Informatiefolder groep 1 en 2. Schooljaar Door middel van deze folder willen we u informatie geven over het werken in de groepen 1-2.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiefolder groep 1 en 2. Schooljaar 2014-2015. Door middel van deze folder willen we u informatie geven over het werken in de groepen 1-2."

Transcriptie

1 Postbus AA Kaatsheuvel Tel: Informatiefolder groep 1 en 2 Schooljaar Door middel van deze folder willen we u informatie geven over het werken in de groepen 1-2. Groepsverdeling Dit schooljaar werken juffrouw Carine, juffrouw Mieke, juffrouw Maartje en juffrouw Véronique in de groepen 1-2. Op een aantal dagen komen juffrouw Marriëtte en juffrouw Thea de leerkrachten als vrijwilliger ondersteunen. Dit jaar lopen Inge op maandag in groep 1-2b en Thijs op maandag en dinsdag in groep 1-2a stage op school. Voor de duidelijkheid ziet dat er in een schema als volgt uit: Lokaal Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag ½ A Juf Carine Juf Mieke Juf Mieke Juf Mieke Juf Mieke ½ B Juf Maartje Juf Maartje Juf Maartje Juf Véronique Juf Véronique Dagindeling Om de kinderen rustig binnen te laten komen, laten we ze bij binnenkomst even kleuren of aan tafel spelen. Als alle kinderen er zijn, gaan we in de kring zitten. In de kring hebben we verschillende kring/leergesprekken: Taalactiviteiten: We werken met de methode Schatkist. Activiteiten hierbij zijn versjes, verhalen, rijmen, auditieve oefeningen en gesprekken over een bepaald thema. Eén maal per week kijken we naar schooltv (Koekeloere). Alle kinderen krijgen ook dit schooljaar weer het koffertje van Flip de Beer mee naar huis. Ze mogen hun avonturen vertellen die ze met Flip de Beer beleefd hebben. Dit alles om de spreekdurf en woordenschat te vergroten. Voorbereidend lezen: We werken met de methode Fonemisch bewustzijn. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan beginnende geletterdheid. In groep 1 en 2 gaat het om luisteren en klanken in woorden herkennen. Bewustzijn van zinnen en woorden (lang-kort woord),

2 rijmen, klankgroepen (o-li-fant), isoleren van klanken (begin- of middenklank), synthese (b-oo-m = boom) en analyse van klanken ((maan = m-aa-n). In de klas gebruiken we de lettermuur en ook een letterblad. Rekenactiviteiten: We werken met de methode Schatkist. Activiteiten hierbij kunnen zijn op het gebied van lichaamsbesef, tellen en ruimtelijke ordening (allerlei begrippen die met het voorbereidend rekenen te maken hebben). Sociale- en emotionele ontwikkeling: We werken met de methode Amigo. Wie ben ik, ik en de ander, complimentjes geven en samenwerken zijn thema s die onder andere aan bod komen. Verkeer: We werken hierbij uit de methode Wijzer door het verkeer die aansluit bij de verkeersbeleving van de kinderen. Muziek: We werken met de methode Moet je doen en gebruiken van de methode Schatkist het Lilaliedjesboek, de liedjes sluiten aan bij de thema s van Schatkist. Schrijven: We werken één maal per week met de methode Handschrift. Deze methode bestaat uit verschillende motorische oefeningen voor groep 1 en 2. Groep 2 krijgt daarnaast op een speelse manier voorbereidende schrijfoefeningen aangeboden. Catechese: We werken hierbij met verschillende projecten uit de Regenboogreeks. De manier waarop we met elkaar omgaan vormt hierbij het uitgangspunt. Na de kringactiviteit gaan we werken met ontwikkelings- en expressiemateriaal. s Ochtends kunnen de kinderen op het takenbord zien welk werkje ze mogen doen, s middags mogen ze zelf een werkje kiezen. Tijdens het werken worden ook lesjes gegeven aan kleine groepjes. Dit kunnen plaklesjes, materiaallesjes of werkbladen zijn. Voor de kinderen van groep 2 bewaren we de plakwerkjes in een mooi plakboek. Als kinderen bij ons op school komen, krijgen ze een schrift waarin bijna alle werkjes staan, zo kunnen de kinderen bijhouden waarmee ze gewerkt hebben. Is een werkje af dan wordt dit beloond met een sticker. Om de kinderen van groep 2 wat zelfstandiger te maken en te leren plannen werken we met het werkje van de week. De kinderen krijgen een verplichte opdracht die op een middag in die week uitgevoerd moet worden. Dit is een doorgaande lijn binnen de school: nl. gr. 3 heeft het takenbord en gr. 4 t/m 8 hebben de taakbrief. Aan de computer werken de kinderen aan woordenschat en Schatkistthema s. Vanuit het groepsplan kijken we welke kinderen extra begeleiding nodig hebben. Deze kinderen krijgen extra begeleiding tijdens het zelfstandig werken van de andere kinderen. D.m.v. een timetimer zien de kinderen wanneer de juf weer bij de andere kinderen komt kijken.

3 Na het werken hebben we s ochtends even pauze en wordt het meegebrachte fruit of gezonde koek en drinken opgegeten en gedronken. Het zou fijn zijn als u met de volgende punten rekening wilt houden: Fruit graag geschild in een bakje Koeken in een bakje (vanwege kruimels) Geen priklimonade Geen snoep en chocolade Aan het einde van het dagdeel gaan we spelen: buiten spelen of bij slecht weer binnen spelen in de speelzaal. De kinderen krijgen dan vrij spel of geleid spel. Spelen is erg belangrijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling. We maken hierover duidelijke afspraken met de kinderen zoals: samen spelen, ruilen van materialen, niemand buitensluiten en samen opruimen. Voor het spelen in de speelzaal hebben alle kinderen gymschoentjes zonder veters nodig, voorzien van naam. Coöperatieve werkvormen Op onze school werken we met coöperatief leren. Dit houdt in dat kinderen met elkaar leren samenwerken om zo tot een hoger leerrendement te komen. Hiervoor gebruiken we didactische structuren. Didactische structuren zijn werkvormen waarbij kinderen samen moeten werken en van elkaar leren. Hoe vaak gebruiken we een Didactische Structuur? We werken gedurende het schooljaar gemiddeld 3 maal per week, inclusief een Klas- of Teambouwer, met een Didactische Structuur van Coöperatief Leren. In de groepen 1-2 zullen we, tijdens de kring en werkles, met de kinderen diverse werkvormen gaan oefenen. Bijvoorbeeld door middel van een binnen- buitenkring: de kinderen vertellen dan met een liniaalstem (zachte stem) aan een maatje iets over een bepaald thema. Een ander voorbeeld is tweetal coach: samen een werkje doen en elkaar daarbij coachen. De aanpak van de werkvormen is door de hele school het zelfde. Natuurlijk bieden wij alle werkvormen op kleuterniveau aan. Enkele herkenbare zaken in de school zijn: -Het gebruik van posters in de groep, die vooral bij het inoefenen en onderhouden van didactische structuren ingezet worden als visuele ondersteuning voor leerkracht en kinderen. -Het gebruik van het Stiltesignaal in alle groepen. -Tijdens het coöperatief leren wordt er gewerkt met drie stemvolumes die concreet aangeven hoe hard een leerling mag praten: 1. Groepsstem 2. Teamstem 3. Liniaalstem Spelletjesochtend We hebben een aantal keer per jaar een gezelschapsspelletjesochtend. We spelen dan onder leiding van ouders een uur gezelschapsspelletjes in de klas. Alle kinderen mogen dan een spelletje van thuis meebrengen. Dit gaat 7 keer plaatsvinden op een woensdagochtend van 8.30 tot 9.30uur. U kunt zich hiervoor bij ons opgeven.

4 Leerlingvolgsysteem De kinderen van groep 1 en 2 worden in januari en in mei/juni getoetst op de onderdelen taal voor kleuters en rekenen voor kleuters. Deze toetsen zijn van ons leerlingvolgsysteem van het Cito. We kunnen zo zien welke begrippen de leerlingen kennen en waar nog aan gewerkt moet worden. De 10-minuten gesprekken van groep 1 t/m 8 worden gehouden in november en maart. De uitslag van de toetsen in januari bespreken we met u tijdens de gesprekken in maart en de uitslag van de toetsen in juni krijgt u schriftelijk. Mochten er bijzonderheden zijn, dan hoort u dat natuurlijk eerder. Ambrasoft op de computer thuis Op school oefenen de kinderen voor de vakgebieden spelling en rekenen op de computer met het programma Ambrasoft. Vanaf dit schooljaar kunnen alle leerlingen ook thuis oefenen met het programma AmbraSoft Thuis. Dit is een online programma waarmee uw kind thuis oefent met de lesstof van school. Op een leuke, speelse en uitdagende manier werken kinderen aan een stevige basis op het gebied van taal en rekenen. Dat kan op de pc, op de Mac en op een laptop. U krijgt van school een brief met een activeringscode. Met deze code kunt u thuis een account voor uw kind aanmaken. De oefeningen die de kinderen thuis doen worden niet toegevoegd aan het Leerling Volg Systeem op school, maar kunnen gezien worden als een extra oefening. Tot slot nog wat mededelingen: De schooltijden zijn als volgt: Maandag, dinsdag en donderdag: en uur. Woensdag: uur. Vrijdag: uur. Alle kinderen die bij ons op school komen, kunnen voor 2,50 euro een luizencape aanschaffen. Deze hangen altijd aan de kapstok met de jas eronder. We hopen hiermee de luizen buiten de groepen te houden. Wilt u proberen uw kind zoveel mogelijk zelfstandig naar binnen te laten gaan? Voor de rust in de klas is het beter dat uw kind geen speelgoed mee naar school neemt. De poort bij de speelplaats: deze graag dicht laten totdat de zoemer gaat. Het is voor ons onoverzichtelijk als we met de kinderen aan het opruimen zijn en de poort is al open. Kinderen mogen voor de verjaardag van papa, mama, opa en oma een cadeautje maken op school. We willen u vragen op de informatie-avond alvast alle data op onze verjaardagskalender in te vullen. Wij hebben dan overzicht wie in welke maand een cadeautje mag maken. U kunt bij de bibliotheek gratis boeken lenen. Kinderen kunnen van voorlezen erg genieten en het is belangrijk voor de taalontwikkeling. We gaan dit jaar met kleine groepjes in de bibliotheek boeken voor onze klassenbibliotheek lenen. Vindt u het leuk om met een groepje mee te gaan, dan kunt u zich hiervoor opgeven. Als uw kind jarig is, vieren we dit gewoonlijk om 8.30 uur in de klas. Het is leuk wanneer u hierbij aanwezig bent. Houd de traktatie klein en speelgoedjes mogen niet worden uitgedeeld.

5 Zou u uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes niet op school willen uitdelen? Dit om teleurstellingen te voorkomen. Wanneer een leerkracht ziek mocht zijn gaan wij op zoek naar vervanging. Mocht dit onverhoopt niet lukken dan worden de groepen 1-2 gecombineerd. De kinderen van 4 jaar zijn nog niet leerplichtig en gaan op die dag met u mee terug naar huis. Gelukkig hebben we altijd nog voor vervanging kunnen zorgen. We vinden het belangrijk dat u weet dat u met vragen over uw kind altijd bij ons terecht kunt. Na schooltijd maken we graag tijd voor een gesprek. Heeft u nog vragen over deze informatie of andere vragen dan kunt u bij ons terecht. Met vriendelijke groeten, Carine, Mieke, Maartje en Véronique

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Kbs Jan Bunnik Wagenmaker 1 3411 WN Lopik tel: 0348 551820 internetadres: www.janbunnikschool.nl e-mail: directie@janbunnikschool.nl Inhoud: 1. Groepen ½ Kbs Jan Bunnik 2. Wendagen

Nadere informatie

Voor het eerst naar de basisschool!

Voor het eerst naar de basisschool! Voor het eerst naar de basisschool! Wat moet ik weten? OBS De Wilgenhoek Steurstraat 3 4273EN Hank 0162-402 947 wilghoek@xs4all.nl 1 Inleiding Oei, wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel uw kleuter

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

GROEP 1 EN 2. Nieuwsboekje voor groep 1 en 2

GROEP 1 EN 2. Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 GROEP 1 EN 2 Nieuwsboekje voor groep 1 en 2 Welkom op de brede school De Kersenboom! U hebt gekozen voor onze school om uw kind een fijne en leerzame tijd te geven. In het begin is het voor kinderen vaak

Nadere informatie

Informatie boekje groep 1 en 2

Informatie boekje groep 1 en 2 Informatie boekje groep 1 en 2 Informaeboekje voor groep 1 en 2 Welkom op o.b.s. de Commanderije Dank voor uw vertrouwen, dat U voor onze school gekozen hee=. In het begin is het vaak voor de kinderen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

Groep 3. Fijn, dat jij er bent!

Groep 3. Fijn, dat jij er bent! Groep 3 Fijn, dat jij er bent! Dagplanning Elke dag hebben we een dagplanning, zodat de kinderen kunnen zien wat we die dag gaan doen voorspelbaarheid. Inloop Vanaf 8.20u bent u samen met uw kind welkom.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Even voorstellen De kinderen van groep 6A komen bij mij, Miranda van Arendonk in de klas. Ik werk sinds 2003 op De Hofstee. Daarvoor heb ik heel even in Made

Nadere informatie

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven.

Schrijven: We volgen de methode van Novoskript. Hiernaast zullen er ook opdrachten van internet worden gegeven. Informatie groep 6 De Gouden weken: Aan het begin van groep 6 starten we met het project de Gouden weken. We zullen veel groepsspelletjes doen om elkaar beter te leren kennen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Informatieblad van Groep 4

Informatieblad van Groep 4 Informatieblad van Groep 4 Uw kind gaat nu al een paar weken naar groep 4. In dit blad kunt u lezen wat we in deze groep doen. Gym Iedere week hebben we twee keer gym, namelijk op maandagmiddag van juf

Nadere informatie

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 directie@kcsamenstroom.nl www.kcsamenstroom.nl Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Inhoud Berichten voor het hele kindcentrum.2 Berichten

Nadere informatie

Schoolgids 2012/2013

Schoolgids 2012/2013 Schoolgids 2012/2013 Ik wil leren, ik wil tellen Ik wil duizend dingen vertellen Ik ga lekker veel leren Over sterke beren En Kanjers in de dop Dit jaar wordt top! St.Bonifaciusstraat 1 Ludgerschool Utrecht

Nadere informatie

Schoolgids. Samen in ontwikkeling. Basisschool Sionsheuvel Ericastraat 27 6561 VX Groesbeek 024-3971518 bs-sionsheuvel@bs-sionsheuvel.

Schoolgids. Samen in ontwikkeling. Basisschool Sionsheuvel Ericastraat 27 6561 VX Groesbeek 024-3971518 bs-sionsheuvel@bs-sionsheuvel. Schoolgids Samen in ontwikkeling Basisschool Sionsheuvel Ericastraat 27 6561 VX Groesbeek 024-3971518 bs-sionsheuvel@bs-sionsheuvel.nl Welkom Voor u ligt de schoolgids van basisschool Sionsheuvel in Groesbeek.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo

Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo Inhoudsopgave Algemeen pedagogisch beleidsplan peuterspeelzalen Pluim Kinderopvang... 3 Visie peuterspeelzaal... 4 Ambitieniveau

Nadere informatie

Klassenkr@nt. GROEP 8b 2014-2015

Klassenkr@nt. GROEP 8b 2014-2015 Klassenkr@nt GROEP 8b 2014-2015 1. Inhoudsopgave 1.Inhoudsopgave 2. Voorwoord (door de leerkracht) 3. Inleiding 3a. leerkrachten stellen zich voor. 3b. Teamleiders 4. De groep 4a. Pedagogisch klimaat 4b.

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2012-2013. RK Basisschool De Leeuwenkuil

SCHOOLGIDS 2012-2013. RK Basisschool De Leeuwenkuil 1 SCHOOLGIDS 2012-2013 RK Basisschool De Leeuwenkuil Azaleastraat 1 6658 XP Beneden-Leeuwen e-mail: basisschool@deleeuwenkuil.nl website: www.deleeuwenkuil.nl tel: 0487-591701 Schoolgids RK Basisschool

Nadere informatie

Schoolgids 2012/2013

Schoolgids 2012/2013 Schoolgids 2012/2013 De Kameleon 01. ONZE SCHOOL 4 02. WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 4 03. ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS 5 04. WIE WERKEN ER IN ONZE SCHOOL 5 05. HET ONDERWIJS OP DE KAMELEON 6 06. DE ZORG

Nadere informatie

Intekenlijsten 10-minutengesprekken

Intekenlijsten 10-minutengesprekken Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Schooljaar 2012 2013 Inhoud: 11 november 2012 Pagina 1: Digitale oudertevredenheidspeiling

Nadere informatie

Maandbrief groep 5/6, september 2014

Maandbrief groep 5/6, september 2014 Maandbrief groep 5/6, september 2014 Aan de ouders/verzorgers van de kinderen van groep 5/6 Welkom in het nieuwe schooljaar Na 6 weken zomervakantie weer starten op school. En wat voor school! Een gloednieuw

Nadere informatie

INFORMATIE GROEP 6 2014-2015

INFORMATIE GROEP 6 2014-2015 INFORMATIE GROEP 6 2014-2015 KENMERKEN: De overgang van groep 5 naar groep 6 heeft qua ontwikkeling en leerstof een geleidelijk verloop. Natuurlijk wordt er in vergelijking met groep 5 van de kinderen

Nadere informatie

1 Tevredenheidspeilingen

1 Tevredenheidspeilingen Christelijke basisschool Geachte ouders/verzorgers, U ontvangt hierbij nieuwsbrief nummer 8. Ik wens u veel leesplezier. Inhoud 1 Tevredenheidspeilingen 2 De regel van de week 3 De brede school 4 Disco

Nadere informatie

IN DIT NUMMER VAN DE FLESSENPOST KOMEN O.A. DE VOLGENDE ONDERWERPEN AAN BOD:

IN DIT NUMMER VAN DE FLESSENPOST KOMEN O.A. DE VOLGENDE ONDERWERPEN AAN BOD: IN DIT NUMMER VAN DE FLESSENPOST KOMEN O.A. DE VOLGENDE ONDERWERPEN AAN BOD: van de directie agenda kinderen/ouders - onderwijs MR- nieuws uit de groepen Van de directie Beste ouder(s), De zomervakantie

Nadere informatie

Veilig, vertrouwd gericht op de toekomst Schoolgids Schooljaar 2014-2015

Veilig, vertrouwd gericht op de toekomst Schoolgids Schooljaar 2014-2015 Veilig, vertrouwd gericht op de toekomst Schoolgids Schooljaar 2014-2015 Polderstraat 110 4844 BK Terheijden 076-5938126 info@zonzeel.nl www.zonzeel.nl Inhoud Voorwoord... 4 Bewust kiezen... 4 De school

Nadere informatie

Montessori School Venray

Montessori School Venray Montessori School Venray Sleutelbloem 22 t/m 28 5803 KH Venray Telefoon 0478-51 57 50 Email: info@montessorischoolvenray.nl Website: www.montessorischoolvenray.nl Nawoord... We zijn trots op onze school

Nadere informatie

INLEIDING 4. 2.DE ORGANISATIE VAN ONS ONDERWIJS 8 Bestuur van de school De organisatie van de school

INLEIDING 4. 2.DE ORGANISATIE VAN ONS ONDERWIJS 8 Bestuur van de school De organisatie van de school INHOUDSOPGAVE INLEIDING 4 1. WAAR ONZE SCHOOL VOOR STAAT 5 Identiteit van de school Schoolgrootte Doelen Missie en Visie Het werk- en leefklimaat in de school Zelfstandig werken en leren 2.DE ORGANISATIE

Nadere informatie

Voorwoord. Met vriendelijke groet namens het team van OBS Het Lang, Ellen Rouwenhorst Directeur

Voorwoord. Met vriendelijke groet namens het team van OBS Het Lang, Ellen Rouwenhorst Directeur Voorwoord De schoolgids is een wettelijk verplicht document voor de ouders, dat elk schooljaar moet worden goedgekeurd door de MR. In de schoolgids staat alle belangrijke informatie die u moet weten over

Nadere informatie

De schoolgids kunt u vinden op onze website www.lindenlommer.nl.

De schoolgids kunt u vinden op onze website www.lindenlommer.nl. Voorwoord Augustus 2015 Geachte ouders, lezers, U heeft nu de Lindenlommer-schoolkalender in handen. Dit is een complete huis- en keukenkalender, waarin het hele schooljaar 2015-2016 staat. In deze schoolkalender

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AGENDA. Beste ouders, 18/9 Bezoek vogelnest OB

NIEUWSBRIEF AGENDA. Beste ouders, 18/9 Bezoek vogelnest OB NIEUWSBRIEF AGENDA Beste ouders, Het nieuwe schooljaar is weer vol van start gegaan. Een bijzonder schooljaar want als alles gaat zoals gepland is dit schooljaar ons laatste volledige schooljaar in de

Nadere informatie