2 Basisfuncties Sinusfunctie Cosinusfunctie Tangensfunctie... 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2 Basisfuncties Sinusfunctie Cosinusfunctie Tangensfunctie... 6"

Transcriptie

1 Inhoud 1 Voorbereidende opdracht. 2 2 Basisfuncties Sinusfunctie Cosinusfunctie Tangensfunctie Veralgemeende goniometrische functies Spiegeling rond de X-as (Sp) Verticale vergroting met factor a > 0 (VVG*a) Horizontale verkleining met factor b > 0 (HVK*b) Horizontale verschuiving over c (HVS+c) en verticale verschuiving over d (VVS+d) Synthese. 14

2 Goniometrische functies Dirk Danckaert Sint-Norbertusinstituut Duffel Februari 2013 Inleiding. Een functie is elke regel die aan een gegeven (ook wel origineel of startwaarde genoemd) een resultaat koppelt dat we beeld- of functiewaarde noemen. Meestal gebruikt men de letter x als symbool voor het origineel en y als symbool voor de bijhorende beeldwaarde. Men stelt daarbij nog de voorwaarde dat met elke x-waarde hoogstens één y-waarde overeenkomt. We geven functies een éénlettersymbool, bv. f, en noteren dat f : x y als de functie f de waarden x en y aan elkaar koppelt. Omdat er hoogstens één y-waarde bij x hoort kunnen we deze y-waarde ondubbelzinnig noteren als f(x). Dit noemen we functienotatie. Met elke hoek α komt één enkele waarde voor de sinus overeen. Dit bepaalt dus een functie, waarin het origineel een hoek is (α) en de het beeld een getalwaarde (sin α). Drukken we echter zoals gebruikelijk in de Wiskunde de hoek α uit als α = x rad dan wordt de waarde van sin α functie van de zuiver numerieke coëfficiënt x. We krijgen zo een R R-functie, die op gelijke voet staat met de eerder bestudeerde algebraïsche functies. Dit noemen we de (standaard) sinus-functie. Op volledig analoge manier definiëren we de cosinus- en tangensfunctie. Het ligt nu voor de hand om ook deze functies voor te stellen d.m.v. een grafiek en de vraag te stellen naar nulpunten, teken, asymptoten,..., enz.. Deze goniometrische functies zijn het onderwerp van deze paragraaf.

3 Sint-Norbertusinstituut Duffel 2 1 Voorbereidende opdracht. Gebruik je RT om de tabel op de volgende bladzijde in te vullen, telkens met drie beduidende cijfers. In de tabel vind je de waarden terug van sin x, cos x en tan x waarbij x (uitgedrukt in radialen, zoals het hoort in de Wiskunde) varieert van 1,1π tot +1,1π in stappen van 0,1π = 18. Merk op dat hiermee het volledige hoekbereik van 2π = 360 bemonsterd wordt. Om efficiënt te werken gebruik je de ingebouwde tabelfunctie van je RT (menuknoppen [Y=], [TblSet] en [Table]). De onderstaande schermafdrukken helpen je op weg. Gebruik de tabelwaarden om met de hand de grafieken te schetsen van de functies y = sin x, y = cos x en y = tan x. Duidelijkheid is hierbij belangrijker dan precisie. Hou je daarom aan de volgende richtlijnen. Teken elke grafiek op een apart A4-blad, commercieel geruit en liggend georiënteerd. Teken eerst in potlood en werk de grafiek pas uit in inkt als je zeker bent dat ze volledig correct is. Teken de X-as ongeveer in het midden, in de lengte van het blad. Gebruik als schaal op de X-as: π = 10 ( lange ) ruitjes. De schaal op de Y -as mag je zelf kiezen, maar neem ze niet te klein. Zorg dat de grafiek het blad zo goed mogelijk vult, maar gebruik geen breukdelen van ruitjes. Elk paar (x, y) uit de tabel duid je aan als een klein kruisje op de grafiek. Overdrijf niet met schaalaanduidingen op de assen: 4 onderverdelingen horizontaal en verticaal moeten volstaan. Voorzie elke grafiek van een duidelijke titel.

4 Sint-Norbertusinstituut Duffel 3 x (rad) y = sin x y = cos x y = tan x 1,1π 0,309 1,0π 0,000 0,9π 0,309

5 Sint-Norbertusinstituut Duffel 4 2 Basisfuncties. 2.1 Sinusfunctie. Definitie. sin : R R : x y = sin x = sin(x rad) Grafiek. Eigenschappen. 1. dom sin x = R bld sin x = [ 1, 1] 2. x R : sin(x + k 2π) = sin x In woorden: y = sin x is een periodieke functie met periode p = 2π. 3. x R : sin x = sin( x) In woorden: het punt S(0, 0) is een symmetriepunt van graf sin(x). 4. x R : sin( π x) = sin( π + x) 2 2 In woorden: de rechte s : x = π is een symmetrie-as van graf sin(x). 2 Opmerkingen. Eigenschap (2.) drukt uit dat graf sin x bestaat uit een herhaling van identieke stukken met lengte 2π, bv. het deel in de strook x [ π, π], of dat in x [0, 2π]. Het zijn eindige bouwstenen die toelaten om de hele grafiek op te bouwen door opeenvolgende verschuivingen. Het woord

6 Sint-Norbertusinstituut Duffel 5 periode staat zowel voor één enkele van die bouwstenen als voor de lengte p = 2π van zo een bouwsteen. Formules (2-4) drukken elk een symmetrieëigenschap uit van graf sin x, namelijk verschuivingssymmetrie, puntsymmetrie en lijn- of spiegelsymmetrie. Elk van deze symmetrieëigenschappen heb je vroeger onder een andere vorm reeds leren kennen, maar wordt nu op een nieuwe manier zichtbaar op de grafiek. Stel je namelijk x, x + k 2π, x en π ± x voor als hoeken 2 in een goniometrische cirkel dan blijkt: x en x + k 2π zijn gelijke hoeken, ±x zijn tegengestelde hoeken (TH), π 2 ± x zijn supplementaire hoeken (SH). De grafiek heeft nog (een oneindig aantal) andere symmetrieassen en - punten, die echter stuk voor stuk een gevolg zijn van de twee genoemde symmetrieën. 2.2 Cosinusfunctie. Definitie. cos : R R : x y = cos x = cos(x rad) Grafiek.

7 Sint-Norbertusinstituut Duffel 6 Eigenschappen. 1. dom cos x = R bld cos x = [ 1, 1] 2. x R : cos(x + k 2π) = cos x In woorden: y = cos x is een periodieke functie met periode p = 2π. 3. x R : cos x = cos( x) In woorden: de rechte s : x = 0 is een symmetrie-as van graf cos x. 4. x R : cos( π 2 x) = cos( π 2 + x) In woorden: het punt S( π, 0) is een symmetriepunt van graf cos x. 2 Je kan analoge opmerkingen formuleren als voor de sinusfunctie. 2.3 Tangensfunctie. Definitie. tan : R R : x y = tan x = tan(x rad) Grafiek.

8 Sint-Norbertusinstituut Duffel 7 Eigenschappen. 1. dom tan x = R\{ π ± kπ} (k Z) 2 bld tan x = R 2. De verticale rechten l : x = π ± k 2π zijn asymptoten van graf tan x. 2 Ze verdelen de grafiek in een oneindig aantal afzonderlijke takken. 3. x π ± kπ : tan(x + kπ) = tan x 2 In woorden: y = tan x is een periodieke functie met periode p = π. 4. x R : tan x = tan( x) In woorden: het punt S(0, 0) is een symmetriepunt van graf tan x. Opmerkingen. De gekende formule tan x = sin x laat toe om de eigenschappen van de tangensfunctie af te leiden uit die van de sinus- en cos x cosinusfunctie. De VA en de beperking op het domein van de tangensfunctie worden verklaard doordat tan x onbepaald is van type 1 0 als x = π 2 ± kπ. Aangezien de functies y = sin x en y = cos x allebei periode p = 2π hebben moet y = tan x automatisch ook periode 2π hebben. De minimale periode is echter kleiner: onder de substitutie x x + π veranderen y = sin x en y = cos x allebei van teken, zodat y = tan x onveranderd blijft. Ook hier heb je de symmetrieëigenschappen vroeger reeds onder een andere vorm leren kennen: x en x + π zijn antisupplementaire hoeken, x en x uiteraard tegengestelde hoeken. 3 Veralgemeende goniometrische functies. Goniometrische functies komen erg veel voor in toepassingen uit allerlei disciplines, maar slechts zelden in hun basisvorm zoals we die hier hebben leren kennen. Bijna altijd is de grafiek in horizontale en/of verticale richting getransformeerd. Meestal gaat het hierbij om verschuivingen en/of vergrotingen of verkleiningen. Bij een getransformeerde grafiek hoort ook een gewijzigde

9 Sint-Norbertusinstituut Duffel 8 definitieformule. Hieronder laten we zien hoe de meetkundige transformaties van de grafiek weerspiegeld worden in de definitieformule van de functie. 3.1 Spiegeling rond de X-as (Sp). We vertrekken van de basisvorm van de sinusfunctie. We schrijven f(x) = sin(x) voor de definitieformule van de functie vóór transformatie en g(x) (nog te bepalen) voor de definitieformule na transformatie. Op de figuur hieronder staan beide grafieken samen getekend, over een lengte van (iets meer dan) één periode. Uiteraard komt een spiegeling rond de X-as gewoon overeen met een tekenverandering van de y-coördinaat op de figuur. We besluiten dat voor een spiegeling rond X, g(x) = sin x. We noteren dit besluit als y = sin(x) Sp y = sin(x). Rond de periode van de functies y = ± sin(x) hebben we een aansluitende rechthoek getekend, de perioderechthoek. Deze perioderechthoek ondergaat de zelfde transformaties als de grafiek, maar is gemakkelijker voor te stellen. In horizontale richting wordt de perioderechthoek in tweeën gedeeld door de lijn van gemiddeld niveau, die hier samenvalt met de X-as.

10 Sint-Norbertusinstituut Duffel 9 In verticale richting verdelen we de perioderechthoek in vier stroken, waarvan de grenzen samenvallen met de symmetriepunten en -assen van de grafiek. De perioderechthoek, vóór en na transformatie, heeft een totale lengte p = 2π en een hoogte y = 1 aan beide zijden van de lijn van gemiddeld niveau. Is de perioderechthoek eenmaal getekend, dan kan je gemakkelijk met de hand een vrij nauwkeurig beeld schetsen van de sinusgrafiek, met de juiste symmetrie en afmetingen. 3.2 Verticale vergroting met factor a > 0 (VVG*a). Het is niet de bedoeling om elke transformatie apart te beschouwen, maar wel om ze onderling te combineren. Hieronder (in stippellijn) zie je voor de eenvoud enkel de grafiek van y = sin x, maar je moet in gedachten ook de gespiegelde grafiek van y = sin x erbij zien. Vóór transformatie is m.a.w. f(x) = ± sin x, met één van beide tekens naar keuze. Voor een VVG geldt voor de functie g(x) na transformatie uiteraard dat g(x) = a f(x), (grafiek in volle lijn in de figuur hieronder) of nog y = ± sin(x) VVG a y = ±a sin(x).

11 Sint-Norbertusinstituut Duffel 10 Opmerkingen. De perioderechthoek na transformatie krijgt verticale afmetingen y = a aan beide zijden van de lijn van gemiddeld niveau. Op de figuur is duidelijk dat voor een echte vergroting a > 1 moet zijn. Stellen we 0 < a < 1 dan is de transformatie in feite een verticale verkleining. We kunnen echter de zelfde formule gebruiken en voor de eenvoud gebruiken we ook in beide gevallen het woord vergroting. Voor a = 1 blijft de grafiek ongewijzigd. Negatieve a-waarden worden niet gebruikt om vergrotingen mee te beschrijven. Een eventueel ( )-teken wordt altijd apart geschreven en heeft ook een aparte betekenis (een spiegeling). 3.3 Horizontale verkleining met factor b > 0 (HVK*b) Ook hier wordt de nieuwe transformatie gecombineerd met de voorgaande. vóór transformatie is dus f(x) = ±a sin x. De grafiek van f(x) is hieronder in stippellijn getekend. De getransformeerde grafiek van g(x) krijgt opnieuw een volle lijn. Duid op een willekeurige plaats

12 Sint-Norbertusinstituut Duffel 11 x een punt aan op graf g(x). Hiermee komt een punt op de plaats bx overeen op de grafiek van f(x), met de zelfde y-waarde. M.a.w. g(x) = f(bx), of nog y = ±a sin(x) HVK b y = ±a sin(bx). Opmerkingen. Ook de periode wordt een factor b kleiner. De perioderechthoek na transformatie krijgt dus horizontale afmetingen p = 2π b Hadden we gekozen om met een horizontale vergroting te werken dan hadden we een gebroken vorm x/b moeten schrijven als argument voor de sinusfunctie. Net om breuken te vermijden werken we liever met verkleiningen. Op de figuur is te zien dat voor een echte verkleining b > 1 moet zijn. Stellen we 0 < b < 1 dan is de transformatie in feite een horizontale vergroting. We kunnen echter de zelfde formule gebruiken en voor de

13 Sint-Norbertusinstituut Duffel 12 eenvoud gebruiken we ook in beide gevallen het woord verkleining. Voor b = 1 blijft de grafiek ongewijzigd. Negatieve b-waarden kunnen niet gebruikt worden om vergrotingen of verkleiningen mee te beschrijven. 3.4 Horizontale verschuiving over c (HVS+c) en verticale verschuiving over d (VVS+d). De functie vóór transformatie is f(x) = ±a sin(bx). Duid op een willekeurige plaats x een punt aan op de grafiek van de getransformeerde functie g(x). Hiermee komt een punt overeen op graf f(x) op de plaats x c, met de zelfde y-waarde. M.a.w. g(x) = f(x b), of nog y = ±a sin(bx) HVS+c y = ±a sin [b(x c)]. Tellen we bij die laatste y-waarde nog een constante d op, dan verschuift de grafiek ook nog in verticale richting. We noteren y = ±a sin [b(x c)] VVS+d y = ±a sin [b(x c)] + d.

14 Sint-Norbertusinstituut Duffel 13 Het resultaat zie je hieronder. Voor de eenvoud is enkel de niet-gespiegelde grafiek getekend. Opmerkingen. De perioderechthoek (PR) verandert uiteraard niet van afmetingen bij verschuiving. Het centrum van de PR heeft coördinaten (x = c, y = d). Op de figuur is de horizontale verschuiving naar rechts en de verticale naar boven getekend (met de richting op de assen mee). Hiermee komen positieve waarden c, d > 0 overeen. Voor verschuivingen in de andere richting moeten we geen nieuwe formules afleiden: het volstaat c < 0 en/of d < 0 te nemen. In tegenstelling tot vergrotingen of verkleiningen zijn voor verschuivingen beide tekens voor de parameters toegelaten. Voor c = d = 0 blijft de grafiek ongewijzigd.

15 Sint-Norbertusinstituut Duffel 14 4 Synthese. Naast veralgemeende sinusfuncties hebben we ook veralgemeende cosinusfuncties en tangensfuncties. Deze laatste spelen echter niet zo een grote rol in toepassingen en laten we daarom verder buiten beschouwing. Veralgemeende sinusfunctie. Dit is de functie die x y = ±a sin [b(x c)] + d, (a, b > 0, c, d willekeurig). De grafiek van een veralgemeende sinusfunctie ontstaat uit die van de basisfunctie y = sin x door een verticale vergroting met factor a (verkleining als 0 < a < 1), een horizontale verkleining met factor b (vergroting als 0 < b < 1), een horizontale verschuiving over c (naar rechts als c > 0, naar links als c < 0), een verticale verschuiving over d (naar boven als d > 0, naar onder als d < 0). Een eventueel ( )-teken duidt op een voorafgaande spiegeling rond de X-as. We noteren deze transformaties kort als VVG a, HVK b, HVS+c, VVS+d en Sp. Om de grafiek van een veralgemeende sinusfunctie te tekenen volstaat het om de perioderechthoek (PR) te construeren met centrum in (x = c, y = d) en afmetingen p = 2π horizontaal op 2a verticaal. b

16 Sint-Norbertusinstituut Duffel 15 Veralgemeende cosinusfunctie. Dit is de functie die x y = ±a cos [b(x c)] + d, (a, b > 0, c, d willekeurig). De meetkundige betekenis van de parameters a, b, c en d en het eventuele ( )-teken vooraan is dezelfde als bij de algemene sinusfunctie. Om de grafiek van een algemene cosinusfunctie te tekenen construeer je de zelfde PR als voor een sinusfunctie. Het enige verschil is dat een cosinusfunctie een symmetrie-as heeft in het midden en de zijkanten van de PR met twee symmetriepunten daartussen. Voor een sinusfunctie is dat net andersom. Vaktaal. Al wie te maken krijgt met veralgemeende sinus- of cosinusfuncties hoort de betekenis te kennen van de volgende vaktermen. De parameter a is de amplitude van de functie. Dit is de halve hoogte van de grafiek, gemeten van minimum- tot maximumwaarde. De parameter b is de pulsatie. Het is de enige parameter die je niet direct als een lengte kan aflezen op de grafiek. Om de pulsatie te bepalen meet je in plaats daarvan de periode p, die in een eenvoudig, symmetrisch verband staat met de pulsatie: p = 2π b ; b = 2π p Dikwijls schrijft men b = 2πf. De parameter f = 1 is de frequentie. p De frequentie is het aantal periodes per lengteëenheid op de X-as. De combinatie b(x c) stelt een hoek voor in een goniometrische cirkel. Deze hoek noemen we de fase. In het centrum van de PR is x = c en vinden we het punt met fase nul van de grafiek. Over de hele PR varieert de fase van 180 tot De lijn y = d is de lijn van gemiddeld niveau (ook wel: evenwichtslijn) van de functie.

17 Sint-Norbertusinstituut Duffel 16 Oefeningen. Tekenen van grafieken. Schets de grafieken van de volgende veralgemeende sinus- of cosinusfuncties. Bepaal eerst de getalwaarde van a, b, c en d en ga na of er een spiegeling moet gemaakt worden. Teken daarna de perioderechthoek (PR) en minstens drie periodes van de grafiek. Hou rekening met de volgende richtlijnen en tips. Elke grafiek op een apart A4-blad, met de X-as in de lengte getekend. Kies de horizontale schaal zo dat je een even aantal ruitjes krijgt voor de lengte van de PR, zodat je die gemakkelijk in 2 en 4 kan verdelen. Gebruik de ruitjes op je blad! Zorg dat het centrum van de PR bij (x = c, y = d) op de roosterlijnen valt. Vermijd halve ruitjes, en gebruik nooit nog kleinere onderverdelingen. Horizontale schaal groot (maar denk eraan: je moet ruimte hebben voor 3 periodes), verticale schaal klein kiezen. Niet meer dan één perioderechthoek tekenen. Teken eerst de lijn van gemiddeld niveau, dan het centrum van de PR, dan de PR zelf, verdeeld in 4 verticale stroken. Teken dan pas een eerste periode. Werk af. 1. y = 2 sin ( 1 2 (x π 3 ) y = 3 cos ( 2(x 3π 4 )) 2 3. y = 1 2 sin ( 3(x + π 4 )) 1 4. y = 2 cos(x + 2π 3 ) y = sin(3x + π 2 ) y = 3 cos(3x + 3π) y = sin(3x + π) 3 8. y = sin( 2x + π) 3 9. y = 2 cos( x 5π) y = 2 sin( x π)

HOOFDSTUK 4: GONIOMETRISCHE FUNCTIES

HOOFDSTUK 4: GONIOMETRISCHE FUNCTIES 1 HOOFDSTUK 4: GONIOMETRISCHE FUNCTIES 1 Periodieke functies 2 1.1 Op verkenning 2 1.2 Periodieke functie 2 1.3 Periode-interval, evenwichtslijn en amplitude 4 1.4 De perioderechthoek 4 1.5 Oefeningen

Nadere informatie

Goniometrische functies - afstandsleren 48

Goniometrische functies - afstandsleren 48 Goniometrische functies - afstandsleren 48 9 GONIOMETRISCHE FUNCTIES De goniometrische functies leer je kennen via de tool exe-leren en applets die je vindt in de cursus op Blackboard. De applets zijn

Nadere informatie

10 ALGEMENE SINUSFUNCTIE

10 ALGEMENE SINUSFUNCTIE Algemene sinusfunctie Afstandsleren - verbetersleutel 61 10 ALGEMENE SINUSFUNCTIE 10.1 Astronomische daglengte Onder astronomische daglengte verstaan we de tijd die verloopt tussen zonsopgang en zonsondergang.

Nadere informatie

Samenvatting wiskunde havo 4 hoofdstuk 5,7,8 en vaardigheden 3 en 4 en havo 5 hoofdstuk 3 en 5 Hoofdstuk 5 afstanden en hoeken Voorkennis Stelling van

Samenvatting wiskunde havo 4 hoofdstuk 5,7,8 en vaardigheden 3 en 4 en havo 5 hoofdstuk 3 en 5 Hoofdstuk 5 afstanden en hoeken Voorkennis Stelling van Samenvatting wiskunde havo 4 hoofdstuk 5,7,8 en vaardigheden 3 en 4 en havo 5 hoofdstuk 3 en 5 Hoofdstuk 5 afstanden en hoeken Stelling van Kan alleen bij rechthoekige driehoeken pythagoras a 2 + b 2 =

Nadere informatie

Transformaties van grafieken HAVO wiskunde B deel 2. Willem van Ravenstein Haags Montessori Lyceum (c) 2016

Transformaties van grafieken HAVO wiskunde B deel 2. Willem van Ravenstein Haags Montessori Lyceum (c) 2016 Transformaties van grafieken HAVO wiskunde B deel Willem van Ravenstein 50075005 Haags Montessori Lyceum (c) 0 Inleiding In deze leerroute gaan we kijken naar goniometrische functies: De eenheidscirkel

Nadere informatie

0. voorkennis. Periodieke verbanden. Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen

0. voorkennis. Periodieke verbanden. Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen 0. voorkennis Periodieke verbanden Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen Er zijn twee verschillende tekendriehoeken: de 45-45 -90 driehoek en de 30-0 -90 -driehoek. Kenmerken

Nadere informatie

d. Met de dy/dx knop vind je dat op tijdstip t =2π 6,28 het water daalt met snelheid van 0,55 m/uur. Dat is hetzelfde als 0,917 cm per minuut.

d. Met de dy/dx knop vind je dat op tijdstip t =2π 6,28 het water daalt met snelheid van 0,55 m/uur. Dat is hetzelfde als 0,917 cm per minuut. Hoofdstuk A: Goniometrische functies. I-. a. De grafiek staat hiernaast. De periode is ongeveer,6 uur. b. De grafiek snijden met y = levert bijvoorbeeld x,00 en x,8. Het verschil is ongeveer,7 uur en dat

Nadere informatie

Paragraaf 7.1 : Eenheidscirkel en radiaal

Paragraaf 7.1 : Eenheidscirkel en radiaal Hoofdstuk 7 Goniometrische functies (V5 Wis B) Pagina 1 van 15 Paragraaf 7.1 : Eenheidscirkel en radiaal Les 1 : De eenheidscirkel Definities Eenheidscirkel = { Cirkel met middelpunt O en straal 1 } cos(θ)

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 - Periodieke functies

Hoofdstuk 4 - Periodieke functies Hoofdstuk - Periodieke functies ladzijde 98 V-a Na seconden. Het hart klopt c, millivolt = slagen per minuut. V-a Ja, met periode ; nee; misschien met periode. Evenwichtsstand y = ; -; y =. Amplitude is

Nadere informatie

Extra oefeningen goniometrische functies. Juist of fout? Leg uit. Indien fout, volstaat het een tegenvoorbeeld te geven. ...

Extra oefeningen goniometrische functies. Juist of fout? Leg uit. Indien fout, volstaat het een tegenvoorbeeld te geven. ... Extra oefeningen goniometrische functies Oefening 1: Juist of fout? Leg uit. Indien fout, volstaat het een tegenvoorbeeld te geven. a. Elke periodieke functie heeft een (kleinste) periode. b. Er bestaat

Nadere informatie

7.0 Voorkennis. tangens 1 3. Willem-Jan van der Zanden

7.0 Voorkennis. tangens 1 3. Willem-Jan van der Zanden 7.0 Voorkennis Bij bepaalde aantallen graden hebben de sinus, cosinus en tangens een exacte oplossing. In deze gevallen moet je de exacte oplossing geven: hoek 30 45 60 sinus cosinus 2 tangens 3 3 3 2

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv V-a Hoofdstuk - Transformaties Voorkennis: Standaardfuncties bladzijde 70 f () = g () = sin h() = k () = log p () = m () = n () = b D f = [0, en B f = [0, ; D g = en B g =[, ] ; D h = en B h = 0, ; D k

Nadere informatie

Samenvatting wiskunde B

Samenvatting wiskunde B Samenvatting wiskunde B Dit is een samenvatting van het tweede deel van Getal en Ruimte VWO wiskunde B. In deze samenvatting worden hoofdstuk 5, 6 en 7 behandeld. Ik hoop dat deze samenvatting je zal helpen!

Nadere informatie

Verbanden en functies

Verbanden en functies Verbanden en functies 0. voorkennis Stelsels vergelijkingen Je kunt een stelsel van twee lineaire vergelijkingen met twee variabelen oplossen. De oplossing van het stelsel is het snijpunt van twee lijnen.

Nadere informatie

Goniometrische functies

Goniometrische functies Goniometrische functies gonè (Grieks) = hoek metron (Grieks) = maat Goniometrie, afkomstig van de Griekse woorden voor hoek en maat, betekent letterlijk hoekmeetkunde. Daarmee wordt aangegeven dat het

Nadere informatie

P is nu het punt waarvan de x-coördinaat gelijk is aan die van het punt X en waarvan de y-coördinaat gelijk is aan AB (inclusief het teken).

P is nu het punt waarvan de x-coördinaat gelijk is aan die van het punt X en waarvan de y-coördinaat gelijk is aan AB (inclusief het teken). Inhoud 1. Sinus-functie 1 2. Cosinus-functie 3 3. Tangens-functie 5 4. Eigenschappen 4.1. Verband tussen goniometrische verhoudingen en goniometrische functies 8 4.2. Enkele eigenschappen van de sinus-functie

Nadere informatie

Verloop van goniometrische en cyclometrische functies

Verloop van goniometrische en cyclometrische functies Verloop van goniometrische en cyclometrische functies Meetkundige definitie Definities sin tan cos cos cot sin sec cos csc sin Hoofdformules sin + cos tan + sec cos cot + csc sin cot tan sin 0 cos tan

Nadere informatie

12.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los de vergelijking sin(a) = 0 op. We zoeken nu de punten op de eenheidscirkel met y-coördinaat 0.

12.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los de vergelijking sin(a) = 0 op. We zoeken nu de punten op de eenheidscirkel met y-coördinaat 0. 12.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los de vergelijking sin(a) = 0 op. We zoeken nu de punten op de eenheidscirkel met y-coördinaat 0. Dit is in de punten (1,0) en (-1,0) (1,0) heeft draaiingshoek 0 (-1,0) heeft

Nadere informatie

9.1 Recursieve en directe formules [1]

9.1 Recursieve en directe formules [1] 9.1 Recursieve en directe formules [1] Voorbeeld: 8, 12, 16, 20, 24, is een getallenrij. De getallen in de rij zijn de termen. 8 is de eerste term (startwaarde, u 0 ) 12 is de tweede term (u 1 ) 24 is

Nadere informatie

Lineaire algebra 1 najaar Complexe getallen

Lineaire algebra 1 najaar Complexe getallen Lineaire algebra 1 najaar 2008 Complexe getallen Iedereen weet, dat kwadraten van getallen positieve getallen zijn. Dat is vaak erg praktisch, we weten bijvoorbeeld dat de functie f(x) := x 2 + 1 steeds

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 - Transformaties

Hoofdstuk 3 - Transformaties Hoofdstuk - Transformaties Voorkennis: Standaardfuncties bladzijde 70 V-a f () = g () = sin h () = k () = log m () = n () = p () = b D f = [0, en B f = [0, ; D g = en B g =[, ] ; D h = en B h = 0, ; D

Nadere informatie

6.1 Eenheidscirkel en radiaal [1]

6.1 Eenheidscirkel en radiaal [1] 6.1 Eenheidscirkel en radiaal [1] De eenheidscirkel heeft een middelpunt O(0,0) en straal 1. De draaiingshoek van P is α overstaande rechthoekzijde sin schuine zijde PQ yp sin yp OP 1 aanliggende rechthoekzijde

Nadere informatie

Uitgewerkte oefeningen

Uitgewerkte oefeningen Uitgewerkte oefeningen Algebra Oefening 1 Gegeven is de ongelijkheid: 4 x. Welke waarden voor x voldoen aan deze ongelijkheid? A) x B) x [ ] 4 C) x, [ ] D) x, Oplossing We werken de ongelijkheid uit: 4

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: goniometrie en meetkunde. 22 juli 2015. dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: goniometrie en meetkunde. 22 juli 2015. dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Wiskunde: goniometrie en meetkunde 22 juli 2015 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Atheneum van Veurne (http://www.natuurdigitaal.be/geneeskunde/fysica/wiskunde/wiskunde.htm),

Nadere informatie

Paragraaf 8.1 : Eenheidscirkel

Paragraaf 8.1 : Eenheidscirkel Hoofdstuk 8 Goniometrische functies (H4 Wis B) Pagina 1 van 10 Paragraaf 8.1 : Eenheidscirkel Les 1 : De eenheidscirkel Definities Eenheidscirkel = { Cirkel met middelpunt O en straal 1 } cos(θ) = x coordinaat

Nadere informatie

Wiskunde D voor HAVO. Periodieke functies Gert Treurniet

Wiskunde D voor HAVO. Periodieke functies Gert Treurniet Wiskunde D voor HAVO Periodieke functies Gert Treurniet . Inleiding Een toon is een trilling. De trilling van lucht brengt ons trommelvlies in beweging. De beweging van ons trommelvlies nemen we waar als

Nadere informatie

Per nieuwe hoofdvraag een nieuwe bladzijde gebruiken. De vragen hoeven niet in de juiste volgorde te worden opgelost.

Per nieuwe hoofdvraag een nieuwe bladzijde gebruiken. De vragen hoeven niet in de juiste volgorde te worden opgelost. SBC AMDG Ma 13/12/04 klas : 5WEWI8 5GRWI8 Van Hijfte D. toegelaten : grafisch rekentoestel Examen Wiskunde deel I (90p) Per nieuwe hoofdvraag een nieuwe bladzijde gebruiken. De vragen hoeven niet in de

Nadere informatie

Uitwerkingen goniometrische functies Hst. 11 deel B3

Uitwerkingen goniometrische functies Hst. 11 deel B3 Uitwerkingen goniometrische functies Hst. deel B. f() = sin(-) = -sin() g() = cos(-) = cos () h() = sin( + ) = cos() j() = cos( + ) = -sin() k() = sin ( + ) = -sin () l() = cos ( + ) = -cos (). Zie ook

Nadere informatie

Modelvraagstukken: Limieten van Rationale Functies (RF).

Modelvraagstukken: Limieten van Rationale Functies (RF). Sint-Norbertusinstituut Duffel Modelvraagstukken: Limieten van Rationale Functies RF) Inhoudsopgave Basisieten Nulpunten en hun multipliciteit 3 Limietwaarden op oneindig 4 3 Berekening in detail 4 3 Verkorte

Nadere informatie

Functies en symmetrie

Functies en symmetrie lesbrief Functies en symmetrie (even en oneven functies) 7N5p 013 gghm Symmetrie Bij grafieken van functies hebben we te maken met twee soorten symmetrie: lijnsymmetrie en puntsymmetrie. In deze lesbrief

Nadere informatie

Primitieve functie Als f : R --> R continu is op een interval, dan noemt men F : R --> R een primiteive functie of

Primitieve functie Als f : R --> R continu is op een interval, dan noemt men F : R --> R een primiteive functie of Enkelvoudige integralen Kernbegrippen Onbepaalde integralen Van onbepaalde naar bepaalde integraal Bepaalde integralen Integratiemethoden Standaardintegralen Integratie door splitsing Integratie door substitutie

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Grafieken van functies en krommen (versie 14 augustus 2008)

Zomercursus Wiskunde. Grafieken van functies en krommen (versie 14 augustus 2008) Katholieke Universiteit Leuven September 8 Grafieken van functies en krommen (versie 4 augustus 8) Grafieken van functies en krommen Inleiding In deze module bestuderen we grafieken van functies van reële

Nadere informatie

Algemene sinusfunctie - Afstandsleren 61

Algemene sinusfunctie - Afstandsleren 61 61 10 ALGEMENE SINUSFUNCTIE 10.1 Astronomische daglengte Onder astronomische daglengte verstaan we de tijd die verloopt tussen zonsopgang en zonsondergang. Die tijd varieert van dag tot dag. Bij het begin

Nadere informatie

voorkennis wiskunde voor Farmaceutische wetenschappen en Biomedische wetenschappen

voorkennis wiskunde voor Farmaceutische wetenschappen en Biomedische wetenschappen Onderstaand overzicht volgt de structuur van het boek Wiskundige basisvaardigheden met bijhorende website. Per hoofdstuk wordt de strikt noodzakelijke voorkennis opgelijst: dit is leerstof die gekend wordt

Nadere informatie

1.1 Definities en benamingen 9 Oefeningen Cirkel door drie punten 13 Oefeningen 14

1.1 Definities en benamingen 9 Oefeningen Cirkel door drie punten 13 Oefeningen 14 INHOUD 1 De cirkel 9 1.1 Definities en benamingen 9 Oefeningen 11 1.2 Cirkel door drie punten 13 Oefeningen 14 1.3 Onderlinge ligging van een rechte en een cirkel 20 1.3.1 Aantal snijpunten van een rechte

Nadere informatie

Het is niet toegestaan om een formulekaart of rekenmachine te gebruiken. f(x) = 9x(x 1) en g(x) = 9x 5. Figuur 1: De grafieken van de functies f en g.

Het is niet toegestaan om een formulekaart of rekenmachine te gebruiken. f(x) = 9x(x 1) en g(x) = 9x 5. Figuur 1: De grafieken van de functies f en g. UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FNWI Voorbeeld Toets Wiskunde A Het is niet toegestaan om een formulekaart of rekenmachine te gebruiken. 1. De twee functies f en g worden gegeven door f(x) = 9x(x 1) en g(x)

Nadere informatie

WPP 5.1: Reële functies. Oplossing onderzoeksopdrachten. Werkbladen ICT : Opgaven en oplossingen

WPP 5.1: Reële functies. Oplossing onderzoeksopdrachten. Werkbladen ICT : Opgaven en oplossingen WPP 5.1: Reële functies onderzoeksopdrachten Werkbladen ICT : Opgaven en oplossingen Onderzoeksopdracht leerboek bladzijde 0 Het gedrag op oneindig van een veeltermfunctie 5 = + Gegeven : de functie f

Nadere informatie

Inhoud. 1 Basisbegrippen. 1

Inhoud. 1 Basisbegrippen. 1 Inhoud 1 Basisbegrippen. 1 2 Machtfuncties (MF). 3 2.1 Machtfuncties in R +........................ 3 2.2 Machtfuncties in R......................... 6 2.2.1 Machtfuncties in R met positieve exponent.......

Nadere informatie

Goniometrische functies

Goniometrische functies Goniometrische functies ) Hoeken - Grondbegrippen a) Definitie van een hoek Een hoek is een georiënteerd paar halfrechten die starten in hetzelfde punt (hoekpunt). Hierbij maken we de afspraak dat positieve

Nadere informatie

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 8: feedback deel wiskunde Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal namen 5 studenten deel aan de ijkingstoets burgerlijk ingenieur-architect

Nadere informatie

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde

IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 2018: feedback deel wiskunde IJkingstoets burgerlijk ingenieur-architect september 8: feedback deel wiskunde Positionering ten opzichte van andere deelnemers In totaal namen 5 studenten deel aan de ijkingstoets burgerlijk ingenieur-architect

Nadere informatie

Paragraaf 11.0 : Voorkennis

Paragraaf 11.0 : Voorkennis Hoofdstuk 11 Verbanden en functies (H5 Wis B) Pagina 1 van 15 Paragraaf 11.0 : Voorkennis Les 1 : Stelsels, formules en afgeleide Los op. 3x + 5y = 7 a. { 2x + y = 0 2x + 5y = 38 b. { x = y + 5 a. 3x +

Nadere informatie

Asymptoten. Hoofdstuk Basis. 1.2 Verdieping. 1. Bepaal alle asymptoten van de volgende functies:

Asymptoten. Hoofdstuk Basis. 1.2 Verdieping. 1. Bepaal alle asymptoten van de volgende functies: Hoofdstuk 1 Asymptoten 1.1 Basis 1. Bepaal alle asymptoten van de volgende functies: a) f) 5 + 6 5 + 1 b) f) + 5 c) f) 5 + d) f) + + e) f) + + f) f) + 1 + + 4 g) f) 5 + h) f) + 1 i) f) cos 1 1. Verdieping

Nadere informatie

10.0 Voorkennis. cos( ) = -cos( ) = -½ 3. [cos is x-coördinaat] sin( ) = -sin( ) = -½ 3. [sin is y-coördinaat] Willem-Jan van der Zanden

10.0 Voorkennis. cos( ) = -cos( ) = -½ 3. [cos is x-coördinaat] sin( ) = -sin( ) = -½ 3. [sin is y-coördinaat] Willem-Jan van der Zanden 10.0 Voorkennis 5 1 6 6 cos( ) = -cos( ) = -½ 3 [cos is x-coördinaat] 5 1 3 3 sin( ) = -sin( ) = -½ 3 [sin is y-coördinaat] 1 Voorbeeld 1: Getekend is de lijn k: y = ½x 1. De richtingshoek α van de lijn

Nadere informatie

Transformaties van grafieken HAVO wiskunde B deel 1

Transformaties van grafieken HAVO wiskunde B deel 1 Transformaties van grafieken HAVO wiskunde B deel Willem van Ravenstein 500765005 Haags Montessori Lyceum (c) 06 Inleiding In de leerroute transformaties van grafieken gaat het om de karakteristieke eigenschappen

Nadere informatie

1 Inleiding. Zomercursus Wiskunde. Poolcoördinaten (versie 27 juni 2008) Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie.

1 Inleiding. Zomercursus Wiskunde. Poolcoördinaten (versie 27 juni 2008) Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. Katholieke Universiteit Leuven September 2008 Poolcoördinaten (versie 27 juni 2008) Inleiding Y y p o θ r X fig In fig worden er op twee verschillende manieren coördinaten gegeven aan het punt p Een eerste

Nadere informatie

Transformaties Grafieken verschuiven en vervormen

Transformaties Grafieken verschuiven en vervormen Wiskunde LJ2P4 Transformaties Grafieken verschuiven en vervormen 1. Ver'cale verschuiving We hebben bij wiskunde al verschillende grafieken leren kennen: rechte lijn, parabool, sinus, cosinus. Voor de

Nadere informatie

Analytische Meetkunde. Lieve Houwaer, Unit informatie, team wiskunde

Analytische Meetkunde. Lieve Houwaer, Unit informatie, team wiskunde Analytische Meetkunde Lieve Houwaer, Unit informatie, team wiskunde . VECTOREN EN RECHTEN.. Vectoren... Het vectorbegrip De verzameling punten van het vlak noteren we door π. Kies in het vlak π een vast

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 22 juni uur

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 22 juni uur Examen HAVO 011 tijdvak woensdag juni 13.30-16.30 uur wiskunde B (pilot) Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten

Nadere informatie

Exacte waarden bij sinus en cosinus

Exacte waarden bij sinus en cosinus Exacte waaren ij sinus en cosinus In enkele gevallen kun je vergelijkingen met sinus en cosinus exact oplossen. Welke gevallen zijn at? Hieroven zie je grafieken van f(x) = sin x en g(x) = cos x. a Hoe

Nadere informatie

Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Functies en grafieken. Een eigen samenvatting maken is nuttig.

Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Functies en grafieken. Een eigen samenvatting maken is nuttig. 7 Totaalbeeld Samenvatten Je moet nu voor jezelf een overzicht zien te krijgen over het onderwerp Functies en grafieken. Een eigen samenvatting maken is nuttig. Begrippenlijst: 21: functie invoerwaarde

Nadere informatie

toelatingsexamen-geneeskunde.be Gebaseerd op nota s tijdens het examen, daarom worden niet altijd antwoordmogelijkheden vermeld.

toelatingsexamen-geneeskunde.be Gebaseerd op nota s tijdens het examen, daarom worden niet altijd antwoordmogelijkheden vermeld. Wiskunde juli 2009 Laatste aanpassing: 29 juli 2009. Gebaseerd op nota s tijdens het examen, daarom worden niet altijd antwoordmogelijkheden vermeld. Vraag 1 Wat is de top van deze parabool 2 2. Vraag

Nadere informatie

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen

Tentamen Wiskunde B. Het gebruik van een mobiele telefoon of andere telecommunicatieapparatuur tijdens het tentamen CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN WISKUNDE Tentamen Wiskunde B Datum: 6 januari 04 Tijd: 4.00-7.00 uur Aantal opgaven: 5 Zet uw naam op alle in te leveren blaadjes. Laat bij elke opgave door middel van een

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Voorbereiding toelatingsexamen artstandarts Wiskunde: oppervlakteberekening 307 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Atheneum van Veurne, Leen Goyens (http:users.telenet.betoelating) . Inleiding Dit oefeningenoverzicht

Nadere informatie

De studie van vlakke krommen gegeven in parametervorm. Lieve Lemmens en Andy Snoecx

De studie van vlakke krommen gegeven in parametervorm. Lieve Lemmens en Andy Snoecx De studie van vlakke krommen gegeven in parametervorm Doelstellingen Lieve Lemmens en An Snoecx Deze tekst stelt een voorbeeld van de analyse van een kromme met de Texas TI-NSpire (en/of computersoftware)

Nadere informatie

Voorkennis wiskunde voor Biologie, Chemie, Geografie

Voorkennis wiskunde voor Biologie, Chemie, Geografie Onderstaand overzicht volgt de structuur van het boek Wiskundige basisvaardigheden met bijhorende website. Per hoofdstuk wordt de strikt noodzakelijke voorkennis opgelijst: dit is leerstof die gekend wordt

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv 8 Voorkennis: Sinusfuncties ladzijde 9 V- Uit 8 radialen volgt 8 radialen Je krijgt dan de volgende tael: V-a V-a 8 graden 6 9 8 radialen O 6 6 7 8 9 Aflezen:,,,, c Aflezen:, d Aflezen:, e Aflezen: O Aflezen:,,,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Grafieken en formules

Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Wiskunde VMBO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 2: Grafieken en formules Wiskunde 1. Basisvaardigheden 2. Grafieken en formules 3. Algebraïsche verbanden 4. Meetkunde

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 9 Grafieken van functies en krommen (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 9 Grafieken van functies en krommen (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September Module 9 Grafieken van functies en krommen (versie augustus ) Inhoudsopgave Functies van reële getallen en grafieken Som, verschil, product en quotiënt van reële

Nadere informatie

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER Cursusjaar 2009 / 2010 2 Inhoudsopgave 1 FOURIERANALYSE 5 1.1 INLEIDING............................... 5 1.2 FOURIERREEKSEN.......................... 5 1.3 CONSEQUENTIES

Nadere informatie

Les 7 & 8: MSW Logo Mieke Depaemelaere

Les 7 & 8: MSW Logo Mieke Depaemelaere Faculteit Psychologische en Pedagogische Wetenschappen ACADEMISCHE INITIËLE LERARENOPLEIDING Academiejaar 2001-2002 Vakdidactiek informatica : praktijkgerichte seminaries Lesgevers : Prof. A. Hoogewijs

Nadere informatie

11 ) Oefeningen. a) y = 2x 1 f) y = x 2 + 3x 4. b) y = 1 3 x2 x + 1 8. g) y = 1 x 2. c) y = x 3 x 2 +1 h) y = 6. d) y = x 2 4 i) y = x 2 5.

11 ) Oefeningen. a) y = 2x 1 f) y = x 2 + 3x 4. b) y = 1 3 x2 x + 1 8. g) y = 1 x 2. c) y = x 3 x 2 +1 h) y = 6. d) y = x 2 4 i) y = x 2 5. 11 ) Oefeningen 1) Vergelijkingen van functies Welke vergelijkingen stellen een rechte voor? Welke vergelijkingen stellen een parabool voor? Welke vergelijkingen stellen noch een rechte noch een parabool

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x.

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 1.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 6x + 28 = 30 10x +10x +10x 16x + 28 = 30-28 -28 16x = 2 :16 :16 x = 2 1 16 8 Stappenplan: 1) Zorg dat alles met x links van het = teken komt te staan;

Nadere informatie

Voorbereidende sessie toelatingsexamen

Voorbereidende sessie toelatingsexamen 1/7 Voorbereidende sessie toelatingsexamen Wiskunde 2 - Algebra en meetkunde Dr. Koen De Naeghel 1 KU Leuven Kulak, woensdag 25 april 2018 1 Presentatie en opgeloste oefeningen zijn digitaal beschikbaar

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008

Zomercursus Wiskunde. Katholieke Universiteit Leuven Groep Wetenschap & Technologie. September 2008 Katholieke Universiteit Leuven September 2008 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie juli 2008) Rationale functies. Inleiding Functies als f : 5 5, f 2 : 2 3 + 2 f 3 : 32 + 7 4 en f 4 :

Nadere informatie

Actief gedeelte - Maken van oefeningen

Actief gedeelte - Maken van oefeningen Actief gedeelte - Maken van oefeningen Algebra Oefening 1 Gegeven is de ongelijkheid: 4 x 2. Welke waarden voor x voldoen aan deze ongelijkheid? (A) x 2 (B) x 2 [ ] 4 (C) x, 2 [ ] 2 (D) x, 2 Oefening 2

Nadere informatie

3.1 Kwadratische functies[1]

3.1 Kwadratische functies[1] 3.1 Kwadratische functies[1] Voorbeeld 1: y = x 2-6 Invullen van x = 2 geeft y = 2 2-6 = -2 In dit voorbeeld is: 2 het origineel; -2 het beeld (of de functiewaarde) y = x 2-6 de formule. Een functie voegt

Nadere informatie

Paragraaf 14.0 : Eenheidscirkel

Paragraaf 14.0 : Eenheidscirkel Hoofdstuk 14 Allerlei formules (V6 Wis A) Pagina 1 van 12 Paragraaf 14.0 : Eenheidscirkel De eenheidscirkel met graden Definities Eenheidscirkel = { Cirkel met middelpunt O en straal 1 } cos(θ) = x coordinaat

Nadere informatie

Vergelijkingen van cirkels en lijnen

Vergelijkingen van cirkels en lijnen Vergelijkingen van cirkels en lijnen Rechthoekig coördinatenstelsel! Cartesisch coördinatenstelsel! René Descartes (1596-1650) Van hem is de uitspraak: Ik denk, dus ik besta! September 12, 2009 1 Vergelijkingen

Nadere informatie

( ) Hoofdstuk 4 Verloop van functies. 4.1 De grafiek van ( ) 4.1.1 Spiegelen t.o.v. de x-as, y-as en de oorsprong

( ) Hoofdstuk 4 Verloop van functies. 4.1 De grafiek van ( ) 4.1.1 Spiegelen t.o.v. de x-as, y-as en de oorsprong Hoofdstuk 4 Verloop van functies Met DERIVE is het mogelijk om tal van eigenschappen van functies experimenteel te ontdekken. In een eerste paragraaf onderzoeken we het verband tussen de grafieken van

Nadere informatie

1.1.2. Wiskundige taal. Symbolen om mee te rekenen + optelling - aftrekking. vermenigvuldiging : deling

1.1.2. Wiskundige taal. Symbolen om mee te rekenen + optelling - aftrekking. vermenigvuldiging : deling Examen Wiskunde: Hoofdstuk 1: Reële getallen: 1.1 Rationale getallen: 1.1.1 Soorten getallen. Een natuurlijk getal is het resultaat van een tellg van een edig aantal dgen. Een geheel getal is het verschil

Nadere informatie

De grafiek van een lineair verband is altijd een rechte lijn.

De grafiek van een lineair verband is altijd een rechte lijn. 2. Verbanden Verbanden Als er tussen twee variabelen x en y een verband bestaat kunnen we dat op meerdere manieren vastleggen: door een vergelijking, door een grafiek of door een tabel. Stel dat het verband

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Meetkunde

Hoofdstuk 4: Meetkunde Hoofdstuk 4: Meetkunde Wiskunde VMBO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 4: Meetkunde Wiskunde 1. Basisvaardigheden 2. Grafieken en formules 3. Algebraïsche verbanden 4. Meetkunde Getallen Assenstelsel Lineair

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I Inademen ij controlemetingen aan de ademhaling wordt men gevraagd om diep uit te ademen en vervolgens gedurende vijf seconden zo diep mogelijk in te ademen. Tijdens het inademen is de hoeveelheid verse

Nadere informatie

16.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op in 2x + 3i = 5x + 6i -3x = 3i x = -i

16.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op in 2x + 3i = 5x + 6i -3x = 3i x = -i 16.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op in 2x + 3i = 5x + 6i -3x = 3i x = -i Voorbeeld 2: Los op in 4x 2 + 12x + 15 = 0 4x 2 + 12x + 9 + 6 = 0 (2x + 3) 2 + 6 = 0 (2x + 3) 2 = -6 (2x + 3) 2 = 6i 2 2x + 3 =

Nadere informatie

RECHTEN. 1. Vul in met of. co(a) = (-2,3) a y = -2x + 1 A a want 3-2.(-2)+3 co(a) = (4,1) a 3x -5y -2 = 0 A a want

RECHTEN. 1. Vul in met of. co(a) = (-2,3) a y = -2x + 1 A a want 3-2.(-2)+3 co(a) = (4,1) a 3x -5y -2 = 0 A a want ANALYTISCHE MEETKUNDE: HERHALING DERDE JAAR OEFENINGEN Lees eerst de formules op het andere blad, en los vervolgens de oefeningen van het bijbehorende deel op. Wanneer je alles hebt opgelost, maak je de

Nadere informatie

dx; (ii) * Bewijs dat voor elke f, continu ondersteld in [0, a]: dx te berekenen.(oef cursus) Gegeven is de bepaalde integraal I n = π

dx; (ii) * Bewijs dat voor elke f, continu ondersteld in [0, a]: dx te berekenen.(oef cursus) Gegeven is de bepaalde integraal I n = π Analyse. (i) Bereken A = π sin d; +cos 2 (ii) * Bewijs dat voor elke f, continu ondersteld in [, a]: a f()d = a f(a )d (iii) Gebruik (i) en (ii) om de integraal J = π sin d te berekenen.(oef +cos 2 cursus)

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2005-I Inademen Bij controlemetingen aan de ademhaling wordt men gevraagd om diep uit te ademen en vervolgens gedurende vijf seconden zo diep mogelijk in te ademen. Tijdens het inademen is de hoeveelheid verse

Nadere informatie

Functies. Verdieping. 6N-3p gghm

Functies. Verdieping. 6N-3p gghm Functies Verdieping 6N-p 010-011 gghm Standaardfuncties Hieronder is telkens een standaard functie gegeven. Maak steeds een schets van de bijbehorende grafiek. Je mag de GRM hierbij gebruiken. Y f ( x)

Nadere informatie

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x.

1.0 Voorkennis. Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 1.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Los op: 6x + 28 = 30 10x. 6x + 28 = 30 10x +10x +10x 16x + 28 = 30-28 -28 16x = 2 :16 :16 x = 2 1 16 8 Stappenplan: 1) Zorg dat alles met x links van het = teken komt te staan;

Nadere informatie

Modelvragen ijkingstoets. 1 Redeneren

Modelvragen ijkingstoets. 1 Redeneren Modelvragen ijkingtoets - KU Leuven, Groep W&T - versie 26 juni 2012 1 Modelvragen ijkingstoets Onderstaande vragen staan model voor de ijkingstoets georganiseerd door de groep wetenschap en technologie

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: sinusfuncties. 16 september dr. Brenda Casteleyn

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Wiskunde: sinusfuncties. 16 september dr. Brenda Casteleyn Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Wiskunde: sinusfuncties 16 september 2017 dr. Brenda Casteleyn Met dank aan: Atheneum van Veurne Leen Goyens (http://users.telenet.be/toelating)) 1. Inleiding

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers bv

Noordhoff Uitgevers bv a a 8 8. Ageleiden bladzijde 5 Uit de ormule voor de omtrek van een cirkel (omtrek r ) volgt dat een volledige cirkel (60 ) overeenkomt met radialen. Een halve cirkel (80 ) komt dus overeen met radialen.

Nadere informatie

Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet weten en kunnen. HAVO 4 wiskunde B...

Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet weten en kunnen. HAVO 4 wiskunde B... Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet weten en kunnen. HAVO 4 wiskunde B 0. voorkennis In klas 3 heb je hoofdstuk 10 over algebraische vaardigheden gedaan. Hieronder zie je daarvan een

Nadere informatie

Wiskunde D voor HAVO. Periodieke functies. Samengesteld door Gert Treurniet. Versie 2

Wiskunde D voor HAVO. Periodieke functies. Samengesteld door Gert Treurniet. Versie 2 Wiskunde D voor HAVO Periodieke functies Samengesteld door Gert Treurniet Versie . Inleiding Een toon is een trilling. De trilling van lucht brengt ons trommelvlies in beweging. De beweging van ons trommelvlies

Nadere informatie

Standaardfuncties. x c

Standaardfuncties. x c Standaards Constante Parameter We geven in dit document een overzicht van een aantal veelvoorkomende s. We geven steeds het voorschrift en de grafiek. (Ter herinnering: het domein vermelden we niet, het

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Eerste ronde.

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Eerste ronde. 1 Vlaamse Wiskunde Olympiade 1998-1999: Eerste ronde De eerste ronde bestaat uit 30 meerkeuzevragen Het quoteringssysteem werkt als volgt: per goed antwoord krijgt de deelnemer 5 punten, een blanco antwoord

Nadere informatie

) translatie over naar rechts

) translatie over naar rechts Hoofdstuk opmerkingen/adviezen Leer deze grafieken precies! Zorg dat je de volgende formules ziet in de grafieken: Periode sinus, cosinus en tangens: resp,, sin( ) sin( ) cos( ) cos( ) cos( ) c a k a k

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B havo II

Eindexamen wiskunde B havo II Opgave 1 Een functie e functie f is gegeven door figuur 1 2x 40 f (x) =, waarbij x 19. x 19 In figuur 1 en op de bijlage is de grafiek getekend van f en de verticale asymptoot x = 19. 6p 1 Los op: 0

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 20 Module 4 Limieten en asymptoten van rationale functies (versie 22 augustus 20) Inhoudsopgave Rationale functies. Inleiding....................................2

Nadere informatie

Functieonderzoek. f(x) = x2 4 x 4 + 2. Igor Voulis. 9 december 2009. 1 De functie en haar definitiegebied 2. 2 Het tekenverloop van de functie 2

Functieonderzoek. f(x) = x2 4 x 4 + 2. Igor Voulis. 9 december 2009. 1 De functie en haar definitiegebied 2. 2 Het tekenverloop van de functie 2 Functieonderzoek f(x) = x2 4 x 4 + 2 Igor Voulis 9 december 2009 Inhoudsopgave 1 De functie en haar definitiegebied 2 2 Het tekenverloop van de functie 2 3 De asymptoten 3 4 De eerste afgeleide 3 5 De

Nadere informatie

Delta Nova. Delta Nova Analyse deel 1 3 lesuren. Delta Nova bestaat voor de eerste en tweede graad uit:

Delta Nova. Delta Nova Analyse deel 1 3 lesuren. Delta Nova bestaat voor de eerste en tweede graad uit: Delta Nova bestaat voor de eerste en tweede graad uit: Delta Nova Eerste graad Delta Nova a leerboek en werkboek Delta Nova b leerboek en werkboek Delta Nova a leerboek en werkboek Delta Nova b leerboek

Nadere informatie

Antwoorden. 1. Rekenen met complexe getallen

Antwoorden. 1. Rekenen met complexe getallen 1. Rekenen met complexe getallen 1.1 a. 9 b. 9 c. 16 d. i e. 1 1. a. 1 b. 3 c. 1 d. 4 3 e. 3 4 1.3 a. 3 i b. 3 i c. i d. 5 i e. 15 i 1.4 a. 33 i b. 7 i c. 4 3 i d. 3 5 i e. 5 3 i 1.5 a. 1 ± i b. ± i c.

Nadere informatie

Trillingen en geluid wiskundig

Trillingen en geluid wiskundig Trillingen en geluid wiskundig 1 De sinus van een hoek 2 Radialen 3 Uitwijking van een harmonische trilling 4 Macht en logaritme 5 Geluidsniveau en amplitude 1 De sinus van een hoek Sinus van een hoek

Nadere informatie

2.1 Lineaire functies [1]

2.1 Lineaire functies [1] 2.1 Lineaire functies [1] De lijn heeft een helling (richtingscoëfficiënt) van 1; De lijn gaat in het punt (0,2) door de y-as; In het plaatje is de lijn y = x + 2 getekend. Omdat de grafiek een rechte

Nadere informatie

14.0 Voorkennis. De hierboven getekende functie herhaalt zich om de 6 seconden. Dit noemen we dan ook een periodieke functie.

14.0 Voorkennis. De hierboven getekende functie herhaalt zich om de 6 seconden. Dit noemen we dan ook een periodieke functie. 14.0 Voorkennis De hierboven getekende functie herhaalt zich om de 6 seconden. Dit noemen we dan ook een periodieke functie. Evenwichtsstand = (min + max)/2 = (-100 + 300)/2 = 100 Amplitude = max evenw.

Nadere informatie

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Eerste Ronde.

1 Vlaamse Wiskunde Olympiade : Eerste Ronde. Vlaamse Wiskunde Olympiade 995 996 : Eerste Ronde De eerste ronde bestaat uit 30 meerkeuzevragen, opgemaakt door de jury van VWO Het quoteringssysteem werkt als volgt : een deelnemer start met 30 punten

Nadere informatie

havo 5 wiskunde B deel 2 Hoofdstuk 11 (voorlopig) de Wageningse Methode

havo 5 wiskunde B deel 2 Hoofdstuk 11 (voorlopig) de Wageningse Methode havo 5 wiskunde B deel 2 Hoofdstuk 11 (voorlopig) de Wageningse Methode Copyright 2018 Stichting de Wageningse Methode Auteurs Leon van den Broek, Ton Geurtz, Maris van Haandel, Dolf van den Hombergh,

Nadere informatie

Morenaments Ornamenten met symmetrie. Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen

Morenaments Ornamenten met symmetrie. Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen Morenaments Ornamenten met symmetrie Fien Aelter, Liesje Knaepen en Kristien Vanhuyse, studenten SLO wiskunde KU Leuven Werkblad vooraf met begeleidende tekst en oplossingen Dit werklad is een voorbereiding

Nadere informatie

Wiskunde 2 voor kunstmatige intelligentie (BKI 316) Bernd Souvignier

Wiskunde 2 voor kunstmatige intelligentie (BKI 316) Bernd Souvignier Wiskunde 2 voor kunstmatige intelligentie (BKI 316) Bernd Souvignier najaar 2004 Deel I Voortgezette Analyse Les 1 Complexe getallen Iedereen weet, dat kwadraten van getallen positieve getallen zijn. Dat

Nadere informatie