De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 1 van 10

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 1 van 10"

Transcriptie

1 DE AFDELING NUCLEAIRE GENEESKUNDE M. van Olffen Docent nucleair geneeskundige technieken 2001, revisie 2, juli 2012 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 1 van 10 1 INLEIDING Je hebt de keuze gemaakt een opleiding te volgen met doel een beroep te leren waarmee je later in een gebied van de gezondheidszorg kunt gaan werken. Een van die gebieden betreft de Nucleaire Geneeskunde. Als je de opleiding afgerond hebt kun je dus onder andere gaan werken op een afdeling Nucleaire Geneeskunde. Om een beetje te wennen aan het begrip "Nucleaire Geneeskunde" en aan de globale werkzaamheden die men daar uitoefent is deze tekst een eerste aanzet. Als laatste in dit artikel is een woordenlijst opgenomen. Kom je woorden met een onduidelijke betekenis tegen zoek het daar dan op. Staat het woord er niet bij, zoek het dan in het (geneeskundig) woordenboek op. 2 WAT IS NUCLEAIRE GENEESKUNDE? Op een afdeling NG (Nucleaire geneeskunde) wordt gebruik gemaakt van radioactieve stoffen. Er zijn echter twee verschillende soorten van NG te onderscheiden. 1- het onderzoeken of iemand een bepaalde afwijking heeft (diagnostiek) 2- het behandelen van een bepaalde afwijking (therapie) Het grootste deel wordt ingenomen door de diagnostiek, daar zal dit stuk dan ook verder over gaan. De afwijkingen die we kunnen onderzoeken kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn. Bijvoorbeeld kwaadaardige en goedaardige gezwellen, botbreuken, doorbloedingsstoornissen en nog vele anderen. Het principe berust op het feit dat een bepaalde afwijking in beeld gebracht kan worden door de juiste radioactieve stof op de juiste wijze in het lichaam te brengen en hier op de juiste wijze foto's van te maken. Deze methode heet "Nucleaire Geneeskunde in VIVO". In vivo betekent "In het lichaam". Er bestaat ook een "Nucleaire Geneeskunde in VITRO". In vitro betekent "in glas", dus buiten het lichaam. Hier hebben wij als MBRT-er weinig mee te maken. Dit soort onderzoek doet men op het laboratorium van het ziekenhuis. Hier zullen we dan (voorlopig) niet verder op ingaan. 3 HOE WERKT NG? De juiste radioactieve stof wordt op de juiste manier IN het lichaam gebracht. De wijze van toediening loopt zeer uiteen. Dit kan zijn: S m.b.v. een injectie in een ader in arm (intraveneus) S via de mond (pannekoek, capsule, pap, enz.) (oraal) S in de ruimte rond het ruggenmerg in de rug (intrathecaal) S m.b.v. een injectie onder de huid (subcutaan) De injectie in een ader in de arm is de meest voorkomende toedieningsvorm.

2 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 2 van 10 De radioactieve stof is niet altijd hetzelfde stofje. Voor een bepaald orgaan (met zijn eventuele afwijking) zijn orgaan-specifieke stofjes beschikbaar. In de NG onderzoekt men de functie van een bepaald orgaan of mechanisme. Als een bepaalde stof intraveneus (dus in het bloed) wordt geïnjecteerd, wordt het door het DOEL-orgaan opgenomen. (= TARGET organ) Alle organen nemen in meer of mindere mate verschillende stoffen op. Voor de meeste organen weten we nu wel welke stoffen ze opnemen uit het bloed. Het is in de NG van belang dat we deze stof VAN BUITEN AF kunnen detecteren. Met andere woorden de door het bedoelde orgaan opgenomen stof moeten we uitwendig kunnen waarnemen. In de NG maken we deze stofjes daarom radioactief. De straling heeft een bepaald doordringend vermogen en zal dus buiten het lichaam waar te nemen zijn met apparatuur die hier geschikt voor is. Dit radioactief maken gebeurt door koppeling of binding van een radioactief element AAN de stof die naar het bepaalde doelorgaan zal moeten gaan. Er zijn dus twee relevante onderdelen: 1- de stof die door het orgaan wordt opgenomen 2- het radioactieve element welke aan deze stof gekoppeld wordt De (orgaan-) specifieke stof zorgt ervoor dat het wordt opgenomen door het orgaan, terwijl het radioactieve element ervoor zorgt dat we dit van buiten het lichaam kunnen waarnemen. Deze combinatie wordt een RADIOFARMACON genoemd. Radio betekent straling. Farmacon is het stofje waar de "straling" aan gebonden is. 4 WELKE STOFFEN GEBRUIKEN WE IN DE NG VOOR DIAGNOSTIEK? De schadelijkheid van een radioactief isotoop (nuclide) wordt bepaald door een aantal factoren: 1- de verblijfsduur in het lichaam 2- de concentratie in het doelorgaan 3- de tijd dat het nuclide radioactief blijft 4- de soort straling die uitgezonden wordt 5- de energiesterkte van de straling 6- de hoeveelheid radioactiviteit die toegediend wordt 1- de verblijfsduur in het lichaam is afhankelijk van de mate van uitscheiding door b.v. de nieren en/of darmen. Ook de mate van binding in het doelorgaan is hier van belang. 2- de concentratie in het doelorgaan is de hoeveelheid die zich in het orgaan bevindt. 3- de tijd dat een nuclide radioactief blijft wordt aangeduid met de halfwaardetijd (HWT of T ) dit is de tijd dat de helft van de hoeveelheid van de radioactiviteit vervallen is. ½

3 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 3 van de soort straling die uitgezonden wordt is een fysische eigenschap van het nuclide. We kennen verschillende soorten straling, waaronder: á-straling â-straling ã-straling Van deze drie is á-straling de meest schadelijke. Nucliden die á-straling uitzenden worden dan ook absoluut niet gebruikt in de NG. â-straling is minder schadelijk dan á-straling maar weer veel schadelijker dan ã- straling. Nucliden die â-straling uitzenden worden bij voorkeur gebruikt voor Nucleair Geneeskundige therapie. Voor de diagnostiek gebruiken het liefst stoffen die uitsluitend ã-straling uitzenden 5- De energieën van de straling die door het nuclide worden uitgezonden, zijn karakteristiek voor dat nuclide. Dit wil zeggen dat een nuclide altijd straling uitzendt met dezelfde energieën. 6- De hoeveelheid radioactiviteit die ingebracht wordt bepalen we zelf en is o.a. afhankelijk van bovenstaande factoren. Om het stralingsrisico voor de patiënt zo laag mogelijk te houden dient het nuclide aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het moet: S lang genoeg radioactief blijven om voldoende informatie te leveren, maar mag het aan de andere kant niet te lang radioactief blijven. S goed gebonden blijven aan het farmacon in het lichaam. S een gunstige stralingsenergie uitzenden zodat optimale beeldvorming mogelijk is. S niet giftig zijn. S het liefst al voorradig kunnen zijn op een afdeling NG. S niet vervallen naar een schadelijke stof. Het blijkt dat het nuclide -Technetium op dit moment het best voldoet aan al deze eisen. De schrijfwijze voor dit nuclide is Tc. De T ½ van Tc is iets meer dan 6 uur. De energie is gunstig (140 kev ã-straling). Het is mogelijk Tc op voorraad te hebben in het ziekenhuis. 99 Tc wordt in het ziekenhuis gewonnen uit een speciale generator die Mb (Molybdeen) bevat. Dit Molybdeen vervalt naar Tc. Deze generator wordt wekelijks op het ziekenhuis afgeleverd. Het Tc wordt dus het meest gebruikt bij Nucleair Geneeskundige diagnostiek. Andere bruikbare nucliden voor diagnostiek zijn o.a Tl (Thallium) I (Jodium) 111 In (Indium) 81m Kr (Krypton)

4 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 4 van 10 5 HOE GAAT EEN ONDERZOEK OP DE AFDELING NG? De onderzoeksmethode op de afdeling NG waarbij foto's gemaakt worden, wordt SCINTI- GRAFIE genoemd (spreek uit: SINTIEGRAFIE). Laten we als voorbeeld een SKELETSCINTIGRAFIE nemen. Dit is het onderzoek dat verreweg het meest voorkomt op de afdeling NG. Tc wordt gekoppeld aan een stofje dat door het botweefsel wordt opgenomen omdat het erg veel op bot-bouwstof lijkt. Dit radiofarmacon wordt intraveneus toegediend. Na de injectie zal het radiofarmacon zich vermengen met het bloed waardoor het zich laat transporteren door het gehele lichaam. Het botweefsel zal, als het doorbloed wordt, dit radiofarmacon uit het bloed opnemen en vasthouden. Botweefsel dat ziek is zal meestal in verhoogde mate nieuw bot aanmaken en dus ook meer bouwstoffen nodig hebben, hierdoor wordt er dus meer van het radiofarmacon opgenomen. De straling die het Tc uitzendt kan worden gedetecteerd met een camera die speciaal ontworpen is voor dit doel. De camera bestaat uit een plat vlak dat op de patiënt gericht wordt. Een gammacamera De straling die de camera bereikt wordt op een bepaalde manier omgezet in een elektrisch signaal. Deze informatie uit de patiënt kan worden opgeslagen in een computer. De opname kan weer op de computermonitor weergegeven worden. Deze afbeelding noemen we een SCINTIGRAM (gram= afbeelding) Het oppervlak van de camera is kleiner dan het gehele lichaam en men zal dus met meerdere foto's het gehele lichaam moeten fotograferen wil men een totaalbeeld krijgen. Op deze manier kan men dus informatie verkrijgen over de gesteldheid van bijvoorbeeld het gehele skelet. Bestaat er bijvoorbeeld een botbreuk dan zal dit duidelijk zichtbaar zijn op het botscintigram; immers wordt bij een botbreuk plaatselijk extra botweefsel aangemaakt om de breuk te genezen. Ook andere afwijkingen kunnen zo aan het licht(!) komen. Bijvoorbeeld uitzaaiingen in het skelet van verschillende soorten kanker elders in het lichaam. Een ontsteking van het bot is zo ook zichtbaar te maken.

5 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 5 van 10 Natuurlijk zijn er vele verschillende onderzoeken ontwikkeld om de meest uiteenlopende organen of mechanismen te onderzoeken. Zo kunnen we bijvoorbeeld scintigrafie van de lever en milt, hersenen, schildklier, longen, hart, maag, galblaas, speekselklieren, nieren en blaas, enz. doen. Zelfs verschillende kankergezwellen kunnen op deze manier in beeld gebracht worden. Ieder onderzoek of orgaan behoeft z'n eigen radiofarmacon. Tijdens het onderzoek is de MBB in dezelfde ruimte als de patiënt. De MBB hoeft zich NIET achter een loodscherm te bevinden. De combinatie van de hoeveelheid toegediende straling, de afstand van de MBB tot de patiënt en de fysische eigenschappen maken dit overbodig. Vaak zul je zien dat een patiënt na de injectie langere tijd zal moeten wachten voordat de opnamen gemaakt kunnen worden. De patiënt zal in de meeste gevallen gewoon weer terug naar huis of aan het werk kunnen gaan. Voor therapie ligt dit meestal iets anders. Uiteraard wordt de door de MBB ontvangen hoeveelheid straling wel periodiek gemeten zodat altijd een controle blijft over deze ontvangen hoeveelheid. Een normaal skeletscintigram

6 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 6 van 10 6 HOEZO COMPUTER? Als de informatie uit de patiënt in de computer wordt opgeslagen, kan het later, als de patiënt weg is, weer op het beeldscherm getoond worden. De afbeeldingen kunnen op verschillende manieren bewerkt worden, maar ook kan de computer uitrekenen hoeveel radioactiviteit in een door ons aangegeven deel van het lichaam aanwezig is. Je begrijpt dus wel dat de computer een zeer belangrijke plaats inneemt in de NG. De computers die gebruikt worden zijn speciaal ontwikkeld voor de NG. 7 VERSCHILLENDE METHODEN OM EEN ONDERZOEK OP TE NEMEN DE STATISCHE OPNAME Het opnemen van een onderzoek noemen we ACQUISITIE. Het is in de NG niet zo als in de radiodiagnostiek (en de fotografie) dat met korte opnametijden gewerkt wordt. In de radiodiagnostiek zijn opnametijden van enkele honderdsten van een seconde geen uitzondering. In de NG daarentegen zal rekening gehouden moeten worden met opnametijden van enkele seconden tot vaak enkele minuten. Dan gaat het over 1 afbeelding. Stel dat een opname van het bekken gemaakt moet worden, dan zal voldoende (stralings)informatie verzameld moeten worden om de verdeling van het radiofarmacon in het bekken goed te kunnen beoordelen. Omdat de toegediende hoeveelheid radioactiviteit gering is duurt het dus (vrij) lang voordat een goede afbeelding ontstaan is. Deze tijd kan natuurlijk wel verkort worden door meer radioactiviteit in de patiënt te spuiten maar dan zou de patiënt onnodig veel straling krijgen. De gebruikte hoeveelheid activiteit moet ALTIJD zo min mogelijk zijn. Zoals eerder beschreven moeten bij een skeletscintigram meestal meerdere opnamen gemaakt worden om het gehele skelet te kunnen beoordelen. Eén zo'n opname van een bepaald deel van het lichaam noemen we een STATISCHE OPNAME. De tijdsduur van zo'n statische opname bepalen we zelf. De computer kan opdracht gegeven worden om pas te stoppen met opnemen als een bepaalde hoeveelheid straling is geregistreerd. We noemen dit TELLEN. Een deel van de straling die uit de patiënt komt, wordt gedetecteerd door de gammacamera. Elk straaltje dat gedetecteerd wordt en meehelpt aan de beeldvorming wordt een COUNT genoemd. Bij een skeletscintigram is een telhoeveelheid van of zelfs counts per plaatje normaal. Liever wordt dus gesproken over KILOCOUNTS. In dit geval dus 400 of 500 kilocounts. Een opname van het bekken kan wel 3 minuten of langer duren totdat de juiste hoeveelheid informatie (lees counts) verzameld is. Een andere mogelijkheid is de opname na een vooraf ingestelde TIJD te stoppen. De computer krijgt dan opdracht om b.v. na 3 minuten te stoppen met opnemen, ongeacht hoeveel counts verzameld zijn. Ieder onderzoek heeft z'n eigen methode. Vaak wordt ook een combinatie van beide in een onderzoek gebruikt. Een statische opname van het bekken

7 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 7 van 10 DYNAMISCHE OPNAMEN Een andere methode is het snel achter elkaar opnemen van meerdere plaatjes. Deze methode wordt voornamelijk gebruikt om de doorbloeding van een bepaald orgaan te bestuderen. Indien men deze methode toepast wordt dit onderzoek (bijna) altijd direct na de injectie met het radiofarmacon gestart. Men krijgt dus een overzicht van de verspreiding van het radiofarmacon door het te onderzoeken lichaamsdeel gedurende een bepaalde tijd. Een dynamische serie Deze methode heet een DYNAMISCH ONDERZOEK. Het wordt ook wel een SERIE- SCINTIGRAM genoemd. Het bloed stroomt vrij snel door de bloedvaten. Over het algemeen zal een dynamisch onderzoek met kort opgenomen plaatjes gemaakt moeten worden. Het gaat dan over plaatjes met een tijdsduur van 0,5 seconden tot enkele seconden per plaatje. De hoeveelheid plaatjes kan wel oplopen tot 300 of meer. Bij dit onderzoek wordt dus eigenlijk een soort filmpje gemaakt. Deze plaatjes kunnen op de computer snel achter elkaar bekeken worden, dan is echt een filmpje te zien. Het spreekt voor zich dat in dit geval alleen gebruikt gemaakt wordt van de radioactieve eigenschappen van de vloeistof en NIET van de eigenschap dat het door een bepaald lichaamsdeel wordt opgenomen. Vaak wordt een onderzoek in gecombineerde vorm gedaan, d.w.z. eerst een dynamische serie en later een (of meer) statische opname(n).

8 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 8 van 10 SPECT Een zeer speciale manier om een scintigram te maken is een methode waarbij achteraf zogenaamde doorsneden gemaakt kunnen worden (niet te verwarren maar wel te vergelijken met de röntgen CT-scan, of de MRI). Hierbij worden van een bepaald lichaamsdeel meerdere opnamen van rondom het lichaam gemaakt waarna de computer later verschillende dwarsdoorsneden kan construeren. Deze manier wordt SPECT genoemd of ook wel ECT. (Single Photon Emissie Computer Tomografie) Met deze onderzoeksmethode lukt het ook om in zeer kleine en dieper gelegen gebieden de verdeling van het radiofarmacon waar te nemen wat bij een gewoon statisch onderzoek niet gelukt zou zijn. SPECT van de hersenen 8 WAT IS DE TAAK VAN DE MBB op de NG? Uiteraard kent ook een afdeling NG z'n verschillende disciplines. Zo zul je op de afdeling een Nucleair Geneeskundige tegenkomen. Dit is een arts met als specialisatie nucleaire geneeskunde. Deze arts verricht natuurlijk de medische handelingen die op de afdeling plaatshebben. De onderzoeken worden ook door hem/haar beoordeeld en verslagen zodat de aanvragend specialist meer te weten komt over de ziekte van de patiënt. De patiënten die voor een onderzoek op de afdeling NG komen, zullen uitsluitend afkomstig zijn van specialisten. De onderzoeken hebben een dusdanig specialistisch karakter dat een huisarts weinig of niets aan de uitslag van een NG-onderzoek heeft. Verder werkt op de afdeling administratief personeel. Deze mensen dragen zorg voor het ordenen van de patiëntengegevens, de uitslagen en de foto's die gemaakt zijn. Als een patiënt voor een onderzoek op de afdeling komt, wordt deze aan een balie ontvangen waarna verdere instructies gegeven worden. Bijvoorbeeld dat hij in de wachtkamer zal moeten wachten. De eventuele oude foto's worden uit het archief gehaald en de gegevens worden in de computer of in een kaartsysteem ingevoerd.

9 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 9 van 10 Uiteraard werken op een afdeling NG andere MBB s. Hun werkzaamheden bestaan uit: - het elueren van het Tc uit de generator (dit wordt "het melken van de koe" genoemd). - het binden van het Tc aan het farmacon (labelen) - het controleren of de binding wel voldoende is! - uiteraard zorg dragen dat op de juiste manier met de radioactiviteit wordt omgegaan - het voorlichten van de patiënt voor het onderzoek - het begeleiden van de patiënt bij de injectie - het begeleiden van de patiënt tijdens het onderzoek - het klaarzetten en in gereedheid brengen van de apparatuur die nodig is bij het onderzoek - het maken van de opnamen tijdens het onderzoek - na de acquisitie de uitwerking van het onderzoek doen - het uitvoeren van de verschillende controlemetingen m.b.t. de apparatuur Natuurlijk zijn er nog meer werkzaamheden die in het takenpakket van de MBB vallen. 9 AFSLUITING Hopelijk is een redelijke indruk ontstaan wat NG in het ziekenhuis inhoudt. In de komende jaren tijdens de opleiding zullen verschillende onderzoeken aan de orde komen, waarbij bepaalde praktische en theoretische vaardigheden ontwikkeld moeten worden. Natuurlijk staat ook een flinke dosis techniek achter deze onderzoeksvorm. Het ligt voor de hand dat je eerst de techniek redelijk zult moeten beheersen, wil je uiteindelijk op de juiste manier een onderzoek kunnen opnemen en uitwerken. De eerste tijd zullen we ons dus eerst moeten toeleggen op de techniek die in de praktijk constant op de achtergrond aanwezig is. WOORDENLIJST Acquisitie Count Dynamisch ECT Farmacon Indium Intrathecaal Intraveneus Isotoop Jodium kev Kilocount kcnts Krypton Molybdeen Monitor Nuclide NG Oraal Radio Radiofarmacon Het opnemen van een onderzoek Eén gedetecteerd straaltje Bewegend Andere schrijfvorm voor SPECT Geneesmiddel Een element gebruikt in de NG Binnen de ruggemergvliezen In een ader Element met een verschillend aantal neutronen in de kern maar met hetzelfde aantal protonen Een element gebruikt in de NG afk. voor kilo-electronvolt (maat van energie) 1000 counts Afkorting voor kilocounts Een element gebruikt in de NG Een element gebruikt in de NG Beeldscherm Radioactief element afkorting voor Nucleaire Geneeskunde Via de mond Straling Radioactief geneesmiddel

10 De afdeling nucleaire geneeskunde Pagina 10 van 10 Scintigrafie Scintigram Serie-scintigram SPECT Statisch Subcutaan Technetium Thallium Een nucleair geneeskundig onderzoek Het resultaat van een scintigrafie Snel achterelkaar opgenomen plaatjes Single Photon Emission Computed Tomography, speciale manier van opnemen waarbij de camera rond het lichaam draait Stilstaand Onder de huid Een radioactief element gebruikt in de NG Een radioactief element gebruikt in de NG

Skeletscintigram. Nucleaire geneeskunde

Skeletscintigram. Nucleaire geneeskunde Skeletscintigram Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum verwezen om een skeletscintigram te laten maken. Door middel van deze folder willen wij

Nadere informatie

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde

Bijschildklierscintigram. Nucleaire geneeskunde Bijschildklierscintigram Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum doorverwezen om een foto van de bijschildklier (bijschildklierscintigram) te

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde. Wat is Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde. Wat is Nucleaire Geneeskunde Afdeling: Onderwerp: Nucleaire Geneeskunde 1 Voorwoord In Nederland worden per jaar meer dan honderdduizend mensen verwezen voor een nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling. Nucleair geneeskundig

Nadere informatie

Scanmethoden bij neuro-endocriene tumoren en behandeling met PRRT

Scanmethoden bij neuro-endocriene tumoren en behandeling met PRRT Scanmethoden bij neuro-endocriene tumoren en behandeling met PRRT Presentatie van dr. Jaap Teunissen, nucleair geneeskundige Erasmus MC Informatiedag over NET van Stichting NET-groep op 21 april 2012 Thema

Nadere informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie

De Afdeling Nucleaire geneeskunde. Algemene informatie De Afdeling Nucleaire geneeskunde Algemene informatie Informatie over uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde U bent doorgestuurd naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van Orbis Medisch Centrum

Nadere informatie

SKELETSCINTIGRAFIE (BOTSCAN)

SKELETSCINTIGRAFIE (BOTSCAN) SKELETSCINTIGRAFIE (BOTSCAN) 708 Nucleaire Geneeskunde Totale botscintigrafie van het lichaam Drie fasen botscintigrafie Detail opnamen Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/Meneer Dag Datum

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Jager, P. L. (2000). Tumor imaging using L-3-[123I]iodo-alpha-methyl-tyrosine s.n.

Citation for published version (APA): Jager, P. L. (2000). Tumor imaging using L-3-[123I]iodo-alpha-methyl-tyrosine s.n. University of Groningen Tumor imaging using L-3-[123I]iodo-alpha-methyl-tyrosine Jager, Pieter Lowie IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to

Nadere informatie

Botscan Skeletscintigrafie

Botscan Skeletscintigrafie Uw behandelend specialist heeft voor u een botscan aangevraagd op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Dit onderzoek wordt ook wel een skeletscintigrafie genoemd. Een botscan is een onderzoek waarbij de

Nadere informatie

LEUKOSCAN SCINTIGRAFIE

LEUKOSCAN SCINTIGRAFIE LEUKOSCAN SCINTIGRAFIE 910 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/Meneer Datum Tijdstip Injectie en opname Opnamen Zijn uw gegevens gewijzigd? Geef dit dan door bij de Inschrijfbalie in de Centrale

Nadere informatie

Skeletscintigrafie. Afdeling nucleaire geneeskunde

Skeletscintigrafie. Afdeling nucleaire geneeskunde Skeletscintigrafie Afdeling nucleaire geneeskunde Zwangerschap / Borstvoeding Indien u zwanger bent (of de mogelijkheid daartoe bestaat), moet u dit zo spoedig mogelijk melden aan de afdeling nucleaire

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Algemene informatie afdeling radiologie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Algemene informatie afdeling radiologie Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Algemene informatie afdeling radiologie ALGEMENE INFORMATIE AFDELING RADIOLOGIE INLEIDING U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar de afdeling radiologie. Op deze

Nadere informatie

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde

Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde Somatostatine receptor scintigrafie (Octreotide scan) Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum verwezen om een somatostatine receptor scintigrafie

Nadere informatie

Uw afspraak. U wordt verwacht in de wachtkamer van het isotopenlaboratorium: dag, datum. uur voor de injectie. uur voor het maken van de opnamen

Uw afspraak. U wordt verwacht in de wachtkamer van het isotopenlaboratorium: dag, datum. uur voor de injectie. uur voor het maken van de opnamen Skeletscintigrafie Uw afspraak U wordt verwacht in de wachtkamer van het isotopenlaboratorium: Op Om: Om: dag, datum uur voor de injectie uur voor het maken van de opnamen 2 Wat is een skeletscintigrafie?

Nadere informatie

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Renografie Renografie. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat

Nadere informatie

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering. Skeletscintigrafie Skeletscintigrafie Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke

Nadere informatie

HERSENSCAN DOPAMINERGE SYSTEEM FRANCISCUS VLIETLAND

HERSENSCAN DOPAMINERGE SYSTEEM FRANCISCUS VLIETLAND HERSENSCAN DOPAMINERGE SYSTEEM FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dopamine is een stof die de overdracht van zenuwprikkels in bepaalde hersendelen verzorgt. Die hersendelen noemen we het dopaminerge systeem.

Nadere informatie

LONGSCINTIGRAFIE (LONGVENTILATIEPERFUSIESCAN OF LONGPERFUSIESCAN)

LONGSCINTIGRAFIE (LONGVENTILATIEPERFUSIESCAN OF LONGPERFUSIESCAN) LONGSCINTIGRAFIE (LONGVENTILATIEPERFUSIESCAN OF LONGPERFUSIESCAN) 524 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Injectie en opnamen Perfusie Perfusie/Ventilatie Zijn uw gegevens

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde. Lichaamsfuncties in beeld

Nucleaire geneeskunde. Lichaamsfuncties in beeld Nucleaire geneeskunde Lichaamsfuncties in beeld Inhoud Welkom... 3 Voorbereiding... 3 Onderzoek... 3 Risico's... 3 Na het onderzoek... 4 Uitslag... 4 Afmelden... 4 Bereikbaarheid... 4 Tot slot... 4 p a

Nadere informatie

Lymfoscintigram van de armen of benen. Nucleaire geneeskunde

Lymfoscintigram van de armen of benen. Nucleaire geneeskunde Lymfoscintigram van de armen of benen Nucleaire geneeskunde U bent naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Zuyderland Medisch Centrum verwezen om een lymfoscintigram van de armen of benen te laten maken.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leukocytenscan met Technetium. Leukocytenscan met Technetium

Patiënteninformatie. Leukocytenscan met Technetium. Leukocytenscan met Technetium Patiënteninformatie Leukocytenscan met Technetium Leukocytenscan met Technetium 1 Leukocytenscan met Technetium Nucleaire Geneeskunde, route 1.5 Telefoon (050) 524 6720 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek

Nadere informatie

BIJSCHILDKLIERSCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS

BIJSCHILDKLIERSCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS BIJSCHILDKLIERSCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/Meneer Dag Datum Tijdstip Injectie en eerste opnamen Opnamen (10 min.) Zijn uw gegevens gewijzigd? Geef dit

Nadere informatie

SOMATOSTATINESCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS

SOMATOSTATINESCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS SOMATOSTATINESCINTIGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/Meneer Datum Tijdstip Injectie Opnamen (30 min.) Opnamen (90 min.) Dag na injectie Zijn uw gegevens gewijzigd?

Nadere informatie

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica

PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica PositronEmissieTomografie (PET) Een medische toepassing van deeltjesfysica Wat zie je? PositronEmissieTomografie (PET) Nucleaire geneeskunde: basisprincipe Toepassing van nucleaire geneeskunde Vakgebieden

Nadere informatie

Scintigrafie onderzoeken

Scintigrafie onderzoeken Radiologie Nucleaire Geneeskunde Scintigrafie onderzoeken i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft, in overleg met u, een scintigrafie onderzoek aangevraagd. U wordt

Nadere informatie

SKELETSCINTIGRAFIE (BOTSCAN)

SKELETSCINTIGRAFIE (BOTSCAN) SKELETSCINTIGRAFIE (BOTSCAN) 708 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/Meneer Totale botscintigrafie van het lichaam Drie fasen botscintigrafie Detail opnamen Datum Tijdstip Injectie en evt.

Nadere informatie

Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde Inleiding In Nederland worden per jaar meer dan honderdduizend mensen verwezen voor een nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling. Nucleair geneeskundig

Nadere informatie

DAT-SCAN. (Lees deze folder alstublieft 4 dagen voor het onderzoek)

DAT-SCAN. (Lees deze folder alstublieft 4 dagen voor het onderzoek) DAT-SCAN (Lees deze folder alstublieft 4 dagen voor het onderzoek) 17221 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Injectie Opnamen Denkt u eraan uw gegevens jaarlijks te laten

Nadere informatie

LINKER VENTRIKEL EJECTIE FRACTIE (LVEF)

LINKER VENTRIKEL EJECTIE FRACTIE (LVEF) LINKER VENTRIKEL EJECTIE FRACTIE (LVEF) 1053 Afspraak afdeling Nucleaire geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Injectie en opnamen Zijn uw gegevens gewijzigd? Geef dit dan door bij de Inschrijfbalie

Nadere informatie

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE MET TECHNETIUM OF JODIUM

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE MET TECHNETIUM OF JODIUM SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE MET TECHNETIUM OF JODIUM 1134 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer U komt voor een schildklierscan met Technetium/Jodium* * graag doorstrepen wat niet van toepassing

Nadere informatie

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst)

SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst) SCHILDKLIERSCINTIGRAFIE EN THERAPIE (Lees deze folder alstublieft bij ontvangst) Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Inname capsule Opnamen (45 min.) Therapie Denkt u

Nadere informatie

Nucleair onderzoek van de longen. (longperfusie/ventilatiescintigrafie)

Nucleair onderzoek van de longen. (longperfusie/ventilatiescintigrafie) Nucleair onderzoek van de longen (longperfusie/ventilatiescintigrafie) Longperfusie/ventilatiescintigrafie Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Skeletscan. Skeletscan

Patiënteninformatie. Skeletscan. Skeletscan Patiënteninformatie Skeletscan Skeletscan 1126538 Skeletscan.indd 1 1 01-11-13 10:56 Skeletscan Afdeling Nucleaire Geneeskunde, route 1.5 Telefoon (050) 524 6720 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan

Nadere informatie

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde

Choline PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde Choline PET/CT-scan Nucleaire geneeskunde Inleiding U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Orbis Medisch Centrum om een zogenaamde Choline PET/CT-scan te laten maken. De PET/CT-scanner

Nadere informatie

Renografie bij kinderen

Renografie bij kinderen Nucleaire geneeskunde Renografie bij kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NUC016 / Renografie bij kinderen / 12-01-2017 2 Renografie

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde. Renografie.

Nucleaire geneeskunde. Renografie. Nucleaire geneeskunde Renografie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NUC007 / Renografie / 23-10-2015 2 Renografie In overleg met uw behandelend

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust

Patiënteninformatie. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust. Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust Patiënteninformatie Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust Myocardperfusiescintigrafie (technetium) in rust 1203185 Myocardperfusiescintigrafie in rust.indd 1 1 30-09-16 11:31 Myocardperfusiescintigrafie

Nadere informatie

MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND

MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND MAAGONTLEDIGINGSONDERZOEK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Met dit onderzoek kan de snelheid worden bepaald, waarmee voedsel in de maag wordt verwerkt en wordt uitgescheiden naar de darmen. Het kan zijn

Nadere informatie

Skeletscintigrafie (botscan)

Skeletscintigrafie (botscan) Infobrochure Skeletscintigrafie (botscan) Dr. R. Ahmad Dr. N. De Raedt mensen zorgen voor mensen Geachte heer, mevrouw, Uw verwijzende arts vroeg een skeletscintigrafie of een botscan bij u uit te voeren

Nadere informatie

TEST OPNAME GALZUUR (GALZUURESORPTIETEST) FRANCISCUS VLIETLAND

TEST OPNAME GALZUUR (GALZUURESORPTIETEST) FRANCISCUS VLIETLAND TEST OPNAME GALZUUR (GALZUURESORPTIETEST) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Tijdens dit onderzoek wordt de werking van het laatste deel van de dunne darm onderzocht (in medische termen terminale ileum ).

Nadere informatie

LONGSCINTIGRAFIE FRANCISCUS VLIETLAND

LONGSCINTIGRAFIE FRANCISCUS VLIETLAND LONGSCINTIGRAFIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek is bedoeld om de doorbloeding van en de hoeveelheid lucht in de longen af te beelden. Hiermee wordt onderzocht of u een longembolie hebt. Dit

Nadere informatie

Longperfusiescintigrafie

Longperfusiescintigrafie Longperfusiescintigrafie Uw afspraak U wordt verwacht op de afdeling radiologie op.dag, datum. om uur. Wat is een longperfusie/ ventilatiescintigrafie? Een longperfusiescintigrafie, ook wel een longscan

Nadere informatie

Skeletscintigrafie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Skeletscintigrafie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Skeletscintigrafie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over een skeletscintigrafie. U heeft een afspraak voor dit onderzoek op:

Nadere informatie

Radiodiagnostiek. Schildklier scintigrafie

Radiodiagnostiek. Schildklier scintigrafie Radiodiagnostiek Schildklier scintigrafie Inhoudsopgave Afspraken...4 Locatie Lichtenberg...5 Voorbereiding is noodzakelijk!...6 Voorbereiding medicijnen schildklier-scintigrafie.6 Binnenkort een schildklierscintigrafie...7

Nadere informatie

MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING

MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING MYOCARDSCINTIGRAFIE MET ADENOSINE, DOBUTAMINE OF FIETSBELASTING (Lees deze folder alstublieft 48 uur van tevoren) 346 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Datum Tijdstip Inspanningsonderzoek

Nadere informatie

Inflammatiescintigrafie. Nucleaire Geneeskunde

Inflammatiescintigrafie. Nucleaire Geneeskunde Inflammatiescintigrafie Nucleaire Geneeskunde Inhoud Inflammatiescintigrafie 3 Bijkomend onderzoek 3 Veiligheid en straling 4 Voorbereiding 4 Verloop van het onderzoek 5 Deel 1 5 Wachttijd 5 Deel 2 5 Na

Nadere informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Erik Vegt Nucleair geneeskundige Antoni van Leeuwenhoek AVL symposium 2014

Een goede voorbereiding is het halve werk. Erik Vegt Nucleair geneeskundige Antoni van Leeuwenhoek AVL symposium 2014 Een goede voorbereiding is het halve werk Erik Vegt Nucleair geneeskundige Antoni van Leeuwenhoek AVL symposium 2014 1. Werking van FDG PET en PET/CT 2. Nut van FDG PET 3. Voorbereiding van patiënten voor

Nadere informatie

Hersenscintigrafie met DaTSCAN

Hersenscintigrafie met DaTSCAN Hersenscintigrafie met DaTSCAN Uw arts heeft een hersenscintigrafie met DaTSCAN bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig

Nadere informatie

NUCLEAIRE GENEESKUNDE. Longscan ONDERZOEK

NUCLEAIRE GENEESKUNDE. Longscan ONDERZOEK NUCLEAIRE GENEESKUNDE Longscan ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 10 minuten

Nadere informatie

3-fase botscan. (ook wel dynamische botscan genoemd)

3-fase botscan. (ook wel dynamische botscan genoemd) Patiënteninformatie 3-fase botscan (ook wel dynamische botscan genoemd) Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee diverse afwijkingen aan het skelet kunnen worden opgespoord 3-fase botscan

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde Nucleaire Geneeskunde Informatie voor patiënten F0229-1011 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Botscintigrafie

PATIËNTEN INFORMATIE. Botscintigrafie PATIËNTEN INFORMATIE Botscintigrafie Mevrouw, mijnheer Deze brochure verschaft informatie over de skeletscintigrafie (of botscintigrafie) en praktische inlichtingen. Ook het doel en het verloop van het

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde. Imeldaziekenhuis

Nucleaire Geneeskunde. Imeldaziekenhuis Nucleaire Geneeskunde Imeldaziekenhuis et ingt u m imelda omr zorg Inhoud Voorwoord 3 Scintigrafische onderzoeken 4 Botdensitometrie (BMC, BMD, DEXA) 5 Therapie 5 Concrete vragen en tips 6 2 Mocht u na

Nadere informatie

Longventilatie- en perfusiescintigrafie

Longventilatie- en perfusiescintigrafie Longventilatie- en perfusiescintigrafie Uw arts heeft een longventilatie- en perfusiescintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen

Nadere informatie

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA)

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek vertelt iets over de vorm en functie van de nieren. De functie van beide nieren kan met elkaar worden vergeleken.

Nadere informatie

Onderzoek Nucleaire Diagnostiek Algemene patiënteninformatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Diagnostiek

Onderzoek Nucleaire Diagnostiek Algemene patiënteninformatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Diagnostiek Onderzoek Nucleaire Diagnostiek Algemene patiënteninformatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Diagnostiek Algemeen U bent door uw behandelend specialist doorverwezen voor een onderzoek op de afdeling

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) SAP scintigrafie. datum. tijdstip. datum. tijdstip

Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) SAP scintigrafie. datum. tijdstip. datum. tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) SAP scintigrafie datum tijdstip en datum tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Door uw behandelend arts is een SAP-scintigrafie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine. Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine Patiënteninformatie Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine Inspanningsonderzoek Technetium met adenosine 1103036 Inspanningsonderzoek adenosine.indd 1 1 01-11-13 10:53 Inspanningsonderzoek Technetium

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde Nucleaire Geneeskunde Patiënten die door hun arts naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde worden verwezen, stellen ons regelmatig vragen over de onderzoeken die wij verrichten. Hieronder volgt een aantal

Nadere informatie

PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde

PET/CT-scan. Nucleaire geneeskunde PET/CT-scan Nucleaire geneeskunde U bent verwezen naar de afdeling Nucleaire geneeskunde van Orbis Medisch Centrum om een zogenaamde PET/CT-scan te laten maken. De PET/CTscanner is een apparaat dat bestaat

Nadere informatie

Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Skeletscintigrafie. datum. tijdstip. tijdstip

Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Skeletscintigrafie. datum. tijdstip. tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Skeletscintigrafie datum tijdstip tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Door uw behandelend arts is een skeletscintigrafie

Nadere informatie

Scan van de werking van het bijniermerg

Scan van de werking van het bijniermerg NUCLEAIRE GENEESKUNDE Scan van de werking van het bijniermerg MIBG-scintigrafie ONDERZOEK U wordt verwacht op de poli/afdeling. 1) Voor de injectie: op dag om uur. 2) Voor de foto s: op dag om uur. Als

Nadere informatie

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA)

DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) DMSA-SCAN STATISCHE NIERSCINTIGRAFIE (DMSA) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek vertelt iets over de vorm en functie van de nieren. De functie van beide nieren kan met elkaar worden vergeleken.

Nadere informatie

Longscintigrafie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Longscintigrafie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Longscintigrafie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder vindt u informatie over een longperfusie- en longventilatiescintigrafie. U heeft een afspraak

Nadere informatie

Schildklier scintigrafie

Schildklier scintigrafie Schildklier scintigrafie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een schildklier scintigrafie te laten verrichten op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc. Wat houdt een nucleair

Nadere informatie

Skeletscintigrafie (botscan) informatie voor patiënten

Skeletscintigrafie (botscan) informatie voor patiënten Skeletscintigrafie (botscan) informatie voor patiënten 2 INLEIDING Welkom op onze dienst. U zult binnenkort een skeletscintigrafie of botscan ondergaan. Wij vinden het belangrijk dat u en uw familie de

Nadere informatie

PET/CT met gallium-68-psma

PET/CT met gallium-68-psma PET/CT met gallium-68-psma In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een gallium-68-psma PET/CT te laten verrichten op de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc. Wat houdt een PET/CT-onderzoek

Nadere informatie

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen

CT-scan van de kransslagaders. CT- coronairen CT-scan van de kransslagaders CT- coronairen U bent door uw behandelend cardioloog verwezen voor een CT-scan (computer tomografiescan) van het hart. In deze folder informeren wij u zoveel mogelijk over

Nadere informatie

NIERSCINTIGRAFIE 17231

NIERSCINTIGRAFIE 17231 NIERSCINTIGRAFIE 17231 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip Injectie Opnamen Denkt u eraan om uw gegevens jaarlijks te laten controleren bij het Inschrijfbureau in

Nadere informatie

Longperfusie/ ventilatiescintigrafie

Longperfusie/ ventilatiescintigrafie Longperfusie/ ventilatiescintigrafie Longperfusie/ventilatiescintigrafie Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding

Nadere informatie

Bel ons op als een van onderstaande situaties voor u van toepassing is. Dit is voor ons namelijk belangrijk om te weten.

Bel ons op als een van onderstaande situaties voor u van toepassing is. Dit is voor ons namelijk belangrijk om te weten. U krijgt binnenkort een schildklierscan. Een schildklierscan is een onderzoek van de schildklier met behulp van radioactief jodium. Op deze manier kan de werking van de schildklier worden bepaald en kunnen

Nadere informatie

Renografie Bij volwassenen en kinderen

Renografie Bij volwassenen en kinderen Renografie Bij volwassenen en kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Nucleaire Geneeskunde mei 2015 pavo 0285 Inleiding In deze folder geven wij u informatie over het onderzoek renografie. Met

Nadere informatie

Schildklierscan met technetium

Schildklierscan met technetium NUCLEAIRE GENEESKUNDE Schildklierscan met technetium ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Schildklierscan

Nadere informatie

Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde

Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde NIERSCINTIGRAFIE Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip Injectie Opnamen Denkt u eraan om uw gegevens jaarlijks te laten controleren bij het Inschrijfbureau in de Centrale

Nadere informatie

Nucleaire geneeskunde. Skeletscintigrafie.

Nucleaire geneeskunde. Skeletscintigrafie. Nucleaire geneeskunde Skeletscintigrafie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NUC010 / Skeletscintigrafie / 15-01-2015 2 Skeletscintigrafie In

Nadere informatie

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Bij dit onderzoek wordt een radioactieve vloeistof ingespoten die de werking van de nieren zichtbaar maakt. Dit onderzoek geeft informatie

Nadere informatie

IBZM-HERSENSCAN 17984

IBZM-HERSENSCAN 17984 IBZM-HERSENSCAN 17984 Afspraak afdeling Nucleaire Geneeskunde Mevrouw/meneer Dag Datum Tijdstip Denkt u eraan uw recente jaarkaart van het Sint Franciscus Gasthuis mee te nemen. Indien deze verouderd is,

Nadere informatie

Datum onderzoek: Tijd injectie: Tijd onderzoek:

Datum onderzoek: Tijd injectie: Tijd onderzoek: Nier-scintigrafie Uw arts heeft een nier-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Datum onderzoek:

Nadere informatie

Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee afwijkingen aan de nieren kunnen worden opgespoord

Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee afwijkingen aan de nieren kunnen worden opgespoord Patiënteninformatie DMSA-scan Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee afwijkingen aan de nieren kunnen worden opgespoord 1234567890-terTER_ DMSA-scan Informatie over een nucleair geneeskundig

Nadere informatie

Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee eventuele afwijkingen aan de nieren van uw kind kunnen worden opgespoord

Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee eventuele afwijkingen aan de nieren van uw kind kunnen worden opgespoord Patiënteninformatie DMSA-scan kinderen Informatie over een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee eventuele afwijkingen aan de nieren van uw kind kunnen worden opgespoord 1234567890-terTER_ DMSA-scan

Nadere informatie

Datum onderzoek: Tijd onderzoek:

Datum onderzoek: Tijd onderzoek: Renografie Uw arts heeft een renografie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Datum onderzoek: Tijd onderzoek:

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine

Patiënteninformatie. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine. Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine Patiënteninformatie Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine Inspanningsonderzoek Technetium met dobutamine 1103029 inspanningsonderzoek T met dobutamine.indd 1 1 14-01-14 15:49 Inspanningsonderzoek

Nadere informatie

Botscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde

Botscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde Botscintigrafie Nucleaire Geneeskunde Inhoud Botscintigrafie 3 Veiligheid en straling 4 Voorbereiding 4 Verloop van het onderzoek 5 Deel 1 5 Wachttijd 5 Deel 2 5 Na het onderzoek 5 Tot slot 6 Uw afspraak

Nadere informatie

Botscintigrafie. Skeletscintigrafie, botscan. patiënteninformatie

Botscintigrafie. Skeletscintigrafie, botscan. patiënteninformatie Botscintigrafie Skeletscintigrafie, botscan patiënteninformatie Doel van het onderzoek Met een bot- of skeletscan kunnen we verschillende soorten aandoeningen van het skelet in beeld brengen zoals artrose,

Nadere informatie

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND

NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND NIERONDERZOEK (RENOGRAFIE MAG3) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Bij dit onderzoek wordt een radioactieve vloeistof ingespoten die de werking van de nieren zichtbaar maakt. Dit onderzoek geeft informatie

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Skeletscintigrafie

PATIËNTENINFO Skeletscintigrafie PATIËNTENINFO Skeletscintigrafie NUCLEAIRE GENEESKUNDE Mevrouw, mijnheer Uw arts heeft u doorverwezen voor een onderzoek van het skelet aan de hand van een isotopenscan. Dit onderzoek wordt skeletscintigrafie

Nadere informatie

Datum injectie: Tijd injectie: Datum onderzoek: Tijd onderzoek:

Datum injectie: Tijd injectie: Datum onderzoek: Tijd onderzoek: MIBG-scintigrafie Uw arts heeft een MIBG-scintigrafie bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde aangevraagd. In deze folder leest u over het onderzoek en welke voorbereidingen nodig zijn. Datum injectie: Tijd

Nadere informatie

Informatie over een perfusiescan; een nucleair geneeskundig onderzoek om de longen af te beelden

Informatie over een perfusiescan; een nucleair geneeskundig onderzoek om de longen af te beelden Patiënteninformatie Perfusiescan Informatie over een perfusiescan; een nucleair geneeskundig onderzoek om de longen af te beelden 1234567890-terTER_ Perfusiescan Informatie over een perfusiescan; een

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longscan. perfusie/ventilatie. Longscan (perfusie-ventilatie)

Patiënteninformatie. Longscan. perfusie/ventilatie. Longscan (perfusie-ventilatie) Patiënteninformatie Longscan perfusie/ventilatie Longscan (perfusie-ventilatie) 1 Longscan (perfusie/ventilatie) Afdeling Nucleaire Geneeskunde, route 1.5 Telefoon (050) 524 6720 Algemeen Neemt u bij

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Skeletscintigrafie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN WAT IS EEN NUCLEAIRE SKELETSCINTIGRAFIE? Skeletscintigrafie of botscan is een beeldvormende techniek waarbij door het inspuiten van een radioactieve produkt

Nadere informatie

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van de hartspier in rust en tijdens inspanning. Eventuele

Nadere informatie

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET ADENOSINE OF PERSANTIN (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET ADENOSINE OF PERSANTIN (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND HARTONDERZOEK IN RUST EN MET ADENOSINE OF PERSANTIN (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van de hartspier in rust en tijdens inspanning.

Nadere informatie

Scintigrafie van ectopisch maagslijmvlies (Meckel s divertikel)

Scintigrafie van ectopisch maagslijmvlies (Meckel s divertikel) Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Scintigrafie van ectopisch maagslijmvlies (Meckel s divertikel) datum tijdstip Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB) Door uw

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Renogram. Renogram

Patiënteninformatie. Renogram. Renogram Patiënteninformatie Renogram Renogram 1 Renogram Nucleaire Geneeskunde, route 1.5 Telefoon (050) 524 6720 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en identiteitsbewijs mee.

Nadere informatie

Informatiebrochure Nucleaire Geneeskunde

Informatiebrochure Nucleaire Geneeskunde Informatiebrochure Nucleaire Geneeskunde 1 Welkom Welkom op de dienst Nucleaire Geneeskunde. U bent doorverwezen naar onze afdeling voor een onderzoek. In deze brochure kunt u meer informatie vinden over

Nadere informatie

Longperfusie- en ventilatiescintigrafie

Longperfusie- en ventilatiescintigrafie Nucleaire geneeskunde Longperfusie- en ventilatiescintigrafie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NUC014 / Longperfusie- en ventilatiescintigrafie

Nadere informatie

Wat u moet weten. over een botscintigrafie

Wat u moet weten. over een botscintigrafie Wat u moet weten over een botscintigrafie Mijnheer, Mevrouw Welkom op de dienst nucleaire geneeskunde. In overleg met uw behandelend arts ondergaat u straks een botscintigrafie. Dit onderzoek wordt ook

Nadere informatie

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND

HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND HARTONDERZOEK IN RUST EN MET INSPANNING (MYOCARDSCINTIGRAFIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Dit onderzoek geeft informatie over de doorbloeding van de hartspier in rust en tijdens inspanning. Eventuele

Nadere informatie

NUCLEAIRE GENEESKUNDE. Schildklierscan. Dischargetest ONDERZOEK

NUCLEAIRE GENEESKUNDE. Schildklierscan. Dischargetest ONDERZOEK NUCLEAIRE GENEESKUNDE Schildklierscan Dischargetest ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken

Nadere informatie

Schildklierscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde

Schildklierscintigrafie. Nucleaire Geneeskunde Schildklierscintigrafie Nucleaire Geneeskunde Inhoud Schildklierscintigrafie 3 Schildklierscintigrafie met SPECT/CT 4 Voorbereiding 4 Verloop van het onderzoek 5 Na het onderzoek 5 Tot slot 6 Contactgegevens

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Edicis 2 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat Ethyleendicysteïne

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Edicis 2 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat Ethyleendicysteïne Bijsluiter: informatie voor de patiënt Edicis 2 mg kit voor radiofarmaceutisch preparaat Ethyleendicysteïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie