AUTO EN FISCUS Nieuwe spelregels voor zakelijk autogebruik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AUTO EN FISCUS Nieuwe spelregels voor zakelijk autogebruik"

Transcriptie

1 AUTO EN FISCUS Nieuwe spelregels voor zakelijk autogebruik Per 1 januari 2004 zijn de fiscale spelregels voor zakelijk autogebruik opnieuw ingrijpend gewijzigd. De bijtelling wegens privé-gebruik auto wordt op één uniform percentage van 22% gesteld, het woon-werkverkeer wordt volledig als zakelijk autogebruik erkend en de belastingvrije kilometervergoeding wordt van 0,28 teruggebracht tot 0,18. De nieuwe regeling is een stuk eenvoudiger, maar daar hangt wél een prijskaartje aan: veel automobilisten moeten de optimale regeling voor het zakelijk autogebruik in hun concrete situatie opnieuw bepalen. Deze brochure biedt u daarbij de helpende hand, met een overzicht van de wettelijke regeling voor zakelijk autogebruik in 2004.

2 INHOUDSOPGAVE AUTO EN FISCUS... 1 Nieuwe spelregels voor zakelijk autogebruik... 1 Woon-werkverkeer... 2 Privé-gebruik auto... 3 Een vaste bijtelling van 22%...3 Ter beschikking staan / stellen...4 Bijtelling naar tijdsgelang... 4 TIP: één auto, twee automobilisten... 4 Let op: meer dan één auto voor privé-gebruik... 5 De cataloguswaarde... 5 Tegenbewijs: geen of een beperkte bijtelling... 5 Eigen bijdrage... 7 Een auto in privé of van de zaak: herstel?... 8 Kostenvergoeding... 9 Van 0,28 naar 0, Lagere km-vergoeding; meer aansprakelijkheid?... 9 Woon-werkverkeer Per 1 januari 2004 wordt alle woon-werkverkeer weer volledig als zakelijk aangemerkt. Voor de praktijk betekent dat een sterke vereenvoudiging: een automobilist hoeft voor de bijtelling privé-gebruik auto niet langer na te gaan of een zakelijke rit toch niet als woon-werkverkeer moet worden aangemerkt. Bijvoorbeeld vanwege de 60-dagenregeling, de rayongedachte, bij ritten naar meer dan één arbeidsplaats, bij omrijkilometers en ga zo maar door. Doordat het woon-werkverkeer volledig als zakelijk wordt aangemerkt, kan daarvoor vanaf 1 januari 2004 een belastingvrije vergoeding van maximaal 0,18 per kilometer worden verstrekt. Die vrije vergoeding geldt ongeacht de afstand of het gebruikte vervoermiddel (behoudens vervoer per taxi, boot of vliegtuig). Voor werknemers biedt dat perspectief op een vrije vergoeding voor alle daadwerkelijk verreden woon-werkkilometers. Ook als zij per fiets naar kantoor komen! Die vrije vergoeding komt aanzienlijk hoger uit dan het in voorgaande jaren geldende reiskostenforfait. Wordt het woonwerkverkeer per openbaar vervoer afgelegd, dan geldt een keuzeregime: de werkgever kan ofwel de vrije vergoeding van 0,18 per kilometer verstrekken, ofwel de werkelijke kosten van het openbaar vervoer. Ook voor IB-ondernemers brengt de nieuwe regeling voordeel als zij het woon-werkverkeer met een privé vervoermiddel afleggen: zij kunnen onverkort 0,18 per kilometer in aftrek brengen op de winst uit onderneming. De voorheen geldende beperkte aftrek voor de kosten van

3 het woon-werkverkeer per privé-personenauto -met aftrekbedragen gelijk aan het reiskostenforfait- is vervallen. Door de gelijke behandeling van woon-werkverkeer en zakelijk verreden kilometers vanaf 1 januari 2004 heeft de carpoolregeling haar betekenis verloren. Deze administratief ingewikkelde regeling is afgeschaft. Privé-gebruik auto Een vaste bijtelling van 22% De automobilist die een auto van de zaak voor privé-doeleinden mag gebruiken, bespaart zich de kosten van het gebruik van een privé-auto. Dat voordeel wordt bij werknemers als inkomen in natura in de heffing van inkomstenbelasting betrokken. Voor IB-ondernemers wordt het voordeel in aanmerking genomen door een correctie op de winst uit onderneming toe te passen: een gedeelte van de kosten van de auto van de zaak wordt als onttrekking bij de winst geteld. Het voordeel van het privé-gebruik auto wordt voor werknemers én voor IB-ondernemers vanaf 1 januari 2004 forfaitair bepaald op 22% van de cataloguswaarde van de auto. Voor 2004 en de daaropvolgende jaren geldt één uniform percentage. De variabele bijtelling die per 1 januari 2001 is ingevoerd, met een hoger percentage voor de bijtelling van 10% oplopend tot 25% naarmate het privé-gebruik van de auto toeneemt, is vervallen. De forfaitaire bijtelling van 22% geldt óók voor bestelauto s. De specifieke regelingen voor een lagere bijtelling bij bestelauto s -sinds 1 januari 2002: van 10% of 2,5% over een cataloguswaarde van niet meer dan zijn ingetrokken. De wet kent een complexe omschrijving van het begrip bestelauto, maar voor toepassing van de bijtelling privé-gebruik auto volstaat een eenvoudige toets: de bijtelling treft uitsluitend auto s die met een rijbewijs B(E) mogen worden bestuurd. Voor motorfietsen, vrachtauto s en bussen geldt de forfaitaire bijtelling derhalve niet.

4 Ter beschikking staan / stellen De bijtelling wegens privé-gebruik auto komt slechts aan de orde als de werkgever zijn werknemer een auto voor zakelijke én voor privé-doeleinden ter beschikking stelt. Voor IBondernemers formuleert de wet dit anders: de auto moet de ondernemer ook voor privédoeleinden ter beschikking staan. Het ter beschikking stellen of staan houdt volgens de wetgever in dat de werknemer / de ondernemer de auto zowel voor zakelijke doeleinden als voor privé-doeleinden mag gebruiken, waarbij alle kosten, lasten en afschrijvingen voor rekening komen van degene die de auto ter beschikking stelt. Onder ter beschikking stellen valt ook de situatie waarin de automobilist alle kosten van zijn privé-auto -eventueel verminderd met een bedrag voor privé-gebruik- vergoed krijgt. Dit kan zich met name voordoen als de werkgever een aantoonbaar te hoge vergoeding voor autokosten aan een werknemer verstrekt zodat hij in wezen alle kosten van diens privé-auto draagt. Bijtelling naar tijdsgelang Indien de automobilist niet het gehele jaar de beschikking heeft over een auto van de zaak, moet de bijtelling voor privé-gebruik naar tijdsgelang worden toegepast. Het ter beschikking stellen of ter beschikking staan van een auto vergt niet dat de auto ook daadwerkelijk voor privé wordt gebruikt. De bijtelling is ook aan de orde als de auto van de zaak tijdelijk niet gebruikt wordt wegens ziekte, vakantie of een langdurige dienstreis aan het buitenland. Zelfs niet als het fysiek onmogelijk was om in die periode de auto voor privédoeleinden te gebruiken, bijvoorbeeld bij een langdurig buitenlandse dienstreis, terwijl de auto van de zaak op het parkeerterrein bij de luchthaven geparkeerd staat. In deze situaties kan een bijtelling naar tijdsgelang slechts worden verkregen als de auto gedurende de bedoelde periode wordt ingeleverd bij de onderneming zodat de werkgever de auto op elk tijdstip door een ander kan laten gebruiken. Het enkel stallen van de auto bij de werkgever én het in bewaring geven van de autosleutels en papieren is ontoereikend, zo blijkt uit de rechtspraak. TIP: één auto, twee automobilisten De Hoge Raad heeft beslist dat wanneer een werkgever een auto van de zaak ter beschikking stelt aan een echtpaar voor gezamenlijk gebruik, met zich mee brengt dat de bijtelling privégebruik van de auto aan ieder van de partners voor de helft wordt toegerekend. Daarbij is de mate van privé-gebruik van ieder der partners niet van belang; slechts hun gezamenlijke privégebruik bepaalt de omvang van de bijtelling. Deze uitspraak biedt perspectief voor een directeur-grootaandeelhouder van een BV waarbij de partner in de BV meewerkt, én voor de IB-ondernemer met een meewerkende partner. De meewerkende partner zal veelal in een lager tarief vallen, waardoor minder belasting verschuldigd is over de helft van de bijtelling.

5 Let op: meer dan één auto voor privé-gebruik IB-ondernemers en DGA s van een BV kunnen geconfronteerd worden met een meervoudige bijtelling voor privé-gebruik van de auto. De bijtelling is in beginsel van toepassing op iedere auto die in de onderneming of de BV aanwezig is én die de ondernemer of de DGA voor privédoeleinden ter beschikking staat. Indien de ondernemer of de DGA en zijn gezinsleden meer dan één auto voor privé-doeleinden kunnen gebruiken, moet de bijtelling voor meerdere auto s worden toegepast. Financiën heeft voor deze gevallen als beleid dat de bijtelling -in het kader van een redelijke wetstoepassing- in beginsel voor twee auto s moet worden toegepast, tenzij sprake is van een alleenstaande ondernemer of DGA of als er in het gezin slechts één persoon een rijbewijs heeft. Tegenbewijs is mogelijk. De cataloguswaarde De bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto, bij een personenauto inclusief BTW en BPM, bij een bestelauto inclusief BTW. De cataloguswaarde is de prijs die de importeur of de fabrikant voor de betreffende auto heeft vermeld in de officiële Nederlandse prijscourant. Beslissend is de catalogusprijs ten tijde van de afgifte van het kentekenbewijs deel I. De prijs waarvoor de personenauto daadwerkelijk is gekocht, is voor de berekening van de bijtelling derhalve niet van belang. Tot de grondslag voor de bijtelling behoren ook de kosten (inclusief BTW en BPM) van accessoires die de dealer op de auto heeft gemonteerd vóórdat een kenteken aan de auto is toegekend. Deze verhoging blijft beperkt tot de accessoires die in de prijscourant van de fabrikant van de betreffende auto zijn opgenomen. Voor auto s die meer dan 15 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen, geldt de waarde in het economisch verkeer als grondslag voor de bijtelling. Bij een afwisselend gebruik van meerdere auto s voor privé-doeleinden dient de bijtelling te worden gesteld op 22% van de gewogen gemiddelde catalogusprijs van alle auto s die de betrokkene voor privé-doeleinden ter beschikking staan. Financiën heeft een specifieke regeling getroffen voor het privé-gebruik van de auto voor werknemers van autodealers. Tegenbewijs: geen of een beperkte bijtelling De bijtelling wegens privé-gebruik auto is een weerlegbaar forfait: de automobilist kan trachten aan te tonen dat het privé-gebruik in zijn situatie een lagere bijtelling dan de standaard 22% rechtvaardigt. Omgekeerd kan de inspecteur trachten aan te tonen dat de bijtelling hoger moet zijn dan die 22%. Hieronder volgt een opsomming van de toegelaten bewijsmiddelen om aan te tonen dat een lagere bijtelling gerechtvaardigd is.

6 Rittenadministratie Bij een rittenadministratie moeten de in het kader vermelde gegevens zowel voor zakelijke als voor privé-ritten worden vermeld. Daarmee is een rittenadministratie niets anders dan een sluitende kilometeradministratie. Een blackbox-systeem kan volgens Financiën slechts een bijdrage leveren aan het voeren van een adequate rittenadministratie; een sluitend bewijs van zakelijk autogebruik kan daarmee niet worden verkregen. De rittenadministratie dient in beginsel gedurende de gehele gebruiksperiode (per kalenderjaar) te worden bijgehouden. De belastingrechter heeft enkele malen een uitzondering op deze regel toegestaan. Een rittenadministratie Bij een rittenadministratie dienen ten minste de volgende gegevens te worden vastgelegd: merk, type en kenteken van de auto; periode van terbeschikkingstelling van de auto; per rit: (1) de datum, (2) de begin- en eindstand van de kilometerteller, (3) begin- en eindadres, (4) de gereden route indien deze afwijkt van de meest gebruikelijke én (5) het karakter van de rit. Bepaalde personenauto s Voor bepaalde personenauto s mag worden aangenomen dat zij voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden aan werknemers ter beschikking worden gesteld. Financiën noemt daarbij als voorbeeld de personenauto s die zijn ingericht en als zodanig uiterlijk kenbaar zijn om te worden gebruikt door: de politie, de brandweer, voor het vervoer van zieken, gewonden, stoffelijke overschotten, gevangenen, zieke en gewonde dieren, of voor geldtransporten, indien die auto s (nog) voldoen aan de voorwaarden voor teruggaaf van de BPM. Eén van de voorwaarden voor die teruggave is dat de personenauto uitsluitend bedrijfsmatig wordt gebruikt voor het specifieke doel.

7 Specifieke aspecten Ook specifieke aspecten van een auto van de zaak kunnen een bijtelling voor privé-gebruik voorkomen. Stel, uw auto van de zaak heeft gescheurde en met vet besmeurde stoelen. Het is dan niet aannemelijk dat u de auto voor privé-doeleinden gebruikt. Ook als de werkgever de auto van de zaak niet verzekerd heeft voor niet-gecontroleerde dienstreizen kunt u bijtelling voor privé-gebruik voorkomen. Contract De bijtelling kan ook worden vermeden -met name bij bestelauto s- indien werkgever en werknemer contractueel overeenkomen dat de werknemer de auto van de zaak uitsluitend voor zakelijke doeleinden (inclusief woon-werkverkeer) mag gebruiken. Vereist is dan wel dat werkgever en werknemer een passende straf afspreken voor het geval de werknemer de afspraken niet nakomt en de auto toch voor privé-doeleinden gebruikt. Als passende straf heeft Financiën genoemd het betalen van een boete aan de werkgever, of het niet meer ter beschikking stellen van de auto voor het woon-werkverkeer. Hét voordeel van een contractueel verbod van privé-gebruik is dat de werknemer geen kilometeradministratie hoeft bij te houden. Maar Financiën gaat er wél vanuit dat de werkgever controleert of de werknemer de gemaakte afspraken nakomt en hij de auto van de zaak daadwerkelijk niet voor privé-doeleinden gebruikt. Gebeurt dat niet, dan zal de inspecteur nader bewijs kunnen opvragen om de werknemer te laten aantonen dat hij de auto (nagenoeg) niet voor privé gebruikt. Bij die bewijsvoering is met name van belang hoe de werknemer en zijn gezinsleden de objectief gebruikelijke privé-kilometers -volgens het CBS zo n km per jaar- afleggen als dat niet met de auto van de zaak gebeurt. Om dat aan te tonen zal de werknemer of zijn partner veelal een auto in privé moeten hebben, die voor het privé-gebruik -mede gelet op grootte en samenstelling van het gezin- geschikt is. De vereiste controle op naleving van het verbod tot privé-gebruik maakt deze regeling ontoegankelijk voor de DGA van een BV. Consistente en geloofwaardige verklaringen Als tegenbewijs kan tenslotte nog worden genoemd de consistente en geloofwaardige verklaringen van automobilisten, al dan niet ondersteund met getuigenverklaringen. De rechtspraak biedt hiervan in diverse uitspraken een fraai, gevarieerd beeld. Deze uitspraken zijn zonder uitzondering strikt feitelijk en bieden geen algemeen toepasbare regels. Eigen bijdrage Automobilisten kunnen de bijtelling voor privé-gebruik auto beperken door jaarlijks een eigen bijdrage aan de werkgever te betalen voor de kosten van het privé-gebruik van de auto. Deze eigen bijdrage komt in mindering op de forfaitaire bijtelling. Let op: deze aftrek wordt uitsluitend verleend indien en voor zover de eigen bijdrage betrekking heeft op het privé-gebruik; een bij-

8 drage in de kosten van het zakelijk autogebruik, waaronder het woon-werkverkeer, is niet aftrekbaar. Een aftrek voor in privé betaalde autokosten is -na het afschaffen van de aftrek voor beroepskosten per 1 januari niet meer mogelijk. Deze aftrekbeperking kan in goed overleg met de werkgever worden vermeden door de in privé betaalde kosten over de werkgever te leiden en die om te bouwen tot een eigen bijdrage voor het privé-gebruik van de auto van de zaak. Een werkgever kan de door de werknemer in privé betaalde kosten voor het gebruik van de auto van de zaak desgewenst wél onbelast vergoeden, beter gezegd terugbetalen. Denk aan parkeergelden, de kosten van de wasstraat, etcetera. De eigen bijdrage kan niet al te hoog zijn. Indien de eigen bijdrage om en nabij gelijk is aan de forfaitaire bijtelling, kan de inspecteur op grond daarvan (gemotiveerd) het standpunt innemen dat de automobilist kennelijk veel privé-gebruik maakt van de auto van de zaak: de (aftrekbare) eigen bijdrage zit immers uitsluitend op de kosten van het privé-gebruik! Het is verstandig om hier een veilige marge aan te houden en de eigen bijdrage niet hoger te stellen dan circa 60% van de bijtelling. Een auto in privé of van de zaak: herstel? De IB-ondernemer die een auto zowel voor zakelijke als voor privédoeleinden gebruikt, heeft de keuze om die auto binnen de grenzen van de redelijkheid tot zijn bedrijfsvermogen dan wel zijn privévermogen te rekenen. De Hoge Raad heeft begin 1996 beslist dat een ondernemer voor het zakelijk gebruik van zijn privé-personenauto 0,28 -vanaf 2004: 0,18- per zakelijk verreden kilometer bij zijn onderneming kan declareren, ongeacht de werkelijke autokosten en zonder daarbij rekening te moeten houden met het autokostenforfait. Binnen de onderneming kunnen deze autokosten als bedrijfskosten worden opgevoerd. Na deze principiële beslissing kiezen IB-ondernemers er steeds vaker voor om de auto tot hun privé-vermogen te rekenen vanwege het daarmee te behalen fiscale voordeel. In reactie daarop wil de inspecteur de door de ondernemer gebruikte privé-auto steeds vaker tot het verplichte bedrijfsvermogen rekenen. De belastingrechter heeft die ontwikkeling een duidelijke halt toegeroepen en beslist dat de auto slechts tot het verplichte bedrijfsvermogen behoort als die op jaarbasis voor minder dan 500 km voor privé-doeleinden wordt gebruikt.

9 De ondernemer die een auto binnen de grenzen van de redelijkheid tot zijn bedrijfs- of zijn privé-vermogen heeft gerekend, kan die keuze niet zonder meer herzien: dat is slechts mogelijk als er sprake is van een bijzondere omstandigheid. Zo n omstandigheid is bijvoorbeeld een ingrijpende wijziging van het gebruik, of een ingrijpende wijziging in de rechtsverhouding ten opzichte van het object. Een wetswijziging kan onder voorwaarden ook als bijzondere omstandigheid gelden, waarmee een herziening van de keus kan worden gerechtvaardigd. Kostenvergoeding Van 0,28 naar 0,18 De maximale belastingvrije vergoeding voor autokosten wordt per 1 januari 2004 van 0.28 verminderd tot 0,18. De nieuwe vergoeding is afgestemd op de gemiddelde variabele kosten van een middenklasse auto. Net als in voorgaande jaren kan er naast het normbedrag géén aanvullende vergoeding worden verstrekt voor specifieke kosten, zoals parkeer- en tolgelden. Het normbedrag van 0,18 geldt vanaf 2004 ook voor andere vormen van autogebruik, bijvoorbeeld voor de aftrek van buitengewone uitgaven of aftrekbare giften. De werkgever die een vrije autokostenvergoeding verstrekt, zal periodiek moeten verifiëren of de door de werknemer gedeclareerde kilometers ook daadwerkelijk voor zakelijke doeleinden (inclusief woon-werkverkeer) zijn verreden. Een dergelijke check dient eveneens plaats te vinden als een IB-ondernemer een aftrek claimt voor het zakelijk gebruik van zijn privé-auto. Lagere km-vergoeding; meer aansprakelijkheid? Een werkgever kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade die een werknemer lijdt als gevolg van een verkeersongeval tijdens de uitoefening van zijn werk. Ook als de werknemer bij die zakelijke rit gebruik maakt van zijn privé-personenauto! In deze laatste situatie kan de werkgever die aansprakelijkheid slechts vermijden door de werknemer een adequate vergoeding voor dat zakelijk autogebruik te geven. Vereist is dan -zo heeft de Hoge Raad beslist- dat in die autokostenvergoeding een compensatie is begrepen voor (een evenredig deel van) de kosten van een ongevallenverzekering. En dat was in de berechte casus, waarin de werkgever de werknemer de standaardvergoeding van 0,28 per zakelijk verreden kilometer had toegekend, niet het geval. Als de werkgever vanaf 2004 een autokostenvergoeding van 0,18 per km. gaat hanteren, neemt het risico toe dat hij aansprakelijk kan worden gesteld voor de personen- én zaakschade van de werknemer als die met zijn privé-personenauto tijdens een zakelijke rit bij een verkeersongeval is betrokken. De financiële gevolgen van zo n aansprakelijkheidsstelling kunnen zeer omvangrijk zijn. Een verstandige werkgever zat dit risico afdekken door een passende verzekering te sluiten.

10 COLOFON Auteur: Mr. J. Zwagemaker SRA: Telefoon: Website: , SRA Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. De uitgever heeft bij de samenstelling van deze uitgave naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd, maar kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan.

AUTO & FISCUS. Marcel Kiele FB FFP

AUTO & FISCUS. Marcel Kiele FB FFP AUTO & FISCUS Marcel Kiele FB FFP Algemeen (1) De fiscus houdt van uw auto Wat cijfers * 7,3 mln auto s * 1 op 6 = auto van de zaak * Gebruik: 14.000 km per jaar * Auto van de zaak: 26.000 km * Particulier

Nadere informatie

Auto: zakelijk of privé?

Auto: zakelijk of privé? Zeer zuinige auto s zijn nu nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting Auto: zakelijk of privé? "Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé?" Een in de praktijk veel gestelde vraag waar veel

Nadere informatie

Carkits, navigatiesystemen & headsets

Carkits, navigatiesystemen & headsets Carkits, navigatiesystemen & headsets (klik op logo om onze website te bezoeken) Aan de cliënten NEXUS accountants & fiscaal adviseurs BV Breda, 27 februari 2004 1. Inleiding Aan de staatssecretaris zijn

Nadere informatie

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat 1. Eigen auto of auto van de zaak? Een ondernemer die een auto aanschaft en deze zowel privé als zakelijk gaat gebruiken, staat voor de volgende

Nadere informatie

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw

8. De btw. 8.2. Aftrek van voorbelasting. De btw ..1. Inleiding Een ondernemer (ook als u een zelfstandig of een vrij beroep uitoefent ) die een auto gebruikt in het kader van zijn onderneming, rekent de auto veelal tot het ondernemingsvermogen. Daarom

Nadere informatie

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Correctie privégebruik ondernemer Hoofdregel Auto na afloop 4e jr. volgend op jaar ingebruikname Auto gekocht zonder aftrek van btw Regeling voor auto(verhuur)bedrijven

Nadere informatie

auto v/d zaak in 2004 (IB-ondernemers)

auto v/d zaak in 2004 (IB-ondernemers) auto v/d zaak in 2004 (IB-ondernemers) (klik op logo om onze website te bezoeken) Aan cliënten en relaties van Breda, 19 januari 2003 Inleiding Geachte mevrouw, mijnheer, Met ingang van 1 januari 2004

Nadere informatie

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag

Soort auto MIA % Maximaal in aanmerking te nemen investeringsbedrag Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel

Nadere informatie

1.1. Inleiding...1. 1.2. DGA: ondernemer?...1. 2.1. Inleiding...3. 2.2. Hoeveel bijtelling?... 3. 2.3. De hybrideauto van de zaak...

1.1. Inleiding...1. 1.2. DGA: ondernemer?...1. 2.1. Inleiding...3. 2.2. Hoeveel bijtelling?... 3. 2.3. De hybrideauto van de zaak... 1. Goed om vooraf te weten 1.1. Inleiding...1 1.2. DGA: ondernemer?...1 2. Bijtelling wegens privégebruik 2.1. Inleiding...3 2.2. Hoeveel bijtelling?... 3 2.3. De hybrideauto van de zaak...4 2.4. Bijtellingspercentage

Nadere informatie

Auto: zakelijk of privé

Auto: zakelijk of privé Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Auto: zakelijk of privé Zeer zuinige auto s zijn nu nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting Huizen, november 2013 1 Introductie "Zet

Nadere informatie

Omzetbelasting. Aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto s e.d.

Omzetbelasting. Aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto s e.d. Omzetbelasting. Aftrek omzetbelasting met betrekking tot auto s e.d. Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling. Sector brieven & beleidsbesluiten. Besluit van 9 februari 2009, nr. CPP2009/109M,

Nadere informatie

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto

Btw-nieuwsbrief 20 december 2012. Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief 20 december 2012 Btw-correctie Privégebruik auto Inhoudsopgave Introductie 3 Privégebruik auto 4 1. Woon-werkverkeer 4 2. Werkelijk gebruik 5 3. Alleen zakelijk gebruik en woon-werkverkeer

Nadere informatie

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling

Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling Autokosten en uw onderneming Spelregels kostenaftrek, BTW verrekening, privé bijtelling (bron: belastingdienst.nl augustus 2012) Als ondernemer hebt u misschien een personenauto of een bestelauto nodig

Nadere informatie

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek.

Soms moeten opties worden meegenomen in de cataloguswaarde. Vanaf medio 2006 geldt dat echter uitsluitend nog voor opties af-fabriek. Informatiebrief auto van de zaak en loonadministratie De belastingdienst zal bij controles over het jaar 2010 speciale aandacht besteden aan de belastingheffing over de auto van de zaak. Mede door het

Nadere informatie

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper 05.03.2018 Auto: Zakelijk of privé Whitepaper In dit whitepaper: Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Het is een vraag waarmee veel ondernemers worstelen. In dit whitepaper zetten we

Nadere informatie

1 De auto van de zaak in de bijtelling

1 De auto van de zaak in de bijtelling 1 De auto van de zaak in de bijtelling Een werknemer die door zijn werkgever een auto van de zaak ter beschikking gesteld krijgt, geniet daarmee loon in natura. Specifiek voor de auto is in de loonbelasting

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 3

Inhoudsopgave. Voorwoord... 1. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 3 Inhoudsopgave Voorwoord............................................................... 1 1. Wegwijs met enkele begrippen........................................ 3 1.1. Welke waarde heeft uw auto?........................................

Nadere informatie

Notitie: privégebruik auto van de zaak

Notitie: privégebruik auto van de zaak Notitie: privégebruik auto van de zaak Hebt u een personenauto of een bestelauto tot uw bedrijfsvermogen gerekend? En wordt deze auto door u of uw personeel ook privé gebruikt? U kunt dan de btw op de

Nadere informatie

Kluwer Online Research. Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting

Kluwer Online Research. Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting Belastingadvies Actualiteiten auto in de omzetbelasting Nieuwe regels privégebruik ondernemingsauto in de omzetbelasting Per 1 juli 2011 geldt een nieuwe regeling voor het in de heffing betrekken van privégebruik

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... VII. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 1

Inhoudsopgave. Voorwoord... VII. 1. Wegwijs met enkele begrippen... 1 Inhoudsopgave Voorwoord... VII 1. Wegwijs met enkele begrippen... 1 1.1. Welke waarde heeft uw auto?... 1 1.1.1. De cataloguswaarde... 1 1.1.2. De waarde in het economische verkeer (taxatiewaarde of dagwaarde?)...

Nadere informatie

Inkomstenbelasting. Auto van de zaak; 500 km-grens. Aanvaardbaar bewijs.

Inkomstenbelasting. Auto van de zaak; 500 km-grens. Aanvaardbaar bewijs. Inkomstenbelasting. Auto van de zaak; 500 km-grens. Aanvaardbaar bewijs. Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, domein belastingen op arbeid en vermogen Besluit van 9 april 2004,

Nadere informatie

2014 -- Loonheffing -- deel 2

2014 -- Loonheffing -- deel 2 Loonheffing les 2 programma Reiskosten Vergoeding van reiskosten Vaste kostenvergoeding Vergoeding intermediaire kosten Vervoer door de werkgever 1 Reiskosten Hierbij zijn verschillende situaties denkbaar.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Wegwijs met enkele begrippen... 3

Inhoudsopgave. Voorwoord Wegwijs met enkele begrippen... 3 Inhoudsopgave Voorwoord 1 1 Wegwijs met enkele begrippen 3 11 Welke waarde heeft uw auto? 3 111 De cataloguswaarde 3 112 De waarde in het economisch verkeer (taxatiewaarde of dagwaarde?) 6 113 Verkoopprijs

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2014:2198

ECLI:NL:RBGEL:2014:2198 ECLI:NL:RBGEL:2014:2198 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 03-04-2014 Datum publicatie 03-04-2014 Zaaknummer AWB-13_2856 Formele relaties Hoger beroep: ECLI:NL:GHARL:2015:2589, Bekrachtiging/bevestiging

Nadere informatie

10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017.

10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017. 10 vragen en antwoorden over de bestelauto en de fiscus in 2017. 1. Welke bijtelling geldt er in 2017 voor een bestelauto? 2. Geldt de afkoopregeling van 300 euro nog in 2017? 3. Welke bestelauto s zijn

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw

klaar voor de start? eindejaarscorrecties btw In de laatste aangifte omzetbelasting over het jaar 2018 dienen zoals ieder jaar verschillende correcties te worden verwerkt. In deze leaflet wordt aandacht besteed aan de belangrijkste correcties die

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d. 01-06-2010. Geen aansprakelijkheid van ene echtgenoot voor belastingschulden van andere echtgenoot

Nieuwsbrief van d.d. 01-06-2010. Geen aansprakelijkheid van ene echtgenoot voor belastingschulden van andere echtgenoot Nieuwsbrief van d.d. 01-06-2010 Nummer: 10 2010 Geen aansprakelijkheid van ene echtgenoot voor belastingschulden van andere echtgenoot Volgens het Burgerlijk Wetboek is de ene echtgenoot naast de andere

Nadere informatie

Volkswagen Bedrijfswagensplan

Volkswagen Bedrijfswagensplan Fiscaal vriendelijk investeren Bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen kunnen interessante fiscale voordelen van toepassing zijn. Zo geldt naast de investeringsaftrek (KIA) de mogelijkheid om versneld

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Grote kans dat u als ondernemer veel op pad bent. Een auto om u van a naar b te brengen kan dan een comfortabele en logische keuze zijn. Welke afwegingen moet u

Nadere informatie

Regeling vergoeding dienstautogebruik politie. informatie. artikel 17, eerste lid, van het Besluit vergoeding dienstreizen politie

Regeling vergoeding dienstautogebruik politie. informatie. artikel 17, eerste lid, van het Besluit vergoeding dienstreizen politie 25 November 2002 Kenmerk EA2002/97736 Onderdeel directie Politie Inlichtingen M. Scholtz T (070) 426 7524 F (070) 426 7440 1 van 2 Aan de korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen de korpsbeheerder

Nadere informatie

Een auto aanschaffen zakelijk of privé?

Een auto aanschaffen zakelijk of privé? Een auto aanschaffen zakelijk of privé? De informatie in deze folder is uiterst zorgvuldig samengesteld. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat de inhoud onjuist, onvolledig of verouderd is. Bovendien is

Nadere informatie

themadossier Auto werknemer/dga en de btw

themadossier Auto werknemer/dga en de btw themadossier Auto werknemer/dga en de btw Inhoudsopgave 1. Werknemer/DGA rijdt met auto van de zaak... 1 1.1 Werknemer/DGA rijdt ook privé met auto van de zaak... 1 1.1.1. Correctie op basis van fictieve

Nadere informatie

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen

Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen `` Auto van de zaak als zelfstandig ondernemer Regels, uitzonderingen en fiscale voordelen Wanneer je als zelfstandig ondernemer een auto van de zaak hebt dan krijg je te maken met zaken als bijtelling,

Nadere informatie

Winst uit onderneming

Winst uit onderneming 12 IB 170-1T21FD Was u in 2012 ondernemer of medegerechtigde in een onderneming? Dan had u winst uit onderneming. In deze aanvullende toelichting vindt u meer informatie over het privégebruik van een woning

Nadere informatie

BEHANDELING AUTO VAN DE ZAAK IN DE LOONSFEER Informatie voor werkgevers

BEHANDELING AUTO VAN DE ZAAK IN DE LOONSFEER Informatie voor werkgevers kantooradres : Sportlaan 56 postadres : Postbus 3 1870 AA Schoorl telefoon : (072) 509 15 42 telefax : (072) 509 40 04 e-mail : info@schokkeraccountants.nl website : www.schokkeraccountants.nl BEHANDELING

Nadere informatie

Bijtelling auto van de zaak 2016...11 Uitstootgrenzen bijtelling auto van de zaak 2016...11

Bijtelling auto van de zaak 2016...11 Uitstootgrenzen bijtelling auto van de zaak 2016...11 (Bestel)Auto van de zaak Inhoud In het kort... 1 Auto van de zaak vastleggen... 1 Volgorde van werken... 2 'Koppelen' van een auto van de zaak aan de werknemer(s)... 3 Percentage 100%... 4 Percentage

Nadere informatie

Werkkostenregeling en vaste kostenvergoedingen

Werkkostenregeling en vaste kostenvergoedingen Werkkostenregeling en vaste kostenvergoedingen 31 oktober 2010 Veel werkgevers geven hun medewerkers een vaste kostenvergoeding. Zo n vaste vergoeding per maand scoort veel beter dan een kostenvergoeding

Nadere informatie

Artikel 13bis Wet LB (het autokostenforfait)

Artikel 13bis Wet LB (het autokostenforfait) Naar aanleiding van vragen door de BOVAG over de administratieve lasten voor de werkgever in relatie tot de verklaring geen privégebruik wordt in deze notitie kort ingegaan op deze problematiek. De volgende

Nadere informatie

Kluwer Online Research Belastingadvies Actualiteiten auto in de inkomsten- en loonbelasting

Kluwer Online Research Belastingadvies Actualiteiten auto in de inkomsten- en loonbelasting Belastingadvies Actualiteiten auto in de inkomsten- en loonbelasting CO 2 -differentiatie: de regels met ingang van 1 januari 2012 Het kabinet stimuleert het rijden van een schonere auto van de zaak via

Nadere informatie

Advieswijzer. Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto 21-01-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Reed u de afgelopen jaren in een milieuvriendelijke auto dan heeft u kunnen genieten van een groot

Nadere informatie

BTW-heffing over personeelsvoorzieningen en privé-gebruik van goederen en diensten: de actuele stand van zaken

BTW-heffing over personeelsvoorzieningen en privé-gebruik van goederen en diensten: de actuele stand van zaken BTW-heffing over personeelsvoorzieningen en privé-gebruik van goederen en diensten: de actuele stand van zaken Paul Hulshof paul.hulshof@cms-dsb.com 08 February 2011 Overzicht break-out sessie 1. Vermogensetikettering

Nadere informatie

INHOUD. Toyota zakelijk. De 30 meest gestelde vragen

INHOUD. Toyota zakelijk. De 30 meest gestelde vragen INHOUD Inleiding Bijtelling in 2012 Toyota zakelijk? De 30 meest gestelde vragen Vraag & Antwoord Aan deze uitgave is de grootst mogelijke zorg besteed, maar gegeven de beknoptheid ervan kan Toyota geen

Nadere informatie

Auto en fiscus De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper

Auto en fiscus De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper 21.01.16 Auto en fiscus 2016 De fiscale toekomst van uw auto! whitepaper In dit whitepaper: Reed u de afgelopen jaren in een milieuvriendelijke auto, dan heeft u kunnen genieten van een groot aantal fiscale

Nadere informatie

Auto van de zaak. Hulp bij het nemen van de juiste beslissingen over deze belangrijke arbeidsvoorwaarde.

Auto van de zaak. Hulp bij het nemen van de juiste beslissingen over deze belangrijke arbeidsvoorwaarde. Auto van de zaak Hulp bij het nemen van de juiste beslissingen over deze belangrijke arbeidsvoorwaarde. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Ter beschikking stellen auto van de zaak 5 1.1 Ter beschikking gestelde

Nadere informatie

Actuele aanpassingen in de autobelastingen

Actuele aanpassingen in de autobelastingen Actuele aanpassingen in de autobelastingen Inhoudsopgave: 1. Wijzigingen fiscale bijtelling auto van de zaak 2. Extra aanscherping d.m.v. invoering 60-maanden termijn 3. Overgangsregeling voor huidige

Nadere informatie

Btw-tips vierde kwartaal 2017

Btw-tips vierde kwartaal 2017 BOEKHOUDINGEN JAARREKENINGEN LOONADMINISTRATIES BELASTINGAANGIFTEN ADVIESWERK BEGELEIDEN & ONDERSTEUNEN Btw-tips vierde kwartaal 2017 1. Laatste jaar voor de KOR? Pas deze in 2017 nog toe! Pas in uw laatste

Nadere informatie

BTW i.v.m. auto (van de zaak)

BTW i.v.m. auto (van de zaak) BTW i.v.m. auto (van de zaak) (bron: belastingdienst.nl - februari 2012) (R&D: een aantal regelingen binnen de omzetbelasting/btw wijken af van regelingen binnen de Inkomstenbelasting/IB. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. Bijtelling, investeringsaftrek, bpm, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alle vergoedingen tot het belaste loon horen.

De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alle vergoedingen tot het belaste loon horen. Toelichting werkkostenregeling 1. Nieuw loonbegrip; vergoedingen belast loon De werkkostenregeling heeft als uitgangspunt dat alle vergoedingen tot het belaste loon horen. Schema werkkostenregeling: -

Nadere informatie

Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief

Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief Btw-correctie Privégebruik auto Btw-nieuwsbrief 14 januari 2014 www.bakertillyberk.nl Inhoudsopgave Introductie... 3 Privégebruik auto... 4 1. Woon-werkverkeer...4 2. Werkelijk gebruik...5 3. Alleen zakelijk

Nadere informatie

Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s, Brieven en beleidsbesluiten

Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s, Brieven en beleidsbesluiten Omzetbelasting. Heffing privégebruik auto en toepassing BUA Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s, Brieven en beleidsbesluiten Besluit van 20-12-2011, nr. BLKB 2011/2560M Staatscourant 2011,

Nadere informatie

Voorbeeldafspraak Aanvulling op de arbeids overeenkomst

Voorbeeldafspraak Aanvulling op de arbeids overeenkomst Belastingdienst Voorbeeldafspraak Aanvulling op de arbeids overeenkomst Inzake verbod op privégebruik van de ter beschikking gestelde bestelauto De ondergetekenden: A [NAW-gegevens + loonheffingennummer],

Nadere informatie

FLEET131 Zakelijk rijden VW 297x210 v6.indd 1 20-01-15 12:01

FLEET131 Zakelijk rijden VW 297x210 v6.indd 1 20-01-15 12:01 FLEET131 Zakelijk rijden VW 297x210 v6.indd 1 20-01-15 12:01 De 15 meestgestelde vragen over zakelijk rijden in 2015. Bijtelling, investeringsaftrek, bpm, motorrijtuigenbelasting en brandstofaccijns. Wie

Nadere informatie

Aanpassingen bij de vierde druk boekhouden voor fiscaal juristen

Aanpassingen bij de vierde druk boekhouden voor fiscaal juristen Aanpassingen bij de vierde druk boekhouden voor fiscaal juristen Artikel 3.15 lid 5 Wet IB 2001 is als volgt gewijzigd. Indien de belastingplichtige daarvoor bij de aangifte kiest, komen, in afwijking

Nadere informatie

Fiscale aspecten auto van de zaak

Fiscale aspecten auto van de zaak Fiscale aspecten auto van de zaak De regels van de Belastingdienst overzichtelijk gebundeld De registratie van Decos Cartracker is goedgekeurd door Ernst & Young en is goedgekeurd als kilometeradministratie

Nadere informatie

Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s, Brieven en beleidsbesluiten

Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s, Brieven en beleidsbesluiten Omzetbelasting. Heffing privégebruik auto en toepassing BUA Besluit van 11 juli 2012, Nr. BLKB 2012/639M Belastingdienst/Landelijk Kantoor Belastingregio s, Brieven en beleidsbesluiten De staatssecretaris

Nadere informatie

Deurne, 2 januari 2012

Deurne, 2 januari 2012 Molenstraat 25 5751 LA DEURNE Postbus 274 5750 AG DEURNE Telefoon 0493-326000 Telefax 0493-326001 Internetadres www.welten.nl e-mail info@welten.nl Deurne, 2 januari 2012 Geachte relatie, Met ingang van

Nadere informatie

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB

Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Ik Start! En nu? Tom Jacobs AA mr. Michiel Gijsbers RB Onderwerpen Fiscale voordelen inkomstenbelasting en omzetbelasting Sociale zekerheid BTW-aangifte en Kleine ondernemersregeling (KOR) Gebruik van

Nadere informatie

Algemeen Met ingang van 1 juli 2011 is de regelgeving met betrekking tot de bepaling van de verschuldigde BTW voor privé gebruik van een auto ingrijpe

Algemeen Met ingang van 1 juli 2011 is de regelgeving met betrekking tot de bepaling van de verschuldigde BTW voor privé gebruik van een auto ingrijpe 2 mei 2017 BTW-nieuwtje 3: Hoge Raad geeft duidelijkheid over BTW privé gebruik auto Hoge Raad geeft duidelijkheid over BTW privé gebruik auto Na lang wachten heeft de Hoge Raad op 21 april 2017 uitspraak

Nadere informatie

In het kort Verklaring geen privé-gebruik auto... 8

In het kort Verklaring geen privé-gebruik auto... 8 (Bestel)Auto van de zaak Inhoud In het kort... 1 Auto van de zaak vastleggen... 1 Volgorde van werken... 2 'Koppelen' van een auto van de zaak aan de werknemer(s)... 3 Percentage 100%... 4 Percentage

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

LeaseConsult Vught november 2014 1

LeaseConsult Vught november 2014 1 Een andere kijk op fiscale bijtelling Inleiding Het gegeven dat de fiscale bijtelling ruim 1,2 miljoen belastingbetalers aangaat en dat de fiscus al enkele keren het uitbrengen van de 2 e Autobrief heeft

Nadere informatie

... ... ..., hierna te noemen werkgever ... ... ..., hierna te noemen werknemer

... ... ..., hierna te noemen werkgever ... ... ..., hierna te noemen werknemer Voorbeeldafspraak Aanvulling op de arbeidsovereenkomst Inzake verbod op privégebruik van de ter beschikking gestelde bestelauto Voorbeeldafspraak De ondergetekenden: A. [NAW-gegevens + loonheffingennummer],

Nadere informatie

themadossier Directeur-grootaandeelhouder en auto

themadossier Directeur-grootaandeelhouder en auto themadossier Directeur-grootaandeelhouder en auto Inhoudsopgave 1. Algemeen... 1 2. Privéauto... 1 2.1. U rijdt met een privéauto zakelijke kilometers voor de BV... 1 2.2. Wat als uw BV meer dan 0,19 per

Nadere informatie

Winst uit onderneming

Winst uit onderneming bij aangifte inkomstenbelasting 20 Was u in 20 ondernemer of medegerechtigde in een onderneming? Dan had u winst uit onderneming. In de toelichting bij uw aangifte inkomstenbelasting staat hierover algemene

Nadere informatie

Duurzame voordelen van Volkswagen

Duurzame voordelen van Volkswagen Duurzame voordelen van Volkswagen Wat betekenen de fiscale regelingen voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid omtrent autogebruik en -bezit nogal aan veranderingen onderhevig.

Nadere informatie

JJJ. de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Commentaar op concept besluit 'Autokostenfictie. Bewijs 2,5%-bestelauto.', nr.

JJJ. de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Commentaar op concept besluit 'Autokostenfictie. Bewijs 2,5%-bestelauto.', nr. JJJ JJJ de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs Ministerie van Financiën mevrouw B.M. van Bronckhorst-David Richard Postbus 20201 2500 EE DEN HAAG Amsterdam, 5 september 2002 Betreft: Commentaar op

Nadere informatie

Bijtelling Whitepaper. Bijtelling Whitepaper. www.trackjack.nl

Bijtelling Whitepaper. Bijtelling Whitepaper. www.trackjack.nl Bijtelling Whitepaper www.trackjack.nl 1 Wat is bijtelling en hoe betaal je zo min mogelijk? Toch rittenadministratie bijhouden bij 0%-bijtelling. Hoe reken je bijtelling nou precies uit? 2 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Handreiking privégebruik auto

Handreiking privégebruik auto Handreiking privégebruik auto 1. Inleiding Als een werkgever aan zijn werknemer een auto ter beschikking stelt, geldt een bijzondere regeling: de regeling voor privégebruik auto (ook wel: de forfaitaire

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 404 Wijziging van enkele belastingwetten (Wet herziening fiscale behandeling woon-werkverkeer) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen

Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen Autobelastingen vanaf 2012 De meest gestelde vragen Wat betekent bijtelling voor u? Vanwege uiteenlopende factoren is de regelgeving vanuit de overheid omtrent autogebruik en -bezit nogal aan veranderingen

Nadere informatie

Editie mei Snel en makkelijk uw loonstrook bekijken? Installeer de app Nmbrs - ESS en neem contact met ons op.

Editie mei Snel en makkelijk uw loonstrook bekijken? Installeer de app Nmbrs - ESS en neem contact met ons op. Nieuwsbrief loonadministratie Voor deze maand hebben wij diverse onderwerpen voor u uitgezocht welke betrekking hebben op uw loonadministratie. Mocht u aan de hand hiervan vragen hebben of ondersteuning

Nadere informatie

Kluwer Online Research Vakblad Financiële Planning Auto van de zaak: afspraken uit verleden geen garantie voor toekomst. Drs. J.A.

Kluwer Online Research Vakblad Financiële Planning Auto van de zaak: afspraken uit verleden geen garantie voor toekomst. Drs. J.A. Vakblad Financiële Planning Auto van de zaak: afspraken uit verleden geen garantie voor toekomst Auteur: Drs. J.A. Bult FB MFP[1] Al jarenlang is de belastingheffing op de auto van de zaak onderwerp van

Nadere informatie

Aanwijzing bezwaarschriften omzetbelasting bij privégebruik auto als massaal bezwaar

Aanwijzing bezwaarschriften omzetbelasting bij privégebruik auto als massaal bezwaar Aanwijzing bezwaarschriften omzetbelasting bij privégebruik auto als massaal bezwaar Besluit van 29 maart 2017, nr. 2017/36822. De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten. In dit besluit

Nadere informatie

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013

BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 BTW aftrek voor bedrijfswagens 2013 De Federale Overheidsdienst Financiën heeft in haar Addendum dd 11 december 2012 (BTW-beslissing E.T. 119.650/3) de nieuwe regelgeving vrijgegeven rond de BTW-aftrek

Nadere informatie

Winst uit onderneming

Winst uit onderneming Was u in 2011 ondernemer of medegerechtigde in een onderneming? Dan had u winst uit onderneming. In de toelichting bij uw aangifte inkomstenbelasting staat hierover algemene informatie. In deze aanvullende

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2011

Nieuwsbrief juli 2011 Nieuwsbrief juli 2011 In dit nummer: Overgangsmaatregel verlaagd btw-tarief op verbouwingen Zelfstandigenaftrek wordt vervangen door 1 vaste aftrek Nieuwe btw-regels privégebruik zakelijke auto per juli

Nadere informatie

Loon- en inkomstenbelasting

Loon- en inkomstenbelasting HOOFDSTUK 1 Loon- en inkomstenbelasting 1.1 Inleiding De auto blijft de gemoederen bezighouden. Nog niet zo lang geleden probeerde de belastingwetgever steeds weer de belastingbetaler te bewegen minder

Nadere informatie

Wonen in Nederland en werken in Duitsland

Wonen in Nederland en werken in Duitsland 12345 20 Aanvullende toelichting Bij aangifte inkomstenbelasting 20 Wordt deze aanvullende toelichting gebruikt voor het invullen van een F-biljet? Dan wordt met u, uw of uzelf de overleden belastingplichtige

Nadere informatie

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011 Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2011 Ondanks alle aan de samenstelling van de template bestede zorg kunnen noch de redactie, noch de auteurs, noch de uitgever aansprakelijkheid

Nadere informatie

Taxi regelgeving. BPM en kilometeradministratie. Handreiking fiscale verplichtingen taxiondernemingen, juni 2010

Taxi regelgeving. BPM en kilometeradministratie. Handreiking fiscale verplichtingen taxiondernemingen, juni 2010 1 Taxi regelgeving Hieronder vindt u de meest relevante onderdelen van de regelgeving die nader zijn toegelicht. Het betreft hier geen limitatieve opsomming. Voor een exacte weergave van de wettelijke

Nadere informatie

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2012

Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2012 Handleiding template correctie privégebruik auto van de zaak 2012 Ondanks alle aan de samenstelling van de template bestede zorg kunnen noch de redactie, noch de auteurs, noch de uitgever aansprakelijkheid

Nadere informatie

Inkomstenbelasting/loonbelasting. Privé-gebruik auto en toepassing autokostenforfait

Inkomstenbelasting/loonbelasting. Privé-gebruik auto en toepassing autokostenforfait Inkomstenbelasting/loonbelasting. Privé-gebruik auto en toepassing autokostenforfait 1 Inkomstenbelasting/loonbelasting. Privé-gebruik auto en toepassing autokostenforfait Belastingdienst/Centrum voor

Nadere informatie

Special: Werkkostenregeling 2011

Special: Werkkostenregeling 2011 Special: Werkkostenregeling 2011 De werkkostenregeling Op dit moment zijn er allerlei regelingen voor belastingvrije vergoedingen en verstrekkingen. Uitgangspunt hierbij is dat zakelijke kosten belastingvrij

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2012. Presentatie Auto van de zaak

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2012. Presentatie Auto van de zaak Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2012 Presentatie Auto van de zaak Auto in de loonbelasting (vanaf 2006) Bijtelling voor ter beschikking gestelde personenauto s en bestelauto s Waarover

Nadere informatie

Module 2 Administratie op orde

Module 2 Administratie op orde Geleerd in vorige presentaties Module 2 Administratie op orde Les 2. Btw-administratie en urenen kilometerregistratie Business Plan op 1 A4 Budget in 5 stappen Uurtarief Optimale DGA-salaris Papieren en

Nadere informatie

Lees in onderstaande uitleg voor het jaar 2008 dan ook '25%' i.p.v '22%'.

Lees in onderstaande uitleg voor het jaar 2008 dan ook '25%' i.p.v '22%'. Update per 2008 De bijtelling voor een auto van de zaak is per 2008 gestegen tot 25%. Alleen enkele zeer zuinige auto's kennen per 2008 een verlaging van de bijtelling, naar 14%. Lees in onderstaande uitleg

Nadere informatie

De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld:

De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld: A. INKOMSTEN/VENNOOTSCHAPSBELASTING De voornoemde kosten zijn voor 75% aftrekbaar van de winst van de onderneming. Een cijfervoorbeeld: U betaalt als werkgever 1.904 inclusief BTW voor een personeelsdag

Nadere informatie

KENNISDOCUMENT. Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen

KENNISDOCUMENT. Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen KENNISDOCUMENT Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen KENNISDOCUMENT Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen Samengesteld door RAM Mobile Data.

Nadere informatie

HRo - Loonbelasting -- Deel 2

HRo - Loonbelasting -- Deel 2 Loonheffing les 2 programma Vrije vergoedingen en vrije verstrekkingen algemeen vergoedingen en verstrekkingen waarvoor in de uitvoeringsregeling nadere regels zijn gegeven reiskosten openbaar vervoer

Nadere informatie

Overige actualiteiten

Overige actualiteiten Overige actualiteiten Gedeeltelijke teruggave basispremie Aof Aan werkgevers wordt een gedeeltelijke teruggave verstrekt van de basispremie WAO/WIA die is bestemd voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds.

Nadere informatie

Btw-correctie Privégebruik auto / BUA

Btw-correctie Privégebruik auto / BUA Btw-nieuwsbrief 29 december 2011 Btw-correctie Privégebruik auto / BUA Inhoudsopgave Introductie 3 1. Privégebruik auto 3 2. BUA 3 Privégebruik auto 4 1. Woon-werkverkeer 4 2. Werkelijk gebruik 5 3. Alleen

Nadere informatie

mobile data KENNISDOCUMENT Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen

mobile data KENNISDOCUMENT Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen mobile data KENNISDOCUMENT Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen KENNISDOCUMENT Samenvatting regeling bijtelling voor privégebruik bedrijfsvoertuigen Samengesteld door RAM

Nadere informatie

Gebruiksovereenkomst bedrijfsauto [naam werkgever]

Gebruiksovereenkomst bedrijfsauto [naam werkgever] Gebruiksovereenkomst bedrijfsauto [naam werkgever] Dit Autoreglement is integraal onderdeel van de arbeidsovereenkomst tussen [naam werkgever] en [naam werknemer] Partijen, [naam werkgever], hierna te

Nadere informatie

Goed om te weten voor uw personeelsadministratie 2014

Goed om te weten voor uw personeelsadministratie 2014 Goed om te weten voor uw personeelsadministratie 2014 DRV Accountants & Adviseurs 15-01-2014 Gedeeltelijke teruggave basispremie Aof Aan werkgevers wordt een gedeeltelijke teruggave verstrekt van de basispremie

Nadere informatie

Nul-emissie voertuigen Horst, 17 mei 2018

Nul-emissie voertuigen Horst, 17 mei 2018 Nul-emissie voertuigen Horst, 17 mei 2018 Onderwerpen Welke belastingen zijn van invloed Privégebruik auto inkomstenbelasting en loonheffing Verschil tussen DGA/Werknemer en ondernemer Milieu investeringsaftrek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF : OKTOBER 2013 - BTW

NIEUWSBRIEF : OKTOBER 2013 - BTW NIEUWSBRIEF : OKTOBER 2013 - BTW Sedert geruime tijd worden we overspoeld met informatie over de al dan niet aftrekbaarheid van de btw op wagens en andere bedrijfsmiddelen die we ook voor privé-doeleinden

Nadere informatie

Behandeling auto van de zaak in de loonsfeer

Behandeling auto van de zaak in de loonsfeer Behandeling auto van de zaak in de loonsfeer (klik op logo om onze website te bezoeken) Aan de cliënten van NEXUS accountants & fiscaal adviseurs BV Breda, 3 oktober 2005 Inleiding Vanaf 1 januari 2006

Nadere informatie