#AFVALCONGRES2015 INFORMEREN INSPIREREN ONTMOETEN WORKSHOPS DISCUSSIES LEZINGEN. 19 maart 2015 DeFabrique Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "#AFVALCONGRES2015 INFORMEREN INSPIREREN ONTMOETEN WORKSHOPS DISCUSSIES LEZINGEN. 19 maart 2015 DeFabrique Utrecht"

Transcriptie

1 Jutekelder Masterclass Van Afval naar Grondstof Inzamelmethoden Burgerparticipatie Drankenkartons 23 Perserij Opening Keukenafval 24 Meelzolder Kringloopbedrijven als schakel gemeentelijk afvalbeleid Luiers / incontinentiemateriaal Communicatiesessie Scheiding afval uit de openbare ruimte 6 en 7 Loods Ontvangst Lunch Borrel Awarduitreiking 25 Postkamer Discussiesessie: VANG doelen Discussiesessie: Afvalpreventie Discussiesessie: VANG doelen (herhaling) 26 Douchelokaal Kunststof Schoon belonen loont Sponsorsessie Transvision: End-to-end softwareplatform voor de afvalen recyclingsector 27 Havenmeester Sponsorsessie Indaver: GFT- of keukenafval Masterclass Van Afval naar Grondstof Discussiesessie: Op welke wijze staat u uw wethouder het beste bij? Inzameling door derden: Niet alleen de krenten uit de pap Sponsorsessie Stybenex: 10 regels voor EPS recycling Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt #AFVALCONGRES2015

2 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt tot uur Se Zaal: Opening door Olaf Prinsen, wethouder gemeente Apeldoorn en Voorzitter van de commissie Milieu, Energie en Mobiliteit van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tot uur Se Zaal: Cabaretier Patrick Nederkoorn over zijn persoonlijke ervaringen met de lokale overheid. Een verrassend verhaal mét inhoud! Sessies van tot u

3 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt Sessies van tot uur Zaal 21 Jutekelder Masterclass Van Afval naar Grondstof Wilt u uw bestuurder in één uur op de hoogte brengen van alle ontwikkelingen die in afvallland aan de gang zijn? Of bent u nieuw in de branche en wilt u snel op de hoogte gebracht worden van alle belangrijke aandachtspunten in het gemeentelijk afvalbeheer nu én in de komende jaren? Kom dan naar deze NVRD Masterclass en laat u in een uur informeren over de belangrijkste bestuurlijke en ambtelijke beleidsontwikkelingen. Ruim 140 raadleden gingen u al voor het afgelopen jaar. Erik de Baedts, directeur NVRD. Zaal: 26 Douchelokaal Kunststof Vanaf dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de sortering van kunststof verpakkingen. Tijdens deze sessie wordt besproken wat de ervaringen zijn met betrekking tot de aanbesteding van deze activiteit. Hoe zijn de eerste sorteerresultaten? Daarnaast is er ook aandacht voor de milieueffecten van het raamakkoord verpakkingen. Zaal: 24 Meelzolder Kringloopbedrijven als schakel gemeentelijk afvalbeleid Kringloopbedrijven spelen een belangrijke rol bij het gemeentelijk afvalbeleid en vullen mede de bovenste sporten van de ladder van Lansink in. Maar wat heb je er als gemeente aan en welke afspraken moet je maken? Is een aanbesteding noodzakelijk en hoe organiseer je het zodat je als gemeente de regie houdt? Tijdens deze sessie wordt u aan de hand van voorbeelden van een samenwerking tussen gemeente en kringloopbedrijf meegenomen bij de keuzes die gemaakt zijn over de opdrachtverlening en de uitvoering van de inzameling van kringloopgoederen.

4 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt Sessies van tot uur Zaal: 21 Jutekelder Inzamelmethoden De vernieuwing van de inzamelmethodieken, met het oog op verbetering van afvalscheiding, gaan nog volop door. Het omgekeerd inzamelen wordt in steeds meer gemeenten toegepast, maar er zijn ook nog steeds andere vernieuwingen. In deze sessie hoort u de stand van zaken. Zaal: 24 Meelzolder Luiers / incontinentiemateriaal Gemeenten die zich maximaal inspannen voor afvalscheiding en afvalpreventie merken dat luiers een steeds groter deel van het restafval uitmaken. Daarom zijn er in 2014 verschillende initiatieven gestart om de recycling van luiers weer op de kaart te krijgen. Wat is hiervan de stand van zaken en wanneer kunnen we ook de luierketen sluiten? Zaal: 26 Douchelokaal Schoon belonen loont Belonen is één van de instrumenten die kunnen bijdragen aan minder zwerfafval. Steeds meer gemeenten ondernemen initiatieven om via financiële of materiële beloningssystemen hun zwerfafvaldoelen te realiseren. In het door het ministerie van Infrastructuur en Milieu geïnitieerde project Schoon worden deze systemen in kaart gebracht en onderzocht. Doel is de toepassing van beloningsystemen door gemeenten te bevorderen. Tijdens deze sessie wordt u op de hoogste gesteld van de eerste resultaten van het project en worden kansrijke voorbeelden gepresenteerd. Dus bent u geïnteresseerd in de toepassing van beloningsystemen in uw gemeente? Dan is deze deelsessie een must!

5 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt Sessies van tot uur Zaal: 23 Perserij Keukenafval In de praktijk blijkt dat bij de inzameling van GFT hoofdzakelijk tuinafval ingezameld wordt. Het organisch afval wat nog in het restafval zit, bestaat vooral uit keukenafval. Hier zit een grote kans om tot verdergaande afvalreductie te komen. Tijdens deze sessie wordt besproken hoe we het keukenafval alsnog gescheiden kunnen krijgen. Zaal: 24 Meelzolder Communicatiesessie De ambitie voor 2020 is helder: 75% van het huishoudelijke afval recyclen. Communicatie tussen (lokale) overheden en inwoners vormen hierin een cruciale schakel. Hoe kunt u als gemeente vorm geven aan deze communicatie? Tijdens deze sessie laat een aantal gemeenten aan de hand van lokale voorbeelden zien hoe u hierin lokaal/regionaal successen kunt boeken. Daarnaast wordt een inzicht gegeven hoe communicatie kan bijdragen aan gewenste gedragsverandering. Zaal: 21 Jutekelder Burgerparticipatie Participatiebanen kunnen ook uitstekend in de afvalsector worden gecreëerd. Bij de (voor)demontage van afgedankte elektrische apparatuur en bij de sortering van textiel zijn hiermee ervaringen opgedaan. Tijdens deze sessie hoort u meer over deze ervaringen. Zaal: 27 Havenmeester Masterclass Van Afval naar Grondstof Wilt u uw bestuurder in één uur op de hoogte brengen van alle ontwikkelingen die in afvallland aan de gang zijn? Of bent u nieuw in de branche en wilt u snel op de hoogte gebracht worden van alle belangrijke aandachtspunten in het gemeentelijk afvalbeheer nu én in de komende jaren? Kom dan naar deze NVRD Masterclass en laat u in een uur informeren over de belangrijkste bestuurlijke en ambtelijke beleidsontwikkelingen. Ruim 140 raadleden gingen u al voor het afgelopen jaar. Erik de Baedts, directeur NVRD.

6 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt Sessies van tot uur Zaal: 24 Meelzolder Scheiding afval uit de openbare ruimte Een van de activiteiten in het VANG programma is gericht op het verbeteren van de afvalscheiding in de openbare ruimte. In het land ontstaan steeds meer initiatieven bij gemeenten, kwd-bedrijven en vervoerders zoals de NS om afval dat vrijkomt in de openbare ruimte te scheiden. Het gaat hierbij om gescheiden prullenbakken, het gescheiden prikken van zwerfafval, maar ook om nascheiding van veegvuil. Tijdens deze sessie krijgt u een overzicht van deze ontwikkelingen en praktijkproeven in het gehele land en wordt er uitgebreid stilgestaan bij twee inspirerende praktijkvoorbeelden. Zaal: 21 Jutekelder Drankenkartons Eind 2014 is bekend geworden dat het Afvalfonds een vergoeding geeft voor de inzameling, sortering en vermarkting van drankenkartons. Een groot aantal gemeenten is hier inmiddels mee gestart of zijn van plan om dat binnenkort te doen. Wat zijn de mogelijkheden? En is de inzameling kostendekkend met de de vergoeding van het afvalfonds? Zaal: 26 Douchelokaal Inzameling door derden: Niet alleen de krenten uit de pap Steeds meer afvalstromen kennen door het sluiten van de ketens een positieve waarde. Gemeenten worden in toenemende mate geconfronteerd met inzameling van waardevolle stromen zoals oud ijzer, apparaten en textiel door derden. Welke maatregelen kunt u als gemeente treffen om dit te reguleren en ervoor te voren dat niet alleen de krenten uit de pap worden gepikt? Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt tijdens deze sessie geschetst hoe u dit als gemeenten kunt aanpakken.

7 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt Sessies van tot uur Zaal: Sponsorsessie volgt Se Sessies van tot uur S Zaal: 27 Havenmeester Sponsorsessie Indaver: GFT- of keukenafval is een waardevolle bron voor nieuwe grondstoffen maar hoe ziet de toekomst eruit? Scheiding van GF(T) van het restafval is routinegedrag in vele Nederlandse huishoudens. Gemeenten bestuderen daarnaast de mogelijkheden om nog méér GFT gescheiden in te zamelen bij hun inwoners, omdat restafval nog teveel GFT bevat. GF(T)-afval is immers een nuttige reststroom, bron voor nieuwe grondstoffen. Op dit moment wordt van GFT-afval voornamelijk compost gemaakt. Diverse GFT-verwerkers hebben geïnvesteerd in een vergistingsinstallatie en benutten het gewonnen biogas om groene energie te produceren. Maar wat is er nog meer mogelijk? Benutten wij in Nederland deze kostbare reststroom wel ten volle? Of laten wij kansen voor waarde-creatie liggen? Tijdens deze sessie behandelt Indaver nieuwe technieken om GFT-afval beter te benutten, en schetst daarbij de meeste kansrijke scenario s voor Indaver sluit deze workshop graag af met de uitreiking van de CO2-certificaten 2014 aan haar gemeentelijke GFT-klanten.

8 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt Sessies van tot uur S Zaal: 26 Douchelokaal Sponsorsessie Transvision: End-to-end softwareplatform voor de afval- en recyclingsector Transvision is recent overgenomen door het Ierse AMCS Group, wereldwijd marktleider in ERP-software voor de afval- en recyclingbranche. Tijdens deze workshop vertelt Transvision meer over AMCS Group en de meerwaarde die wordt geboden door de integratie van het AMCS softwareplatform met de Transvision routeplannings- en optimalisatiesystemen. Daarnaast presenteert Transvision u de praktijkcase van Van Gansewinkel Overheidsdiensten. Dit bedrijf heeft de optimalisatie van haar masterroutes voor huis-aan-huis inzameling uitbesteed aan het Transvision Competence Center met als doel het besparen van tijd, gebruik maken van de kennis van Transvision en het in relatief korte tijd optimaliseren van veel masterroutes. Tot slot wordt laten zien welke kostenbesparingen mogelijk zijn voor het inzamelen van ondergrondse containers met het gebruik van planningssystemen. Sessies van tot uur S Zaal: Rondleiding door Dhr. van Eck is eigenaar van Evenementenlocatie; een oude mengvoederfabriek van UTD die de familie Van Eck met veel liefde heeft herbestemd en gerestaureerd. Dhr. Van Eck neemt u mee voor een rondje door waarbij hij zijn kijk op hergebruik van oude materialen illustreert. Wat anderen zien als afval ziet hij als bouwmateriaal; een rondleiding met verhalen over hergebruik, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en ondernemerschap. Dhr. Van Eck () Zaal: 27 Havenmeester Sponsorsessie Stybenex: 10 regels voor EPS recycling EPS (in de volksmond vaak piepschuim) is toegevoegd aan de kwaliteitseisen van kunststof. In plaats van 4 mono stromen en 1 mengstroom kent kunststof nu een 5-tal mono stromen en een mengstroom. Maar kan EPS nu bij de kunststof inzameling? Nee! Hoeveel EPS kunnen we verwachten per huisaansluiting? Wat is de besparing aan restafval containers en dus besparing op verbranding? Waarom moet het in doorzichtige kunststof zakken worden ingezameld? Wie zijn de erkende, gecertificeerde recyclaars? Hoe wordt het gerecycled? Wat behelst de DKR specificatie werkelijk? Hoeveel kg per volume eenheid kan ik verwachten, het weegt immers zeer weinig. Bedrijfsverpakking EPS mag niet? En wat is het verschil met EPS voor bouwtoepassingen? Prijs of het materiaal? Waarom is het voor de industrie interessant om te recyclen? Kortom alle do s en dont s van EPS inzameling, nadere toelichting alsook de aandachtspunten, voor- en nadelen op een rij. De branche vereniging van de EPS fabrikanten brengt u volledig op de hoogte zodat u verantwoord met maximale opbrengst en effectiefste inspanning voordeel haalt uit de EPS inzameling.

9 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt U kunt er ook voor kiezen om mee te doen met een discussiesessie. Ook hier kunt u zich van te voren al inschrijven om alvast een plek te reserveren. U kunt er echter ook voor kiezen om op de dag zelf aan te schuiven. Aan u de keuze! Al deze discussiesessie vinden plaats in Zaal 25 Postkamer. Van tot uur Se Discussiesessie: VANG doelen In het kader van het uitvoeringsprogramma VANG zijn ambitieuze gedifferentieerde doelstellingen geformuleerd voor afvalscheiding en de hoeveelheid restafval. Hoe zien deze doelstellingen eruit? Hoe zijn ze tot stand gekomen en wat denken gemeenten van de haalbaarheid? Van tot uur Se Discussiesessie: Afvalpreventie De preventie van afval staat bovenaan de Afvalhiërarchie (Ladder van Lansink), maar gemeenten weten hier vaak moeilijk invulling aan te geven. Wat zijn de mogelijkheden voor gemeenten om met afvalpreventie aan de slag te gaan? Of is dit helemaal geen taak voor gemeenten? Van tot uur Se Discussiesessie: VANG doelen (herhaling) In het kader van het uitvoeringsprogramma VANG zijn ambitieuze gedifferentieerde doelstellingen geformuleerd voor afvalscheiding en de hoeveelheid restafval. Hoe zien deze doelstellingen eruit? Hoe zijn ze tot stand gekomen en wat denken gemeenten van de haalbaarheid? Van tot uur Se Discussiesessie: Op welke wijze sta u uw wethouder het beste bij? Afvalbeleidsplannen, nieuwe inzamelmethoden, contracten met inzamelaars, de begrotingscyclus, enzovoort. Allerlei nieuwe en soms politiek gevoelige ontwikkelingen worden door uw verantwoordelijk wethouder voorgelegd aan het gemeentebestuur en/of de raad. Maar hoe staat u als ambtelijk apparaat uw wethouder het beste bij? Wat moet u vooral wel en/of niet doen? En wat wil de wethouder zelf aan informatie krijgen? Wat moet er in de voorstellen staan, hoe vaak overlegt u met uw wethouder en waarover moeten zij snel geïnformeerd worden? Tijdens deze discussiesessie wordt samen met wethouder gediscussieerd over hoe zij het liefst bijgestaan willen worden en hoe vooral ook niet.

10 Gesponsorde sessies Opening Discussiesessies Informatiemarkt Op de Informatiemarkt in Loods 6 en Loods 7 staan diverse organisaties die u op de hoogte brengen van de laatste noviteiten op het gebied van afval. Van 9.15 tot 9.45 uur Inloop Van tot uur Lunch Van tot uur Borrel Van tot uur Awarduitreiking

#AFVALCONGRES2015 INFORMEREN INSPIREREN ONTMOETEN WORKSHOPS DISCUSSIES LEZINGEN. 19 maart 2015. DeFabrique. Utrecht

#AFVALCONGRES2015 INFORMEREN INSPIREREN ONTMOETEN WORKSHOPS DISCUSSIES LEZINGEN. 19 maart 2015. DeFabrique. Utrecht 09.00 09.15 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45 11.00 11.15 11.30 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45 13.00 13.15 13.30 13.45 14.00 14.15 14.30 14.45 15.00 15.15 15.30 15.45 16.00 16.15 16.30 16.45 17.00 17.15

Nadere informatie

Inzamelmethoden Arbeidsparticipatie Drankenkartons naar Grondstof 23 Perserij Opening Keukenafval. Luiers / incontinentiemateriaal

Inzamelmethoden Arbeidsparticipatie Drankenkartons naar Grondstof 23 Perserij Opening Keukenafval. Luiers / incontinentiemateriaal 09.00 09.15 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45 11.00 11.15 11.30 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45 13.00 13.15 13.30 13.45 14.00 14.15 14.30 14.45 15.00 15.15 15.30 15.45 16.00 16.15 16.30 16.45 17.00 17.15

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof Invoer van diftar Innovatie in inzameling Verpakkingen Zaal 2 Burgerparticipatie Hoe betrek ik mijn

Van Afval Naar Grondstof Invoer van diftar Innovatie in inzameling Verpakkingen Zaal 2 Burgerparticipatie Hoe betrek ik mijn 09.00 09.15 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45 11.00 11.15 11.30 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45 13.00 13.15 13.30 13.45 14.00 14.15 14.30 14.45 15.00 15.15 15.30 15.45 16.00 16.15 16.30 16.45 17.00 17.15

Nadere informatie

Gemeentelijk

Gemeentelijk INFORMEREN INSPIREREN ONTMOETEN WORKSHOPS DISCUSSIES LEZINGEN Gemeentelijk Zaal 1 Zaal 2 Zaal 3 09.00 09.15 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45 11.00-12.00 12.00-13.10 13.10-14.10 14.20-15.20 15.30-16.30

Nadere informatie

SLIM INVESTEREN EN UITVOEREN

SLIM INVESTEREN EN UITVOEREN Zaal 1 09.00 09.15 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45 11.00 11.15 11.30 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45 13.00 13.15 13.30 13.45 14.00 14.15 14.30 14.45 15.00 15.15 15.30 15.45 16.00 16.15 16.30 16.45 17.00

Nadere informatie

Gemeentelijk

Gemeentelijk INFORMEREN INSPIREREN ONTMOETEN WORKSHOPS DISCUSSIES LEZINGEN Gemeentelijk Zaal 1 09.00 09.15 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45 11.00-12.00 12.00-13.10 13.10-14.10 14.20-15.20 15.30-16.30 16.30-17.30

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof

Van Afval Naar Grondstof VANG HUISHOUDELIJK AFVAL Van Afval Naar Grondstof Samen zorgen voor vermindering en hergebruik van huishoudelijk afval Van afval naar grondstof Overheden en bedrijven zetten gezamenlijk stappen naar een

Nadere informatie

Masterclass Afval en Grondstof. Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie

Masterclass Afval en Grondstof. Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie Masterclass Afval en Grondstof Het Nederlandse Afvalbeleid in vogelvlucht, gemeenten in de circulaire economie Gemeentelijk Afvalcongres, 19 maart 2015 AGENDA 1. 2. 3. 4. 5. Afvalmanagement Ladder van

Nadere informatie

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners

Van afval naar grondstof. Informatieavond voor inwoners Van afval naar grondstof Informatieavond voor inwoners Agenda 2 1. Welkom en inleiding (wethouder Jan van t Zand) 2. Presentatie Afvalbeheer (Paul de Bruin, IPR Normag) 3. Vragen en dialoog 4. Afsluiting

Nadere informatie

VANG Van Afval Naar Grondstof

VANG Van Afval Naar Grondstof Afval is een keuze VANG Van Afval Naar Grondstof Regionaal Symposium Grondstoffen in Afvalland? Dinteloord, 15 april 2015 Maarten Goorhuis Senior beleidsmedewerker Koninklijke NVRD Koninklijke NVRD Vereniging

Nadere informatie

Op weg naar een circulaire economie

Op weg naar een circulaire economie Op weg naar een circulaire economie Agenda Afvalstromen Cijfers De Haarlemse aanpak Naar een circulaire economie Afval = Grondstof Afvalstromen GFT Kunststof Papier Glas Textiel Restafval GFT-stroom Inzameling

Nadere informatie

Van Afval naar Grondstof: Landelijke ontwikkelingen bij de inzameling van huishoudelijk afval. Olaf Prinsen

Van Afval naar Grondstof: Landelijke ontwikkelingen bij de inzameling van huishoudelijk afval. Olaf Prinsen Van Afval naar Grondstof: Landelijke ontwikkelingen bij de inzameling van huishoudelijk afval Olaf Prinsen directeur NVRD Nederlands afval 60 miljard kilo Bedrijfsafval Huishoudelijk afval 500 kilo per

Nadere informatie

- 3 - Datum vergadering: Nota openbaar: Ja,

- 3 - Datum vergadering: Nota openbaar: Ja, - 3 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 12INT01422 III IIIIIIIII III MilIIIII Datum vergadering: Nota openbaar: Ja, Gemeente Hellendoorn 3 0 OKT ZOU Onderwerp: Toekomstvisie Hellendoorns Afvalbeleid

Nadere informatie

De schillenboer komt terug

De schillenboer komt terug De schillenboer komt terug In Waalre loopt een afvalproef. Er is een fiets met een aanhangbak ontworpen waarmee we in een proefwijk afval inzamelen. Twee keer in de week haalt Roel het keukenafval (voedselresten),

Nadere informatie

Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht. NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016

Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht. NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016 Nieuw afvalbeleidsplan gemeente Maastricht NVRD workshop grondstoffenbeleidsplan schrijven Panningen, 5 april 2016 OPZET PRESENTATIE 1. Nieuw beleidsplan, inhoud en proces: Startpositie Korte terugblik

Nadere informatie

VANG. Van Afval Naar Grondstof. Samen zorgen voor vermindering en hergebruik van huishoudelijk afval HUISHOUDELIJK AFVAL

VANG. Van Afval Naar Grondstof. Samen zorgen voor vermindering en hergebruik van huishoudelijk afval HUISHOUDELIJK AFVAL VANG HUISHOUDELIJK AFVAL Van Afval Naar Grondstof Samen zorgen voor vermindering en hergebruik van huishoudelijk afval Overheden en bedrijven zetten gezamenlijk stappen naar een circulaire economie. Het

Nadere informatie

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort

Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Doorrekening scenario s afvalbeheer gemeente Montfoort Door gemeente Montfoort zijn 4 toekomstige scenario s voor het afvalbeheer geformuleerd. Wat zijn de verwachte effecten indien deze scenario s worden

Nadere informatie

Manifest Drenthe Van Afval Naar Grondstoffen

Manifest Drenthe Van Afval Naar Grondstoffen Manifest Drenthe Van Afval Naar Grondstoffen Samen op weg naar gemiddeld 100 kg huishoudelijk restafval in Nederland 19 oktober 2017 Manifest Drenthe Van Afval Naar Grondstoffen - 28 april 2017-1/7 Voorgelegd

Nadere informatie

Meer huishoudelijk afval recyclen

Meer huishoudelijk afval recyclen Meer huishoudelijk afval recyclen Is 2/3 recyclen haalbaar? Ja, met een Grondstoffenakkoord Erik de Baedts AGENDA 1. 2. 3. 4. 5. AMSTERDAM 2012 Afvalbrief Meer waarde uit afval (september 2011) Milieudruk

Nadere informatie

Informatieve raadsbijeenkomst

Informatieve raadsbijeenkomst Afvalbeleidsplan Sliedrecht 2014 en verder 4 september 2013 Informatieve raadsbijeenkomst 1 Doelstelling materiaalhergebruik: van 53 % 60 % 65% (2020) De gemeente neemt haar maatschappelijke verantwoording

Nadere informatie

Bestuurlijke aandachtspunten voor een duurzame, sociale en schone gemeente

Bestuurlijke aandachtspunten voor een duurzame, sociale en schone gemeente Bestuurlijke aandachtspunten voor een duurzame, sociale en schone gemeente Met deze brochure wil de NVRD, de Koninklijke vereniging van gemeentelijke afval- en reinigingsdiensten, u als (nieuw) raadslid

Nadere informatie

Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies

Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Gemeente Harlingen AHA! marktonderzoek en marketingadvies Voorkeurenonderzoek afvalscheiding GFT Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomsten van het voorkeurenonderzoek

Nadere informatie

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente

Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Waarderweg 33B-10 haarlem, postbus 2016 2002 la haarlem, t 023 5319141, e info@iprnormag.nl. Onderzoek Afvalsamenwerking Twente Nadere informaties in de aanloop naar het Symposium op 4april 2013 20 februari

Nadere informatie

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil

Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Deelsessie 3 Inzameling en recycling van grof huisvuil Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) Kees Lamain(Areareiniging) Meer recycling via de milieustraten Rene Huisman (RAD Hoeksche Waard) MEER RECYCLING

Nadere informatie

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero

Nascheiding kunststoffen. Het heldere alternatief van Attero Nascheiding kunststoffen Het heldere alternatief van Attero Sinds 1 januari 2010 moet elke gemeente in Nederland een fors deel van het kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk

Nadere informatie

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid

Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Beleidsnotitie van afvalbeleid naar Grondstoffenbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 3. Omgekeerd inzamelen... 4 4. Voorscheiding plastics... 5 5. Oud papier en karton... 5 6. GFT... 6 7. Conclusie...

Nadere informatie

Afval inzameling in Houten

Afval inzameling in Houten Afval inzameling in Houten Historie Rol gemeente Wat is het beleid / doelstellingen? Hoe doen wij het? Kringloopwinkel Tussendoortje: Afvalrace! Historie Foto van vuilophaal 100 jaar geleden Historie Overslag

Nadere informatie

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein

2015-153. BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein BIJLAGE 2: Scenario's afvalbeleidsplan Nieuwegein Behorend bij raadsinformatieavond 8 januari 2015 Toelichting op de gebruikte termen vindt u aan het einde van dit document 2015-153 Scenario 1: Geen nieuwe

Nadere informatie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie

Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Discussienotitie afvalbeleid en circulaire economie Onderwerp: afvalbeleid en circulaire economie Doel: het formuleren van uitgangspunten voor nieuw gemeentelijk afvalbeleid Auteur: Evert Stellingwerf

Nadere informatie

Van afval naar grondstof in Goirle

Van afval naar grondstof in Goirle Van afval naar grondstof in Goirle Leny van der Ende Bureau Milieu & Werk 16 juni 2014 1 Wij doen onderzoek naar waarde in het afval Welke waardevolle grondstoffen zitten in Goirle nog in het afval Hoe

Nadere informatie

Naar een afval(heffing)loze samenleving?

Naar een afval(heffing)loze samenleving? Naar een afval(heffing)loze samenleving? Actualiteitendag Lokale Belastingen november 2016 Marc Veenhuizen Olaf Prinsen In het nieuws... De presentatie Circulaire economie, een korte beschrijving Van Afval

Nadere informatie

Circulaire economie kans voor de regio

Circulaire economie kans voor de regio Circulaire economie kans voor de regio 7 oktober 2015 Early Morning Toast Stichting kiemt Arnhem Michiel Westerhoff, Manager Strategie en Ontwikkeling Recentere geschiedenis van het afvalscheiden 7 maart

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma VANG-HHA

Uitvoeringsprogramma VANG-HHA Uitvoeringsprogramma VANG-HHA Samen op weg naar 100 kg huishoudelijk restafval Mini-symposium Indaver Meer gft-afval uit de hoogbouw 16 april 2015 Guus van den Berghe Inhoud presentatie Programma Van Afval

Nadere informatie

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig?

Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? Omgekeerd afval inzamelen. Waar zijn we in Stichtse Vecht mee bezig? 6 november 2017 GroenLinks Stichtse Vecht is al jaren een warm voorstander van omgekeerd inzamelen. Wat is dat eigenlijk en wat zijn

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota "De eerste stappen van afval naar grondstoffen" vast te stellen.

2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: - De nota De eerste stappen van afval naar grondstoffen vast te stellen. Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/13-00047 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar M. Albers Zaaknummer Z.12-01088 Datum: 14 februari 2013 Afdeling Ruimtelijke en

Nadere informatie

Resultaten enquête gemeenten % van de gemeente zamelt in: wat brengt de toekomst?

Resultaten enquête gemeenten % van de gemeente zamelt in: wat brengt de toekomst? Resultaten enquête gemeenten 2017 97% van de gemeente zamelt in: wat brengt de toekomst? Stichting HEDRA 16 november 2017 Inleiding Inzameling drankenkartons Vanaf 1 januari 2015 ontvangen gemeenten een

Nadere informatie

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen

De burgemeester, Mr. J.H.C. van Zanen voorstel aan de raad Opgesteld door Stadswerken Kenmerk 15.503838 Vergadering Gemeenteraad Vergaderdatum 25 juni 2015 Jaargang en nummer 2015 59 Geheim Nee Afval is Grondstof. Beleidsnota 2015-2018 Het

Nadere informatie

Facilitair & afvalbeheer

Facilitair & afvalbeheer Facilitair & afvalbeheer Per week gooien we gemiddeld vijf kilo afval per persoon weg. Een groot deel hiervan komt terecht in de werkomgeving. Dit is voor de afdeling facilitair management een belangrijk

Nadere informatie

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017

Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 Veel gestelde vragen nieuwe inzamelwijze afval maart 2017 De nieuwe inzamelwijze gaat in vanaf september 2017. Tot die periode gelden de huidige inzamelregels Waarom afval scheiden 1. Ik heb een brief

Nadere informatie

De zin van afvalscheiding

De zin van afvalscheiding De zin van afvalscheiding (...en de onzin die u wel eens hoort)...alles gaat toch op één hoop... Hoe zit het écht? z.o.z. Gescheiden afval blijft gescheiden Gescheiden afval blijft gescheiden Alles wat

Nadere informatie

Integraal GFT of tuin- en keukenafval apart? NVRD - 31 maart 2016 Tim Brethouwer

Integraal GFT of tuin- en keukenafval apart? NVRD - 31 maart 2016 Tim Brethouwer Integraal GFT of tuin- en keukenafval apart? NVRD - 31 maart 2016 Tim Brethouwer Inhoud Beleid Aandeel GF in GFT. Waar praten we over? Ontwikkelingen in de markt Heeft GF en T apart meerwaarde? Kwaliteit

Nadere informatie

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT

HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT HET NIEUWE INZAMELEN IN SLIEDRECHT Afval? SAMEN HALEN WE ERUIT WAT ERIN ZIT! Gemeentelijk Afvalcongres 19 maart 2015 Ing. D.J.B. Sakko Beleidsadviseur Proef droog en herbruikbaar liep af Bij oud papier

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/

Opinienota. Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/ Opinienota Onderwerp: Strategisch Plan Afvalscheiding Reg. Nummer: 2016/ 148113 1. Inleiding Doel van het Strategisch Plan Afvalscheiding (SPA) is om in Haarlem tot een hoger scheidingspercentage van huishoudelijk

Nadere informatie

Verbetering afvalscheiding in. Oegstgeest. Waar staan we nu, en hoe verder? Beeldvormende raad gemeente. Oegstgeest.

Verbetering afvalscheiding in. Oegstgeest. Waar staan we nu, en hoe verder? Beeldvormende raad gemeente. Oegstgeest. Verbetering afvalscheiding in Oegstgeest Waar staan we nu, en hoe verder? Beeldvormende raad gemeente Oegstgeest Marianne Zegwaard 8 september 2016 Opbouw presentatie 1 Aanleiding en doel 2 Aanpak 3 Huidige

Nadere informatie

Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij?

Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij? Nederland Circulair Hoe draagt Papendrecht bij? Waarom is er urgentie om het afvalbeleid aan te passen? Weg met onze wegwerpmentaliteit Interview met staatssecretaris Sharon Dijksma, Volkskrant 14 september

Nadere informatie

Meer en Betere Recycling

Meer en Betere Recycling Meer en Betere Recycling als onderdeel van VANG Uw sprekers: Max de Vries Marco Kraakman Jacobine Meijer Emile Bruls Geert Cuperus Inhoud deelsessie Meer en Beter Recycling Inleiding Pitches projecten

Nadere informatie

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase

Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Onderzoek Omgekeerd Inzamelen tweede fase Duurzaam van Afval naar Grondstof Bewonersonderzoek De vragenlijst bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel gaat in op de situatie vóór de proef, het laatste

Nadere informatie

Meer huishoudelijk afval recyclen

Meer huishoudelijk afval recyclen Meer huishoudelijk afval recyclen Is 2/3 recyclen haalbaar? Ja, met een Grondstoffenakkoord Erik de Baedts AGENDA 1. 2. 3. 4. 5. AMSTERDAM 2012 Afvalbrief Meer waarde uit afval (september 2011) Milieudruk

Nadere informatie

Meer kunststoffen recyclen!

Meer kunststoffen recyclen! Meer kunststoffen recyclen! Deventer, 10 juni 2015 Michiel Westerhoff, Manager Strategie en Ontwikkeling Inhoud Wie zijn we? Circulus- Berkel BV Publieke vennootschap Uitsluitend voor onze 8 gemeenten

Nadere informatie

inzamelen Wat levert het op?

inzamelen Wat levert het op? inzamelen Wat levert het op? OMGEKEERD Sabine Nijdam Beleidsadviseur afvalbeheer en grondstoffeninzameling 1 Kengetallen - Aantal inwoners 33.000 - Aantal aansluitingen ca. 14.000 - Stedelijkheidsklasse

Nadere informatie

Inzameling en verwerking van kunststof efficiënter maken

Inzameling en verwerking van kunststof efficiënter maken Inzameling en verwerking van kunststof efficiënter maken Jaarrapportage Learning Center voor Kunststof Verpakkingsafval februari 2017 Het Learning Center in 2016 Behoefte aan verdieping Kennisproducten

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof:

Van Afval Naar Grondstof: Van Afval Naar Grondstof: Tynaarlo als speler in de markt Presentatie afvalbeleid Tynaarlo 1 Waar gaat het vanavond over? 1. Huidige stand van zaken 2. Van Afval Naar Grondstof (Vang) doelstellingen 3.

Nadere informatie

14 Afvalscheiding. 14.1 Inleiding

14 Afvalscheiding. 14.1 Inleiding 14 Afvalscheiding 14.1 Inleiding Het nuttig toepassen van afvalstoffen spaart grondstoffen en energie uit. Hierdoor vermindert onder meer de uitstoot van CO 2. Ook hoeft er minder afval te worden verbrand

Nadere informatie

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%.

Respons Van de 779 benaderde panelleden hebben 544 de vragenlijst ingevuld. Dat is een respons van 70%. Inleiding Keuze voor de toekomst: inzameling van afval De gemeente Oss moet de komende jaren besparen. Ook het inzamelen van huishoudelijk afval moet slimmer en goedkoper worden. Uit het oogpunt van duurzaamheid

Nadere informatie

Gemeente Dongeradeel en Dantumadiel

Gemeente Dongeradeel en Dantumadiel Besluitvorming OMRIN Gemeente Dongeradeel en Dantumadiel De Jonge Milieu Advies Definitief, versie 1.1 Zeist, maart 2015 De Jonge Milieu Advies Utrechtseweg 9, 3704 HA Zeist T. 030-6991599 E. info@dejongemilieuadvies.nl

Nadere informatie

Aan de Raad. No. 7. Wissenkerke, 27 november 2018

Aan de Raad. No. 7. Wissenkerke, 27 november 2018 Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 6 december 2018 Aan de Raad No. 7. Wissenkerke, 27 november 2018 Onderwerp: nascheiding

Nadere informatie

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk

: 31 augustus 2015 : 14 september : dhr. Th. van Eijk RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 31 augustus 2015 : 14 september 2015 : dhr. Th. van

Nadere informatie

Gemeentelijke voorzieningen meer op afstand De gemeentelijke voorzieningen, zoals het

Gemeentelijke voorzieningen meer op afstand De gemeentelijke voorzieningen, zoals het 1 2 februari 2015 Van links naar rechts: Paul Schultink, Leen Pols, Bert-Jan Ruissen, Corné Vogelaar en Hugo van der Wal Gemeentelijke voorzieningen meer op afstand De gemeentelijke voorzieningen, zoals

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

Gemeentelijk. Copraloods Ontvangst Informatiemarkt Pauze Informatiemarkt Lunch Informatiemarkt Pauze Informatiemarkt Borrel

Gemeentelijk. Copraloods Ontvangst Informatiemarkt Pauze Informatiemarkt Lunch Informatiemarkt Pauze Informatiemarkt Borrel 08.45-09.30 09.30 09.45 10.00 10.15 10.30 10.45 11.00 11.15-11.45 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45-13.45 13.45 14.00 14.15 14.30 14.45-15.15 15.15 15.30 15.45 16.00 16.15-17.00 Copraloods Ontvangst Informatiemarkt

Nadere informatie

NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL Inleiding Ontwikkelingen en wetgeving Beleidsuitgangspunten en doelstellingen...

NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL Inleiding Ontwikkelingen en wetgeving Beleidsuitgangspunten en doelstellingen... NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL 2015 2018 Inhoudsopgave NOTA HUISHOUDELIJK AFVAL 2015 2018... 1 1 Inleiding... 3 2 Ontwikkelingen en wetgeving... 4 3 Beleidsuitgangspunten en doelstellingen... 6 4 Inzamelstructuur...

Nadere informatie

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval

Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Extra impuls gemeenten voor afvalpreventie en afvalscheiding huishoudelijk afval Inhoud 1. Inleiding 3 2. Opzet plannen voor ondersteuning 4 3. Plannen voor verminderen huishoudelijk restafval 5 3.1 Eisen

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 15 januari 2015 Agendapuntnummer : I, punt 5 Besluitnummer : 1666 Portefeuillehouder : Wethouder Jan van 't Zand Aan de gemeenteraad Onderwerp: Afvalbeheerbeleid

Nadere informatie

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende.

Raadsmemo. Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. Raadsmemo Nummer: 162495 Behandeld door: Jos van de Griend/C. van den Heuvel Onderwerp: Raadsmemo afvalinzameling Datum: 7 februari 2017 Geachte raad, Graag informeren wij u over het volgende. 1 Inleiding

Nadere informatie

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling

Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Veelgestelde vragen voorstel afvalinzameling Wat verandert er voor mij als dit voorstel wordt ingevoerd? Restafval wordt één keer in de vier weken ingezameld Het voorstel gaat uit van een verlaging van

Nadere informatie

Meer huishoudelijk afval recyclen

Meer huishoudelijk afval recyclen Meer huishoudelijk afval recyclen Is 2/3 recyclen haalbaar? Samuel Stollman Afvalbrief Meer waarde uit afval (september 2011) Milieudruk afvalbeheer verder verminderen Efficiënt omgaan met grondstoffen

Nadere informatie

Meer kunststoffen recyclen!

Meer kunststoffen recyclen! Meer kunststoffen recyclen! 19 maart 2015 Gemeentelijk Afvalcongres Michiel Westerhoff, Manager Strategie en Ontwikkeling Inhoud Wie zijn we? Circulus- Berkel BV Publieke vennootschap Uitsluitend voor

Nadere informatie

BAMM/U200900024 Lbr. 09-011

BAMM/U200900024 Lbr. 09-011 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Bijeenkomsten inzameling kunststofverpakkingen uw kenmerk ons kenmerk BAMM/U200900024 Lbr. 09011 bijlage(n)

Nadere informatie

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën:

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën: Veel gestelde vragen Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen in de volgende categorieën: 0-Afvalscheiding 1-Project Meer Waarde Uit Afval 2-U krijgt 4 afvalbakken aan huis 3-Restafval

Nadere informatie

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen

Heerhugowaaĩtf Stad van kansen Raadsvergadering : 2 8 MEI 2013 Besluit:. orstelnummer: Heerhugowaaĩtf Stad van kansen «-n^trr o de ryyavt Q Agendanr.: 11 Voorstelnr.: RB2013070 Onderwerp: Afvalinzameling: Grondstoffenbeleidsplan 2013-2016

Nadere informatie

Resultaten enquête gemeenten

Resultaten enquête gemeenten Resultaten enquête gemeenten Hoe staat het met de gescheiden inzameling van drankenkartons? Stichting HEDRA 4 oktober 2016 Inleiding Inzameling drankenkartons Vanaf 1 januari 2015 ontvangen gemeenten een

Nadere informatie

Denktank Grondstoffen uit reststromen. Startnotitie 9 december 2016

Denktank Grondstoffen uit reststromen. Startnotitie 9 december 2016 Denktank Grondstoffen uit reststromen Startnotitie 9 december 2016 1 Inhoudsopgave 1 3 12 19 Denktank recapitulatie startbijeenkomst 8 sept 2016 Inhoud komende sessies Wat is circulair? Bronnen 2 Denktank

Nadere informatie

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick

Onderzoek Afval. Rapportage Onderzoek Afval. Utrecht, mei DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Rapportage In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Montfoort Rosita Driessen Utrecht, mei 2017 DUO Market Research Drs. Aart van Grootheest Dr. Eric Elphick Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 030

Nadere informatie

BIS BenW adviezen - 7917

BIS BenW adviezen - 7917 Inmiddels is in enkele ambtelijke bijeenkomsten het contract verder uitgewerkt Deze contractuitwerking is bijgevoegd Voorgesteld wordt om akkoord te gaan met de ondertekening tzt door de directeur van

Nadere informatie

Huishoudelijk afval in Bunnik: Visie en Doelstellingen 2016-2020

Huishoudelijk afval in Bunnik: Visie en Doelstellingen 2016-2020 Huishoudelijk afval in Bunnik: Visie en Doelstellingen 2016-2020 November 2015 1 Visie op huishoudelijk afval: van Afval naar Grondstof 1. Inleiding De toenemende vraag naar grondstoffen, en de afnemende

Nadere informatie

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld.

Behandeling in commissie Het Raadsvoorstel wordt in de commissie Ruimte, Economie en Bedrijfsvoering behandeld. Raadsvoorstel Datum 16 mei 2017 Zaaknummer 194822483 Portefeuille H.G.W.M. van Rooijen Onderwerp Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Samenvatting Harmonisatie afvalbeleid Meierijstad. Relatie met programmabegroting

Nadere informatie

Afvalmonitor / effectmeting Gemeente Purmerend

Afvalmonitor / effectmeting Gemeente Purmerend Afvalmonitor / effectmeting Doss. no. 15A519 Tilburg, 10 februari De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 085-7731995 E-mail: info@deafvalspiegel.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Inzameling binnenstad, hoog- en stapelbouw NIET INVULLEN Registratienummer: Paraaf secretaris: 17h0010402 / h170061996 Algemeen Datum: 28 november 2017 Opsteller:

Nadere informatie

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik.

In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Gemeente Bunnik Verantwoording In het kader van het actualiseren van het gemeentelijk afvalbeleid is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente Bunnik. Deze heeft plaatsgevonden van 30 maart t/m

Nadere informatie

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad,

Memo. de leden van de gemeenteraad. het college. Datum: 5 mei 2015. scenario s het nieuwe inzamelen. Geachte leden van de raad, Memo Aan: Van: de leden van de gemeenteraad het college Datum: 5 mei 2015 Betreft: scenario s het nieuwe inzamelen Geachte leden van de raad, Afval is grondstof. Ons afval is rijk aan grondstoffen die

Nadere informatie

Extra impuls gemeenten voor scheiding kunststof verpakkingsafval van huishoudens

Extra impuls gemeenten voor scheiding kunststof verpakkingsafval van huishoudens Extra impuls gemeenten voor scheiding kunststof verpakkingsafval van huishoudens Inhoud 1. Inleiding 3 2. Opzet 4 3. Voorwaarden en procedure 5 3.1 Eisen aan de projecten 5 3.2 Indienen van projecten 6

Nadere informatie

Benchmark Huishoudelijk Afval Peiljaar 2013

Benchmark Huishoudelijk Afval Peiljaar 2013 Benchmark Huishoudelijk Afval Peiljaar 2013 Management Rapportage Gemeenten (onderdelen A en B1) Heemstede 4 Status: Definitief Datum: 21 januari 2015 Inleiding In deze managementrapportage van de Benchmark

Nadere informatie

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel

Gemeenteraad. Dienst/afdeling: SLWE. Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015. Voorstel Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SLWE Onderwerp Andere aanpak afvalinzameling vanaf 1 januari 2015 Voorstel 1. Een systeem van driewekelijks inzamelen restafval en plastic afval per 1 januari

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren. Bij deze willen wij uw raad als volgt informeren:

GEMEENTE OLDEBROEK. Aanleiding om te informeren. Bij deze willen wij uw raad als volgt informeren: GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: Elburg-Oldebroek maken werk van grondstoffen. Portefeuillehouder: H. Westerbroek Kenmerk: 230351 / 230434 Behandelend ambtenaar M. Tijssen

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS

STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STAND VAN ZAKEN INZAMELING EN RECYCLING DRANKENKARTONS STICHTING HERGEBRUIK KARTONNEN DRANKVERPAKKINGEN Stichting HEDRA is de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten. Wij werken voortdurend

Nadere informatie

SESSIE Marktplaats Nederland uur

SESSIE Marktplaats Nederland uur SESSIE Marktplaats Nederland 15.15 uur Twitter mee #afval2014 Sessie Markplaats Nederland Sessie voorzitter: Lieselot Decalf Sprekers: Jon Meijer, directeur Schone stad Rotterdam Hans Groenhuis, directeur

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl IBAN: NL49 BNGH 0285 0043 87 BIC: BNGHNL2G Nieuwegein m Duurzame Ontwikkeling 2 0 14-454 Contactpersoon Rena Heilema Telefoon 14 030

Nadere informatie

Startnotitie. Afval is grondstof

Startnotitie. Afval is grondstof Startnotitie Afval is grondstof Projectinformatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer J.E.T.M. van Dongen B. Looije T.P. Rus Steller

Nadere informatie

Samen kunnen meer met afval

Samen kunnen meer met afval Samen we kunnen meer met In 2020 willen we in heel Nederland 75% van ons afval scheiden. Samen kunnen we meer met afval Afval, we hebben er dagelijks mee te maken. Niet alleen thuis, maar ook op het werk,

Nadere informatie

Afvalscheiding in Den Haag

Afvalscheiding in Den Haag Afvalscheiding in Den Haag bijdrage werkbespreking commissie Leefomgeving Heleen Weening directeur Duurzaam Den Haag & Haags Milieucentrum 3 september 2015 1 Outline 1. Hoofdlijnen opbrengst bewonersavond

Nadere informatie

Van afval naar grondstof

Van afval naar grondstof Van afval naar grondstof 1 Programma 1. Opening door wethouder Jan Steenbergen 2. Afvalinzameling Hoogeveen: huidige situatie 3. Beleid van de gemeente / landelijk beleid 4. Meer grondstoffen, minder restafval:

Nadere informatie

Gemeente IJsselstein

Gemeente IJsselstein Gemeente IJsselstein Verantwoording In het kader van het nieuwe regionale afvalbeleidsplan 2014-2018 is een enquête gehouden onder de inwoners van gemeente IJsselstein. Deze heeft plaatsgevonden van woensdag

Nadere informatie

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen

Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot gemeente Drimmelen Resultaat gescheiden afvalinzameling 2018 In vergelijking tot 2017 gemeente Doss. no. 18AA507 Tilburg, 19 februari 2018 De AfvalSpiegel Kraaivenstraat 21-15 Postbus 1011 5000 JH Tilburg Tel: 085-771995

Nadere informatie

Concept kadernotitie Grondstoffenplan

Concept kadernotitie Grondstoffenplan Concept kadernotitie Grondstoffenplan Op 12 januari jl. heeft er een thema-avond voor het nieuw te vormen grondstoffenplan plaatsgevonden. Bij een grondstoffenplan ligt de nadruk meer op de inzameling

Nadere informatie

Benchmark Huishoudelijk Afval Peiljaar 2013

Benchmark Huishoudelijk Afval Peiljaar 2013 Benchmark Huishoudelijk Afval Peiljaar 2013 Management Rapportage Gemeenten (onderdelen A en B1) Boxtel 4 Status: Definitief Datum: 14 november 2014 Inleiding In deze managementrapportage van de Benchmark

Nadere informatie

Mr. R. (Rogier) Hörchner @afvaladvocaat

Mr. R. (Rogier) Hörchner @afvaladvocaat Mr. R. (Rogier) Hörchner @afvaladvocaat Zwerfafval: wiens verantwoordelijkheid? A. Producenten B. Gemeenten C. Hufters D. U en ik: gewoon oprapen A. Producenten De producent of importeur draagt zorg voor

Nadere informatie

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011

Kilogram gescheiden ingezameld per inwoner per jaar Landelijke doelstelling. Resultaat Lingewaard 2011 Memo Onderwerp Afvalinzameling: vergelijking Zevenaar- 1 Inleiding Afvalscheiding is belangrijk. Door scheiding aan de bron (in de huishoudens) kunnen afvalcomponenten en fracties worden verkregen die

Nadere informatie

Afvalmonitor / effectmeting Brielle

Afvalmonitor / effectmeting Brielle 2014 Doss. no. 15A545 Tilburg, maart 2015 2014 Bureau Milieu & Werk BV Kraaivenstraat 21-15 Postbus 10311 5000 JH Tilburg Tel: 013-5434400 Fax: 013-5443102 E-mail: Info@bureaumw.com Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

onderzoeksopzet afvalbeleid Lansingerland

onderzoeksopzet afvalbeleid Lansingerland onderzoeksopzet afvalbeleid Lansingerland januari 2018 1 inleiding aanleiding Afvalscheiding is een van de bouwstenen van de door de rijksoverheid gewenste beweging naar een circulaire economie: een economie

Nadere informatie

1. Wat gaat er veranderen in de afvalinzameling?

1. Wat gaat er veranderen in de afvalinzameling? Gorinchem, februari 2015 Nieuwsbrief 1 Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard, Zederik en Waardlanden gaan samen Van Afval Naar Grondstof 1. Wat gaat er veranderen in de

Nadere informatie