Projectplan. EU Team Moneymachine

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectplan. EU Team Moneymachine"

Transcriptie

1 Projectplan EU Team Moneymachine

2 Introductie Op weg naar één groot Europa, is het belangrijk om onze mede-europeanen te begrijpen. Wanneer je in Europa woont ben je in mijn optiek gezegend. De Eurocrisis bracht echter een eind aan enorme economische voorspoed. Hierdoor moesten de overheidsuitgaven van de lidstaten kritisch onder de loep genomen en bijgesteld worden. Populistische partijen gebruiken de verschillen voor meestal negatieve berichten om hun achterban te overtuigen van polariteit binnen Europa. Ik ben sceptisch over de kwade bedoelingen die als dusdanig worden geopperd, omdat ik ervan overtuigd ben dat keuzes die landen maken hebben vrijwel altijd een logische verklaring. Zo bepaalt de ligging van een land bijvoorbeeld de uitgaven op het gebied van defensie of integratie. Andere landen hebben veelal profijt van dat soort uitgaven, zonder dat het hen direct iets kost. Aanleiding Regelmatig hoor ik opmerkingen in de media en uit de politiek over dat de Grieken allemaal een uitkering hebben, dat de Italianen allemaal corrupt zijn en dat Duitsers enkel uit zijn op macht. Ik vroeg me af waar al deze berichten op gebaseerd waren. Een goede onderbouwing bij deze berichten blijft namelijk vaak uit. Er is veel onrust aan de grenzen van Europa, zoals problematiek rond asielzoekers die over de middellandse zee naar Italië en Spanje trachten te komen, onrust in Oost-Europese landen met Rusland en de onrust vanuit het Midden-Oosten. Bij de beoordeling van nieuwe pakketten economische maatregelen, die vanuit de Europese Unie wordt opgelegd worden die zaken eigenlijk nooit besproken. Tot mijn verbazing is het erg lastig om hier juiste informatie over te vinden. Terwijl dit juist cruciaal is om een goede genuanceerde opinie te kunnen vormen over onze mede-europeanen. Ik vind het vreemd dat hier nog geen (online) tool voor bestaat.

3 Project Het project EU Team Moneymachine (werktitel) is een web-based dynamisch platform waarmee de overheidsbeslissingen van Europese lidstaten inzichtelijk gemaakt en onderzocht kunnen worden. Het platform behelst een interactieve datavisualisatie waar per land de overheidsuitgaven opgesplitst zijn en in (logische) sectoren gevisualiseerd worden. De bronnen worden opgesplitst in enerzijds harde statistische data afkomstig van Eurostat en anderzijds subjectieve zachte crowdsourced data van bezoekers. Vergelijkingen zijn door iedereen uit te voeren, maar met name interessant voor bepaalde beroepsgroepen, zoals politici, onderzoekers en journalisten. Dit biedt een onuitputtelijke bron voor Europarlementariërs en journalisten, maar ook voor burgers om begrip te krijgen voor de geldstromen binnen de individuele EU landen. De belangrijkste uiting van het project is een interactieve kaartapplicatie op een openbare website. Binnen de kaartapplicatie kunnen de bezoekers onderzoek doen naar de overheidsuitgave van Europese landen en deze vergelijken met die van andere Europese landen. Zonder verdere toelichting verdwaal je in de grote hoeveelheid data. Daardoor ben je snel geneigd op zoek te gaan naar bevestiging van persoonlijke aannames. Om vanuit de cijfers een goede conclusie te kunnen trekken is meer onderbouwing nodig. Om dit te faciliteren is er een feedback functie in de website aanwezig. Een gebuiker van de website (dus een inwoner, maar bijvoorbeeld ook een journalist of onderzoeker) kan met deze functie een toelichting geven op de data in de website. Hiermee wordt de data verrijkt. Er zijn veel voorbeelden, zoals Wikipedia, waar is aangetoond dat crowdsourcen van een online database werkt. Uiteindelijk kun je op de website naast de verdeling ook de reden van bepaalde overheidsuitgaven terugvinden. Wanneer de website goed gevuld is met toelichting op de datapunten kan het platform fungeren als naslagwerk voor zowel harde als zachte data en informatie.

4 Data Het project is in eerste instantie gebaseerd op harde data. Hiervoor heb ik verschillende datasets gevonden afkomstig van Eurostat, het statistiek bureau van de Europese Unie. De meest actuele data is van het jaar Ons systeem wordt opgebouwd op een wijze dat deze data eenvoudig te updaten is wanneer er nieuwe data voorhanden is. De data is onderverdeeld in generieke onderwerpen, waardoor het tussen lidstaten vergelijkbaar is. De thema s zijn als volgt gespecificeerd: GDP in millions of Euro %GDP Government Expenses General public services Defence Public order and safety Economic affairs Environment protection Housing and community amenities Health Recreation Culture and religion Education Social protection Na een kort data-onderzoek blijkt dat er op sommige van deze onderwerpen er geen noemenswaardig onderscheid bestaat tussen de verschillende lidstaten. Deze conclusie, samen met het feit dat deze hoeveelheid onderwerpen voor ruis zorgt, heeft mij doen besluiten om enkele kleine onderwerpen samen te voegen onder de noemer other. De definitieve lijst zal dan bestaan uit: General public services Defence Public order and safety Economic affairs Health Education Social protection Other De data is verzameld en opgeschoond voor gebruik in de website.

5 Landen Er moet nog een definitieve keuze gemaakt worden over welke landen in het project geïncorporeerd worden. Er is data beschikbaar van alle 28 EU lidstaten alsmede van landen die veel met Europa te maken hebben zoals IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Er kan gekozen worden om een zo coherent mogelijk beeld te geven van Europa als een geheel, zonder expliciet te focussen op EU-lidstaten of Eurolanden. Hierover is nog geen beslissing genomen Taal Om zoveel mogelijk Europeanen die actief op internet zijn te bereiken met het project, zal de site uitsluitend in het Engels zijn. Dit is de meest gesproken taal binnen Europa en op internet. De data is tevens uit een Engelstalige bron. Voorlopig Schetsontwerp Vanaf de volgende pagina wordt er door het voorlopige schetsontwerp heengelopen en toegelicht.

6 Homepage Op de homepage is een grafische weergave zichtbaar van de landen waar het project om draait. Rechts is er een legenda van de verschillende thema s en een eenvoudige navigatie. Grafiek op de kaart De landen zijn aanklikbaar, waarna er een donut-grafiek wordt getekend. In deze grafiek staan de percentuele uitgave per thema. Door met de muis over een sectie te gaan zie je een kader met het percentage overheidsuitgave wat aan dat thema uitgegeven wordt samen met de data-feedback van een eerdere bezoeker van de website. Met een knop boven de legenda is deze grafiek van percentage om te zetten naar euro. Hierdoor zal het BBP van het land gereflecteerd worden in de donut. Hiermee kun je de economische verhouding tussen landen vergelijken.

7 Thema s uitgelicht Onder de kaart is een reeks grafieken te zien per thema. Hier kun je landen per thema vergelijken. In het tekstkader links van de grafiek wordt uitleg gegeven wat er allemaal binnen dit thema valt. Per thema ontstaat er op deze manier gelijk een ranglijst per thema, wat vergelijken goed mogelijk maakt. De hoogte van de balken is relatief aan elkaar, omdat de verhouding tot elkaar interessanter is dan de werkelijke uitgaven. Door middel van een mouse-over functie kan er gezien worden om welk land het gaat. Wanneer er een land geselecteerd is wordt het tekstkader gevuld met toelichtingen van dat land op dat thema. Hier zal ook een knop zijn om je eigen feedback toe te voegen.

8 Vergelijken Vanaf de kaart op de homepage kan er een selectie worden gemaakt worden landen die je wilt vergelijken. Wanneer je selectie compleet is kun je door op de knop [compare selection] te klikken op dit scherm komen. Hier zie je de geselecteerde landen in beeld zodat er vergeleken kan worden per thema. Ook kunnen er eenvoudig extra landen aan de selectie worden toegevoegd. Vanaf hier kun je eenvoudig navigeren naar de specifieke pagina van een land.

9 Per land Vanaf de kaart op de homepage kan er een kader of pagina geopend worden waarin alle data en feedback van één land teruggevonden kan worden. Feedback Door middel van een formulier kan er zelf feedback worden toegevoegd. Dit formulier is bereikbaar via alle plekken waar de feedback leesbaar is. In eerste instantie zal dit ongemodereerd kunnen worden toegevoegd aan een datapunt. Mocht hier misbruik van gemaakt worden, kan dit altijd nog veranderen.

10 Functionele eisen In de tool kan op interactieve wijze zichtbaar worden gemaakt hoe de verschillende budgetten per land aan elkaar zijn gerelateerd. Het doel is om de gebruiker intuïtief de website te laten gebruiken aan de hand van een eenvoudige navigatie: aantrekkelijk, functioneel en bruikbaar. Technische eisen Voldoet aan de laatste web richtlijnen Device onafhankelijk Moderne webbrowser onafhankelijk Ondersteunt IE9 en hoger OS platform onafhankelijk Ontwikkeld op basis van open standaarden Krachtige webserver via hosting provider, welke ISO gecertificeerd is en is gevestigd binnen de EU landgrenzen of binnen de landsgrenzen van landen die zich conformeren aan de richtlijnen voor databescherming van de EU (richtlijn 9546/EG).

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Handleiding. Support & Helpdesk

Handleiding. Support & Helpdesk Handleiding Support & Helpdesk Inhoudsopgave Handleiding... 1 Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Wat is de Techtwo helpdesk?... 3 Waarom gebruikt Techtwo deze helpdesk?... 3 Waarom deze handleiding?...

Nadere informatie

Rapportage Usability Test

Rapportage Usability Test Rapportage Usability Test Waddenzee.nl MetrixLab Martijn van Loon & Diewerke Ponsen juni 2011 Inhoudsopgave Management samenvatting 3 Inleiding 5 Uitstraling en algemene indruk 8 Navigatie & structuur

Nadere informatie

15 Redenen. Om voor WordPress te kiezen. www.benniemellies.nl

15 Redenen. Om voor WordPress te kiezen. www.benniemellies.nl 15 Redenen Om voor WordPress te kiezen www.benniemellies.nl Een overzicht met 15 redenen om voor WordPress te kiezen. De vrije weblog software gebruikt door 17% van alle websites ter wereld. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw

Social Media in de Tuinbouw. Social media in de Tuinbouw Social media in de Tuinbouw Inleiding: Dit onderzoek is uitgevoerd door Jan-Peter Steetskamp, in opdracht van Mariëlle van Leeuwen, zelfstandig professional op het gebied van marketing en online communicatie

Nadere informatie

Usabilityonderzoek website Wenckebach Ontwikkelplatform

Usabilityonderzoek website Wenckebach Ontwikkelplatform Usabilityonderzoek website Wenckebach Ontwikkelplatform Renze Post Wenckebach Ontwikkelplatform, UMCG Communicatiesystemen, Hanzehogeschool Groningen Groningen, 11 maart 2008 Wenckebach Ontwikkelplatform

Nadere informatie

Project Management Platform

Project Management Platform Project Management Platform DOOR: Tom Toepoel 500626363 BEGELEIDER: Peter Buis COLOFON Auteur: Tom Toepoel Studentnummer: 500626363 Email: tomzoomers@gmail.com Opleidingsinstituur: Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

BSc-project: Geautomatiseerde webstatistiekanalyse & websiteprestatie-indicatie

BSc-project: Geautomatiseerde webstatistiekanalyse & websiteprestatie-indicatie BSc-project: Geautomatiseerde webstatistiekanalyse & websiteprestatie-indicatie Hoe kunnen beheerders die gebruik maken van het Content Management Systeem van Content Power een beter inzicht krijgen in

Nadere informatie

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Cliënt in beeld Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Document nr. 13019 Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Procesbeschrijving...

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 28, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 1 2 Probleemstelling & Doelstelling 2 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1

Dank u om Morningstar.nl te kiezen als uw beleggingspartner. Website GebruikersGids 1 Morningstar.nl GebruikersGids NEDERLANDS 2010 ß Website GebruikersGids 1 Op de Morningstar Website vindt u snel objectieve en onafhankelijke informatie over de duizenden beleggingsfondsen die op de Nederlandse

Nadere informatie

Voorspelling van aandelenkoersen op. basis van nieuwsberichten

Voorspelling van aandelenkoersen op. basis van nieuwsberichten Voorspelling van aandelenkoersen op basis van nieuwsberichten Michael van Kempen (283858) Bachelorscriptie Informatica & Economie Begeleider: dr. ir. J. van den Berg Juli 2006 1. Introductie... 3 1.1 Het

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Beste lezer, In dit E-book vindt u een aantal van de gepubliceerde artikelen van SEOcenter.nl uit het jaar 2010. Deze artikelen zijn op logische

Nadere informatie

Toewijzen van knoppen, dashboards & privileges

Toewijzen van knoppen, dashboards & privileges Toewijzen van knoppen, dashboards & privileges Voor meer informatie, kijk op www.newbase.nl Newbase BV, Hardwareweg 16 1033 MX AMSTERDAM Tel.: 020-6 111 444 pagina 1 van 29 Inhoudsopgave 1 Introductie...3

Nadere informatie

INHOUD. IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 421411 Email: info@iq-leads.

INHOUD. IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 421411 Email: info@iq-leads. INHOUD INLEIDING... 3 TIP 1: DOELGROEPOVERZICHT... 4 TIP 2: WAAR KOMEN UW BEZOEKERS BINNEN?... 5 TIP 3: HOE KOMEN BEZOEKERS BINNEN?... 8 TIP 4: FILTERS... 9 TIP 5: GOAL TRACKING... 10 TIP 6: INTELLIGENCE

Nadere informatie

Gabriël VermogensPlan

Gabriël VermogensPlan Gabriël VermogensPlan Gabriël heeft een aantal samenstellingen van beleggingen gemaakt die gebaseerd zijn op haar eigen beleggingsbeleid -en strategie. Hieronder geven wij een toelichting over het onderwerp

Nadere informatie

Concversieplan Greenwheels

Concversieplan Greenwheels Concversieplan Greenwheels - Design for conversion - Chantal Aafjes 0834273 CMD3b INHOUDSOPGAVE CONTENTS Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Profiel en context van de doelgroep 4 Doelstellingen voor GREenwheels

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem

Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Het succesvol implementeren van een standaard softwaresysteem Bachelorthesis J.N. Zwikstra - 265948 Economie & Bedrijfseconomie Erasmus Universiteit Rotterdam Begeleider: prof. dr. G.J. van der Pijl Meelezer:

Nadere informatie

Xboxworld Redesign. Lars Hoekstra. NHL Leeuwarden CMD Vakdocent : Wouter Buning Mentor: Hendrik Tillema 1

Xboxworld Redesign. Lars Hoekstra. NHL Leeuwarden CMD Vakdocent : Wouter Buning Mentor: Hendrik Tillema 1 Xboxworld V4 Redesign NHL Leeuwarden CMD Vakdocent : Wouter Buning Mentor: Hendrik Tillema 1 Xboxworld V4 Redesign 2 Samenvatting Een gemiddelde gamingwebsite bevat de volgende content: Video s De mogelijkheid

Nadere informatie

Een proces van participatie en iteratie: case study van ontwerp en implementatie van een informatiesysteem bij een financieel vermogensbeheerder

Een proces van participatie en iteratie: case study van ontwerp en implementatie van een informatiesysteem bij een financieel vermogensbeheerder Een proces van participatie en iteratie: case study van ontwerp en implementatie van een informatiesysteem bij een financieel vermogensbeheerder Boudewijn Meyboom S0095737 Bacheloropdracht voor de opleiding

Nadere informatie

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code.

In deze PDF zal er vanuit worden gegaan dat je weet wat HTML is en dat je weet hoe je een website aan moet passen in de code. Bedankt! Als eerste bedankt voor het aanschaffen van deze PDF waarin ik je handige tips en trucs zal geven voor de optimalisatie van jouw website. Deze PDF staat vol met informatie om de website te kunnen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 van 11

Inhoudsopgave. 1 van 11 Inhoudsopgave Leerlingen werven was nog nooit zo makkelijk... 2 Hoe komen we aan meer leerlingen? 2 Door wie wordt de schoolkeuze beïnvloed?. 2 Door wat wordt de schoolkeuze beïnvloed?...2 Hoe komen ouders

Nadere informatie

Snel van start met Pinterest?

Snel van start met Pinterest? Handleiding Snel van start met Pinterest? Een foto zegt meer dan duizend woorden. Het klinkt als een cliché, maar klopt wel. Bij Pinterest draait het allemaal om deze foto s. Met dit platform verzamel

Nadere informatie

Sociaal Kapitaal. De meerwaarde van sociale media voor gemeenten. David Kok [red.]

Sociaal Kapitaal. De meerwaarde van sociale media voor gemeenten. David Kok [red.] Sociaal Kapitaal 1 2 Sociaal Kapitaal De meerwaarde van sociale media voor gemeenten David Kok [red.] Eburon Delft 2012 3 Twitteren over dit boek? Gebruik de hashtag #sociaalkapitaal ISBN 978-90-5972-704-5

Nadere informatie

Praktische social media tips voor bedrijven!

Praktische social media tips voor bedrijven! Praktische social media tips voor bedrijven! Inhoud: Pagina Voorwoord 2 Wat is social media? 3 Hoe werkt het? 4 De mogelijkheden voor bedrijven 5 Als online vorm van mond-tot-mond reclame 7 Internet optimalisatie

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen

Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen 2/15 Project Initiation Document Afstudeerstage Wouter Janssen Opdrachtnemer: Websdesign Internet Communicatie, Wouter Janssen Opdrachtgever: Websdesign

Nadere informatie

FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft

FEYENOORD VIDEOS. Podcast. Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Website Feyenoordvideos.com Social Media Naast de website is Podcast De podcast zorgt ervoor Resultaten Een kort overzicht van bied een desktop achtige ervaring waarbij de gebruiker controle heeft Feyenoord

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie