Wegwijs in Brussel oktober 2012 Europawijk, Brussel Met prof. dr. Rinus van Schendelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wegwijs in Brussel. 10 12 oktober 2012 Europawijk, Brussel Met prof. dr. Rinus van Schendelen"

Transcriptie

1 Wegwijs in Brussel oktober 2012 Europawijk, Brussel Met prof. dr. Rinus van Schendelen

2 I n lei di ng Welke kansen zijn er voor mijn organisatie in Brussel? Hoe voorkom ik dat ik door Brussel wordt verrast met nieuwe wet- en regelgeving? Hoe kan ik van invloed zijn? Welke dossiers zijn relevant voor mijn organisatie? Hoe kan mijn organisatie haar belangen beter behartigen? Na de ratificatie van het Verdrag van Lissabon is de invloed van Brussel groter dan ooit tevoren. Alle negatieve publiciteit rondom Europa leidt de aandacht af van waar het echt om gaat binnen de EU. De Europese ontwikkelingen grijpen diep in op vele sectoren van het bedrijfsleven en de internationale samenwerking. Met name binnen de landbouw, onderwijs, zorg en welzijn, natuur en milieu, politie en justitie, verkeer en vervoer, industrie, nutsbedrijven, horeca en zakelijke dienstverlening. Zowel als het gaat om strategische vraagstukken, als om operationele consequenties van Europees beleid, wet- en regelgeving. Het volgen van en participeren in die ontwikkelingen biedt veel kansen. Het negeren ervan is risicovol. Wie niet meespeelt, wordt weggespeeld. Europa bevindt zich in roerige tijden. Juist nu is het hebben van kennis van de processen in Brussel en een goede EU-strategie cruciaal. Inmiddels wordt het merendeel van onze wet- en regelgeving gevormd in Brussel, dat daarmee dus onze nieuwe hoofdstad is. Rinus van Schendelen In dit EU-Seminar maakt u in relatief korte tijd intensief kennis met de geschreven en ongeschreven regels van de EU en de wereld van public affairs en inspirerende lobbyisten. Tevens verkent u de consequenties hiervan voor de eigen organisatie. Het EU-Seminar vindt grotendeels plaats in de Europese wijk in Brussel, het hart van Europa. D o el Het EU-Seminar is bedoeld voor bestuurders, directieleden en managers uit het bedrijfsleven, de non-profit en de publieke sector die hun kennis van en ervaring met de EU willen ontwikkelen en verdiepen, die nieuwsgierig zijn naar het speelveld en de spelregels van de EU, zoals die in de praktijk gelden en die daar graag met anderen op willen reflecteren. Na afloop heeft u: Praktische kennis over hoe de EU werkt Kennis van de rol van de verschillende instituten Het dagelijks werk van chefs de dossier, rapporteurs, topambtenaren en lobbyisten Beïnvloedingsmethoden waarmee uw organisatie van invloed is in Brussel De do s and don ts van Brussel Verkend wat de EU betekent voor de eigen organisatie Inzicht in wat de eigen organisatie nodig heeft om zich effectiever op Brussel te oriënteren Inzicht in de omvangrijke digitale wereld van Brussel Uitwisseling van ervaringen en inzichten met andere deelnemers Het EU-Seminar kan ook in-company worden samengesteld.

3 Programma Het programma bestaat uit twee modules. De eerste module start in Brussel op woensdag 12 oktober 2012 rond uur. U maakt in korte tijd kennis met alle facetten van het Europese speelveld. Gedurende drie dagen ontmoet u topspelers, actief in de Brusselse arena, zoals ambtenaren van de Europese Commissie, medewerkers van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU, leden van het Europees Parlement en lobbyisten. Tijdens de werkbezoeken doet u ervaring op met de praktijk. Aan de hand hiervan gaat Rinus van Schendelen in op kritische succesfactoren van professioneel public affairs management. Tijdens de lunches en diners is steeds een gastspreker aanwezig, zoals een ambtenaar van de Commissie, een lobbyist of een Europese journalist. U bouwt dus gelijktijdig aan uw eigen netwerk in Brussel. De tweede module vindt plaats in Nederland. In de tweede module staan de betekenis van de EU en een effectieve opzet van de public affairs functie voor uw eigen organisatie centraal. Wat vraagt dat van u en uw organisatie? Wat kunnen wij van de EU leren als het gaat om knowledge insourcing? Module 1 Locatie Brussel oktober 2012 Woensdagavond Aankomst in Brussel circa uur Bespreking van een lobbycase Donderdag Inleiding in het nieuwe Europese speelveld en lobbyspel (Rinus van Schendelen) Lunch in het Europees Parlement met een rapporteur Werkbezoeken aan vertegenwoordigers van de Commissie, het Parlement, de Raad en lobbyorganisaties Key-note gastspreker (dinerdebat) Vrijdag Debriefing werkbezoeken (Rinus van Schendelen) Kleinschalige werkbezoeken aan zowel Brusselse lobbygroep als Commissie-eenheid Werkbezoek aan andere EU-instelling Afsluiting met lobbycasus Module 2 7 november 2012 Locatie in Nederland Public affairs management binnen uw eigen organisatie Uw eigen organisatie in EU-context EU-website (knowledge insourcing) Netwerken met oud-alumni van EU-Seminar Ervaringen van een Nederlandse lobbyist op EU-speelveld

4 D eelnam e Duur Seminar Waar 3,5 dagen, waarvan 2,5 in Brussel Brussel (hotel en conferentieoord in het hart van de Europese instellingenwijk) en Nederland Data Module 1: start woensdagavond circa uur t/m vrijdag circa uur te Brussel Module 2: 1 dag in Nederland Kosten Nadere informatie Inschrijven 2.195,-- exclusief reis- en verblijfkosten. Verblijfskosten worden achteraf op basis van nacalculatie in rekening gebracht. Reiskosten zijn voor eigen rekening. De Galan Groep of kijk op U kunt zich voor het seminar inschrijven door het aanmeldingsformulier te downloaden van en per te sturen naar secretariaat@galangroep.nl. Het boek More Machiavelli In Brussels The art of lobbying the EU door Rinus van Schendelen maakt onderdeel uit van het cursusmateriaal.

5 D o c ent en en orga n isatie De begeleiding en voorbereiding van het EU-Seminar is in handen van prof. dr. Rinus van Schendelen en drs. Margrietha Wats MBA (de Galan Groep). Het Nederlandse adviesbureau ICODA European Affairs gevestigd in Brussel, onder leiding van drs. Lodewijk Buschkens, ondersteunt hen daarbij. Voor een optimale voorbereiding nemen wij van tevoren contact op met de deelnemers. Dit biedt ons de mogelijkheid om de werkbezoeken zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van de deelnemers. prof. dr. Rinus van Schendelen is Europa specialist en hoogleraar Politicologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij heeft ruim dertig boeken gepubliceerd waaronder More Machiavelli in Brussels; the Art of Lobbying the EU (2010). Rinus van Schendelen is een veel gevraagd EUdeskundige. Hij begeleidt en adviseert grote bedrijven, instellingen en overheden bij hun lobby-activiteiten. drs. Margrietha Wats MBA is partner bij de Galan Groep. Ze is gespecialiseerd in managementvraagstukken van kennisintensieve complexe organisaties, organisatieontwikkeling en innovatie. Zij is gefascineerd door de vraag hoe organisaties slimmer kunnen opereren in de Europese context. Haar interesse gaat uit naar de wijze waarop complexe besluitvormingsprocessen effectief vorm kunnen krijgen op organisatie- en beleidsniveau. Vanuit het perspectief van de volksgezondheid heeft zij het functioneren van Brussel goed leren kennen. Samen met Kees Louwerens beheert zij het Brussel dossier. drs. Lodewijk Buschkens geeft leiding aan het Nederlands adviesbureau ICODA European Affairs dat sinds 1991 actief is op het gebied van Europese belangenbehartiging. ICODA ondersteunt opdrachtgevers bij het opstellen van een heldere strategie ten behoeve van lobbyactiviteiten en communicatie met de Europese instellingen. Het analyseren van nieuwe Europese ontwikkelingen en de invloed hiervan op de activiteiten van de cliënt staat daarbij centraal.

6 V orige deelnem er s Deelnemers aan voorgaande edities zijn onder andere werkzaam bij de volgende organisaties: ABN AMRO AGIS Zorgverzekeringen AMBER Alert Nederland Centraal Justitieel Incassobureau College voor Zorgverzekeringen Commissariaat voor de Media Corus Nederland B.V. Deloitte Public Affairs Essent Eurojust FNV Bondgenoten Diverse gemeenten (Amsterdam, Apeldoorn, Dordrecht, Rotterdam) GEO Delft Haag Wonen Hogeschool InHolland ING Groep Inspectie Verkeer en Waterstaat Kadaster Kamer van Koophandel Microfinanciering en Ondernemerschap Nederland Diverse Ministeries (LNV, VROM, Defensie) NCTB Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid NUON Onderzoeksraad voor Veiligheid Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam PIC Europe Pfizer Port of Rotterdam Provincie Noord-Holland RDW ROC Midden Nederland Senter Novem Agentschap Ministerie van EZ Spaarne Ziekenhuis Stichting Beroepskwaliteit Leraren Syntrus Achmea Pensioenbeheer Thuiszorg Het Friese Land Unie van Beroepspensioenfondsen Diverse Universiteiten (Amsterdam, Groningen Rotterdam, Wageningen) UWV Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie Vereniging Spierziekten Nederland VWA WECF (Women in Europe for a Common Future) Wat alumni zeggen: Toen ik begon dacht ik dat de EU-organisatie ondoorzichtig, ontoegankelijk en onbeïnvloedbaar was. Na het Seminar weet ik dat het een zeer transparante, open en inspirerende omgeving is. (diversen) Met het doorgronden van de EU-organisatie besef ik dat Brussel dichterbij en belangrijker is dan ik dacht en dat mijn organisatie veel meer kan halen uit Europa. Elke burger van de EU zou dit moeten doen! (Bert-Jan Souman, Universitair Medisch Centrum Groningen) Zéér inspirerend. Er is een wereld voor mij opengegaan. Brussel is voor mij toegankelijk geworden. Na twee dagen met de groep op stap te zijn geweest ga ik net zo makkelijk naar Brussel als naar Den Haag. (Huib Sinke, Directeur DLV Adviesgroep) Het Seminar heeft mij enorm geholpen om te weten waar ik stond en welke mogelijkheden er zijn om je doelen te bereiken. Niet meer zoeken, aan de slag! (Bas Hemmen, Innovation Manager EU, Geodelft, oud-deelnemer) Veel dank voor de mooie dagen. Persoonlijk vond ik de combinatie van stages, theorie en goed gezelschap erg inspirerend. Ook de combinatie Rinus van Schendelen - Margrietha Wats werkt erg goed. (Jan Willem Blok, Haed of Government Affairs, ABN AMRO)

7 de Galan Groep Rutgers van Rozenburglaan 2, 3744 MC Baarn Tel.: , Fax:

Seminar Wegwijs in Brussel voorjaar 2010 met prof. dr. Rinus van Schendelen De EU: het spel, het speelveld en de geschreven en ongeschreven regels Seminar voor bestuurders, directieleden en managers van

Nadere informatie

Succesvol zaken doen in China: wat zijn mijn kansen en hoe benut ik deze?

Succesvol zaken doen in China: wat zijn mijn kansen en hoe benut ik deze? Succesvol zaken doen in China: wat zijn mijn kansen en hoe benut ik deze? Tijdens een workshop van een halve dag nemen de trainers van Kerling Consulting u mee in verschillende aspecten rondom het succesvol

Nadere informatie

Twente Wegwijs in Brussel

Twente Wegwijs in Brussel Twente Wegwijs in Brussel Brussel, 9 en 10 oktober 2018 Scepterstraat 41, 1050 Brussel Team: zes personen Diensten: Public Affairs Werkbezoeken Brussel Monitoren / EU-scan Ogen en oren in Brussel Flexplekken

Nadere informatie

MPA. Master of Public Administration. Nederlandse School voor Openbaar Bestuur

MPA. Master of Public Administration. Nederlandse School voor Openbaar Bestuur MPA Master of Public Administration Nederlandse School voor Openbaar Bestuur Voorwoord De NSOB wil opleiden voor een hoogwaardig openbaar bestuur. Met geavanceerde en uitdagende opleidingen voor het topsegment

Nadere informatie

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur Media (e)en zorg De media is niet meer weg te denken in de gezondheidszorg. Lees de afgelopen maanden de kranten er maar eens op na en je vindt uiteenlopende berichtgeving over zorggerelateerde onderwerpen.

Nadere informatie

EUROPEES MILIEUBELEID EN

EUROPEES MILIEUBELEID EN P:\10\1020701\infopackage final Cursus EUROPEES MILIEUBELEID EN DE NEDERLANDSE PROVINCIES georganiseerd door het Europees Instituut voor Bestuurskunde i.s.m. de nederlandse provincies Cursus EUROPEES MILIEUBELEID

Nadere informatie

TRAINING PUBLIC AFFAIRS

TRAINING PUBLIC AFFAIRS TRAINING PUBLIC AFFAIRS DE KUNST VAN HET BEÏNVLOEDEN Bent u geïnteresseerd in de wereld van public affairs en wilt u zichzelf of uw medewerkers laten bijscholen? Heeft u een concreet vraagstuk en merkt

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Europees Milieubeleid en de Nederlandse Provincies

Europees Milieubeleid en de Nederlandse Provincies Cursus Europees Milieubeleid en de Nederlandse Provincies Maastricht (NL), 10-11 februari 2011 European Institute of Public Administration Institut européen d administration publique georganiseerd door

Nadere informatie

ProDemos Lobbyen in de gemeente

ProDemos Lobbyen in de gemeente ProDemos Lobbyen in de gemeente 3 december 2014 www.dr2.nl #dr2 @JannaGroot Public affairs Introductie Over public affairs Lobbyen in de gemeente Transparantie en Ethiek 2 Ons bureau Disciplines komen

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers The European professional practice qualification for public service leaders Inschrijving vóór 1 juli 2016 = 10% korting op inschrijvingskosten

Nadere informatie

bestuursadvies communicatiestrategie public affairs interim-management

bestuursadvies communicatiestrategie public affairs interim-management bestuursadvies communicatiestrategie public affairs interim-management Permanent op de hoogte Den Haag is een lastig te voorspellen factor voor veel organisaties. Elke dag kan het landschap volledig veranderen

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

Het belang van Brussel voor uw onderneming

Het belang van Brussel voor uw onderneming B U R E A U B R U S S E L S Het belang van Brussel voor uw onderneming R O N D - P O I N T R O B E R T S C H U M A N 9 1. Waarom Brussel steeds belangrijker zal worden Op dit moment zijn we met 7 miljard

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012

UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 UITNODIGING G23 Netwerkdag 13 februari 2012 Op: donderdag 12 april 2012 in Utrecht Graag nodigen wij u uit voor de eerste Stadsingenieurs G23 Netwerkdag in Utrecht. Deze dag staat vooral in het teken om

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 olv Annemieke Meurs en Saskia van Wijngaarden Focus Group Seminar Focus Group is een workshop gefocust op creatieve

Nadere informatie

Regie 3.0. een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen.

Regie 3.0. een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen. Regie 3.0 een stap verder... Een serie masterclasses om bibliotheken in transitie te ondersteunen met allianties, transitiemanagement en geldstromen. Regie 3.0 een stap verder... Een serie masterclasses

Nadere informatie

EUROPEES MILIEUBELEID EN DE NEDERLANDSE PROVINCIES

EUROPEES MILIEUBELEID EN DE NEDERLANDSE PROVINCIES Cursus PROGRAMMA Donderdag, 25 oktober 2007 09.00 Welkom en introductie Christoph Demmke, Professor, Europees Instituut voor Bestuurskunde, Maastricht Ed Eggink, Provincie Limburg, Maastricht 09.30 Europese

Nadere informatie

General management and leadership. Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals

General management and leadership. Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals General management and leadership Vijfdaags programma voor ervaren financiële professionals Details Cursusduur 5 dagen Datum en locatie 27, 28, 29, 30 november 2017, 1 december 2017 - Tilburg Tijd 10:30-19:30,

Nadere informatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie

Inleiding Filantropie. Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie Inleiding Filantropie Financiële draagvlakverbreding van uw organisatie PAO Inleiding Filantropie Informatie: Vrije Universiteit Amsterdam PAO Philanthropic Studies t.a.v. Saskia Franssen De Boelelaan

Nadere informatie

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen mensenkennis De opleiding sluit perfect aan: sterker nog, door de theorie worden de tools die ik nu onbewust gebruik, meer bewust Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen Opleiding mediation voor gedragsdeskundigen

Nadere informatie

Organisatieverandering donderdag 18.30-20.00 Dr. W.J. van Noort SBS A.0.06 15-okt Hoorcollege 2022 6454657H

Organisatieverandering donderdag 18.30-20.00 Dr. W.J. van Noort SBS A.0.06 15-okt Hoorcollege 2022 6454657H Master Management van de Publieke Sector Rooster 2015-2016 Er kunnen geen rechten worden ontleend aan dit rooster. Er kunnen door omstandigheden (bv. Locatie) wijzigingen optreden. Deze versie is gepubliceerd

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties

MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING. Diagnose van organisaties MASTERCLASSES PUBLIC AUDITING Diagnose van organisaties Nieuwe netwerken, sociale media, individualisering, decentralisatie, losse samenwerkingsvormen en informelere omgangsvormen, roep om transparantie:

Nadere informatie

DEDICATED ORMIT. DEDICATED TO MAKING THE MOST OF YOUR TALENT.

DEDICATED ORMIT. DEDICATED TO MAKING THE MOST OF YOUR TALENT. ORMIT. DEDICATED TO MAKING THE MOST OF YOUR TALENT. ORMIT is ervan overtuigd dat de kwaliteit van huidig en toekomstig management dé kritische succesfactor is voor organisaties. In een turbulente omgeving

Nadere informatie

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS

Opleiding consulent seksuele gezondheid NVVS Dat vind ik een van de mooiste dingen aan de seksuologie: dat de geestelijke en de somatische gezondheidszorg erin samen komen. evaluatie deelnemer mensenkennis Opleiding consulent seksuele gezondheid

Nadere informatie

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS

ÉÉN VAN ONZE EXPERTS ÉÉN VAN ONZE EXPERTS Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste uit

Nadere informatie

Parkeren Renaissance Hotels Brussel beschikt over een grote parkeergarage bij het hotel.

Parkeren Renaissance Hotels Brussel beschikt over een grote parkeergarage bij het hotel. Beste deelnemer, Hierbij ontvang je de laatste informatie voor Blok 3 op 17 en18 maart in Brussel. Tijdens Blok 2 in Rotterdam heb je de syllabus van de tweedaagse in Brussel ontvangen. Graag willen we

Nadere informatie

Training Teamleiderschap

Training Teamleiderschap Training Teamleiderschap Versterk uw rol als boegbeeld van uw team In vier dagen een effectief Teamleider Training Teamleiderschap U bent als teamleider het boegbeeld van uw team. Uw teamleden verwachten

Nadere informatie

Driedaagse Leergang. Kennisintensieve beleidsontwikkeling

Driedaagse Leergang. Kennisintensieve beleidsontwikkeling Driedaagse Leergang Kennisintensieve beleidsontwikkeling 6, 13 en 20 juni 2014 Den Haag Doelstellingen en doelgroep De doelgroep bestaat uit beleidsmedewerkers/stafmedewerkers bij beleidsinstanties (nationaal,

Nadere informatie

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Door digitalisering en automatisering wordt de levenscyclus van diensten en producten steeds korter. Het

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

WERKNEMER. Verklaring van belangen. Algemeen. Melding van belangen op farmaceutisch gebied. Tussenvoegsels

WERKNEMER. Verklaring van belangen. Algemeen. Melding van belangen op farmaceutisch gebied. Tussenvoegsels Verklaring van belangen Algemeen Titel(s) Voornaam Prof. dr. Bert Tussenvoegsels Achternaam Afdeling (Voor externe experts, wilt u aangeven voor welke afdeling van het CBG u werkt) Functienaam Omschrijving

Nadere informatie

Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen maken het Verschil

Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen maken het Verschil Een leergang over talent en ambitie voor vrouwen die het heft in eigen hand nemen Vrouwen Vrouwen verschil is een leergang voor vrouwen die zich herkennen in de begrippen maatschappelijke betrokkenheid,

Nadere informatie

Controllership. De noodzaak van strong controllership

Controllership. De noodzaak van strong controllership Verdiepingscyclus Strong Controllership De noodzaak van strong controllership Maatregelen uit het regeerakkoord stellen zorgorganisaties voor nieuwe vragen het strategisch management en bestuur van organisaties

Nadere informatie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie

Inspiratiereizen Dementie. Frankfurt: Eigen kijk op dementie Inspiratiereizen Dementie Frankfurt: Eigen kijk op dementie Introductie De zorg voor mensen met dementie staat in Nederland volop in de belangstelling. En dat is volkomen terecht. Door de dubbele vergrijzing

Nadere informatie

Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie

Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie 01 Wat doet ERBS? ERBS Erasmus Research & Business Support - vormt de schakel tussen wetenschappelijke kennis van de

Nadere informatie

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl

Stationswerk Stationsweg 86, Den Haag info@stationswerk.nl www.stationswerk.nl Vanavond Waarom Stationswerk? Waarom samen ondernemen? Wat gaan we doen? Agenda Actueel Stationswerk Gastsprekers Borrel en discussie Conclusies Sluiting Actueel in de Stations buurt (AD 18 feb 2014) Actueel

Nadere informatie

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer

Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD. master city developer Strategisch sturen in stedelijke gebiedsontwikkeling MCD master city developer Ontwikkel een eigen visie Werk je in stedelijke gebiedsontwikkeling of herstructurering dan is de MCD opleiding voor jou een

Nadere informatie

MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE

MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE MASTERCLASS TOEZICHT, EFFECTMETING EN COMMUNICATIE NYENRODE TOEZICHT ACADEMIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Het functioneren van toezicht en toezichthouders staat in het middelpunt van de politieke

Nadere informatie

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT SNEL EN WENDBAAR WERKEN AAN CONTINUE VERBETERING IN ORGANISATIES LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INDEX Inleiding 3 Masterclass Agile Management

Nadere informatie

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Korte interactieve lezing over een boeiend onderwerp. Lekker Luisteren! Locatie: Datum: Het Kook College Wijchen, Nieuwe weg 303(Woondrôme Wijchen) 20 december 2011 Tijd:

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

MODULAIR EXECUTIVE MBA

MODULAIR EXECUTIVE MBA pdfpad.com/flags/ MODULAIR EXECUTIVE MBA IN BUSINESS & IT IN FOOD & FINANCE IN PUBLIC & PRIVATE LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP AANMELDFORMULIER NYENRODE. A REWARD FOR LIFE AANMELDFORMULIER MODULAIR

Nadere informatie

Actuele Ontwikkelingen in het Europees Milieubeleid voor de Nederlandse Provincies en de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD s)

Actuele Ontwikkelingen in het Europees Milieubeleid voor de Nederlandse Provincies en de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD s) Seminar Actuele Ontwikkelingen in het Europees Milieubeleid voor de Nederlandse Provincies en de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD s) Maastricht (NL), 31 oktober - 1 november 2013 European Institute of

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

SOM Leiderschap. 12-daagse opleiding 2015-2016

SOM Leiderschap. 12-daagse opleiding 2015-2016 SOM Leiderschap 12-daagse opleiding 2015-2016 De opleiding voor senior medewerkers die (mede) verantwoordelijk zijn voor het professionaliseren van belangenmanagement in hun organisatie. Inclusief studiereis

Nadere informatie

NSOB Winter Course. Ambtelijk vakmanschap

NSOB Winter Course. Ambtelijk vakmanschap NSOB Winter Course Ambtelijk vakmanschap 17 & 18 januari 2019 Introductie & programma Ambtelijk vakmanschap. De term roept warme beelden op van in tradities geworteld handwerk, uitgevoerd door authentieke

Nadere informatie

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda White paper Beeldbellen 2016 De DEHA Delft (www.deha.nu) organiseert kennissessies voor en door zorgaanbieders rondom een specifiek thema/onderwerp in de regio

Nadere informatie

Factsheet. Nieuwbouw kantoorruimte Nederland

Factsheet. Nieuwbouw kantoorruimte Nederland Factsheet Nieuwbouw kantoorruimte Nederland 2013 1 Nieuwbouw kantoren neemt verder af De bouw van nieuwe kantoren in Nederland is in 2013 sterk afgenomen. De matige economische ontwikkeling en vooruitzichten,

Nadere informatie

Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding

Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding Saskia Reijnen Advies, training en procesbegeleiding Missie en droom Mijn droom is om op professionele en vooral op creatieve wijze mijn expertise in te zetten, namelijk het faciliteren van organisatie,

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

Leergang Public Affairs

Leergang Public Affairs 1 Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Campus Den Haag Sinds 1999 heeft de Universiteit Leiden een vestiging in Den Haag: Campus Den Haag. Den Haag als politiek en bestuurlijk hart van Nederland

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer.

NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer. Inleiding Programma Aanmelden Route NB. Deze workshop betreft een herhaling, op veler verzoek organiseren wij deze workshop een tweede keer. * Deze workshop sluit aan bij de eerder door FHI in samenwerking

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Strategische Issues in Dienstverlening

Strategische Issues in Dienstverlening Strategische Issues in Dienstverlening Strategisch omgaan met maatschappelijke issues Elke organisatie heeft issues. Een definitie van de term issue is: een verschil tussen de verwachting van concrete

Nadere informatie

Verbondscourse Programma

Verbondscourse Programma Verbondscourse 2016 Programma Het Verbond organiseert ieder jaar voor de leden een Verbondscourse voor veelbelovende, talentvolle managers en jonge directieleden van verzekeringsmaatschappijen. Het Verbond

Nadere informatie

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk, thema van de toekomst AT Osborne organiseert op 29 oktober 2009 het symposium:

Nadere informatie

Verklaring van belangen

Verklaring van belangen Verklaring van belangen Algemeen Titel(s) Voornaam Prof. dr. Frans G.M. Tussenvoegsels Achternaam Afdeling (Voor externe experts, wilt u aangeven voor welke afdeling van het CBG u werkt) Functienaam Omschrijving

Nadere informatie

Prins Carlos de Bourbon de Parme

Prins Carlos de Bourbon de Parme Prins Carlos de Bourbon de Parme Prins Carlos de Bourbon de Parme is directeur van INSID, Institute for Sustainable Innovation & Development. Een onafhankelijke stichting die als doel heeft het versnellen

Nadere informatie

Post-Master Indirecte Belastingen 2017

Post-Master Indirecte Belastingen 2017 Post-Master Indirecte Belastingen 2017 WELKOM BIJ EFS, ERASMUS UNIVERSITY ROTTERDAM Europese Fiscale Studies (EFS) is een samenwerking van de secties fiscaal recht en fiscale economie van de Erasmus Universiteit

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING TRANSPARANTIE EN VERANTWOORDING IN DE PUBLIEKE SECTOR

MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING TRANSPARANTIE EN VERANTWOORDING IN DE PUBLIEKE SECTOR PROFESSIONAL LEARNING & DEVELOPMENT EXECUTIVE EDUCATION MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING TRANSPARANTIE EN VERANTWOORDING IN DE PUBLIEKE SECTOR MASTERCLASS BELEIDSANALYSE EN BELEIDSBEOORDELING

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Programma 5. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Programma 5 Module Management Accounting & Control 5 Module Externe Verslaggeving 6 Module Management Control & Information Systems 7 Rooster 8 Opleidingskosten 9 Netherlands

Nadere informatie

Specialist Development Leergang: KOERS

Specialist Development Leergang: KOERS Specialist Development leergang KOERS Pagina 1 van 7 Specialist Development Leergang: KOERS "The future belongs to those who see possibilities before they become obvious." De Specialist Development Leergang

Nadere informatie

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Vrijdagen 31 oktober, 7 & 14 November 2014 Utrecht (Hotel NH Utrecht) Doelgroepen leergang:

Nadere informatie

Functieprofiel Manager Communicatie & Public Affairs GGD GHOR Nederland

Functieprofiel Manager Communicatie & Public Affairs GGD GHOR Nederland Functieprofiel Manager Communicatie & Public Affairs GGD GHOR Nederland GGD GHOR Nederland Manager Communicatie & Public Affairs GGD GHOR is de vereniging voor publieke gezondheid en veiligheid in Nederland.

Nadere informatie

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk J.F. Kennedylaan 100 3741 EH Baarn Postbus 168 3740 AD Baarn T 31 (0)35 543 43 43 F 31 (0)35 543 43 44 E info@atosborne.nl Kijk op onze website voor meer informatie: www.atosborne.nl Samenspel

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Manager van nu... maar vooral van morgen

Manager van nu... maar vooral van morgen Manager van nu... maar vooral van morgen Leidinggeven met inhoud en in verbinding, met inspiratie, energie en plezier, en dat binnen je organisatie mogelijk maken Er kan zoveel meer Uitgaan van klanten,

Nadere informatie

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling

leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling leergang KLEUR BEKENNEN Kleedkamergesprekken over leiderschapsontwikkeling editie 2011 Leiderschap zit vol met paradoxen. De tegenstelling tussen betrokkenheid en distantie, tussen innovatie en behoudendheid,

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel

Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel Bezoek Provinciale Staten P4 aan de Regio Randstad Brussel 30 en 31 januari 2014 Provinciale Staten van de provincies Noord- Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht bezoeken Brussel De statenleden

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 2 : Wat is de omvang van uw organisatie?

Statistieken voor vraag 2 : Wat is de omvang van uw organisatie? In totaal legden 20 mensen deze enquete af. Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het? 1. Gemeente 41.67% 2. Provincie 0.00% 3. Deurwaarderkantoor 0.00% 4. Incassobureau 0.00% 5. Bedrijfsleven

Nadere informatie

E-HEALTH EN DE OUDERENZORG

E-HEALTH EN DE OUDERENZORG E-HEALTH EN DE OUDERENZORG Donderdag 6 februari 2014 Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de doelgroepcommissie Ouderengeneeskunde op donderdag 6 februari 2014 de cursus: E-HEALTH EN DE OUDERENZORG

Nadere informatie

Incompany 500 Reputatie van uw organisatie in kaart gebracht. juni 2008

Incompany 500 Reputatie van uw organisatie in kaart gebracht. juni 2008 Incompany 500 Reputatie van uw organisatie in kaart gebracht juni 2008 Incompany 500 Blauw Research heeft voor het derde jaar op rij het onderzoek uitgevoerd dat ten grondslag ligt aan de Incompany 500.

Nadere informatie

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE

8 & 9 APRIL TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 8 & 9 APRIL 2014 TT HALL ASSEN INFORMATIEBROCHURE 2014 Netwerken in een sterke regio! Samenwerken, netwerken en op de hoogte zijn van elkaars kennis en kunde is belangrijker dan ooit. Dit besef leeft sterk

Nadere informatie

Advisering in cijfers

Advisering in cijfers Advisering in cijfers Ingekomen en afgedane adviesaanvragen 2014 2013 2012 2011 2010 In behandeling op 1 januari 54 24 83 43 55 Ingekomen 488 474 514 553 588 Ter advisering 542 498 597 596 643 Afgedane

Nadere informatie

MANAGEMENT LUNCH Alignment, een sleutelbegrip in het hedendaags management

MANAGEMENT LUNCH Alignment, een sleutelbegrip in het hedendaags management MANAGEMENT LUNCH Alignment, een sleutelbegrip in het hedendaags management Programma Vrijdag 24 april 2015 11:45 14:30 Gastspreker: Michel Damar Management lunch Omdat we de korpschefs graag in contact

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist

Sociaal ondernemerschap & de overheid. Prof. Dr. Mark van Twist Sociaal & de overheid Ondernemers zijn steeds vaker te vinden op de vervagende grenzen tussen markt, overheid en samenleving. Een ICT bedrijf met autistische werknemers met een Wajong-uitkering of een

Nadere informatie

Proactief Denken en Doen in het Onderhoud

Proactief Denken en Doen in het Onderhoud Proactief Denken en Doen in het Onderhoud Hoe bereiken we Betrouwbare en Bewegende Organisaties? De laatste jaren wordt er veel aandacht besteed aan Reliability. De Reliability Engineer is inmiddels in

Nadere informatie

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn

Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Lekkere Lezing - met Amuses & Wijn Korte interactieve lezing over een boeiend onderwerp. Lekker Luisteren! Locatie: Het Kook College Wijchen, Nieuwe weg 303(Woondrôme Wijchen) Datum: Dinsdag 30 augustus

Nadere informatie

Center for Organisation Development in Hospitals

Center for Organisation Development in Hospitals instituut Beleid & Management Gezondheidszorg Center for Organisation Development in Hospitals Het Center for Organisation Development in Hospitals is een samenwerkingsverband van het instituut Beleid

Nadere informatie

specialist 80 143290 150915 124039 129943 19251 20972 0 0 specialist 60 147727 155994 127117 131553 20610 24441 0 0

specialist 80 143290 150915 124039 129943 19251 20972 0 0 specialist 60 147727 155994 127117 131553 20610 24441 0 0 1A: Overzicht van overschrijdingen Wopt werkgever werkgever jaarloon jaarloon Totaal Totaal specialist 63 129983 121873 111615 104895 18368 16978 0 0 specialist 80 143290 150915 124039 129943 19251 20972

Nadere informatie

Leiderschap in Turbulente Tijden

Leiderschap in Turbulente Tijden De Mindset van de Business Leader Leiderschap in Turbulente Tijden Onderzoek onder 175 strategische leiders Maart 2012 Inleiding.. 3 Respondenten 4 De toekomst 5 De managementagenda 7 Leiderschap en Ondernemerschap

Nadere informatie

Datumoverzicht modules voor trainers en coaches 2015. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief met inspirerende artikelen via: www.bpopleidingen.

Datumoverzicht modules voor trainers en coaches 2015. Abonneer je op de gratis nieuwsbrief met inspirerende artikelen via: www.bpopleidingen. Datumoverzicht modules voor trainers en coaches 2015 Volg ons op: Abonneer je op de gratis nieuwsbrief met inspirerende artikelen via: www.bpopleidingen.nl Gratis introductieworkshops Ede 13.30-16.30 uur

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het?

Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het? In totaal legden 20 respondenten deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Wat voor organisatie is het? 1. Gemeente 41,67% 10. Rechtbank 8,33% 2. Provincie 0,00% 11. Bureau Jeugdzorg 0,00% 3. Deurwaarderskantoor

Nadere informatie

Het is hier (g)een hotel!!!

Het is hier (g)een hotel!!! Het is hier (g)een hotel!!! Even voorstellen Jaap Funnekotter Directeur Hotelschool The Hague Performance Management BV Wie zijn we? Hotelschool Den Haag: een van de topopleidingsinstituten in de wereld

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Persoonlijk intakegesprek master 4. Module Management Accounting & Control 5. Module Externe Verslaggeving 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 Persoonlijk intakegesprek master 4 Module Management Accounting & Control 5 Module Externe Verslaggeving 6 Module Management Control & Information Systems 7 Rooster 8 Docenten

Nadere informatie

Regionale SOM-fora 1.2

Regionale SOM-fora 1.2 ORGANISEERT Regionale SOM-fora 1.2 SOM verbindt: 5 data - 5 locaties - 1 thema: WERKBAAR WERK - hoe zie jij dat? generaties op de werkvloer flexibiliteit diversiteit loopbaanpaden/trajecten creativiteit

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak Rapportage Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak In opdracht van: DirectResearch & Logeion en d Associatie van hoofden Communicatie Datum: 15 september 2014 Projectnummer: 2013008 Auteur(s): John

Nadere informatie

MODULAIR EXECUTIVE MBA

MODULAIR EXECUTIVE MBA pdfpad.com/flags/ MODULAIR EXECUTIVE MBA IN BUSINESS & IT IN FOOD & FINANCE IN PUBLIC & PRIVATE LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP AANMELDFORMULIER NYENRODE. A REWARD FOR LIFE AANMELDFORMULIER MODULAIR

Nadere informatie

PLE SCH BV Coaching, Consultancy en Conflictoplossing

PLE SCH BV Coaching, Consultancy en Conflictoplossing PLE SCH BV Coaching, Consultancy en Conflictoplossing In company Workshop Inspirerend Leiderschap Een workshop voor leidinggevenden die authentiek contact willen met de bronnen van persoonlijk leiderschap

Nadere informatie

HET INK-managementmodel IN DE PUBLIEKE SECTOR

HET INK-managementmodel IN DE PUBLIEKE SECTOR ACTIVITEITEN HET INK-managementmodel IN DE PUBLIEKE SECTOR (Interne) auditorsopleiding Cursus: 21, 22 en 23 juni 2006 Zelfevaluatie o.a. op basis van een beleidsversie van het model In-company HET INK-managementmodel

Nadere informatie