ingediend op 2 november 2016 ( ) Ontwerp van decreet betreffende het Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ingediend op 2 november 2016 ( ) Ontwerp van decreet betreffende het Vlaams inburgerings- en integratiebeleid"

Transcriptie

1 ingediend op 2 november 2016 ( ) Ontwerp van decreet betreffende het Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

2 MEMORIE VAN TOELICHTING Dat Vlaanderen verschillende culturen kent is een gegeven. Bijna 20 procent van de Vlaamse bevolking heeft een allochtone achtergrond wat zichtbare gevolgen brengt doorheen verschillende aspecten van het dagdagelijkse leven. Het aandeel inwoners van buitenlandse herkomst is significant in de grotere steden en vereist een toekomstperspectief ten dienste van het algemeen belang. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe bewoners van Vlaanderen kunnen participeren in het dagdagelijkse leven, dienen we de nodige ingrepen te nemen. We dienen te verzekeren dat elke legale nieuwkomer adequaat kan deelnemen aan onze samenleving en hier een welvarend leven kan verzilveren. Om hun kansen op participatie te verbeteren dient er ingezet te worden op arbeidsparticipatie, taalkennis, huisvesting en het voorkomen van armoede. Tevens dient er belang gehecht te worden aan belangrijke pijlers van onze samenleving, zoals onze waarden en normen, ons rechtsstelsel, democratie en de verworven (mensen)rechten. Door de nieuwkomers bij te staan en te begeleiden in deze factoren, kunnen we de achterstand die we nu merken, terugdringen en kunnen we hun toekomst en de toekomst van de komende generaties positief sturen. Er zijn dus een aantal basisdoelstellingen die we aan de hand van het nieuwe ontwerp van decreet naar voren schuiven teneinde een positieve integratie te bestendigen. Ten eerste zal er ingezet worden op de kennis van het Nederlands. Ten tweede zal arbeidsparticipatie gestimuleerd worden. Ten derde zal er gezorgd worden voor de nodige inburgering met (lokale) begeleiding. Kennis van de Nederlandse taal is een vereiste om sterk op uw benen te staan op de arbeidsmarkt. Onvoldoende kennis van het land van verblijf is één van de oorzaken van armoede en slechte integratie in onze samenleving. In het ontwerp van decreet voorzien we de invoering van inburgeringsplicht met bijhorend inburgeringsprogramma -en examen. Inburgering zal verplicht worden voor bepaalde doelgroepen en deze groep zal worden uitgebreid. Tevens zal er nagedacht worden over de mogelijk van sociale dienstplicht en eveneens van gemeenschapswerk. Daarnaast zal er ook een gewerkt worden aan de invoering van een intensieve programma over mensenrechten, waarden en normen.

3 ONTWERP VAN DECREET DE VLAAMSE JEUGDREGERING Op voorstel van de Vlaamse Jeugdminister van Inburgering, Na beraadslaging, BESLUIT: De Vlaamse minister van Inburgering is ermee belast, in naam van de Vlaamse Regering, bij het Vlaams Parlement het ontwerp van decreet in te dienen, waarvan de tekst volgt: HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid. Art. 2. In dit decreet wordt verstaan onder: 1 attest van inburgering: een attest dat uitgereikt wordt aan de inburgeraar die voor elk onderdeel van het inburgeringstraject aan de volgende voorwaarden heeft voldaan: a) regelmatig aan elk onderdeel deelgenomen hebben; b) de doelstellingen van het inburgeringstraject bereikt hebben; 2 inburgering: een begeleid traject naar integratie waarbij de overheid aan inburgeraars een specifiek programma op maat aanbiedt, dat hun zelfredzaamheid verhoogt met het oog op participatie op professioneel, educatief, maatschappelijk en sociaal vlak; 3 inburgeraar: een persoon die zich komt vestigen in Vlaanderen en Brussel; 4 inburgeringscontract: een overeenkomst tussen de inburgeraar en het VIG waarbij beide partijen verbintenissen aangaan met betrekking tot het inburgeringstraject; 5 VIG: Vlaamse Inburgeringsgroep, de organisatie belast met het uitvoeren van het inburgeringsbeleid, aangesteld door de Vlaamse Regering; 6 integratiebeleid: het beleid dat inspeelt op de gevolgen van migratie, met als doel zelfstandige en evenredige participatie, toegankelijkheid van alle voorzieningen, actief en gedeeld burgerschap van eenieder en het verkrijgen van sociale samenhang te bestendigen; 7 lokaal bestuur: een gemeente of een extern verzelfstandigd agentschap van een gemeente; 8 maatschappelijke dienstverlening: een financiële uitkering door het OCMW, die geheel of gedeeltelijk door de federale overheid ten laste wordt genomen met toepassing van artikel 5 van de wet van 2 april 1965 betreffende het ten laste nemen van de steun, verleend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn; 9 zelfredzaamheid: onder zelfredzaamheid van personen wordt begrepen dat die personen in staat zijn actief en zelfstandig hun levensloopbaan uit te bouwen en daarvoor over een basis taalvaardigheid van het Nederlands beschikken. Bij verwijzing naar personen wordt hierna de mannelijke vorm gebruikt. De mannelijke vorm verwijst zowel naar mannen als naar vrouwen.

4 HOOFDSTUK 2. DOELSTELLINGEN VAN HET VLAAMSE INTEGRATIEBELEID Art Het Vlaamse integratiebeleid richt zich op de gehele samenleving en heeft als doel te zorgen voor: 1 participatie van iedereen; 2 de toegankelijkheid tot de nodige voorzieningen; 3 een actief en gedeeld burgerschap van eenieder; 4 het versterken van sociale samenhang; 5 het bestendigen van nationale waarden en normen en 6 het verzekeren van zelfredzaamheid.. 2. Het Vlaamse integratiebeleid ondersteunt het integratieproces en vertrekt daarbij van de volgende uitgangspunten: 1 gelijkwaardigheid van eenieder; 2 respect voor ieders eigenheid, competenties en ambities; 3 burgerschap; 4 actief burgerschap van eenieder; 5 taalkennis; 6 respect voor de mensenrechten voorzien in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens; 7 respect voor de waarden en normen typerend voor Vlaanderen en 8 nultolerantie tegenover crimineel gedrag. Art. 4. De inburgeringsplicht houdt in: 1 voldoen aan de inburgeringsvoorwaarden opgesteld door de Vlaamse Regering en het VIG; 2 deelnemen aan het inburgeringstraject; 3 deelnemen aan het inburgeringsexamen; 4 slagen voor het inburgeringsexamen en 5 doorheen het inburgeringstraject goed gedrag en zeden vertonen. HOOFDSTUK 3. ORGANISATIE VAN HET VLAAMSE INTEGRATIEBELEID Art. 5. Tweejaarlijks wordt een geïntegreerd actieplan opgesteld en geëvalueerd. Het geïntegreerd actieplan omvat minstens: 1 de beschrijving van de strategische en operationele doelstellingen 2 een analyse van de maatschappelijke context waarbinnen die doelstellingen gerealiseerd moeten worden; 3 de concrete acties die genomen moeten worden om de geformuleerde doelstellingen te realiseren; 4 het tijdpad, opgesteld voor de uitvoering van die acties; 5 de opgave van de indicatoren waarmee de voortgang wordt gemeten; 6 de ingezette middelen en instrumenten. De Vlaamse Regering blijft verantwoordelijk betreffende de formulering en inhoudelijke invulling van het geïntegreerd actieplan. Art Binnen de Vlaamse overheid wordt een commissie Inburgering & Integratie ingericht met als opdracht: 1 toe te zien op de coherente samenwerking en coördinatie van het Vlaamse integratiebeleid, 2 een ontwerp van het geïntegreerd actieplan op te stellen 3 de acties van verschillende beleidsdomeinen op elkaar af te stemmen; 4 een analyse van de genomen acties uit te voeren; 5 het actieplan te evalueren en 6 voorstellen te formuleren voor het actualiseren van het actieplan. 2. De commissie rapporteert jaarlijks aan de Vlaamse Regering over de realisatie en de voortgang van het gevoerde beleid.

5 Art. 7. De Vlaamse Inburgeringsgroep (VIG) is de belangrijkste overheidsinstelling die het integratiebeleid uitvoert. Het VIG bestaat onder andere uit een team van experten die vijfjaarlijks gekozen worden door de Vlaamse Regering. Dit team bestaat uit een Raad van Advocaten, een Raad van Integratiespecialisten en een Raad van Sociale Orde, bestaande uit opvoedingsspecialisten en personen met kennis van de sociale maatschappij. Elke Raad bestaat uit tien leden die door de Vlaamse Regering worden aangesteld. Deze Raden dienen controle uit te oefenen op de werking ambtenaren van het VIG en staan hen bij bij het uitvoering van hun taken. De volledige uitwerking van het VIG wordt bepaald bij later decreet. HOOFDSTUK 4. TOEPASSINGSGEBIED VAN HET VLAAMSE INTEGRATIEBELEID Art. 8. Elke inburgeraar heeft recht op een inburgeringstraject. Bij de uitoefening van dit recht wordt er echter voorrang verleend aan de prioritaire categorie van inburgeraars, namelijk de verplichte inburgeraars. Volgende personen zijn verplicht om een inburgeringstraject te volgen, op voorwaarde dat ze ingeschreven zijn op het Rijksregister in een gemeente van het Nederlandse taalgebied of in een gemeente van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad, over een verblijfstitel langer dan 3 maanden beschikken en ouder dan achttien jaar zijn, en worden dus verder verplichte inburgeraars genoemd. 1 de vreemdelingen die voor het eerst met een verblijfstitel van meer dan drie maanden ingeschreven worden in het Rijksregister in een gemeente van het Nederlandse taalgebied of in een gemeente van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad en de Belgen die voor het eerst ingeschreven zijn in het Rijksregister in een gemeente van het Nederlandse taalgebied of in een gemeente van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. Die inburgeraar behoudt zijn hoedanigheid van verplichte inburgeraar zolang hij niet voldaan heeft aan de verplichtingen; 2 elke inburgeraar die behoort tot een van de volgende categorieën, vermeld in het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten: de door de bisschop aangestelde verantwoordelijke van de parochie voor de roomskatholieke eredienst en zijn vervanger, de predikant voor de protestantse eredienst en zijn vervanger, de bedienaar van de eredienst voor de anglicaanse eredienst en zijn vervanger, de rabbijn voor de israëlitische eredienst en zijn vervanger, de kerkbedienaar en zijn vervanger voor de orthodoxe eredienst en de eerste imam en zijn vervanger voor de islamitische eredienst. De Vlaamse Regering en het VIG kunnen deze lijst aanvullen; 3 elke inburgeraar die de Belgische nationaliteit heeft, voor zover hij voor het eerst in een Belgische gemeente in het Rijksregister is ingeschreven. Die inburgeraar behoudt zijn hoedanigheid van verplichte inburgeraar zolang hij niet voldaan heeft aan de verplichtingen;

6 Art De Vlaamse Regering en het VIG beslissen over de categorieën inburgeraars die worden vrijgesteld van de inburgeringsplicht. Volgende categorieën zijn alleszins verplicht vrijgesteld: 1 personen die de nationaliteit hebben van een van de staten van de EU+, met uitzondering van personen die alleen de Belgische nationaliteit hebben of die de Belgische nationaliteit en de nationaliteit van een staat buiten de EU+ hebben, maar niet de nationaliteit van een andere staat van de EU+; 2 personen die volgens internationale of supranationale verdragen vrijgesteld zijn van de inburgeringsplicht De Vlaamse Regering kan andere categorieën van personen van de inburgeringsplicht vrijstellen, hetzij op grond van wetten, decreten of besluiten, hetzij op grond van het voorlopig karakter van het verblijf dat mogelijk definitief kan worden. 2. De verplichte inburgeraar is verplicht: 1 zich bij het VIG aan te melden binnen een termijn van maximaal twee maanden nadat de inburgeringsplicht voor hem is ontstaan; 2 om het inburgeringstraject volledig te voltooien en te slagen voor het Inburgeringsexamen. De inburgeringsplicht ontstaat op het moment van aanwezigheid in een gemeente van het Nederlandse taalgebied of in een gemeente van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. 3. Onder EU+ wordt verstaan: de landen van de EU, aangevuld met de landen van de EER en met Zwitserland. Ondanks de vrijstelling kunnen inburgeraars binnen deze categorie zich vrijwillig aanmelden bij het VIG om een verkort inburgeringstraject te volgen met de focus op het aanleren van Nederlands, opgesteld door het VIG. HOOFDSTUK 5. HET VLAAMSE INTEGRATIEBELEID Art 10. Het inburgeringstraject wordt op maat aangeboden en dient de inburgeraars zelfstandig te leiden naar de reguliere voorzieningen in functie van participatie op professioneel, educatief en sociaal vlak. Het VIG organiseert de werking van het inburgeringstraject en verzorgt de trajectbegeleiding van de inburgeraars binnen het inburgeringstraject. Het VIG rapporteert zesmaandelijks aan de Vlaamse Regering en de betrokken gemeenten van het Nederlandse taalgebied. De Vlaamse Regering legt de organisatie van het inburgeringstraject vast, alsook de inhoud, voorwaarden en kwaliteitscriteria ervan. De Vlaamse Regering stelt eveneens de minimumvereisten vast van het inburgeringsexamen waarvoor geslaagd dient te worden. De lokale besturen kunnen dit inhoudelijk uitbreiden maar dient de minimumvereisten van het inburgeringsexamen te respecteren. Van zodra een inburgeraar voldoet aan deze minimumvereisten, wordt zijn inburgeringsexamen als geslaagd gekwalificeerd. Elke inburgeraar sluit een inburgeringscontract af. Van zodra er een inbreuk kan beschouwd worden op dit contract of indien de inburgeraar na herkansing niet slaagt, beschikt het VIG over sanctiemaatregelen, geregeld in artikel 17.

7 Art Het inburgeringstraject kent een tweedelig verloop: traject A en traject B. Traject A kent een duur van één jaar, onder voorbehoud van verlenging op beslissing van het VIG. Het vangt aan met de eerste maand een cursus Westerse waarden, normen, rechten en plichten. Gedurende het jaar wordt er een intensieve taalcursus Nederlands gegeven, naast een cursus Maatschappelijke Oriëntatie en een loopbaanoriëntatie. Op het einde wordt een inburgeringsexamen georganiseerd. Indien de inburgeraar hierin slaagt, wordt overgegaan op traject B, wat voornamelijk gericht is op loopbaanoriëntatie en zes maanden duurt. Minderjarigen kennen een aangepast traject, opgesteld door het VIG. De uitvoering van het inburgeringstraject gebeurt door de lokale besturen. Deze lokale besturen kunnen een inburgeringssubsidie krijgen indien 70 % van de inburgeraars slagen voor het inburgeringstraject en indien er minstens 100 inburgeraars in het lokaal bestuur bezig zijn met het traject. Deze integratiesubsidie zal per lokaal bestuur maximum euro jaarlijks bedragen en wordt bepaald door de Vlaamse Regering.. 2. Het VIG bepaalt het inburgeringstraject na overleg met de inburgeraar. Het VIG kan beslissen om bepaalde onderdelen van het inburgeringtraject vrij te stellen voor de inburgeraars afhankelijk van zijn omstandigheden, kennis en vaardigheden. 3. De inburgeraar die inkomsten verwerft via maatschappelijke dienstverlening of een leefloon is eveneens gehouden tot het vervullen van het inburgeringstraject. Elke nalatigheid binnen dit traject kan op beslissing van het VIG, na overleg met het OCMW, ertoe leiden dat deze maatschappelijke dienstverlening of het toekennen van een leefloon tijdelijk wordt geschorst of wordt stopgezet. Doorheen het inburgeringstraject wordt er de mogelijkheid geboden aan de inburgeraars om gemeenschapswerk of sociale dienstverlening te verrichten. Na positieve evaluatie door het VIG over deze handelingen en na het slagen voor het inburgeringstraject kunnen de inburgeraars voor de geleverde diensten een integratiesubsidie verkrijgen. Dit wordt bepaald door de Vlaamse Regering bij later decreet. Art Het inburgeringstraject duurt vanaf de aanmelding bij het VIG tot het ogenblik dat de inburgeraar volledig is overgedragen aan het OCMW of aan de reguliere voorzieningen die belast zijn met het vervolgaanbod. Het start maximaal twee maanden na de aanmelding bij het VIG. 2. Als en zolang een inburgeraar werkt en kan bewijzen dat hij niet in staat is om dat werk te combineren met het volgen van een inburgeringstraject, heeft hij recht op een flexibel inburgeringstraject dat hem toelaat zowel te werken als zijn inburgeringstraject te volgen. Het VIG beslist hierover. 3. Aan de kandidaat-inwijkeling kan in het land van herkomst een starterspakket met het oog op inburgering worden aangeboden dat hem in staat stelt zich beter voorbereid te vestigen in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. Bepaalde categorieën, zoals geradicaliseerde jongeren en recidivisten, kunnen naast de correctionele straf ook een aangepaste inburgeringscursus opgelegd krijgen. Indien ze voldoen aan de voorwaarden en na 5 jaar geen volgend crimineel feit plegen, kunnen ze 50% van de kosten voor deze cursus terug krijgen. De Vlaamse Regering bepaalt de invulling hiervan.

8 Art. 13. De gemeente waar de inburgeraar voor het eerst met een verblijfstitel van meer dan drie maanden ingeschreven wordt in het Rijksregister, informeert die persoon over het inburgeringsbeleid en verwijst hem door naar het VIG. De gemeente wijst de inburgeraars op hun rechten, plichten en bijhorende sancties bij nalatigheid of bij crimineel gedrag. Het VIG zal vervolgens de verplichte inburgeraar wijzen op zijn inburgeringsplicht en hem verder informeren. Overige categorieën worden door het VIG ingelicht over het inburgeringstraject Art. 14. Als de inburgeraar voor elk onderdeel van zijn inburgeringstraject regelmatig heeft deelgenomen en de doelstellingen ervan heeft bereikt, reikt het VIG aan die persoon een attest van inburgering uit. Als het VIG vaststelt dat een inburgeraar van de inburgeringsplicht vrijgesteld is, reikt het VIG aan die persoon een attest van vrijstelling uit. Art. 15. Het inburgeringstraject wordt afgesloten bij de volledige overdracht van de betrokken inburgeraar van het VIG aan de reguliere voorzieningen of het OCMW. De overdracht verloopt volgens een samenwerkingsovereenkomst, gesloten met de reguliere voorzieningen of het OCMW. De samenwerkingsovereenkomst bevat minstens een regeling over het terugkoppelen van de resultaten van die persoon naar het VIG. De overdracht kan gefaseerd verlopen. De overdracht dient volledig voltooid te zijn uiterlijk 6 maanden na het slagen voor het inburgeringstraject. De Vlaamse Regering kan de nadere voorwaarden bepalen. Art. 16. Indien de inburgeraar nalaat om zich aan te melden maximaal twee maanden nadat voor hem de plicht tot inburgering is ontstaan, of als hij een onderdeel van het inburgeringstraject onrechtmatig vroegtijdig heeft beëindigd of niet regelmatig heeft gevolgd en daarbij de doelstellingen van het onderdeel niet heeft bereikt, heeft het VIG recht om de nalatigheid te sanctioneren. Naast een administratieve geldboete van 50 tot 5000 euro kan er ook beslist worden over verregaandere sancties, waarbij wordt rekening gehouden met de ernst van de inbreuk en de aanwezige verzachtende of verzwarende omstandigheden en na overleg met de juiste autoriteiten. De verplichte inburgeraar krijgt een herkansing van het inburgeringsexamen. Indien de tweede poging eveneens een negatief resultaat teweegbrengt, zal het VIG beslissen over de positie van de inburgeraar ten opzichte van zijn inburgering en nationalisatie. Bij crimineel gedrag en veroordeling vanwege een rechtbank kan zwaar gesanctioneerd worden op beslissing van het VIG. Afhankelijk van de graad van de inbreuk wordt een gepaste sanctie voorzien en kan voorzien worden in aangepaste begeleiding, schorsing van het inburgeringstraject, extra cursussen en in het uiterste geval de stopzetting van het inburgeringstraject. Dit wordt bij verder decreet grondig bepaalt. Beroep op de sanctionering vindt plaats bij de Nederlandstalige Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel.

9 HOOFDSTUK 6. AANVULLENDE BEPALINGEN Art. 17. Het integratiebeleid op het niveau van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wordt gevoerd in overleg met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De Vlaamse Gemeenschapscommissie heeft beslissende invloed over het integratiebeleid in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. Dat betekent dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de uitwerking, sturing, afstemming en uitvoering van het inclusieve integratiebeleid zorgt, daarvoor de relevante actoren coördineert en overlegt met het VIG. HOOFDSTUK 7. WIJZIGING Art. 18. De Vlaamse Regering wordt ermee belast de bestaande wets- en decreetsbepalingen te wijzigen of op te heffen, om ze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van dit decreet. De besluiten die daarvoor worden vastgesteld, houden op uitwerking te hebben als ze niet bij decreet zijn bekrachtigd binnen negen maanden na de datum van hun inwerkingtreding. De bekrachtiging werkt terug tot deze laatste datum. De bevoegdheid die daarvoor aan de Vlaamse Regering is opgedragen, vervalt negen maanden na de inwerkingtreding van dit decreet. Na die datum kunnen de besluiten die krachtens deze paragraaf zijn vastgesteld en zijn bekrachtigd, alleen bij een decreet worden gewijzigd, aangevuld, vervangen of opgeheven. HOOFDSTUK 8. INWERKINGTREDING Art. 19. De Vlaamse Regering stelt voor elk van de bepalingen van dit decreet de datum van inwerkingtreding vast. Brussel, 2 november De minister-president van de Vlaamse Jeugdregering, Lies GEIRNAERT De Vlaamse Jeugdminister van Inburgering, Torben GERING

10 ARTIKELSGEWIJZE COMMENTAAR Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Dit hoofdstuk regelt de bevoegdheid van het decreet en definieert een aantal begrippen die significant zijn voor de werking van dit decreet. Hoofdstuk 2. Doelstellingen van het Vlaamse integratiebeleid Dit hoofdstuk geeft de verschillende doelstellingen weer van het Vlaamse inburgerings- en integratiebeleid. Deze doelstellingen wenst de Vlaamse Regering op termijn te bereiken doorheen een consistente en realistische inburgeringsbeleid. Doorheen het inburgeringsbeleid wilt de Vlaamse Regering streven tot een open samenleving waarbij de focus gelegd wordt op burgerschap, participatie, de Vlaamse waarden en normen en een betere sociale cohesie. Tevens streven we hierbij naar het bestendigen van de zelfredzaamheid om mee te kunnen draaien in de maatschappij. Deze doelstellingen zijn gevormd met een aantal principes in het achterhoofd, zoals respect voor de mensenrechten, gelijkwaardigheid van eenieder, taalkennis en houdt eveneens rekening met een nultolerantie tegenover crimineel gedrag. Teneinde de doelstellingen te kunnen bereiken worden sommige personen verplicht het inburgeringstraject te vervullen. Hoofdstuk 3. Organisatie van het Vlaamse integratiebeleid Hoofdstuk 3 handelt voornamelijk over de organisatie van het Vlaams integratiebeleid. Het voorziet in een tweejaarlijks geïntegreerd actieplan. Dit actieplan dient steun te bieden aan een coherent en duidelijk beleid waarbij het van belang is om de concrete context van inburgering te schetsen en het van belang is om de nodige voorwaarden en de toepasselijke werking vast te stellen. Eveneens wordt er een commissie Inburgering & Integratie opgericht teneinde de efficiëntie van het beleid te verbeteren door middel van controle en samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen. Deze commissie denkt eveneens inhoudelijk na en heeft de mogelijkheid om voorstellen aan te bieden omtrent het beleid. Daarnaast wordt er voorzien in een nieuwe instelling: de Vlaamse Integratiegroep (VIG). Deze nieuwe instelling zal ijveren naar een efficiënt inburgeringsbeleid en wordt gevormd uit ambtenaren en experten, aangesteld door de Vlaamse Regering, met kennis van zaken, wat resulteert in een evenwicht. Hoofdstuk 4. Toepassingsgebied van het Vlaamse integratiebeleid Dit hoofdstuk behandelt het toepassingsgebied van het Vlaamse integratiebeleid. Hierbij gelden er twee belangrijke categorieën; de verplichte inburgeraars en de vrijgestelden. Inburgering dient in sommige gevallen verplicht te zijn, in het belang van zowel de gemeenschap als het individu zelf. Sommige personen worden geacht reeds voldoende geïntegreerd en ingeburgerd te zijn of minstens over gelijkaardige instelling te beschikken en worden dus vrijgesteld van de inburgeringsplicht.

11 Hoofdstuk 5. Het Vlaamse integratiebeleid Het grootste hoofdstuk van het decreet behandelt de inhoudelijke uitwerking van het Vlaamse integratiebeleid. Het Vlaams integratiebeleid wordt voornamelijk vastgelegd door de Vlaamse Regering en het VIG maar kent eveneens een bepalende kracht toe aan de lokale besturen, die nu eenmaal meer voeling hebben met de maatschappij en zijn burgers. Er wordt voorzien in een tweedeling van de inburgering: traject A en traject B. Traject A focust zich op de belangrijkste zaken betreffende inburgering: onze Westerse waarden en normen, ons plichtsbesef, taalkennis, maatschappelijke oriëntatie en blik op een loopbaanleven. Voldoende kennis betreffende vermelde begrippen en goede wil zouden een inburgeraar voldoende moeten voorbereiden om een zelfstandig leven op te bouwen in onze maatschappij. Teneinde te verzekeren dat de inburgeraars hierover beschikken, wordt er op het einde van traject A een examen georganiseerd. Indien men hierop niet slaagt, kan men nog altijd gebruik maken van de herkansing. Indien de inburgeraar hierin slaagt, wordt overgegaan op traject B waarbij men focust op her verkrijgen van werk. Werk en zelfstandig een inkomen verkrijgen draagt immers bij tot de ultieme integratie en zelfredzaamheid in onze samenleving. Om de lokale besturen te motiveren en aan te zetten tot degelijk bestuur betreffende het integratiebeleid wordt er voorzien in een inburgeringssubsidie. Tevens worden er nog een aantal maatregelen genomen vanuit efficiëntie- en motivatieoogmerk, zoals flexibel inburgeringstraject, verhouding tussen steun van het OCMW en het inburgeringstraject en een integratiesubsidie in het kader van vrijwillige gemeenschapswerk of sociale dienstverlening. Kandidaat-inwijkelingen kunnen zich eveneens in hun land van herkomst beroepen op een starterspakket. Dit zorgt ervoor dat ze beter voorbereid kunnen beginnen aan het volwaardige inburgeringstraject. Door de huidige context van terrorisme, radicalisering en extremisme voorziet men eveneens in een aangepaste inburgeringscursus voor desbetreffende personen, teneinde deze tendens tegen te gaan. Ook zwaar recidivisme wordt hierdoor tegen gegaan. Eveneens wordt er voorzien in sanctionering en worden de gevolgen vastgelegd voor inbreuken binnen het inburgeringstraject en bij het falen voor het inburgeringsexamen. Hiermee willen we de inburgeraars stimuleren om zich degelijk in te zetten voor het inburgeringstraject aangezien dit uiteindelijk positieve vruchten zal afwerpen voor zowel de maatschappij als voor hunzelf. Hoofdstuk 6. Aanvullende bepalingen Dit hoofdstuk regelt de bevoegdheid van het integratiebeleid in Brussel. Hoofdstuk 7. Wijziging Hoofdstuk 8. Inwerkingtreding

VR DOC.0254/2TER

VR DOC.0254/2TER VR 2018 3003 DOC.0254/2TER Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Op

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING VOORONTWERP VAN DECREET HOUDENDE INSTEMMING MET HET SAMENWERKINGSAKKOORD VAN (DATUM) TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, DE FRANSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEMEENSCHAPSCOMMSSIE MET BETREKKING

Nadere informatie

Decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid

Decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid Decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid (B.S.8.V.2003) 1 HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen HOOFDSTUK II. - Doelgroep, doel en inhoud van het Vlaamse inburgeringsbeleid

Nadere informatie

Decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid (B.S.8.V.2003) 1

Decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid (B.S.8.V.2003) 1 Decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid (B.S.8.V.2003) 1 HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen HOOFDSTUK II. - Doelgroep, doel en inhoud van het Vlaamse inburgeringsbeleid

Nadere informatie

VOORSTEL VAN DECREET. van de heren Mark Demesmaeker, Jan Peumans, Geert Bourgeois, Piet De Bruyn en Kris Van Dijck en mevrouw Helga Stevens

VOORSTEL VAN DECREET. van de heren Mark Demesmaeker, Jan Peumans, Geert Bourgeois, Piet De Bruyn en Kris Van Dijck en mevrouw Helga Stevens Zitting 2008-2009 14 januari 2009 VOORSTEL VAN DECREET van de heren Mark Demesmaeker, Jan Peumans, Geert Bourgeois, Piet De Bruyn en Kris Van Dijck en mevrouw Helga Stevens houdende wijziging van het decreet

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2006 betreffende de uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid; Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid wat betreft de participatieorganisatie en

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding ontvangen op 16 maart 2017;

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding ontvangen op 16 maart 2017; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 32/2017 van 21 juni 2017 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) tot uitbreiding van het

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen stuk ingediend op 1716 (2011-2012) Nr. 6 28 november 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Tekst aangenomen

Nadere informatie

nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Inburgering - Vormingsprogramma - Resultaatverbintenis

nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS Inburgering - Vormingsprogramma - Resultaatverbintenis SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 695 van CHRIS JANSSENS datum: 31 augustus 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

De Sociale plattegrond

De Sociale plattegrond De Sociale plattegrond Sector: Inburgering Spreker: Sofie Michielsen (Inburgering Oost-Vlaanderen) WAT IS INBURGERING? - 2-1 Opdracht Inburgering = Vlaamse beleid Opstap tot integratie door het onthalen

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring van het samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse

Nadere informatie

Inburgering. Toelichting aan de hand van de regelgeving

Inburgering. Toelichting aan de hand van de regelgeving Inburgering Toelichting aan de hand van de regelgeving Inburgering is een begrip dat vrijwel iedereen kent. Ook is er bijna iedereen over eens dat immigranten zich moeten inburgeren. Inburgering of integratie

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse

Nadere informatie

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING,

Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Ontwerp van decreet betreffende de organisatie van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 47310 MONITEUR BELGE 26.07.2013 Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE

Nadere informatie

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen BIJLAGE 2 Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Dit decreet wil onder meer de ontwikkeling van een lokaal ouderenbeleid

Nadere informatie

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020.

Deze overeenkomst treedt in werking na ondertekening en eindigt op 31 augustus 2020. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0050 26-11-2015 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Samenwerkingsovereenkomst Tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Emile Jacqmainlaan 135 te 1000 Brussel,

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratieen inburgeringsbeleid

houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratieen inburgeringsbeleid ingediend op 302 (2014-2015) Nr. 1 26 maart 2015 (2014-2015) Voorstel van decreet van Willy Segers, Ward Kennes, Mercedes Van Volcem, Peter Wouters, Koen Van den Heuvel en Nadia Sminate houdende wijziging

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van (datum) betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van (datum) betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van (datum) betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het

Nadere informatie

Algemene toelichting

Algemene toelichting Algemene toelichting Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal belangrijke taken toebedeeld. Door de gewijzigde

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid AMENDEMENTEN Zitting 2005-2006 5 juli 2006 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid AMENDEMENTEN voorgesteld Zie: 850 (2005-2006) Nr. 1: Ontwerp

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake de invoering van de Wet inburgering Bijlage bij 2007-018 (gewijzigd) Inburgeringsverordening (gewijzigd) De raad van de gemeente Houten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari 2007 en van 6 maart 2007; inzake

Nadere informatie

(B.S. 07/06/2004) Gecoördineerd tot 4 december Artikel. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

(B.S. 07/06/2004) Gecoördineerd tot 4 december Artikel. 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid. Decreet van 7 mei 2004 (betreffende het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Sport Vlaanderen ) (Decreet van 4 december 2015, B.S., 21/12/2015, art. 2; Inwerkingtreding 1/1/2016)

Nadere informatie

Decreet betreffende het Vlaamse integratiebeleid

Decreet betreffende het Vlaamse integratiebeleid Decreet betreffende het Vlaamse integratiebeleid HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid. In dit decreet wordt verstaan onder: Artikel 2

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012

VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 CVDR Officiële uitgave van Alphen aan den Rijn. Nr. CVDR131348_1 4 april 2017 VERORDENING WET INBURGERING GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN 2012 (vastgesteld door de gemeenteraad op 22 december 2011, ingaande

Nadere informatie

Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg

Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg Algemene toelichting op de Verordening Wet Inburgering Tilburg Met ingang van 1 januari 2013 is de Wet inburgering gewijzigd. In de wet zoals die gold tot 31 december 2012 was aan gemeenten een aantal

Nadere informatie

tot wijziging van verschillende decreten in het kader van de herstructurering van het agentschap Toerisme Vlaanderen

tot wijziging van verschillende decreten in het kader van de herstructurering van het agentschap Toerisme Vlaanderen stuk ingediend op 1093 (2010-2011) Nr. 4 30 juni 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet tot wijziging van verschillende decreten in het kader van de herstructurering van het agentschap Toerisme Vlaanderen

Nadere informatie

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : DECREET betreffende het lokaal sociaal beleid HOOFDSTUK I Algemene bepalingen en definities Artikel 1 Dit decreet regelt

Nadere informatie

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities

Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) HOOFDSTUK I - Algemene bepalingen en definities BIJLAGE 3 Decreet van 19 maart 2004 betreffende het lokaal sociaal beleid (met uitvoeringsbesluit) Het Lokaal Sociaal Beleid heeft als doel de sociale grondrechten voor iedereen te realiseren. Via de opmaak

Nadere informatie

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start?

3. Kan de minister meedelen welk aandeel van de asielzoekers daadwerkelijk een taalcursus start? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 387 van CHRIS JANSSENS datum: 23 februari 2016 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Inhoud. Memorie van toelichting...3. Ontwerp van decreet...5

Inhoud. Memorie van toelichting...3. Ontwerp van decreet...5 Ontwerp van decreet houdende een wijziging betreffende de organisatie van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding en de invoering van de fast- en gemeenschapsbonus Ingediend op 1

Nadere informatie

VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN (noot van de redactie: geconsolideerde tekst per 7 juni 2012)

VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN (noot van de redactie: geconsolideerde tekst per 7 juni 2012) VERORDENING INBURGERING DRECHTSTEDEN (noot van de redactie: geconsolideerde tekst per 7 juni 2012) HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN EN INFORMATIEVERSTREKKING Artikel 1 Begripsomschrijvingen 1. In deze

Nadere informatie

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau

Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw. Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Onthaalbureau Inburgering Limburg vzw Presentatie voor ERSV (18/12/2012) AI in het Onthaalbureau Inhoud 1. Wat doet Onthaalbureau Inburgering Limburg? 2. VuurWerkt als methode voor perspectiefbepaling

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet betreffende het Vlaams Pensioenfonds en het publieke pensioenstelsel voor de werknemers van de diensten van de Vlaamse overheid en andere besturen DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid AMENDEMENTEN

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid AMENDEMENTEN Zitting 2005-2006 13 juni 2006 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 28 februari 2003 betreffende het Vlaamse inburgeringsbeleid AMENDEMENTEN Zie: 850 (2005-2006) Nr. 1: Ontwerp van decreet

Nadere informatie

BELEIDSREGELS WET INBURGERING

BELEIDSREGELS WET INBURGERING Burgemeester en wethouders van de gemeente Wormerland, Gelet op de hoofdstukken 2, 3 en 5 van de Verordening Wet Inburgering Wormerland 2007 besluit: vast te stellen de: BELEIDSREGELS WET INBURGERING Artikel

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet betreffende het Vlaams Pensioenfonds en het publieke pensioenstelsel voor de contractuele personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid en andere besturen DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Bereiken van nieuwkomers via inburgeringcursussen. Dr. Rik Baeten Domus Medica

Bereiken van nieuwkomers via inburgeringcursussen. Dr. Rik Baeten Domus Medica Bereiken van nieuwkomers via inburgeringcursussen Dr. Rik Baeten Domus Medica Risicogroepen ondervaccinatie bron vaccinatiegraadstudies 2005-2008 Kinderen 18 tot 24 maanden Gezinnen met een moeder van

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d ;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d ; besluit van de gemeenteraad voorstelnummer iz-nummer 488542 116 onderwerp Verordening Wet Inburgering Gouda 2007 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 31-01-2007;

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 26 april 2019 betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 26 april 2019 betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de uitvoering van het decreet van 26 april 2019 betreffende een geïntegreerd beleid voor de erkenning van verworven competenties DE VLAAMSE REGERING, Gelet op

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI),

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI), De raad van de gemeente Hengelo gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 maart 2007, gelet op de Wet inburgering (WI), overwegende dat op grond van de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23,

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid Stuk 1762 (2007-2008) Nr. 1 Zitting 2007-2008 24 juni 2008 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid 4441 ECO Stuk 1762 (2007-2008) Nr. 1 2 INHOUD

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op dd mm yyyy;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op dd mm yyyy; Informatief 2009/043 - bijlage Ontwerpbesluit van de Vlaamse Regering houdende de wijze van subsidiëring door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap van de opvang van personen met een handicap

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B - Definitieve goedkeuring

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING. - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B - Definitieve goedkeuring DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de

Nadere informatie

Het Vlaamse inburgeringsbeleid

Het Vlaamse inburgeringsbeleid Het Vlaamse inburgeringsbeleid Informatiebrochure voor gemeenten januari 2009 Inhoud Inleiding...3 1 Samenleven in diversiteit en inburgering...4 2 Het inburgeringstraject...4 2.1 Nederlands als tweede

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 880 (2015-2016) Nr. 3 9 november 2016 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering van

Nadere informatie

VR DOC.0254/1TER

VR DOC.0254/1TER VR 2018 3003 DOC.0254/1TER VR 2018 3003 DOC.0254/1TER DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Eerste

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

VR DOC.0332/2BIS

VR DOC.0332/2BIS VR 2017 3103 DOC.0332/2BIS Voorontwerp van decreet tot oprichting van het Overlegcomité Welzijn, Volksgezondheid en Gezin DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 1 Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

Brussel, 18 februari _Advies_Integratiedecreet. Advies

Brussel, 18 februari _Advies_Integratiedecreet. Advies Brussel, 18 februari 2009 021809_Advies_Integratiedecreet Advies Over het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 april 1998 inzake het Vlaamse beleid ten aanzien van etnisch-culturele

Nadere informatie

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet ( ) Nr maart 2014 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 2413 (2013-2014) Nr. 3 19 maart 2014 (2013-2014) Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 13 juli 2007 houdende bevordering van een meer evenwichtige participatie van vrouwen

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 223.714 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 12 SEPTEMBER 2005 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Sectoraal comité van het Rijksregister

Sectoraal comité van het Rijksregister 1/6 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 40/2007 van 12 december 2007 Betreft: Aanvraag van het Vlaamse Overheid, Agentschap voor Binnenlands Bestuur, Afdeling Beleid Binnenland,

Nadere informatie

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland

Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Voortgangscijfers inburgering Totaal Nederland Nieuwkomers die in Nederland moeten inburgeren zijn verplicht Nederlands te leren en zich te verdiepen in de Nederlandse samenleving, waarden en normen. Ook

Nadere informatie

Advies. betreffende het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid

Advies. betreffende het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid Brussel, 13 maart 2006 130306 Advies inwerkingsbeleid Advies betreffende het voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid Inhoud Inhoud... 2 1.

Nadere informatie

22980 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

22980 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 22980 BELGISCH STAATSBLAD 07.04.2016 MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID [C 2016/35410] 29 JANUARI 2016. Besluit van de Vlaamse Regering houdende de uitvoering van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Hoofdstuk 1. Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 29 augustus 2007, nr. 07.09.11.; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid en 35 van de Wet inburgering;

Nadere informatie

Vlaamse Regering rssjj^f ^^

Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van ISjuli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de decreten

Nadere informatie

Het federaal normatief kader van de controle van de beschikbaarheid, uitgeoefend door de gewesten

Het federaal normatief kader van de controle van de beschikbaarheid, uitgeoefend door de gewesten Het federaal normatief kader van de controle van de beschikbaarheid, uitgeoefend door de gewesten 1 Algemeen Als gevolg van de Zesde Staatshervorming werd de bevoegdheid van de controle van de beschikbaarheid

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Overheid, het Agentschap Binnenlands Bestuur ontvangen op 02/03/2016;

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Overheid, het Agentschap Binnenlands Bestuur ontvangen op 02/03/2016; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 26/2016 van 25 mei 2016 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Overheid, Agentschap voor Binnenlands Bestuur tot uitbreiding van de in diverse beraadslagingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2009, gelet op de Wet inburgering (WI),

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2009, gelet op de Wet inburgering (WI), De raad van de gemeente Hengelo gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2009, gelet op de Wet inburgering (WI), overwegende dat op grond van de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23,

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen (B.S. 10.11.2003) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 207 208 34 584 Wijziging van de Wet inburgering en enkele andere wetten in verband met het toevoegen van het onderdeel participatieverklaring aan het inburgeringsexamen

Nadere informatie

De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking CVDR Officiële uitgave van Blaricum. Nr. CVDR77510_1 29 januari 2019 Verordening Wet inburgering 2010 De gemeenteraad stelt de volgende regeling vast: Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking

Nadere informatie

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B

Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B Ontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse Rand, Toerisme

Nadere informatie

Algemene toelichting Regels over de informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen

Algemene toelichting Regels over de informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen Algemene toelichting De Wet inburgering (WI) treedt op 1 januari 2007 in werking en komt in de plaats van de Wet Inburgering Nieuwkomers (WIN) en de verschillende oudkomersregelingen. De WI regelt de inburgeringsplicht

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/10/056 BERAADSLAGING NR 10/029 VAN 4 MEI 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid. Amendementen ( ) Nr. 7 7 mei 2013 ( )

Ontwerp van decreet. betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid. Amendementen ( ) Nr. 7 7 mei 2013 ( ) stuk ingediend op 1867 (2012-2013) Nr. 7 7 mei 2013 (2012-2013) Ontwerp van decreet betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid Amendementen Stukken in het dossier: 1867 (2012-2013) Nr. 1:

Nadere informatie

Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen:

Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen: Bijlage 1 Wat is inburgeren? Doel van de Wet inburgering is ervoor te zorgen dat vreemdelingen die zich in Nederland vestigen: * Nederlands kunnen spreken, verstaan, lezen en schrijven * leren hoe de Nederlandse

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 8 juli 2016; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vaststelling van de procedure en de voorwaarden volgens welke het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap bijzondere subsidies kan verlenen DE VLAAMSE

Nadere informatie

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP "INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE"

TITEL I OPRICHTING VAN EEN INTERN VERZELFSTANDIGD AGENTSCHAP INTERNE AUDIT VAN DE VLAAMSE ADMINISTRATIE Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap Interne Audit van de Vlaamse Administratie en tot omvorming van het auditcomité van de Vlaamse Gemeenschap tot het

Nadere informatie

nieuwkoop Giiolfl' Verordening Wet Inburgering Gemeente Nieuwkoop 2012

nieuwkoop Giiolfl' Verordening Wet Inburgering Gemeente Nieuwkoop 2012 nieuwkoop Giiolfl' Verordening Wet Inburgering Gemeente Nieuwkoop 2012 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 4 Begripsomschrijvingen en informatieverstrekking 4 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 4 Artikel 2 Nadere regels

Nadere informatie

Agendanr. : 8 Voorstelnr. : 2007-024 Onderwerp : Invoering Wet Inburgering. Aan de Raad, Heerhugowaard, 30 januari 2007.

Agendanr. : 8 Voorstelnr. : 2007-024 Onderwerp : Invoering Wet Inburgering. Aan de Raad, Heerhugowaard, 30 januari 2007. Agendanr. : 8 Voorstelnr. : 2007-024 Onderwerp : Invoering Wet Inburgering Aan de Raad, Heerhugowaard, 30 januari 2007 Beknopt voorstel In het nieuwe inburgeringsstelsel worden zowel nieuw- al oudkomers

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 februari 2007, nummer 2007/15,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 februari 2007, nummer 2007/15, Raadsbesluit Steenwijk, 6 maart 2007 Nummer: 2007/15 Onderwerp: Vaststellen van de Verordening inburgering Steenwijkerland De raad van de gemeente Steenwijkerland; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 25 juni 2007;

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid van 25 juni 2007; SCSZ/07/122 1 BERAADSLAGING NR. 07/036 VAN 2 OKTOBER 2007 MET BETREKKING TOT MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE, ARMOEDEBESTRIJDING

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/094 BERAADSLAGING NR 09/052 VAN 1 SEPTEMBER 2009 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG TOT DE KRUISPUNTBANKREGISTERS

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING

MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN DECREET HOUDENDE INSTEMMING MET HET SAMENWERKINGSAKKOORD VAN XXX TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, DE FRANSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE BETREFFENDE HET

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15700 21 maart 2018 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 13 maart 2018, nr. 2018-0000037011,

Nadere informatie

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars De raad van de gemeente Maasdriel, gelezen het voorstel van het college; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, 24a, vijfde lid, 24f en 35 van de Wet inburgering en artikel 4.27, derde

Nadere informatie

VERORDENING WET INBURGERING

VERORDENING WET INBURGERING Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 mei 2010; Overwegende dat de raad bij verordening regels dient te stellen over de informatieverstrekking door de gemeente aan

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 199.609 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 26 MEI 2003 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Verordening inburgering Drechtsteden

Verordening inburgering Drechtsteden Verordening inburgering Drechtsteden De Drechtraad; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, en 35 van de Wet inburgering; gelezen het voorstel van de Bestuurscommissie Sociale Dienst Drechtsteden

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 houdende de organisatie van pleegzorg;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 houdende de organisatie van pleegzorg; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 november 2013 houdende de organisatie van pleegzorg DE VLAAMSE REGERING, Gelet

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de VDABopleiding tot verzorgende en zorgkundige

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de VDABopleiding tot verzorgende en zorgkundige Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de VDABopleiding tot verzorgende en zorgkundige DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het publiekrechtelijk vormgegeven

Nadere informatie

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI.

De gemeente heeft een aantal taken binnen de uitvoering van de WI. BELEIDSNOTITIE EN BELEIDSREGELS WET INBURGERING INLEIDING Sinds 1 januari 2007 is de Wet Inburgering (hierna te noemen: WI) van kracht. Op grond van deze wet is er een algemene inburgeringsplicht voor

Nadere informatie

Intake bij atlas trefdag NT2

Intake bij atlas trefdag NT2 Intake bij atlas trefdag NT2 Nieuwe organisatie Atlas Bij Atlas, integratie& inburgering Antwerpen kan je terecht voor: inburgeringstrajecten en informatie over Nederlands leren en oefenen ondersteuning

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 december 2011 houdende de organisatie van het toezicht, vermeld in artikel 29bis van de Vlaamse Wooncode

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 december 2011 houdende de organisatie van het toezicht, vermeld in artikel 29bis van de Vlaamse Wooncode 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 23 december 2011 houdende de organisatie van het toezicht, vermeld in artikel 29bis van de Vlaamse Wooncode Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. In dit besluit

Nadere informatie

VR DOC.0797/1

VR DOC.0797/1 VR 2019 2405 DOC.0797/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Samenwerkingsakkoord tussen de Federale staat, het Waals Gewest, het

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 20 april 2016 Betreft Voortgang inburgering

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 20 april 2016 Betreft Voortgang inburgering > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333 44 44 F 070

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet-

1 er wordt een punt 2 /1 ingevoegd, dat luidt als volgt: 2 /1 budget voor niet-rechtstreeks toegankelijke zorg en ondersteuning: een budget voor niet- Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2010 houdende de uitvoering van het decreet van 30 maart 1999 houdende de organisatie van de zorgverzekering,

Nadere informatie

Dienst Diversiteit Een kennismaking

Dienst Diversiteit Een kennismaking Dienst Diversiteit Een kennismaking Dienst Diversiteit INHOUD 1. Voorstelling dienst Diversiteit 2. Doelstellingen en acties 3. Van diversiteit naar gezondheid Voorstelling dienst Diversiteit Huidig organogram

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), ontvangen op 18/11/2014;

Gelet op de aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), ontvangen op 18/11/2014; 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 03/2015 van 21 januari 2015 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) tot uitbreiding van

Nadere informatie

Stuk 1328 ( ) Nr. 1. Zitting februari 1999 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1328 ( ) Nr. 1. Zitting februari 1999 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1328 (1998-1999) Nr. 1 Zitting 1998-1999 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 7 november 1990 houdende vaststelling van het wapen, de vlag, het volkslied en de feestdag

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelstel ter uitvoering van titel

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang

Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang Besluit van de Vlaamse Regering van 22 februari 2019 (BS ) houdende de toekenning van een subsidie aan pools gezinsopvang Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars

Artikel 2 De informatieverstrekking aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars De raad van de gemeente Maasdriel, gelezen het voorstel van het college; gelet op de artikelen 8, 19, vijfde lid, 23, derde lid, 24a, vijfde lid, 24f en 35 van de Wet inburgering en artikel 4.27, derde

Nadere informatie