Macro-economische Analyse

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Macro-economische Analyse"

Transcriptie

1 Macro-economische Analyse Macro-economische Ontwikkelingen 2e kwartaal 214 Conclusie De afgelopen maanden zijn de meeste economische indicatoren sterk verbeterd. Dit herstel vlakt nu wat af. Wel wordt er een verder economische herstel verwacht in 215. Dit wordt gevoed door een koopkrachtstijging en een hogere huishoudensconsumptie. Al jarenlang is de werkloosheid een zorgenkind. Pas in 215 werd een daling verwacht, maar deze daling lijkt zich dit jaar al in te zetten. Het is nog niet duidelijk of dit een structureel herstel is. In 213 bleef het herstel op de woningmarkt aanvankelijk iets achter bij het economische herstel, maar de woningmarkt maakt een inhaalslag. Het voortdurend stijgende vertrouwen op de woningmarkt vertaalt zich ook in een toename van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Het aantal verleende bouwvergunningen blijft echter nog wel historisch laag. Onderdeel Bron Bijlage II Economische Groei, CPB Inflatie Producentenvertrouwen Consumentenvertrouwen Huishoudensconsumptie Koopkrachtontwikkeling Werkloosheid Vacatures Hypotheken Hypotheek- en Kapitaalmarktrente Loan-to-Value Spaartegoeden Hypotheken met betalingsachterstanden Acceptatiecriteria kredietverlening Onvrijwillige veilingen Nieuwbouwwoningen Bouwvergunningen Indices bouw en architectuur Woningmarktindicatoren, CPB, CPB CPB, CPB Kadaster Hypotheekshop, DNB HDN BKR DNB Kadaster MNW ING, VEH, Woonkennis.nl Verhuisgeneigdheid Versie: juli 214 Leeswijzer: Auteur: NVM Data & Research Pijl omhoog --> Stijgende trend Groen --> Positief Oordeel Grijze, platte pijl --> Stabiel Pijl omlaag --> Dalende trend Rood --> Negatief

2 Q1 29-Q3 21-Q1 21-Q3 211-Q1 211-Q3 212-Q1 212-Q3 213-Q1 213-Q3 214-Q1 Economische Groei Inflatie Krimp economie eerste kwartaal door lagere consumptie huishoudens Inflatie blijft laag Groei t.o.v. vorig kwartaal -,6% 1e kwartaal 214 Inflatie in laatste maanden,8% / 1,2% /,8% mrt - mei 214 Groei t.o.v. zelfde periode jaar terug,% 1e kwartaal 214 Voorspelling groei economie CPB 214,75% Voorspelling inflatie CPB 215 1,25% Voorspelling groei economie CPB 215 1,25% 4 Percentage 3 5 Inflatie Nederland Macro-economie Groei tov vorige periode Groei tov vorig jaar Inflatie Nederland (Eur. index) Inflatie Eurozone (Eur. index) * De terugval wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een zachte winter. Hierdoor was het verbruik van aardgas bijvoorbeeld erg laag voor de tijd van het jaar, waardoor de huishoudensconsumptie kromp. Maar ook aan motorbrandstoffen en voedings- en genotmiddelen werd minder uitgegeven dan een jaar eerder. De investeringen groeiden met 5,1 procent. De uitvoer van goederen en diensten groeide met 2,7 procent en de invoer met 1,7 procent. * Het begrotingstekort (EMU-tekort) komt in 215 naar verwachting uit op 2,2%. * Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is positiever gestemd dan het CPB over de Nederlandse economie. Het IMF verwacht een groei van de Nederlandse economie in 214 van,8 procent. Voor volgend jaar wordt een groei van 1,6 procent voorzien. * De inflatie blijft laag. Goedkopere vakanties en voedingsmiddelen verlaagden de inflatie. Autobrandstoffen werden duurder. In april sprong de inflatie even naar 1,2 procent door een piek in de prijzen van vliegtickets en vakantieaccommodatie, vanwege de hogere vraag tijdens Pasen. * In mei is de Nederlandse inflatie volgens de HICP gedaald naar,1 procent. Dat is lager dan het gemiddelde van,5 procent in de eurozone. Volgens de ECB is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie net onder 2 procent ligt. Vanaf februari 213 ligt de inflatie in de eurozone onder de 2 procent. Op grond van de lage inflatie in de afgelopen periode heeft de ECB donderdag 5 juni besloten haar rentetarieven te verlagen.

3 Producenten- en consumentenvertrouwen Producenten- en consumentenvertrouwen rond evenwichtspunt Consumentenvertrouwen Consumentenvertrouwen en koopbereidheid stijgen door economisch klimaat Producentenvertrouwen in laatste maanden,3 /,7 /,7 apr - jun 214 Consumentenvertrouwen in laatste maanden -5 / -2 / -2 apr - jun 214 Consumentenvertrouwen in laatste maanden -5 / -2 / -2 apr - jun 214 Economisch klimaat in laatste maanden 7 / 1 / 1 apr - jun 214 Koopbereidheid in laatste maanden -13 / -1 / -11 apr - jun 214 Koopbereidheid grote aankopen in ltst maanden -15 / -1 / -9 apr - jun 214 Marktvertrouwen Producentenvertrouwen Producentenvertrouwen (links) Consumentenvertrouwen (rechts) Consumentenvertrouwen * Het consumentenvertrouwen is sinds de zomer van 213 vrijwel onafgebroken toegenomen en ligt nu op hetzelfde niveau als eind 27. De consumenten zijn per saldo positief over het algemene economische klimaat, maar nog negatief over hun eigen financiële situatie. * De stemming onder de ondernemers is al vier maanden voorzichtig positief. De indicator van het producentenvertrouwen bleef staan op,7. Wel waren voor de ondernemers in de industrie voor de tweede maand op rij somberder over de verwachte personeelssterkte in hun branche dan een maand eerder Consumentenvertrouwen Economisch klimaat Koopbereidheid * De koopbereidheid is een deelindicator van het consumentenvertrouwen en was in juni vrijwel hetzelfde als in mei. Het oordeel van consumenten over hun eigen financiële situatie in de afgelopen 12 maanden veranderde nauwelijks. Hun verwachting over de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden sloeg om van voorzichtig positief naar licht negatief. Ook vonden consumenten de tijd ongeveer even ongunstig als vorige maand voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies. Per saldo daalde de deelindicator Koopbereidheid in juni 1 punt naar -11. Daarmee is de koopbereidheid nog altijd laag.

4 Huishoudensconsumptie Consumptie van goederen negatief maar van diensten positief Koopkrachtontwikkeling Koopkracht in 214 neemt toe door overheidsmaatregelen Huishoudensconsumptie tov vorig jaar -,9% / -2,4% / -,1% feb - apr 214 Koopkrachtontwikkeling 213 tov 212 () -1,25% Mutatie goederenvolume tov vorig jaar -2,4% / -5,6% / -1,3% feb - apr 214 Mutatie dienstenvolume tov vorig jaar,4%/,5%/,9% feb - apr 214 Voorspelling koopkracht CPB 214 1,25% Voorspelling consumptie 215,8% Percentage Percentage Consumptie Totaal Goederen Diensten 3, 2, 1,, -1, -2, -3, -4, Alle huishoudens Tweeverdieners met kinderen, modaal + ½ x modaal Tweeverdieners zonder kinderen, modaal + modaal Alleenstaande, 2 x modaal Alleenverdiener met kinderen, modaal AOW alleenstaande, AOW * De consumptieve bestedingen door huishoudens leveren samen met de bedrijfsinvesteringen en uitvoer * De koopkracht is ten opzichte van vorig jaar met -1,25% gedaald. Tot eind 213 ging het CPB ook uit een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Nederlandse huishoudens hebben in april,1 procent van een daling voor 214 (-,5%), maar door lagere zorgpremies, lagere pensioenen, de lagere inflatie en minder besteed aan goederen en diensten dan in april 213. Dit komt deels door de zachte winter: net als het lagere tarief van de eerste belastingschijf is de voorspelling nu positief (+1,25%). Ook in 215 wordt in de eerste drie maanden van 214 verstookten huishoudens in april minder gas dan een jaar eerder. een stijging verwacht door lagere premies voor ziektekosten, lagere pensioenpremis en een lagere inflatie. * Volgens de Consumptieradar van het zijn de omstandigheden voor de consumptie in juni iets verslechterd. Dat komt vooral doordat de ondernemers in de industrie negatiever zijn over de omvang van hun personeelsbestand in de komende drie maanden en doordat consumenten iets negatiever zijn over hun toekomstige financiële situatie. * Ook het Nibud gaat er vanuit dat de koopkracht in 214 toeneemt. Het koopkrachtplaatje ziet er gunstiger uit dan dat het Nibud met Prinsjesdag op basis van de Miljoenennota had berekend. Zowel de meeste werkenden als bijstandsgerechtigden gaan er in 214 op vooruit. Maar ouderen en huishoudens met één kostwinner leveren bijna allemaal in. Ook de koopkracht van werkenden met een jaarinkomen hoger dan 5. euro bruto daalt licht.

5 Q3 29-Q1 29-Q3 21-Q1 21-Q3 211-Q1 211-Q3 212-Q1 212-Q3 213-Q1 213-Q3 214-Q1 Werkloosheid daalt eerder dan verwacht Werkloosheid Vacatures Aantal openstaande vacatures laag maar stijgend Werkloosheid (duizenden personen) 684 / 687 / 673 mrt - mei 214 Aantal openstaande vacatures (in duizenden) 14 1e kwartaal 214 Werkloosheidspercentage 8,7% / 8,7% / 8,6% mrt - mei 214 Ontstane vacatures (in duizenden) 174 1e kwartaal 214 Voorspelling werkloosheid CPB Vervulde vacatures (in duizenden) 159 1e kwartaal 214 Voorspelling werkloosheid CPB Arbeidsmarkt werkloze beroepsbevolking (dzd. personen) 7 Seizoensgecor. werkloosheid Seizoensgecor. Werkloosheidsperc. werkloosheidspercentage 9 * De werkloosheid is voor het eerst dit jaar afgenomen doordat er meer mensen aan het werk zijn. In maart daalde het aantal werklozen ook, maar toen was de oorzaak dat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. De werkloosheid is in mei gedaald met 14 duizend personen en kwam uit op 8,6 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden is de werkloosheid met gemiddeld 6 duizend personen per maand gekrompen. * hanteert een andere definitie van werkloosheid dan CPB en DNB, waardoor zij in de berekening standaard hoger uitkomt. Het Centraal Planbureau verwacht dat de werkloosheid in Nederland volgend jaar op 7,25 procent uitkomt. Dat percentage is vergelijkbaar met het huidige niveau x Ontstane vacatures Vervulde vacatures Openstaande vacatures * Het aantal openstaande vacatures nam in het eerste kwartaal van 214 met 7 duizend toe. Aan het eind van het eerste kwartaal van 214 waren er in bijna alle bedrijfstakken meer vacatures. Hiermee is het aantal vacatures voor het derde achtereenvolgende kwartaal gestegen. * De commerciële dienstverlening droeg het meest bij aan de toename. Dit kwam vooral doordat de handel en de ICT-branche meer vacatures hadden. Het warme weer in de maand maart zorgde daarnaast voor een extra vraag naar arbeid binnen de horeca. Ook bij de bouw waren er meer vacatures. * Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) daalt de werkloosheid sneller dan gedacht. Deze is bijgesteld tot 636. in 214 en 61. in 215.

6 Hypotheken Aantal afgesloten hypotheken laag maar stijgend Hypotheek- en Kapitaalmarktrente Einde daling hypotheekrente en kapitaalmarktrente in zicht? Gemiddelde hypotheeksom mei 214 Hypotheekrente in laatste maanden 3% / 3% / 3% apr '14 - jun '14 Verandering hypotheeksom t.o.v. vorig jaar 2,1% mei 214 Kapitaalmarktrente in laatste maanden 1,9% / 1,7% / 1,6% apr '14 - jun '14 Aantal afgesloten hypotheken mei 214 Verandering aantal t.o.v. vorig jaar 4,7% mei 214 Financiering en vermogen Aantal Aantal afgesloten hypotheken Gemiddelde hypotheeksom In euro's * Het aantal geregistreerde hypotheken nam in mei 214 met 4,7% toe ten opzichte van mei vorig jaar, van naar Vergeleken met april 214 (16.346) is er een stijging van 8,7%. * Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreert als een van de eerste partijen hoe het er in de hypotheekmarkt aan toe gaat. Het HDN registreerde in mei bijna 17. hypotheekaanvragen (marktaandeel circa 7%), een daling van bijna 9 procent ten opzichte van de maand april. Volgens HDN wordt de terugval in mei verklaard door de vakantie- en feestdagen van de afgelopen maand. Vergeleken met een jaar eerder werden er in mei wel bijna 5 procent meer aanvragen verzonden Percentage Hypotheekrente Kapitaalmarktrente * Sinds 211 is de hypotheekrente (5 jaar vast) bijna continu gedaald. DNB verwacht tot 215 een stijging van de lange kapitaalmarktrente in Nederland van,7 procentpunt ten opzichte van 214. De stijging van de kapitaalmarktrente zal naar verwachting door banken uiteindelijk geleidelijk worden verdisconteerd in de hypotheekrente.

7 Q2 21-Q3 21-Q4 211-Q1 211-Q2 211-Q3 211-Q4 212-Q1 212-Q2 212-Q3 212-Q4 213-Q1 213-Q2 213-Q3 213-Q4 214-Q1 Aantal Aandeel Loan-to-Value Spaartegoeden Nu meer dan de helft van nieuwe hypotheekoffertes met LTV lager dan 1% Spaartegoeden hoog en stabiel Aantal hypotheekoffertes naar hoogte van LTV en het aandeel offertes met een LTV < 1% Spaartegoeden (in miljarden euro's) 334 Aandeel LTV < 1% 54,3% 1e kwartaal 214 % verandering tov vorig jaar 1,4% Loan-to-value lager dan 1%, tov vorig jaar 36,8% 1e kwartaal 214 Loan-to-value hoger dan 1%, tov vorig jaar 21,4% 1e kwartaal 214 Mutatie laatste 3 maanden,2% /% /1,3% mei 214 mei 214 mrt - mei 214 Financiering en vermogen LTV < 1% LTV >= 1% aandeel LTV < 1% * Het aandeel offertes met een LTV lager dan 1% stijgt in het eerste kwartaal van 214 tot bijna 55%. De overige aanvragen betreffen dus hypotheken met een LTV ratio tussen de 1% en 14% * De ontwikkeling van het aantal hypotheekaanvragen is een goede voorspeller op de korte termijn voor de feitelijk nieuw afgesloten hypotheken op woningen in miljoenen in miljoenen terugbetalingen 28. stortingen spaartegoeden 27. * Elk jaar wordt in mei een piek in stortingen geregistreerd door storting van vakantiegeld. * Elk 4e kwartaal wordt een piek in hypotheekoffertes waargenomen. Dit is een administratief effect.

8 26-Q3 27-Q1 27-Q3 28-Q1 28-Q3 29-Q1 29-Q3 21-Q1 21-Q3 211-Q1 211-Q3 212-Q1 212-Q3 213-Q1 213-Q3 214-Q1 Hypotheeknemers met betalingsproblemen Kredietnemers met herstelde lopende hypohteken 26-Q4 27-Q2 27-Q4 28-Q2 28-Q4 29-Q2 29-Q4 21-Q2 21-Q4 211-Q2 211-Q4 212-Q2 212-Q4 213-Q2 213-Q4 214-Q2 Hypotheken met betalingsachterstanden Betalingsachterstanden nemen nog steeds toe Acceptatiecriteria kredietverlening Banken verwachten dat hun acceptatiecriteria komend kwartaal niet veranderen Hypotheeknemers met betalingsproblemen Kredietnemers met herstelde betaalachterstand e kwartaal 214 3e kwartaal 213 Percentage van de banken dat aanscherping / versoepeling voorziet: % 2e kwartaal 214 Financiering en vermogen Kredietnemers met betalingsprobleem op hypotheekcontract (linker as) Kredietnemers met herstelde lopende hypotheken (rechter as) * Er wordt van een betalingsprobleem gesproken bij een betalingachterstand van meer dan 12 dagen op * In de grafiek wordt weergegeven wat de mening is van de in Nederland gevestigde deelnemende een lopend hypotheekcontract. banken over hun kredietverlening. * Vooral de hoge werkloosheid draagt bij aan de toename van de betalingsachterstanden. * De waarden kunnen variëren van -1% (alle banken versoepelen de acceptatiecriteria) tot +1% (alle * Een deel van de huishoudens ziet kans om de betalingsachterstand binnen afzienbare periode te banken verscherpen de acceptatiecriteria). herstellen. De laatste twee jaar blijft dit aantal stabiel rond 14. huishoudens. Cijfers voor de laatste * Banken verwachten dat de acceptatiecriteria het komende kwartaal op hetzelfde niveau blijven als het twee kwartalen zijn nog niet beschikbaar. afgelopen kwartaal. * De werkelijke schuldenproblematiek in Nederland is veel groter. Huurachterstanden en betaalproblemen op bijvoorbeeld de energie- of telefoonrekening worden niet centraal geregistreerd Aanscherping Versoepeling

9 28-Q1 28-Q3 29-Q1 29-Q3 21-Q1 21-Q3 211-Q1 211-Q3 212-Q1 212-Q3 213-Q1 213-Q3 214-Q Q1 28-Q3 29-Q1 29-Q3 21-Q1 21-Q3 211-Q1 211-Q3 212-Q1 212-Q3 213-Q1 213-Q3 214-Q1 Onvrijwillige veilingen Aantal onvrijwillige veilingen en gedwongen onderhandse verkopen stijgen Nieuwbouwwoningen Eerste lichtpuntjes nieuwbouwmarkt zichtbaar Aantal onvrijwillige veilingen (per maand) 157 / 164 / 27 mrt - mei 214 Aantal nieuw in aanbod e kwartaal 214 Verandering tov vorig jaar -17% mei 214 Aantal verkocht e kwartaal 214 Woningmarkt Aantal laatste 12 maanden 1.93 mei 214 Aantal opgeleverd e kwartaal Onvrijwillige veilingen, maandvoortschrijdend jaarcijfer * In mei 214 vonden 27 executieveilingen plaats. Dit is een stijging van 32,7% ten opzichte van mei 213 (156). Daar komt bij dat ook gedwongen verkopen (zonder veiling) steeds meer onderhands plaatsvinden. Zowel voor de bank als voor de huiseigenaar blijft zo het verlies beperkt. Prijs verkochte woningen e kwartaal 214 Prijsontwikkeling t.o.v. vorig jaar -1,7% 1e kwartaal x 1 euro Nieuw in aanbod Verkocht Opgeleverd Prijs verkochte nieuwbouwwoningen Cijfers NHG: * In de eerste helft van 214 hebben 53.1 huishoudens de aankoop of verbetering van hun woning met NHG gefinancierd. Dit is een toename van 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal garanties voor de aankoop van een woning is toegenomen met 15%. De verlaging van de NHGkostengrens - per 1 juli 214 van 29. naar zal echter een licht dalend effect hebben op het aantal nieuwe garanties. Het aantal huishoudens dat een beroep deed op NHG vanwege een noodzakelijke verkoop met verlies is in de eerste helft van 214 stabiel vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Desondanks wordt er uitgegaan van een verdere stijging van het aantal verliezen. * Veel projectontwikkelaars signaleren voor het eerst sinds lange tijd een forse toename in het aantal verkopen. Inmiddels komen de signalen uit de praktijk ook tot uiting in de cijfers (de lichte daling in Q1 is een seizoenseffect vergelijkbaar met die in de bestaande bouw). * Sinds begin 212 stabiliseren de verkoopprijzen zich rond of net onder 25.. Dit is altijd nog circa 4. hoger dan in de bestaande bouw. Nieuwbouwwoningen zijn dan ook doorgaans groter en duurzamer dan woningen in de bestaande bouw.

10 29-Q1 29-Q3 21-Q1 21-Q3 211-Q1 211-Q3 212-Q1 212-Q3 213-Q1 213-Q3 214-Q Bouwvergunningen Aantal verleende bouwvergunningen nog steeds zeer laag Pril herstel bouwnijverheid in zicht? Indices bouw en architectuur Aantal verleende bouwvergunningen totaal e kwartaal 214 Index bouwnijverheid 78,4 / 87,4 / 91,7 Verandering t.o.v. periode vorig jaar 36% 1e kwartaal 214 Index projectontwikkeling 67,5 / 74,4 / 79,1 Bouwvergunningen huurwoningen e kwartaal 214 Index bouwinstallatiebedrijven 91,6 / 98,5 / 98,6 Bouwvergunningen koopwoningen e kwartaal 214 Index (21 = 1) 225 feb - apr 214 feb - apr 214 feb - apr 214 Woningmarkt Verleende bouwvergunningen totaal Verleende bouwvergunningen huur Verleende bouwvergunningen koop * Voor het eerst sinds 211 is er weer een stijging van het aantal verleende bouwvergunningen ten opzichte van een jaar geleden. Dit komt echter volledig door het extreem lage aantal verleende bouwvergunningen begin 213. Vooralsnog is geen structureel herstel zichtbaar Bouwnijverheid Projectontwikkeling Bouwinstallatiebedrijven * De grafiek geeft de ontwikkeling van de binnenlandse omzet van de bouwnijverheid weer. * Onder bouwinstallatiebedrijven vallen onder andere elektrotechnische installatie, loodgieters- en fitterswerk en installatie van sanitair en verwarmings- en luchtbehandelingsapparatuur. De groep afwerkingsbedrijven omvat onder andere stucadoren, bouwtimmeren en vloer- en wandafwerking.

11 26-Q2 26-Q3 26-Q4 27-Q1 27-Q2 27-Q3 27-Q4 28-Q1 28-Q2 28-Q3 28-Q4 29-Q1 29-Q2 29-Q3 29-Q4 21-Q1 21-Q2 21-Q3 21-Q4 211-Q1 211-Q2 211-Q3 211-Q4 212-Q1 212-Q2 212-Q3 212-Q4 213-Q1 213-Q2 213-Q3 213-Q4 214-Q1 214-Q2 27-Q4 28-Q2 28-Q4 29-Q2 29-Q4 21-Q2 21-Q4 211-Q2 211-Q4 212-Q2 212-Q4 213-Q2 213-Q4 214-Q2 Woningmarktindicatoren Stijging van woningmarktindicatoren zet onverminderd door Verhuisgeneigdheid opvallend laag Verhuisgeneigdheid ING WoonIndex 114 Vereniging Eigen Huis Marktindicator 9 2e kwartaal 214 2e kwartaal 214 Percentage huishoudens dat komende 2 jaar zeker een woning wil kopen of bouwen 2% 2e kwartaal 214 NVM Kwartaalenquete 12 2e kwartaal 214 Percentage huishoudens dat komende 2 jaar misschien een woning wil kopen of bouwen 3% 2e kwartaal % 1 1% Woningmarkt ING VEH NVM * Het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt blijft maar stijgen. De meest actuele is de VEH Marktindicator die inmiddels al 17 maanden een stijging signaleert. Inmiddels is de neutrale waarde 1 weer in zicht, het omslagpunt waarbij er evenveel mensen positief als negatief over de markt zijn. * De NVM-index wordt gebaseerd op het rapportcijfer dat de makelaars elk kwartaal geven aan de woningmarkt. Bij een waarde 1 geven evenveel makelaars de woningmarkt een voldoende als een onvoldoende. Voor het eerst sinds de registratie komt de index boven de 1 punten uit. De ING WoonIndex komt inmiddels ook boven de 1 punten uit. Ook hier geldt de 1 als het omslagpunt. * Het aantal starters dat het nu een gunstige periode vindt om een huis te kopen is niet eerder zo hoog geweest sinds de start van de meting in 26. Zowel de meeste starters als koopwoningbezitters verwachten dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is (Bron ING). 8% 6% 4% 2% % Percentage dat zeker of misschien een woning wil kopen of bouwen * Het is opvallend dat het geen toename van de verhuisgeneigdheid signaleert. Het aantal huishoudens dat binnen twee jaar zeker of misschien een woning wil kopen is zelfs kleiner dan voorgaande kwartalen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen NVM (hierna de NVM ) behoudt zich uitdrukkelijk alle rechten op dit document voor. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de NVM. Gebruik of openbaarmaking van deze informatie door derden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de NVM is niet toegestaan. Het is uitdrukkelijk niet toegestaan een wijziging aan te brengen in de uiterlijke verschijningsvorm van dit document. Ondanks de voortdurende zorg en aandacht die de NVM aan de samenstelling van dit document en de daarin opgenomen gegevens besteedt, geeft de NVM geen garanties op de volledigheid, juistheid of voortdurende actualiteit van de gegevens. De NVM zal bij naar haar oordeel gebleken misbruik een beroep op haar rechten kunnen doen bij de daartoe wettelijk bevoegde Nederlandse rechter.

Macro-economische Analyse 2014-4

Macro-economische Analyse 2014-4 Macro-economische Analyse 1- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage V Economische Groei, CPB 15 januari 15 Conclusie Het herstel van

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2013-1

Macro-economische Analyse 2013-1 Macro-economische Analyse 213-1 Macro-economische Ontwikkelingen 1e kwartaal 213 Conclusie Ten opzichte van het laatste kwartaal van 212 staan minder signalen op 'rood', maar van een structureel economisch

Nadere informatie

Macro-economische Analyse

Macro-economische Analyse Macro-economische Analyse 15- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 15 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage IV Economische Groei, CPB 9 juli 15 Conclusie Ondanks de Griekenland-crisis

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 BIJLAGE II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit in 1 naar verwachting met 1¼%. Voor komend jaar wordt een groei van 1¾% voorzien. De toename van

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2013-2

Macro-economische Analyse 2013-2 Macro-economische Analyse 213-2 Macro-economische Ontwikkelingen 2e kwartaal 213 Conclusie Ten opzichte van 213 Q1 staan meer signalen op 'groen'. Wel is een tweedeling te signaleren. Een structureel economisch

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 1e kwartaal 9 Overall conclusie In de tweede helft van 8 sloeg de kredietcrisis ook in Nederland over naar de rest van de economie. De vooruitzichten voor 9 en 1 zijn in

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Onderdeel Economische groei Inflatie Producentenvertrouwen Consumptie Omzet detailhandel Consumentenvertrouwen Hypotheken Hypotheek- en kapitaalmarktrente

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2015-3

Macro-economische Analyse 2015-3 Macro-economische Analyse 15- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 15 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage IV Economische Groei, CPB 8 oktober 15 Conclusie Bijna alle seinen

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 1 Bijlage II Overall conclusie De Nederlandse economie groeit naar verwachting met 1¾% in 1 en met 1½% in 11. De toename van het bbp komt bijna volledig voor

Nadere informatie

Macro-economische Analyse 2015-4

Macro-economische Analyse 2015-4 Macro-economische Analyse 15- Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 15 Versie: 1. Auteur: NVM Data & Research Onderdeel Bron Bijlage IV Economische Groei, CPB 15 januari 16 Conclusie De economie

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis zorgt voor een terugval van de economische bedrijvigheid in Nederland die sinds het begin van de jaren tachtig niet is voorgekomen.

Nadere informatie

Overall conclusie. Vacatures. beeld opleveren. van de economie van 3,5%, voor ,25%. De consumptie blijft naar verwachting stabiel, maar de

Overall conclusie. Vacatures. beeld opleveren. van de economie van 3,5%, voor ,25%. De consumptie blijft naar verwachting stabiel, maar de he Ontwikkelingen taal 29 Overall conclusie In de tweede helft van 28 sloeg de kredietcrisis ook in Nederland over naar de rest van de economie. De vooruitzichten voor 29 en 21 zijn in recordtempo verslechterd.

Nadere informatie

Macro-economische Ontwikkelingen

Macro-economische Ontwikkelingen Macro-economische Ontwikkelingen 3e kwartaal 8 Overall conclusie De kredietcrisis en de in het spoor daarvan vertragende wereldconjunctuur leiden ertoe dat de economische groei scherp terugvalt, tot ¼%

Nadere informatie

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort

Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst. Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Woningmarktcijfers: huidige stand van zaken & blik op de toekomst Pieter van Santvoort, 15 april 2014 @pmjvansantvoort Onze diensten Van Santvoort Makelaars helpt al sinds 1976 bij transacties van: Bestaande

Nadere informatie

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09

jul/09 mei/09 jun/09 sep/09 sep/08 jan/09 feb/09 mrt/09 jun/09 aug/09 sep/09 aug/09 HAAGSE MONITOR ECONOMISCHE RECESSIE 7 Deze monitor geeft zowel prognoses als gerealiseerde cijfers weer. Het vaststellen van gerealiseerde cijfers kost tijd, maar worden, zodra deze bekend zijn, in de

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam Woningmarktrapport 3e kwartaal 215 Gemeente Rotterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 9 Aantal verkocht 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport 4e kwartaal 215 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 3 Aantal verkocht 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 1e kwartaal

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 9 Thermometer economische crisis oktober 20 Bestuursinformatie 07//20 gemeente Utrecht Inleiding In deze negende Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 4e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 4e kwartaal 2013 NVM Data & Research 9-1-2014 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen Nuenen

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2013. Gemeente Dordrecht Woningmarktrapport - 4e kwartaal 213 Gemeente Dordrecht Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 1 aantal verkocht 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage Woningmarktrapport 3e kwartaal 216 Gemeente 's-gravenhage Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 13 26 maart 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking 3 Werkloze beroepsbevolking 1) 5 2. Inkomen en bestedingen

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 3e kwartaal 2013. Gemeente Haarlemmermeer

Woningmarktrapport - 3e kwartaal 2013. Gemeente Haarlemmermeer Woningmarktrapport - 3e kwartaal 213 Gemeente Haarlemmermeer Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 38 het Gooi 1e kwartaal 2012 NVM Data & Research 5-4-2012 Gebiedsindeling: Regio 38 het Gooi Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Baarn Alle plaatsen Eemnes Alle plaatsen Loenen Nigtevecht

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot 2e kwartaal 2012 NVM Data & Research 12-7-2012 Gebiedsindeling: Regio 70 Tilburg Oirschot Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Goirle Alle plaatsen Haaren Biezenmortel

Nadere informatie

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE

UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE UITSLAGEN WONEN ENQUÊTE 3 E KWARTAAL 211 Gemaakt voor NVM Wonen Gemaakt door NVM Data & Research Inhoudsopgave 1 Introductie enquête... 3 1.1 Periode... 3 1.2 Respons... 3 2 Staat van de woningmarkt...

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn Woningmarktrapport 3e kwartaal 217 Gemeente Alphen aan den Rijn Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012

Woningmarktcijfers 4e kwartaal 2012 7 januari 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-3 (t.o.v.) 2011-4 Opmerking Aantal transacties 25.031 + 31,8% +13,9% Gemiddelde verandering t.o.v. 3 e kwartaal: +3,1%. Totale markt naar schatting

Nadere informatie

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt

CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt CBS: Meer werkende vrouwen op de arbeidsmarkt Tussen maart en mei is het aantal mensen met een baan met gemiddeld 6 duizend per maand gestegen. De stijging is volledig aan vrouwen toe te schrijven. Het

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal 2012. Gemeente Wijdemeren

Woningmarktrapport - 1e kwartaal 2012. Gemeente Wijdemeren Woningmarktrapport - 1e kwartaal 212 Gemeente Wijdemeren Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 25 aantal verkocht 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 2e kwartaal

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 62 Oss eo 2e kwartaal 2013 NVM Data & Research 11-7-2013 Gebiedsindeling: Regio 62 Oss eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Oss Alle plaatsen Maasdonk Alle plaatsen Landerd Alle plaatsen

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport - 4e kwartaal 2012. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport - 4e kwartaal 212 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 18 aantal verkocht 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Kennissessie Marktkansen 2011 en verder start om uur

Kennissessie Marktkansen 2011 en verder start om uur Kennissessie Marktkansen 2011 en verder start om 10.00 uur 1 Marktkansen 2011 en verder Bouwproductie & -prognoses Jacco Ridderhof & Richard Lamb 2 Wat ga ik vertellen Economische ontwikkelingen Situatie

Nadere informatie

Crisismonitor. SSC / Onderzoek en Informatie. uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april?

Crisismonitor. SSC / Onderzoek en Informatie. uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april? SSC / Onderzoek en Informatie Crisismonitor uitgave juni Wat is in Breda veranderd ten opzichte van crisismonitor van april? stijgingstempo werkloosheid neemt toe, meer jongeren werkloos fors minder hypotheken

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 3e kwartaal 2013 NVM Data & Research 10-10-2013 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch Woningmarktrapport - 4e kwartaal 214 Gemeente s-hertogenbosch Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 2 Aantal verkocht 18 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

HAAGSE MONITOR RECESSIECIJFERS januari 2010

HAAGSE MONITOR RECESSIECIJFERS januari 2010 Pagina // Bijlage HAAGSE MONITOR RECESSIECIJFERS uari Deze monitor geeft zowel prognoses als gerealiseerde cijfers weer. Het vaststellen van gerealiseerde cijfers kost tijd, maar worden, zodra deze bekend

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk Woningmarktrapport - 1e kwartaal 215 Gemeente Beverwijk Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 45 Aantal verkocht 4 35 3 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

Research NL. Economic outlook 3e kwartaal 2010 Nederland

Research NL. Economic outlook 3e kwartaal 2010 Nederland Research NL Economic outlook 3e kwartaal 2010 Nederland Herstel economie zet aarzelend door Economische situatie Huishoudens zijn nog steeds terughoudend met hun consumptie en bedrijven zijn terughoudend

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q3 NVM Data & Research 9 oktober 2014 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het derde kwartaal van 2014 een zeer sterke opwaartse

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2014-Q4 NVM Data & Research 15 januari 2015 1 Samenvatting De (theoretische) betaalbaarheidsindex maakt in het vierde kwartaal van 2014 nog steeds een opwaartse

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 3e kwartaal Gemeente Landgraaf

Woningmarktrapport - 3e kwartaal Gemeente Landgraaf Woningmarktrapport - 3e kwartaal 212 Gemeente Landgraaf Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 14 aantal verkocht 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013

Woningmarktcijfers 1e kwartaal 2013 8 april 2013 NVM Data & Research Niveau (t.o.v.) 2012-4 (t.o.v.) Opmerking Aantal transacties 17.577-30,3% - 6,4% Gemiddelde verandering t.o.v. 4 e kwartaal: -8,5%. Totale markt naar schatting 23.750 woningen.

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor oktober 211 (cijfers t/m september 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1

NVM-Betaalbaarheidsanalyse. 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM-Betaalbaarheidsanalyse 2000-Q1 tot en met 2012-Q1 NVM Data & Research 2 april 2012 Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 3 2 Inleiding: beschrijving van de gebruikte betaalbaarheidsindicatoren en grafieken...

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis Thermometer economische crisis mei 2013 afdeling 29/04/2013 Onderzoek gemeente Utrecht Inleiding In deze tiende Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken

Persbericht. Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal Centraal Bureau voor de Statistiek. Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB04-103 1 juli 2004 9.30 uur Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal 2004 De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2004 met 0,9 procent

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 35

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 35 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 35 27 augustus 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid verder gedaald 3 Werkloze beroepsbevolking 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Consumenten zijn

Nadere informatie

Praktische opdracht Economie De kredietcrisis en verder

Praktische opdracht Economie De kredietcrisis en verder Praktische opdracht Economie De kredietcrisis en verder Praktische-opdracht door 1859 woorden 2 juni 2014 5 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Opdracht 1: D. E. Met de term economische groei wordt

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 6 Thermometer economische crisis oktober 20 /11/20 1 Inleiding In deze zesde Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal

Productiegroei industrie afgenomen in derde kwartaal Derde kwartaal 214 groei industrie afgenomen in derde kwartaal Industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2015 (samenvatting)

Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2015 (samenvatting) Monitor koopwoningmarkt 1 e kwartaal 2015 (samenvatting) Expertisecentrum Woningwaarde OTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft Harry Boumeester Harry

Nadere informatie

Conjunctuurbericht. Maart 1999

Conjunctuurbericht. Maart 1999 Conjunctuurbericht PB99-068 25 maart 1999 7.30 uur Maart 1999 Algemeen: stemming minder positief Een tweetal belangrijke stemmingsindicatoren duidt op een tanend optimisme bij zowel industriële producenten

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2009

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2009 Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2009 Economische krimp in 2009 Aantal vacatures sterk gedaald Werkloosheid in Breda stijgt me 14% Bredase bijstand daalt minimaal Bijstand onder jongeren sterk gestegen

Nadere informatie

Minder sterke groei industrie in tweede kwartaal

Minder sterke groei industrie in tweede kwartaal Minder sterke groei industrie in tweede kwartaal Totale industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Kwartaalmonitor VHG 01

Kwartaalmonitor VHG 01 Kwartaalmonitor VHG 01 4 e kwartaal 2018 Aanvullend statistisch onderzoek voor VHG - Branchevereniging voor ondernemers in de groene sector VHG-leden boekten 7,8 procent meer omzet in het vierde kwartaal

Nadere informatie

Hypotheek Index Q2 2017

Hypotheek Index Q2 2017 Hypotheek Index Q2 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Sterke groei jonge huizenkopers Het aandeel jonge starters op de woningmarkt is in het tweede kwartaal van 2017 sterk

Nadere informatie

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen

CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen CBS: Lichte toename werkenden, minder werklozen Het aantal mensen met werk is in de periode februari-april met gemiddeld 2 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren en 45-plussers gingen aan de slag.

Nadere informatie

CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal

CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal Persbericht PB14 56 11 9 214 15.3 uur CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal Meer werklozen aan de slag Geen verdere daling aantal banen, lichte groei aantal vacatures Aantal banen

Nadere informatie

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Flevoland

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Flevoland Derde kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Monitor koopwoningmarkt 2 e kwartaal 2015 (samenvatting)

Monitor koopwoningmarkt 2 e kwartaal 2015 (samenvatting) Monitor koopwoningmarkt 2 e kwartaal 2015 (samenvatting) Expertisecentrum Woningwaarde OTB - Onderzoek voor de gebouwde omgeving Faculteit Bouwkunde Technische Universiteit Delft Harry Boumeester Harry

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 17

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 17 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 17 23 april 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Meer mensen aan het werk, vooral jongeren 3 Werkloze beroepsbevolking 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Vertrouwen

Nadere informatie

Omzet industrie daalt

Omzet industrie daalt Tweede kwartaal 21 industrie daalt Industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie Elektrotechnische

Nadere informatie

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2012

Factsheet economische crisis. 3 e kwartaal 2012 Factsheet economische crisis 3 e kwartaal 212 O&S December 212 2 Kort samengevat Ieder kwartaal factsheet economische crisis Vanwege de voortdurende economische crisis is er behoefte aan inzicht in de

Nadere informatie

Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen juni 2017

Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen juni 2017 Duiding Arbeidsmarktontwikkelingen juni 2017 Inhoudsopgave Samenvatting: in één oogopslag 2 1. Economie 3 1.1. Nederlandse economie groeit nog steeds verder 3 1.2. Minder verleende ontslagvergunningen

Nadere informatie

Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses

Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses Verkoop nieuwbouwwoningen opnieuw lager Monitor Nieuwe Woningen Q2 2011 Cijfers en analyses In het tweede kwartaal van 2011 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen gezakt naar circa 4.900 (zie figuur

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 04 28 januari 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid opnieuw gedaald 3 Werkloze beroepsbevolking 4 2. Inkomen en bestedingen 5 CBS: Consumenten

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 72 2016 25

Statistisch Bulletin. Jaargang 72 2016 25 Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 25 23 juni 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid daalt verder 3 Werkloze beroepsbevolking (20) 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Consument een stuk

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 7 Thermometer economische crisis maart 2011 15/03/2011 Inleiding In deze zevende Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie,

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor februari 2012 (cijfers t/m december 2011) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

Economische Thermometer

Economische Thermometer Economische Thermometer Juni 2015 IB Onderzoek - gemeente Utrecht Inleiding In de Economische Thermometer volgen we de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor Oktober 2010 (cijfers t/m augustus 2010) Inhoud: 1. Werkloosheid (algemeen) 2. Werkloosheid naar leeftijd (jongeren en ouderen) 3. Vacatures, bedrijven en leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 47 24 november 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid blijft dalen 3 Werkloze beroepsbevolking(43) 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Vertrouwen consument

Nadere informatie

CBS: inflatie blijft laag

CBS: inflatie blijft laag Persbericht PB14 039 10 juni 2014 9.30 uur CBS: inflatie blijft laag Inflatie in mei 0,8 procent Vakanties en voedingsmiddelen goedkoper Autobrandstoffen duurder De inflatie in mei was 0,8 procent. Na

Nadere informatie

Kwartaalinzicht. Editie 10 Q2 2019

Kwartaalinzicht. Editie 10 Q2 2019 Kwartaalinzicht Editie 1 Q2 219 VFN Cijfers Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 18 april is het jaarverslag vastgesteld. Het jaarverslag biedt inzicht in de ontwikkeling van het nieuw verstrekte krediet

Nadere informatie

Verder in deze editie:

Verder in deze editie: Economie Monitor Brabant Vierde kwartaal 4 Eurocrisis raakt ook de Brabantse economie De economie van Brabant krijgt in het laatste kwartaal van te maken met de gevolgen van de eurocrisis en dit is goed

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 11 Thermometer economische crisis november 2013 afdeling Onderzoek - gemeente Utrecht Inleiding In deze elfde Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke

Nadere informatie

Kwartaalinzicht. Editie 6 Q2 2018

Kwartaalinzicht. Editie 6 Q2 2018 Kwartaalinzicht Editie 6 Q2 218 VFN Cijfers In 217 is het nieuw verstrekte consumptieve krediet toegenomen met 14%. Zowel het nieuw verstrekte krediet in de vorm van autofinancieringen (+15%) als de overige

Nadere informatie

CBS: economie krimpt door lager gasverbruik

CBS: economie krimpt door lager gasverbruik Persbericht PB14-032 15 mei 2014 9.30 uur CBS: economie krimpt door lager gasverbruik - Sterke afname binnenlands verbruik en export van aardgas door milde winter - Mede hierdoor economische krimp van

Nadere informatie

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2013

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2013 Factsheet stedelijke economie 4 e kwartaal 213 O&S Februari 214 2 Kort samengevat Factsheet stedelijke economie Vanwege de huidige economische situatie blijft er behoefte aan inzicht hoe s-hertogenbosch

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Economie 0,7 procent gekrompen Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB12-009 15 februari 2012 9.30 uur Economie 0,7 procent gekrompen In vierde kwartaal 0,7 procent krimp t.o.v. een jaar eerder Consumptie 1,8 procent lager

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor Januari 211 (cijfers t/m oktober 21) Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt? Dat leest u in deze zesde editie van de crisismonitor, die het OCD eens in de twee maanden

Nadere informatie

Thermometer economische. crisis

Thermometer economische. crisis 8 Thermometer economische oktober 20 crisis 06//20 Inleiding In deze achtste Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

IG&H Hypotheekupdate Q2 2012

IG&H Hypotheekupdate Q2 2012 IG&H Consulting & Interim Make strategy work! Augustus 2012 IG&H Hypotheekupdate Q2 2012 Geachte relatie, Hierbij ontvangt u de IG&H Hypotheekupdate voor het 2 e kwartaal van 2012. Wij wensen u veel leesplezier

Nadere informatie

Nederlandse economie in zicht

Nederlandse economie in zicht Nederlandse economie in zicht Groei boven 2% Economisch Bureau Nederland 2 juni 2015 Groei versnelt tot meer dan 2% in 2015 en 2016 De Nederlandse economie heeft de laatste twee kwartalen een behoorlijke

Nadere informatie

COEN in het kort. Inhoud rapport. Toelichting. Nederland. Herstel komt in zicht. Conjunctuurenquête Nederland I rapport vierde kwartaal 2014

COEN in het kort. Inhoud rapport. Toelichting. Nederland. Herstel komt in zicht. Conjunctuurenquête Nederland I rapport vierde kwartaal 2014 Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête (COEN) ondervraagt elk kwartaal ondernemers over onderwerpen

Nadere informatie

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3)

Woningmarkt landelijk 2018 (KW3) In het derde kwartaal van 218 werden volgens het CBS/Kadaster 56.921 woningen verkocht. Dat is 7,3% minder dan in het derde kwartaal van 217 en 7,5% meer dan in het tweede kwartaal van 218. De verkoop

Nadere informatie

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Utrecht

Derde kwartaal Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Utrecht Derde kwartaal 2013 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei

Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei Persbericht PB14-050 14 augustus 2014 09.30 uur Flashraming CBS: export zorgt voor economische groei - Economie groeit volgens de flashraming met 0,5 procent ten opzichte van eerste kwartaal 2014 - Volgens

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010)

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Er zijn enkele voorzichtig positieve ontwikkelingen waar te nemen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. Dat is kort gezegd de conclusie

Nadere informatie

Productie licht gedaald in vierde kwartaal

Productie licht gedaald in vierde kwartaal Vierde kwartaal 14 Productie licht gedaald in vierde kwartaal Industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Visie op de Nederlandse economie in 2014

Visie op de Nederlandse economie in 2014 Visie op de Nederlandse economie in 2014 De economie lijkt in de tweede helft van 2013 de bodem te hebben bereikt. Het is sinds 2008 niet de eerste keer dat dit gebeurt. Na het aanvankelijke herstel gedurende

Nadere informatie

Omzet industrie daalt door lagere prijzen

Omzet industrie daalt door lagere prijzen Eerste kwartaal 21 Omzet industrie daalt door lagere prijzen Industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Herstel in de industrie zet door. Samenvatting. Totale industrie. Omzet stijgt. Eerste kwartaal 2014

Herstel in de industrie zet door. Samenvatting. Totale industrie. Omzet stijgt. Eerste kwartaal 2014 Eerste kwartaal 214 Herstel in de industrie zet door Samenvatting Totale industrie Voedings- en genotmiddelenindustrie Aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie Basismetaal- en metaalproductenindustrie

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda Inleiding. 2 Globaal beeld arbeidsmarkt 2006

Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda Inleiding. 2 Globaal beeld arbeidsmarkt 2006 Kwartaalrapportage Arbeidsmarkt Breda 2006 Herstel economie zet fors door Aantal banen neemt toe Werkloosheidsdaling Breda minder groot Daling jeugdwerkloosheid stagneert Aantal bijstandsgerechtigden daalt

Nadere informatie

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I

ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I ECONOMISCHE MONITOR EDE 2015 I In deze economische monitor vindt u cijfers over de werkgelegenheid en de arbeidsmarkt van de gemeente Ede. Van de arbeidsmarkt zijn gegevens opgenomen van de tweede helft

Nadere informatie

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2018

Factsheet stedelijke economie. 4 e kwartaal 2018 Factsheet stedelijke economie 4 e kwartaal 218 Gemeente s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek April 219 Kort samengevat Factsheet stedelijke economie De afdeling Onderzoek & Statistiek brengt

Nadere informatie

Hypotheek Index Q4 2017

Hypotheek Index Q4 2017 Hypotheek Index Q4 2017 De Hypotheker vergeleek de cijfers in 2017 met die van 2016. Ontwikkeling hypotheekbedrag Randstad In de Randstad is nog steeds een stijging zichtbaar van het gemiddeld hypotheekbedrag.

Nadere informatie

1 Economie in Nederland: omslag of afkoeling? Intelligence Group, 7 november 2018 Auteur: Arjan Ruis

1 Economie in Nederland: omslag of afkoeling? Intelligence Group, 7 november 2018 Auteur: Arjan Ruis Intelligence Group, 7 november 8 Auteur: Arjan Ruis Economie in Nederland: omslag of afkoeling? Het gaat economisch gezien erg goed in Nederland. Sinds halverwege 3 is er onafgebroken sprake van economische

Nadere informatie