Samenhangende investeringsagenda hoogste prioriteit Bestaande voorraad schreeuwt om opwaardering Optimaliseer rioleringstelsel en wegennet!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenhangende investeringsagenda hoogste prioriteit Bestaande voorraad schreeuwt om opwaardering Optimaliseer rioleringstelsel en wegennet!"

Transcriptie

1 Actietour 2012

2 Samenhangende investeringsagenda hoogste prioriteit Bestaande voorraad schreeuwt om opwaardering Optimaliseer rioleringstelsel en wegennet! Geen BTW voor starters over de eerste euro! Schijnzelfstandigheid verziekt arbeidsmarkt Kwaliteit vakmanschap borgen in goede en betaalbare opleidingen Nú grootschalig duurzaam en energiebewust bouwen en renoveren Mkb-bouwers willen innovatieve slagkracht op topsectorenniveau Laag BTW-tarief op renovatie en onderhoud is goed voor werkgelegenheid! Aangekondigde WW-regeling, paard-achter-de-wagen voor het mkb Afschaffing reiskostenforfait treft de bouwsector onevenredig zwaar AOW: 45 dienstjaren is genoeg 65 jaar is de grens! Bouwen door te slopen

3 Samenhangende investeringsagenda hoogste prioriteit Wie het nieuws volgt, weet dat maandelijks meer dan honderd bedrijven in de bouwnijverheid de poort moeten sluiten. Dat is ongeveer vijfmaal zoveel als in een 'normaal' jaar. De gevolgen leiden tot afbraak van met name het midden- en kleinbedrijf. Deze belangrijke pijler van de Nederlandse economie en sociale cohesie dreigt verloren te gaan en dat is rampzalig voor de gehele samenleving. Een adequate investeringsagenda heeft de hoogste prioriteit. Maar, alleen een samenhangende visie op overheidsinvesteringen in bouw en infra gaat werken. Hoog tijd dat de politiek samen met marktpartijen zoekt naar nieuwe wegen van financiering. De Aannemersfederatie denkt daarbij ook aan particuliere en institutionele beleggers en in het bijzonder aan de pensioenfondsen, allereerst het eigen sectorpensioenfonds natuurlijk.

4 Bestaande voorraad schreeuwt om opwaardering Verouderde wijken, leegstaande kantoren, verwaarloosde bedrijventerreinen. De bestaande gebouwde omgeving is toe aan revitalisering, herbestemming en opwaardering. De Aannemersfederatie heeft concrete plannen deze uitdagingen aan te gaan met een mkb-gerichte aanpak. Plannen met een hoog mvo-gehalte door bijvoorbeeld inzet en opleiding van langdurig werklozen. Sleutelwoorden: vernieuwende vormen van samenwerking en eigentijdse contractvormen.

5 Optimaliseer rioleringstelsel en wegennet! Geen gebiedsontwikkeling of revitalisering van wijken en bedrijventerreinen zonder een goed functionerende ondergrondse en bovengrondse infrastructuur. De mkb-infra-ondernemers zorgen van oudsher voor een infrastructuur die voldoet aan de behoeften van bedrijfsleven en samenleving. Door gemeentelijke en provinciale bezuinigingen op onderhoud dreigt echter verwaarlozing, waardoor herstel in een latere fase ten minste eens zo duur wordt. Maatschappelijke gevolgen van de bezuinigingen: ondermeer faillissementen en daardoor verlies van lokale werkgelegenheid. Nú investeren in onder- en bovengrondse infrastructuur is volgens Aannemersfederatie Nederland van vitaal belang.

6 Geen BTW voor starters over de eerste euro! De Aannemersfederatie bepleit BTW-vrijstelling over de eerste euro voor starters. Deze maatregel beoogt de gewenste doorstroming op de woningmarkt, waardoor deze uit de funeste stilstand getrokken wordt. Effecten: werkgelegenheid in nieuw- en verbouw, behoud van vakkrachten en omzetstijging voor bedrijven uit de bouwsector en bedrijven uit aanpalende sectoren zoals woninginrichters, hoveniers, leveranciers van keukenapparatuur, transporteurs, etcetera. Verder: de investeringen van starters sterken het consumentenvertrouwen. En scheefwonen in de huursector neemt af, doordat huurders met een goed inkomen gemakkelijker huizenkopers worden. Bovendien: geen verlies op BTW-inkomsten door BTW-heffing op investeringen boven één ton. Eerder meer btw-inkomsten, want bij stilstand wordt niets verdiend door de overheid. In dit verband wil de Aannemersfederatie ook het vroegere stimuleringsprogramma voor de woningbouw Premie A en B onder de aandacht brengen. Een soortgelijk programma, afgestemd op de noden van vandaag, zou eveneens een impuls voor de huizenmarkt kunnen betekenen. Dit geldt ook voor de reeds door enkele gemeenten gehanteerde startersleningen. Landelijke invoering is dringend gewenst. Afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, sorteert volgens Aannemersfederatie Nederland een soortgelijk effect als de voorgestelde BTW-maatregel, maar dan op de markt voor bestaande woningen.

7 Schijnzelfstandigheid verziekt arbeidsmarkt Coöperatieve organisaties voor zzp'ers, payrolling- en detacheringsbureaus en allerlei listige uitzendconstructies. Het zijn verschijnselen die het klimaat op de arbeidsmarkt verzieken en de bedrijven met cao-personeel door valse concurrentie te gronde richten. Moderne varianten van koppelbazerij die bestreden dienen te worden, zegt Aannemersfederatie Nederland in een zwartboek over de kwestie. De Federatie heeft niets tegen zzp'ers en ozp'ers als zodanig, zolang deze voldoen aan criteria waaraan alle ondernemers moeten voldoen. Bovendien zorgen ze voor de broodnodige flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Al vindt de Aannemersfederatie dat die flexibiliteit ten principale binnen het raamwerk van de cao gezocht moet worden.

8 Kwaliteit vakmanschap borgen in goede en betaalbare opleidingen De ondernemers in de bouwnijverheid zijn altijd zeer betrokken geweest (en nog steeds) bij de opleidingen van jonge mensen door begeleiding en financiële steun. De sector heeft de opleidingen van het personeel altijd grotendeels zelf gefinancierd. Dat heeft tot nu toe goed gefunctioneerd. Maar de Aannemersfederatie constateert dat het draagvlak afneemt, ondermeer doordat schijnzelfstandigen niet bijdragen aan opleidingsfondsen. Het is een algemeen belang dat de kwaliteit van onze infrastructuur en gebouwde omgeving ook in de toekomst gegarandeerd blijft. En daarin heeft de overheid dus een taak: óf ze betaalt mee aan opleidingen óf ze neemt maatregelen waardoor de branche in staat blijft de opleidingen te financieren.

9 Nú grootschalig duurzaam en energiebewust bouwen en renoveren Spaarzaam omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen. Dat is geen modeverschijnsel, maar een trend die blijft. Toekomstbestendig ontwikkelen en bouwen kan alleen als dat duurzaam en energiebewust gebeurt. Hergebruik van sloopafval, energiebewuste concepten, warmte/koude opslag, isoleren De consument ziet inmiddels het belang van een energiezuinig woonhuis en mkb-bouwers zijn er klaar voor. Door een structureel overheidsbeleid met stimuleringsprogramma's gericht op continuïteit zijn er forse, duurzame slagen te maken die heel veel werk genereren, met name in de bestaande voorraad. Door leaseconstructies voor energie-installaties en doorbelasting van energiekosten in de huur is de verhuurder gemotiveerd te investeren in zijn bezit.

10 Mkb-bouwers willen innovatieve slagkracht op topsectorenniveau Infra- en bouwondernemingen maken het mogelijk dat bedrijven in andere branches kunnen excelleren. De minister van EL&I heeft 10 topsectoren benoemd. Verbazingwekkend dat de bouw en infra daar niet bij zitten. Willen de bedrijven uit de bouwsector hun faciliterende taak kunnen blijven uitvoeren, dan moeten ook zij uitmuntende prestaties kunnen leveren. Het zou volgens Aannemersfederatie Nederland getuigen van proactief inzicht als een komend kabinet een elfde topsector zou maken van de bouw en infra. Temeer, omdat onder het huidige topsectorenregime de maaksectoren industrie en bouw uit elkaar zijn getrokken. Door dit onderscheid zit de bouw qua innovatie op een ander spoor en in een lagere versnelling dan de industrie. Dat is fnuikend voor het faciliterende proces.

11 Aangekondigde WW-regeling is paard-achter-de-wagen voor het mkb Mkb-ondernemers zijn - op zijn zachtst gezegd - niet blij met het voornemen de WW-uitkering maximaal zes maanden door te belasten aan de werkgever. Dat kan leiden tot ongewenst anticiperend gedrag. De mkbondernemers met slechts enkele werknemers zullen de dupe worden als de aangekondigde regeling kracht van wet krijgt. Met name deze groep ondernemers zal - nog vaker dan nu al het geval is - genoodzaakt zijn een beroep te doen op uitzendkrachten en andere flexwerkers. Dat zijn ongewenste effecten. Daarom moet er snel duidelijkheid komen over de effecten. De Aannemersfederatie zal alles doen om het plan van tafel te krijgen. Dat geldt ook als blijkt dat de premies hoger uitvallen dan de huidige zogeheten sectorpremies.

12 Laag BTW-tarief op renovatie en onderhoud is goed voor werkgelegenheid! De Aannemersfederatie is voorstander van een permanent laag BTW-tarief voor renovatie en onderhoud. Volgens de koepel van mkb-branches in de bouwnijverheid heeft deze tijdelijke maatregel uit de Crisis- en Herstelwet een uiterst positief effect gehad op de investeringsbereidheid van particulieren en de werkgelegenheid in de bouwsector. Er is dus alle aanleiding een gedegen onderzoek te starten naar de effecten van deze maatregel.

13 Afschaffing reiskostenforfait treft bouwsector onevenredig zwaar Medewerkers van hoofdaannemers en gespecialiseerde aannemers moeten reizen; dagelijks soms honderden kilometers. Een wisselende werklocatie is inherent aan het vak. Je kunt dus niet dichtbij je werkplek gaan wonen. En het behoeft ook geen nadere toelichting dat bouwvakkers niet per trein kunnen reizen. Als deze kilometers vol belast gaan worden, kan dat de nekslag zijn voor vele bedrijven. Aannemersfederatie Nederland wil deze maatregel van tafel.

14 AOW: 45 dienstjaren is genoeg 65 jaar is de grens! Het beroep van bouwvakker is een fysiek zwaar beroep. Dat zal zo blijven, ook als de uitoefening van het vak optimaal gemechaniseerd is. Daar komt bij, dat de meeste bouwplaatswerknemers hun carrière begonnen zijn, toen ze tussen de 16 en 18 jaar oud waren. Om die redenen zegt Aannemersfederatie Nederland: 45 dienstjaren is genoeg; 65 jaar is de grens! De Aannemersfederatie verwacht dat een nieuw parlement, ondanks eerdere besluiten, uitzondering wil maken voor zware bouwberoepen. Het zou getuigen van rechtvaardigheids- en realiteitszin.

15 Bouwen door te slopen Leegstand is een structureel fenomeen in de kantorenmarkt. Ruim zes miljoen vierkante meter wordt niet gebruikt. Tweederde hiervan zal waarschijnlijk nooit de bedoelde functie krijgen. Ook niet, als de economie weer aantrekt. Naar verwachting is dat aantal in 2020 verdubbeld. De bezettingsgraad van het vastgoed op verouderde bedrijventerreinen is al evenmin florissant. En in de oude wijken is leegstand een indicatie voor verpaupering. De Aannemersfederatie wil met betrokken partijen een investeringsagenda gericht op bouwen door te slopen optuigen, die voor de korte termijn een extra impuls geeft aan de bouwsector. Voor de lange termijn ligt het accent op verduurzaming van de gebouwde omgeving. De tijd is rijp voor een dergelijk initiatief; een uniek moment. Het nog prille zogenaamde Kantorenconvenant is alvast een goede aanzet. De sloopsector is een typische mkb-branche, die met een lange staat van dienst bewezen heeft te kunnen bijdragen aan verduurzaming van de gebouwde omgeving door duurzaam te slopen, zoals het realiseren van een hoogwaardig hergebruik van sloopmaterialen. Ook bij programma's voor herstructurering moet meer aandacht komen voor duurzaam slopen.

Aannemersfederatie Nederland: MKB-aannemers willen bouwen, renoveren en innoveren!

Aannemersfederatie Nederland: MKB-aannemers willen bouwen, renoveren en innoveren! Aannemersfederatie Nederland: MKB-aannemers willen bouwen, renoveren en innoveren! Mkb-bouw- en infrabedrijven; handen en voeten bouwplaats Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra is de koepelorganisatie

Nadere informatie

Tafels Mirt-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen/Verstedelijking

Tafels Mirt-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen/Verstedelijking Tafels Mirt-onderzoek Stimuleren Stedelijk Wonen/Verstedelijking De beschrijvingen van onderstaande tafels zijn geen vastgestelde doelen en werkwijzen. De uitkomsten en werkwijzen worden in samenspraak

Nadere informatie

STERKE STEDEN - STERKE REGIO S - STERK NEDERLAND

STERKE STEDEN - STERKE REGIO S - STERK NEDERLAND STERKE STEDEN - STERKE REGIO S - STERK NEDERLAND Nederland moet snel uit de crisis. Steden zijn de economische motor van Nederland. Zij vormen de spil in krachtige netwerken met het bedrijfsleven, het

Nadere informatie

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam

Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam Speech Annet Bertram,DG Wonen, namens de minister van VROM bij Jubileumbijeenkomst SVN 5 oktober 2006 te Rotterdam thema; financiering van de woningmarkt Ik ben blij dat ik deze bijeenkomst kan bijwonen

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG Living lab voor stedelijke transformatie. Haarzuilens 24 september 2015

PARKSTAD LIMBURG Living lab voor stedelijke transformatie. Haarzuilens 24 september 2015 PARKSTAD LIMBURG Living lab voor stedelijke transformatie Haarzuilens 24 september 2015 PARKSTAD LIMBURG 8 gemeenten: Ca. 247.000 inw. Brunssum Heerlen Kerkrade Landgraaf Nuth Onderbanken Simpelveld Voerendaal

Nadere informatie

Aan het lid van de Provinciale Staten, De heer T.J. Zanen. Nr.: 2004-08629/15/A.24, EZ Groningen, 8 april 2004

Aan het lid van de Provinciale Staten, De heer T.J. Zanen. Nr.: 2004-08629/15/A.24, EZ Groningen, 8 april 2004 Aan het lid van de Provinciale Staten, De heer T.J. Zanen Nr.: 2004-08629/15/A.24, EZ Groningen, 8 april 2004 Behandeld door : Schouwstra, P. Telefoonnummer : (050) 3164080 Antwoord op : uw vragen over

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1. Onderhandelingen CAO voor de Bouwnijverheid 2012

NIEUWSBRIEF 1. Onderhandelingen CAO voor de Bouwnijverheid 2012 NIEUWSBRIEF 1 Onderhandelingen CAO voor de Bouwnijverheid 2012 Het doet ons plezier om u namens de hele delegatie van werkgeverszijde op de hoogte te stellen van de belangrijkste elementen in de aanstaande

Nadere informatie

29 november 2013 Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

29 november 2013 Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Fractievoorzitters en leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Datum Onderwerp 29 november 2013 Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer drs. S.A. Blok Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG. Geachte heer Blok,

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer drs. S.A. Blok Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG. Geachte heer Blok, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties De heer drs. S.A. Blok Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG datum: 26 februari 2013 ref - betreft: Aanwending stimuleringsmaatregelen woonakkoord t.b.v.

Nadere informatie

Bouwgerelateerde onderwerpen voor uw verkiezingsprogramma

Bouwgerelateerde onderwerpen voor uw verkiezingsprogramma Bouwgerelateerde onderwerpen voor uw verkiezingsprogramma Deze bijlage bevat een negental onderwerpen om op te nemen in uw verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Wij gaan er vanuit

Nadere informatie

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat.

Allereerst wil ik u een gezegend, gezond en gelukkig Nieuwjaar toewensen! En uiteraard hoop en wens ik dat het uw ondernemingen goed gaat. Toespraak bij het Nieuwjaarsontbijt van de Building Society, door Commissaris van de Koningin, drs. Ank Bijleveld-Schouten, op 10 januari 2012 te Delden. Dames en heren, Allereerst wil ik u een gezegend,

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Geachte dames en heren,

Geachte dames en heren, Inleiding ing. Henk Klein Poelhuis, voorzitter Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra, tijdens Scholingsconferentie Financiering scholing en opleiding van AFNL en BGA Nederland op 30 november 2011 in

Nadere informatie

De dip duurt niet eeuwig

De dip duurt niet eeuwig De dip duurt niet eeuwig Remko Nods (Elsevier) redactie.emedia@reedbusiness.nl De dip duurt niet eeuwig De Nederlandse bouw is in crisis door bezuinigingen van overheden en de problemen op de woningmarkt.

Nadere informatie

SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Bouwscan De Bouwscan 2014 is 430 x ingevuld. 87% van de respondenten is dga of eigenaar. 62% heeft een kleine bouwonderneming met minder dan 10 fte,

Nadere informatie

Betaalbaar wonen voor iedereen Voorstellen van de PvdA voor betaalbare woningen en werkgelegenheid in de bouw

Betaalbaar wonen voor iedereen Voorstellen van de PvdA voor betaalbare woningen en werkgelegenheid in de bouw Betaalbaar wonen voor iedereen Voorstellen van de PvdA voor betaalbare woningen en werkgelegenheid in de bouw Het gaat niet goed met de woningmarkt en met de bouw in Nederland. Er zijn te weinig betaalbare

Nadere informatie

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers

Personeel op peil. Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil, onderzoek naar de positie van mkb-werknemers Personeel op peil Onderzoek naar de positie van mkb-ondernemers MKB-Nederland

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

1. De detailhandel in Nederland

1. De detailhandel in Nederland 1 2 1. De detailhandel in Nederland De detailhandel is een belangrijke economische sector die wordt gekenmerkt door een zeer arbeidsintensief karakter. Er werken ongeveer 750.000 mensen. Het belang voor

Nadere informatie

WERKEN 3.0. Voordelen van werken 3.0

WERKEN 3.0. Voordelen van werken 3.0 WERKEN 3.0 Het Nieuwe Werken Aangeboden door HKA Voordelen van werken 3.0 Werken van 09:00 tot 17:00 doen de meeste mensen al niet meer. We leven wereldwijd in een 24 uur economie die continu verandert.

Nadere informatie

Meer koopkracht door echte banen

Meer koopkracht door echte banen 2014 Arbeidsvoorwaarden 2015 Meer koopkracht door echte banen centen en procenten voor een gelijkwaardige samenleving Gelijkwaardige samenleving De FNV streeft naar een eerlijke, solidaire en rechtvaardige

Nadere informatie

ACTUEEL TEKST: REMKO EBBERS FOTO: KEES VAN DE VEEN/HH

ACTUEEL TEKST: REMKO EBBERS FOTO: KEES VAN DE VEEN/HH TEKST: REMKO EBBERS FOTO: KEES VAN DE VEEN/HH In de metaalsector worden scholingsfondsen nu ingezet voor persoonlijke opleidingstrajecten. Niet meer per se voor losse cursussen 24 OMSCHOLING REGELEN ONDERNEMERS

Nadere informatie

Vierde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland

Vierde kwartaal 2012. Conjunctuurenquête Nederland. Provincie Zeeland Vierde kwartaal 2012 Conjunctuurenquête Nederland Inhoud rapport COEN in het kort Economisch klimaat Omzet Export Personeelssterkte Investeringen Winstgevendheid Toelichting De Conjunctuurenquête Nederland

Nadere informatie

BETAALBAAR WONEN? OOK DAT IS EUROPA! EU-DOSSIERS EN WONINGCORPORATIES

BETAALBAAR WONEN? OOK DAT IS EUROPA! EU-DOSSIERS EN WONINGCORPORATIES BETAALBAAR WONEN? OOK DAT IS EUROPA! EU-DOSSIERS EN WONINGCORPORATIES WONINGCORPORATIES EN EUROPA WAT ZIJN WONINGCORPORATIES? Een woningcorporatie richt zich zonder winstoogmerk op het bouwen, beheren

Nadere informatie

www.debouwmaakthet.nl www.bouwendnederland.nl Infrastructuur We zetten onze keet op de stoep van de Tweede Kamer De bouw heeft van alle sectoren het grootste potentieel om bij te dragen aan meer werkgelegenheid.

Nadere informatie

De tijd dat de aannemer alleen stenen kon stapelen is voorbij

De tijd dat de aannemer alleen stenen kon stapelen is voorbij De tijd dat de aannemer alleen stenen kon stapelen is voorbij De verantwoordelijkheid voor logistieke processen, kwaliteits-beheersing en planning komt steeds meer bij de aannemer te liggen. Wij, als coördinerend

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 847 Integrale visie op de woningmarkt Nr. 42 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht. Monique Roso, 12 maart 2014!

EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht. Monique Roso, 12 maart 2014! EBU College Snapshots van de economie in regio Utrecht Monique Roso, 12 maart 2014! Inhoud presentatie 1. economische trends en ontwikkelingen!! 2. economische monitor provincie Utrecht! - economische

Nadere informatie

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven

Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Verslag Prioriteringssessie Woonvisie 30 juni 2014 Fifth, Eindhoven Inleiding De Prioriteringssessie Woonvisie is een belangrijk vervolg op de co-makersgesprekken die zijn gevoerd en de 5 thematafels die

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland. Versie 1 Juli 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland 2016 Versie 1 Juli 2016 1 Inleiding... 3 2 Gemeentelijke uitgangspunten... 4 2.1 Algemene uitgangspunten... 4 2.2

Nadere informatie

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven

De Bouwagenda. Bouwen aan de kwaliteit van leven De Bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 2 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 3 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 4 MAATSCHAPPELIJK URGENTE UITDAGINGEN 5 %

Nadere informatie

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt

Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt Analyse Structureel aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt DO Research 1 Structureel aanbod op de kantorenmarkt Het aanbod van kantoorruimte in Nederland loopt nog altijd op. In totaal wordt momenteel

Nadere informatie

Energieakkoord voor duurzame groei. 6 september 2013

Energieakkoord voor duurzame groei. 6 september 2013 Energieakkoord voor duurzame groei 6 september 2013 Programma perspresentatie Korte toelichting Energieakkoord voor duurzame groei Wiebe Draijer Korte toelichting doorrekeningen ECN/PBL/EIB Maarten Hajer

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 25OO EA DEN HAAG D rectoraat-generaal

Nadere informatie

Sociale Zaken Loondoorbetaling bij ziekte

Sociale Zaken Loondoorbetaling bij ziekte Sociale Zaken Loondoorbetaling bij ziekte 1. Loondoorbetaling bij ziekte Werkgevers moeten sinds 2002 het loon van zieke werknemers 104 weken doorbetalen. Daarvoor was dat, sinds 1996, 52 weken. Tien procent

Nadere informatie

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT

MdV UITGESPROKEN TEKST GELDT MdV De begroting is wederom een knap staaltje werk waar door heel veel medewerkers in dit huis veel energie en vakmanschap in is gestoken. Dat verdient waardering, zowel richting college als richting al

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

Meting economisch klimaat, november 2013

Meting economisch klimaat, november 2013 Meting economisch klimaat, november 2013 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers,

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Programmaonderdeel: 8.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Portefeuille: Wonen, wijken, ruimte en burgerparticipatie Sector: Gebiedsontwikkeling

Programmaonderdeel: 8.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Portefeuille: Wonen, wijken, ruimte en burgerparticipatie Sector: Gebiedsontwikkeling Wat willen we bereiken? Omschrijving/Definitie: Ontwikkelingsperspectief Eindhoven ontwikkelt zich langs de lijnen van het beste van twee werelden : 1. Aan de ene kant is Eindhoven een supervillage : de

Nadere informatie

Plannen Economische Agenda 20113-2014

Plannen Economische Agenda 20113-2014 Plannen Economische Agenda 20113-2014 Aanvalsplan 1: Marketing regio Amersfoort: be good and tell it Wat is het doel: Gerichte marketingcampagnes starten op het gebied van ondernemen in Amersfoort en de

Nadere informatie

AFNL/NOA. De gespecialiseerde (af)bouwer in beeld. Taco van Hoek Directeur Economisch Instituut voor de Bouw. AFNL/NOA Den Haag, 30 maart

AFNL/NOA. De gespecialiseerde (af)bouwer in beeld. Taco van Hoek Directeur Economisch Instituut voor de Bouw. AFNL/NOA Den Haag, 30 maart AFNL/NOA De gespecialiseerde (af)bouwer in beeld Taco van Hoek Directeur Economisch Instituut voor de Bouw AFNL/NOA Den Haag, 30 maart 2016 1 Inhoud Drie vragen Wat is het profiel van de gespecialiseerde

Nadere informatie

Datum 22 september 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent (SP) over maaltijdbezorger Deliveroo

Datum 22 september 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent (SP) over maaltijdbezorger Deliveroo > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Afwegingskader Toekomstig Wonen Súdwest-Fryslân. Bijeenkomst marktpartijen 19 februari 2019

Afwegingskader Toekomstig Wonen Súdwest-Fryslân. Bijeenkomst marktpartijen 19 februari 2019 Afwegingskader Toekomstig Wonen Súdwest-Fryslân Bijeenkomst marktpartijen 19 februari 2019 Vandaag Woononderzoek 2018 Plan van aanpak afwegingskader Discussie afwegingskader Vervolg en planning 2 In vogelvlucht

Nadere informatie

Wensdenken en illusoire politiek

Wensdenken en illusoire politiek Wensdenken en illusoire politiek Flexwerkers sneller laten doorstromen naar vaste contracten. Dat is wat minister Asscher wil bewerkstelligen met de Wet werk en zekerheid. Het omgekeerde lijkt te gebeuren,

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Groot economisch en maatschappelijk voordeel van energieneutraal renoveren Woningverbetering naar energieneutraal in de sociale huursector is economisch en maatschappelijk zeer

Nadere informatie

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Henk Harms, gemeente Den Haag Directeur Ontwikkeling en Realisatie Internationale stad van Vrede en Recht Den Haag: na New York, tweede VN stad Wereldstad

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 september 2015

Nieuwsflits 16 september 2015 reacties@hbvzflats.nl Gisteren, op de derde dinsdag van september maakte het Kabinet zijn beleidsvoornemens voor het komende jaar (en de jaren daarna) bekend. In de Rijksbegroting 2016 is over (de te sturen

Nadere informatie

Bouwend Nederland de vereniging van bouw- en infrabedrijven

Bouwend Nederland de vereniging van bouw- en infrabedrijven De raadsfracties van Gemeente Bloemendaal T.a.v. De Griffier Postbus 201 2050 AE OVERVEEN regio Randstad Noord Muzenplein 9 1077 WC Amsterdam t +31 (0)20 5 756 700 f +31 (0)20 5 756 707 e regiorandstadnoord@bouwendnederland.nl

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

De bestendige binnenstad

De bestendige binnenstad De bestendige binnenstad de leegstand van (maatschappelijk) vastgoed - eerste resultaten - Joost Tennekes Werkgroep overmaat 23 september 2014 1. Aanleiding verzoekt de regering, het Planbureau voor de

Nadere informatie

Behoefte aan financiering in het MKB

Behoefte aan financiering in het MKB M200909 Behoefte aan financiering in het MKB Ontwikkelingen van december 2008 tot april 2009 Lia Smit Joris Meijaard Zoetermeer, 20 mei 2009 MKB iets minder pessimistisch over financiering Het algemene

Nadere informatie

Economische barometer maart 2012

Economische barometer maart 2012 Economische barometer maart 2012 In de periode juli 2009 tot en met januari 20 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug te vinden

Nadere informatie

Toekomst voor verzekeraars

Toekomst voor verzekeraars Position paper Toekomst voor verzekeraars Position paper ten behoeve van het rondetafelgesprek op 11 juni 2015 van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Tekstboekje GT-0323-a-11-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: jeugdwerkloosheid tekst 1 FNV vreest enorme stijging werkloosheid jongeren

Nadere informatie

2010-2012 SAMENVATTING

2010-2012 SAMENVATTING 2010-2012 SAMENVATTING Samenvatting De Regionale woningmarktmonitor 2010-2012 beschrijft de ontwikkelingen op de woningmarkt in het gebied binnen de driehoek Waalwijk, Oss en Boxtel. De kredietcrisis

Nadere informatie

Leegstand als kans voor de lokale economie?

Leegstand als kans voor de lokale economie? Leegstand als kans voor de lokale economie? NVBO congres 13 april 2011 Arnhem Simon Hiemstra Senior consultant MKB Adviseurs Leegstand als kans voor de lokale economie Voorstellen Simon Hiemstra 35 jaar

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

MKB INFRA. De ondernemende. Lid worden? Wat kost dat? Meer weten? voor en door ondernemers

MKB INFRA. De ondernemende. Lid worden? Wat kost dat? Meer weten?  voor en door ondernemers Lid worden? Met meer leden bereiken we meer. Meer inzet, meer overtuiging, meer gebundelde kennis. Logisch dat we de komende jaren flink willen groeien. In het belang van álle kleine en middelgrote infrabedrijven.

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor oktober 211 (cijfers t/m september 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en

Nadere informatie

De grensoverschrijdende Regio Krachten in het Noorden. Alex Voordes AM bv Noordoost 13 mei 2011

De grensoverschrijdende Regio Krachten in het Noorden. Alex Voordes AM bv Noordoost 13 mei 2011 I De grensoverschrijdende Regio Krachten in het Noorden Alex Voordes AM bv Noordoost 13 mei 2011 Grensoverschrijdend of uitdagend? Grensoverschrijdend Wat was er eigenlijk grensoverschrijdend? Waar komen

Nadere informatie

Huidig economisch klimaat

Huidig economisch klimaat Huidig economisch klimaat 1.1 Beschrijving respondenten Er hebben 956 ondernemers meegedaan aan het onderzoek, een respons van 38. De helft van de respondenten is zzp er (465 ondernemers, 49). Het aandeel

Nadere informatie

Visie kantorenlocaties Nieuwegein

Visie kantorenlocaties Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Martinbaan 2 3439 NN www..nl Economische zaken Visie kantorenlocaties Nieuwegein Datum 20 december 2011 Auteur Gemeente Nieuwegein (Ec. Zaken) Versie vastgesteld door B&W

Nadere informatie

Leegstand vraagt om rigoureuze aanpak

Leegstand vraagt om rigoureuze aanpak Leegstand vraagt om rigoureuze aanpak Het fenomeen Leegstand van ongekende omvang Landelijk 15% en groeiend Van de ruim 15.000 kantoren in Nederland staan er bijna 900 volledig en 1.900 gedeeltelijk leeg.

Nadere informatie

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag

Wij geven thuis. Goed en betaalbaar wonen in Den Haag Wij geven thuis De gemeenteraadsverkiezingen in 2014 vallen samen met het laatste jaar van de lokale en regionale prestatieafspraken 2010-2014 tussen corporaties en gemeenten. De corporaties willen nieuwe

Nadere informatie

In de Brabantse HRM-regio s zijn eind 2009 crisisplannen in uitvoering (gebruikmakend van adviezen die voortkomen uit 10- punten plan Pact Brabant)

In de Brabantse HRM-regio s zijn eind 2009 crisisplannen in uitvoering (gebruikmakend van adviezen die voortkomen uit 10- punten plan Pact Brabant) 1 Versterken arbeidsmobiliteit (NB: betreft versnelling van bestaand beleid) Kenniswerkers en technisch personeel behouden. Voorkomen jeugdwerkloosheid. Optimaliseer werk naar werk April feb In de Brabantse

Nadere informatie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie

Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie Economische Zaken Doel Stimuleren van de regionale economie. Versterken van de topsectoren: Life Science and Health, Ruimtevaarttechnologie, Biobased Economie en de Greenports Duin- en Bollenstreek, Boskoop

Nadere informatie

Met het oog op de behandeling van de begroting Wonen willen VNO-NCW en MKB- Nederland graag enkele punten onder uw aandacht brengen.

Met het oog op de behandeling van de begroting Wonen willen VNO-NCW en MKB- Nederland graag enkele punten onder uw aandacht brengen. Aan de voorzitter, leden en plv. leden van de Algemene Commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. B r i e f n u m m e r 14/11.600/Dol/CB O n

Nadere informatie

Verschuiving van grootschalige nieuwbouw in buitengebied naar kleinschalige (her-) bouw in bestaande situatie;

Verschuiving van grootschalige nieuwbouw in buitengebied naar kleinschalige (her-) bouw in bestaande situatie; Bouw De sector bouwnijverheid bestaat uit een diversiteit aan bedrijven. Belangrijke bedrijfsgroepen zijn: Aannemersbedrijven Burgerlijke en Utiliteitsbouw (algemeen en gespecialiseerd)* Aannemersbedrijven

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN NIET SLOPEN MAAR BOUWEN GEWOON GOED WERK VOOR IEDEREEN! CONCEPT ARBEIDSVOORWAARDEN AGENDA FNV IN BEWEGING 2014 INLEIDING Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel

Nadere informatie

*# IJsselstein. Economische barometer januari Ondernemen

*# IJsselstein. Economische barometer januari Ondernemen Economische barometer januari 0 Beiienee *# In de periode juli 00 tot en met januari 0 is maandelijks een overzicht gegeven van een aantal belangrijke economische kengetallen. Deze overzichten zijn terug

Nadere informatie

Nederland. EUROBAROMETER 74 De publieke opinie in de Europese Unie. Najaar 2010. Nationaal Rapport

Nederland. EUROBAROMETER 74 De publieke opinie in de Europese Unie. Najaar 2010. Nationaal Rapport Standard Eurobarometer EUROBAROMETER 74 De publieke opinie in de Europese Unie Najaar 2010 Nationaal Rapport Nederland Representation of the European Commission to Netherlands Inhoud Inleiding Context

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls kantoren

Kwaliteitsimpuls kantoren 10 maart 2014, Festival Leegstaand Vastgoed Kwaliteitsimpuls kantoren Sjef de Pont, hoofd afdeling Economische Zaken, sector Stadsontwikkeling Opzet workshop Situatie s-hertogenbosch Onze aanpak: Impuls

Nadere informatie

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017

Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Alle kinderen kunnen Roefelen Stichting Roefelen zoekt partners 2013-2017 Het is belangrijk dat kinderen al jong kennis maken met bedrijven en beroepen. Roefelen maakt dat mogelijk. De in 2011 opgerichte

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding

gemeente Eindhoven Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding gemeente Eindhoven Raadsnummer 12R5074 Inboeknummer Dossiernummer Initiatiefvoorstel Lokaal Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid Inleiding Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in

Nadere informatie

Huisvestingsmanagement

Huisvestingsmanagement Syllabus Huisvestingsmanagement Een inspirerende bundeling van theorie en praktijk, tips en ervaringen, kansen en bedreigingen. Inclusief best practices bij onder meer de Rijksgebouwendienst, KPN, de gemeente

Nadere informatie

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht.

In de bijlage van dit bericht vindt u een conceptmotie, die u kunt gebruiken naar eigen inzicht. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Ineke Meijers Tuesday, November 08, 2016 4:10 PM Info Gem. Montfoort FW: Locoo-initiatief voor gemeenten Conceptmotie - versterk de lokale economie.docx; Locoo

Nadere informatie

Toekomstperspectieven sloop- en asbestverwijderingsbranche

Toekomstperspectieven sloop- en asbestverwijderingsbranche www.sloopaannemers.nl www.eib.nl Toekomstperspectieven sloop- en asbestverwijderingsbranche Samenvatting van de resultaten van EIB onderzoek Inleiding Terugblik: 2009-2013 Toekomstperspectief: 2014-2019

Nadere informatie

memo Kantoor Dinkla & Dinkla Bedrijfsadviseurs te Naarden

memo Kantoor Dinkla & Dinkla Bedrijfsadviseurs te Naarden Kantoor Dinkla & Dinkla Bedrijfsadviseurs te Naarden Aan: Cliënten en relaties Van: Eric Dinkla CB CC: Datum: 3 september 2010 Betreft: Fiscale maatregelen Geachte relatie, In deze extra nieuwsbrief /

Nadere informatie

CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal

CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal Persbericht PB14 56 11 9 214 15.3 uur CBS: Voorzichtig herstel arbeidsmarkt in het tweede kwartaal Meer werklozen aan de slag Geen verdere daling aantal banen, lichte groei aantal vacatures Aantal banen

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1551125 Behandelend ambtenaar : A. Doedens Directie/bureau : Economie & Mobiliteit/ Bureau Sociaal

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Kops (PVV) over het bericht Bouwmotor loopt vast.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Kops (PVV) over het bericht Bouwmotor loopt vast. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Factsheet kinderopvang januari 2013

Factsheet kinderopvang januari 2013 Factsheet kinderopvang januari 2013 Inleiding Het kabinet Rutte/Ascher heeft onlangs besloten ook voor 2013 verdere bezuinigingen op de kinderopvang door te voeren. Er wordt vanaf 2010 elk jaar fors bezuinigd

Nadere informatie

Wel of niet verouderd?

Wel of niet verouderd? afbeelding plaatsen op dit grijze vlak (of vraag Jolanda/ Edwin om een mooie plaat) tip drawing lines aanzetten (linksonder draw ; grid and guides ; display drawing guides on screen. Over de beoordeling

Nadere informatie

Privaat vastgoed. Optimaal renderend en toekomstbestendig

Privaat vastgoed. Optimaal renderend en toekomstbestendig Privaat vastgoed Optimaal renderend en toekomstbestendig Duurzaam huisvesten Royal HaskoningDHV is sinds jaar en dag een betrouwbare partner in commercieel vastgoed. Als adviseurs hebben wij mede het aanzicht

Nadere informatie

Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid.

Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid. Bijlage 3 behorend bij het initiatief voorstel Aanpak van de recessie. Investeringsfonds behoud en bevorderen werkgelegenheid. Inleiding. Het tafelzilver is op, de tijd dat we ruim in onze middelen zaten

Nadere informatie

Trends, discussies en hervormingen op de woningmarkt

Trends, discussies en hervormingen op de woningmarkt Trends, discussies en hervormingen op de woningmarkt Peter Boelhouwer 31-10-2012 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Ontwikkelingen op de woning(bouw)markt en ontwikkeling koopprijzen:

Nadere informatie

Vrijkomende Agrarische Bebouwing

Vrijkomende Agrarische Bebouwing Vrijkomende Agrarische Bebouwing Kans of bedreiging Anton Koops, 26 mei 2016 Manager Grootzakelijk Food & Agri Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen Onderzoek ZLTO / Rabobank Anders omgaan met vrijkomend

Nadere informatie

KEUZES VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST

KEUZES VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST KEUZES VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST TEGENBEGROTING 2015 Inleiding In deze tegenbegroting presenteert GroenLinks een aantal concrete voorstellen om een start te maken met het oplossen van de grote uitdagingen

Nadere informatie

Wie beheert de weg in 2015? André Kruithof (Manager Integraal Verkeersmanagement) Vialis (VolkerWessels)

Wie beheert de weg in 2015? André Kruithof (Manager Integraal Verkeersmanagement) Vialis (VolkerWessels) Wie beheert de weg in 2015? André Kruithof (Manager Integraal Verkeersmanagement) Vialis (VolkerWessels) Inleiding mobiliteit Hoge nieuwe Minder bevolkingsdichtheid middelen mensen rollen, graadmeter nieuwe

Nadere informatie

WERK AAN DE WINKEL VERKIEzINgspRogRAmmA sp zwolle 2014-2018

WERK AAN DE WINKEL VERKIEzINgspRogRAmmA sp zwolle 2014-2018 WERK AAN DE WINKEL Verkiezingsprogramma SP Zwolle 2014-2018 WERK AAN DE WINKEL Het zijn moeilijke tijden voor Nederland. Economische crisis, teruglopende inkomsten en almaar stijgende prijzen. We hebben

Nadere informatie

Herstructurering een fiasco

Herstructurering een fiasco Herstructurering een fiasco Bouwstenen voor een nieuw bedrijventerreinenbeleid Milieudefensie: een wereld te winnen Herstructurering een fiasco Bouwstenen voor een nieuw bedrijventerreinenbeleid Colofon

Nadere informatie

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling

Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Bestedingskader middelen Stedelijke Herontwikkeling Inleiding Stedelijke herontwikkeling Voor de ruimtelijke ontwikkeling van Utrecht is de Nieuwe Ruimtelijke Strategie opgesteld die in 2012 door de Raad

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie