Raspberry Pi. Raspberry Pi op school. Voor leerlingen van jaar. Harry Valkenier Sitan van Sluis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raspberry Pi. Raspberry Pi op school. Voor leerlingen van 10-14 jaar. Harry Valkenier Sitan van Sluis. www.ontdekplek.nl"

Transcriptie

1 Raspberry Pi Heutink Bendoo Raspberry Pi op school Harry Valkenier Sitan van Sluis Voor leerlingen van jaar.

2 1 Introductie Leer in 3 stappen werken met de Raspberry Pi 1. Leer de mogelijkheden van een Raspberry Pi, een goedkope mini-computer, aan te sluiten en te werken met de Raspberry Pi desktop 2. Leer programmeren met Scratch, een eenvoudige computertaal 3. Maak je eigen gratis website op de Raspberry Pi Raspberry Pi computer Raspberry Pi Desktop Scratch programmeeromgeving Maak je eigen Raspberry Pi website

3 2 Mogelijkheden Een Raspberry Pi is een kleine, maar wel echte computer met veel mogelijkheden. Het bijzondere is vooral de lage kostprijs. De Raspberry Pi is ontwikkeld bij de Universiteit van Cambridge in Engeland. Daar vond men dat computers voor iedereen betaalbaar moesten zijn en zo eenvoudig te bedienen dat ook kinderen ermee aan de slag konden. Ook moest je defecte onderdelen eenvoudig kunnen vervangen in plaats van weer een hele nieuwe computer aan te schaffen. Het besturingssysteem (Operating System) is Linux, omdat je hiermee veel mogelijkheden hebt. Dit kan met de Raspberry Pi: surfen op het web muziek en film afspelen (home theater) spelletjes spelen leren programmeren (spelletjes maken) server voor bestanden bewakingscamera automatische voerbak voor kat of hond gitaarstemmer op afstand bedienbare deuropener robot-zeilboot eigen robot helikopter voor luchtfoto s pc op zonne-energie Robots De Raspberry Pi is klein, krachtig en goedkoop en daardoor ideaal om in te bouwen in robots. Robotarmen, robothonden en robotstofzuigers. Bekijk een paar voorbeeldfilmpjes op de website van de Bendoo Box. > LEGO Met de Raspberry Pi kun je ook de WeDo- en Mindstormsrobot van LEGO aansturen met Scratch. Zie ook

4 Raspberry Pi Aan de slag Installatie Bijna alles wat je nodig hebt zit in de Bendoo Box. Sluit een TV of monitor aan via HDMI. Sluit het toetsenbord, de adaptor en de SD-kaart aan. USB dongle Toetsenbord: onderaan klepje eraf schuiven, USB dongle eruit halen en in USB poort steken Aan de onderzijde van de print zit een aansluiting voor een SD kaartje. Micro USB: sluit hier de adaptor op aan HDMI aansluiting: sluit hier je TV of monitor op aan met de HDMI kabel 3

5 4 Opstarten Met SD-kaart Zet de TV of monitor aan, selecteer de HDMI poort waar je de kabel op aangesloten hebt. Steek de stekker van de adaptor in het stopcontact. De rode LED brandt. Er verschijnt beeld op de monitor. De groene LED brandt. Je ziet kleurverloop en daarna Engelse tekst snel voorbijkomen. Gewoon even wachten. Als er niets gebeurt: de stekkertjes aanduwen De desktop verschijnt. Zet het toetsenbord aan met de schuifschakelaar aan de bovenkant van de afstandsbediening. Voorbeeld van een Raspberry Pi desktop. Taakbalk en startknop Bovenaan het scherm staat de taakbalk De knop helemaal links is de start knop om het hoofdmenu te openen Afsluiten De beste manier om af te sluiten is klikken op de Shutdown icoon (Logout). Toepassingen en spelletjes Op de dekstop staan icoontjes om toepassingen te starten, bijvoorbeeld: Python Games (spelletjes) en Epiphany (Internet).

6 5 Programmeer met Scratch Grafisch programmeren Scratch is een eenvoudige programmeertaal om animaties en verhalen te maken. Scratch staat al op de Raspberry Pi. Zonder typen kun je echt programmeren. De afstandsbediening heeft rechts een zwart vlakje waarmee je de muis kunt bedienen. Eronder zitten twee muisknopjes. Ga met de muis naar het Scratch icoontje op de Desktop en dubbelklik erop. Scratch start nu op. Een programma maken soorten blokken Scherm veld Opdrachtblokjes In Scratch bouw je een programma met gekleurde blokjes. De blokjes staan links op je scherm. Elk blokje is een opdracht voor de computer. Iedere soort opdrachten heeft een eigen kleur. De blokjes van Besturen zijn geel. Klik op Bewegen en de blokjes worden blauw. opdrachtblokjes bij een soort Scripts veld figuren (sprites) Met meer blokjes aan elkaar maak je grotere opdrachten. Programma maken en afspelen Het middelste veld (Scripts) is leeg. Daar sleep je de gekozen blokjes naar toe. Start het programma met de groene vlag rechts bovenaan. Rechtsbovenaan zie je wat er gebeurt.

7 6 Plaats bepalen Een figuurtje (sprite) kan op verschillende plaatsen op het scherm staan. Deze zijn onzichtbaar aangegeven met een X-as en een Y-as. De X-as meet horizontaal (van links naar rechts) De Y-as meet verticaal (van boven naar beneden) De juiste plek is aangegeven met getallen rechtsonder op je scherm bij X en Y. Precies in het midden is het punt X=0, Y=0 (0,0) y-as x-as -100 Sprite rechtsboven is dan bijv. (100,100) Sprite linksonder is dan (-100, -100) Sprite tekenen Klik op de linker Sterknop onderaan het Scherm. Je krijgt een soort tekenprogramma. Teken een figuur. Klik op OK om te bewaren. Klik op Annuleren om weg te gooien. Bestaande sprite kiezen Klik op de middelste Sterknop, die met de map. Je krijgt een paar mappen met Sprites en dingen(things) om uit te kiezen. Kies voor Things en je krijgt dit scherm. Kies de parasol. Je krijgt dit.

8 7 Verrassings-sprites Er verschijnen verrassings-sprites. Per klik verschijnt een Sprite. Programmeerblokjes Met de programmeerblokjes geef je je Sprites opdrachten. Een programma maken Als je je sprite gekozen hebt ga je terug naar het hoofdvenster. In het bovenste vak staan de blokjes met de woorden: Bewegen, Besturen, Uiterlijk, Waarnemen, Geluid, Functies, Pen, Variabelen Hieronder staan blokjes met opdrachten. Klik op de kat op het Scherm. Sleep dan de opdrachtblokjes, zoals in het plaatje hierboven, in het Scripts-veld. Het rijtje blokjes is het programma.

9 8 Stappen en draaien Het blokje met 10 stappen laat de sprite 10 stappen lopen. Verander het getal. Wat gebeurt er? Bij het blokje Draai 15 graden draait de Sprite een stukje. Verander het getal. Wat gebeurt er? Wat gebeurt er bij 180 graden? Hoedjes Dit blokje heet een Hoedjesblok. Dat staat altijd bovenaan als begin van een programma. Klik op het groene vlaggetje rechtsboven in je scherm. Het programma start. Wachten Dit blokje geeft het commando: wacht 1 tellen. Type grotere getallen in voor langer wachten. Herhalen Kijk naar de Herhaal-blokjes. Je kunt er blokjes tussen zetten. Het programma wordt dan herhaald. Je kunt ook het aantal keren intypen. Dit is het Herhaal-tot blokje. Het herhaalt hier 10 keer. Als... dan Bij een Als-dan-blokje wordt de opdracht uitgevoerd als er aan een voorwaarde voldaan is. ALS de muis is ingedrukt DAN zet je de tijd op nul. Ook hier kunnen blokjes tussen gezet worden. Variabelen Tellen doe je met een Variabelen-blokje. Hoe vaak is er op een toets gedrukt of hoe vaak is je raket getroffen. Met dit blokje zet je de Variabele op nul.

10 9 Tekenen Tekenen doe je met de groene blokjes onder het kopje Pen. De sprite is de pen en laat een lijntje achter. Wis het scherm: Haalt oude tekeningen weg. Pen neer: Zet pen neer bij begin tekening. Pen op: Tekenen stopt. Maak penkleur: Stelt penkleur in. Stempel: Maakt afdruk van sprite op het scherm. Scherm bewerken Kant en klaar achtergronden staan in de bibliotheek Achtergronden. Klik rechtsonder op het icoontje van het scherm of op het scherm zelf. Klik bovenaan in de middelste kolom op Achtergronden. Klik op Tekenen. Teken wat je wilt. Klik op Importeren. Kies uit bestaande achtergronden. Programma starten Klik op het groene vlaggetje om het programma te starten.

11 10 Programma opslaan Klik op Bestand bovenaan het scherm. Kies dan: Opslaan als Bedenk een naam. Klik op OK of Enter. Animeren 1. Klik op de kat. 2. Klik op het tabblad Uiterlijken Je ziet hoeveel verschillende houdingen er zijn voor de kat. 3. Er staan twee katjes onder het tabje. De voeten zijn verschillend. Als je snel klikt lijkt het of hij loopt. 4. Klik weer op Scripts. Maak het veld leeg: klik oranje blokje aan en klik op Delete (Del-knop op toetsenbord). Klik op Besturen. Sleep het Beginblokje op je scriptveld. Sleep ook blokje Herhaal 10 maal op het scherm. 5. Ga naar kopje Uiterlijken Sleep het blokje Volgende uiterlijk in het Herhaal blokje. 6. Klik op het groene Start vlaggetje. De kat animeert en wisselt 10x van uiterlijk 7. Om te bewegen sleep je het blokje Neem 10 stappen tussen Herhaal 10 maal. 8. Voor vertragen sleep je blokje Wacht 1 tellen in het programma. Vul de getallen van het plaatje in. Kijk wat er gebeurt. Of bedenk zelf getallen 9. Sleep zeg Hoi! naar het Scripts veld. Verander Hoi in Miauw

12 11 Extra Gebruik toetsenbord als muis. Selecteer de kat. Klik op Besturen Sleep het blokje Wanneer [spatiebalk] wordt ingedrukt met ingedrukte spatiebalk in het scriptveld. Klik op Spatiebalk. Maak daarvan pijltje naar rechts. Klik op Bewegen. Druk op pijltje naar rechts op je toet senbord. De kat loopt naar rechts. Kopieer het programma 3x. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op het hoedjesblokje. Vul de getallen van de illustratie hieronder in.

13 12 Scratch en LEGO WeDo Bestuur WeDo via Scratch op de Raspberry Pi Je kunt de LEGO Education WeDo aansturen met Scratch. Sluit de LEGO Education WeDo-hub aan met de USB kabel die aan de hub vast zit op de Rapsberry Pi. Start dan pas Scratch op. Door deze volgorde herkent Scratch de WeDo-hub en worden er extra blokjes bijgemaakt onder Bewegen (Scratch versie 1.4). Begin met het hoedjesblok (onder Bewegen, oranje). Er zijn verschillende versies van Scratch. Wij gebruiken versie 1.4 in dit voorbeeld. De blokken om een LEGO Education WeDo motor aan te sturen zijn te vinden onder Bewegen (blauw - versie 1.4) of onder Meer blokken (paars - versie 2.0). Sleep een blokje motorvermogen in het scriptsveld en vul in: 100. Sleep het blokje: motor aan 1 op het Scriptsveld. De motor gaat 1 seconde draaien op volle kracht. Sleep nog een blokje motorvermogen in het scriptsveld en vul in: 50. Sleep het blokje: motor aan 2 op het Scriptsveld. De motor gaat twee seconden op halve snelheid draaien. Dubbelklik op het oranje hoedjesblok of op de groene vlag. De motor gaat nu draaien.

14 13 Motor met sensor voorbeeld Bekijk onderstaand programma. LEGO Education WeDo heeft een afstandsensor. De sensor heeft bereik van 0 tot 100 cm. Gebruik de waarde van de sensor om de motor aan te sturen: als de waarde kleiner is dan 50 cm moet de motor gaan draaien en anders moet de motor stoppen. Om de waarde van de sensor te kunnen gebruiken stoppen we deze in een variabele. Maak eerst een nieuwe variabele aan, met de naam afstand. (Variabelen -> Een nieuwe variabele maken). Stop in een herhaal blok steeds de waarde van de afstandssensor (blauw) in de variabele afstand. Gebruik dan de waarde van de variabele in een groen vergelijk blokje. Als afstand groter is dan (>) 50 cm, draait de motor. Bij een kleinere afstand stopt de motor. Waarom gebruiken we een variabele? Het gebruik van de variabele is nodig, omdat het anders niet werkt. Dat komt doordat de waarde van sensor afstand niet ge-update wordt als hij direct gebruikt wordt in de vergelijking. Er blijft dan 100 in staan.

15 Je eigen website Wordpress, PHP, MySQL, Apache Raspberry Pi 14 Om een eigen website op je Raspberry te draaien moeten we een aantal dingen installeren. Het wordt een Wordpress website. Wordpress is een beheersysteem voor websites. Websites draaien op een webserver, in dit geval Apache. Wordpress maakt gebruik van de programmeertaal PHP en de database MySQL. Deze drie programma s gaan we eerst installeren en daarna Wordpress. Uiteindelijk is de website te bekijken in de Raspberry browser: Epiphany (net zoals Internet Explorer of Safari of Google Chrome). In de browser bekijk je een website door bijvoorbeeld: in te typen. Installatie Alle stappen staan op Dat is handig voor het overnemen van alles wat je moet intypen. De voorbereiding gaat in de volgende stappen. 1. Sluit de Raspberry aan op het internet door de ethernetkabel aan te sluiten op de netwerk poort van de Raspberry en de andere kant van de kabel in een netwerkaansluiting (in de muur of in een router/switch). 2. Start LXTerminal. Je krijgt een zwart scherm, de terminal. 3. Werk de software van de Raspberry bij Type in terminal: sudo apt-get update. Er komt een heleboel Engelse tekst voorbij. 4. Installeer het programma Apache (webserver) Type in terminal: sudo apt-get install apache2 y Test of het werkt: start Epiphany door te dubbelklikken op het icoontje. Type in de browser: Je krijgt een wit scherm met It works erop. Als het lokaal werkt kan je het vanaf een andere computer testen. Om dit te kunnen doen moet je het IP-adres van de Rapsberry weten. Type in terminal: hostname -I (hoofdletter i). Bijvoorbeeld: Type op een andere computer in een browser: Er verschijnt It works.

16 15 5. Installeer PHP (scripttaal) Type in terminal: sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 y 6. Installeer MySQL (database) Type in terminal: sudo apt-get install mysql-server php5-mysql y Je ziet een blauw scherm. Wachtwoord (password) instellen. Verzin en type je wachtwoord in. Wij gebruiken nog even hallo als wachtwoord. Type je wachtwoord nog een keer in. Je krijgt weer het zwarte scherm. 8. Installeer Wordpress (website beheer programma) Type: cd /var/www Type: sudo chown pi:. (Let op de punt) Type: rm * rm is een afkorting voor remove(verwijderen). Voor je iets definitief verwijdert krijg je de vraag: Rm: remove write-protected regular file index.html? Type: y (van yes) als je het zeker weet. Type: wget Zet Wordpress op een handige plek. Type: tar xzf latest.tar.gz Druk op Enter Type: mv wordpress/* Druk op Enter mv komt van move (verplaatsen). Wordpress is nu verplaatst van map: latest.tar.gz naar de map var/www. De map latest target is nu leeg en kan weg. Type: rm rf wordpress latest.tar.gz

17 16 Je kunt nu zien welke mappen Wordpress gebruikt Type: ls ( l=kleine letter l) Je ziet nu alle mappen van Wordpress. Waaronder wp-content. Dit is de map waarin bijvoorbeeld foto s worden opgeslagen. 9. Wordpress configureren Wordpress maakt gebruik van een MySQL database om gegevens over webpagina s op te slaan. Deze database gaan we nu aanmaken. Type je password in. Type in de terminal: mysql uroot -phallo (let op de p voor hallo). Druk op Enter Type in de terminal achter mysql> create database wordpress; Je krijgt: Query OK. 1 row affected (0,00 sec) Sluit de MySQL commandprompt af: Druk op de CTRL-toets. Houd deze ingedrukt. Druk ook op de D Je ziet nu: mysql> bye Bij de configuratie van Wordpress moet je je eigen IP-adres weten. Type in de terminal: hostname -I Je krijgt een getal als: (kan dus anders zijn!) Schrijf dat getal op. Start Epiphany. Type in de browser: (Maar wel met je eigen IP-adres!!!) Je ziet nu de configuratiepagina van Wordpress. Klik op de knop: Create a Configuration File. Klik op de knop: Let s go! Vul bij de User Name in: root Vul bij Password in: hallo We gaan nu een bestand maken: wp-config.php waarin de tekst op het scherm komt te staan: Ga met de muis naar het vak. Klik op de rechtermuisknop en kies: copy De tekst is gekopieerd.

18 17 Het bestandje maken. Ga naar de terminal. Type: nano wp config.php Je krijgt een zwart scherm. Klik daarop met de muis. Klik op de rechtermuisknop en kies: paste Druk de CTRL toets in. Houd de toets ingedrukt. Druk de x erbij in. Druk y En Enter Ga terug naar Epiphany en klik op de knop: Run the install Vul in: Site title: de naam van je site. Bijv. Website van Mij User name: de naam waarmee je inlogt. Je eigen naam bijvoorbeeld Password: je geheime wachtwoord. Doe dat twee keer. Your Je adres. Let op. Als er komt in plaats dan type je. Dan verschijnt wel teken. Privacy: Klik op het vierkantje zodat het wit wordt. Dan blijven je gegevens geheim. Schrijf alle gegevens op een veilige plaats op. Wordpress beheer Hoera! Je website is nu aangemaakt. Het beheren van de website: Type in Epiphany: (let erop dat je hier weer het IP-adres gebruikt van jouw Raspberry). Op Internet zijn veel pagina s te vinden met uitleg, bijvoorbeeld: basiskennis/nieuwe-pagina-toevoegen-in-wordpress

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Boekje met opdrachten

Boekje met opdrachten Boekje met opdrachten Welkom bij de Bibliotheekservice Fryslân. Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken. Het zelf maken van computerprogramma s heet programmeren.

Nadere informatie

Computercursus. voor nt2-leerders. (Windows XP)

Computercursus. voor nt2-leerders. (Windows XP) www.nt2taalmenu.nl Computercursus voor nt2-leerders (Windows XP) pag. 1 Inhoud: Les 1 De computer en internet pag. 3 Les 2 Internet en nt2taalmenu pag. 8 Les 3 Het toetsenbord en Windows pag. 13 Les 4

Nadere informatie

Bendoo Box. kom erachter hoe het werkt. INGEKORTE HANDLEIDING Leer wat een Raspberry Pi allemaal kan

Bendoo Box. kom erachter hoe het werkt. INGEKORTE HANDLEIDING Leer wat een Raspberry Pi allemaal kan Bendoo Box kom erachter hoe het werkt INGEKORTE HANDLEIDING Leer wat een Raspberry Pi allemaal kan Iets voor jou? Geschreven voor kinderen van tien tot veertien jaar. Hou je van techniek en avonturen?

Nadere informatie

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4 1 Noteer hier uw registratiecode 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden met

Nadere informatie

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010?

Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Wat kan je allemaal met het programma Word 2010? Door: Meester Michael www.meestermichael.nl 1. Hoofdletters 3 2. Opslaan 4 3. Openen 6 4. Foutje? 7 5. Een tekst selecteren 7 6. Vet, schuin of onderstreept.

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Beginnen met De Computer. Deel 1: Windows. Marlou Ruijter

Beginnen met De Computer. Deel 1: Windows. Marlou Ruijter Beginnen met De Computer Deel 1: Windows Marlou Ruijter Uitgeverij Tobi Vroegh 2010 Colofon Beginnen met de computer. Deel 1: Windows Tekst: Marlou Ruijter Aanpassingen: Sonh Lövdahl Illustratie voorkant:

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 7

Basiscursus Computergebruik. Windows 7 Basiscursus Computergebruik Windows 7 1 Inhoud Voor u begint 4 Les 1: De basis 5 1.1 Soorten computers 5 1.2 Onderdelen van de computer 6 1.3 De computer aanzetten en aanmelden 7 1.4 De computermuis 8

Nadere informatie

Handleiding Silhouette

Handleiding Silhouette Handleiding Silhouette Alle informatie over de originele Silhouette en Silhouette SD en de bijbehorende software Berthine Navest Inhoud Inhoud... 2 Inleiding tot de Silhouette (SD)... 3 Installatie van

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

SIMPC & SIMTOP. Handleiding Gebruik. Nederlands

SIMPC & SIMTOP. Handleiding Gebruik. Nederlands pc SIMPC & SIMTOP Handleiding Gebruik Versie 3.0 Deze handleiding is geschikt voor de volgende modellen: SimPC, SimTop, SimTouch - 2010 t/m 1015 Nederlands INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 4 1. INTRODUCTIE 5 1.1

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

Instructieboekje. Versie: 20090921

Instructieboekje. Versie: 20090921 Instructieboekje Versie: 20090921 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 3 Hulp nodig?... 4 Het programma opstarten... 5 Inloggen... 6 Het hoofdscherm (Home)... 7 Wie mag wat?... 8 Wie laat je meekijken?...

Nadere informatie

Flash CS4 Created by Wendy Segaar

Flash CS4 Created by Wendy Segaar Tools R Us Flash CS4 Created by Wendy Segaar Inhoud Inleiding... 4 Uur 1 De Rondleiding... 6 Interface... 8 Document properties... 10 Layers en groups... 11 Timeline... 13 Opslaan... 17 Uur 2 Tekenen...

Nadere informatie

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen.

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen. Practicum Filius In deze proefles gaan we jullie kennis laten maken met computernetwerken. Na afloop van dit practicum heb je een goede basis van waar een netwerk uit kan bestaan, hoe je een netwerk bouwt

Nadere informatie

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail)

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) outlook Express starten en afsluiten welke versie een bericht verzenden, ontvangen, openen en afdrukken een bericht beantwoorden

Nadere informatie

Cursus ICT 3 e graad 1 Lieve D Helft

Cursus ICT 3 e graad 1 Lieve D Helft Cursus ICT 3 e graad 1 Microsoft Word 1. Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma waarmee je kan typen. Het voordeel van zo een tekstverwerkingsprogramma is dat wat je typt je ook kan bewaren. Zo

Nadere informatie

Oefeningen maken in PowerPoint

Oefeningen maken in PowerPoint Oefeningen maken in PowerPoint Het is in PowerPoint mogelijk om allerhande oefeningen te maken. Een gewone PowerPoint presentatie kan een fotoreportage, een gesproken boek of een leesoefening worden. Om

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard

1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17. ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 1 van 17 ICT boekje gebruik: Gmail Telefonie Livedrive Digiboard 1.4.1.12 ICT boekje gebruik gmail, telefonie,livedrive 2 van 17 Gebruik gmail Binnen

Nadere informatie

Inhoud tips en trucs 2011 ha

Inhoud tips en trucs 2011 ha Inhoud tips en trucs 2011 ha 1 Inhoud 2 Vervolg inhoud 3 Email - Coderen e mail adres 4 E-mail - Mail aan verschillende personen sturen 5 Gebruikersaccountbeheer deel 1 6 Gebruikersaccountbeheer deel 2

Nadere informatie