Wegwijs in Brussel oktober 2012 Europawijk, Brussel Met prof. dr. Rinus van Schendelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wegwijs in Brussel. 10 12 oktober 2012 Europawijk, Brussel Met prof. dr. Rinus van Schendelen"

Transcriptie

1 Wegwijs in Brussel oktober 2012 Europawijk, Brussel Met prof. dr. Rinus van Schendelen

2 I n lei di ng Welke kansen zijn er voor mijn organisatie in Brussel? Hoe voorkom ik dat ik door Brussel wordt verrast met nieuwe wet- en regelgeving? Hoe kan ik van invloed zijn? Welke dossiers zijn relevant voor mijn organisatie? Hoe kan mijn organisatie haar belangen beter behartigen? Na de ratificatie van het Verdrag van Lissabon is de invloed van Brussel groter dan ooit tevoren. Alle negatieve publiciteit rondom Europa leidt de aandacht af van waar het echt om gaat binnen de EU. De Europese ontwikkelingen grijpen diep in op vele sectoren van het bedrijfsleven en de internationale samenwerking. Met name binnen de landbouw, onderwijs, zorg en welzijn, natuur en milieu, politie en justitie, verkeer en vervoer, industrie, nutsbedrijven, horeca en zakelijke dienstverlening. Zowel als het gaat om strategische vraagstukken, als om operationele consequenties van Europees beleid, wet- en regelgeving. Het volgen van en participeren in die ontwikkelingen biedt veel kansen. Het negeren ervan is risicovol. Wie niet meespeelt, wordt weggespeeld. Europa bevindt zich in roerige tijden. Juist nu is het hebben van kennis van de processen in Brussel en een goede EU-strategie cruciaal. Inmiddels wordt het merendeel van onze wet- en regelgeving gevormd in Brussel, dat daarmee dus onze nieuwe hoofdstad is. Rinus van Schendelen In dit EU-Seminar maakt u in relatief korte tijd intensief kennis met de geschreven en ongeschreven regels van de EU en de wereld van public affairs en inspirerende lobbyisten. Tevens verkent u de consequenties hiervan voor de eigen organisatie. Het EU-Seminar vindt grotendeels plaats in de Europese wijk in Brussel, het hart van Europa. D o el Het EU-Seminar is bedoeld voor bestuurders, directieleden en managers uit het bedrijfsleven, de non-profit en de publieke sector die hun kennis van en ervaring met de EU willen ontwikkelen en verdiepen, die nieuwsgierig zijn naar het speelveld en de spelregels van de EU, zoals die in de praktijk gelden en die daar graag met anderen op willen reflecteren. Na afloop heeft u: Praktische kennis over hoe de EU werkt Kennis van de rol van de verschillende instituten Het dagelijks werk van chefs de dossier, rapporteurs, topambtenaren en lobbyisten Beïnvloedingsmethoden waarmee uw organisatie van invloed is in Brussel De do s and don ts van Brussel Verkend wat de EU betekent voor de eigen organisatie Inzicht in wat de eigen organisatie nodig heeft om zich effectiever op Brussel te oriënteren Inzicht in de omvangrijke digitale wereld van Brussel Uitwisseling van ervaringen en inzichten met andere deelnemers Het EU-Seminar kan ook in-company worden samengesteld.

3 Programma Het programma bestaat uit twee modules. De eerste module start in Brussel op woensdag 12 oktober 2012 rond uur. U maakt in korte tijd kennis met alle facetten van het Europese speelveld. Gedurende drie dagen ontmoet u topspelers, actief in de Brusselse arena, zoals ambtenaren van de Europese Commissie, medewerkers van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU, leden van het Europees Parlement en lobbyisten. Tijdens de werkbezoeken doet u ervaring op met de praktijk. Aan de hand hiervan gaat Rinus van Schendelen in op kritische succesfactoren van professioneel public affairs management. Tijdens de lunches en diners is steeds een gastspreker aanwezig, zoals een ambtenaar van de Commissie, een lobbyist of een Europese journalist. U bouwt dus gelijktijdig aan uw eigen netwerk in Brussel. De tweede module vindt plaats in Nederland. In de tweede module staan de betekenis van de EU en een effectieve opzet van de public affairs functie voor uw eigen organisatie centraal. Wat vraagt dat van u en uw organisatie? Wat kunnen wij van de EU leren als het gaat om knowledge insourcing? Module 1 Locatie Brussel oktober 2012 Woensdagavond Aankomst in Brussel circa uur Bespreking van een lobbycase Donderdag Inleiding in het nieuwe Europese speelveld en lobbyspel (Rinus van Schendelen) Lunch in het Europees Parlement met een rapporteur Werkbezoeken aan vertegenwoordigers van de Commissie, het Parlement, de Raad en lobbyorganisaties Key-note gastspreker (dinerdebat) Vrijdag Debriefing werkbezoeken (Rinus van Schendelen) Kleinschalige werkbezoeken aan zowel Brusselse lobbygroep als Commissie-eenheid Werkbezoek aan andere EU-instelling Afsluiting met lobbycasus Module 2 7 november 2012 Locatie in Nederland Public affairs management binnen uw eigen organisatie Uw eigen organisatie in EU-context EU-website (knowledge insourcing) Netwerken met oud-alumni van EU-Seminar Ervaringen van een Nederlandse lobbyist op EU-speelveld

4 D eelnam e Duur Seminar Waar 3,5 dagen, waarvan 2,5 in Brussel Brussel (hotel en conferentieoord in het hart van de Europese instellingenwijk) en Nederland Data Module 1: start woensdagavond circa uur t/m vrijdag circa uur te Brussel Module 2: 1 dag in Nederland Kosten Nadere informatie Inschrijven 2.195,-- exclusief reis- en verblijfkosten. Verblijfskosten worden achteraf op basis van nacalculatie in rekening gebracht. Reiskosten zijn voor eigen rekening. De Galan Groep of kijk op U kunt zich voor het seminar inschrijven door het aanmeldingsformulier te downloaden van en per te sturen naar Het boek More Machiavelli In Brussels The art of lobbying the EU door Rinus van Schendelen maakt onderdeel uit van het cursusmateriaal.

5 D o c ent en en orga n isatie De begeleiding en voorbereiding van het EU-Seminar is in handen van prof. dr. Rinus van Schendelen en drs. Margrietha Wats MBA (de Galan Groep). Het Nederlandse adviesbureau ICODA European Affairs gevestigd in Brussel, onder leiding van drs. Lodewijk Buschkens, ondersteunt hen daarbij. Voor een optimale voorbereiding nemen wij van tevoren contact op met de deelnemers. Dit biedt ons de mogelijkheid om de werkbezoeken zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van de deelnemers. prof. dr. Rinus van Schendelen is Europa specialist en hoogleraar Politicologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hij heeft ruim dertig boeken gepubliceerd waaronder More Machiavelli in Brussels; the Art of Lobbying the EU (2010). Rinus van Schendelen is een veel gevraagd EUdeskundige. Hij begeleidt en adviseert grote bedrijven, instellingen en overheden bij hun lobby-activiteiten. drs. Margrietha Wats MBA is partner bij de Galan Groep. Ze is gespecialiseerd in managementvraagstukken van kennisintensieve complexe organisaties, organisatieontwikkeling en innovatie. Zij is gefascineerd door de vraag hoe organisaties slimmer kunnen opereren in de Europese context. Haar interesse gaat uit naar de wijze waarop complexe besluitvormingsprocessen effectief vorm kunnen krijgen op organisatie- en beleidsniveau. Vanuit het perspectief van de volksgezondheid heeft zij het functioneren van Brussel goed leren kennen. Samen met Kees Louwerens beheert zij het Brussel dossier. drs. Lodewijk Buschkens geeft leiding aan het Nederlands adviesbureau ICODA European Affairs dat sinds 1991 actief is op het gebied van Europese belangenbehartiging. ICODA ondersteunt opdrachtgevers bij het opstellen van een heldere strategie ten behoeve van lobbyactiviteiten en communicatie met de Europese instellingen. Het analyseren van nieuwe Europese ontwikkelingen en de invloed hiervan op de activiteiten van de cliënt staat daarbij centraal.

6 V orige deelnem er s Deelnemers aan voorgaande edities zijn onder andere werkzaam bij de volgende organisaties: ABN AMRO AGIS Zorgverzekeringen AMBER Alert Nederland Centraal Justitieel Incassobureau College voor Zorgverzekeringen Commissariaat voor de Media Corus Nederland B.V. Deloitte Public Affairs Essent Eurojust FNV Bondgenoten Diverse gemeenten (Amsterdam, Apeldoorn, Dordrecht, Rotterdam) GEO Delft Haag Wonen Hogeschool InHolland ING Groep Inspectie Verkeer en Waterstaat Kadaster Kamer van Koophandel Microfinanciering en Ondernemerschap Nederland Diverse Ministeries (LNV, VROM, Defensie) NCTB Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid NUON Onderzoeksraad voor Veiligheid Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam PIC Europe Pfizer Port of Rotterdam Provincie Noord-Holland RDW ROC Midden Nederland Senter Novem Agentschap Ministerie van EZ Spaarne Ziekenhuis Stichting Beroepskwaliteit Leraren Syntrus Achmea Pensioenbeheer Thuiszorg Het Friese Land Unie van Beroepspensioenfondsen Diverse Universiteiten (Amsterdam, Groningen Rotterdam, Wageningen) UWV Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie Vereniging Spierziekten Nederland VWA WECF (Women in Europe for a Common Future) Wat alumni zeggen: Toen ik begon dacht ik dat de EU-organisatie ondoorzichtig, ontoegankelijk en onbeïnvloedbaar was. Na het Seminar weet ik dat het een zeer transparante, open en inspirerende omgeving is. (diversen) Met het doorgronden van de EU-organisatie besef ik dat Brussel dichterbij en belangrijker is dan ik dacht en dat mijn organisatie veel meer kan halen uit Europa. Elke burger van de EU zou dit moeten doen! (Bert-Jan Souman, Universitair Medisch Centrum Groningen) Zéér inspirerend. Er is een wereld voor mij opengegaan. Brussel is voor mij toegankelijk geworden. Na twee dagen met de groep op stap te zijn geweest ga ik net zo makkelijk naar Brussel als naar Den Haag. (Huib Sinke, Directeur DLV Adviesgroep) Het Seminar heeft mij enorm geholpen om te weten waar ik stond en welke mogelijkheden er zijn om je doelen te bereiken. Niet meer zoeken, aan de slag! (Bas Hemmen, Innovation Manager EU, Geodelft, oud-deelnemer) Veel dank voor de mooie dagen. Persoonlijk vond ik de combinatie van stages, theorie en goed gezelschap erg inspirerend. Ook de combinatie Rinus van Schendelen - Margrietha Wats werkt erg goed. (Jan Willem Blok, Haed of Government Affairs, ABN AMRO)

7 de Galan Groep Rutgers van Rozenburglaan 2, 3744 MC Baarn Tel.: , Fax:

Leergang Public Affairs

Leergang Public Affairs 1 Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Campus Den Haag Sinds 1999 heeft de Universiteit Leiden een vestiging in Den Haag: Campus Den Haag. Den Haag als politiek en bestuurlijk hart van Nederland

Nadere informatie

StrategiSch management in de non-profit Sector

StrategiSch management in de non-profit Sector faculteit recht, economie, bestuur en organisatie Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) Executive & Masterprogramma s tweejarige masteropleiding in de bestuurs- en organisatiewetenschap

Nadere informatie

o Vergroten van het netwerk in Brussel; o De Brusselse instellingen en PV in actie zien.

o Vergroten van het netwerk in Brussel; o De Brusselse instellingen en PV in actie zien. Wens 1: Bezoek aan Brussel Inleiding Het bezoek aan Brussel is een verdiepende, op de praktijkgerichte aanvulling op de cursus oriëntotie op Europa. Het gaat om één dag met een korte voorbereidingstijd

Nadere informatie

Masterclass Europees voorzitterschap

Masterclass Europees voorzitterschap Masterclass Europees voorzitterschap Strategische voorbereiding op Nederlands EU-voorzitterschap 2016 Vanaf januari 2016 is Nederland voor een half jaar de voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

Nadere informatie

Leeratelier Netwerkend Werken

Leeratelier Netwerkend Werken Leeratelier Netwerkend Werken 1 Voorwoord De verhoudingen veranderen De verhouding tussen overheid, markt en samenleving is voortdurend in beweging. Om publieke doelen te realiseren, zoeken overheden steeds

Nadere informatie

Impactvolle marketinganalist

Impactvolle marketinganalist Impactvolle marketinganalist Deeltijdopleiding van het Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen www.impactvolleanalist.nl Haal het maximale uit je analysecompetenties Betere bedrijfsbeslissingen

Nadere informatie

Postacademische Leergang. Strategisch Beleidsadvies

Postacademische Leergang. Strategisch Beleidsadvies Postacademische Leergang Strategisch Beleidsadvies Postacademische Leergang Strategisch Beleidsadvies De ontwikkeling van de Nederlandse samenleving gaat een nieuwe fase in. Een versnipperd politiek landschap,

Nadere informatie

Interdepartementale Management Leergang

Interdepartementale Management Leergang Interdepartementale Management Leergang Zij gingen u voor Voorwoord Ir. M.A. (Marga) Zuurbier Dr. M.J.W. (Marc) Sprenger Ir. M.A. (Marga) Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden ministerie van SZW Fantastisch!

Nadere informatie

FINANCE EXECUTIVE MASTER IN SAMENWERKEN IN ALLIANTIES, NETWERKEN EN PARTNERSHIPS

FINANCE EXECUTIVE MASTER IN SAMENWERKEN IN ALLIANTIES, NETWERKEN EN PARTNERSHIPS FINANCE EXECUTIVE MASTER IN SAMENWERKEN IN ALLIANTIES, NETWERKEN EN PARTNERSHIPS 1 What if alliances and partnerships are more than buzz words? Wat gebeurt er als......allianties en partnerships meer zijn

Nadere informatie

Course Strategic Health Management

Course Strategic Health Management Course Strategic Health Management Become a Master of Health Management InHealth Orteliuslaan 1-27 3528 InHealth BA Utrecht Orteliuslaan 1-27 3528 T 0343 BA Utrecht 59 49 63 E info@inhealth.nl T 0343 59

Nadere informatie

Masterclass 2014 Kennismanagement in de gehandicaptenzorg

Masterclass 2014 Kennismanagement in de gehandicaptenzorg Masterclass 2014 Kennismanagement in de gehandicaptenzorg 9 Masterclass Kennismanagement in de gehandicaptenzorg 2014 Masterclass Kennismanagement 2014 In de gehandicaptenzorg vinden de komende jaren ingrijpende

Nadere informatie

Executive Master in Information Management

Executive Master in Information Management UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Amsterdam Business School Executive Master in Information Management Informatie bepaalt de kracht van organisaties. Business informatiemanagers van onze opleiding weten deze

Nadere informatie

Partner-organisaties

Partner-organisaties Partner-organisaties Inhoud Contents Aedes Vereniging van Woningcorporaties... 3 Amarant... 5 Berenschot... 7 Birch... 9 BMC... 10 CGI... 11 D&A medical group bv... 13 De Hondsberg... 15 Elkerliek Ziekenhuis...

Nadere informatie

rotterdam school of management erasmus university parttime master bedrijfskunde 2015-2017 Voor mensen met Start 3 september

rotterdam school of management erasmus university parttime master bedrijfskunde 2015-2017 Voor mensen met Start 3 september rotterdam school of management erasmus university parttime master bedrijfskunde 2015-2017 2015ambitie Voor mensen met Start 3 september The business school that thinks and lives in the future Inzicht in

Nadere informatie

Executive Master in Information Management. Management voor de Informatiesamenleving

Executive Master in Information Management. Management voor de Informatiesamenleving Executive Master in Information Management Management voor de Informatiesamenleving Inhoudsopgave EMIM: iets voor u? 4 Karakter van de opleiding 6 Programma 8 De docenten 12 Praktische informatie 14 2

Nadere informatie

Training, advies en begeleidingstrajecten voor organisaties in de zorg en welzijn

Training, advies en begeleidingstrajecten voor organisaties in de zorg en welzijn Training, advies en begeleidingstrajecten voor organisaties in de zorg en welzijn Onze UITDAGING: Managementproblemen oplossen: doortastend en doeltreffend Onze stijl: De Rotterdamse School: gericht de

Nadere informatie

Executive Program Public CFO. Leergang voor de financiële top bij gemeenten

Executive Program Public CFO. Leergang voor de financiële top bij gemeenten Executive Program Public CFO Leergang voor de financiële top bij gemeenten Executive Program Public CFO Postgraduate Executive Program Public CFO Gemeenten worden geconfronteerd met grote financiële uitdagingen.

Nadere informatie

Coöperatief leren doe je samen

Coöperatief leren doe je samen Coöperatief leren doe je samen 2015 1 2 www.cooperatieacademie.nl Voorwoord NCR Coöperatie Academie: investeren in bestuurlijke kwaliteit is investeren in de coöperatie De omgeving waarin coöperaties zich

Nadere informatie

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen)

Vrijdag 31 mei vanaf 17.00 uur tot zondag 2 juni 16.00 uur. 22 mei Spreken in het openbaar (meer items volgen) KvK Tilburg 17244153 Rabobank 1087.73.973 VOV Academie info@vrouwenontmoetenvrouwen.nl www.vrouwenontmoetenvrouwen.nl Investeren in opleiden, ontwikkeling en ontmoeten door het zichtbaar maken van topvrouwen

Nadere informatie

Vergroot de meerwaarde van de (c)mr en de deelraden

Vergroot de meerwaarde van de (c)mr en de deelraden Cursussen, conferenties en advies Vergroot de meerwaarde van de (c)mr en de deelraden Cursusaanbod voor (c)mr en in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs 2009/2010 Volg een cursus bij AOb scholing Professionele

Nadere informatie

Accountants in business (RA/AA) en registercontrollers (RC)

Accountants in business (RA/AA) en registercontrollers (RC) NBA-VRC Opleidingen Najaar 2014 Omdat kennis telt Accountants in business (RA/AA) en registercontrollers (RC) nbavrc.nl sopgave Voorwoord 3 Overzicht per kennisgebied najaar 2014 4 Chronologisch overzicht

Nadere informatie

Kennismanagement in de gehandicaptenzorg

Kennismanagement in de gehandicaptenzorg Masterclass 2015 Kennismanagement in de gehandicaptenzorg gedragsproblemen niet-aangeboren hersenletsel licht verstandelijke beperking doofblind kennis begeleidingsmethodieken Masterclass Kennismanagement

Nadere informatie

Strategic Business Sales. Realiseer topklasse verkoop, en biedt uw bedrijf de toekomst

Strategic Business Sales. Realiseer topklasse verkoop, en biedt uw bedrijf de toekomst Strategic Business Sales Realiseer topklasse verkoop, en biedt uw bedrijf de toekomst Strategic Business Sales Realiseer topklasse verkoop, en biedt uw bedrijf de toekomst Uitzonderlijke topverkopers blijken

Nadere informatie

AMBITIE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY PARTTIME MASTER BEDRIJFSKUNDE 2012 2014 VOOR MENSEN MET START 30 AUGUSTUS 2012

AMBITIE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY PARTTIME MASTER BEDRIJFSKUNDE 2012 2014 VOOR MENSEN MET START 30 AUGUSTUS 2012 ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY PARTTIME MASTER BEDRIJFSKUNDE 2012 2014 VOOR MENSEN MET AMBITIE START 30 AUGUSTUS 2012 The business school that thinks and lives in the future INZICHT

Nadere informatie

ONLINE MARKETING STRATEGIE

ONLINE MARKETING STRATEGIE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXPERT CLASS ONLINE MARKETING STRATEGIE HOE ZET JE INTERNET IN BINNEN HET MARKETINGBELEID? In deze expert class gaan we in op trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

Kandidatenprogramma Toekomst als gemeentesecretaris. Leiderschap en talent in de top van de gemeentelijke organisatie

Kandidatenprogramma Toekomst als gemeentesecretaris. Leiderschap en talent in de top van de gemeentelijke organisatie Kandidatenprogramma Toekomst als gemeentesecretaris Leiderschap en talent in de top van de gemeentelijke organisatie Kandidatenprogramma Toekomst als gemeentesecretaris Leiderschap en talent in de top

Nadere informatie

Vergroot uw slagkracht als manager

Vergroot uw slagkracht als manager Vergroot uw slagkracht als manager U bent een specialist die is doorgegroeid naar een managementfunctie en bent al een aantal jaar als leidinggevende actief. Om succesvol te blijven en mee te kunnen met

Nadere informatie

Projectmanagement. Even voorstellen... Peter Jägers. Rijksacademie voor. Nieuwsbrief 4, oktober 2009

Projectmanagement. Even voorstellen... Peter Jägers. Rijksacademie voor. Nieuwsbrief 4, oktober 2009 Rijksacademie voor Projectmanagement Nieuwsbrief 4, oktober 2009 In de rubriek Even voorstellen laten we Peter Jägers (DG Rijksgebouwendienst) aan het woord. Tevens leest u in deze editie interviews met

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in ketens en netwerken

Succesvol samenwerken in ketens en netwerken Collegereeks y 8 colleges van donderdag 8 maart tot en met donderdag 26 april 2007 Nyenrode Business Universiteit Succesvol samenwerken in ketens en netwerken Actief invulling en sturing geven aan ketensamenwerking

Nadere informatie

MASTERCLASS ENTERPRISE ARCHITECTUUR

MASTERCLASS ENTERPRISE ARCHITECTUUR MASTERCLASS ENTERPRISE ARCHITECTUUR PRAKTISCHE MASTERCLASS OVER ALLE RELEVANTE EN ACTUELE ASPECTEN IN ENTERPRISE ARCHITECTUUR LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INLEIDING

Nadere informatie