Raspberry Pi. Raspberry Pi op school. Voor leerlingen van jaar. Harry Valkenier Sitan van Sluis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raspberry Pi. Raspberry Pi op school. Voor leerlingen van 10-14 jaar. Harry Valkenier Sitan van Sluis. www.ontdekplek.nl"

Transcriptie

1 Raspberry Pi Heutink Bendoo Raspberry Pi op school Harry Valkenier Sitan van Sluis Voor leerlingen van jaar.

2 1 Introductie Leer in 3 stappen werken met de Raspberry Pi 1. Leer de mogelijkheden van een Raspberry Pi, een goedkope mini-computer, aan te sluiten en te werken met de Raspberry Pi desktop 2. Leer programmeren met Scratch, een eenvoudige computertaal 3. Maak je eigen gratis website op de Raspberry Pi Raspberry Pi computer Raspberry Pi Desktop Scratch programmeeromgeving Maak je eigen Raspberry Pi website

3 2 Mogelijkheden Een Raspberry Pi is een kleine, maar wel echte computer met veel mogelijkheden. Het bijzondere is vooral de lage kostprijs. De Raspberry Pi is ontwikkeld bij de Universiteit van Cambridge in Engeland. Daar vond men dat computers voor iedereen betaalbaar moesten zijn en zo eenvoudig te bedienen dat ook kinderen ermee aan de slag konden. Ook moest je defecte onderdelen eenvoudig kunnen vervangen in plaats van weer een hele nieuwe computer aan te schaffen. Het besturingssysteem (Operating System) is Linux, omdat je hiermee veel mogelijkheden hebt. Dit kan met de Raspberry Pi: surfen op het web muziek en film afspelen (home theater) spelletjes spelen leren programmeren (spelletjes maken) server voor bestanden bewakingscamera automatische voerbak voor kat of hond gitaarstemmer op afstand bedienbare deuropener robot-zeilboot eigen robot helikopter voor luchtfoto s pc op zonne-energie Robots De Raspberry Pi is klein, krachtig en goedkoop en daardoor ideaal om in te bouwen in robots. Robotarmen, robothonden en robotstofzuigers. Bekijk een paar voorbeeldfilmpjes op de website van de Bendoo Box. > LEGO Met de Raspberry Pi kun je ook de WeDo- en Mindstormsrobot van LEGO aansturen met Scratch. Zie ook

4 Raspberry Pi Aan de slag Installatie Bijna alles wat je nodig hebt zit in de Bendoo Box. Sluit een TV of monitor aan via HDMI. Sluit het toetsenbord, de adaptor en de SD-kaart aan. USB dongle Toetsenbord: onderaan klepje eraf schuiven, USB dongle eruit halen en in USB poort steken Aan de onderzijde van de print zit een aansluiting voor een SD kaartje. Micro USB: sluit hier de adaptor op aan HDMI aansluiting: sluit hier je TV of monitor op aan met de HDMI kabel 3

5 4 Opstarten Met SD-kaart Zet de TV of monitor aan, selecteer de HDMI poort waar je de kabel op aangesloten hebt. Steek de stekker van de adaptor in het stopcontact. De rode LED brandt. Er verschijnt beeld op de monitor. De groene LED brandt. Je ziet kleurverloop en daarna Engelse tekst snel voorbijkomen. Gewoon even wachten. Als er niets gebeurt: de stekkertjes aanduwen De desktop verschijnt. Zet het toetsenbord aan met de schuifschakelaar aan de bovenkant van de afstandsbediening. Voorbeeld van een Raspberry Pi desktop. Taakbalk en startknop Bovenaan het scherm staat de taakbalk De knop helemaal links is de start knop om het hoofdmenu te openen Afsluiten De beste manier om af te sluiten is klikken op de Shutdown icoon (Logout). Toepassingen en spelletjes Op de dekstop staan icoontjes om toepassingen te starten, bijvoorbeeld: Python Games (spelletjes) en Epiphany (Internet).

6 5 Programmeer met Scratch Grafisch programmeren Scratch is een eenvoudige programmeertaal om animaties en verhalen te maken. Scratch staat al op de Raspberry Pi. Zonder typen kun je echt programmeren. De afstandsbediening heeft rechts een zwart vlakje waarmee je de muis kunt bedienen. Eronder zitten twee muisknopjes. Ga met de muis naar het Scratch icoontje op de Desktop en dubbelklik erop. Scratch start nu op. Een programma maken soorten blokken Scherm veld Opdrachtblokjes In Scratch bouw je een programma met gekleurde blokjes. De blokjes staan links op je scherm. Elk blokje is een opdracht voor de computer. Iedere soort opdrachten heeft een eigen kleur. De blokjes van Besturen zijn geel. Klik op Bewegen en de blokjes worden blauw. opdrachtblokjes bij een soort Scripts veld figuren (sprites) Met meer blokjes aan elkaar maak je grotere opdrachten. Programma maken en afspelen Het middelste veld (Scripts) is leeg. Daar sleep je de gekozen blokjes naar toe. Start het programma met de groene vlag rechts bovenaan. Rechtsbovenaan zie je wat er gebeurt.

7 6 Plaats bepalen Een figuurtje (sprite) kan op verschillende plaatsen op het scherm staan. Deze zijn onzichtbaar aangegeven met een X-as en een Y-as. De X-as meet horizontaal (van links naar rechts) De Y-as meet verticaal (van boven naar beneden) De juiste plek is aangegeven met getallen rechtsonder op je scherm bij X en Y. Precies in het midden is het punt X=0, Y=0 (0,0) y-as x-as -100 Sprite rechtsboven is dan bijv. (100,100) Sprite linksonder is dan (-100, -100) Sprite tekenen Klik op de linker Sterknop onderaan het Scherm. Je krijgt een soort tekenprogramma. Teken een figuur. Klik op OK om te bewaren. Klik op Annuleren om weg te gooien. Bestaande sprite kiezen Klik op de middelste Sterknop, die met de map. Je krijgt een paar mappen met Sprites en dingen(things) om uit te kiezen. Kies voor Things en je krijgt dit scherm. Kies de parasol. Je krijgt dit.

8 7 Verrassings-sprites Er verschijnen verrassings-sprites. Per klik verschijnt een Sprite. Programmeerblokjes Met de programmeerblokjes geef je je Sprites opdrachten. Een programma maken Als je je sprite gekozen hebt ga je terug naar het hoofdvenster. In het bovenste vak staan de blokjes met de woorden: Bewegen, Besturen, Uiterlijk, Waarnemen, Geluid, Functies, Pen, Variabelen Hieronder staan blokjes met opdrachten. Klik op de kat op het Scherm. Sleep dan de opdrachtblokjes, zoals in het plaatje hierboven, in het Scripts-veld. Het rijtje blokjes is het programma.

9 8 Stappen en draaien Het blokje met 10 stappen laat de sprite 10 stappen lopen. Verander het getal. Wat gebeurt er? Bij het blokje Draai 15 graden draait de Sprite een stukje. Verander het getal. Wat gebeurt er? Wat gebeurt er bij 180 graden? Hoedjes Dit blokje heet een Hoedjesblok. Dat staat altijd bovenaan als begin van een programma. Klik op het groene vlaggetje rechtsboven in je scherm. Het programma start. Wachten Dit blokje geeft het commando: wacht 1 tellen. Type grotere getallen in voor langer wachten. Herhalen Kijk naar de Herhaal-blokjes. Je kunt er blokjes tussen zetten. Het programma wordt dan herhaald. Je kunt ook het aantal keren intypen. Dit is het Herhaal-tot blokje. Het herhaalt hier 10 keer. Als... dan Bij een Als-dan-blokje wordt de opdracht uitgevoerd als er aan een voorwaarde voldaan is. ALS de muis is ingedrukt DAN zet je de tijd op nul. Ook hier kunnen blokjes tussen gezet worden. Variabelen Tellen doe je met een Variabelen-blokje. Hoe vaak is er op een toets gedrukt of hoe vaak is je raket getroffen. Met dit blokje zet je de Variabele op nul.

10 9 Tekenen Tekenen doe je met de groene blokjes onder het kopje Pen. De sprite is de pen en laat een lijntje achter. Wis het scherm: Haalt oude tekeningen weg. Pen neer: Zet pen neer bij begin tekening. Pen op: Tekenen stopt. Maak penkleur: Stelt penkleur in. Stempel: Maakt afdruk van sprite op het scherm. Scherm bewerken Kant en klaar achtergronden staan in de bibliotheek Achtergronden. Klik rechtsonder op het icoontje van het scherm of op het scherm zelf. Klik bovenaan in de middelste kolom op Achtergronden. Klik op Tekenen. Teken wat je wilt. Klik op Importeren. Kies uit bestaande achtergronden. Programma starten Klik op het groene vlaggetje om het programma te starten.

11 10 Programma opslaan Klik op Bestand bovenaan het scherm. Kies dan: Opslaan als Bedenk een naam. Klik op OK of Enter. Animeren 1. Klik op de kat. 2. Klik op het tabblad Uiterlijken Je ziet hoeveel verschillende houdingen er zijn voor de kat. 3. Er staan twee katjes onder het tabje. De voeten zijn verschillend. Als je snel klikt lijkt het of hij loopt. 4. Klik weer op Scripts. Maak het veld leeg: klik oranje blokje aan en klik op Delete (Del-knop op toetsenbord). Klik op Besturen. Sleep het Beginblokje op je scriptveld. Sleep ook blokje Herhaal 10 maal op het scherm. 5. Ga naar kopje Uiterlijken Sleep het blokje Volgende uiterlijk in het Herhaal blokje. 6. Klik op het groene Start vlaggetje. De kat animeert en wisselt 10x van uiterlijk 7. Om te bewegen sleep je het blokje Neem 10 stappen tussen Herhaal 10 maal. 8. Voor vertragen sleep je blokje Wacht 1 tellen in het programma. Vul de getallen van het plaatje in. Kijk wat er gebeurt. Of bedenk zelf getallen 9. Sleep zeg Hoi! naar het Scripts veld. Verander Hoi in Miauw

12 11 Extra Gebruik toetsenbord als muis. Selecteer de kat. Klik op Besturen Sleep het blokje Wanneer [spatiebalk] wordt ingedrukt met ingedrukte spatiebalk in het scriptveld. Klik op Spatiebalk. Maak daarvan pijltje naar rechts. Klik op Bewegen. Druk op pijltje naar rechts op je toet senbord. De kat loopt naar rechts. Kopieer het programma 3x. Klik daarvoor met je rechtermuisknop op het hoedjesblokje. Vul de getallen van de illustratie hieronder in.

13 12 Scratch en LEGO WeDo Bestuur WeDo via Scratch op de Raspberry Pi Je kunt de LEGO Education WeDo aansturen met Scratch. Sluit de LEGO Education WeDo-hub aan met de USB kabel die aan de hub vast zit op de Rapsberry Pi. Start dan pas Scratch op. Door deze volgorde herkent Scratch de WeDo-hub en worden er extra blokjes bijgemaakt onder Bewegen (Scratch versie 1.4). Begin met het hoedjesblok (onder Bewegen, oranje). Er zijn verschillende versies van Scratch. Wij gebruiken versie 1.4 in dit voorbeeld. De blokken om een LEGO Education WeDo motor aan te sturen zijn te vinden onder Bewegen (blauw - versie 1.4) of onder Meer blokken (paars - versie 2.0). Sleep een blokje motorvermogen in het scriptsveld en vul in: 100. Sleep het blokje: motor aan 1 op het Scriptsveld. De motor gaat 1 seconde draaien op volle kracht. Sleep nog een blokje motorvermogen in het scriptsveld en vul in: 50. Sleep het blokje: motor aan 2 op het Scriptsveld. De motor gaat twee seconden op halve snelheid draaien. Dubbelklik op het oranje hoedjesblok of op de groene vlag. De motor gaat nu draaien.

14 13 Motor met sensor voorbeeld Bekijk onderstaand programma. LEGO Education WeDo heeft een afstandsensor. De sensor heeft bereik van 0 tot 100 cm. Gebruik de waarde van de sensor om de motor aan te sturen: als de waarde kleiner is dan 50 cm moet de motor gaan draaien en anders moet de motor stoppen. Om de waarde van de sensor te kunnen gebruiken stoppen we deze in een variabele. Maak eerst een nieuwe variabele aan, met de naam afstand. (Variabelen -> Een nieuwe variabele maken). Stop in een herhaal blok steeds de waarde van de afstandssensor (blauw) in de variabele afstand. Gebruik dan de waarde van de variabele in een groen vergelijk blokje. Als afstand groter is dan (>) 50 cm, draait de motor. Bij een kleinere afstand stopt de motor. Waarom gebruiken we een variabele? Het gebruik van de variabele is nodig, omdat het anders niet werkt. Dat komt doordat de waarde van sensor afstand niet ge-update wordt als hij direct gebruikt wordt in de vergelijking. Er blijft dan 100 in staan.

15 Je eigen website Wordpress, PHP, MySQL, Apache Raspberry Pi 14 Om een eigen website op je Raspberry te draaien moeten we een aantal dingen installeren. Het wordt een Wordpress website. Wordpress is een beheersysteem voor websites. Websites draaien op een webserver, in dit geval Apache. Wordpress maakt gebruik van de programmeertaal PHP en de database MySQL. Deze drie programma s gaan we eerst installeren en daarna Wordpress. Uiteindelijk is de website te bekijken in de Raspberry browser: Epiphany (net zoals Internet Explorer of Safari of Google Chrome). In de browser bekijk je een website door bijvoorbeeld: in te typen. Installatie Alle stappen staan op Dat is handig voor het overnemen van alles wat je moet intypen. De voorbereiding gaat in de volgende stappen. 1. Sluit de Raspberry aan op het internet door de ethernetkabel aan te sluiten op de netwerk poort van de Raspberry en de andere kant van de kabel in een netwerkaansluiting (in de muur of in een router/switch). 2. Start LXTerminal. Je krijgt een zwart scherm, de terminal. 3. Werk de software van de Raspberry bij Type in terminal: sudo apt-get update. Er komt een heleboel Engelse tekst voorbij. 4. Installeer het programma Apache (webserver) Type in terminal: sudo apt-get install apache2 y Test of het werkt: start Epiphany door te dubbelklikken op het icoontje. Type in de browser: Je krijgt een wit scherm met It works erop. Als het lokaal werkt kan je het vanaf een andere computer testen. Om dit te kunnen doen moet je het IP-adres van de Rapsberry weten. Type in terminal: hostname -I (hoofdletter i). Bijvoorbeeld: Type op een andere computer in een browser: Er verschijnt It works.

16 15 5. Installeer PHP (scripttaal) Type in terminal: sudo apt-get install php5 libapache2-mod-php5 y 6. Installeer MySQL (database) Type in terminal: sudo apt-get install mysql-server php5-mysql y Je ziet een blauw scherm. Wachtwoord (password) instellen. Verzin en type je wachtwoord in. Wij gebruiken nog even hallo als wachtwoord. Type je wachtwoord nog een keer in. Je krijgt weer het zwarte scherm. 8. Installeer Wordpress (website beheer programma) Type: cd /var/www Type: sudo chown pi:. (Let op de punt) Type: rm * rm is een afkorting voor remove(verwijderen). Voor je iets definitief verwijdert krijg je de vraag: Rm: remove write-protected regular file index.html? Type: y (van yes) als je het zeker weet. Type: wget Zet Wordpress op een handige plek. Type: tar xzf latest.tar.gz Druk op Enter Type: mv wordpress/* Druk op Enter mv komt van move (verplaatsen). Wordpress is nu verplaatst van map: latest.tar.gz naar de map var/www. De map latest target is nu leeg en kan weg. Type: rm rf wordpress latest.tar.gz

17 16 Je kunt nu zien welke mappen Wordpress gebruikt Type: ls ( l=kleine letter l) Je ziet nu alle mappen van Wordpress. Waaronder wp-content. Dit is de map waarin bijvoorbeeld foto s worden opgeslagen. 9. Wordpress configureren Wordpress maakt gebruik van een MySQL database om gegevens over webpagina s op te slaan. Deze database gaan we nu aanmaken. Type je password in. Type in de terminal: mysql uroot -phallo (let op de p voor hallo). Druk op Enter Type in de terminal achter mysql> create database wordpress; Je krijgt: Query OK. 1 row affected (0,00 sec) Sluit de MySQL commandprompt af: Druk op de CTRL-toets. Houd deze ingedrukt. Druk ook op de D Je ziet nu: mysql> bye Bij de configuratie van Wordpress moet je je eigen IP-adres weten. Type in de terminal: hostname -I Je krijgt een getal als: (kan dus anders zijn!) Schrijf dat getal op. Start Epiphany. Type in de browser: (Maar wel met je eigen IP-adres!!!) Je ziet nu de configuratiepagina van Wordpress. Klik op de knop: Create a Configuration File. Klik op de knop: Let s go! Vul bij de User Name in: root Vul bij Password in: hallo We gaan nu een bestand maken: wp-config.php waarin de tekst op het scherm komt te staan: Ga met de muis naar het vak. Klik op de rechtermuisknop en kies: copy De tekst is gekopieerd.

18 17 Het bestandje maken. Ga naar de terminal. Type: nano wp config.php Je krijgt een zwart scherm. Klik daarop met de muis. Klik op de rechtermuisknop en kies: paste Druk de CTRL toets in. Houd de toets ingedrukt. Druk de x erbij in. Druk y En Enter Ga terug naar Epiphany en klik op de knop: Run the install Vul in: Site title: de naam van je site. Bijv. Website van Mij User name: de naam waarmee je inlogt. Je eigen naam bijvoorbeeld Password: je geheime wachtwoord. Doe dat twee keer. Your Je adres. Let op. Als er komt in plaats dan type je. Dan verschijnt wel teken. Privacy: Klik op het vierkantje zodat het wit wordt. Dan blijven je gegevens geheim. Schrijf alle gegevens op een veilige plaats op. Wordpress beheer Hoera! Je website is nu aangemaakt. Het beheren van de website: Type in Epiphany: (let erop dat je hier weer het IP-adres gebruikt van jouw Raspberry). Op Internet zijn veel pagina s te vinden met uitleg, bijvoorbeeld: basiskennis/nieuwe-pagina-toevoegen-in-wordpress

Scratch in drie uur. Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken!

Scratch in drie uur. Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken! Scratch in drie uur Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken! Bernd Gärtner Nederlandse vertaling en bewerking: Martine Segers

Nadere informatie

Welkom! Veel plezier met Scratch!

Welkom! Veel plezier met Scratch! Welkom! Beste leerlingen Vandaag zullen jullie voor het eerst programmeren: zelf computerprogramma s maken. Hiervoor moet je de computer vertellen wat hij moet doen. Dit doe je in een programmeertaal,

Nadere informatie

Scratch! Les 5. Werkblad 6 Aan de slag met. 52 talentenkijker LEERLINGENWERKBLADEN

Scratch! Les 5. Werkblad 6 Aan de slag met. 52 talentenkijker LEERLINGENWERKBLADEN Werkblad 6 Aan de slag met Scratch! Les 5 Programmeren Computers zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Ze worden gebruikt om werk leuker, beter of gemakkelijker te maken. Een ober stuurt een bestelling

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Boekje met opdrachten

Boekje met opdrachten Boekje met opdrachten Welkom bij de Bibliotheekservice Fryslân. Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken. Het zelf maken van computerprogramma s heet programmeren.

Nadere informatie

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1 Admin handleiding Dropbox kun je vanaf elke computer met een internetverbinding gebruiken. Met behulp van een e- mailadres maak je je eigen dropbox aan. Dropbox stelt gratis 2 gb opslagruimte ter beschikking,

Nadere informatie

consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22)

consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22) consolewd op de raspberrypi installeren en gebruiken (versie 2013-09-22) De aanlog gegevens zijn altijd standaard gebruiker: pi password: raspberry Dit systeem heeft geen toetsenbord of beeldscherm nodig.

Nadere informatie

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5.

PlayNow Box. 1. Uitpakken en aansluiten. 2. Afstandsbediening leren kennen. 3. Opstarten. 4. Internet instellen. 5. Pagina 1 van 24 PlayNow Box 1. Uitpakken en aansluiten 2. Afstandsbediening leren kennen 3. Opstarten 4. Internet instellen 5. In gebruik nemen 6. Een film of serie aanzetten 7. PlayNow Box besturen met

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Uw eigen tekst en foto s op uw site bijhouden

Uw eigen tekst en foto s op uw site bijhouden Uw eigen tekst en foto s op uw site bijhouden Voorbereiding U heeft een cd ontvangen met een aantal bestanden erop. O.a. de website, dreamweaver en 2 tekstbestanden genaamd s/n en inloggegevens. De website

Nadere informatie

Introductiekaart Niveau B Installatie software

Introductiekaart Niveau B Installatie software echniek Introductiekaart Niveau B Installatie software 0 Installatie programmeer software - eenmalig Stap. Kijk op de computer of de Mindstorms software geïnstalleerd is. Als hij al geïnstalleerd is kan

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie

Animeer je naam. Animeer de letters door ze te programmeren in Scratch. Voeg ook geluid en muziek toe.

Animeer je naam. Animeer de letters door ze te programmeren in Scratch. Voeg ook geluid en muziek toe. Animeer je naam Laat je naam tot leven komen! Animeer de letters door ze te programmeren in Scratch. Voeg ook geluid en muziek toe. Ga naar http://scratch.mit.edu/ of open Scratch 2.0 op je computer. 1

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Instructie: Thuiswerken / remote werken

Instructie: Thuiswerken / remote werken Instructie: Thuiswerken / remote werken Om vanaf thuis te kunnen werken zijn er wat extra stappen noodzakelijk. Zo dien je bijvoorbeeld naar een bepaalde internet pagina te gaan en éénmalig op iedere pc

Nadere informatie

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact?

Instructie XUBUNTU. Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Alle snoeren aangesloten? De stekkers in het stopcontact? Instructie XUBUNTU Zet het beeldscherm maar aan. Aan en uitknop meestal helemaal rechts. Zet de pc aan. U ziet: Boven in het scherm de werkbalk.

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

Open Safari op de Mac, ga naar de webpagina www.ros-kabelkrant.nl/ros_download.html en klik op SSH scripts Mac OS X : Figure 1 SSH scripts downloaden

Open Safari op de Mac, ga naar de webpagina www.ros-kabelkrant.nl/ros_download.html en klik op SSH scripts Mac OS X : Figure 1 SSH scripts downloaden Mac OS X instructie Voor het op afstand werken in de studio wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding. Om verbinding te kunnen maken moeten moeten daarom eerst twee code bestanden ( public en

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Raspberry Pi met de mediasoftware XBMC

Raspberry Pi met de mediasoftware XBMC Raspberry Pi met de mediasoftware XBMC De Raspberry PI is een minicomputer die wij hebben ingericht als mediaplayer door hierin een SD-kaart met XBMC te installeren. Door de grote flexibiliteit is het

Nadere informatie

Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon.

Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon. Drupal lokale installatie op Linux Mint 17.1 Cinnamon. Door Paul Driedijk Onderstaande uitleg is bedoeld om Drupal uit te proberen op je eigen computer. Wil je Drupal later installeren op een webserver

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

ISW Presents Debian Homeserver Workshop

ISW Presents Debian Homeserver Workshop ISW Presents Debian Homeserver Workshop Lucas Kauffman Vincent Andries Debian Homeserver Voorzitter ISW lucas@isw.student.khleuven.be serveradmin ISW goose@isw.student.khleuven.be Debian Homeserver Installatie

Nadere informatie

techniek Motor en as LEGO O P D R A C H T Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm.

techniek Motor en as LEGO O P D R A C H T Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm. Motor en as 1 Maak het programma van rechtsboven na, op het open stuk van het scherm. Sleep het startblokje en motor rechtsom tegen elkaar. Als je een fout maakt, dan kan je een blokje ook weer terugslepen

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Fotoʼs beheren met iphoto

Fotoʼs beheren met iphoto Fotoʼs beheren met iphoto In dit Hoofdstuk: Verkennen van de werkomgeving Fotoʼs importeren vanuit een digitale camera Een album maken 10.1. Verkennen van de werkomgeving We starten iphoto door te (enkel)klikken

Nadere informatie

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen.

Laten we eens beginnen met de mouwen op te stropen en een netwerk te bouwen. Practicum Filius In deze proefles gaan we jullie kennis laten maken met computernetwerken. Na afloop van dit practicum heb je een goede basis van waar een netwerk uit kan bestaan, hoe je een netwerk bouwt

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Drupal lokale installatie op Windows 7.

Drupal lokale installatie op Windows 7. Drupal lokale installatie op Windows 7. Door Paul Driedijk april/mei 2015 Onderstaande uitleg is bedoeld om Drupal uit te proberen op je eigen computer. Wil je Drupal later installeren op een webserver

Nadere informatie

Les 4 Installeren Apache2 Php MySQL

Les 4 Installeren Apache2 Php MySQL Les 4 Installeren Apache2 Php MySQL LAMP staat voor Linux, Apache, MySQL, PHP. In deze Les laat ik zien hoe je een een Apache2 webserver op een Ubuntu 12.04 LTS server met PHP5 support (mod_php) en MySQL

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet.

ICT -idee 1. Zo maak je een mindmap met Popplet. Zo maak je een account. Zo log je in op Popplet. Zo maak je een nieuwe, nog lege, Popplet. 1 Zo maak je een mindmap met Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets.

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens

Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens Zelf een spel maken met GameMaker Les 3: Vijanden en levens 1) Start het programma GameMaker en laad het spel van de tweede les. 2) We gaan een vijand voor de speler maken. Klik met de rechtermuisknop

Nadere informatie

PRO CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-DVRNL V2.0

PRO CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-DVRNL V2.0 PRO CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-DVRNL INHOUD Inleiding Benodigdheden Pagina 3 Aansluiten Stap 1: aansluiten van de recorder Pagina 4 Stap 2: aansluiten van de monitor Pagina 4 Stap 3A: bekabelde camera

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor Windows Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4 2.

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator

Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Werkatelier: eenvoudige animatie maken met pivot animator Pivot stickfigure animator is een animatieprogramma om eenvoudige animaties met stokmannetjes te maken. Het voordeel van Pivot is dat je niet moet

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2: Eigen robot maken & programmeren Les 3: Eigen robot maken & geschiedenis robot opzoeken Les 4: Eigen robot maken & start film maken

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Gratis films downloaden van het internet Een volledige gebruiksaanwijzing van A tot Z

Gratis films downloaden van het internet Een volledige gebruiksaanwijzing van A tot Z Gratis films downloaden van het internet Een volledige gebruiksaanwijzing van A tot Z www.filmsgratisdownloaden.be Inhoudstabel: BitTorrent - Inleiding... 3 Het downloaden van de beste Torrent software...

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

A. Voorbereiding 1 B. Oude versie vernieuwen 2 C. Installatie 4 D. Licentiesleutel vervangen 10 E. Ondersteuning 11

A. Voorbereiding 1 B. Oude versie vernieuwen 2 C. Installatie 4 D. Licentiesleutel vervangen 10 E. Ondersteuning 11 Quick Start CtrlWORK Inhoud Pagina A. Voorbereiding 1 B. Oude versie vernieuwen 2 C. Installatie 4 D. Licentiesleutel vervangen 10 E. Ondersteuning 11 A. Voorbereiding Om CtrlWORK succesvol op uw computer

Nadere informatie

Bijlage: Handouts. Deze bijlage bevat de volgende handouts:

Bijlage: Handouts. Deze bijlage bevat de volgende handouts: Bijlage: Handouts Deze bijlage bevat de volgende handouts: Sessie # Handout 2 Over mij 4 Dansfeestje 5 Handige blokken voor kunstzinnige projecten Vierkant, cirkel Maak-n-band Automatisch tekenen 8 Handige

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem

(2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem (2) Handleiding Computer Configuratie voor USB ADSL modem Raadpleeg eerst de Quick-Start Guide voor het installeren van uw DSL-aansluiting voordat u deze handleiding leest. Versie 30-08-02 Handleiding

Nadere informatie

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet.

Op de Virtual Appliance is MySQL voorgeïnstalleerd. MySQL is momenteel de meest gebruikte database op het internet. Het installeren van WordPress Nu je een volledig werkende virtuele server hebt is het tijd om er een applicatie op te installeren. We beginnen met de blogtool WordPress. De database De eerste stap is het

Nadere informatie

Beginnershandleiding. http://scratch.mit.edu. versie 2.0

Beginnershandleiding. http://scratch.mit.edu. versie 2.0 Scratch is een programmeertaal waarmee je makkelijk je eigen interactieve verhalen, spelletjes en animaties kunt maken - en waarmee je je creaties kunt delen met anderen op het internet. Scratch is ontwikkeld

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Game Maker: Avonturier en skelet

Game Maker: Avonturier en skelet Wat is avonturier en skelet? is een eenvoudig kat en muis spelletje, waarbij de avonturier het skelet moet vinden. Het spel speelt zich af in een raster van 7 bij 7 waarin beide poppetjes staan: Iedere

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Raspbyfi De Raspberry Pi als high-end speler met digitaal naar analoog converter (DAC)

Raspbyfi De Raspberry Pi als high-end speler met digitaal naar analoog converter (DAC) Raspbyfi De Raspberry Pi als high-end speler met digitaal naar analoog converter (DAC) Mateo Mayer Elektronicaspullen Enzo B.V. November 2013 1/6 1. Inleiding Gefeliciteerd met de aanschaf van het Raspyfi

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Windows Media Player:

Windows Media Player: Windows Media Player: Afspelen: 1) Map openen van wat je wil afspelen (USB, harde schijf, SD-kaart, ) 2) Dubbelklik op gekozen film (als WMP als standaard staat ingesteld start dit automatisch op). OF

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

1. Back-up van uw huidige configuratie

1. Back-up van uw huidige configuratie Inleiding In de ochtend van woensdag 19 september zal KPN tussen 03:00 en 05:00 uur onderhoud verrichten op het Zakelijk ADSL netwerk. Er bestaat een geringe kans dat uw verbinding na dit onderhoud niet

Nadere informatie

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen.

www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. www.sencomp.nl 194 Aldi Windows Laatst gewijzigd 15 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek is Aldi. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Aldi printsoftware downloaden en installeren Deel

Nadere informatie

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken:

Voordat u begint, controleert u alstublieft de volgende zaken: Lees dit goed door! Middels dit stappenplan zullen wij u stap voor stap uitleggen hoe een flashcard geïnstalleerd dient te worden. Wij kiezen ervoor op een universele handleiding aan te bieden, maar elke

Nadere informatie

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze:

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Hoe verhuis je een WordPress website? Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Iemand heeft een WordPress website en stapt over naar een andere webhost (meestal blijft het

Nadere informatie

LES 3: XAMPP OF MAMP. Lesoverzicht:

LES 3: XAMPP OF MAMP. Lesoverzicht: LES 3: XAMPP OF MAMP Lesoverzicht: Aan de slag Wat is XAMPP (Windows & Linux) Installatie XAMPP Gebruik van XAMPP Wat is MAMP (Mac) Installatie MAMP Gebruik van MAMP Samenvatting Tijd: 15 minuten Doel:

Nadere informatie

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen

Installeer Apache2: Landstede februari 2009 versie 3 1 Bertil Hoentjen Installeer Apache2: Deze howto gaat over name based virtual hosting onder Apache 2.x., en is getest onder OpenSUSE 11 maar is in feite ook van toepassing op de andere distributies. Alleen Debian en afgeleide

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt.

Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Beste klant, Met dit programma kunt u fotoalbums, collages, kalenders, posters en nog veel meer maken. Wij vertellen u graag hoe dat werkt. Na de installatie ziet u dit icoon op uw bureaublad: staan. Ga

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

De installatie en configuratie van een webserver

De installatie en configuratie van een webserver pagina 1 van 60 De installatie en configuratie van een webserver In dit digitale practicum wordt de complete installatie en configuratie van een webserver behandeld. De installatie is uitgebreid getest

Nadere informatie

Tips en Trucs voor gebruik website

Tips en Trucs voor gebruik website Tips en Trucs voor gebruik website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom zetten

Nadere informatie

Instellen van de WiFi-Repeater

Instellen van de WiFi-Repeater Instellen van de WiFi-Repeater In deze handleiding leest u stap voor stap hoe u uw Gembird WNP RP 002 WiFi repeater kunt instellen. Deze instellingen hoeft u in principe slechts eenmalig uit te voeren.

Nadere informatie

Waarnemerhandleiding voor de webapplicatie voor Monitoring Convenant Vaarrecreatie

Waarnemerhandleiding voor de webapplicatie voor Monitoring Convenant Vaarrecreatie Waarnemerhandleiding voor de webapplicatie voor Monitoring Convenant Vaarrecreatie Opdrachtnemer: Qluster IT Opdrachtgever: Staatsbosbeheer regio noord Auteur: Arie J. Godschalk Datum: 25 juni 2011 Versie:

Nadere informatie

Popplet. 1. Surf naar http://popplet.com. 2. Klik rechts bovenin op de knop Sign up for free.

Popplet. 1. Surf naar http://popplet.com. 2. Klik rechts bovenin op de knop Sign up for free. Popplet. Met Popplet kunnen mindmaps gemaakt worden en gedachten snel in tekst en beeld worden omgezet. Popplet werkt snel, eenvoudig en efficiënt. Met Popplet maak je Popplets. Een Popplet is een scherm

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

handleiding Mediaplayer X9 XBMC / Kodi handleiding

handleiding Mediaplayer X9 XBMC / Kodi handleiding 1 Mediaplayer X9 XBMC / Kodi Opstarten Nadat u de speler d.m.v. de stroomkabel en de hdmi kabel hebt aangesloten (en evt een ethernetkabel) dan komt u in het volgende scherm: A B Klik op de knop SettingsMbox

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen

OFFICE 365. Start Handleiding Leerlingen OFFICE 365 Start Handleiding Leerlingen Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

ICT -idee 1. Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie.

ICT -idee 1. Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie. 1 Umapper: Maak je eigen landkaart met toegevoegde informatie. Umapper maakt het mogelijk om een eigen tintje te geven aan aardrijkskundige kaarten, ze te voorzien van informatie en ze interactief te maken.

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Microsoft Word

Hoofdstuk 1. Microsoft Word Handleiding Hoofdstuk 1. Microsoft Word... 2 Vet, cursief en onderstreept... 2 Opslaan van een bestand... 2 Afsluiten van een bestand... 2 Definitief Verwijderen van een bestand... 2 Beginnen met nieuw

Nadere informatie