Wonen Zuid. Transformeren Werken. met aan woonplezier. perspectief /2020

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wonen Zuid. Transformeren Werken. met aan woonplezier. perspectief /2020"

Transcriptie

1 Wonen Zuid Transformeren Werken met aan woonplezier perspectief /2020

2 Transformeren Van toen naar nu met Wonen op maat perspectief Met focus op resultaatgebieden

3 1 beleef woonplezier In het rechtergedeelte van deze ondernemingsstrategie heeft u kunnen lezen hoe Wonen Zuid in de komende jaren haar woningbezit duurzaam transformeert en zo invulling geeft aan ver anderende klantwensen en demografische ontwikkelingen. Woonwensen en woonplezier moet je echter vooral ook letterlijk kunnen beleven. Dit gedeelte van onze ondernemingsstrategie functioneert daarom als een flipboek, wij noemen het een duimbioscoop. Door de pagina s in snel tempo om te slaan, vormen de afbeeldingen een vloeiende beweging en krijgt u een blik in de wereld van woonwensen en woonplezier. Inhoud Transformeren met perspectief 3 Van toen naar nu 6 Focus op morgen 7 Wonen op maat 10 Onze transformatie 13 Met focus op resultaatgebieden 16 Onze ambities 17 Focus op zes resultaatgebieden 19 Midden in de samenleving staan 20 Duurzaam bouwen en ontwikkelen 22 voor de toekomst Vraaggestuurd in denken en doen 24 Integrale kern en wijkontwikkeling 26 Professionalisering van de organisatie 28 Financieel gezond zijn en blijven 30 Veel plezier ermee! samen. werken.

4 2 Transformeren Van toen naar nu met Wonen op maat perspectief Met focus op resultaatgebieden

5 3 Transformeren met perspectief Werken aan woonplezier /2020 Onze klanten verdienen een prettige woonomgeving, nu en in de toekomst. Dat leest u ook terug in onze missie: wij helpen mensen te wonen zoals zij wensen, met de mogelijkheden die zij hebben. Wonen Zuid wil daar samen met haar klanten en partners aan werken. We spelen in op trends en verschijnselen die onze kerntaken beïnvloeden. We kijken vooruit om nieuwe wegen te ontdekken. Zo kunnen wij vandaag oplossingen bieden die ook morgen nog waardevol zijn. We treden onze toekomst ondernemend tegemoet. Daarbij stellen we de huidige en toekomstige woonwensen en woonkansen van onze klanten centraal. We werken aan een duurzame transformatie van ons woningbezit om klaar te zijn voor de toekomst. Demografische en economische ontwikkelingen bepalen slechts een deel van ons perspectief. Partnership en samenwerking met klanten en stakeholders zijn mede bepalend voor de manier waarop wij vorm kunnen geven aan onze transformatieopgave.

6 4

7 Als wij weten wat er bij onze klanten leeft, kunnen wij onze missie blijven waarmaken. 5

8 6 Transformeren Van toen naar nu met Wonen op maat perspectief Met focus op resultaatgebieden

9 7 De geschiedenis leert dat onze bestaansredenen niet zijn veranderd. Wèl de manier waarop wij onze klanten van dienst zijn. Al een eeuw lang helpt Wonen Zuid mensen aan goede en betaalbare huisvesting, met extra aandacht voor de kwetsbaren in de samenleving. Dat willen we ook in de toekomst blijven doen. We hebben daarom goed geluisterd naar onze omgeving, speciaal in dat deel van Limburg waarin wij actief zijn: Midden Limburg, Parkstad Limburg en het Zuid Limburgse Heuvelland. Wij spraken met huurders en toekomstige huurders, huurdersvertegenwoordigingen, maatschappelijke partners, lokale overheden, toezichthouders en natuurlijk met onze eigen medewerkers. In inspirerende bijeenkomsten kregen we een helder beeld van de ontwikkelingen die spelen. Welke opgaven en ambities heeft Wonen Zuid daarin? Waarin zijn wij sterk en wat zijn onze verbeterpunten? Hoe ruim zijn onze financiële mogelijkheden? Welke toekomstige keuzes passen in ons historisch perspectief? Focus op morgen Corporaties hebben nog steeds dezelfde maatschappelijke verantwoordelijkheid als honderd jaar geleden. Nog altijd bieden wij huisvesting aan kwetsbare groepen uit onze samenleving. Maar de specifieke opgaven en de omstandigheden van dit moment zijn duidelijk anders. In de komende 10 jaar willen wij onze woningvoorraad transformeren; nog beter afstemmen op de veranderende vraag naar kwaliteit en op specifieke behoeften van (potentiële) klanten. Dit doen we in een woonmarkt die zich kenmerkt door ontgroening, vergrijzing en krimp. We blijven zorgen voor voldoende goede woningen, ook voor starters, gezinnen, mensen met een beperking, 55 plussers en statushouders. Wij kunnen en willen niet alles zelf oppakken. Dat is duidelijk. Wij leggen de nadruk op woningbeheer en transformatie van ons woningbezit. Maar er is meer nodig. Zorgen voor woonplezier doen we immers samen. Samen met onze klanten en partners. Wonen Zuid maakt realistische keuzes om een optimale verhouding te bereiken tussen vraag en aanbod. Met als doel een woningvoorraad die aansluit bij de woonwensen en woonkansen van onze klanten èn duurzaam verhuurbaar is.

10 8

11 Door transformatie van ons woningbezit geven wij invulling aan veranderende klantwensen en demografische en economische ontwikkelingen. 9

12 10 Transformeren Van toen naar nu met Wonen op maat perspectief Met focus op resultaatgebieden

13 11 Demografische ontwikkelingen zijn een autonoom gegeven. Wonen Zuid heeft geen invloed op de samenstelling van huishoudens, de ontwikkeling van inkomens of de mobiliteit van mensen. We kunnen wel de demografische veranderingen monitoren en daarop inspelen. Om te weten hoe huurders willen wonen en werken, kijken we naar demografische, maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Dat gaat verder dan kenmerken als leeftijd, inkomen en samenstelling van het huishouden. Ook de leefstijl het samenspel van de eigen waarden en normen, religieuze overtuiging en identiteit legt steeds meer gewicht in de schaal. We houden er rekening mee dat onze primaire doelgroep van huishoudens de komende jaren af zal nemen. We zijn er echter niet alleen voor deze doelgroep. Ook huurders die op basis van de nieuwe Europese regelgeving een te hoog inkomen hebben voor een sociale huurwoning willen we helpen. Met ruim woningen beheren wij ongeveer 10% van de huurwoningen in Limburg. De helft daarvan zijn eengezinswoningen, evenredig verdeeld over de gebieden waarin wij werken. Hoogbouwappartementen hebben wij vooral in Roermond en Heerlen en onze laagbouwappartementen staan vooral in Parkstad Limburg. Als gevolg van demografische ontwikkelingen ziet Wonen Zuid de vraag naar sociale huurwoningen de komende jaren afnemen. U kunt ons echter aan blijven spreken op onze missie: wij helpen mensen te wonen zoals zij wensen, met de mogelijkheden die zij hebben.

14 12

15 13 Onze transformatie Wij willen onze doelgroepen goed huisvesten en voorzien in een gevarieerd aanbod van kwalitatief goede woningen, zonder overschot aan huurwoningen. Daarvoor is een transformatie van ons woningbezit nodig. De laatste tien jaar namen wij al zo n 50% van onze woningen onder handen. Daardoor steeg de kwaliteit van onze woningportefeuille en daalde het aantal woningen met circa 10%. Ook in de toekomst willen wij ons aanbod optimaal afstemmen op de wensen van onze klanten, zowel in omvang als in kwaliteit. Het continu aanpakken van de woningvoorraad is hiervoor de sleutel. Door onze transformatie maken we de komende tien jaar opnieuw een flinke kwaliteitsslag. Het aantal woningen vermindert met nog eens ongeveer 12%, terwijl we in diezelfde tijd ook veel nieuwbouw realiseren. In de komende tien jaar nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de volkshuisvesting in onze geografische werkgebieden met: sloop van 750 huurwoningen, verkoop van huurwoningen, nieuwbouw van huurwoningen, renovatie van ruim woningen. Bij de verdeling van de transformatiemaatregelen houden we rekening met de kansen en mogelijkheden die de diverse woningmarktgebieden waarin we werken ons bieden. Om deze transformatie te realiseren gaan wij ruimc300 miljoen investeren. In diezelfde periode besteden wij rond c 200 miljoen aan onderhoudswerkzaamheden. De kosten voor sloop bedragen zo n c 27 miljoen.

16 14

17 We werken aan realistische ambities voor de toekomst. Zowel voor onze klanten als in onze rol als verhuurder. 15

18 16 Transformeren Van toen naar nu met Wonen op maat perspectief Met focus op resultaatgebieden

19 17 We laten zien welke kant wij op willen. Daarom hebben we voor elk van de zes resultaatgebieden ambities benoemd die we willen waarmaken. Onze ambities Wij hebben ambitieuze doelstellingen voor de komende jaren. We willen vorm en inhoud geven aan een ingrijpende transformatie op het gebied van volkshuisvesting. Die begint in het hart van de samenleving en onze organisatie. Vanuit de vraag van onze klanten werken we aan duurzaamheid, aan transformatie van ons woningbezit voor de toekomst. Ten aanzien van onze huurders ligt het accent op ambities rond klant en markt. Deze hebben we vertaald in de volgende resultaatgebieden: midden in de samenleving staan, duurzaam bouwen en ontwikkelen voor de toekomst, vraaggestuurd in denken en doen, integrale kern en wijkontwikkeling. Wij kunnen onze doelstellingen alleen verwezenlijken in samenwerking met onze maatschappelijke partners en met de inzet en expertise van de medewerkers die samen onze organisatie vormen. Onze mensen werken zelfstandig, zelfverzekerd, toegerust op hun taak. Daarnaast bepalen onze financiële mogelijkheden wat er wel en niet kan. Onze ambities op het gebied van verhuren en transformeren kennen twee randvoorwaarden. Deze zijn vertaald in de resultaatgebieden: professionaliseren van de organisatie, financieel gezond zijn.

20 18

21 19 Focus op zes resultaatgebieden Sessies met stakeholders, discussies met medewerkers en een visitatierapport over de periode lagen ten grondslag aan de vaststelling van zes resultaatgebieden. Ze zijn een concretisering van de beleidspijlers die voortgekomen zijn uit onze vorige ondernemingsstrategie. De focus op deze zes resultaatgebieden geeft ons richting. Het stelt ons in staat de kwaliteit van onze dienstverlening, vastgoed en organisatie te verbeteren. En dient als kapstok voor het samenwerken met strategische partners en het ontwikkelen van nieuwe diensten om in te spelen op de veranderende wensen van huidige en toekomstige klanten. Voor elk van de zes resultaatgebieden willen wij bepaalde ambities waarmaken. Die ambities hebben wij uitgewerkt in onze jaarbegrotingen, werkplannen en activiteitenkalenders.

22 20 Midden in de samenleving staan De klant staat centraal in ons handelen. Het beheren van woningen en ontwikkelen van vastgoed voor de huidige en toekomstige klant is onze core business. Door transformatie van onze woningportefeuille willen wij goede woningen bieden tegen een redelijke prijs en in een schone en veilige woonomgeving. Ook in de toekomst. Om dat waar te kunnen maken staan we als corporatie midden in de samenleving, tussen mensen en maatschappelijke organisaties. De relaties die we aangaan zijn duurzaam. Samen met partners zoeken we creatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

23 21 Ambities uit resultaatgebied midden in de samenleving staan Binnen dit resultaatgebied zijn onze ambities: Wonen Zuid is en blijft een betrouwbare partij Als betrouwbare partij komen wij onze afspraken na. We benoemen wat we kunnen en willen doen, en wat niet. En we maken helder waarom dat zo is. We gaan de dialoog en samenwerking aan, mits dit aansluit bij onze kernopgave. De inzet van middelen volgt deze visie.... verbetert haar externe beïnvloeding en verantwoordingsstructuur Wij luisteren naar signalen van mensen en organisaties om ons heen. Onze strategie richten we expliciet op hun belangen, met gestructureerd overleg met onze stakeholders als uitgangspunt. Onze belanghouders betrekken we bij de ontwikkeling, inrichting en evaluatie van ons beleid. Daarnaast werken we aan verdere professionalisering van de verantwoordingsstructuur voor onze ambities en prestaties. Transparantie over de realisatie van onze doelstellingen en de besteding van ons vermogen wordt een ankerpunt in ons beleid.... verbetert de participatiestructuren Samenwerking met partijen om ons heen is van essentieel belang, vooral voor onze huurders en huurdersorganisaties. Als direct betrokkenen zijn zij ervaringsdeskundigen bij uitstek. Overleg en participatie organiseren we laagdrempelig en vanuit een gemeenschappelijk belang. Geen institutionalisering en formalisering, maar overleg en participatie dicht bij de klant.... maakt haar investeringen in maatschappelijke waarde zichtbaarder Onze primaire doelstelling is het huisvesten van kwetsbaren op de woningmarkt. Daarom investeren wij zodanig dat ons vermogen een maximaal rendement oplevert voor maatschappij en volkshuisvesting. Wij streven naar een optimale verhouding tussen de maatschappelijke waarde van ons woningbezit en het vermogen dat we hierin vastleggen. En we maken die meetbaar.

24 22 Duurzaam bouwen en ontwikkelen voor de toekomst Iedereen weet dat dit een tijd is van grote demografische en economische ontwikkelingen. Wij staan aan de vooravond van een forse transfor matie waarmee we willen inspelen op actuele en toekomstige veranderingen. In het kader van de zorg voor volgende generaties is een passend en duurzaam verhuurbaar woningaanbod een logische stap.

25 23 Ambities uit resultaatgebied duurzaam bouwen en ontwikkelen voor de toekomst Binnen dit resultaatgebied zijn onze ambities: Wonen Zuid werkt vanuit een heldere visie op het gebied van duurzaamheid Met energie en milieumaatregelen boeken we meetbare resultaten. Huurders zien hun energielasten stijgen, terwijl de overheid inzet op koppeling van de energieprestaties van woningen en het huurbeleid. Wij ontwikkelen daarom een brede visie op duurzaamheid en energie. Daarin gaan onze oriëntatie op vastgoed en duurzaam ondernemerschap hand in hand.... zet in op een duurzame transformatie Onze transformatie start vanuit een strategisch ontwikkelingsperspectief. De komende tien jaar gaan wij onze woningvoorraad verjongen via een programma van sloop, verkoop, nieuwbouw en renovatie. Zo maken wij onze woningportefeuille duurzaam en beter verhuurbaar. We gaan meer huurwoningen verkopen. De opbrengsten besteden we vooral aan nieuwe woningen en woonconcepten. Bij nieuwbouw en renovatie kiezen wij bij voorkeur voor duurzame materialen. En streven wij naar optimale energieprestaties van woningen door toepassing van innovatieve technieken.

26 24 Vraaggestuurd in denken en doen Ons werkgebied en de behoeften en wensen van onze klanten zijn zeer divers. Daarom is het van groot belang om niet met kant en klare plannen en concepten naar buiten te gaan, maar te beginnen met de vraag wat er nodig is. Zeker als Wonen Zuid het initiatief neemt, laten wij ons in ons denken en doen leiden door de vraag van de (toekomstige) klant.

27 25 Ambities uit resultaatgebied vraaggestuurd in denken en doen Binnen dit resultaatgebied zijn onze ambities: Wonen Zuid weet klanten te vinden en te binden Wij meten geregeld of ons woningaanbod en onze dienstverlening nog aansluit bij de vraag van huurders, ook als die vraag verandert. Klanten willen steeds vaker maatwerk. Om te kunnen leveren wat klanten wensen, voeren wij meer structureel klanten en marktonderzoek uit en richten we kwaliteitssystemen in. We laten gedegen marktanalyses uitvoeren en maken scherpere profi elen van de verschillende doelgroepen en leefstijlen.... optimaliseert haar beleidsinstrumenten In het licht van onze transformatie en tegen de achtergrond van de demografi sche en economische veranderingen ontwikkelen wij de komende jaren een uitgebreid palet aan (nieuwe) beleidsinstrumenten. Verbetering en ontwikkeling van nieuwe producten en instrumenten krijgt prioriteit.

28 26 Integrale kernen wijkontwikkeling Als sociale verhuurder willen wij bijdragen aan vitale wijken met een goed woon en leefklimaat. Dat is een van onze kerntaken. Het vraagt van ons een duidelijke visie voor de wijken waar wij sterk zijn vertegenwoordigd. Een visie ontwikkeld met en afgestemd op de beleidsintenties van onze partners in deze wijken. De fysieke en sociale kwaliteit van de woonomgeving zet de toon voor een goed woon en leefmilieu.

29 27 Ambities uit resultaatgebied integrale kern en wijkontwikkeling Binnen dit resultaatgebied zijn onze ambities: Wonen Zuid werkt vanuit wijkvisies aan de toekomst Woningen maken altijd deel uit van een groter geheel: van een straat, een buurt of een wijk. Vanuit deze gedachte maken of actualiseren we wijkplannen voor wijken waarin we sterk aanwezig zijn. Onze bijdrage is afhankelijk van ons aandeel in het woningbezit in die wijk en van onze verant woordelijkheden op dit gebied. Wijkplannen vormen de basis voor onze investeringen en activiteiten.... waarborgt de kwaliteit en veiligheid van wijken Vanuit integrale wijkvisies leggen wij het fundament voor structurele verbetering van de kwaliteit van de woonomgeving, enerzijds door de aanpak van onze woningen, anderzijds door fysieke ingrepen in de directe omgeving. Waar mogelijk scha kelen we de wijkbewoners in. Ook investeren wij in de veiligheid van woningen, complexen en omgeving.... bevordert de sociale kwaliteit van wijken De sociale kwaliteit van een wijk beïnvloedt zowel woonklimaat als leefbaarheid. Want buiten de voordeur maken mensen de wijk. In het belang van onze huurders spannen wij ons daarom in om de sociale cohesie tussen bewoners met al hun verscheidenheid in leefstijlen te versterken. Wij nemen ook initiatieven op dit gebied.

30 28 Professionalisering van de organisatie Wonen Zuid is een organisatie waar professionals zich thuis voelen. Wij geven onze medewerkers graag de kans het beste uit zichzelf te halen en met plezier en toewijding te werken aan de toekomst. De toekomst van onze klanten en natuurlijk aan hun eigen toekomst. Vanuit een financieel solide basis sturen wij steeds meer op professionaliteit van de organisatie. Ook in onze transformatiefase zijn klantgerichtheid, betrouwbaarheid, resultaatgerichtheid en ondernemerschap kernwaarden om onze organisatie en onze medewerkers naar een hoger niveau te brengen. En daarmee ons maatschappelijk rendement te optimaliseren.

31 29 Ambities uit resultaatgebied professionalisering van de organisatie Binnen dit resultaatgebied zijn onze ambities: Wonen Zuid investeert in haar medewerkers Wij richten ons op een goede match tussen personen en taken, op groei naar klantgerichte en kwalitatief hoogwaardige medewerkers. Hun tevredenheid en de ontwikkeling van hun kennis en competenties hebben daarbij continu onze aandacht. Onze transformatie vraagt om ondernemerschap. Dat gedijt het beste in een inspirerend en motiverend werkklimaat, met ruimte voor opleiding en ontplooiing, voor open communicatie en eigentijdse arbeidsvoorwaarden. Daarin maken onze medewerkers het verschil.... optimaliseert de organisatie Klanten vinden en binden vraagt veel inzet, en ook steeds vaker maatwerk. Dat vraagt om een fl exibele, slagvaardige en fi tte organisatie. Daarom investeren wij in de (kwaliteit van) de organisatie, en in verbetering van de structuur, processen en middelen ten behoeve van de klant. Ook de informatiehuishouding en het communicatiebeleid brengen wij naar een hoger plan om beter aan te sluiten bij wat er speelt in de samenleving en organisatie. Onze transformatie is leidend voor de structuur van onze organisatie en de kwaliteitseisen die wij daaraan stellen.... verbetert de governancestructuur Integriteit, verantwoordelijkheid en transparantie zijn voorwaarden om als maatschappelijke organisatie succesvol te opereren. Dat vergt een uitgekiend stelsel van toezicht en betrokkenheid. Daarom werken wij aan modernisering van onze verantwoordingsstructuur. Niet alleen terugkijken, maar ook en vooral vooruitkijken. Tegen deze achtergrond herijken wij onze statuten, reglementen en verbindingenstructuur.

32 30 Financieel gezond zijn en blijven Dit zesde en laatste resultaatgebied is van belang om onze taken waar te maken en om duurzaamheid te bieden. Sturing op een gezonde financiële ontwikkeling en tegelijkertijd het optimaal investeren in wonen en wijken is daarbij essentieel.

33 31 Ambities uit resultaatgebied financieel gezond zijn en blijven Binnen dit resultaatgebied zijn onze ambities: Wonen Zuid blijft fi nancieel gezond We blijven sturen op positieve kasstromen uit de exploitatie en daarmee op een ongewijzigde borging van onze fi nancieringsbehoeften door het WSW. Voor de verhouding tussen de waarde van ons bezit en het vreemd vermogen blijft de A status door het CFV ons uitgangspunt. Verder sturen wij op voldoende kredietfaciliteiten bij onze huisbankier en een voldoende financiële buffer om slagvaardig en fl exibel te blijven opereren.... stuurt meer op verdiencapaciteit en rendement op investeringen Ondernemerschap en fi nancieel gezond zijn vragen een gerichte denkwijze over investeringen. Onze investeringen moeten meer rendement opleveren om onze transformatie te financieren. Daarom hebben wij de verdiencapaciteit van onze activiteiten nadrukkelijk ingebed in onze bedrijfsvoering. Vooraf leggen we de gewenste rendementen vast in investeringsdoelstellingen en investeringsniveaus. Ook verankeren wij dat de lasten gelijk moeten lopen met de baten.... maakt de kosten van wonen transparant Wij streven naar een eerlijke bekostiging van de producten en diensten die wij leveren. Daarom maken wij in een tijd van kostenbewustzijn en rendementsdenken de kosten van het wonen transparant. Huurders en huurdersorganisaties, gemeenten, zorg en welzijninstellingen en andere marktpartijen krijgen zo inzicht in de kosten en fi nancieringstructuur van huurwoningen en woningcorporaties. Dat leidt tot evenwichtige verwachtingen over en weer. Tot meer begrip, waardoor wij slagvaardiger en succesvoller onze transformatie kunnen vormgeven.

34 32 Werkt u met ons mee? Wij helpen mensen te wonen zoals zij wensen, binnen de mogelijkheden die zij hebben. In deze ondernemingsstrategie hebben we aangegeven hoe we de ambities uit onze missie voor de komende jaren vertalen in een zestal concrete resultaatgebieden. Wij dagen u graag uit om samen met ons verder vorm en inhoud te geven aan onze ambities en de woonwensen en woonkansen van onze klanten. juni 2011 samen. werken. Wonen Zuid Postbus AD Roermond T E wonen zuid@wonen zuid.nl OCDA.nl ZUID0004

35

36

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN

Gewoon goed. wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN Gewoon goed wonen WONINGSTICHTING BUITENLUST ONDERNEMINGSPLAN 2014-2018 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Hierbij presenteren wij met veel plezier ons ondernemingsplan 2014-2018 met als titel: GEWOON GOED WONEN

Nadere informatie

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG

vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG vitale buren maken vitale buurten DE STRATEGISCHE KOERS VAN DE VOORZORG 2018-2028 oktober 2017 1 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD ONZE VISIE ONZE MISSIE p. 3 p. 5 p. 7 ONZE KERNWAARDEN p. 7 EEN ECHTE HEERLENSE

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015

Echt thuis. Ondernemingsplan 2011-2015 Echt thuis Ondernemingsplan 2011-2015 2 INLEIDING Mooiland is een woningcorporatie met circa 27.000 woningen verspreid over ruim 150 gemeenten in heel Nederland. Daarmee zijn wij een van de twintig grootste

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters

ONDERNEMINGSPLAN volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters ONDERNEMINGSPLAN 2016 2020 volkshuisvesters 1 inhoud ONZE VISIE 4 INHOUD ONZE MISSIE 4 ONZE DOELEN 5 1. KLANTGERICHT DIENSTVERLENEN 6 2. BETAALBARE WONINGEN

Nadere informatie

Groei is van belang. Ondernemingsplan

Groei is van belang. Ondernemingsplan Groei is van belang Ondernemingsplan 2017-2021 Waar staan we voor? Arcade: mensen en wonen Wij zijn een maatschappelijk betrokken, initiatiefrijke en sociale onderneming. Wij verhuren en beheren circa

Nadere informatie

Lokaal betrokken, regionaal verbonden

Lokaal betrokken, regionaal verbonden Lokaal betrokken, regionaal verbonden Beweeg de muis over de tekstblokken en klik Voorwoord Lokaal betrokken, regionaal verbonden Dat is de titel van het ondernemingsplan 2014-2018 van. Omdat dat is wat

Nadere informatie

Wij zijn Brabantse Waard

Wij zijn Brabantse Waard Wij zijn Brabantse Waard Gastvrij wonen Inhoudsopgave 3 Wie is Brabantse Waard 4 Een organisatie met een transparante structuur 5 Onze missie en visie 5 Doelstellingen waarin de gast centraal staat 6 Onze

Nadere informatie

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN

SAMEN BOUWEN VLAANDEREN aan ZEEUWS- VLAANDEREN Samen bouwen Dit is de gezamenlijke visie van Clavis, Woonstichting Hulst en Woongoed Zeeuws- Vlaanderen op de sociale volkshuisvesting in Zeeuws-Vlaanderen. Ons motto: samen bouwen.

Nadere informatie

Vooruit naar de oorsprong

Vooruit naar de oorsprong Vooruit naar de oorsprong strategisch kader 2014-2016 1 Strategisch kader in 12 puntjes 1 We zien goed en plezierig wonen als basis van bestaan 2 We bieden mensen met lagere inkomens goede, passende woonruimte

Nadere informatie

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ

herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ herijkte ondernemingsplan 2016 / 2017 WONINGSTICHTING SWZ Voorwoord Voor u ligt het herijkte ondernemingsplan van SWZ. Dit is het antwoord op de vraag die we onszelf en onze belangrijkste stakeholder huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST

SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST SLEUTEL NAAR DE TOEKOMST INLEIDING De wereld om ons heen is volop in beweging en aan corporaties worden steeds hogere eisen gesteld. Met het ondernemingsplan 2012-2016 spelen we in op deze ontwikkelingen.

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

Investeren in groen en betaalbaar wonen

Investeren in groen en betaalbaar wonen Beleidsplan van Het Gooi en Omstreken 2013-2018 Investeren in groen en betaalbaar wonen Activiteiten in 2013 In Baarn, Bunschoten, Blaricum, Bussum, Hilversum en Wijdemeren Investeren in groen en betaalbaar

Nadere informatie

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort

kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort kiezen voor evenwicht tussen jong & oud in Zandvoort 5 Bijdragen aan een krachtige gemeenschap met ruimte voor evenwicht. Inhoud Woord vooraf 5 Richting, ruimte en resultaat Maatschappelijke omgeving 6

Nadere informatie

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen

Ondernemingsplan Volksbelang Helmond. Veranderen en meebewegen Ondernemingsplan 2014-2016 Volksbelang Helmond Veranderen en meebewegen 2 Ondernemingsplan 2014-2016 Veranderen en meebewegen Volksbelang wil met veranderingen meebewegen en daar op een eigen en eigentijdse

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2022 Missie: In ons nieuwe beleidsplan blijft de missie ongewijzigd. Het blijft de beste zin die precies uitdrukt wie wij willen zijn en hoe we willen werken. Rijnhart Wonen creëert kansen

Nadere informatie

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund.

1. Klantrelatie. Ambitie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. 1. Klantrelatie Gerichter in verbinding, meer oog voor persoonlijke omstandigheden en oplossingen; zoveel mogelijk digitaal ondersteund. meer persoonlijke aandacht en maatwerk in onze dienstverlening.

Nadere informatie

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015

THEMABIJEENKOMST WONEN. 29 juni 2015 THEMABIJEENKOMST WONEN 29 juni 2015 1. Opzet van de bijeenkomst Na een korte introductie van de voorzitter (wethouder Wolff) houdt woningcorporatie ZO Wonen een korte presentatie op hun visie en functie

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis

Samenvatting. Meerjarenvisie Intermaris, voor jou(w) thuis Samenvatting Meerjarenvisie 2019-2022 Intermaris, voor jou(w) thuis Meerjarenvisie 2019-2022 Samenvatting Intermaris, voor jou(w) thuis De bewoner is onze basis Iedereen is gelijk, maar niemand hetzelfde

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena

Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Toezichtsvisie Woonstichting Land van Altena Versie 2017.1 Vastgesteld door de RvC op 25 oktober 2017 Algemeen 1. Omgeving 1.1 Woonstichting Land van Altena Woonstichting Land van Altena is een woningcorporatie

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op

Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op Profielschets Raad van Commissarissen stichting TBV Vastgesteld op 17-5-2017 TBV Wonen is een betrokken en klantgerichte woningcorporatie met ruim 7500 woningen in Tilburg. Zij richt zich op de huisvesting

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert

Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert Visie op besturen en toezicht houden bij Goed Wonen Gemert Inleiding Goed Wonen Gemert staat als corporatie midden in de samenleving en opereert vanuit haar missie: Wij zijn een maatschappij gedreven organisatie.

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken

Ondernemingsplan 2014 2017. Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Ondernemingsplan 2014 2017 Ambities blijven overeind door scherpe focus op kerntaken Missie QuaWonen QuaWonen is dé woningcorporatie voor de Krimpenerwaard. Wij bieden goede huisvesting aan mensen die

Nadere informatie

BELEIDS VISIE OKTOBER

BELEIDS VISIE OKTOBER BELEIDS VISIE OKTOBER 2017 ONS DOEL1.0 2ONZE OMGEVING ONZE TAAKOPVATTING Ons doel is om mensen met een laag inkomen een prettige woonsituatie te bieden. Woningstichting Tubbergen verhuurt betaalbare en

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015

Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015 Ondernemingsstrategie woonstad rotterdam 2012-2015 Onze visie Woonstad Rotterdam gelooft in de mogelijkheden van Rotterdam en zijn inwoners. Een wereldstad die niet stuk te krijgen is. Waar iedereen, ongeacht

Nadere informatie

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS

WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS WIJ ZIJN ACTIUM EN DIT IS ONZE KOERS STRATEGISCHE KOERS 2018-2021 Dit is onze strategische koers, dé leidraad bij ons denken en ons doen. Het is ons kompas, dat richting geeft aan de keuzes die we maken

Nadere informatie

Verkorte versie. wonen doen we samen

Verkorte versie. wonen doen we samen Verkorte versie ondernemingsplan Jaarverslag 2012013-2017 wonen doen we samen Inhoud 1 VOORWOORD...3 2 TOTSTANDKOMING...4 3 WIE ZIJN WIJ...5 3.1 Onze missie...5 3.2 Onze visie: Wonen doen we samen...5

Nadere informatie

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering

Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid. Werk in uitvoering Investeringsstatuut Stichting Wonen Zuid Werk in uitvoering Vastgesteld door de Bestuurder op 17-06-2014 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 26-03-2015 INHOUD INVESTERINGSSTATUUT INLEIDING...

Nadere informatie

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen

Bouwen aan beloften. Woningbouwvereniging Alkemade. Bezoekadres De Lasso GV Roelofarendsveen. Postadres Postbus AD Roelofarendsveen Bouwen aan beloften Woningbouwvereniging Alkemade Bezoekadres De Lasso 1 2371 GV Roelofarendsveen Postadres Postbus 150 2370 AD Roelofarendsveen T 071 331 50 00 F 071 331 71 44 www.wbv-alkemade.nl algemeen@wbv-alkemade.nl

Nadere informatie

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting

Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting Ilta van der Mast Naar een nieuw systeem van sociale volkshuisvesting De wijze waarop de woningmarkt nu georganiseerd is met 2,4 miljoen sociale huurwoningen is niet meer houdbaar. We zullen naar een systeemverandering

Nadere informatie

Visie op besturen en toezicht houden

Visie op besturen en toezicht houden Visie op besturen en toezicht houden Vastgesteld door directeur-bestuurder en raad van commissarissen op 14 februari 2018 Inleiding De nieuwe woningwet die op 1 juli 2015 in werking is getreden en de nieuwe

Nadere informatie

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit

De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 1 De hoofdlijn van 2016: betaalbaarheid, duurzaamheid en woonkwaliteit 2016 was het eerste jaar van ons Ondernemingsplan 2016-2020. Afgelopen jaar hebben we extra de aandacht gericht op de thema s betaalbaarheid,

Nadere informatie

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact

Welkom! Programma. 18 juni 2015. Welkom. Presentatie visitatierapport. Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje. Borrel en informeel contact Welkom! 1 Programma Welkom Presentatie visitatierapport Voor welke uitdagingen staan we? Kort filmpje Borrel en informeel contact 2 1 van bekend naar nieuw van naar 3 Waar gaat het naar toe? Verkleining

Nadere informatie

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht

Managementcontract 2013. Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Managementcontract 2013 Beatrijs Kortman, adviseur strategie Portaal Utrecht Programma 2 Wat is het? Ondernemingsplan Managementcontract: 3 thema s - De wensen van de klant zijn de start - Goede en betaalbare

Nadere informatie

SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor

SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor SamenWonen! De koers van Het Gooi en Omstreken voor 2019-2022 Wij zijn woningcorporatie Het Gooi en Omstreken Wij verhuren op dit moment ruim 8.300 woningen in Hilversum, Blaricum, Laren, Wijdemeren, Gooise

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014. Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1

LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014. Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1 LEFIER PROFIELSCHETS RAAD VAN COMMISSARISSEN MAART 2014 Profielschets raad van commissarissen Lefier ten behoeve van de werving 1 PROFIEL RAAD VAN COMMISSARISSEN 1. Kerntaken van de raad van commissarissen

Nadere informatie

FocusOndernemingsplan 2006-2007 (2010)

FocusOndernemingsplan 2006-2007 (2010) FocusOndernemingsplan 2006-2007 (2010) Missie Als maatschappelijk ondernemer biedt Mitros haar klanten wonen in de breedte, waarbij voldoende, goede en betaalbare woningen voor de primaire doelgroep centraal

Nadere informatie

Woningcorporaties in Nuth. Presentatie gemeenteraad Nuth

Woningcorporaties in Nuth. Presentatie gemeenteraad Nuth Woningcorporaties in Nuth Presentatie gemeenteraad Nuth 27 november 2012 Inhoud presentatie Voorstellen: Wonen Zuid & Wonen Limburg Wat doen woningcorporaties? Ontwikkelingen in de woningmarkt Regeerakkoord

Nadere informatie

RWS Jaarplan

RWS Jaarplan RWS Jaarplan 2012-2013 Het jaarplan 2012-2013 vloeit voort uit het Ondernemingsplan 2012-2016. Het is een concrete uitwerking van wat we in 2013 doen om de lange termijn doelen van het ondernemingsplan

Nadere informatie

Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan 2012-2016

Waar komen we vandaan? tiwos. Wat hebben we nodig? Thuis in de Buurt. Waar. staan we. Waar. voor? gaan we. voor? beleidsplan 2012-2016 Waar komen we vandaan? tiwos Wat hebben we nodig? Waar staan we voor? Waar gaan we voor? beleidsplan 2012-2016 Extern De meest relevante omgevingsfactoren: politiek De overheid trekt zich terug, bezuinigt

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019

Activiteitenoverzicht Midden-Groningen 2019 ACTIVITEITENOVERZICHT 2019 MIDDEN-GRONINGEN juni 2018 1. INLEIDING Voor u ligt het activiteitenoverzicht 2019 van Actium aan de gemeente Midden-Groningen, met daarin de voorgenomen activiteiten van Actium

Nadere informatie

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Profielschets Manager Financiën Omnivera GWZ ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Adviseurs ERLY: drs. Lilian Vos Telefoonnummer: 035 543 00 88 Omnivera GWZ Omnivera

Nadere informatie

Goed wonen = samen doen!

Goed wonen = samen doen! Goed wonen = samen doen! Beleidsplan Tablis Wonen 2016 2019 Participatiemaatschappij In Nederland leven we steeds meer in een participatiemaatschappij. We maken steeds meer gebruik van elkaars sterke punten

Nadere informatie

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen

KOERS. 1. Inleiding: samen meer betekenen KOERS 1. Inleiding: samen meer betekenen Samen kunnen we meer doen voor bewoners. Daarom fuseren Woonstichting Etten- Leur en AlleeWonen. Beide corporaties zetten zich afzonderlijk al met hart, ziel en

Nadere informatie

1 Visie op de webpresentatie

1 Visie op de webpresentatie 1 Visie op de webpresentatie De gemeente Eindhoven gaat haar presentatie op het web verbeteren We spreken met opzet over presentatie omdat de vorm wat ons betreft nog open is. Concreet betekent dit dat

Nadere informatie

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN

VISIE TOEZICHT & BESTUUR. van STICHTING MAASKANT WONEN VISIE op TOEZICHT & BESTUUR van STICHTING MAASKANT WONEN 1 ALGEMEEN Maaskant Wonen is een woningcorporatie met circa 1.850 woningen in beheer. We zijn actief in de gemeente Stein in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven

Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven gemeente Eindhoven 15R6567 Raadsnummer Inboeknummer 15bst01548 Beslisdatum B&W 10 november 2015 Dossiernummer 15.46.551 Raadsvoorstel Vaststellen 'Woonvisie Eindhoven Inleiding In januari 2014 heeft het

Nadere informatie

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz)

Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Woningcorporaties: oplosser of veroorzaker van zorg- en veiligheidsproblemen? Sander Koomen (Aedes) Simone van Raak (Zayaz) Agenda De sector Taak en rol corporaties Zorg en veiligheid > actuele vraagstukken

Nadere informatie

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen.

Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport. Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen. Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. Oplegnotitie bij: Onderzoeksrapport Meer- en minderwaarden van een mogelijke fusie tussen Woningbouwvereniging Reeuwijk en Mozaïek Wonen. 2 april 2015 1 Inleiding Eind 2013 is in de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

Ondernemingsplan 2009-2013

Ondernemingsplan 2009-2013 Verbindingen leggen Samenwerken voor maatschappelijke prestaties Ondernemingsplan 2009-2013 vanaf 2010 1. Inleiding Verbindingen leggen om maatschappelijke opgaven te realiseren. Zo zien we onze opdracht

Nadere informatie

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar

Woonvisie. Steenwijkerland een samenvatting. Goed wonen komt met elkaar voor elkaar m e i 2 016 Woonvisie Steenwijkerland 2017 2021 een samenvatting Goed wonen komt met elkaar voor elkaar In Steenwijkerland is het goed wonen. En dat willen we zo houden. Hoe doen we dat? En, wat is daarvoor

Nadere informatie

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Inhoudsopgave Werk aan de wijk! 5 Vitale en gewilde wijken 7 Oog voor de klant 11 Energiebewust bouwen en beheren 15 Een solide corporatie 17 3 4 Informatie voor

Nadere informatie

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019

Met bewoners naar vitale wijken. Strategie SSW voor 2014 2019 Met bewoners naar vitale wijken Strategie SSW voor 2014 2019 September 2014 Inhoudsopgave 1. Een eerlijk verhaal... 1 2. Wat is SSW... 2 2.1 Woningcorporatie 2 2.2 Wat zien wij in onze wereld 2 2.3 Grote

Nadere informatie

Ondernemingsplan Ruimte voor mensen

Ondernemingsplan Ruimte voor mensen Ondernemingsplan 2013 Ruimte voor mensen Continuïteit, met een focus op mensen TBV Wonen heeft in 2002 nadrukkelijk gekozen voor de koppeling tussen wonen en zorg. Onder het motto Plezierig wonen werd

Nadere informatie

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ

BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ BELEIDSVISIE BETER WONEN VECHTDAL 2016 BETER WONEN VECHTDAL: DICHT ER BIJ MISSIE: KERNWAARDEN: MOTTO: IN BONDGENOOTSCHAP EN BETROKKENHEID BIJ MENSEN EEN VEILIGE, VERTROUWDE EN DIERBARE WOON- EN LEEFOMGEVING

Nadere informatie

Profielschets Manager Bedrijfsvoering Woningstichting Putten

Profielschets Manager Bedrijfsvoering Woningstichting Putten Profielschets Manager Bedrijfsvoering Woningstichting Putten ERLY the consulting company Datum: juli 2018 Adviseur: drs. Tristan Vos Woningstichting Putten Woningstichting Putten is de belangrijkste sociale

Nadere informatie

Bestuurlijke reactie op visitatierapport Waardwonen

Bestuurlijke reactie op visitatierapport Waardwonen 1. Voorwoord Het bureau Cognitum heeft voor Waardwonen de visitatie 2011 2014 uitgevoerd. De methodiek 5.0 vormt het kader waarbinnen de visitatie heeft plaatsgevonden. Waardwonen kijkt terug op een goed

Nadere informatie

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde.

Missie We zijn een maatschappelijke vastgoedonderneming, die met en voor bewoners samenwerkt aan krachtige wijken met toekomstwaarde. Governance handboek Besturingsmodel Havensteder Inleiding Het besturingsmodel van woningcorporatie Havensteder maakt de verbanden zichtbaar tussen missie, visie en strategie. En de daarvan afgeleide doelstellingen,

Nadere informatie

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren

VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES. Verantwoorden en leren VISITATIE VAN WONINGCORPORATIES Verantwoorden en leren In een visitatie leggen woningcorporaties openbaar verantwoording af over hun maatschappelijke prestaties in de afgelopen vier jaar. Visitatie richt

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen

Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Visie op toezicht Raad van commissarissen WBO Wonen Versie: september 2018 Vastgesteld door raad van commissarissen en bestuur: 19 november 2018 Inleiding Met de invoering van de Woningwet per 1 juli 2015

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2016. Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar

Beleidsplan 2012-2016. Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar Beleidsplan 2012-2016 Lokaal, Klantgericht en Betrouwbaar Colofon Beleidsplan 2012-2016 Woningstichting Sint Antonius van Padua Eindredactie Woningstichting Sint Antonius van Padua Realisatie Nestas communicatie,

Nadere informatie

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder

voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder AMBITIE 2016 voorwoord Jan de Vries, directeur-bestuurder Aan het begin van 2016 blikken wij terug en kijken wij vooruit in dit DuoDoc. Voordat wij dat doen willen wij eerst iedereen bedanken. Het was

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen Profielschets Directeur-bestuurder Woningbouwvereniging Compaen ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningbouwvereniging Compaen Datum: juni 2015 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningbouwvereniging

Nadere informatie

Inhoud. Colofon. www.ssw.nl

Inhoud. Colofon. www.ssw.nl Colofon Redactie: Woonstichting SSW Vormgeving: Woonstichting SSW Tekst: Woonstichting SSW in samenwerking met Vannimwegen Fotografie: Lighthouse Productions/Dirk Verwoerd Amersfoort Woonstichting SSW

Nadere informatie

Eerst zaaien dan oogsten Ondernemingsplan 2012-2016

Eerst zaaien dan oogsten Ondernemingsplan 2012-2016 Stichting Woonpartners Kasteel Traverse 1, Helmond Postbus 6006, 5700 ES Helmond telefoonnummer: 0492-508 800 fax: 0492-508 820 e-mail: info@woonpartners.nl www.woonpartners.nl Anticiperen op klantwaarde

Nadere informatie

EIGEN HAARD. LID RAAD VAN COMMISSARISSEN op voordracht huurdersfederatie Alert. april 2016 TdH/MMC/16.015

EIGEN HAARD. LID RAAD VAN COMMISSARISSEN op voordracht huurdersfederatie Alert. april 2016 TdH/MMC/16.015 EIGEN HAARD LID RAAD VAN COMMISSARISSEN op voordracht huurdersfederatie Alert april 2016 TdH/MMC/16.015 DE ORGANISATIE is opgericht in 1909 als woningbouwvereniging, met als doel verbetering van de volkshuisvesting

Nadere informatie

6 september Zomerbloeii.

6 september Zomerbloeii. 6 september Zomerbloeii. Themabijeenkomst: Maatschappelijk Rendement Raeflex Catharijnesingel 56, 3511 GE Utrecht Postbus 8068, 3503 Utrecht (030) 230 31 50 www.raeflex.nl Visitaties van Raeflex Gestart

Nadere informatie

Toekomstbestendig 2019

Toekomstbestendig 2019 Toekomstbestendig 2019 20 19 Missie TBV Wonen is een excellente woningcorporatie in Noord-Brabant, die zich richt op het huisvesten van mensen die daarbij een helpende hand kunnen gebruiken. Wij investeren

Nadere informatie

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2

NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ OP NAAR CO 2. -neutraal en/of aardgasvrij wonen. Uw navigatie naar toekomstbestendig CO 2. Bepaal je eigen route naar CO 2 P NAAR C 2 NEUTRAAL EN AARDGASVRIJ Uw navigatie naar toekomstbestendig C 2 -neutraal en/of aardgasvrij wonen Bepaal je eigen route naar C 2 -neutraal en aardgasvrij, met een toekomstbestendig, gewild en

Nadere informatie

AEDESCODE. Laatstelijk gewijzigd 19 april 2011

AEDESCODE. Laatstelijk gewijzigd 19 april 2011 Laatstelijk gewijzigd 19 april 2011 2 Preambule Een thuis is meer dan een huis. Woningcorporaties zetten zich er al ruim 100 jaar voor in dat mensen fijn wonen in goede huizen in een prettige buurt. Ze

Nadere informatie

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen

Prestatieafspraken. Gemeente Assen Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Prestatieafspraken Omnia Wonen Stichting Huurdersorganisatie Omnia Wonen 2017 Omni~ Wonen S1ichl1ng Huurdersorganisalie Omnia

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie 2016 en verder. Missie en visie

Ondernemingsstrategie 2016 en verder. Missie en visie Ondernemingsstrategie 2016 en verder Het laatste ondernemingsplan van Thús Wonen dateert van november 2014. Sindsdien is er heel wat gebeurd. De missie en visie zijn nog steeds actueel, maar van de doelstellingen

Nadere informatie

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens

Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg. Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Thuis in de Drechtsteden inspelen op de sociale vraag & wonen en zorg Erwin Zwijnenburg Woonkracht10 namens Het goede gesprek Hoe kunnen we sociale huurwoningen zo goed mogelijk inzetten? Hoe zorgen we

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE

STRATEGISCH BELEID EFFICIËNT EN ZICHTBAAR NAAR EEN CENTRUM VOOR REVALIDATIE STRATEGISCH BELEID 2013 2014 NAAR EEN EFFICIËNT EN ZICHTBAAR CENTRUM VOOR REVALIDATIE UMCG Centrum voor Revalidatie Strategisch beleidsplan 2013-2014 Vastgesteld op 1 november 2012 Vooraf Met het strategisch

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Manager Wonen. bij. Waardwonen

FUNCTIEPROFIEL. Manager Wonen. bij. Waardwonen FUNCTIEPROFIEL Manager Wonen bij Waardwonen PublicSpirit mevrouw drs. Jetske Goudsmit partner 15 mei 2017 Organisatie en context Waardwonen is als woningcorporatie actief op het platteland in de dynamische

Nadere informatie

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt

Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Senioren en mensen met beperkingen op de woningmarkt Themapublicatie mede op basis van het WoON 2015 WoON-congres 7 april 2016 Johan van Iersel RIGO Research en Advies Aanleiding en context Een nieuw WoON-bestand

Nadere informatie

Meer woonkansen voor ouderen

Meer woonkansen voor ouderen Meer woonkansen voor ouderen Ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving blijven wonen. Met een slimme combinatie van maatregelen maakt u als gemeente dat mogelijk. Uw resultaten: Efficiënte

Nadere informatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie

Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Het heft in eigen handen met de wooncoöperatie Tineke Lupi, projectleider Platform31 netwerk bijeenkomst van afterworknet, op 31 oktober 2017 Den Haag Wat is een wooncoöperatie? Zelforganisatie in het

Nadere informatie

DE ALLIANTIE. DIRECTEUR AMSTERDAM-ALMERE en VvE DIENSTEN. mei 2014 HCG/TK/ES

DE ALLIANTIE. DIRECTEUR AMSTERDAM-ALMERE en VvE DIENSTEN. mei 2014 HCG/TK/ES DE ALLIANTIE DIRECTEUR AMSTERDAM-ALMERE en VvE DIENSTEN mei 2014 HCG/TK/ES DE ORGANISATIE is een ontwikkelende woningcorporatie met bijna 60.000 woningen in de noordvleugel van de Randstad. Vier regiobedrijven

Nadere informatie

TWEE LEDEN RAAD VAN COMMISSARISSEN (PROFIEL FINANCIËN EN PROFIEL REGIONALE BINDING)

TWEE LEDEN RAAD VAN COMMISSARISSEN (PROFIEL FINANCIËN EN PROFIEL REGIONALE BINDING) RvC 23-10-2014; pt. 9 TWEE LEDEN RAAD VAN COMMISSARISSEN (PROFIEL FINANCIËN EN PROFIEL REGIONALE BINDING) Vastgesteld d.d. 23-10-2014 DE ORGANISATIE is een ondernemende, maatschappelijk gedreven en ambitieuze

Nadere informatie

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden.

Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. Bijlage a Profielschets van de omvang en samenstelling van de Raad van Commissarissen en zijn leden. De functie van de Raad van Commissarissen. In deze profielschets wordt eerst ingegaan op de achtergronden

Nadere informatie

Dit is onze nieuwe strategische koers!

Dit is onze nieuwe strategische koers! woongeluk Dit is onze nieuwe strategische koers! Hiermee geven wij invulling aan onze visie op wonen in Drenthe en Groningen en de rol die wij daarin innemen. Wij gaan het verschil maken! Niet gewoon ons

Nadere informatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie

Route KOERS. Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken. gericht op oplossingen. samen met klanten en partners. met begrip voor hun situatie KOERS 2018-2023 Route 23 Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken gericht op oplossingen Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken Poeldijk 2, 3621 CZ Breukelen Telefoon (0346) 25 94 90 E-mail info@vechtenomstreken.nl

Nadere informatie

inform special Ruimte geven en samen leven

inform special Ruimte geven en samen leven inform special Ruimte geven en samen leven Ondernemingsplan WSP 2013-2017 Het ondernemingsplan 2013-2017 van Woningstichting Putten Ruimte geven en samen leven Ruimte geven en samen leven is de titel van

Nadere informatie

vi sio nair [-zjoo`nèr] («Frans) de -woord (mannelijk) Letterlijk iemand met een vooruitziende blik. vi si ta tie [-zie` taa(t)sie] («Frans«Latijn)

vi sio nair [-zjoo`nèr] («Frans) de -woord (mannelijk) Letterlijk iemand met een vooruitziende blik. vi si ta tie [-zie` taa(t)sie] («Frans«Latijn) vi sio nair [-zjoo`nèr] («Frans) de -woord (mannelijk) Letterlijk iemand met een vooruitziende blik. vi si ta tie [-zie` taa(t)sie] («Frans«Latijn) de -woord (vrouwelijk) Letterlijk bezoek, meestal gebruikt

Nadere informatie

Visiedocument. Juli Voorgenomen fusie Beter Wonen Vechtdal & De Veste

Visiedocument. Juli Voorgenomen fusie Beter Wonen Vechtdal & De Veste Visiedocument Juli 2018 Voorgenomen fusie Beter Wonen Vechtdal & De Veste Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Context... 3 1.2 Aanleiding... 3 2. Externe ontwikkelingen... 4 2.1 Bredere ontwikkelingen...

Nadere informatie