WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hollands Noorderkwartier"

Transcriptie

1 WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hollands Noorderkwartier Even voorstellen Water Natuurlijk is een NIET-politieke vereniging, die in 2008 speciaal is opgericht om de belangen van natuur, milieu, landschap en recreatie in de waterschappen beter te kunnen beschermen. Water Natuurlijk bekijkt haar werk in het waterschap vanuit een visie, die niet alleen oog heeft voor veiligheid en droge voeten, maar vooral voor de kwaliteit van uw leefomgeving; (ecologisch) gezond water vormt daarvoor de basis. Onze manier van werken is innovatief: rekening houdend met de lange termijn, toekomstbestendig dus. Op energiegebied en het terugwinnen van nuttige grondstoffen willen wij het goede voorbeeld geven. En we streven naar een gezonde financiële organisatie, die sober en doelmatig werkt; en dat de lusten en lasten eerlijk worden verdeeld; ook voor generaties na ons. WN let op de kleintjes: het is immers uw geld dat wij in beheer gekregen hebben. Als het om water gaat is veiligheid voor de bewoners het uitgangspunt. Maar die veiligheid kan op veel verschillende manieren bereikt worden. Het waterschap moet midden in de maatschappij staan en daar ook naar handelen. Samen met U ontstaan de mooiste oplossingen. Alleen met Uw stem kunnen we onze (en Uw) visie realiseren.

2 Speerpunten van Water Natuurlijk voor Hollands Noorderkwartier Schoon en gezond water voor een veilige en prettige woonomgeving Natuurontwikkeling een kans geven en duurzamer inrichting van het watersysteem Rekening houden met klimaatverandering Tegengaan van onoordeelkundig gebruik van bestrijdingsmiddelen Rioolwaterzuiveringen worden energie- en grondstoffenfabrieken Een gezonde financiële organisatie; met een eerlijker verdeling van de lusten en de lasten Het waterschap staat midden in de maatschappij: Samen aan het werk De wegen die in beheer zijn bij het waterschap worden overgedragen aan de gemeenten Schoon en gezond water voor een veilige en prettige woonomgeving WN werkt vanuit het waterbeheer aan de kwaliteit van de leefomgeving, juist ook in stedelijk gebied. Wij streven naar ecologisch gezond water; naar sloten vol levende beestjes; waar ook vissen zich thuis voelen; met vispassages bij stuwen en gemalen. Vissen worden nog te vaak vermalen in pompen. Dankzij een door ons ingediende motie wordt nu bij alle renovaties en vernieuwingen gebruik gemaakt van visvriendelijke pompen. We zullen erop toezien dat de maatregelen uit de Kaderrichtlijn Water onverkort worden uitgevoerd, zodat de waterkwaliteit snel verbetert. En wij vinden het belangrijk dat mensen dichtbij huis kunnen zwemmen. Het waterschap dient voor schoon zwemwater te zorgen.

3 Natuurontwikkeling een kans geven en een duurzame inrichting van het watersysteem Bij alle maatregelen die we treffen, willen wij dat de natuurontwikkeling een kans krijgt. Wij streven naar dijken, die bloeiende linten vormen in het landschap. Sterke graszoden om onze dijken te beschermen, gaan hand in hand met ecologisch verantwoord beheer daarvan. Pachtcontracten dienen aangepast te worden aan dit principe. Ook de wegbermen kunnen meer natuurvriendelijk worden beheerd. Bij kustontwikkeling is meer ruimte voor dynamiek mogelijk. Samen met de natuurterreinbeheerders willen wij verder gaan met maatregelen voor natuurherstel; de binnenduinrand en de veenweidegebieden bieden de meeste kansen. Als voorbeeld noemen wij het project van de Schoonwatervallei, waar zuiver duinwater gebruikt moet worden voor natuurherstel in de orchideeënrijke graslanden in de binnenduinrand. Het watersysteem kan op een duurzamer en minder verkwistende manier worden beheerd, daarbij rekening houdend met de wensen van de landbouw. De polders worden vaak ingericht naar de wensen van het landbouwkundig gebruik. Om het polderpeil te handhaven en verzilting tegen te gaan wordt er veel water van het IJssel- en Markermeer ingelaten. Daar wordt veel water mee vermorst. We zijn inmiddels verslaafd aan het IJssel- en Markermeer. Nadeel is ook dat de waterkwaliteit, door het vele doorspoelen, er slechter aan toe is dan we willen. Wij willen zo min mogelijk gebiedsvreemd water in de polders, waardoor weer heldere sloten ontstaan en de ecologische kwaliteit van het water zich kan herstellen.

4 Rekening houden met klimaatverandering Maatregelen in de waterhuishouding dienen toekomstgericht te zijn: rekening houden met klimaatverandering op lange termijn. De problemen met watertekort en wateroverlast zullen in de toekomst alleen maar groter worden. Hierdoor ontstaan ook beperkingen: technische mogelijkheden om onze polders naar onze hand te zetten, zijn niet overal meer mogelijk. We moeten accepteren dat niet alles meer overal kan. Natuur en recreatiegebieden kunnen gebruikt worden om klimaatbuffers in te richten; deze kunnen een oplossing bieden om de overlast van extreme regenval op te heffen. Maar ook in stedelijke gebieden zullen creatieve inrichtingsmaatregelen moeten komen: b.v. een pleintje kan heel goed dienen voor wateropvang. Het programma om de dijken voor de (verre) toekomst op orde te maken, wordt onverkort uitgevoerd. Tegengaan van onoordeelkundig gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het waterschap is afhankelijk van het toelatingsbeleid van het Rijk t.a.v. het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Het waterschap constateert echter dat er nog resten van bestrijdingsmiddelen voorkomen die al vele jaren niet meer zijn toegelaten; zelfs in zeer hoge concentraties. Door een streng handhavingsbeleid en actieve voorlichting doet het waterschap al veel aan het ongewenste gebruik daarvan om afvloeiing naar het oppervlaktewater te voorkomen... Maar er kan meer. Wij willen dat het waterschap haar kennis actief gebruikt bij de maatschappelijke discussie op landelijk en internationaal niveau t.a.v. de toelating en gebruiksvoorschriften van bestrijdingsmiddelen. Waterschappen kunnen bij aantoonbare negatieve invloed op de waterkwaliteit, vragen om een verbod op het gebruik van specifieke bestrijdingsmiddelen. Tot nog toe heeft het waterschap te weinig gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Als voorbeeld: Neonicotinoïden zijn in Frankrijk reeds verboden. Wanneer volgt Nederland? Duurzame energie Water Natuurlijk erkent het belang van een duurzame energiehuishouding. Door innovaties nemen zowel de mogelijkheden voor opwekking als besparing van energie toe. WN wil dat alle activiteiten van het waterschap zo duurzaam mogelijk worden uitgevoerd. Een voorbeeld is het nieuwe energiezuinige Waterschapskantoor te Heerhugowaard. Ons rioolwater bevat veel energie en nuttige afvalstoffen. Door innovatieve zuiveringsprocessen kan een groot deel van die energie worden gewonnen. Het is zelfs mogelijk om binnenkort de energie volledig terug te winnen. Ook andere energieprocessen, zoals op basis van algensynthese, zijn binnen handbereik. WN zet zich in om deze innovatieve processen in te passen bij de zuivering van haar afvalwater. Hetzelfde geldt voor het terugwinnen van fosfaat en nitraat. Over 10 jaar willen wij dat de energie in de zuiveringen 100 % worden teruggewonnen en dat rioolzuiveringsinstallaties een essentiële rol spelen in de grondstof kringloop.

5 Een gezonde financiële organisatie; met een eerlijker verdeling van de lusten en de lasten Wij streven naar een financieel gezonde organisatie, die sober en doelmatig werkt. Ons budget is op dit moment 250 miljoen. Belangrijk is dat we geen rekening doorschuiven naar generaties na ons. De schuldenlast moet naar beneden, door uitgaven meer direct te betalen uit de exploitatie. WN let op de kleintjes: het is immers Uw geld dat wij in beheer gekregen hebben. Wij willen niet tornen aan het kwijtscheldingsbeleid. Wij streven naar een evenwichtiger verdeling van de lusten en de lasten: op basis van het principe de vervuiler betaalt voor de vervuiling en de gebruiker betaalt voor de waterdiensten. Maatregelen voor verbetering van de poldersystemen ten gunste van agrarische bedrijfsvoering, worden nu bijvoorbeeld voor 90 % betaald door inwoners en eigenaren van gebouwen en bedrijven. Bovendien is in de huidige kostenverordening geen enkele positieve financiële prikkel om zuinig om te gaan met water. Dat willen wij veranderen. Het waterschap staat midden in de maatschappij Samen aan het werk Het waterschap beheert veel beeldbepalende landschapselementen. Deze landschapselementen zijn van ons allemaal. Daarmee staat het waterschap midden in de maatschappij. Door samen te werken met anderen zijn er veel creatieve oplossingen mogelijk om die landschapselementen te behouden. En ze zijn daardoor soms ook nog goedkoper. Een voorbeeld: een combinatie van waterberging en natuur. Maar ook in stedelijk gebied kun je bijvoorbeeld van een plein een mooie waterbergingslocatie maken. Dijken zouden wat ons betreft beter benut kunnen worden door bijvoorbeeld de dijk open te stellen voor wandelaars; maar ook bebouwing zou mogelijk moeten zijn, mits de veiligheid niet in het gedrang komt. Samenwerking in de afvalwaterketen met het drinkwaterleidingbedrijf PWN en gemeenten, is in het verleden voorzichtig opgepakt. En heeft al vele financiële successen opgeleverd. Die samenwerking zal in de toekomst nog verder uitgebreid moeten worden. De wegen die in beheer zijn bij het waterschap worden overgedragen aan de gemeenten In verschillende gemeenten beheert en onderhoudt het hoogheemraadschap de buitenwegen. Die situatie is gegroeid vanuit het verleden, toen de waterschappen veel buitenwegen in eigendom hadden. Omdat niet iedere gemeente haar wegentaak heeft overgedragen, wordt de rekening bij steeds minder mensen neergelegd. Burgers uit andere gemeenten (waaronder de steden) betalen in dit systeem niet mee. Er is dus geen sprake van solidariteit. Om die reden vinden wij dat de

6 wegen moeten worden overgedragen aan de gemeenten zelf. Het beste zou zijn om een wegenschap in het leven te roepen, samen met provincie en gemeenten; dan kan de rekening neergelegd worden bij alle gebruikers. Waarom Water Natuurlijk? De natuur in Nederland gaat nog steeds achteruit. In het laaggelegen gebied van Hollands Noorderkwartier heeft dat voor 80% met verkeerd waterbeheer te maken: te laag waterpeil; onvoldoende gebruik van het mooie duinwater in de binnenduinrand; te veel doorspoelen t.b.v. een strikt peilbeheer voor de landbouw; onvoldoende waterkwaliteit, zowel in de stad als daarbuiten. Als het om water gaat is veiligheid voor de bewoners het uitgangspunt. Maar die veiligheid kan op veel verschillende manieren bereikt worden. Keuzes zijn bijvoorbeeld: asfalt of riet? Doorgang of afsluiten? Met of zonder begroeiing? Gaan we medicijnen en microplastics uit ons afvalwater verwijderen of is dat te duur? Zetten we een hek op iedere dijk met Verboden Toegang, of mogen burgers ook over die dijk wandelen of fietsen, als dat mogelijk is? Wordt de energie die in ons afvalwater zit hergebruikt? Zo maar een greep uit de verschillende mogelijkheden! Het debat over deze belangrijke keuzes moeten wij als burgers zelf voeren en niet overlaten aan technici en ambtenaren. Het gaat ons allemaal aan. Wij willen graag weer namens u en met u aan de slag gaan als waterschapsbestuurders. We willen bewoners in ons waterschap ook de komende vier jaar weer actief betrekken bij het verbeteren van de veiligheid en waterkwaliteit in ons gebied en daarmee een basis leggen voor een plezierige woon-en werkomgeving. U kunt ons helpen bij het nemen van de besluiten en ook door ons te laten weten of gelukt is wat we wilden bereiken en bereikt hebben. Kies bij de waterschap verkiezingen! Kies voor Water Natuurlijk! Lijst 1. Vastgesteld op de algemene ledenvergadering van Water Natuurlijk op 25 november 2014

WATER? NATUURLIJK! Concept Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

WATER? NATUURLIJK! Concept Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier WATER? NATUURLIJK! Concept Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2019 2023 Even voorstellen Water Natuurlijk is geen klassieke politieke partij. Het is een vereniging,

Nadere informatie

Even voorstellen. Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Water Natuurlijk, natuurlijk!

Even voorstellen. Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Water Natuurlijk, natuurlijk! WATER? NATUURLIJK! Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2019 2023 Even voorstellen Water Natuurlijk, natuurlijk! Water Natuurlijk is een vereniging, die in 2008

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel

Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma 2019 2023 Water Natuurlijk Rijn en IJssel Inleiding Voor u ligt het conceptverkiezingsprogramma van Water Natuurlijk Rijn en IJssel In de komende periode gaan we in gesprek met inwoners

Nadere informatie

WAT WIJ WILLEN MET WATER

WAT WIJ WILLEN MET WATER WAT WIJ WILLEN MET WATER Programma 2015-2019 voor de waterschapsverkiezingen Waterschap Amstel Gooi en Vecht Wij willen droge voeten houden als het heeft gestortregend. Maar wij willen ook, dat in droge

Nadere informatie

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk

Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk. Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Schoon en Helder Water? Natuurlijk! Water Natuurlijk Stem 18 maart 2015 Water Natuurlijk Waarom u stemt voor de waterschappen op 18 maart 2015 Veiligheid tegen overstromingen en gezond en schoon water

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP MAKKELIJK LEZEN INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN Voor iedereen is het belangrijk dat er genoeg schoon water

Nadere informatie

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor?

introductie waterkwantiteit waterkwaliteit waterveiligheid virtuele tour Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? Waar zorgen de waterschappen in mijn omgeving voor? De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De waterschappen zorgen voor voldoende en schoon water,

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

2. Water Natuurlijk wil dat bij noodzakelijke dijkversterking ook wordt ingezet op versterking en behoud van kwaliteit van natuur en landschap.

2. Water Natuurlijk wil dat bij noodzakelijke dijkversterking ook wordt ingezet op versterking en behoud van kwaliteit van natuur en landschap. Verkiezingsprogramma De kandidaten: 1. Obe Brandsma, Wanneperveen 2. Paul van Eijk, Ruinen 3. Geertje Veenstra, Kalenberg 4. Albert Kerssies, Beilen 5. Henk Wiebe van der Meulen, Havelte 6. Cees Slottje,

Nadere informatie

PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND

PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND PvdA VERKIEZINGSPROGRAMMA RIVIERENLAND 2019-2023 Voorwoord We hebben een programma opgesteld Een sociaal en veilig rivierenland, waarbij wordt ingegaan op de specifieke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard

Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma CDA Schieland en de Krimpenerwaard 2015-2019 Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners en ondernemers, maar

Nadere informatie

EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND

EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND EEN SOCIAAL EN VEILIG RIVIERENLAND Voorwoord We hebben een programma opgesteld Een sociaal en veilig rivierenland, waarbij wordt ingegaan op de specifieke situatie voor het waterschap Rivierenland. Samen

Nadere informatie

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag!

OP PEIL BRENGEN. Aan de slag! OP PEIL BRENGEN De kwaliteit van het beheer van water en de bescherming tegen water, ze zijn vitaal voor ons land. Zeker in een waterrijke provincie als Fryslân, met een lange kustlijn, Waddeneilanden,

Nadere informatie

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK 2014 / 2015

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK 2014 / 2015 Inleiding HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK 2014 / 2015 Dit programma op hoofdlijnen is opgesteld voor leden en bestuurders van Water Natuurlijk. Het betreft de algemene landelijke uitgangspunten waar

Nadere informatie

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland

Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland Zeker in Delfland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Delfland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit.

Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. WATER IS VAN IEDEREEN Het programma van de PvdA voor de verkiezingen van het bestuur van Waterschap Noorderzijlvest 2015-2019 Een sterk democratisch bestuur meer nodig dan ooit. Binnen de PvdA is er altijd

Nadere informatie

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KNAG 7 december 2012. Dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KNAG 7 december 2012 Dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 25 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 26% onder zeeniveau Wanneer geen dijken/duinen: 66% regelmatig

Nadere informatie

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil:

Inleiding. Belangrijke themas zijn voor ons : Duurzaamheid, samenwerking en betaalbaarheid. Het CDA HHSK wil: Waterschapsverkiezing 2015. Waar staat het CDA voor? (Concept HHSK 12 september 2014.Bijdragen zijn hierin verwerkt) Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

WATER IS VAN IEDEREEN

WATER IS VAN IEDEREEN WATER IS VAN IEDEREEN Het programma van de PvdA voor de verkiezingen van het bestuur van Waterschap Hunze & Aa s 2015-2019 Vooraf Binnen de PvdA is er altijd verdeeld gereageerd op het voortbestaan van

Nadere informatie

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland

Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland Zeker in Rijnland. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Rijnland 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water onze

Nadere informatie

verkiezingsprogramma waterschapverkiezingen 18 maart 2015 voor waterschap Rijn en IJssel

verkiezingsprogramma waterschapverkiezingen 18 maart 2015 voor waterschap Rijn en IJssel verkiezingsprogramma waterschapverkiezingen 18 maart 2015 voor waterschap Rijn en IJssel Hoofdthema: Water en leefbaarheid De Vereniging Kleine Kernen Gelderland vertegenwoordigt 146 dorpsorganisaties

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 5 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2019-2022 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019-2022 Partijleden Samen werken aan water 1 Bert Philipsen Rutten 2 M.C. Slootman Espel 3 Ton Kempenaar Dronten 4 Martinus

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA

VERKIEZINGS PROGRAMMA VERKIEZINGS PROGRAMMA 2 WATERSCHAPSVERKIEZINGEN 2015-2018 1 VERKIEZINGSPROGRAMMA 2015-2018 Partijleden Samen werken aan water 1 Theo Hogendoorn Dronten 2 Bert Philipsen Rutten 3 M.C. Slootman-Claassen

Nadere informatie

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps

Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Presentatie Waterschap De Dommel bij: Volkstuindersvereniging Bladel c.a. Door: Toon Kemps Inhoud presentatie Even voorstellen Waterschappen algemeen Video Vragen Project Beemdstraat Bladel Afsluiting

Nadere informatie

Naar veilige Markermeerdijken

Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Naar veilige Markermeerdijken Hoogheemraadschap Hollands Noorder kwartier versterkt 33 kilometer afgekeurde dijk tussen Hoorn en Amsterdam. Tijdens de toetsronde in 2006 zijn

Nadere informatie

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK Op hoofdlijnen vastgesteld tijdens de ALV van 12 april 2014, Nederweert

HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK Op hoofdlijnen vastgesteld tijdens de ALV van 12 april 2014, Nederweert HOOFDLIJNENPROGRAMMA WATER NATUURLIJK Op hoofdlijnen vastgesteld tijdens de ALV van 12 april 2014, Nederweert Dit programma op hoofdlijnen is opgesteld voor leden en bestuurders van Water Natuurlijk. Het

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de VVD voor de verkiezing van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Verkiezingsprogramma van de VVD voor de verkiezing van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Verkiezingsprogramma 2019-20123 van de VVD voor de verkiezing van het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Inhoud Inleiding... 4 Verkiezingen in 2019... 4 Waterschappen...

Nadere informatie

Eigentijds en innovatief polderen. Collegeprogramma mei Voorstel. Registratienummer. Datum. Status

Eigentijds en innovatief polderen. Collegeprogramma mei Voorstel. Registratienummer. Datum. Status Registratienummer Datum 8 mei 2015 Status Voorstel Inhoud 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten van beleid 3 3. Speerpunten 4 4. Waterveiligheid 5 5. Wateroverlast 5 6. Watertekort 5 7. Gezond water (Kaderrichtlijn

Nadere informatie

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard.

Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Zeker in Schieland en de Krimpenerwaard. Verkiezingsprogramma PvdA Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende

Nadere informatie

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk

Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Verkiezings- manifest Water Natuurlijk Groot Salland nd pagina 1 van 4 Dit verkiezingsmanifest maakt met vijf hoofdthema s duidelijk waar Water Natuurlijk in Groot Salland voor staat. Water Natuurlijk

Nadere informatie

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe

Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Water Natuurlijk: Voor toekomstgericht waterbeheer in Vallei en Veluwe Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk voor Waterschap Vallei en Veluwe Water Natuurlijk is een bijzondere waterschapspartij. We hebben

Nadere informatie

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg.

want ruimte voor de Maas en veilige (regionale) dijken zijn een eerste zorg. Verkiezingsprogramma 2019 2023 AWP Aa en Maas De Algemene Waterschapspartij (AWP) is een landelijke vereniging met een gekozen bestuur. In elk waterschap heeft de AWP een afdeling. De landelijke vereniging

Nadere informatie

Samen werken aan de toekomst

Samen werken aan de toekomst Collegeprogramma 2019-2023 Status Concept 2 van 8 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Uitgangspunten van beleid 3 3 Speerpunten 4 4 Waterveiligheid 5 5 Wateroverlast 6 6 Watertekort 6 7 Gezond water (Kaderrichtlijn

Nadere informatie

Schoon en Mooi Water, Natuurlijk! Schieland en de Krimpenerwaard. Stem 18 maart Water Natuurlijk

Schoon en Mooi Water, Natuurlijk! Schieland en de Krimpenerwaard. Stem 18 maart Water Natuurlijk Schoon en Mooi Water, Natuurlijk! Schieland en de Krimpenerwaard Stem 18 maart Water Natuurlijk Verkiezingsprogramma Rotterdam, december 2014 Op 18 Maart 2015 naar de stembus voor het Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem

Water in beeld. Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Water in beeld Toestand en toekomst van het West-Brabantse watersysteem Waterschap Brabantse Delta zorgt zowel voor de aan- en afvoer van water als ook voor de kwaliteit ervan. Zo kunnen recreanten op

Nadere informatie

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013

De economische betekenis van waterschappen. mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 De economische betekenis van waterschappen mr.drs. Peter C.G. Glas Voorzitter Unie van Waterschappen 5 september 2013 1 Gefeliciteerd! 2 opzet Waterschappen en ons land Strijd tegen het water Deltaplan

Nadere informatie

Enquête Wetterskip Fryslan

Enquête Wetterskip Fryslan Enquête Wetterskip Fryslan Status: Afgesloten Begindatum: 14-08-2014 Einddatum: 12-09-2014 Live: 30 dagen Vragen: 15 Gedeeltelijk geantwoord: 35 (8,6%) Afgedankt: 0 (0%) Einde bereikt: 373 (91,4%) Totaal

Nadere informatie

Waterbeheer voor de Toekomst

Waterbeheer voor de Toekomst Water Natuurlijk Noorderzijlvest Verkiezingsprogramma 2015 Waterbeheer voor de Toekomst Inleiding Water Natuurlijk is in 2008 opgericht door de grote landelijke natuur- en recreatieorganisaties om de groene

Nadere informatie

Veilig, Verantwoordelijll, VVD!

Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Veilig, Verantwoordelijll, VVD! Verkiezingsprogramma Waterschap Zuiderzeeland 2019-2023 Waterschap 2019-2023 Veilig, Verantwoordelijk, Doelmatig, VVD! De wereld om ons heen verandert, dus ook die van het

Nadere informatie

Wijs met water! Verkiezingsprogramma

Wijs met water! Verkiezingsprogramma Wijs met water! Verkiezingsprogramma Waterschap Hollandse Delta Lijst 10 www.wijsmetwaterhollandsedelta.nl In uw handen ligt het verkiezingsprogramma van onze partij. Graag willen wij u kennis laten maken

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK WATERSCHAP RIVIERENLAND

VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK WATERSCHAP RIVIERENLAND VERKIEZINGSPROGRAMMA WATER NATUURLIJK WATERSCHAP RIVIERENLAND Water Natuurlijk werkt in het waterschapsbestuur van waterschap Rivierenland aan veilig, gezond en schoon water met aandacht voor de natuur,

Nadere informatie

VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019

VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019 VBNE over natuur en water Aandachtspunten voor de geborgde waterschapbestuurders natuurterreineigenaren Bestuursperiode 2015-2019 Versie 23 oktober 2014 Inleiding Water is voor de Vereniging van Bos- en

Nadere informatie

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu

Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu Implementatie Kaderrichtlijn Water (KRW) Kees Steur Waterschap Zeeuwse Eilanden coördinator Waterkwaliteit en Milieu 1 februari 2008 Inhoud Waterkwaliteit probleemstoffen bronnen Uitgangspunten en taakverdeling

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel 2019-2023 Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk De Dommel 2019-2023 INHOUD 3 Water? Natuurlijk! 3 1 Waar het om gaat 4 2 Duurzaamheid 5 3 Wat is Water Natuurlijk?

Nadere informatie

Schoon en Helder Water, Natuurlijk! Scheldestromen

Schoon en Helder Water, Natuurlijk! Scheldestromen Schoon en Helder Water, Natuurlijk! Scheldestromen Stem 18 maart Water Natuurlijk! 1 Op 18 maart 2015 gaan we weer stemmen voor het Waterschap Scheldestromen. Waarom is het belangrijk om aan de verkiezingen

Nadere informatie

ANDERS. Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA

ANDERS. Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA ANDERS Waterschap Drents Overijsselse Delta 2019 2023 WDODELTA VERKIEZINGSPROGRAMMA ANDERS Waterschap Drents Overijsselse Delta WDODELTA 2019-2023 VERKIEZINGSPROGRAMMA Waterschap Drents Overijsselse Delta

Nadere informatie

Ruimte om te leven met water

Ruimte om te leven met water Ruimte om te leven met water Het huidige watersysteem is volgens de nieuwe In de toekomst wil het waterschap een zoveel Om de benodigde ruimte aan hectares te verwerven inzichten niet meer op orde. Aanpassingen

Nadere informatie

De lokale maat in waterbeheer

De lokale maat in waterbeheer De lokale maat in waterbeheer met lokale kennis en betrokkenheid Een praktisch waterschap voor iedereen! Tegen maatschappelijk zo laag mogelijke kosten Met een rechtvaardige waterschapsbelasting Duurzaam

Nadere informatie

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018

Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 Presentatie van gebiedsavond Peilbesluit Zegveld Gebiedsavond De Haak 29 oktober 2018 In gesprek over het water(peil) in De Haak, Zegveld en alternatieven voor het toekomstig waterpeil Programma Welkom

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Watersysteem. Droge voeten en schoon water. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Watersysteem Droge voeten en schoon water www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Droge voeten en schoon water Waterschappen zorgen ervoor dat jij en ik droge

Nadere informatie

Water? Natuurlijk! Hou van Natuur. Stem Water Natuurlijk. Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk 1

Water? Natuurlijk! Hou van Natuur. Stem Water Natuurlijk. Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk 1 Water? Natuurlijk! Water is essentieel voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Om die reden moet water beschermd, verdedigd en onderhouden worden. Met de afspraken uit het Klimaatakkoord, met de voortgang

Nadere informatie

HET WATERSCHAP?! WAAROM ZOU JE DAARVOOR STEMMEN?

HET WATERSCHAP?! WAAROM ZOU JE DAARVOOR STEMMEN? NATUURLIJK! 6 redenen waarom jij natuurlijk Water Natuurlijk stemt CONCEPT 19 maart 2019 Verkiezingen Waterschap HET WATERSCHAP?! WAAROM ZOU JE DAARVOOR STEMMEN? Het Waterschap is niet de meest bekende

Nadere informatie

Waterschappen en Energieakkoord

Waterschappen en Energieakkoord Waterschappen en Energieakkoord Energiekansen in het Waterbeheer Hennie Roorda/Rafaël Lazaroms Unie van Waterschappen mei 5, 2014 1 Waar staan de waterschappen voor? Waterveiligheid (veilig wonen en werken

Nadere informatie

Les 3 - Het waterschap

Les 3 - Het waterschap Les 3 - Het waterschap Inleiding Weet jij wat een waterschap is? Het is eigenlijk best een vreemd woord. Dat het over water gaat is wel duidelijk, maar wat is dan een schap Denk eens aan het woord maatschappij.

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus 2014

Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief augustus 2014 Reeuwijkse Plassen schoner en mooier Het hoogheemraadschap van Rijnland neemt tot 2015 verschillende maatregelen die samen zorgen voor de verbetering van de waterkwaliteit en

Nadere informatie

Duurzaam. Betaalbaar. Hou Van Natuur. Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk WATERSCHAP RIVIERENLAND

Duurzaam. Betaalbaar. Hou Van Natuur. Verkiezingsprogramma. Water Natuurlijk WATERSCHAP RIVIERENLAND Duurzaam Betaalbaar Hou Van Natuur Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk WATERSCHAP RIVIERENLAND 2019-2023 Plastic Soup surfer Merijn Tinga: Mijn stem gaat 20 maart naar Water Natuurlijk, omdat Water Natuurlijk

Nadere informatie

Verantwoord waterbeheer

Verantwoord waterbeheer Verantwoord waterbeheer Laten we geen water gaan rondpompen Droge voeten, schoon water Verantwoord waterbeheer.indd 1 20-2-2014 15:29:38 Het waterpeil in een polder wordt beheerd en geregeld door het hoogheemraadschap

Nadere informatie

Bruggen bouwen met water voor nu en later

Bruggen bouwen met water voor nu en later Bruggen bouwen met water voor nu en later Een duurzaam en toekomstbestendig watersysteem dat goed is voor inwoners, bedrijven, landbouw en natuur Bestuursprogramma 2019-2023 - 1 - Bestuursprogramma Waterschap

Nadere informatie

50 Plus programma voor deelname aan Algemeen Bestuur Wetterskip

50 Plus programma voor deelname aan Algemeen Bestuur Wetterskip 50 Plus programma voor deelname aan Algemeen Bestuur Wetterskip 2019-2023 50PLUS: Programma Algemeen Bestuur Wetterskip Friesland 2019-2023 Algemeen: Wetterskip Fryslân zorgt voor het beheer van dijken

Nadere informatie

Wat de waterschappen voor je doen.

Wat de waterschappen voor je doen. Niet bang voor water? Wat de waterschappen voor je doen. Katrina, New Orleans 1 Hoofdstuk 1 - Wat het waterschap voor je doet 1.1 Waterschap is functionele democratie met vier kerntaken Positie van de

Nadere informatie

Waterbeheer voor de toekomst Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners

Waterbeheer voor de toekomst Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners Onderzoek naar positie van Rijnland en wensen van inwoners Contents 1 Management Summary wat vinden de inwoners belangrijk? 2 4 3 Inhoudelijke taakinvulling 14 4 Bijlagen 24 Rol van Rijnland in de maatschappij

Nadere informatie

Sturen op een toekomstbestendig waterschap Coalitieakkoord van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van de fracties:

Sturen op een toekomstbestendig waterschap Coalitieakkoord van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van de fracties: Sturen op een toekomstbestendig waterschap Coalitieakkoord 2019-2023 van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van de fracties: Water Natuurlijk, Bedrijven, VVD en SGP-ChristenUnie Inleiding

Nadere informatie

Samen veranderen Verkiezingsprogramma Lijst 5. Vrienden van de Berkel Verkiezingen Waterschap Rijn en IJssel

Samen veranderen Verkiezingsprogramma Lijst 5. Vrienden van de Berkel Verkiezingen Waterschap Rijn en IJssel Verkiezingsprogramma Lijst 5. Vrienden van de Berkel Verkiezingen Waterschap Rijn en IJssel 20 maart 2019 Water raakt ons allemaal Water raakt ons allemaal. U en wij zijn WRIJ.... 2 Bestuur en organisatie...

Nadere informatie

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in

VERKIEZINGS- PROGRAMMA WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in VERKIEZINGS- PROGRAMMA 2015-2019 WATERSCHAP ZUIDERZEELAND in Flevoland Bouwen We Samen Onze lijsttrekker stelt zich aan U voor Ik ben trots op Flevoland Trots op de MAG ik mij even aan U voorstellen,..

Nadere informatie

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN

KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN KLIMAAT, ENERGIE EN GRONDSTOFFEN AKKOORDEN EN GREEN DEALS Rafaël Lazaroms Coördinator Energie en duurzaamheid Unie van Waterschappen 1. Duurzaamheid en taken waterschappen 2. Duurzame ambities in akkoorden

Nadere informatie

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen

Opbouw. Het belang van natuurvriendelijke oevers. EU Kaderrichtlijn Water (KRW) Waterbeleid. Doel KRW voor oevers. EU Kaderrichtlijn Water Maatregelen Het belang van natuurvriendelijke oevers Christa Groshart Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard Opbouw Beleid en Maatregelen Verwachtingen Knelpunten KRW innovatie-onderzoek Waterbeleid Europese

Nadere informatie

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit

Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit Schoner water in sloten en plassen Maatregelen voor een betere waterkwaliteit We leven in een land vol water. Daar genieten we van. We zwemmen, vissen, besproeien de tuin, varen in bootjes en waarderen

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA PvdA HHNK

VERKIEZINGSPROGRAMMA PvdA HHNK PvdA - HHNK WATER IS VAN IEDEREEN VERKIEZINGSPROGRAMMA PvdA HHNK 2019-2023 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) Samenvatting Waterveiligheid: zacht en multifunctioneel Klimaatrobuuste stad:

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP

JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP JA: BETTER YN WETTER! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA FRYSLÂN WETTERSKIP INLEIDING Foto: Timo Tijhof, Creative Commons OP PEIL BRENGEN De kwaliteit van het beheer van water en de bescherming tegen water, ze

Nadere informatie

Waterkeringen. Aanleg regionale keringen

Waterkeringen. Aanleg regionale keringen Waterkeringen Corsa: 2015018593 Aanleg primaire waterkeringen Aanleg regionale keringen Onderhoud keringen Openstellen onderhoudswegen in Zeeland langs Oosterschelde en Westerschelde Dijkbewaking en calamiteitenzorg

Nadere informatie

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen

Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen B i j l a g e 2 : G e l d e n d w a t e r b e l e i d Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen Inhoudsopgave Vigerend beleid voor ruimtelijke onderbouwingen 1 Inhoudsopgave 1 1 Europees Waterbeleid

Nadere informatie

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid

Duurzaamheid in Amersfoort: kansen en inspiratie Het Amersfoorts Afwegingskader Duurzaamheid Duurzaamheid in : kansen en inspiratie Het s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid s Afwegingskader Duurzaamheid Leefomgeving Dit project draagt bij aan een gezond woon- en werkklimaat

Nadere informatie

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s

Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Water in gemeentelijke verkiezingsprogramma s Inspiratie voor schrijvers van verkiezingsprogramma s voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 Schoon, gezond, aantrekkelijk water. Dat willen we allemaal: niet

Nadere informatie

Waterschap Groot Salland. In balans met water

Waterschap Groot Salland. In balans met water Waterschap Groot Salland In balans met water Verkiezingsprogramma 2015-2019 1. Inleiding Samen leven met water, want zonder water geen samenleving. Water is essentieel voor leven. Voor inwoners, ondernemers,

Nadere informatie

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma

CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma Om ons klimaat kun je niet heen! CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Verkiezingsprogramma 2019-2023 Inleiding Verkiezingsprogramma CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Nadere informatie

Samen leven met Water. Verkiezingsprogramma CDA voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Samen leven met Water. Verkiezingsprogramma CDA voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Samen leven met Water Verkiezingsprogramma CDA voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 1 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2015-2019 voor het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Nadere informatie

Werken aan veilig en gezond water

Werken aan veilig en gezond water Werken aan veilig en gezond water Verkiezingsprogramma voor de Brabantse waterschappen 2015 1 1. Waardevol water in Brabant Veiligheid en gezond water zijn essentieel voor de kwaliteit van wonen, werken

Nadere informatie

Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek. Inleider: dijkgraaf Herman Dijk

Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek. Inleider: dijkgraaf Herman Dijk Inleiding KIVI Kring Stedendriehoek Inleider: dijkgraaf Herman Dijk WATERSCHAPPEN IN NEDERLAND 26 GEBIED GROOT SALLAND oppervlakte: 120.000 ha, inwoners: 360.000 ALGEMEEN BESTUUR voorzitter + 25 leden

Nadere informatie

Spiegelplas en Ankeveense plassen

Spiegelplas en Ankeveense plassen Spiegelplas en Ankeveense plassen Stand van de natuur en herstelmaatregelen Gerard ter Heerdt Bart Specken Jasper Stroom Floor Speet Winnie Rip Een tienminuten gesprek. Hoe staan onze kinderen er voor?

Nadere informatie

Waterschapsbelasting 2015

Waterschapsbelasting 2015 Waterschapsbelasting 2015 uw bijdrage aan droge voeten en schoon water Het hoogheemraadschap van Rijnland zorgt voor droge voeten en schoon water, en dat kost geld. Om alles te kunnen bekostigen, zijn

Nadere informatie

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe-

Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- Vallei & Eem Veluwe Oost Veluwe Noord WELL DRA Natuurlijk comfortabel -Visie op de afvalwaterketen in de regio Vallei en Veluwe- februari 2015 concept De aanpak handelingsperspectieven Ontwikkelingen maatschappij

Nadere informatie

Om ons klimaat kun je niet heen!

Om ons klimaat kun je niet heen! Verkiezingsprogramma 2019-2023 CDA Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard Om ons klimaat kun je niet heen! Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 3 2. Veilig water 6 3. Schoon water 7

Nadere informatie

Programma. begroting 2019

Programma. begroting 2019 Programma begroting 2019 s n o e w n e v e Waar g? t i u n a a d l ge Sterke dijken en duinen, veilige wegen in het buitengebied, schoon en voldoende oppervlaktewater in de Zeeuwse waterlopen en sloten.

Nadere informatie

WONEN EN WERKEN IN DE POLDER

WONEN EN WERKEN IN DE POLDER WONEN EN WERKEN IN DE POLDER Voorafgaand aan de waterschapsverkiezingen in 2019 schetst Waterschap Zuiderzeeland toekomstige vraagstukken. Waterschap Zuiderzeeland beschermt Flevoland tegen wateroverlast

Nadere informatie

CDA Waterschap Hollandse Delta Verkiezingsprogramma

CDA Waterschap Hollandse Delta Verkiezingsprogramma Om ons klimaat kun je niet heen! CDA Waterschap Hollandse Delta Verkiezingsprogramma 2019-2023 Inleiding Verkiezingsprogramma CDA Waterschap Hollandse Delta VERKIEZINGSPROGRAMMA Inleiding Het waterschap

Nadere informatie

Inspraaknotitie ontwerp- Raamwaterplan Eiland van Schalkwijk

Inspraaknotitie ontwerp- Raamwaterplan Eiland van Schalkwijk Inspraaknotitie Raamwaterplan Eiland van Schalkwijk Samenvatting Gedurende de periode van 10 november tot en met 22 december 2014 heeft de inspraak op het digitale ontwerp Raamwaterplan Eiland van Schalkwijk

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Groot Salland

Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Groot Salland Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Groot Salland 2015-2019 Bezoek onze website Like ons op Facebook Volg ons op Twitter Stuur een e-mail www.waternatuurlijkgrootsalland.nl www.facebook.com/watnatgs

Nadere informatie

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water

Samen werken aan waterkwaliteit. Voor schoon, voldoende en veilig water Samen werken aan waterkwaliteit Voor schoon, voldoende en veilig water D D Maatregelenkaart KRW E E N Z D E Leeuwarden Groningen E E W A IJSSELMEER Z Alkmaar KETELMEER ZWARTE WATER MARKER MEER NOORDZEEKANAAL

Nadere informatie

Voor een schoon, transparant, duurzaam en solidair Delfland

Voor een schoon, transparant, duurzaam en solidair Delfland Voor een schoon, transparant, duurzaam en solidair Delfland 2019 Inhoudsopgave De kerntaken van het waterschap staan altijd voorop... 3 Stimuleren waterbewustzijn... 4 Aandacht voor omgevingsmanagement...

Nadere informatie

Waterkwaliteit verbeteren!

Waterkwaliteit verbeteren! Waterkwaliteit verbeteren! Erwin Rebergen Beheerder grond- en oppervlaktewater 6 juni 2013 1 Onderwerpen Waarom spant zich in om de waterkwaliteit te verbeteren? Wat willen we bereiken? Hoe willen we een

Nadere informatie

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag.

In stappen afbouwen De kwijtschelding op de zuiveringsheffing wordt in 2016 met 50% verminderd. In 2017 betaalt iedereen het volledige bedrag. Geactualiseerde woordvoeringslijn gedeeltelijk afschaffen kwijtschelding Versie 8 oktober 2015 Inleiding Vragen van media, inwoners en andere partijen worden beantwoord conform de woordvoeringslijn. De

Nadere informatie

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart

Wijkoverleg Aalsmeer Oost. maandag 6 maart Wijkoverleg Aalsmeer Oost maandag 6 maart Onderwerp voor vanavond 1. Het hoogheemraadschap van Rijnland 2. Watersystemen en onderhoud 3. KRW2 Westeinderplassen en Bovenlanden 4. Watergebiedsplan Aalsmeer

Nadere informatie

Water Natuurlijk Hollandse Delta

Water Natuurlijk Hollandse Delta Water Natuurlijk Hollandse Delta 2019-2023 1-1 - Verkiezingsprogramma Water Natuurlijk Hollandse Delta 2019-2023 Hou van natuur, stem Water Natuurlijk! Water Natuurlijk Hollandse Delta 2019-2023 1-2 -

Nadere informatie

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren

Water in Tiel. 1 Naast regionale wateren die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn er rijkswateren (de hoofdwateren Water in Tiel Waterbeleid Tiel en Waterschap Rivierenland Water en Nederland zijn onafscheidelijk. Eigenlijk geldt hetzelfde voor water en Tiel, met de ligging langs de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en

Nadere informatie

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren Statencommissie REW 1 februari 2008 Kaderrichtlijn Water in Scheldestroomgebied KRW maatregelen rijkswateren Loes de Jong RWS Zeeland Projectbureau KRW Schelde Rijkswateren Zeeland Inhoud presentatie:

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie