Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds en Stichting Instituut GAK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds en Stichting Instituut GAK"

Transcriptie

1 Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds en Stichting Instituut GAK

2 Handleiding project Voorwoord De handleiding is bedoeld voor iedereen die binnen de eigen organisatie aan de slag wil om de organisatie mantelzorgvriendelijk(er) te maken. Bij de handleiding hoort een aantal materialen en werkwijzen die in de praktijk zijn ontwikkeld in het kader van het ESF-Equal project dat van 2005 tot 2007 door een aantal organisaties is uitgevoerd. De handleiding beschrijft het proces dat doorlopen kan worden om een mantelzorgvriendelijke organisatiecultuur te ontwikkelen en is een weergave van de ervaringen die in het project zijn opgedaan. Wij hopen dat deze handleiding en het ontwikkelde materiaal voor u voldoende aanknopingspunten bieden om ook in uw eigen organisatie aan de slag te gaan. De initiatiefnemers 1 van Mantelzorg@work, Qidos, Martijn de Wildt Mezzo, Arie Ouwerkerk September Qidos Qidos is een Human Resources (HR) adviesbureau en adviseert organisaties in de profit- en non-profitsector om vanuit moderne HR-thema s organisatieresultaten te verbeteren. Qidos helpt organisaties door samen met management en medewerkers innovatieve, pragmatische en effectieve oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Qidos streeft ernaar voor werkgevers en medewerkers een win-winsituatie te creëren. Met thema s zoals flexibel werken, carrière-flexibiliteit, langer productief doorwerken, levensfase-denken, werk/privé beleid en talentmanagement ontwikkelen de opdrachtgevers van Qidos zich tot organisaties die zich aanpassen aan de veranderende wereld en zijn zij in staat hun talentvolle medewerkers productief en gemotiveerd in te zetten. Mezzo Mezzo is de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Mezzo zet zich, samen met ruim 250 lidorganisaties, in voor mensen die langdurig en onbetaald voor een ander zorgen: als familielid, buur, vriend of uit solidariteit. Mezzo behartigt hun belangen en geeft ondersteuning. Veel mantelzorgers zijn lid van Mezzo. De lidorganisaties van Mezzo zijn: steunpunten mantelzorg, regionale belangenorganisaties van mantelzorgers, organisaties voor vrijwillige thuishulp, organisaties voor buddyzorg en vriendendiensten.

3 1. Inleiding Mantelzorg is meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste, vriend, of buur, zonder dat je daarvoor betaald wordt. Nederland telt 2,4 miljoen mantelzorgers. In de toekomst zullen er meer werkende mantelzorgers komen. Want werknemers werken meer en langer door om de vergrijzing op te vangen; in de toekomst wordt de zorg door minder mensen geleverd en (oude) mensen blijven langer thuis wonen. De Nederlands overheid voert daarnaast een beleid waarin meer vrouwen meer uren betaalde arbeid moeten verrichten. Vrouwen zijn traditioneel de grootste groep mantelzorgers. 1.1 Werk en mantelzorg 1 op de 8 werknemers in Nederland combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dat aantal zal in de toekomst groeien. Grote kans dus dat ook u direct of indirect met mantelzorg te maken krijgt. 1.2 Baanbrekende oplossingen Er zijn slimme, baanbrekende oplossingen nodig om werk en mantelzorg te combineren. Oplossingen waarin het belang van de werkende mantelzorger, van collega`s én van de organisatie samenvallen. Daarvoor is mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid essentieel. 1.3 Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid draagt bij aan een organisatiecultuur waarin werknemers met mantelzorgtaken de mogelijkheid hebben betaald werk met vaak intensieve zorgtaken te combineren. Dat kan o.a. door mantelzorg bespreekbaar te maken, verlofregelingen bekend te maken en toe te passen en samen naar maatwerkoplossingen te zoeken.

4 1.4 Opbrengsten Het loont de moeite om te werken aan mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Uit onderzoek blijkt dat: Verzuimkosten aanzienlijk verminderen. De productiviteit stijgt en de kwaliteit van de werkzaamheden verbetert. Het bedrijf aantrekkelijker wordt voor werknemers. Waardevolle medewerkers behouden blijven. Er minder verloop is waardoor er minder kosten zijn voor (o.a.) werving en selectie van nieuwe medewerkers. Werknemers minder stress en overbelasting ervaren. 1.5 Gereedschap Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid bereik je door als betrokken collega, werkgever, P&O-medewerker, OR-lid of mantelzorger met anderen in je organisatie voor werkomstandigheden te zorgen die mantelzorgen mét een baan mogelijk maken. ontwikkelde daarvoor gereedschap. Instrumenten, praktische middelen en tips die je écht helpen om in de praktijk je organisatie mantelzorgvriendelijker te maken. Probeer ze!

5 2. Werkwijze Bepaal waarom u het thema mantelzorg en werk op de agenda zet en aan welke organisatiedoelstellingen het moet bijdragen, bv. verminderen ziekteverzuim/verloop, maatschappelijk verantwoord ondernemen, sociaal beleid etc. Bekijk de beschikbare achtergrondinformatie: een gids voor werkgevers met voorbeelden uit verschillende Europese landen (zie cd-rom), de website en in hoofdstuk 5 van deze handleiding vindt u een literatuurlijst en andere relevante websites. Benoem een projectleider. Voor een succesvolle uitvoering van een project Mantelzorg@work binnen uw organisatie is het belangrijk een projectleider/coördinator te benoemen die hier de benodigde tijd voor vrijgesteld wordt. Benoem sleutelfiguren die als ambassadeur van het project binnen hun eigen bedrijfsonderdeel kunnen fungeren. Voor het brede draagvlak in een organisatie is een aantal stakeholders van belang: directie en management, P&Ofunctionarissen, direct leidinggevenden, werknemers met mantelzorgtaken en interne communicatiemedewerkers. Ook de OR kan een actieve bijdrage leveren in de ontwikkeling van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. In hoofdstuk 3 worden diverse materialen benoemd die u op verschillende wijzen kunt inzetten in de organisatie. Voor een breed draagvlak en bewustwording bij alle medewerkers is het belangrijk om het thema op verschillende manieren te agenderen: in werkoverleg, afdeling- of teamvergaderingen, functioneringsgesprekken, lunchbijeenkomsten of alle andere mogelijke bestaande overleg- en communicatievormen. De benoemde ambassadeurs kunnen hierin het initiatief nemen en het materiaal gebruiken voor een gesprek. Meer informatie hierover leest u ook in handleiding bewustwordingscampagne op de cd-rom (communicatiestrategie). Stel financiële middelen ter beschikking en reserveer tijd van medewerkers. Naast de inzet van personeel is het ook van belang budget vrij te maken voor de productie van campagnematerialen. Het materiaal, waarmee u bewustwording binnen uw organisatie kunt creëren, is te downloaden van de website (printkwaliteit) of te vinden op de cd-rom in de gereedschapskoffer (drukkwaliteit). In de koffer vindt u gedrukte voorbeeldexemplaren van alle ontwikkelde materialen.

6 De doorlooptijd van het totale project is ongeveer 6 maanden tot één jaar, dat wil zeggen van het benoemen van een projectleider tot implementatie van het thema werk en mantelzorg als onderdeel van uw huidige personeelsbeleid. De daadwerkelijke doorlooptijd hangt natuurlijk sterk samen met de grootte van de organisatie, de structuur, het bestaande HRM-beleid, de beschikbare menskracht, de snelheid waarmee de verschillende fasen doorlopen kunnen worden etc. Zorg vervolgens dat u de effecten in kaart brengt in relatie tot de organisatiedoelstellingen, zoals u die aan het begin heeft geformuleerd.

7 3. Wat is nodig voor een succesvol project? Mantelzorgvriendelijke personeelsbeleid bereik je niet van de ene op de andere dag. Het vraagt in veel gevallen een cultuurverandering binnen de organisatie, waarvoor een breed draagvlak, tijd en de inzet van verschillende functionarissen binnen de organisatie noodzakelijk zijn. vraagt een projectmatige aanpak waarin een aantal fasen te onderscheiden is. Stap 1: analysefase Stap 2: bewustwordingsfase Stap 3: ontwikkelfase Stap 4: afrondings- en borgingsfase Bij alle fasen is ondersteunend materiaal ontwikkeld dat u kunt vinden op (printkwaliteit) of in de bijbehorende gereedschapskoffer. Het materiaal staat in drukkwaliteit op de bijgeleverde cd-rom. Voor reproductie kunt u zelf contact opnemen met een drukker. Indien u hiervoor kiest is het van belang dat u altijd het lores pdf-bestand (zie cd-rom) meestuurt als controledocument. U kunt er ook voor kiezen complete koffertjes te bestellen bij de Servicedesk van Mezzo (indien voorradig). Zie hoofdstuk 4 voor contactgegevens. 3.1 De analysefase Wat weten we over mantelzorg en werk en hoe gaan we daar als organisatie mee om? Wie zijn in onze organisatie de werkende mantelzorgers? Noemen zij zichzelf mantelzorger. Welke knelpunten ervaren zij in hun werk en welke afspraken hebben zij met hun leidinggevende gemaakt?

8 Beschikbaar materiaal: Een interactieve thermometer die een indicatie geeft hoe mantelzorgvriendelijk uw organisatie nu is. Geschikt als quick-scan en in 5 minuten in te vullen op de website Onderzoeksinstrumenten om de stand van zaken in uw organisatie te inventariseren (zie cd-rom): Vragenlijst voor werknemers, gericht op mantelzorgers en niet-mantelzorgers. In kleine organisaties kunt u alle medewerkers een vragenlijst geven. In grotere bedrijven kan een steekproef worden genomen. Voor het verwerken van de gegevens is enige onderzoekservaring gewenst. Indien u hierbij ondersteuning wenst, kunt u contact opnemen met Qidos (info@qidos.nl). Digitale 0-meting: een beknopte vragenlijst gericht op mantelzorgers en niet mantelzorgers. U dient een keuze te maken tussen de vragenlijst (uitgebreide inventarisatie) en de digitale 0-meting (beknopte inventarisatie). Beide instrumenten zijn geschikt om inzicht te krijgen in de huidige situatie van de organisatie rondom het thema werk en mantelzorg. Vragen voor diepte-interviews met voorbeeldvragen voor gesprekken met leidinggevenden, P&O-ers en directie. Opzet focusgroep mantelzorgers: Een focusgroep is een gestructureerde discussie onder een kleine groep (4-12 personen) begeleid door een ervaren gespreksleider. Tijdens een focusgroep wordt dieper ingegaan op bepaalde thema s. De interviews en focusgroepen leveren extra informatie op over kennis en visie rondom het thema, de houding, knelpunten en mogelijke oplossingen. 3.2 De bewustwordingsfase: Om het thema organisatiebreed bespreekbaar te maken en een breed draagvlak te creëren, heeft Mantelzorg@work een bewustwordingscampagne ontwikkeld. Beschikbaar materiaal bewustwordingscampagne Baanbrekers op cd-rom: Handleiding campagne (hierin staat beschreven hoe u de campagne uit dient te voeren binnen uw organisatie). Teasermateriaal (animatie, ansichtkaart, banners, e-cards, posters, stickers). Informatiebrochure directie.

9 Informatiebrochure OR. Informatiebrochure P&O. Wegwijzer voor Baanbrekers (werkende mantelzorgers). Wegwijzer voor leidinggevenden. Vanzelfsprekendboekje met ervaringsverhalen. Mantelzorgcase (voor personeelsblad, intranet). Digitale effectevaluatie: in te zetten na het uitvoeren van de bewustwordingscampagne. Door de effectevaluatie uit te voeren wordt inzichtelijk of de campagne heeft bijgedragen aan meer bekendheid, besef, begrip en acceptatie binnen de organisatie rondom het thema werk en mantelzorg. Werkende mantelzorgers worden in deze campagne benaderd als baanbrekers : mensen die baanbrekend werk doen door hun baan en mantelzorg te combineren én dit bespreekbaar maken op de werkvloer. Daarmee dragen zij bij aan de ontwikkeling van een mantelzorgvriendelijke cultuur! NB. Omdat in de praktijk blijkt dat veel mantelzorgers zich niet als zodanig herkennen (ze zijn in de eerste plaats ouder, kind of partner van degene die ze verzorgen of begeleiden en doen dat vaak al jarenlang), is het een overweging om te starten met de bewustwordingscampagne voordat de vragenlijsten ten behoeve van het onderzoek in de organisatie worden verspreid. 3.3 Ontwikkelfase Een volgende stap in het ontwikkeltraject is een korte training voor leidinggevenden en voor mantelzorgers zelf. In een workshop van een dagdeel komen zaken aan de orde als hoe herken ik medewerkers met mantelzorgtaken, hoe maak ik het bespreekbaar, welke maatwerkoplossingen kunnen we bedenken of voor mantelzorgers hoe maak ik het bespreekbaar, hoe stel ik grenzen, waar vind ik hulp. Plan eerst een workshop met mensen die enthousiast zijn en vrijwillig mee willen doen. Zij kunnen anderen enthousiasmeren en over de streep trekken als er meerdere workshops aangeboden worden. Daarnaast kunnen in de organisatie specifieke experimenten worden uitgevoerd om de bedachte oplossingen in de praktijk te testen en te evalueren. In het ESF-Equal project Mantelzorg@work ging het soms om kleine, soms om grote veranderingen: afspraken om overuren flexibel voor mantelzorgtaken te kunnen inzetten, opgeplust met de wettelijke

10 zorgverlofuren, inzichtelijk maken hoe de uren tussen werk en mantelzorg daadwerkelijk werden besteed door een tijdlang een gecombineerde urenregistratie bij te houden, vaker thuiswerken of later beginnen, een ander minder belastend takenpakket, minder uren met terugkeergarantie. Maar u kunt ook denken aan contactgroepen van medewerkers met mantelzorgtaken, intervisiegroepen, chat-groep via intranet. In bv. een bijeenkomst met baanbrekers kunnen zij zelf oplossingen aandragen die het best bij hun eigen behoefte aansluiten. Beschikbaar materiaal op cd-rom: Workshop voor leidinggevenden. Handleiding workshop voor leidinggevenden. Workshop voor mantelzorgers. 3.4 Afronding en borgingsfase De laatste fase van het project mantelzorg@work betreft het borgen van de opgedane kennis en ervaringen uit de eerdere fasen in het bestaande HRM-beleid van de organisatie. Het belangrijkste is echter dat er openheid in de organisatie is ontstaan om over het onderwerp mantelzorg te spreken en er bereidheid is om oplossingen op maat vorm te geven. Omdat borging afhankelijk is van de mogelijkheden die per bedrijf of organisatie kunnen verschillen, of zelfs per bedrijfsonderdeel of functie, kunnen we hierin geen standaard oplossingen presenteren. Wij hopen dat binnen uw eigen organisatie voldoende oplossingen zijn gevonden om een mantelzorgvriendelijke organisatie te creëren.

11 4. Ondersteuning Mezzo John F. Kennedylaan GB Bunnik Tel: Fax: Overal in het land zijn Steunpunten Mantelzorg actief. Informeert u eens bij het steunpunt in uw regio welke rol zij kunnen spelen bij de uitvoering van een project mantelzorg@work. Een aantal steunpunten heeft een functionaris in dienst die gespecialiseerd is op het terrein van mantelzorg en werk. Op de website kunt u adressen van steunpunten in uw regio vinden. Bij de Servicedesk Mezzo kun u complete koffertjes bestellen. Deze materialen vindt u op (publicatielijst bij producten Mezzo). Ook kunt u telefonisch contact opnemen ( ). Qidos Wilhelminaweg 12 info@qidos.nl 3941 DG Doorn Tel: Fax: Qidos is een Human Resources (HR) adviesbureau en adviseert organisaties in de profiten non-profitsector om vanuit moderne HR-thema s organisatieresultaten te verbeteren. Qidos helpt organisaties door samen met management en medewerkers innovatieve, pragmatische en effectieve oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Qidos streeft ernaar voor werkgevers en medewerkers een win-winsituatie te creëren. Met thema s zoals flexibel werken, carrière-flexibiliteit, langer productief doorwerken, levensfase-denken, werk/privé beleid en talentmanagement ontwikkelen de opdrachtgevers van Qidos zich tot organisaties die zich aanpassen aan de veranderende wereld en zijn zij in staat hun talentvolle medewerkers productief en gemotiveerd in te zetten.

12 5. Achtergrondinformatie In onderstaande tekst vindt u literatuur en relevante websites die u meer achtergrondinformatie geven rondom het thema werk en mantelzorg. Literatuur Berg, B. van den, Informal Care, An Economic Approach (2005) Erasmus Universiteit Rotterdam. Boer, A. H. de, R. Schellingerhout en J.M. Timmermans (2003), Mantelzorg in getallen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Boer, A. de, red. (2005) Kijk op informele zorg. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau. Isarin, J. (2005), Mantelzorg in een ontmantelde privé-sfeer. Over het combineren van betaalde arbeid en de langdurige intensieve zorg voor een naaste. Budel: Uitgeverij Damon. Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (2006), Arbeidsmarkt en zorgvraag. Den Haag: RVZ. Souren, M. (2007), Mantelzorgers maken weinig gebruik van verlofregelingen. In : Sociaal economische trends 2 e kwartaal Voorburg/Heerlen: CBS. Tempo-Team, onderzoek Interview-NSS 'Boeien en Binden van personeel' (2007). Timmermans, J.M. (2003), Mantelzorg: over de hulp van en aan mantelzorgers. Den Haag: SCP. Yeandle e.a. (2006), Who cares wins. The Social and Business benefits of supporting working Carers. Sheffield, Hallam University.

13 Relevante websites Project (initiatiefnemers) Landelijke Vereniging voor mantelzorg en vrijwilligerszorg Adviesbureau voor moderne HR-thema s Projectwebsite mantelzorg@work Overige websites Action for Carers and Employment (ACE) geleid door Carers Uk Projectwebsite rond mantelzorg en werk in Midden Limburg Carers UK, Carers and employment, juggling work and care. DVD en informatie materiaal Brits EU programma m.b.t. werk en mantelzorg CBS publicatie Mantelzorg en werk CBS publicatie gebruik verlofregelingen door mantelzorgers Expertisecentrum Informele Zorg Utrecht (dossier arbeid en zorg) PJ Partners Zuid-Holland Expertisecentrum LeefTijd Bureau Taps Ontwikkelde het concept en de realisatie van de bewustwordingcampagne Baanbrekers Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De toekomst is NU! Welkom! Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS.

De toekomst is NU! Welkom! Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS. De toekomst is NU! Welkom! 1 Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS. Bavaria Dhr. Peter Schoofs 2 Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos.

Nadere informatie

baan brekers! MAAK WERK VAN MANTELZORG! BAANBREKERS combineren werk en mantelzorg PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende INITIATIEFNEMERS

baan brekers! MAAK WERK VAN MANTELZORG! BAANBREKERS combineren werk en mantelzorg PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende INITIATIEFNEMERS baan brekers! MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende INITIATIEFNEMERS DIT PROJECT IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR BIJDRAGEN VAN HET EUROPEES SOCIAAL FONDS EN STICHTING INSTITUUT

Nadere informatie

MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende

MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende MANTELZORGERs? EEN DIRECTEUR AAN HET WOORD! 2 Koenraad is directeur en heeft te maken met opdrachtgevers met wie hij een contract heeft.

Nadere informatie

Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerzorg en Qidos

Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerzorg en Qidos Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerzorg en Qidos Maak Werk van Mantelzorg! Margreet Woessner, projectmanager Werk&Mantelzorg is een initiatief

Nadere informatie

29 oktober 2015. Lenette van Tienhoven projectleider

29 oktober 2015. Lenette van Tienhoven projectleider 29 oktober 2015 Lenette van Tienhoven projectleider Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerzorg en Qidos Programma Stichting Werk & Mantelzorg

Nadere informatie

Maak Werk van Mantelzorg!

Maak Werk van Mantelzorg! Maak Werk van Mantelzorg! Bron: Stichtng Werk en Mantelzorg Aaldert Mellema Bestuurder Zorg CNV Zorg & Welzijn Mantelzorgquiz Hoe staat het met jullie kennis over de combinatie werk en mantelzorg? Vraag

Nadere informatie

Workshop voor leidinggevenden

Workshop voor leidinggevenden Workshop voor leidinggevenden Baanbrekers combineren werk en mantelzorg Datum, Plaats, Naam 1 Het project Het project Mantelzorg@work is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds

Nadere informatie

Transvorm Actueel. Voorkom uitval medewerkers met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. woensdag 16 september 2015

Transvorm Actueel. Voorkom uitval medewerkers met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. woensdag 16 september 2015 Transvorm Actueel Voorkom uitval medewerkers met mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid woensdag 16 september 2015 www.transvorm.org Maak Werk van Mantelzorg! Transvorm, 16 september 2015 Jeanet van Lieshout

Nadere informatie

Handreiking voor gemeenten

Handreiking voor gemeenten Project Mantelzorg en Arbeid Gemeente Hof van Twente en Haaksbergen Handreiking voor gemeenten Inhoud Achtergrondinformatie 2 Aanleiding project 4 Doel van het project 4 Werkwijze en resultaten 4 Voorwaarden

Nadere informatie

Werk & Mantelzorg. Zorg dat het werkt!

Werk & Mantelzorg. Zorg dat het werkt! Werk & Mantelzorg Zorg dat het werkt! 1. Inleiding Werk combineren met mantelzorg, het is de normaalste zaak van de wereld! Toch wordt er weinig over gesproken. En daar gaan we met de Werk&Mantelzorg Buzz

Nadere informatie

MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende

MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de leidinggevende MANTELZORGER? ANESTHESIEMEDEWERKER! Herman is anesthesiemedewerker in een ziekenhuis. Thuiswerken is geen optie. Goede afspraken met

Nadere informatie

Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg

Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg Doorn, juli 2013 1. Inleiding 1.1 Werk&Mantelzorg in de zorgsector Stichting

Nadere informatie

Maak werk van mantelzorg!

Maak werk van mantelzorg! Een stevige cao maakt zich sterk voor 1 op 8 de 1 op de 8 werknemers combineert werk met langdurige zorg voor een naaste. De komende jaren neemt dat aantal toe omdat er een groter beroep wordt gedaan op

Nadere informatie

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Werk en Mantelzorg. 2 Handreikingen mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. 3 Succesvoorbeeld mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Inhoudsopgave. 1 Werk en Mantelzorg. 2 Handreikingen mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. 3 Succesvoorbeeld mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid Inhoudsopgave 1 Werk en Mantelzorg 2 Handreikingen mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid - Handreiking 1 Flexibilisering - Handreiking 2 Bekendheid en Bespreekbaarheid - Handreiking 3 Rolverdeling mantelzorgvriendelijkpersoneelsbeleid

Nadere informatie

Analyse Onderzoek Werk en Mantelzorg

Analyse Onderzoek Werk en Mantelzorg Analyse 2014-2015 Onderzoek Werk en Mantelzorg Oktober 2015 Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS en SZW Inhoud 1. Inleiding 2. Werk en mantelzorg 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds en Stichting Instituut GAK

Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds en Stichting Instituut GAK HANDLEIDING BEWUSTWORDINGSCAMPAGNE BAANBREKERS Dit project is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Sociaal Fonds en Stichting Instituut GAK - 1 - INLEIDING MATERIALENOVERZICHT HANDLEIDING

Nadere informatie

Benchmark Gemeenten Onderzoek Werk en Mantelzorg. Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS en SZW

Benchmark Gemeenten Onderzoek Werk en Mantelzorg. Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS en SZW Benchmark Gemeenten Onderzoek Werk en Mantelzorg 2017 Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS en SZW Inhoud 1. Inleiding 2. Werk en mantelzorg 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Mantelzorg. Werken aan een mantelzorg vriendelijke organisatie

Mantelzorg. Werken aan een mantelzorg vriendelijke organisatie Mantelzorg Werken aan een mantelzorg vriendelijke organisatie Mantelzorgbeleid Met mantelzorg-vriendelijk beleid hebben we een lager ziekteverzuim, onderscheiden we ons en zijn we een aantrekkelijke werkgever

Nadere informatie

Benchmark Werk&Mantelzorg Onderzoek

Benchmark Werk&Mantelzorg Onderzoek Benchmark Werk&Mantelzorg Onderzoek Maart 2017 Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS en SZW Inhoud 1. Inleiding 2. Werk en mantelzorg 3. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg. januari 16

Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg. januari 16 Feiten en cijfers mantelzorg (en werk) Maak werk van mantelzorg januari 16 1 Maatschappelijke ontwikkelingen Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Mantelzorgers aan het werk Workshop mantelzorgers 7 november 2013 Pauline Geldhof

Mantelzorgers aan het werk Workshop mantelzorgers 7 november 2013 Pauline Geldhof Mantelzorgers aan het werk Workshop mantelzorgers 7 november 2013 Pauline Geldhof Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerzorg en Qidos Programma

Nadere informatie

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13

Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 Goed samenspel met mantelzorgers loont! SharingDay 7-11 13 1 Wat is Mezzo? Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg Visie: Wij maken het mogelijk dat mensen op eigen wijze voor elkaar

Nadere informatie

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de baanbreker. BAANBREKERS combineren werk en mantelzorg

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de baanbreker. BAANBREKERS combineren werk en mantelzorg PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de baanbreker BAANBREKERS combineren werk en mantelzorg Mantelzorg: nog nooit van gehoord? Voor veel mensen is het dagelijkse realiteit: het combineren van werk en mantelzorg.

Nadere informatie

De informatie in bijgaande map geeft u inzicht in uw verantwoordelijkheid en rol. Tevens staan er praktische tips in hoe u dit thema kunt oppakken.

De informatie in bijgaande map geeft u inzicht in uw verantwoordelijkheid en rol. Tevens staan er praktische tips in hoe u dit thema kunt oppakken. werkgever Beste werkgever in Arnhem, De combinatie van werk en intensieve zorgtaken in de privé situatie (ofwel mantelzorger zijn), kan een fikse puzzel zijn. En is een grote aanleiding voor ziekmeldingen

Nadere informatie

MAAK WERK VAN MANTELZORG!

MAAK WERK VAN MANTELZORG! MAAK WERK VAN MANTELZORG! PRAKTISCHE WEGWIJZER Voor duurzaam inzetbare werknemers Informatie voor werkgever, HR, OR en leidinggevenden in de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg, Kraamzorg en Jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Avonddienst. Onderzoeksrapport: werk in combinatie met mantelzorg. maart/april '12

Avonddienst. Onderzoeksrapport: werk in combinatie met mantelzorg. maart/april '12 Onderzoeksrapport: werk in combinatie met mantelzorg maart/april '12 Copyrights De gebruiker mag de resultaten van deze rapportage kopiëren, verspreiden, tonen en afgeleide werken maken onder de volgende

Nadere informatie

Tips voor een mantelzorgvriendelijk werkklimaat

Tips voor een mantelzorgvriendelijk werkklimaat Tips voor een mantelzorgvriendelijk werkklimaat Voorwoord Colofon Inhoud Tips mantelzorgvriendelijk werkklimaat Voorwoord 3 Voorwoord Gemiddeld een op de acht werknemers heeft mantelzorgtaken. Ruim de

Nadere informatie

Voorstel van wet van de leden Sap en van Gent tot wijziging van de Wet arbeid en zorg (Wet Langdurig Zorgverlof)

Voorstel van wet van de leden Sap en van Gent tot wijziging van de Wet arbeid en zorg (Wet Langdurig Zorgverlof) GL Nr. 2 Voorstel van wet van de leden Sap en van Gent tot wijziging van de Wet arbeid en zorg (Wet Langdurig Zorgverlof) VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses

Nadere informatie

Informele helper en o zo gelukkig Alice de Boer en Crétien van Campen

Informele helper en o zo gelukkig Alice de Boer en Crétien van Campen Informele helper en o zo gelukkig Alice de Boer en Crétien van Campen In krantenberichten wordt informele hulp vaak geassocieerd met overbelaste verzorgers die naast een baan ook nog veel tijd besteden

Nadere informatie

Mantelzorg, waar ligt de grens?

Mantelzorg, waar ligt de grens? Mantelzorg, waar ligt de grens? CDA Talentacademie 2014-2015 Anita Relou Wat is volgens het christendemocratisch gedachtengoed de grens van mantelzorg. Inleiding 2015. Een jaar met veel veranderingen in

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 28 april 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 28 april 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Bijna een of de vijf werknemers heeft mantelzorgtaken. Dat werkt door in uw organisatie. Praktisch, maar ook financieel. Hoe voorkomt u overbelaste medewerkers ten gevolge

Nadere informatie

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving Voor veel mensen is het dagelijkse realiteit: het combineren van werk en mantelzorg. Het kan zijn dat een collega mantelzorger is. Je leidinggevende,

Nadere informatie

WERKEN ZORGEN SAMEN Shannon Leloux. Werkende mantelzorgers, we zorgen samen dat het werkt

WERKEN ZORGEN SAMEN Shannon Leloux. Werkende mantelzorgers, we zorgen samen dat het werkt WERKEN ZORGEN SAMEN Shannon Leloux Werkende mantelzorgers, we zorgen samen dat het werkt Agenda De werkende mantelzorger Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid Project Werken Zorgen Samen Mantelzorgquiz

Nadere informatie

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving MANTELZORG: NOG NOOIT VAN GEHOORD? PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving Voor veel mensen is het dagelijkse realiteit: het combineren van werk en mantelzorg. Het kan zijn dat een collega

Nadere informatie

Mantelzorgers. Mantelzorgen?... Nee hoor, gewoon Liefde!

Mantelzorgers. Mantelzorgen?... Nee hoor, gewoon Liefde! Mantelzorgers Als de alledaagse dingen niet meer vanzelfsprekend zijn, als de regie voeren over je leven een klus blijkt te zijn geworden en het misschien ook lastig is om jezelf te verzorgen, dan is het

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg

Minters Mantelzorg. Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals. Voor mantelzorgers. Voor professionals. Over mantelzorg Voor mantelzorgers Voor professionals Over mantelzorg Minters Mantelzorg Kenniscentrum voor mantelzorgers én professionals Zorgt u meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor uw partner,

Nadere informatie

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving

PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving PRAKTISCHE WEGWIJZER voor de mantelzorger en zijn omgeving MANTELZORG: NOG NOOIT VAN GEHOORD? Voor veel mensen is het dagelijkse realiteit: het

Nadere informatie

Meer informatie Lees de inspirerende verhalen van mantelzorgers en hun (werk)oplossingen op www.mantelzorgportretten.nl

Meer informatie Lees de inspirerende verhalen van mantelzorgers en hun (werk)oplossingen op www.mantelzorgportretten.nl powered by Mezzo & Qidos Meer informatie Lees de inspirerende verhalen van mantelzorgers en hun (werk)oplossingen op www.mantelzorgportretten.nl Kijk op www.werkenmantelzorg.nl voor instrumenten en praktische

Nadere informatie

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan 27-4-2011 GESCAND OP 2 7 APR, 2011 Zant, Tim j. Page 1 of 3 Van: Ellen Bartels [e.bartels@mezzo.nl] j Gemeente Oostzaan Verzonden: dinsdag 26 april 2011 16:07 " ~" ~~" CC- Hanneke VenA/eij; Karin Verbeek;

Nadere informatie

ER IS MEER MOGELIJK DAN JE DENKT! PRAKTISCHE WEGWIJZER MANTELZORGERS

ER IS MEER MOGELIJK DAN JE DENKT! PRAKTISCHE WEGWIJZER MANTELZORGERS ER IS MEER MOGELIJK DAN JE DENKT! PRAKTISCHE WEGWIJZER MANTELZORGERS Voor de mantelzorger in de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg, Kraamzorg en Jeugdgezondheidszorg (VVT) 2 Mantelzorg: nog nooit

Nadere informatie

Mantelzorgers maken weinig gebruik van verlofregelingen

Mantelzorgers maken weinig gebruik van verlofregelingen Mantelzorgers maken weinig gebruik van verlofregelingen Martijn Souren Ongeveer 7 procent van de werknemers met een verleent zelf mantelzorg. Ze maken daar slechts in beperkte mate gebruik van aanvullende

Nadere informatie

Mantelzorg: nog nooit van gehoord?

Mantelzorg: nog nooit van gehoord? Mantelzorg: nog nooit van gehoord? Voor veel mensen is het dagelijkse realiteit: het combineren van werk en mantelzorg. Het kan zijn dat een collega mantelzorger is. Je leidinggevende, misschien. Of de

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

De informatie in dit pakket zal u hierbij zeker van pas komen. We hopen dat het u inspireert.

De informatie in dit pakket zal u hierbij zeker van pas komen. We hopen dat het u inspireert. werknemer Beste werkende Mantelzorger in Arnhem, Het combineren van intensieve zorg voor familieleden of vrienden met een baan kan een behoorlijke puzzel zijn. Daar willen wij u graag bij ondersteunen.

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Werk en Mantelzorg. mei 17

Feiten en cijfers. Werk en Mantelzorg. mei 17 Feiten en cijfers Werk en Mantelzorg mei 17 1 Maatschappelijke ontwikkelingen Door de vergrijzing neemt de vraag naar zorg toe. Door de toename van de vraag nemen ook de zorgkosten toe. Door de verschuiving

Nadere informatie

Gezond blijven werken, ook met mantelzorg

Gezond blijven werken, ook met mantelzorg Onderzoeken De gegevens in dit leaflet zijn afkomstig uit verschillende onderzoeken: 1. Tussen 2011 en 2013 voerden de Vrije Universiteit in samenwerking met het Expertisecentrum Mantelzorg onderzoek uit

Nadere informatie

Werk & Mantelzorg. Jan Anne van Dijk

Werk & Mantelzorg. Jan Anne van Dijk Werk & Mantelzorg Jan Anne van Dijk MantelzorgQuiz WAT IS MANTELZORG? WAT IS MANTELZORG? Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt gegeven aan een hulpbehoevende door

Nadere informatie

Mantelzorgers demografisch

Mantelzorgers demografisch Mantelzorgers demografisch Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Ing. K. Voortman-Overbeek; onderzoeker lectoraat Industrial Design (Saxion) Redactie

Nadere informatie

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden

pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden pggm.nl Mantelzorg en dementie in de beleving van PGGM&CO-leden Enquête Mantelzorg en dementie 2014 Vooraf In juli 2014 vroegen wij onze leden naar hun ervaringen met mantelzorg in het algemeen, en mantelzorg

Nadere informatie

Werkende mantelzorgers ondersteunen. Een handreiking voor Steunpunten Mantelzorg

Werkende mantelzorgers ondersteunen. Een handreiking voor Steunpunten Mantelzorg Werkende mantelzorgers ondersteunen Een handreiking voor Steunpunten Mantelzorg Inhoud 3 Werkende mantelzorgers in beeld 5 Dé werkende mantelzorger bestaat niet 8 De eerste stappen 10 Uw bereikbaarheid

Nadere informatie

Mantelzorg en werk steeds lastiger te combineren. Het gevolg: meer verzuim

Mantelzorg en werk steeds lastiger te combineren. Het gevolg: meer verzuim Mantelzorg en werk steeds lastiger te combineren Het gevolg: meer verzuim Het aantal mantelzorgers in de Nederlandse samenleving neemt in hoog tempo toe. Niet alleen omdat mensen steeds ouder worden, maar

Nadere informatie

Presentatie Natuurlijk, een netwerkcoach! Platform sociale netwerken 4 april 2014 Jeanet Moerings, Mezzo

Presentatie Natuurlijk, een netwerkcoach! Platform sociale netwerken 4 april 2014 Jeanet Moerings, Mezzo Presentatie Natuurlijk, een netwerkcoach! Platform sociale netwerken 4 april 2014 Jeanet Moerings, Mezzo 1 Programma Informatie over Mezzo. Wat is Natuurlijk, een netwerkcoach!? Onderzoek Hogeschool van

Nadere informatie

We Care Do You? Balanceren tussen werk en zorg. Een gids voor werkgevers 1. Maart 2007

We Care Do You? Balanceren tussen werk en zorg. Een gids voor werkgevers 1. Maart 2007 We Care Do You? Balanceren tussen werk en zorg Een gids voor werkgevers 1 Maart 2007 1 Deze gids is de Nederlandse vertaling van Balancing Work and Care An Employer s Guide. De gids is een uitgave van

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN. Project Sterk in zorg en werk! Mantelzorg bespreekbaar op de werkvloer (15 januari 15 maart 2015)

COMMUNICATIEPLAN. Project Sterk in zorg en werk! Mantelzorg bespreekbaar op de werkvloer (15 januari 15 maart 2015) COMMUNICATIEPLAN Project Sterk in zorg en werk! Mantelzorg bespreekbaar op de werkvloer (15 januari 15 maart 2015) Algemeen Situatiebeschrijving Dit communicatieplan maakt deel uit van het project Sterk

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Commissiebrief beleidsreactie op SCP rapport commissiebrief reactie op SCP Rapport Werk en Mantelzorg

Datum 1 april 2019 Betreft Commissiebrief beleidsreactie op SCP rapport commissiebrief reactie op SCP Rapport Werk en Mantelzorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Op weg naar een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat WERK& MANTELZORG

Op weg naar een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat WERK& MANTELZORG Op weg naar een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat WERK& MANTELZORG Intro Ontwikkelingen Enkele feiten over werkende mantelzorgers Samen werk en mantelzorg op de kaart krijgen Arbeid en (mantel)zorg

Nadere informatie

INTERVIEWVRAGEN Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

INTERVIEWVRAGEN Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid INTERVIEWVRAGEN Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid INTERVIEWVRAGEN MANTELZORGVRIENDELIJK PERSONEELSBELEID Korte omschrijving: Dit is een overzicht van mogelijke interviewvragen voor een semi-gestructureerd

Nadere informatie

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier.

Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Maandelijkse nieuwsbrief Belangenbehartiging ANBO. Hoofdredacteur Margo Brands. Afmelden? Klik hier. Onderwerpen nieuwsbrief mantelzorg special 2011: Algemeen... 1 10 november: Dag van de mantelzorg...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 855 Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij

Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij. Dit kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten, waar vaak weinig aandacht aan besteed wordt. Zo blijkt uit een onderzoek van

Nadere informatie

De gemeente Hoogeveen nodigt u uit

De gemeente Hoogeveen nodigt u uit De gemeente Hoogeveen nodigt u uit Voor een bijeenkomst over: Mantelzorgers en werkgelegenheid Van, Voor en Door Ondernemers Mini conferentie over dit belangrijke onderwerp voor werkgevers Op maandag 7

Nadere informatie

Mantelzorgvriendelijk U Centraal

Mantelzorgvriendelijk U Centraal Mantelzorgvriendelijk U Centraal Met ingang van 2016 zal er binnen U Centraal als organisatie meer aandacht komen voor de combinatie van werk en mantelzorg. Dit is niet alleen belangrijk gezien de doelstelling

Nadere informatie

ZORGEN VOOR DE ANDER IS ZORGEN VOOR ELKAAR

ZORGEN VOOR DE ANDER IS ZORGEN VOOR ELKAAR ADDENDUM ZORGEN VOOR DE ANDER IS ZORGEN VOOR ELKAAR Het combineren van arbeid en mantelzorg 2011 2014 December 2011 2 Inhoudsopgave Verklaring afkortingen 4 Samenvatting 5 1. Inleiding 6 1.1 Het combineren

Nadere informatie

Kan de overheid Mantelzorg verplichten? CDA Talentacademie

Kan de overheid Mantelzorg verplichten? CDA Talentacademie CDA Talentacademie Kan de overheid Mantelzorg verplichten? CDA Talentacademie 2015-2016 H.G. Brink 2016 Inhoud Inleiding:...3 Wat is Mantelzorg?...4 Hoe kijken mensen uit het bestuurlijke veld aan tegen

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma

Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder. Jan Booij, tri-plus. Programma Duurzame Inzetbaarheid Speerpunt voor OR en bestuurder Jan Booij, tri-plus Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat is het profiel van een

Nadere informatie

Het stappenplan. Inleiding

Het stappenplan. Inleiding Het stappenplan Inleiding Op de pagina instrumenten op Overstag.nu vind je instrumenten, informatie en inspiratie om binnen je eigen organisatie met het thema duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Nadere informatie

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid 1 Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid Inleiding Het streven naar gezonde werknemers die zo weinig mogelijk ziek zijn is een streven van iedere werkgever. Het werken aan duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Netwerk 45+ werk.nl uwv.nl. Samen naar een nieuwe baan. Werk boven uitkering

Netwerk 45+ werk.nl uwv.nl. Samen naar een nieuwe baan. Werk boven uitkering werk.nl uwv.nl Netwerk 45+ Samen naar een nieuwe baan Werk boven uitkering Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u daarna nog vragen

Nadere informatie

Alice de Boer Saskia Keuzenkamp. OCW 28 april 2009

Alice de Boer Saskia Keuzenkamp. OCW 28 april 2009 Mantelzorg: m/v verschillen Alice de Boer Saskia Keuzenkamp OCW 28 april 2009 Opbouw: twee vragen Wie helpt wie, met wat, hoeveel en welke gevolgen? Hoe combineren mantelzorgers arbeid en zorg? Verschillen

Nadere informatie

Voor mentaal fitte werknemers

Voor mentaal fitte werknemers Voor mentaal fitte werknemers Welkom Wij geloven in een wereld waarin iedereen zelf de regie heeft over zijn of haar mentale welzijn. We bieden medewerkers de handvatten om weerbaar te worden en de eigen

Nadere informatie

Gelukkig blijven zorgen èn werken. Alice de Boer SCP/VU

Gelukkig blijven zorgen èn werken. Alice de Boer SCP/VU Gelukkig blijven zorgen èn werken Alice de Boer SCP/VU Julius centrum sept 2015 Minder professionele zorg We moeten steeds meer helpen Druk, druk, druk sandwich Veel hulpbehoevende ouderen burnout Opbouw

Nadere informatie

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009

van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Jet Bussemaker, tijdens de 4 e Nationale Mantelzorglezing 2009 Rotterdam, 11 juni 2009 Directie Voorlichting en Communicatie Parnassusplein 5 Postbus 20350 2500 EJ Den Haag T 070 340 79 11 T 070 340 60 00 F 070 340 62 92 Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een voorlichter nodig,

Nadere informatie

Trends in Mantelzorg. November Trends in Mantelzorg

Trends in Mantelzorg. November Trends in Mantelzorg Een onderzoek naar de ontwikkeling in omvang, kenmerken en ervaren belasting van mantelzorgers in Limburg tussen 2008/2009, 2012 en 2016. November 2018 www.ggdlimburgnoord.nl www.ggdzl.nl AANLEIDING Mantelzorg

Nadere informatie

Mantelzorgers in Delft

Mantelzorgers in Delft intensief begrip partner zorgtaken (schoon)ouders overbelasting ondersteuning Januari 2015 Informatie/O&S kind langdurig combineren met werk openheid vriend/kennis Mantelzorgers in Delft Intensief en langdurig

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

Plan van aanpak invoering Mantelzorgvriendelijk Personeelsbeleid Mosae Zorggroep

Plan van aanpak invoering Mantelzorgvriendelijk Personeelsbeleid Mosae Zorggroep Beleid Aanstellen van een ris Werk en. Voorstel bespreken in teamoverleg Besluitvorming over aanstellen ris Werk en Overleg BMO en OR BMO en OR Werk en als structureel thema binnen de gesprekken met en

Nadere informatie

Mantelzorg in de provincie Groningen

Mantelzorg in de provincie Groningen Mantelzorg in de provincie Groningen Jeroen Kuiper Werkconferentie 6 maart 2015 Inhoud 1. Beeld van de Groninger mantelzorger 2. Belasting door mantelzorg 3. Voldoening bij het geven van mantelzorg 4.

Nadere informatie

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Bij onze opdrachtgevers en relaties in de zorg zien wij een veelheid aan discussies en projecten die ons inziens

Nadere informatie

Mantelzorgers op de arbeidsmarkt

Mantelzorgers op de arbeidsmarkt ers op de arbeidsmarkt Jannes de Vries en Francis van der Mooren Een op de tien 25- tot 65-jarigen verleent zorg aan hun partner, een kind of een ouder. Vrouwen en 45- tot 55-jarigen zorgen vaker voor

Nadere informatie

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT

U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT U ZORGT VOOR EEN ANDER, EN WIE IS ER VOOR U? STEUNPUNT MANTELZORG DE BILT Steunpunt Mantelzorg De Bilt is onderdeel van MENS De Bilt, www.mensdebilt.nl. Maatschappelijke ondersteuning in de zes kernen

Nadere informatie

Een onderzoek naar de ontwikkeling in omvang, kenmerken en ervaren belasting van mantelzorgers in Limburg tussen 2008/2009, 2012 en 2016

Een onderzoek naar de ontwikkeling in omvang, kenmerken en ervaren belasting van mantelzorgers in Limburg tussen 2008/2009, 2012 en 2016 Trends in Mantelzorg Een onderzoek naar de ontwikkeling in omvang, kenmerken en ervaren belasting van mantelzorgers in Limburg tussen 2008/2009, 2012 en 2016 Aanleiding Mantelzorg in de participatiemaatschappij

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Samenwerken met de mantelzorger

Samenwerken met de mantelzorger Samenwerken met de mantelzorger januari 1 2018 Een korte weergave over hoe de Zorgspecialist de samenwerking zoekt met de mantelzorger van extramurale cliënten. Mantelzorg doe je samen Versie 1 : 26 april

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Samenwerken met de mantelzorger

Samenwerken met de mantelzorger Samenwerken met de mantelzorger januari 1 2017 Een korte weergave over hoe de Zorgspecialist de samenwerking zoekt met de mantelzorger van extramurale cliënten. Mantelzorg doe je samen Mantelzorgbeleid

Nadere informatie

Mantelzorgers en werk. Samenvattend rapport Kenmerk: November 2016

Mantelzorgers en werk. Samenvattend rapport Kenmerk: November 2016 Mantelzorgers en werk Samenvattend rapport Kenmerk: 20450 November 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Conclusies 5 Resultaten Mantelzorg, werk en belasting 7 Ondersteuning mantelzorgers 13

Nadere informatie

TOOLKIT Resultaat van een regioproject van de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder-Betuwe en Zaltbommel

TOOLKIT Resultaat van een regioproject van de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder-Betuwe en Zaltbommel TOOLKIT Resultaat van een regioproject van de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Neder-Betuwe en Zaltbommel INHOUDSOPGAVE Toolkit Ervaringen uit het veld... 1 Gebruik van deze toolkit... 5 Argumenten

Nadere informatie

Zorg voor de mantelzorger

Zorg voor de mantelzorger Zorg voor de mantelzorger Het geven van zorg aan je naasten is een taak van ons allen. Dat verwacht de overheid ook van ons. Maar voor zorgmedewerkers is mantelzorg verlenen een extra gezondheidsrisico.

Nadere informatie

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012

. Winstgevendheid door wenbaarheid. Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst. 24 april 2012 . Winstgevendheid door wenbaarheid Wendbare organisaties bieden zekerheid voor de toekomst 24 april 2012 wie zijn wij Optines Consultancy is als HRM business partner gespecialiseerd in verandermanagement,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 24 september 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie