Voorstel De Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2007 als volgt vast te stellen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel De Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2007 als volgt vast te stellen:"

Transcriptie

1 Raadsvergadering: 28 november 2006 Agendapunt: 8 Kenmerk: R RGJ-1615 Datum voorstel: 15 november 2006 Wethouder H. Hutten Informant: Mevrouw R. Lefferts-Gjaltema Portefeuillehouder: Onderwerp: Vaststellen eerste wijziging Legesverordening 2007 Voorstel De Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2007 als volgt vast te stellen: 1. Artikel 4.1 van de Legesverordening 2007 wordt als volgt gewijzigd: Onder bouwkosten wordt in dit hoofdstuk verstaan de prijs per eenheid van het soort bouwwerk, welke is opgenomen in de bij de Legesverordening 2007 behorende Tarieventabel berekening bouwkosten, vermenigvuldigt met het aantal eenheden. 2. Artikel f wordt als volgt aan de Legesverordening 2007 toegevoegd: Terzake van het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een vrijstelling van het geldende bestemmingsplan als bedoeld in artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (Stb 1962,286), waarbij geen sprake is van een bouwplan waarvoor bouwvergunning is vereist als bedoeld in paragraaf 4 van deze verordening en geen sprake is van werken of werkzaamheden waarvoor een aanlegvergunning is vereist als bedoeld in artikel , Artikel wordt als volgt aan de Legesverordening 2007 toegevoegd: Indien binnen 1 week voor aanvang respectievelijk 2 weken na voltooiing van de bouwwerkzaamheden schriftelijk melding is gedaan door middel van meldingskaartjes van zowel de aanvang als het gereed zijn van de bouw, wordt een teruggaaf van 50,00 van de geheven leges verleend. 4. Artikel wordt als volgt aan de Legesverordening 2007 toegevoegd: Verhoging i.v.m. Statiegeldsysteem Het overeenkomstig 4.2a, 4.2b of 4.2e berekende bedrag wordt verhoogd met 50, Artikel van de Legesverordening 2007 wordt als volgt gewijzigd: Indien de aanvraag betrekking heeft op een bouwplan of bouwwerk waarvan de bouw zonder de vereiste bouwvergunning is begonnen of voltooid of een bouwwerk welke in afwijking van een verleende bouwvergunning is gebouwd, wordt het overeenkomstig artikelen 4.2a, 4.2b, 4.2e berekende bedrag verhoogd met 30 %.

2 6. Artikelen , en van de Legesverordening 2007 worden als volgt gewijzigd: Indien van een verleende vergunning geen gebruik wordt gemaakt binnen 6 maanden na verlening van de vergunning en deze vergunning wordt ingetrokken, wordt 50% teruggaaf van de geheven bouwleges verleend Indien na het in behandeling nemen van een aanvraag tot het verkrijgen van een bouwvergunning doch voor het verlenen van de vergunning, deze aanvraag wordt ingetrokken, wordt 50% teruggaaf van de geheven bouwleges verleend Indien de gevraagde vergunning niet wordt verleend, wordt 50% teruggaaf van de geheven bouwleges verleend. Inleiding 1. Bij het bepalen van de bouwleges baseren wij ons op de bouwkosten zoals die zijn bepaald door het CBS. In een geschil tussen de gemeente en een bouwbedrijf heeft de Rechtbank in Zwolle bepaald, dat de bouwkosten door ons op een onvoldoende zorgvuldige wijze worden berekend. Dit is voor ons een aanleiding geweest om de hele systematiek onder de loep te nemen. 2. In de Legesverordening is per abuis de vrijstelling artikel 19, lid 3, WRO zonder bouwaanvraag niet opgenomen. 3. De groen/gele briefkaarten voor respectievelijk de aanvang en de voltooiing van de bouwwerkzaamheden worden nu nauwelijks teruggestuurd. Bouw- en Woningtoezicht weet nu vaak niet of al begonnen is met de bouw. Bouw- en Woningtoezicht wil dit graag weten in verband met de controle van de verschillende onderdelen van het bouwwerk. Belastingen wil graag weten wanneer een bouwwerk gereed is, zodat er een taxateur langs kan om het te taxeren. 4. Om het onder punt 3 van het voorstel genoemde bedrag niet uit de normale bouwleges te hoeven betalen, zijn er 2 mogelijkheden zijn om dit statiegeld op een andere manier in rekening te brengen: a. Het basisbedrag en het percentage verhogen van de te heffen bouwvergunningleges. b. Het statiegeld vermelden in de legesverordening als statiegeldsysteem antwoordkaartjes en deze dan ook apart vermelden op de nota. 5. Het huidige artikel in de Legesverordening 2007 geeft aan dat bij illegale bouw de leges worden verhoogd bij de aanvraag om bouwvergunning voor het legaliseren van de illegale bouw. Deze verhoging bestaat uit een tarief per uur. Uit de praktijk blijkt dat er vaak een schatting van de benodigde uren wordt gemaakt, omdat deze uren niet afzonderlijk in het tijdsregistratiesysteem zijn opgenomen.

3 6. In de Legesverordening 2007 staat bij deze artikelen over de teruggaaf van de bouwleges vermeld dat dit alleen kan op verzoek. In de huidige situatie, waar we klantvriendelijker om willen gaan met de mensen, is dit niet meer van deze tijd. Door de zinsnede op verzoek eruit te halen, hoeven de mensen geen briefje meer te schrijven om teruggaaf van de bouwleges te krijgen. Argumenten 1.1 Door de rechtbank is aangegeven dat de te heffen leges op een onzorgvuldige wijze wordt berekend. Artikel 4.1 van de Legesverordening geeft aan: Onder bouwkosten wordt in dit hoofdstuk verstaan de aannemingssom (excl. B.T.W.) als bedoeld in paragraaf 1, eerste lid, van de Uniforme administratieve voorwaarden voor uitvoering van werken 1989 (UAV 1989), voor het uit te voeren werk, of voor zover deze ontbreekt een raming van de bouwkosten (excl. B.T.W.) als bedoeld in het normblad NEN 2631, uitgaven 1979, of zoals dit normblad laatstelijk is vervangen of gewijzigd. De opgegeven bouwkosten, al dan niet voorzien van een aannemingsovereenkomst, worden getoetst aan de bouwkosten van het CBS van het 1 e kwartaal Indien nodig worden de bouwkosten van gemeentewege opgehoogd. In een onlangs gedane uitspraak van de rechtbank Zwolle op het beroep tegen een uitspraak van de gemeente op een bezwaar tegen de hoogte van de bouwleges heeft de rechtbank bepaald dat de door de gemeente gehanteerde m³-prijs van 230,00 (bouwkosten CBS 1 e kwartaal 2004) te hoog is en dat de gemeente dit bedrag onvoldoende heeft onderbouwd. Door de bouwkosten te bepalen aan de hand van een tarieventabel (waarin de bouwkosten per soort bouwwerk inzichtelijk zijn gemaakt) menen wij tegemoet te komen aan de bezwaren van de rechtbank. De tarieventabel die wij daarvoor willen gebruiken is in goed overleg met de afdeling samengesteld. 2.1 Toevoeging vrijstelling artikel 19, lid 3, WRO, zonder bouwaanvraag De vrijstelling artikel 19, lid 3 WRO, zonder bouwaanvraag wordt gebruikt voor het eenmalig wijzigingen van het gebruik van een bepaalde bestemming. Het tarief is gelijk gesteld aan de vrijstelling artikel 15 WRO zonder bouwaanvraag. Het verschil tussen de beide vrijstellingen met bouwvergunning, moet naar onze mening hetzelfde zijn als tussen de beide vrijstellingen zonder bouwvergunning. 3.1 Het statiegeld systeem bevordert een efficiënte werkwijze Inzicht in de start en voltooiing van de bouw draagt bij aan een efficiënt gemeentelijk werkproces. Wij willen de aanvragers van een bouwvergunning dan ook stimuleren om de groen/gele briefkaarten terug te sturen door de invoering van een statiegeldsysteem. Indien beide kaarten tijdig zijn teruggestuurd, wordt 50,00 van de leges teruggegeven.

4 Er zijn gemeenten die hier al goede ervaringen mee hebben. De VNG is van mening dat er geen juridische bezwaren kleven aan invoering van het statiegeldsysteem. 4.1 Het statiegeld als afzonderlijk tarief in rekening brengen. We kiezen er niet voor om het basisbedrag en het percentage van de te heffen bouwvergunningleges te verhogen. Nadeel hiervan is dat de aanvragers, die een weigering van de bouwvergunning krijgen, ook statiegeld betalen. Wij hebben ervoor gekozen om in de Legesverordening een afzonderlijk tarief op te nemen voor het statiegeld en deze ook afzonderlijk op de legesnota te vermelden. 5.1 De leges i.v.m. met illegale bouw verhogen met een percentage van de te heffen bouwleges Wij willen de Legesverordening i.v.m. illegale bouw objectiveren en niet langer baseren op de extra uren die hiermee zijn gemoeid. We opteren voor een verhoging van de leges met 30%. Dit percentage achten wij redelijk en effectief. 6.1 Tekstuele wijzigingen van artikel , en , zodat de burgers geen verzoek tot teruggaaf van de geheven bouwleges meer hoeven doen. Het collega heeft aangegeven dat de klantvriendelijkheid naar de burgers op een hoger niveau getild moet worden. Met deze wijziging willen wij een stap in de goede richting maken. De burgers hoeven dan geen brieven meer te schrijven om 50% teruggaaf van de geheven bouwleges te krijgen. Aan de publieksbalie Grondgebied worden er steeds meer opmerkingen gemaakt, dat ze het belachelijk vinden dat ze een brief moeten schrijven voor de teruggaaf van bouwleges, terwijl het hun eigen geld is. Na enkele bezwaarschriften van de bouwleges zijn we van mening dat dit op een andere manier geregeld moest worden. Deze wijzigingen in de artikelen waar de teruggaaf van de bouwleges geregeld is, is een stuk klantvriendelijker voor de burgers, en daarom naar onze mening effectief. Uitvoering Op grond van artikel 139 van de Gemeentewet zal de wijzigingsverordening, na vaststelling, bekend gemaakt worden. De bekendmaking gebeurt door opneming van de verordening in het Gemeenteblad, welke kosteloos ter inzage ligt op de gemeentesecretarie, en publicatie hiervan in de Staphorster. Communicatie Zie uitvoering. Daarnaast zal de verordening op de gemeentelijke website worden geplaatst.

5 Commissie De commissie Grondgebied heeft op 15 november 2006 positief geadviseerd over dit voorstel. Burgemeester en wethouders van Staphorst, J.D. Alssema, burgemeester. mr. J. Smit, secretaris.

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 24 juni 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 juli 2008 Nummer raadsnota: Onderwerp: aanpassing tarieventabel bij de legesverordening 2008 i.v.m.

Nadere informatie

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien.

Financiële consequenties Naar wij verwachten zal uit de voorgestelde wijzigingen geen meer- of minderopbrengst voortvloeien. rv 86 Gemeentelijke Belastingdienst nr. 0008140 RIS 73637_000330 Den Haag, 24 maart 2000 Aan de gemeenteraad Wijziging Legesverordening. De inwerkingtreding van de herziene Wet op de Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000

Wijzigingsverordening tot 10 e wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van leges 2000 D E RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 augustus 2008; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; b e s

Nadere informatie

Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010.

Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. 1 Tijdelijke tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. Tarieventabel op grond van het bepaalde in artikel 12, lid 3b van de Legesverordening 2010, vastgesteld in de raadsvergadering van 15

Nadere informatie

Bekendmaking Legesverordening waterschap Brabantse Delta

Bekendmaking Legesverordening waterschap Brabantse Delta WATERSCHAPSBLAD Officiële uitgave van Waterschap Brabantse Delta. Nr. 3952 24 juni 2014 Bekendmaking Legesverordening waterschap Brabantse Delta Het dagelijks bestuur van het waterschap Brabantse Delta

Nadere informatie

De onderstaande wijzigingen worden aangebracht aan de tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2014.

De onderstaande wijzigingen worden aangebracht aan de tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2014. De raad van de gemeente Waalwijk; gezien het voorstel van het college van Waalwijk van 27 mei 2014, gelet op de artikelen 156, tweede lid, aanhef en onderdeel h en 229,eerste lid, aanhef en onderdeel b,

Nadere informatie

TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE 10e WIJZIGING OP DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES 2002

TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE 10e WIJZIGING OP DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES 2002 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE 10e WIJZIGING OP DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES 2002 2008 Hoofdstuk 5 Bouwgerelateerde leges 5.1 Algemeen De bouwgerelateerde leges worden zoveel mogelijk

Nadere informatie

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING

Legesverordening 2011 TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING TARIEVENTABEL BEHORENDE BIJ DE LEGESVERORDENING 2011 ALS BEDOELD IN ARTIKEL 1 VAN DEZE VERORDENING 1 Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen,

Nadere informatie

Bijlage: nog te hanteren tarieven uit Legesverordening 2009 tot aan inwerkingtreding Wabo.

Bijlage: nog te hanteren tarieven uit Legesverordening 2009 tot aan inwerkingtreding Wabo. Bijlage: nog te hanteren tarieven uit Legesverordening 2009 tot aan inwerkingtreding Wabo. Hoofdstuk 8 Bouwen en wonen 8.1 Begripsbepaling en vaststelling Bouwkosten 8.1.1 Onder bouwkosten wordt in dit

Nadere informatie

Wijziging tarieventabel leges

Wijziging tarieventabel leges Wijziging tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de Eerste Wijziging Legesverordening 2010 (Aan de bij de Legesverordening 2010 behorende tarieventabel wordt onderstaande titel 2 toegevoegd)

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117; Raadsbesluit Steenwijk, 18 december 2007 Nummer: 2007/117d De raad van de gemeente Steenwijkerland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2007, nummer 2007/117; gelet op artikel

Nadere informatie

Nadere regels vaststellen bouwkosten bij berekening bouwleges

Nadere regels vaststellen bouwkosten bij berekening bouwleges GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Súdwest Fryslân. Nr. 7189 12 februari 2014 Nadere regels vaststellen bouwkosten bij berekening bouwleges Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; eerste wijziging van de tarieventabel behorende bij de legesverordening 2010.

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; eerste wijziging van de tarieventabel behorende bij de legesverordening 2010. De raad van de gemeente Drimmelen; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 mei 2010; gelet op 229, eerste lid, onderdeel b, van de Gemeentewet ; B e s l u i t : vast te stellen de: eerste

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Eerste Wijzigingsverordening belastingen 2017 BBVnr: 2017/63173

Raadsstuk. Onderwerp: Eerste Wijzigingsverordening belastingen 2017 BBVnr: 2017/63173 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Eerste Wijzigingsverordening belastingen 2017 BBVnr: 2017/63173 1. Inleiding Met deze Eerste wijzigingsverordening belastingen 2017 worden ten aanzien van enkele tarieven in

Nadere informatie

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen

Samenvatting: Voorgesteld wordt de Legesverordening met de bijbehorende tarieventabel vast te stellen Raadsvoorstel Nummer: 159479 Behandeld door: A. van de Kamp Agendapunt: 14 22 november 2016 Onderwerp: Vaststellen legesverordening 2017 met bijbehorende legestabel. Geachte raad, Samenvatting: Voorgesteld

Nadere informatie

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima.

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima. rv 143 Dienst Publiekszaken PBS/2013.199 RIS 265775_131029 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake vaststellen Verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot de dienstverlening

Nadere informatie

5.1 Algemeen. 5.2 Bouwvergunningen

5.1 Algemeen. 5.2 Bouwvergunningen Hoofdstuk 5 Bouwgerelateerde leges 5.1 Algemeen De bouwgerelateerde leges worden waar mogelijk geheven in overeenstemming met het zogenaamde Model transparantie bouwgerelateerde leges. Het model heeft

Nadere informatie

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Datum 4 oktober 2016 Registratienummer RIS295193 Voorstel van het college tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Toelichting Voor het college

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013.

Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013. rv 137 Dienst Publiekszaken PBS/2014.208 RIS 278527_141209 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake de wijziging Legesverordening omgevingsvergunning 2013. Tarieven Voor het college is het uitgangspunt,

Nadere informatie

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima.

Minima Het college merkt op, dat een en ander geen consequenties heeft voor de financiële positie van de minima. Gemeente Den Haag rv 126 Dienst Publiekszaken PBS/2015.184 RIS 286867_151027 Voorstel van het college inzake wijziging van de verordening op de heffing en invordering van leges met betrekking tot de dienstverlening

Nadere informatie

De verordening treedt (zoals gesteld in art. IX) in werking op: 1 juli De Legesverordening 2013 is opgenomen in gemeenteblad

De verordening treedt (zoals gesteld in art. IX) in werking op: 1 juli De Legesverordening 2013 is opgenomen in gemeenteblad Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2013 / 086 Naam Wijzigingsverordening Legesverordening 2013 Publicatiedatum 24 juni 2013 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij raadsbesluit van 29 mei

Nadere informatie

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2011 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordelen

Nadere informatie

VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015

VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015 VERORDENING Leges omgevingsvergunning 2015 Verordening van Utrecht 2014, nr. 24 (raadsbesluit van 6 november 2014) De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht (Utr). Nr. 110339 24 november 2015 Verordening Leges Omgevingsvergunning 2016 gemeente Utrecht (raadsbesluit van 12 november 2015) Verordening van Utrecht

Nadere informatie

LEGESVERORDENING SCHELDESTROMEN. gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 18 november 2015, kenmerk ; besluit:

LEGESVERORDENING SCHELDESTROMEN. gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 18 november 2015, kenmerk ; besluit: Registratienummer: 2015035492 LEGESVERORDENING SCHELDESTROMEN De algemene vergadering van waterschap Scheldestromen; gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 18 november 2015, kenmerk 2015035483;

Nadere informatie

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de "verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003" (1-e wijziging)

Voorstel besluit Vastgesteld wordt de verordening tot wijziging van de legesverordening Steenwijkerland 2003 (1-e wijziging) Raadsvoorstel nr. : 2002/181 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 21 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Aanpassing legesverordening m.b.t. bouwleges Voorstel besluit

Nadere informatie

RIS121988_13-DEC-2004

RIS121988_13-DEC-2004 Gemeente Den Haag rv 229 Gemeentelijke Belastingdienst GBD/2004.24467 RIS 121988_ 041210 RIS121988_13-DEC-2004 Den Haag, 16 november 2004 Aan de gemeenteraad Wijziging Legesverordening 1998. In het raadsvoorstel

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam : Verordening tot

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN Raadsvoorstel Onderwerp : Wijziging legesverordening m.b.t. legesheffing planologische procedures Nr.: 04/3A Commissie (naam en datum) : Omgeving, 19 januari 2004 Datum raadsvergadering : 29 januari 2004 Samenvatting

Nadere informatie

Titel 2 Fysieke omgeving

Titel 2 Fysieke omgeving Titel 2 Fysieke omgeving Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: 2.1.1.2 bouwkosten: 2.1.1.3 sloopkosten: de aannemingssom

Nadere informatie

Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning

Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Leges dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: 2.1.1.2

Nadere informatie

verseonnr 152489 tarief 2016

verseonnr 152489 tarief 2016 verseonnr 152489 Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1

Nadere informatie

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017

Vergadering: 22 december 2016 Agendapunt: tarieven Tarieventabel Tarieventabel, behorende bij de legesverordening 2017 Tarieventabel 01-01--1 Tarieventabel, behorende bij de legesverordening Indeling tabel Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp 1e wijziging Verordening Leges 2013 Volgnr. 2013-031 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar F. van den Hoogen Afdeling Ruimtelijke Ordening Datum voorstel 11 juni 2013 Opiniërende

Nadere informatie

Raadsvergadering : 21 juni 2010 Agendanr. 16. Beslispunt De "Legesverordening Stadskanaal 2010" en de daarbij behorende tarieventabel wijzigen.

Raadsvergadering : 21 juni 2010 Agendanr. 16. Beslispunt De Legesverordening Stadskanaal 2010 en de daarbij behorende tarieventabel wijzigen. Raadsvergadering : 21 juni 2010 Agendanr. 16 Voorstelnr. : R 6775 Onderwerp : Legesverordening Stadskanaal 2010 Stadskanaal, 4 juni 2010 Beslispunt De "Legesverordening Stadskanaal 2010" en de daarbij

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 22 juni 2010, nr b2; BESLUIT:

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 22 juni 2010, nr b2; BESLUIT: De raad van de gemeente Midden-Delfland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 22 juni 2010, nr. 2010-07- 12b2; gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude;

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; LEGESVERORDENING 2017 De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 1 november ; Gelet op de artikelen 156, eerste en tweede

Nadere informatie

Provinciaal blad 2010, 33

Provinciaal blad 2010, 33 Provinciaal blad 2010, 33 ISSN 0920-105X Besluit van Provinciale Staten van Utrecht van 28 juni 2010, nr. PS2010BEM09 tot wijziging van de tarieventabel behorend bij artikel 3, eerste lid, Algemene belastingverordening

Nadere informatie

Paragraaf 2: Indicatie aanvraag omgevingsvergunning

Paragraaf 2: Indicatie aanvraag omgevingsvergunning Tarieventabel behorende bij de verordening Leges omgevingsvergunning 2017 1 Bebouwde omgeving: Omgevingsvergunning Paragraaf 1: Begripsomschrijvingen 1.1. Voor de toepassing van dit hoofdstuk wordt verstaan

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 2 juni 2010 010 284 8653 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20100137) nieuw kozijn kopgevel Constantijn Huygensstr 41

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk 16bb8668; Verordening leges omgevingsvergunning 2017 De raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2016, registratienummer 16bb7175; raadsstuk

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015.

GEMEENTE OLDEBROEK. Te nemen besluit Vaststellen van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Voorstel van het college aan de raad Raadsvergadering d.d. 18 december 2014 Agendapunt 06-14 Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van de Legesverordening 2015 en de Verordening marktgeld

Nadere informatie

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: de

Nadere informatie

Uitleg bij de aanslag. bouwleges 2009

Uitleg bij de aanslag. bouwleges 2009 www.rotterdam.nl 0800-1545 stadswinkel Uitleg bij de aanslag bouwleges 2009 Deze uitleg hoort bij een aanslag bouwleges 2009. In de aanslag staat het bedrag dat u aan de gemeente moet betalen voor het

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 10G / B.W.M. Nijboer GBT El. 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G200673 357074 / 357074 ONDERWERP B.W.M. Nijboer GBT El 2 e Wijziging legesverordening i.v.m. invoering Wabo. AGENDANUMMER

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 2 december 2008 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 18 december 2008 Nummer raadsnota: 8 Onderwerp: vaststelling belastingverordeningen 2008 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden.

Inleiding: Om in 2010 de belastingheffing mogelijk te maken voor de gewijzigde tarieven dienen de verordeningen vastgesteld te worden. RAADSVOORSTEL status: A Agendapunt: 11 Onderwerp: Verordeninjg OZB 2010, 2e wijziging legesverordening 2009, Legesverordening 2010. Commissie: 7-12-2009, nr. 14 Raadsvoorstel: 17-11-2009, nr. 196 Portefeuillehouder

Nadere informatie

2.3.1 Bouwactiviteiten. Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit

2.3.1 Bouwactiviteiten. Indien de aanvraag tot het verlenen van een omgevingsvergunning betrekking heeft op een bouwactiviteit TITEL 2 DIENSTVERLENING VALLEND ONDER FYSIEKE LEEFOMGEVING / OMGEVINGSVERGUNNING Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: de

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden d.d. 26-4-2011, nr. 11.01194;

Gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden d.d. 26-4-2011, nr. 11.01194; ' iliillllll III 11.13752 Nr. 11.13752 : Legesverordening Rijnland 2011 De Verenigde Vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland; Gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden d.d. 26-4-2011,

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018 CVDR Officiële uitgave van Neder-Betuwe. Nr. CVDR478580_3 13 december 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent belastingtarieven Legesverordening 2018 De

Nadere informatie

19 maart 2012 13 2012/14 n.v.t. wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg

19 maart 2012 13 2012/14 n.v.t. wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 19 maart 2012 13 2012/14 n.v.t. wethouder C.M.A. (Cor) van den Berg

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2015:2161

ECLI:NL:RBZWB:2015:2161 ECLI:NL:RBZWB:2015:2161 Instantie Datum uitspraak 03-04-2015 Datum publicatie 04-05-2015 Rechtbank Zeeland-West-Brabant Zaaknummer AWB - 14 _ 2875 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Titel 2 Hoofdstuk 1 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan

Nadere informatie

Tarieventabel leges Haarlemmermeer 2019

Tarieventabel leges Haarlemmermeer 2019 TITEL 2 DIENSTVERLENING VALLEND ONDER FYSIEKE LEEFOMGEVING/OMGEVINGSVERGUNNING HOOFDSTUK 1 BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1 Opgaaf van aanneemsom: De

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 7 april

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 7 april datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 7 april 2010 010 284 8653 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20100082) dakkapel op dakvlak achtergevelzijde C.N. Schaap

Nadere informatie

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN LEGES STEIN 2003

gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet; VERORDENING OP DE HEFFING EN DE INVORDERING VAN LEGES STEIN 2003 2002, no. 111 De Raad der gemeente Stein; Gezien het voorstel inzake legestarieven Stein 2003 (Gem. blad Afd. A 2002, no. 111); gelet op artikel 229, eerste lid, aanhef en onderdeel b, van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Tarieventabel 2014, behorend bij de legesverordening provincie Fryslân 2010

Tarieventabel 2014, behorend bij de legesverordening provincie Fryslân 2010 Tarieventabel 2014, behorend bij de legesverordening provincie Fryslân 2010 De tabel omvat alle tarieven die op grond van de legesverordening provincie Fryslan 2010 bij het in behandeling nemen van een

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERGADERING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND; BESLUIT :

DE ALGEMENE VERGADERING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND; BESLUIT : Hoogheemraadschap van Rijnland 05.02245 Nr: 05.02245 DE ALGEMENE VERGADERING VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND; Gezien het besluit van de voorbereidingscommissie d.d. 24 december 2004; Gelet op artikel

Nadere informatie

Tarieventabel, behorende bij de eerste wijziging van de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning

Tarieventabel, behorende bij de eerste wijziging van de Legesverordening Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/omgevingsvergunning Tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de eerste wijziging van de Legesverordening 2010. Indeling tarieventabel Titel 2 Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6

Nadere informatie

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R; Verordening leges omgevingsvergunning 2014 De raad van de gemeente Rotterdam, gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 24 september 2014, met kenmerk APO20, raadsstuk 13GR2612R;

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van xxxxxx

Nadere informatie

Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen

Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Tarieventabel, behorende bij Legesverordening 2018 Titel 2: Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving / omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Hoofdstuk 2 Vooroverleg/beoordeling

Nadere informatie

Verordening tot wijziging van de Legesverordening Alkmaar gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr.

Verordening tot wijziging van de Legesverordening Alkmaar gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alkmaar Nr. 141483 16 augustus 2017 Verordening tot wijziging van de Legesverordening Alkmaar 2017 De raad van de gemeente Alkmaar; gelet op het voorstel

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8747 onderwerp x X behandeld door/e-mail x bouwvergunning (nummer 20090060) tijdelijk plaatsen Romneyloods voor 3 jaar Groenedijk

Nadere informatie

Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning

Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning Nr. 60207/PUV Tijdelijke ontheffing en tijdelijke bouwvergunning Zwolle, Op 9 maart 2009 hebben burgemeester en wethouders van Zwolle een aanvraag om bouwvergunning ontvangen en in behandeling genomen

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK HOOFDSTUK 2 VOOROVERLEG OF GLOBAAL HAALBAARHEIDSONDERZOEK 2.2.1 Vooroverleg 2.2.1.1 Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om vooroverleg wanneer het een plan betreft dat valt

Nadere informatie

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007.

Vaststellen van de gewijzigde belastingverordeningen 2007. Aan de Raad Made, 26 oktober 2006 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 24 november 2006 Agendapunt : 7 Raadsvergadering: 14 december 2006 Onderwerp: Vaststellen van de gewijzigde

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 18 september 2012 Agendanummer : 5 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : E.M. Overzier : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : K. Koopman/C. Koomen Voorstel aan

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659 datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8659 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20090216) plaatsen dakkapellen Van Beethovenlaan 55 C. Sonderen c.sonderen@capelleaandenijssel.nl

Nadere informatie

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2017 gemeente Utrecht

Verordening Leges Omgevingsvergunning 2017 gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Utrecht. Nr. 188312 29 december 2016 Verordening Leges Omgevingsvergunning 2017 gemeente Utrecht De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening

Raadsvoorstel. Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Belastingtarieven 2015: legesverordening Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 3 september 2014 4 november 2014 Tarieventabel 2015 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Onderwerp : Vaststellen belastingverordeningen

Onderwerp : Vaststellen belastingverordeningen Aan de Gemeenteraad Raad : 14 december 2006 Onderwerp : Vaststellen belastingverordeningen Status : Besluitvormend Punt no. : 20 Korte toelichting: Gelet op onze financiële situatie voor 2007 is rekening

Nadere informatie

Tarieventabel Leges 2015

Tarieventabel Leges 2015 Tarieventabel Leges 2015 Titel 2 Bouwen en omgeving Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 Voor de toepassing van deze titel wordt verstaan onder: 2.1.1.1 aanlegkosten: de aannemingssom exclusief omzetbelasting,

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x 010 284 8747 onderwerp x X behandeld door/e-mail x lichte bouwvergunning (20090262) dakkapel voorzijde Lupinestraat 30 A.J. Heijkoop a.j.heijkoop@capelleaandenijssel.nl

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 23 september 2014, met kenmerk AP020, raadsstuk 14bb4458; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 76465 17 december 2014 Verordening leges omgevingsvergunning 2015 De raad van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

BESLUIT: vast te stellen de navolgende VERORDENING BETREFFENDE DE 1 E WIJZIGING VAN DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES.

BESLUIT: vast te stellen de navolgende VERORDENING BETREFFENDE DE 1 E WIJZIGING VAN DE VERORDENING OP DE HEFFING EN INVORDERING VAN LEGES. De raad van de gemeente Purmerend; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., nr. 10- ; BESLUIT: vast te stellen de navolgende VERORDENING BETREFFENDE DE 1 E WIJZIGING VAN DE VERORDENING

Nadere informatie

Bijgaande 'Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2011 en de bijbehorende Tarieventabel 2011' vast te stellen.

Bijgaande 'Verordening tot eerste wijziging van de Legesverordening 2011 en de bijbehorende Tarieventabel 2011' vast te stellen. Raadsvoorstel Portefeuillehouder Datum raadsvergadering E.Th. Kamminga 31 maart 2011 Datum voorstel 15 februari 2011 Agendapunt Onderwerp Aanpassing van de 'Legesverordening 2011' De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

2011 2010 Bouwactiviteit van tijdelijke aard Aanlegactiviteiten Planologisch strijdig gebruik waarbij al dan niet sprake is van een bouwactiviteit

2011 2010 Bouwactiviteit van tijdelijke aard Aanlegactiviteiten Planologisch strijdig gebruik waarbij al dan niet sprake is van een bouwactiviteit Overzicht legeskosten meest voorkomende aanvragen omgevingsvergunning (let op: Alle tarieven omgevingsvergunning vindt u in titel 2 van de tarieventabel behorende bij de legesverordening) 2011 2010 Vooroverleg/beoordeling

Nadere informatie

Raadsvergadering 06 december 2012

Raadsvergadering 06 december 2012 RAADSVOORSTEL Datum en nummer 30 oktober 2012, nummer 084/2012 Raadsvergadering 06 december 2012 Agendapunt 08 Programmaveld Portefeuillehouder R.T.A. Korteland Wettelijke basis Gemeentewet Onderwerp Belasting-

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2004/30

Raadsvoorstel 2004/30 Raadsvoorstel 2004/30 Onderwerp Aanpassen tarieventabel Legesverordening 2004 (1e wijziging) Portefeuillehouder E. Diekmann Commissie Wonen en Werken Datum 16 december 2003 Raadsvergadering 29 januari

Nadere informatie

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning

Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Titel 2 Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving/ omgevingsvergunning Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen 2.1.1 In dit hoofdstuk wordt verstaan onder: 2.1.1.1 - Aanlegkosten: de aannemingssom exclusief

Nadere informatie

http://zoeken.rechtspraak.nl/default.aspx

http://zoeken.rechtspraak.nl/default.aspx Page 1 of 5 LJN: BI8219, Rechtbank Almelo, 09/45 LEGGW AQ1 A Datum uitspraak: 10-06-2009 Datum publicatie: 16-06-2009 Rechtsgebied: Belasting Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

Belastingplichtig is de aanvrager van de dienst dan wel degene ten behoeve van wie de dienst is aangevraagd.

Belastingplichtig is de aanvrager van de dienst dan wel degene ten behoeve van wie de dienst is aangevraagd. Legesverordening provincie Flevoland 2015 en Tarieventabel 2015 bij Statenstel Gedeputeerde Staten van Provincie Flevoland Artikel 1 Belastbaar feit Onder de naam leges worden rechten geheven ter zake

Nadere informatie

REGULIERE BOUWVERGUNNING EN VRIJSTELLING EX ARTIKEL WRO

REGULIERE BOUWVERGUNNING EN VRIJSTELLING EX ARTIKEL WRO Reg. Nummer: REGULIERE BOUWVERGUNNING EN VRIJSTELLING EX ARTIKEL WRO BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DORDRECHT, Gelezen de op 20 maart 2008 ingekomen aanvraag van B.H.Honcoop, Matensestraat Dodewaard om

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017

Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Verordening op de heffing en de invordering van leges 2017 Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Brummen Officiële naam regeling Verordening op de heffing en de invordering van leges Citeertitel

Nadere informatie

K. Kingma Mr. De Jongwei 42 9219 VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 15 september 2015 14-0642/cor Z1170214 Alexander van der Veen

K. Kingma Mr. De Jongwei 42 9219 VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 15 september 2015 14-0642/cor Z1170214 Alexander van der Veen Aan K. Kingma Mr. De Jongwei 42 9219 VN DE TIKE Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 15 september 2015 14-0642/cor Z1170214 Alexander van der Veen D1465184 0512 581234 al.van.der.veen@smallingerland.nl

Nadere informatie

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: wethouder Horst

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: wethouder Horst Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-088 Registratiekenmerk: Onderwerp: Wijzigen van de parkeerbelastingen voor het jaar 2015 Korte inhoud: Voor het jaar 2015 worden wijzingen doorgevoerd in de tarieven van

Nadere informatie

Verordening tot tweede wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van Leges in de gemeente 's-hertogenbosch 2016"

Verordening tot tweede wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van Leges in de gemeente 's-hertogenbosch 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-hertogenbosch. Nr. 42865 8 april 2016 Verordening tot tweede wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van Leges in de gemeente 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht

Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Utrecht Nr. 216320 7 december 2017 Verordening op de heffing en invordering van leges omgevingsvergunning 2018 gemeente Utrecht De raad van de gemeente Utrecht;

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Legesverordening provincie Flevoland 2016

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Legesverordening provincie Flevoland 2016 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Flevoland. Nr. 6705 16 december 2016 Wijziging Legesverordening provincie Flevoland 2016 Gedeputeerde Staten van Flevoland maken overeenkomstig het bepaalde

Nadere informatie

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010.

Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. Tarieventabel leges Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening 2010. Indeling tarieventabel Titel 1 Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

LICHTE BOUWVERGUNNING

LICHTE BOUWVERGUNNING Reg. Nummer: 4881 LICHTE BOUWVERGUNNING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DORDRECHT, Gelezen de op 9 april 2008 ingekomen aanvraag van de heer C. Heuverling, Romboutslaan Dordrecht om aan aanvrager lichte

Nadere informatie

K. Kingma Mr. De Jongwei VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 17 november /cor Z Alexander van der Veen

K. Kingma Mr. De Jongwei VN DE TIKE. Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 17 november /cor Z Alexander van der Veen Aan K. Kingma Mr. De Jongwei 42 9219 VN DE TIKE Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 17 november 2015 14-0462/cor Z1170214 Alexander van der Veen D1515839 0512 581234 al.van.der.veen@smallingerland.nl

Nadere informatie

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/

datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ datum x kenmerk x uw kenmerk/brief van x doorkiesnummer x R41/ 010 284 8651 onderwerp x X behandeld door/e-mail x bouwvergunning (nummer 20090157) vergroten woning aan de voorzijde, Eilandenweg 3 H. Frijmann

Nadere informatie

Bijlage bij besluit nrs. 30 en 31 (onderdeel E6.6 Indexatie boekjaarsubsidies)

Bijlage bij besluit nrs. 30 en 31 (onderdeel E6.6 Indexatie boekjaarsubsidies) Bijlage bij besluit nrs. 30 en 31 (onderdeel E6.6 Indexatie boekjaarsubsidies) Indexatie Cultuur en Erfgoed 2015 Naam instelling 2015 conform Voorjaarsnota 2014 plus indexatie Categorie a Stichting Introdans

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? :dl. ---::::>-- RAAOSVERGAING d.d 2 7 JUNI 2013 llllltlltlltlltltllllllltllllll lltnm 1 t rnrmlrr rnr Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon

Nadere informatie

Beleidsregels voor het bepalen van de bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning 2014

Beleidsregels voor het bepalen van de bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Steenbergen. Nr. 17497 31 maart 2014 Beleidsregels voor het bepalen van de bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning 2014 Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

8 juli 2014 Mevrouw B. Bartelds mei 2013 Projectomgevingsvergunning

8 juli 2014 Mevrouw B. Bartelds mei 2013 Projectomgevingsvergunning 8 juli 2014 Mevrouw B. Bartelds 2013-0068 0595 42 1140 2 mei 2013 Projectomgevingsvergunning (Adres) (Aanhef), Burgemeester en wethouders hebben op 2 mei 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning

Nadere informatie

Verordening van 6 november 2013 tot wijziging van de Verordening heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting.

Verordening van 6 november 2013 tot wijziging van de Verordening heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Uitgegeven: 15 november 2013 2013, nr. 75 PROVINCIAAL BLAD VAN FRYSLÂN Verordening van 6 november 2013 tot wijziging van de Verordening heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Provinciale Staten

Nadere informatie