Alle Technische Adviseurs (hierna TA) zullen ervaring hebben in de oriëntatiesport, baanleggen en organiseren van wedstrijden. Het is zeker niet de

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alle Technische Adviseurs (hierna TA) zullen ervaring hebben in de oriëntatiesport, baanleggen en organiseren van wedstrijden. Het is zeker niet de"

Transcriptie

1

2 Alle Technische Adviseurs (hierna TA) zullen ervaring hebben in de oriëntatiesport, baanleggen en organiseren van wedstrijden. Het is zeker niet de bedoeling dat de TA zijn eigen concept opdringt maar een helpende hand is voor de baanlegger en de organisatie in het algemeen.

3 Alle kandidaat TA s op een gelijk niveau brengen ter bevordering van de wedstrijden en de oriëntatie in het algemeen. Controleer elke wedstrijd met een zelfde intentie om alzo de baanleggers te helpen in hun verantwoordelijk werk. Een controle van de omlopen gebeurd niet voortijdens- of na een andere wedstrijd, of aan de hoek van de toog.

4 Controle van de kaart, deze moet conform zijn aan de IOF normen (ISOM 2000). Welke wedstrijd? Zijn de reglementen gevolgd. (afstand samenvoegen van leeftijdscategorieën reeksen winnaars tijd). Controle van splitsing methode en omloop combinaties. Moeilijkheidsgraad plaatsing van posten en gebruikt materiaal factor geluk en juistheid van de kaart. De omlopen na controle goedkeuren.

5 De TA zal zoveel controles in het terrein uitvoeren als hij denkt dat nodig is. Controle van de organisatie bij de start, aankomst en aflossing zone. Controle van de betrouwbaarheid en juistheid van tijdsopname en resultaat verwerking. (hierbij ook het gebruikte systeem).

6 Van zodra je op de hoogte gebracht wordt, baanlegger of organisatie zo snelmogelijk contacteren. Twee maand voor de wedstrijd vragen naar kaarten en omlopen. Een eerste verkenning van de omlopen moet uitgevoerd zijn door de baanlegger alvorens het project wordt doorgestuurd naar de adviseur. (Kaart en omlopen, best via ).

7 Van zodra de TA de kaart met omlopen in zijn bezit heeft kan een eerste controle beginnen. Voor nationale en regionale wedstrijden is het van minder belang en ook niet de verantwoordelijkheid van de TA of het wedstrijdcentrum wel gunstig gelegen is en of er parking genoeg voorzien is.

8

9 Controle van het postennet, 1. - Zijn er niet te veel posten gebruikt Staan deze niet te dicht op elkaar. Na een eerste selectie van de controle posten gaan we per omloop een nazicht uitvoeren. Het middelpunt van de cirkel is de juiste standplaats van de controle post. (zie postenbeschrijving)

10 De start + eventueel voorstart: 1. Is deze goed gekozen in functie van de eerste post van elke omloop. 2. Als we deze wat verschuiven of verleggen wat zijn dan de trajecten naar de eerste post toe. 3. Bestaat er geen mogelijkheid dat men naar achteren start. Bij een voorstart is het de bedoeling dat de eigenlijke start uit het zicht is van de volgende starters. Is hier rekening mee gehouden, en is dit ook van toepassing voor alle omlopen.

11

12 Bij een eerste overzicht kijk je of alles zowat tamelijk goed in elkaar zit. De omloop analyseren. De start hebben we al gehad dus deze is in orde voor alle omlopen. Als eerste nemen we de langste omloop, zo krijgen we een beter doorzicht op alle omlopen. We overlopen het ganse parcours en schrijven post per post op, of het nu goed of fout zit.

13 Scherpe hoeken. Ondanks we een elektronisch systeem hanteren om de registratie uit te voeren is het niet toegelaten van scherpe hoeken in de baanlegging te verwerken.

14 Een scherpe hoek, niet zichtbaar op de kaart, kan wel een scherpe hoek in het terrein zijn.

15 Scherpe hoeken duidelijk op de kaart, kan in het terrein niet zo zijn.

16 Posten te kort achter, of op de aanvalslijn. (Punt)

17 Post op één lijn achter elkaar plaatsen Verander constant van richting

18 Voor de meeste omlopen is het te vermijden dat er posten geplaatst worden op vaste lijnen, zoals op een vegetatielijn, aan de weg, langst de gracht.

19 Posten die in tegenoverliggend richting worden aangelopen. Tracht de baanlegger te overtuigen van alle omlopen in een zelfde richting te laten lopen.

20 Posten in putten plaatsen is niet toegelaten, uitzonderlijk aan de rand, maar liefst vermijden. Toegelaten uitzonderingen zijn, indien zich in de omgeving 5 à 10m een duidelijk objectief bevindt (jachttoren heuveltop opvallende boom enz.)

21 Essentiële objecten die bedekt worden door een cirkel of azimutlijn, uitsnijden.

22 Geen azimutlijnen over controle posten, omzeilen via een boogje. Maar beter deze situatie vermijden

23 Nummers van posten op de juiste plaats zetten, niet storend aan de omloop, niet te ver van de cirkel, zo mogelijk geen objecten bedekkend.

24 De posten zo mogelijk achter het objectief plaatsen, om de lopers in een bepaalde richting te leiden. Opgelet: indien de plaats van de post zichtbaar wordt door dat er een persoon bijstaat, moet ook deze post zichtbaar zijn als er niemand bijstaat. (Post in putten)

25 Indien er lange benen in de omloop zijn moeten deze ook hun nut hebben. Het loont niet een lang been te leggen als er maar één wegkeuze is.

26 Vermijden van posten te plaatsen in groene zones. Zeker niet in een dichte begroeiing, uitzonderlijk in moeilijk- en traag doorloopbare zones. (Seizoen gebonden)

27 Verander posten die niet op een exacte plaats kunnen geplaatst worden. (Brede heuvelrug of vallei, zone van stenen, brede top, of onduidelijke vegetatielijn)

28 Controleer of de posten op een logische plaats geplaatst zijn. Het kan wel allemaal juist zijn maar maak het niet te gecompliceerd. Hou het simpel, juiste maar geen complexe omschrijving

29 Posten niet verstoppen. De post moet zo geplaatst worden dat er tussen het object en de controle post 1 m vrije ruimte is, post moet langs alle zijden bereikbaar zijn.

30 De vakjes van de postenbeschrijving moeten minstens 6x6 mm of 7x7 mm zijn. Let op dat een zelfde object met een zelfde beschrijving omschreven wordt. Niet overdrijven in de omschrijving, 3 bijkomende omschrijvingen is een maximum. Probeer de omschrijving niet te gecompliceerd te maken. Is er genoeg afwisseling in de posten omschrijving. Bij een fout idee, een betere oplossing geven + uitleggen waarom.

31

32 Rogier Vanaken

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

KNKV waarnemer/beoordelaar

KNKV waarnemer/beoordelaar ARBITRALE OPLEIDINGEN KNKV Opleiding tot KNKV waarnemer/beoordelaar Cursistenmap September 2013 Inhoudsopgave W/B 1. Inleiding... 2 W/B 2. Te volgen route bij de opleiding KNKV-beoordelaar... 3 W 1: Inleiding:...

Nadere informatie

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou

Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen. Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Kennismaking met Begeleid Zelfstandig Wonen Wat mag jij van het BZW-team verwachten... en wat verwachten wij van jou Begeleid Zelfstandig Wonen In deze brochure leggen we uit wat jij van het BZW -team

Nadere informatie

Waterschapshuis: opdrachtgever of opdrachtnemer?

Waterschapshuis: opdrachtgever of opdrachtnemer? Waterschapshuis: opdrachtgever of opdrachtnemer? Ir. Derk K. Kremer Het TAX-i project van de waterschappen staat momenteel negatief in het nieuws: te laat, te duur en nog steeds niet klaar. Het lijkt er

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN 12-4-2015 HANZEHOGESCHOOL PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN VERSIE 2 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Huidige inschatting kerntaken en competenties... 3 Self-assessment... 4 Doelstellingen... 9 Activiteiten...

Nadere informatie

Toegang tot MyBBTK: een korte toelichting

Toegang tot MyBBTK: een korte toelichting Toegang tot MyBBTK: een korte toelichting Op onze website www.bbtk.org vind je sinds 14 november de tab MyBBTK terug. (0) Dat is de toegang tot onze gesloten website, waar leden en militanten informatie

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen.

D.O.E.N. Oefening. 1. De eerste stap is een doel stellen. D.O.E.N. Oefening D.O.E.N. is de afkorting voor Doelen Opstellen en Effectief bereiken via je Netwerk. Met deze oefening ga je het fundament leggen van je LinkedIn strategieën. Ze vraagt maar 10 minuten

Nadere informatie

Project Management. Hfst 1: Het project:

Project Management. Hfst 1: Het project: Project Management Hfst 1: Het project: 1.1: Soorten werkzaamheden: We kennen 3 soorten werkzaamheden: Improvisatie: een plotselinge reactie op een niet verwachte gebeurtenis. Hiervoor zijn geen richtlijnen.

Nadere informatie

Dit document bevat alle informatie die u moet weten om te kunnen werken met. Verbeterborden en Lean Six Sigma projecten

Dit document bevat alle informatie die u moet weten om te kunnen werken met. Verbeterborden en Lean Six Sigma projecten Dit document bevat alle informatie die u moet weten om te kunnen werken met Verbeterborden en Lean Six Sigma projecten Inhoudsopgave Lean Six Sigma... 3 Lean... 3 Six Sigma... 3 Lean Six Sigma in de zorg...

Nadere informatie

10 implementatie. Tips voor een succesvolle ERP-

10 implementatie. Tips voor een succesvolle ERP- 10 implementatie Tips voor een succesvolle ERP- 1 Heb een game plan Voorbereiding is de sleutel. Check met het management wat er mogelijk is en wanneer dat het beste past. Verdeel het project in blokken

Nadere informatie

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf?

Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Projectdossier: Hoe organiseer ik een hybride evenement zodat het een meerwaarde geeft aan mijn bedrijf? Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Opleiding Bachelor in het Toerisme en recreatiemanagement

Nadere informatie

Hoe organiseer je een peanutshappening? 1

Hoe organiseer je een peanutshappening? 1 Hoe organiseer je een peanutshappening? 1 HOE ORGANISEER JE EEN PEANUTS HAPPENING? 1. Ga na hoeveel ploegen je kan ontvangen Hoe lang heb je de sporthal ter beschikking? De algemene regel is om een Peanutstornooi

Nadere informatie

Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht

Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht Communicatie rond een evenement: Publiciteit en media, het persbericht Voordat je aan het persbericht zelf begint denk je na over: Voor wie is dit evenement bedoeld, wie wil ik aanspreken (doelgroep),

Nadere informatie

Email Marketing CHECKLIST

Email Marketing CHECKLIST Email Marketing CHECKLIST Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.emailmarketingexpert.nl 1 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Mogelijkheden van Email marketing...4 Dé Checklist...5 Klaar?!...7

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Duidelijk Decentraliseren

Duidelijk Decentraliseren Initiatief voorstel Duidelijk Decentraliseren Inleiding De komende jaren gaat er veel veranderen in de zorg. Zorgtaken die nu door het Rijk worden geregeld gaan naar de gemeente. Het CDA is van mening

Nadere informatie

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators

Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Handleidingen website & pool SVNL voor organisators Let op: Dit document bestaat uit twee handleidingen: Pagina 2: Handleiding voor de website voor organisators Pagina 14: Uitleg en handleiding voor de

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

TEAMBUILDING VOOR TEAMS

TEAMBUILDING VOOR TEAMS TEAMBUILDING VOOR TEAMS TEAMBUILDING Toon Gerbrands: "Teambuilding is hetzelfde als samenwerken in het normale leven. Iets willen bereiken, dat doe je door een gemeenschappelijk doel te stellen. Hoe moeilijker

Nadere informatie

Multi Site Reporting

Multi Site Reporting Multi Site Reporting Advies op maat van uw klanten PigVision MSR, rapportering over de bedrijven heen Zowel de Belgische als de Nederlandse kengetallen worden berekend. Volgens de instelling van de software

Nadere informatie

PLEZIER IN UITVOERING

PLEZIER IN UITVOERING oefeningen Samen Hoe kan een team werkplezier verbeteren? Wat oefeningen om samen te werken aan werkplezier Voor Team of groep medewerkers Hoe Print en doe Zie www.plezierinuitvoering.nl/ko voor de hele

Nadere informatie

Antwoorden op veel gestelde vragen

Antwoorden op veel gestelde vragen Antwoorden op veel gestelde vragen SYSTEEM SAMENSTELLING Hoe belangrijk is de oriëntatie en hellingshoek van de panelen voor de opbrengst van het systeem? Het spreek van zelf dat panelen richting het zuiden

Nadere informatie

Design document. Interviewer. Bojhan Somers & Peter Uithoven. 1 juni 2010

Design document. Interviewer. Bojhan Somers & Peter Uithoven. 1 juni 2010 Design document Interviewer Bojhan Somers & Peter Uithoven 1 juni 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Concept...3 Development...4 Technisch onderzoek...5 Design...7 Framework...8 Information Architecture...8

Nadere informatie

Hogeschool Gent Departement Aalst Arbeidstraat 14 9300 AALST. Analyse en Ontwerp II. Willux nv. December 2011. Hans Geeroms Jels Armand

Hogeschool Gent Departement Aalst Arbeidstraat 14 9300 AALST. Analyse en Ontwerp II. Willux nv. December 2011. Hans Geeroms Jels Armand Hogeschool Gent Departement Aalst Arbeidstraat 14 9300 AALST Analyse en Ontwerp II Willux nv December 2011 Academiejaar 2011-2012 Studenten: Hans Geeroms Jels Armand 1 Inhoud Willux nv... 1 Voorwoord...

Nadere informatie