C A M P I O N E. Process Industry Field Lab. ondi&on- Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "C A M P I O N E. Process Industry Field Lab. ondi&on- Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment"

Transcriptie

1 C A M P I O N E Process Industry Field Lab ondi&on- Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Prof. Dr. Henk Akkermans (DI- WCM, UvT), Ir. Paul van Kempen (KEC)

2 Achtergrond De chemische industrie is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. De chemiesector levert een significante bijdrage aan de Nederlandse werkgelegenheid: banen, een aandeel van 20% in de Nederlandse export ( 14 miljard) en bovengemiddelde groeicijfers. Het concurren&evermogen van de chemiesector wordt voor een belangrijke mate bepaald door de effec[viteit en efficiency van het onderhoud aan de produc[emiddelen. Via hoogwaardig onderhoud kan de beschikbaarheid en performance van de produc[emiddelen worden geop[maliseerd. Bovendien is via onderhoud de duurzaamheid en veiligheid van de chemie plants te verbeteren en handhaven. Wegens belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen als globalisering, vergrijzing, verouderende assets, verduurzaming en vereiste con[nue verbetering ten aanzien van efficiency en veiligheid is het belangrijk om op het gebied van onderhoud te blijven innoveren. Pro- ac[eve vormen van onderhoud zoals condi&on based en predic&ve maintenance hebben dan ook volop de aandacht van de industrie. Als je kunt voorspellen wanneer een bepaald onderdeel stuk zal gaan, kun je efficiënter gebruikmaken van onderdelen, het aantal onderhoudsmomenten verminderen en een hogere beschikbaarheid van een systeem realiseren. Bovendien verhoogt een helder beeld van de onderhoudsstatus van systemen de veiligheid doordat de kans op onverwacht falen aanzienlijk verkleind wordt. Moderne technologie, sensoren en ICT zorgen ervoor dat er veel kan worden benut om onderhoud voorspelbaar, goedkoper, veiliger en effec[ever te maken. Innova[es kunnen niet alleen onderhoud maar ook de performance van produc[emiddelen voorspelbaar maken. Dit biedt vervolgens de mogelijkheid om onderhoud en performance daadwerkelijk te op&maliseren en voorkomt dat chemie concerns worden geconfronteerd met verrassingen ten aanzien van produc[everlies, veiligheidsproblemen, etc. Via innova[e zou men een Zero Suprises chemie plant kunnen realiseren

3 ACHTERGROND Voor de procesindustrie,waar normaliter ooral gepland en correc4ef onderhoud laats vindt, is Condi&on- Based aintenance (CBM) een heuse paradigm hid. Met CBM vindt onderhoud niet te aak plaats (zoals bij gepland onderhoud) n ook niet te laat (zoals met correc[ef), aar just in [me. Vanwege een aantal edenen (o.a. veiligheidsrisico's, erouderde infra, conserva[sme, rganisatorische belemmeringen, nanciering) komt CBM echter in de rocesindustrie moeizaam van de grond. inder dan 3% van de wordt getagd en slechts een frac[e daarvan ordt ac[ef gebruikt voor CBM.

4 Ambi8e Het Zero Surprises Fieldlab heed als radicaal doel het onderhoud voor chemiebedrijven 100% voorspelbaar te maken, waardoor de produc[viteit, beschikbaarheid en veiligheid van produc[emiddelen significant kunnen worden verbeterd, tegen lagere kosten. De output van onze fabrieken zal worden verhoogd (en dus de prijs per product verlaagd). Via ontwikkeling, integra[e en implementa[e van een breed palet aan state- of- the- art condi[on based maintenance gerelateerde technieken en methodieken kan de sector een enorme stap zegen vanuit de huidige prak[jk met correc[ef en preven[ef onderhoud naar onderhoud van de toekomst in de vorm van predic[ve maintenance. Condi[on based maintenance van produc[efaciliteiten in het buitenland kan uitgroeien tot een mooi export product.

5 Uitdaging De mogelijkheden van hogere vormen van onderhoud als condi[on based maintenance (CBM) en predic[ve maintenance zijn nog lang niet ten volle benut. CBM is veelomvagend en kan veel voor bedrijven opleveren door innova[es te combineren. Hierbij gaat het om ontwikkelingen op verschillende vlakken als: Sensoren Big Data Vertalen naar onderhoud Besluitvorming Koppeling enterprise omgeving Control tower Digi[zed maintenance (ook met glasses, handhelds, etc.) Kennis management Simula[es Daarnaast vraagt een CBM implementa[e veel aandacht voor Management & Organisa[e (transi[e naar driven) Cultuur Opleidingen, Human factors Beschikbaarheid gekwalificeerd personeel (algemeen probleem in techniek/maintenance, bovendien zijn nieuwe skills nodig bv. ten aanzien van het analyseren en interpreteren van )

6 Wat is er nodig? Promo&e: informeren en enthousiasmeren van publiek voor de chemiesector en alle innova[es die daarbij die een rol spelen of gaan spelen. Hiermee kunnen jongeren en ouders worden geïnteresseerd voor het vak. Toegang tot een chemieplant is las4g wegens veiligheidsprocedures. Training en opleidingen: trainen en opleiden van aankomende of al werkende professionals ten aanzien van hoogwaardige onderhoudsvormen en bijbehorende technologie, gericht op prak[sche behoeden van bedrijven. Er zijn zeer weinig geschikte prak4jkomgevingen die zich lenen voor serieuze opleidingen en trainingen. Het ontbreekt aan omgevingen waarin innova4es bijeenkomen en waar zonder risico s toch grote opera4es zoals shutdowns kunnen worden geoefend. ProeMuin: succesvolle implementa[e van hoogwaardige vormen van onderhoud vraagt om een combina[e van innova[es en technologieën. Er zijn geen geschikte prak4jkomgevingen die zich lenen voor het demonsteren en experimenteren met nieuwe technologie en innova4es, waarmee het uiteindelijke func4oneren in een chemie plant kan worden nagebootst. Veel innova4es komen van MKB bedrijven, maar deze hebben geen toegang tot een representa4eve ontwikkelomgeving. Research: onderzoek uitvoeren op alle relevante domein die een rol spelen bij het implementeren van hoogwaardige vormen van onderhoud die uiteindelijk leiden tot een doorbraak in de vorm van de Zero Surprises fabriek. Er zijn momenteel geen faciliteiten voor onderzoekers die zich lenen voor langdurig en veilig onderzoek in een representa4eve prak4jkomgeving.

7 Oplossing en kansen Een Zero Surpises Process Industry Field Lab voorziet in de behoede aan Promo[e, Opleiding en Trainingen, een Proeduin en een relevante Researchomgeving. Met een Field Lab op Gate2 ontstaat een fysieke en deels virtuele hotspot, die kennis, kunde, technologieën en innova[es bijeenbrengt, met een spinoff naar de gehele Nederlandse chemiesector. Via remote technologies kunnen vanuit een field lab control tower bestaande installa[es op afstand worden gemonitoord. Het Field Lab is gericht op een breed palet aan thema s dat verband houdt met hoogwaardig onderhoud variërend van ICT en sensoren tot aan neurospychologisch onderzoek (human factors). Field lab heed vante cesindustrie alla[es Het Field lab heed teve relevante, virtuele procesindustrie installa de mogelijkheid om re echte installa[es van d partnerbedrijven te monitoren.

8 Oplossing en kansen De impact van het Fieldlab is enorm (onderstaande effecten zijn ingeschat voor aan het einde van het 4- jarig project) Concurren(eposi(e chemische sector Uitrol van de Fieldlab technologieën breed in de chemie sector leidt tot enorme effecten. Beter uitnugen van assets binnen de chemie leidt tot meer omzet en winstgevendheid. 1% verbetering op een nego- omzet van 57 miljard (bron: VNCI) leidt al tot een terugkerend jaarlijks effect van 570 miljoen (inzet is een paar procent). De kosten van het onderhoud in de procesindustrie worden geschat op zo n 8 miljard per jaar. Via zero- surprises wordt onderhoud volledig voorspelbaar en valt daarmee verregaand te op[maliseren. Jaarlijks effect wordt geschat op zo n 800 miljoen per jaar. Spin- off naar andere sectoren: de maintenance sector in NL wordt geschat op miljard op jaarbasis Kansen voor dienstverleners Gespecialiseerde bedrijven kunnen op basis van de Fieldlab technologieën interessante innova[eve producten en diensten gaan aanbieden op het gebied van monitoring, advies, beheer en onderhoud. Geschage omzet: 25 miljoen per jaar. Exportkansen De in het Fieldlab ontwikkelde technologieën en concepten bieden enorme export kansen. Zo kunnen via control towers assets over de hele wereld worden gemonitored en via Nederlandse regie worden onderhouden. In samenwerking met locale contractors kunnen klanten op afstand zelfs helemaal worden ontzorgd op onderhoudsgebied. De hieraan gerelateerde hoogwaardige werkgelegenheid blijd in Nederland, mede omdat de regie hier blijd. Geschage omzet: 100 miljoen per jaar. Dienstverleners kunnen op basis van de Fieldlab technologieën hun kennis, producten en diensten exporteren. Geschage omzet: 25 miljoen per jaar.

9 Fieldlab opzet FIELDLAB Centrale fysieke en virtuele experimenteer-, demo- en trainingsfaciliteit Monitoring Operations Planning Engineering Financial Shared Maintenance Management Server Remote monitoring, analyse en maintenance management services vanuit control tower, verbonden met centrale testopstelling en decentrale assets van deelnemers Decentrale pilots en ontwikkelingen

10 Centrale faciliteit 3 2 VIRTUELE PLANT Virtuele omgeving met assets Monitoring Asset & maintenance management Training Business case ahv opera[onele scenario s 4 FYSIEKE TESTTELLING Representa[eve testopstelling State- of- the- art sensoren Tags Systeem voor asset & maintenance management en beheer 1 Monitoring Operations Planning Engineering Financial MAINTENANCE STAFF OP LOCATIE OF IN HET VELD Monitoring via tablets en smartphones Asset & maintenance management via tablets en smartphones Toegang voor maintenance managers en staff van deelnemers Data collec[e via tablets en smartphones van maintenance staff Virtual maintenance training on the spot Shared Maintenance Management Server CENTRALE CONTROL ROOM Remote monitoring, processing en analyse Voorspellingen mbt restlevensduur Adviezen mbt onderhoud, beïnvloeding restlevensduur en business case Aansturing, monitoring en support maintenance staff Real [me processing van maintenance Data management, analyse en beveiliging Verbinding met assets bij deelnemers in het land

11 OLAZ II Vestas V47, 660kW SN B1.1 Inspection results E. de Plaa! Gearbox WG Dataketen Asset met veel Prognose s behoede Specs assets Omgevin g Sensor SAP MAINT Dashboards Data analyse Rest levens- duur ac[es ERP Model- len Sta[s[ek Alerts (foutgedr even) Afwijk- ingen nominaal gedrag Beslis- model- len MAINT ac[es MAINT Manage- ment Prognose s behoede Specs assets Asset met weinig

12 OLAZ II Vestas V47, 660kW SN B1.1 Inspection results E. de Plaa! Gearbox WG Aanvullende partner Asset met veel Prognose s behoede Specs assets Omgevin g Sensor SAP MAINT Dashboards Data analyse Rest levens- duur ac[es ERP Model- len Sta[s[ek Alerts (foutgedr even) Afwijk- ingen nominaal gedrag Beslis- model- len MAINT ac[es MAINT Manage- ment Prognose s behoede Specs assets Asset met weinig

13 Aanvullende partner Prognose s behoefte Specs assets Big Data benadering ( correlaties, visualisaties, etc.) Bedrijfseconomische overwegingen (Life cycle costs, EVA) Data analyse Model- len Statistiek Rest levens- duur Alerts (foutgedr even) Afwijk- ingen nominaal gedrag Beslis- model- len acties MAINT acties ERP MAINT Manage- ment Fysische verschijnselen benadering (degradatie modellen, FMECA, etc.) Prognose s behoefte Specs assets

14 Plan van Aanpak Kennis Kennis Kennis Kunde Kassa Fundamenteel onderzoek Industrieel onderzoek Experimentele ontwikkeling Opera[onele toepassing University (onderzoeksthema s) Field Lab (centrale faciliteit) Living Lab (decentrale faciliteiten) Chemische Plants C A M P I O N E University is de gezamenlijke tanktank met inbreng van alle R&D afdelingen van de deelnemende bedrijven en kennisinstellingen Labs bieden faciliteiten voor industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling. Daarnaast faciliteren deze labs ook training-, opleiding- en promo[eac[viteiten Toepassing van resultaten leidt tot de beoogde economische effecten

15 Planning PIJLERS University Asset Scan Generiek Datamodel Generiek Organisatiemodel Sensoren Simulatie,Virtual & Augmented Reality Data mining technieken Humans Factors & Digitized maintenance Data security Beslismodellen Business Case Nieuwe thema's Later ook innova[e research op basis v Fieldlab resultaten Opschaling Fieldlab Oppakken van veelbelovende the bij kunnen dragen streven van Zero s richten Field Lab b. op basis van e technologie en raining en n proeduin zoek op hema s die op ijn gedefinieerd. Fieldlab Opleidingen Trainingen Demo's Workshops Congressen Promotie Control Tower Business development Living Lab Sitech Sabic Cargill Dow Fujifilm KLM KLM

16 Roadmap Condi[on Based Maintenance Human Factors Self Healing Materials New Topic Chemie/Procesindustrie M P I O N E ro Surprises ss Industry Field Lab OP Zuid 2015 Mari[em Infra Energy Condi[on Based Maintenance Human Factors Self healing & Smart Materials Future Topic New sector

17 Budget Totaal budget: 11,5 MEURO voor 4 jaar Co- financiering via in kind inbreng van faculteiten door procesindustrie Begroting Field Lab Faciliteiten in kind ,00 Faciliteiten op Gate ,00 MKB bedrijven ,00 Grootbedrijven ,00 Kennisinstellingen ,00 PR&Communicatie ,00 Project/Lab management ,00 Totaal ,00 Plan van aanpak Zuid 2015

18 Partners verheden en intermediairs DI- WCM Midpoint Brabant Gemeente Tilburg Onderwijs- en kennisinstellingen Universiteit van Tilburg TU Eindhoven NLR Avans Hogeschool ROC Tilburg TNO Industrie C A M P I O N E Process Industry Field Lab MKB KEC IMS Interna[onal Oliveira Asset Health Dynamics Prezent BlueTea En u? Asset Owner Data specialist Technisch Spec Grote bedrijven FUJIFILM Ericsson Stork Emersson Cargill Tata Steel Shell

C A M P I O N E. Process Industry Field Lab. ondi&on- Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment

C A M P I O N E. Process Industry Field Lab. ondi&on- Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment C A M P I O N E Process Industry Field Lab ondi&on- Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Prof. Dr. Henk Akkermans (DI- WCM, UvT), Ir. Paul van Kempen (KEC) Achtergrond De

Nadere informatie

CAMPIONE C A M P I O N E. Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015

CAMPIONE C A M P I O N E. Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015 C A M P I O N E Process Industry Field Lab Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment 20 mei2015 Agenda Introductie Partners Status Regionale component Roadmap Monitoring

Nadere informatie

Fieldlab CAMPIONE Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Ir. Paul van Kempen Operational Director, World Class

Fieldlab CAMPIONE Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Ir. Paul van Kempen Operational Director, World Class Fieldlab CAMPIONE Condition-Based Maintenance for the Process Industry Open Network Environment Ir. Paul van Kempen Operational Director, World Class Maintenance Oktober 2016 World Class Maintenance www.worldclassmaintenance.com

Nadere informatie

Welkom bij de Partners van DAISY Jan Louws & Bob Versteeg

Welkom bij de Partners van DAISY Jan Louws & Bob Versteeg 1 Welkom bij de Partners van DAISY Jan Louws & Bob Versteeg Dynamic Asset Information System 2 Strong by cooperation State-of-the-art, independent, low cost 3 Aanleiding Oude situatie» Corrective maintenance»

Nadere informatie

Data Value Center Smart Industry (DVC-SI)

Data Value Center Smart Industry (DVC-SI) Data Value Center Smart Industry (DVC-SI) Wat kunt u in deze sessie verwachten? 1. Het Data Value Center Smart Industry in een notendop 2. De ervaringen en uitdagingen van een hightech bedrijf 3. De partners

Nadere informatie

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1

Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Achterhoek 2020 Tom van der Horst, TNO 28 januari 2015 1 Dutch industry fit for the future?! onze wereld verandert en dus ook onze industrie. met impact op economie en samenleving smart industry agenda

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

System availability up; life cycle cost down

System availability up; life cycle cost down Symposium IOP-IPCR project, Breda, 2 dec. 2010 System availability up; life cycle cost down Ideeën voor vervolg Jürgen Donders, Gordian Logistic Experts B.V. Geert-Jan van Houtum, TU/e INHOUD Kennisnetwerk

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS!

100% voorspelbaar onderhoud? Vitale assets Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 100% voorspelbaar onderhoud? Proces optimalisatie Een data gedreven RWS! 1 2 3 8 stappenplan 4 5 1) Installatie sensoren (incl. ontsluiten SCADA-data) 2) Verzenden data (veilig!) 3) Opslag data 4) Combineren

Nadere informatie

Inleiding RIS3 en OPZuid

Inleiding RIS3 en OPZuid Inleiding RIS3 en OPZuid Inhoud RIS3 OPZuid 2014-2020 Toekomst structuurfondsen Call Systeemversterking Human Capital (1B3) Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3) OPZuid 2014-2020

Nadere informatie

OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH. 1

OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH.   1 OPTIMISE YOUR ASSET PERFORMANCE IN REAL ESTATE WITH www.oxand.com 1 OXAND IN ÉÉN OOGOPSLAG UITROL Simeo IN EUROPA 201 VESTIGINGEN SECTOREN REAL ESTATE 2011 START OXAND UNITED KINGDOM INFRASTRUCTUUR Londen

Nadere informatie

Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter

Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter Een manier van kostenbeheersing van onderhoud van de Apache helikopter Carla Andela National Aerospace Laboratory NLR Collaborative Engineering Systems department Aerospace Vehicles Division AMC seminar

Nadere informatie

HEALTH CARE LAB. Scannen Visualisatie 3D Printen Simulatie Big Data Smart Textile Robotica Applicatie Sensoring

HEALTH CARE LAB. Scannen Visualisatie 3D Printen Simulatie Big Data Smart Textile Robotica Applicatie Sensoring HEALTH CARE LAB Scannen Visualisatie 3D Printen Simulatie Big Data Smart Textile Robotica Applicatie Sensoring Medische proeftuin en R&D centrum voor nieuwe innovaties Concept HEALTH CARE LAB Inleiding

Nadere informatie

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL

WORLDWIDE MONITORING & CONTROL WORLDWIDE MONITORING & CONTROL HOE ZORGT U VOOR PROACTIEVE ONDERHOUD EN SERVICE? 2 KANSEN EN BEDREIGINGEN VAN DEZE TIJD Globalisering: Digitalisering: Customization: Automatisering: Technologieën: Internationaal

Nadere informatie

GETTING THE BEST OUT OF YOUR SOURCE CODE MODERNISEREN MET UNIFACE

GETTING THE BEST OUT OF YOUR SOURCE CODE MODERNISEREN MET UNIFACE GETTING THE BEST OUT OF YOUR SOURCE CODE MODERNISEREN MET UNIFACE 2 OMNEXT IN HET KORT Broncode als bron van informatie Gevestigd in NL, UK en USA Kennis van meer dan 40 diverse technologieën Verschillende

Nadere informatie

Vergadering: 14 april 2016 Agendapunt: Aan de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat,

Vergadering: 14 april 2016 Agendapunt: Aan de bestuurscommissie Economisch Vestigingsklimaat, Vergadering: 14 april 2016 Agendapunt: Onderwerp: Bijdrageregeling Fieldlab Smart Maintenance of Ships (SMASH) Van: Cees Stoppelenburg MSc. Bc. Datum: 7 april 2016 Contactpersoon: Cees Stoppelenburg Telefoonnummer:

Nadere informatie

Drie domeinen als basis voor onze toekomstige veiligheid De genoemde trends en game changers raken onze veiligheid. Enerzijds zijn het bedreigingen, anderzijds maken zij een veiliger Nederland mogelijk.

Nadere informatie

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers

Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020. Gerard Blom & Patrick Essers Maintenance Innovatie in de Delta Regio, de strategie van Zuid Nederland tot 2020 Gerard Blom & Patrick Essers Contents Koepelvisie Strategic Board Delta Region Strategische Innovatie Agenda Innovatiethema

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot:

Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: Jac. Gofers 16 april 2015 1 Smart Industry Een Smart Industry is een industrie met (productie)faciliteiten die een maximale flexibiliteit realiseren met betrekking tot: de productvraag (specificaties,

Nadere informatie

Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps

Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps Smart Industry Event KPN ervaringen Fokker 4.0 project en next steps 4 februari 2016 Theater Orpheus - Apeldoorn 1 Agenda Introductie Smart Industry Ervaringen Smart Factory project Fokker 4.0 Aanpak Smart

Nadere informatie

Wilbert Prinssen. Draadloos sensornetwerk met LoRaWAN

Wilbert Prinssen. Draadloos sensornetwerk met LoRaWAN Tata Steel Slide Wilbert Prinssen Draadloos sensornetwerk met LoRaWAN IA&R Promodag bij Tata Steel 31 januari 2018 Slide 2 Inhoud van deze presentatie 1 Introductie bedrijf en toepassing 2 Situatie 3 Doelstelling

Nadere informatie

Data Driven Optimalisatie van Operations & Maintenance van Windparken. Asset Information System

Data Driven Optimalisatie van Operations & Maintenance van Windparken. Asset Information System Data Driven Optimalisatie van Operations & Maintenance van Windparken Dynamic4OFFSHORE Asset Information System Your Success in High-Tech is our Business Big Data Management & Organisation Systems Engineering

Nadere informatie

Virtualisering plantenketen

Virtualisering plantenketen Virtualisering plantenketen Robert Ossevoort, Cor Verdouw NWO-netwerkbijeenkomst voor MKB in de Topsector T&U 9 mei 2014, Demokwekerij Westland, Honselersdijk ICT neemt een vlucht... 2 http://www.youtube.com/watch?v=98biu9dpwhu

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen

Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen Horizon 2020 Kansen voor Hogescholen DG Onderzoek en Innovatie mei 2013 Inhoud presentatie Opzet toekomstig Europees R&I beleid Hoofdlijnen Horizon 2020 Waar staan we nu? Kansen voor hogescholen in Horizon

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 1 Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 1 Een basis om inzicht te krijgen in Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstellingen

Nadere informatie

Wat heeft u vandaag ervaren?

Wat heeft u vandaag ervaren? SMC 2012 Wat heeft u vandaag ervaren? Mijn conclusie: om eventueel gebruik te maken van enige mate van voorspelbaarheid, heeft u behoefte aan goede informatie, onderbouwde aannames, controle mechanismen

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

Professionalisering van Levensduurverlenging

Professionalisering van Levensduurverlenging Professionalisering van Levensduurverlenging De toegevoegde waarde van VITALE Rob van Dongen 9 februari 2012 Agenda 1 2 3 4 Levensduurverlenging volgens VITALE Het referentiemodel Toepasbaarheid VITALE

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. The perfect match is our standard

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy. The perfect match is our standard Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy The perfect match is our standard Burdock is de verbindende factor tussen opdrachtgevers en technische specialisten in de procesindustrie.

Nadere informatie

Lessons learned bij partnership in maintenance

Lessons learned bij partnership in maintenance Tata Steel Slide 1 Cees Bisschop, contractmanager Tata Steel IJmuiden Lessons learned bij partnership in maintenance Zwolle 19 september 2014 Together we make the difference Tata Steel Slide 2 Tata Steel

Nadere informatie

Smart Datacenter Services

Smart Datacenter Services Smart Datacenter Services Naast het borgen van de continuïteit wijst onafhankelijk onderzoek uit dat de drie belangrijkste zaken zijn om het onderhoud en beheer van een datacenter uit te besteden zijn:

Nadere informatie

De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek. Jurg Bremmer (sr. Consultant - )

De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek. Jurg Bremmer (sr. Consultant - ) De geïntegreerde architectuur van Informatie- en Operationele Techniek Jurg Bremmer (sr. Consultant - ) Welkom Agenda Introductie Informatie architectuur Voorbeelden Aanpak Discussie Jurg Bremmer sr. Consultant

Nadere informatie

Dinalog: What s in it for me?

Dinalog: What s in it for me? KDC HAN 31 januari 2013 Dinalog: What s in it for me? door: Harry van den Hoff - Dinalog Harry van den Hoff Programma Manager MKB & Kennisverspreiding 076 5315305 vandenhoff@dinalog.nl 31 jan 2013 Ambitie

Nadere informatie

HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN?

HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN? HOE KAN EEN BEDRIJF DE MEEST GESCHIKTE CONDITION MONITORING AANPAK KIEZEN? Brainstorm sessie KIVI event Tiedo Tinga, Richard Loendersloot, Rahim Mouatamir 2-2-2017 KIVI Brainstormsessie 1 CONTEXT Condition

Nadere informatie

FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK

FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK SOC 21-3-2015 Ruud van Elk Bewegingswetenschapper PSV Eindhoven 2 FIELDLAB FieldLabs zijn laboratoria in de praktijk, dicht bij de sporters en de sportomgeving.

Nadere informatie

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Ambitie programma Toegevoegde waarde/bijdrage aan BNP: 40 miljard euro op ZON niveau 8,5 miljard op het niveau van Zuid- Limburg Complete werkgelegenheid:

Nadere informatie

Ontwikkelingen & Projecten Smart Industry Zuid

Ontwikkelingen & Projecten Smart Industry Zuid Ontwikkelingen & Projecten Smart Industry Zuid Michel Weeda programma manager High Tech & Services BOM Business Development Eindhoven, 26 mei 2016 Doel: in vogelvlucht met sneltreinvaart beeld schetsen

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken in de Zorg

Het Nieuwe Werken in de Zorg HP Care & Cure seminar Het Nieuwe Werken in de Zorg Harry Verbunt, Healthcare Lead HP NL Harry.verbunt@hp.com Agenda 12.45 uur Introductie Harry Verbunt 13.15 uur Mobiele ontsluiting van informatie Terrence

Nadere informatie

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy

Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Burdock, the standard in project management, recruitment & consultancy Finding the optimal solution is An our open standard mind comes standard... Burdock is de verbindende schakel tussen opdrachtgevers

Nadere informatie

HET POLICY LAB. Tjerk Timan. ScienceWorks 25 mei 2018

HET POLICY LAB. Tjerk Timan. ScienceWorks 25 mei 2018 HET POLICY LAB Tjerk Timan ScienceWorks 25 mei 2018 SAMENVATTING Het Policy Lab doet gecontroleerde experimenten voor het ontwikkelen van data gedreven beleid zodat beleidsmakers veilig kunnen experimenteren

Nadere informatie

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider

Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider Introductie IP-Solutions Uw Technisch Management service provider IP-Solutions : Wij maken Asset Management eenvoudig en praktisch Passie voor Asset Management. Resultaat gedreven. Toegepaste filosofieën:

Nadere informatie

Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente

Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen. Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente Prestatiemanagement op niveau Rollend Materieel van Nederlandse Spoorwegen Leo van Dongen Directeur NS Techniek Universiteit Twente imaintain Prestatiemanagement Doorn, 3 oktober 2018 Asset Management

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

NIEUWE BANEN WAAR VERDIENEN WE ONS GELD MEE IN DE TOEKOMST? Arnold Stokking Managing Director TNO Industry, Lid Stuurgroep Smart Industry Initiative

NIEUWE BANEN WAAR VERDIENEN WE ONS GELD MEE IN DE TOEKOMST? Arnold Stokking Managing Director TNO Industry, Lid Stuurgroep Smart Industry Initiative NIEUWE BANEN WAAR VERDIENEN WE ONS GELD MEE IN DE TOEKOMST? Arnold Stokking Managing Director TNO Industry, Lid Stuurgroep Smart Industry Initiative 3Waar verdienen we ons geld mee in de toekomst? 4 Waar

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

Project Charter Smart Tooling Cluster: werkplaats

Project Charter Smart Tooling Cluster: werkplaats Project Charter Smart Tooling Cluster: werkplaats Introductie / Inpassing in het Smart tooling project is een onafhankelijk technisch servicebedrijf voor Industrial Testing & Inspection Services. Ze zijn

Nadere informatie

Transformeer naar een data gedreven organisatie. Strategy & Big Data Analytics Leadership

Transformeer naar een data gedreven organisatie. Strategy & Big Data Analytics Leadership Transformeer naar een data gedreven organisatie Strategy & Big Data Analytics Leadership Details Cursusduur 4 dagen Datum en locatie 2, 3, 13, 14 november 2017 - Tilburg Tijd 09:00-18:00, 09:00-16:30,

Nadere informatie

BENCHMARK INDUSTRIE. Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we?

BENCHMARK INDUSTRIE. Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we? BENCHMARK INDUSTRIE Deel 1: De transformatie van onze industrie richting 4.0 Waar staan we? WAAROM DEZE BENCHMARK Het Industrieforum kwam tot de vaststelling dat er nood is aan objectief, accuraat en relevant

Nadere informatie

Klant. Klant - Branche: Industrie - > 20000 employees - Vestigingen in > 25 landen. Specifiek - Profitabele, kosten gedreven strategy

Klant. Klant - Branche: Industrie - > 20000 employees - Vestigingen in > 25 landen. Specifiek - Profitabele, kosten gedreven strategy Klant Klant - Branche: Industrie - > 20000 employees - Vestigingen in > 25 landen Specifiek - Profitabele, kosten gedreven strategy IT characteristics - Constante verandering: organsiatie, techniek, processen.

Nadere informatie

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V.

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. Herman Meijer 19 mei 2016 Mini-seminar Systems Enginering, Asset Management en Gebiedsmodellen 1 2 3 4 Haven van Rotterdam Uitdagingen Asset management als

Nadere informatie

100% voorspelbaar onderhoud: droom of werkerlijkheid? Presentatie voor Maritime Maintenance Conference

100% voorspelbaar onderhoud: droom of werkerlijkheid? Presentatie voor Maritime Maintenance Conference 100% voorspelbaar onderhoud: droom of werkerlijkheid? Presentatie voor Maritime Maintenance Conference Maurice Jilderda 24 september 2015 1 Roadmap 1 4 People Process 5 Intro Sitech Together we are stronger!

Nadere informatie

Koppeling tussen Business en productie. Bas van der Velde

Koppeling tussen Business en productie. Bas van der Velde Koppeling tussen Business en productie Bas van der Velde 1 2 Proces Automatisering HISTORIE HUIDIGE SITUATIE 70 begin 90 Eind 90 -begin 2000 2005 en later Productie Productie optimalisatie Business optimalisatie

Nadere informatie

How will be the journey from corrective maintenance to preventive or even predictive maintenance?

How will be the journey from corrective maintenance to preventive or even predictive maintenance? How will be the journey from corrective maintenance to preventive or even predictive maintenance? Corporate movie Bakker Repair.mp4 Ton Klinkenberg Managing Director ton.klinkenberg@bakker-repair.nl Introduction

Nadere informatie

FAST LANE Grip op de verduurzaming van vastgoed

FAST LANE Grip op de verduurzaming van vastgoed FAST LANE Grip op de verduurzaming van vastgoed Royal HaskoningDHV Smart Solution 2018 Portefeuille eigenaar We moeten 7.000 gebouwen verduurzamen. Waar moeten we beginnen? Gemeente Kunnen we het aanbestedingstraject

Nadere informatie

1. Ambitie, doelstellingen, acties

1. Ambitie, doelstellingen, acties 1. Ambitie, doelstellingen, acties Van Nederlandse distributie naar Nederlandse ketenregie Uitvoering van het Nationaal Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chain Management 1 Agri-Food Chemie Hightech

Nadere informatie

Roadmap naar Smart Grids ECN s visie

Roadmap naar Smart Grids ECN s visie Roadmap naar Smart Grids ECN s visie Martin Scheepers Program Manager Intelligent Electricity Grids Projectgroep Smart Grids Netbeheer Nederland, Utrecht, 19 oktober 2009 www.ecn.nl Inhoud Waarom slimme

Nadere informatie

GRIP OP MEER MET MINDER AMC SEMINAR AMSTERDAM 28 oktober 2010

GRIP OP MEER MET MINDER AMC SEMINAR AMSTERDAM 28 oktober 2010 Inspireren, creëren, organiseren GRIP OP MEER MET MINDER AMC SEMINAR AMSTERDAM 28 oktober 2010 1 Inleiding Enquete, SUTO 2010 De wereld In 2010 Trends, Scenario s en Prognoses Voor komende Jaren. Piet

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals. SIS finance FINANCE consulting interim management professionals duurzame relaties met onze opdrachtgevers, gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. OVER FINANCE Finance is een middelgroot

Nadere informatie

Corrosie onder Isolatie, Sluipmoordenaar Procesindustrie

Corrosie onder Isolatie, Sluipmoordenaar Procesindustrie Week van de Oppervlaktetechnologie November 2018 Corrosie onder Isolatie, Sluipmoordenaar Procesindustrie Sluipmoordenaar? Impact CUI is een integriteit bedreigend corrosieprobleem dat tot serieuze schades

Nadere informatie

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017 Hieronder volgt de inhoud van de workshop Onderwijs voor de toekomst, die gehouden is op de DAS conferentie van 23 maart 2017, gevolgd door de opdracht die vooraf toegestuurd is aan de deelnemers en tot

Nadere informatie

Plant Data Services Ontdek nieuwe kansen

Plant Data Services Ontdek nieuwe kansen Plant Data Services Ontdek nieuwe kansen Plant Data Services Ontdek nieuwe kansen Stel dat Productiedata de nieuwe bron van concurrentievoordeel is? En dat Siemens Productiedata analyse eenvoudig en betaalbaar

Nadere informatie

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014

Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten. Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Internet of Things Businesskansen met slimme en internet-verbonden producten en diensten Joris Castermans Workshop Internet of Things 1-12-2014 Intro IoT IoT en business! I-real B.V.: H2g0 Real-time

Nadere informatie

Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur

Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur Smart Factory: Voordelen communicatieve infrastructuur Wereldwijde veranderingen vereisen nieuwe manieren van denken en doen op het gebied van wereldwijde megatrends Demografische veranderingen Globale

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

De balans herstellen tussen big data en inzichtelijke informatie FREESTONE SERVICE OFFER INTELLIGENT REPORTING

De balans herstellen tussen big data en inzichtelijke informatie FREESTONE SERVICE OFFER INTELLIGENT REPORTING De balans herstellen tussen big data en inzichtelijke informatie FREESTONE SERVICE OFFER INTELLIGENT REPORTING IS DEZE SITUATIE HERKENBAAR? 1. Je hebt geïnvesteerd in dure IT-systemen voor human resources,

Nadere informatie

How legal technology solutions will change the legal-advice market

How legal technology solutions will change the legal-advice market How legal technology solutions will change the legal-advice market Prof. Dr. Jan Adriaanse, Hoogleraar Turnaround Management, Universiteit Leiden - De noodzaak van innovatie Olav Gimbrère, Founder of Betabit

Nadere informatie

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet Ronald.geuze@nl.ibm.com, Ronald.vanteeffelen@nl.ibm.com Consolidatie en Virtualisatie van Intel en UNIX platformen de praktijk 18/03/2009 DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet 2009 IBM

Nadere informatie

Improve Condition Technology. Guido Peters & Frank Kistemaker

Improve Condition Technology. Guido Peters & Frank Kistemaker Improve Condition Technology Guido Peters & Frank Kistemaker Agenda Introductie Innov8 4life Uitgangspunten ICT & zorg Patiënt Consument Gezondheidsbevordering en gedragswetenschappen Huidige oplossingen

Nadere informatie

Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator

Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator Greenbridge wetenschapspark incubator demonstrator - faciliteert de ontwikkeling/optimalisatie van uw technologie - helpt uw energietechnologie succesvol in de markt zetten voor (startende) bedrijven:

Nadere informatie

ISO/IEC in een veranderende IT wereld

ISO/IEC in een veranderende IT wereld ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld Dolf van der Haven, Verizon Enterprise Solutions 16 juni 2016 ISO/IEC 20000 in een veranderende IT wereld 1 Achtergrond Dolf van der Haven ITSM Guru with a Human

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1. ENGIE & Digitalisering. Hoofdstuk 2. Digital Energy Solutions. Hoofdstuk 3. SDS Energy Cloud

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1. ENGIE & Digitalisering. Hoofdstuk 2. Digital Energy Solutions. Hoofdstuk 3. SDS Energy Cloud INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 ENGIE & Digitalisering Digital Energy Solutions SDS Energy Cloud Hoofdstuk 1 ENGIE & Digitalisering ENGIE wereldwijd Activiteiten en kengetallen Topspeler

Nadere informatie

BLUEFIN INTERIM FINANCE PROFESSIONAL

BLUEFIN INTERIM FINANCE PROFESSIONAL BLUEFIN INTERIM FINANCE PROFESSIONAL Remco Martens Wernhout 29 juli 1988 Relevante Opleidingen 2010/ 2012 Master Strategic Management, Universiteit Tilburg 2006/2010 Bachelor Bedrijfseconomie, Avans Hogeschool

Nadere informatie

Data Driven Defensie. Kooy Symposium 2016 AI en Big Data. Prof.dr. Paul C. van Fenema. Nederlandse Defensie Academie

Data Driven Defensie. Kooy Symposium 2016 AI en Big Data. Prof.dr. Paul C. van Fenema. Nederlandse Defensie Academie Data Driven Defensie Prof.dr. Paul C. van Fenema Kooy Symposium 2016 AI en Big Data Nederlandse Defensie Academie Niet noodzakelijkerwijs opinie van het Ministerie van Defensie hicago Telefoonlijn 311

Nadere informatie

Roadmap Smart Grids Mar$jn Bongaerts Frits Verheij 12 februari 2014

Roadmap Smart Grids Mar$jn Bongaerts Frits Verheij 12 februari 2014 1 Roadmap Smart Grids Mar$jn Bongaerts Frits Verheij 12 februari 2014 Inhoud 2 1. Innovatietafel aanloop naar TKI Switch2SmartGrids 2. Actieplan Duurzame Energievoorziening link naar E-akkoord 3. Toekomstbeelden

Nadere informatie

EPLAN User group. Siemens in Nederland. Unrestricted Siemens Nederland N.V. 2015

EPLAN User group. Siemens in Nederland. Unrestricted Siemens Nederland N.V. 2015 EPLAN User group Siemens in Nederland siemens.nl Wereldwijde aanwezigheid Dicht bij de klant overal ter wereld 10,9 115.000 69 Omzet (in miljard ) 2 15% van wereldwijd totaal Werknemers 3 33 % van wereldwijd

Nadere informatie

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance

SIS FINANCE. voor professionals door professionals. consulting. interim management. finance professionals SIS. finance FINANCE consulting interim management professionals over sis... duurzame relaties met onze opdrachtgevers gebaseerd op kennis van zaken, commitment en oplossingsgerichtheid. Finance is een middelgroot

Nadere informatie

Uzelf. Samenwerken aan Utrecht gezond. Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam

Uzelf. Samenwerken aan Utrecht gezond. Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam Uzelf Samenwerken aan Utrecht gezond Dr. Jaap Trappenburg (UMCU, HU) Uzelf kernteam UMC Utrecht Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht EBU Gemeente Utrecht U CREATE Rabobank Raedelijn Thinc. One Shoe

Nadere informatie

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top!

Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie. Samen naar de top! Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Topsectoren aanpak en de Nederlandse Defensie & Veiligheid gerelateerde industrie Samen naar de top! Drs. G.M. Landheer Directeur Topsectoren en Industriebeleid

Nadere informatie

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens

Smart Industry 4.0. Edwin van Rensch/Eric Megens Smart Industry 4.0 Edwin van Rensch/Eric Megens Agenda o Introductie Hotraco Group o Introductie Smart Industry 4.0 o Data model Hotraco Product improvement Remote service Benchmark Additional service

Nadere informatie

Workshop Openstelling Maintenance

Workshop Openstelling Maintenance Workshop Openstelling Maintenance Programma Workshop Maintenance Eline de Graaff 16:15 17:15 u. Inhoudelijk kader van de openstelling Stappenplan Toelichting projectplan en beoordelingscriteria Gelegenheid

Nadere informatie

CV CygnusZ Pagina ${page}

CV CygnusZ Pagina ${page} Andries 01-09-2018 Projectmanager Profiel Ervaren IT manager en Change manager met een technische achtergrond en een passie voor duurzame energie. Een analytisch teamspeler die resultaatgericht werkt en

Nadere informatie

VALUE ENGINEERING: THE H E G A G ME! E

VALUE ENGINEERING: THE H E G A G ME! E VALUE ENGINEERING: THE GAME! Involvement Process for Technical Projects Feedback/Learning/Knowledge Management Involvem ment Business Process Engineering Estimating Project Director Detailed Engineering

Nadere informatie

Testnet Voorjaarsevenement 2019 De Digitale Lente binnen de Manufacturing wereld

Testnet Voorjaarsevenement 2019 De Digitale Lente binnen de Manufacturing wereld Testnet Voorjaarsevenement 2019 De Digitale Lente binnen de Manufacturing wereld Introductie Kevin van den Berg Testmanager: Quality Assurance & Quality Control 2018 CGI Agenda 01 02 03 04 05 Context De

Nadere informatie

Hoe realiseer je een Smart City?

Hoe realiseer je een Smart City? Hoe realiseer je een Smart City? Thema Inclusive Society Dr. Ir. Rianne Valkenburg FUTURE Steden worden langzaam bedolven onder sensoren Steden waren al vol, namelijk met mensen Kwaliteit van leven? Hoe

Nadere informatie

Real Time Monitoring & Adaptive Cyber Intelligence SBIR13C038

Real Time Monitoring & Adaptive Cyber Intelligence SBIR13C038 Real Time Monitoring & Adaptive Cyber Intelligence SBIR13C038 Opgericht 2010 Ervaring >10 jaar Expertise Forensisch gegevensonderzoek Anomalie detectie Behavioral profiling SBIR Partners TNO Texar Data

Nadere informatie

Levenslang leren. TENCompetence: naar een integraal persoonlijk competentiemanagement voor een leven lang leren. TENCompetence. Wat is TENCompetence?

Levenslang leren. TENCompetence: naar een integraal persoonlijk competentiemanagement voor een leven lang leren. TENCompetence. Wat is TENCompetence? TENCompetence: naar een integraal persoonlijk competentiemanagement een leven lang leren. Innovatium Digitale Universiteit Amsterdam, 27 maart 2007 Jocelyn Manderveld SURF Foundation Marlies Bitter Universiteit

Nadere informatie

Testen als continuous enabler

Testen als continuous enabler Testen als continuous enabler Edwin van Loon en Giel Raijmakers 11 oktober 2017 Agenda Over APG (Edwin van Loon) Quality Driven Development Concept (Edwin van Loon) Test Automation Driven Testing (Giel

Nadere informatie

Symposium Groene chemie in de delta

Symposium Groene chemie in de delta DPI Value Centre als onderdeel van TKI SPM en het valorisatienetwerk 2.0 Symposium Groene chemie in de delta A. Brouwer, 12 November 2012 TKI Smart Polymeric Materials Topresearch in polymeren 5-10 jaar

Nadere informatie

Fleet Services. NS-Leveranciersdag Eindhoven - 7 november 2013. Kennis in actie! Martijn Lanenga Manager System Engineering

Fleet Services. NS-Leveranciersdag Eindhoven - 7 november 2013. Kennis in actie! Martijn Lanenga Manager System Engineering Fleet Services Kennis in actie! NS-Leveranciersdag Eindhoven - 7 november 2013 Martijn Lanenga Manager System Engineering Doel van de presentatie Wat doet NedTrain Fleetservices? In het kader van recruitment:

Nadere informatie

Leefbare steden. met connected lighting

Leefbare steden. met connected lighting Leefbare steden met connected lighting 3 Steden veranderen Uitdagingen voor leefbaarheid en veiligheid Steden kunnen druk en chaotisch zijn Maar de diversiteit maakt ze voor velen aantrekkelijk Feit:

Nadere informatie

SITECH SERVICE SUPPORT SOLUTION

SITECH SERVICE SUPPORT SOLUTION SITECH SERVICE SUPPORT SOLUTION CONTROL YOUR FUTURE WITH SITECH In een tijd waarin budgetten en deadlines onder druk staan, is het cruciaal om te weten welke kosten u kunt verwachten. Voor service, onderhoud,

Nadere informatie

Charter NAP Young Professionals. Draft 14 april 2016. Special Interest Group (SIG) YOUNG PROFESSIONALS

Charter NAP Young Professionals. Draft 14 april 2016. Special Interest Group (SIG) YOUNG PROFESSIONALS Draft 14 april 2016 Special Interest Group (SIG) YOUNG PROFESSIONALS Ontwikkel je als Persoon, Professional en Participant in de keten (3P s) Powered by NAP Missie: Jonge ingenieurs en junior management

Nadere informatie

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer?

Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? Wat is jouw grootste uitdaging als ondernemer? De Week van de Ondernemer doet het gehele jaar onderzoek naar de belangrijkste uitdagingen van ondernemers. We presenteren hierbij de belangrijkste uitkomsten.

Nadere informatie

some things just get be.er with age

some things just get be.er with age some things just get be.er with age LEVENSVERWACHTING EU IN 2017 84,6 89,1 TREND 1 - HET AANTAL 60-PLUSSERS STIJGT 700,000 525,000 350,000 175,000 0 1995 2000 2005 2010 2015 2020 2025 2030 2035 2040 2045

Nadere informatie

Gemeenten Gelderland. Nieuwe perspectieven 1. Naar een duurzaam begrotingsevenwicht. Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory

Gemeenten Gelderland. Nieuwe perspectieven 1. Naar een duurzaam begrotingsevenwicht. Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory Gemeenten Gelderland Naar een duurzaam begrotingsevenwicht Nieuwe perspectieven 1 Frank van der Lee & Anton Revenboer partners BDO Advisory Wat gaan we doen? 1. Inleiding en verwachtingen 2. Bevindingen

Nadere informatie

De echte waarde van VR & AR in smart buildings Wieland Hendriksen The Urban Future

De echte waarde van VR & AR in smart buildings Wieland Hendriksen The Urban Future De echte waarde van VR & AR in smart buildings Wieland Hendriksen The Urban Future De Echte Waarde van VR en AR in Smart Buildings Wie zijn wij? NHTV Join Venture University of Applied Sciences Breda Academy

Nadere informatie