Rondom Wageningen. Uiterwaarden-Wageningse Berg-Arboretum Belmonte-Oranje Nassau's Oord-Historische Wageningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rondom Wageningen. Uiterwaarden-Wageningse Berg-Arboretum Belmonte-Oranje Nassau's Oord-Historische Wageningen"

Transcriptie

1 Rondom Wageningen Uiterwaarden-Wageningse Berg-Arboretum Belmonte-Oranje Nassau's Oord-Historische Wageningen (Deze route is beschreven door Sabina, de foto's zijn genomen door Ingrid) 14,5 Km - 180Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling voert rondom Wageningen waarbij we zeer verschillende landschappen zullen zien en daarmee ook veel verschillende soorten paden zullen belopen. We beginnen de wandeling in de uiterwaarden waar we de loop van de Rijn zullen volgen richting Nijmegen. Vervolgens verlaten we de uiterwaarden via de Wageningse Berg om vervolgens het Arboretum Belmonte binnen te lopen, waar prachtige bloem- en plantsoorten en een geweldig uitzicht over de Rijn je de adem ontnemen.

2 Vervolgens verlaten we de uiterwaarden via de Wageningse Berg om vervolgens het Arboretum Belmonte binnen te lopen, waar prachtige bloem- en plantsoorten en een geweldig uitzicht over de Rijn je de adem ontnemen. Vervolgens lopen we Oranje Nassau s Oord binnen, een prachtig natuurgebied met naald- en loofbomen. Daarna lopen we de berg weer af via de Wageningse Eng, bekend om de goede grond die plaats geeft aan een heuse wijngaard. Als laatste lopen we nog een eindje door de stad waarbij we een aantal historisch bijzondere plekken aandoen. We beginnen de wandeling in de Wageningse Bovenpolder. De auto kan geparkeerd worden op de Pabstendam aan de Rijnhaven in Wageningen (naast een grote loods van Bruil b.v.). De asfaltweg loopt voorbij dit industrieterrein ten einde en gaat over in een hobbelig klinkerpad. Gelijk al zien we links een hek dat toegang biedt tot de uiterwaarden, in de verte zien we al de nevengeul. We lopen door het hek waar een rood/kruis op staat. Op het bordje worden we gewaarschuwd dat dit een broedgebied is voor (zeldzame) vogels en dat we dit gebied alleen in stilte mogen betreden. We volgen het graspad dat al vele mensen voor ons aangestampt hebben richting een dijkje in de verte. Eenmaal op het dijkje gaan we linksaf en volgen het dijkje langs de waterrand. Aan het einde van dit dijkje loopt een ondiepe geul die we over kunnen steken via een wankele plank. Rechts ligt een brug die we gebruiken om aan de overkant van het water te komen. Vergeet hier vooral niet even naar links te kijken, de Wageningse berg is hier goed zichtbaar. Eenmaal aan de andere kant van dit bruggetje vervolgen we het pad dat links verder gaat en vervolgens met een bocht naar rechts richting de grote dijk langs de Rijn loopt. Op de dijk slaan we linksaf richting de Wageningse berg, we belopen nu een breed karrenspoor. We lopen nu richting een rood gebouw met een grote schoorsteen. De oude Wageningse steenfabriek. De steenfabriek dateert van 1846 en is gebouwd door twee compagnons, Bowles en Lans. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit bouwwerk flink beschadigt waarna de toenmalige eigenaar besloot de werkzaamheden ergens anders voort te zetten. De gemeente kocht de steenovenfabriek, samen met andere fabrieken, op om het land te gebruiken voor staduitbreiding. Alle steenfabrieken zijn uiteindelijk gesloopt, uitgezonderd deze in de Bovenpolder. Tegenwoordig doet de steenfabriek dienst als atelier en heeft de waterscouting zijn honk in deze fabriek.

3 We lopen voorbij de fabriek en krijgen nu asfalt onder onze voeten. Nadat we een overlaat voorbij zijn gelopen gaat de weg in een bocht naar links. We verlaten hier het asfalt rechts via een hek en staan gelijk weer midden in de uiterwaarden. We volgen het pad naar links dat over een dijk parallel loopt aan de Rijn. In de verte is de veer al te zien die het hele jaar door passagiers naar de overkant brengt, de Lexkesveer. We volgen de dijk maar een klein stukje, totdat links een nevengeul zichtbaar wordt. Direct voorbij de nevengeul loopt een platgetrapt graspaadje de dijk af (dit is eigenlijk het tweede paadje naar links). We lopen hierna richting de Wageningse berg en verlaten de uiterwaarden via een hekje. We staan nu op de veerweg, waar riante woningen een prachtig uitzicht hebben op de uiterwaarden. We slaan nu rechtsaf en komen al snel bij een kruising waar een weg van links gevaarlijk steil omhoog loopt (let op: in de zomer komen wielrenners hier vaak gevaarlijk hard naar beneden). We steken de weg over en lopen rechts een wandelpad de berg op. Een rood/wit markering wijst ons de weg. Al gauw struikelen we over de eerste traptreden en raken we bijna verdwaald door het aantal paden dat links en rechts af slaat. schone zaak. Eenmaal boven slaan we rechtsaf. We blijven de rood/witte markering volgen naar boven waar we, als we goed kijken, de leuning van het uitzichtspunt al zien. Dit eerste uitzichtspunt biedt echter vooral uitzicht op bomen, maar zoals we later zullen zien is geduld een Opeens staan we midden in het Arboretum Belmonte, eigendom van Wageningen University. In dit vroege voorjaarzonnetje staan de bloemen en planten prachtig in bloei en is het jammer dat we geuren niet vast kunnen leggen op foto s. We doorkruizen dit prachtige spektakel door voortdurend de bergrug aan de Rijnkant te volgen en op iedere kruising zo veel mogelijk rechts af te slaan. Zo komen we al gauw langs twee uitzichtspunten die wel degelijk een spectaculair uitzicht in petto hebben. Na het tweede uitzichtspunt komen we bij een ingewikkeld kruispunt met een heleboel wegen en een informatiebord van het arboretum. Door de bomen kunnen we een groot gebouw onderscheiden, hotel de Wageningse Berg. We slaan op het kruispunt rechtsaf, gaan een trappetje naar beneden en vervolgens gelijk weer linksaf een trappetje omhoog. We komen bij een bankje dat wederom een prachtig uitzicht biedt en waar bij goed weer (zoals vandaag) Nijmegen te zien is.

4 We lopen nog wat verder en komen bij het hotel uit waar we links aan voorbij lopen de parkeerplaats op. We volgen de asfalt weg die van het hotel weg loopt en eventjes later komen we op de Generaal Foulkesweg uit. Op deze weg slaan we rechtsaf richting een watertoren en even later staan we bij een grote rotonde waar we de N225 over moeten steken. We steken de rotonde recht over, de Scheidingslaan in. We hebben nu nog asfalt onder de voeten, maar al gauw komen we uit bij een wandelparkeerplaats en gaat het asfalt over in zand. We komen uit bij een kruising van bospaden en kiezen hier de grote laan die rechtsaf het bos in gaat (tevens een ruiterpad). Al snel kunnen we rechtsaf door een sparrenbos, we zitten nu op de gele route (aangegeven met een wit driehoekje op een gele achtergrond). We gaan voorlopig deze gele route volgen door het Oranje Nassau s Oord. Oranje Nassau s Oord dankt haar naam aan het koninklijk paleis dat hier heeft gestaan totdat deze werd vernietigd tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Willem III kocht het paleis ooit van een graaf omdat hij hoopte dat het zijn vrouw, Emma, haar heimwee naar haar geboortestreek Hessen zou doen verdwijnen. We blijven het gele pad een heel stuk volgen. Het pad is soms smal, dan weer wat breder en voert door loof- en naaldbos. Bij een hele grote boom, op de rand van een heuvel besluiten we pauze te houden en onze broodjes te eten. Zo in de voorjaarszon is het hier prima vertoeven. Voorbij de boom kiezen we de rechter weg om vervolgens na een klein stukje linksaf te slaan (we hadden dus net zo goed het linker pad kunnen kiezen). Vervolgens lopen we door een klein laantje, kiezen op de t-splitsing met een breed pad rechts en gaan daarna na 100 meter linksaf een smal paadje in. We komen uit op een asfaltweg bij gigantisch mooi en groot wit gebouw. Dit gebouw herbergde een sanatorium, een herstellingsoord voor tuberculosepatiënten, tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Omdat tuberculose steeds beter kon worden bestreden werd een ander doeleind voor het gebouw gezocht. Het is kort een instelling geweest voor psychiatrische patiënten, en dient nu als verpleeghuis voor o.a. dementerende ouderen. Kort geleden is er een nieuw stuk aangebouwd, maar dat heeft de schoonheid van het gebouw niet aangetast. We blijven het asfalt volgen, langs een parkeerplaats en met een zachte bocht naar rechts. We lopen nu eigenlijk om het enorme gebouw heen. De weg slaat nu met een scherpere bocht naar rechts, maar we blijven het gewoon volgen. Rechts lopen een aantal paden het bos in, maar we negeren alle zijwegen.

5 Even verderop komt er een fietspad uit op de asfaltweg, hier komt een blauwe route even samen te lopen met de gele route. Op een gevaarlijke kruising (te herkennen aan het verkeersbord), slaan we linksaf aangegeven door het blauwe en gele pijltje. Direct na de boerderij slaan we linksaf, achter een schuur langs (de blauwe route gaat hier rechtdoor, maar komt er straks weer bij). We komen uit bij een mooi plekje in het bos, waar vroeger een vijver lag, maar nu alleen maar de betonnen vorm te herkennen is. We volgen ondertussen weer het gele pijltje zigzaggend door het bos. Bij een kruising met een bankje slaan we rechtsaf en komen al gauw op een breed pad uit dat we linksaf inslaan (de blauwe route komt er hier weer bij). Midden in het bos staat een gebouwtje, wat hoogstwaarschijnlijk dienst doet als clubgebouw. Op de kruising gaat de blauwe route rechtsaf, wij gaan echter rechtdoor en volgen de gele route. We lopen nu op een smal bospad dat rechtstreeks naar Nol in t Bos loopt, een restaurant dat op zomerse dagen erg populair is aangezien het midden in het bos ligt. We besluiten nog even verder te lopen, aldaar we ook een prima adresje in Wageningen weten. We komen uit bij een asfaltweg en voordat we bij het restaurant zijn, slaan we linksaf een breed pad in (gemarkeerd door het blauwe pijltje). Gelijk daarna moeten we weer rechtsaf, nog steeds gemarkeerd met blauw. Al gauw komen we langs een grafheuvel. We blijven het pad volgen totdat we bij een kruising met veel paden komen en waar de blauwe en gele pijltjes rechtsaf gaan. We gaan rechtdoor richting een groot open veld. Na 100 meter komen we opnieuw op een kruising met heel veel paden waar een geel pijltje linksaf gaat. Wij vervolgen hier straks onze route, maar besluiten eerst op het prachtige open veld met rustbankje wat te eten en te drinken. Na de nodige versnapering pakken we de gele pijltjes weer op en lopen kriskras door het bos, alle zijpaden negerend en gewoon de gele pijltjes volgend. Na een tijdje komen we op een t-splitsing met voor ons een groot weiland met boomgaard. We slaan hier linksaf en daarna gelijk weer rechtsaf een pad tussen twee boomgaarden door. We verlaten hier de gele route en volgen nu tijdelijk de rode pijltjes. De boomgaard blijkt een wijngaard te zijn, gelegen op de zeer vruchtbare grond van de Wageningse Eng. Deze wijngaard bestaat nog maar enkele jaren en is 2,3 hectare groot. De wijngaard is de eerste in Nederland die biologische wijn produceert. Voor de liefhebber zijn er rondleidingen, kijk voor meer informatie 'Wijngaard Wageningseberg'

6 We blijven de rode pijltjes volgen en komen al gauw uit op een geasfalteerde weg, die we linksaf inslaan. Hier hebben we een prachtig uitzicht over de Wageningse Eng die vooral bekend is om zijn volkstuintjes. Het landschap glooit prachtig in de volle zon. Gelijk slaan we linksaf, de Bosrandweg in. Na een bocht naar rechts komen we uit op de zeer drukke N225, net beneden de rotonde waar we vanochtend ook overgestoken zijn (hier net niet te zien door de glooiing van de weg). We steken de verkeersweg over en komen in een rustige woonwijk uit waar we de weg, nog steeds de Bosrandweg, volgen langs kapitale villa s. We komen uit op de Generaal Foulkesweg, tegenover het kruispunt waar we vanmorgen bij hotel de Wageningse Berg vandaan kwamen. We gaan op deze weg rechtsaf het voetpad op dat heuvelafwaarts richting het centrum van Wageningen gaat. Deze prachtige laan voert helemaal langs het Arboretum Belmonte en langs de kapitale villa s van Wageningen. We volgen deze weg voorbij het Arboretum totdat we op een kruising linksaf kunnen, de Westbergweg in. Het pad slingert naar beneden en in de bocht naar links, voorbij de Hesselink van Suchtelenweg, kunnen we rechtsaf een smal paadje in met de leuke naam Bergpad. Dit smalle paadje blijven we volgen boven de huizen langs en met af en toe mooie uitzichten op de uiterwaarden. Uiteindelijk dalen we langzaam af richting de Veerweg, die we oversteken om de dijk op te lopen. Dit pad over de dijk blijven we rechtsaf volgen en bij de tweede mogelijkheid om de uiterwaarden in te lopen slaan we linksaf. We klimmen over het hek de uiterwaarden in en volgen het beekje richting de waterplas. Op het kleine dijkje, dat we vanochtend ook al belopen hebben, slaan we rechtsaf waarna we al na enkele minuten weer bij het hek komen waar het die ochtend allemaal begon. De routes zijn zo nauwkeurig mogelijk opgetekend. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigingen ter plaatse en/of (type-)fouten in de omschrijvingen. NEEM ALTIJD EEN GOEDE WANDELKAART MEE! En mail ons als je onjuistheden tegenkomt superfamilie.nl Het is toegestaan deze PDF routebeschrijving af te drukken of te downloaden naar een locale harde schijf voor enkel persoonlijk en non-commercieel gebruik. Voor meer informatie zie: Auteursrecht & Disclaimer

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Russbach - Traunwaldalm - Angerkaralm - Rinnbergalm - Russbach ***** - 9 Km - 740 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Russbach am Pass Gschütt is

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Elpe Wolkenberg Uitzichtpunt Birkegge Haardt Wasserfall - Elpe ***** - 16,4 Km - 772 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling bij Elpe Olsberg, niet ver van Winterberg, is

Nadere informatie

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont - Ourthe - Uitzichtpunt 'Twee Ourthes' - Uitzichtpunten Barrage de Nisramont - Filly - Grande Mormont ***** - 11,5 Km - 400 Hm - 4:00 uur Deze

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Bure en het dal van de Lomme

Bure en het dal van de Lomme Bure en het dal van de Lomme Bure - Lomme dal - Bois de Dessous - Lomme dal - Bure 12,5 Km (Optie 7Km) 330 Hm Deze wandelroute laat ons het prachtige dal van de Lomme zowel vanonder uit het dal als ook

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Dörenther Klippen II

Dörenther Klippen II Dörenther Klippen II Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg ***** - 12,5 Km - 300 Hm - 4:00 uur Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen

Nadere informatie

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen

Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Rondwandeling Onstwedde Wessinghuizen Sterenborg - Ter Wupping - Veele - Giezelbaarg - Wessinghuizen - Ruige Berg - Sterenborg ***** - 12,5 Km - 3:30 uur Tussen Ter Wupping en Höfte bij Wessinghuizen liggen

Nadere informatie

De bossen tussen Manhay en Mormont

De bossen tussen Manhay en Mormont De bossen tussen Manhay en Mormont Grandmenil - Petite-Hoursinne - Mormont - Grandmenil ***** - 17,5 Km - 530 Hm - 5:30 uur Wandelen langs de bosranden is vaak veel interessanter dan door de bossen zelf,

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur Reißrachkopf Rauris Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn ***** - 5,5 Km - 570 Hm - 4:00 uur Deze rondwandeling over de Schwarzwand en Reißrachkopf is geen

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

Rondwandeling Ourthedal

Rondwandeling Ourthedal Rondwandeling Ourthedal Tonny - Ourthe - Bonnerue - Pironpré - Haies de Tillet - Tompré - Tonny 8,5 Km 170 Hm Een lichte wandelroute door het fraaie Ourthedal door bossen en velden met verschillende schitterende

Nadere informatie

Embach en Kitzlochklamm

Embach en Kitzlochklamm Embach en Kitzlochklamm Raurisertal - Maria Elend - Kalvarienberg - Embach - Uitzichtpunt - Embachrein - Salzach - Kitzlochklamm - Raurisertal ***** - 8,5 Km - 650 Hm - 4:00 uur De Kitzlochklamm is een

Nadere informatie

Rondwandeling Brand II

Rondwandeling Brand II Rondwandeling Brand II Dorfbahn Brand - Panoramabahn - Burtschasattel - Parpfienzsattel - Innere Parpfienzalpe - Niggenkopf - Palüdhütte - Palüdmaisäss - Innertal - Dorfbahn Brand ***** - 12 Km - +380/-1030

Nadere informatie

Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg

Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg Rondwandeling Kirchrarbach Schmallenberg Kirchrarbach Auf m Brauke Vogelstange Grillplatz Kreuzberg Kapelle Auf dem Köpfe Mönekind Elmecke Sögtrop - Kirchrarbach ***** - 11,7 Km - 505 Hm - 3:15 uur Onze

Nadere informatie

Wijlre - Houthem. Wijlre - de Geul - Engwegen - Schin op Geul - kasteel Schaloen - Valkenburg - Houthem

Wijlre - Houthem. Wijlre - de Geul - Engwegen - Schin op Geul - kasteel Schaloen - Valkenburg - Houthem Wijlre - Houthem Wijlre - de Geul - Engwegen - Schin op Geul - kasteel Schaloen - Valkenburg - Houthem (Deze route is gelopen en beschreven door Ingrid en Sabina) ***** - 14 Km - 260 Hm - 4:00 uur Deze

Nadere informatie

Weissenbachklamm Jadersdorf

Weissenbachklamm Jadersdorf Weissenbachklamm Jadersdorf Jadersdorf - Weissenbachklamm - Wasserfall - Radnig - Jadersdorf 4 uur, 7.5 Km en 300 hoogtemeters (Optie: 2.5 uur, 5 Km en 250 hoogtemeters) Wil je er even lekker uit maar

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

Mullerthal Luxemburg

Mullerthal Luxemburg Mullerthal Luxemburg Grundhof - Siweschloeff - Zigzagschoeff - Felsenlabyrinth - Binzeltschloeff - Predigtstull - Weerschrumschloeff - Mullerthal - Freilichtbühne - Perekop - Berdorf - Casselt - Grundhof

Nadere informatie

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard

: Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 21 km : Drenthe : Gees : Tourist Info Gees : Dorpsstraat 47 : 7863 PB Gees Bijzonderheden : bos, heide, mooie ven : 70% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD =

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Rondwandeling Tecklenburg Ledde

Rondwandeling Tecklenburg Ledde Rondwandeling Tecklenburg Ledde Tecklenburg - Ledde - Hupenberg - Habichtswald - Brandenberg - Knoblauchsberg - Tecklenburg ***** - 19 Km - 360 Hm - 5:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Tecklenburg

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos KORTE STRUIN 14 Mei 2017 Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos Door: Frans Sijben - Nijmegen De But is een oud gebied bij Groesbeek. Het valt onder de boswachterij Groesbeek. De But is een onderdeel

Nadere informatie

Steinkreise en Mottakopf

Steinkreise en Mottakopf Steinkreise en Mottakopf Landal Tschengla - Dunza - Steinkreise - Vilschene - Mottakopf - Ronaalpe - Landal Tschengla ***** - 7 Km - 350 Hm - 3:00 uur Deze korte rondwandeling in het Brandnertal rond de

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur

Luis Trenker Steig. Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl. ***** - 6 Km Hm - 3 uur Luis Trenker Steig Arzl - Benni Raich Brücke - Wald - Niederwald - Inntal - Luis Trenker Steig - Arzl ***** - 6 Km - 410 Hm - 3 uur Deze lichte rondwandeling bij Arzl, waar het Pitztal in het Inntal uitmondt,

Nadere informatie

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark

: Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen. : 70% verhard. -- Een verrassende route, vertrekt vanaf het recreatiepark Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 15 KM : Groningen : Groningen : P Kardinge bij : Bieskemaar 1 : 9735 AE Groningen Bijzonderheden : Park, bos, hoge land : 70% verhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD

Nadere informatie

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeigerbahn - Zollkreuz - Hochzeiger - Niederjöchl - Sechszeiger - Kalbenalm - Hochzeigerbahn ***** - 8 Km - 680 Hm - 5:30 uur Voor deze rondwandeling over de Hochzeiger

Nadere informatie

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters

Franz-Senn-Hütte. Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte. 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Franz-Senn-Hütte Oberrishütte - Franz-Senn-Hütte - Höllenrachen - Alpeiner Alm - Oberrishütte 5 uur, 9 Km en 470 hoogtemeters Een niet al te zware wandeling is deze naar de Franz-Senn-Hütte. De paden zijn

Nadere informatie

Wörth - Rauris. Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth. ***** - 11,5 Km Hm - 3:30 uur

Wörth - Rauris. Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth. ***** - 11,5 Km Hm - 3:30 uur Wörth - Rauris Wörth - Rauriser Ache - Vorstanddorf - Wörtherberg - Rauris - Hochberg - Seidlwinkltal - Wörth ***** - 11,5 Km - 280 Hm - 3:30 uur Voor vakantiegangers in het Raurisertal is er een leuke

Nadere informatie

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 18 KM : Drenthe : Exloo - Ees : Bussemaker Diner Cafe : Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees RA = Rechtsaf LA =

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

Radurschl-Schlucht Pfunds

Radurschl-Schlucht Pfunds Radurschl-Schlucht Pfunds Pfunds Stuben - Pfunds Dorf - Stampfau - Radurschl-Schlucht - Berghof - Greit - Pfunds Stuben ***** - 9 Km - 600 Hm - 3:30 uur Deze korte rondwandeling vanuit Pfunds in het Oberinntal

Nadere informatie

BieRun hindernissen en routebeschrijving

BieRun hindernissen en routebeschrijving BieRun hindernissen en routebeschrijving Per team heb je een autoband en een ei, en per persoon heb je een beker water. Deze dien je mee te menen door de hindernissen. Foto s en/of filmpjes mogen zeker

Nadere informatie

Panorama route Mühlbach am Hochkönig

Panorama route Mühlbach am Hochkönig Panorama route Mühlbach am Hochkönig Mühlbach am Hochkönig - Karbachalm - Skiklub Hütte - Schneeberg - Schneebergkreuz - Salzburger Almenweg - (Klingelbergalm) - Kabachalm - Mühlbach am Hochkönig *****

Nadere informatie

Filzmoos Dachstein rondwandeling II

Filzmoos Dachstein rondwandeling II Filzmoos Dachstein rondwandeling II Unterhofalm - Wastl Lackner Steig - Hofpürglhütte - Kesselwand - Bibelsteig - Dachstein Rundwanderweg - Hofkogel - Gosaustein - Almsee - Unterhofalm ***** - 8 Km - 730

Nadere informatie

Großer Zschirnstein tafelberg

Großer Zschirnstein tafelberg Großer Zschirnstein tafelberg Kleingießhübel - (Kleiner Zschirnstein) - Wildbrethöhle - Großer Zschirnstein - Zschirnsteinweg - Wolfsberg - Uitzichtpunt - Skulpturenwanderweg - Kleingießhübel ***** - 14

Nadere informatie

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht

: Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten. Bijzonderheden : onverhard 80% : heide, bos en ven : Versie februari Restaurant Boszicht Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 KM : Drenthe : Echten : P van Restaurant Boszicht : Zuidwolderweg 38 : 7932 PR Echten RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden :

Nadere informatie

1. Start: P naast kasteel Wijlre

1. Start: P naast kasteel Wijlre Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Limburg : Wijlre-Valkenburg : Wijlre : P aan de Beertsenhoven : Naast Kasteel Wijlre RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri. = Richting Bijzonderheden

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Bollendorf - Biesdorf

Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Biesdorf Bollendorf - Römischen Villa - Ossenlay - Fraubillenkreuz - Wikingerburg - Schwarzenbruch - Biesdorf - Predigtstuhl - Muhmenlay - Lingelslay - Mariensäule - Bollendorf ***** - 21,5

Nadere informatie

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord.

115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. 115 Twee beekjes over en door beeldentuin, landgoed Quadenoord. Op kruising met betonfietspad rechtsaf. Waar fietspad afsplitst, pad rechts Pad boven langs beek volgen, verderop onder langs beek. Door

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

Dissen am Teutoburgerwald

Dissen am Teutoburgerwald Dissen am Teutoburgerwald Dissen Röwekamp - Schollegge - Timmer Egge - Webdeberg - Kalksteinklippen - Johannislaube - Hülsbrink - Kronensee - Schwarze Welle - Puskental - Steinbrink - Steinegge - Röwekamp

Nadere informatie

KORTE STRUIN 13. Mei 2017

KORTE STRUIN 13. Mei 2017 Door het Nederrijkswald Door: Frans Sijben - Nijmegen KORTE STRUIN 13 Mei 2017 Kent u het Duitse Reichswald? Het grote bos tussen Gennep, Groesbeek, Kranenburg en Kleef? Het is een overblijfsel van een

Nadere informatie

1. Start route Wijlre:

1. Start route Wijlre: Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 12 KM : Limburg : Wijlre-Gulpen : Wijlre of Gulpen : Wijlre P Marchierstraat : Gulpen P Zwembad : Heuvels met enkele klimmetjes, en mooi vergezichten

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur

Georgsmarienhütte. ***** - 17 Km Hm - 5:30 uur Georgsmarienhütte Georgsmarienhütte - Dörenberg Hermannsturm - Am Urberg - Achter de welt - Baumannsknollen - Varusquelle - Varusturm - Bardenburg - Reremberg - Georgsmarienhütte ***** - 17 Km - 680 Hm

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Gelderland : Heerde : Uitspanning : De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri.

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 10,5 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 Januari 2018 Mokerheide en Mokerplas Frans Sijben Nijmegen Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

Wandeling Beek-Ubbergen

Wandeling Beek-Ubbergen Wandeling Beek-Ubbergen P = paddenstoel / Y = wegwijzer / RI = richting / LA = linksaf / RA = rechtsaf / RD = rechtdoor Routes A, B & C 1 Vanaf Hotel t Spijker oversteken en rechtsaf (Rijksstraatweg).

Nadere informatie

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl

De ommetjes van Gemeente Boxmeer. .nl De ommetjes van Gemeente Boxmeer De ommetjes van Gemeente Boxmeer Gekoppeld aan het wandelroutenetwerk zijn verspreid over de gemeente Boxmeer korte wandelroutes uitgezet. Tijdens de wandeltochten kunt

Nadere informatie

Gosaukamm Vordere Gosausee

Gosaukamm Vordere Gosausee Gosaukamm Vordere Gosausee Gosausee - Gosaukammbahn - Sonnenalm - Zwieselalmhütte - Edtalm - Ameisensee - Sonnenalm - Steig Gosausee - Gosausee ***** - 12 Km - +650/-1200 Hm - 5:30 uur De prachtige rondwandeling

Nadere informatie

Borgholzhausen Oldendorf

Borgholzhausen Oldendorf Borgholzhausen Oldendorf Oldendorf - Ruïne Ravensberg - Clever Schlucht - Hesseltal - Große Egge - Barenberg - Oldendorf ***** - 15 Km - 540 Hm - 5:00 uur Deze rondwandeling tussen Borgholzhausen en Halle

Nadere informatie

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen.

Vanaf de Tippe als je er met de rug naar toestaat. RA. Van Royenlaan. Daarna tweede RA fietspad ri. Vledderveen. Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 17 Km : Drenthe : Vledder : Restaurant de Tippe : Lesturgeonplein 5 : 8381 EX Vledder Bijzonderheden : bos, heide en vennen : 90% onverhard RA = Rechtsaf LA = Linksaf

Nadere informatie

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne

De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne De heuvels en Ourthe bij La Roche-en-Ardenne La Roche-en-Ardenne - Belvédére - Wildpark - de Ourthe - La Roche - Beausaint La Roche - Uitzichtpunt - La Roche-en-Ardenne ***** - 15 Km - 570 Hm - 5:30 uur

Nadere informatie

Filzmoos Dachstein rondwandeling

Filzmoos Dachstein rondwandeling Filzmoos Dachstein rondwandeling Wöhrerhütte - Hofpürglhütte - Dachstein Rundwanderweg Austriaweg - Losegg top - Mahdalm - Sulzkaralm - Arzbergalm - Kirchgasshütte - Wöhrerhütte ***** - 10 Km - 750 Hm

Nadere informatie

Vessertal, Vesser en Adlersberg

Vessertal, Vesser en Adlersberg Vessertal, Vesser en Adlersberg Schmiedefeld am Rennsteig - Salzberg - Vesserquelle - Vessertal - Zehn Teiche - Bergbaumuseum - Vesser - Stutenhaus - Adlersberg - Adlersbergbaude - Schmiedefeld ***** -

Nadere informatie

Rondwandeling Albaum Rothaargebirge

Rondwandeling Albaum Rothaargebirge Rondwandeling Albaum Rothaargebirge Albaum Alte Kirchweg Richtplätzchen Kriegerweg Krähenpfuhl - Lütke Aa Ober Albaum Albaumer Klippen Böminghausen - Albaum ***** - 15,5 Km - 701 Hm - 4:30 uur Onze rondwandeling

Nadere informatie

KORTE STRUIN 16 Maart 2018

KORTE STRUIN 16 Maart 2018 KORTE STRUIN 16 Maart 2018 Langs Groene Woonwijken van Nijmegen Zuid Door Frans Sijben Nijmegen Deze Korte Struin vertrekt vanuit Neerbosch. Van daaruit gaat het langs woonwijken van Nijmegen Zuid: niet

Nadere informatie

Verpeilhütte Kaunertal

Verpeilhütte Kaunertal Verpeilhütte Kaunertal Feichten - Verpeiltal - Verpeilalm - Verpeilhütte - (Mooskopf) - Verpeilalm - Feichten ***** - 9 Km - 850 Hm - 5:00 uur Door het Verpeiltal omhoog naar de Verpeilhütte is een schitterende

Nadere informatie

NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht - Tel.: 030 2 31 95 58 - e-mail: info@nwb-wandelen.nl

NEDERLANDSE WANDELSPORT BOND Pieterskerkhof 22, 3512 JS Utrecht - Tel.: 030 2 31 95 58 - e-mail: info@nwb-wandelen.nl Routewijzigingen Duinweg. Aanvullingen en correcties op de Duinweg De genummerde PWN-wandelroutes, waarnaar in de routebeschrijving van de Duinweg wordt verwezen, zijn vervangen door wandelroutes met een

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Nummer 23 Uitgave: September Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen

STRUINBULLETIN. Nummer 23 Uitgave: September Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen STRUINBULLETIN Nummer 23 Uitgave: September 2016 Struinen door de Overasseltse en Hatertse Vennen Een Struintocht door de Overasseltse en Hatertse Vennen Door: Frans Sijben Nijmegen Vennen: een overblijfsel

Nadere informatie

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 7,4 km.(± 2,5 uur) 158 meter (laagste punt

Nadere informatie