De vakantiekrant van Zwitserland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De vakantiekrant van Zwitserland"

Transcriptie

1 De vakantiekrant van Zwitserland zomerseizoen 2014 Wandel naar

2 De vakantiekrant van Zwitserland is een uitgave van de samenwerkende vakantiehuizen Val Sinestra en Clarezia in de Zwitserse provincie Graubünden, die in grote lijnen volgens hetzelfde concept werken. Onze gasten worden ontvangen in een familiaire sfeer en helpen graag een handje mee bij de dagelijkse gang van zaken, zoals bijvoorbeeld tafel afruimen of afwassen. De gasten verblijven op pensionbasis, d.w.z. inclusief alle maaltijden. Tijdens het ontbijt kunt u zelf een lunchpakket klaarmaken voor onderweg. s Avonds staat er een 4-gangen dagmenu voor u klaar. Er worden zowel vegetarische als vleesmaaltijden geserveerd, afwisselend en met voornamelijk verse producten. We zijn niet ingesteld op bijzondere diëten, maar in overleg is het meestal mogelijk om oplossingen te vinden. De huizen zijn zeer verschillend qua ligging, bouwstijl en inrichting. Er zijn gastenkamers in alle categorieën, maar u zult overal één- tot meerpersoonskamers aantreffen en ook zijn alle kamers rookvrij. Er mag wel gerookt worden op de (overdekte) terrassen en de balkons. En met prijzen voor volwassenen vanaf 49,- inclusief volpension en daarbij nog aanzienlijke kinderkortingen mogen we ons toch wel als familievriendelijk presenteren. De huizen bieden diverse extra s aan. Er wordt o.a. een uitgebreid wandelprogramma georganiseerd, waarbij gebruik gemaakt wordt van onze wandelbussen. De kosten van dit wandelvervoer zijn gering. In de winter is het dagelijks vervoer naar de skipiste overigens bij de pensionprijs inbegrepen. Verder zijn er themaweken en is er een seizoensgebonden activiteitenprogramma met in de zomerschoolvakantieperiode een extra kinderprogramma. Buiten evt. materiaalkosten worden daarvoor, tenzij anders vermeld, geen extra kosten in rekening gebracht. Familiehotel Clarezia Busvervoer van en naar Holland met onze eigen bussen maakt een vakantie in de huizen compleet. Van alle gemakken voorzien, brengen we u op de meest directe manier van Den Bosch of Venlo naar het huis van bestemming. We rijden in principe overdag en er wordt regelmatig een pauze ingelast. De prijs is scherp: 175,- retour voor volwassenen en 50,- voor kinderen! Hoewel de krant met zorg is samengesteld, zijn de reizen en de prijzen onder voorbehoud. Hotel Val Sinestra

3 Met de bus voor nog meer reiscomfort! Het zal u misschien opvallen dat ons busschema achterop deze krant er anders uitziet dan voorgaande jaren. Om voldoende capaciteit te hebben, reizen de gasten van Clarezia en Val Sinestra deze zomer op verschillende dagen, met onze luxe Volvo touringcar. Hierin zit u royaal en met voldoende beenruimte! Niemand hoeft er via de trap naar het bovendek te klimmen en iederéén heeft een goed uitzicht dankzij de - naar achteren toe oplopende - opstelling van de stoelen. Deze nieuwe manier van reizen met de bus geeft ons de mogelijkheid om gehoor te geven aan een veel geuite wens: waren die zomerweken maar niet zo kort! Voor wie met de bus reist, duurt de vakantieperiode in de meeste gevallen nu een dag langer dan voorheen. Op die manier hopen wij het voor u extra aantrekkelijk te maken om met de bus te komen. Met onze bus reist u zorgeloos en begint de vakantie al met een verwelkoming van onze vertrouwde chauffeurs in Den Bosch of Venlo. U kunt onderweg genieten van het uitzicht, ongestoord een boek lezen of luisteren en beginnen met uw ontspanning! In onze bussen wordt u niet gestoord door luide muziek of films. Onze chauffeurs zijn bijzonder goed opgeleid, ervaren onder alle weersomstandigheden en rijden strikt volgens de wettelijke bepalingen qua rijtijden. We zijn ook betaalbaar: een retourreis kost 175,- voor een volwassene en 50,- voor kinderen tot en met 15 jaar! Ook op de bestemming zelf kunt u nog profiteren van de voordelen van onze pendelbus: busgasten ontvangen in beide huizen maar liefst 20% korting op onze bus/wandelexcursies. Graag zien wij u terug aan het begin van uw vakantie in Den Bosch of Venlo!

4 Hotel en Berghaus In het imposante, voormalige Kurhaus uit 1912 en het iets lager gelegen, kleinere Berghaus hangt een sfeer uit vervlogen tijden, gecombineerd met een eigentijdse aanpak. Aan de ruisende beek, de Brancla, midden in de ruige natuur van het Unterengadin gelegen, bieden ze ruimte en rust voor iedereen. Het Berghaus ligt direct aan de beek en heeft 14 warme, sfeervolle kamers met gemeenschappelijk sanitair op de gang. De huiselijke sfeer maakt dat u zich er snel thuis voelt. Het Hotel biedt royaal plaats aan circa 140 gasten. De ruime, verwarmde slaapkamers zijn ten dele voorzien van eigen toilet. Alle kamers hebben warm water en douches zijn op de gang. Het huis heeft meerdere ruime zit- en eetruimtes, balkon, lift, biljart, bibliotheek, disco, kinderspeelkamers en een knusse arvenstube (café). Beide huizen zijn rookvrij. Val Sinestra zomerseizoen 2014 Lente, zomer en herfst in Val Sinestra! Ook dit jaar hebben we weer veel aantrekkelijke aanbiedingen. Soms gratis overnachtingen, maar meestal zit het hem juist in de vele extra s die u door het huis aangeboden worden. + gemerkte reizen bieden begeleide gemerkte reizen worden door anderen georganiseerd. Op onze website vindt u uitgebreidere informatie over de (wandel-) programma s. U kunt ook even bellen, bv. ons infonummer in Nederland, waar u ook onze themafolders (bv. huttentochten) kunt opvragen. Wanneer er bij staat dat u zich dient op te geven voor een programma (bv. huttentocht), vermeld dit dan s.v.p. duidelijk bij uw aanmelding. Overigens is het mogelijk dat er t.z.t. nog meer programma s aangeboden gaan worden! Kijk op onze site sinestra.ch voor actuele aanbiedingen en informaties.

5 Familieprogramma, Tango en Coaching zaterdag 26 april - zaterdag 3 mei Een levendige week voor families, tangodansers, wandelaars of voor hen die er nodig even uit moeten en wat extra begeleiding goed kunnen gebruiken. U kunt in deze tijd van het jaar van alles verwachten; op uw ontdekkingstochten door de stille dalen zult u al veel soorten voorjaars-bloemen tegen komen, alpenmarmotten spelen in het gras, terwijl er hier en daar nog resten sneeuw liggen. Familieprogramma zaterdag 26 april - zaterdag 3 mei Onze busexcursies zijn voor alle leeftijden, maar daarnaast organiseren we ook afwisselendekinder- en jeugdactiviteiten in en om het huis zoals kampvuur met broodjes bakken, hutten bouwen, mountainbiken enz. Op zo n dag kunnen ouders lekker hun eigen gang gaan en bijvoorbeeld een grotere bergwandeling maken! Argentijnse tango in de Zwitserse zaterdag 26 april - zaterdag 3 mei Wil je kennismaken met de Argentijnse tango? Een speelse improvisatiedans, een bewegingsspel voor twee, waarbij danservaring en leeftijd geen enkele rol spelen. Combineer je wandelvakantie met deze tangocursus voor absolute beginners. Overdag lekker wandelen en van het natuurschoon genieten! s Avonds laagdrempelige tangoworkshops in de prachtige serre. Aansluitend kun je meedoen met de dansavond, samen met andere tangodansers. We dansen dan ook op live-muziek, want dit jaar is er tijdens de tangoweek een tango ORKEST aanwezig, compleet met zangeres! Hier kan iedereen van meegenieten, ook de niet-dansers. Inschrijving kan individueel of per paar. Opgave en informatie: Herstel jezelf; het dal uit de bergen in! zaterdag 26 april - zaterdag 3 mei Een ondersteunend programma voor diegenen, die, na door een burn-out of depressie over grenzen van lichaam en geest te zijn gegaan, graag in de bergen op krachten willen komen. Een persoonlijke begeleiding in uw herstel dmv coaching, lichaamstraining en massage/ Cranio sacraal therapie met deskundige ondersteuning van Cocky den Duyf en Brigitte Kopmeier. Dit wordt gecombineerd met de onbeperkte mogelijkheden qua wandelen op diverse niveaus in de directe omgeving. Kurhaus Val Sinestra is hier een uitermate geschikte locatie voor! Info en opgave: of op de site Het hotel is geopend van 26 april tot 3 mei en van 26 mei t/m 26 oktober. Het berghuis is geopend in juli en augustus, daarbuiten ook op aanvraag voor groepen. In de maand mei kunt u meermaals per dag gratis gebruik maken van de hotelbus naar en van Sent, vanwaar u met openbaar vervoer verder kunt.

6 Mindfulness verdiepingsweek maandag 26 mei - dinsdag 3 juni Hetty Wolters, werkzaam als professioneel coach en trainer, geeft in de ochtenduren een training in mindfulness voor iedereen die de basistraining heeft gedaan of anderszins ervaring heeft met meditatie en verlangt naar verdieping. Deze week staat in het teken van bewust, aandachtig en compassievol leven. Een week om op adem te komen met voldoende tijd om te genieten van de prachtige omgeving. Er is beperkt plaats! Meer info op onze site. Bloemenreizen + maandag 26 mei - dinsdag 3 juni woensdag 4 juni - zaterdag 14 juni Het voorjaar kan explosief zijn in Val Sinestra: de bloemen barsten als het ware de grond uit. Een ideale tijd voor plantenliefhebbers! Kees Troostheide begeleidt tijdens deze twee periodes ongecompliceerde wandelingen van 2 tot 5 uur, waarbij de uitbundige bergweidenflora centraal staat. In de avond worden er door hem regelmatig boeiende powerpoint presentaties gegeven. Yoga & zaterdag 7 - zaterdag 14 juni In je kracht en in balans! Een week van verdieping in jezelf en verbinding met de natuur. Eelke Pollé verzorgt Hatha yoga, Acroyoga en Thai yoga massage voor alle niveaus. De combinatie van yoga en wandelen in de berglucht helpt je geest verstillen en geeft nieuwe levenskracht. Botanisch- & landschapstekenen woensdag 4 - zaterdag 14 juni zondag 15 - donderdag 26 juni Elsa Vink tekent en aquarelleert met voorliefde planten en bloemen, daarnaast ook landschappen en portretten. Haar enthousiasme en kennis deelt ze graag met u. Met name in de avonduren, kunt u uw hart ophalen en uw creativiteit uitleven in het open atelier. Ook wanneer u nog geen tekenervaring heeft, zult u verrast zijn over uw eigen kunnen! Dankzij de goede materialen en de kundige ondersteuning van Elsa kan een ieder zijn of haar artistieke kant (her-) ontdekken. Massage en infrarood sauna in huis Na alle inspanning kunt u ontspannen in onze eigen, sfeervolle, moderne infrarood sauna op de badetage. Daarnaast biedt onze vakkundige huismasseur klassieke- tot lomi-lomi massage aan. U kunt hier ter plekke reserveren. Meer info vindt u op onze site

7 Senioren geologiereis + zondag 15 - donderdag 26 juni Vele senioren zijn (te) veel alleen en vinden het lastig om in hun eentje op reis te gaan. Onze seniorenreizen zijn een prachtige kans om, samen met anderen, een echte bergvakantie te genieten. Een gezellige reis met talloze leuke excursies naar alle uithoeken van ons dal. Soms boven op de berg naar een afgelegen Alp, soms in een pittoresk Engadiner dorpje in het dal, maar altijd zo dat iedereen mee kan. Iedereen kan meedoen; niet-lopers, kleine lopers (ca. 1 tot 1 ½ uur) en wandelaars (meerdere uren). Ons busje functioneert als bezemwagen en wie wil wandelen kan rekenen op de geduldige begeleiding van Duurke, Ocky en Elsa. Ook het boeiende geologieprogramma van Hans de Jong is speciaal op de senioren gericht. Men is tenslotte nooit te oud om er nog wat bij te leren! En Hans weet het ontstaan van de Alpen zo levendig over te brengen dat de bergen voor u tot leven komen. Kortom; kom, zolang u nog kunt!

8 Yoga wandelvakantie in het zondag 15 - donderdag 26 juni vrijdag 27 juni - maandag 7 juli Voor iedereen die zin heeft in een actieve en ontspannende vakantie o.l.v. Mieke Nakken. Verblijf is in het berghuis, waar de dag begonnen wordt met yoga in de zonnige serre. Een heerlijke manier om je lijf wakker te maken en soepel aan de dag te beginnen! Na het ontbijt is er dagelijks een begeleid wandelprogramma over de mooiste bergpaadjes met adembenemende uitzichten. De yogalessen en de wandeltochten zijn voor zowel beginners als gevorderden. Voor het hele programma geldt: niets hoeft en alles mag! Info en opgave: Kennismaken met filosofie vrijdag 27 juni - maandag 7 juli Filosofie is een kunst om het leven vorm te geven en om inzicht te krijgen hoe je in het leven staat. Deze week biedt Ineke van Pelt een boeiend avondprogramma, bestaande uit acht bijeenkomsten, waarin thema s behandeld worden van Socrates tot de hedendaagse filosofie. Na een lezing van 45 minuten kunnen er gedachten en meningen uitgewisseld worden over filosofische stellingen. Bij interesse kan er tijdens de wandelingen verder gefilosofeerd worden over de thema s die tijdens de avonden besproken zijn. Ook een bezoek aan het Nietsche huis in het Oberengadin mag natuurlijk niet ontbreken. Meer informatie vindt u onder Deelname gratis!

9 8 weken Kinderweken! dinsdag 8 juli - zaterdag 30 augustus Tijdens de schoolvakantie periode bieden wij een uitgebreid kinderprogramma aan voor de leeftijd van 6 tot 16 (en ouder mag ook!). Voor de groep van ca. 6 tot ca. 12 jaar organiseren we meerdere dagen per week allerlei activiteiten in en om het huis, soms nóg verderop. We bieden spannende, creatieve en leuke programma s aan, zoals een speurtocht, kampvuur met broodjes bakken, indianendag, bonte avond of gewoon samen naar het zwembad. Op zo n dag kunnen ouders lekker hun eigen gang gaan en bijvoorbeeld een grotere bergwandeling maken! Voor de jeugd vanaf 12 jaar hebben we een aangepast programma: we gaan met jullie mountainbiken, een bergbeklimming met huttentocht maken, rotsklimmen, zwemmen, wildwaterraften op de Inn, maar ook is er gezelligheid bij een kampvuur en organiseren we een disco! En er is een jeugdhonk met een muziekinstallatie: voor die momenten dat je gewoon even nergens heen hoeft! Op verzoek hebben we af en toe opvang voor de allerkleinsten. Hoewel we met meerdere begeleiders tamelijk veel kunnen opvangen, moet u er rekening mee houden dat er bij grote belangstelling niet altijd plaats is voor uw kind. Het programma is nl. meestal aan leeftijd en aantal gebonden. Gelukkig zijn er ook veel individuele mogelijkheden die ons huis en omgeving bieden; tafeltennis, kinderkamer, speeltuin, pool-biljart, mountainbiken of gewoon lekker spelen in de kleine beek. In Scuol kun je raften, parasailen (duo-vlucht) of zwemmen in het buitenbad. Er zijn (geringe) materiaal- en begeleidingskosten aan het kinder- en jeugdprogramma verbonden.

10 Zingen woensdag 16 - woensdag 23 juli donderdag 24 - donderdag 31 juli Zing je graag en wil je wel eens samen zingen met anderen? Dan zijn er de zangavonden! We werken met verschillende soorten liedjes. Het kan een uitbundig Afrikaans-, een weemoedig Jiddisch- of een Iers meerstemmig lied zijn - van alles zal de revue passeren. Soms zingen we eenstemmig, dan weer in canon of meerstemmig. Ook mogelijk : Zang moment (en) voor gevorderden (meerstemmig ), kinderen en jongeren. Als je wilt kun je bladmuziek meenemen. Met hetzelfde doel: zangplezier en genieten! De zangers worden begeleid door Cor Schoonenboom. Deelname gratis! Salsinestra vrijdag 1 - vrijdag 8 augustus zaterdag 9 - zaterdag 16 augustus Heb je na een dag wandelen in de bergen nog energie over? In deze weken kun je s avonds van acht tot tien onder de ervaren begeleiding van Jeroen Wiedenhof kennis maken met drie populaire Latijns-Amerikaanse dansen: salsa, merengue en bachata. Danservaring is niet vereist, nieuwsgierigheid en enthousiasme wel! We hebben een fijne dansruimte waar je je met lichte schoenen of blote voeten kunt uitleven. Deelname is vanaf ca. 14 jaar en is gratis! Kunstweken zondag 17 - zaterdag 23 augustus zondag 24 - zaterdag 30 augustus Hier krijg je ruimte voor je creativiteit! Ontdek en geniet van je artistieke kant in de fantastische natuur rondom Val Sinestra. Naast de verschillende kunstmaterialen is het de professionele begeleiding van Eva Paul, die animeert om heel individueel met vorm en kleur om te gaan, vroegere kwaliteiten op te frissen of nieuwe te ontdekken. Je kunt elke dag spontaan meedoen aan het schilderof speksteenatelier, al naar gelang jouw wandelprogramma dit toelaat. Naast de ateliers worden er regelmatig thematische excursies in de omgeving aangeboden om het landschap-schilderen te leren of te verdiepen. Het programma wordt ter plekke bekend gemaakt. Deelname gratis! Nationaalpark + zondag 17 - zaterdag 23 augustus Het Zwitserse Nationaal Park is een beschermd gebied dat vlakbij van Val Sinestra ligt. Er leven o.a. steenbokken, gemzen, herten, murmeltieren en baardgieren en er groeien zo'n 600 hogere plantensoorten. In het park zijn diverse wandelroutes uitgezet. In deze week kunt u onder begeleiding van bioloog Kees Troostheide gewapend met telescoop het park ontdekken.

11 Yoga, Tai Chi en Intimate zondag 17 - zaterdag 23 augustus Sprankelende body & mind vakantie met inspirerende trainers, mooie workshops, gelijkgestemde mensen en wat meer diepgang. Je volgt één van de programma's in een eigen besloten groep. Keuze uit yoga met Vonny du Maine, Tai Chi met Martin Wessels en Intimate Moves met Leon & Sujata. Natuurlijk kun je ook wandelen en s avonds zijn er 'open workshops' uit de andere programma s, dance party of kampvuur. Het motto van deze complete en diverse vakantie is: alles mag, niets moet! Info: Panorama Höhenweg + zondag 24 - zaterdag 30 augustus Door het Unterengadin loopt een fantastische route die de Panorama Engiadina Bassa heet. Deze zeer afwisselende route loopt voor een groot deel boven de boomgrens en biedt dan ook spectaculaire uitzichten onderweg. In deze periode heeft u de gelegenheid dit traject in etappes af te leggen, doordat wij u brengen en halen met onze bus. Onder begeleiding van Kees Troostheide geniet u onderweg niet alleen van de prachtige uitzichten, maar komt u ook van alles te weten over de natuur waar u doorheen loopt. Busgasten profiteren deze zomer van een korting van 20 % op onze bus/wandelexcursies! Huttentochten + zondag 31 augustus - dinsdag 9 september De combinatie van inspanning en totale rust die een bergtocht met zich mee brengt, maakt dat u, eenmaal boven, het liefst niet meer naar beneden gaat. Het indrukwekkende uitzicht, de stilte, de frisse lucht, het avontuurlijke vrije gevoel; u kunt het allemaal langer vasthouden wanneer u met ons op huttentocht gaat. Daar heeft u wel berg-/ wandelervaring en een goede conditie voor nodig! De looptijd (óp en neer, en mét een flinke rugzak!) zal gemiddeld vijf uur per dag zijn. We bieden een twee- of een driedaagse huttentocht aan. U verblijft dus één resp. twee nachten achter elkaar in berghutten, de overige nachten bij ons. Een driedaagse tocht gaat bv door het Silvretta-gebergte, via Jamtal- en Heidelbergerhütte, met als hoogste punt de Breite Krone op 3079 m. We laten het van uw interesse afhangen, dus wanneer u voorkeur heeft; graag even van te voren bekend geven! Vraag de aparte huttentochtfolder aan, waarin u alles vindt over routes, materiaal en prijzen.

12 Wandeltijd augustus, september en oktober Vanaf half augustus begint de beste wandeltijd. Normaal gesproken genieten we dan een lange mooi weer periode met strakblauwe, heldere luchten en een milde zon. In september begint het loof al wat te kleuren, maar er bloeien evengoed nog allerlei late alpenbloemen. Het is ook de periode voor hogere bergtochten, want de uitzichten zijn dan op hun mooist. Een perfecte tijd dus voor grotere wandelen huttentochten. We bieden in deze periode diverse begeleide wandelprogramma s aan, ideaal ook voor alleenreizenden en variërend in zwaarte en thema s. Kijk op onze site voor uitgebreidere beschrijvingen. Zen meditatie zondag 31 augustus - dinsdag 9 september Een retraite voor iedereen die interesse heeft om de zenweg te bewandelen en daarnaast in de bergen onderweg te zijn. Het programma bestaat uit zitmeditaties, het zingen van soetra s (nederlandstalige, Boeddhistische teksten) en dhamma-toespraken (lezingen). Er zijn vijf meditatie dagen, waarbij het een ieder vrij staat om wel of niet de hele dag te mediteren, en drie dagen om er de hele dag op uit te gaan. De begeleiding door Ton Lathouwers, sinds 1986 officieel geautoriseerd zenmeester, kenmerkt zich door een informele stijl. Zijn toespraken vertellen hoe het mysterie van het leven elk mens uitdaagt tot een volstrekt persoonlijk antwoord en dat ieder mens, zonder uitzondering, daartoe ook werkelijk alle ruimte heeft. Want iedereen is aanvaard zoals hij of zij is. Meer info onder Deelname gratis! Massage en infrarood sauna in huis Na alle inspanning kunt u ontspannen in onze eigen, sfeervolle, moderne infrarood sauna op de badetage. Daarnaast biedt onze vakkundige huismasseur klassieke- tot lomi-lomi massage aan. U kunt hier ter plekke reserveren. Meer info vindt u op onze site Qigong, yoga & more woensdag 10 - donderdag 18 september Een goede gelegenheid om tijd voor uzelf te nemen en lichaam en ziel te verenigen. Vóór het ontbijt kunt u meedoen met de yoga en s avonds kunt u deelnemen aan een workshop. U kunt per dag kiezen uit verschillende kleine workshops in o.a. Healing Qigong for body, mind & soul, Mantras zingen, Klankschaal healing en Self healing met Jin Shin Jyutsu. Deelname gratis! Grensgangers + woensdag 10 - donderdag 18 september Het Unterengadin grenst in het oosten aan Oostenrijk en in het zuiden aan Italië. Val Sinestra ligt heel dicht bij het drielandenpunt: hemelsbreed 10 kilometer! Grensgangers zijn mensen die de grens bijna dagelijks passeren, meestal voor hun werk. Er werken veel Tirolers (Oostenrijk) en Südtirolers (Italië) in onze streek. Dat doen ze om financiële redenen en niet vanwege het mooie uitzicht want dat hebben ze thuis ook! Het is dan ook voor ons de moeite waard een kijkje over de grens te nemen. We nodigen u uit om een aantal kleine en grote grensoverschrijdende tochten met ons te maken. Daaronder valt ook de relatief eenvoudige klim naar de Piz Lad, een 2808 m. hoge berg waarvandaan we een heerlijk uitzicht hebben over drie landen! Kom mee en verleg uw grenzen!

13 voordeel alleen-reizenden De maanden september en oktober betaalt u geen 1-persoonskamer toeslag! U betaalt bij ons altijd dezelfde prijs, of u nu een kamer met of zonder toilet hebt, een grote hoekkamer of een wat kleinere 2-persoonskamer. Maar, hoe eerder u zich opgeeft, hoe groter uw kans op een kamer naar keuze, want wie het eerst komt, het eerst maalt! Actief & avontuurlijk + vrijdag 19 - zaterdag 27 september Het wandelprogramma tijdens deze reis is speciaal gericht op goede wandelaars van ca. 30 tot 50 jaar. Vol uitdagingen in de vorm van smalle bergpaadjes, bergpassen en af en toe een bergpiek! Het Unterengadin biedt daar volop mogelijkheden voor. In goede en gezellige begeleiding maak je dagtochten van gemiddeld 5 uur. Het hoogtepunt wordt de beklimming van de Muttler (3293 m). Optioneel kun je er n 2 daagse huttentocht of n dagje klimpark, paardrijden of wildwaterraften aan verbinden. Een relaxdag in het Kurbad Scuol is ook een aanrader! Meer info op onze site.

14 Yoga & zaterdag 20 - zaterdag 27 september In je kracht en in balans! Een week van verdieping, verbinding met de natuur en plezier. Eelke Pollé verzorgt vooral Hatha yoga maar ook Acroyoga en Thai yoga massage voor alle niveaus. Kombineer yoga met het actief en avontuurlijk programma. De combinatie van yoga en wandelen in schone berglucht helpt je geest verstillen en geeft nieuwe levenskracht. Info: Bijkomende kosten Tenzij anders vermeld, wordt er voor de excursies een vergoeding gevraagd. Het hele seizoen worden er bijna dagelijks tochtjes georganiseerd. De kosten hiervoor hangen af van het transport en variëren van ca. 8 tot ca. 23. De begeleiding van de thema s, zoals bloemen en geologie enz. wordt u door ons aangeboden. Dit geldt ook voor activiteiten zoals tekenen, fotograferen enz. Er wordt van u slechts een kleine bijdrage voor het materiaal gevraagd. yoga wandelvakantie in het zondag 28 september - maandag 6 oktober Voor iedereen die zin heeft in een actieve en ontspannende vakantie o.l.v. Mieke Nakken. Verblijf is in het berghuis, waar de dag begonnen wordt met yoga in de zonnige serre. Een heerlijke manier om je lijf wakker te maken en soepel aan de dag te beginnen! Na het ontbijt is er dagelijks een begeleid wandelprogramma over de mooiste bergpaadjes met adembenemende uitzichten. De yogalessen en de wandeltochten zijn voor zowel beginners als gevorderden. Voor het hele programma geldt: niets hoeft en alles mag! Info en opgave:

15 Seniorenherfstreis met korting + dinsdag 7 - zaterdag 18 oktober Hoe later in oktober, hoe beter, om mee te maken hoe de lariksen van goudgeel tot oranje kleuren! Het is een genot voor het oog, temeer dankzij de achtergrond van witte bergtoppen onder een strakblauwe hemel. Het is dan ook overal prachtig. Of u nu mee op stap gaat of een dagje voor het huis in de zon gaat zitten. Het belangrijkste is dat u er even uit bent en van de mooie omgeving, de goede verzorging en de gezelligheid kunt genieten. Duurke Bijlefeld, Elsa Vink en Ocky Pladet begeleiden de uitstapjes, die ook dit keer ten dele bij de prijs inbegrepen zijn. We rekenen geen éénpersoonskamertoeslag en deze reis krijgt u bovendien één nacht gratis! Natuurlijk verwennen wij u ook nu weer met allerlei lekkere extraatjes! Met name in de avonduren, kunt u uw hart ophalen en uw creativiteit uitleven in het open atelier. Ook wanneer u nog geen tekenervaring heeft, zult u verrast zijn over uw eigen kunnen! Dankzij de kundige ondersteuning van Elsa Vink kan een ieder zijn of haar artistieke kant (her-) ontdekken. Bovendien is Brigitte Kopmeier aanwezig om (tegen geringe vergoeding) een ontspannende massage te geven. U kunt kiezen uit o.a. stoel-, klassieke-, rug- of reflexmassage. Heel bijzonder zijn haar lomi-lomi massages; een techniek die oorspronkelijk uit Hawaï komt. Meer info op onze site. Geologie met korting + dinsdag 7 - zaterdag 18 oktober In deze fantastische wandelmaand mag het geologieprogramma o.l.v. Hans de Jong niet ontbreken! Een interessante periode waarin u drie jaargetijden in één kunt beleven. Zoveel afwisseling proberen we ook in het programma te brengen. De geologische excursies zullen af en toe met het seniorenprogramma gecombineerd worden, maar er zitten ook meerdere grotere tochten voor de goede lopers bij. Hans zal s avonds boeiende lezingen geven over het ontstaan van de Alpen. Herfstweek met korting zaterdag 11 - zaterdag 18 oktober De éne dag loopt u in korte broek, de andere dag ligt er misschien een poedersneeuwlaagje over de bergen. Een afwisselende week in een spannende periode, waarin we activiteiten voor jong én oud organiseren. Er worden dagelijks bus/wandelexcursies aangeboden, met de jeugd gaan we ons in het klimpark of met een downhill-step uitleven en met de kinderen gaan we broodjes bakken boven een kampvuurtje en een bonte avond voor de ouders voorbereiden. Daarnaast kunnen jong en oud s avonds terecht in het open atelier van Elsa om te tekenen of te schilderen waar ze zin in hebben. En u verblijft 7 nachten voor de prijs van 6!

16 Herfstweek met korting + zondag 19 - zondag 26 oktober De herfst leent zich bij uitstek voor mooie foto s. De kleuren zijn overweldigend; de vele lariksen zijn nu op hun mooist. Ze zetten de omgeving in een bijzonder licht, wat nog eens geaccentueerd wordt door de witte bergtopjes en de strakblauwe hemel. En het is meestal aangenaam wandelweer. De excursies deze weken worden begeleid door fotograaf Lambert Kesimaat, die u de kleurrijke indrukken onderweg op de goede manier leert vastleggen. Al jaren is hij enthousiast met gasten bezig; zij het tijdens de wandeltochten, zij het s avonds tijdens het bekijken van de foto s op het grote scherm. Kortom, een boeiende begeleider en dat is mooi meegenomen! Zijn vrouw Alie Kesimaat is degene die u na het wandelen nog wat extra ontspanning aanbieden kan. Ze geeft o.a. hotstone en voetmassages tegen geringe vergoeding. Voor de kinderen hebben we een eigen activiteitenprogramma in en om het hotel, zie herfstweek 1. En u verblijft 7 nachten voor de prijs van 6! Mindfulness zondag 19 - zondag 26 oktober Deze opmerkzame reis biedt een mooie gelegenheid om iets aan uw innerlijke evenwicht te doen. Hetty Wolters, werkzaam als professioneel coach en trainer, geeft in de ochtenduren een training in mindfulness. In deze training mindfulness leert u een andere levenshouding; je bewust te zijn van alles wat zich hier-en-nu voordoet, zonder erover te oordelen en zonder het te willen veranderen. U laadt in deze prachtige omgeving uw batterij op en krijgt oefeningen die u brengen tot meer aandacht, zorgzaamheid, plezier en een natuurlijk evenwicht. Daarnaast heeft u evengoed nog tijd om van de prachtige natuur te genieten. Er is beperkt plaats! Meer info vindt u op onze site. Natuurlijk worden er door ons ook deze allerlaatste reizen bijna dagelijks leuke excursies georganiseerd. Wij blijven tot het einde van het seizoen ons uiterste best doen om u een heerlijke vakantie te bezorgen waar u zeker nog lang van kunt nagenieten! Graag tot ziens bij ons in Val Sinestra!

17 Pensionprijzen Hotel Val Sinestra zomer 2014 v.a. 6 nachten Volwassenen per persoon Kinderen per persoon 2 p. kamer 1 p. kamer 3-6 jaar 7-11 jaar jaar Basispensionprijs 57,- 70,- 23,- 34,- 46,- Totaalprijs in Euro s bij benadering, inclusief busretour 1 week (6 nachten) 516,- 590,- 187,- 256,- 325,- 1 week (7 nachten) 574,- 660,- 210,- 290,- 370,- 9 nachten 689,- 799,- 256,- 359,- 462,- Voor onze vaste prijzen in Zwitserse Franken kunt u terecht op onze website. Hotel Val Sinestra 7554 SENT, Zwitserland Tel: Peter Kruit, Wanda Hopman en het Sinestrateam Pensionprijzen Berghaus zomer 2014 v.a. 6 nachten Volwassenen per persoon Kinderen per persoon 2 p. kamer 1 p. kamer 3-6 jaar 7-11 jaar jaar Basispensionprijs 49,- 61,- 20,- 30,- 39,- Totaalprijs in Euro s bij benadering, inclusief busretour 1 week (6 nachten) 467,- 541,- 167,- 226,- 285,- 1 week (7 nachten) 516,- 602,- 187,- 256,- 325,- Voor onze vaste prijzen in Zwitserse Franken kunt u terecht op onze website. De prijzen zijn in Euro s en gebaseerd op verblijf met ontbijt, lunchpakket en diner en incl. toeristenbelasting en BTW. Kinderprijzen gelden op voorwaarde dat zij bij de ouders op de kamer slapen.

18 Familiehotel Clarezia zomerseizoen 2014 Twee gezellige rookvrije huizen die direct tegenover elkaar staan: Het grote en het kleine huis. In het grote huis zijn twee-, drie-, en vierpersoonskamers. Elke kamer heeft een eigen bad/douche en toilet. Kamers met balkon hebben ligstoelen. In het voor- en naseizoen is een beperkt aantal kamers in het grote huis ook als éénpersoonskamer te reserveren. In het kleine huis zijn één-, twee- en enkele driepersoonskamers, alle met vaste wastafel. De douches en toiletten zijn op de (korte) gangen. Voel je thuis op uit.ch

19 Op zoek naar een betaalbare bergvakantie? Profiteer dan nu van onze opeenstapeling van aanbiedingen! Boek-lekker-vroegkorting: 10 % voor wie vóór 1 februari en 5 % voor wie vóór 1 maart boekt. Boek-lekker-langkorting: nog eens 10% voor wie twee aaneengesloten vakantieperiodes uit de folder boekt Boek-mee-in-de-buskorting: en nóg eens 20 % op alle ritten met de wandelbusjes voor wie ook de busreis boekt. Voorjaar Maandenlang zijn de bergen het terrein geweest van de wintersporters. Nu zijn de zomergasten weer aan de beurt. De sneeuwgrens trekt op en de zomerwandelpaden liggen uitnodigend te wachten op de eerste wandelaars. De alpenweiden worden groen, de bloemen openen hun knoppen en overal klinkt weer het vertrouwde geluid van koeienbellen. Hotel Clarezia nodigt u van harte uit een voorproefje te komen nemen op de zomer. Wij bieden elke week een gevarieerd wandelaanbod én een diversiteit aan extra activiteiten waaraan u wel of niet kunt meedoen. Extra comfortabel op vakantie tussen 12 en 31 mei Speciaal voor de bergliefhebber die het graag wat rustiger aan doet, organiseren wij extra comfortabele reizen. Ook voor senioren zijn deze reizen heel geschikt. Els Voorhoeve is beschikbaar voor het plannen en organiseren van het programma. Zij houdt daarbij nadrukkelijk rekening met uw wensen en mogelijkheden. Denk aan een eenvoudige wandeling, koffie met taart op een mooi terras, een dagtocht naar Davos of naar het zonnige Tessin. Tijdens de comfortabele reizen kunt u lang en uitgebreid ontbijten, is er vaak iets lekkers bij de koffie, staat er op rustdagen een lunchbuffet voor u klaar en mag u gerust eens een kijkje komen nemen in de keuken! Tussen 24 september en 10 oktober kunt u ook extra comfortabel op vakantie! Huiselijke gezelligheid In beide gebouwen heerst een huiselijke sfeer. Er is ruimschoots gelegenheid om met andere gasten contacten te leggen, te musiceren, een spelletje te spelen, of om u in een rustig hoekje terug te trekken. Buiten kunt u genieten van het panoramische uitzicht over het Rijndal op de royale in de volle zon gelegen terrassen. Op en rond het grasveld voor het grote huis staan diverse speeltoestellen waar vooral de kinderen zich uitstekend zullen vermaken.

20 De omgeving Hotel Clarezia ligt op 1100 meter hoogte aan de rand van het boeren bergdorp Waltensburg op de zuidhelling van het brede Rijndal, hier Surselva genoemd. De Surselva is een 80 kilometer lang dal, met aan de noordkant prachtige gletsjerdalen en naar het zuiden lange zonnige dalen. De bergdorpen in het Rijndal liggen op een glooiend zonneplateau waar bossen en weides elkaar afwisselen. Iets hogerop wordt het landschap steeds ruiger. Voor geologen is deze streek een waar eldorado. Het gebied rondom Flims staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco! Activiteiten in het voorjaar Witte toppen, groene dalen zaterdag 26 april - zaterdag 3 mei In de meivakantie is er voor jong en oud van alles te beleven in Clarezia. De meeste sneeuw is gesmolten, er kan weer volop gewandeld worden. En wie meer wil weten over het ontstaan van de bergen kan bij geoloog Ronald Smids terecht. Hij neemt echte klimgeiten graag een keer mee voor een hoge wandeling. Misschien wel met sneeuwballengevecht! Wie weet worden zelfs de sneeuwschoenen nog wel een keer uit de kast gehaald deze week. Terug in het steeds groener wordende dal is er volop tijd en ruimte voor sport en spel. Wie doet er mee? In deze meivakantieweek krijgen kinderen 40% korting!

21 Ontspannen genieten zondag 4 - zondag 11 mei Ontspannen vakantie vieren, dat kan deze week volop. Overdag trekken we de bergen in en genieten van het ontluikende groen. s Avonds toveren we de huiskamer om tot yogaruimte. Wie zin heeft kan daar onder begeleiding van yogadocent André van Vugt lekker genieten van ontspanning na inspanning. Ben je een doorgewinterde yogabeoefenaar of heb je er geen ervaring mee en wil je het graag eens proberen? Bij André kan iedereen meedoen. Ook kinderen zijn van harte welkom! Boek-lekker-vroegkorting: 10 % voor wie vóór 1 februari en 5 % voor wie vóór 1 maart boekt. Boek-lekker-langkorting: nog eens 10% voor wie twee aaneengesloten vakantieperiodes uit de folder boekt Geknipt voor u! maandag 12 - woensdag 21 mei Ook wie niet zo n wandelaar is, kan deze week meegenieten van alles wat er in de omgeving te zien en te beleven is. Want deze week hebben we fotograaf Marc van Gestel in huis. s Avonds laat hij u op het grote scherm in de huiskamer zijn foto s van die dag zien. Of - onder het genot van een kop koffie met een brownie - de foto s van zijn Amerika-reis van vorig jaar. Tijdens de wandelingen helpt Marc u graag met tips en ideeën voor de mooiste vakantiefoto s. Dat prachtige uitzicht, die waterval, dat oude schuurtje, die steenbok daar in de verte, hij helpt u ernaar de kijken met de ogen van een fotograaf. Nieuwsgierig naar Marc zijn foto s? Kijk eens op Deze reis is een comfortabele reis. Ook geschikt voor senioren. Uit volle borst en met volle mond donderdag 22 - zaterdag 31 mei Huiselijkheid, gezelligheid, muziek en niet te vergeten: lekker eten. Wat dat betreft komt u deze week niets tekort in Clarezia. s Avonds is Susanne Mink er met haar gitaar en liedjes uit allerlei landen. Natuurlijk komt ook het speciaal voor Clarezia gemaakt liedboekje Van Vella naar Wali uit de kast. Susanne is ook heel goed in taarten bakken. Ze neemt haar lekkerste recept mee en duikt een dagje de keuken in. Wie mee wil helpen is van harte welkom. Dat wordt dus zingen uit volle borst en als het moet met volle mond! Deze reis is een comfortabele reis. Ook geschikt voor senioren.

22 Sprekende bergen zondag 1 - dinsdag 10 juni Prachtig, dat verstilde alpenlandschap met zijn witte toppen en bruisende watervallen. Maar hoe zag het er hier miljoenen jaren geleden uit? Stenen, fossielen en gletsjers spreken hun eigen taal en vertellen de geschiedenis van het landschap rond Clarezia. Eens golfde hier een tropische oceaan. De bodem hiervan is een gebergte geworden. Dikke gletsjers slepen in de ijstijd de bergen weer af tot wat ze nu zijn. Geoloog Hans de Jong spreekt de taal van de bergen en laat u graag horen en zien wat ze te vertellen hebben. Zo wordt het berglandschap voor u een belevenis. Wandelen In de Surselva ligt een uitgestrekt wandelpadnetwerk dat hoge en lage gebieden met elkaar verbindt. Dat biedt een ruime keuze voor de wandelaar, van stoere tochten boven de boomgrens tot ontspannen wandelingen over bergweides en in de dalen. Het gebied is ideaal voor het maken van huttentochten, waarbij de kans op een ontmoeting met een steenbok of ander wild groot is. Al in de directe omgeving van Clarezia zijn er mogelijkheden om dit op eigen gelegenheid te ondernemen. Wij staan klaar om de gasten hierbij met raad en daad bij te staan. In de zomervakantie organiseren wij bij voldoende belangstelling iedere week een huttentocht. Boek-lekker-vroegkorting: 10 % voor wie vóór 1 februari en 5 % voor wie vóór 1 maart boekt. Boek-lekker-langkorting: nog eens 10% voor wie twee aaneengesloten vakantieperiodes uit de folder boekt Boek-mee-in-de-buskorting: en nóg eens 20 % op alle ritten met de wandelbusjes voor wie ook de busreis boekt.

23 Gré in de bloemetjes woensdag 11 - zaterdag 21 juni Jarenlang heeft ze ú in de bloemetjes gezet. Aan het eind van deze bloemenweek zetten we háár in de bloemetjes: Gré Stelling. Ze weet alles van de rijke alpenflora. Nog één keer gaat ze met u op zoek naar de alpengeelster, de alpenkwastjesbloem en het leverbloempje. Nelleke van der Luit is erbij om bijzondere vondsten fotografisch vast te leggen, zodat ze s avonds op het grote scherm nader bestudeerd kunnen worden. Gré wordt deze week geassisteerd door Carola van der Meer, die volgend jaar het stokje van haar overneemt. Laat deze laatste gelegenheid om met Gré de bloemetjes buiten te zetten niet aan u voorbijgaan! Verhalen die je raken zondag 22 juni - woensdag 2 juli Het Zwitserse landschap heeft verrassend veel te vertellen. Welke planten en dieren leven er en waarom gedijen ze juist daar? Wat hebben ze nodig om te overleven in een landschap dat mede bepaald wordt door veeteelt, bosbouw en de menselijke behoefte aan wonen, werken, transport en recreatie? Tijdens de wandelingen van deze week vertelt bioloog, ecoloog en verhalenverteller Walter van Wingerden u er alles over. Bij droog weer graaft hij bodemvallen in, om de verborgen dieren uit het grashellingen aan u te kunnen laten zien. En s avonds kunt u luisteren naar spannende, ontroerende en grappige verhalen uit alle windstreken, als het even kan natuurlijk bij het kampvuur. Kijk voor meer informatie op Themaweken De themaweken in Hotel Clarezia zijn, zoals al eerder in deze vakantiekrant werd genoemd, geheel vrijblijvend. Deze thema s zijn extra activiteiten die wij u naast of tijdens het gebruikelijke wandelprogramma aanbieden. Ze hebben een laagdrempelig karakter en iedereen is welkom, doch niet verplicht!, om eraan deel te nemen. Creatief met speksteen en kralen donderdag 2 - donderdag 10 juli Onze wandelbus brengt u deze week beslist een keer naar de Oberalppas, vanwaar een van de wandelingen langs een speksteengroeve voert. Speksteen is een zachte steensoort die zich gemakkelijk laat bewerken. Wilt u wel eens een poging wagen? Dan kunt u in de groeve uw eigen steen zoeken. Bert Venema helpt u bij het bewerken van de steen. Laat u inspireren door vorm en kleur en maak deze week uw eigen souvenir van speksteen. Wie de stenen liever de stenen laat, kan met Conny Venema kaarten en sieraden maken. Een week vol creativiteit én wandelplezier! Kijk voor meer informatie op

24 Zomervakantie Zomer in de Zwitserse bergen. In de bergdorpen bloeien de geraniums volop. Beken bruisen, de zon schijnt en helderblauwe bergmeertjes nodigen uit tot verkoelende zwempartijen. Overal om u heen klinkt het rustgevende geluid van koebellen. Goed onderhouden wandelpaden brengen u naar sappige alpenweiden, verleidelijke terrassen en verborgen berghutten. De basis voor een geslaagde zomervakantie in de bergen is gelegd. In de schoolvakantieweken staan de deuren van hotel Clarezia wijd open voor gezinnen met kinderen. In de gezellige familiekamers in het Grote Huis is het goed toeven en rond het huis is van alles te beleven voor het hele gezin. Kinderen kunnen klimmen, schommelen en glijden op de speeltoestellen, springen op de trampoline of zich verstoppen in de boomhut. Wie van een wedstrijdje houdt leeft zich uit met het tafelvoetbalspel of aan de tafeltennistafel. En het kampvuur is de uitgelezen plek voor spannende verhalen, mooie liederen, een goed gesprek of gewoon lekker stilletjes in het vuur staren. Op het rustige terras achter het Kleine Huis kunt u heerlijk een boek lezen, tot rust komen en van het mooie uitzicht genieten. Het wandelprogramma van Hotel Clarezia biedt voor elke wandelaar wat wils. Onze wandelbusjes brengen u elke dag naar de mooiste plekjes. Van daaruit zijn er tal van wandelmogelijkheden op verschillende niveaus. Voor de minder ervaren wandelaars zijn er de brede paden die prachtige uitzichten bieden op de groene hellingen en de hoge toppen daarachter. Wie het graag wat hogerop zoekt, kiest de meer uitdagende bergwandelpaden. Bij voldoende belangstelling organiseren we in de zomervakantieperiode elke week een begeleide huttentocht. Ervaren vrijwilligers zorgen bovendien voor extra activiteiten voor jong en oud: spannende spellen, speurtochten, kampvuuravonden en picknicks. Wat neemt u mee op huttentocht? O.a. wind- en waterdichte kleding, stevige hoge bergschoenen, extra veters, extra wandelsokken, wandelstokken, lakenzak, zonnebrandcrème, zonnebril, druivensuiker, thermosfles, EHBO-set en een fluitje * * Gratis bij aanschaf van het boek Niet zoenen op de trampoline, waarin ook het gebruik ervan wordt toegelicht. Het boek is in Clarezia te koop, of kijk op

25 René-weken!!!! Activiteiten in de zomer vrijdag 11 - vrijdag 18 juli zaterdag 19 - zaterdag 26 juli zondag 27 juli - zondag 3 augustus Ze zijn inmiddels een begrip in Clarezia: de Renéweken. Speciaal voor iedereen die altijd dacht dat wandelen saai was. Met René Berden erbij is het een uitdaging, die niemand kan weerstaan. Ga met hem mee op huttentocht en ervaar het spectaculaire berglandschap aan den lijve. Klauter over smalle paadjes achter hem aan op zoek naar gemzen of steenbokken. Treed in zijn ervaren voetsporen op een hooggelegen sneeuwveld. Als sportpsycholoog brengt René ook de minder ervaren bergwandelaar met kleine stappen naar grote hoogten. En vroeg naar bed is er niet bij s avonds, want René kent heel veel spannende spellen voor binnen en buiten. Nu met vier uitroeptekens én met Naomi of Zippora Tieman voor nóg meer spelplezier. Naomi en Zippora zorgen ervoor dat ook de jongere kinderen volop aan hun trekken komen. Tijdens de wandelingen gaan ze met hen op zoek naar verborgen schatten. Ze kennen spannende verhalen en grappige liedjes. Ze houden van knutselen, van spelletjes doen, van theatersporten en van zingen bij het kampvuur. Met hen in de buurt is het onmogelijk je te vervelen!!!! Als René met de klimgeiten op stap is, kunnen de achterblijvers natuurlijk niet stil blijven zitten. Met onze picknickmanden zoeken we een mooi plekje op aan een beek. Terwijl de kinderen dammen bouwen, steken wij het kampvuur aan. Er is koffie, ijsthee en voor iedereen brooddeeg en een worstje voor boven het vuur. Wat wil je nog meer? Een watergevecht natuurlijk! Maak je borst maar nat Voor kinderen die nu al weten wat ze willen, ook voor de zomervakantie geldt: Boek-lekker-vroegkorting: 10 % voor wie vóór 1 februari en 5 % voor wie vóór 1 maart boekt. Boek-lekker-langkorting: nog eens 10% voor wie twee aaneengesloten vakantieperiodes uit de folder boekt

26 Lucky Luuk-weken maandag 4 augustus - maandag 11 augustus dinsdag 12 augustus - dinsdag 19 augustus Beleef de vakantie van je leven en ga met geologiestudent Luuk Zoetmulder mee de bergen in. Voor hem zijn stenen niet gewoon maar stenen. Ze vertellen je de rijke geschiedenis van het Alpenlandschap. Hoe herken je een bergkristal? Hoe oud is de helling waarlangs we nu naar boven klimmen? En is het echt waar dat hier ooit tropische vissen zwommen? Ook in en rond het huis is er met Luuk van alles te beleven: van speelse speurtochten tot spannende bosspellen, van tafeltenniswedstrijdjes tot fanatieke partijtjes voetbal, waarbij Lucky Luuk natuurlijk altijd sneller schiet dan zijn eigen schaduw Zelf op stap Behalve de ongekende wandelmogelijkheden vanuit Waltensburg en in de wijde omtrek zijn hier ook heel veel andere leuke activiteiten om te ondernemen. Ga bijvoorbeeld eens worstjes braden bij een van de vele Zwitserse Feuerstellen, dammen bouwen in een beek of zwemmen in een van de vele bergmeren of het buitenzwembad van Ilanz. Verder kunnen sporten als riverraften, parasailen, bergbeklimmen en mountainbiken hier uitstekend beoefend worden! Dat klinkt als een klok! woensdag 20 - woensdag 27 augustus Zin in lekker zingen bij het kampvuur? Dat kan deze week, met Bette Westera en Diederik van Essel. De klanken van de bergen waren voor Bette en Diederik de inspiratiebron voor tal van Clarezialiedjes. Over kabbelende beken, bulderende watervallen. Over kerkklokken en koebellen. Over een bergmarmot die niet kan fluiten, en natuurlijk over die onvergetelijk tocht van Vella naar Wali en terug. Voor het slapen gaan leest Bette graag nog een keer voor uit haar, speciaal voor Clarezia geschreven, kinderboek Niet zoenen op de trampoline. Kijk eens rond in Bette haar werkkamer,

27 Najaar Zonnig nazomeren in de bergen, dat is pure ontspanning. Van eenvoudige wandelingen langs de Senda Sursilvana of door Val Blenio tot wat hogere tochten door het ruige berglandschap, alles is nog mogelijk aan het einde van de zomer. Uitnodigende terrassen bieden u een prachtig uitzicht op de hellingen, waar eind september de bomen beginnen te verkleuren en de hoogste toppen wit worden. De boeren halen hun koeien van de alp naar beneden, een jaarlijks terugkerend ritueel, dat feestelijk wordt opgeluisterd met een evenement dat u nergens anders zult beleven: de Miss Surselva-verkiezing. Het lage licht leent zich uitstekend voor het maken van prachtige herfstfoto s en de dauw die s morgens over de weiden ligt, geeft het landschap iets mysterieus en sereens. Het bos geurt naar gevallen bladeren en paddenstoelen, maar de temperatuur is nog aangenaam, soms zelfs zomers warm. Aarzel niet en kom het meebeleven! Activiteiten in het najaar Totem in de tuin donderdag 28 augustus vrijdag 5 september Deze week staat in het teken van de totempaal. Onder de bezielende leiding van beeldend kunstenaars Hanneke de Munck en Sietse Bakker kunt u verder werken aan Clarezia s toekomstige huistotem, met bovenin een steenbok. Het begin is vorig jaar gemaakt en Hanneke en Sietse zijn heel benieuwd welke verrassingen de boomstam deze week voor u in petto heeft. Wie mee wil helpen is van harte welkom, Hanneke en Sietse wijden u graag in in de verschillende houtbewerkingtechnieken. Basisgereedschap is aanwezig. Hebt u zelf gutsen, beitels, raspen, messen of een veiligheidsbril: graag meenemen! Kijk voor meer informatie op

28 Ouders-van-René-week zaterdag 6 - zondag 14 september Deze week willen Huub en Bernadette Berden, ouders van René, samen met u op pad. Zij kennen de bergen rond Clarezia op hun duimpje en nemen u graag mee op een paar mooie, hoge wandelingen. Om steenbokken te spotten, orchideeën te bewonderen of gewoon samen te genieten van de weidsheid van het ruige berglandschap. Misschien is er zelfs nog wel gelegenheid voor het maken van een huttentocht. Dus trek je bergschoenen aan en kom naar deze echte bergwandelweek! Boek-lekker-vroegkorting: 10 % voor wie vóór 1 februari en 5 % voor wie vóór 1 maart boekt. Boek-lekker-langkorting: nog eens 10% voor wie twee aaneengesloten vakantieperiodes uit de folder boekt Klimaat Door de invloed van de zuidföhn is er in de Surselva verrassend vaak het warme zuidklimaat. Dit heeft tot gevolg dat de zon in Waltensburg vele uren schijnt en het luchtvochtigheidsgehalte doorgaans zeer laag is! Breekbare schoonheid maandag 15 - dinsdag 23 september September in de bergen. Een maand waarin de zon zich nog bijna elke dag laat zien en waarin de zomerse kleuren van het landschap langzaam maar zeker plaats maken voor die van de herfst. Laat u in deze periode inspireren door de kleuren van het nazomerse berglandschap en maak samen met glaskunstenaar Paul Fessl uw eigen kleurrijke vakantieherinnering. Paul is gespecialiseerd in de koperfolietechniek. Hij leert u de basistechnieken van het glassnijden en helpt u met het maken van een raamhanger, een lichtdrager of een sierraad van gekleurd glas. Kijk eens rond in Paul zijn atelier, De kleuren van de herfst woensdag 24 september - woensdag 1 oktober Deze week is het volop genieten van de kleurenpracht die het najaar u te bieden heeft. Terwijl de bomen langzaam maar zeker verkleuren, bloeien op uw balkon nog steeds de geraniums. De hoogste toppen zijn al wit, de lariksen op de hellingen vlammend geel. Langs het pad trekt het rood van de vliegenzwammen uw aandacht. En s avonds kunt u kijken en luisteren naar glaskunstenaar Paul Fessl, die de mooiste dingen maakt van gekleurde stukjes glas. Raakt u geïnspireerd? Hij helpt u graag met het maken van uw eigen glaskunstwerk. Meer over Paul op Deze comfortabele reis is ook geschikt voor senioren!

Ga met ons overstag!

Ga met ons overstag! ZEIL KRANT 2015 Ga met ons overstag! W A T E R S P O R T C E N T R U M CWO erkende zeilschool Sloepen Valken Groepsaccommodatie Vergaderlocatie En wat ga jij doen dit jaar? Op watersportvakantie? Dan maak

Nadere informatie

nummer 3 mei 2014 Nivon 90 jaar

nummer 3 mei 2014 Nivon 90 jaar nummer 3 mei 2014 Nivon 90 jaar Eerlijk & Groen in de praktijk Column 90 Jaar door leden, voor leden en voor de samenleving In 1924 zag de wereld er heel anders uit. Uitgerekend in dat jaar zag het Instituut

Nadere informatie

Ooievaarsnieuws 206-2015

Ooievaarsnieuws 206-2015 Ooievaarsnieuws 206-2015 Weet u al wat u deze zomer gaat doen? Wij geven u natuurlijk graag weer een paar tips! Bezoek bijvoorbeeld een van de vele festivals die Den Haag rijk is, zoals het The Hague African

Nadere informatie

NC V. Veel NCRV-reisinspiratie. e i s m a g a z i n e. van de Nederlandse Christelijke Reis-Vereniging. 87 e jaargang - augustus 2010

NC V. Veel NCRV-reisinspiratie. e i s m a g a z i n e. van de Nederlandse Christelijke Reis-Vereniging. 87 e jaargang - augustus 2010 NC V R uitgave e i s m a g a z i n e van de Nederlandse Christelijke Reis-Vereniging 87 e jaargang - augustus 2010 Veel NCRV-reisinspiratie winterreizen Inhoud Brief aan de lezers 3 Kampeernieuws 4 Herfst-

Nadere informatie

Woningen om van te dromen. Wat voor kampeerder bent u? Tips en weetjes. Lekker landschap: Koken uit de natuur. Buitencentra

Woningen om van te dromen. Wat voor kampeerder bent u? Tips en weetjes. Lekker landschap: Koken uit de natuur. Buitencentra Inhoud Woningen om van te dromen pag. 4 Wat voor kampeerder bent u? pag. 18 Overnachten in een stoere De Tipitrailer van Peter boerderij uit 1700 of een en Olga Wentink. idyllische woning in De Weerribben.

Nadere informatie

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen 5 JAAR DE NIJE STICHTING Het Nije Magazine 5 jaar de Nije Stichting Kanker heb je samen Terugkijken op vijf jaar de Nije Stichting met o.a. activiteiten als de Nije Beweegt, de Nije Live en interviews

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Cursussen & Overige activiteiten

Cursussen & Overige activiteiten Cursussen & Overige activiteiten 2008 2009 Twello Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Voorst Pagina 2 Inhoud Excelsior pagina 6 Stichting Samenwerkende Peuterspeelzalen Gemeente Voorst pagina 8 Gemeentelijk

Nadere informatie

Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek. Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel

Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek. Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel Magazine editie 2015-2016 Verslag van een huwelijksfeest: Een bruiloft als uit een sprookjesboek Tips voor een geslaagde bruiloft op Texel Trouwen en je liefste huisdier mee? Natuurlijk kan dat! Biologische

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Met katern over 90 jaar NIVON

Met katern over 90 jaar NIVON nummer 2 maart 2014 Met katern over 90 jaar NIVON Optreden Cabaretier Freek de Jonge Eerlijk & Groen in de praktijk Een ander huis Tekst: Hielke Ploeg Over een tijdje ga ik verhuizen naar een eigen huis.

Nadere informatie

NATIONAAL LANDSCHAP HOEKSCHE WAARD

NATIONAAL LANDSCHAP HOEKSCHE WAARD IN NATIONAAL LANDSCHAP HOEKSCHE WAARD Entree Hoeksche Waard/ Tiengemeten Zomer in de Hoeksche Waard Deltapontjes Streeuseum weer open Dag v/h Nationaal Landschap Hoeksche Waard Agroranden 2012 EVENEMENTEN

Nadere informatie

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl

JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015. In stijl JAARGANG 9 NUMMER 30 ZOMER 2015 In stijl DE DALTONSISTERS Stralen op de Koningin Wilhelminaschool LEIDERSCHAPSTIJLEN Open-deur-beleid heeft geen zin als je zelf gesloten blijft DOOR HET OOG VAN EEN OUDER

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

De Zwanenhof centrum voor training en verdieping Bezinningsprogramma 2014

De Zwanenhof centrum voor training en verdieping Bezinningsprogramma 2014 De Zwanenhof centrum voor training en verdieping Bezinningsprogramma 2014 Thuiskomen Huis met een ziel Zorg en aandacht Passie, inspiratie en eenvoud Authentiek BCProgramma_2014.indd 1 19-11-13 16:48 Retraites

Nadere informatie

Wiikkrant j Oost. d e w i j k w a a r d e z o n o p k o m t mei 2010 jaargang 11 nummer 52 oplage: 5600

Wiikkrant j Oost. d e w i j k w a a r d e z o n o p k o m t mei 2010 jaargang 11 nummer 52 oplage: 5600 Wiikkrant j Oost d e w i j k w a a r d e z o n o p k o m t mei 2010 jaargang 11 nummer 52 oplage: 5600 DEZE KRANT BEVAT GEMEENTE INFORMATIE EN WORDT HUIS AAN HUIS VERSPREID. OPROEP AAN ALLE WIJKBEWONERS

Nadere informatie

buitenspoor 5 mei 100 jaar NTKC 5 en 6 mei Landelijke Open Tentdagen 26-28 mei Jubileumkamp

buitenspoor 5 mei 100 jaar NTKC 5 en 6 mei Landelijke Open Tentdagen 26-28 mei Jubileumkamp buitenspoor 5 mei 100 jaar NTKC 5 en 6 mei Landelijke Open Tentdagen 26-28 mei Jubileumkamp jaargang 94 mei 2012 5 1 buitenspoor ISSN: 0007-3768 Clubactiviteiten NTKC sportief en actief kamperen communiceert

Nadere informatie

Voorwoord Welkom in de eerste en meest complete gids van Traject Reizen voor een onbezorgde vakantie voor iedereen met psychische beperkingen.

Voorwoord Welkom in de eerste en meest complete gids van Traject Reizen voor een onbezorgde vakantie voor iedereen met psychische beperkingen. Voorwoord Welkom in de eerste en meest complete gids van Traject Reizen voor een onbezorgde vakantie voor iedereen met psychische beperkingen. Voor wie? Traject Reizen biedt een gevarieerd aanbod vakanties,

Nadere informatie

NC V. Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend. eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING

NC V. Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend. eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING NC V R UITGAVE eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING 89 e jaargang - februari 2012 Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend winterreizen

Nadere informatie

Knusse kunst op het Marktplein

Knusse kunst op het Marktplein Wijkkrant voor Geitenkamp, (Nieuw)Monnikenhuizen & Arnhemse Allee Op De Hoogte In samenwerking met www.geitenkampnet.nl Knusse kunst op het Marktplein De jaarlijkse kunstenaarsmarkt Kunst op het plein

Nadere informatie

DE CORRIDOR maandelijks informatieblad voor de wijk Brouwhuis www.decorridor.nl

DE CORRIDOR maandelijks informatieblad voor de wijk Brouwhuis www.decorridor.nl Jaargang 25 september 2010 Stichting wijkblad DE CORRIDOR maandelijks informatieblad voor de wijk Brouwhuis www.decorridor.nl 25 IN DIT NUMMER Wijkvereniging de Zonnesteen met de agenda en mededelingen

Nadere informatie

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014 NC V R UITGAVE e i s m a g a z i n e VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING 91 e jaargang - februari 2014 THEMA: OOST-EUROPA NCRV-ALGEMEEN Van het hoofdbestuur Oud en nieuw In 2013 is er veel

Nadere informatie

Ber weer BEN. er ook nog. 8e jaargang - nummer 3 - mei 2009 - Onder redactie van de Commissie Communicatie van de Stichting Wijkraad Oosterhout

Ber weer BEN. er ook nog. 8e jaargang - nummer 3 - mei 2009 - Onder redactie van de Commissie Communicatie van de Stichting Wijkraad Oosterhout Ber weer 8e jaargang - nummer 3 - mei 2009 - Onder redactie van de Commissie Communicatie van de Stichting Wijkraad Oosterhout W I J K K R A N T O O S T E R H O U T N I J M E G E N EN Boomgaard ELTEN NIJLAND

Nadere informatie

Stadsdennen nog beter! Het Wijkplan

Stadsdennen nog beter! Het Wijkplan wijkkrant Stadsdennen nog beter! Het Wijkplan Sinds de zomer van 2009 wordt in Stadsdennen door bewoners, instellingen en gemeente samen gewerkt aan een nog beter Stadsdennen. In september werden ongeveer

Nadere informatie

De route. Reisschema Dag Bestemming Accommodatie Rijtijd. Bali. Reisinformatie. Groepsreis en individuele reis Bijzonder Bali 14 dagen

De route. Reisschema Dag Bestemming Accommodatie Rijtijd. Bali. Reisinformatie. Groepsreis en individuele reis Bijzonder Bali 14 dagen Groepsreis en individuele reis Bijzonder Bali 14 dagen Tijdens deze reis ontdekken jullie dit vriendelijke en ongelofelijk mooie eiland samen met drie tot vier Nederlandse gezinnen met kinderen of individueel.

Nadere informatie

Vleuten-De Meern. en me openstellen voor grote en kleine zaken die in de wijk spelen.

Vleuten-De Meern. en me openstellen voor grote en kleine zaken die in de wijk spelen. Juni 2005 nummer 03 wijknieuws Vleuten-DeMeern Hoe gaat het met de wijk? Met de Wijkenmonitor onderzoekt de Gemeente Utrecht elk jaar hoe het gaat met de wijken en subwijken van Utrecht. De Wijkenmonitor

Nadere informatie

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in

Hoe en waar moet ik mijn kopij voor de Bân inleveren? Bij voorkeur als rtf bestand of als een gewoon word document (geen docx) en dan in Van de redactie Redactie "de Bân Jan Lammert Sijtsema jr., Merkebuorren 39a tel: 48 12 00 Annie Posthumus, Weinterp 40 tel: 48 13 81 Klaasje v.d. Woude, Te Nijenhuiswei 10 tel: 48 13 91 Durk van der Veen,

Nadere informatie

SENIOREN MENSEN MET ZORG MANTELZORGERS EN PARTNER MET DEMENTIE MENSEN MET VISUELE BEPERKING MENSEN MET LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING

SENIOREN MENSEN MET ZORG MANTELZORGERS EN PARTNER MET DEMENTIE MENSEN MET VISUELE BEPERKING MENSEN MET LICHT VERSTANDELIJKE BEPERKING Vakanties met aandacht 2015 MINIMUMINKOMEN? VRAAG KORTING AAN UIT ONS VAKANTIEFONDS! SENIOREN MENSEN MET ZORG MANTELZORGERS EN PARTNER MET DEMENTIE MENSEN MET VISUELE BEPERKING MENSEN MET LICHT VERSTANDELIJKE

Nadere informatie

thuisactief Profiteer van uw lidmaatschap Op weg naar een gezonde leefstijl Leer beter luisteren naar uw kind Wel zo gemakkelijk: diensten aan huis

thuisactief Profiteer van uw lidmaatschap Op weg naar een gezonde leefstijl Leer beter luisteren naar uw kind Wel zo gemakkelijk: diensten aan huis thuisactief Tijdschrift van de Ledenorganisatie Profiteer van uw lidmaatschap 3 augustus 2011 Op weg naar een gezonde leefstijl Leer beter luisteren naar uw kind Wel zo gemakkelijk: diensten aan huis Ledenorganisatie

Nadere informatie

Japanse krijgskunst. Toename ongelukken Knooppunt Hoevelaken?

Japanse krijgskunst. Toename ongelukken Knooppunt Hoevelaken? Vathorstnu powered by PASFOTO S Officiële PASFOTO S NODIG? natuurlijk bij Beeld Totaal EMICLAER www.beeldtotaal.nl 088 08 08 211 05 07 13 19 21 De Malle Molen Midzomernachtduik Vathorstnu Japanse krijgskunst

Nadere informatie