STRESS. Voorkomen of genezen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STRESS. Voorkomen of genezen?"

Transcriptie

1 STRESS Voorkomen of genezen?

2 Wat is stress? Iedereen kent het en heeft er weleens mee te maken. STRESS. Tegelijkertijd is het lastig te definiëren wat stress nu precies is, aangezien we er allemaal iets anders onder verstaan. En wat voor de één, een stressvolle ervaring is, kan voor de ander juist plezierig zijn en vice versa. De beleving die wij hebben bij stress verschilt nogal per persoon. Misschien vind jij het leuk om hard een skipiste af te skiën, voor je partner kan überhaupt het feit dat ze op ski s staat al stress veroorzaken (Ja, bij mij thuis speelt dit.). *Voetnoot van partner: niet de ski s maar de vreselijke diepte onder mij. Stress is ook niet slecht, het zorgt ervoor dat we in beweging komen en in de productiestand terecht komen. Het zorgt ervoor dat we s ochtends opstaan en ons naar ons werk begeven (alhoewel blijven liggen natuurlijk ook weleens lekker is.). Komt de stress echter boven een bepaald niveau dan kan deze destructieve gevolgen hebben. De hoogte van dit niveau verschilt per persoon en daarmee is stress en de beleving daarvan individueel bepaald (hetgeen gelijk maakt dat we soms niet snappen waarom de ander zoveel stress ervaart). Om toch iets van een definitie te geven; bij stress lijkt altijd een gevoel van controleverlies te horen. Veelal doen we dit voor een deel zelf door een situatie verkeerd te interpreteren, bepaalde verwachtingen te hebben (te hoog of te laag) of een (verkeerde) conclusies te trekken naar aanleiding van zaken die ons overkomen. Als je een gebeurtenis of situatie ervaart als een redelijke, haalbare uitdaging, voel je waarschijnlijk een beetje stress. Als je een gebeurtenis als overweldigend of bedreigend ervaart, voel je waarschijnlijk veel stress. Bij dit laatste geeft dit boekje instrumenten om er beter mee om te kunnen gaan. Met de stressvolle omstandigheid (het skiën), onszelf (hoe we denken) of de gevolgen van de stress (bijvoorbeeld veel piekeren). Tegelijkertijd maakt stress ook onderdeel uit van ons leven. Soms kun je stress voorkomen, soms is het onvermijdelijk of niet in de hand te houden. Om te eindigen met een spreuk: Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de berusting om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil te zien.

3 Uitingsvormen van stress Nu we weten dat stress voor ieder mens iets anders betekent, het daarnaast sterk individueel bepaald is en een bepaald niveau van stress helemaal niet zo slecht is, is het wel goed om eens stil te staan bij de uitingsvormen van teveel stress. Wellicht herkent je jezelf in onderstaande opsomming (of een gedeelte ervan): - Drukte op je werk - Financiële zorgen - Te weinig tijd ervaren voor de dingen die je wilt doen - Teveel verantwoordelijkheid voelen voor anderen - Ziekte - Gevoelens van angst, woede of veel verdriet als gevolg van verlies van je werk door pensioen of ontslag - Veel malende gedachten hebben - Een slechte conditie hebben of een verkeerde ademhaling hebben - Constant gevoel van spanning ervaren, zonder een aanwijsbare reden - Veel conflicten hebben met je omgeving of prikkelbaar zijn - Moeheid, sufheid en lusteloosheid - Het niet voldoen aan je verwachtingen door je omgeving (je kind doet niet wat je zegt.) - Hartkloppingen, rillingen, tics en zenuwtrekjes als trilknieën (die heb ik weleens), gespannen kaken (ook gehad!) - Etc. Allerlei factoren en omstandigheden die bepalen of en in welke mate je stress ervaart en een aantal gevolgen van stress. Eigenlijk gaat het er bij stresshantering dus om manieren te leren kennen om met deze stress om te gaan. In dit boekje reik ik je een aantal praktische tools aan om met deze stress te leren dealen. Geen langdurig programma, maar praktische oefeningen die je elke dag (kort) kunt doen en waar je wellicht snel resultaat mee boekt. Het is daarin raadzaam om te kijken wat voor jou werkt en dat vol te houden. Niet elke strategie of oefening werkt voor iedereen even goed. Het gaat erom dat je methoden zoekt die ervoor zorgen dat jij minder stress ervaart. Dat kan gaan over hoe je jouw eeuwig doorgaande gedachten kunt stopzetten. Hoe je anders over jezelf kunt denken (met meer vertrouwen). Hoe je beter kunt gaan slapen of beter gaat letten op wat of wanneer je eet. Er zijn veel dikkere pillen geschreven over omgaan met stress, in die zin ben ik niet uitputtend. Ik zal op het eind nog een paar tips geven van boeken die ik het aanprijzen waard vindt.

4 Ik heb elke dag eigenlijk drie uur extra nodig! Zowel op het werk als thuis lijkt het alsof mensen te weinig tijd hebben of beter gezegd, teveel moeten doen. De druk die ligt op dingen gedaan krijgen is enorm. In tegenstelling tot wat we denken is de vrije tijd die we op dit moment hebben nog steeds evenveel als 50 jaar geleden. Weliswaar kosten sommige activiteiten ons minder tijd (bijvoorbeeld koken), maar daar zijn dan weer tal van extra activiteiten bijgekomen (de drie hobby s van je kind waar je hem of haar naar toe moet rijden). Daarnaast is het op het werk ook steeds hectischer geworden. Verandering op verandering is aan de orde van de dag. De enige constante lijkt de verandering te zijn. Reorganisaties, inkrimping en efficiënter werken zijn aan de orde van de dag. De gevolgen hiervan zijn: onzekerheid, onveiligheid en angst oftewel meer haastgevoelens, last van de rug en hoofdpijn. De zogenaamde ratrace waar we inzitten is aan de orde van de dag. Een goede manier om mensen gek te krijgen op het werk is het volgende: - Neem een willekeurig persoon met een willekeurige baan - Zorg dat er flink gepresteerd moet worden - Zorg er tegelijkertijd voor dat deze persoon zelf weinig invloed of inbreng heeft over wanneer en hoe de taak volbracht moet worden Met andere woorden de druk die voor een deel door omstandigheden wordt bepaald is niet mals. Daarnaast gaan wij daar zelf ook op een bepaalde manier mee om. Of we dat altijd even slim doen? Kijk eens naar de volgende voorbeelden. Herken je jezelf in een of meerdere van de omschrijvingen: - Mijn leidinggevende vraagt me iets te doen binnen een bepaald tijdsbestek, dat ga ik niet redden, maar ik zeg toch ja - Ik neem me voor meer te bewegen, maar er zijn telkens redenen waarom ik het niet doe - Ik maak me zorgen om wat mensen van me vinden - Ik rook en drink meer dan goed voor me is - Iemand zegt iets wat ik niet prettig vind, toch spreek ik de ander daar niet op aan - Ik plan altijd teveel activiteiten op een dag - Ook s avonds ga ik nog vaak aan het werk, waardoor ik onvoldoende ontspan

5 - Mijn mobiele telefoon laat ik altijd aan staan, ook als ik gezellig met iemand in de kroeg zit, je weet maar nooit wie er kan bellen - Ik zorg altijd goed voor anderen en minder goed voor mezelf - Ik zeg vaak ja op verzoeken van een ander - Ik weet dat ik zaken mis in mijn werk, toch onderneem ik geen stappen om de situatie te veranderen - Mijn partner (meestal een man) zou zich meer met de huishouding kunnen bemoeien, maar toch sta ik niet op mijn strepen - Ik koppel mijn gevoel van eigenwaarde vooral aan wat ik bezit, minder op wie ik ben - Als ik feedback krijg van iemand, word ik erg boos - Als ik in een lange rij voor de kassa sta, kan ik me erg opwinden - Als ik niet krijg wat ik wil (vul in: een leuke baan, een gezellige avond, een korte rij voor de kassa,.), kan ik nogal overdreven reageren - Deze opsomming is natuurlijk zo lang te maken als je zelf wilt, maar wat ik ermee wil laten zien is dat voor een groot deel onze reactie op wat ons overkomt stress veroorzaakt. Het is dus niet zozeer de gebeurtenis, maar hoe wij op deze gebeurtenis reageren die maakt dat er stress ontstaat. En dus hebben we het in dat geval over MENSELIJK GEDRAG en ai dat is lastig veranderbaar Wat levert het (wellicht) op? Hmmmm wat denk jezelf? Een betere gezondheid, meer plezier en genot, meer energie en minder zorgen. Er is ook goede stress. Een moeilijk probleem oplossen, verliefd worden een skipiste afdalen (in mijn geval en hij moet wel rood zijn). Dit geeft allemaal stress, maar wel stress die ons plezier geeft, een kick geeft! Daar willen we juist meer van, niet minder.

6 Ziekte en Stress Om in de sfeer te blijven (en wellicht nog meer urgentie bij je te kweken om echt te beginnen met een oefening -;) nog wat informatie over de eventuele effecten van stress op je lijf. Allereerst is er de reactie op spieren en andere spanningen die daarmee samenhangen. Als je stress ervaart trekken je spieren zich samen en worden ze aangespannen. Deze spierspanning heeft vervolgens effect op je zenuwen, bloedvaten en organen. Chronisch gespannen spieren kunnen allerlei aandoeningen tot gevolg hebben. Denk hierbij aan: - Kaakspanning - Hoofdpijn - Pijn op de borst en rug - Etc. Daarnaast heeft stress indirect effect op hart- en vaatziekten (duh ), zoals hartinfarcten en beroertes. Door een verhoogde bloeddruk kunnen vernauwde bloedvaten ontstaan. Een verhoogde cholesterolspiegel zorgt voor vetophoping in de aderen waardoor propjes bloed kunnen ontstaan die de aderen laten dichtslibben. Door stress neemt de kans dus toe op dit soort aandoeningen. Het heeft ook gevolgen voor je darmhuishouding, je systeem daaronder blijkt erg gevoelig te zijn voor stress. Stress zorgt ervoor dat de zuurafscheiding in je maag nadelig wordt beïnvloed. Constipatie, diarree, winderigheid en gewichtsverlies (soms wel fijn) kunnen samenhangen met stress. Daarnaast blijk dat chronische stress verkoudheid (of beter gezegd de kans op een verkoudheid/griep) kan veroorzaken. Moeten we het nog hebben over het liefdesleven, neuh toch.al warm geworden om er iets aan te gaan doen. Mooi! Wellicht is het dan goed om nog even stil te staan bij menselijk gedrag en hoe moeilijk het kan zijn om bepaalde gewoontes af te leren of nieuwe gewoontes aan te leren Maar ik presteer pas als ik stress heb. Er zijn mensen die zeggen beter te presteren onder druk. Zij houden van uitdaging, proberen grenzen te verleggen en krijgen een kick van deadlines. Veelal zijn dit workaholics, zij krijgen pas stress als ze niets hoeven. Met andere woorden ze zijn verslaafd geworden aan prikkels. Een aantal onderzoeken geven een verklaring voor dit feit. Er blijkt naast een psychologische verslaving ook een verslaving te zijn aan de adrenaline die vrijkomt in deze situatie. Dit geeft een fijn gevoel. Jezelf veranderen, kan dat?

7 De mens is een gewoontedier, zo die zit! Deze uitspraak zegt in feite dat de veranderbaarheid van ons eigen gedrag lastiger is dan we denken. Wij zijn erg goed in het doen van een inschatting van wat ons gedrag ons oplevert en wat ons gedrag ons kost. Zolang de balans doorslaat naar wat het ons oplevert, is er geen urgentie om ons gedrag te veranderen. Ons jaarlijkse voornemen om nu ècht te gaan stoppen met roken is zo n voorbeeld. Daarnaast wordt ons zichtbare gedrag voor een groot deel aangestuurd door ons onbewuste. Ons denken, maar zeker onze emoties bepalen voor een groot deel waarom we zijn zoals we zijn en doen zoals we doen. Onderstaande plaatje symboliseert dat: Wat ik waarneem Hoe ik die waarneem interpreteer Wat ik daarbij voel of geneigd ben te doen Wat mijn reactie is.. We nemen zaken waar in onze omgeving. We interpreteren vervolgens deze waarneming. Deze interpretatie zorgt voor (of wordt gevolgd door) een bepaalde emotie, waardoor we vervolgens een bepaalde reactie geven (in gedrag en in een fysiologische respons). Gedrag en fysiologisch Bijvoorbeeld: Mijn leidinggevende vraagt of ik volgende week een bepaalde taak klaar kan hebben. Ik interpreteer deze vraag als volgt: - Ik mag geen nee zeggen in dit soort situaties, want dat kost me mijn baan - Een leidinggevende spreek je niet tegen - Ik ben er om voor anderen te zorgen -.. De gevoelens die je vervolgens ervaart naar aanleiding van deze interpretatie zijn emoties die spanning met zich meebrengen (angst). Mijn respons is dat ik ja zeg tegen mijn leidinggevende (gedrag). En wellicht krijg ik wat buikpijn terwijl ik ja zeg.

8 Deze bijna automatische reactie die ik geef, gaat in een split second en speelt zich voor een groot gedeelte af in mijn onderbewuste. De metafoor van de ijsberg is een mooie om dit te symboliseren. Ons gedrag wordt voor 95% bepaald door wat er onder onze ijsberg afspeelt en feitelijk onzichtbaar is. Het lijkt alsof we rationeel en weloverwogen tot keuzes komen (zichtbaar gedrag), maar veelal gebeurd dit door allerlei interne processen die minder rationeel zijn dan ze lijken. Onze normen, waarden en overtuigingen over het leven en onszelf bepalen voor een groot gedeelte hoe we ons leven vormgeven (of beter gezegd ondergaan). Hoe dieper in onze ijsberg, hoe lastiger veranderbaar. Dus ik kan een boek lezen, waardoor ik meer kennis krijg over een onderwerp (vrij makkelijk). Wil ik een norm veranderen als afspraak is afspraak (voor sommige mensen heel belangrijk) wordt het al wat lastiger. Dit geldt ook voor onze overtuigingen. De overtuiging je moet alles perfect doen veranderen in er mag weleens iets fout gaan is niet gemakkelijk. Dit maakt dus dat ons eigen gedrag lastiger veranderbaar is dan we in eerste instantie denken We kunnen het onszelf wel makkelijker maken als we willen (!) veranderen. Als we het nut voor onszelf maar groot genoeg maken, neemt de motivatie toe. Met andere woorden als we onszelf duidelijk maken dat de redenen om te veranderen ons meer waard zijn dan de nadelen. Het vergt dus oefening om deze redenen voor onszelf inzichtelijk te maken. Daarnaast is het volgen van een aanpak die voor jou werkt meer motiverend dan een aanpak volgen die verder van je af staat. Met andere woorden, als jij het voornemen hebt om meer te gaan bewegen, maar dat het liefst alleen doet en op de momenten die voor jou het beste uitkomen, is het niet raadzaam je aan te melden bij de plaatselijke voetbalvereniging. Ga lekker wandelen na het avondeten (als de afwas gedaan moet worden).

9 Daarnaast is het handig omstandigheden te creëren waarin de verandering het beste gedijt. Alhoewel het wellicht handig is om met assertiviteit te gaan oefenen, kun je dit wellicht nog even beter niet doen bij jouw zeer dominante leidinggevende, omdat dan de kans op een succeservaring minder groot is. Daarnaast is het slim om hulp in te schakelen. Waarom alles alleen doen? Je kunt natuurlijk een coach inschakelen (zoals ik -;), maar je kunt ook je omgeving eens vertellen wat je plannen zijn. Dan kunnen zij af en toe eens instemmend hummen als je over jouw successen gaat vertellen. Of eens vragen hoe het nu zit met stoppen met roken (als jij er net weer een opsteekt). En last but not least, maak de verandering inzichtelijk voor jezelf. Visualiseer (of schrijf gewoon op) wat de verandering voor jou inhoudt, heel concreet. Hoe ben jij dan als de verandering is geslaagd, wat zijn de effecten, etc. Ik kom daar later nog op terug. Zo genoeg inleiding gehad zou ik zo zeggen. Let s cut the crap en we gaan over naar the real deal. Het aantal onderdelen dat met stress samenhangt (en de oplossingen) is enorm en teveel voor zo n e-book. Denk hierbij aan: - Timemanagement - Assertiviteit - Denken-voelen-handelen in lijn brengen - Je lijf aanpakken - Werken met je ademhaling - Duidelijke doelen stellen - Plannen - Keuzes maken - Genieten van wat is (huh?) en in het hier-en-nu blijven - Stoppen met piekeren - Duidelijker communiceren met je omgeving - Reflecteren - Masseren - Ontspannen en/of mediteren - Organiseren - Prioriteren - Etc. Dat zijn een deel van de mogelijke oplossingen. Ik wil je in de volgende paragrafen 3 oefeningen aanbieden die je direct kan gaan toepassen. Een gaat over je ademhaling, de ander gaat over visualiseren en achteruit denken de derde gaat over anders denken. Ben je er klaar voor? Veel plezier vooral!!!!!!

10 Ademhalingsoefeningen (die makkelijk te integreren zijn en zorgen voor ontspanning, joepie!) Eerst kort iets over onze ademhaling. Bij een gezonde ademhaling, adem je vooral met je buik. De adem zit dus wat lager dan de borst, bij een inademing zet je buik uit, bij een uitademing trek je je buik in. Überhaupt dit gegeven kan mensen het inzicht geven dat men al lange tijd verkeerd ademhaalt. Verkeerd (een hoge en wat snellere borstademhaling) ademen kan zijn oorzaak hebben in stress. Bij een stressreactie gaat onze ademhaling wat sneller en omhoog. Ik zal je niet teveel vermoeien met allerlei medische informatie, maar de verkorte versie is dat we teveel koolzuurgas verliezen, waardoor er daarvan te weinig in het bloed komt (en gevolgen kan hebben als: benauwdheid, druk op de stress, hartkloppingen, tintelingen in de vingers of in je mond, veel zweten, etc.) of in het ergste geval hyperventileren. HYPERVENTILATIE Lichamelijke en/of psychische klachten Gevoelens, gedachten, Angst en Spanning Daling hoeveelheid koolzuur in bloed Verkeerde ademhaling Op het moment dat je bij jezelf merkt dat je ademhaling verkeerd is (dit kun je doen door er eens 10 minuten opmerkzaam te zijn), is het wellicht aan te raden met een ademhalingstechniek aan de slag te gaan. Ik heb er twee voor je in de aanbieding. En niemand hoeft het door te hebben! Ook hier geldt, niet 1 x uitproberen, maar 2 weken uittrekken voor deze oefening en per dag 1 of meerdere keren te doen. Wat helpt is om s avonds vlak voor het slapen gaan te beoordelen wat het effect is geweest van de oefening (en dit te delen met je partner voordat deze in slaapt valt ).

11 1. Ademhalingsoefening tijdens het lopen of stilstaan (bijvoorbeeld op werk in de lift of als je terugloopt van je lunch) Tijdens het wandelen (naar en van een afspraak?) tel je in je hoofd elke stap die je zet in (van 1 naar 4 en daarna weer opnieuw). Tijdens dat tellen ben je bewust van je ademhaling, bij elke vier tellen heb je als het goed is een keer ingeademd en bij elke volgende vier stappen 1 keer uitgeademd. Let er dan ook op dat deze ademhaling vanuit je buik is. Pas je wandeltempo aan dit ritme van ademhalen aan (al een oefening op zich). 2. Oefening als je stilstaat: Als je stilstaat (bijvoorbeeld in de lift) of stilzit (achter je bureau) ga je met je aandacht naar je voeten en je voelt hoe de onderkant van je voeten contact maken met de grond. Voel hoe de zolen de vloer raken, stel je voor dat je even vastzit in de grond en laat deze ervaring even tot je doordringen. En let daarna bewust op je ademhaling, zorg dat deze langzamerhand naar je buik gaat. Weet je het nog? Inademen buik uitzetten, uitademen is buik intrekken. Ga vervolgens met (milde) aandacht naar je gedachten kijken, laat ze binnenkomen en weer rustig vertrekken. Blijf focussen op je ademhaling of ga daar weer naar terug. Soms helpt het om een zweverig, twingel twingel muziekje op te zetten als die mogelijkheid er is (geen harde rockmuziek in ieder geval). Hou dit enige tijd vol (1 a 5 minuten afhankelijk van de situatie).

12 De kracht van de visualisatie oefening die je helpen te focussen op je doel Ken je dat van die voornemens die nooit uitkomen? Dat stoppen met roken dat nooit lijkt te leuken (wel een lastige hoor), of dat ene boek dat je nog eens zou schrijven, of meer vrije tijd inplannen. Volgens diverse schrijvers, goeroes, ja zelfs wetenschappers lijkt de kans van slagen toe te nemen als we onze droom of ons doel visualiseren. Dus hoe helderder het plaatje in ons hoofd, hoe meer kans van slagen. Dus hoe scherper je intentie is verwoord, hoe eerder deze zal uitkomen is de gedachte. Ook met het aanpakken van je stress kan het raadzaam zijn deze aanpak, en beter nog de uitkomst daarvan te visualiseren voor jezelf. Bij visualisatie is het belangrijk om zoveel mogelijk gewaarwordingen van zien, voelen, ruiken en proeven te beleven. Denk aan de details van de omgeving (strand, bomen, golven, dieren, zonneschijn, wind etc), alle fysieke reacties, reacties van collega's, publiek of anderen betrokkenen en stel je voor hoe je jezelf voelt als je droom of doel is uitgekomen. Dus voordat je je scala aan oefeningen inzet (bijvoorbeeld de ademhalingsoefening of het voornemen om minder stress op je werkdag te ervaren) formuleer je je doel: - Een rustige en ontspannen werkdag - Gestopt met roken en al zijn voordelen - Een gezondere ademhaling met al zijn voordelen Ga zitten of liggen, sluit je ogen en breng je aandacht naar je ademhaling. Word je bewust van elke inademing en uitademing. Laat je ademhaling vanzelf gaan en probeer deze niet te sturen. Neem waar hoe de lucht langzaam door je neus naar binnen gaat, je longen vult en weer naar buiten gaat (via het buikje) Tel een paar ademhaling om lekker diep meditatief te ontspannen. Als je na een paar ademhalingen je lekker op je gemak en ontspannen voelt begin je met de visualisatie. Visualiseer je dat de droom of doel helemaal uitkomt of uitgekomen is. Let op alle details als hoe het in de werkelijkheid zou gaan als je droom uitkomt. Probeer een zo duidelijk mogelijk mentaal beeld te vormen en geniet ervan. Zie het voor je dat alles gelukt is. Voel de blijdschap en zie de reacties van anderen.

13 Probeer al je zintuigen te betrekken. Ruik, smaak, kijk en voel tot in de diepste details. Hoe doe je zelf, hoe doen de anderen, hoe ziet je omgeving eruit, wat voel je. Geniet van elk moment en als er toch twijfels komen accepteer deze en laat ze los. Laat dan de visualisatie los en zeg in je gedachten bijvoorbeeld: Ik ben dankbaar voor alles wat ik doe. Ik ben helemaal gelukkig en gezond. (een beetje gek om te doen, doe het toch maar ) Breng daarna langzaam de aandacht terug naar de rest van je lichaam en de geluiden in de kamer. Beweeg een beetje, stretch je spieren wat en open je ogen. Klaar!!

14 Je interpretaties, denken, overtuigingen wijzigen, kan dat? Volgens Albert Ellis wel. Hij was de grondlegger van de RET oftewel de Rationale Emotieve Therapy. Therapie, hoor ik je denken? Ja, inderdaad als het gaat over ons eigen denken noemen we het al snel therapie. Inmiddels wordt het ook veelvuldig gebruikt in trainingsland en noemen we het rationele emotieve training (slim he.). De achterliggende theorie is dat niet dat wat (de gebeurtenis) we zien maakt hoe we ons voelen en gedragen, maar onze interpretatie (oftewel ons denken) over die situatie de basis is voor onze respons (oftewel ons gedrag). Met andere woorden onze eigen belevingswereld, ervaringen, emoties, gedachten bepalen voor een groot deel hoe we reageren op wat ons overkomt. Ja natuurlijk, zul je denken (oeps daar is hij al ). Echter in sommige situaties is ons denken zo krachtig en minder rationeel dan wat je vanuit de feitelijke gebeurtenis zou mogen veronderstellen, dat we dientengevolge ook wat overtrokken (of irrationeel) reageren. Met andere woorden onze emoties of ons gedrag passen niet bij de gebeurtenis die ons overkomt. En jij denkt, dat gebeurd mij nu nooit? Hmmmm.kijk dan eens naar de volgende beschrijving. De rationalisaties of overtuigingen die bij veel mensen voorkomen zijn: Rampdenkers: als er iets gebeurt, dan staat dat gelijk aan een ramp. Nogal fatalistische gedachten over wat er kan gebeuren, flink wat beren op de weg zien. Kunnen goed overdrijven en drama maken. Het zijn de muggen die tot olifanten uitgroeien. als... gebeurt, dan is dat een ramp als... gebeurt, dan is dat verschrikkelijk als... gebeurt, dan overleef ik dat niet Perfectionisme: alles wat ik doe, moet helemaal perfect zijn. Zij creëren constant gevoel van spanning er hangt in figuurlijke zin een zwaard boven hun hoofd dat zij er zelf hebben neergehangen. Spanning om te falen, vermijding kan dan het gevolg zijn. ik MOET altijd alles perfect doen als ik het niet goed doe, dan ben ik een enorme loser/sukkel/nitwit... als ik het niet goed doe, dan vergeef ik mezelf dat nooit!

15 Love-junk: verslaafd zijn aan de liefde van anderen, willen graag aardig gevonden worden door iedereen en kunnen daarin grenzeloos zijn. Overbezorgd over het idee dat iemand hen niet mag. Fijn natuurlijk als iedereen je gedrag waardeert, maar het kan nogal een overdrijving zijn om te stellen dat iedereen je aardig MOET vinden. Iedereen MOET mij aardig vinden Als iemand mij niet aardig vindt, dan kan ik daar niet mee omgaan Als mensen mij niet aardig vinden, dan blijft er niets van mij over De dwingeland: iedereen moet zich aan mijn norm houden en de wereld moet volgens mijn norm in elkaar zitten. Denk hierbij aan rechtvaardiger, respectvoller, etc. Vinden het lastig de controle los te laten of überhaupt het idee dat anderen anders mogen denken. Iedereen moet met 2 woorden spreken Dieven zouden niet mogen bestaan Alle docenten moeten alle studenten gelijk behandelen Het Slachtoffer (Lage frustratietolerantie): letterlijk: niet kunnen omgaan met je eigen frustraties. Dat lukt mij nooit, dat is veel te moeilijk, dat is onverdraaglijk, de wereld is tegen mij. Alles is zwaar, de wereld is tegen mij, alles wat fout kan gaan gebeurt mij altijd. Zij reageren sterk emotioneel als iets tegenzit. Als... gebeurt, dan kan ik dat niet verdragen Iedereen gaat expres in de file staan om mij dwars te zitten Deze tentamenstof is veel te veel, ik krijg het nooit onder de knie Met andere woorden, als je jezelf herkent in een of meerdere van bovenstaande omschrijvingen (ik ook hoor -;) of afgeleiden daarvan (en dus af en toe over emotioneel kunt reageren), zou het raadzaam kunnen zijn de volgende oefening eens te doen. Je zou de komende week eens een aantal gebeurtenissen die je zijn overkomen, met behulp van onderstaand schema voor jezelf uit kunnen werken. Als je dit een week of twee weken gedaan hebt, kun je vervolgens eens reflecteren op welke gedachten je vaak terug ziet komen en of je deze gedachten kunt veranderen. En als er dan een gebeurtenis is, deze nieuwe gedachte eens te laten opkomen en tegen jezelf te zeggen. Veel plezier!

16 Stappenplan (altijd weer die stappenplannen.) Stap 1 : Beschrijf de situatie De eerste stap is om helder, feitelijk en zonder waardeoordeel (objectief) op te schrijven wat de feitelijke situatie is. Bijvoorbeeld: Je man komt moe thuis, jij bent ook moe. Hij ploft op de bank en vraagt of het eten klaar is (hij doet überhaupt wat te weinig in de huishouding). Je zegt nee, het is nog niet klaar en gaat aan de slag zonder hem te vragen of hij wil helpen. Beschrijving situatie: Man, partner, moe, vraagt of het eten klaar is. Stap 2: Beschrijf je gevoelens en gedrag Vervolgens beschrijf je wat je gevoelens (blij, boos, bang, bedroefd) en gedrag in die situatie waren (de C) Gedrag Emoties Ik zei nee en ging koken Ik ben boos dat ik nee heb gezegd en ben gaan koken (boos) Ik ben verontwaardigd dat hij niet ziet dat hij me kan helpen Ik ben bang om hulp te vragen (bang) Nu gaat het erom het gedrag of de emotie eruit te halen, waar je het meeste last van hebt. In dit geval is dat de eerste en derde C: Ik zei nee. Ik had nee moeten zeggen, maar vervolgens om hulp moeten vragen. Dat is de C waar we mee aan de slag gaan. Stap 3: Beschrijf je gedachten Nu gaat het erom, de gedachten (B) op te sporen die ervoor hebben gezorgd dat je geen hulp hebt gevraagd. Plaats je terug in de situatie (doe net alsof je man weer op de bank ploft) en kijk dan welke gedachten er bij je opkomen. Stel jezelf de vraag: wat zou ik of wat zou een ander in die situatie gedacht kunnen hebben. Voorbeelden: Straks wordt mijn man boos op mij als ik om hulp vraag. Wie ben ik om hulp te vragen. Hij zal wel moe zijn, als ik nu even snel wat kook, hebben we (heeft hij) nog een fijne avond. Ik kan het beste zelf koken, als hij kookt wordt het minder lekker, etc.

17 Nu is belangrijk de gedachten eruit te halen, die hebben geleid tot de C, waarvan je het meeste last hebt. In het bovenstaande geval de gedachten die maakten dat je geen hulp vroeg terwijl je dit eigenlijk wel wilde. Stap 4 beschrijf het gewenste gedrag De volgende stap is om te beschrijven wat je wél wilt in dezelfde situatie. De situatie verandert dus niet, je wilt leren om in voor jou lastige situaties effectiever te handelen. Het gewenste gedrag moet wel reëel zijn. Dus in dit voorbeeld b.v. Ik zou het fijn vinden als je me even helpt met koken Als je de gewenste C hebt bedacht probeer dan ook uit hoe het voelt door je voor te stellen dat je het gewenste antwoord moet geven aan Jan uit het voorbeeld, voelt het goed noteer dan de gewenste C. Voelt het niet goed bedenk dan welk gedrag voor jou wel haalbaar en gewenst is. Stap 5: Daag je ineffectieve gedachten uit Er bestaan effectieve en ineffectieve gedachten. De gedachten die leiden tot je ongewenste gedrag zijn de ineffectieve gedachten. Bij stap 3 hebben we de ineffectieve gedachten opgespoord, die ertoe leidden dat je nee ging zeggen, terwijl je hulp zou willen vragen bedoelde. Deze gedachten waren: Je mag niet om hulp vragen, wie ben ik om hulp te vragen Ik kan zelf het beste koken Stap 5 is het uitdagen van deze ineffectieve gedachten. Uitdagen houdt in dat je kanttekeningen bij je eigen gedachten gaat plaatsen, waardoor ze niet langer logisch zijn. Je moet je ervan losweken. Omdat het ingesleten gedachten zijn kerngedachten - kost dit tijd en moeite. Pas als je je oude gedachten hebt losgelaten, doordat je bent gaan inzien dat ze onlogisch of niet helpend zijn, kun je nieuwe effectieve gedachten gaan bedenken. Het uitdagen van je gedachten kan met drie soorten vragen: Vragen naar de feiten: klopt wat ik denk met de feiten die mij bekend zijn? Doelmatigheidsvragen: helpt deze gedachte mij om mijn doel, de gewenste C te bereiken? Filosofische vragen: hoe verhoudt deze gedachte zich tot mijn andere opvattingen? Is het een logische gedachte?

18 Laten we gaan kijken hoe je je gedachten kunt uitdagen bij de eerste, als ik hem om hulp vraag is dat zwak en daarnaast ik kan het zelf het beste Wat voor vragen zou je hierbij kunnen bedenken? Weet ik dit zeker? (feiten) Ken ik mensen die om hulp vragen? Zijn deze mensen zwak? (feiten) Ken ik mensen die een om hulp vragen en niet zwak zijn? (feiten) Stel dat ik hem om hulp vraag, is dat dan zo erg? Waarom is het zo erg, als ik hem om hulp vraag? (filosofisch: logische gedachte) Wat is in het leven echt verschrikkelijk? Stel dat ik hem om hulp vraag, is dat dan net zo verschrikkelijk? (filosofisch) Op een schaal van 1 tot 100, wat is het verschrikkelijkste wat ik kan bedenken? (filosofisch) Stel dat ik om hulp vraag, is dat dan reden voor mij om mijn leven te beëindigen? Om te stoppen met mijn studie? Om mijn relatie te beëindigen? Dus hoe verschrikkelijk is het nu precies? (filosofisch) Is het echt zo dat ik beter kan koken dan mijn man, zijn er gerechten die hij lekkerder maakt (filosofisch) Etc. Een van de krachtigste uitdagers is humor. Als je met behulp van een dosis humor en overdrijving je oude gedachten gaat bekijken, dan ga je vanzelf relativeren. Stap 6: Vervang je ineffectieve gedachten door effectieve gedachten Als je gedachten zijn losgeweekt, zie je in dat ze niet kloppen óf dat ze je niet verder helpen. Kortom, je kunt er niks mee. Op naar andere, productieve gedachten! De enige vraag hierbij is: Welke gedachte zou mij kunnen helpen om tot mijn gewenste gedrag te komen? In dit geval dus: welke gedachte helpt mij om te zeggen: Ik wil graag om hulp kunnen vragen en los kunnen laten dat ik de beste ben. Kijk naar je oude gedachten en bedenk welke gedachte beter helpt. Bijvoorbeeld:Ik mag anderen om hulp vragen. De ander kan ook lekker koken. Er

19 mag ook voor mij gezorgd worden als ik moe ben. Het leven is geven en nemen, ik mag ook nemen als dat voor mij goed voelt, etc. Vervang moeten door willen De gouden tip hierbij is: Vervang moeten door willen. Dus Ik moet alles perfect doen wordt ik wil alles perfect doen. Proef het verschil. Bijna altijd zit 'm de irrationaliteit in het té veel van iets. Dat té veel van iets is het al vaker genoemde waardeoordeel. Dus verzacht je gedachte, zwak je uitspraak af. Dan ben je er vaak al. Als Jan mij niet aardig vindt, is dat verschrikkelijk wordt dan Als Jan mij niet aardig vindt, vind ik dat lastig, maar ik zal het wel overleven. Stap 7: Check of het werkt Doe je ogen dicht. Stel je de situatie voor. Jan komt naar je toe en vraagt of hij je aantekeningen mag kopiëren. Jij wilt nee zeggen maar vindt dat moeilijk. Je zegt tegen jezelf: Zie eerdere positief geformuleerde gedachten En je zegt vervolgens tegen je man dat je het fijn vindt als hij je zou helpen. Doe je ogen weer open. Werken deze nieuwe gedachten? Helpen ze? Springt er 1 gedachte uit die je het meeste helpt? Of komen er nog andere gedachten op, die je beter helpen? Stap 8: Oefenen De laatste stap is niet moeilijk maar vergt discipline. Je moet echt veel oefenen wil je blijvend baat hebben bij de RET. Dat is ook wel logisch: je oude gedachten zijn er misschien wel gedurende je hele leven ingesleten. Dan doe je niet even een oefeningetje en húps, je hebt nieuwe, effectieve gedachten. Het kost wel iets meer dan dat.

20 Het onderstaande schema kun je gebruiken om een paar weken bij te houden welke ervaringen jij hebt en welke consequenties deze hadden op jou. Gebeurtenis Gedachten Gevoel Gedrag gevolg Wat/waar/wie/hoe/datum (objectief) (Subjectief) Boos/blij/bedroeft/bang Korte termijn: Lange termijn: Als je na een tijd merkt dat je wat extra ondersteuning zou kunnen gebruiken, kun je de online cursus op kopen of zoek je meer persoonlijke aandacht dan zou je voor individuele begeleiding kunnen kiezen. Maar vooral.. Veel plezier!

RET...Wat is het? Iedereen heeft wel eens last van zichzelf. Zit zichzelf in de weg, of baalt ervan dat hij dingen niet anders heeft gedaan.

RET...Wat is het? Iedereen heeft wel eens last van zichzelf. Zit zichzelf in de weg, of baalt ervan dat hij dingen niet anders heeft gedaan. Rationele Effectiviteits Training (RET) "Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover." - Epictetus (filosoof, 55-135 n. Chr.) Wat is RET? De Rationele Effectiviteits Training

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt en met bronvermelding.

Nadere informatie

WERKBOEK VOOR COACHING

WERKBOEK VOOR COACHING WERKBOEK VOOR COACHING door Mieke Voogd 2013 Mieke Voogd (5e herziene versie, geringe inhoudelijke wijzigingen, digitale vorm) Omslag: Vormgeving: Uitgeverij: Frank Straatman (www.frankstraatman.nl) Mieke

Nadere informatie

WELKOM BIJ PLEZIER IN UITVOERING!

WELKOM BIJ PLEZIER IN UITVOERING! WELKOM BIJ PLEZIER IN UITVOERING! Welke functie je ook hebt, hoe lang of veel of vaak je ook werkt Het is goed om na te gaan hoe het zit met jouw werkplezier en werkdruk. Geef en krijg je genoeg energie?

Nadere informatie

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS Cursus gezond omgaan met stress 1998 Rob Olk Pagina 1 Cursus gezond omgaan met stress Deze training gaat over stress. U zult leren hoe stress in goede banen te leiden en

Nadere informatie

deel a organiseren 11 Inleiding deel A Organiseren: Hoe ga ik om met tijd en stress? 1 3 1 Gripopstress 15 2 Gripoptijd 30 deel b zelfmanagement 43

deel a organiseren 11 Inleiding deel A Organiseren: Hoe ga ik om met tijd en stress? 1 3 1 Gripopstress 15 2 Gripoptijd 30 deel b zelfmanagement 43 Inhoud Inleiding 7 deel a organiseren 11 Inleiding deel A Organiseren: Hoe ga ik om met tijd en stress? 1 3 1 Gripopstress 15 2 Gripoptijd 30 deel b zelfmanagement 43 Inleiding deel B Zelfmanagement: Welke

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1 Albert Sonnevelt minicursus: leven zonder stress deel 1 1 minicursus: leven zonder stress STRESS inleiding 2 STRESS Het lijkt of je het voortdurend van iedereen die je kent hoort: Ik ben ZO gestresst!.

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt. Stop uitstelgedrag. Albert Sonnevelt

Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt. Stop uitstelgedrag. Albert Sonnevelt Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt Stop uitstelgedrag Albert Sonnevelt 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Uitstelgedrag? 3 Hoofdstuk 2 - Uitstellen is menselijk 16 Hoofdstuk 3 - Leer keuzes maken 28 Hoofdstuk

Nadere informatie

De VrijBaan Empowerment Methode - Oefeningen. O Impact O Betekenis O Positief identiteitsgevoel

De VrijBaan Empowerment Methode - Oefeningen. O Impact O Betekenis O Positief identiteitsgevoel Persoonlijk netwerk Component(en): X Competentie X Zelfbeschikking O Impact O Betekenis O Positief identiteitsgevoel X Groepsoriëntatie Vaardigheden oefenen Bewustwording Samenwerking Doelen 1. De deelnemer

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Leren leven met pl zier

Leren leven met pl zier Leren leven met pl zier De handleiding Tom Cox Voorwoord In hun identiteitszoeken stellen heel wat jongeren zich de cruciale vraag wie ben ik? Slechts in interactie met zichzelf en anderen kunnen ze geleidelijk

Nadere informatie

Jij bent de createur van je eigen leven!

Jij bent de createur van je eigen leven! 1 Jij bent de createur van je eigen leven! Online cursus Communicatie en Persoonlijke Effectiviteit Les 1 Pagina 1 AWAKENER E-COURSE - LES 1 COMMUNICATIE & PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT Online cursus Communicatie

Nadere informatie

Koen de Jong. Bram Bakker. Verademing. Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen

Koen de Jong. Bram Bakker. Verademing. Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen Verademing Koen de Jong Bram Bakker Verademing Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2011 Nova Zembla_135x210 20110318 13:58 Pagina

Nadere informatie

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen... Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...4 Afleidende gedachten...4 Concentratiestoornissen...5 Depressieve

Nadere informatie

info@gortcoaching.nl gortcoaching.nl kvk 62827839

info@gortcoaching.nl gortcoaching.nl kvk 62827839 Vitaliteitstraining Iedereen wil zich vitaal voelen. Geen last van belemmerende gedachten, in balans zijn en genoeg levensenergie om te stralen: zowel op werk- als privé- gebied. Klinkt dit te mooi om

Nadere informatie

Dictaat Studiemanagement

Dictaat Studiemanagement Onderwijs en Studenten Service Centrum Dictaat Studiemanagement Where innovation starts Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Leren & Studeren 3 3. Leerstijlen 5 4. Doelen Stellen 7 5. Planning & Tijdsbesteding

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Hand out behorende bij de training Klantgerichte communicatie Itasc Nederland B.V. Sint Gerardusplein 26 33 5644 NG EINDHOVEN 040 2115020 www.itasc.nl Itasc Nederland B.V. WTC Amsterdam Toren C, Level

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Persoonlijk

Nadere informatie

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25 Communicatie Beschikbaar gesteld door van Amerongen berging Inhoud Inleiding... 2 1 Feedback... 12 2 Assertiviteit... 18 3 Omgaan met conflicten... 21 4 Conflicthantering... 25 5 Omgang met agressie en

Nadere informatie

NMI registermediator. Trainer geweldloze communicatie. Gecertificeerd V-Cirkel Coach. Aangesloten en erkend door:

NMI registermediator. Trainer geweldloze communicatie. Gecertificeerd V-Cirkel Coach. Aangesloten en erkend door: NMI registermediator Trainer geweldloze communicatie & Gecertificeerd V-Cirkel Coach Aangesloten en erkend door: 2 0 1 1 M i c h a e l S c h u l z e w w w. a d a c t a - m e d i a t i o n. n l Pagina {2

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Veerkracht in je werk. Werkboek voor zelfonderzoek en actie

Veerkracht in je werk. Werkboek voor zelfonderzoek en actie Veerkracht in je werk Werkboek voor zelfonderzoek en actie Welkom Veerkracht in je werk Werkboek voor zelfonderzoek en actie Leren heeft een persoonlijk karakter. Wij vinden dat daar een persoonlijke aanspreekvorm

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie