DE JOFFER, Centrum voor Sport & Care. i n f o r m a t i e SAUNA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE JOFFER, Centrum voor Sport & Care. i n f o r m a t i e SAUNA"

Transcriptie

1 DE JOFFER, Centrum voor Sport & Care i n f o r m a t i e SAUNA

2 Algemeen Sinds duizenden jaren maakt de mens gebruik van de sauna. Ook vroeger al bestond de behoefte aan de warmte en de rust die de sauna de mens gaf. De oude Romeinen hadden zo hun Thermea, de Turken hadden hun Hammam, de Finnen hun Savu, de Indianen hun Tipi s en de Russen hun Banja!! Wanneer we tegenwoordig over de sauna spreken bedoelen we in de meeste gevallen de Finse sauna. De temperatuur kan variëren tussen de 70 en 100 graden, met een lage relatieve luchvochtigheid van %. Door deze droge lucht kunnen we hoge temperaturen goed verdragen en zal de huid niet verbranden. Effecten In de sauna probeert het lichaam af te koelen door te gaan zweten. Hierdoor worden veel afvalstoffen verwijderd en worden de poriën van binnenuit schoon gespoeld. Een betere reiniging van de huid is niet voor te stellen. Goed drinken voor en na het saunabad is daarom belangrijk! Ook worden de dode huidcellen zacht. Na het saunabad ervaar je een zalige en schone huid. Doordat in de sauna een verhoogde lichaamstemperatuur ontstaat denkt het lichaam dat het aan het vechten is tegen ziekteverwekkers en zal het extra afweerstoffen aanmaken om deze af te breken. Gebruik je de sauna regelmatig zul je minder snel vatbaar worden voor virussen en bacteriën! In de sauna kan de lichaamstemperatuur tot 39 graden Celsius oplopen. De bloedvaten verwijden zich, de huidporiën gaan open en de zweetklieren worden in werking gesteld. Als gevolg van de zweetreactie wordt de huid hierdoor weer afgekoeld. Omdat het vocht uit het bloed wordt gehaald, zal dit in volume afnemen en daarmee de bloeddruk doen dalen. Hiermee wordt aangegeven dat men wel op tijd moet drinken.

3 Overige effecten: Training van het ademhalingsapparaat en slijmvliezen. Astmatisch aangelegde mensen kunnen hier baat bij hebben. Training van de bloedvaten. Gunstige invloed op de bloeddruk. Soepelere aders remmen eventuele aderverkalking. Gunstige werking op het stofwisselingsmechanisme. Stofwisselingsafval en melkzuren worden aan het lichaam onttrokken. Algehele weerstand door gewenning warmte versus koude. Betere doorbloeding van de huid. Ontspanning op de spieren. Tijdens een saunabezoek raakt men veel vocht kwijt hetwelk beslist weer aangevuld moet worden. Het afvallen is hier dus géén vetverbranding en kan niet gezien worden als zijnde een manier om af te vallen. Algemene gedragsregels Sauna: Badkleding verplicht Verplicht voor en na het saunabezoek te douchen Eigen handdoek/badlaken meenemen Opgieten maximaal 1x per half uur Rekening houden met medebezoekers en maximaal 5 personen tegelijk De saunatemperatuur zal altijd rond de 75 á 80 graden zijn, dit kunt uzelf niet verhogen/verlagen

4 SAUNA: JA of NEE? U mag gebruik maken van de sauna bij de volgende klachten: hoge bloeddruk die onder controle gehouden kan worden fibromyalgie lichte spataders als ze niet ontstoken zijn niet acute artrose en een versleten wervelkolom chronische astmatische bronchitis chronische bronchitis lage bloeddruk depressiviteit om te herstellen van sportblessures kwalen in het onderlichaam, niet ontstoken of chronisch ontstoken overgangsklachten impotentie als aanvullende behandeling van aandoeningen van huid- of luchtwegen medicinale toepassing bij reuma, kanker of revalidatie ( onder medisch toezicht)

5 U mag GEEN gebruik maken van de sauna bij de volgende klachten: acute ontstekingen (ook in vaten en organen) koortsige aandoeningen secundaire hoge bloeddruk bij nier-, klier- of hartaandoeningen epilepsie of andere aanvallen niet gestabiliseerde hart- en bloedsomloopaandoeningen warmteallergie grotere, nog niet helemaal genezen wonden griep een ziekelijke verwijding van de vaten, vooral in het gezicht ( couperose ) kanker in een vergevorderd stadium of open tuberculose Vraag toestemming aan uw arts bij de volgende klachten: hoge bloeddruk doorbloedingsstoornissen in de hersenen een ernstige vorm van spataders kanker in een postoperatief stadium, waarbij de algemene toestand goed is schildklieraandoeningen hartinfarct of beroerte

6 Stappenplan Sauna Stap 1: Nuttig 1,5 uur voor een saunagang geen zware maaltijd, maar stap ook niet met een lege maag in de saunacabine. Stap 2: Voordat u aan de eerste saunagang kunt beginnen, dient u zich uiteraard eerst om te kleden, alvorens het saunagedeelte te betreden. Vervolgens neemt u eerst een verfrissende douche, zodat u heerlijk fris en schoon bent. Denk erom dat u zich vervolgens goed doet afdrogen, aangezien een droge huid in de sauna door transpiratie erna beter zal afkoelen. (Op het moment dat u met een droge huid de sauna binnenstapt, transpireert u makkelijker) Stap 3: Ga vervolgens in de saunacabine op de voor u gewenste hoogte zitten of liggen. De meeste saunacabines kennen 2 tot 4 verschillende hoogtes waar u op plaats kunt nemen. Onderin de saunacabine is het het minst warm en de bovenin de saunacabine is het heet. De tijd dat u in de saunacabine blijft zitten of liggen is geheel persoonsgebonden. Vaak wordt een gemiddelde van zo n 15 minuten aangehouden. Echter op het moment dat u het na 3 minuten al niet meer prettig vindt, moet u gewoon de saunacabine verlaten. Als u het prettig vindt om in de saunacabine te liggen, kunt u het beste zo n 2 minuten voordat u de saunacabine verlaat gaan zitten. Dit om duizeligheid te voorkomen op het moment dat u vanuit een liggende positie direct opstaat en de saunacabine wilt verlaten. Stap 4: Nu volgt misschien wel het belangrijkste van een saunagang: Het Koelproces! Uw lichaam is flink opgewarmd in de sauna en uw poriën staan wagenwijd open zodat u flink kunt transpireren als natuurlijke reactie op de warmte. Na het sauna bezoek kunt U onder een koude douche het zweet van uw lichaam afspoelen en een verfrissende duik in het zwembad nemen. Stap 5: U kunt deze stappen herhalen maar U hoeft geen 2 e keer een warme douche te nemen want U bent nu al schoner dan schoon!! Stap 6: Aankleden; wanneer U Uw saunarondjes heeft gedaan moet U altijd eindigen met een korte rustpauze. Uw lichaam heeft dan weer zijn normale temperatuur en U zult weinig last hebben van na-transpireren, overigens is het ook niet goed om voordat U stopt nog een warme douche te nemen!! Zwanger naar de sauna De sauna is een prima plek om te ontspannen. Maar mag je ook naar de sauna als je in verwachting bent? Beginnende saunabezoeker Ben je nog nooit of heel weinig naar de sauna geweest, dan is het geen goed idee om tijdens je zwangerschap naar de sauna te gaan.

7 Regelmatige saunabezoeker Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk alleen als je gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. De eerste 3 maanden In de sauna kan je lichaamstemperatuur enkele graden stijgen. Dit hangt af van de temperatuur in de sauna en de tijd dat je binnenblijft. Maar ook per persoon is het verschillend in hoeverre de lichaamstemperatuur stijgt. Een verhoogde lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap geeft een iets grotere kans op een aangeboren afwijking van de baby. De Nederlandse Sauna Vereniging adviseert geen risico te nemen en de eerste kritieke 3 maanden de sauna niet te bezoeken. Ook artsen adviseren de eerste 14 weken de sauna te mijden. 10 minuten Na die 14 weken kun je als regelmatige saunabezoeker gebruikmaken van de sauna, maar blijf niet te lang binnen en ga ook niet in het heetste gedeelte zitten. Blijf maximaal 10 minuten in het zweethok. Op die manier stijgt je temperatuur niet meer dan een graad. Als je lichaamstemperatuur te veel stijgt, ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Ook door een warm bad of de zonnebank kan je lichaamstemperatuur stijgen. Als je bijvoorbeeld een bad van 40 graden neemt, creëer je al een soort kunstmatige koorts. Wil je in bad? Check dan de temperatuur met een badthermometer. Het betreden van een infraroodsauna wordt absoluut afgeraden als je in verwachting bent. Luister naar je lichaam Ga je naar de sauna? Let dan goed op de signalen die je lichaam je geeft. Ben je duizelig of kortademig of voel je je niet goed? Stop dan direct. Door de warmte verwijden je bloedvaten zich en daardoor kan je bloeddruk dalen. Wanneer je bloeddruk daalt, kun je duizelig worden of zelfs flauwvallen. Ga daarom ook nooit alleen de sauna in. Spring na het hete bad ook niet direct in een ijskoud dompelbad, de overgang tussen warm en koud is dan te groot. Je kunt beter afkoelen door een afkoelslang in plaats van een dompelbad. Laatste weken Ook de laatste weken van de zwangerschap wordt het afgeraden om de sauna te bezoeken. De laatste 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum kan er al enige ontsluiting optreden. Als je dan in een bubbelbad of kruidenbad gaat, heb je in theorie meer kans op een infectie. Je kunt wel gewoon zwemmen.

8 Openingstijden Sauna: Maandag van uur en uur Dinsdag van uur Woensdag van uur Donderdag van uur Vrijdag van uur en uur Zondag van uur Prijs Sauna: 7,50 inclusief recreatief zwemmen DE JOFFER, Centrum voor Sport & Care Goswijnstraat EB Voerendaal - T:

FINSE SAUNA REDENEN OM GEBRUIK TE MAKEN VAN DE FINSE SAUNA

FINSE SAUNA REDENEN OM GEBRUIK TE MAKEN VAN DE FINSE SAUNA FINSE SAUNA REDENEN OM GEBRUIK TE MAKEN VAN DE FINSE SAUNA De Finse sauna zorgt voor een betere doorbloeding, stralende huid, reiniging van de huid en heeft een positieve invloed op de ademhaling en het

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij hartfalen

Leefstijladviezen bij hartfalen Leefstijladviezen bij hartfalen 1. Begrijp het belang van medicijnen De dagelijkse voorgeschreven hoeveelheid van de verschillende soorten medicijnen is essentieel voor een goede behandeling van hartfalen.

Nadere informatie

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het Hartfalen Wat is het en hoe herken je het Hartfalen, onbekend en onderschat Hartfalen is de grote onbekende onder de hartziekten. Hartfalen klinkt misschien bekend in de oren. Het woord doet denken aan

Nadere informatie

Wat kan ik doen, wat mag ik slikken? Zelfzorg tijdens zwangerschap en borstvoeding. Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij.

Wat kan ik doen, wat mag ik slikken? Zelfzorg tijdens zwangerschap en borstvoeding. Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij. Wat kan ik doen, wat mag ik slikken? Zelfzorg tijdens zwangerschap en borstvoeding Uw apotheek. Voor betrouwbare zorg dichtbij. Wat kan ik doen, wat mag ik slikken? Zelfzorg tijdens zwangerschap en borstvoeding

Nadere informatie

Novo Nordisk B.V. Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 44 96 00 informatie@novonordisk.com www.novonordisk.nl www.changingdiabetes.

Novo Nordisk B.V. Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 44 96 00 informatie@novonordisk.com www.novonordisk.nl www.changingdiabetes. 05092-919335 Novo Nordisk B.V. Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 44 96 00 informatie@novonordisk.com www.novonordisk.nl www.changingdiabetes.nl TOT SLOT HERHALEN WE NOG DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been

Open been. Wat is een open been? Dermatologie Open been Open been Als uw arts u deze brochure heeft gegeven, hebt u last van een vervelende aandoening. Waarschijnlijk lijdt u pijn en hebt u gemerkt dat de wonden aan uw onderbeen of aan uw voet niet willen genezen.

Nadere informatie

Informatie van www.scheurs-saniver.be Wat is infrarood? Conclusie

Informatie van www.scheurs-saniver.be Wat is infrarood? Conclusie Informatie van www.scheurs-saniver.be Wat is infrarood? De gezonde warmte van de zon, (niet te verwarren met ultra-violet) is die straling van de zon die alle warmte levert. Alles wat leeft, groeit en

Nadere informatie

Leefregels na een open hartoperatie

Leefregels na een open hartoperatie Leefregels na een open hartoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Januari 2012 Pavo 0730 Inleiding U heeft in een ander ziekenhuis een open hartoperatie gehad. U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Thoraxcentrum. Hartoperatie. Ontslag en daarna

Thoraxcentrum. Hartoperatie. Ontslag en daarna Thoraxcentrum Hartoperatie Ontslag en daarna Hartoperatie Thoraxcentrum Inhoud Inleiding 5 Ontslag en poliklinische controles 5 Praktische zaken rond uw ontslag 5 Poliklinische controles 6 Weer thuis na

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

Stoppen met roken voor uw hart en bloedvaten

Stoppen met roken voor uw hart en bloedvaten Stoppen met roken voor uw hart en bloedvaten 1 De Hartstichting strijdt al 50 jaar succesvol tegen hart- en vaatziekten. Maar het aantal sterfgevallen en patiënten moet nóg verder omlaag, want ruim 1 miljoen

Nadere informatie

Epilepsie NEUROLOGIE. Leefregels

Epilepsie NEUROLOGIE. Leefregels NEUROLOGIE Epilepsie Leefregels U bent momenteel opgenomen in het Laurentius ziekenhuis in verband met epilepsie. Wanneer u met ontslag gaat, is het belangrijk dat u goed op de hoogte bent van de leefregels

Nadere informatie

UROLOGIE. Prostaatklachten

UROLOGIE. Prostaatklachten UROLOGIE Prostaatklachten Prostaatklachten In deze folder vindt u informatie over de prostaat, zoals de functie en ligging van de prostaat, de meest voorkomende aandoeningen en de behandelingen die daarbij

Nadere informatie

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis

Sportief bewegen met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis Reumatoïde artritis Sportief bewegen met reumatoïde artritis...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun

Nadere informatie

Herstel na een meningeoom-operatie. Wat kan ik verwachten?

Herstel na een meningeoom-operatie. Wat kan ik verwachten? Herstel na een meningeoom-operatie. Wat kan ik verwachten? Het weghalen van een meningeoom tijdens een operatie is een grote ingreep. Het herstel erna kost dan ook de nodige tijd. Tijdens dit herstel heeft

Nadere informatie

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam? de kater komt later ziek door te veel alcohol Je hebt te veel alcohol gedronken. Dit heeft je zo ziek gemaakt dat we je met spoed moesten opnemen in ons ziekenhuis. Waarschijnlijk ben je - net als je ouders/verzorgers

Nadere informatie

Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het gewoon uit de kraan kunnen halen.

Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het gewoon uit de kraan kunnen halen. Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid. De belangrijkste bron van het leven is pure noodzaak.. Gelukkig is er in onze samenleving altijd water voorhanden, we hebben het voorrecht dat we het

Nadere informatie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie

Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie Informatie voor jongeren over Immuun Trombocytopenie INHOUDSOPGAVE 1. ALLES OVER ITP 4 2. BEHANDELING - WEL OF NIET 7 3. VRIENDEN EN SCHOOL 10 4. OMGAAN MET ITP 12 5. MEDICIJNEN, DIËTEN, EN INENTINGEN

Nadere informatie

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden)

Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Prednison (corticosteroïden) Maag-, Darm- en Leverziekten IJsselland Ziekenhuis Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan

Nadere informatie

Zelfzorg tijdens zwangerschap en borstvoeding. 2e, herziene uitgave

Zelfzorg tijdens zwangerschap en borstvoeding. 2e, herziene uitgave 2e, herziene uitgave Copyright 2007 KNMP Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, CD of DVD of op welke wijze dan ook, zonder

Nadere informatie

Informatie voor aanstaande moeders. door Laura van Zonneveld

Informatie voor aanstaande moeders. door Laura van Zonneveld Informatie voor aanstaande moeders door Laura van Zonneveld Colofon Informatie voor aanstaande moeders met hiv Verantwoording Deze brochure is samengesteld door Laura van Zonneveld, verpleegkundig AIDS

Nadere informatie

Klinische Genetica. Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM)

Klinische Genetica. Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Klinische Genetica Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Klinische Genetica Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) 1 Gedilateerde Cardiomyopathie (DCM) Inhoud Inleiding 3 De werking van het normale hart 3 Het

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie