Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening"

Transcriptie

1 Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten, maar ook om actief te discussiëren met uw collega s uit andere gemeenten en om te werken aan uw eigen plan. De voortdurende digitalisering biedt namelijk veel nieuwe mogelijkheden en kansen die een heroverweging van de visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en waard zijn. Deze workshop legt met name de verbindingen tussen de verschillende vraagstukken waar de gemeente voor staat en vertaald ze naar I&A beleid. De uitdaging voor gemeenten Gemeenten bevinden zich qua ontwikkeling in een tussenfase. Het oude concept Antwoord, waarbij gestreefd werd naar één klantbeeld, wordt langzaam losgelaten. Nieuwe inrichtingsprincipes waar geëxperimenteerd wordt met meerdere klantbeelden per domein (sociale zaken, openbare ruimte, burgerzaken) doen hun intrede. Wat betekent dit bijvoorbeeld voor zaakgericht werken? Ook het Nieuwe Werken lijkt naar een volgend niveau van volwassenheid te worden gebracht waarbij de term sociale innovatie en co-creatie beter past. En de trends en ontwikkelingen zoals de cloud, het gebruik van Apps, mobility en de mogelijkheden van Big data zorgen ervoor dat er nu (technisch) dingen mogelijk zijn, die voorheen niet mogelijk waren. ICT maakt innovatie mogelijk, maar hoe vertalen we de huidige mogelijkheden en trends naar gebruik binnen de gemeentelijke processen? Wat is precies de waarde van ICT voor de organisatie? Hoe kunnen bestuurlijke doelen worden gehaald? Hoe worden organisatievraagstukken effectief verbonden aan ICT? zien als ingewikkeld, moeilijk grijpbaar en een flinke kostenpost. Het is dan een uitdaging om gezamenlijk te komen tot één geïntegreerde visie op bedrijfsvoering, dienstverlening en. Het spreken van een gemeenschappelijke taal helpt daarbij. : op zoek naar de strategische waarde van informatie Native Consulting organiseert een training waarin juist de verbinding wordt gelegd tussen bedrijfsvoering, dienstverlening en. In de workshop krijgt u kennis aangereikt over fundamentele gemeentelijke keuzes (archetypen) en het gevolg op de verschillende bedrijfskundige aspectgebieden zoals personeel en organisatie, finance, management, cultuur en uiteraard ICT. Deze brede kijk helpt u om beter invulling te geven aan de informatiekundige opgaven per vakdomein. Het zorgt er voor dat u ICT efficiënt en effectief kunt inzetten voor de gemeentelijke doelen. Het werkatelier biedt u up-to-date kennis en gelegenheid tot interactieve uitwisseling met collega-gemeenten. Naast de inhoudelijke vraag over de verbinding, is ook de procesvraag interessant. Als beleidsmedewerker of manager stuit je regelmatig op bestuurders en directies die ICT Doelgroep I&A-coördinatoren, directeuren/afdelingshoofden bedrijfsvoering, Informatiemanagers, strategisch beleidsmedewerkers.

2 Resultaat Na het werkatelier heeft u zelf een flinke boost gegeven aan uw eigen visie op in relatie tot dienstverlening en bedrijfsvoering. U werk actief aan uw eigen conceptplan. Daarnaast heeft u inzicht in actuele gemeentelijke -en ICT ontwikkelingen en bepaalt u bij lokale vraagstukken de impact op ICT. U weet hoe u informatiebeleid ambtelijk en bestuurlijk gedragen krijgt en ook hoe u de veranderopgave realiseert. Inhoud van het werkatelier Tijdens het werkatelier wordt ingegaan op zowel inhoud als proces bij het opstellen, actualiseren en realiseren van informatiebeleid. Na het werkatelier heeft u makkelijk antwoord op de volgende vragen: Tot welk archetype behoort mijn gemeente? Wat betekent dit voor dienstverlening en bedrijfsvoering? Wat zijn actuele (landelijke) ontwikkelingen en trends voor gemeenten en wat zijn daarbij de informatiekundige uitdagingen? Hoe verbind ik lokale uitdagingen en politieke keuzes aan bedrijfskundige en ICT-keuzes? Hoe kom ik tot een ambtelijk en bestuurlijk gedragen informatiebeleid? Hoe krijg ik grip op de complexiteit van ICT-vraagstukken? Hoe helpt architectuur daarbij? Diverse inhoudelijke zaken worden besproken: Hoe ga ik om met de cloud? Wat betekent Digitale Transformatie? Wat doe ik met Klantbeelden? Welk werkplekbeleid streef ik na? Wat betekent dit voor mijn personele invulling? Hoe krijg ik de veranderingen die voortkomen uit het informatiebeleid doorgevoerd op een slimme/lean manier en in samenhang met veranderingen op het gebied van dienstverlening en bedrijfsvoering? Hoe krijg ik zicht op de ICT-kosten? Wat zijn de opbrengsten? Kan ik samenwerken op het terrein van ICT? In welke mate? Wat levert het op? Hoe houdt mijn gemeente haar informatiebeleid actueel en op welke wijze kan zij besluitvorming op ICT op een doelmatige manier inrichten? Tijdens het werkatelier wordt gewerkt met een werkboek met daarin documentatie, modellen en opdrachten. Ook de Native publicaties informatiebeleidsplan en A0-poster gemeentelijke archetype spelen een belangrijke rol in het werkatelier.

3 Dagindeling Het werkatelier bestaat uit 4 volledige dagen. Tijdens de trainingsdagen worden afwisselend inhoudelijke onderwerpen (thema s) en de belangrijkste processtappen bij het opstellen van een informatiebeleidsplan behandeld. De dagen zijn als volgt opgebouwd: Dag 1 Voorbereiding en onderzoek - Wat je wil weten over de waarde van ICT Hoe ziet het proces om te komen tot een IBP er uit? Welk eindresultaat wil ik bereiken? Hoe bepaal ik stakeholders en hun belangen bij informatiebeleid? Wat zijn de algemene trends en ontwikkelingen (DESTEP)? Hoe kan ik de gemeentelijke archetypen gebruiken? Hoe verbind ik ICT met dienstverlening en bedrijfsvoering? Inhoudelijk thema s: Historisch perspectief: van OL2000 naar de Generieke Digitale Infrastructuur Wat zijn de lokale vraagstukken (SWOT)? Wat is de relatie tussen de dienstverlening en het gewenste klantbeeld? Naar welke vorm van bedrijfsvoering wordt er binnen uw gemeente gestreefd? Dag 2 Analyse en meningsvorming - Leggen van verbindingen Op welke manier kan ik werken onder architectuur op een effectieve manier inzetten? Hoe verbind ik strategische doelen aan acties en inspanningen? Inhoudelijk thema s: Hoe kom ik tot een goede klantbeeldontwikkeling aansluitend bij het gemeentelijke archetype? Op welke manier zet ik procesoptimalisatie en zaakgericht werken zinvol in? Dag 3 Meningsvorming en concretisering - Creëren van draagvlak Hoe organiseer ik een workshop voor MT of Afdelingen om informatie op te halen? Hoe haal ik informatie op over de gewenste situatie? Hoe maak ik een goede financiële en personele planning? Inhoudelijke thema s: Wat is de rol van ketensamenwerking in Sociaal domein en Ruimtelijk domein op de van mijn gemeente? Wat zijn de belangrijkste keuzes bij outsourcing en opstellen van een Cloud-strategie? Wat zijn de onderscheidende elementen in de verschillende vormen van ICT-Samenwerking? De mogelijkheden van Geo en Gis en de geografische weergave van administratieve data. Dag 4 Opleveren en veranderen Een aanpak die past Samenvatting van het IBP-proces: wat wordt uw aanpak? Hoe geef ik effectief sturing aan verandering? Inhoudelijke thema s: Technologie push: Het Native innovatielab Digitale transformatie, Big Data en Smart City Het nieuwe werken en Sociale innovatie

4 Deelname U kunt deelnemen aan het werkatelier via open inschrijving. Wilt u in samenwerking met meerdere gemeenten deelnemen, dan kunnen wij het werkatelier ook in maatwerk uitvoeren. Neem voor een offerte op maat contact op met Maret Busch via M.Busch@nativeconsulting.nl of tel Leren door te doen! Wij bieden een traject waarin actie, leren, kennis uitwisselen en ontwikkelen zijn geïntegreerd. Wij geloven dat kennis alleen goed kan worden overgedragen indien het ook direct toe te passen is, of te wel leren door te doen. Eigen casuïstiek staat centraal. U ontwikkelt tijdens de training onderdelen voor strategisch informatiebeleid. Dus iedere minuut die u in deze training investeert kunt u direct toepassen in uw werk. De training wordt verzorgd door een senior adviseur van Native Consulting met veel praktijkervaring op het gebied van gemeentelijke met ondersteuning van adviseurs van Native Consulting die elk hun eigen specialisme meebrengen. Een greep uit onze trainers: drs. Kees van den Tempel, MBA, drs. Hugo Gillebaard, Richard Lekkerkerk, MSc Cursusdata: Werkatelier IBP november Dag 1: woensdag 2 november 2016 Dag 2: woensdag 9 november 2016 Dag 3: woensdag 16 november 2016 Dag 4: woensdag 23 december 2016 Kosten De investering voor dit werkatelier (vier dagen) bedraagt 2.375,- excl. 21% BTW, per persoon. Elke collega van dezelfde gemeente die deelneemt krijgt 25% korting op deze prijs. Bij de prijs inbegrepen zijn: Lunch Trainingsmateriaal Aanmelden U kunt zich aanmelden via: info@nativeconsulting.nl onder vermelding van uw naam, gemeente/organisatie, functie en voor welk werkatelier u kiest. Cursuslocatie & Bereikbaarheid Voorstraat AN BEESD Parkeren U kunt de auto gratis parkeren. Beesd beschikt over een NS-Station. Als u met de trein komt, zorgen wij voor transport naar de cursuslocatie. Wij verzoeken u bij uw inschrijving aan te geven of u hiervan gebruik wilt maken. Voorwaarden Op de training zijn de voorwaarden van Native Consulting van toepassing. De training gaat door bij een minimale deelname van 6 deelnemers. Wij hanteren een maximum van 10 deelnemers. Vervolgmogelijkheden Indien gewenst kan een adviseur van Native u verder ondersteunen bij het vervolmaken van het Informatiebeleidsplan voor uw gemeente. Vraag naar de mogelijkheden.

5 Over Native Consulting Native is toonaangevend en vernieuwend in het verbeteren van bedrijfsstrategie, bedrijfsvoering,, ICT én de bijbehorende operationele processen. Native is praktisch en resultaatgericht en maakt gebruik van visualisaties om ook directies, het college en de gemeenteraad in deze processen te betrekken. De visualisaties zorgen voor verbinding en overzicht. Native is onderscheidend in het delen van informatie en het verbinden van haar klanten; door gemeenten voor gemeenten. Kennis is verbinden! Native Consulting BV Adres: Voorstraat AN BEESD Tel.: Site: KvK nummer: BTW nummer: NL B01

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie

Werkatelier Informatiebeleid 2016-2020 Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening

Werkatelier Informatiebeleid 2016-2020 Komen tot een actueel, gedragen en verbonden informatievoorziening Native Consulting heeft een 4-daagse praktische en interactieve workshop ontwikkeld over ICT-beleid in relatie tot de gemeentelijke strategie. U komt niet alleen om te luisteren naar nieuwe kennis en inzichten,

Nadere informatie

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening?

Digitaal leiderschap in een digitaal tijdperk Hoe organiseer ik de gemeentelijke informatievoorziening? Native Consulting heeft een (gratis) 4-daagse masterclass ontwikkeld voor young professionals over digitalisering, informatisering, en automatisering in relatie tot het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Werkatelier Integrale visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening/ict Van Antwoord naar een nieuw archetype

Werkatelier Integrale visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening/ict Van Antwoord naar een nieuw archetype Native Consulting biedt een 2-daagse praktische en interactieve workshop over de integrale gemeentelijke visie op dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening/ict. De afgelopen jaren hebben

Nadere informatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie

Native Learning - Werkatelier Digitale Transformatie Dit jaar stuurt Native Consulting u daadwerkelijk het veld in. Leer meer over door een maatschappelijke uitdaging aan te pakken. Ontwerp de (dienstverlenende) gemeente van de toekomst door gebruik te maken

Nadere informatie

Werkatelier Gemeentelijke I&A Samenwerking Strategisch en tactisch ontwikkelen

Werkatelier Gemeentelijke I&A Samenwerking Strategisch en tactisch ontwikkelen Native Consulting heeft een 3-daagse praktische en interactief werkatelier ontwikkeld over de ontwikkeling van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Het werkatelier is bedoeld voor mensen uit bestaande

Nadere informatie

Native Consulting Advieseurs op het snijvlak van informatiemanagement, bedrijfsvoering en politiek

Native Consulting Advieseurs op het snijvlak van informatiemanagement, bedrijfsvoering en politiek Hoe organiseert u Het Nieuwe Werken op een manier dat er balans ontstaat tussen de menselijke maat en zakelijke belangen Het Nieuwe Werken is een vorm van sociale innovatie die niet meer weg te denken

Nadere informatie

Succesvol Veranderingen Realiseren

Succesvol Veranderingen Realiseren Training Succesvol Veranderingen Realiseren Effectief resultaten boeken door de kern aan te pakken. Training Succesvol veranderingen realiseren ph advies Organisaties kunnen niet bloeien zonder verandering,

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Blockchain in Business

Blockchain in Business 2-daagse masterclass Blockchain in Business Zinvol aan de slag met blockchain in uw organisatie Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze masterclass? U krijgt inzicht in deze opkomende

Nadere informatie

Van Samenhang naar Verbinding

Van Samenhang naar Verbinding Van Samenhang naar Verbinding Sogeti Page 2 VAN SAMENHANG NAAR VERBINDING Keuzes, keuzes, keuzes. Wie wordt niet horendol van alle technologische ontwikkelingen. Degene die het hoofd koel houdt is de winnaar.

Nadere informatie

Dienstverlening Procesmanagement. Informatiemanagement. 18 september 2014

Dienstverlening Procesmanagement. Informatiemanagement. 18 september 2014 Dienstverlening Procesmanagement Informatiemanagement 18 september 2014 Veel vragen gesteld en beantwoord, zoals: Wat draagt informatiemanagement bij aan dienstverlening? Visie dienstverlening en digitaal

Nadere informatie

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city

ICT-ontwikkelingen. Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city ICT-ontwikkelingen Gemeentelijke Informatievoorziening op weg naar de Smart city Wouter van de Kasteele, Hoofd van de sector I&B en Johannes van Veen, Strategisch adviseur, CIO office, sector Strategie

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

Doorontwikkeling van de informatie functie

Doorontwikkeling van de informatie functie Doorontwikkeling van de informatie functie Wat verstaan we onder de i-functie van een gemeente? Onder de informatie functie (i-functie) van een gemeente rekenen we alle activiteiten op het gebied van de

Nadere informatie

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken

Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Bantopa (Samen)werken aan Samenwerken Masterclass - Alliantievaardigheden Een praktische leidraad voor toekomstige alliantiemanagers Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen

Nadere informatie

Informatie en Organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en Organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en Organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Herindeling Goeree-Overflakkee Uitdagingen Maar 1 jaar om alles te realiseren Politieke

Nadere informatie

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Organisatieadvies Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Procesmanagement Uw bedrijfsprocessen inzichtelijk, efficiënt en onder regie Opleiding en training Praktijkgerichte en actuele

Nadere informatie

Profielschets. Lid Raad van Bestuur KION. ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc.

Profielschets. Lid Raad van Bestuur KION. ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc. Profielschets Lid Raad van Bestuur KION ERLY the consulting company Datum: mei 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos MSc. Katherine Diaz Inleiding KION is de grootste kinderopvangorganisatie van Nijmegen en

Nadere informatie

podium 3 podium 5 podium 9 podium 10 podium voor kunst

podium 3 podium 5 podium 9 podium 10 podium voor kunst 09:00 09:15 09:30 09:45 10:00 10:15 10:30 10:45 11:00 11:15 11:30 11:45 12:00 12:15 12:30 12:45 13:00 13:15 13:30 13:45 14:00 14:15 14:30 14:45 15:00 15:15 15:30 15:45 16:00 16:15 16:30 16:45 17:00 podium

Nadere informatie

Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur

Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur René van der Reijden Business Architect Pensioenfonds Horeca & Catering Beheerste transformatie met behulp van Enterprise Architectuur Voortdurend in verandering Economische Sociale Ontwikkelingen Politieke

Nadere informatie

Certified ISO Risk Management Professional

Certified ISO Risk Management Professional Certified ISO 31000 Risk Management Professional informatie over de driedaagse training inclusief examen organisatie MdP Management, Consulting & Training website email mobiel KvK www.mdpmct.com info@mdpmct.com

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE

MASTERCLASS STRATEGIE MASTERCLASS STRATEGIE BEGRIJP BETER DE STRATEGISCHE CONTEXT VAN JOUW ORGANISATIE EN VERGROOT JOUW STRATEGISCHE VAARDIGHEDEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 17 mei 2017 U Lbr. 17/028 (070) Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 17 mei 2017 Ons kenmerk BB/U201700352 Lbr. 17/028 Telefoon (070) 373 8393 Bijlage(n) 3 Onderwerp Gezamenlijke gemeentelijke uitvoering Samenvatting

Nadere informatie

Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening

Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening Nieuw! Office Improvement Expert in administratie en dienstverlening Stroomlijnen van processen & organiseren van resultaatgerichte teamwerking Waarom deze opleiding? Ondanks de toenemende complexiteit

Nadere informatie

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen

Het DB op koers. DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Het DB op koers DB-training: Hoe de OR optimaal ondersteunen Tijdens deze training leggen we een goede basis voor het Dagelijks Bestuur van de OR om op een enthousiaste en effectieve wijze de OR op maat

Nadere informatie

MASTERCLASS INFORMATIEMANAGEMENT

MASTERCLASS INFORMATIEMANAGEMENT In samenwerking met MASTERCLASS INFORMATIEMANAGEMENT INTERACTIEVE PRAKTISCHE MASTERCLASS MET GRONDIGE KENNIS VAN, INZICHT IN EN HANDVATTEN VOOR HET VAKGEBIED LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE.

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Of Ben je een beetje aan het indutten Draai je teveel op routine Wil je jezelf weer uitdagen

Of Ben je een beetje aan het indutten Draai je teveel op routine Wil je jezelf weer uitdagen Personal Branding Plus Programma 2011 voor zelfstandig ondernemers in de zakelijke dienstverlening Een stevige impuls voor inspiratie, ideeën en realisatie. Voor wie: Voor alleen werkende of in - klein

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Masterclass. Business Model Canvas gebruiken bij communicatie. Een visueel hulpmiddel om de brug tussen IT en business te slaan

Masterclass. Business Model Canvas gebruiken bij communicatie. Een visueel hulpmiddel om de brug tussen IT en business te slaan Masterclass Business Model Canvas gebruiken bij communicatie Een visueel hulpmiddel om de brug tussen IT en business te slaan De laatste jaren hanteren organisaties steeds vaker het Business Model Canvas

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Bantopa Kennismaken met Samenwerken

Bantopa Kennismaken met Samenwerken Bantopa Kennismaken met Samenwerken Vernieuwen door Samenwerken Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking met andere bedrijven

Nadere informatie

De Transformatie-Arena

De Transformatie-Arena De Transformatie-Arena Ontwikkeltraject voor HRM- en organisatieadviseurs in gemeenten Help je gemeente toekomstbestendig inrichten De Transformatie-Arena is een ontwikkeltraject voor adviseurs in gemeenten.

Nadere informatie

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE

STRATEGY MANAGER. Consulting Exit #VACATURE Consulting Exit #VACATURE STRATEGY MANAGER De meeste mensen kennen Exact als één van de partners van Formule 1-coureur Max Verstappen. Maar Exact is ook en vooral de nummer 1 aanbieder van business software

Nadere informatie

Data Driven Organisation

Data Driven Organisation 2-daagse training Data Driven Organisation Van visie- naar actiegedreven strategie Initiatief en organisatie In samenwerking met datadriven.heliview.nl Wat leert u in deze training? U doet inspiratie op

Nadere informatie

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen

De opgave. Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen De opgave + Drie gelijkwaardige gemeenten Sterke lokale identiteit Bestuur dicht bij bevolking Bestaande samenwerkingsvormen - Kwetsbare eigen organisatie Beperkte investeringsbudgetten Onvoldoende slagkracht

Nadere informatie

Functiebeschrijving Technische Architect

Functiebeschrijving Technische Architect Functiebeschrijving 1. Algemene Gegevens Organisatie Functienaam Versie Auteur : [naam organisatie] : : 1.0 concept : Ad Paauwe a. Plaats in de organisatie De rapporteert aan de manager van het architectuurteam.

Nadere informatie

MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY

MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY MASTERCLASS LEIDINGGEVEN AAN HOSPITALITY CREËER SUCCESVOLLE EN GASTVRIJE ORGANISATIES IN SAMENWERKING MET NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INLEIDING De wereld verandert. En niet alleen verandert de wereld,

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Kaartspel EVC als strategische keuze

Kaartspel EVC als strategische keuze Kaartspel EVC als strategische keuze Doel van het kaartspel: Inzicht krijgen in waar je als EVC-aanbieder naar toe wilt gaan en hoe je perspectief voor de toekomst ontwikkelt. Ga je wel of niet door met

Nadere informatie

Datum: 31 augustus 2011

Datum: 31 augustus 2011 ICT assessment Methodiek: ITEM-C ICT assessment Ontwikkeld door: ITEM-C advies en interim management Auteur: H.W. Gooskens Datum: 31 augustus 2011 Copyright: ITEM-C advies en interim management Niets uit

Nadere informatie

informatiemanagement.heliview.nl

informatiemanagement.heliview.nl 2-daagse training Informatiemanagement Ontsluit uw informatie voor maximaal rendement Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze training? Het daadwerkelijk toevoegen van waarde

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Brochure Training HR en timemanagement In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training HR en timemanagement 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

ICT helpt de gemeente presteren. Jeroen van der Hulst, Programmamanager Informatisering

ICT helpt de gemeente presteren. Jeroen van der Hulst, Programmamanager Informatisering beter ICT helpt de gemeente presteren Jeroen van der Hulst, Programmamanager Informatisering Moet mee! - 90% huishoudens heeft snel internet - 10,4 miljoen smartphones -9 miljoen mobieltjes -2013: 4 miljard

Nadere informatie

Enterprise Content Management

Enterprise Content Management 2-daagse training Enterprise Content Management Grip op informatie in een multi-channel wereld Initiatief en organisatie In samenwerking met ecm.heliview.nl Wat leert u in deze training? De eisen waaraan

Nadere informatie

Training Teamleiderschap

Training Teamleiderschap Training Teamleiderschap Versterk uw rol als boegbeeld van uw team In vier dagen een effectief Teamleider Training Teamleiderschap U bent als teamleider het boegbeeld van uw team. Uw teamleden verwachten

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Profielschets. Drie regiodirecteuren KION. ERLY the consulting company Datum: juni 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos Katherine Diaz MSc.

Profielschets. Drie regiodirecteuren KION. ERLY the consulting company Datum: juni 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos Katherine Diaz MSc. Profielschets Drie regiodirecteuren KION ERLY the consulting company Datum: juni 2019 Adviseurs: drs. Lilian Vos Katherine Diaz MSc. Inleiding KION is de grootste kinderopvangorganisatie van Nijmegen en

Nadere informatie

Adding Sustainable Value

Adding Sustainable Value Adding Sustainable Value Uw organisatie klaar voor de toekomst! Internationaal duurzaamheidsprogramma voor het Midden- en Kleinbedrijf Een praktisch opleidingsprogramma dat bedrijven helpt om een duurzaamheidplan

Nadere informatie

egovernment projecten evalueren op lokaal niveau

egovernment projecten evalueren op lokaal niveau egovernment projecten evalueren op lokaal niveau De I-scan: E-government met en voor uw org@nisatie Sabine Rotthier (Hogeschool Gent) Sabine.rotthier@hogent.be in samenwerking met Uitspraken uit de praktijk

Nadere informatie

Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening

Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening Masterclass 21 mei 2015 DSM Sinochem Pharmaceuticals, Delft Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening Zelfsturing in de praktijk Invulling geven

Nadere informatie

Leiderschap in samenwerken

Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Goed kunnen samenwerken is voor iedere organisatie van groot belang. Samenwerken in netwerken, allianties en strategische partnerships blijkt in de

Nadere informatie

Leiderschap in samenwerken

Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Leiderschap in samenwerken Goed kunnen samenwerken is voor iedere organisatie van groot belang. Samenwerken in netwerken, allianties en strategische partnerships blijkt in de

Nadere informatie

HET DIGITALE MIJNENVELD

HET DIGITALE MIJNENVELD HET DIGITALE MIJNENVELD Van een mijnenveld aan portalen naar het portaal van de toekomst Wouter Welling Coördinerend beleidsmedewerker Digitale Overheid Inspiratiebijeenkomst een menswaardig portaal @

Nadere informatie

Visie op zaakgericht werken Slimme processen en een uitgekiende ICT ten behoeve van een flexibele, toekomstgerichte bedrijfsvoering

Visie op zaakgericht werken Slimme processen en een uitgekiende ICT ten behoeve van een flexibele, toekomstgerichte bedrijfsvoering Visie op zaakgericht werken Slimme processen en een uitgekiende ICT ten behoeve van een flexibele, toekomstgerichte bedrijfsvoering Inhoud Een visie op Zaakgericht Werken: samenvatting... 2 De spagaat

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

Bonte Bij Aanbestedingen ehrm

Bonte Bij Aanbestedingen ehrm Bonte Bij Aanbestedingen ehrm Aanleiding aanbesteding ehrm Contract huidige leverancier loopt af Het willen optimaliseren en verbeteren van de HR processen Het willen digitaliseren van de HR processen

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS. Vensters voor bedrijfsvoering

MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS. Vensters voor bedrijfsvoering MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS Vensters voor bedrijfsvoering ACHTERGROND MASTERCLASS VERANDEREN MET VENSTERS Een totaalbeeld van uw bedrijfsvoering in één oogopslag.. ICTU heeft in samenwerking met

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2011/21892 Datum : 16 augustus 2011 Programma : Bestuur en Organisatie Blad : 1 van 6 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder:

Nadere informatie

theorie praktijk certificering Certified ISO Risk Management Professional informatie over de training MdP Management, Consulting & Training

theorie praktijk certificering Certified ISO Risk Management Professional informatie over de training MdP Management, Consulting & Training theorie praktijk certificering MdP Management, Consulting & Training informatie over de training Certified ISO 31000 Risk Management Professional 2017.08.06 Certified ISO 31000 Risk Management Professional

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER INLEIDING CURSUS PRAKTIJKMANAGEMENT Deze cursus is voor iedereen die binnen de praktijk (voor een deel) verantwoordelijk is voor het dagelijks aansturen van de organisatie,

Nadere informatie

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN.

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. SPORT FRYSLÂN Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. INHOUDSOPGAVE EEN AGILE PROJECTAANPAK 3 INLEIDING 3 4 EEN

Nadere informatie

Succesvol Conflicten Oplossen

Succesvol Conflicten Oplossen Eendaagse Workshop Succesvol Conflicten Oplossen Vergroot uw effectiviteit in het hanteren van conflicten Workshop Succesvol Conflicten Oplossen Conflicten op de werkvloer zijn lastig maar ze horen erbij.

Nadere informatie

> 2 INTRODUCTIES > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE

> 2 INTRODUCTIES > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE > 2 INTRODUCTIES 29 STE SAMBO-ICT CONFERENTIE - 16 JANUARI 2014 - DOETINCHEM > HENK DUBBELMAN > ICT DIRECTEUR > GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM > DUBBELMAN@GLR.NL > JOHN ONION > PRINCIPAL ASSOCIATE > ARLANDE

Nadere informatie

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN

ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN ICT EN INFORMATIEBELEIDSPLAN 2018-2023 VERSIE definitief Vastgesteld op : 14 augustus 2018 Directeur bestuurder 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. Positionering ICT en Informatiebeleid

Nadere informatie

Geld Vrijmaken voor Ondernemers

Geld Vrijmaken voor Ondernemers Masterclass Geld Vrijmaken voor Ondernemers Het zijn turbulente tijden voor ondernemers. Een interessante Overname, een tijdelijke dip in de omzet, opzetten van nieuwe business, overal is geld voor nodig.

Nadere informatie

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ

Profielschets. Manager Financiën. Omnivera GWZ. ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Profielschets Manager Financiën Omnivera GWZ ERLY the consulting company Datum: februari 2016 Opdrachtgever: Omnivera GWZ Adviseurs ERLY: drs. Lilian Vos Telefoonnummer: 035 543 00 88 Omnivera GWZ Omnivera

Nadere informatie

Betere onderwijsondersteuning met Student Informatie Systemen SIS 2010: VAN INSCHRIJFSYSTEEM NAAR ONDERWIJS 2.0

Betere onderwijsondersteuning met Student Informatie Systemen SIS 2010: VAN INSCHRIJFSYSTEEM NAAR ONDERWIJS 2.0 Betere onderwijsondersteuning met Student Informatie Systemen SIS 2010: VAN INSCHRIJFSYSTEEM NAAR ONDERWIJS 2.0 MINISYMPOSIA Ter introductie / 2 Op 22 maart 2010 organiseerde M&I/Partners een minisymposium

Nadere informatie

Native archetypemodel

Native archetypemodel Native archetypemodel strategie vorming voor en door gemeenten (Het archetypemodel is niet voor commercieel gebruik) Deze presentatie gaat over: Behoefte voor gemeenten om scherp te kiezen Belofte: hoe

Nadere informatie

GGD Zeeland manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming. 20 juli 2018

GGD Zeeland manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming. 20 juli 2018 GGD Zeeland manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming 20 juli 2018 Manager Gezondheid in de Wijk/Veiligheid en Bescherming Wat ga je doen? Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van

Nadere informatie

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie 3 De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Wat kunnen we leren van (virtuele) communities?

Wat kunnen we leren van (virtuele) communities? Wat kunnen we leren van (virtuele) communities? Verbinden door kennis delen, inspireren en netwerken binnen lokale overheden, bedrijfsleven en onderwijs 12 april 2019 Even voorstellen.. Kees van den Tempel

Nadere informatie

Informatie op Maat. De organisatie van. Peter van Capelleveen Hoofd Onderzoek & Informatie

Informatie op Maat. De organisatie van. Peter van Capelleveen Hoofd Onderzoek & Informatie Informatie op Maat De organisatie van Peter van Capelleveen Hoofd Onderzoek & Informatie voorstellen 1987 HBCS 84 AA 84-86 ICW 86-91 1993 1991-1997 1997-2006 2006-nu 2 Van Data tot Informatie Beetje historie

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

MASTERCLASS. Haal meer uit uw MVO. communicatie en zelfverklaring. 2 keer eerder met succes uitgevoerd.

MASTERCLASS. Haal meer uit uw MVO. communicatie en zelfverklaring. 2 keer eerder met succes uitgevoerd. MASTERCLASS Haal meer uit uw MVO communicatie en zelfverklaring 2 keer eerder met succes uitgevoerd. DOEL EN AMBITIE Deze masterclass vergroot uw inzichten in de communicatie- en businesskansen van MVO.

Nadere informatie

Artificial Intelligence in Business

Artificial Intelligence in Business 2-daagse training Artificial Intelligence in Business Voeg met AI waarde toe aan uw organisatie Initiatief en organisatie In samenwerking met Wat leert u in deze training? De verschillende vormen van AI

Nadere informatie

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA

KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA KRAUTHAMMER YOUNG PROFESSIONAL PROGRAMMA HERKEN JE DIT? Weet je nog hoe opwindend het is om aan het begin van een carrière te staan? Daarom wil je ook jouw young professionals helpen bij hun ontwikkeling.

Nadere informatie

Process management aan het werk Business discovery als motor achter waarde creatie. Hans Somers Programmamanager B/CA Gegevens, Belastingdienst

Process management aan het werk Business discovery als motor achter waarde creatie. Hans Somers Programmamanager B/CA Gegevens, Belastingdienst Process management aan het werk Business discovery als motor achter waarde creatie Hans Somers Programmamanager B/CA Gegevens, Belastingdienst Procesmanagement aan het werk Business discovery als motor

Nadere informatie

Het BEL-model: Uniek in Nederland

Het BEL-model: Uniek in Nederland 1 2 Het BEL-model: Uniek in Nederland Het BEL-model: Uniek in Nederland 3 De BEL werkt! 4 Opgave De BEL werkt! 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit afzonderlijke gemeenten

Nadere informatie

Programma Training Scenario Denken Train de trainer

Programma Training Scenario Denken Train de trainer Programma Training Scenario Denken Train de trainer Scenario s zijn een combinatie van realisme en verbeeldingskracht. DWS Training 8 juni 2016 Pagina 1 van 5 Leusden, 11 maart 2016 Geachte deelnemer,

Nadere informatie

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement

De Next Practice. Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement De Next Practice Wilbert Teunissen Management Consultant Informatiemanagement Sogeti & ontwikkeling van FB 2005 De Uitdaging 4 e industriële revolutie NU!! Digitale Economie 27% heeft op dit moment een

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

BROCHURE Cursus Prestatiemanagement. Prestatiemanagement (BSC) Sales Force Consulting

BROCHURE Cursus Prestatiemanagement. Prestatiemanagement (BSC) Sales Force Consulting BROCHURE Cursus Prestatiemanagement Prestatiemanagement (BSC) Sales Force Consulting inleiding Bedrijven die prestatiemanagement hebben doorgevoerd, presteren aanzienlijk beter dan organisaties die geen

Nadere informatie

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk

Brochure. Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag. Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Brochure Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag Basiskennis opdoen voor de HR-praktijk Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Cursus medewerker personeelszaken in 1 dag 4 Algemene informatie over de training

Nadere informatie

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten

Profielschets. Directeur-bestuurder Woningstichting Putten Profielschets Directeur-bestuurder Woningstichting Putten ERLY the consulting company Opdrachtgever: Woningstichting Putten Datum: 21 oktober 2014 Adviseur: drs. Lilian Vos Inleiding Woningstichting Putten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

Essentials van Secure Base Leiderschap. Leidinggeven aan werkelijke verandering

Essentials van Secure Base Leiderschap. Leidinggeven aan werkelijke verandering Essentials van Secure Base Leiderschap Leidinggeven aan werkelijke verandering 2018 Het is de taak van de leider om zijn mensen te brengen van de plek waar ze zijn naar de plek waar ze niet geweest zijn

Nadere informatie

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn Algemeen De post-hbo opleiding Management in Zorg en Welzijn is een opleiding van 1,5 jaar voor mensen met een afgeronde hbo-opleiding die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn en

Nadere informatie

MASTERCLASS INFORMATIEMANAGEMENT

MASTERCLASS INFORMATIEMANAGEMENT In samenwerking met MASTERCLASS INFORMATIEMANAGEMENT INTERACTIEVE PRAKTISCHE MASTERCLASS MET GRONDIGE KENNIS VAN, INZICHT IN EN HANDVATTEN VOOR HET VAKGEBIED LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE.

Nadere informatie

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg

Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg Stappenplan: Scenarioplanning in de zorg 26 september 2018 Inleiding De toekomst is moeilijk te voorspellen. Dit blijkt niet alleen uit disruptieve bewegingen die in het verleden zijn ontstaan, maar ook

Nadere informatie