de dossiers van de Loss Prevention Unit Industriële fotovoltaïsche systemen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de dossiers van de Loss Prevention Unit Industriële fotovoltaïsche systemen"

Transcriptie

1 de dossiers van de Loss Prevention Unit Industriële fotovoltaïsche systemen verzekeringen anders bekeken

2 Dit document geeft een samenvattende omschrijving van de fotovoltaïsche systemen, hun installatie, de gevaren en de preventiemaatregelen tegen brand en diefstal. Norm CEI Crystalline silicon terrestrial PV modules Design Qualification and type approval voor kristallijne modules. Norm CEI Thin film silicon terrestrial PV modules Design Qualification and type approval voor dunne film modules. Voor kabels en omvormers: IEC normen Alle foto s in dit document worden gebruikt met vriendelijke toestemming van de nv Greensun ( De voorbije jaren hebben tal van particulieren en ondernemingen een fotovoltaïsch systeem op hun dak geplaatst. Fiscale stimuli, groene certificaten en groene leningen hebben velen toen over de streep geholpen. Enkel erkende installateurs mogen fotovoltaïsche panelen plaatsen. Elke installatie krijgt ook het bezoek van een erkend controleorganisme. Desondanks blijven er gevaren verbonden aan elke installatie en moeten er dus preventiemaatregelen genomen worden. In dit dossier vindt u, naast een korte beschrijving van de verschillende industriële fotovoltaïsche systemen en hun installatie, een lijst van de mogelijke gevaren en preventiemaatregelen tegen brand en diefstal.

3 Zonnecellen Er bestaan verschillende types zonnecellen, elk met een eigen rendement: Kristallijne silicium zonnecellen - Monokristallijn silicium - Polykristallijn silicium Dunne film zonnecellen - Amorf silicium (a.si) - Koperindiumdiselenide (CIS) - Cadmiumtelluride (CdTe) Stijve dunne film zonnecellen CIS- of CdTe-zonnecellen op een glasvlak met gelijkaardige vormgeving als voor kristallijne zonnecellen. Flexibele dunne film zonnecellen Soepele boven- en onderlagen uit doorzichtig polymeer (dunne PV- film). Zonnepanelen of modules De zeer broze, in serie geschakelde zonnecellen worden beschermd in een fotovoltaïsche module of zonne. Voorkant: - Dunne glasplaat met een laag ijzergehalte (gehard glas) Achterkant: - Dubbel isolerend glas (voor een semi-transparante module) - PVC- folie in combinatie met aluminium of polyester (voor een dichte module) Aan de achterkant wordt een aansluitdoos voor de elektrische verbinding naar een volgend en/of naar een verbindingsdoos bevestigd. De zonnecellen worden ingekapseld met vochtbestendig ethylvinylacetaat dat goed bestand is tegen hoge temperaturen, temperatuurschommelingen en UV- straling. Rond de panelen wordt een aluminium kader bevestigd voor de stevigheid en een gemakkelijke montage. Een geheel van zonnepanelen met draagstructuur, DC/AC- omvormers, bedrading en beveiliging noemt men een fotovoltaïsch systeem of PV- systeem.

4 Wat is een fotovoltaïsch systeem? Industriële fotovoltaïsche systemen Een fotovoltaïsch systeem is een systeem dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Het kloppende hart van het systeem is de zonnecel. Een zonnecel is in feite een kleine onafhankelijke elektriciteitscentrale die zonne-energie omzet in elektrische energie (uitgedrukt in V). Verschillende zonnecellen serieel aan elkaar gesoldeerd met metalen strips vormen een zonne. De verschillende zonnepanelen worden op hun beurt (in serie en/of parallel) aan elkaar geschakeld en via een DC/AC-omvormer aan het openbare elektriciteitsnet gekoppeld. Wanneer er licht op een zonnecel invalt, is die zonnecel een goede geleider voor elektriciteit en wordt een deel van het licht omgezet in elektriciteit. Zo ontstaat immers een gelijkstroom (DC) die via een DC/AComvormer wordt omgezet in wisselstroom (230 V, 50 Hz) voor het elektriciteitsnet. Het andere deel van het licht wordt omgezet in warmte of weerkaatst. DC (gelijkspanning) inrichtong voor het afschakelen hoofdkabel en scheiden continu PV stroomopwaarts van de omvormer bliksem 30 ma AC (wisselspanning) verdeelbord vergrendelbare connectoren ontkoppelbare connectoren welke niet bereikbar zijn beperkt of gecontroleerde vermogen

5 DC CC (courant continu) Wat zijn de voornaamste schadegevallen en wat zijn de preventiemaatregelen? Gevaar 1. Opwarming door overschaduwing door vervuiling Preventiemaatregel Lichtstudie De afstand tussen 2 rijen zonnepanelen is voldoende groot als er op 21 december om 12 u s middags geen schaduw valt op de panelen. Laat daarom een lichtstudie uitvoeren (bij wie?). Een 3D-simulatie helpt om na te gaan of zich op dat moment op die plek ooit een overschaduwing zal voordoen. Elevatie Bij een elevatie van, < 30 moeten de panelen eens per jaar gereinigd worden met water, een reinigingsmiddel voor vensters en een sponsje. Bij > 30 moet niets gedaan worden (zelfreinigend). dispo coupu sectio en am l ondu door warme punten 2. Brand door brandbare onderdelen in kabelgoten Bypass diode Voorzie een bypass diode in parallel aan de achterkant van elk en bypass diodes in de aansluitingsdoos van elke ketting. Noodonderbreking van de gelijkspanningscircuits op afstand Voorzie een noodonderbreking zo dicht mogelijk tegen de zonnepanelen: ter hoogte van de aansluitingsdoos of van elke fotovoltaïsche module. Opbouwsystemen Opbouwsystemen genieten de voorkeur (natuurlijke verluchting voldoende afkoeling). Bij ingebouwde systemen moeten de panelen in een metalen bak geplaatst worden. De bak doet dienst als onderdak. Let op een goede waterdichtheid. Kaders van zonnepanelen Neem kaders uit aluminium. Vermijd plastic. Gelijkspanningkabels Alle kabels van tot omvormer moeten bestand zijn tegen een T van 90 C en moeten UV-bestendig zijn. Ze moeten een dubbele isolatie krijgen in vlamvertragend materiaal (PE wel toegestaan, PVC niet). Laat DC-kabels aan de buitenkant van het gebouw lopen. Certificatie van de installateur (EU richtlijn) Zo worden fouten vermeden zoals omgewisselde polariteiten in de verbindingsdozen, foute bevestiging van PV-systemen en het niet plaatsen van beschermleidingen tegen marters en andere knaagdieren. Andere elektrische kanalisaties De bekabeling van de installatie mag niet gekruist worden door andere elektrische kanalisaties vreemd aan de installatie. behalve indien die bekabeling ondergebracht is in een brandwerende kanalisatie (brandweerstand 1 uur). connec verrouill omvormers Omvormers - Plaats de omvormers zo dicht mogelijk bij de fotovoltaïsche panelen (beperkte lengte gelijkspanning). - Voorzie een algemene onderbreker (DC-scheidingsschakelaar). - Voorzie een automatische AC-onderbreker de omvormer. Vul deze aan met connecteurs inamovibles een manuele schakelaar wanneer het vermogen inaccessibles groter dan 30 KVA is. - Plaats de omvormers ofwel buiten ofwel in een rookgasdicht compartiment Rf 1h, dat voorzien is van een automatische branddetectie met doormelding van alarmen naar een erkende meldkamer.

6 Gevaar Preventiemaatregelen 3. Overspanning Protection fusible Plaats, vanaf 4 kettingen in parallel, een zekering op elke ketting. De zekeringen moeten conform EN en EN zijn en de vermelding gpv voorzien. In plaats van zekeringen mogen automatische differentieelschakelaars gebruikt worden. Smeltveiligheden met dubbele werking bestaan uit twee metalen klemringen gescheiden door een samengedrukte veer. Het geheel wordt samengehouden door een cilinder uit keramiek via kleine hittegevoelige (250 C) stiften (pennen). De snelheid van het uitstoten laat toe de intensiteit van de vlamboog, gevormd door het afsluiten onder spanning, te beperken. 4. Vlamboog kortsluiting In een vlamboog - ook wel elektrische boog genoemd - vindt er een transfer van elektrische ladingen plaats tussen twee naburige geleiders en dus een elektrische stroom. Er vormt zich een plasma en het gas tussen de geleiders licht op. Bij gelijkspanning wordt een vlamboog in stand gehouden. Bij wisselspanning dooft deze uit wanneer de spanning daalt. Mogelijke oorzaken die kunnen aanleiding geven tot warmteontwikkeling zijn o.a. een slecht contact, een kortsluiting, een slechte of beschadigde isolatie, een ontlading van de condensator. Connectoren De connectoren moeten conform zijn met de norm EN 50521, minimum IP 44 (bij voorkeur IP 66), en elke M / V-koppeling moet van hetzelfde type en merk zijn. vrij bereikbaar zijn, maar mogen enkel met een werktuig geopend kunnen worden door niet gewaarschuwde personen (een eenvoudig clips/ click-systeem type MC 3 is niet toegestaan). de signalisatie niet openen in belasting dragen. door de TÜV (of gelijkwaardig) gecertificeerd zijn. gemonteerd zijn volgens de voorschriften van de fabrikant. 5. Bliksem Bliksemstudie Voorzie een interne bliksembeveiliging kant DC/AC. En ook een bliksemafleider als uit de bliksemstudie een verhoogd risico blijkt. Equipotentiaalverbindingen Breng deze verbindingen aan tussen alle metalen delen.

7 Gevaar Preventiemaatregelen 6. Diefstal Organisatorische maatregelen Registreer de serienummers van de panelen op SAVE YOUR NUMBERS van de FOD Binnenlandse zaken ( - rubriek publicaties). Laat een veiligheidsagent of aangestelde permanent toezicht houden. Bouwkundige maatregelen Breng rond de installaties een hekwerk aan, uitgerust met een beveiliging tegen overklimming. Bevestig de zonnepanelen op de draagconstructies met antidiefstalbouten. Elektronische maatregelen Plaats een inbraakalarm met videocamera, verbonden met een permanente bewakingscentrale of doorseining naar de politie. (gerechtelijke overheid)? 7. Algemeen Keur jaarlijks de laagspanning. jaarlijkse thermografie. Onderwerp de bereikbare connectoren (bv. bij panelen onder een hellingshoek op een plat dak) aan een jaarlijkse thermografische keuring door een keuringsorganisme dat door Belac geaccrediteerd is op dit vlak. Laat een aangestelde uit het bedrijf de installatie om de 3 maanden visueel controleren. Vervang de omvormers om de 10 jaar. Leg een stabiliteitsstudie voor de totale (permanente- en veranderlijke) winden sneeuwbelasting voor. Voor platte- of lichthellende daken een belasting van minimum 70 kg/m² en voor zonnepanelen een bijkomende permanente belasting van 15 kg/m² (eigen gewicht van het PV-systeem). De waterdichtheid van het dak mag door de montage van PV-systemen niet nadelig beïnvloed worden. Zonnepanelen zijn niet toegestaan: - boven ATEX zones (lokalen waar een explosieve atmosfeer heerst) - boven opslaglokalen van - explosieven(r1, R2 en R3) - aërosolen - vuurwerk - brandbare gassen(r12, R13) - (licht) ontvlambare vloeistoffen (vlampunt 55 C, R10, R11 en R12) - oxidizers(r8, R9) en organische peroxides - licht ontvlambare vaste stoffen(r11) - spontaan ontvlambare stoffen(r17) - stoffen die met water brandbare gassen vormen (R15) - op daken van gebouwen hoger dan 25 meter - boven of te kort bij rook- en warmte afvoerluiken(om de rookgasevacuatie niet te hinderen)

8 E.R. Camille Gillon, AXA Belgium SA, Blvd du Souverain Bruxelles AXA Belgium, NV van verzekeringen toegelaten onder het nr om de takken leven en niet-leven te beoefenen (KB , BS ) Maatschappelijke zetel: Vorstlaan 25 - B-1170 Brussel (België) Internet: Tel. : (02) Fax: (02) KBO nr: RPR Brussel

Brandveiligheid, Zonnepanelen en PV installaties op platte daken

Brandveiligheid, Zonnepanelen en PV installaties op platte daken Brandveiligheid, Zonnepanelen en PV installaties op platte daken Brandveiligheid en aanverwante gevaren Zonnepanelen en PV installaties op platte daken Algemene eisen De zonnepanelen en omvormers dienen

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING. Addendum Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem

POLITIEVERORDENING. Addendum Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem POLITIEVERORDENING Addendum Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem Deel 1:Toepassingsgebied Onderhavig addendum aan de

Nadere informatie

Een nieuwe tool om meer te weten te komen over fotovoltaïsche zonne-energie De 9 referentiedocumenten van Leefmilieu Brussel Ontwikkeld in het kader van een openbare aanbesteding in 2008 door Leefmilieu

Nadere informatie

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen Auteur Energy College Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 November 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/68732 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

Fotovoltaïschepanelen en brandveiligheid PanneauxPhotovoltaïqueset sécuritéincendie. Jo NEYENS BelPV

Fotovoltaïschepanelen en brandveiligheid PanneauxPhotovoltaïqueset sécuritéincendie. Jo NEYENS BelPV Fotovoltaïschepanelen en brandveiligheid PanneauxPhotovoltaïqueset sécuritéincendie Jo NEYENS BelPV Zonnepanelen & Brandveiligheid STANDPUNT VAN DE PV - SECTOR 2 BELPV? BelPV = sectorfederatie van fotovoltaїsche

Nadere informatie

Symposium Zonne-energie & brandveiligheid

Symposium Zonne-energie & brandveiligheid Symposium Zonne-energie & brandveiligheid Risico-analyse van fotovoltaïsche installaties Maandag 14 september 2009 zaal Den Boomgaard, Ranst Energieadvies Energie Prestatie Binnenklimaat (EPB) richtlijn

Nadere informatie

Brandweer Vereniging Vlaanderen

Brandweer Vereniging Vlaanderen Brandweer Vereniging Vlaanderen Symposium Zonnepanelen 14 september 2009 1 Inhoud 1. Basiselektriciteit 2. Gevaren van elektriciteit & de bescherming ertegen 3. Opbouw van een PV-installatie 4. Cases voorbeelden

Nadere informatie

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 ZONNE - PANELEN INFORMATIE Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 www.bruggink-bv.nl Oktober 2012 ZONNE - PANELEN 1. Algemene informatie Inhoud 2. Landelijke subsidieregeling, afkomstig

Nadere informatie

NEN 1010 over Photo Voltaïc installaties

NEN 1010 over Photo Voltaïc installaties NEN 1010 over Photo Voltaïc installaties Paul Castenmiller NEN 1010 over PV installaties Ontwikkelingen PV installaties. Normen PV installaties. NPR 5310-blad 65 Eigenschappen en risico s Architectuur

Nadere informatie

De installatie zelf. Opbrengst

De installatie zelf. Opbrengst De installatie zelf Risico s van het installeren en beheren van zonnepanelen Frank Smits Directeur eigenaar Parkstad Inspecties Vice voorzitter vakgroep Beheer en Inspecties Bestuurslid UNETO-VNI GG klein

Nadere informatie

IN EEN ZONNIGE TOEKOMST!

IN EEN ZONNIGE TOEKOMST! Installatiebedrijf VAN DEN BERG verwarming ventilatie sanitair zonne-energie INVESTEER IN EEN ZONNIGE TOEKOMST! Even voorstellen Installatiebedrijf van den Berg is sinds 1976 een gevestigde waarde in

Nadere informatie

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN?

MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? MONO-, POLY-, OF DUNNE FILM PANELEN? LEER ALLES OVER DE VERSCHILLEN. BNRG Distribution. Paul van Deursen Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Het zonnepaneel is dus een onmisbaar onderdeel

Nadere informatie

5-3-2015 WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015. Zie de leidraad op www.zondeventer.nl

5-3-2015 WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015. Zie de leidraad op www.zondeventer.nl WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 03-03-2015 Zie de leidraad op www.zondeventer.nl Waarom zonne-energie Wat is zonne-energie Kengetallen Opbrengst zonne-energie Stappenplan Componenten Plaatsing Turnkey

Nadere informatie

Duurzaam Soesterkwartier

Duurzaam Soesterkwartier Duurzaam Soesterkwartier Inhoudsopgave: Zonne-energie overzicht dia 1) Zonnepaneel installatie 2) Opstelling zonnepanelen 3) Opbrengst installatie 4) Opbrengst voor eigen gebruik 5) Panelen onderhouden

Nadere informatie

Technische Kennis Dag 2014. Zonne-energie Henk Meijer

Technische Kennis Dag 2014. Zonne-energie Henk Meijer Technische Kennis Dag 2014 Zonne-energie Henk Meijer Zonne-energie Wat gaan we behandelen? Energie van de zon Indirect gebruik zonne-energie Direct gebruik zonne-energie Zonnepanelen en collectoren Passieve

Nadere informatie

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst

De toekomst is zeker. met Nefit Zonnestroom. Begrippenlijst N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m De toekomst is zeker met Nefit Zonnestroom Begrippenlijst Autonoom systeem (standalone) - op zichzelf staand systeem bestaand uit zonnepanelen, regelunit en

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE SYSTEMEN

ZONNE-ENERGIE SYSTEMEN ZONNE-ENERGIE SYSTEMEN www.monier.be 49 WAT ZIJN FOTOVOLTAÏSCHE SYSTEMEN? Een fotovoltaïsch systeem of PV-systeem (van het Engelse photovoltaic ) bestaat uit panelen waarin zonnecellen zijn ingebouwd,

Nadere informatie

FOTOVOLTAISCHE ZONNE-ENERGIE BIJ BEDRIJVEN INFOBROCHURE

FOTOVOLTAISCHE ZONNE-ENERGIE BIJ BEDRIJVEN INFOBROCHURE FOTOVOLTAISCHE ZONNE-ENERGIE BIJ BEDRIJVEN INFOBROCHURE Waarom gebruik maken van zonne-energie? Fotovoltaïsche systemen produceren een vorm van duurzame energie door zonlicht in één stap om te zetten in

Nadere informatie

Infogids zonnepanelen

Infogids zonnepanelen Infogids zonnepanelen Inhoudstabel Wat zijn zonnepanelen?... 1 De werking van zonnepanelen... 2 Waarmee moet u rekening houden?... 2 De kostprijs van zonnepanelen... 3 Financiële steun bij aankoop zonnepanelen...

Nadere informatie

Introductie in Solar Inspecties. Allart de Jong

Introductie in Solar Inspecties. Allart de Jong Introductie in Solar Inspecties Allart de Jong Aanmaken offerte TEAMLEADER Even voorstellen. Organisatie Omega Energietechniek Energietechniek Sinds 1962 actief in de elektrotechnische industrie: Engineering

Nadere informatie

WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING Zie de leidraad op

WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING Zie de leidraad op WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 29-05-2017 Zie de leidraad op www.zondeventer.nl Waarom zonne-energie Wat is zonne-energie Kengetallen Opbrengst zonne-energie Stappenplan Componenten Plaatsing Turnkey

Nadere informatie

Universal & Console ICOSUN ICOSUN. Zonne-energie systemen. Garantie op hoog rendement. Licht in gewicht. Duurzaam. Zekere installatie

Universal & Console ICOSUN ICOSUN. Zonne-energie systemen. Garantie op hoog rendement. Licht in gewicht. Duurzaam. Zekere installatie ICOSUN ICOSUN Universal & Console Garantie op hoog rendement Licht in gewicht Duurzaam Zekere installatie Voor vrijwel alle daken Zonne-energie systemen ICOSUN Universal De hoeveelheid energie die de aarde

Nadere informatie

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel

d.d Daniel Kool & Wouter van den Heuvel d.d. 31-08-2016 Daniel Kool & Wouter van den Heuvel Onafhankelijke rol als intermediair Wij helpen consumenten onafhankelijk en stapsgewijs met duurzaamheid advies en (totaal)oplossingen op weg naar energieneutraal

Nadere informatie

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen!

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Web pagina : www.installatietechniekdwcschoutens.nl E mail : its@brunssum.net Zonne-energie Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Hoe werkt Zonnestroom? Voor het opwekken van zonnestroom heb je nodig:

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar 1 Inleiding Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar Elk laadpunt voor een elektrisch voertuig (EV) moet o.a. beschermd worden tegen onrechtstreekse aanraking.

Nadere informatie

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor

Nadere informatie

MX- serie omvormers. voordelen. eigenschappen. kwaliteitscertificaten

MX- serie omvormers. voordelen. eigenschappen. kwaliteitscertificaten MX- serie omvormers voordelen De M-Extreme serie (MX) omvormers van Autarco behoren kwalitatief tot de beste en meest duurzame in zijn klasse. Een hoogwaardige, volledig gerobotiseerde productie zorgt

Nadere informatie

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s

Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor VvE s Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Studiegroep Zonnestroom voor

Nadere informatie

WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 20-04-2016. Zie de leidraad op

WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 20-04-2016. Zie de leidraad op WERKGROEP TECHNIEK EN AANBESTEDING 20-04-2016 Zie de leidraad op www.zondeventer.nl Waarom zonne-energie Wat is zonne-energie Kengetallen Opbrengst zonne-energie Stappenplan Componenten Plaatsing Turnkey

Nadere informatie

SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate

SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate SMA Micro-Omvormer Systeem Sunny Boy 240 - Sunny Multigate Agenda 1 Product Portfolio 2 Sunny Boy 240 / Sunny Multigate en toepassingen 3 Waarom kiezen voor SMA? 4 Installatie micro-omvormer systeem 5

Nadere informatie

Zero Emission Solutions

Zero Emission Solutions Zero Emission Solutions Zero Emission Solutions : facts and figures Gevestigd in Aalst Opgericht in 2009 Zaakvoerder Alex Polfliet 12 ervaren personeelsleden Aangevuld met specifieke freelancers Tientallen

Nadere informatie

Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen

Het zwakste paneel bepaalt het maximale stroom vermogen Montage Deze zonnepanelen worden in een serie geschakeld. Omvormer Serie schakeling Parallel schakeling minder gevoelig Het zwakste paneel" bepaalt het maximale stroom vermogen Wij controleren uw zonnepanelen

Nadere informatie

Zonnepanelen, een gevaar of niet?

Zonnepanelen, een gevaar of niet? Zonnepanelen, een gevaar of niet? Fotovoltaïsche systemen & brandweerinterventies Inhoud Fotovoltaïsche installaties Voorschriften bij brandweerinterventies Waar vind ik meer informatie? 1 Fotovoltaïsche

Nadere informatie

Meten aan E+PV installaties

Meten aan E+PV installaties Meten aan E+PV installaties Hoe en waarom meten aan E+PV installaties? KWx BV - 2013 1 #zonnepanelen trending topic KWx BV - 2013 2 #zonnepanelen trending topic KWx BV - 2013 3 Zonnestroom is elektrotechniek!

Nadere informatie

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda

Sirius Solar. Sirius Solar Veranda Sirius Solar brengt twee werelden samen: genieten van comfort, duurzaamheid en rendement. Word ook thuis bewust van duurzaam en kies voor een overkapping met zonnepanelen! Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Nadere informatie

Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies.

Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies. ZONNE- PANELEN Zonnepanelen zijn een rendabele investering, zelfs zonder subsidies. Terwijl elektriciteit elk duurder wordt, bespaart u op uw energiefactuur! Want de 100 % groene stroom die u zelf opwekt

Nadere informatie

Fiche 23 (Expertise): Artikels van het AREI aangaande het explosie gevaar

Fiche 23 (Expertise): Artikels van het AREI aangaande het explosie gevaar Fiche 23 (Expertise): Artikels van het AREI aangaande het explosie gevaar Bepalen op welke plaatsen een explosie zich kan voordoen. Dit moet gebeuren in samenwerking met een erkend organisme. Het rapport

Nadere informatie

Dossiernummer klant: Naam klant: Opmerkingen. Elektrisch schema (eendraadschema) OK NOK NVT NI

Dossiernummer klant: Naam klant: Opmerkingen. Elektrisch schema (eendraadschema) OK NOK NVT NI Bijlage 2: Checklist Indienststelling / onderhoud van een PV installatie Naam bedrijf: Datum: Uitvoerder 1 naam: Uitvoerder 2 naam: Dossiernummer klant: Naam klant: Handtekening: Handtekening: Afkortingen

Nadere informatie

Fotovoltaïsche zonne-energie. De kracht van het zonlicht is onbeperkt, permanent en grijpbaar. energizing your future

Fotovoltaïsche zonne-energie. De kracht van het zonlicht is onbeperkt, permanent en grijpbaar. energizing your future Fotovoltaïsche zonne-energie De kracht van het zonlicht is onbeperkt, permanent en grijpbaar energizing your future energizing your future Investeer in je eigen energie Denk milieuvriendelijk, handel economisch

Nadere informatie

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt.

Om een lampje te laten branden moet je er een elektrische stroom door laten lopen. Dat lukt alleen, als je een gesloten stroomkring maakt. Samenvatting door een scholier 983 woorden 8 april 2011 6,8 988 keer beoordeeld Vak Methode NaSk Nova Natuurkunde H5 par 1 t/m 5 samenvatting Par. 1 Een stroomkring maken Om een lampje te laten branden

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding SC A P240-250-260WW SC A P240-250-260BB I Installatiehandleiding SC A P240-250-260WW SC A P240-250-260BB Bedankt voor uw keuze voor de Solarclarity fotovoltaïsche (PV) module. Deze

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding A. Doel van de handleiding Deze handleiding bevat informatie over de installatie en veilige behandeling van WinSolar Zonnepanelen (hierna wordt aangeduid als "module"). Voor de installatie

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Wettelijke minimale voorschriften inzake veiligheid van oude elektrische installaties op arbeidsplaatsen (K.B. 2/6/2008)

Wettelijke minimale voorschriften inzake veiligheid van oude elektrische installaties op arbeidsplaatsen (K.B. 2/6/2008) Wettelijke minimale voorschriften inzake veiligheid van oude elektrische installaties op arbeidsplaatsen (K.B. 2/6/2008) Dhr. M. Smekens, technisch directeur BTV 2012 Wie is BTV? BTV, afkorting van Technisch

Nadere informatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Zonne-energiesystemen Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Ubbink zonne-energiesystemen Gebruik de energie van de zon! Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. De zon is overal

Nadere informatie

Differentieelschakelaars Acti9 iid Type B-SI

Differentieelschakelaars Acti9 iid Type B-SI Acti9 iid Type B-SI IEC/EN 61008-2-1 IEC/EN 62423 VDE 0664 Overeenstemming met de normen hierboven: bb Type B-SI bieden: vvbeveiliging van personen tegen elektrische schokken door direct contact, vvbeveiliging

Nadere informatie

Informatie avond zonnepanelen & Energiebesparing

Informatie avond zonnepanelen & Energiebesparing Informatie avond zonnepanelen & Energiebesparing Technisch adviesbureau Zonne-energie Jesse Karthaus Zonnepanelen PhotoVoltaïsche - PV panelen Photo is licht Voltaïsch is spanning (Volts) Technisch adviesbureau

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Hernieuwbare elektriciteitsproductie voor woningen met maximum 10 eenheden Gregory Neubourg APERe Doelstellingen van de presentatie Kennis van de belangrijke

Nadere informatie

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water

Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Eén zonnepaneel voor elektriciteit en warm water Hybride zonnepaneel DualSun Spring Eén paneel voor elektriciteit en warm water dat 3 keer meer energie uit de zon haalt dan een standaard fotovoltaïsch

Nadere informatie

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema

Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus Jan Klootsema Vooronderzoek Zonnepanelen VvE Mauritius Augustus 2012 Jan Klootsema Aanleiding Zonnepanelen Meer en meer VvE s hebben interesse in zonnepanelen. De stroom die wordt opgewerkt wordt gebruikt voor de collectieve

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS Talesun 270 Wp poly Talesun is één van de grootste fabrikanten van zonnepanelen ter wereld. Bloomberg heeft Talesun zelfs predicaat tier 1 gegeven. Door dit predicaat hoort Talesun tot de tien grootste

Nadere informatie

SOLESIA zonnedaken. Schone stroom op z n mooist

SOLESIA zonnedaken. Schone stroom op z n mooist SOLESIA zonnedaken Schone stroom op z n mooist 2 Architect : RAU Architecten - Amsterdam Bouwen met zicht op de toekomst Met het nieuwe SOLESIA gamma, is Eternit de eerste fabrikant van bouwmaterialen

Nadere informatie

FOTOVOLTAÏSCHE ZONNE-ENERGIE : DIMENSIONERING VAN FOTOVOLTAÏSCHE INSTALLATIES

FOTOVOLTAÏSCHE ZONNE-ENERGIE : DIMENSIONERING VAN FOTOVOLTAÏSCHE INSTALLATIES FOTOVOLTAÏSCHE ZONNE-ENERGIE : DIMENSIONERING VAN FOTOVOLTAÏSCHE INSTALLATIES 1. DIMENSIONERING VAN EEN INSTALLATIE IN FUNCTIE VAN DE BESCHIKBARE OPPERVLAKTE EN HET VERBRUIK De juiste dimensionering van

Nadere informatie

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven

Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven Installatiebedrijf Walraven & Zn. Tel.: 0172-611626 info@walravenenzn.nl Zuidzijde 11 Fax.: 0172-616458 www.walravenenzn.nl 2411 RP Bodegraven PV-systemen Groene energie is de laatste jaren aanzienlijk

Nadere informatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie

Zonne-energiesystemen. Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie Zonne-energiesystemen Een compleet zonne-energiepakket, klaar voor installatie UBBINK ZONNE-ENERGIESYSTEMEN Gebruik de energie van de zon! Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. De zon is overal

Nadere informatie

WIJ WETEN HOE JE ZONNEPANELEN VEILIG BEVESTIGT OP DAKEN

WIJ WETEN HOE JE ZONNEPANELEN VEILIG BEVESTIGT OP DAKEN WIJ WETEN HOE JE ZONNEPANELEN VEILIG BEVESTIGT OP DAKEN 2016 JUAL SOLAR DAKCONSOLES Technea Duurzaam Pallasweg 13 8938 AS Leeuwarden 058-288 47 39 info@technea.nl www.technea.nl WIJ WILLEN GRAAG MET JOU

Nadere informatie

Landen - TECHN!K Architectuur & Energie (Merksem) SOLESIA ZONNEDAKEN

Landen - TECHN!K Architectuur & Energie (Merksem) SOLESIA ZONNEDAKEN Landen - TECHN!K Architectuur & Energie (Merksem) SOLESIA ZONNEDAKEN SOLESIA ZONNEDAKEN SOLESIA ZONNEDAKEN, ESTHETISCH ÉN EFFICIËNT Met Solesia zonnepanelen in combinatie met leien biedt Eternit, bij nieuwbouw

Nadere informatie

Vermindert structureel uw water- en energieverbruik! Brochure zonnepanelen

Vermindert structureel uw water- en energieverbruik! Brochure zonnepanelen Brochure zonnepanelen Hoe werkt een solar-systeem De basis van een solar systeem is een zonnecel bouwsteen die onder invloed van licht direct elektriciteit levert. Polykristallijne silicium Bij het stolproces

Nadere informatie

TECHNISCH BUREAU VERBRUGGHEN VADEMECUM ELEKTRICITEIT SCHAKELAARS. Artikel. A.R.E.I. 250.01 Algemeen

TECHNISCH BUREAU VERBRUGGHEN VADEMECUM ELEKTRICITEIT SCHAKELAARS. Artikel. A.R.E.I. 250.01 Algemeen SCHAKELAARS 250.01 Algemeen Schakelaars en andere bedieningstoestellen moeten conform de desbetreffende door de Koning zijn, of overeenkomen met bepalingen die een gelijkwaardig veiligheidsniveau bieden.

Nadere informatie

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter

SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter SolarEdge maakt uw PV-panelen intelligenter Overzicht van een PV-systeem Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit Een omvormer zet de door de panelen opgewekte DC- stroom om naar net-conforme

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert

Nadere informatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Ubbink ZONNE-ENERGIE SYSTEmen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie xxx/xxx/xxx Ubbink zonne-energie systemen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Gebruik de energie

Nadere informatie

Het voor de gepatenteerde SOLYNDRA Solar module gebruikte materiaal bestaat uit koper-indium-galium-diselenide (CIGS).

Het voor de gepatenteerde SOLYNDRA Solar module gebruikte materiaal bestaat uit koper-indium-galium-diselenide (CIGS). quas lar Een uiterst betrouwbaar systeem De SOLYNDRA Solar module bestaat uit twee coaxiale cilinders. De binnenste cilinder wordt ommanteld door de CIGS-zonnecel die op haar beurt beschermd wordt door

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT PV-systeem

INSPECTIERAPPORT PV-systeem INSPECTIERAPPORT PV-systeem VOOR SYSTEMEN TOT 1 MVA AANGESLOTEN OP LAAGSPANNINGSNET OF TRAFO (NIET VOOR SYSTEMEN DIE DIRECT OP 12 kv ZIJN AANGESLOTEN) Gegevens eigenaar PV-systeem Naam organisatie/ perceeleigenaar

Nadere informatie

OFFICINE OROBICHE S.p.A. 1/5 GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR MAGNETISCHE sensoren voor serie 2000 instrumenten

OFFICINE OROBICHE S.p.A. 1/5 GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR MAGNETISCHE sensoren voor serie 2000 instrumenten OFFICINE OROBICHE S.p.A. 1/5 GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR MAGNETISCHE sensoren voor serie 2000 instrumenten 1. BESCHRIJVING De magnetische schakelaars worden aan de buitenkant van de serie 2000 niveau-indicatoren

Nadere informatie

Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij :

Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij : Een elektrische installatie moet altijd door een erkend organisme worden gekeurd bij : - de indienststelling, - elke verzwaring van de aansluiting, - elke belangrijke wijziging of uitbreiding. Dit organisme

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. Nefit houdt Nederland warm. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom Nefit houdt Nederland warm CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert de zon meer dan vijftig

Nadere informatie

De Groene Belangenbehartiger

De Groene Belangenbehartiger Inhoudsopgave DGB, De Groene Belangenbehartiger Markt zonnepanelen & toekomst Onderdelen zonnepaneelsysteem Zonnepanelen Omvormers Montagesysteem Installatie Wat kan er misgaan? Vragen? 1 De Groene Belangenbehartiger

Nadere informatie

SOLESIA ZONNEDAKEN EDITIE 15.1

SOLESIA ZONNEDAKEN EDITIE 15.1 SOLESIA ZONNEDAKEN EDITIE 15.1 Architect : BOS Architecten - Blaricum SOLESIA Bouwen met zicht op de toekomst Met het SOLESIA gamma, biedt Eternit voor alle courante types van hellende daken, een op maat

Nadere informatie

Fotovoltaïsche energie

Fotovoltaïsche energie Tekst voor zonnepanelen: Fotovoltaïsche energie Technologie In een zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje met aan de bovenzijde een negatieve

Nadere informatie

Inhoud van de presentatie

Inhoud van de presentatie KB 4 december 2012 Minimale voorschriften inzake veiligheid van elektrische installaties arbeidsplaatsen Risicoanalyse oude elektrische installatie 18/06/2013 Dirk Wynants Preventieadviseur UZ Leuven Voorzitter

Nadere informatie

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Per 1 januari 2017 is de nieuwe NEN van kracht, de NEN1010:2015. Sinds de vorige uitgave zijn zonnepanelen en elektrische voertuigen steeds meer ingeburgerd.

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS DMEGC 275 Wp poly black frame Kenmerken Module efficiency: 16.80% Hoge prestaties bij weinig licht in de ochtenden, avonden en op bewolkte dagen. DMEGC garandeert bij aflevering de aangegeven wattpiek

Nadere informatie

SIRCO MC PV Schakelaar-scheiders voor PV tot 1000 VDC en 40 A

SIRCO MC PV Schakelaar-scheiders voor PV tot 1000 VDC en 40 A Schakelen en scheiden new De oplossing voor > Residentieel > Gebouwen > Zonneparken sircomc_2_a_1_cat sircomc_3_a_1_cat De sterke punten > Compact > Hoge scheidingskracht tot 1 VDC > Veiligheid > Vereenvoudigde

Nadere informatie

DE ZON GEEFT ONS ENERGIE, SANTON GEEFT ONS VEILIGHEID VEILIGHEIDSSLEUTEL ALLE KABELS ZIJN STROOMVRIJ AFSTANDSBEDIENING

DE ZON GEEFT ONS ENERGIE, SANTON GEEFT ONS VEILIGHEID VEILIGHEIDSSLEUTEL ALLE KABELS ZIJN STROOMVRIJ AFSTANDSBEDIENING DE ZON GEEFT ONS ENERGIE, SANTON GEEFT ONS VEILIGHEID PV-SYSTEMEN BEHOREN ZONDER TWIJFEL TOT DE MEEST INTERESSANTE MOGELIJKHEDEN ALS HET GAAT OM HET PRODUCEREN VAN ENERGIE. DE ZON SCHIJNT ELKE DAG EN LEVERT

Nadere informatie

SOLON SOLfixx. Fotovoltaïsch systeem voor platte daken.

SOLON SOLfixx. Fotovoltaïsch systeem voor platte daken. SOLON SOLfixx Black/Blue NL SOLON SOLfixx. Fotovoltaïsch systeem voor platte daken. Meer rendement per vierkante meter. Hoog oppervlakterendement Geschikt voor lichtbouw daken vanaf een belastingsreserve

Nadere informatie

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem.

Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Wij controleren uw zonnepanelen met een warmtebeeld camera. Waarom? Defecte cellen leiden tot een aanzienlijk prestatieverlies van het systeem. Een temperatuur verhoging van 10 C boven de, door de fabriek

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE 1 Opleiding Duurzaam Gebouw ENERGIE Leefmilieu Brussel Hernieuwbare elektriciteitsproductie voor woningen met maximum 10 eenheden Gregory Neubourg APERe Doelstellingen van de presentatie Kennis van de

Nadere informatie

Een batterij is een spanningsbron die chemische energie omzet in elektrische (zie paragraaf 3).

Een batterij is een spanningsbron die chemische energie omzet in elektrische (zie paragraaf 3). 5. Opwekken van spanning: Spanningsbronnen Om een lamp te laten branden, een rekenmachine te laten rekenen, een walkman muziek te laten weergeven heb je een bron van elektrische energie nodig. Een spanningsbron

Nadere informatie

250 Watt. Kenmerken. Hoge moduleconversieefficiëntie

250 Watt. Kenmerken. Hoge moduleconversieefficiëntie STP25S - 2/Wd STP245S - 2/Wd STP24S - 2/Wd 25 Watt MONOKRISTALLIJNE ZONNECELMODULE Kenmerken 15.4% Hoge moduleconversieefficiëntie Module-efficiëntie tot 15,4%, hetgeen wordt bereikt via geavanceerde celtechnologie

Nadere informatie

Opbouw PV-systeem

Opbouw PV-systeem Opbouw PV-systeem 1,6 m 2 PV-module PV-module Opbrengst PV-module Opbrengst PV-module P A MPP = Maximum Power Point P max dus Vpm pm 171,47W 27,26V 6, 29A V nvloed van temperatuur Toepassing micro-inverters

Nadere informatie

ZONNEPANELEN & OMVORMERS

ZONNEPANELEN & OMVORMERS DMEGC 275 Wp poly black frame Kenmerken Module efficiency: 16.80% Hoge prestaties bij weinig licht in de ochtenden, avonden en op bewolkte dagen. DMEGC garandeert bij aflevering de aangegeven wattpiek

Nadere informatie

Welkom 4 e bijeenkomst. Heiloo Energie

Welkom 4 e bijeenkomst. Heiloo Energie Heiloo Energie Welkom 4 e bijeenkomst Heiloo Energie 4 april 2013 Bestuur en initiatiefnemers Heiloo Energie www.heilooenergie.nl Heiloo Energie 4 april 2013 1 Programma Heiloo Energie 19.30 uur Welkom

Nadere informatie

NEN1010:2015 NEN1010:2015. Elektrische installaties voor laagspanning. Belangrijke wijzigingen Algemeen. NEN Training & Advies. Wat is er anders?

NEN1010:2015 NEN1010:2015. Elektrische installaties voor laagspanning. Belangrijke wijzigingen Algemeen. NEN Training & Advies. Wat is er anders? NEN1010:2015 Elektrische installaties voor laagspanning Belangrijke wijzigingen Algemeen NEN Training & Advies NEN1010:2015 Wat is er anders? Erg veel. Te veel voor een dag. Waarom er zoveel is veranderd

Nadere informatie

1. Verkorte uitleg elektrische aansluitingen op de LX ACDC ( )

1. Verkorte uitleg elektrische aansluitingen op de LX ACDC ( ) 1. Verkorte uitleg elektrische aansluitingen op de LX ACDC (100-200) 2 1 1. 5 polige, losneembare stekker *) van de communicatiekabel. 2. Aansluitingen voor 230V-voeding in de boiler (bij levering aangesloten)

Nadere informatie

FOTOVOLTAÏSCHE ZONNE-ENERGIE RISICOBEHEER

FOTOVOLTAÏSCHE ZONNE-ENERGIE RISICOBEHEER FOTOVOLTAÏSCHE ZONNE-ENERGIE RISICOBEHEER Het risicobeheer van fotovoltaïsche installaties situeert zich op twee niveaus: tijdens de opbouw gaat het voornamelijk om de persoon van de installateur; eenmaal

Nadere informatie

SolarEdge Dunnefilmpanelen in combinatie met SolarEdge; wat zijn de voordelen?

SolarEdge Dunnefilmpanelen in combinatie met SolarEdge; wat zijn de voordelen? SolarEdge Dunnefilmpanelen in combinatie met SolarEdge; wat zijn de voordelen? Maak kennis met SolarEdge Heeft de markt voor DC power optimizers op de kaart gezet en leidt het met een marktaandeel van

Nadere informatie

PDM-8-MB POM (VOEDING OVER MODBUS) Montage & gebruiksvoorschriften

PDM-8-MB POM (VOEDING OVER MODBUS) Montage & gebruiksvoorschriften POM ( MODBUS) Montage & gebruiksvoorschriften Inhoudstafel VEILIGHEIDS - & VOORZORGSMAATREGELEN 3 PRODUCTBESCHRIJVING 4 GEBRUIKSTOEPASSING 4 TECHNISCHE GEGEVENS 4 STANDAARDEN 4 OPERATIONELE DIAGRAMMEN

Nadere informatie

Idee, ontwerp en realisatie : Marc Van den Schoor. PICAXE-18M2+Rotor speed controller V1 Manual.docx pagina 1 van 7

Idee, ontwerp en realisatie : Marc Van den Schoor. PICAXE-18M2+Rotor speed controller V1 Manual.docx pagina 1 van 7 1 Introduction... 2 2 Uitzicht... 2 3 Aansluitingen... 3 3.1 Voeding van de module... 4 3.2 LCD aansluiting... 4 3.3 Voeding remsysteem... 4 3.4 relais of generator GND remsysteem... 4 3.5 RPM sensor...

Nadere informatie

Algemeen en Organisatie

Algemeen en Organisatie Welkom! Programma 20:00 Deel 1 Algemeen en Organisatie Techniek 20:45 Pauze 21:00 Deel 2 Plan van Aanpak Voorbeelden en RIC Gemeente Raalte: Duurzaamheidslening Vragen 22:00 Afsluiting Algemeen en Organisatie

Nadere informatie

Energiemanagement Zonnepanelen

Energiemanagement Zonnepanelen Energiemanagement Zonnepanelen Lesdoelen Begrijpen en beschrijven van de werking Berekenen van het vermogen en energie-opbrengst Bepalen van rendementen en COP s Bekend zijn met randvoorwaarden voor goede

Nadere informatie

Fig1.9 Zonne-energie: voorbeeldproefje

Fig1.9 Zonne-energie: voorbeeldproefje Zonne-energie Inleidende proef Doelstelling Het is de bedoeling om kort maar bondig de werking van een zonnepaneel uit te leggen. Daarna wordt de werking vlug gedemonstreerd wordt aan de hand van een kleine

Nadere informatie

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!!

Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Nu ook zonnepanelen mogelijk op west, oost en noord georiënteerde daken!!!! Tot voor kort was het alleen mogelijk en rendabel om zonnepanelen te monteren op zuid georiënteerde daken. Daken aan de west,

Nadere informatie

Zonnestroom voor VVE s

Zonnestroom voor VVE s Zonnestroom voor VVE s Wim Schutten 21 februari 2019 Zonnestroom voor VVE s Volgorde der dingen in duurzaamheid Draagvlak binnen de VVE Techniek Ontwerp Kosten & baten Hoe en hoe te verdelen Hoe een offerte

Nadere informatie

Geef je toekomst kleur!

Geef je toekomst kleur! Geef je toekomst kleur!... Het wordt tijd om positief te denken... Bewezen kwaliteit, innovatie, technologie en betrouwbaarheid van onze zonnepanelen. Wij zijn de toekomst, op weg naar u. Alternatief.

Nadere informatie

IK WIL EEN ZONNE-ENERGIESYSTEEM KOPEN. EN NU? TIPS VOOR DE AANSCHAF VAN EEN PASSEND SYSTEEM

IK WIL EEN ZONNE-ENERGIESYSTEEM KOPEN. EN NU? TIPS VOOR DE AANSCHAF VAN EEN PASSEND SYSTEEM IK WIL EEN ZONNE-ENERGIESYSTEEM KOPEN. EN NU? TIPS VOOR DE AANSCHAF VAN EEN PASSEND SYSTEEM 1 Glas-glas, glas-folie, monokristallijn, polykristallijn, amorfe Een zonne-energiesysteem kopen kan lastig zijn.

Nadere informatie