Herzele. Afvalkalender 30 MAART APRIL 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herzele. Afvalkalender 30 MAART 2015-1 APRIL 2016"

Transcriptie

1 Herzele Afvalkalender 0 MAART 05 - APRIL 06 76

2 Inzamelregels en tips Restfractie Gele zak 45 liter:,0 euro. Gele zak 60 liter:,50 euro. Het is verboden andere recipiënten (plastic flessen, kleinere zakjes...) aan de gele zak vast te maken. Maximaal gewicht per zak: 5 kg. Met krop, niet met plakband of met twee kroppen. GFT Container 40 liter: gele sticker 0,90 euro. Container 40 liter: rode sticker,80 euro. Abonnementsformule mogelijk. Zet de container op een veilige plaats op de wegberm of op de stoep voor je woning indien er geen wegberm is. Zorg ervoor dat het deksel gesloten is, dat de handgreep naar de straatkant gericht is en dat er een sticker aan bevestigd is. Regelmatig reinigen en een krant onderin de container leggen, voorkomt geurhinder in de zomer en vastvriezen van GFT in de winter. Stamp het GFT niet aan om problemen bij het ledigen te voorkomen. Hang geen grote biozak in de container. Meld defecten, diefstal of andere problemen met de container op het gratis nummer Je wordt zo snel als mogelijk geholpen. Ook een onleesbaar of verwijderd adresetiket kan je zo gratis laten vervangen. Je kreeg de container in bruikleen. Hij hoort bij jouw woning. Beschadig of verhuis hem niet. Gelieve bij verhuizing 0 dagen op voorhand te verwittigen via de gratis lijn Zo nodig halen wij jouw container op je oud adres weg en bezorgen wij je een andere voor je nieuwe woonplaats. Papier & Karton inzameling gratis. Je biedt het papier en karton, vrij van ander afval, aan in kartonnen dozen of in bundels die worden samengebonden met een natuurtouw. Het gewicht van elke kartonnen doos of elke samengebonden bundel is beperkt tot 5 kg. Wat wel? Papieren zakken en kartonnen dozen, tijdschriften, kranten en folders, boeken, schrijf- en printpapier. Wat niet? Vuil of vettig papier, aluminiumfolie en -zakjes, cellofaanpapier, behangpapier. Opmerking: Verwijder plastic folie van kranten, tijdschriften en folders. Glas inzameling gratis. Transparante glazen flessen, bokalen en flacons, uitgespoeld en vrij van afval (choco, mayonaise, confituur, mosterd, ketchup...), op de stoep aanbieden in een stevige en vaste recipiënt (emmer, kuip, bak, krat, box, vat, mand ) en dus zeker niet los, in zakken of in kartonnen dozen. Hittebestendig glas (bv. ovenschotels en kookplaten), porselein en aardewerk, stenen flessen en kruiken, opaalglas en kristal, vlak glas zoals ruiten en spiegels, lampen en TL-lampen worden niet aanvaard. Onzuiverheid kan een reden zijn om het aangeboden glas niet mee te nemen! Metalen deksels horen bij PMD, kunststof deksels moeten bij de restfractie. Verwijder dus steeds de deksels van glazen potten of flessen. Het max. gewicht per gevulde recipiënt is beperkt tot 5 kg.

3 Snoeiafval / Tuinafval Tot 0 kg: euro. Boven 0 kg: Per begonnen schijf van 0 kg: 0,50 euro extra. Je vraagt de inzameling minstens werkdagen op voorhand aan op het nummer De uiterste datum voor het aanvragen van een ophaling is op de kalender met een telefoontje weergegeven. Stapel het tuinafval ordelijk op de stoep, zodat voorbijgangers niet worden gehinderd. Takken, struiken, bomen en wortelstronken moeten verkleind worden zodat de lengte ervan beperkt is tot,50 meter en de diameter van de afzonderlijke stukken tot 0,5 meter. Takken bind je samen met een touw (niet met metaaldraad!), waarbij de bundel de diameter van 0,0 meter en het gewicht van 5 kilogram niet mag overschrijden. Materialen die je door hun aard en omvang niet kan samenbinden, zoals bladeren, gras of fijne takjes, mag je aanbieden in een open (stevige en regenbestendige) recipiënt (emmer, kuip...) die kan leeggegoten worden. PMD Blauwe zak: 0,5 euro. Het is verboden PMD-verpakkingen (zoals plastic bidons) vast te maken aan de buitenkant van de blauwe PMD-zak. Bind de zak dicht met de linten, niet met plakband. Wat mag? Het PMD, vrij van ander afval, op de stoep aanbieden in een degelijk gesloten, voorgeschreven blauwe zak met ILvA-logo. Plastic flessen en flacons Metalen verpakkingen Ook: spuitbussen van voedingswaren en cosmetica aluminium schaaltjes en bakjes metalen deksels en doppen Drankkartons Wat mag niet? Alle andere niet-flesvormige plastic verpakkingen en voorwerpen (bijv.: plastic doosjes, potjes en vlootjes, plastic zakken, folie), verpakkingen die giftige producten, ontstoppingsproducten, corrosieve WC-ontkalkers of motorolie bevat hebben, aluminiumfolie, piepschuim. Opmerking: Maak de verpakking volledig leeg. Maximum volume van de verpakking: 8 liter. Duw plastic flessen plat, zet de dop erop en win plaats in de PMD-zak. Grofvuil Tot 0 kg: 6 euro. Boven 0 kg: Per begonnen schijf van 0 kg: euro extra. Je vraagt de inzameling minstens werkdagen op voorhand aan op het nummer De uiterste datum voor het aanvragen van een ophaling is op de kalender met een telefoontje weergegeven. Stapel het grofvuil ordelijk op de stoep, zodat voorbijgangers niet worden gehinderd. Houten planken mogen niet korter zijn dan 0,50 meter, maar ook niet langer dan,50 meter. Meer dan drie stuks bind je samen in bundels die één persoon kan dragen. Elektrische en elektronische apparaten, zelfs kleine, zijn geen grofvuil. Ze horen in geval van een nieuwe aankoop bij de verkoper. Ze kunnen ook naar het recyclagepark. Opgelet! Op het recyclagepark is de definitie van wat mag worden aangeboden bij het grofvuil strikter. Daar moet het hout en het metaal van het grofvuil worden gescheiden. Wat in een huisvuilzak (of grijze container in Oosterzele) kan, wordt ook op het recyclagepark niet als grofvuil toegelaten.

4 tip goed Gele zak: met één krop die groot genoeg is om als handvat te dienen, bijvoorbeeld te maken met de strips die bij de zakken zijn gevoegd. PMD-zak: door de linten van de trekbandsluiting te knopen. April Bied jij je afval goed aan? FOUt Zakken die met plakband of op een andere manier zijn dicht gemaakt (bijvoorbeeld met kroppen), worden niet meegenomen. GFT-container: door de sticker te kleven rond het handvat, op zo n manier dat de lader hem gemakkelijk kan verwijderen. Kleef hem dus niet te strak! Te strak gekleefde stickers kunnen niet gemakkelijk verwijderd worden. De lader verliest daardoor veel tijd. Een GFT-container met te strak gekleefde sticker zal daarom niet worden geledigd. Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

5 APRIL 05 MAANDAG DINSDAG 0 week 4 WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG 4 ZONDAG 5 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 6 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week Uitzonderlijke sluitingsdagen recyclageparken mei ALLE recyclageparken gesloten

6 Tip Mei Sorteren is goed, goed sorteren is nog beter! Wat mag er in de blauwe zak? P M D Plastic Flessen en Flacons: Een tip: is het een plastic verpakking en heeft het de vorm van een fles? Dan mag het in de blauwe zak! * Metalen verpakkingen: Drankblikjes, conservenblikken, spuitbussen van cosmeticaproducten en voedingsmiddelen, aluminium schaaltjes en bakjes, metalen schroefdoppen en kroonkurken. Drankkartons: van melk, soep, fruitsap,... Verpakking moet leeg zijn. Maximum volume: 8 liter. Het is verboden afval te binden aan de blauwe zak! De zak wordt dan NIET meegenomen. Wat mag er niet in de blauwe zak? Verboden zijn: Alle andere vormen van plastic voorwerpen en verpakkingen (potjes, zakken, folie, botervlootjes, tubes, bakjes...) Aluminiumfolie (= restfractie) * Verpakkingen die giftige producten, ontstoppingsproducten, corrosieve WContkalkers of motorolie bevat hebben Injectienaalden Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

7 MEI 05 MAANDAG 7 week 8 DINSDAG 8 WOENSDAG 9 DONDERDAG 0 VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 4 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week Uitzonderlijke sluitingsdagen recyclageparken mei ALLE recyclageparken gesloten

8 tip Juni Composteren kan je leren! thuiscomposteren Composteren kan je gemakkelijk zelf doen in de eigen tuin. Het bespaart je de waardesticker voor de GFT-container én het is goed voor het milieu. Je afval hoeft immers niet verplaatst te worden. Heb je een kleine tuin? Gebruik dan een compostvat. Heb je een grote tuin, kies dan voor een compostbak of een composthoop. Meng groen materiaal (vochtige, zachte en voedselrijke tuin- en keukenresten) en bruin materiaal (droge, stugge, grove tuinresten) goed door elkaar. Zorg voor voldoende verluchting en een goed vochtgehalte, dan komt het composteringsproces spontaan op gang. Je compost verbetert je grond! Wil je: een nieuw bloemenperk maken? je gazon vernieuwen? een moestuintje aanleggen? een (fruit)boom aanplanten? Of wil je dat: je planten gezond aan het groeiseizoen beginnen? je gazon er mooi en helder groen uitziet? je bloemperkjes groeien op een dichte deklaag? Meng dan compost door je grond! Meer info Contacteer je gemeente of ILvA ( ). Kijk ook eens op Aankopen van compost in de composteringsinstallatie: ( ). Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

9 JUNI 05 MAANDAG week DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG 4 VRIJDAG 5 ZATERDAG 6 ZONDAG 7 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 8 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel 5 week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week Uitzonderlijke sluitingsdagen recyclageparken juni Recyclagepark Affligem gesloten om u.

10 Tip Juli Papier? Niet hier! Puilt je brievenbus uit met reclame die je nooit inkijkt? Kleef een sticker NEE gratis pers NEE reclamedrukwerk op je brievenbus. Brievenbus vol ongewenste reclame? Afvalloze brievenbus De sticker is te krijgen bij de gemeente. Papierverspilling door de gouden gids vermijden? Zorg dat je de gouden gids niet meer ontvangt: onderaan de homepagina vind je bij de links Uitschrijven gidsen. Vul daar je gegevens in en je zal de papieren gidsen niet meer ontvangen. Alle informatie die in de gidsen staat, vind je op internet: en Wil je geen geadresseerde reclame meer? Schrijf je in op de en je wordt geschrapt uit de adressenlijst van heel wat bedrijven. Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

11 JULI 05 MAANDAG 9 week 7 DINSDAG 0 WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG 4 ZONDAG 5 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 6 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week 8 9 0

12 tip Wat mag? Augustus Glas: helder uitgelegd! inzamelregels en -tips Doorzichtige glazen flessen, flacons, potjes en bokalen. Ook drinkglazen en lege flesjes van geneesmiddelen worden aanvaard. Wat mag niet? Vlak glas, hittebestendige voorwerpen (pyrexglas, ovenschotels, kookplaten), gewapend glas, venster- of serreglas, kristal, opaalglas, optisch glas (vergrootglas, brilglas), horlogeglas, spiegels, autoruiten, plexiglas, stolpen, lampen, TL-lampen, porselein, aardewerk, stenen flessen, kruiken, keramiek, glazen bouwstenen, beeldbuizen van televisie- of computerschermen, kurken en deksels. Het verpakkingsglas moet uitgespoeld en vrij van afval (choco, mayonaise, confituur, mosterd, ketchup ) zijn. Onzuiverheid kan een reden zijn om het aangeboden glas niet mee te nemen! Verwijder de deksels of doppen van glazen potten of flessen, alsook het loden vliesje omheen een flessenhals. Metalen deksels horen bij PMD, kunststof deksels moeten bij de restfractie. Het maximaal gewicht per gevulde recipiënt is beperkt tot 5 kg. BieD Het glas AAn in een SteVige en VASte ReCiPiËnt (emmer, KUiP, BAK, KRAt, BOX, VAt, MAnD), en DUS ZeKeR niet LOS, in ZAKKen OF in KARtOnnen DOZen! Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

13 AUGUSTUS 05 MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG 7 week 8 week 0 week LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton PMD Restfractie Snoeiafval Textiel Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week week

14 tip September GFT: groenten-, fruit- en tuinafval. De gft-container Elk gezin krijgt een GFT-container ter beschikking. Deze container is verbonden aan de woning en blijft eigendom van ILvA. Op de zijkant ervan is een sticker gekleefd met het adres waartoe hij behoort. Controleer regelmatig of de sticker er nog hangt en of de tekst met je adres nog leesbaar is. Wat mag er in je GFT-container Alle etensresten (vlees- en visresten zijn te vermijden omwille van geurhinder en kans op maden) Loof, schillen, resten van groenten, fruit en aardappelen Eierschalen en notendoppen (Papieren) koffiefilters met koffiegruis en theezakjes Gras, stro en bladeren Snijbloemen en kamerplanten Klein snoeiafval, kort gemaakte takken Resten van tuinplanten Plan je te verhuizen? Is je GFT-container kapot? Is de adressticker verdwenen of onleesbaar? Wil je thuiscomposteren en heb je de GFT-container niet langer nodig? Bel het gratis GFT-telefoonnummer van IlvA: 0800/94 40 Adressticker Wat mag er zeker niet in je GFT-container Kattenbakkorrels en vogelkooizand Slachtafval of dode dieren Luiers of ander hygiëneafval Mosselschelpen Uitwerpselen Vervuild stro Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

15 SEPTEMBER 05 MAANDAG week 6 DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG 4 ZATERDAG 5 ZONDAG 6 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 7 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel 4 week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week

16 Tip Oktober Maak de cirkel rond in De Kringwinkel. Bruikbare spullen waar je vanaf wil? Breng ze naar De Kringwinkel. Waarom zou je bruikbare spulletjes weggooien als je er iemand gelukkig mee kan maken? Je meubelen, kleren, speelgoed, huisraad, boeken, elektronisch materiaal of televisietoestel worden graag nog door iemand anders gebruikt. Je helpt een ander én je houdt heel wat kilogrammen uit de afvalstroom. Een Kringwinkel haalt afgedankte goederen gratis bij jou op. Je kan ze ook tijdens de openingsuren gaan afgeven. Let wel, de spullen moeten nog bruikbaar zijn! Niemand wil afval! Ook bij jou in de buurt is er een Kringwinkel. Raadpleeg de gemeentelijke infopagina achteraan deze afvalkalender. Of neem een kijkje op Wie kringt, die wint! Ga zelf ook eens snuisteren in het ruime aanbod in een Kringwinkel. Je vindt er wel altijd iets unieks en origineels. Je steunt bovendien de tewerkstelling van tientallen mensen die om één of andere reden moeilijk in het gewone arbeidscircuit terecht kunnen. Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

17 OKTOBER 05 MAANDAG 8 week 40 DINSDAG 9 WOENSDAG 0 DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG 4 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 5 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week

18 Tip november Stuk voor stuk tips voor een stuk ding. AeeA staat voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten (zoals een stofzuiger, frigo, diepvries, haardroger, computer, enz.). Waarheen met zo n apparaten als je er vanaf wil, omdat ze stuk zijn of omdat je ze niet meer gebruikt? Je KAn DRie Dingen DOen:. Werkt het apparaat nog? Geef het aan iemand die het goed kan gebruiken of breng het naar De Kringwinkel.. Je koopt een nieuw apparaat? Lever het oude, kapotte apparaat af in de winkel. De wet verplicht de handelaar om het toestel dan gratis te aanvaarden.. Je koopt geen nieuw toestel en het oude toestel is stuk? Breng het naar het recyclagepark. Webtips Kringwinkels in Vlaanderen: Aanvaardingsplicht elektrotoestellen : Producten vergelijken op hun duurzaamheid: Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

19 NOVEMBER 05 MAANDAG DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG 6 week 44 7 week 45 9 week LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton PMD Restfractie Snoeiafval Textiel Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week week

20 Tip December De vorst en koning Winter... te gevaarlijk weer om te rijden? Bij ijzel of sneeuw beslist ILvA op basis van de waarschuwingen van het KMI, of er volledig, beperkt of niet wordt uitgereden voor afvalinzameling. Er wordt eveneens rekening gehouden met de strooiplannen van de gemeenten en er wordt een controle ter plaatse uitgevoerd. Zo is het dus mogelijk dat enkel in de echt berijdbare straten wordt gereden. De smalle straten of die straten waar het wegdek te gevaarlijk ligt, worden dan niet bediend. Wat als ilva niet langs kwam? Indien het afval een eerste keer niet is opgehaald, wordt gevraagd het afval weer binnen te nemen en bij de volgende ophaalronde opnieuw aan te bieden. In Oosterzele kunnen bij de grijze restcontainer dan gewone afvalzakken van 60 liter worden bij geplaatst mits er per zakken één bijkomende oranje sticker wordt gekleefd. Mocht ook de tweede daaropvolgende ophaling niet kunnen worden gereden, dan organiseert ILvA in die straten een bijkomende inzamelronde. De inwoners zullen daarvan op de hoogte worden gebracht door een briefje in de bus, waarop de dag van deze bijkomende inzameling wordt aangekondigd. gft-containers Bij vriesweer is het ledigen van de GFTcontainers soms onmogelijk omdat het afval aan de binnenzijde van de container is vastgevroren. Wanneer de container niet kan worden geledigd, wordt hij terug geplaatst samen met de sticker. Gevraagd wordt hem opnieuw binnen te zetten en hem de volgende keer aan te bieden. Daarbij geldt dezelfde regeling als hiernaast beschreven. tip Leg eerst een krant onderin de container. Dat voorkomt het vastvriezen van het GFT. Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

21 DECEMBER 05 Gooi je afvalkalender niet weg, hij loopt door tot april 06! MAANDAG 0 week 49 DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG 4 ZATERDAG 5 ZONDAG 6 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 7 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel 4 week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week Uitzonderlijke sluitingsdagen recyclageparken 8 week & december Recyclageparken Aalst II, Denderleeuw, Erpe-Mere, Galmaarden, Geraardsbergen, Herzele, Ninove, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem gesloten 6 december & januari ALLE recyclageparken gesloten

22 Tip Januari gebruikte frituuroliën en frituurvetten breng je best naar het recyclagepark. De oliën en vetten die je naar het recyclagepark brengt, worden gerecycleerd. Ze worden vooral verwerkt tot milieuvriendelijke biodiesel. Dus niet alleen jij wint erbij, maar ook het milieu! Wees niet oliedom: laat frituurolie recycleren! Hoe gebruikte frituuroliën en frituurvetten aanbieden? Giet met een trechter de afgekoelde frituurolie in een plastic fles. Breng de fles naar het recyclagepark. Gestold frituurvet mag ook als klomp gebracht worden (bijvoorbeeld ingepakt in een plastic zak). Een groot deel van de gebruikte frituuroliën en -vetten wordt helaas in gootsteen, toilet, tuin of riool gegoten. Dit is verboden en het berokkent veel schade, zoals verstopte afvoerbuizen en leidingen. Het leidt tot bodemvervuiling en verontreiniging van het oppervlakteen grondwater. Sommigen stoppen hun frituuroliën of -vetten geniepig tussen het restafval. Ook dat mag niet! Tip: hou een oude fles bij Giet afgekoelde frituurolie in de oude fles Breng de fles naar het recyclagepark Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

23 JANUARI 06 MAANDAG 8 week 5 DINSDAG 9 WOENSDAG 0 DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG ZONDAG LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 4 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week Uitzonderlijke sluitingsdagen recyclageparken 5 week december Recyclageparken Aalst II, Denderleeuw, Erpe-Mere, Galmaarden, Geraardsbergen, Herzele, Ninove, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem gesloten januari ALLE recyclageparken gesloten

24 Tip Februari Best voorzichtig met asbest! elk gezin mag jaarlijks 00 kg cementgebonden asbest gratis naar het recyclagepark brengen. Voorwaarden voor de 00 kg gratis aanvoer per gezin: de aanvoer mag enkel uit cementgebonden asbest bestaan; druk op de asbestbel na het aanmelden met de identiteitskaart aan de ingangszuil. Dan komt de parkwachter; de parkwachter moet de aanvoer goedkeuren. Cementgebonden asbests is geen steenpuin! Het inademen van asbestvezels is erg schadelijk voor de gezondheid. Wees er dus voorzichtig mee! Breng je cementgebonden asbest naar het recyclagepark! Daar staat een veilig afgedekte container voor cementgebonden asbest. gooi het niet in een andere container, ook niet bij het steenpuin of beton! ASBESTBEl Niet-cementgebonden asbest wordt niet aanvaard. Wil je advies over de verwijdering van dit type asbest, bel naar: 0/ 45 9 (Federale overheid) of 05/ (OVAM). Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

25 FEBRUARI 06 MAANDAG week 5 DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG 4 VRIJDAG 5 ZATERDAG 6 ZONDAG 7 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 8 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel 5 week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week Uitzonderlijke sluitingsdagen recyclageparken 9 week februari ALLE recyclageparken gesloten 9 februari Recyclageparken Aalst gesloten 6 februari Recyclagepark Ninove gesloten

26 tip Maart Een spiekbriefje over papier! Wat mag? Kranten, reclamedrukwerken, tijdschriften, publicaties, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken, papieren zakken, folders, kartonnen dozen, brieven, telefoon- en faxgidsen, schriften, Wat mag niet? Drankkartons (= PMD), vuil of vettig papier en karton, behangpapier (zowel op rol als afgestoken), cellofaanpapier, slagerspapier (kunststofgedeelte), broodzakken, aluminiumfolie en -zakjes, geolied papier, carbonpapier en de kunststofomhulsels rond tijdschriften, papierklemmen, mapjes in kunststof... (= restfractie). Isomo (= naar recyclagepark) en kunststofvensters uit kartonnen verpakkingen (= restfractie). Alle afvalsoorten die bij een andere selectieve inzameling thuishoren (glas, KGA, PMD, GFT, restfractie ). inzamelregels en tips Het gewicht van elke kartonnen doos of elke samengebonden bundel is beperkt tot 5 kg. Verwijder plastic folie van kranten, tijdschriften en folders. Zorg er voor dat het papier niet kan wegwaaien. Bied het papier en karton aan in een stevige kartonnen doos, of in bundels die worden samengebonden met een natuurtouw. Je mag je afval ten vroegste om 9u de avond voor de inzameling buitenzetten. Vanaf 6u komt ILvA langs.

27 MAART 06 MAANDAG 9 week 9 DINSDAG WOENSDAG DONDERDAG VRIJDAG 4 ZATERDAG 5 ZONDAG 6 LEGENDE GFT Glas Grofvuil Papier/Karton 7 week PMD Restfractie Snoeiafval Textiel 4 week Uiterste datum aanvragen ophalen grofvuil/snoeiafval tel week week 9 0 Uitzonderlijke sluitingsdagen recyclageparken 7 maart Recyclagepark Geraardsbergen gesloten

28 De ILvA-recyclageparken Tarieven op het recyclagepark Elk gezin krijgt per kalenderjaar een vrijstelling van 00 kilogram recycleerbare afvalstoffen op het recyclagepark. Daarna geldt een globale korting van 0% voor wie enkel recycleerbare afvalstoffen aanbrengt. Niet-recycleerbaar Grof huisvuil: alle grote voorwerpen die niet volledig bestaan uit zuiver hout, metaal of de afzonderlijk in te zamelen harde plastics. Wat echter niet recycleerbaar is én in een huisvuilzak (voor Oosterzele in een grijze container) kan, moet huis-aan-huis worden aangeboden in een huisvuilzak (of container in Oosterzele). Glas: vervuild serreglas, glazen siervoorwerpen, pyrexglas Bouwafval: cementgebonden asbestproducten, cellenbeton (Ytong, Poroton), afgekapt pleisterwerk, verharde zakken cement, roofing, golfplaten, vervuild plastic, tegels, keramiek, toiletpot, lavabo, gips, kalk, laminaat, Laagwaardig of vervuild hout: geperst karton (unalit), spoorwegbielzen, MDF, rot hout, kg 0,05 euro/kg kg 0,0 euro/kg > 5000 kg 0,0 euro/kg Eerste 00 kg recycleerbaar afval 0,00 euro/kg Eerste 00 kg cementgebonden asbest 0,00 euro/kg Indien enkel recycleerbare materialen -0 % Recycleerbaar AEEA (elektr. huishoudtoestellen): enkel volledige, niet-gesloopte toestellen Auto-, motor- & fietsbanden (géén vrachtwagen- of tractorbanden) Autobatterijen Batterijtjes Beton Bloempotten in kunststof Glas: flessen, bokalen, vlak glas Grond: niet vervuilde, zuivere grond Harde plastics: tuinmeubelen, groot speelgoed, emmers, buizen, wasmanden, dakgoten... Hout: zuiver, niet rot hout, vezelplaten KGA (Klein Gevaarlijk Afval) Kunststoffolie: alle soepele verpakkingsfolie (bezemschoon) Metaal/schroot Motorolie Papier en Karton Piepschuim (isomo): grote, zuivere, witte stukken Plantaardige oliën en vetten PMD Steenpuin: bakstenen, metselwerk, aardewerkpannen, gresbuizen, natuurleien Textiel, leder: herbruikbare kleding, schoeisel, linnen (aanbieden in zakken) Tuinafval: snoeiafval, gras, bladeren (geen keukenafval)

29 Betalen Je kan betalen met munten of bancontact. Uit veiligheidsoverwegingen is verkozen om niet met biljetten te werken. Denk hieraan vóór je naar het recyclagepark gaat. De geldautomaat geeft geen geld terug. Het teveel wordt op je gezinsrekening bewaard voor een volgend bezoek. Dit zal je ook kunnen zien op het ticket dat je kan laten afdrukken door te drukken op de ticketknop. Indien je niet genoeg geld bij hebt, dan kan je via een druk op de kredietknop het recyclagepark verlaten. Je krijgt vijf dagen de tijd om je schuld te vereffenen. Na deze termijn wordt een extra administratiekost van 5 euro aangerekend. De gegevens voor de overschrijving vind je terug op het ticket dat je ontvangt bij het gebruik van de kredietknop. Gratis afval? Bij aankoop van een nieuw elektrisch of elektronisch toestel kan je je oude toestel gratis achterlaten bij de verkoper. Je kan er ook mee terecht op het recyclagepark. In principe is het daar ook gratis. Toch moet je op een ILvA-recyclagepark soms betalen als je zo n afval brengt, als gevolg van het 00 kilogram-systeem. Deze 00 kilogram is geen cadeau. Het is de gemiddelde hoeveelheid van: waardevol afval, dus afval waar ILvA zelf geld voor krijgt (papier, schroot, textiel,...) afval waarvoor er reeds bij aankoop een recyclagebijdrage is betaald (afgedankte elektrische en elektronische apparaten, autobanden, frituurolie, motorolie, batterijtjes,...). Je krijgt dus aan het begin van het kalenderjaar voor 00 kilogram vrijstelling van betaling, zodat je in de loop van het jaar je gratis afval kan brengen. Deze vrijstelling geldt enkel bij de aanvoer van recycleerbaar afval. Maar wat als je bijvoorbeeld 5 kilogram van zo n afval brengt en dus voor 5 kilogram moet betalen? In een pechjaar, met veel kapotte toestellen, kan je inderdaad veel afval hebben dat in principe gratis is. Het jaar daaropvolgend zal je heel wat minder afval hebben, bijvoorbeeld maar kilogram. Toch zal je ook dat jaar 00 kilogram kunnen brengen zonder te moeten betalen. Op termijn van jaren doe je zeker winst, want gemiddeld brengt een gezin eigenlijk maar 5 kilogram van zo n afval per jaar. Wil je je afval waar je al een bijdrage voor betaalde altijd gratis brengen? Het is mogelijk afval waar je al een recyclagebijdrage voor betaalde steeds gratis te brengen. Hiervoor dien je in december een afstandsverklaring te ondertekenen, waardoor je je vrijstelling van betaling van 00 kilogram recycleerbaar afval in het volgende kalenderjaar verliest, maar volgend afval wel gratis kan brengen: KGA, afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA), plantaardige oliën en vetten, motorolie, autobanden (max 4), autobatterijen en batterijtjes.

30 Openingsuren recyclageparken Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag GEsLOTEN 8u0-4u0 8u0-4u0 8u0-4u0 9u - 6u Aalst II Erpe-Mere Galmaarden Ninove Zottegem Denderleeuw Herzele Aalst I Affligem Haaltert Kluisbergen Lede u - 9u u- 9u u - 9u u - 9u Aalst I Affligem Denderleeuw Geraardsbergen Haaltert Herzele Kluisbergen Lede Oosterzele sint-lievens-houtem Aalst I Affligem Haaltert Kluisbergen Lede Aalst II Erpe-Mere Galmaarden Geraardsbergen Ninove Oosterzele sint-lievens-houtem Zottegem Aalst II Denderleeuw Erpe-Mere Galmaarden Geraardsbergen Herzele Ninove Oosterzele sint-lievens-houtem Zottegem GEsLOTEN Alle recyclageparken open Adressen recyclageparken Aalst I Bergemeersenstraat 4 Aalst II (Hofstade) spuimeersenweg Affligem Geertruidebaan 54 Denderleeuw Thontlaan 4 Erpe-Mere Keerstraat Galmaarden Brusselstraat B Geraardsbergen Dagmoedstraat 80 Haaltert stationsstraat 05A Herzele Mergellaan 79 Kluisbergen Oudenaardebaan Lede Kleiweg 0 Ninove Pamelstraat Oost 455 Oosterzele Lange Ambachtstraat 8 Sint-Lievens-Houtem Bussegem A Zottegem Ballingsweg 9

31 Algemeen Nuttige telefoonnummers ILvA Tijdens de kantooruren: 8u0 -u00 en u00-7u00 Industrielaan 8-90 Aalst (Erembodegem) Klachten inzameling Afspraak grofvuil/snoeihout Voor een grotere, kleinere of bijkomende GFT-container Problemen met GFT-container Het Groene Punt-logo op een verpakking geeft aan dat de fabrikant van het product een bijdrage betaalt voor het inzamelen, sorteren en recycleren van verpakkingsafval. Het zegt niets over de recycleerbaarheid van het product of zijn verpakking en is dus geen sorteerinstructie. Wil je meer weten over de selectieve inzameling, sorteren en recycleren van verpakkingsafval, contacteer dan Fost Plus vzw of surf naar Gerecycleerd: De verpakking bevat gerecycleerd materiaal of de verpakking kan gerecycleerd worden. Statiegeld: De lege verpakking mag terug naar de winkel voor hergebruik

32 info nuttige gegevens Gemeente Herzele Algemeen Milieudienst Politie inleveren groene container Problemen met groene container informatie over thuiscomposteren Info dienst leefmilieu Klachten inzameling Verkooppunten stickers en zakken Stickers en zakken kunnen verkregen worden aan de balie van het gemeentehuis, Markt 0, 9550 Herzele en bij de meeste lokale handelaars. Verkooppunten biobakjes Raadpleeg of bel naar De Kringwinkel De Kringwinkel t Vierkant Herzele Solleveld 5, 9550 Herzele Tel: De Kringwinkel t Vierkant Geraardsbergen Abdijstraat 4b, 9500 Geraardsbergen Tel openingsuren Maandag: u-7u Dinsdag t/m zaterdag: 9u0-7u doorlopend Zon- en feestdagen: gesloten online in bepaalde gemeenten wordt één of twee keer per jaar herbruikbaar textiel aan huis opgehaald. Geruime tijd voor deze ophaaldag, aangeduid met dit icoon, krijgen de bewoners nog extra info in de brievenbus. VU Henk Geeroms - Industrielaan 8-90 Aalst

Herzele. Afvalkalender APRIL 2014 - MAART 2015

Herzele. Afvalkalender APRIL 2014 - MAART 2015 Herzele Afvalkalender APRIL 04 - MAART 05 74 Inzamelregels en tips Restfractie Gele zak 45 liter:,0 euro. Gele zak 60 liter:,50 euro. Het is verboden andere recipiënten (plastic flessen, kleinere zakjes...)

Nadere informatie

Denderleeuw UW AFVAL UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan. AFVALKALENDER April 2012 - Maart 2013. Elke maand een preventietip

Denderleeuw UW AFVAL UW AFVAL. wij trekken het ons persoonlijk aan. AFVALKALENDER April 2012 - Maart 2013. Elke maand een preventietip Denderleeuw UW AFVAL UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan AFVALKALENDER April 2012 - Maart 2013 60 Elke maand een preventietip Inzamelregels en -tips Restfractie Gele zak 45 liter: 1,20 euro. Gele

Nadere informatie

De afvalgids. Waarheen met je afval? Een handig afval-alfabet

De afvalgids. Waarheen met je afval? Een handig afval-alfabet De afvalgids Waarheen met je afval? Een handig afval-alfabet 1 Inhoud Inleiding... Afval vermijden en afval hergebruiken... Niet alle bananen zijn krom... De Kringwinkel... Huis aan huisinzameling... GFT...

Nadere informatie

UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan

UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan UW AFVAL wij trekken het ons persoonlijk aan ILVA AFVALGIDS 1 >> samen tegen de afvalberg Inhoud 3 Woord van de voorzitter 4-5 GFT (groente-, fruit- en tuinafval) 6-7 Papier en karton 8-9 Glas 10-11 PMD

Nadere informatie

WAT JE MOET WETEN OVER HUISVUIL IN GENT

WAT JE MOET WETEN OVER HUISVUIL IN GENT WAT JE MOET WETEN OVER HUISVUIL IN GENT november 2014 MA MA MA MA MA MA GROFVUIL OP AANVRAAG DI DI WNLOAD DI NU GRATIS DI DI DI Bel 09 240 81 11 of vul formulier in op www.ivago.be. WO WO DE WO RECYCLE!

Nadere informatie

O N Z E G E M E E N T E

O N Z E G E M E E N T E A F VA LW I J Z E R ONZE GEMEENTE Op de Ladder van Lansink staan preventie, hergebruik, recyclage, verbranden en storten van afval van boven naar onder gerangschikt. Hoe hoger de methode op de ladder staat,

Nadere informatie

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies

De milieu. krant. Inhoud. PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies De milieu krant Nr. 3 - September 2014 -Driemaandelijks Inhoud PMD in de badkamer Enkel eigen GFT-container toegelaten Vecht mee tegen voedselverlies 3 Voorwoord PMD PMD neemt in deze editie van de Milieukrant

Nadere informatie

Inhoudstafel. Woord vooraf 3 GFT 4 PMD 7. Glas 10. Papier en karton 11 KGA 13. Elektrische apparaten 15. Kringloopgoederen 16.

Inhoudstafel. Woord vooraf 3 GFT 4 PMD 7. Glas 10. Papier en karton 11 KGA 13. Elektrische apparaten 15. Kringloopgoederen 16. Inhoudstafel Deel 1 Woord vooraf 3 GFT 4 7 Glas 10 Papier en karton 11 13 Elektrische apparaten 15 Kringloopgoederen 16 Textiel 17 Het Milieustraatje 18 Restafval en Multistroom 20 Imog-diensten 22 Deel

Nadere informatie

Inhoud. Colofon. Woord vooraf 4 Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) 5. Snoeihout en overig tuinafval 8. PMD 9 Glas 13. Papier en karton (P&K) 14

Inhoud. Colofon. Woord vooraf 4 Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) 5. Snoeihout en overig tuinafval 8. PMD 9 Glas 13. Papier en karton (P&K) 14 De Haan Inhoud Woord vooraf 4 Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) 5 Snoeihout en overig tuinafval 8 9 Glas 13 Papier en karton (P&K) 14 Klein Gevaarlijk () 16 Elektrische apparaten (AEEA) 18 Kringloopgoederen

Nadere informatie

sorteerinstructies recyclagepark gemeentelijk recyclagepark Sint-Martens-Latem Lijnstraat 82 9831 Deurle opgemaakt januari 2015

sorteerinstructies recyclagepark gemeentelijk recyclagepark Sint-Martens-Latem Lijnstraat 82 9831 Deurle opgemaakt januari 2015 sorteerinstructies recyclagepark gemeentelijk recyclagepark Sint-Martens-Latem Lijnstraat 82 9831 Deurle opgemaakt januari 2015 Meer info: Gemeentehuis Sint-Martens-Latem Gemeentelijke milieudienst Dorp

Nadere informatie

Wie slim is sorteert en gaat naar... Het stedelijk containerpark

Wie slim is sorteert en gaat naar... Het stedelijk containerpark Wie slim is sorteert en gaat naar... Het stedelijk containerpark Infowijzer Principe van het diftar-containerpark: aanvoervoorwaarden Sedert 1 mei 2006 zijn de Brugse containerparken diftar-containerparken.

Nadere informatie

Code van gemeentelijke politiereglementen (politiecodex)

Code van gemeentelijke politiereglementen (politiecodex) Code van gemeentelijke politiereglementen (politiecodex) Voorgeschiedenis... 5 TITEL I... 6 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 6 Afdeling 1 Toepassingsgebied... 6 Afdeling 2 Begrippen... 6 HOOFDSTUK 2

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 13 januari 2015

NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 13 januari 2015 NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VAN 13 januari 2015 Aanwezig: Marleen Schouteden, burgemeester-voorzitter - Jo De Clercq, Philippe Scheys, Katleen D'Haese, Arlette Caes, Maarten Forceville,

Nadere informatie

Zitting van 23 december 2013

Zitting van 23 december 2013 Zitting van 23 december 2013 Aanwezig : De Heer Callens K., Burgemeester-Voorzitter; De Heer en Mevr. Soenens K., Vande Vyvere C., Buyck V., Verhelle K., en Lepla M.; Schepenen; Mevr. en de Heren Vandewaetere

Nadere informatie

Woord VAN HET BESTUUR

Woord VAN HET BESTUUR e e n u i t g A V E v a n i m o g nr.48 DECEMBER - JANUARI - FEBRUARI 2012 Woord VAN HET BESTUUR Binnenkort wordt het Afvalstoffendecreet door een Materialendecreet vervangen. Hiermee wordt tevens aangegeven

Nadere informatie

Afvalstromen. Restafval. Groente-, fruit- en tuinafval

Afvalstromen. Restafval. Groente-, fruit- en tuinafval Afvalstromen Groente-, fruit- en tuinafval Takken In het voorjaar en najaar rijden speciale wagens om takken op te halen. De regels zijn: Takken met touw bundelen (niet met ijzerdraad of plastic). De bundel

Nadere informatie

REGELS VOOR AANBIEDEN

REGELS VOOR AANBIEDEN REGELS VOOR AANBIEDEN Om de afvalinzameling goed te laten verlopen, is het belangrijk dat u onderstaande regels voor het aanbieden van de containers goed opvolgt. Containers die niet goed aangeboden zijn,

Nadere informatie

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald

Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Vanaf 2015 wordt in onze gemeente gft opgehaald Het sorteren van afval is goed ingeburgerd. Jaar na jaar worden goede inzamelcijfers genoteerd. Toch kunnen we nog een stapje verder gaan. Zo zit in het

Nadere informatie

De voorwerpen van morgen, die sorteer je vandaag.

De voorwerpen van morgen, die sorteer je vandaag. De voorwerpen van morgen, die sorteer je vandaag. Samen Goed sorteren Beter recycleren Recyclage: alles begint bij sorteren Waarom is goed sorteren belangrijk? Verpakkingen zijn overal Huishoudelijke verpakkingen

Nadere informatie

AFVALFABET. Wegwijs in het afvalverkeer. samen pakken we het afval aan. Handleiding bij het sorteren. Glas Restafval GFT. Kringloop Snoeihout PMD

AFVALFABET. Wegwijs in het afvalverkeer. samen pakken we het afval aan. Handleiding bij het sorteren. Glas Restafval GFT. Kringloop Snoeihout PMD samen pakken we het afval aan Wegwijs in het afvalverkeer Handleiding bij het sorteren Glas Restafval Kringloop Snoeihout Papier & Karton 2 Leeswijzer In het eerste deel vooraan komt u per fractie heel

Nadere informatie

Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu.

Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu. Doelstellingen Vakgebonden eindtermen Aantonen dat verantwoord handelen van individu en maatschappij noodzakelijk zijn voor het milieu. Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind

Nadere informatie

Gids voor kotstudenten

Gids voor kotstudenten www.what-s-in-a.name 1,5m 3 - Niet te bezichtigen - 1.125 euro ENKEL VOOR LEKKERE KIPJES Kotatgent.be Gids voor kotstudenten Voorwoord Inhoud Beste student Welkom in Gent, de grootste studentenstad van

Nadere informatie

TAB 2. WONEN IN KERNHEM BOUWEN EN WONEN...21

TAB 2. WONEN IN KERNHEM BOUWEN EN WONEN...21 I N H O U D S O P G A V E INHOUDSOPGAVE TAB 1. WEGWIJS IN KERNHEM WELKOM IN KERNHEM...7 UITLEG VAN DE HANDLEIDING...9 Duurzaam, voor nu en later...9 Zelf verantwoordelijk...10 Indeling van dit handboek...10

Nadere informatie

Over verminderen, bijhouden, sorteren en verwijderen van afval

Over verminderen, bijhouden, sorteren en verwijderen van afval Over verminderen, bijhouden, sorteren en verwijderen van afval DOSSIER AFVAL Afval is onvermijdelijk. Daarom is het nuttig na te denken over een afvalbeleid. Gelukkig hoef je het warm water niet uit te

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Aanwijzing alleenrecht aan AEB in Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening Collegebesluit Besluitpunten college 1. Het college besluit een overeenkomst met Afval Energie

Nadere informatie

Afvalboekje voor de basisschool

Afvalboekje voor de basisschool Afvalboekje voor de basisschool 2 Dit afvalboekje is van Basisschool Groep 3 Afval? Daar zit wat in! Dus jij denkt dat afval stinkt en vies is? En dat je het maar beter heel snel kunt weggooien? Mis! Afval

Nadere informatie

Stad Mechelen. Algemene Bestuurlijke Politieverordening

Stad Mechelen. Algemene Bestuurlijke Politieverordening Stad Mechelen Algemene Bestuurlijke Politieverordening Inhoudstafel. Titel 1. Algemene bepalingen 5 Hoofdstuk 1. Toepassingsgebied 5 Hoofdstuk 2. Begrippen 5 Hoofdstuk 3. Precair en herroepbaar karakter

Nadere informatie

6 / 6. uitgegeven door het College van Burgemeester en Schepenen afgiftekantoor Holsbeek 1, 11 de jaargang 6

6 / 6. uitgegeven door het College van Burgemeester en Schepenen afgiftekantoor Holsbeek 1, 11 de jaargang 6 6 / 6 2011 uitgegeven door het College van Burgemeester en Schepenen afgiftekantoor Holsbeek 1, 11 de jaargang 6 CULTUURWEEKEND 2011 14-15 - 16 oktober Gust-Boschmansprijs en Publieksprijs 2011 in het

Nadere informatie

Dag in, dag uit, voor in huis

Dag in, dag uit, voor in huis Overzicht Aandacht hebben voor het leefmilieu, betekent onze levenskwaliteit verbeteren! 3 21 tips in een oogopslag 4 Voeding 6 In de winkel 6 In de koelkast 8 Aan het kookfornuis 8 Na de maaltijd 9 Water

Nadere informatie

MINDER AFVAL PRODUCEREN

MINDER AFVAL PRODUCEREN MINDER AFVAL PRODUCEREN 1 INHOUDSOPGAVE Onze afvalberg verkleinen hangt af van onze consumptiegewoonten 3 10 tips in een oogopslag 5 Waarom moeten we minder afval produceren? 6 Preventie primeert 8 Eerst

Nadere informatie