1. Algemene uitgangspunten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Algemene uitgangspunten"

Transcriptie

1 PROTOCOL SPECIFIEKE WERKZAAMHEDEN WSW KASSTROOMOVERZICHT Algemene uitgangspunten Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (hierna: WSW) beoordeelt de kasstromen van woningcorporaties in haar rol als verstrekker van borgstellingen. Het is voor het WSW van belang om te weten dat een woningcorporatie kan voldoen aan haar rente en aflossingsverplichtingen. WSW gebruikt de gegevens in het kasstroomoverzicht tevens voor de bestedingscontrole (Daeb en Niet-Daeb financieringsbehoefte), de toets of de borg ingezet wordt conform de afspraken met de achtervangers. Voor haar beoordeling steunt het WSW op het kasstroomoverzicht zoals opgenomen in de Verantwoordingsinformatie voor het verslagjaar 2013, onderdeel geconsolideerd kasstroomoverzicht. Voor WSW is het van belang dat de woningcorporatie haar administratie zodanig inricht dat een betrouwbaar kasstroomoverzicht conform de directe methode kan worden vervaardigd. In bijlage 2 bij dit protocol zijn voor de woningcorporatie mogelijke aandachtspunten (verbeterpunten) benoemd met betrekking tot het vervaardigen van het kasstroomoverzicht. 1.1 Doel protocol Dit protocol geeft aanwijzingen voor de specifieke werkzaamheden en rapportage van de accountant inzake het geconsolideerd kasstroomoverzicht zoals opgenomen in onderdeel van de Verantwoordingsinformatie voor het verslagjaar Onderzoeksobject Het onderzoeksobject is het geconsolideerd kasstroomoverzicht, onderdeel dat deel uitmaakt van de Verantwoordingsinformatie (hierna dvi) voor het verslagjaar Indien er een fusie heeft plaatsgevonden in 2013 of per 1 januari 2014, dan moet de woningcorporatie uitgaan van de gefuseerde informatie in (dvi) verslagjaar 2013 conform de algemene uitgangspunten voor het verstrekken van informatie in dvi. Indien de woningcorporatie geen geconsolideerd kasstroomoverzicht behoeft op te stellen dan is onderzoeksobject het enkelvoudig kasstroomoverzicht, onderdeel wat deel uitmaakt van de Verantwoordingsinformatie voor het verslagjaar Is er een geconsolideerde jaarrekening 2013 als bedoeld in artikel 405 lid 1 van Titel 9 Boek 2 BW opgesteld dan moet de woningcorporatie verplicht het geconsolideerde kasstroomoverzicht in de Verantwoordingsinformatie (dvi) invullen. 1.3 Verantwoordelijkheden De woningcorporatie is verantwoordelijk voor het opstellen van het geconsolideerde kasstroomoverzicht zoals opgenomen in onderdeel van de Verantwoordingsinformatie conform de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) De woningcorporatie is tevens verantwoordelijk voor een zodanige interne beheersing dat het geconsolideerde kasstroomoverzicht in overeenstemming met de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) 2013 wordt opgesteld. 1.4 Accountantsproduct De werkzaamheden met betrekking tot het kasstroomoverzicht leiden tot een rapport van feitelijke bevindingen conform Standaard 4400.

2 1.5 Aandachts- en verbeterpunten WSW verzoekt de accountant om geconstateerde aandachts- en verbeterpunten inzake de administratieve organisatie en interne beheersing rondom het vervaardigen van het kasstroomoverzicht aan de woningcorporatie te rapporteren. Deze aandachts- en verbeterpunten vormen geen onderdeel van het rapport van feitelijke bevindingen, maar worden door de accountant benoemd in een separate brief of verslag naast het rapport van feitelijke bevindingen. Er gelden op dit punt geen vorm- en inhoudsvoorschriften. De opsomming en diepgang zoals opgenomen in bijlage 2 kan hierbij als voorbeeld dienen. Van de accountant wordt niet verwacht dat hij al deze punten in de brief of het verslag opneemt. Dat zal hij laten afhangen van de feitelijke situatie bij de woningcorporatie. WSW is zich ervan bewust, dat de gerapporteerde aandachts- en verbeterpunten geen volledig beeld kunnen geven van de kwaliteit van de administratieve organisatie en interne controle rondom het kasstroomoverzicht, gezien de beperkte omvang van de specifieke werkzaamheden in het kader van de Standaard 4400 opdracht. Niettemin vindt het WSW het van belang dat accountants hieraan aandacht besteden, om zo een eerste indruk te verkrijgen van de kwaliteit van de woningcorporaties op dit specifieke punt en bij te dragen aan een kwaliteitsverbetering. Het rapport van feitelijke bevindingen en de separate brief of verslag moet de woningcorporatie uiterlijk 30 juni 2014 hebben ingediend bij CorpoData. 1.6 Specifiek van toepassing zijnde regelgeving Voor zover relevant voor het opstellen van het kasstroomoverzicht is de onderstaande regelgeving van belang: Besluit beheer sociale-huursector (Bbsh). Het Reglement van deelneming WSW. Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) Omvang van de werkzaamheden Het kasstroomoverzicht zoals opgenomen in onderdeel van de Verantwoordingsinformatie wordt opgesteld conform de directe methode en bestaat uit de volgende onderdelen: 1. Operationele activiteiten 2. (Des)investeringsactiviteiten 3. Financieringsactiviteiten 4. Liquiditeit Voor de onderdelen 1. Operationele activiteiten en 2. (Des)investeringsactiviteiten van het kasstroomoverzicht vraagt WSW de accountant om onderzoek te verrichten naar de regels uit het overzicht waarvoor WSW dat nodig acht. Deze regels worden limitatief opgesomd in paragraaf 2 van het protocol. De regels in het kasstroomoverzicht waarvoor het aantal waarnemingen in de volgende paragraaf van het protocol is gesteld op X wordt het aantal waarnemingen bepaald conform onderstaande tabel. Bepalend hierbij is het aantal verhuureenheden per 31 december Voor het aantal verhuureenheden wordt aangesloten bij overzicht 2.2 A. Samenstelling bezit verslagjaar toegelaten instelling uit de dvi 2013.

3 Aantal verhuureenheden per Aantal waarnemingen < > Voor de overige regels van het kasstroomoverzicht waarvoor werkzaamheden van de accountant nodig worden geacht, is de omvang van de waarneming voorgeschreven op één of vijf per regel. Dit is verderop in het protocol per regel uitgewerkt. De accountant zorgt dat de selectie ook mutaties bevat in de periode kort ná 1 januari 2013 en kort vóór 31 december Voor het onderdeel 3. Financieringsactiviteiten voert de accountant de specifiek overeengekomen werkzaamheden uit voor alle verantwoorde nieuwe leningen respectievelijk alle verantwoorde aflossingen op leningen. Bij het onderdeel 4. Liquiditeit stelt de accountant de aansluiting vast tussen de informatie in het kasstroomoverzicht en de jaarrekening 2013 van de woningcorporatie. 2. Beschrijving van de te verrichten werkzaamheden: Bij de werkzaamheden wordt onderscheid gemaakt tussen de hieronder specifiek genoemde regels van het kasstroomoverzicht en de overige regels. Bij de specifiek genoemde regels stelt hij vast dat: 1. de informatie conform de onderliggende documentatie (bankafschrift, inkoopfactuur, etc.) is. 2. de betreffende informatie voor de in- en uitgaande kasstromen in het geconsolideerde kasstroomoverzicht overeen stemt met de definities die worden gegeven in de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) De werkzaamheden voor de overige regels zijn bij het betreffende onderdeel uitgewerkt. 1. Operationele activiteiten Zelfstandige huurwoningen Daeb Selecteer x mutaties vanuit de regel Zelfstandige huurwoningen Daeb en ga na of deze overeen stemmen met de definitie zoals opgenomen in de Toelichting op de Overige niet-woongelegenheden niet-daeb Selecteer 1 mutatie vanuit de regel Overige niet-woongelegenheden niet-daeb en ga na of deze overeen stemt met de definitie zoals opgenomen in de Toelichting op de 1.2 Vergoedingen Selecteer 1 mutatie vanuit de regel 1.2 Vergoedingen en ga na of deze overeen stemt met de definitie zoals opgenomen in de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) verslagjaar 2013.

4 1.4 Overige bedrijfsontvangsten Selecteer 1 mutatie vanuit de regel 1.4 Overige bedrijfsontvangsten en ga na of deze overeen stemt met de definitie zoals opgenomen in de Toelichting op de 1.5 Renteontvangsten Selecteer 1 mutatie vanuit de regel 1.5 Renteontvangsten en ga na of deze overeen stemt met de definitie zoals opgenomen in de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) verslagjaar Onderhoudsuitgaven Selecteer x mutaties vanuit de regel 1.8 Onderhoudsuitgaven en ga na of deze overeen stemmen met de definitie zoals opgenomen in de Toelichting op de 1.10 Rente-uitgaven Selecteer 1 mutatie vanuit de regel1.10 Rente-uitgaven en ga na of deze overeen stemt met de definitie zoals opgenomen in de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) verslagjaar (Des)investeringsactiviteiten Algemeen De corporatie moet daar waar sprake is van een combinatie van Daeb en niet-daeb projecten beschrijven welke algemene uitgangspunten de woningcorporatie hanteert voor de verdeling tussen Daeb en niet-daeb (des)investeringsactiviteiten in het kasstroomoverzicht. Dit mag een algemene beschrijving zijn en hoeft niet noodzakelijkerwijs per project. Voor deze toelichting moet het veld toelichting kasstroomoverzicht (scherm C) gebruikt worden. Indien de accountant bij de geselecteerde post een afwijking van deze algemene uitgangspunten constateert, dan hoeft de accountant dit alleen te signaleren en op te nemen in zijn rapport van feitelijke bevindingen. De accountant hoeft de verdeling als zodanig niet te beoordelen c.q. mag uitgaan van de principes zoals gehanteerd door de woningcorporatie. 2.6 A Nieuwbouw huur, woon- en niet woongelegenheden Daeb Selecteer x mutaties vanuit de regel 2.6 A Nieuwbouw huur, woon- en niet woongelegenheden Daeb en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals 2.6 B Nieuwbouw huur, woon- en niet woongelegenheden niet Daeb Selecteer x mutaties vanuit de regel 2.6 B Nieuwbouw huur, woon- en niet woongelegenheden niet Daeb en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals 2.7 A Woningverbetering, woon-en niet woongelegenheden Daeb Selecteer x mutaties vanuit de regel 2.7 A Woningverbetering, woon-en niet woongelegenheden Daeb en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals 2.7 B Woningverbetering, woon- en niet woongelegenheden niet Daeb

5 Selecteer x mutaties vanuit de regel 2.7 B Woningverbetering, woon- en niet woongelegenheden niet Daeb en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals 2.9 A Aankoop, woon- en niet woongelegenheden Daeb Selecteer x mutaties vanuit de regel 2.9 A Aankoop, woon- en niet woongelegenheden Daeb en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de 2.9 B Aankoop, woon- en niet woongelegenheden niet Daeb Selecteer x mutaties vanuit de regel 2.9 B Aankoop, woon- en niet woongelegenheden niet Daeb en ga na of deze voldoen aan de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de 2.10 B Nieuwbouw verkoop, woon en niet woongelegenheden niet Daeb Selecteer x mutaties vanuit de regel 2.10 B Nieuwbouw verkoop, woon en niet woongelegenheden niet Daeb en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals Overige regels van het kasstroomoverzicht Ten aanzien van de overige regels van het kasstroomoverzicht - de regels die niet worden opgesomd in de paragraaf operationele activiteiten van het protocol - selecteert de accountant in totaal 5 mutaties over het verslagjaar 2013 en gaat na of deze overeen stemmen met de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de De accountant selecteert deze mutaties uit 5 verschillende regels. Onderdeel 3. Financieringsactiviteiten Nieuwe te borgen leningen Stel de aansluiting vast tussen de informatie op de regel Nieuwe te borgen leningen en de aangetrokken te borgen leningen volgens de bankafschrift(en) en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de Nieuwe ongeborgde leningen Daeb-investeringen Stel de aansluiting vast tussen de informatie op de regel Nieuwe ongeborgde leningen Daeb-investeringen en de aangetrokken ongeborgde leningen voor Daeb-investeringen volgens de bankafschrift(en) en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals Nieuwe ongeborgde leningen niet-daeb-investeringen Stel de aansluiting vast tussen de informatie op de regel Nieuwe ongeborgde leningen niet-daeb-investeringen en de aangetrokken ongeborgde leningen voor niet Daebinvesteringen volgens de bankafschrift(en) en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) verslagjaar Aflossing geborgde leningen Stel de aansluiting vast tussen de informatie op de regel Aflossing geborgde leningen en de aflossing geborgde leningen volgens de bankafschrift(en) en ga na of deze overeen

6 stemmen met de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de Aflossing ongeborgde leningen Daeb-investeringen Stel de aansluiting vast tussen de informatie op de regel Aflossing ongeborgde leningen Daeb-investeringen en de aflossing ongeborgde leningen voor Daeb-investeringen volgens de bankafschrift(en) en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals Aflossing ongeborgde leningen niet-daeb-investeringen Stel de aansluiting vast tussen de informatie op de regel Aflossing ongeborgde leningen niet Daeb-investeringen en de aflossing ongeborgde leningen voor niet Daebinvesteringen volgens de bankafschrift(en) en ga na of deze overeen stemmen met de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de Verantwoordingsinformatie (dvi) verslagjaar Onderdeel 4. Liquiditeit 4.2 Wijziging kortgeldmutaties Stel de aansluiting vast tussen de informatie op de regel 4.2 Wijziging kortgeldmutaties en de mutaties in de door de accountant gecontroleerde geconsolideerde jaarrekening 2013 inzake kortgeld. Liquide middelen per 1-1 Stel de aansluiting vast tussen de post liquide middelen per 1 januari 2013 in het kasstroomoverzicht en de stand volgens de gecertificeerde geconsolideerde jaarrekening Liquide middelen per Stel de aansluiting vast tussen de post liquide middelen per 31 december 2013 in het kasstroomoverzicht en de stand volgens de gecertificeerde geconsolideerde jaarrekening Overige specifieke werkzaamheden De accountant selecteert 5 bankmutaties over het verslagjaar 2013 vanuit het bankboek en stel vast of deze zijn opgenomen in het kasstroomoverzicht conform de definities zoals

7 Bijlage 1. Model Rapport van feitelijke bevindingen inzake het geconsolideerd kasstroomoverzicht 2013 (onderdeel dvi) Aan: Naam Toegelaten Instelling Rapport van feitelijke bevindingen inzake het geconsolideerd kasstroomoverzicht 2013 (onderdeel dvi) Opdracht Wij hebben een aantal specifieke werkzaamheden verricht met betrekking tot het geconsolideerd kasstroomoverzicht zoals opgenomen in onderdeel van de Verantwoordingsinformatie (dvi) 2013 zoals omschreven in onze opdrachtbrief van [datum brief opdrachtbevestiging]. Deze rapportage bevat de uitkomsten van deze werkzaamheden. Het is de bedoeling dat u zelf een oordeel vormt over de werkzaamheden en over de in dit rapport weergegeven bevindingen en op basis daarvan uw eigen conclusie trekt. Wij wijzen u er op dat indien wij aanvullende werkzaamheden zouden hebben verricht of een controle- of beoordelingsopdracht zouden hebben uitgevoerd, wellicht andere onderwerpen zouden zijn geconstateerd die voor rapportering in aanmerking zouden zijn gekomen. Dit rapport van feitelijke bevindingen beperkt zich tot het geconsolideerd kasstroomoverzicht in onderdeel van de Verantwoordingsinformatie (dvi) Derhalve valt de Verantwoordingsinformatie (dvi) 2013 van Naam Toegelaten Instelling als geheel niet onder de reikwijdte van het rapport. Aard en reikwijdte van de verrichte werkzaamheden Wij hebben onze werkzaamheden verricht in overeenstemming met Nederlands recht, waaronder de Nederlandse Standaard 4400, "Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie" en het Protocol specifieke werkzaamheden WSW Kasstroomoverzicht 2013 zoals gepubliceerd door Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw d.d.... Het doel van deze opdracht tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden is het verrichten van die werkzaamheden die wij met [Naam Toegelaten Instelling] zijn overeengekomen en het rapporteren over de feitelijke bevindingen. Aangezien wij slechts verslag doen van feitelijke bevindingen uit hoofde van de overeengekomen werkzaamheden betekent dit dat op het geconsolideerd kasstroomoverzicht in onderdeel van de Verantwoordingsinformatie (dvi) 2013 opgenomen cijfermateriaal en toelichtingen geen accountantscontrole is toegepast en dat evenmin een beoordelingsopdracht is uitgevoerd. Dit houdt in dat aan onze rapportage geen zekerheid kan worden ontleend omtrent de getrouwheid van het geconsolideerd kasstroomoverzicht in onderdeel van de Verantwoordingsinformatie (dvi) 2013 opgenomen cijfermateriaal en toelichtingen daarop. Beschrijving uitgevoerde specifieke werkzaamheden Wij hebben de werkzaamheden verricht zoals deze zijn omschreven in hoofdstuk 2 van het hiervoor genoemde protocol. Omdat bij de woningcorporatie sprake is van XXXX verhuureenheden per 31

8 december 2013, hebben we bij de regels van het protocol waar een X staat 2/3 waarnemingen verricht. Beschrijving van de feitelijke bevindingen 1. Wij hebben voor de regel Zelfstandige huurwoningen Daeb voor 1 mutatie vastgesteld dat deze overeen stemt met de definities zoals opgenomen in de Toelichting op de 2. Etc. Overige aspecten beperking in verspreidingskring en het gebruik Deze rapportage is uitsluitend bestemd voor [Naam Toegelaten Instelling] en Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw aangezien anderen die niet op de hoogte zijn van het doel van de werkzaamheden de resultaten onjuist kunnen interpreteren. Wij verzoeken u derhalve de rapportage niet aan anderen te verstrekken zonder onze uitdrukkelijke toestemming vooraf.

9 Bijlage 2. Aandachtspunten (verbeterpunten) met betrekking tot het vervaardigen van het kasstroomoverzicht. Dit betreft een opsomming van aandachtspunten (verbeterpunten) waarbij tevens rekening moet worden gehouden met specifieke omstandigheden die per woningcorporatie kunnen verschillen. WSW verzoekt de accountant eventuele aandachts- en verbeterpunten te benoemen in een separate brief of verslag naast het rapport van feitelijke bevindingen. Hierin is de accountant vrij, er gelden geen vorm- en inhoudsvoorschriften. De opsomming en diepgang zoals opgenomen in deze bijlage kan hierbij als voorbeeld dienen. Van de accountant wordt niet verwacht dat hij al deze punten in de brief of het verslag opneemt. Dat zal hij laten afhangen van de feitelijke situatie bij de woningcorporatie. 1. Zorg dat er een duidelijke procesbeschrijving/werkinstructie is voor het opstellen van kasstroomoverzicht Het is van belang dat er een duidelijke beschrijving is van het proces van het vervaardigen van het kasstroomoverzicht. Zet op papier hoe de procesgang verloopt. Geef hierbij duidelijk aan: Welke afdelingen/functionarissen bepaalde verantwoordelijkheden/bevoegdheden hebben in het proces. Welke hulpmiddelen (softwarepakketten, applicaties, modules, etc.) er worden gebruikt in het proces. Met welke frequentie kasstroomoverzichten opgesteld worden. Welke maatregelen van interne controle (bijvoorbeeld autorisaties) zijn getroffen en de wijze van vastleggen. Of en op welke wijze gebruik wordt gemaakt van verdeelsleutels voor ontvangsten en uitgaven. Welke uitgangspunten bij de verdeelsleutels zijn gehanteerd. 2. Werk zoveel mogelijk met koppelingen voor uitgaven en ontvangsten (query s) Door middel van het maken van koppelingen kan het kasstroomoverzicht op een efficiënte wijze worden opgesteld doordat dan op een geautomatiseerde wijze een relatie gelegd kan worden tussen de bankmutatie en de classificatie op het kasstroomoverzicht. Het grootboeknummer is veelal de basis voor een juiste classificatie op het kasstroomoverzicht. De koppeling tussen grootboek en batchbetaling kan bijvoorbeeld plaatsvinden door een relatie te leggen met de boekingsstuknummers die zowel zijn opgenomen in het grootboek als in de batchverwerking. 3. Stel regelmatig het kasstroomoverzicht op Het overzicht van de gerealiseerde kasstromen biedt een steun voor het opstellen en actualiseren van prognoses. Een kasstroomprognose is van belang voor de bepaling van de financieringsbehoefte en de sturing op continuïteit. Door regelmatig het gerealiseerd kasstroomoverzicht te actualiseren heeft de woningcorporatie inzicht in: - Het vermogen van een corporatie om uit de reguliere bedrijfsvoering positieve kasstromen te genereren. - De benodigde liquide middelen vanuit de financieringsverplichtingen.

10 - Het vermogen van een corporatie om geldmiddelen en kasequivalenten te genereren. Door het regelmatig opstellen van het kasstroomoverzicht doet de woningcorporatie ervaring op wat de kwaliteit van de overzichten normaliter ten goede komt. 4. Zorg voor eenduidige inkoopfacturen Het is van belang dat de inkoopfacturen eenduidig en duidelijk zijn, zodat er geen misverstand is over de soort activiteit/dienst waar de factuur betrekking op heeft. Om dit te realiseren is het nodig om leveranciers/aannemers duidelijk te instrueren wat er op de factuur moet staan. Dit vereenvoudigt het boeken van de factuur. Dit betekent dat op de factuur bijvoorbeeld investeringen in Daeb en niet-daeb en het onderhoud gesplitst worden en dat er bijvoorbeeld projectnummers op de factuur staan waaruit duidelijk voor de administratie blijkt om wat voor investering/onderhoud activiteit het gaat. Een andere mogelijkheid is om voor elk project aparte facturen te vragen aan de aannemer. 5. Het koppelen van BTW aan de classificatie van de ontvangsten/uitgaven waar de BTW betrekking op heeft Om dit te bereiken zijn drie opties mogelijk: 1. Toerekening door middel van een query op de specificatie van de BTW aangifte. De onderbouwing van de BTW aangifte is normaliter in de administratie beschikbaar. Deze onderbouwing bestaat dan uit de onderliggende facturen, zowel inkoop als verkoop. In dat geval is het mogelijk om een query te draaien met gebruikmaking van document- of boekstuknummer. Zo kan vanuit de totale BTW betaling de classificatie aangebracht worden via de codering. Dit is een zuivere methode. Deze methode is niet altijd toe te passen. Dit is afhankelijk van de inrichting van de gebruikte financiële systemen c.q. pakketten. 2. Toerekening door gebruik te maken van de coderingen op digitaal ingelezen facturen, of gebruik te maken van de werkstroom factuurafhandeling. Ook dit is een zuivere methode. Deze methode kan alleen toegepast worden als de facturen digitaal zijn ingelezen en op alle facturen een correcte codering staat. 3. Verdeling op basis van de verdeelsleutel geboekte bedragen aan onderhoud en investeringen. Bij deze methode kan het zijn dat de verdeling niet 100 % zuiver is. Om deze methode toe te kunnen passen mag een afwijking niet te groot zijn. Het voordeel van deze methode kan zijn dat deze gemakkelijk valt toe te passen. De corporatie zal een inschatting moeten maken van de omvang van de eventuele afwijking. 6. Beperk het aantal tussenrekeningen en zorg ervoor dat deze schoon zijn Het is aan te bevelen om het aantal tussenrekeningen beperkt te houden. Voor een goed kasstroomoverzicht is het cruciaal dat de tussenrekeningen in relatie tot de kasstromen schoon zijn. Hier zal dus een specifieke (interne) controle op moeten worden uitgevoerd. Tussenrekeningen zijn veelal in de volgende categorieën in te delen: Zuivere tussenrekeningen. Deze tussenrekeningen kunnen direct aan een component uit het kasstroomoverzicht worden gekoppeld. Deze tussenrekeningen vormen normaliter geen probleem bij het classificeren.

11 Voorbeelden van zuivere tussenrekeningen zijn bijvoorbeeld: af te dragen loonheffing en af te dragen pensioenpremie. Financiële tussenrekeningen. Een financiële tussenrekening als bijvoorbeeld kruispost geld onderweg kan in het kasstroomoverzicht onder de post Liquide middelen worden geplaatst. Als op de laatste dag van de maand een bedrag wordt overgemaakt van de ene bankrekening naar een andere, maar wel van dezelfde organisatie, dan zal dit geld pas de volgende dag worden bijgeschreven. Hierdoor ontstaat dus een saldo op deze tussenrekening. Balans tussenrekeningen. Deze tussenrekeningen worden gebruikt bij de periodieke afsluiting, in ieder geval bij het samenstellen van de jaarrekening. De bekendste voorbeelden zijn nog te betalen posten en nog te ontvangen posten. De afwikkeling van deze tussenrekening volgt via een kasstroom. Er zijn twee methoden om hiermee om te gaan/deze tussenrekeningen af te wikkelen: 1. De later ontvangen of verstuurde factuur wordt rechtstreeks op deze rekening geboekt. Bij deze methode zal handmatig de classificatie naar het kasstroomoverzicht opgenomen moeten worden. 2. De later ontvangen of verstuurde factuur wordt geboekt op de betreffende grootboeknummer. Bij deze methode zal de query tot een juiste classificatie leiden. In de financiële boekhouding zal dan een memoboeking moeten worden gemaakt om de tussenrekening financieel af te wikkelen. Deze methode is mogelijk niet uitvoerbaar als dit tot problemen leidt bij de gebruikte subsystemen. Onzuivere tussenrekeningen. Bij onzuivere tussenrekeningen, zoals bijvoorbeeld onbekende ontvangsten, zal er handmatig actie ondernomen moeten worden. De onzuivere tussenrekeningen dienen beperkt in omvang te zijn en adequaat te worden afgewikkeld. Het advies hierbij is: Onzuivere tussenrekeningen zoveel mogelijk op te heffen. Indien onvermijdelijk vraagt dit iedere maand een (interne) controle op deze tussenrekeningen. Doel is dat de tussenrekening leeg is zodra het kasstroomoverzicht wordt vervaardigd. 7. Rentebetalingen Bij de betalingen op geldleningen wordt veelal geen factuur ontvangen van de geldverstrekker, waaruit blijkt welk deel de rente is en welk deel de aflossing. Vaak zijn de betalingen wel expliciet herkenbaar en is de opbouw van de betaling goed traceerbaar in de basissystemen. Dit betekent dat dit in ieder geval handmatig kan worden gecorrigeerd. Voor een automatische verwerking is het nodig dat bij de betaling de splitsing wordt gemaakt.

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag. Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidbijdrage Coördinatie Traumazorg en Regionaal

Nadere informatie

van van feitelijke bevindingen OPDRACHT Wij hebben een aantal specifieke Werkzaamheden verricht met betrekking tot het (financieel)

van van feitelijke bevindingen OPDRACHT Wij hebben een aantal specifieke Werkzaamheden verricht met betrekking tot het (financieel) van Aan: opdrachtgever van feitelijke bevindingen Betreft: Rapport van feitelijke bevindingen inzake onderzoek (financieel) jaarverslag en additionele informatie van (naam lokale mediainstelling te...

Nadere informatie

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016

Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 Controleprotocol Multidisciplinaire zorg 2016 1 Doelstelling In het kader van de NZa-beleidsregel BR/REG-17171 Huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg heeft CZ voor de jaren 2015 en 2016 overeenkomsten

Nadere informatie

BIJLAGE III BIJ ARTIKEL 29 EN ARTIKEL 39a, TWEEDE LID, VAN HET BESLUIT BEHEER SOCIALE-HUURSECTOR

BIJLAGE III BIJ ARTIKEL 29 EN ARTIKEL 39a, TWEEDE LID, VAN HET BESLUIT BEHEER SOCIALE-HUURSECTOR Bijlage II bij de regeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 2011, BJZ2011, tot wijziging van de bijlagen II, III en IV bij het Besluit beheer sociale-huursector en van

Nadere informatie

Protocol gegevensuitvraag. Medisch specialisten eenheden

Protocol gegevensuitvraag. Medisch specialisten eenheden Protocol gegevensuitvraag Medisch specialisten eenheden November 2010 Inhoud 1. Uitgangspunten 5 1.1 Inleiding 5 1.2 Doelstelling accountantsonderzoek 5 1.3 Procedures 5 1.4 Leeswijzer 6 2. Onderzoeksaanpak

Nadere informatie

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag

Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2015 COS 4400 Juni 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg

Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Accountantsprotocol Beschikbaarheidsbijdrage cure - op aanvraag Coördinatie traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg Bij het aanvraagformulier vaststelling beschikbaarheidsbijdrage Coördinatie traumazorg

Nadere informatie

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0)

Tel: +31 (0) Fax: +31 (0) Tel: +31 (0)10 242 46 00 Fax: +31 (0)10 242 46 24 rotterdam@bdo.nl www.bdo.nl BDO Accountants 6 Belastingadviseurs B.V. K.P. van der Mandelelaan 40, 3062 MB Rotterdam Nederland Afd. /-> T. Kopie Gemëènte

Nadere informatie

Controle protocol Stichting De Friesland

Controle protocol Stichting De Friesland Controle protocol Stichting De Friesland 1. Doelstelling Stichting De Friesland heeft van de Belastingdienst de ANBI (algemeen nut beogende instelling) verkregen. Ten aanzien van de verantwoording van

Nadere informatie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Controleprotocol Subsidies Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 2013-2016 Inhoudsopgave 1 Algemene uitgangspunten 3 1.1 Doel van het controleprotocol 3 1.2 Wettelijk kader 3 1.3 Accountantsproducten 3

Nadere informatie

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400

Copro 17015O. Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2016 COS 4400 Maart 2017 2 Inhoud 1. Uitgangspunten 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Procedures 4 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Deloitte, Rapport. Ondcrzoek verantwoording besteding fractievergoedingen 1 januari 2013 31 maart 2014. Gemeente Breda.

Deloitte, Rapport. Ondcrzoek verantwoording besteding fractievergoedingen 1 januari 2013 31 maart 2014. Gemeente Breda. Deloitte, Rapport Ondcrzoek verantwoording besteding fractievergoedingen 1 januari 213 31 maart 214 Gemeente Breda 2141789/jd - 1 Deloitte. Inlioud 1. Inleiding 3 2. Opdracht 3 3. Aard en reikwijdte van

Nadere informatie

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Copro 16118C Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Versie 2.0 Amsterdam, 30 november 2016 Inhoudsopgave 1. Algemeen Kader... 3 1.1 Bestuurlijke mededeling...

Nadere informatie

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013

Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 Controle- en onderzoeksprotocol Ketenzorg CZ 2013 1 Doelstelling In het kader van de NZA beleidsregel BR/CU-7074 Integrale bekostiging multidisciplinaire zorgverlening chronische aandoeningen (DM type

Nadere informatie

Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen

Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen Provincie Overijssel Rapport van feitelijke bevindingen fractievergoedingen Pagina 1 1 Opdracht Wij hebben een aantal specifieke werkzaamheden verricht met betrekking tot de verkregen verantwoordingen

Nadere informatie

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS 1 Inleiding Het instrument Innovatieproject maakt deel uit van het programma LimburgMakers. LimburgMakers is gericht op het structureel versterken van

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2018

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2018 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS. 1 Inleiding

ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS. 1 Inleiding ACCOUNTANTSPROTOCOL INNOVATIEPROJECT LIMBURGMAKERS 1 Inleiding Het instrument Innovatieproject maakt deel uit van het programma LimburgMakers. LimburgMakers is gericht op het structureel versterken van

Nadere informatie

Kasstroom financieringsactiviteiten

Kasstroom financieringsactiviteiten Samengesteld gegeven Kasstroom financieringsactiviteiten 643 Onderliggende basisgegevens en dimensies omschrijving Saldo van de ingaande en uitgaande kasstromen financieringsactiviteiten De kasst room

Nadere informatie

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid

Controle protocol. 1 Doelstelling. 2 Eisen en aanwijzingen. 3 Toleranties en gewenste zekerheid Controle protocol 1 Doelstelling Het CZ Fonds moet voldoen aan de eisen van het convenant vastgelegd in 1998 tussen Zorgverzekeraars Nederland en de overheid van de Besteding Reserves Voormalige Vrijwillige

Nadere informatie

HOEBERT HULSHOF & ROEST

HOEBERT HULSHOF & ROEST Inleiding Artikel 1 Deze standaard voor aan assurance verwante opdrachten heeft ten doel grondslagen en werkzaamheden vast te stellen en aanwijzingen te geven omtrent de vaktechnische verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Richtlijn borgingsplafond

Richtlijn borgingsplafond Richtlijn borgingsplafond Pagina 2/8 Inleiding Het borgingsplafond van een corporatie is de maximale omvang van de geborgde leningportefeuille van een corporatie per ultimo kalenderjaar. Voor borging door

Nadere informatie

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer,

Circulaire gerechtsdeurwaarders Geachte mevrouw, heer, BUREAU FINANCIEEL TOEZICHT Geachte mevrouw, heer, Met deze circulaire informeert het Bureau Financieel Toezicht (BFT) u over de procedure met betrekking tot de indiening van de jaargegevens over 2017 en

Nadere informatie

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008

Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controleen overige standaarden Vastgesteld 18 december 2008 1 Besluit tot wijziging van de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden Vastgesteld

Nadere informatie

Deloitte INGEKOMEN 21 NOV 2011

Deloitte INGEKOMEN 21 NOV 2011 Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 21/11/2011 11 ink19376 Accountants B.V. Kroon park 10 6831 GV Arnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloitte.nl GEMEENTE

Nadere informatie

Deloitte. Geachte heer Van Balveren,

Deloitte. Geachte heer Van Balveren, DeIotte Accountants B.V. Kroonpark 10 6831 GVArnhem Postbus 30265 6803 AG Arnhem Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9777 www.deloittenl Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Coördinatie Traumazorg en Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Inleiding 1-3 Doel van de opdracht tot het verrichten van overeengekomen

Nadere informatie

Deloitte. Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de raadsgriffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte raad,

Deloitte. Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v. de raadsgriffie Postbus 8 3300 AA DORDRECHT. Geachte raad, Deloitte D&oitte Accountants BV. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Nederland Tel: 088 288 2888 Fax: 088 288 9830 www.deloitte.nl Aan de raad van de gemeente Dordrecht t.a.v.

Nadere informatie

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij

Versie 2013-08. TREASURYSTATUUT Stichting Woontij Versie 2013-08 TREASURYSTATUUT Stichting Woontij 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn belangrijk.

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Tijdelijke subsidieregeling extramurale behandeling 2017 Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 Doelstelling 3 1.2 Definities 3 1.3 Procedures

Nadere informatie

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur

Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Protocol subsidieregeling voortzetting zorginfrastructuur Subsidie- en verantwoordingsjaren 2015, 2016 en 2017 Bij het aanvraagformulier vaststelling subsidie voortzetting zorginfrastructuur 2015, 2016

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling Subsidie Anonieme e-mental health 2017 (assurance-rapport & rapport van feitelijke bevindingen alleen toepassing bij aanvragen groter dan of gelijk aan 125.000)

Nadere informatie

Jaargegevens over 2016 voor kantoor en privé

Jaargegevens over 2016 voor kantoor en privé BUREAu FINANCIEEL TOEZICHT Geachte mevrouw, heer, Met deze circulaire informeert het Bureau Financieel Toezicht (BFT) u over de procedure met betrekking tot de indiening van de jaargegevens over 2016 en

Nadere informatie

Rapport aan de minister over het onderzoek van het Financieel jaarverslag van bet Rijk over bet jaarzoi6,envan desaldibalans van bet Rijk per

Rapport aan de minister over het onderzoek van het Financieel jaarverslag van bet Rijk over bet jaarzoi6,envan desaldibalans van bet Rijk per 4St Auditdienst Rijk J Ministerie van Finandën Rapport aan de minister over het onderzoek van het Financieel jaarverslag van bet Rijk over bet jaarzoi6,envan desaldibalans van bet Rijk per 31 december

Nadere informatie

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN. Opdracht specifiek overeengekomen werkzaamheden inzake doorlooptijd

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN. Opdracht specifiek overeengekomen werkzaamheden inzake doorlooptijd 0 x> voor het leven Sociale Verzekeringsbank RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN Opdracht specifiek overeengekomen werkzaamheden inzake doorlooptijd verloning maandlonen inzake Trekkingsrechten PGB (Bestemd

Nadere informatie

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017

Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Accountantsprotocol subsidievaststelling ADL-assistentie 2017 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Uitgangspunten 1.1 doelstelling 3 1.2 definities 3 1.3 procedures 3 Hoofdstuk 2 Verantwoording van

Nadere informatie

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier

Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Copro 18021D Accountantsprotocol voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk en Hofleverancier Versie 3.0 Juli 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen Kader... 3 1.1 Bestuurlijke mededeling... 3 1.2 Rapportage

Nadere informatie

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017

Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage op aanvraag Calamiteitenhospitaal 2017 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk

Nadere informatie

Handleiding Financieel

Handleiding Financieel Handleiding Financieel Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V. Inhoudsopgave 1 Financieel...3 1.1 Grootboekschema...3 1.1.1 Grootboek verdichtingen...3 1.1.2 Invoeren kostenposten(grootboek nummers)/

Nadere informatie

Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Medische Mobiele Teams met helikopter (MMT) COS 805 en COS 4400

Accountantsprotocol. Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag. Medische Mobiele Teams met helikopter (MMT) COS 805 en COS 4400 Accountantsprotocol Beschikbaarheidbijdrage cure op aanvraag Medische Mobiele Teams met helikopter (MMT) COS 805 en COS 4400 Maart, 2014 1. Uitgangspunten 1.1 Inleiding Dit accountantsprotocol heeft betrekking

Nadere informatie

Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018

Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018 Accountantsprotocol Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018 versie 4.0 Accountantsprotocol versie 4.0 Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2018 1 van 7 Colofon Dit Accountantsprotocol Werkprogramma

Nadere informatie

Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering Stichting Normering Flexwonen

Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering Stichting Normering Flexwonen Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering Stichting Normering Flexwonen Accountantsonderzoeksprotocol naleving cao t.b.v. certificering SNF 19-12-2017 Inhoudsopgave 1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK

Addendum. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK Addendum Model Jaarverslaggeving 2013 CAK Protocol Accountantsonderzoek 2013 CAK maart 2014 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Model Jaarverslaggeving 2013 CAK 7 2.1 Korting Wtcg Zorg zonder Verblijf 7 2.2 Korting

Nadere informatie

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015

Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology. Versie d.d. 2 september 2015 Controleprotocol Projecten Partnership STW KWF Technology for Oncology Versie d.d. 2 september 2015 1 UITGANGSPUNTEN 3 2 ONDERZOEKSAANPAK 4 3 ACCOUNTANTSPRODUCT 6 2 1 UITGANGSPUNTEN Achtergrond STW en

Nadere informatie

Dit protocol beoogt echter geen onderzoeksaanpak voor te schrijven, en is evenmin een (uitputtend) werkprogramma.

Dit protocol beoogt echter geen onderzoeksaanpak voor te schrijven, en is evenmin een (uitputtend) werkprogramma. Bijlage 1 bij Frictiekostenregeling regionale publieke media-instellingen 2016-2019: Controleprotocol Frictiekostenregeling regionale publieke media-instellingen 2016-2019 1. Inleiding Het regeerakkoord

Nadere informatie

MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279. drs. F.P. Smilde

MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279. drs. F.P. Smilde MPGR12011042014440279 GR1 20.04.2011 0279 ^Ó^ Deloitte Accountants B.V. Wilhelminakade 1 3072 AP Rotterdam Postbus 2031 3000 CA Rotterdam Tel: (088) 2882888 Fax: (088) 2889830 www.deloitte.nl Aan de directie

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie

Nee. Alle gemeenten. Geen totaal. Geen totaal. Geen totaal

Nee. Alle gemeenten. Geen totaal. Geen totaal. Geen totaal De Prospectieve informatie verslagjaar 2015 Instellingsnr L0758 Datum maandag 14 december 2015 Checksum FD634FE450 Naam instelling Woningstichting Kockengen 1.2 A. Gegevens corporatie Instellingsnummer

Nadere informatie

Betreft: Voorbeeld rapport van bevindingen inzake enquete overgangsregeling kapitaalslasten NZa

Betreft: Voorbeeld rapport van bevindingen inzake enquete overgangsregeling kapitaalslasten NZa Naam ziekenhuis t.a.v. Adres Postcode WOONPLAATS Datum Referentie: Betreft: Voorbeeld rapport van bevindingen inzake enquete overgangsregeling kapitaalslasten NZa Geachte heer/mevrouw, Ingevolge uw opdracht

Nadere informatie

Module inlezen bankmutaties

Module inlezen bankmutaties Module inlezen bankmutaties 10/9/2018 Module bankmutaties inlezen Inleiding... 3 Bestandsformaat CAMT.053... 3 Matchen... 3 Instellingen... 4 Grootboek onbekende posten... 4 Match drempel instellen...

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR

CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CONTROLEPROTOCOL PROJECTSUBSIDIE IN HET KADER VAN DE DEELREGELING CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT IN HET PRIMAIR ONDERWIJS FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE 2013 2016 2013-2016 Aangepaste versie februari 2015,

Nadere informatie

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000)

Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) Geconsolideerde balans per 31 december 2014 (na voorgestelde resultaatbestemming x 1.000) 31 December 2014 31 December 2013 VASTE ACTIVA Immateriële vaste activa Software en website 497 473 Materiële vaste

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER

REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER Status: definitief Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 30 augustus 2016 Goedgekeurd door de RvT d.d.: 26 september 2016 Goedgekeurd door de Autoriteit woningcorporaties

Nadere informatie

Stichting Mentorschap Midden Nederland Utrecht. Rapport inzake de jaarrekening 2016

Stichting Mentorschap Midden Nederland Utrecht. Rapport inzake de jaarrekening 2016 Stichting Mentorschap Midden Nederland Rapport inzake de jaarrekening 2016 Inhoudsopgave Samenstellingsverklaring Jaarrekening Balans per 31 december 2016 Staat van baten en lasten over 2016 Toelichting

Nadere informatie

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd.

Ons oordeel Wij hebben de jaarrekening 2016 van Lavide Holding N.V. te Alkmaar gecontroleerd. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

Rapport van feitelijke bevindingen inzake fractievergoedingen 2012

Rapport van feitelijke bevindingen inzake fractievergoedingen 2012 EY Building a better working world Ernst & Young Accountants LLP Meander 861 6825 MH Arnhem Postbus 30116 6803 AC Arnhem Tel: +31 88 407 10 00 Fax: +31 88 407 60 05 ey.com VERTROUWELIJK Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL Pagina 1 van 5 CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTS- CONTROLE OP DE JAARREKENINGEN 2011 TOT EN MET 2014 VAN DE GEMEENTE BOXTEL Artikel 1 Te hanteren goedkeuringstolerantie De in het hierna opgenomen schema

Nadere informatie

ANTWOORDFORMULIER Versie 25 maart Het antwoordformulier dient uiterlijk woensdag 17 april 2013 per post te zijn geretourneerd.

ANTWOORDFORMULIER Versie 25 maart Het antwoordformulier dient uiterlijk woensdag 17 april 2013 per post te zijn geretourneerd. - 1 - ANTWOORDFORMULIER Versie 25 maart 2013 Behorend bij de brief van 15 maart 2013 van de Nederlandsche Bank, inhoudende een verzoek om gegevens betreffende de op 1 februari 2013 in Nederland en bij

Nadere informatie

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen

Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Subsidieregeling Regeling cofinanciering sectorplannen Bijlage - Controleprotocol Subsidieregeling cofinanciering sectorplannen 1. Uitgangspunten 1.1. Doel en reikwijdte van het controleprotocol Dit controleprotocol

Nadere informatie

ACCCOUNTANTSPROTOCOL GENORMEERDE PRESTATIE- INDICATOREN FORENSISCHE PSYCHIATRIE 2017

ACCCOUNTANTSPROTOCOL GENORMEERDE PRESTATIE- INDICATOREN FORENSISCHE PSYCHIATRIE 2017 Dienst Justitiële Inrichtingen Ministerie van Justitie en Veiligheid 1 ACCCOUNTANTSPROTOCOL GENORMEERDE PRESTATIE- INDICATOREN FORENSISCHE PSYCHIATRIE 2017 Dit accountantsprotocol is op maat gemaakt voor

Nadere informatie

BIJLAGE Bijlage 3 bij de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015

BIJLAGE Bijlage 3 bij de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 BIJLAGE Bijlage 3 bij de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting 2015 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN... 2 1.1 Toelichting... 2 1.2 Algemene gegevens... 2 HOOFDSTUK 2 ACTIVITEITEN... 3 2.1

Nadere informatie

Offerte aanvraag Accountantscontrole t.b.v. Stichting PeelrandWonen te Boekel

Offerte aanvraag Accountantscontrole t.b.v. Stichting PeelrandWonen te Boekel Offerte aanvraag Accountantscontrole t.b.v. te Boekel Datum: 20 december 2018 Inhoudsopgave Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Het doel van de aanbesteding... 2 1.3 Voorbehoud... 2 2. Offerteprocedure...

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i

CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i CONTROLEVERKLARING VAN DE ONAFHANKELIJKE ACCOUNTANT i Aan: de aandeelhouders en de raad van commissarissen van... (naam entiteit(en)) A. Verklaring over de in het jaarverslag opgenomen jaarrekening 201X

Nadere informatie

Inlezen bankbestanden (bankafschriften)

Inlezen bankbestanden (bankafschriften) Inleiding. Wanneer u werkt met Internetbankieren, dan kunnen de mutaties van uw bank elektronisch worden ingelezen. U kunt deze direct automatisch laten inboeken. Dat gaat snel en de herkenning door CASH

Nadere informatie

MoerdUk. gernfenfe RAADSINFORMATIEBRIEF

MoerdUk. gernfenfe RAADSINFORMATIEBRIEF gernfenfe MoerdUk RAADSINFORMATIEBRIEF Verantwoordel illehouder: Jaa Kam Nummer qriffie Zaaknummer Documentnummer 'at.+ o)\ 4,(.Hh\N,+ Van Colleqe van burqemeester en wethouders ß',lr\-o?- +47ô61 Aan Onderwerp

Nadere informatie

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V.

Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Aan: de aandeelhouders en de Raad van Commissarissen van Lavide Holding N.V. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V. De Passage 150 Postbus 71003 1008 BA Amsterdam T 088-676 90 00 F 088-676 90 10

Nadere informatie

statenstukken Provinciale Staten VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland,

statenstukken Provinciale Staten VOORSTEL Aan de Provinciale Staten van Zeeland, Provinciale Staten Bestuurder Vergadering PS: 17 juni 2005 belast met de Nr: SGR-57 behandeling W.T. van Gelder Documentnr: Sgr0500301 Onderwerp: Verantwoording fractievergoeding 2004 VOORSTEL Aan de Provinciale

Nadere informatie

Ten behoeve van het Stimuleringsfonds voor de Pers

Ten behoeve van het Stimuleringsfonds voor de Pers Controleprotocol Ten behoeve van het Stimuleringsfonds voor de Pers April 2010 Dit rapport heeft 9 pagina s controleprotocol Inhoudsopgave 1 Algemeen 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Uitgangspunten 2 1.3 Doel en

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en Transport Domein Water, Bodem en Bouwen Bouwen en Wonen Postbus BD DEN HAAG. Gewijzigd postadres per

Inspectie Leefomgeving en Transport Domein Water, Bodem en Bouwen Bouwen en Wonen Postbus BD DEN HAAG. Gewijzigd postadres per Gewijzigd postadres per 1-1-2014 Indienen verzoeken toelating en goedkeuring statutenwijzigingen en fusies woningcorporaties Verzoeken om goedkeuring van woningcorporaties (toegelaten instellingen) inzake

Nadere informatie

Protocol onafhankelijkheid accountant WormerWonen

Protocol onafhankelijkheid accountant WormerWonen Pagina 1 van 5 Protocol onafhankelijkheid accountant WormerWonen Pagina 2 van 5 PROTOCOL INZAKE DE ONAFHANKELIJKHEID VAN DE ACCOUNTANT IN HET KADER VAN DE DIENSTVERLENING DOOR DE ACCOUNTANT AAN WORMERWONEN

Nadere informatie

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016

Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Dit document maakt gebruik van bladwijzers Consultatiedocument Standaard 4400N Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2 e ontwerp) 21 juli 2016 Consultatieperiode loopt

Nadere informatie

Q&A Handboek Marktwaardering

Q&A Handboek Marktwaardering Q&A Handboek Marktwaardering Jaarrekening... 1 Oppervlakte... 1 Complex... 2 Splitsing daeb/niet daeb... 2 Model BOG/MOG... 2 Model parkeren... 2 Objectgegevens... 3 Mutatiekans... 3 Eindwaarde... 4 Contante

Nadere informatie

Woningbouwvereniging Bergopwaarts. Versie I, Pagina 0

Woningbouwvereniging Bergopwaarts. Versie I, Pagina 0 Woningbouwvereniging Bergopwaarts Versie I, 06-02-2018 Pagina 0 Inhoudsopgave 1. Uitkomsten Aedes-Benchmark 1.1 Huurdersoordeel 1.2 Bedrijfslasten 1.3 Duurzaamheid 1.4 Onderhoud & Verbetering 1.5 Beschikbaarheid

Nadere informatie

Woningstichting SWZ. Versie I, Pagina 0

Woningstichting SWZ. Versie I, Pagina 0 Woningstichting SWZ Versie I, 06-02-2018 Pagina 0 Inhoudsopgave 1. Uitkomsten Aedes-Benchmark 1.1 Huurdersoordeel 1.2 Bedrijfslasten 1.3 Duurzaamheid 1.4 Onderhoud & Verbetering 1.5 Beschikbaarheid & betaalbaarheid

Nadere informatie

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Frank Vermeij Augustus 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpak... 3 3 Juridische scheiding... 3 3.1 Aannames... 3 3.2 Resultaten... 4 4 Administratieve scheiding...

Nadere informatie

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering)

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering) Uitwerking examen Financial Accounting dd 9 januari 08 (na normeringsvergadering) Opgave (30 punten) Vraag ( punten) Noem twee functies van het kasstroomoverzicht. Draagt in samenhang met de balans en

Nadere informatie

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet.

1. Is de standaard duidelijk over de werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd.? Zo nee, graag toelichten waarom niet. Reactie op Consultatiedocument Standaard 4400N Met belangstelling heb ik kennis genomen van het consultatiedocument Standaard 4400N. Ik maak graag gebruik van de mogelijkheid om te reageren op dit document.

Nadere informatie

Vast te stellen het volgende in artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014 bedoelde SVR2014-subsidiecontroleprotocol.

Vast te stellen het volgende in artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014 bedoelde SVR2014-subsidiecontroleprotocol. Bijlage bij Subsidieverordening Rotterdam 2014 Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelet op artikel 14 van de Subsidieverordening Rotterdam 2014; Besluiten: Vast te stellen

Nadere informatie

correcties op de door de corporatie in dpi ingevulde informatie. - Ten slotte verrekent WSW het borgingstegoed met het borgingsplafond.

correcties op de door de corporatie in dpi ingevulde informatie. - Ten slotte verrekent WSW het borgingstegoed met het borgingsplafond. Nr. Vraag Antwoord Wat is een borgingsplafond Het borgingsplafond van een corporatie is de maximale omvang van de geborgde leningportefeuille van een corporatie gedurende het betreffende kalenderjaar.

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo

CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo CONTROLEPROTOCOL voor de accountantscontrole op de jaarrekening 2013 van de gemeente Hengelo 0 Inleiding De Gemeentewet(GW), art. 213, schrijft voor dat de gemeenteraad één of meer accountants aanwijst

Nadere informatie

Aanwijzing Controleprotocol Forensische Zorg 2011

Aanwijzing Controleprotocol Forensische Zorg 2011 Forensische Zorg 2011 Gefactureerde DB(B)C s 2011 en in 2011 afgesloten maar nog niet gefactureerde DB(B)C s Inhoud 1. Inleiding 2. Accountantsonderzoek 3. Procedures van onderzoeken 4. Inhoud van het

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000

Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 Controleprotocol subsidies gemeente Alkmaar voor verantwoording subsidies > 250.000 1 Algemeen Op grond van de Kaderverordening Subsidieverstrekking van de gemeente Alkmaar kunnen subsidies worden verstrekt.

Nadere informatie

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort

Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol subsidies gemeente Amersfoort Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de gemeente Amersfoort gesubsidieerde organisaties November 2014 # 4174019 Algemeen Op grond van de

Nadere informatie

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018

Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018 Copro 17079C Verantwoordings- en accountantsprotocol Gemeente Ede 2018 Pagina 1 van 6 1. Algemeen Dit verantwoordings- en accountantsprotocol is vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij

TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij TREASURY EN BELEGGINGSSTATUUT Stichting Woontij Versie 2015-06 1. Inleiding Een groot deel van de kosten bij een wooncorporatie bestaat uit rente. Richtlijnen ten aanzien van financieren en beleggen zijn

Nadere informatie

Toelichting DAEB / niet-daeb in de jaarverslaggeving 2018 van woningcorporaties

Toelichting DAEB / niet-daeb in de jaarverslaggeving 2018 van woningcorporaties WONINGCORPORATIES Toelichting DAEB / niet-daeb in de jaarverslaggeving 2018 van woningcorporaties nieuwe perspectieven Inleiding In de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving heeft Richtlijn 645 betrekking

Nadere informatie

Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012)

Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012) Annex 1 Copro 12137 Protocol Aanvraag vergoeding frictiekosten Landelijke Publieke Media-Instellingen en Overige Media-instellingen (versie: 31 oktober 2012) - t 1. Inleiding Het regeerakkoord van het

Nadere informatie

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015

RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN INZAKE FRACTIEKOSTEN 2015 Accountants ~AKER TILLY Hoogheemraadschap van Delfland Aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden Baker Tilly Berk N.V. Bijster 55 Postbus 3814 4800 DV Breda T: +31 (0)76 525 00 00 F: +31 (0)76 525

Nadere informatie

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER.

CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. CONTROLEPROTOCOL VOOR DE ACCOUNTANTSCONTROLE OP DE JAARREKENING 2016 VAN DE GEMEENTE TEN BOER. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein

Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid. Gemeente IJsselstein Controleprotocol voor de jaarrekening Getrouwheid en rechtmatigheid Gemeente IJsselstein INHOUD 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE UITGANGSPUNTEN CONTROLE... 4 3. GOEDKEURINGS- EN RAPPORTERINGSTOLERANTIES...

Nadere informatie

Q en A s IBW2018 website

Q en A s IBW2018 website Q en A s IBW2018 website Gebruik van de IBW Waarom publiceert BZK de IBW? Dat gebeurt formeel op grond van een wettelijke verplichting (Woningwet artikel 42 en Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting

Nadere informatie

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân.

Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Wetterskip Fryslân. Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân besluit, gelet op artikel 109 van de

Nadere informatie

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking)

Hellendoom. Aan de raad. III II III IIII IIII III III II (code voor postverwerking) Punt 11. : Controleprotocol jaarrekeningen G 6 m 6 6 R T 6 2011 tot en met 2014 _- sa. Hellendoom Aan de raad Samenvatting: De accountant geeft bij de jaarrekening een controleverklaring af waarin zowel

Nadere informatie

Accountantsprotocol Vaststelling transitiebedrag en verrekenbedrag ggz 2017

Accountantsprotocol Vaststelling transitiebedrag en verrekenbedrag ggz 2017 Accountantsprotocol Vaststelling transitiebedrag en verrekenbedrag ggz 2017 Versie 1 Dit document is gepubliceerd door NZa op het publicatie platform voor uitvoering (PUC). Dit document is een afdruk van

Nadere informatie

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV

Jaarbericht. Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV Jaarbericht Weller Vastgoed Ontwikkeling Secundus BV 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Jaarrekening 3 2.1 Balans per 31-12-2014 (voor winstbestemming) 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2014 4 2.3 Kasstroomoverzicht

Nadere informatie

Stichting Bewaarder Robeco

Stichting Bewaarder Robeco Stichting Bewaarder Robeco Jaarrekening over het boekjaar 2013 Stichting Bewaarder Robeco INHOUDSOPGAVE Pagina Algemene informatie 1 Verslag van het Bestuur 2 Algemeen 2 Ontwikkelingen gedurende het verslagjaar

Nadere informatie