Schoolexamen overzicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schoolexamen overzicht"

Transcriptie

1 Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar

2 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen in de bovenbouw vanaf klas 3 binnen alle vakken aan hun eindexamenprogramma. Deze examenprogramma s zijn de basis van het Schoolexamen overzicht (SE) over de laatste twee leerjaren van het VMBO. De door het ministerie van onderwijs vastgestelde examenprogramma s zijn bij de examensecretaris (mevr. Stultiens) in te zien en ook op internet te vinden: Het uitgebreide schoolgebonden examenreglement is te vinden op de website van de school: en op te vragen bij de examensecretaris. De leerlingen in klas 3 en 4 krijgen een divers lesprogramma aangeboden binnen de vakken. Binnen de lessen worden de schoolexamens voorbereid en waar nodig diagnostisch getoetst. Deze cijfers tellen niet mee voor de overgang. In dit SE overzicht staan per periode alle SE s vermeld. Tevens staat de te leren stof vermeld. Mochten er bij wijze van uitzondering wijzigingen in het SE zijn wordt dit op de website gepubliceerd. Het ministerie van onderwijs heeft vanaf het jaar 2013 de rekentoets verplicht gesteld. Deze toets wordt 2x in de 3 e klas afgenomen. In klas 4 is er de mogelijkheid om de rekentoets maximaal 2x te herkansen. Een leerling heeft de F2 rekentoets voldoende afgesloten als het cijfer 5 of hoger is behaald. Daarnaast is het mogelijk om de rekentoets op het F3 niveau te maken, gelijkwaardig aan de HAVO. Het vak Nederlands moet dan minimaal een afgeronde 6 zijn. In de lessen Wiskunde wordt de rekentoets voorbereid. MBO opleidingen willen dat de leerlingen de rekentoets hebben afgesloten met minimaal een 6.

3 2 Herkansingsprocedure De leerlingen kunnen in overleg met hun mentor en vakdocent 3 SE s herkansen. Dit geldt voor de SE s in periode 1, 2 en 3. Per periode mag er maximaal 1 SE worden herkanst. Er is geen limiet per vak. Het schooljaar bestaat uit 4 periodes; Periode 1: Eindigt op vrijdag 4 november 2016 Centraal herkansingsmoment: woensdag 30 november 2016 Periode 2: Eindigt op vrijdag 20 januari 2017 Centraal herkansingsmoment: woensdag 22 februari 2017 Periode 3: Eindigt op vrijdag 31 maart 2017* Centraal herkansingsmoment: woensdag 15 maart 2017** * De SE s in de laatste toetsweek zijn niet herkansbaar. ** Dit geldt alleen voor SE s afgenomen voor de SE week. Nadat er overeenstemming is bereikt vraagt de leerling bij de examensecretaris (mevr Stultiens) de herkansing aan. De leerling ontvangt een kaart met daarop ingevuld: Naam en klas van de leerling en het SE nummer. De leerling gaat met de herkansingskaart naar de vakdocent. De vakdocent bespreekt het gemaakte werk met de leerling zodat zij weten wat er aanvullend geleerd moet worden en ondertekend de kaart ter bevestiging. De leerling levert de kaart vervolgens weer in bij de examensecretaris. Joker: Naast de herkansingskaarten krijgen de leerlingen ook een joker. Een herkansing die zij in mogen wetten op herkansbare SE s uit klas 3 maar ook uit klas 4. Vrijdag 31 maart komt de joker te vervallen. Voor het aanvragen van een joker geldt dezelfde procedure als voor de herkansingskaarten. N.B. Als een leerling niet op het vastgestelde moment komt voor de herkansing dan wel jokerkaart komt deze te vervallen. 3 Schoolexamens De SE s worden voor de leerlingen van klas 4 in de klas en tijdens centrale toetsweken (SE week) afgenomen. Tijdens de SE week is de leerling verplicht minimaal 30 minuten, van de tijd in de zaal aanwezig te zijn. SE s die in de klas worden afgenomen zijn minimaal 1 week van te voren opgeven door de vakdocent. De informatie wordt op It s Learning door de docent verwerkt. Als een SE niet in It s Learning staat, kan deze niet worden afgenomen. Alle SE s zijn gemaakt in lettertype Arial 12pnt. regelafstand 1,15 conform de nu geldende exameneisen. Dit is volgens de overheid voldoende voor leerlingen met dyslexie.

4 4 Regeling bij afwezigheid Als een leerling door ziekte of andere geldige redenen niet bij een SE aanwezig kan zijn, meldt de ouder dit voor aanvang van de toets bij de administratie. Wanneer de leerling weer op school is dient deze de eerst volgende les, met de vakdocent, een inhaaldatum vast te stellen. Vervolgens meldt de leerling zich binnen 2 schooldagen bij de examensecretaris om een inhaalkaart aan te vragen. De examensecretaris controleert of het verzuim geoorloofd is geweest. Indien dit het geval is krijgt de leerling een inhaalkaart mee en kan de toets worden ingehaald. De leerling levert voordat het SE wordt ingehaald de inhaalkaart in bij de vakdocent. Als de leerling het SE niet op de afgesproken datum inhaalt komt de kaart te vervallen en kan het SE alleen met een herkansingskaart worden ingehaald. Bij ongeoorloofd verzuim kan de leerling een verzoek indienen bij de examencommissie, zij beslissen of het SE ingehaald mag worden. N.B. Voor een niet geleverde prestatie zet de docent een 1,0 in het cijferbeheersysteem. 5 Diagnostische toetsen. Binnen elk vak kunnen er diagnostische toetsen afgenomen. Deze toetsen geven de zowel de leerling als de docent inzicht in het niveau van de leerling en de te leren kennis. Uitslagen van de diagnostische toets kunnen in het cijferregistratiesysteem worden gezet. De weging van is 0 en tellen niet mee voor de overgang. 6 Inleveren van werkstukken en boekverslagen. In het toetsoverzicht staan voor diverse vakken aangeven dat er werkstukken of boekverslagen moeten worden gemaakt. Als de docent heeft vastgesteld dat het werkstuk of het boekverslag na de uiterste inleverdatum nog niet is ingeleverd krijgt de leerling een 1,0. De docent kan de leerling verplichten om het werkstuk als nog te maken. Na schooltijd en met een beoordeling van maximaal een Handelingsopdrachten (HO) Het handelingsdeel van de opgegeven toetsen, bestaat uit opdrachten waarvan per kandidaat door de vakdocent moet worden vastgesteld of deze naar behoren zijn uitgevoerd.

5 8 GPO (grote praktische opdracht) Elke leerling mag er voor kiezen om per vak 1 Grote Praktische Opdrachten (GPO) uit te voeren van tenminste tien uur. Het doel van een GPO is om de leerling door middel van een opdracht een SE cijfer extra te verdienen. Deze tien uur worden buiten de reguliere lessen uitgevoerd. Je mag maximaal 1 GPO per vak doen. Inleverdatum van de GPO s is op vrijdag 10 februari vòòr 12 uur bij de examensecretaris. De GPO s worden door docenten van verschillende vakken samengesteld. Een GPO heeft als weging 1. De docent van het gekozen vak begeleidt en beoordeelt de opdracht. Het behaalde cijfer wordt meegeteld bij het vak waarvoor de leerling heeft gekozen. De leerling geeft bij de mentor aan voor welk vak er een GPO gemaakt zal worden. De leerling vraagt bij de vakdocent het GPO op en maakt begeleidende afspraken. Indien het GPO te laat of niet wordt ingeleverd vervalt de extra kans. 9 Sectorwerkstuk Een sectorwerkstuk is een werkstuk dat past binnen de sector die de leerling heeft gekozen, dus binnen techniek, economie, zorg en welzijn, of landbouw. Het thema of onderwerp dat de leerling kiest moet te maken hebben met 1 of meerdere vakken binnen die sector. Bovendien moet het een werkstuk zijn waarin onderzoek plaatsvindt naar wat de leerling in de toekomst zou willen gaan doen qua opleiding of beroep, of waar de interesse op dit moment naar uitgaat. De leerling gaat onder begeleiding van een door hem/haar gekozen docent aan de slag. Vorm Het sectorwerkstuk bestaat uit 2 delen, een werkstuk en een presentatie. Voorbeelden van presentaties zijn: een (power-point) presentatie, een fotorapportage, een modeshow, een toneelstuk, een video, een website, etc. Het mag duidelijk zijn dat de originaliteit van de vorm meespeelt in de beoordeling. Overleg met de 1 e begeleider over de mogelijkheden van de uitvoering is aan te raden. Een schriftelijk werkstuk moet met een tekstverwerkingsprogramma op de computer worden gemaakt. Alle sectorwerkstukken worden gepresenteerd aan de begeleiders en klasgenoten. De leerlingen bereiden allemaal een presentatie van maximaal 10 minuten voor.

6 Tijdsinvestering Er moet minimaal 20 uur aan het werkstuk worden besteed. Bij samenwerking met een andere leerling moet het duidelijk zijn wie welke onderdelen voor zijn/haar rekening heeft genomen. De tijdsinvestering moet bij samenwerking n x 20 uur zijn, waarbij n gelijk is aan het aantal leerlingen dat samenwerkt aan het sectorwerkstuk. Als een van de leden van een groep niet of onvoldoende functioneert (bijv. door ziekte of nalatigheid) kan deze door de 1 e begeleider verplicht worden een eigen werkstuk te maken. Beoordeling Het sectorwerkstuk wordt door twee begeleiders beoordeeld op de volgende punten: Proces Product Presentatie Een voldoende proces is voorwaarde voor een voldoende werkstuk. Planning: Maandag 12 september via It s Learning inschrijven bij begeleider. Vrijdag 28 oktober inleveren concept sectorwerkstuk bij de begeleider. Woensdag 14 december inleveren definitief sectorwerkstuk voor uur bij de examensecretaris. N.B. Het sectorwerkstuk en de presentatie dienen voldoende te worden afgesloten voordat de leerling een diploma kan behalen. 10 Fraude Als een docent heeft vastgesteld dat er fraude is gepleegd door de leerling; een kopie van het werkstuk van een andere leerling, een boekverslag van internet, spieken tijdens een toets, wordt dit becijferd met een 1,0. De docent meldt de fraude bij de teamleider en bij de examensecretaris. De examencommissie beoordeeld wat de consequenties zijn.

7 Kolomuitleg Exameneenheid Dit is vooral belangrijk voor de school die alles goed moet vastleggen voor jouw SE. In deze kolom wordt verwezen naar het examenprogramma. Leerstof In deze kolom staat aangegeven wat je moet leren, wat je moet doen of moet kunnen. Het is duidelijk dat dit voor jou een belangrijke kolom is. Kijk hier dus goed naar. SE week De SE s die in de centrale SE weken worden afgenomen hebben een J van ja. Alle andere toetsen worden in de reguliere les afgenomen. SE code Elke toets heeft een code. Voor de docenten is deze kolom belangrijk omdat zij bij elke afgenomen toets een cijfer of woordbeoordeling moeten geven. De gegeven cijfers en woordbeoordelingen worden met deze toets code vastgelegd in het examendossier. Toetsvorm In deze kolom kun je zien of een toets schriftelijk, mondeling of praktisch is. Een toets kan ook een handelingsopdracht zijn. Voor elke handelingsopdracht die je moet maken krijg je geen cijfer, maar je moet het wel naar behoren doen. Wat naar behoren betekent hoor je van de docent. Het kan bij verschillende vakken iets anders zijn. Hoewel je er geen cijfer voor krijgt ben je toch verplicht om elke handelingsopdracht te maken. SE duur In deze kolom kun je zien hoeveel tijd je hebt voor een toets. Gewicht toets Hier kun je zien hoe zwaar een toets meetelt in het periode cijfer van je SE. Herkansing ja/nee Soms heb je het recht om een toets in een vak opnieuw te doen. Je kunt hierdoor je cijfer voor de toets verbeteren. Het hoogste cijfer telt. Alleen de toetsen met J kun je herkansen.

8 Vak: Nederlands Klas: Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 t/m wk44 K1/K2/K3/K6 V3 Nieuw Nederlands Hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2 J SE 1 S J K1/K2/K3/K5/K7/K8 V1/V2/V3 K1/K2/K3/K6 V3 K1/K2/K3/K7/K8 V1/V2/V3 K4 Portfolio Nederlands: - schrijfopdrachten, boekverslag 1 en mondeling Periode 2 t/m wk3 Nieuw Nederlands hoofdstuk 3 (geheel) en Hoofdstuk 4 (Lezen) Portfolio Nederlands: - schrijfopdrachten en boekverslag 2 Kijk- en Luistervaardigheid: - Tekstbegrip, Fictie en Sprekersbedoeling Periode 3 t/m wk13 N SE 2 S n.v.t. 10 N J SE 3 S J N SE 4A S n.v.t. 5 N N SE 5 S 3*50 10 N K1/K2/K3/K6 V3 Nieuw Nederlands hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 (geheel) K1/K2/K3/K7/K8 V1/V2/V3 Portfolio Nederlands: - schrijfopdrachten en boekverwerkingsopdrachten: digitale vertelling J SE 6 S J N SE 4B S n.v.t. 5 N

9 Vak: Engels Klas: Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 t/m wk44 K4 Leesboekje 1 N SE 1 S 50 5 N K1,2,3,4,7 V1,2 Chapter 1: What s new? Chapter 2: Whodunnit + irregular verbs 1 t/m 46 Periode 2 t/m wk3 J SE 2 S J K4 Leesboekje 2 N SE 1 S 50 5 N K1,2,3,4,7 V1,2 Chapter 3: Talents Chapter 4: The world around you + irregular verbs 47 t/m 93 J SE 3 S N Periode 3 t/m wk13 K7 V 2 Schrijftoets N SE 4 S N K5 Kijk- en Luistertoets N SE 5 S 70 min. 2x in les 10 N K2,3,6 Spreekvaardigheid J SE 6 S N

10 Vak: Wiskunde Klas: Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing K2,3,4,6 V2,4 Periode 1 t/m wk44 Hoofdstuk 1: Grafieken en vergelijkingen Hoofdstuk 2: Vlak en meetkunde Hoofdstuk 3: Informatieverwerking J SE 1 S 50 1 J K4,5 Walibi N HO P/S 600 O/V/G N Periode 2 t/m wk3 K2,3,4,5,6 V1,2,3,4 Hoofdstuk 1 t/m 3 Hoofdstuk 4: Machtsverbanden Hoofdstuk 5; Rekenen J SE 2 S J Periode 3 t/m wk13 K6,7 V1,3 Hoofdstuk 6: Goniometrie Hoofdstuk 7: Exponentiele formules N SE 3 S 50 1 J K1,2,3,4,5,6,7 V1,2,3,4 Hoofdstuk 1 t/m 7 Hoofdstuk 8: Ruimtemeetkunde J SE 4 S N

11 Vak: Lichamelijke Opvoeding Klas: Exameneenheid Leerstof SE week SE code Vorm Duur (min) Weging Herkansing Periode 1 t/m wk44 Praktijk, conditie en inzet N SE 1 P 1 N Periode 2 t/m wk3 Praktijk, conditie en inzet N SE 2 P 1 N Spelontwikkeling opdracht, vrijstelling voor leerlingen die 6-kamp voldoende hebben afgesloten N SE 3 S 1 N Periode 3 t/m wk13 Conditie en inzet N SE 4 P 1 N

Schoolexamen overzicht. Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar

Schoolexamen overzicht. Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar 3 2016-2017 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen in de bovenbouw vanaf klas 3 binnen alle vakken aan hun

Nadere informatie

Schoolexamen Overzicht (SE)

Schoolexamen Overzicht (SE) Schoolexamen Overzicht (SE) Theoretische Leerweg Leerjaar 4 07-08 Aeres Mavo Bilthoven Overboslaan 5 37 BJ Blthoven 088 005600 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen in de bovenbouw vanaf klas 3 binnen

Nadere informatie

Schoolexamen Overzicht (SE)

Schoolexamen Overzicht (SE) Schoolexamen Overzicht (SE) Theoretische Leerweg Leerjaar 4 2018-2019 Aeres MAVO Bilthoven Overboslaan 15 3722 BJ Bilthoven 088 0205600 1 Inleiding Wij werken op school met een twee-jarig SE-overzicht.

Nadere informatie

Schoolexamen overzicht

Schoolexamen overzicht Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar 4 2015-2016 Adres Overboslaan 15 3722 BJ BILTHOVEN T 088-0205600 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen

Nadere informatie

Schoolexamen Overzicht (SE)

Schoolexamen Overzicht (SE) Schoolexamen Overzicht (SE) Theoretische Leerweg Leerjaar 3 2018-2019 Aeres MAVO Bilthoven Overboslaan 15 3722 BJ Bilthoven 088 0205600 1 Inleiding Wij werken op school met een tweejarig SE-overzicht.

Nadere informatie

Schoolexamen overzicht

Schoolexamen overzicht Schoolexamen overzicht Programma van toetsing en afsluiting Theoretische Leerweg Leerjaar 3 en 4 2015-2017 Adres Overboslaan 15 3722 B BILTHOVE T 088-0205600 1 Inleiding In het VMBO werken de leerlingen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 4 - Theoretische Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 4 - Theoretische Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Klas 4 - Theoretische Leerweg 015-016 OPDC t Nijrees Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting. Het ministerie van Onderwijs eist

Nadere informatie

Studiewijzer 10t 2018/2019

Studiewijzer 10t 2018/2019 Studiewijzer 10t 2018/2019 2 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt

Nadere informatie

De onderbouw: klas 1,2,3 havo/vwo en klas 1en 2 mavo

De onderbouw: klas 1,2,3 havo/vwo en klas 1en 2 mavo TOETSBELEID GROEN VAN PRINSTERER Lyceum, onderdeel van de Lentiz onderwijsgroep juli 2009 A De onderbouw: klas 1,2,3 havo/vwo en klas 1en 2 mavo A.1 Begripsbepalingen A.2 Aantal toetsen A.3 Moment van

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH 207-208 Christelijke school voor vmbo + e fase havo Erasmusweg, 9602 AB Hoogezand Postbus 25, 9600 AE Hoogezand telefoon (0598)

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 2015-2016

Programma van Toetsing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 2015-2016 Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs Broekweg Haarlem Programma van ing en Afsluiting bijlage bij Examenreglement 205-206 MAVO cursusjaar 205-206 Leerjaar 3 Haarlem College MAVO 205-206 Aan de leerlingen

Nadere informatie

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar 2018-2019 Pagina 1 van 7 Leiden, september 2018 Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2015/2016 2 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo-4

Studiewijzer. 11havo-4 Studiewijzer 11havo-4 2018/2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11 havo4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo

Schoolexamenwijzer Helicon vmbo 1 Schoolexamenwijzer Helicon vmbo Inhoud 1. Schoolexamen 2. Wat is een PTA? 3. Examens Schoolexamen Centraal examen 4. Tijdens het schoolexamen Wordt met een beperking zoals dyslexie rekening gehouden

Nadere informatie

Schoolexamenreglement

Schoolexamenreglement Schoolexamenreglement Artikel 1. Begrippenlijst 1. Toetsen: Schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, ICT-toetsen, kijk en/of luistertoetsen, praktische opdrachten, handelingsdeel (handelingsopdrachten).

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo5

Studiewijzer. 11havo5 Studiewijzer 11havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Studiewijzer. 12havo5

Studiewijzer. 12havo5 Studiewijzer 12havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12 havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting MAVO 4 2017/2018 Programma van Toetsing en Afsluiting 4M 1718.docx Pagina 1 van 18 1. VOORWOORD Beste examenkandidaten, Voor jullie ligt het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 207-208 Aeres VMBO Almere Heliumweg 362 JA Almere 088 0205400 Aanvullingen op het examenreglement vmbo leerjaar 4 en 3HGL

Nadere informatie

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar

Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar Algemene informatie leerjaar 3-4 voor het schooljaar 2016 2017. Het Programma van Toetsing en Afsluiting Het bevoegd gezag van de school stelt jaarlijks vóór 1 oktober een programma van toetsing en afsluiting

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand

EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH Erasmusweg 1, 9602 AB Hoogezand Postbus 215, 9600 AE Hoogezand EXAMENREGLEMENT PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Klas 3 VMBO-TL REHOBOTH 208-209 Christelijke school voor vmbo + e fase havo Erasmusweg, 9602 AB Hoogezand Postbus 25, 9600 AE Hoogezand telefoon (0598)

Nadere informatie

Toetsprotocol. leerjaar 1, 2 en 3H/V

Toetsprotocol. leerjaar 1, 2 en 3H/V Toetsprotocol leerjaar 1, 2 en 3H/V Inleiding In voorliggend toetsprotocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en beoordeling van

Nadere informatie

PTA Aeres Nijkerk klas 4GL

PTA Aeres Nijkerk klas 4GL Inleiding Uitleg kolommen Berekening SE cijfers zak-slaag regeling Absentie Herkansingen Onregelmatigheden Data overzicht Overzicht van de PTA s: Nederlands Engels Duits Wiskunde Economie Natuurkunde Biologie

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. Klas 9th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. Klas 9th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer Klas 9th 2015/2016 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 9 th. Voor het eerst zal dit jaar ook in 9th voor een

Nadere informatie

Studiewijzer. Klas10h4

Studiewijzer. Klas10h4 Studiewijzer Klas10h4 2018/2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 10 havo 4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg. Editie 2012/2013

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg. Editie 2012/2013 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VMBO 3 Gemengd/Theoretische leerweg Editie 2012/2013 2 C O L L E G E R U I V E N INHOUDSOPGAVE VOORWOORD HERKANSINGEN PROTOCOL SCHOOLEXAMENCIJFERS KLAS 3 CIJFERS BIJLAGE

Nadere informatie

Toelichting examenreglement

Toelichting examenreglement Toelichting examenreglement 2018-2020 Inleiding In het examenreglement vmbo zijn belangrijke regels opgenomen waaraan de school en de leerlingen zich tijdens de examens moeten houden. Want het is natuurlijk

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting TCV/MCIJ. Cohort e en 4e klas

Programma van Toetsing en Afsluiting TCV/MCIJ. Cohort e en 4e klas Programma van Toetsing en Afsluiting TCV/MCIJ Cohort 2018-2020 - e en 4e klas Programma van Toetsing en Afsluiting algemene vakken TCV/MCIJ Volgorde leerstof De volgorde van de onderwerpen binnen een PTA

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst p. 4-5 4. Overgang

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn... 1 Inhoud... 1 A. Algemeen deel... 1 1 Inleiding... 1 2 Examens... 2 2.1 Schoolexamen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA BHS PTA

Nadere informatie

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel...1 1 Inleiding...1 2 Examens...1 2.1 Schoolexamen (SE)...2 2.2 Centraal Examen (CE)...2 3 Leerstofmodules...2 3.1 Berekening

Nadere informatie

MAVO 3 en 4 cursus

MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie-

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 HAVO 4 en 5 VWO 4, 5 en 6 cursus 2016-2017 1 Algemeen deel van het PTA MAVO/HAVO/VWO Meander College - 2016-2017 1 Het onderwijsaanbod

Nadere informatie

A. Roland Holst College PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING. voor de leerlingen van MAVO 3 en MAVO 4 Schooljaar 2015-2016

A. Roland Holst College PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING. voor de leerlingen van MAVO 3 en MAVO 4 Schooljaar 2015-2016 A. Roland Holst College PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING voor de leerlingen van MAVO 3 en MAVO 4 Schooljaar 2015-2016 Wat is het PTA? Deze informatie is bestemd voor de leerlingen van MAVO 3 en MAVO

Nadere informatie

PTA leerjaar 4 Schooljaar

PTA leerjaar 4 Schooljaar PTA leerjaar 4 Schooljaar 2016-2017 1 Inhoudsopgave Voorwoord Herkansen en inhalen in leerjaar 4 Berekening SE-cijfer PTA per vak Nederlands Engels Duits Wiskunde Economie Biologie Sport, dienstverlening

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 1 1 Voorwoord... 1 2 Inleiding... 1 3 Examens... 2 3.1 Schoolexamen (SE)... 2 3.2 Centraal Examen (CE)... 2 4 Leerstofmodules...

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 3 - Basisberoepsgerichte Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Klas 3 - Basisberoepsgerichte Leerweg 2015-2016. OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Klas 3 - Basisberoepsgerichte Leerweg 05-06 OPDC t Nijrees Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting van alle vakken. Het ministerie

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 2. Algemeen PTA 2.1 Organisatie schoolexamen pagina 2

Nadere informatie

Studiewijzer. Klas10h4

Studiewijzer. Klas10h4 Studiewijzer Klas10h4 2016/2017 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 10 havo 4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Studiewijzer. 12vwo6

Studiewijzer. 12vwo6 Studiewijzer 12vwo6 2017 / 2018 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE

2014-2015 SAENREDAM COLLEGE Schooljaar 2014-2015 EXAMENKATERN 2014-2015 SAENREDAM COLLEGE VMBO Basisberoepsgerichte leerweg VMBO Kaderberoepsgerichte leerweg VMBO Theoretische leerweg 1 2 Beste examenkandidaat Zaandijk, september

Nadere informatie

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA)

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA) REGLEMENT SCHOOLEXAMENS (vestigingseigen deel) SCHOOLJAAR 2014-2015 HOOFDSTUK 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestigingsgebonden aanvulling op het Algemeen

Nadere informatie

2012-2013. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting. VMBO-groen klas 4 Kaderberoepsgerichte leerweg

2012-2013. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting. VMBO-groen klas 4 Kaderberoepsgerichte leerweg Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO-groen klas 4 Kaderberoepsgerichte leerweg 2012-2013 Clusius College VMBO Vestiging: Amsterdam Rode Kruisstraat 40 1025 KN Amsterdam Inhoud Inhoud...

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg Amsterdam, september 2017 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Basisberoepsgerichte leerweg 2017-2018 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Basisberoepsgerichte Leerweg OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Basisberoepsgerichte Leerweg OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Basisberoepsgerichte Leerweg 04-05 OPDC t Nijrees Klas 3 Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting van alle vakken. Het ministerie

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo bb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo bb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo bb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo basisberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2012-2014

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2012-2014 LOCATIE HOLZ PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2012-2014 Leerjaar 4 VMBO KADER Sector: ECONOMIE Afd. Handel en Administratie 1 VOORWOORD Aan de leerlingen van 4 VMBO, de ouders en/of verzorgers van

Nadere informatie

Ouderavonden i.v.m. de voortgang: Ouderavond: 28 of 29 november 2017 Ouderavond: 20 of 21 maart 2018

Ouderavonden i.v.m. de voortgang: Ouderavond: 28 of 29 november 2017 Ouderavond: 20 of 21 maart 2018 PERIODEN VAN HET PTA 2017 2018 Periode 1: 4 september t/m 10 november 2017 Periode 2: 13 november 2017 t/m 2 februari 2018 PTAWeek: 1 t/m 7 februari 2018 Periode 3: 5 februari t/m 20 april 2018 Periode

Nadere informatie

Examenvoorlichting. 4/ 4

Examenvoorlichting. 4/ 4 Examenvoorlichting M@vo 4/ H@vo 4 Even voorstellen! - De heer P.K. de Kreij: locatiedirecteur en voorzitter examencommissie - Mevrouw S. van de Merwe: examensecretaris Mavo (pakket 4 en 5) en theoretische

Nadere informatie

Examenreglement 2015-2016. vestigingseigen deel onder voorbehoud instemming deelraad

Examenreglement 2015-2016. vestigingseigen deel onder voorbehoud instemming deelraad Examenreglement 2015-2016 vestigingseigen deel onder voorbehoud instemming deelraad Hoofdstuk 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestiging gebonden aanvulling

Nadere informatie

2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van

2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van 2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van VSO Elimschool Regels voor het schoolexamen / centraal examen

Nadere informatie

2012-2013. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting. VMBO-groen klas 3 Kaderberoepsgerichte leerweg

2012-2013. Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting. VMBO-groen klas 3 Kaderberoepsgerichte leerweg Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO-groen klas 3 Kaderberoepsgerichte leerweg 2012-2013 Clusius College VMBO Vestiging: Amsterdam Rode Kruisstraat 40 1025 KN Amsterdam Inhoud Inhoud...

Nadere informatie

Informatie avond. Leerjaar 3

Informatie avond. Leerjaar 3 Informatie avond Leerjaar 3 2017 2018 Taakverdeling Vakkenpakket leerjaar 3 De weg naar een diploma Rapport Faciliteitenleerlingen Regels Informatie Contact Inhoud Taakverdeling Eindverantwoordelijk: Directeur

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Klas 4. vmbo. Leerweg: T

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Klas 4. vmbo. Leerweg: T Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2018-2019 Klas 4 vmbo Leerweg: T 0 Het PTA omvat de volgende vakken Herkansingsregeling Nederlands Engels Duits Frans Wiskunde Aardrijkskunde Geschiedenis Maatschappijleer

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2012-2014

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2012-2014 LOCATIE HOLZ PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2012-2014 Leerjaar 4 VMBO BASIS Sector: TECHNIEK 1 VOORWOORD Aan de leerlingen van 4 VMBO, de ouders en/of verzorgers van deze 4 e jaars leerlingen Hierbij

Nadere informatie

Schoolexamenwijzer. Helicon VMBO Groen. Voor als je examen doet in 2014. Helicon VMBO Groen

Schoolexamenwijzer. Helicon VMBO Groen. Voor als je examen doet in 2014. Helicon VMBO Groen Schoolexamenwijzer Helicon VMBO Groen Voor als je examen doet in 2014 Helicon VMBO Groen Inhoud Schoolexamen............................................................................ 4 Wat is een PTA?.........................................................................

Nadere informatie

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA)

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA) REGLEMENT SCHOOLEXAMENS (vestigingseigen deel) SCHOOLJAAR 2016-2017 HOOFDSTUK 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestiging gebonden aanvulling op het Algemeen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Basisberoepsgerichte Leerweg OPDC t Nijrees

Programma van Toetsing en Afsluiting. Basisberoepsgerichte Leerweg OPDC t Nijrees Programma van Toetsing en Afsluiting Basisberoepsgerichte Leerweg 0-03 OPDC t Nijrees Klas 3 Geachte lezer, In dit boekje vindt u de Programma s van Toetsing en Afsluiting van alle vakken. Het ministerie

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL HAVO - VWO ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING TL - cursus 2014-2015 1 Algemeen deel van het PTA TL// Op de TL, het en het bestaat het totale onderwijspakket uit de volgende vaste onderdelen:

Nadere informatie

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting

Koudum. Schooljaar 2014 / 2015 VMBO 3T. Programma van Toetsing en Afsluiting Schooljaar 2014 / 2015 Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO 3T Koudum Bogerman Christelijke school voor lwoo, vmbo, havo, atheneum, gymnasium en technasium www.bogerman.nl Koudum, september 2014 Aan

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2018-2019 Leerwerktrajecten Dit PTA geeft alle schoolexamenonderdelen weer van de 4 e klas leerwerktrajecten INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 2. Indeling van dit PTA-

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. leerjaar Leerwerktrajecten

Programma van Toetsing en Afsluiting. leerjaar Leerwerktrajecten Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 2016-2017 Leerwerktrajecten Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Indeling van dit PTA- boekje 2 3. Herkansingsregeling en te laat inleveren 2. Examens 2

Nadere informatie

Informatie avond. Leerjaar 4

Informatie avond. Leerjaar 4 Informatie avond Leerjaar 4 2017 2018 Taakverdeling De weg naar een diploma Faciliteitenleerlingen Rapport Regels Belangrijke data op een rij Informatie contact Inhoud Taakverdeling Eindverantwoordelijk:

Nadere informatie

Examenboekje Helicon VMBO Groen

Examenboekje Helicon VMBO Groen Examenboekje Helicon VMBO Groen 2011-2012 VMBO GROEN VMBO GROEN Examenboekje Helicon VMBO Groen 2011-2012 VMBO Groen Inhoud Schoolexamen............................................................................

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 13vwo6 Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 13vwo6 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op

Nadere informatie

VMBO-T info september

VMBO-T info september INFO EXAMEN VMBO-T info september EXAMENS 2018 Het examen bestaat uit drie onderdelen: 1. het schoolexamen (Programma van Toetsing en Afsluiting) voor 50%. 2. het centraal examen voor 50%. 3. de rekentoets

Nadere informatie

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg

PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie kaderberoepsgerichte leerweg 207-208 Amsterdam, september 207 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar

Nadere informatie

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen.

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen. Inleiding Voor u ligt het toetsprotocol van het Heer Bokel College. 1.2 In dit protocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en

Nadere informatie

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016

PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 2015-2016 PTA KLAS 4 BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG ESDAL COLLEGE BORGER 205-206 Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 205-206 Artikel Algemeen. Dit Programma van Toetsing en Afsluiting vormt een onverbrekelijk

Nadere informatie

SE-reglement en PTA Mavo 3 en 4 Cohort 2016 CSE in 2018

SE-reglement en PTA Mavo 3 en 4 Cohort 2016 CSE in 2018 SE-reglement en PTA Mavo 3 en 4 Cohort 2016 CSE in 2018 Poort, school voor havo en mavo Poort, school voor havo en mavo, maakt deel uit van Het Baken Almere, stichting voor interconfessioneel onderwijs

Nadere informatie

PERIODEN VAN HET PTA Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016

PERIODEN VAN HET PTA Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016 PERIODEN VAN HET PTA 2016 2017 Periode 1: 1 september t/m 11 november 2016 Periode 2: 14 november 2016 t/m 3 februari 2017 PTAWeek: 30 januari t/m 3 februari 2017 Periode 3: 6 februari t/m 21 april 2017

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo kb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg

Amsterdam, september PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg Amsterdam, september 207 PTA 3e leerjaar Sector: Zorg & Welzijn/Economie Afdeling: Verzorging/Administratie Gemengde leerweg 207-208 Geachte ouders/ verzorgers, beste derdeklassers, Dit jaar is het zover,

Nadere informatie

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten

Trinitas Gymnasium. Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Trinitas Gymnasium Welkom ouder(s)/verzorger(s) van onze eindexamenkandidaten Alle relevante informatie van deze avond en de presentatie op het internet! Het PTA (programma van toetsing en afsluiting)

Nadere informatie

PO gemengde leerweg leerjaar 4

PO gemengde leerweg leerjaar 4 Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2018-2019 PO gemengde leerweg leerjaar 4 Prinsentuin Oudenbosch Beste leerling en ouders, Voor je ligt het programma van toetsing en afsluiting (). Hierin

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING & AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING & AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING & AFSLUITING 3 VMBO BB schooljaar 208-209 Belangrijke data 208-209 3 VMBO Schoolexamenperioden: Periode : 4 september t/m 30 november Periode 2: 3 december t/m 5 maart Periode 3:

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2016 MAVO 3 e klas SCHOOLEXAMEN MAVO 3 2015 2016 PTA INHOUD: A. Voorwoord 1 Korte beschrijving van de structuur van het examen 2 Schoolexamen 2 Maatschappijleer

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting (PTA) 2015-2016 De Nieuwe Veste Hardenberg

Programma van toetsing en afsluiting (PTA) 2015-2016 De Nieuwe Veste Hardenberg Programma van toetsing en afsluiting (PTA) 05-06 De Nieuwe Veste Hardenberg 5 Havo: PTA 05-06, De Nieuwe Veste, Hardenberg Programma s van toetsing en afsluiting per vak Hieronder worden de betekenissen

Nadere informatie

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen.

Geldigheid Dit toetsprotocol blijft geldig tot de volgende versie wordt vastgesteld. Voorgaande versies komen daarmee te vervallen. Inleiding Voor u ligt het toetsprotocol van het Heer Bokel College. In dit protocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en beoordeling

Nadere informatie

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING

PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING PROGRAMMA van TOETSING en AFSLUITING 2018-2019 V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG Burgemeester Hogguerstraat 2 1064 EB Amsterdam 020-5854854 0 INHOUDSOPGAVE. Vaststelling PTA en bevoegd gezag 2 Algemene bepalingen

Nadere informatie

SCHOOLEXAMENREGLEMENT V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG HAARLEM

SCHOOLEXAMENREGLEMENT V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG HAARLEM SCHOOLEXAMENREGLEMENT 2018 2020 V.M.B.O. THEORETISCHE LEERWEG HAARLEM PERIODEN VAN HET PTA 2018 2020 Periode 1: 4 september t/m 10 november 2018 Periode 2: 13 november 2017 t/m 8 februari 2019 PTAWeek:

Nadere informatie

Examenvoorlichting. 4 Pakket 22

Examenvoorlichting. 4 Pakket 22 Examenvoorlichting M@vo 4 Pakket 22 Even voorstellen! - De heer P.K. de Kreij: locatiedirecteur en voorzitter examencommissie - Mevrouw S. van de Merwe: examensecretaris Mavo (pakket 4 en 5) en theoretische

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN OVERGANG Voor de leerlingen van mavo 3 en als kennisgeving aan de ouder(s)/verzorger(s) PTO.

PROGRAMMA VAN TOETSING EN OVERGANG Voor de leerlingen van mavo 3 en als kennisgeving aan de ouder(s)/verzorger(s) PTO. PROGRAMMA VAN TOETSING EN OVERGANG 016 017 Voor de leerlingen van mavo 3 en als kennisgeving aan de ouder(s)/verzorger(s) PTO mavo 3 Beste leerling, geachte ouder(s)/verzorger(s), Dit is het programma

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2015-2016 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands Leerjaar 4 BB PTA Periode

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2015-2016 Basisberoepsgerichte Leerweg Leerwerk Traject Leerjaar 4

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 2015-2016 Basisberoepsgerichte Leerweg Leerwerk Traject Leerjaar 4 Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) 015-016 Basisberoepsgerichte Leerweg Leerwerk Traject Leerjaar 4 Adres Hervensebaan 7 53 JL Den Bosch T (073) 64 1 55 E info.vb@helicon.nl Nederlands PTA Periode

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Gemengde Leerweg Leerjaar 4 207-208 Aeres VMBO Almere Heliumweg 362 JA Almere 088 0205400 Aanvullingen op het examenreglement vmbo leerjaar 4 en 3HGL 206-208

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Kaderberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2013-2014 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands PTA Periode Examen Leerstofomschrijving

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10.

Inhoud. Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10. PTA Mavo 3 sep-17 Inhoud Voorwoord 3 PTA 4 Biologie 5 Economie 6 Kunstvakken 1 7 Maatschappijleer 8 Maatschappelijke stage 9 Sectorwerkstuk 10 Pagina 2 Geachte ouder, beste leerling, Hierbij ontvangen

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Gemengde Leerweg Leerjaar 4 2017-2018 Adres Luxoolseweg 1 3862 WH NIJKERK T 088 0205900 Nederlands Periode/datum Exameneenheid Leerstof Toetscode Toetsvorm Toetsduur

Nadere informatie

PTA Economie & Ondernemen PTA. Programma van Toetsing en Afsluiting Economie & Ondernemen

PTA Economie & Ondernemen PTA. Programma van Toetsing en Afsluiting Economie & Ondernemen PTA Economie & Ondernemen PTA Programma van Toetsing en Afsluiting Economie & Ondernemen Schreuder College Slinge VMBO BB / KB 2016 2017 (update april 2017) Inhoud Voorwoord 2 Algemene bepalingen 3 Inleiding

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Basisberoepsgerichte Leerweg Leerjaar 4 2014-2015 Adres Industrieweg 4 4041 CR Kesteren T (0488) 48 13 10 E info.vk@helicon.nl Nederlands Leerjaar 4 BB PTA Periode

Nadere informatie