Informatie ministerie OCW over lwoo en pro

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie ministerie OCW over lwoo en pro"

Transcriptie

1 Informatie ministerie OCW over lwoo en pro Op 5 april jl. heeft staatssecretaris Dekker een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over de toekomst van leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en praktijkonderwijs (pro). Vanaf 1/8/2014, als de Wet passend onderwijs ingaat, wordt de extra ondersteuning aan leerlingen dichter bij het kind in de klas georganiseerd. Regionale samenwerkingsverbanden van scholen krijgen dan de regie en zeggenschap over de aan passend onderwijs verbonden budgetten. Mede op advies van de Raad van State, de Onderwijsraad en de commissie Passend onderwijs worden, met ingang van schooljaar , lwoo en pro geïntegreerd in de systematiek van passend onderwijs. De ondersteuning wordt door de integratie slimmer en efficiënter, waardoor bespaard kan worden op bureaucratie. Bij de invulling van de in het regeerakkoord aangekondigde efficiencykorting van 50 miljoen vanaf 2016 worden de leerlingen zoveel mogelijk ontzien. De integratie van lwoo en pro in passend onderwijs zal plaatsvinden in schooljaar Vanaf dat moment zijn er twee belangrijke veranderingen voor uw school en uw samenwerkingsverband: 1. De indicatie van lwoo en pro zal verzorgd worden door het samenwerkingsverband. De 16 regionale verwijzingscommissies (RVC s) zullen worden opgeheven. 2. Het ondersteuningsbudget van lwoo en het ondersteuningsbudget van pro gaan onder de verantwoordelijkheid van het samenwerkingsverband passend onderwijs vallen. Vanaf zijn de ondersteuningsbudgetten van lwoo en pro bovendien landelijk gebudgetteerd. Dat is om stijging van de landelijke kosten door weglek van vso naar lwoo en pro tegen te gaan. Voorkomen moet worden dat de kosten van lwoo en pro stijgen doordat leerlingen uit het vso naar lwoo en pro worden gestuurd. Vanaf schooljaar , als lwoo en pro zijn ondergebracht in passend onderwijs, komt er een budgettering op samenwerkingsverbandniveau. De regionale samenwerkingsverbanden zijn dan verantwoordelijk voor het gemaximeerde ondersteuningsbudget per regio. Veelgestelde vragen 1. Wat is het verschil tussen de basisbekostiging en het ondersteuningsbudget? Per wordt het bedrag dat scholen ontvangen voor lwoo- en pro-leerlingen opgesplitst in een budget voor basisbekostiging en een budget voor ondersteuningsbekostiging. De basisbekostiging is gelijk aan de bekostiging van een gemiddelde vmbo-leerling. De rest bestaat uit het ondersteuningsbudget. 2. Waarom maken we onderscheid tussen basisbekostiging en ondersteuningsbekostiging? Het ondersteuningsbudget wordt gemaximeerd (zie de volgende vraag). De basisbekostiging (het bedrag dat een school voor elke leerling ontvangt) wordt niet gemaximeerd. Daarom maken we vanaf onderscheid tussen deze twee bedragen.

2 3. De bedragen voor lwoo en pro zijn gemaximeerd, wat betekent dat voor mijn school de komende jaren? Er zijn twee soorten budgettering voor lwoo en pro. Deze volgen elkaar op in de tijd. 1. De landelijke budgettering Met ingang van kalenderjaar 2014 is het ondersteuningsbudget voor lwoo en pro gebudgetteerd. Voor u betekent dat dat u per leerling altijd de vastgestelde basisbekostiging ontvangt. Daarnaast ontvangt u voor uw lwoo- of pro-leerling de ondersteuningsbekostiging. Die kan naar beneden worden bijgesteld als het leerlingaantal van lwoo en pro op landelijk niveau gestegen is ten opzichte van Een stijging van 1 à 2% van het landelijke aantal leerlingen zal een daling van enkele tientjes per leerling tot gevolg hebben. Het bevoegd gezag ontvangt eind 2013 een overzicht van het basis- en ondersteuningsbudget voor het kalenderjaar De budgettering op het niveau van het samenwerkingsverband Als lwoo en pro in schooljaar 2015/2016 zijn ondergebracht in passend onderwijs verandert de wijze van budgettering. Voor uw school betekent dat dat u voor uw leerling én een vaste basisbekostiging ontvangt én een vastgestelde ondersteuningsbekostiging. Als er binnen het samenwerkingsverband meer leerlingen worden geïndiceerd dan het samenwerkingsverband middelen heeft, gaat dat dus niet ten koste van het ondersteuningsbudget per leerling. De overschrijding van het ondersteuningsbudget wordt verhaald op de lumpsum van alle besturen die zijn aangesloten bij uw samenwerkingsverband. 4. Wat is lichte ondersteuning en wat is zware ondersteuning? In passend onderwijs maken we onderscheid tussen verschillende soorten ondersteuning. Onder zware ondersteuning valt ondersteuning aan leerlingen in het vso en aan zogenaamde rugzakleerlingen. Onder lichte ondersteuning valt ondersteuning op bijvoorbeeld een Orthopedagogisch en didactisch centrum (OPDC), en op scholen die lwoo en/of pro aanbieden. Vanaf zijn de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk voor de budgeten van drie vormen van lichte ondersteuning: Ondersteuningsbudget van lwoo Ondersteuningsbudget van pro Het budget van de overige lichte ondersteuning (het regionaal zorgbudget, Rebound, Herstart en Op de Rails). Met passend onderwijs gaan al deze budgetten onder verantwoordelijkheid van het samenwerkingsverband vallen. De basisbekostiging wordt, net als voorheen, rechtstreeks aan het bevoegd gezag overgemaakt.

3 5. Is het ondersteuningsbudget voor de zware ondersteuning gescheiden van de budgetten voor lichte ondersteuning? Ja. Een samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de middelen van de zware ondersteuning (vso en rugzak). Daarbij geldt dat daarop eerst de kosten van de verwijzingen naar (v)so in mindering worden gebracht. Het budget dat daarna overblijft is vrij te besteden door het samenwerkingsverband. In schooljaar geldt voor het deel ambulante begeleiding van de rugzak dat deze nog herbesteed moet worden bij het vso als er geen afspraken zijn over personeel. Daarbij geldt dat als er een overschrijding in het zware ondersteuningsbudget is als gevolg van teveel vso-verwijzingen, het niet automatisch uit het lichte ondersteuningsbudget wordt betaald, maar met de lumpsum van de besturen die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband wordt verrekend. Hoe de lichte ondersteuningsbudgetten worden vormgegeven in het kader van de inpassing van lwoo en pro in passend onderwijs, wordt nog uitgewerkt. Na de zomer komt hierover duidelijkheid. 6. Wat gebeurt er als het samenwerkingsverband het budget van lwoo of het budget van pro overschrijdt? Als lwoo en pro in schooljaar zijn ondergebracht in passend onderwijs heeft een samenwerkingsverband de verantwoordelijkheid over een budget voor lwoo en een budget voor pro. Het gaat dan alleen om de ondersteuningsbekostiging. De basisbekostiging wordt (net als voor de rest van de scholen) rechtstreeks naar het bevoegd gezag overgemaakt. Het ondersteuningsbudget voor lwoo en het ondersteuningsbudget voor pro worden vastgesteld op basis van de leerlingtelling van Bij overschrijding van deze budgetten hanteren we dezelfde systematiek als met het budget voor de zware ondersteuning: het wordt verhaald op de lumpsum van alle besturen die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband. Het is, vanaf , dus niet zo dat het bedrag per leerling lager wordt, of dat het samenwerkingsverband verplicht is om te stoppen met verwijzen van leerlingen naar lwoo of pro. 7. Is het inderdaad zo dat het samenwerkingsverband indiceert en dat DUO de financiële afwikkeling doet? Ja, vanaf het moment dat lwoo en pro worden ondergebracht in passend onderwijs (schooljaar ) is dat het geval. Net als bij passend onderwijs is het samenwerkingsverband verantwoordelijk voor het ondersteuningsbudget lwoo en het ondersteuningsbudget pro. Indien een samenwerkingsverband bijvoorbeeld een pro-leerling heeft geïndiceerd en de leerling is ingeschreven op een school voor praktijkonderwijs, dan zal DUO automatisch de bijbehorende bekostiging overmaken naar uw pro-school. Het samenwerkingsverband zit daar niet tussen. Indien het samenwerkingsverband minder pro-leerlingen indiceert dan er middelen zijn, dan ontvangt het samenwerkingsverband die overige middelen. Indien het samenwerkingsverband meer pro-leerlingen indiceert dan er beschikbare middelen zijn, dan zullen alle besturen van het samenwerkingsverband door DUO gekort worden op hun lumpsum.

4 8. Het leerlingaantal in lwoo en pro groeit toch niet substantieel, waarom dan toch bezuinigen? De efficiencykorting heeft geen relatie met het aantal leerlingen in het lwoo en pro. Door lwoo en pro in passend onderwijs te integreren kan de ondersteuning doelmatiger worden. Daarom is het Kabinet van mening dat er gekort kan worden. De efficiencywinst bij de samenwerkingsverbanden zit bijvoorbeeld in: Het vereenvoudigen van de structuur van indicatie. Verschillende indicatieorganen hebben op dit moment eigen procedures, eigen personeel en eigen taken. De regionale verwijzingscommissie, de commissie voor indicatiestelling, maar bijvoorbeeld ook de permanente commissie voor leerlingzorg zijn hier voorbeelden van. Na de invoering van passend onderwijs inclusief lwoo en pro is het mogelijk om de toewijzing van ondersteuning in één hand te leggen. Synergievoordelen door de ondersteuning aan leerlingen gezamenlijk vorm te geven. Niet iedere school hoeft zelf een dekkend ondersteuningsaanbod te hebben, maar er kunnen in een samenwerkingsverband afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld het inrichten van gezamenlijke tussenvoorzieningen. Meer maatwerk. Samenwerkingsverbanden hebben de mogelijkheid om, beter dan nu, maatwerk te leveren aan leerlingen. Hierdoor kan de uitstroom naar de duurdere onderwijsvormen (zoals het vso) worden beperkt. Daarmee bespaart een samenwerkingsverband middelen die zij elders weer in kan zetten. 9. Wordt de beschikking dan net als nu ook weer onbeperkt in tijd gegeven (zolang de leerling vmbo of pro onderwijs volgt) of zit er een begrenzing op? Voorlopig krijgen lwoo- en pro-leerlingen nog een indicatie voor de duur van hun loopbaan in het voortgezet onderwijs. De staatssecretaris zet wel een onderzoek uit naar de landelijke indicatiecriteria en de duur van de indicatie. Medio 2014 komt daarvan de uitslag. Op basis daarvan besluit de staatssecretaris of de duur van de indicatie voor de loop van het voortgezet onderwijs blijft bestaan of dat de duur van de indicatie wordt ingekort of vrijgegeven. 10. Zijn we als samenwerkingsverband verplicht om vast te houden aan de landelijke indicatiecriteria voor lwoo en pro? Ja, tenzij alle besturen in het samenwerkingsverband akkoord zijn met het afwijken van de landelijke criteria. Dan mag een samenwerkingsverband vanaf schooljaar 2015/2016 afwijken van de landelijke criteria via een opting out-mogelijkheid. 11. Hoe zit het met de verevening van lwoo en pro? Er wordt niet verevend. Dat betekent dat het budget in het schooljaar wordt gebaseerd op de leerlingtelling van 1 oktober 2012.

5 Het aandeel leerlingen dat naar lwoo en pro gaat, verschilt per samenwerkingsverband. De verdeling vanaf 2015/2016 wordt vastgesteld op basis van de teldatum van Voorlopig blijven de verschillen tussen samenwerkingsverbanden bestaan: we gaan nog niet verevenen. Na een onderzoek wordt in 2016 besloten of er verevend zal gaan worden. In passend onderwijs is er voor de zware ondersteuning wel besloten tot een verevening. Stapsgewijs wordt van toegewerkt naar een situatie waarin elk samenwerkingsverband budget zal krijgen gebaseerd op het aantal leerlingen per samenwerkingsverband. 12. De verdeelsleutel voor lichte ondersteuning (regionaal zorgbudget, Rebound e.d.) wordt aangepast, is dat dan niet de verevening? Nee. Als we spreken over een verevening, dan gaat het om het bedrag dat per samenwerkingsverband beschikbaar is voor lwoo of pro. Een verevening betekent dat elk samenwerkingsverband naar rato van het aantal leerlingen in dat verband, evenveel leerlingen kan verwijzen. Voor de zware ondersteuning is daartoe al besloten, of dat voor lwoo en pro ook zal worden gedaan wordt in 2016 besloten. Er gaat wel iets gebeuren met de overige lichte ondersteuning. De budgetten van het regionaal zorgbudget, Rebound, Herstart en Op de Rails vormen straks samen één budget dat ter beschikking staat aan de samenwerkingsverbanden passend onderwijs. In dit budget gaan twee zaken veranderen: 1. Met ingang van passend onderwijs worden deze budgetten samengevoegd tot één budget, dat is eenvoudiger dan vier losse budgetten. 2. Dat nieuwe budget voor lichte ondersteuning wordt niet langer berekend wordt op basis van alle leerlingen in leerjaar 3 en 4 van het vmbo in een samenwerkingsverband, maar op basis van alle reguliere leerlingen in het verband. Dat kan wijzigingen in budget per samenwerkingsverband tot gevolg hebben. Bovenstaande wijzigingen moeten nog worden vastgelegd worden in regelgeving. Die regelgeving wordt na de zomervakantie naar de Tweede Kamer gestuurd. De hoogte van het budget wordt daarna opnieuw berekend.

Inpassing van lwoo en pro in passend onderwijs

Inpassing van lwoo en pro in passend onderwijs Inpassing van lwoo en pro in passend onderwijs Wetsvoorstel 22 juli 2014 Wat gaat er veranderen? In het regeerakkoord is aangekondigd dat ook leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en praktijkonderwijs

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 april 2013 Betreft Hoofdlijnenbrief lwoo en pro

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 april 2013 Betreft Hoofdlijnenbrief lwoo en pro a 1 Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Betreft Hoofdlijnenbrief lwoo en pro In deze hoofdlijnenbrief informeer ik u over de in het regeerakkoord aangekondigde

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Deze brochure is bedoeld voor scholen en samenwerkingsverbanden. We lichten hierin toe wat er de komende periode voor u verandert op het gebied van lwoo en

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Opting out lwoo : variant populatiebekostiging

Opting out lwoo : variant populatiebekostiging [ Typ hier ] Opting out lwoo : variant populatiebekostiging integratie LWOO en PrO in passend onderwijs 22 juni 2015 (herziene versie) Integratie LWOO en PrO in passend onderwijs Opting out lwoo: variant

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 993 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs

Nadere informatie

Opting out lwoo, variant populatiebekostiging: Alle bestaande lwoo-indicaties blijven registreren in bron of niet?

Opting out lwoo, variant populatiebekostiging: Alle bestaande lwoo-indicaties blijven registreren in bron of niet? Opting out lwoo, variant populatiebekostiging: Alle bestaande lwoo-indicaties blijven registreren in bron of niet? Indien een samenwerkingsverband kiest voor opting out lwoo, variant populatiebekostiging,

Nadere informatie

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs 1. Algemene toelichting In dit mapje treft u cijfers aan die inzicht geven in het financieel meerjarenperspectief van uw nieuwe samenwerkingsverband.

Nadere informatie

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs Januari 2014

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs Januari 2014 Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden voortgezet onderwijs Januari 2014 1) Inleiding Hierbij treft u de geactualiseerde cijfers aan die inzicht geven in de kengetallen en het financieel meerjarenperspectief

Nadere informatie

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met het onderbrengen van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs in het systeem van passend onderwijs Voorstel van wet Allen,

Nadere informatie

Toelichting op de veranderingen in de kengetallen van samenwerkingsverbanden primair onderwijs

Toelichting op de veranderingen in de kengetallen van samenwerkingsverbanden primair onderwijs Toelichting op de veranderingen in de kengetallen van samenwerkingsverbanden primair onderwijs Mei 2014 1. Inleiding In februari hebt u kengetallen van uw samenwerkingsverband ontvangen. Deze waren gebaseerd

Nadere informatie

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Voorstel van wet. Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten: Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo en pro in

Nadere informatie

Gespreksnotitie bekostigingssystematiek lwoo en pro Oktober 2016

Gespreksnotitie bekostigingssystematiek lwoo en pro Oktober 2016 Gespreksnotitie bekostigingssystematiek lwoo en pro Oktober 2016 1. Inleiding Sinds 1 januari 2016 zijn het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (pro) ingepast in passend onderwijs.

Nadere informatie

Passend Onderwijs in PO en VO - een vergelijking van de huidige en de nieuwe situatie versie 26 april 2011

Passend Onderwijs in PO en VO - een vergelijking van de huidige en de nieuwe situatie versie 26 april 2011 Passend Onderwijs in PO en VO - een vergelijking van de huidige en de nieuwe situatie versie 26 april 2011 Dit document 1 schetst in sterk versimpelde vorm de werking van passend onderwijs in het PO en

Nadere informatie

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs primair onderwijs Januari 2014

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs primair onderwijs Januari 2014 Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs primair onderwijs Januari 2014 1) Inleiding Hierbij treft u de geactualiseerde cijfers aan die inzicht geven in de kengetallen en het

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2012 506 Besluit van 5 oktober 2012 tot wijziging van het Formatiebesluit W.V.O. in verband met het budgetteren van de bekostiging van leerwegondersteunend

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG a 1 De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Onze referentie 463105 Bijlagen 1 Datum 26 november 2012 Betreft Wijziging Formatiebesluit in verband met het budgetteren

Nadere informatie

Financiële handreiking stelselwijziging passend onderwijs VO

Financiële handreiking stelselwijziging passend onderwijs VO Financiële handreiking stelselwijziging passend onderwijs VO Infinite Financieel, Els Verschure en Rick de Wit in opdracht van Stuurgroep passend onderwijs sectorraden versie 2.1., 16 januari 2012 1 1.

Nadere informatie

SWV PO. De huidige en toekomstige situatie in een gemiddeld samenwerkingsverband PO. WORDT SWV passend onderwijs PO IS 1 SWV WSNS

SWV PO. De huidige en toekomstige situatie in een gemiddeld samenwerkingsverband PO. WORDT SWV passend onderwijs PO IS 1 SWV WSNS SWV PO De huidige en toekomstige situatie in een gemiddeld samenwerkingsverband PO IS 1 SWV WSNS 82 basisscholen met 220 leerlingen, waarvan 154 rugzakleerlingen (cluster 3 en 4). Gemiddeld bedrag per

Nadere informatie

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs 1. Algemene toelichting In dit mapje treft u cijfers aan die inzicht geven in het financieel meerjarenperspectief van uw nieuwe samenwerkingsverband.

Nadere informatie

Passend Onderwijs in PO en VO - een vergelijking van de huidige en de nieuwe situatie versie 20 juni 2011

Passend Onderwijs in PO en VO - een vergelijking van de huidige en de nieuwe situatie versie 20 juni 2011 Passend Onderwijs in PO en VO - een vergelijking van de huidige en de nieuwe situatie versie 20 juni 2011 Dit document 1 schetst in sterk versimpelde vorm de werking van passend onderwijs in het PO en

Nadere informatie

Nieuwe mogelijkheden voor praktijkonderwijs (PrO) swv VO Zuid-Kennemerland VO Claudia Stet 11 mei Met dank aan: Jenny Looman Lex Batstra

Nieuwe mogelijkheden voor praktijkonderwijs (PrO) swv VO Zuid-Kennemerland VO Claudia Stet 11 mei Met dank aan: Jenny Looman Lex Batstra Nieuwe mogelijkheden voor praktijkonderwijs (PrO) swv VO Zuid-Kennemerland VO 27-05 Claudia Stet 11 mei 2015 Met dank aan: Jenny Looman Lex Batstra Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. De regelgeving 3 2.1.

Nadere informatie

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN PARAGRAAF 9: PRAKTIJKONDERWIJS EN LEERWEGONDERSTEUNING De wet Op 1 januari 2016 worden het leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) en het praktijkonderwijs (pro) onderdeel van

Nadere informatie

Toelichting financiën bij hoofdstuk 6

Toelichting financiën bij hoofdstuk 6 Toelichting financiën bij hoofdstuk 6 1. Inleiding De invoering van passend onderwijs zorgt ook voor een totaal andere financieringssystematiek in het samenwerkingsverband. Bij de start is er sprake van

Nadere informatie

Addendum lwoo en pro aan het Schoolondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal

Addendum lwoo en pro aan het Schoolondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal Van: Anika Linger, coördinator SWV 25-11 versie 3, 28 oktober 2015 Addendum lwoo en pro aan het Schoolondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO Barneveld-Veenendaal Integratie

Nadere informatie

2013D19804 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2013D19804 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2013D19804 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben enkele fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen over de

Nadere informatie

Ondersteuningsplan. De Integratie lwoo en pro in passend onderwijs. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs. Juni Samenwerkingsverband VO

Ondersteuningsplan. De Integratie lwoo en pro in passend onderwijs. Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs. Juni Samenwerkingsverband VO Samenwerkingsverband VO REGIO UTRECHT WEST Ondersteuningsplan lwoo en pro De Integratie lwoo en pro in passend onderwijs Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Regio Utrecht West Juni 2015 Dit document

Nadere informatie

Leidraad opting out. Handreiking. Opting out lwoo 2018/2019. Versie juni 2017

Leidraad opting out. Handreiking. Opting out lwoo 2018/2019. Versie juni 2017 Leidraad opting out Handreiking Opting out lwoo 2018/2019 Versie juni 2017 1 Inhoudsopgave Inleiding 3. Opting out lwoo 4. Bekostigingssystematiek 6. Aandachtspunten 8. Voorwaarden en aanmelding 11. Onderzoek

Nadere informatie

Project Toekomst lwoo in regio Koers VO

Project Toekomst lwoo in regio Koers VO Project Toekomst lwoo in regio Koers VO van: CvB Koers VO ter bespreking: ALV 14 juni 2016 steller: Marijke Terwisscha van Scheltinga datum: 6 juni 2016 Project Toekomst lwoo in regio Koers VO Inhoudsopgave

Nadere informatie

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO Maart 2012

Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO Maart 2012 Toelichting op bekostiging samenwerkingsverbanden passend onderwijs PO Maart 2012 1) Inleiding...1 www.passendonderwijs.nl...1 2) Algemene toelichting...2 a) Systematiek bekostiging...2 b) Planning...3

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs: geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte om maatwerk

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma; geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte

Nadere informatie

Uitbreiding Ondersteuningsplan SWV V(S)O Eemland per Deze aanpassing betreft paragraaf 4.3, Zorgplatform, Toelaatbaarheid LWOO/PrO

Uitbreiding Ondersteuningsplan SWV V(S)O Eemland per Deze aanpassing betreft paragraaf 4.3, Zorgplatform, Toelaatbaarheid LWOO/PrO Uitbreiding Ondersteuningsplan 2015-2019 SWV V(S)O Eemland per 1-1-2018 Opting out LWOO Deze aanpassing betreft paragraaf 4.3, Zorgplatform, Toelaatbaarheid LWOO/PrO 1. De hoofdlijn 1.1 Aanleiding In het

Nadere informatie

Memorie van antwoord passend onderwijs

Memorie van antwoord passend onderwijs Memorie van antwoord passend onderwijs Samenvatting Door beleidsmedewerker Simone Baalhuis van VOS/ABB Algemeen Samenwerking met jeugdzorg De wetsvoorstellen inzake het nieuwe jeugdstelsel en passend onderwijs

Nadere informatie

Bekostiging (V)SO onder passend onderwijs. november 2013

Bekostiging (V)SO onder passend onderwijs. november 2013 Bekostiging (V)SO onder passend onderwijs november 2013 Agenda 1. Bekostigingssystematiek Passend onderwijs: SWV en (V)SO: Op hoofdlijnen 2. Invoeringstraject: verevening en overgangsregelingen 3. Addendum:

Nadere informatie

Begroting 2017 TOTAAL , ,--

Begroting 2017 TOTAAL , ,-- Begroting 2017 Lichte ondersteuning 2.162.157,-- LWOO 10.936.728,-- Afdracht LWOO 11.523.212,-- PRO 2.200.288,-- Afdracht PRO 2.183.886,-- Zware ondersteuning 12.638.992,-- Afdracht VSO 8.710.490,-- Afdracht

Nadere informatie

Aanvulling Ondersteuningsplan Inpassing lwoo en pro

Aanvulling Ondersteuningsplan Inpassing lwoo en pro Aanvulling Ondersteuningsplan 2015-2018 Inpassing lwoo en pro Aanvulling op het ondersteuningsplan 2015-2018 Vastgesteld: 02-12-2015 Inleiding Per 1 januari 2016 worden het leerwegondersteunend onderwijs

Nadere informatie

Passend Onderwijs in perspectief 24 september 2013

Passend Onderwijs in perspectief 24 september 2013 Passend Onderwijs in perspectief 24 september 2013 Titelgebied van diamodel 1 VOORSTELLEN Frans Thomassen Directeur BMC Onderwijs Interim directeur Yulius Onderwijs Interim sector directeur Aloysius Noord

Nadere informatie

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Leerwegondersteunend en praktijkonderwijs bij het swv Toelichting. Met

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks. Irma Miedema januari 2015

PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks. Irma Miedema januari 2015 PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks Irma Miedema januari 2015 i.miedema@sardes.nl Passend Onderwijs in 4 zinnen verantwoordelijkheid voor alle leerlingen (exclusief cluster 1 en 2) bij de schoolbesturen

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs Februari 2014 Weten ouders al wat er voor hen verandert? Uitgelicht Weten ouders al wat er voor hen verandert? Het gesprek aangaan, bijvoorbeeld met ouders. Dat is waar het in de Week van passend onderwijs

Nadere informatie

Ondersteuningsplan 2014-2018

Ondersteuningsplan 2014-2018 Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen in de regio hebben gemaakt om passend onderwijs vorm te geven. De schoolbesturen werken daartoe

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Nieuwe mogelijkheden voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo)

Nieuwe mogelijkheden voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) Nieuwe mogelijkheden voor leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) swv VO Zuid-Kennemerland VO 27-05 Claudia Stet Met dank aan: Jenny Looman Lex Batstra Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. De regelgeving 3 2.1.

Nadere informatie

Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum:

Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum: Begroting 2016 1 Ten behoeve van: Algemene Ledenvergadering Steller: J.P. van den Berg, Controller Datum: 10-02-2016 Algemeen Op 26 januari 2016 heeft de financiële commissie van de Raad van Toezicht de

Nadere informatie

Bijlage 2. Invulling taakstelling passend onderwijs

Bijlage 2. Invulling taakstelling passend onderwijs Bijlage 2 Invulling taakstelling passend onderwijs Inleiding Het budget voor (v)so en lgf is eerder gebudgetteerd op het macroniveau van de Rijksbegroting van 2008. In het regeerakkoord is een taakstelling

Nadere informatie

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer

Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO. Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer Meerjarenbegroting Samenwerkingsverband PO Bijeenkomst bedrijfsvoering PO-Raad 11 maart 2015 Bé Keizer (be.keizer@wxs.nl) Greep krijgen op de begroting Baten Bekostiging Rijk Prognose leerlingen reguliere

Nadere informatie

SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011

SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011 SAMENVATTING WETSVOORSTEL PASSEND ONDERWIJS EN MEMORIE VAN TOELICHTING november 2011 In deze samenvatting wordt eerst een overzicht gegeven van de algemene veranderingen in het onderwijsstelsel. Daarna

Nadere informatie

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Colofon Uitgever: VO-Raad / Utrecht Auteur: Bé Keizer, adviseur bedrijfsvoering funderend onderwijs Datum uitgave: april 2014 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 993 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

Handreiking. LWOO en PrO in Passend Onderwijs. Riemer Poortstra December 2014

Handreiking. LWOO en PrO in Passend Onderwijs. Riemer Poortstra December 2014 Handreiking LWOO en PrO in Passend Onderwijs Riemer Poortstra December 2014 In de komende jaren worden LWOO en PrO geleidelijk ingepast in de systematiek van passend onderwijs. Voor alle VO-scholen en

Nadere informatie

Integratie LWOO en PrO in passend onderwijs

Integratie LWOO en PrO in passend onderwijs Uitbreiding Ondersteuningsplan 2015-2019 SWV V(S)O Eemland per 1-1-2016 Integratie LWOO en PrO in passend onderwijs Deze aanpassing betreft paragraaf 4.3, Zorgplatform, Toelaatbaarheid LWOO/PrO -najaar

Nadere informatie

Toelichting op bekostiging (voortgezet) speciaal onderwijs ((v)so) na invoering van passend onderwijs

Toelichting op bekostiging (voortgezet) speciaal onderwijs ((v)so) na invoering van passend onderwijs Toelichting op bekostiging (voortgezet) speciaal onderwijs ((v)so) na invoering van passend onderwijs Maart 2014 1. Inleiding De invoering van passend onderwijs betekent veel voor de (v)so-scholen. Niet

Nadere informatie

Bijlage bij brief aan gemeenteraad IJsselstein d.d. 28 augustus 2014 (Zaaknummer 76524)

Bijlage bij brief aan gemeenteraad IJsselstein d.d. 28 augustus 2014 (Zaaknummer 76524) Bijlage bij brief aan gemeenteraad IJsselstein d.d. 28 augustus 2014 (Zaaknummer 76524) Beantwoording vragen fractie CDA betreffende Passend Onderwijs - Op 1 augustus worden de scholen (in de omgeving)

Nadere informatie

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Colofon Uitgever: VO-Raad / Utrecht Auteur: Bé Keizer, adviseur bedrijfsvoering funderend onderwijs Datum uitgave: november 2016 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Colofon Uitgever: VO-Raad / Utrecht Auteur: Bé Keizer, adviseur bedrijfsvoering funderend onderwijs Datum uitgave: oktober 2017 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19108 10 juli 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 juli 2015, nr. PO/SenO/747922,

Nadere informatie

NOTA VAN TOELICHTING ALGEMEEN DEEL

NOTA VAN TOELICHTING ALGEMEEN DEEL NOTA VAN TOELICHTING ALGEMEEN DEEL Inleiding Deze nota van toelichting wordt uitgebracht mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken. De wet passend onderwijs is op 5 november 2012 gepubliceerd

Nadere informatie

Passend onderwijs in de regio

Passend onderwijs in de regio Passend onderwijs in de regio In het Ondersteuningsplan 2015-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen in de regio hebben gemaakt om passend onderwijs vorm te geven. De schoolbesturen werken daartoe

Nadere informatie

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014

Belangrijk om te weten voor schooljaar 2014-2015. Koers VO Directiebijeenkomsten vo-scholen juni 2014 Bent u klaar voor de start van passend onderwijs? Samenwerkingsverband Koers VO heeft de afgelopen periode geïnvesteerd in de voorbereiding op passend onderwijs. Een proces waarin we moesten wachten op

Nadere informatie

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN SWV VO m.b.t. integratie LWOO en PRO in passend onderwijs PASSEND ONDERWIJS ALMERE

AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN SWV VO m.b.t. integratie LWOO en PRO in passend onderwijs PASSEND ONDERWIJS ALMERE AANVULLING ONDERSTEUNINGSPLAN SWV VO 24 01 m.b.t. integratie LWOO en PRO in passend onderwijs PASSEND ONDERWIJS ALMERE Vastgesteld door bestuur d.d. 25 09 2015 Ondersteuningsplanraad d.d. 24 09 2015 Bijlage:

Nadere informatie

SWV VO Begroting en meerjarenbegroting t/m Versie 1.4 d.d

SWV VO Begroting en meerjarenbegroting t/m Versie 1.4 d.d SWV VO 23-05 Begroting 2016-2017 en meerjarenbegroting 2016-2017 t/m 2020-2021 Versie 1.4 d.d 01-12-2016 1 Inhoud 1. Bekostigingssystematiek... 3 2. Inkomsten... 3 3. Basisbekostiging:... 3 4. Budget voor

Nadere informatie

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Colofon Uitgever: VO-Raad / Utrecht Auteur: Bé Keizer, adviseur bedrijfsvoering funderend onderwijs Datum uitgave: december 2015 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Toelichting databestanden passend onderwijs

Toelichting databestanden passend onderwijs Toelichting databestanden passend onderwijs Inhoud Inleiding 3 1 Databestand passend onderwijs landelijk 4 2 Variabelen samenwerkingsverbanden passend onderwijs primair onderwijs 7 3 Variabelen samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Colofon Uitgever: VO-Raad / Utrecht Auteur: Bé Keizer, adviseur bedrijfsvoering funderend onderwijs Datum uitgave: september 2015 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Begrippenlijst. Begrippen en definities passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Floor Kaspers, Petra Overbeek

Begrippenlijst. Begrippen en definities passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Floor Kaspers, Petra Overbeek Begrippenlijst steunpunt Begrippen en definities Floor Kaspers, Petra Overbeek April 2013 Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe manier waarop onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning

Nadere informatie

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-09 SWV 30-10 De Langstraat VO Primair Onderwijs Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en praktijkonderwijs schooljaar 2016-2017 Drunen, 3 maart 2016 Inleiding Het leerwegondersteunend

Nadere informatie

Herinrichting onderwijs en begeleiding cluster 2

Herinrichting onderwijs en begeleiding cluster 2 De Stichting Siméa behartigt de belangen van instellingen die onderwijs en diensten verlenen aan leerlingen die doof of slechthorend zijn en/of ernstige spraaktaalmoeilijkheden hebben. Voor meer informatie:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Samenwerkingsverband vo Hoeksche Waard. meerjarenbegroting en begroting 2019

Samenwerkingsverband vo Hoeksche Waard. meerjarenbegroting en begroting 2019 Versie: 27 november 2018 Samenwerkingsverband vo Hoeksche Waard meerjarenbegroting 2019-2022 en begroting 2019 1. Inleiding en uitgangspunten Per 1 augustus 2018 zijn de scholen voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

LWOO en opting out Jessica Tissink Mike Jolink Christien Veen

LWOO en opting out Jessica Tissink Mike Jolink Christien Veen LWOO en opting out Jessica Tissink Mike Jolink Christien Veen 12 05-2015 Steunpunt Passend Onderwijs VO Wat betekent de inpassing van lwoo voor uw school? (1) SWV worden verantwoordelijk voor: toewijzing

Nadere informatie

Een passend onderwijsprogramma voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs

Een passend onderwijsprogramma voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs Een passend onderwijsprogramma voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs Inleiding Veel scholen hebben te maken met leerlingen die specifieke ondersteuning nodig hebben om onderwijs te kunnen volgen.

Nadere informatie

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar

Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-09 SWV 30-10 De Langstraat VO Primair Onderwijs Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar 2016-2017 Drunen, 23 maart 2016 Inleiding Het leerwegondersteunend

Nadere informatie

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs

Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs December 2012 2e Nieuwsbrief Nieuwe wet definitief Nieuw onderwijsstelsel voor regulier én speciaal onderwijs Nadat de Tweede Kamer eerder al had ingestemd, is op 9 oktober jl. ook de Eerste Kamer akkoord

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

VO De Langstraat. Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar

VO De Langstraat. Aanmeldingsprocedure voor Leerwegondersteunend Onderwijs en Praktijkonderwijs schooljaar SWV 30-10 SWV 30-09 PO 30-10 VO De Langstraat Samenwerkingsverband Primair Onderwijs en Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Postadres: Kastanjestraat 4 5143 CZ WAALWJIK Telefoon: 0416-760770 Mail:

Nadere informatie

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO

Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Bekostiging samenwerkingsverband passend onderwijs VO Colofon Uitgever: VO-Raad / Utrecht Auteur: Bé Keizer, adviseur bedrijfsvoering funderend onderwijs Datum uitgave: oktober 2015 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Bekostiging (V)SO na invoering passend onderwijs

Bekostiging (V)SO na invoering passend onderwijs 1 Bekostiging (V)SO na invoering passend onderwijs 1. Algemene opbouw van de bekostiging 2. Bekostiging cluster 3 en 4 ; wat verandert er wel en niet 3. Planning 2 Opbouw van de bekostiging Splitsing in

Nadere informatie

Handreiking financieel perspectief en financieel management samenwerkingsverbanden passend onderwijs VO

Handreiking financieel perspectief en financieel management samenwerkingsverbanden passend onderwijs VO Handreiking financieel perspectief en financieel management samenwerkingsverbanden passend onderwijs VO bestemd voor: samenwerkingsverbanden schoolbesturen ondersteuningsplanraden Opgesteld door Infinite

Nadere informatie

Datum 17 juni 2011 Betreft Kamervragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) en motie Cohen c.s.

Datum 17 juni 2011 Betreft Kamervragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) en motie Cohen c.s. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs.

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. [Typ hier] Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. 11 mei 2015 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze handreiking is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met:

Nadere informatie

Datum 26 mei 2014 Kamervragen van het lid Ypma (PvdA) over de positie van cluster 1 en 2 leerlingen (25-4-2014)

Datum 26 mei 2014 Kamervragen van het lid Ypma (PvdA) over de positie van cluster 1 en 2 leerlingen (25-4-2014) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 993 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs

Nadere informatie

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Resume In de wet op Passend Onderwijs is opgenomen dat de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk zijn voor de overdracht van

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Factsheet ontwikkelingen zorgleerlingen

Factsheet ontwikkelingen zorgleerlingen Factsheet ontwikkelingen zorgleerlingen Algemene Onderwijsbond juni 2011 Basisonderwijs verwijst steeds minder, bij voortgezet onderwijs groeit uitsluitend zware zorg Passend onderwijs is op de goede weg.

Nadere informatie

Passend Onderwijs in Regionaal Netwerk Eemland

Passend Onderwijs in Regionaal Netwerk Eemland Passend Onderwijs in Regionaal Netwerk Eemland vanuit financieel perspectief een overzicht van de huidige situatie (leerlingaantallen en budgetten) en een indicatie van de toekomstige situatie (geldstromen

Nadere informatie

Effectief en klantvriendelijk indiceren voor leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Eemland

Effectief en klantvriendelijk indiceren voor leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Eemland Naar nieuwe regie Effectief en klantvriendelijk indiceren voor leerwegondersteunend onderwijs en Praktijkonderwijs in Eemland Aanleiding Sommige leerlingen kunnen het niveau van VMBO goed aan, maar hebben

Nadere informatie

MEERJARENBEGROTING

MEERJARENBEGROTING MEERJARENBEGROTING 2018-2022 Ter instemming voorgelegd aan de MR d.d. 15 januari 2018 Opiniërend besproken in het Directieplatform d.d. 17 januari 2018 Ter instemming voorgelegd aan de OPR d.d. 17 januari

Nadere informatie

Factsheet Passend Onderwijs

Factsheet Passend Onderwijs Factsheet Passend Onderwijs November 2010 Inleiding Deze factsheet geeft feiten en cijfers over het passend onderwijs in Nederland. De factsheet is een vervolg op de Factsheet Passend onderwijs van januari

Nadere informatie

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap,

De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap, Regeling toelating tot praktijkonderwijs van LWOO-leerlingen en leerlingen met een indicatie voor (voortgezet) speciaal onderwijs in bijzondere gevallen. De minister van onderwijs, cultuur en wetenschap,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 497 Passend onderwijs Nr. 113 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

18 Begroting. Begroting

18 Begroting. Begroting 18 Begroting In deze bijlage wordt de begroting van samenwerkingsverband Rijn & Gelderse Vallei toegelicht. Het gaat hier niet om de basisbekostiging van alle scholen, maar alleen over de ondersteuningsbekostiging

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 8 OKTOBER 2015 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

Passend onderwijs en de herziening van de AWBZ Een handreiking voor scholen, schoolbesturen, hun samenwerkingsverbanden en gemeenten

Passend onderwijs en de herziening van de AWBZ Een handreiking voor scholen, schoolbesturen, hun samenwerkingsverbanden en gemeenten Onderwijs, ondersteuning en zorg: Passend onderwijs en de herziening van de AWBZ Een handreiking voor scholen, schoolbesturen, hun samenwerkingsverbanden en gemeenten Colofon Tekst Deze handreiking is

Nadere informatie

Samenvatting input Regiobijeenkomsten Lwoo-Pro oktober 2016

Samenvatting input Regiobijeenkomsten Lwoo-Pro oktober 2016 Samenvatting input Regiobijeenkomsten Lwoo-Pro oktober 2016 In het najaar van 2016 is een drietal regionale bijeenkomsten voor scholen en samenwerkingsverbanden georganiseerd, door OCW en het Steunpunt

Nadere informatie