VOORDAT DE AARDBEVING PLAATSVINDT GEDURENDE DE AARDBEVING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOORDAT DE AARDBEVING PLAATSVINDT GEDURENDE DE AARDBEVING"

Transcriptie

1 ONOFFICIELE VERTALING van de website van de gemeente Boekarest. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. VOORDAT DE AARDBEVING PLAATSVINDT Informeer uzelf en uw gezinsleden over de correcte handelswijze ingeval van een aardbeving. U kunt dit doen met behulp van het internet (raadpleegt u alleen officiële sites: vakbladen etc. Stel een trefpunt vast voor u en uw gezinsleden of vrienden ingeval u niet bij elkaar bent op het moment van de beving. Wees erop voorbereid om minstens drie dagen na de aardbeving zelfredzaam te zijn. Leg een overlevingskit klaar. Deze kit kan het volgende bevatten: water, voedsel met lange houdbaarheidstermijn, een EHBO trommel, een lantaarn en een kleine radio met bijbehorende batterijen, medicijnen, een fluit en andere nodige spullen. Check het regelmatig. Stel samen met uw gezin een plan voor spoedsituaties op, bespreek wie wat moet doen in geval van een aardbeving. Ga EHBO technieken leren. Bestudeer uw woning, identificeer de veilige plekken waar u zich ingeval van een aardbeving kunt verschuilen en als nodig, ga een expert raadplegen. Laat de nodige reparaties uitvoeren. Identificeer thuis, op uw werk of op school de meest veilige plekken ingeval van een aardbeving. Identificeer de beschikbare vluchtroutes. Plaats de zwaarste en grootste voorwerpen zo dicht bij de vloer mogelijk of maak ze vast aan een stevige muur. Bewaar het glaswerk en andere breekbare voorwerpen in een aan de muur vastgemaakte kast Bewaar de giftige of brandbare stoffen hermetisch gesloten, leg ze op de onderste planken, op plekken waar de kans op omkantelen gering is en bij voorkeur in afgesloten kasten. Zorg ervoor dat de elektriciteit- en gasinstallatie goed wordt onderhouden Informeer waar de hoofdschakelaars zijn voor elektriciteit-, gas- en watertoevoer zodat u desnoods de toevoer kunt onderbreken Laat geen verbouwingen uitvoeren die de weerstandsstructuur van het gebouw doen verzwakken. Het is aan te raden de draagmuren van het gebouw te versterken teneinde het instorten van het gebouw ingeval van een aardbeving te voorkomen. Bereidt u zich voor op een dergelijke situatie door: oefeningen, het leren van EHBO technieken, evacuatie en vuurbestrijding te leren, etc. Informeer over de handelswijze ingeval van een aardbeving door middel van het internet, televisie, radio, kranten of andersoortig door de autoriteiten uitgegeven informatiemateriaal. Het is aan te raden een verzekering tegen aardbevingen af te sluiten. GEDURENDE DE AARDBEVING

2 Als u zich binnen een gebouw bevindt:. Paniek kan tot slachtoffers leiden Probeer de kinderen en de bejaarden gerust te stellen BLIJF BINNEN meestal volgen na de eerste beving een paar after shocks die ook heel stevig zijn en schade kunnen verrichten. Bij deze after shocks raken de meeste mensen gewond als zij een gebouw binnenlopen of een gebouw verlaten. Kruip onder een wat stevigere meubelstuk of ga onder een draagbalk staan. Als zich geen tafel of bureau in de ruimte bevindt, bescherm dan het hoofd en het gezicht met uw armen en ga zitten in een binnenhoek van de ruimte. Ren NIET de trap naar beneden. De trappen zijn onveilig ingeval van een aardbeving en trappenrennen bij trillingen is heel gevaarlijk. Spring NIET uit het raam. Gebruik de lift NIET. Als u in de lift geblokkeerd blijft, probeert u zo snel mogelijk eruit te komen door op de knop stop te drukken en de dichtstbijzijnde verdieping. Neem afstand van spiegels, ramen, deuren en buitenmuren, kachels, hoge meubels. Ga NIET onder kandelaars of andere zware, hangende voorwerpen staan. Als u slaapt, wacht u een paar seconden om zich te oriënteren en dan probeer op een veilige plek te komen. Als u in een rolstoel zit, blokkeert u dan de wielen. Probeer uw hoofd en nek met uw armen te beschermen. Als u zich buiten bevindt: Probeer gebouwen, elektriciteitsmasten, kabels, bomen en andere voorwerpen die zouden kunnen omvallen te vermijden. Ga naar een open ruimte Ingeval van ernstige schade aan een gebouw, ga het gebouw binnen pas nadat de autoriteiten dit hebben toegelaten. Als u in de stad bent, probeer potentiële gevaren (vallende voorwerpen) te vermijden. Stukken pleister kunnen van bepaalde gebouwen naar benden vallen en zijn een groot risico voor uw veiligheid. Als u zich in een gebouw met meerdere verdiepingen bevindt, identificeer een veilige plek in uw directe omgeving. Gebruik ALLEEN de evacuatieroute. Als u zich in een voertuig bevindt: In de bus of in de metro: blijf rustig tot de beving over is en volg de instructies die u krijgt. In de auto: stop zo snel mogelijk en blijf in de auto. Vermijd bruggen, tunnels. Vermijd naast gebouwen, bomen, viaducten en elektriciteitskabels te stoppen. Als u onder puin vast zit:

3 Gebruik GEEN open vuur (kaarsen, lucifers, etc.), gebruik een lantaarn Probeer een zakdoek over mond en neus te houden of enig andere textiel. Probeer met een fluit of een lantaarn uw aanwezigheid te signaleren. Sla ritmisch op een buis of een muur zodat de reddingsploegen u kunnen lokaliseren. Vermijd het schreeuwen! Bespaar uw energie! NA DE AARDBEVING. PANIEK KAN U ALLEEN KWAAD DOEN. Check of u gewond bent. Als nodig, zorg eerst voor uzelf. Help de gewonden totdat de reddingsploeg is gearriveerd. Probeer niet de ernstig gewonden te bewegen, behalve als hun leven in gevaar is of als hun gezondheidstoestand snel verslechterd. Als u een onbewuste persoon moet bewegen, eerst hals, rug en gebroken ledematen vastzetten. Wees alert op after shocks. Deze kunnen voldoende sterk zijn om nieuwe schade te verrichten. Wees alert op de eventuele dreigingen voortvloeiend uit de beschadigde gebouwen. De after shocks kunnen de al beschadigde gebouwen, wegen, bruggen en viaducten doen instorten. Gebruik NIET de lift, ook al is hij functioneel. Let op waar u loopt en rijdt. Check of de gas- en waterinstallatie lekt. Check of er stroom is. Onderbreek de water-, gas- en elektriciteit toevoer. Als u gas ruikt, open de ramen en deuren. Als u gas ruikt ga niet de elektriciteit toevoer onderbreken en ook niet de zekeringen ontkoppelen. Een klein vonkje kan tot brand leiden. Ga NIET zelf de gastoevoer herstellen, laat dat aan het gasbedrijf over. Probeer de branden in uw woning of in uw wijk meteen te blussen. Draag een helm bij het verlaten van het gebouw; houd anders een hard voorwerp boven uw hoofd tegen eventuele vallende voorwerpen. Als u buiten staat en u zich veilig kunt bewegen, probeer naar een open ruimte te gaan. Vermijd beschadigde gebouwen, elektrische kabels, reclameborden, tramkabels opdat u niet gewond raakt. Als u het huis verlaat, laat een notitie achter voor uw familie en vrienden zo dat ze weten waar u bent. Ook als de telefoonlijnen het doen, gebruikt u ze maar voor spoedgevallen. Laat u de toegangswegen vrij voor de reddingsploegen.

4 HET IS ABSOLUUT NOODZAKKELIJK DE TELEFOONLIJNEN EN TOEGANGSWEGEN VRIJ TE LATEN VOOR DE REDDINGSPLOEGEN. Vertrouw alleen de informatie uit officiële bronnen: nationale radio, openbare televisiestations, lokale autoriteiten Gaat u NIET in op geruchten en gaat u GEEN informatie verspreiden die u niet eerst heeft gecheckt. Mocht u hulp nodig hebben, probeer de reddingsploegen te benaderen en hun te informeren over uw situatie. Wees bewust dat ingeval van een grote aardbeving de reddingsploegen niet onmiddellijk alle burgers zullen kunnen helpen. Help met opruimen van het puin en het redden van de mensen. Ga niet zelfstandig te werk, volg de instructies van de autoriteiten. OVERLEVINGSKIT Een grote aardbeving kan uw (dagelijks) bestaan beïnvloeden en kan tijdelijk de omgeving veranderen. Het is mogelijk dat na zo n evenement een groot aantal mensen hulp en professionele bijstand nodig zal hebben. Daarom is het belangrijk dat u voor ongeveer drie dagen zelfredzaam kunt zijn. Met het overleven van de aardbeving zijn uw problemen echter niet opgehouden. Het communiceren met anderen of het krijgen van de nodige hulp kunnen lastig of onmogelijk zijn in deze momenten. Leg een overlevingskit klaar thuis, op werk en in de auto! Check ze regelmatig! Een overlevingskit bevat een reeks voorwerpen die u mogelijkerwijs nodig zult hebben voor uw veiligheid en comfort. Check de inhoud van de kit minstens een keer per jaar en ververs het voedsel en het water. Plaats het zo dicht mogelijk bij de uitgang. De inhoud van de overlevingskit I. Water en voedsel 1.1 water ongeveer 5l/persoon II. Medicijnen en medisch materiaal 2.1 de nodige medicijnen ingeval u aan chronische ziektes lijdt: astma, diabeet, hoge bloeddruk, etc. III. Verzorgingsmiddelen IV. Benodigdheden V. Documenten en geld 3.1 antibacteriële gel 4.1 deken of slaapzak 5.1 kopieën van de belangrijkste documenten: identiteitskaart, huiskoopcontract, verzekeringsdocumenten, contracten, uitslag medische onderzoeken, etc. (bewaard

5 1.2 blikjes of lang houdbaar voedsel; blikopener 1.3 kindervoedsel (als nodig) 2.2 pijnstillers, antiseptische middelen 2.3 ontsmettingsmiddel en verbanden 2.4 medische handschoenen en steriel masker in hermetisch gesloten plastic zakken) 3.2 zakdoeken, vochtige 4.2 fluit 5.2 geld doeken, papieren handdoeken, WC papier, pampers, etc. 3.3 kleren 4.3 zakmes 4.4 lantaarn 4.5 radio op batterijen 4.6 lucifers (hermetisch gesloten) 4.7 resistent schoenen Het is aan te raden een kleine voedselvoorraad op u werk te bewaren voor het geval u niet meer naar huis kunt Vergeet niet dat het openbaar vervoer tijdelijk onderbroken kan zijn en dat u bepaalde bestemmingen moeilijk zult kunnen bereiken Op elke werkplek zou iemand verantwoordelijk moeten zijn met het bewaren en het onderhouden van de uitrusting en de voorraad ingeval van een aardbeving Bewaar een minimum voorraad in de auto.

Een praktische handleiding voor incidenten en calamiteiten in uw eigen bedrijf

Een praktische handleiding voor incidenten en calamiteiten in uw eigen bedrijf Een praktische handleiding voor incidenten en calamiteiten in uw eigen bedrijf Een initiatief van de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) 2 Colofon Bezoekadres Postadres Gerbrandyweg

Nadere informatie

Voorwoord. We leven in een maatschappij die niet zonder risico s is. Een ieder van ons loopt de kans betrokken te

Voorwoord. We leven in een maatschappij die niet zonder risico s is. Een ieder van ons loopt de kans betrokken te Voorwoord We leven in een maatschappij die niet zonder risico s is. Een ieder van ons loopt de kans betrokken te raken bij een calamiteit (een incident of ongeluk). Veel van deze risico s zijn bekend.

Nadere informatie

EVACUATIEPLAN VOOR DE: Gereformeerde Opstandingskerk Rijksstraatweg 95 97 2988 BB Rijsoord GEREFORMEERDE OPSTANDINGKERK

EVACUATIEPLAN VOOR DE: Gereformeerde Opstandingskerk Rijksstraatweg 95 97 2988 BB Rijsoord GEREFORMEERDE OPSTANDINGKERK Pagina 1 van 8 versie: 03 EVACUATIEPLAN VOOR DE: Gereformeerde Opstandingskerk Rijksstraatweg 95 97 2988 BB Rijsoord Pagina 1 van 8 Pagina 2 van 8 versie: 03 Inhoud: Inhoud:... 1 1 Inleiding... 3 1.1 Reden

Nadere informatie

Reader Brandveiligheid

Reader Brandveiligheid Sp rt,dienstverlening Veiligheid Reader Brandveiligheid SDV Beperken en bestrijden van een beginnende brand In elk bedrijf kan brand ontstaan. De kans dat er brand uitbreekt is afhankelijk van het brandrisico

Nadere informatie

JIJ. Daar moet je nu over nadenken!

JIJ. Daar moet je nu over nadenken! WAT DOE JIJ BIJ BRAND? Daar moet je nu over nadenken! Stel, er breekt bij u thuis brand uit. Door de zwarte rook ziet u niets meer en kunt u nauwelijks ademhalen. Binnen enkele minuten ontstaat een niet

Nadere informatie

BEDRIJFSHULPVERLENER

BEDRIJFSHULPVERLENER BEDRIJFSHULPVERLENER Versie: Juli 2011 1 Bedrijfshulpverlening (BHV) - Voldoen aan de Arbo-wetgeving - Voorkomen van rechtelijke aanspraken - Bedrijfshulpverlening is verplicht voor alle bedrijven en instellingen

Nadere informatie

- 1 - Informatie over voorkoming & bestrijding van brand- en explosiegevaar

- 1 - Informatie over voorkoming & bestrijding van brand- en explosiegevaar - 1 - Informatie over voorkoming & bestrijding van brand- en explosiegevaar Brand voorkomen Helaas ontstaan de meeste branden nog steeds door menselijke fouten en onzorgvuldigheid. Niet goed opletten,

Nadere informatie

Protocol brandveiligheid

Protocol brandveiligheid Protocol brandveiligheid Als je nooit een brand hebt meegemaakt, is het moeilijk om je er een goede voorstelling van te maken. Dat een beginnend brandje zich binnen vijf minuten kan uitbreiden tot een

Nadere informatie

EHBO tel. 888 BHV tel. 789

EHBO tel. 888 BHV tel. 789 EHBO tel. 888 BHV tel. 789 02-07-13 2 / 37 Woord vooraf Veiligheid, gezondheid en milieu hebben een grote prioriteit in onze onderneming en vragen bij voortduring onze aandacht. Binnen het kader van de

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN. waaronder BRANDBESTRIJDINGS- EN ONTRUIMINGSPLAN

CALAMITEITENPLAN. waaronder BRANDBESTRIJDINGS- EN ONTRUIMINGSPLAN CALAMITEITENPLAN waaronder BRANDBESTRIJDINGS- EN ONTRUIMINGSPLAN ALGEMENE GEGEVENS 4 0. INLEIDING 5 0.1 KADERS: 5 0.2 OPZET EN AANPAK 6 1. BRAND 7 1.1 EXTERNE ALARMERING 7 1.2 INTERNE ALARMERING 7 1.3

Nadere informatie

Veiligheid in het Technieklokaal

Veiligheid in het Technieklokaal Veiligheid in het Technieklokaal Leerlingenboekje Dit boekje maakt onderdeel uit van de Veiligheidsmap Veiligheid in het Technieklokaal Inhoud Inleiding... 3 1. Veiligheidsvoorschriften... 5 2. Persoonlijke

Nadere informatie

Ontruimingsplan Kinderdagverblijf Het Vlinderkasteeltje Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706. Ontruimingsplan. Pagina 1 CONCEPT 2

Ontruimingsplan Kinderdagverblijf Het Vlinderkasteeltje Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706. Ontruimingsplan. Pagina 1 CONCEPT 2 Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706 CONCEPT 2 Pagina 1 Inhoudsopgave Paginanummering Gegeven locatie 3 Inleiding 4 1 Toelichting ontruimingsplan 4 2 Algemene gegevens locatie 4 3 Brandpreventieve

Nadere informatie

Lespakket Bovenbouw Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur

Lespakket Bovenbouw Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur Lespakket Bovenbouw Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur Natuurproject SAMEN OP PAD Lesmodule B6 Hoe overleef ik de natuur Bovenbouw Activiteit ALGEMEEN Versie 1 Hoe overleef ik de natuur Doelstelling

Nadere informatie

Aanbevelingen (Brand)veiligheid

Aanbevelingen (Brand)veiligheid Aanbevelingen (Brand)veiligheid Lees deze Aanbevelingen (Brand)veiligheid aandachtig door, voordat je de unit in beheer neemt en installeer de combimelder, rookmelder en brandblusdeken op de juiste wijze

Nadere informatie

Evacuatie- en brandrichtlijnen

Evacuatie- en brandrichtlijnen Schooljaar 2012-2013 Evacuatie- en brandrichtlijnen Veiligheid en gezondheid op school is:. zorg dragen voor de medemens en onszelf. een elementair onderdeel van de opvoeding. bijdragen tot algemene vorming.

Nadere informatie

Controlelijst brandveiligheid thuis

Controlelijst brandveiligheid thuis 11 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Controlelijst brandveiligheid thuis Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op Internet www.brandweer.nl Elk jaar

Nadere informatie

Veiligheidswijzer 2012-2013

Veiligheidswijzer 2012-2013 Veiligheidswijzer 2012-2013 ningen - Buren - Culemborg - Druten - Geldermalsen - Groesbeek - Heumen - Lingewaal - Maasdriel - Millingen aan de Rijn - Ned we - Neerijnen - Nijmegen - Tiel - Ubbergen - West

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Beleidsverklaring directie 1. Algemene regels binnen de organisatie 2. Hoe te handelen bij ongevallen en bijna-ongevallen

Inhoudsopgave Inleiding Beleidsverklaring directie 1. Algemene regels binnen de organisatie 2. Hoe te handelen bij ongevallen en bijna-ongevallen Inhoudsopgave Inleiding.... 2 Beleidsverklaring directie.... 3 1. Algemene regels binnen de organisatie. 4 2. Hoe te handelen bij ongevallen en bijna-ongevallen.. 6 3. Hoe te handelen bij brand.. 8 4.

Nadere informatie

Brandveiligheid en wonen

Brandveiligheid en wonen Haaglanden Den Haag Brandveiligheid en wonen Dedemsvaartweg 1 Postbus 52155 2505 CD Den Haag Brandveiligheid en wonen Regelmatig zien we op de TV de gevolgen van brand. Ook in de krant staan regelmatig

Nadere informatie

Brandveilig leven. Werkboek voor cursist en trainer

Brandveilig leven. Werkboek voor cursist en trainer Brandveilig leven Werkboek voor cursist en trainer Inhoud Training Brandveilig Leven Deze training wordt u aangeboden vanuit Brandweer Amsterdam-Amstelland en is gericht op Brandveilig Leven. Elke organisatie

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Montessorischool De Basis

Calamiteitenplan. Montessorischool De Basis Calamiteitenplan Montessorischool De Basis CALAMITEITENPLAN MONTESSORSCHOOL DE BASIS FRAMBOZESTRAAT 29 4462 EK GOES TEL. : O113 216707 E-MAIL: debasis@zeelandnet.nl Dit calamiteitenplan bevat: - Algemene

Nadere informatie

EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL

EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL 0 EERSTE HULP BIJ VERKEERSONGEVAL [Geef tekst op] 1 Inhoudsopgave 1 DECEMBER 1975. - Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Nadere informatie

CALAMITEITTENPLAN VOOR HET KOMPAS LOCATIE HEUVELSTRAAT. Pagina INHOUD 2. Inleiding... 4. Algemene gegevens... 5. 1. Voorzorgsmaatregelen.

CALAMITEITTENPLAN VOOR HET KOMPAS LOCATIE HEUVELSTRAAT. Pagina INHOUD 2. Inleiding... 4. Algemene gegevens... 5. 1. Voorzorgsmaatregelen. 1 CALAMITEITTENPLAN VOOR HET KOMPAS LOCATIE HEUVELSTRAAT Pagina INHOUD 2 Inleiding... 4 Algemene gegevens... 5 1. Voorzorgsmaatregelen. 6 1.1 Externe alarmering... 6 1.2 Interne alarmering 6 1.3 Blusmiddelen...

Nadere informatie

Geweld in relaties komt regelmatig voor. Slachtoffers zijn zowel. vrouwen, mannen en kinderen. Deze brochure gaat over geweld tegen

Geweld in relaties komt regelmatig voor. Slachtoffers zijn zowel. vrouwen, mannen en kinderen. Deze brochure gaat over geweld tegen Op eigen kracht Op eigen kracht Wat kun je doen tegen geweld in je relatie? Geweld in relaties komt regelmatig voor. Slachtoffers zijn zowel vrouwen, mannen en kinderen. Deze brochure gaat over geweld

Nadere informatie

Brand voorkomen thuis. KBC-info

Brand voorkomen thuis. KBC-info Brand voorkomen thuis KBC-info Brand voorkomen thuis De verwoestende kracht van vuur onderschat bijna iedereen. Wist u dat een kleine brand in een papiermandje in amper 6 minuten tijd kan uitgroeien tot

Nadere informatie

Voorwoord. We wensen je een fijne en veilige reis toe! Stichting Wielewaal

Voorwoord. We wensen je een fijne en veilige reis toe! Stichting Wielewaal 1. Voorwoord. Bijna alle vakanties hebben de beschikking over een busje. Voor de ADHD/ASSvakanties zijn dit gewone personenbusjes; op de LG- en MCG-vakanties gaat een aangepast busje mee (bij groepen vanaf

Nadere informatie

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G

B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G B e h a n d e l - c e n t r u m S G LV G Kliniek voor mensen met een licht verstandelijke beperking, ernstige gedragsstoornissen en/of psychiatrische aandoeningen S G LV G - K l i n i e k De SGLVG-Kliniek

Nadere informatie

Brandbestrijding. Basisopleiding BHV. Inhoudsopgave

Brandbestrijding. Basisopleiding BHV. Inhoudsopgave Brandbestrijding Basisopleiding BHV Brandbestrijding 1. brand en de gevaren 2. taak BHV er Selecteer een hoofdstuk naar keuze B Brand en de gevaren 1. brand 2. branddriehoek 3. gevaren 4. soorten branden

Nadere informatie

Brand voorkomen thuis

Brand voorkomen thuis Brand voorkomen thuis De verwoestende kracht van vuur onderschat bijna iedereen. Wist u dat een kleine brand in een papiermandje in amper 6 minuten tijd kan uitgroeien tot een onbeheersbare brand die zich

Nadere informatie

Gespreksonderwerpen Broodje Brandweer

Gespreksonderwerpen Broodje Brandweer Gespreksonderwerpen Broodje Brandweer Rookmelders De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als we slapen, ruiken we niets en worden we dus niet wakker van de rooklucht. Doordat

Nadere informatie