De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog neemt in de frontstad Nieuwpoort een prominente plaats in op z n activiteitenkalender voor de komende jaren.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog neemt in de frontstad Nieuwpoort een prominente plaats in op z n activiteitenkalender voor de komende jaren."

Transcriptie

1

2

3 Beste bezoeker, De herdenking van 100 jaar Groote Oorlog neemt in de frontstad Nieuwpoort een prominente plaats in op z n activiteitenkalender voor de komende jaren. In Nieuwpoort is de Groote Oorlog nooit ver weg. Dat kan ook moeilijk anders: Nieuwpoort was immers vier lange jaren de eerste stad van het westelijk front tussen Noordzee en Zwitserland en het beginpunt van wel km loopgraven. Als je die loopgraven zou hebben afgelopen, had je een tocht om de wereld gemaakt met onze stad als startpunt. Rond de aardbol stappen zit er niet in, maar Nieuwpoort afwandelen in het spoor van de Eerste Wereldoorlog kan wel. Vanaf het Koning Albert I-monument loodsen monumenten en gedenkplaten je verder op je ontdekkingstocht doorheen stad en bad en platteland. Een lijst met Britse vermisten, ronkende namen van legerafdelingen, een stenen vrouw met een kroon tegen het hart en rijen soldatengraven wisselen af met meer verborgen sporen: een buste van Hendrik Geeraert of een plaquette tegen een muur voor de cave des peintres. De straatnaamborden doen mee en roepen flarden oorlogsgeschiedenis van de stad op: De Zesde Liniestraat, het Theo Goedhuysplein, de Juul Filliaertweg, de Bastienweg, de Luitenant Calbergstraat... In Nieuwpoort is de Eerste Wereldoorlog nog overal! Met deze brochure gunnen wij je nu al een blik op de lijst van de geplande evenementen. Een regelmatige update van deze kalender zal ervoor zorgen dat je goed geïnformeerd bent en blijft. Hier is alvast de eerste editie met de programmatie voor 2014 en een vooruitblik op de volgende jaren. Voor meer info kan je steeds terecht op de volgende website: Wij wensen je een aangenaam bezoek toe.

4 IN VLAAMSE VELDEN In Vlaamse Velden is een Vlaamse fictiereeks die het verhaal vertelt van het gezin Boesman dat probeert te overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op de vijf familieleden die gedurende vier jaar elk hun eigen oorlog meemaken. De cast bestaat uit Barbara Sarafian, Wim Opbrouck, Lize Feryn, Wietse Tanghe en Matthieu Sys. Koning Albert I-monument Voor het decor van de reeks werd o.a. gefilmd op de site van de oude Suikerfabriek in Veurne (loopgravenscènes), langs de Handzamevaart in Diksmuide en aan het Koning Albert I-monument in Nieuwpoort. Stadsgenoot Luc Leye vertolkte de rol van Hendrik Geeraert. PARADE S END Parade s End, een BBC-HBO-productie, is gebaseerd op het gelijknamige twintigste-eeuwse meesterwerk van Ford madox Ford. Villa Hurlebise Bommenvrij Het interieur van Villa Hurlebise 3 slaapkamers en een gang die eindigt bij een indrukwekkende traphal gaat door voor de bovenverdieping van het Hotel de la Poste in Rouen. De villa Hurlebise viel bij de makers van Parade s End onder meer in de smaak omwille van haar art-deco-elementen. De onderkeldering van de villa Hurlebise wordt het decor voor het hoofdkwartier van een Welsh bataljon aan het Vlaams Front. In de serie is de kelder gelegen onder een kapotgeschoten hoeve. Het Bommenvrij-complex in de Schoolstraat is het enige bouwwerk in Nieuwpoort dat WO I relatief ongeschonden heeft weten te doorstaan. Dit kruitmagazijn bleek tijdens de hele Eerste Wereldoorlog een zeer veilig onderkomen. Het Bommenvrij is in Parade s End geen munitiemagazijn, maar een militair veldhospitaal. Het interieur van het Bommenvrij is het decor voor een bloederige scène.

5 2014 LANGLOPENDE ACTIVITEITEN Bloemensymboliek in de stadsbeplantingen Symbolisch geladen bloemencomposities en kleurencombinaties in parken en plantsoenen van de stad. Activiteitenroute Dieren in de oorlog Zoektocht voor kinderen en hun ouders over dieren in de oorlog. Deelnameformulier is te koop bij dienst toerisme Nieuwpoort, de burelen en cafetaria van kinderboerderij De Lenspolder. ( 1,00). Periode: vanaf april 2014 Locatie: Kinderboerderij De Lenspolder - Elf Juliwijk 6A, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Kinderboerderij - T kinderboerderij@nieuwpoort.be Soldatenportretten in het straatbeeld Ter nagedachtenis van de Nieuwpoortse slachtoffers van WO I worden portretten van gesneuvelde soldaten en burgers uitgehangen. Brochure te koop bij dienst Toerisme, Nieuwpoort-Stad ( 1,00). Periode: vanaf augustus 2014 Locatie: Marktstraat, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort i.s.m. KBC Nieuwpoort - T Toeristische familiezoektocht Waterfront 14 Een zoektocht op en achter het front van WO I tussen Nieuwpoort en de Fintele. De tocht omvat 2 aansluitende lussen van 50km met Nieuwpoort en Diksmuide als start- en aankomstplaatsen. De zoektochtgids is te koop bij dienst toerisme ( 8,00). Prijsuitreiking op 11/10/2014. Periode: 15 april t/m 30 september 2014 Organisatie: Sea Scouts & Guides - T waterfront14@achtste.be Tentoonstelling Kunst rond Claeys Expo met werken van lokale kunstenaars rond het thema oorlog en vrede als eerbetoon aan kunstenaar Martin Claeys. Locatie: Stadshalle - Zaal Geeraert - Marktplein Nieuwpoort Periode: 28 juni t/m 31 augustus 2014 Organisatie: Stad Nieuwpoort - T cultuur@nieuwpoort.be Tentoonstelling Sint-Joris-aan-de-IJzer Tentoonstelling over Sint-Joris aan de IJzer tijdens met onthulling gedenkplaat André Devaere en wake op 29 juni Locatie: Sint-Gregoriuskerk - Sint-Jorisplein, 8620 Nieuwpoort Periode: 29 juni t/m 9 november 2014 Organisatie: Stad Nieuwpoort - T chantal.loones@telenet.be

6 Tentoonstelling Slag om Ramskapelle Locatie: Pastorie Ramskapelle - Hemmestraat 1, 8620 Ramskapelle Periode: vanaf 2 augustus 2014 Organisatie: Heemkring Ramscapple aan den Yser - W. Lelièvre - T ZATERDAG 19 JULI vanaf 8 u. De Frontroute voor wielertoeristen Heen langs de geallieerde frontlijn via Diksmuide naar Ieper; terug langs de Duitse frontlijn via Houthulst en Vladslo. 120km en 65 km. Locatie: Dorpshuis D Oude Schole - Ramskapellestraat 86, 8620 Nieuwpoort Org.: WTC Nieuwpoort - wtcn.marc@skynet.be - ZATERDAG 19 JULI vanaf 12 u. Senegalese dag ter herinnering aan de Tirailleurs Sénégalais 12u00: Senegalese maaltijd in restaurant La Muse ( 25,00) 13u30: Geleide wandeling met toeristisch treintje ( 5,00) 20u30: Senegalees concert Malick Pathé Sow & Group ( 10,00) Voordeelticket: 35 (maaltijd + wandeling + concert) Locatie concert: Theaterzaal City - Valkestraat 18, 8620 Nieuwpoort Inschrijven: Valkestraat 18 - Marktplein 7 - Hendrikaplein 11, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort - T cultuur@nieuwpoort.be ZATERDAG 2 AUGUSTUS vanaf 13u30 Wandeling met vredeswake 13u30: Educatieve wandeling met voordrachten langs de voornaamste sites van Ramskapelle. 17u: Wake met Flanders Memorial Pipe Band en poëzie van N. Ooghe. Start wandeling: Dorpsplein Ramskapelle Locatie wake: Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle Organisatie: Stad Nieuwpoort & DAR claeys_dries@hotmail.com ZATERDAG 2 AUGUSTUS u. Vredesconcert Vredesconcert opgeluisterd door Liebrecht Vanbeckevoort, pianist laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, France Springuel, celliste laureate van de Tsjaikowsky Wedstrijd in Moskou en en Ludwine Beuckels, violiste. Tickets: Middenbeuk VVK 20 - ADD 25 - Zijbeuken VVK 15 - ADD 20 VVK: Dienst Toerisme Markplein 7 & Hendrikaplein 11, 8620 Nieuwpoort Locatie: Parochiekerk Sint-Laurentius Ramskapelle Organisatie: Stad Nieuwpoort i.s.m. DAR - T cultuur@nieuwpoort.

7 2014 ZATERDAG 2 & ZONDAG 3 AUGUSTUS 2014 Ruiters in Gidsenuniform van 1914 Een groep Belgische ruiters in authentieke Gidsenuniform en opgetuigde paarden anno 1914 trekken doorheen de straten van Nieuwpoort. Locatie: Diverse locaties in Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort - T cultuur@nieuwpoort.be ZONDAG 3 AUGUSTUS u. Nationale Hulde aan Koning Albert I en de helden van de IJzer De jaarlijkse hulde aan het Koning Albert I-monument is een hoogdag voor talrijke vaderlandslievende- en oudstrijdersverenigingen, afkomstig uit het hele land en buitenland. Locatie: IJzergedenkteken t.h.v. de Iepersluis, 8620 Nieuwpoort Org.: Stad Nieuwpoort - T brigitte.de.cock@nieuwpoort.be WOENSDAG 20 - ZATERDAG 23 AUGUSTUS 2014 Vierdaagse van de IJzer De Vierdaagse van de IJzer is een internationale mars, georganiseerd door de Belgische Defensie. Deze jaarlijkse militaire oefening staat open voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland. Vier volle dagen wandelplezier met elke dag een omloop van 8, 16, 24 en 32 km. Organisatie: Belgische Defensie - Bataljon Artillerie - VRIJDAG 29 AUGUSTUS u. FRONT(T)AAL Muziektheater door de Koninklijke Katholieke Fanfare van Nieuwpoort en de Koninklijke Muziekvereniging Sint-Cecilia van Veurne als eerbetoon aan de vele slachtoffers en helden uit De Groote Oorlog Locatie: Centrum Ysara - Dienstweg Havengeul 14, 8620 Nieuwpoort Tickets: 5 - VVK: Dienst Toerisme Marktplein 7 & Hendrikaplein 11 Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort - T cultuur@nieuwpoort.be VRIJDAG 3 OKTOBER 2014 Onthulling monument 100 jaar later - vijand wordt vriend Willem Vermandere creëerde een herdenkingsmonument dat op het geografische beginpunt van het Westelijk Front zal worden geplaatst. Het stelt een grote stenen dialoog voor. Twee oprijzende figuren met menselijke vormen die elkaar aan het front ontmoetten en 100 jaar na datum vrienden zijn geworden. De handen op de figuren zijn een metafoor voor agressie, verzoening, beschutting en gastvrijheid. Locatie: Loodswezenplein, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort - T

8 COMING WORLD/REMEMBER ME GoneWest De Provincie West-Vlaanderen presenteert een grootschalig project dat de aandacht wil richten op enkele artistiek gerichte herdenkingactiviteiten die tijdens de periode zullen worden georganiseerd. Dit project kreeg de titel GoneWest. Land-artproject De land-artinstallatie Coming World/Remember Me van vzw Kunst in samenwerking met de kunstenaar Koen Vanmechelen zal herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen. De provincie wil de Eerste Wereldoorlog op een belevingsgerichte manier herdenken. In 2018 zullen uit Vlaamse klei geknede en gebakken beeldjes worden neergezet in het Provinciaal Domein De Palingbeek: het niemandsland van de frontzone rond Ieper. Deze beeldjes vormen een eerbetoon aan de slachtoffers uit 50 verschillende staten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Flanders Fields gevallen zijn. Elk beeldje wordt voorzien van een individueel identificatieplaatje, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Dit plaatje verwijst met een nummer naar een slachtoffernaam op de digitale Internationale Namenlijst die door het Flanders Fields Museum in Ieper wordt samengesteld. Ook jij kan hieraan meewerken! Tussen 2014 en 2018 zal er in de historische site Bommenvrij in Nieuwpoort en in het atelier van vzw Kunst in Schore dagelijks gewerkt worden aan het vervaardigen van de beeldjes. Ook zullen duizenden mensen kunnen deelnemen aan mobiele ateliers verspreid over Vlaanderen en de rest van de wereld. De workshops zullen echte belevingsateliers zijn. De beeldjes zijn uniform, maar divers in uitstraling, want ze zijn ontstaan in de handen van duizenden verschillende individuen. Als blijvende herinnering ontvangt elke deelnemer een unieke kopie van het identificatieplaatje dat bij zijn of haar bewuste beeldje hoort. Inschrijven kan via volgende website: Organisatie: Provincie West-Vlaanderen - T

9 2014

10 VRIJDAG 17 OKTOBER 2014 GoneWest - Lichtfront fakkeldragers verlichten de frontlinie van Nieuwpoort tot in Ploegsteert terwijl de namen van alle oorlogsslachtoffers o.a. op het Koning Albert I-Monument worden geprojecteerd. Een vuurinstallatie en een concert van Arno op de Zeedijk sluiten de avond af. Na afloop kunnen fakkeldragers en geïnteresseerden terecht in de feestzaal van de vismijn waar de beelden op groot scherm zullen worden vertoond. Organisatie: Provincie West-Vlaanderen T Coming World/Remember Me Locatie: Munitiedepot Bommenvrij, Schoolstraat 48, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Provincie West-Vlaanderen i.s.m. Stad Nieuwpoort - vzw Ku(n)st & kunstenaar Koen Vanmechelen - gonewest@west-vlaanderen.be - T ZATERDAG 18 OKTOBER 2014 GoneWest - Evocatie IJzerslag Concerten van Ozark Henry, Amatorski, Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) en de Marockin Brass Band evoceren de IJzerslag die eindigde met de onderwaterzetting van de IJzervlakte d.m.v. de sluizen van Nieuwpoort. Locatie: Zeedijk, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Provincie West-Vlaanderen - T ZONDAG 19 OKTOBER u. tot 15 u. De Groote Oorlog-Wandeling Internationaal wandelevenement langs duinen, strand, jachthaven, sluizencomplex de Ganzepoot en natuurreservaat Ysermonde. Locatie & inschrijven: Zaal Iseland - Vismijn - Kaaiplein, 8620 Nieuwpoort Organisatie: WTC Nieuwpoort & Aktivia - T VRIJDAG 17, ZATERDAG 18 & ZONDAG 19 OKTOBER 2014 Remembrance through Music and Emotions De internationale talen van klank, beeld en licht bundelen de krachten en slepen u mee in een zinderende totaalervaring. Een nieuw muziekwerk wordt uitgevoerd op unieke instrumenten, gecombineerd met authentiek en nieuw beeldmateriaal en gekoppeld aan een exclusieve thematentoonstelling. Ears2C vzw herdenkt met dit project niet enkel de Groote Oorlog, maar zet vooral ook de vredesboodschap kracht bij. Locatie: Onze Lieve Vrouwekerk, Onze Lieve Vrouwestraat, 8620 Nieuwpoort. Organisatie: Ears2C vzw i.s.m. Stad Nieuwpoort - T

11 ZATERDAG 25 OKTOBER u. Herdenking De Slag om Ramskapelle met onthulling Herdenking met misviering in de kerk van Ramkapelle en plechtigheid aan het monument voor het 6de en het 16de Franse Chasseurs. Aansluitend volgt de inhuldiging van het nieuwe monument met oriëntatietafel over De Slag om Ramskapelle en volgt na een bezoek aan de militaire begraafplaats een parade op het kerkplein. Locatie: Grasveld t.h.v. parking aan de Molen van Ramskapelle Organisatie: Stad Nieuwpoort - jean-pierre.broucke@telenet.be 2014 DINSDAG 28 OKTOBER 2014 Ontvangst staatshoofden Koning Filip ontvangt buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders van Eerste Wereldoorloglanden. Locatie: Koning Albert I-monument, Kustweg 1, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort - T cultuur@nieuwpoort.be WOENSDAG 29 OKTOBER u. Menschen... in den Grooten Oorlog Een verhaal doorspekt met soldatenliederen uit WO I, over wat onze

12 Walter L.

13 2014 ZONDAG 2 NOVEMBER u. Nieuwpoort Kaput Theater over de totale stadsvlucht uit Nieuwpoort in oktober In een loopgraaf achter de IJzer proberen drie soldaten de verveling te lijf te gaan door elkaar verhalen te vertellen. De belangrijkste vraag is of ze de Duitse aanvallen zullen overleven... Locatie: Centrum Ysara - Dienstweg Havengeul 14, 8620 Nieuwpoort Organisatie: PanTheater Nieuwpoort - info@pantheater.be - ZONDAG 9 NOVEMBER u. Concert Sint-Joris-aan-de-Ijzer Herdenkingsconcert als ode aan alle muzikanten die overleden zijn tijdens WO I. Pianist Hans Ryckelynck en sopraan Hilde Coppé brengen werk van André Devaere en tijdgenoten. Locatie: Parochiekerk St-Joris - Sint-Jorisplein, 8620 Nieuwpoort Tickets: 10 - VVK: Dienst Toerisme Marktplein 7 & Hendrikaplein 11 Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort - T chantal.loones@telenet.be MAANDAG 10 NOVEMBER vanaf 19 u. Laatste avond aan het front Zesde editie van de jaarlijkse WO I-verhaalwandeling met sfeerlichtjes in de oude stad rond WO I. De donkere dagen van november scheppen de ideale sfeer om de waarheid van 10/11/1918 te ontdekken. De deelnemers krijgen het verhaal op een heel aparte manier gebracht. Wandeling voor 4 groepen van max. 40 personen. Locatie: Stadshalle zaal Geeraert - Marktplein, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Pasar Nieuwpoort - T DONDERDAG 27 NOVEMBER u. Voordracht De sluiswachter van de IJzer Historicus Benedict Wydooghe is al jaren gefascineerd door het verhaal van Hendrik Geeraert, de man die in 1914 de sluizen in Nieuwpoort opendraaide en zo het Duitse leger tegenhield. In zijn boek De sluiswachter van de IJzer beschrijft hij zijn zoektocht naar de laatste sporen van de onderwaterzetting van de IJzervlakte. De historie rond Geeraert en Cogge is een geschiedenisblunder. Hoe kon de naamsverwarring plaatsgrijpen? Hoe kon het dat in de jaren 80 niemand Hendrik Geeraert nog kende? 100 jaar later is de historie tientallen keren herverteld. Niettemin ontdek ik een patroon doorheen de vertellingen, een patroon dat het werkelijke conflict toedekt. Locatie: Theaterzaal City - Valkestraat 18, 8620 Nieuwpoort Organisatie: Stad Nieuwpoort - T cultuur@nieuwpoort.be

14

15 BEZOEKERSCENTRUM WESTFRONT NIEUWPOORT BEZOEKERSCENTRUM WESTFRONT NIEUWPOORT Wat heeft Nieuwpoort gemeen met steden als Namen, Brussel, Antwerpen, Gent en Brugge? Overal staat een ruiterstandbeeld van Albert I, de Koning-Soldaat. De rij bronzen ruiters markeert de loop van de Duitse invasie van België in 1914, die voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht. Dat gebeurde door de kracht van het zeewater en het slim dirigeren van de sluizen. Maar het water was niet alleen een bondgenoot: het veroordeelde Nieuwpoort ook tot het lot van eerste stad aan het westfront en dus tot een genadeloze vernietiging. Honderd jaar later is het Koning Albert I-gedenkteken een serene plek in een weids landschap, met water aan alle kanten. De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen. Dat gebeurt in een hypermodern bezoekerscentrum pal onder het 2500m² grote terras van het monument, met een polyvalente binnencirkel en 3 tentoonstellingsvleugels. het geheel krijgt, heel toepasselijk, de naam Westfront Nieuwpoort. HET WATER ALS BONDGENOOT Gedurende WO I werd het IJzergebied op 29 oktober 1914 opzettelijk onder water gezet. Kanalen, sluizen, overlaten, openingen, eb en vloed, sluizen met 8 deuren: je moet al van Nieuwpoort en omstreken zijn om er misschien een beetje wijs uit te raken en ook in 1914 waren er slechts enkelen die hier een deftig overzicht over hadden. Hendrik Geeraert, Karel Cogge en de Compagnie Sapeurs-Pontonniers speelden hierbij een voorname rol. PANORAMA ALFRED BASTIEN Meteen na de oorlog schilderde de Belgische frontkunstenaar Alfred Bastien een monumentaal panorama van de IJzerslag in oktober Op een doek van 115 meter lang en 14 meter breed beeldde hij het hele front af, van de IJzermonding in Nieuwpoort tot het brandende Ieper en terug. In Westfront Nieuwpoort wordt dat doek digitaal getoond op een al even indrukwekkend scherm, in slowmotion en met deskundige toelichting. INTERACTIEF COMPUTERSPEL In een interactief computerspel kunt u de sluizen van 1914 bedienen, terwijl u uitkijkt over het sluizencomplex zoals het nu is. Dat alles en nog veel meer in een open, lichte constructie van waaruit u een weids uitzicht hebt over het slagveld van weleer.

16 LOCATIE Kustweg 1, 8620 Nieuwpoort Het bezoekerscentrum ligt te midden van enkele sobere maar aangrijpende aandenkens aan het oorlogsgeweld. Links staat het Britse Memorial to the missing, achteraan de Franse gedenkzuil en het IJzergedenkteken. Zij vormen de eerste aanzetten voor een vredestuin. Westfront Nieuwpoort is direct bereikbaar met het openbaar vervoer (halte Nieuwpoort-Stad), vlot toegankelijk en geschikt voor jong en oud. TARIEVEN Individuele tarieven Volwassenen: 7.00 Kinderen t/m 6 jaar: gratis Jongeren tussen 7-25 jaar: 5.00 Nieuwpoortenaars: gratis [periode ] Houders van een geldige perskaart en/of lerarenkaart: gratis Groepstarieven Volwassenen: 5.50 Kinderen t/m 6 jaar: gratis Jongeren tussen 7-25 jaar: 3.50 Schoolgroepen: gratis begeleider per 20 personen. Max. 2 gratis personen per groep. Geleide bezoeken Toegangsprijs + kostprijs gids ( 50) OPENINGSUREN 01/11-31/12/2014 Dagelijks van 10 u. tot 16 u. 02/01-31/03/2014 Zaterdag, zondag en feestdagen: van 10 u. tot 16 u. Weekdagen gesloten. 01/04-15/11/2015 Dagelijks van 10 u. tot 17 u.

17 BEZOEKERSCENTRUM WESTFRONT NIEUWPOORT Naast de exclusieve permanente tentoonstelling worden door de stad Nieuwpoort jaarlijks tijdelijke thematentoonstellingen georganiseerd. Dit zijn alvast de titels en thema s van deze tentoonstellingen: 2014 Nieuwpoort, hier begon het Westelijk Front. Nieuwpoort, stad aan het water. Dit motto was meer dan ooit terecht eind oktober 1914 toen het onwaarschijnlijke bewaarheid werd en een ploeg van twee burgers en een tiental Belgische militairen erin slaagde om de Duitse opmars vast te laten lopen in de Vlaamse modder. Met een complexe en slimme ingreep in de waterhuishouding van de Westhoek wisten zij in drie dagen een deel van de IJzervlakte onder water te zetten en dat vier jaar zo te houden. Vindingrijkheid en durf haalden het op wapentuig, met het water als bondgenoot. Het beginpunt van het Westelijk Front. De twee legermachten groeven zich prompt in, met het water van de inundatie als niemandsland: de wereldoorlog werd een stellingenoorlog en Nieuwpoort de eerste Belgische frontstad km loopgraven zullen er in de vier oorlogsjaren gedolven worden tussen het huidige Nieuwpoort en Pfetterhouse op de Frans-Zwitserse grens Les demoiselles de Nieuport: Lady Dorothie Feilding en haar fusiliers marins De kunst van het herinneren. De kelder van de schilders in Nieuwpoort The Battle of the Dunes. Australiërs, Rhodesiërs, Engelsen & Schotten in Nieuwpoort Architectuur en oorlog. Heropbouw van stad en platteland. Juul Filliaert en Nieuwpoort in de Stadshalle.

18 Bij de dienst voor Toerisme van Nieuwpoort zijn volgende items in het kader van WOI te verkrijgen: In het spoor van Uitgave Provincie West-Vlaanderen Westtoer ( 6,20) Frans Vlaanderen Philippe Despriet ( 7,50) Nieuwpoort, beknopte beschrijving van de oorlogsmonumenten en gedenktekens ( 1,50) IJzerfront - Frontleven - Ypres Salient : Toeristische autoroutes Uitgave Provincie West-Vlaanderen Westtoer ( 6,00) Frontkaart Uitgave Westtoer ( 14,95) Zoektochtgids Waterfront 14 Uitgave Sea Scouts & Guides Nieuwpoort ( 8,00) Maurice Braet, Geniesoldaat tijdens WOI Ivan Adriaenssens ( 19,95) Alfred Bastien en het IJzerpanorama Aleks Deseyne ( 10,00) Afspraak in Nieuwpoort Ivan Adriaenssens ( 19,99) Toeristisch boek In Vlaamse Velden Uitgave Hannibal - Sophie Allegaert ( 24,50) Boek Parade s End - Nederlandse vertaling Ford Madox Ford ( 24,99) enkel te koop in de boekhandel Fiets door de Westhoek in het spoor van In Vlaamse Velden Uitgave Westtoer ( 4,00) WORDEN VERWACHT: WOI-boottochten op de IJzer - Uitgave rederij Seastar Frontwandel- en fietsroute - Aktivia DIENST TOERISME NIEUWPOORT Infobalie Stadhuis - Marktplein 7, 8620 Nieuwpoort-Stad Infokantoor - Hendrikaplein 11, 8620 Nieuwpoort-Bad

19 CONTACT Het Project Nieuwpoort is een langlopend initiatief van de diensten voor Cultuur, Toerisme en de projectgroep: Geert Vanden Broucke, Eric Verdonck, Eveline Denorme, Patrick Vanleene, Kristof Jacobs, Jef Dumon, Ghislain Dutrieu, Michiel Brysbaert, Walter Lelièvre, Erwin Pelgrim, Guido Demerre, Luc Filliaert, Erwin Mahieu, Carl Debruyne, Jean-Pierre Broucke en Dries Claeys. Patrick Vanleene - projectcoördinator patrick.vanleene@nieuwpoort.be - T Eveline Denorme - cultuurfunctionaris eveline.denorme@nieuwpoort.be - T Geert Vanden Broucke - Schepen voor Cultuur geert.vanden.broucke@nieuwpoort.be - T Raadpleeg voor meer informatie over deze geplande evenementen zeker ook de website

20 V.U. Stadsbestuur Nieuwpoort Marktplein Nieuwpoort

WESTFRONT NIEUWPOORT GROEPSBROCHURE

WESTFRONT NIEUWPOORT GROEPSBROCHURE WESTFRONT NIEUWPOORT GROEPSBROCHURE Binnencover WESTFRONT NIEUWPOORT Westfront Nieuwpoort Kustweg 2 8620 Nieuwpoort 058 23 07 33 www.westfrontnieuwpoort.be info@westfrontnieuwport.be Geachte Mevrouw, Geachte

Nadere informatie

GoneWest. 3 sporenbeleid : West-Vlaamse cultuurmakers Subsidiereglement ( 50%, max euro) Rechtstreekse opdrachten

GoneWest. 3 sporenbeleid : West-Vlaamse cultuurmakers Subsidiereglement ( 50%, max euro) Rechtstreekse opdrachten GoneWest Herdenken na 100 jaar 600.000 slachtoffers op Belgische bodem, 90% in West-Vlaanderen Verantwoordelijkheid tegenover de lokale bevolking en de bezoekers : kwaliteit en sereniteit in het omgaan

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING

BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING 2016 2017 2018 BOUWEN AAN HET FRONT 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE THE FINAL OFFENSIVE: THE YANKS ARE COMING PROGRAMMA HERDENKING TENTOONSTELLING FRONT 14/18 - DE EERSTE WERELDOORLOG IN 3D 10.04 7.08 / Gratis

Nadere informatie

Evenementenkalender OKTOBER 2014

Evenementenkalender OKTOBER 2014 Evenementenkalender OKTOBER 2014 MEERDAAGSE ACTIVITEITEN Iedere zo van 11:00 tot 13:00 Aperitiefconcert Aperitiefconcert met dansgelegeheid in de tea-room van ons vakantiecentrum Org. & Info: 058/22 46

Nadere informatie

Sportdienst organiseert sportdag voor 50+

Sportdienst organiseert sportdag voor 50+ PERSBERICHT 28/19 DD. 30/04/19 Foto s kunnen in hoge resolutie via de Dienst Communicatie opgevraagd worden: tel. 058 22 44 13 of via communicatie@nieuwpoort.be. Sportdienst organiseert sportdag voor 50+

Nadere informatie

Evenementenkalender NOVEMBER 2014

Evenementenkalender NOVEMBER 2014 Evenementenkalender NOVEMBER 2014 MEERDAAGSE ACTIVITEITEN za 01/11/14 van 11:00 tot 17:00. Ook op zo 02/11/14, za 08/11/14, zo 09/11/14 en ma 10/11/14 15 jaar later... Waar: Cape Cod s Gallery Recolettenstraat

Nadere informatie

Verplaatsing vrijdagmarkt

Verplaatsing vrijdagmarkt PERSBERICHT 50/19 DD. 2/07/19 Foto s kunnen in hoge resolutie via de Dienst Communicatie opgevraagd worden: tel. 058 22 44 13 of via communicatie@nieuwpoort.be. Verplaatsing vrijdagmarkt Wegens de voorbereidingen

Nadere informatie

Tweede Holsbeekse. Vredesweek

Tweede Holsbeekse. Vredesweek 30/9-3/10 15 Tweede Holsbeekse Vredesweek Voorwoord Beste inwoner van Holsbeek, De eerste grote herdenkingsgolf van 100 jaar Groote Oorlog ligt achter ons. Desondanks blijft oorlogsvoering brandend actueel

Nadere informatie

Persaankondiging: officiële opening mantelzorgcafé De Mantelhaven

Persaankondiging: officiële opening mantelzorgcafé De Mantelhaven PERSBERICHT 19/19 DD. 26/03/19 Foto s kunnen in hoge resolutie via de Dienst Communicatie opgevraagd worden: tel. 058 22 44 13 of via communicatie@nieuwpoort.be. Persaankondiging: officiële opening mantelzorgcafé

Nadere informatie

(HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari)

(HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 10 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) (HLN, 12 januari) We ontvingen 800.000 WOI-toeristen Het Laatste Nieuws* - 13 Jan. 2015 Pagina 21 * Het Laatste

Nadere informatie

NOVEMBER 2016Jg 4, nr10. Komende evenementen. Komende evenementen

NOVEMBER 2016Jg 4, nr10. Komende evenementen. Komende evenementen Komende evenementen DINSDAG 20 DECEMBER kerstfeest voor bewoners en familie DINSDAG 10 JANUARI 2017 modeshow Dimoda Plus Komende evenementen NOVEMBER 2016Jg 4, nr10 Paddestoel Kijk, ik ben een paddestoel

Nadere informatie

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014

De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth. Dinsdag 7 oktober 2014 De 100-jarige herdenking van het Gevecht aan de Edemolen te Nazareth Dinsdag 7 oktober 2014 In de eerste fase van de Eerste Wereldoorlog (4 augustus-31 oktober 1914) heeft het 5 Linie Regiment een lange

Nadere informatie

Voor Iedereen Toegankelijke Wandelingen

Voor Iedereen Toegankelijke Wandelingen Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Beperking Nieuwpoort Voor Iedereen Toegankelijke Wandelingen Het parcours van deze wandelingen is integraal toegankelijk wat wil zeggen dat er geen hoge stoepranden,

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie

Werkblad In Flanders Fields Museum

Werkblad In Flanders Fields Museum Werkblad In Flanders Fields Museum Hallo! Je bezoekt vandaag het In Flanders Fields Museum. Dit werkblad stelt je vragen over wat je in het museum zal zien en horen. Natuurlijk mag je ook verder kijken

Nadere informatie

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen

Rotselaar jarige Herdenking van de Slag aan de Molen Koninklijke Vereniging 5 Linie Regiment Rotselaar 1914 2014 100-jarige Herdenking van de Slag aan de Molen In het Vossenblad van juni hebben jullie de uitnodiging voor de deelname aan de jaarlijkse herdenking

Nadere informatie

Daguitstappen en arrangementen voor groepen

Daguitstappen en arrangementen voor groepen Daguitstappen en arrangementen voor groepen 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 In Oostduinkerke, te midden van de duinen en slechts op enkele minuten van het strand nodigt u uit voor een heerlijk verblijf

Nadere informatie

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014

Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Visitor Management Herdenkingstoerisme Westhoek 2014 Persconferentie 8 april 2015 Opvolging bezoekerscijfers WOI-sites Westhoek BC Westfront 7 MUSEA: via ticketing 4 BEGRAAFPLAATSEN: via tellers Forse

Nadere informatie

De herfstvakantie staat voor de deur!

De herfstvakantie staat voor de deur! De herfstvakantie staat voor de deur! De eerste vakantie na de zomer! Een tijd van bezinning en een tijd om samen gezellig op pad te gaan. Actief bezig zijn, maar ook lekker even terugtrekken om te mijmeren,

Nadere informatie

Wat te doen in de week van Valentijn?

Wat te doen in de week van Valentijn? PERSBERICHT 08/19 DD. 12/02/19 Foto s kunnen in hoge resolutie via de Dienst Communicatie opgevraagd worden: tel. 058 22 44 13 of via communicatie@nieuwpoort.be. Wat te doen in de week van Valentijn? Blind

Nadere informatie

vzw Werkgroep Sea Scouts en Sea Guides Nieuwpoort ondernemingsnummer

vzw Werkgroep Sea Scouts en Sea Guides Nieuwpoort ondernemingsnummer vzw Werkgroep Sea Scouts en Sea Guides Nieuwpoort ondernemingsnummer 0.0. Kampeer- en roeievenement () Vredes- en vrijheidsfakkeltocht "Vrede, vriendschap en Vrijheid geef je door" () Autozoektocht ()

Nadere informatie

Vredeseducatie. Sofie Viaene en Heidi Timmerman

Vredeseducatie. Sofie Viaene en Heidi Timmerman Vredeseducatie Sofie Viaene en Heidi Timmerman Provincie West-Vlaanderen : beleidsnota 2008-2013 : Oorlog en Vrede in de Westhoek Beleidsopties : 1. Wetenschappelijk onderzoek 2. Zorgen voor het erfgoed

Nadere informatie

HET DROOMMUSEUM VAN DRE

HET DROOMMUSEUM VAN DRE HET DROOMMUSEUM VAN DRE Beste leerling, Dit werkblad wil je iets langer bij bepaalde zaken in het museum laten stil staan. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet mag rondneuzen naar andere objecten,

Nadere informatie

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen

Arrangementen en Daguitstappen voor groepen Arrangementen en Daguitstappen voor groepen 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 Op een steenworp van Dinant, niet ver van de Lessevallei, nodigt u uit om zijn unieke toeristische omgeving te ontdekken en om

Nadere informatie

LAND ART INSTALLATIE COMINGWORLDREMEMBER ME ARTISTIEK CONCEPT

LAND ART INSTALLATIE COMINGWORLDREMEMBER ME ARTISTIEK CONCEPT LAND ART INSTALLATIE COMINGWORLDREMEMBER ME ARTISTIEK CONCEPT I. ComingWorldRememberMe Het parcours bestaat uit twee onderdelen: vooreerst de land art installatie CWRM op het Niemandsland (blauwe route

Nadere informatie

Foto s kunnen in hoge resolutie via de dienst communicatie opgevraagd worden: T

Foto s kunnen in hoge resolutie via de dienst communicatie opgevraagd worden: T PERSBERICHT 27/18 DD. 17/07/18 Foto s kunnen in hoge resolutie via de dienst communicatie opgevraagd worden: T 058 22 44 13 communicatie@nieuwpoort.be Nieuwpoort Klinkt! Op zaterdag 21 en zondag 22 juli

Nadere informatie

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog

KUNST IN DE aanklacht tegen de oorlog KUNST IN DE OORLOG Een aanklacht tegen de oorlog BEELD: TREUREND OUDERPAAR v Käthe Kollwitz v Eigen zoon: Peter v Begraafplaats: Vladslo (Duits kerkhof) v Oorlogsverdriet treft iedereen (vriend en vijand)

Nadere informatie

Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek. Persconferentie 24 september 2018

Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek. Persconferentie 24 september 2018 Wereldoorlog I Herdenkingstoerisme in de Westhoek Persconferentie 24 september 2018 Westfront Monitor bezoekerscijfers WOI-sites Westhoek Dodengang Mus. a/d IJzer D. Vladslo 7 MUSEA / SITES: (via ticketing)

Nadere informatie

EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN

EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN EENS KIJKEN WAT WE AL WETEN Lijssenthoek Military Cemetery is één van de vele sporen die de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek heeft nagelaten. Je kent er vast nog. Welke van deze plekken hebben ook te

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG ZUID Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

WAAR? DEELNAME. ORG. & INFO Kermesse, WAAR? DEELNAME ORG. & INFO WAAR? ORG. & INFO

WAAR? DEELNAME. ORG. & INFO Kermesse, WAAR? DEELNAME ORG. & INFO WAAR? ORG. & INFO WATTEDOEN SEPTEMBER 2018 MEERDAAGSE EVENEMENTEN / TENTOONSTELLINGEN VAN 31 AUGUSTUS 2018 TOT 2 SEPTEMBER 2018 2018 CONCERT OP HET WATER: EVERY END MEANS A NEW START vr en za 20u30-22u00 zo 19u30-21u00

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Lesbrief Secundair Onderwijs

Lesbrief Secundair Onderwijs Lesbrief Secundair Onderwijs _De Oude Kaasmakerij De oude kaasmakerij is het kaasmuseum van Vlaanderen en ons land. Educatieve gidsen begeleiden de studenten doorheen het verhaal van kaas, dat ruimer gaat

Nadere informatie

Bezoek Flanders Field American Cemetery

Bezoek Flanders Field American Cemetery Davidsfonds Wortegem-Petegem nodigt je uit op zaterdag 22 april 2017 Bezoek Flanders Field American Cemetery PROGRAMMA We brengen een geleid bezoek aan Flanders Field American Cemetery, de enige Amerikaanse

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart 25 april 2015 Nieuwsbrief Nieuws uit Damme De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. Het nieuwe streekmagazine 'Genieten in het Brugse Ommeland

Nadere informatie

Antwoordenbundel fietszoektocht

Antwoordenbundel fietszoektocht Groepsnaam:. Groepsleden:.. Opdracht 1: De Eerste Wereldoorlog mag dan wel al 100 jaar geleden zijn, vandaag zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Daarom noemen we het landschap ook de laatste ooggetuige

Nadere informatie

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014

HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG ( ) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 HERDENKINGS- PROGRAMMA DE GROOTE OORLOG (2014-2018) Algemene vergadering van de Cultuurraad 4/6/2014 PROGRAMMA DE GROTE OORLOG (2014-2019) Seizoen Thema Toelichting 2013-2014 Beveren aan de vooravond van

Nadere informatie

TRENDRAPPORT WESTHOEK

TRENDRAPPORT WESTHOEK TRENDRAPPORT WESTHOEK 2014-2015 Deel 1: Aanbod Tabel 1.1: Watersport en musea/ attracties, Westhoek 2002 2007 2012 2014 2015 2014-2015 Watersport Watersportclubs - 7 7 6 6 +0 Jachtclubs - 3 3 3 3 +0

Nadere informatie

VIERING GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM

VIERING GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM PERSBERICHT 24/18 DD. 12/06/18 Foto s kunnen in hoge resolutie via de dienst communicatie opgevraagd worden: T 058 22 44 13 communicatie@nieuwpoort.be VIERING GOUDEN HUWELIJKSJUBILEUM Op zaterdag 23 juni

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

OORLOGSDOCUMENTEN VAN DE FAMILIE ROBERT BRACKE J. DE MAERTELAERE

OORLOGSDOCUMENTEN VAN DE FAMILIE ROBERT BRACKE J. DE MAERTELAERE OORLOGSDOCUMENTEN VAN DE FAMILIE ROBERT BRACKE J. DE MAERTELAERE Robert is ook een grote lezer en kreeg volgend boek als geschenk: Wandelen door Gent 1903 1918 Van wereldtentoonstelling tot wereldoorlog.

Nadere informatie

IEPERBOOG BELEGERDE STAD

IEPERBOOG BELEGERDE STAD IEPERBOOG BELEGERDE STAD Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de

Nadere informatie

VAREN LANGS HET WESTFRONT

VAREN LANGS HET WESTFRONT WESTFRONT NIEUWPOORT EDUCATIEF PAKKET VAREN LANGS HET WESTFRONT NIEUWPOORT 1914 1 2 3 4 5 6 1 = strand 2 = natuurreservaat de IJzermonding 3 = Kattesas 4 = Kaai 5 = Redan 6 = Koning Albert I-monument &

Nadere informatie

Voorstel van resolutie

Voorstel van resolutie stuk ingediend op 1614 (2011-2012) Nr. 1 11 mei 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van de heer Johan Verstreken, mevrouw Kathleen Deckx, de heren Lieven Dehandschutter, Marc Vanden Bussche en Luckas

Nadere informatie

MYSTERIES VAN HET VENERABEL

MYSTERIES VAN HET VENERABEL MYSTERIES VAN HET VENERABEL Elke tweede donderdag na Pinksteren viert de Katholieke Kerk Sacramentsdag. Men herdenkt de instelling van de eucharistie, waarbij Jezus Christus zichzelf onder de gedaanten

Nadere informatie

Lesbrief Voedingsonderwijs

Lesbrief Voedingsonderwijs Lesbrief Voedingsonderwijs 1 _Voorstelling Om te weten moet je proeven De Oude Kaasmakerij is het enige kaasmuseum van het land. In De Oude Kaasmakerij leert de bezoeker de veelzijdigheid en ongelooflijke

Nadere informatie

Foto s uit de tijd van toen in het stedelijk zwembad

Foto s uit de tijd van toen in het stedelijk zwembad PERSBERICHT 04/19 DD. 29/01/19 Foto s kunnen in hoge resolutie via de Dienst Communicatie opgevraagd worden: tel. 058 22 44 13 of via communicatie@nieuwpoort.be. Foto s uit de tijd van toen in het stedelijk

Nadere informatie

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich?

IJZERSLAG IEPER I Vraag : Welk(e) leger(s) nam(en) de verdediging van Ieper eind november 1914 op zich? IEPERBOOG Noord Beste leerling, Dit werkblad heeft als doel je iets langer bij bepaalde zaken in het museum te laten stil staan. Laat dit werkblad je er echter niet van weerhouden alles met de nodige aandacht

Nadere informatie

HERDENKINGSPROJECT NIEUWPOORT 2014 2018

HERDENKINGSPROJECT NIEUWPOORT 2014 2018 Inhoud - Expo De Groote Oorlog op doek Frontschilders in Nieuwpoort 1916-1918 - Uitgave De Groote Oorlog op doek Frontschilders in Nieuwpoort 1916-1918 (auteur: Luc Filliaert) - Info Luc Filliaert, samensteller

Nadere informatie

IEPER. De busreis vangt aan aan De Brukkes te Neerhespen. Uur later te bepalen.

IEPER. De busreis vangt aan aan De Brukkes te Neerhespen. Uur later te bepalen. IEPER 2-daage reis op maandag 7 en dinsdag 8 april 2014 (eerste week paasvakantie) De busreis vangt aan aan De Brukkes te Neerhespen. Uur later te bepalen. Toelichting : Het gebied rond Ieper was van 1914

Nadere informatie

Bijlage 2B: kalender 2018, Flanders Fields

Bijlage 2B: kalender 2018, Flanders Fields Bijlage 2B: kalender 2018, Flanders Fields Activiteit Locatie Datum Categorie Tijdelijke tentoonstelling De III. Flandernschlacht in de regio Diksmuide tot Lombardsijde Lange Max Museum januari - medio

Nadere informatie

Inhoud Uurschema JCI Waregem City Tour De Markt Hotspot Amerikaanse Begraafplaats Hotspot Hippodroom Hotspot Studio Essevee Partners

Inhoud Uurschema JCI Waregem City Tour De Markt Hotspot Amerikaanse Begraafplaats Hotspot Hippodroom Hotspot Studio Essevee Partners Inhoud Uurschema JCI Waregem City Tour De Markt Hotspot Amerikaanse Begraafplaats Hotspot Hippodroom Hotspot Studio Essevee Partners JCI Waregem City Tour (+Berto) Zondag 6 juli organiseert JCI Waregem,

Nadere informatie

Persconferentie WOI-toerisme 7 oktober 2014

Persconferentie WOI-toerisme 7 oktober 2014 Persconferentie WOI-toerisme 7 oktober 2014 Opvolging bezoekerscijfers WOI Januari-september 2014 Opvolging bezoekerscijfers op 10 WOI-sites 6 MUSEA: via ticketing 4 BEGRAAFPLAATSEN: via tellers Reeds

Nadere informatie

TRENDRAPPORT WESTHOEK

TRENDRAPPORT WESTHOEK TRENDRAPPORT WESTHOEK 2013-2014 Deel 1: Aanbod Tabel 1.1: Capaciteit in bedden, logies Westhoek Logiesvorm 2002 2007 2012 2013 2014 2013-2014 In % 2014 Hotels 1 582 1 678 1 841 1 840 2 015 +175 17,7

Nadere informatie

Taxicheques voor de Nieuwpoortse jeugd

Taxicheques voor de Nieuwpoortse jeugd PERSBERICHT 53/18 DD. 12/12/18 Foto s kunnen in hoge resolutie via de Dienst Communicatie opgevraagd worden: tel. 058 22 44 13 of via communicatie@nieuwpoort.be Taxicheques voor de Nieuwpoortse jeugd Het

Nadere informatie

Evenementenkalender JEUGDSPORTKAMPEN - CURSUSSEN - VAKANTIES

Evenementenkalender JEUGDSPORTKAMPEN - CURSUSSEN - VAKANTIES Evenementenkalender APRIL 2015 MEERDAAGSE ACTIVITEITEN tot 18/04/15 Van dinsdag tot en met zaterdag van 13:30 tot 18:00 tentoonstelling COMBAT Waar: Bommenvrij Schoolstraat 48 COMBAT@CWRM is een fascinerende

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

Belle Epoque Fin de Saison in stijl

Belle Epoque Fin de Saison in stijl PERSBERICHT 37/18 DD. 05/09/18 Foto s kunnen in hoge resolutie via de Dienst Communicatie opgevraagd worden: tel. 058 22 44 13 of via communicatie@nieuwpoort.be Belle Epoque Fin de Saison in stijl Tijdens

Nadere informatie

Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017

Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017 Autozoektocht n.a.v.jubileum Kring KBC Brugge 2017 Het parcours: De zoektocht staat niet alleen in het teken van 50 jaar Kring KBC Brugge maar ook in het teken van de 100-jarige herdenking van den Grooten

Nadere informatie

Voorstelling Netwerk Herdenkingspartners Westhoek. Stephen Lodewyck Programmacoördinator 100 jaar Groote Oorlog

Voorstelling Netwerk Herdenkingspartners Westhoek. Stephen Lodewyck Programmacoördinator 100 jaar Groote Oorlog Voorstelling Netwerk Herdenkingspartners Westhoek Stephen Lodewyck Programmacoördinator 100 jaar Groote Oorlog Doel van het netwerk Herdenkingspartners Westhoek Ondersteuning van de privaattoeristische

Nadere informatie

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE KERMIS EN JAARMARKT BELSELE PROGRAMMA november 2013 Beste Belselenaar, Beste lezer, Elf november, 11.11.11 en de winterjaarmarkt, drie begrippen in Belsele, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elf november

Nadere informatie

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten

uitnodiging Laat ons de gesneuvelden nimmer vergeten als ge van ze leven in de westhoek passeert deur regen en noorderwinden keert omme den tijd als g' alhier passeert den oorlog ga j' hier were vinden (uit het liedje 'Duizend soldaten' van Willem Vermandere)

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Fototentoonstelling WO I

Fototentoonstelling WO I Fototentoonstelling WO I gewone dieren, bijzondere situaties Ook op de kinderboerderij zijn we de herdenking van WO I niet vergeten. Hoe kan het ook anders, bij ons staat deze in het teken van de dieren.

Nadere informatie

Daguitstappen en arrangementen voor groepen

Daguitstappen en arrangementen voor groepen Daguitstappen en arrangementen voor groepen Domein Westhoek 100 jaar Groote Oorlog 2014-18 In Oostduinkerke, te midden van de duinen en slechts op enkele minuten van het strand nodigt Domein Westhoek u

Nadere informatie

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde Dit prachtige gebouw in neo-vlaamse renaissancestijl was niet van in den beginne het restaurant en internaat van de hotelschool Ten Duinen. Het werd in 1938 opgericht door de Vrije Mijnwerkers van Limburg

Nadere informatie

www.facebook.com/gazetvanoostende 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102

www.facebook.com/gazetvanoostende 42 - Stene: Deneubourg, Gistelsesteenweg 105 - Westerkwartier: Bakkerij Hioco, Torhoutsesteenweg 102 WEKELIJKSE OORLOGSKRANT WEEK 1 (3 TOT 9 JANUARI 1915) Gazet van Oostende Abonnementsprijs: GRATIS Uitgever: Verschijningsmoment: elke vrijdag vanaf 8 augustus 2014 Plaatsen van verschijning: Toerisme Oostende

Nadere informatie

DECEMBER 2018 WATTEDOEN OKTOBER NOVEMBER DIENST TOERISME HENDRIKAPLEIN 11, 8620 NIEUWPOORT MARKTPLEIN 7, 8620 NIEUWPOORT

DECEMBER 2018 WATTEDOEN OKTOBER NOVEMBER DIENST TOERISME HENDRIKAPLEIN 11, 8620 NIEUWPOORT MARKTPLEIN 7, 8620 NIEUWPOORT DIENST TOERISME WWW.NIEUWPOORT.BE INFO@NIEUWPOORT.BE +32 58 22 44 44 / +32 58 23 39 23 HENDRIKAPLEIN 11, 8620 NIEUWPOORT MARKTPLEIN 7, 8620 NIEUWPOORT WATTEDOEN OKTOBER NOVEMBER DECEMBER 2018 MEERDAAGSE

Nadere informatie

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten

Wandelzoektocht Ondernemend Brussel Aanvullende activiteiten Aanvullende activiteiten Mocht u andere suggesties i.v.m. activiteiten hebben, dan mag u die steeds mailen naar hilde.vanderperre@ond.vlaanderen.be. Ik neem ze dan op in de lijst. Tentoonstelling Supermarkt

Nadere informatie

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30

De tentoonstelling «Bernard van Orley. Brussel en de renaissance» loopt tot 26 mei Aantal deelnemers Maximum 15 Duur 1:30 Maak kennis met de 16de-eeuwse Brusselse meester Bernard van Orley. Hij schilderde voor het hof van de Habsburgers, maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. De cursisten verkennen de expo samen met

Nadere informatie

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934

Albert I van België: Brussel, 8 april Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Albert I van België: Brussel, 8 april 1875 - Marche-les- Dames, 17 februari 1934 Hij was prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934

Nadere informatie

Evenementenkalender AUGUSTUS 2014

Evenementenkalender AUGUSTUS 2014 Evenementenkalender AUGUSTUS 2014 MEERDAAGSE ACTIVITEITEN tot 15/08/14 EXPO Ria Valcke Waar: Cultuurhuis Hoogstraat 2 Voor RIA VALCKE is elke steen een uitdaging die vraagt om bewerkt te worden. Elk beeldhouwwerk

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN 2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN Zomer 2016 Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus: 2-daags stedenbezoek aan Leuven - Ieper - Mechelen. Het stadhuis van Leuven nabij de Oude Markt Vervoer per

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Om de volledige context te schetsen breng ik hier de integrale versie van de open brief:

Om de volledige context te schetsen breng ik hier de integrale versie van de open brief: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 345 van STEFAAN SINTOBIN datum: 12 juni 2017 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Herdenking

Nadere informatie

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn

Jules De Bruycker te gast bij Frank Brangwyn persinfo TENTOONSTELLING 11/10/ 13 > 12/01/ 14 Arentshuis, Dijver 16 I B- 8000 Brugge Jules De Bruycker liet zich in zijn etsen met sterke lichtcontrasten inspireren door het werk van Frank Brangwyn. Deze

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Tentoonstelling Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) 10 april 2012-2 mei 2012. Lakenhalle, Scholenstraat 4, 3290 Diest

Tentoonstelling Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) 10 april 2012-2 mei 2012. Lakenhalle, Scholenstraat 4, 3290 Diest Tentoonstelling Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) 10 april 2012-2 mei 2012 Lakenhalle, Scholenstraat 4, 3290 Diest Vakantiekolonies aan de Belgische kust (1887-1980) Wie herinnert zich

Nadere informatie

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst

stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst blad stadsmagazine Harelbeke editie november 2014 Wereldoorlog I Poëziewedstrijd Storm op komst Ook Harelbeke pakt in 2015 uit met een programma dat de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Wat heeft Harelbeke

Nadere informatie

Handleiding UiTdatabank Agenda GoneWest

Handleiding UiTdatabank Agenda GoneWest Handleiding UiTdatabank Agenda GoneWest 1 Surf naar www.uitdatabank.be Om in te voeren in UiTdatabank, moet je aanmelden via UiTiD. Heb je nog geen UiTiD, maak er dan snel één aan (je kan bv jouw Facebook-account

Nadere informatie

Herdenking 100 ste verjaardag van de Groote Oorlog ( )

Herdenking 100 ste verjaardag van de Groote Oorlog ( ) Herdenking 100 ste verjaardag van de Groote Oorlog (2014-2018) De Eerste Wereldoorlog of de Groote Oorlog was het eerste internationale conflict op wereldschaal. Het vond plaats van 28 juli 1914 tot 11

Nadere informatie

Derde kleuter en eerste graad la ger onderwijs

Derde kleuter en eerste graad la ger onderwijs Floepje en het Water De kleuters en kinderen van de eerste graad maken kennis met het wezentje Floepje dat zowel kan zwemmen als vliegen. Floepje komt op een dag in vervuild water terecht en wordt ziek.

Nadere informatie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie

De Beeldbankquiz WESTHOEK verbeeldt - receptie De Beeldbankquiz Donderdag 13 maart 2014 - WESTHOEK verbeeldt - receptie Enkele afspraken 14 vragen Telkens 1 mogelijk antwoord 1 schiftingsvraag 'WESTHOEK verbeeldt'- receptie - 13 maart 2014 2 De Beeldbankquiz

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF FEBRUARI

NIEUWSBRIEF FEBRUARI NIEUWSBRIEF FEBRUARI 1 1 IN DE KIJKER: Filiaal Eine 2 NIEUWS FILMVERTONING Jef Cornelis maakte tussen 1963 en 1997 voor de BRT tientallen films, kunstenaarsdocumentaires, en kunstprogramma's. Zijn werk

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN

Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Geschied- en Heemkundige Kring vzw PEPIJN@LANDEN Secretariaat/Documentatiecentrum: Bezoekerscentrum Rufferdinge Molenberg 4 3400 Landen Tel. 011 88 34 68 Fax 011 83 27 62 info@ghklanden.be www.ghklanden.be

Nadere informatie

FIETSPOCKET BELGISCHE KUST. 10 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen

FIETSPOCKET BELGISCHE KUST. 10 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen FIETSPOCKET BELGISCHE KUST 10 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen INHOUDSTAFEL Eerst even dit doorfietsen.............................. 6 Fietsknooppunten: een woordje uitleg..................

Nadere informatie

De federale herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België

De federale herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België PERSDOSSIER De federale herdenking van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in België 21 MEI 2013, BRUSSEL www.be14-18.be INLEIDING De Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, wijzigde

Nadere informatie

Zaterdag 26 april tot en met zondag 4 mei 2014. Week van de Amateurkunsten. Zondag 27 april 2014. Erfgoeddag. WAK_Erfgoeddag_boekje_04-2014_ok.

Zaterdag 26 april tot en met zondag 4 mei 2014. Week van de Amateurkunsten. Zondag 27 april 2014. Erfgoeddag. WAK_Erfgoeddag_boekje_04-2014_ok. Week van de Amateurkunsten RG BU DS OL OP LE Zaterdag 26 april tot en met zondag 4 mei 2014 Zondag 27 april 2014 Erfgoeddag WAK_Erfgoeddag_boekje_04-2014_ok.indd 1 17/03/14 15:32 WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN

Nadere informatie

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN

EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN EERSTE WERELDOORLOG: EDUCATIEF AANBOD VOOR LAGERE SCHOLEN Gemeente Evergem ontwikkelde een aanbod rond de Eerste Wereldoorlog in de eigen gemeente voor scholen van het lager onderwijs. Het aanbod is meest

Nadere informatie

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon).

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). 1 dag (woensdag) 09.15-14.30 uur. Vlucht Amsterdam Praag - Minsk (excl.). 15.30-16.30 uur. Transfer vliegveld Minsk - hotel «Planeta»***

Nadere informatie

Jeugdlokalen Ravels-Eel

Jeugdlokalen Ravels-Eel 1/7 Jeugdlokalen Ravels-Eel Eelstraat 4 2380 Ravels-Eel De jeugdlokalen van Ravels-Eel zijn nieuwbouwlokalen, volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, voorzien van een volledig ingerichte keuken,

Nadere informatie

Plaatskenmerk 898 D 13. Westhoek ; autoroutes ---------------------------------------- Blankenberge : Belgische Kust

Plaatskenmerk 898 D 13. Westhoek ; autoroutes ---------------------------------------- Blankenberge : Belgische Kust Art Salon Triptiek '94 1994 Plaatskenmerk 899 D 6 Tentoonstellingen ; Brugge Bailleul, Monts de Flandre, Ypres, Poperinge Plaatskenmerk 898 D 13 Westhoek ; autoroutes Blankenberge : Belgische Kust Plaatskenmerk

Nadere informatie

persmap oktober 2013

persmap oktober 2013 persmap oktober 2013 Vrijdag 5 september 2014 Zaterdag 6 september 2014 Zondag 7 september 2014 concert & dans op het fort sfeerwandelingen ceremoniële opening Vrijdag 12 september 2014 Zaterdag 13 september

Nadere informatie

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Regionale infokantoren algemene resultaten Onderzoek uitgevoerd door Guidea in samenwerking met Toerisme Vlaanderen 1 Doelstellingen en Methodologie 3 1 Achtergrond

Nadere informatie

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK

TELEFONEREN NAAR DE BIBLIOTHEEK Patrick studeert aan de universiteit. Hij zoekt een rustige plaats om te studeren. Hij wil in de bibliotheek gaan studeren. In de bibliotheek kan je ook de computers. Hij weet niet wanneer de bibliotheek

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie