De ID-dag. 19 mei Een Inspiratie-Doedag over empowerment in huisvesting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ID-dag. 19 mei 2015. Een Inspiratie-Doedag over empowerment in huisvesting"

Transcriptie

1 De ID-dag 19 mei 2015 Een Inspiratie-Doedag over empowerment in huisvesting

2 Dagprogramma

3 Meewerkende organisaties Atelier Caricole Atelier Caricole is een groep mensen die dakloos zijn of het geweest zijn en die samen willen opkomen voor het recht op wonen. Ze komen wekelijks samen om uit te wisselen, voorstellen te ontwikkelen, acties voor te bereiden enz. Caricole op de ID-dag Op de ID-dag word je zelf een deelnemer van het atelier. Momenteel wordt er in de groep veel nagedacht over het recht op de stad. Daklozen worden zoveel mogelijk geweerd uit het straatbeeld en voelen zich ongewenst. Met dat thema gaat de groep aan de slag. Caricole maakt samen met jou een reuzengrote dakloze, die later echt gebruikt zal worden voor een actie in de openbare ruimte. Tijdens het knutselen discussiëren we over dakloosheid, de beeldvorming en stereotypen, de plaats die daklozen innemen in de stad Aantal personen? Ongelimiteerd Wanneer? Doorlopend Leeggoed op de ID-dag Aan de hand van enkele problemen die we dagelijks tegenkomen nodigen we jullie uit om een rol op te nemen in een imaginaire bewonersvergadering. Op welke manier organiseren we solidariteit? Hoe gaan we om met conflicten? Op welke manier komen beslissingen tot stand? Hoe verhouden de individuele belangen zich ten opzichte van het gezamenlijke collectieve belang? Leeggoed Het collectief leeggoed woont samen in 7 leegstaande woningen van de Elsense Haard. Het collectief is superdivers, het enige dat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze niet terecht kunnen op de reguliere huisvestingsmarkt. De bewoners worden ondersteund door Jes, Pigment, Chez Nous en Samenlevingsopbouw Brussel. Toch worden ze uitgedaagd om zo veel als mogelijk taken op te nemen in het project. Renoveren, onderhandelen met de huisvestingsmaatschappij, nieuwe kandidaten kiezen, ook de regels van het samenleven worden door hen bepaald. Aantal personen? Max. 15 Wanneer? 11u30/13u30/15u30 (1 uur) Wist je dat? De organisatie van de ID-dag in handen ligt van medewerksters (en een stagiaire) bij deze twee projecten van Samenlevingsopbouw Brussel?

4 Woonwinkel Kuregem Samenlevingsopbouw Brussel heeft in Kuregem de Woonwinkel opgericht. Deze dienstverlening wil op een laagdrempelige manier kwetsbare bewoners van de buurt versterken op vlak van hun woonsituatie. Dit doen ze door een luisterend oor te bieden aan bewoners met verscheidene vragen rond het woonbeleid, klusjes in huis, problemen met de verhuurder... Ook geven ze gratis vormingen rond allerlei thema s die te maken hebben met de fysieke staat van een woning of energieverbruik. Verder geven ze advies, spelen ze een doorverwijzingsrol en werken ze op maat van de bewoners. Woonwinkel op de ID-dag De Woonwinkel geeft regelmatig technische ateliers aan de buurtbewoners. Kom zelf een atelier bijwonen en ontdek aan den lijve hoe dit empowerend kan werken! Op de ID-dag worden de mysteries van de elektrische installatie uit de doeken gedaan. Aantal personen? Max. 14 Wanneer? 12u/14u30 (1 uur) La Strada La Strada is het steunpunt voor de thuislozenzorg in Brussel, opgericht door het Verenigd College van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om een betere samenhang tussen de verschillende diensten binnen de sector te verzekeren en de afstemming met andere sectoren te bewerkstelligen. Het steunpunt ondersteunt ook de praktijk van het werkveld. La Strada op de ID-dag De Spreekruimtes (Espaces de Parole) zijn open bijeenkomsten voor iedereen uit de dak- en thuislozensector in Brussel. Ze geven kans tot een dialoog tussen personen in moeilijke situaties, gebruikers van hulpverleningsdiensten, sociaal werkers, studenten, sympathisanten... Het open karakter van elke Spreekruimte staat centraal. De professionelen, militanten, sympathisanten, spelers uit het middenveld of de politiek zijn aanwezig om te luisteren, in dialoog te gaan en op een andere manier te begrijpen dan uit onderzoeks- of hulpverleningsrapporten. Let wel: de Spreekruimte vervangt deze zeker niet! De bijeenkomsten vinden plaats "daar waar de mensen leven", in de hulpverleningsdiensten voor daken thuislozen: dag- of nachtopvangplaatsen, onthaalhuizen, het station... Het gaat niet zozeer om het huren van een lokaal als om een beroep te doen op de diensten en teams die het hele jaar door mensen in moeilijkheden ontvangen en samen met hen verschillende thema's te bespreken. Op de ID-dag vinden twee workshops plaats over twee specifieke onderdelen van de Spreekruimtes: Thema 1: het gebruik van een camera en de invloed van "nieuwsgierige indringers". Thema 2: de Spreekruimte: eerder een collectieve stem dan zichzelf blootgeven. Aantal personen? Max. 25 Wanneer? 12u/14u (1 uur)

5 Open Deur op de ID-dag Sinds twee jaar organiseert Open Deur wekelijks een huisvestingsatelier om hun inwoonsters te helpen een woning te vinden. Het atelier bestaat uit twee delen: een deel waarin gezocht wordt naar een woning en in het andere deel praat de groep over een bepaald thema binnen de huisvesting. De workshops op de ID-dag focussen op dit tweede deel. Hoe kan u zelf een huisvestingsatelier organiseren? Hoe draagt zo'n atelier bij tot de empowerment van de deelnemers? Er zullen drie thema's besproken worden: EERSTE ATELIER Telefoontraining: hoe reageer je per telefoon op een advertentie? Hoe zorg je dat je goed overkomt bij de eigenaar van een woning? TWEEDE ATELIER Het huisbezoek: waar moet je op letten? DERDE ATELIER Energieverbruik: Hoe kun je het verminderen? Aantal personen? Max. 12 Wanneer? 11u30/13u30/15u30 (1 uur) Buurtwinkel Anneessens De Buurtwinkel is een laagdrempelig geïntegreerd wijkcentrum, dat bestaat uit een divers en op elkaar afgestemd pakket aan deelwerkingen. We werken op de verschillende beleidsdomeinen welzijn, gezondheid, onderwijs, opleiding, tewerkstelling en cultuur. Armoedebestrijding is één van de belangrijkste opdrachten van De Buurtwinkel vzw. Hierbinnen kunnen we de Vereniging Waar Armen Het Woord Nemen situeren. ( Open Deur Open Deur of Porte Ouverte is een onthaalhuis voor vrouwen en kinderen. Communa Communa is een vereniging zonder winstoogmerk die ernaar streeft het vinden van een woonst in Brussel te vergemakkelijken voor jongeren, artiesten en kwetsbare groepen. De organisatie wil concrete antwoorden bieden voor de frappante huisvestingscrisis in onze hoofdstad en strijdt actief tegen de leegstand. Ze pleiten er ook voor dat het leven in gemeenschap (terug) mogelijk wordt binnen onze individualistische samenleving. Communa verwezenlijkte al verschillende legale bezettingen van leegstaande gebouwen en vormde deze tijdelijk om tot leefruimtes en socio-culturele centra. ( Communa op de ID-dag Welkom op de kraakpermanentie! Aantal personen? Max. 25 Wanneer? 12u/15u30 (1 uur) Buurtwinkel op de ID-dag De actie- en discussiegroep huisvesting van de Buurtwinkel heeft in 2012 via de Can Do -methode op een participatieve manier het thema huisvesting gekozen als prioriteit. Als jullie deze methode zelf willen ontdekken, kom dan een kijkje nemen! Sinds 2012 is de actie- en discussiegroep geëvolueerd tot een hechtere groep die een samenwerkingspartner heeft gevonden in de groep Alarm van Buurthuis Bonnevie. Samen hebben zij de Parti Rêve du Logement opgericht. Hierover ook een woordje uitleg. Aantal personen? Max. 10 Wanneer? 13u/14u30/16u(30 min.)

6 Flora op de ID-dag Van Ik naar Wij is een uitdagende methodiek om groepen warm te maken voor burgerparticipatie. Nieuw is dat de focus niet ligt op het informeren van burgers, maar op het creëren van structuren die mensen als burger zichtbaar maken en serieus nemen. De methodiek reikt begeleiders van groepen behalve een frisse kijk op burgerparticipatie ook een rijk gedocumenteerd vormingstraject aan om deze visie in de praktijk te brengen. Aantal personen? Ongelimiteerd Wanneer? 15u/16u (30 min.) Flora Flora vzw is een federaal expertisenetwerk dat ondersteuning biedt aan sociale innovatie zoals die vorm krijgt in maatschappelijke organisaties. Zij ontwikkelt expertise rond thema s op het snijvlak van gelijke kansen, solidaire economie en duurzaamheid. Daarin komen telkens zowel de levenservaring van de doelgroep en de inzichten van organisaties als wetenschappelijke analyses aan bod. ( Rimo op de ID-dag Met het project Woonwagenwerk in Limburg, ijvert Rimo Limburg met de Limburgse Voyageurs voor extra standplaatsen voor woonwagenbewners. Hiervoor gaan de woonwagenbewoners enerzijds gesprekken aan met het beleid (op de verschillende niveaus), en anderzijds proberen ze het negatieve beeld dat burgers over hen hebben aan te pakken door met hen in gesprek te gaan. Hoe de woonwagenbewoners dit concreet aanpakken, dat kom je te weten tijdens deze workshop. Rimo Limburg Rimo Limburg is de organisatie voor samenlevingsopbouw binnen de provincie Limburg. Binnen het Rimo zijn verschillende projecten lopende, waaronder het project Woonwagenwerk in Limburg, dat op de ID-dag wordt voorgesteld. Aantal personen? Max. 25 Wanneer? 12u30/14u30/15u30 (30 min.)

7 Les Gazelles de Bruxelles Les gazelles op de ID-dag Trek je loopschoenen aan en ervaar met 'Les Gazelles de Bruxelles' wat joggen kan doen voor je lichaam en geest! Tijdens een kort rondje in de buurt leggen we je alles uit over onze methode. Aantal personen? Max. 15 Wanneer? 13u/15u (1 uur) DoucheFLUX DoucheFLUX is een ambitieus project dat zich richt tot mensen in armoede in Brussel, met of zonder dak boven hun hoofd, met of zonder papieren, van Brussel of van elders. DoucheFLUX biedt diensten en activiteiten aan die energie, waardigheid en zelfvertrouwen geven. DoucheFLUX is een privé-initiatief dat zowel een beroep doet op de vrijgevigheid van particulieren, verenigingen, bedrijven als publieke overheden en werkt in overleg met de Brusselse armoede- en daklozensector. Les Gazelles de Bruxelles is een nieuwe sociosportieve organisatie die via joggen mensen in armoede versterkt. Met wekelijkse looptrainingen verbeteren we de eigenwaarde, het lichaamsbeeld en het zelfvertrouwen van onze deelnemers. Door te joggen willen we de sociale mobiliteit van kwetsbare groepen vergroten. Les Gazelles is ontstaan vanuit de buik van enkele Brusselse organisaties die werken rond thema s als kansarmoede, migratie, inburgering en sport. Door een samenloop van omstandigheden kwamen vijf enthousiaste medewerkers elkaar tegen die joggen wilden uitproberen als methodiek om (kans)armoede te bestrijden. En het werkte. Iedereen die geen of moeilijk toegang heeft tot sport behoort tot onze doelgroep: mensen in armoede, nieuwkomers, mensen zonder papieren,... Les Gazelles de Bruxelles geeft hen de kans wekelijks aan jogtrainingen deel te nemen om hierdoor zowel fysiek als mentaal sterker te worden. Les Gazelles beoogt een sociale en culturele mix waarbij er door sport ontmoeting en uitwisseling ontstaat. Op die manier bouwen we tijdens het joggen bruggen tussen kansarmen en kansrijken. DoucheFLUX op de ID-dag Maak kennis met de werking en activiteiten van DoucheFLUX! Aantal personen? Max. 15 Wanneer? 12u30/14u30 (1 uur)

8 Buurthuis Bonnevie Vzw Buurthuis Bonnevie ijvert voor een leefbare buurt Molenbeek-centrum, in een duurzame en rechtvaardige wereld, samen en in betrokkenheid met de bewoners door het uitbouwen van een geïntegreerde wijkwerking. Bonnevie op de ID-dag Leer de groep Ambapa kennen! Aantal personen? Max. 25 Wanneer? 11u30/13u30/15u (30 min.) ( SN op de ID-dag 1. Werken met dak- en thuislozen: vanuit de ervaring van het bouwen van mobiele leefruimtes en de gemeenschappelijke tuin van het Verzet. Aantal personen? Max. 20 Wanneer? 11u30/13u30 (1 uur) 2. Collectief Droit Au logement (Recht op Wonen): vanuit individuele situaties van huurders, collectieve antwoorden vormen (bijeenkomsten, groepswerk, afgevaardigden, acties... ). Aantal personen? Max. 15 Wanneer? 13u/15u30 (1 uur) Solidarités Nouvelles Solidarités Nouvelles asbl is een organisatie voor levenslang leren en de promotie van huisvesting, gevestigd in Charleroi en actief in verschillende Waalse gemeenschappen. De organisatie werkt met bewoners van sociale woningen, huurders van privéwoningen, dak- en thuislozen en woonwagenbewoners. Ze ontwikkelt haar acties zoals een "vakbond van huurders" en streeft ernaar dat de bewoners beter hun rechten leren kennen en dat ze zich collectief organiseren en mobiliseren om die rechten te verdedigen, acties te houden en zich als burger te laten horen. Theoretisch kader empowerment Op de ID-dag De sector samenlevingsopbouw heeft een theoretisch kader over empowerment opgesteld. Dit wordt uit de doeken gedaan door Katleen Van Lerberghe, stafmedewerkster bij Samenlevingsopbouw Brussel, met een duidelijke link naar de praktijk. Aantal personen? Ongelimiteerd Wanneer? Nederlandstalig: 12u30/15u30, Franstalig: 11u30/14u (30 min.)

9 Locatie Toestand Toestand is een vzw die zich bezighoudt met de reactivering van leegstaande of vergeten gebouwen, terreinen en (publieke) ruimtes door middel van tijdelijke en autonome socio-culturele centra. Cruciaal daarbij zijn dialoog, creatie, autonomie en actie. De ID-dag zal plaatsvinden in een van hun projecten: Allee du Kaai, in de Brusselse kanaalzone. Toestand beheert de site tot haar heraanleg als park. Allee du Kaai is een spontane actiezone voor de mens en zijn vriend uit de buurt en de stad. Het project staat open voor participatieve, sportieve, creatieve, constructieve en allerhande interessante initiatieven. Kom er sporten, spelen, bouwen, chillen of meer. ( en Waar? Adres: Havenlaan 53, 1000 Brussel Vlakbij het station Brussel-Noord en de metrohalte Yser.

10 Voor een rammelende maag... Gedurende de hele dag bemant Toestand de bar. Daar kunnen aan democratische prijzen verschillende dranken aangekocht worden (koffie, thee, cola ). Tussen 12u en 14u wordt een open buffet voorzien. Er is dus geen vast moment voor het middagmaal. Iedere deelnemer kiest zelf of en wanneer hij of zij van het buffet gebruik maakt. Deze maaltijd wordt voorzien door Collectactif. Het is uiteraard ook mogelijk om een eigen lunchpakket mee te nemen. Collectactif Collectactif bestaat uit een groep personen van verschillende culturen, verenigd door gemeenschappelijke doelen: Een horizontale structuur van solidariteit vestigen Hergebruiken, delen en transformeren van materiaal en voedsel Strijden tegen de voedselverspilling door voedsel te benutten die eetbaar blijven, maar zouden weggegooid worden Menu Open buffet tussen 12u en 14u. Vrije bijdrage. Vegetarisch buffet op basis van linzen, met groenten.

11

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Trefdag vermaatschappelijking en wonen Wonen op Maat: algemeen Samenlevingsopbouw ontwikkelt kleinschalige, innovatieve en/of collectieve woonvormen op maat van kwetsbare

Nadere informatie

Leeggoed. een solidair en collectief woonproject in leegstaande woningen

Leeggoed. een solidair en collectief woonproject in leegstaande woningen Leeggoed een solidair en collectief woonproject in leegstaande woningen Wat is Leeggoed Leeggoed is een solidair woonproject in leegstaande sociale woningen in Elsene. Een collectief van 13 volwassenen

Nadere informatie

Wonen op maat Samenlevingsopbouw

Wonen op maat Samenlevingsopbouw 6 december 2018 Woondag VVSG Leegstaand patrimonium inzetten voor (tijdelijke) woonoplossingen Wonen op maat Samenlevingsopbouw Wonen op maat Samenlevingsopbouw Wonen op maat Verschillende projecten, gelijke

Nadere informatie

De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014. Henry Devondel Cleo Swinnen

De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014. Henry Devondel Cleo Swinnen De energiedimensie in het werk van het Netwerk Wonen BRUFoDébat 19/06/2014 Henry Devondel Cleo Swinnen INHOUD [1] Historiek van het Netwerk Wonen [2] Huidige samenstelling [3] Belangrijkste activiteiten

Nadere informatie

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan

Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool. Metropolitan Uw netwerk voor succesvol ondernemen in de Brusselse metropool Metropolitan Voka Metropolitan bouwt aan de Brusselse metropool Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bundelt zijn werking in de Brusselse

Nadere informatie

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg?

2. Visie; waar gaan we voor, wat willen we bereiken en langs welke weg? Missie, visie en strategie Straat Consulaat Den Haag anno 2019 Wij zijn ervan overtuigd dat mensen gelijkwaardig zijn en dat alle mensen recht hebben op waardigheid, wonen, voeding, kleding, goede zorg

Nadere informatie

Buurtwandeling Oud- Molenbeek

Buurtwandeling Oud- Molenbeek Buurtwandeling Oud- Molenbeek Inhoud BUURTWANDELING PARTNERS Erasmushogeschool Brussel... 3 Lasso... 3 JES... 4 Jongeren uit de buurt... 5 Nabil... 5 Kalifa... 5 Buurtorganisaties... 6 Smoners vzw... 6

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Samenlevingsopbouw In beeld. De praktijk van de kust tot Limburg. SLOvl_DVD_Inleg.indd :26:21

Samenlevingsopbouw In beeld. De praktijk van de kust tot Limburg. SLOvl_DVD_Inleg.indd :26:21 Samenlevingsopbouw In beeld De praktijk van de kust tot Limburg SLOvl_DVD_Inleg.indd 1 13-02-2009 13:26:21 DVD 1 ALGEMEEN MENU 1. Kansen creëren, grondrechten garanderen (21 ) Een algemene kennismaking

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

De private partner: de CVBA SO EMMA

De private partner: de CVBA SO EMMA PERSMEDEDELING Een eerste publiek-privaat partnerschap in het kader van het Gewestelijk Huisvestingsplan maakt de creatie mogelijk van 15 woningen met een gemeenschappelijke zone en een centrum voor dagontmoetingen

Nadere informatie

Intergenerationeel wonen

Intergenerationeel wonen Intergenerationeel wonen Een Sociaal Verhuurkantoor verhuurt betaalbare en kwaliteitsvolle woningen aan gezinnen met een laag inkomen. Behalve het inkomen zijn er nog een aantal andere hindernissen die

Nadere informatie

Kindvriendelijk wonen. Genk

Kindvriendelijk wonen. Genk Kindvriendelijk wonen Genk 20.03.2018 1 VOORSTELLING WOONZO Woonzo is 1 van de 9 Limburgse sociale huisvestingsmaatschappijen en werd opgericht in 1922. Woonzo is actief in vijf gemeenten: Tongeren, Borgloon,

Nadere informatie

Oproep tot vrijwilligers

Oproep tot vrijwilligers Oproep tot vrijwilligers DoucheFLUX vzw stelt zinvolle activiteiten voor om de armen vooruit te helpen als een werkelijk maatschappelijke partij, om hen een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice

Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Taskforce Vluchtelingen bekroond als URBACT Good Practice Vandaag bekroont het Europese City Festival in Tallin (Estland) de Taskforce Vluchtelingen van de Stad Gent met het URBACT Good Practice-label.

Nadere informatie

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september

Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen. Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september Laagdrempelige verenigingen: omgaan met mensen uit kansengroepen Workshop Roeselare stadhuis donderdag 10 september www.demos.be Tatjana van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sport Ondersteuning

Nadere informatie

Praten met het Brussels Woonbeleid

Praten met het Brussels Woonbeleid Praten met het Brussels Woonbeleid Een netwerk in actie! Vanaf september 09 is Christos Doulkeridis de nieuwe Brusselse staatsecretaris voor Huisvesting. Een ambitieus regeerakkoord werd opgesteld. Pure

Nadere informatie

tekst voor voorbereiding forum visie

tekst voor voorbereiding forum visie + Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Sociaal leegstandsbeheer voor nieuwe noden en behoeften in de superdiverse stad

Sociaal leegstandsbeheer voor nieuwe noden en behoeften in de superdiverse stad Sociaal leegstandsbeheer voor nieuwe noden en behoeften in de superdiverse stad Dr. Pascal Debruyne Beleidsmedewerker Vluchtelingenwerk Vlaanderen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN De stad verandert: superdiversiteit

Nadere informatie

Werken aan een wijk waar iedereen zich beter voelt

Werken aan een wijk waar iedereen zich beter voelt Werken aan een wijk waar iedereen zich beter voelt Dr Louis Ferrant WGC Medikuregem Universiteit Antwerpen Kuregem Enkele cijfers Totale bevolking Anderlecht : 116.332 (2015) Kuregem : 27.915 (+ 10-15

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten?

Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Hoe kan je kwetsbare groepen betrekken bij participatieve projecten? Studiedag Versterk je buurt of dorp door participatie 8 maart 2017 Katelijn Van Horebeek Beleidsmedewerker Gelijke kansen en sociale

Nadere informatie

Community Land Trust Gent

Community Land Trust Gent Community Land Trust Gent Hoe kan iemand de lucht of het land kopen? Het idee is vreemd voor ons. Als wij de frisheid van de lucht en de sprankeling van het water niet bezitten, hoe kan iemand ze dan van

Nadere informatie

Samen. tegen. armoede

Samen. tegen. armoede Samen tegen armoede projectenoproep 2011 Welzijnszorg vzw - Lisa Van Damme Welzijnszorg vzw steunt jaarlijks meer dan 150 projecten van organisaties die zich inzetten in de strijd tegen armoede en sociale

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Wanneer? Wie? Contactpersoon

Wanneer? Wie? Contactpersoon Doelstellingen armoedeforum Het biedt een overlegplatform aan partners die werken rond armoede. Het coördineert de verschillende verenigingen en diensten die aan armoedebestrijding werken. Het vormt een

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Toegankelijkheid huurdersbonden volgens verenigingen waar armen het woord nemen mei 2015

Toegankelijkheid huurdersbonden volgens verenigingen waar armen het woord nemen mei 2015 Netwerk tegen Armoede Vooruitgangstraat 323 bus 6-1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@netwerktegenarmoede.be / www.netwerktegenarmoede.be Toegankelijkheid huurdersbonden volgens

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Krijtlijnen voor Bond zonder Naam

Krijtlijnen voor Bond zonder Naam Krijtlijnen voor Bond zonder Naam Het voorbije jaar dachten we grondig na waar we de komende vijf jaar met het socio-culturele werk binnen Bond zonder Naam op willen inzetten. We luisterden daarvoor naar

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren

Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Lokaal jeugdbeleid en maatschappelijk kwetsbaren Inleiding voor lokale beleidsverantwoordelijken Brussel, 1 april 2010 maatschappelijk kwetsbaar? Onderzoek Lode Walgrave en Nicole Vettenburg (KU Leuven)

Nadere informatie

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw Werk van iedereen Democratisering en vredesopbouw Foto: Rebke Klokke Werk van Gladys Haar man werd vermoord. Haar broer ontvoerd. En zelf raakte Gladys getraumatiseerd door wat ze meemaakte tijdens de

Nadere informatie

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015

Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Welzijnsschakel INTEGRAAL vzw Rozendal 5 8000 Brugge Beste wensen voor een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar 2015 Kansen bieden aan (kans)arme personen: - tot ontmoeting en het verwerven van eigenwaarde

Nadere informatie

GELIJKE KANSEN IN BELGIË

GELIJKE KANSEN IN BELGIË GELIJKE KANSEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. EEN WOORDJE UITLEG Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot een democratie

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II

maatschappijwetenschappen pilot havo 2015-II Opgave 2 De digitale stedeling Bij deze opgave horen de teksten 2 en 3. Inleiding Gebruik van sociale media vormt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Sociale media zijn toepassingen

Nadere informatie

STERK IN JE WERK. Het leer- en ontwikkeltraject dat zorgt voor energieke medewerkers in een eigentijdse organisatiecultuur

STERK IN JE WERK. Het leer- en ontwikkeltraject dat zorgt voor energieke medewerkers in een eigentijdse organisatiecultuur STERK IN JE WERK Het leer- en ontwikkeltraject dat zorgt voor energieke medewerkers in een eigentijdse organisatiecultuur ONLINE ONDERSTEUNING Wij adviseren organisaties om Sterk in je Werk te laten ondersteunen

Nadere informatie

De krachtgerichte methodiek

De krachtgerichte methodiek Het Centrum Voor Dienstverlening is u graag van dienst met: De krachtgerichte methodiek Informatie voor samenwerkingspartners van het CVD Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening

Nadere informatie

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid 137 2. Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen

Nadere informatie

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding

Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding 1 Basisschakelmethodiek, een opstap in de armoedebestrijding Herman Baert Annelies Droogmans Lieve Polfliet 2 Bij het geheel of gedeeltelijk gebruik van deze power point, dienen de auteursrechten op de

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING LOKAAL WOONBELEID CLUSTER IZEGEM (Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Oostrozebeke)

INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING LOKAAL WOONBELEID CLUSTER IZEGEM (Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Oostrozebeke) INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING LOKAAL WOONBELEID CLUSTER IZEGEM (Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Oostrozebeke) 1. UITGANGSPUNTEN VAN DE INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING LOKAAL WOONBELEID, CLUSTER Izegem.

Nadere informatie

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid

Bijlage Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Bijlage 2 253 Bijlage 2 Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat, de Gemeenschappen en de Gewesten betreffende de bestendiging van het armoedebeleid Het Samenwerkingsakkoord tussen de federale Staat,

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer

samen 4 Ed. Geraardsbergen oost-vlaanderen toekomst geven aan lijstnummer samen toekomst geven aan oost-vlaanderen lijstnummer 4 Ed. Geraardsbergen lijsttrekker Onderwijs, welzijn, cultuur en ontspanning: dat zijn mijn prioriteiten. Ik zet mij in voor onderwijs: niet alleen

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw

Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Medewerker Ontmoetingshuis De Moazoart vzw Vacature Maart 2015 De Moazoart biedt een onderkomen aan organisaties die werken met maatschappelijk kwetsbare groepen en creeërt ruimte voor ontmoeting, vorming,

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen

Maatschappelijke kwetsbaarheid. Deskundige en onafhankelijke ondersteuning. Gemeenschappelijke problemen M I S S I E 'Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden.' Mensen hebben recht op werk, sociale bescherming, behoorlijke huisvesting, een gezond leefmilieu, op culturele en maatschappelijke ontplooiing.

Nadere informatie

Peuterspeelpunten Turnhout

Peuterspeelpunten Turnhout Peuterspeelpunten Turnhout Een plaats voor ontmoeting Bruggen bouwen naar maatschappelijke deelname Open en laagdrempelig aanbod voor ouders en opvoeders en jongste kinderen Samen spelen kan je leren Algemene

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Voorstel tot aanbevelingen van VIVAS I. Inleiding...2 II. Het erkenningsbesluit en bewonersparticipatie...2 1 Prestatiebeoordeling

Nadere informatie

Les 5: Sociaal ondernemen

Les 5: Sociaal ondernemen Les 5: Sociaal ondernemen praktisch theoretisch Vakken Nederlands, Moraalleer, Cultuurwetenschappen, Economie, Godsdienst, Maatschappelijke Vorming, Project Algemene Vakken. Doelstellingen en eindtermen

Nadere informatie

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving

Kenningsmakingsdag SV-CIBO 20 december 2014. Jaarplan 2015. Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Jaarplan 2015 Vluchtelingen en nieuwkomers de weg wijzen in de Belgische samenleving Inhoudsopgave Inleiding Wie? Wat? Waarom? Programma 2015 Welke activiteiten plannen we volgend jaar? Sport en cultuur

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

Geachte Dames en Heren,

Geachte Dames en Heren, Trefdag 'Patiënt en professional, samen sterker' UZ Gent 1 december 2016 19u Bijdrage gedeputeerde Couckuyt, met als titel: Vermaatschappelijking van zorg: het belang van zelfzorg en gebruikersparticipatie

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Sessie 12. Tijdelijk gebruik van ruimte

Sessie 12. Tijdelijk gebruik van ruimte Sessie 12 Tijdelijk gebruik van ruimte TIJDELIJK GEBRUIK VAN RUIMTE Raf Verbruggen, De Ambrassade ISB-congres, 22 maart 2017 TIJDELIJK GEBRUIK VAN RUIMTE Korte voorstelling project ruimte delen is ruimte

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN MEI /008 Proefproject Housing First 05/2013

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN MEI /008 Proefproject Housing First 05/2013 BULLETIN 5 VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN MEI 2013 2013/008 Proefproject Housing First 05/2013 2013/008 Proefproject Housing First De heer Pascal Verbeke, OCMW-raadslid Onlangs werd

Nadere informatie

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils www.bilzen.be AMBASSADEURS Senioren die zich op de één of andere manier verdienstelijk willen maken in de maatschappij, moeten hiervoor alle

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden

Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Bruggenbouwers Linko ping, Zweden Het Bruggenbouwers project wordt in de Zweedse stad Linköping aangeboden en is één van de succesvolle onderdelen van een groter project in die regio. Dit project is opgezet

Nadere informatie

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien...

BIJ. Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... 4 PIJLERS PRAKTIJK ACHTERGROND WIE ZIJN WIJ Waar het economische en het sociale met elkaar wordt verenigd en waar vanuit kennis delen initiatieven duurzaam kunnen groeien en bloeien... TOON geeft leegstaande

Nadere informatie

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal'

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Met 'Tuupe veur taal' creëert de Stad Gent samen met vier partners oefenkansen Nederlands voor anderstaligen in tien Gentse wijken.

Nadere informatie

De Wakkere Burger promoot de participatie van burgers aan het beleid.

De Wakkere Burger promoot de participatie van burgers aan het beleid. Word politicus voor 1 dag UGent vakgroep Politieke Wetenschappen Centrum voor Lokale Politiek Onderzoek en onderwijs omtrent (lokale) politiek www.ugent.be/ps/politiekewetenschappen/clp Thibaut.renson@ugent.be

Nadere informatie

Workshop Health Impact Assessment

Workshop Health Impact Assessment Workshop Health Impact Assessment Loes Geelen, Lea den Broeder SCHAKELDAG 2014 ALLES ONDER ÉÉN DAK Wat komt vandaag aan bod? Opwarmer Wat is HIA? Theorie naar praktijk: een voorbeeld Vergeet niet na afloop

Nadere informatie

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Versie n : 1 Laatste update: 17-03-2010 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Vanwaar komt de steun voor de deelname aan sociale,

Nadere informatie

Community Land Trust. Wonen op gemeenschapsgrond

Community Land Trust. Wonen op gemeenschapsgrond Community Land Trust Wonen op gemeenschapsgrond Filmpje CLT 1. Wat is een CLT? Community Land Trust definitie: een verenigingsvorm die een (gemeenschaps)gronden verwerft, ontwikkelt en beheert ambitie:

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Caleidoscoop Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen Caleidoscoop is een zelforganisatie die is ingebed in het gemeenschapscentrum. Een 8-tal vrouwelijke, allochtone

Nadere informatie

The Missing Link: het verhogen van sociale inclusie door de inschakeling van Opgeleide Ervaringsdeskundigen (OED)

The Missing Link: het verhogen van sociale inclusie door de inschakeling van Opgeleide Ervaringsdeskundigen (OED) The Missing Link: het verhogen van sociale inclusie door de inschakeling van Opgeleide Ervaringsdeskundigen (OED) Lut Goossens - Els Van den Berghe Vzw De Link www.de-link.net Introductie Samenvatting

Nadere informatie

WORKSHOP DE SMAAK VAN AFRIKA : proeven van de Oost-Afrikaanse keuken

WORKSHOP DE SMAAK VAN AFRIKA : proeven van de Oost-Afrikaanse keuken WORKSHOP DE SMAAK VAN AFRIKA : proeven van de Oost-Afrikaanse keuken NAAM ORGANISATIE : AFRIKA AT HOME vzw TITEL WORKSHOP: DE SMAAK VAN AFRIKA : proeven van de Oost- Afrikaanse keuken DOELGROEP : Kleuter

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

1. Situering. Hierbij worden volgende voorwaarden opgelegd:

1. Situering. Hierbij worden volgende voorwaarden opgelegd: Vlaamse Woonraad Koning Albert II-laan 19 bus 23 1210 Brussel vlaamse.woonraad@rwo.vlaanderen.be www.vlaamsewoonraad.be Advies 2015/08 datum 9 oktober 2015 bestemmeling kopie onderwerp Mevrouw Liesbeth

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen

Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Naar meer dakisolatie voor sociale huurwoningen Energie voor iedereen! met steun van de Koning Boudewijnstichting Inhoud Samenwerkingsverband Dakisolatie waarom? Probleemstelling Project Troeven, uitdagingen

Nadere informatie

Wat is een Inloopteam?

Wat is een Inloopteam? Baby Kick Off De Baby Kick Off wordt georganiseerd door Inloopteam Zuidrand en komt met ondersteuning van ECK De Kraamvogel in stand in het Huis van het Kind Borgerhout en Antwerpen-Kiel Wat is een Inloopteam?

Nadere informatie

COMMUNITY DEVELOPMENT. Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar

COMMUNITY DEVELOPMENT. Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar COMMUNITY DEVELOPMENT Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar 2012-2013 Samenlevingsopbouw Concepten en gerichte benadering Kernprincipes en processen Verschillende classificaties en werkmodellen

Nadere informatie

Bestuursakkoord Ninove. Persvoorstelling 3 januari 2019

Bestuursakkoord Ninove. Persvoorstelling 3 januari 2019 Bestuursakkoord Ninove Persvoorstelling 3 januari 2019 Startnota Beleidsnota 1. Een modern bestuur 2. Inburgering en integratie 3. Een versterkte inzet op een integraal veiligheidsbeleid 4. Naar een versterkt

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201

1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 1 1 111 1 1 11 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1111 111 Ons kenmerk: 2013/280201 N Visie op hoofdlijnen op het 1 gebruik van buurthuizen Betere bezetting van accommodaties, meer zelfstandige buurthuizen en minder gesubsidieerde

Nadere informatie

Wat. lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen

Wat. lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen Wat lokaal project kinderarmoede innovatietraject binnen het inspirerend voorbeeld Huis van het Kind Anderlecht samenwerkingsverband tussen het inloopteam Huis der Gezinnen de Erasmus Hogeschool Lerarenopleiding

Nadere informatie

Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad?

Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad? COLLOQUIUM FEAD DE TOEKOMST VAN DE VOEDSELHULP IN BELGIË 28/04/2015 Voedselhulp: Hefboom of noodzakelijk kwaad? BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030 Brussel tel: +32

Nadere informatie

Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café

Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café Buren ontmoeten elkaar tijdens Repair Café Een broek waar een nieuwe ritssluiting in moet, een radio met een slecht contact of een koffiezet die het af en toe laat afweten: naar het containerpark? Voor

Nadere informatie