Modelleringsverslag het vermogen om te inspireren, motiveren en hierdoor eigenaarschap te bevorderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Modelleringsverslag het vermogen om te inspireren, motiveren en hierdoor eigenaarschap te bevorderen"

Transcriptie

1 Modelleringsverslag het vermogen om te inspireren, motiveren en hierdoor eigenaarschap te bevorderen Bart van Bregt

2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen pag. 3 Model De eigenschap Motivatie Hoofdstuk 2 Waarom vertoont mijn model het gedrag? Pag. 4 Missie, identiteit en overtuigingen Metaprogramma s Wat doet mijn model precies? Pag. 6 Rapport maken/callibreren Fysiologie Tonaliteit Waarnemingsposities Hoe doet mijn model het? Pag. 7 Taal Strategien Hoofdstuk 3 Conclusie, integratie en overdracht Pag. 9

3 Hoofdstuk 1 Algemeen Inleiding: Dit werkstuk gaat over modelleren. Modelleren is eigenlijk de essentie van NLP. NLP is ontstaan doordat Richard Bandler en John Grinder verschillende experts op het gebied van intermenselijke communicatie bestudeerden en modelleerden. De experts die model hebben gestaan waren onder anderen Fritz Perls, Virginia Satir en Milton Erickson. Modelleren is het proces van het kopiëren en overdraagbaar maken van excellente menselijke vermogens. De achterliggende gedachte is wat een ander mens kan, kan ik leren. Door een expert te observeren en te ondervragen kun je het gedrag dat je wilt modelleren echt in je opnemen. Een eenvoudige vraag die je hierbij stelt is: Als ik in jouw schoenen zou staan, wat moet ik dan doen om net zo te denken, te doen en te voelen als jij? Door het principe van modelleren toe te passen verhoog je je eigen effectiviteit, of het nu is in communicatie, sport, ontspanning, creativiteit, relaties, In dit werkstuk heb ik een indeling gebruikt die een structuur en een logische volgorde biedt aan de verschillende onderdelen van de modellering. Zo ontdekt je: 1. waarom mijn model het gedrag vertoont (waarden en overtuigingen), 2. wat mijn model precies doet (gedrag en fysiologie), 3. en hoe mijn model het doet (gedachteprocessen en strategieën) Motivatie: Te modelleren eigenschap: Model: De motivatie ligt in het verlengde van mijn leerdoel vanuit de practictioner; een betere leidinggevende worden en heeft ook verbinding met mijn missie; presteren en verbeteren. Dit alles in de business context. Ik zie het vermogen om te inspireren, motiveren en het eigenaarschap te bevorderen als een zeer belangrijk onderdeel van leiderschap. Zelf denk ik dat ik hierin al behoorlijke stappen heb gezet maar ik ben me ervan bewust dat ik mezelf nog verder kan verbeteren. Het vermogen om vanuit leiderschap de medewerkers te inspireren, te motiveren, en hierdoor eigenaarschap te bevorderen. bij de. als model gekozen omdat hij een aantal jaren geleden..hierin heb ik hem leren kennen als een gedreven leidinggevende die mij motiveerde en het aspect eigenaarschap bij mij bevorderde. Ik heb gemerkt dat veel.. hetzelfde beeld hebben. Woorden die daarbij gebruikt worden zijn; aanwezig zijn, visie hebben, lef, ondernemerschap, humor, kansen zien en staan voor de mensen. Ik heb.. twee maal geïnterviewd voor dit verslag.

4 Hoofdstuk 2 DE MODELLERING 2.1 WAAROM VERTOONT MIJN MODEL HET GEDRAG? Missie, Identiteit en Overtuigingen Inleiding Om te weten waarom mijn model dat gedrag vertoont dat maakt dat hij een inspirerende leidinggevende is, is het belangrijk om te weten wat zijn missie, identiteit, en overtuigingen zijn. Zijn overtuigingen werken namelijk door in zijn vaardigheden en gedrag. Voor mij is het dan interessant om te zien of en waar er verschillen zijn in vooral de aspecten identiteit en overtuigingen. Dit om vandaar uit te bezien of er sprake zou zijn van belemmerende overtuigingen bij mij die mijn vaardigheden en gedrag negatief beïnvloeden. Ik zou dan mijn overtuigingen kunnen aanpassen. Om dit te illustreren een citaat van Albert Einstein: je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Met andere woorden, de oplossing voor een probleem op een bepaald niveau bevindt zich op een ander niveau. Ik eindig dit hoofdstuk met een korte focus op verschillen in de overtuigingen) Elementen in Missie/identiteit van : Respect en Vertrouwen. ( Ik functioneer slecht in een onveilige omgeving. Dan ben ik niet meer functioneel). Genieten van het leven Er moet een uitdaging zijn (Ik moet geprikkeld blijven) Nieuwsgierigheid Gelijkwaardigheid Overtuigingen in korte steekwoorden: Overal een uitdaging in zien (Als iemand tegen mij zegt dat moet je niet doen; dan ga ik het juist doen) Altijd in oplossingen denken Iedereen krijgt en verdient een tweede kans Blijf altijd bij mezelf en heb vertrouwen in mezelf. Neem mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik ben creatief (Bij presentaties etc. vertrouw ik altijd op mijn creativiteit, ik bereid me niet voor en vertrouw erop dat ik de juiste antwoorden geef). Vaak gaat het slecht als ik me voorbereid Ik kan iedereen in beweging krijgen. Ik oordeel niet snel Ik veroordeel niemand Niemand is meer dan een ander Ik kan me niet voorstellen dat iemand bewust negatief/passief gedrag vertoont. Ik neem bewust risico s (kies bewust mensen die risico s willen nemen. Neem zelf ook bewust risico s) Er zijn grenzen in gedrag bij leidinggevenden (Als leidinggevende kan ik over de grens gaan, heb soms teveel humor, kan minder betrouwbaar overkomen)

5 Informeel contact levert veel op Emoties horen bij leidinggeven (Wil wel emoties hebben, zelf en om me heen, wil geen vlakke mensen) Leidinggevenden zitten in een glazen huis Ik ben niet dienend. Wel zelf resultaten halen en scoren Gun ook anderen om succes te hebben Ik wil altijd leren Metaprogramma s Dit zijn meetbare denkstijlen/filters met bijbehorende waarden, criteria en gedrag. We gebruiken ze voor het bepalen welke informatie ons bereikt en waarmee we ons wereldmodel vormgeven, in stand houden en verfijnen. Metaprogramma s zijn context gebonden. Er zijn veel metaprogramma s bekend. De meeste metaprogramma s worden weergegeven op een as. Als iemand bij een aanvankelijke voorkeur voor de ene of andere pool wat meer naar het midden beweegt, reflecteert dit een persoonlijk groeiproces. In dit werkstuk hanteer ik onderstaande metaprogramma s. Tegelijkertijd geef ik per metaprogramma aan waar de accenten van.. zich bevinden: Overeenkomst Verschil X Intern Extern X Procedure Opties X Er vanaf Er naartoe X Specifiek Globaal X Macht X Band Prestatie Ik heb geanalyseerd waar eventuele significante verschillen zitten tussen.. en mij. Bij de analyse heb ik ook mijn foto gebruik die is opgesteld tijdens de cursus. Het belangrijkste verschil zit de driehoek Band, Macht, Prestatie.

6 2.2 WAT DOET MIJN MODEL PRECIES? Kalibreren en Rapport maken. Inleiding: Om duidelijk te krijgen wat mijn model precies doet heb ik een aantal elementen gebruikt om dit te analyseren zoals het kallibreren en rapport maken. Kalibreren betekent dat je op basis van zintuiglijke informatie kijkt of je in een interventie of gesprek dat je met iemand hebt, op koers ligt. Door te kalibreren verzamel je informatie over de onbewuste reacties zoals die bijvoorbeeld door jouw communicatie wordt opgeroepen. Kalibreren staat in tegenstelling tot interpreteren. Vervolgens kun je rapport maken. Je kunt dit ook afstemmen noemen, levelen, op één lijn zitten. Rapport maken is het nadoen van die ander, zodat je snel contact hebt en die ander zich begrepen voelt; het tot stand brengen van vertrouwen, harmonie en samenwerking. Hieronder heb ik gerubriceerd wat.. doet op dit gebied. Voorbeelden van hoe. kallibreert en rapport maakt: Leeg luisteren (ik heb geen vooringenomen standpunten) Meebewegen met de ander (als iemand agressief is dan beweeg ik mee en haal ik de agressiviteit weg) Probeer niet te werken, probeer wel altijd fysiek te blijven. Ik let hierbij op de ander, zelf beweeg ik naar voren en kijk ik naar de ander en ben ik me ervan bewust hoe ik er zelf bij zit. Fysiologie ik kijk hoe iemand erbij zit Oogcontact maken; ik kijk bewust naar iemand om contact te maken, dan zie je dat iets gebeurd Loop rond over de gangen, dan klets ik wat, dat vind ik leuk. Ik sluit me aan, blijven voelen wat er gebeurt. Het moet me wel inspireren. Ik probeer meer binnen te lopen dan te mailen. Ik gebruik mijn handen bij presentaties. Ik straal dan ook energie uit, leun iets naar voren, en verdedig nooit. Als iets niet bevalt dan zie je dat ook wel weer bij mij. Ik ben niet goed in het verschuilen hiervan. Tonaliteit Het volume wisselt Krachtige stem Stembuigingen Krachtig ritme Woorden vraagt actief naar je ervaringen Luistert goed naar anderen en reageert hierop. Ik pas mijn woorden aan m.b.t. de ander. Ik pas me aan bij de taal die gebruikt wordt, denk hierbij aan hoe ik betrouwbaar over kom. Dit gebruik ik bij de medewerkers die hierdoor het beeld krijgen dat ik snap wat hij doet. In het algemeen ligt bij.de nadruk op de fysiologie. Daarna redelijk gelijkmatig de woorden en tonaliteit. Dat sluit goed aan bij waar in de communicatie de nadruk op ligt, namelijk Fysiologie (55%), Tonaliteit (38%) en Woorden (7%)

7 2.3 HOE DOET MIJN MODEL HET? Taal Inleiding Taal is een zeer effectief middel om in te zetten bij de interactie tussen leidinggevende en medewerkers. Dit onderdeel laat zien hoe mijn model.. taal inzet om zijn doelen te bereiken. Er zijn twee modellen van taal in deze context. Enerzijds heb je het metamodel; dit model biedt manieren om specifieke informatie die in een zin wordt weggelaten, boven water te krijgen. Anderzijds heb je het Miltonmodel; dit model biedt manieren om zinnen te maken waaruit bijna alle specifieke informatie is weggelaten. Dit zet de luisteraar aan om de open plekken in te vullen vanuit zijn of haar unieke innerlijke ervaring Het Miltonmodel wordt beschouwd als het omgekeerde van het Metamodel. Ook herkaderen met taal zal ik in dit onderdeel meenemen. Globaal zijn er 3 typen van herkaderen. 1. De context herkadering. Bedenk een andere context waarin de betrokkenen anders zal reageren. 2. De betekenis herkadering. Inhoud en gedrag blijven hetzelfde maar d.m.v. upchunken verandert de betekenis. 3. Inhouds herkadering. Je verandert de structuur van de inhoud daardoor verandert automatisch de betekenis. Milton voorbeelden.. gebruikt methodiek in de taal die bekent staat als de drieslag en de herhaling hierbij. Bijvoorbeeld; herkenbaar, zichtbaar, aanspreekbaar. (Daar kun je als leidinggevende dan alles onder laten vallen.. ) Het is ook makkelijk voor hemzelf en anderen om te onthouden. Hij gebruik het dan ook continue bij verschillende werkgevers en nieuwe plekken waar hij komt te werken. (bijvoorbeeld in, maar ook in..) Soms gebruikt. bewust vaag taalgebruik met woorden die of niets betekenen of hij bedenkt nieuwe term en kan hierdoor anderen mee nemen. Want als je niet weet wat het betekent, hoe kun je daar dan op tegen zijn..? Metamodel voorbeelden. Ik maak het vaak niet te ingewikkeld, en gebruik heel situationeel voorbeelden. Ik ben duidelijk in wat ik wil in gesprekken. Voorbeelden Herkaderen Wanneer ik een vraag krijg die ik niet gelijk kan antwoorden probeer ik tijd te winnen door te herkaderen, goede vraag bijvoorbeeld het antwoord is afhankelijk van de vraagsteller of procedureel of herkaderen, bijvoorbeeld gaat dit banen kosten? Iedereen blijft een baan houden maar hoeft niet dezelfde baan te zijn. Mensen motiveer je niet door te zeggen dat het niet goed is maar door te zeggen dat we het anders gaan doen. Mijn woordgebruik is positief geformuleerd. Nu vragen waarom zeg je dat. Geef ook feedback over het gesprek. Ja het is vaag maar wees maar blij dan kun je ook niet worden wegbezuinigd. Conclusie: De kracht van het taalgebruik van.. ligt in de balans. Hij gebruikt alle twee modellen van de taal en herkadert continue en volop.

8 Strategieën Inleiding Hoe. zijn ervaringen inzet om tot een specifiek resultaat te komen beschrijf ik in dit onderdeel. Een strategie bestaat uit een opeenvolging van interne en externe representaties die leiden tot een specifiek resultaat. Voorbeelden van strategieën die. gebruikt: In het verleden heb ik wel eens een truc bedacht om uit een onveilige situatie te komen. Later vaker toegepast (strategie). Men wilde niets, dacht dat ik niet te vertrouwen was, ze dachten dat ik een dubbele agenda had, vervolgens heel open geweest als mens en persoon, dat wil ik niet Heb gewoon gezegd wat ik dacht, de waarheid. Vraag me altijd wel van te voren af; is het mij de energie waard Interveniëren, in actie komen wanneer dit nodig is (verschillende redenen bijv. als iemand niet gelukkig is in de functie of wanneer er iets gebeurd wanneer iets echt niet kan. Strategie soms hou ik mijn mond, als het echt spannend wordt ik scherp. Wachten tot er iets gebeurd, what in it for me. Ik verzamel de juiste mensen om me heen. Heb hierbij ook kritische mensen nodig. Ben snel geneigd om bondgenoten te maken, sluit daarbij andere mensen uit. Ik laat mensen het bewust zelf bedenken. Maar dat kost wel moeite. Ik wil het eigenlijk snel oplossen maar mensen willen dat er geluisterd wordt. Dat is een uitdaging voor mij; aanhoren maar er niet gelijk iets mee doen. Soms wil ik details weten, stel hierbij de goede vragen. Details vallen me op, de belangrijke zaken vallen me dan gelijk op. Ik laat vooral de ander werken. Zorg dat je in een situatie komt dat een ander voor je wilt werken Ik leer van mijn fouten deze integreer ik. Herhalen, herhalen en herhalen Als ik bij een nieuw onderdeel of organisatie kom voer ik met iedereen een gesprek. Hier krijg ik veel informatie over van alles (signalen over gedrag & houding, processen doorgronden, analyseren). Daarna stel ik na een boekje op over wat anders moet. Ik begin altijd met missie/visie, en gebruik hierbij het 3tal en ga herhalen en herhalen. Probeer dan altijd iets herkenbaars te produceren, bijvoorbeeld, de routekaart, het groene boekje. Daarbij altijd tom poes verzin een list. Waarnemingsposities Inleiding Waarnemingsposities zijn de posities waarin je de interactie waaraan jezelf deelneemt beschouwt. Het is interessant om te weten welke posities dominant zijn bij en in welke situaties. De drie waarnemingsposities zijn: Eerste positie beschouwt de interactie vanuit jezelf Tweede positie beschouwt de interactie vanuit de ander Derde positie is meta ten opzichte van de eerste twee en beschouwt de wisselwerking in de interactie tussen jezelf en de ander Natuurlijk is de context mede bepalend welke waarnemingspositie. inneemt. Met dit in gedachten is de natuurlijke voorkeurspositie van.. de 1 e positie. Hier zit hij in zijn

9 kracht en vanuit deze kracht kan hij anderen inspireren. Hij kan indien dit nodig is in een bepaalde context ook bewust de 3 e positie innemen. De 2 e positie zal hij niet snel innemen. Als het (te) persoonlijk wordt kan de 1 e positie te sterk de overhand innemen. Dan kan zijn kracht een valkuil worden. Ook wanneer iets voor hem niet interessant is kan de 1 e positie in zijn nadeel werken. Dit doordat dan zijn innerlijke (negatieve) gemoedsstand voor iedereen zichtbaar is. komt nadrukkelijk in een 1 e positie als hij persoonlijk wordt aangevallen, dan gaat de emotie meespelen Regulier houdt hij bewust afstand vanuit de 3 e positie. Dit kan eenzaam zijn en heb hier vanuit niet de behoefte om iemand goed te kennen. Hoofdstuk 3 Conclusie, Integratie en overdracht Analyse en Conclusie Het is goed om nog eens te herhalen dat de modelleringsopdracht zich binnen een bepaald kader bevindt, te weten; leiderschap op het gebied van inspireren en motiveren en het eigenaarschap te bevorderen. Andere aspecten van leiderschap heb ik niet meegenomen. Ook heb ik bewust niet uitgeschreven dat bepaalde vermogens context gebonden zijn. Dus de context zal vrijwel altijd bepalend zijn waarin je bepaald wat, de mate waarin en wanneer je toepast. De kracht van het leiderschap van. zit hem vooral in het breed toepassen van vaardigheden vanuit een aantal bepalende overtuigingen. M.i. kan hij op elk onderzocht onderdeel vermogend zijn, en dan praat ik niet over een 6 maar een 8. (misschien als uitzondering de 2 e positie). Daar zit vooral zijn kracht. Vergelijk ik dit met mezelf dan denk ik dat mijn kracht ook in de breedte zit. Geen 6, maar ook geen 8. Op dit moment een 7. Het is dus van belang voor mij om in de breedte een aantal elementen op te pakken en te integreren. Naast mijn geloof dat mijn kracht zich ook in de breedte bevindt heb ik in mijn analyse geconstateerd dat mijn overtuigingen en metaprofielen niet zo verschillend zijn dan die van. In ieder geval niet dat op dit gebied belemmerende overtuigingen zijn of voor mij een heel persoonlijk groeitraject nog wenselijk zou zijn. Mijn onderdelen bevinden zich op het gebied van de taal; herkaderen en op het gebied van strategie; op de gang lopen en niet werken.. Integratie Aangezien ik geloof dat focus belangrijk is bepaal ik een drietal big rocks (vrij vertaald naar Stephen Covey) en niet meer, waar ik mijn energie in ga leggen. Het zal misschien niet verbazen dat dit er 3 zijn De genoemde onderdelen zijn voor mij de onderdelen waarin ik verder in kan groeien en mij effectiever zal maken. Een kleine toelichting op het waarom van de gekozen big rocks Om maar met het niet werken te beginnen. Ik bedoel hiermee dat ik de ander vooral wil laten werken. Mijn neiging is om heel hard mee te denken, de oplossing voor de ander verzinnen. Uiteindelijk geeft dit mij geen voldoening maar zeker de ander ook niet. Mijn stellige overtuiging hierbij is dat als ik dit in combinatie kan gebruiken met herkaderen dit zeer krachtig zal zijn. De strategie op de gang lopen (managing by walking around) is natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome. Maar de uitspraken van. en van veel anderen hebben mij hier aan het denken gezet.

10 Als jij je laat zien en aansluit bij anderen wordt dit gewaardeerd door iedereen. Dit wordt m.i. zeer onderschat. Dus: 1. Herkaderen 2. Laat de ander werken 3. Loop rond! Hoe ga ik dit integreren? Zeer simpel; ik ben er al mee begonnen! Met betrekking tot de eerste twee vermogens heb ik intern een trigger verstopt. Op het moment dat ik het gevoel krijg dat ik begin te werken dan probeer ik de combinatie uit. Dat gevoel kan zich uiten in een aantal verschijningsvormen bijvoorbeeld; mijn houding, mijn irritatie, het zweetdruppeltje, heel hard nadenken, etc. etc. In schema: KI AE VE KI Mijn gevoel Zeg iets Zie de ander werken Goed gevoel Met betrekking tot het rondlopen; ik heb met mijn zelf de doelstelling om vaker binnen te stappen (waar dan ook). Dit kan komen omdat er een zakelijke reden voor is, maar ook omdat ik zie dat iemand alleen zit of ik vind het leuk om iets te delen of.. Voor alle duidelijkheid; het was niet zo dat ik dit nooit deed maar het kan versterkt worden. Overbrengen van de modellering 1. We gaan een rollenspel met tweetallen spelen. Een rollenspel waarin een casus (kan vanuit het verleden of toekomst zijn) wordt ingebracht, waarbij jij vindt dat je altijd hard moet werken terwijl dat voor jouw gevoel andersom zou moeten zijn. In dit rollenspel zorg jij ervoor dat je minimaal twee keer herkadert (de context en betekenis herkadering) en dat de ander werkt. Check: jij zit gemakkelijk onderuit. 2. Je spreekt op de trainingsdag minimaal 1x met iemand binnen het hotel. Niet zijnde iemand van de trainingsgroep. Gelukkig hoeven we de modellering niet helemaal te integreren in onszelf

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Je doel behalen met NLP.

Je doel behalen met NLP. Je doel behalen met NLP. NLP werkt het beste als al je neurologische niveaus congruent zijn. Met andere woorden: congruent zijn betekent wanneer je acties en woorden op 1 lijn zijn met je doelen, overtuigingen,

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

NLP MASTER PRACTITIONER

NLP MASTER PRACTITIONER 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERDIEPEND De NLP Master Practitioner opleiding is een verdieping in je professionele ontwikkeling. In deze opleiding wordt je meester in communicatie- en gedragsverandering.

Nadere informatie

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren.

Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. FEEDBACK WAT IS FEEDBACK EIGENLIJK? Feedback is een mededeling aan iemand die hem informatie geeft over hoe zijn gedrag wordt waargenomen, begrepen en ervaren. Hiermee is feedback een belangrijk middel

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Houd bij het beantwoorden van de vragen steeds je werk in gedachten. Ga na welk antwoord het meest bij je past. Volg je intuïtie!

Houd bij het beantwoorden van de vragen steeds je werk in gedachten. Ga na welk antwoord het meest bij je past. Volg je intuïtie! Voorbij je eigen wijze: Effectief communiceren met metaprogramma s in professionele relaties. Een mooie uitdaging. We willen je als lezer daartoe graag de gelegenheid geven, door middels een zelfonderzoek

Nadere informatie

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn)

Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Actief luisteren (De ander helpen zo duidelijk mogelijk te zijn) Laat de ander merken dat je echt luistert door je houding en ogen. Laat merken dat je aandacht op hem/haar gericht is. Stel zoveel mogelijk

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING Inleiding De door leidinggevenden gehanteerde stijlen van beïnvloeding kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld, te weten profileren en respecteren. Er zijn twee profilerende

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Even kennismaken... Communicatie De essentie! Succesvol onderhandelen

Even kennismaken... Communicatie De essentie! Succesvol onderhandelen Succesvol onderhandelen Even kennismaken... Voornaam + naam Uw functie? Uw doelstellingen? Open positief-kritische houding Actiepunten Communicatie De essentie! Dixit: Paul Watzlawick, Villach 25.07.1921,

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Februari 2012 Workshop Eviont

Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 LEESWIJZER...3 INLEIDING...4 STAP 1: HET KADER...5 STAP 2: STATE, GEDRAG EN

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

Dubbele identiteit. Anja Bekink! Samenwerking: het CJG van ons allen of ieder voor zich? Door:

Dubbele identiteit. Anja Bekink! Samenwerking: het CJG van ons allen of ieder voor zich? Door: Dubbele identiteit Samenwerking: het CJG van ons allen of ieder voor zich? Door: Programma Welke dubbele identiteit? Wil niet of kan niet? De casus & de cirkel The Matrix & de Verrassingen De professional

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Het NLP communicatie model

Het NLP communicatie model Het NLP communicatie model Ontdek jouw communicatie waarnemingsfilters Leef je natuurlijk leiderschap 1 Inleiding Op het moment dat veranderingen in een organisatie plaatsvinden is communicatie één van

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Het lichaam reageert eerst

Het lichaam reageert eerst Het lichaam reageert eerst 1. De reden dat ik dit heb gemodelleerd Er zijn in NLP technieken voor moeizame interacties en relaties, bijvoorbeeld het uitzuiveren van waarnemingsposities. Ik had de behoefte

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER

Drijfveren. Een belangrijke (on)bewuste drijfveer is dat ZELF beter wil zijn dan de ANDER Inleiding Kennis over het tot stand komen van gedrag Bewustwording van de invloed van ons eigen gedrag op onze omgeving? Ervaren wat JIJ kan doen om je eigen gedrag en dat van anderen te verbeteren Drijfveren

Nadere informatie

Even kennismaken... Communicatie De essentie! 1. Succesvol onderhandelen

Even kennismaken... Communicatie De essentie!   1. Succesvol onderhandelen Succesvol onderhandelen Even kennismaken... Voornaam + naam Uw functie? Uw doelstellingen? Open positief-kritische houding Actiepunten Communicatie De essentie! Dixit: Paul Watzlawick, Villach 25.07.1921,

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Personal Branding voor Ingenieurs

Personal Branding voor Ingenieurs Personal Branding voor Ingenieurs 8 juni 2012 Lustrumsymposium Jullie doelen - succesvolle loopbaan - een baan vinden - de allerbeste zijn? - Saskia Slotboom 2012 2 Personal Branding Tools en praktische

Nadere informatie

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel?

Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Bonus: Hoe goed ben jij momenteel? Blad 1 van 20 Hoe goed ben jij momenteel? Iedereen kan zijn leiderschapsvaardigheden aanzienlijk verbeteren met een beetje denkwerk en oefening. Met deze test krijg je

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager

Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager Gesprekstechniek voor de manager met o.a. The one minute manager 1 Executive Leadership Foundation - ELF 2005-2011 Dit materiaal mag vrij gebruikt worden, mits netjes de bron wordt vermeld Lastige dingen

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

19. NLP Business Practitioner Test

19. NLP Business Practitioner Test 19. NLP Business Practitioner Test Test je kennis... Inleiding Je bent zover dat je de test kunt maken. Het is de bedoeling dat je een 10 haalt en daarom mag je hem zo vaak inleveren als je wilt. Het boek

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl

Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Eerste uitgave: maart 2015-03-14 Copyright 2015 Saskia Steur Druk: www.drukzo.nl Hoewel deze uitgave met zorg is samengesteld aanvaardt de auteur geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan door

Nadere informatie

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu

Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Tel: 06 239 475 38 esther@ikhouvanmij.eu www.ikhouvanmij.eu Met dit Ebook wil ik je graag inzichten geven in hoe je van jezelf kunt (leren) houden. Dit bereik je (wellicht helaas) niet door even een knop

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo. Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Workshop Motiverende Gespreksvoering Hoe werkt advies? drs. Hilde Jans psycholoog hilde.jans@cambiamo.nl Waarom mensen niet? Dus wat kun je doen? Ze weten niet

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Hoe werkt advies? Ze weten niet wat Ze weten niet waarom Ze weten niet hoe. HersenletselCongres 2014 3 november

Hoe werkt advies? Ze weten niet wat Ze weten niet waarom Ze weten niet hoe. HersenletselCongres 2014 3 november HersenletselCongres 2014 3 november Disclosure belangen sprekers C1 Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; wat is lastig en wat kun je als professional doen? (potentiële)

Nadere informatie

[DE 3 MAGISCHE SMSSEN]

[DE 3 MAGISCHE SMSSEN] 2012 Life Coach Désirée Desiree [DE 3 MAGISCHE SMSSEN] Hoe je op een subtiele en liefdevolle manier je man kunt manipuleren zodat hij zich realiseert hoe blij hij mag zijn met jou. De 3 magische smssen

Nadere informatie

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen

In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen 14 In de eeuwigheid van het leven waarin ik ben is alles volmaakt, heel en compleet en toch verandert het leven voortdurend. Er is geen begin en geen einde, alleen een voortdurende kringloop van materie

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Het gedragmodel. 1. Inleiding

Het gedragmodel. 1. Inleiding Het gedragmodel 1. Inleiding Het gedragmodel is een NLP-techiek, ontwikkeld door Peter Dalmeijer (zie www.vidarte.nl) en Paul Lenferink. Het model leert ons feedback te geven waarbij we anderen op hun

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN. Feedback = een concrete uitspraak over het gedrag van een ander, met een specifiek doel voor ogen

FEEDBACK GEVEN. Feedback = een concrete uitspraak over het gedrag van een ander, met een specifiek doel voor ogen FEEDBACK GEVEN Feedback geven is een van de meest directe manieren om gedrag te sturen. Zeker op de korte termijn, maar zeker ook op de langere termijn is feedback heel krachtig. Maar effectief feedback

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Effectief investeren in management

Effectief investeren in management Effectief investeren in management Veel organisaties zijn in verandering. Dat vraagt veel van de leidinggevenden/managers. Zij moeten hun medewerkers in beweging krijgen om mee te veranderen. En dat gaat

Nadere informatie

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet!

Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! Effectief aansluiten bij overbelaste leerlingen en hun ouders: Zo makkelijk is dat niet! drs. Hilde Jans psycholoog Iedereen heeft een ander perspectief! Oefening in tweetallen Stap 1 Draai je gezicht

Nadere informatie

Accuraat communiceren

Accuraat communiceren Accuraat communiceren Erna Pluym Senior Trainer Consultant/ Business Development Manager erna.pluym@acerta.be 0472 92 11 66 Communicatie, waarom zo belangrijk? Communicatie, waarom zo belangrijk? Had ik

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Bijlage 4 De meterstanden-lijst voor begeleiders

Bijlage 4 De meterstanden-lijst voor begeleiders 7 Bijlage De meterstanden-lijst voor begeleiders De bijlagen in dit boek zijn invulformulieren, deze zijn ook te downloaden op: www.boomnelissen.nl/begeleid ontdekkendleren. Kijk eens in de spiegel De

Nadere informatie

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman

Compassie leven. 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie. PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Compassie leven 52 wekelijkse inspiraties vanuit Geweldloze Communicatie PuddleDancer Press Samengesteld door Monie Doodeman Inhoudsopgave Voorwoord Wekelijkse inspiraties 01 Geweld in de taal? Wie, ik?

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22

21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 21 Niveaus van interveniëren in groepen 22 ASPECTEN VAN COMMUNICATIE IN GROEPEN In iedere relatie en in elk relatienetwerk waar mensen net elkaar communiceren zijn er vier aspecten te onderscheiden. De

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner.

Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. Examenreglement NLP Practitioner/NLP Business Practitioner. De NLP Practitioner wordt afgesloten met een examen zodat voor zowel de cursist als instituut inzicht wordt verkregen in het huidige kennisniveau

Nadere informatie

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven.

Het GROW-model. Deze onderdelen worden hieronder toegelicht. Per onderdeel worden er voorbeeldvragen aangegeven. Het GROW-model Een ontwikkelingsgesprek is het meest effectief als je de vragen in een bepaalde structuur stelt. Het GROW-model biedt deze structuur. (Whitmore, 1995) Het GROW model bestaat uit de volgende

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen:

18-9-2014. Pedagogische opleiding theorie. Doelstellingen. Doelstellingen. Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback. De kennis over de begrippen: Pedagogische opleiding theorie Hoofdstuk 1 Communicatie en feedback Doelstellingen De kennis over de begrippen:, feedback, opleiden en leren kunnen uitdrukken en verfijnen Doelstellingen De voornaamste

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue verbeteren met

Nadere informatie

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8.

Roos van Leary. Mijn commentaar betreffende de score Mijn score was 4 punten van de 8. Roos van Leary Beschrijving Boven-Samen (BS) dominant gedrag: leidend zelfdefinitie: ik ben sterker en beter dan jij; Ik overzie "het" definitie van de ander: jij bent zwak en hulpbehoevend relatiedefinitie:

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling

In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling In gesprek gaan met ouders in verband met een vermoeden van kindermishandeling 1. Aandachtspunten voor een gesprek met ouders i.v.m. een vermoeden van kindermishandeling: Als je je zorgen maakt over een

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen?

Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Waarom doen ze nou niet gewoon wat ik zeg! Motiveren tot gedragsverandering; Wat is lastig en wat kun je doen? Leerlingen met SOLK Effectieve gesprekken met ouders en leerlingen drs. Hilde Jans psycholoog

Nadere informatie

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6

Inleiding 2. Wie is Christine? 4. Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5. Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 Wie is Christine? 4 Tip 1: Houd het doel van feedback voor ogen 5 Tip 2: Richt feedback op gedrag, niet op de persoon 6 Tip 3: Geef feedback over uw waarneming en vermijd interpretaties

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2015

NLP PRACTITIONER 2015 2015 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van the Sphere is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

NLP PRACTITIONER 2016

NLP PRACTITIONER 2016 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERBREDEND De erkende NLP Practitioner opleiding van ISEMI is praktijkgericht en verbredend. Het biedt een uitstekende structuur voor effectieve communicatie, persoonlijke

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media

Tuesday, February 8, 2011. Opleiding Interactieve Media Opleiding Interactieve Media Inhoud Inleiding presenteren 1. Voorwerk 2. Middenstuk 3. Begin presentatie 4. Einde presentatie 5. Visuele middelen 6. Non-verbale communicatie 7. Opdracht 8. Criteria 1.

Nadere informatie

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken

Aangaan. Feedback kan maken maar ook breken Op basis van wetenschappelijk onderzoek is psychologe Carol Dweck tot het inzicht gekomen dat niet iemands IQ, vaardigheden en talenten bepalend zijn voor succesvol leven, maar vooral de waarmee mensen

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me

Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me Gratis online Zelf-liefde test! www.lifestyling.me De Zelf-liefde test bestaat uit een tiental vragen op een aantal belangrijke thema s in je leven: Zelfbeeld Relaties Werk Het leven Print de Zelf-liefde

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Werkt gedurende langere periode nauwkeurig en zorgvuldig, met oog voor detail, gericht op het voorkómen van fouten en slordigheden, zowel in eigen als andermans

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie