Projectplan. EU Team Moneymachine

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectplan. EU Team Moneymachine"

Transcriptie

1 Projectplan EU Team Moneymachine

2 Introductie Op weg naar één groot Europa, is het belangrijk om onze mede-europeanen te begrijpen. Wanneer je in Europa woont ben je in mijn optiek gezegend. De Eurocrisis bracht echter een eind aan enorme economische voorspoed. Hierdoor moesten de overheidsuitgaven van de lidstaten kritisch onder de loep genomen en bijgesteld worden. Populistische partijen gebruiken de verschillen voor meestal negatieve berichten om hun achterban te overtuigen van polariteit binnen Europa. Ik ben sceptisch over de kwade bedoelingen die als dusdanig worden geopperd, omdat ik ervan overtuigd ben dat keuzes die landen maken hebben vrijwel altijd een logische verklaring. Zo bepaalt de ligging van een land bijvoorbeeld de uitgaven op het gebied van defensie of integratie. Andere landen hebben veelal profijt van dat soort uitgaven, zonder dat het hen direct iets kost. Aanleiding Regelmatig hoor ik opmerkingen in de media en uit de politiek over dat de Grieken allemaal een uitkering hebben, dat de Italianen allemaal corrupt zijn en dat Duitsers enkel uit zijn op macht. Ik vroeg me af waar al deze berichten op gebaseerd waren. Een goede onderbouwing bij deze berichten blijft namelijk vaak uit. Er is veel onrust aan de grenzen van Europa, zoals problematiek rond asielzoekers die over de middellandse zee naar Italië en Spanje trachten te komen, onrust in Oost-Europese landen met Rusland en de onrust vanuit het Midden-Oosten. Bij de beoordeling van nieuwe pakketten economische maatregelen, die vanuit de Europese Unie wordt opgelegd worden die zaken eigenlijk nooit besproken. Tot mijn verbazing is het erg lastig om hier juiste informatie over te vinden. Terwijl dit juist cruciaal is om een goede genuanceerde opinie te kunnen vormen over onze mede-europeanen. Ik vind het vreemd dat hier nog geen (online) tool voor bestaat.

3 Project Het project EU Team Moneymachine (werktitel) is een web-based dynamisch platform waarmee de overheidsbeslissingen van Europese lidstaten inzichtelijk gemaakt en onderzocht kunnen worden. Het platform behelst een interactieve datavisualisatie waar per land de overheidsuitgaven opgesplitst zijn en in (logische) sectoren gevisualiseerd worden. De bronnen worden opgesplitst in enerzijds harde statistische data afkomstig van Eurostat en anderzijds subjectieve zachte crowdsourced data van bezoekers. Vergelijkingen zijn door iedereen uit te voeren, maar met name interessant voor bepaalde beroepsgroepen, zoals politici, onderzoekers en journalisten. Dit biedt een onuitputtelijke bron voor Europarlementariërs en journalisten, maar ook voor burgers om begrip te krijgen voor de geldstromen binnen de individuele EU landen. De belangrijkste uiting van het project is een interactieve kaartapplicatie op een openbare website. Binnen de kaartapplicatie kunnen de bezoekers onderzoek doen naar de overheidsuitgave van Europese landen en deze vergelijken met die van andere Europese landen. Zonder verdere toelichting verdwaal je in de grote hoeveelheid data. Daardoor ben je snel geneigd op zoek te gaan naar bevestiging van persoonlijke aannames. Om vanuit de cijfers een goede conclusie te kunnen trekken is meer onderbouwing nodig. Om dit te faciliteren is er een feedback functie in de website aanwezig. Een gebuiker van de website (dus een inwoner, maar bijvoorbeeld ook een journalist of onderzoeker) kan met deze functie een toelichting geven op de data in de website. Hiermee wordt de data verrijkt. Er zijn veel voorbeelden, zoals Wikipedia, waar is aangetoond dat crowdsourcen van een online database werkt. Uiteindelijk kun je op de website naast de verdeling ook de reden van bepaalde overheidsuitgaven terugvinden. Wanneer de website goed gevuld is met toelichting op de datapunten kan het platform fungeren als naslagwerk voor zowel harde als zachte data en informatie.

4 Data Het project is in eerste instantie gebaseerd op harde data. Hiervoor heb ik verschillende datasets gevonden afkomstig van Eurostat, het statistiek bureau van de Europese Unie. De meest actuele data is van het jaar Ons systeem wordt opgebouwd op een wijze dat deze data eenvoudig te updaten is wanneer er nieuwe data voorhanden is. De data is onderverdeeld in generieke onderwerpen, waardoor het tussen lidstaten vergelijkbaar is. De thema s zijn als volgt gespecificeerd: GDP in millions of Euro %GDP Government Expenses General public services Defence Public order and safety Economic affairs Environment protection Housing and community amenities Health Recreation Culture and religion Education Social protection Na een kort data-onderzoek blijkt dat er op sommige van deze onderwerpen er geen noemenswaardig onderscheid bestaat tussen de verschillende lidstaten. Deze conclusie, samen met het feit dat deze hoeveelheid onderwerpen voor ruis zorgt, heeft mij doen besluiten om enkele kleine onderwerpen samen te voegen onder de noemer other. De definitieve lijst zal dan bestaan uit: General public services Defence Public order and safety Economic affairs Health Education Social protection Other De data is verzameld en opgeschoond voor gebruik in de website.

5 Landen Er moet nog een definitieve keuze gemaakt worden over welke landen in het project geïncorporeerd worden. Er is data beschikbaar van alle 28 EU lidstaten alsmede van landen die veel met Europa te maken hebben zoals IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Er kan gekozen worden om een zo coherent mogelijk beeld te geven van Europa als een geheel, zonder expliciet te focussen op EU-lidstaten of Eurolanden. Hierover is nog geen beslissing genomen Taal Om zoveel mogelijk Europeanen die actief op internet zijn te bereiken met het project, zal de site uitsluitend in het Engels zijn. Dit is de meest gesproken taal binnen Europa en op internet. De data is tevens uit een Engelstalige bron. Voorlopig Schetsontwerp Vanaf de volgende pagina wordt er door het voorlopige schetsontwerp heengelopen en toegelicht.

6 Homepage Op de homepage is een grafische weergave zichtbaar van de landen waar het project om draait. Rechts is er een legenda van de verschillende thema s en een eenvoudige navigatie. Grafiek op de kaart De landen zijn aanklikbaar, waarna er een donut-grafiek wordt getekend. In deze grafiek staan de percentuele uitgave per thema. Door met de muis over een sectie te gaan zie je een kader met het percentage overheidsuitgave wat aan dat thema uitgegeven wordt samen met de data-feedback van een eerdere bezoeker van de website. Met een knop boven de legenda is deze grafiek van percentage om te zetten naar euro. Hierdoor zal het BBP van het land gereflecteerd worden in de donut. Hiermee kun je de economische verhouding tussen landen vergelijken.

7 Thema s uitgelicht Onder de kaart is een reeks grafieken te zien per thema. Hier kun je landen per thema vergelijken. In het tekstkader links van de grafiek wordt uitleg gegeven wat er allemaal binnen dit thema valt. Per thema ontstaat er op deze manier gelijk een ranglijst per thema, wat vergelijken goed mogelijk maakt. De hoogte van de balken is relatief aan elkaar, omdat de verhouding tot elkaar interessanter is dan de werkelijke uitgaven. Door middel van een mouse-over functie kan er gezien worden om welk land het gaat. Wanneer er een land geselecteerd is wordt het tekstkader gevuld met toelichtingen van dat land op dat thema. Hier zal ook een knop zijn om je eigen feedback toe te voegen.

8 Vergelijken Vanaf de kaart op de homepage kan er een selectie worden gemaakt worden landen die je wilt vergelijken. Wanneer je selectie compleet is kun je door op de knop [compare selection] te klikken op dit scherm komen. Hier zie je de geselecteerde landen in beeld zodat er vergeleken kan worden per thema. Ook kunnen er eenvoudig extra landen aan de selectie worden toegevoegd. Vanaf hier kun je eenvoudig navigeren naar de specifieke pagina van een land.

9 Per land Vanaf de kaart op de homepage kan er een kader of pagina geopend worden waarin alle data en feedback van één land teruggevonden kan worden. Feedback Door middel van een formulier kan er zelf feedback worden toegevoegd. Dit formulier is bereikbaar via alle plekken waar de feedback leesbaar is. In eerste instantie zal dit ongemodereerd kunnen worden toegevoegd aan een datapunt. Mocht hier misbruik van gemaakt worden, kan dit altijd nog veranderen.

10 Functionele eisen In de tool kan op interactieve wijze zichtbaar worden gemaakt hoe de verschillende budgetten per land aan elkaar zijn gerelateerd. Het doel is om de gebruiker intuïtief de website te laten gebruiken aan de hand van een eenvoudige navigatie: aantrekkelijk, functioneel en bruikbaar. Technische eisen Voldoet aan de laatste web richtlijnen Device onafhankelijk Moderne webbrowser onafhankelijk Ondersteunt IE9 en hoger OS platform onafhankelijk Ontwikkeld op basis van open standaarden Krachtige webserver via hosting provider, welke ISO gecertificeerd is en is gevestigd binnen de EU landgrenzen of binnen de landsgrenzen van landen die zich conformeren aan de richtlijnen voor databescherming van de EU (richtlijn 9546/EG).

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

portfoliodaanlandwehrjohan

portfoliodaanlandwehrjohan portfoliodaanlandwehrjohan animatiesflash Inter Access Animaties voor een website om de verschillende thema s en Werking van producten en diensten visueel duidelijk te maken. De animaties zijn gemaakt

Nadere informatie

De strijd van de mobiele formulieren apps

De strijd van de mobiele formulieren apps ONDERZOEK: De strijd van de mobiele formulieren apps Door Kristina Meelind De strijd van de mobiele formulieren apps 9 april 2015 - Tegenwoordig is iedereen vooral bezig met duurzaam wonen en afval recycling.

Nadere informatie

Smart Export data analyse

Smart Export data analyse Smart Export data analyse Versie 1.0 Introductie In Finchline is het mogelijk om over ingestelde topics een uitgebreide export in Excel te ontvangen. Op basis van de instellingen binnen het topic wordt

Nadere informatie

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Naam: Zoë Tabak Klas: GAR1D Vak: Research Leraar: Harald Warmelink Datum: 15-3-2015 Inleiding Naar aanleiding van de eerste discussies binnen

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

PILNAR web applicatie. Handleiding

PILNAR web applicatie. Handleiding PILNAR web applicatie Handleiding Table of Contents De PILNAR editor...3 Toegang tot de omgeving...3 De PILNAR omgeving...3 Hoofdmenu...4 Navigatie...5 Zoeken...6 Detailoverzichten...6 Collectie... 7 Inzending...

Nadere informatie

Handleiding deelnemers ABN Amro Pension Services Portal. Versie 0.4 01 oktober 2011

Handleiding deelnemers ABN Amro Pension Services Portal. Versie 0.4 01 oktober 2011 Handleiding deelnemers ABN Amro Pension Services Portal Versie 0.4 01 oktober 2011 Inhoud Inloggen... 3 Homepage... 6 Verdeling... 7 Eigen beleggingsmix aanmaken... 7 Transacties... 12 Depot overzicht...

Nadere informatie

Cijfers over Europa. Raadpleeg de online databank van Eurostat. U komt op de Eurostat site via:

Cijfers over Europa. Raadpleeg de online databank van Eurostat. U komt op de Eurostat site via: Cijfers over Europa Raadpleeg de online databank van Eurostat. U komt op de Eurostat site via: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/ of http://www.cbs.nl/nl- NL/menu/informatie/publiek/links/internationaal/default.htm

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 28, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 1 2 Probleemstelling & Doelstelling 2 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Handleiding voor kunstenaars

Handleiding voor kunstenaars Handleiding voor kunstenaars Hoe de eigen informatie en afbeeldingen aanpassen Versie: 1.0 Datum: 23 januari 2009 http://www.cultureleronde.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 3 3. Indeling

Nadere informatie

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964

DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 DESIGN THIS 2 MEREL SCHAAP CMD3C - 0837964 Reflectie De uitdaging die ik mijzelf gesteld had ontwerp een super hero heb ik met beide armen ontarmd. Het onderwerp heb ik dicht bij mij zelfgehouden om met

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Mobiliteits Centrum. www.azm-jobcenter.nl

Handleiding Digitaal Mobiliteits Centrum. www.azm-jobcenter.nl Handleiding Digitaal Mobiliteits Centrum www.azm-jobcenter.nl Versie 09 03 2011 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 1. INLEIDING...3 2. HOE KOM IK OP DE SITE?...3 3. EN VERDER?...4 4. MIJN TRAJECT...5 Mijn

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Oracle Worklist (autorisatieproces) Secretaresse. Versie 2.1

Gebruikshandleiding Oracle Worklist (autorisatieproces) Secretaresse. Versie 2.1 Gebruikshandleiding Oracle Worklist (autorisatieproces) Secretaresse Versie 2.1 19-02-2013 1 Index 1. Inleiding 3 2. Opstarten Worklist 4 a. Inloggen 4 b. Overzicht 5 3. Formulier bekijken 6 a. Toelichting

Nadere informatie

SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK

SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK SHAREPOINT KOPPELEN AAN OUTLOOK Heb je ook te maken met SharePoint? Ja? Dan ben je wellicht ook al verdwaald in dit doolhof? SharePoint is eenmicrosoft-applicatie en gaat steeds meer de bekende Windows-mappen

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

Hoe bouw ik een goede website?

Hoe bouw ik een goede website? Hoe bouw ik een goede website? Inleiding Stel, u heeft een eigen bedrijf en u wilt een website. U hebt gezien dat u zelf een site kunt bouwen met behulp van gratis tools die sommige providers aanbieden.

Nadere informatie

Onderzoek werven via social media: veel aanwezigheid, weinig interactie

Onderzoek werven via social media: veel aanwezigheid, weinig interactie Bron : http://www.marketingfacts.nl/berichten/onderzoek-werven-via-social-media-veel-aanwezigheid-weiniginteractie?utm_source=dlvr.it&utm_medium=linkedin Onderzoek werven via social media: veel aanwezigheid,

Nadere informatie

Linkedin; nut en gebruik. 19 april 2011. Frits Gubbels

Linkedin; nut en gebruik. 19 april 2011. Frits Gubbels Linkedin; nut en gebruik 19 april 2011 Frits Gubbels Programma De ontvangen vragen Social media Linkedin; wat heb ik eraan? Linkedin als Public Relations en reclame Wat zet je erop? Hoe kom ik erop? Bekijken

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

CBS StatLine voor Open Data. Handleiding

CBS StatLine voor Open Data. Handleiding CBS StatLine voor Open Data Handleiding CBS StatLine voor Open Data 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is CBS StatLine 5 Ingangen van CBS StatLine naar tabellen 6 Etalage 6 Zoeken op thema 7 Zoeken op trefwoord

Nadere informatie

Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP

Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Beveiligingsaspecten van webapplicatie ontwikkeling met PHP Versie 1.0 Wouter van Kuipers 7 7 2008 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 Inleiding... 2 3 Probleemgebied... 3 3.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB

Connect Social Business. Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Connect Social Business Plan van Aanpak voor mijn stage bij ConnectSB Joey Kaan September 21, 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren..................

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Verover Europa via Amazon

Verover Europa via Amazon Verover Europa via Amazon Verover Europa via Amazon Zonder investeringen en taalbarrières verkopen over de grens. Het handboek dat precies vertelt hoe. Marco Coninx Verover Europa via Amazon Copyright

Nadere informatie

Open Data bij de Vlaamse overheid. 19 juni 2015

Open Data bij de Vlaamse overheid. 19 juni 2015 Open Data bij de Vlaamse overheid 19 juni 2015 Open Data in Vlaanderen Anno 2015 Strategisch Inhoudelijk Open Data Raamwerk 4 sporen Juridisch Technisch 2012 2013 2014 2015 2016 VIP projecten Coördinatiecomité

Nadere informatie

De as a Service dienstverlening in het Nederlandse ICT landschap in kaart gebracht.

De as a Service dienstverlening in het Nederlandse ICT landschap in kaart gebracht. De as a Service dienstverlening in het Nederlandse ICT landschap in kaart gebracht. VOORLOPIGE RESULTATEN VOISS RESEARCH VOISS research richt zich sinds begin 2013 op het in kaart brengen van ICT bedrijven

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

webarchitects Handleiding Shop2rent dream > explore > create > inspire Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013

webarchitects Handleiding Shop2rent dream > explore > create > inspire Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013 Handleiding Shop2rent Author: Serfaas Twilt Date: 02-10-2013 Modified: 02-10-2013 Pagina 1 Index Introductie... 1. Hoe kan ik mijn backoffice benaderen?... 2. Hoe kan ik mij webshop zien?... 5 3. Hoe stel

Nadere informatie

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT

1.1 DE OPDRACHT IN HET KORT Opdracht 03: een formulier ontwerpen Versie voor studenten v5.0 2010.04.28 James M. Boekbinder Skype: jboekbinder3641 E-mail: james.boekbinder@gmail.com Blog: http://www.razormind.info/infoconstructor

Nadere informatie

Handleiding voor. Familieleden. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform

Handleiding voor. Familieleden. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Handleiding voor Familieleden Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Introductie TARA is een webgebaseerd programma en biedt een complete online omgeving voor mensen met een (licht)

Nadere informatie

Onderhoud Roels-Spaces Website

Onderhoud Roels-Spaces Website Onderhoud Roels-Spaces Website Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Versiebeheer... 3 1.2 Contactgegevens... 3 2. Over We-Inspire... 4 3. Onderhoud aan de website... 5 3.1 Inloggen... 5 3.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

LinkedIn - hoe meld ik mij aan?

LinkedIn - hoe meld ik mij aan? LinkedIn - hoe meld ik mij aan? Inhoud 1. Wat is LinkedIn?... 2. Aanmelden bij LinkedIn... 2.1 Registreren... 2.2 Uw profiel opbouwen... 3. De eerste handelingen op LinkedIn... 3.1 Navigeren met de menubalk...

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine.

Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Maken van een draaitabel met informatie uit StatLine. Wat is een draaitabel? Een draaitabel (Engels: pivot table) is een soort tabel die datalijsten in spreadsheets zoals Microsoft Excel, OpenOffice.org

Nadere informatie

Handleiding voor. Persoonlijk begeleider. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform

Handleiding voor. Persoonlijk begeleider. Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Handleiding voor Persoonlijk begeleider Beknopte handleiding bij het gebruik van het landelijk platform Introductie TARA is een webgebaseerd programma en biedt een complete online omgeving voor mensen

Nadere informatie

Handleiding La mosca games via HockeyApp

Handleiding La mosca games via HockeyApp Handleiding La mosca games via HockeyApp Vanaf nu zal La mosca haar spelletjes niet meer via de Play Store, maar via HockeyApp verdelen. Nu zal je nieuwe versies en updates van de huidige spellen enkel

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

Hoe werken met de WAP-online!

Hoe werken met de WAP-online! Hoe werken met de WAP-online! Startpagina: We surfen naar http://www.waponline.be. We krijgen het volgende scherm op onze computer: Hier kunnen enkel de directies op inloggen. Leerkrachten die nog niet

Nadere informatie

Cloud adoptie in Europa:

Cloud adoptie in Europa: Public Briefing / Maart 2015 Cloud adoptie in Europa: Angst voor onveiligheid en gebrek aan kennis temperen implementaties Door: Maurice van der Woude 1 In december 2014 heeft EuroStat, een orgaan van

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom

Nadere informatie

Handleiding aangepaste rapporten

Handleiding aangepaste rapporten Handleiding aangepaste rapporten Inhoudsopgave 1. Wat zijn aangepaste rapporten?... 3 2. Naar welke statistieken kijk je eigenlijk?... 4 3. Hoe stel je aangepaste rapporten in?... 7 4. Gebruik je tabbladen

Nadere informatie

Checklist. Een nieuwe website, hoe begin ik er aan?

Checklist. Een nieuwe website, hoe begin ik er aan? Checklist Een nieuwe website, hoe begin ik er aan? 1 1. DOEL Een goede website maakt geïntegreerd deel uit van de communicatie van het bedrijf. :: Doelstellingen. Wat zijn op heden de belangrijkste doelstellingen

Nadere informatie

Handleiding Dashboard tool Google Data Studio

Handleiding Dashboard tool Google Data Studio Handleiding Dashboard tool Google Data Studio Inhoudsopgave Inleiding... 2 Basisbeginselen actiegerichte dashboards... 3 Dashboards in Google Data Studio: instructie + tips... 5 Afsluitende tips voor de

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing:

Gebruiksvriendelijkheid: Gebruiksaanwijzing: Gebruiksvriendelijkheid: Elon Education is een tool waarmee online woordjes geleerd kunnen worden voor de vreemde talen. Ook is het mogelijk om met Elon Education de tafels te oefenen, werkwoorden enz.

Nadere informatie

Handleiding. Nieuwbouw Markt Analyse

Handleiding. Nieuwbouw Markt Analyse Handleiding Nieuwbouw Markt Analyse Versie 1.0.1.- 3 april 2018 1 Inhoudsopgave Waarom de Nieuwbouw Markt Analyse tool?... 3 Selectie... 4 Gebied... 4 Periode... 4 Woningstatus... 5 Status project... 5

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR ONLINE BESTELLEN ANFORS.COM. Uw persoonlijke ingang naar Anfors voor tijdwinst, meer kennis en gemak

HANDLEIDING VOOR ONLINE BESTELLEN ANFORS.COM. Uw persoonlijke ingang naar Anfors voor tijdwinst, meer kennis en gemak HANDLEIDING VOOR ONLINE BESTELLEN ANFORS.COM Uw persoonlijke ingang naar Anfors voor tijdwinst, meer kennis en gemak Geachte relatie, Wij waarderen uw klandizie en interesse in onze producten ten zeerste.

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

JOBSITE Handleiding (19-01-2010)

JOBSITE Handleiding (19-01-2010) JOBSITE Handleiding (19-01-2010) 19/01/2010 2/22 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 JOBSITE FUNCTIONALITEITEN... 4 JOBSITE: BEZOEKER ZONDER ACCOUNT... 5 HOMEPAGE... 5 BEZOEKERS ZONDER ACCOUNT

Nadere informatie

Voorbereiding website

Voorbereiding website Voorbereiding website Opdracht 1 Op de website van R.H.V. Leonidas www.leonidas.nl De testvraag is: hoe laat en waar is de wedstrijd van heren 1 aanstaand weekend? 1. Gedaan 2. Heren 1 speelt aanstaand

Nadere informatie

DESIGN DOCUMENT CRIA VSD

DESIGN DOCUMENT CRIA VSD DESIGN DOCUMENT CRIA VSD Travellu Design Document Dennis de Kruijf 506404 CRIA LA FEB Datum: 02-04 - 2015 inhoudsopgave INLEIDING inhoudsopgave 2 INLEIDING 3 home page 4 destinations 5 experiences 6 plan

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad

Het Groninger Stadspanel over LGBT. Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Het Groninger Stadspanel over LGBT Meningen over bi- en homoseksualiteit en transgender in Groningen stad Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering

Nadere informatie

CBS-project. Ferry Lapré (links) en Ron van Weel zijn werkzaam bij het servicepunt European Statistical Data Support van het CBS

CBS-project. Ferry Lapré (links) en Ron van Weel zijn werkzaam bij het servicepunt European Statistical Data Support van het CBS CBS-project Ferry Lapré (links) en Ron van Weel zijn werkzaam bij het servicepunt European Statistical Data Support van het CBS 38 Servicepunt biedt heldere blik op Europese statistiek Europese cijfers

Nadere informatie

Een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken:

Een overzicht van de persoonsgegevens die wij verwerken: Deze pagina is aangepast op 27/4/2018. Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle hulpverleners en bedrijven. Dat betekent dat, vanaf die datum, dezelfde

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap With a little Help from Wennen aan Office 2010 John Spronk Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap naar Office 2010 omdat het er zo anders uitziet dan het vertrouwde Office 97. Degenen die

Nadere informatie

Dashboards in Google Analytics. Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2

Dashboards in Google Analytics. Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2 Dashboards in Google Analytics Inhoud 1. KPI s voor dashboards... 2 2. Hoe stel je dashboards in?... 6 3. Praktische voorbeelden van dashboards... 12 4. Afsluitende tips... 26 Inleiding In Google Analytics

Nadere informatie

Finchline Widgets. Versie 4.0

Finchline Widgets. Versie 4.0 Finchline Widgets Versie 4.0 Widgets In Finchline Enterprise worden widgets gebruikt om de beschikbare gegevens grafisch weer te geven. Nieuws Widgets Het nieuws is afkomstig uit 7000 Nederlandstalige

Nadere informatie

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland

Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Handleiding voor het gebruik van de community website van OBS t Padland Versie: 1.1 Datum: 18 juli 2013 Geschreven door: ict@padland.nl 2013 OBS t Padland. Pagina 1 Inhoud Inleiding... 3 Padland Startpagina...

Nadere informatie

NL - Gebruikersrichtlijnen

NL - Gebruikersrichtlijnen NL - Gebruikersrichtlijnen IC-Health CoP Platform 1 Inleiding Dit document geeft u informatie over de technische aspecten van het CoP platform en over de acties die u hier zelf kunt uitvoeren. 2 Online

Nadere informatie

Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover?

Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover? E-health Hoe denkt de vrijgevestigde Friese psycholoog en orthopedagoog hierover? Een genuanceerde benadering ROS Friesland heeft geïnventariseerd hoe psychologen en orthopedagogen denken over het gebruik

Nadere informatie

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III

Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Handmatig Onderzoekmelding invoeren Archis III Voor het indienen van een onderzoekmelding in Archis III ga je naar Melden nieuw onderzoek Daar moeten 3 schermen doorlopen/ingevoerd worden. Eerste scherm:

Nadere informatie

15. Google Tag Manager

15. Google Tag Manager W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 5 15. Google Tag Manager Introductie Marketeers zijn dol op statistieken en big data. Hoe meer hoe beter! Google Analytics wordt hier veel voor gebruikt,

Nadere informatie

Your view on business On your favorite device

Your view on business On your favorite device ANY2INFO OVER ONS Your view on business On your favorite device Any2info is een ICT-onderneming gespecialiseerd in de ontwikkeling van standaard software waarmee mobiele bedrijfsapps kunnen worden gebouwd

Nadere informatie

van het Máxima Medisch Centrum

van het Máxima Medisch Centrum Gebruikershandleiding onderhoud websites van het Máxima Medisch Centrum versie 1.1 Myxt Web Solutions Het Brikzeil 10 5247 LM Rosmalen Telefoon: 073 850 51 85 Email: HUsupport@myxt.nlU MMC web gebruikershandleiding

Nadere informatie

Je kiest bij Voeg een widget toe het widget waarvoor je een embed wilt instellen. Of je gaat naar een bestaande reeds ingestelde widget toe.

Je kiest bij Voeg een widget toe het widget waarvoor je een embed wilt instellen. Of je gaat naar een bestaande reeds ingestelde widget toe. Embeds Versie 2.0 Introductie Wil je één van de grafieken uit Finchline op een website tonen? Dit kan met behulp van de embed optie. Een embed is simpel gezegd een plaatje dat geïntegreerd kan worden.

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken Nr. 1317 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites?

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Klik&Steen Dashboard Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Inleiding Dit document dient als onderzoek naar de statistieken die interessant zijn om te laten zien in het dashboard van Klik&Steen.

Nadere informatie

Overzichten genereren in het FMIS

Overzichten genereren in het FMIS Overzichten genereren in het FMIS 1. Algemeen Het FMIS is een database-applicatie waarin een gigantische set aan gegevens zit. Deze gegevens worden beheerd door gebruik te maken van de verschillende modules:

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2019-I

maatschappijwetenschappen pilot vwo 2019-I Opgave 2 Defensiesamenwerking in Europa Bij deze opgave horen tekst 3, figuur 1 en tekst 4. Inleiding In december 2017 is in de Europese Unie (EU) op het gebied van defensie een Permanente Gestructureerde

Nadere informatie

PR-team, stand van zaken

PR-team, stand van zaken Beste deelnemer, Ditmaal ontvang je een update van het PR-team. Deze update staat voornamelijk in het teken van de kaartverkoop ten behoeve van ons thuisconcert op 24 mei a.s.. We vragen je deze dan ook

Nadere informatie

Quick start OASE voor docenten en medewerkers

Quick start OASE voor docenten en medewerkers Onderwijs en Studenten Service Centrum Den Dolech 2, 5612 AZ Eindhoven Postbus 513, 5600 MB Eindhoven www.tue.nl Datum 4 juli 2011 Versie 1.2 Quick start OASE voor docenten en medewerkers De digitale leer-

Nadere informatie

Handleiding Mijn Websign

Handleiding Mijn Websign Handleiding Mijn Websign Gemnet BV Postbus 19535 2500 CM Den Haag Tel: 070-3436900 www.gemnet.nl info@gemnet.nl Versie 1.1, augustus 2011 Handleiding Mijn WebSign Document nummer 1.1 Augustus 2011 Handleiding

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

FACTSHEET. econnect Zaakgericht Werken Portaal

FACTSHEET. econnect Zaakgericht Werken Portaal FACTSHEET econnect Zaakgericht Werken Portaal Zaakgericht Werken Portaal Uw uitdaging Vanuit organisaties in diverse branches krijgt ETTU vaak de vraag hoe Microsoft SharePoint optimaal benut kan worden.

Nadere informatie

Snel van start met Linkedin?

Snel van start met Linkedin? Handleiding Snel van start met Linkedin? Je online CV, vacaturebank, sollicatiemedium en verzameling van professionele contacten in één! Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op je vakgebied.

Nadere informatie

Handleiding digitaal invoeren van uitslagen en uitnodigen van ploegen (voor VCL s en uitslagengedelegeerden)

Handleiding digitaal invoeren van uitslagen en uitnodigen van ploegen (voor VCL s en uitslagengedelegeerden) Handleiding digitaal invoeren van uitslagen en uitnodigen van ploegen (voor VCL s en uitslagengedelegeerden) Inleiding Log in op MijnKNLTB via www.mijnknltb.nl. o o Mocht je je wachtwoord niet meer weten,

Nadere informatie

Het gebruik van de online reservatie voor AquaPower

Het gebruik van de online reservatie voor AquaPower Het gebruik van de online reservatie voor AquaPower 1. De link online Aquapower boeken op de website van Aquatherma, brengt je naar het volgende scherm: Wanneer je nog geen login gegevens hebt, moet je

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Web Cursisten Manager WCM

Web Cursisten Manager WCM Web Cursisten Manager WCM 2011, Behoudens de in de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze documentatie worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl GAR1-B. 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl GAR1-B. 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Piotr Tekien GAR1-B Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Revisie Portfoliostijl 1 Inleiding 1 Vergelijking eigen site

Nadere informatie

Handleiding voor vrijwilligers

Handleiding voor vrijwilligers Handleiding voor vrijwilligers Behorende bij vrijwilligersagenda.nl versie 1.0 Harald Tijink September 2014 Tijink IT Consultancy www.tijink.com 1. Introductie Vrijwilligersorganisaties organiseren vele

Nadere informatie

Handleiding actiegerichte doelen

Handleiding actiegerichte doelen Handleiding actiegerichte doelen Inhoudsopgave Basisbeginselen actiegerichte doelen... 2 Hoe stel je doelen in?... 2 Welke type doelen zijn er?... 5 Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van doelen binnen

Nadere informatie

Productkaarten Connectprogramma

Productkaarten Connectprogramma Productkaarten Connectprogramma De kracht van het netwerk: sámen maken we Brabant Brabant op de kaart zetten als de meest gastvrije en innovatieve regio van Europa. Zodat meer bezoekers naar Brabant komen,

Nadere informatie

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Wat gaan we doen. Online trends Website ontwikkeling Online boeken Zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

18 juli 2015. Onderzoek: Toekomst van Europa

18 juli 2015. Onderzoek: Toekomst van Europa 18 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag

Online Storytelling met uw interactief jaarverslag REACH TOUCH MOVE Interactief Jaarverslag Online Storytelling met uw interactief jaarverslag Maximale Reach, Touch en Move in de financiële verantwoording van een jaar Waarom uw jaarverslag interactief?

Nadere informatie

AVG/GDPR ready programma

AVG/GDPR ready programma AVG/GDPR ready programma Ben jij helemaal AVG/GDPR ready? Of toch nog hulp nodig? AVG, wat houdt het in? AVG, wat houdt het in? Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van

Nadere informatie

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS

Algemene Directie Dienst Vreemdelingenzaken ASIELZOEKERS ASIELZOEKERS Maandelijkse statistieken voor het 2018 Dienst Vreemdelingenzaken : maandelijkse statistieken asiel 2018 1. Inkomende aanvragen Tabel 1. Aantal asielzoekers 1 per type aanvraag en per maand

Nadere informatie

Registreer uren zoals ú wilt Urenregistratie via stopwatch of achteraf via de werkbalk en kalender, tot op de minuut nauwkeurig.

Registreer uren zoals ú wilt Urenregistratie via stopwatch of achteraf via de werkbalk en kalender, tot op de minuut nauwkeurig. Registreer uren zoals ú wilt Urenregistratie via stopwatch of achteraf via de werkbalk en kalender, tot op de minuut nauwkeurig. Direct inzicht op elk niveau Beantwoordt de vragen van uw organisatie in

Nadere informatie