingen kunnen worden gesteld om deze nalatenschap te ontmantelen en zo de grondslag voor de berekening van de successierechten te beperken. Daartoe heeft de wetgever een aantal fictiebepalingen ingelast waardoor van bepaalde handelingen abstractie wordt gemaakt en het voorwerp ervan fictief dit is voor de berekening van de successierechten alsnog aan de nalatenschap worden toegevoegd. De in de praktijk meest gekende voorbeelden zijn: schenkingen door de overledene binnen de drie jaar voor overlijden die niet in België werden geregistreerd (artikel 7 van het Wetboek van Successierechten); het gaat bijvoorbeeld om een schenking voor Nederlands notaris; toebedelingen voor meer dan de helft van het huwvermogen aan de langstlevende van de echtgenoten (artikel 5 van het Wetboek van Successierechten); het gaat bijvoorbeeld om een clausule langst leeft, al heeft ; verwervingen door de overledene voor het vruchtgebruik en door erfgenamen van de overledene voor de blote eigendom (artikel 9 van het Wetboek van Successierechten); het gaat bijvoorbeeld om de gesplitste aankoop van een vastgoed door de ouders voor het vruchtgebruik en door de kinderen voor de blote eigendom.

3 Wanneer deze fictiebepalingen toepassing vinden, dan wordt de betrokken schenking / de betrokken toebedeling boven de helft van de huwgemeenschap / de aangekocht goed voor toepassing van de successierechten geacht tot de nalatenschap te behoren. Het specifieke aan deze fictiebepalingen is dat ze vaak een vrij duidelijk doel voor ogen hebben. In de voorbereidende werken van elk van deze bepalingen kan de doelstelling worden nagelezen, hetgeen bijzonder verhelderend kan werken bij de evaluatie van een concrete techniek Zo zijn het in het kader van artikel 7 van het Wetboek van Successierechten enkel niet geregistreerde schenkingen binnen de drie jaar voor overlijden die worden geviseerd en niet bijvoorbeeld schenkingen die 4 jaar voor overlijden plaatsvonden. Vervolgens stelt zich in het kader van de nieuwe antimisbruikbepaling de vraag of bepaalde planningstechnieken een fiscaal misbruik zouden kunnen inhouden in de zin zoals hierboven beschreven; is er met andere woorden sprake van een frustratie van een specifieke doelstelling die besloten ligt in de fictiebepalingen. Een eerste vraag die zich stelt is of het voortaan een probleem vormt om een niet geregistreerde schenking door te voeren, bv. via handgift of via schenking voor Nederlandse notaris. Het antwoord daarop is dat er geen probleem is, zelfs niet in het kader van de eerste stap. De wetgever erkent zelf het systeem van de niet in België geregistreerde schenking waar ze duidelijk stelt dat enkel niet geregistreerde schenkingen fictief tot de nalatenschap worden gerekend indien deze binnen de drie jaar voor het overlijden plaatsvinden. Ook de schenking met allerlei voorwaarden, lasten en controlemechanismen vormt zelfs in het kader van de eerste stap bij gebreke aan frustratie van enige fiscale bepaling - geen probleem in het kader van de nieuwe antimisbruikbepaling. U kunt dit zowel organiseren onder de vorm van een geregistreerde schenking (met toepassing van schenkingsrechten) als onder de vorm van een niet geregistreerde schenking.

4 Ook de schenking met tussenperiodes van meer dan 3 jaar van onroerende goederen om de progressiviteit van de schenkingstarieven te breken (de zogenaamde salami schenking) is in deze geen probleem; de wetgever erkent de mogelijkheid om over te gaan tot gefaseerde schenking, zij het dat ze eerdere schenkingen voor zover binnen de drie jaar voor de nieuwe schenking mee in aanmerking neemt om het tarief in de schenkingsrechten te bepalen. Ons inziens zit er wat de eerste stap van de redenering betreft - meer spanning op het fiscaal misbruik van artikel 5 van het Wetboek van Successierechten waar wordt gesteld dat hetgeen de langstlevende op voorwaarde van overleven boven de helft verkrijgt uit de huwgemeenschap onderworpen wordt aan successierechten. In de praktijk wordt deze bepaling wel eens ontweken door de huwgemeenschap bij leven in twee gelijke helften toe te bedelen aan de eigen vermogens van beide echtgenoten en, vervolgens, over te gaan tot wederzijdse schenkingen door de echtgenoten jegens elkaar. Indien dan één van de echtgenoten komt te overlijden, wordt de schenking door de langstlevende herroepen of ontbonden waardoor de totaliteit van het vermogen dat zich destijds in de huwgemeenschap bevond aan de langstlevende toekomt, en wel zonder successierechten. Deze planningstechniek zou in bepaalde gevallen wel eens artikel 5 van het Wetboek van Successierechten kunnen frustreren. Al zou je ook hier kunnen argumenteren dat de wetgever enkel bedoeld heeft vermogen te viseren dat zich in de huwgemeenschap bevindt, terwijl het hier gepland vermogen in de eigen vermogens is terecht gekomen en dat blijft zo, ook na de wederzijdse schenking Indien de echtgenoten van in den beginne gehuwd waren onder een stelsel van scheiding van goederen, is er sowieso geen probleem. Daarnaast is er de zogenaamde sterfhuisconstructie. In het huwelijkscontract wordt voorzien dat een bij naam genoemde echtgenoot bij ontbinding het volledige huwvermogen krijgt toebedeeld of hij of zij nu de langstlevende is of niet. Uiteraard wordt dit enkel gedaan indien duidelijk is wie de langstlevende zal zijn, bijvoorbeeld bij een terminale ziekte van één van de echtgenoten. Doordat de voorwaarde van overleven niet gesteld is in het huwelijkscontract, speelt artikel 5 van het Wetboek van Successierechten niet. Deze planningstechniek zou in bepaalde gevallen wel eens artikel 5 van het Wetboek van Successierechten kunnen frustreren. Al zou je ook hier kunnen argumenteren dat de wetgever enkel bedoeld heeft die huwelijkscontracten te viseren waarin onder voorwaarde van overleven de totaliteit wordt toebedeeld aan de langstlevende. Is die verwoording in de wet en in de voorbereidende werken dat er een voorwaarde van overleven dient te zijn niet voldoende duidelijk?

5 Ook de gesplitste aankoop van vastgoed, door de ouders voor het vruchtgebruik en de kinderen voor de blote eigendom, staat onder vuur in het licht van de eerste stap in de nieuwe antimisbruikbepaling. Artikel 9 van het Wetboek van Successierechten houdt in dat verwervingen voor het vruchtgebruik door de overledene en blote eigendom door erfgenamen toch voor de volle eigendom worden geacht tot de nalatenschap te behoren voor de berekening van de successierechten. Wel kan men het tegenbewijs leveren dat deze verwerving geen bedekte bevoordeling is door de ouders ten aanzien van de kinderen in welk geval deze fictie niet werkzaam is. Tot vóór juni 2012 werd sowieso aangenomen dat indien de ouders vooraf aan hun kinderen een schenking van fondsen deden en de kinderen met deze geschonken fondsen hun blote eigendom verwerven, van een dergelijke bevoordeling in de zin van artikel 9 van het Wetboek van Successierechten geen sprake meer was. Onder de nieuwe antimisbruikbepaling vinden sommigen dat deze tweetrapsbeweging (eerst fondsen schenken gevolgd door de gesplitste verwerving) artikel 9 van het Wetboek van Successierechten zou frustreren. De vraag is evenwel of artikel 9 van het Wetboek van Successierechten niet eerder de bedekte bevoordelingen viseert, d.w.z. de aankoop door de ouders van het vruchtgebruik en de kinderen voor de blote eigendom waarbij de ouders de volledige prijs betalen; uit de tekst van de wet blijkt alvast dat men bedekte bevoordelingen viseert. Een schenking van fondsen gevolgd door de gesplitste aankoop waarbij de kinderen de geschonken fondsen aanwenden voor de aankoop van de blote eigendom, kan moeilijk een bedekte bevoordeling worden genoemd? Niet fiscale motieven of alternatieven! Voor de transacties waarvan er mogelijk sprake zou kunnen zijn van een fiscaal misbruik in de eerste stap van de redenering, kan in ieder geval de antimisbruikbepaling alsnog buiten spel worden gezet via niet fiscale motieven. Dit betekent dat voldoende relevante motieven, andere dan fiscale, dienen te worden aangekaart. In het kader van successieplanning, dat doorgaans toch een belangrijk impact heeft op het vermogen, blijken in de praktijk vaak niet fiscale motieven voorhanden. Zo kan voor wat het hoger aangekaart voorbeeld van de wederzijdse schenking tussen echtgenoten na een uitbreng uit de huwgemeenschap naar de eigen vermogens, aan de schenking tussen echtgenoten reeds een restschenking aan de kinderen worden voorzien; dit is bijvoorbeeld niet mogelijk in het kader van een langst leeft al beding in het huwelijkscontract In ieder geval is het zinvol deze niet fiscale motieven vast te klikken in bijvoorbeeld de schenkingsakte. Indien dan toch geen voldoende niet fiscale motieven worden gevonden voor een bepaalde transactie, dan is het zaak voldoende creativiteit aan de dag te leggen. Wat de gesplitste aankoop betreft en artikel 9 van het Wetboek van successierechten betreft, kan alvast worden gesteld dat de gesplitste aankoop door de kinderen van de blote eigendom en door een vennootschap van de ouders van het vruchtgebruik niet onder de scope van artikel 9 voornoemd valt! Voorwaar, vermogensplanning anno 2012 is boeiender dan ooit tevoren! Source URL:

6 IMPOSTO Advocaten CVBA President Kennedypark Kortrijk T F info@imposto.be BURGERLIJKE VENNOOTSCHAP O.V.V. COÖPERATIEVE VENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID ጀ O.N / RPR KORTRIJK. DE CLIËNT ERKENT DAT DE CONTRACTUELE RELATIE ENKEL BESTAAT TUSSEN HEMZELF ENERZIJDS EN IMPOSTO BV CVBA ANDERZIJDS, MET UITSLUITING VAN ELKE ANDERE PARTIJ. DE AANSPRAKELIJKHEID VAN HET KANTOOR IS BEPERKT TOT HET BEDRAG DAT ONDER ONZE VERZEKERING VOOR BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID IS VERZEKERD (OP DIT OGENBLIK ,00) INBEGREPEN HET BEDRAG VAN HET EIGEN RISICO DAT NIET TEN LASTE IS VAN DE VERZEKERAAR.

successieplanningstechnieken waarbij zowel schenk- als erfbelasting wordt vermeden. Vraag is of VLABEL niet zijn wensen voor waar leest

successieplanningstechnieken waarbij zowel schenk- als erfbelasting wordt vermeden. Vraag is of VLABEL niet zijn wensen voor waar leest VERMOGEN // 23.06.2017 Gesplitste inschrijving vruchtgebruik / blote eigendom: ook niet-opgenomen vruchten en burgerlijke maatschap maken volgens Vlabel voortaan een belastbaar fictie-legaat uit! Auteurs:,

Nadere informatie

Antimisbruikbepaling - Fiscaal misbruik - Toepassingsgevallen - Registratie- en successierecht

Antimisbruikbepaling - Fiscaal misbruik - Toepassingsgevallen - Registratie- en successierecht Circulaire nr. 5/2013 (vervangt Circ. Nr. 8/2012) dd. 10.04.2013 Antimisbruikbepaling - Fiscaal misbruik - Toepassingsgevallen - Registratie- en successierecht Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene

Nadere informatie

Is familiale vermogens- en successieplanning voortaan een fiscaal misbruik? Verduidelijking door de fiscus

Is familiale vermogens- en successieplanning voortaan een fiscaal misbruik? Verduidelijking door de fiscus Is familiale vermogens- en successieplanning voortaan een fiscaal misbruik? Verduidelijking door de fiscus Op 1 juni 2012 is de nieuwe algemene anti-misbruikbepaling op het gebied van registratie- en successierechten

Nadere informatie

Omzendbrief 2014/2 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Omzendbrief 2014/2 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Omzendbrief 2014/2 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Omzendbrief betreffende art. 3.17.0.0.2 van de Vlaamse Codex

Nadere informatie

www.mentorinstituut.be

www.mentorinstituut.be www.mentorinstituut.be Fiscaal misbruik in vermogensstructurering en successieplanning Brussel, 20 oktober 2012 J. Ruysseveldt 2 Agenda Nieuwe fiscale misbruikbepaling inzake registratie- en successierechten

Nadere informatie

16 februari 2015. Deze omzendbrief vervangt vanaf 1 januari 2015 de omzendbrief 2014/2. Inhoudstabel

16 februari 2015. Deze omzendbrief vervangt vanaf 1 januari 2015 de omzendbrief 2014/2. Inhoudstabel Omzendbrief 2015/1 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Omzendbrief betreffende art. 3.17.0.0.2

Nadere informatie

Fusies en splitsingen: fiscale neutraliteit als uitgangspunt!

Fusies en splitsingen: fiscale neutraliteit als uitgangspunt! FUSIES & OVERNAMES // 14.01.2013 Fusies en splitsingen: fiscale neutraliteit als uitgangspunt! Auteurs:, Anouck Sandra Fusies en splitsingen geschieden in de inkomstenbelastingen ofwel op onbelaste wijze

Nadere informatie

Gesplitste aankoop met voorafgaande schenking: een stand van zaken

Gesplitste aankoop met voorafgaande schenking: een stand van zaken Gesplitste aankoop met voorafgaande schenking: een stand van zaken De laatste weken is er heel wat inkt gevloeid omtrent de nieuwe circulaire waarin de Administratie de vernieuwde lijsten publiceerde met

Nadere informatie

Lexalert : Gespreide belasting meerwaarden - herbelegging via belastingvrije fusie of splitsing kan!

Lexalert : Gespreide belasting meerwaarden - herbelegging via belastingvrije fusie of splitsing kan! EXTERNE PUBLICATIES // 18.07.2015 Lexalert : Gespreide belasting meerwaarden - herbelegging via belastingvrije fusie of splitsing kan! Auteurs: Stijn Lamote, Anouck Sandra Meerwaarden verwezenlijkt door

Nadere informatie

Instelling. Imposto advocaten. Onderwerp. 'Interne meerwaarden' anno 2017 scherp gesteld! Datum. 10 februari 2017

Instelling. Imposto advocaten.   Onderwerp. 'Interne meerwaarden' anno 2017 scherp gesteld! Datum. 10 februari 2017 Instelling Imposto advocaten www.imposto.be Onderwerp 'Interne meerwaarden' anno 2017 scherp gesteld! Datum 10 februari 2017 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan

Nadere informatie

Hoe beveilig ik mijn partner?

Hoe beveilig ik mijn partner? Hoe beveilig ik mijn partner? Brussel, 22 oktober 2011 2 Agenda Planning tussen partners Samenwonenden Echtgenoten Civiel- en fiscaal statuut Instrumenten Van testament tot contract 3 Wettelijke bescherming

Nadere informatie

BELASTINGVRIJE KAPITAALVERMINDERINGEN VERSUS BELASTE DIVIDENDUITKERINGEN BIJ HOLDINGS EEN VERHAAL VAN FISCAAL MISBRUIK?

BELASTINGVRIJE KAPITAALVERMINDERINGEN VERSUS BELASTE DIVIDENDUITKERINGEN BIJ HOLDINGS EEN VERHAAL VAN FISCAAL MISBRUIK? GESCHILLEN // 15.07.2014 BELASTINGVRIJE KAPITAALVERMINDERINGEN VERSUS BELASTE DIVIDENDUITKERINGEN BIJ HOLDINGS EEN VERHAAL VAN FISCAAL MISBRUIK? Auteurs: Jan Sandra, Anouck Sandra Holdings in combinatie

Nadere informatie

Er wordt verwezen naar de Circulaire nr. 4 van 4 mei 2012. Huidige circulaire wijzigt in niets deze eerste circulaire. * * *

Er wordt verwezen naar de Circulaire nr. 4 van 4 mei 2012. Huidige circulaire wijzigt in niets deze eerste circulaire. * * * Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de PATRIMONIUMDOCUMENTATIE Sector registratie Dienst VI - Directies VI/8&9 Dossier nr. EE/L.214 Antimisbruikbepaling Toepassing gevallen fiscaal

Nadere informatie

Maatschap houdt stand als flexibele beheersstructuur, maar boet in aan discretie

Maatschap houdt stand als flexibele beheersstructuur, maar boet in aan discretie VERMOGEN // 31.01.2019 Maatschap houdt stand als flexibele beheersstructuur, maar boet in aan discretie Auteurs: Jan Sandra, Anouck Sandra De maatschap is een vaak aangewende structuur bij een vermogens-

Nadere informatie

De pro rata aanrekening op kapitaal en belaste reserves zal inzonderheid gebeuren op basis van de breuk :

De pro rata aanrekening op kapitaal en belaste reserves zal inzonderheid gebeuren op basis van de breuk : EXTERNE PUBLICATIES // 10.12.2017 Lexalert : Nog maar eens over kapitaalverminderingen anno 2017 het impact van de pro rata aanrekening op kapitaal en (belaste) reserves anno 2018 nader bekeken! Auteurs:

Nadere informatie

Transfer pricing: fiscaal aanvaardbare prijszetting bij intracompany transacties...

Transfer pricing: fiscaal aanvaardbare prijszetting bij intracompany transacties... ONDERNEMEN // 27.03.2013 Transfer pricing: fiscaal aanvaardbare prijszetting bij intracompany transacties... Auteurs:, Anouck Sandra Transfer pricing is en blijft een hot topic, zowel op nationaal niveau

Nadere informatie

Vruchtgebruik en fiscus l histoire se répète...

Vruchtgebruik en fiscus l histoire se répète... VASTGOED // 26.03.2014 Vruchtgebruik en fiscus l histoire se répète... Auteurs: Jan Sandra, In een vorige artikel van onze nieuwsbrief [1]hebben we de massale vragen om inlichtingen in kaart gebracht die

Nadere informatie

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning

PLANNEN ZONDER SCHENKEN. Legal Counsel Wealth Analysis & Planning PLANNEN ZONDER SCHENKEN Legal Counsel Wealth Analysis & Planning Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract Planning via testament Beding van aanwas Besluit 2 Inhoud Inleiding Planning via huwelijkscontract

Nadere informatie

De anti-misbruikbepaling in de registratie- en successierechten Invloed op technieken van successieplanning

De anti-misbruikbepaling in de registratie- en successierechten Invloed op technieken van successieplanning De anti-misbruikbepaling in de registratie- en successierechten Invloed op technieken van successieplanning door Karl Ruts, Leo Stevens & Cie A. TOEPASSELIJKE WETTEKSTEN ANTI-MISBRUIKBEPALINGEN Door de

Nadere informatie

www.mentorinstituut.be Een goed plan draagt inzicht en perspectief

www.mentorinstituut.be Een goed plan draagt inzicht en perspectief www.mentorinstituut.be Een goed plan draagt inzicht en perspectief vastgoed Brussel, 16 november 2013 J. Ruysseveldt 2 Agenda Problematiek bij overdracht Via klassieke technieken: schenking, verkoop, inbreng,

Nadere informatie

Liquidatiereserve of liquidatie - impact artikel 344 WIB'92?

Liquidatiereserve of liquidatie - impact artikel 344 WIB'92? VENNOOTSCHAPPEN // 27.03.2015 Liquidatiereserve of liquidatie - impact artikel 344 WIB'92? Auteurs:, Anouck Sandra Door de Programmawet van 28 november 2014 werd met ingang van aanslagjaar 2015 een nieuw

Nadere informatie

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift

1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1. (Een gewone) hand- en/of bankgift 1.1. WAT HOUDT ZO N HAND- OF BANKGIFT PRECIES IN? 1.1.1. Schenken zonder schenkingsrechten! Schenking is in principe notarieel. Dat is in ieder geval het basisprincipe

Nadere informatie

Impact hervorming van het federale erfrecht op de Vlaamse erfbelasting

Impact hervorming van het federale erfrecht op de Vlaamse erfbelasting Impact hervorming van het federale erfrecht op de Vlaamse erfbelasting Hoorzitting, Vlaams Parlement, 20 februari 2018 1 Inleiding / agenda Verwijzing naar het verslag van de hoorzitting van 6 februari

Nadere informatie

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30

ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERFENIS, SCHENKING EN SUCCESSIERECHTEN. Advocaten Meersman & Van Keer Willem Tellstraat 22 9000 GENT 09 225 80 30 ERVEN. 1. Erfgenamen kun je kiezen voor zover de reservataire erfgenamen hun deel krijgen.

Nadere informatie

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout

Successieplanning. Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Successieplanning Jan Van Ermengem Notaris te Meerhout Inhoud 1. Hoe wordt het huwelijksvermogen verdeeld bij overlijden? 2. Hoe wordt de nalatenschap verdeeld? 3. Hoe worden successierechten berekend?

Nadere informatie

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5

4.1. Vooraf: soorten adoptie... 4. 4.2. De adoptanten gezamenlijk... 4 4.3. Eén adoptant... 5. 5.1. Wat is voogdij?... 5 Inhoudstafel Deel 1: Het beheer over de goederen van het minderjarige kind 1. Belang... 1 2. Wie is minderjarig?... 1 3. Bevoegdheid van de ouders... 2 3.1. Ouderlijk gezag... 2 3.2. Wettelijk genot...

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Moore Stephens Informatief www.moorestephens.be Onderwerp Successieplanning: gesplitste aankoop terug in de running Datum 14 augustus 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document

Nadere informatie

Erfrecht. Wie erft wat?

Erfrecht. Wie erft wat? Erfrecht. Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Iven De Hoon Wie erft wat? Alle vragen rond erfenis en testament, kort en begrijpelijk uitgelegd. Lees nu

Nadere informatie

Het Vlaams Decreet van 19 december 2003 in werking sinds 1 januari 2004 wijzigt het schenkingsrecht in Vlaanderen.

Het Vlaams Decreet van 19 december 2003 in werking sinds 1 januari 2004 wijzigt het schenkingsrecht in Vlaanderen. DE NIEUWE VLAAMSE SCHENKINGSRECHTEN Wettelijk kader Het Vlaams Decreet van 19 december 2003 in werking sinds 1 januari 2004 wijzigt het schenkingsrecht in Vlaanderen. Tariefherschikking : art 131 W.Reg

Nadere informatie

Deel 1 - Wat zegt de vernieuwde federale antimisbruikbepaling precies? 1. Hoe is de antimisbruikbepaling geformuleerd?... 5

Deel 1 - Wat zegt de vernieuwde federale antimisbruikbepaling precies? 1. Hoe is de antimisbruikbepaling geformuleerd?... 5 Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Wat zegt de vernieuwde federale antimisbruikbepaling precies? 1. Hoe is de antimisbruikbepaling geformuleerd?... 5 1.1. Hoe luidt die antimisbruikbepaling precies?...

Nadere informatie

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET

moneytalk Mediargus met docroom pdf SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET moneytalk SCHENKEN U doet er verstandig aan uw successie te plannen. GET SUCCESSIEPLANNING VOOR ROERENDE EN ONROERENDE GOEDEREN SCHENKEN DOET U GOEDKOOP Als u wilt vermijden dat uw kinderen een hoge erf

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11

Inhoud. Deel 1 Analyse van de situatie 17. Woord vooraf 3 Inleiding 11 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 11 Deel 1 Analyse van de situatie 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 De persoonlijke situatie 23 1 Inleiding 23 2 De familiale aspecten 23 2.1 De huidige burgerlijke

Nadere informatie

Interne meerwaarden & "overtollige liquiditeiten": rulingcommissie verfijnt haar standpunt!

Interne meerwaarden & overtollige liquiditeiten: rulingcommissie verfijnt haar standpunt! FAMILIEBEDRIJVEN // 13.12.2013 Interne meerwaarden & "overtollige liquiditeiten": rulingcommissie verfijnt haar standpunt! Auteurs:, Anouck Sandra Eind november publiceerde de rulingcommissie op haar website

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

ACTUALIA SCHENK- EN ERFBELASTING

ACTUALIA SCHENK- EN ERFBELASTING 1 ACTUALIA SCHENK- EN ERFBELASTING De verlaging van de schenkbelasting voor onroerend goed in het Vlaams Gewest werd aangekondigd in de Vlaamse Beleidsnota. Begin april raakte bekend dat er daarover binnen

Nadere informatie

DB Planning Insights - Juli Hoe kunt u de langstlevende beschermen?

DB Planning Insights - Juli Hoe kunt u de langstlevende beschermen? DB Planning Insights - Juli 2016 Hoe kunt u de langstlevende beschermen? Inhoud 1 / Inleiding 3 2 / Een klein woordje over het erfrecht van ongehuwde partners 4 3 / Wat met de huwgemeenschap? 5 3.1. Het

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap?

Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? INHOUDSTAFEL Deel 1. Naar wie gaat uw nalatenschap? 1. Een aantal principes.................................................... 1 2. De zeven basisregels van het erfrecht....................................

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Huwelijksvermogensrecht 17 Hoofdstuk 1 Inleiding 19 Hoofdstuk 2 Het wettelijk stelsel 25 1 Algemeen 25 2 Samenstelling van het vermogen: actief 27 2.1 Het gemeenschappelijk vermogen

Nadere informatie

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap

DOSSIER. De Burgerlijke Maatschap DOSSIER De Burgerlijke Maatschap U wil uw beleggingsportefeuille nu al aan uw kinderen schenken, maar tegelijk wenst u ook controle te blijven houden en inkomsten te ontvangen? In dat geval kan de burgerlijke

Nadere informatie

Auteur. Elfri De Neve. Onderwerp. Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden. Copyright and disclaimer

Auteur. Elfri De Neve.  Onderwerp. Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden. Copyright and disclaimer Auteur Elfri De Neve www.elfri.be Onderwerp Geregistreerde schenkingen om successierechten te vermijden Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen

Nadere informatie

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Eerst tien jaar weg uit Nederland... Voor Nederbelgen heeft schenken over het algemeen pas zin als men meer dan tien jaar weg is uit Nederland. De

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018

HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 HET (NIEUWE) ERFRECHT ANNO 2018 INLEIDING AGENDA INLEIDING ERFRECHT ERFBELASTING WIJZIGING RESERVE WIJZIGING REGELS INBRENG ERFOVEREENKOMSTEN CASUS INLEIDING HERVORMING ERFRECHT NOODZAKELIJK Het erfrecht

Nadere informatie

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris

Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Schenken door (Neder)Belgen bij de Nederlandse notaris Eerst tien jaar weg uit Nederland...?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft- com:office:office" /> Voor Nederbelgen heeft schenken

Nadere informatie

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting

Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Nieuwe beslissingen VLABEL over erfbelasting Het artikel van Cazimir Advocaten dd. 23/01/2017 over de update inzake erfbelasting kunnen wij u niet onthouden. Beding van aanwas en terugvalling (Standpunt

Nadere informatie

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010

Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract. Brussel, 23 oktober 2010 Successieplanning via levensverzekering en huwelijkscontract Brussel, 23 oktober 2010 Inhoud Agenda 1. Successieplanning via levensverzekering 2. Belang huwelijkscontract Instrumenten Instrumenten tot

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 10 DECEMBER 2010 F.08.0102.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.08.0102.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kantoor te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

1. HET ERFRECHT VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET WETTELIJK OF CONVENTIONEEL RECHT VAN TERUG- KEER 2

1. HET ERFRECHT VAN DE LANGSTLEVENDE ECHTGENOOT EN HET WETTELIJK OF CONVENTIONEEL RECHT VAN TERUG- KEER 2 HOOFDSTUK 1 DE WISSELWERKING TUSSEN SCHENKINGEN EN UITERSTE WILSBESCHIKKINGEN Annelies Wylleman Hoofddocent Vakgroep Burgerlijk Recht Universiteit Gent Notaris Lise Voet Assistent Vakgroep Burgerlijk Recht

Nadere informatie

Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015

Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015 Beobank Workshop Successieplanning in samenwerking met EY Private Client Services Ann Claes Manager Wealth Services Beobank 14 november 2015 Hoe kan u uw vermogensplanning veiligstellen door middel van

Nadere informatie

ROEREND SCHENKEN Alles over de handgift en de bankgift!

ROEREND SCHENKEN Alles over de handgift en de bankgift! Alles over de handgift en de bankgift! Iven De Hoon ALLES OVER DE HANDGIFT EN DE BANKGIFT! 1. Waarom schenken?... 3 2. Moet een schenking niet via een notaris te gebeuren?... 3 De handgift... 5 1. Kan

Nadere informatie

Veranderingen sinds Di Rupo I

Veranderingen sinds Di Rupo I Veranderingen sinds Di Rupo I Start van de carrière : pensioenopbouw De bedrijfsleider en zijn vennootschap De ondernemer en zijn kapitaal Successie : begin er op tijd aan!! Start van de carrière re :

Nadere informatie

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN...

DE OORZAAK VAN EISBAARHEID VAN DE SUCCESSIERECHTEN... Successierechten 1. INLEIDING...2 A. OMSCHRIJVING...2 B. ONDERSCHEID...2 1 Het eigenlijk successierechten...2 2 Het recht van overgang bij overlijden...2 3 Oneigenlijke gewestelijke belasting...2 4 Ontstaan

Nadere informatie

Eric Spruyt 23.09.2012

Eric Spruyt 23.09.2012 Op late(re) leeftijd vastgoed kopen is niet zo n goed idee, althans niet op het vlak van de successierechten. De kinderen zullen het huis of appartement immers aantreffen in de erfenis van de ouders en

Nadere informatie

RECENTE ONWIKKELINGEN INZAKE SUCCESSIEPLANNING

RECENTE ONWIKKELINGEN INZAKE SUCCESSIEPLANNING 1 RECENTE ONWIKKELINGEN INZAKE SUCCESSIEPLANNING De voorbije maanden waren er op het vlak van de Vlaamse fiscaliteit weer diverse wijzigingen die hun belang hebben voor successieplanning. Wij selecteerden

Nadere informatie

Instelling. Imposto advocaten. Onderwerp. Herstructurering in familiebedrijven:opportuniteiten in schenk- en erfbelasting. Datum.

Instelling. Imposto advocaten. Onderwerp. Herstructurering in familiebedrijven:opportuniteiten in schenk- en erfbelasting. Datum. Instelling Imposto advocaten Onderwerp Herstructurering in familiebedrijven:opportuniteiten in schenk- en erfbelasting Datum 8 april 2016 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur Greenille Onderwerp Nieuwe fictiebepaling veroorzaakt "collateral damage" Enkele voorbeelden Datum 10 februari 2005 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document

Nadere informatie

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens

MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven. Prof. Walter Pintens MAAK IK EEN TESTAMENT? Erven en onterven Prof. Walter Pintens 1 Wettelijk stelsel 3 vermogens Eigen vermogen Man - Goederen verkregen vóór het huwelijk; - Goederen verkregen tijdens het huwelijk om niet:

Nadere informatie

Enkele belangrijke Wijzigingen in de Successiewet per 1 januari 2010

Enkele belangrijke Wijzigingen in de Successiewet per 1 januari 2010 Enkele belangrijke Wijzigingen in de Successiewet per 1 januari 2010 Op 1 januari 2010 is de Successiewet 1956 gewijzigd. Er is veel gewijzigd. Hieronder zijn enkele wijzigingen vermeld welke ook voor

Nadere informatie

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1

Inhoud. Inhoud... Titel 1. Juridische aspecten... 1. Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 p. Inhoud... V Titel 1. Juridische aspecten.... 1 Hoofdstuk 1. Algemeen... 1 Hoofdstuk 2. Algemene beschouwingen over de schenking onder de levenden... 2 Afdeling 1. Definitie...... 2 Afdeling 2. Grondvereisten

Nadere informatie

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus

Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013. Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Een slim testament? Finance Avenue 16.11.2013 Ann Maelfait Advocaat-vennoot Rivus Vraag 1: Waaruit bestaat uw nalatenschap? Vraag 2: Welke wettelijke regels zijn hierop van toepassing? Vraag 3: Hoe kan

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Taxforius Imposto Advocaten www.taxforius.be Onderwerp Het verlaagd tarief van de roerende voorheffing voor KMO-dividenden? Datum 6 september 2013 Copyright and disclaimer De inhoud van dit

Nadere informatie

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari

Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21. HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter Toestand vóór 1 januari VGLSUCR_DO_1201.fm Page 3 Friday, September 14, 2012 9:53 AM INHOUDSTAFEL Voorwoord 19 DEEL I SUCCESSIERECHTEN 21 HOOFDSTUK 1 Gewestelijk karakter 23 1. Toestand vóór 1 januari 2002 23 2. Het Lambermont

Nadere informatie

TOEPASSING VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING: CONTROLE VERSCHERPT!

TOEPASSING VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING: CONTROLE VERSCHERPT! VENNOOTSCHAPPEN // 14.07.2014 TOEPASSING VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING VOOR ONDERZOEK & ONTWIKKELING: CONTROLE VERSCHERPT! Auteurs:, Anouck Sandra Bepaalde instellingen en ondernemingen

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Vier schenkingstechnieken... 1

Inhoudstafel. 1. Vier schenkingstechnieken... 1 Inhoudstafel 1. Vier schenkingstechnieken... 1 1.1. Handgift... 1 1.1.1. Wat is het?... 1 1.1.2. Wat is het verschil met een cadeau?.... 1 1.1.3. Hoe doet u concreet een handgift en hoeveel kost dat?....

Nadere informatie

De gesplitste aankoop in het Belgisch Recht Fiscaal misbruik of niet?

De gesplitste aankoop in het Belgisch Recht Fiscaal misbruik of niet? UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE ACADEMIEJAAR 2013 2014 De gesplitste aankoop in het Belgisch Recht Fiscaal misbruik of niet? Masterproef voorgedragen tot het bekomen van de graad

Nadere informatie

Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen

Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen Nalatenschapsplanning anno 2019: 7 nieuwe regels met impact op uw vermogen Programma Workshop van 25 minuten Handoutin de map Vragen& antwoorden aan de stand beneden Schakeluwgsmweerin op heteindevan de

Nadere informatie

Aftrek van vastgoed - en andere kosten in vennootschappen - back to basics! artikel 49 WIB 92 is geen anti-misbruikbepaling!

Aftrek van vastgoed - en andere kosten in vennootschappen - back to basics! artikel 49 WIB 92 is geen anti-misbruikbepaling! VASTGOED // 12.04.2019 Aftrek van vastgoed - en andere kosten in vennootschappen - back to basics! artikel 49 WIB 92 is geen anti-misbruikbepaling! Auteurs: Jan Sandra, Steven Vancolen Artikel 49 WIB 92

Nadere informatie

Instelling. Cazimir. Onderwerp. VLABEL spreekt zich uit over langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding. Datum.

Instelling. Cazimir.  Onderwerp. VLABEL spreekt zich uit over langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding. Datum. Instelling Cazimir www.cazimir.be Onderwerp VLABEL spreekt zich uit over langst-leeft-al-heeft-beding of verblijvingsbeding Datum 17 juli 2016 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen

Nadere informatie

Successieplanning Verstandig (st)erven

Successieplanning Verstandig (st)erven Successieplanning Verstandig (st)erven www.notaris.be Niets is zeker, behalve de dood en de belastingen (Benjamin Franklin) 2 Waarom successieplanning? 5 goede redenen Fiscale euthanasie Erfenissen komen

Nadere informatie

Leo De Broeck. Advocatenkantoor De Broeck -Van Laere & Partners

Leo De Broeck. Advocatenkantoor De Broeck -Van Laere & Partners Leo De Broeck Advocatenkantoor De Broeck -Van Laere & Partners 1 Noopt nota Di Rupo (*)tot aanpassing van onze familiale planning Leo DE BROECK Advocaten De Broeck Van Laere & Partners (Brussel, Gent,

Nadere informatie

DOSSIER. Hoe de controle behouden na een schenking?

DOSSIER. Hoe de controle behouden na een schenking? DOSSIER Hoe de controle behouden na een schenking? De schenking is één van de meest gekende instrumenten van vermogensplanning. Om de progressiviteit van de successierechten te doorbreken en om hun kinderen

Nadere informatie

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind

De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind Annick Buggenhout Adviseur Estate Planning 18/10/2014 1 Agenda Uitgangspunt (praktijkvoorbeeld) Geen planning:

Nadere informatie

Successieplanning. 1. Wie erft wat?

Successieplanning. 1. Wie erft wat? Successieplanning 1. Wie erft wat? Bij overlijden wordt de fictieve massa van het vermogen van de overledene samengesteld. Dit zijn alle goederen die hij op dat moment in bezit had en die hij tijdens zijn

Nadere informatie

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen

Erfopvolging in de praktijk. Wedersamengestelde gezinnen Erfopvolging in de praktijk Wedersamengestelde gezinnen Diane 55 jaar en marketing manager Bart 56 jaar en zaakvoerder eigen IT-bedrijf Geen kinderen, wel 1 broer en 1 zus Eigen appartement wordt verhuurd

Nadere informatie

Lexalert : Auteursrechten in fiscalibus - opportuniteiten, ook voor ondernemingen...

Lexalert : Auteursrechten in fiscalibus - opportuniteiten, ook voor ondernemingen... EXTERNE PUBLICATIES // 13.02.2015 Lexalert : Auteursrechten in fiscalibus - opportuniteiten, ook voor ondernemingen... Auteurs: Jan Sandra, Stijn Lamote Met de wet van 16 juli 2008 heeft de wetgever een

Nadere informatie

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN

NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN NIEUWSFLASH SUCCESSIERECHTEN OP AFKOOPWAARDE LEVENSVERZEKERINGEN Dit nieuwsbericht is enkel voor informatie doeleinden bestemd. Ondanks het feit dat aan dit nieuwsbericht de gebruikelijke zorg is besteed,

Nadere informatie

Tien jaar geleden werden de

Tien jaar geleden werden de moneytalk 3 is het tarief in Vlaanderen voor de schenking in eerste lijn 7 betaalt u in Vlaanderen voor de schenking aan derden 3,3 is het tarief in Wallonië voor een schenking aan een wettelijke partner

Nadere informatie

De waardering van vruchtgebruik volgens de rulingcommissie: is elke blote eigenaar opgejaagd wild?

De waardering van vruchtgebruik volgens de rulingcommissie: is elke blote eigenaar opgejaagd wild? VASTGOED // 05.05.2011 De waardering van vruchtgebruik volgens de rulingcommissie: is elke blote eigenaar opgejaagd wild? Auteurs: Jan Sandra Een ophefmakende ruling Recent werd een ruling gepubliceerd

Nadere informatie

Eric Spruyt 23.09.2012

Eric Spruyt 23.09.2012 W HWELIJKSCONTRACT CT IN EN STEL VRIJ W Het huwelijkscontract en het erfrecht verhouden zich tot mekaar als een Siamese tweeling. Wie gehuwd is en kinderen heeft en het wettelijk erfrecht laat spelen,

Nadere informatie

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt?

7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7. Hoe vermijdt u dat uw vermogen bij uw schoonfamilie terechtkomt? 7.1. Wat is het? Als u aan vermogens- en successieplanning doet, wilt u ervoor zorgen dat uw vermogen bij uw eigen familie (met name

Nadere informatie

Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879. Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79.

Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879. Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79. Beursvennootschap BOCKLANDT BVBA H.R. 47879 Onze Lieve Vrouwstraat 2 bus 1 9100 Sint-Niklaas Tel 03/760.09.70 Fax 03/760.09.79 Successieplanning 1. Wie erft wat? Bij overlijden wordt de fictieve massa

Nadere informatie

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1

Inhoudstafel. DEEL 1 Inleiding... 1 Inhoudstafel Inhoudstafel WAARSCHUWING................................................ HANDLEIDING.................................................. vii ix DEEL 1 Inleiding....................................................

Nadere informatie

Samenwonen? Of toch maar trouwen?*

Samenwonen? Of toch maar trouwen?* Samenwonen? Of toch maar trouwen?* Ga je samenwonen? Denk je eraan om te trouwen? Of het nu omwille van fiscale, romantische of praktische overwegingen is, het loont wel degelijk de moeite om de denkoefening

Nadere informatie

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen.

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen. Wie wil gaan samenwonen kan er voor kiezen louter feitelijk samen te wonen, dan wel wettelijk te gaan samenwonen. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Hoe zit

Nadere informatie

7. MANAGEMENTVENNOOTSCHAP NA DI RUPO

7. MANAGEMENTVENNOOTSCHAP NA DI RUPO 7. MANAGEMENTVENNOOTSCHAP NA DI RUPO 7.1. Managementvennootschap en de nieuwe algemene antimisbruikbepaling Staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez heeft verkondigd dat hij de strijd aangaat

Nadere informatie

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk?

Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Hoe kan men het huwelijkscontract wijzigen tijdens het huwelijk? Al naargelang van de aard van de wijziging, gaat de wijzigingsprocedure gepaard met één, twee, drie of vier notariële akten. De kleine wijziging:

Nadere informatie

Successieplanning : fiscale & familiale aspecten Verstandig (st)erven

Successieplanning : fiscale & familiale aspecten Verstandig (st)erven Successieplanning : fiscale & familiale aspecten Verstandig (st)erven Niets is zeker, behalve de dood en de belastingen (Benjamin Franklin) De successietarieven : Hoe duur is erven in ons land? Vlaanderen

Nadere informatie

exclusief Registratierecht

exclusief Registratierecht Belasting op uw tweede verblijf 4 Droomt u ook van een chalet in de Ardennen om er gedurende de zomermaanden samen met uw kinderen uw vakantie door te brengen? Of denkt u eraan om een appartementje aan

Nadere informatie

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht?

Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Mandaat vennootschap onbezoldigd sociale kas verplicht? Een veel voorkomende vraag: Mijn mandaat in de vennootschap wordt onbezoldigd. Moet ik dan nog sociale bijdragen betalen? Op de website van Acerta

Nadere informatie

INFOKAART TESTAMENTEN Versie november 2010

INFOKAART TESTAMENTEN Versie november 2010 INFOKAART TESTAMENTEN Versie november 2010 Informatie over langstlevende testamenten en het " tweetrapstestament " Hieronder heb ik enige voorbeelden en uitwerkingen van diverse testamentvormen weergegeven,

Nadere informatie

Dossier. Uw successieplanning begint vandaag

Dossier. Uw successieplanning begint vandaag Dossier Uw successieplanning begint vandaag Inleiding 3 Waarom uw nalatenschap plannen? 4 Wie moet in België successie-rechten betalen en hoeveel? 4 Wat voorziet de wet wanneer iemand overlijdt? 5 Wettelijke

Nadere informatie

WHITE PAPER Schenken

WHITE PAPER Schenken WHITE PAPER Schenken Binnen het plannen van je successie neemt de schenking een prominente plaats in. We overlopen enkele basisbeginselen en bekijken welke mogelijkheden er bestaan wanneer je iets wil

Nadere informatie

De langstlevende financieel én fiscaal voordelig beschermen?

De langstlevende financieel én fiscaal voordelig beschermen? De langstlevende financieel én fiscaal voordelig beschermen? Een belangrijke bekommernis tussen echtgenoten is enerzijds dat de langstlevende later zeker niets tekort zou komen, maar dat anderzijds de

Nadere informatie

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1

INHOUD. Deel I. Privaatrechtelijke aspecten... 1 Deel I. Privaatrechtelijke aspecten..... 1 Hoofdstuk 1. Wettelijk kader van het samenwonen.... 3 1. Wet inwerkingtreding......... 5 2. Civielrechtelijk begrip wettelijke samenwoning..... 5 3. Verklaring

Nadere informatie

Seminarie Estate Planning

Seminarie Estate Planning Seminarie Estate Planning Uw Vermogen, mooi gestructureerd Wat is Estate Planning? Vermogensbeheer in de ruime zin van het woord > beleggingsadvies (banken), >pure successieplanning (louter fiscaal), Planning

Nadere informatie

A. Algemeen 13. B. Vorm en voorwerp van de schenking 15. C. Grenzen en modaliteiten 32

A. Algemeen 13. B. Vorm en voorwerp van de schenking 15. C. Grenzen en modaliteiten 32 Inhoud 1. Voorwoord 11 2. De schenking 13 A. Algemeen 13 Vraag 1 Wat is een schenking? 13 B. Vorm en voorwerp van de schenking 15 Vraag 2 Onder welke vorm kan men een schenking verrichten? 15 Vraag 3 Zijn

Nadere informatie

UPDATE SUCCESSIEPLANNING PIETER VAN DE SIJPE

UPDATE SUCCESSIEPLANNING PIETER VAN DE SIJPE UPDATE SUCCESSIEPLANNING PIETER VAN DE SIJPE Successieplanning anno 2018 Hervorming erfrecht VLABEL aan de macht: een overzicht van enkele standpunten Huwelijkscontract en fiscaliteit: een moeilijk huwelijk

Nadere informatie

Heden, # tweeduizend #, zijn voor mij, #Dirk MICHIELS #Lieve STROEYKENS #Kathleen PELGRIMS, notaris te Aarschot,

Heden, # tweeduizend #, zijn voor mij, #Dirk MICHIELS #Lieve STROEYKENS #Kathleen PELGRIMS, notaris te Aarschot, Nr. Huwelijkscontract # 20# Heden, # tweeduizend #, zijn voor mij, #Dirk MICHIELS #Lieve STROEYKENS #Kathleen PELGRIMS, notaris te Aarschot, verschenen: 1. De Heer #, #, geboren te # op #, rijksregister

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur Henri Derycke Advocaat Derycke advocatenkantoor & C Onderwerp Artikel 9 W. Succ. Datum september 2000 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document onderworpen

Nadere informatie