dementie oplossingen voor zelfstandig wonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "dementie oplossingen voor zelfstandig wonen"

Transcriptie

1 dementie oplossingen voor zelfstandig wonen

2 Voorwoord Dementie is een ernstig probleem in de gezondheidszorg, dat een slopende impact heeft op miljoenen getroffen mensen en hun families. Het is een veeleisende taak zowel geestelijk als fysiek. De problematiek is schrijnend zegt Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat mensen ondanks de problemen uit liefde en genegenheid de zorg op zich nemen. Maar dit pakt vaak slecht uit. Mensen blijven voor hun geliefde zorgen, ook als het punt bereikt wordt dat dit gezondheidsrisico s oplevert. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de patiënt, als de mantelzorger door de overbelasting de zorg niet meer goed kan uitvoeren. Quote uit Mantelzorg voor dementiepatienten onverminderd zwaar door stichting Alzheimer Nederland (Juni 2009). Wat biedt Tunstall? Tunstall oplossingen ondersteunen zowel de behoeften aan gezondheidszorg als de behoeften aan welzijn. Samen vormen ze Tunstall Telehealthcare en bieden ze: Verbeterde levenskwaliteit; meer vrijheid en flexibiliteit Economische voordelen; minder arbeidskosten Preventieve oplossingen; minder ziekenhuisopnames Duurzame systemen voor gezondheidszorg en welzijn Inhoudsopgave 1 Introductie Ondersteuning van dementie in huis Case study Ondersteuning van dementie in intramurale omgeving Telecare technologie Case study... 9

3 Introductie Wat is dementie? Dementie is de verzamelnaam, die wordt gebruikt om een groep symptomen te beschrijven, zoals geheugenverlies, communicatieproblemen, en verlies van vaardigheden waardoor het uitvoeren van de dagelijkse taken steeds lastiger wordt. Dementie statistieken in Nederland In Nederland heeft 1 op de 70 mensen dementie. Dat komt neer op Hiervan zijn jong dementerend (jonger dan 65 jaar) Als gevolg van de vergrijzing wordt het aantal dementerende mensen geschat op een half miljoen in De kosten in 2005 voor dementie bedroegen 3,2 miljard euro. Dit is 4,7% van de totale kosten in de Nederlandse gezondheidszorg. 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/ of omgeving, de zogenaamde mantelzorgers. 82% van de mantelzorgers van iemand met dementie is overbelast of loopt een groot risico op overbelasting. Bronnen: Alzheimer Nederland - Cijfers & Feiten RIVM - Nationaal Kompas Volksgezondheid (versie 3) Hoe kan technologie helpen? De cijfers en feiten van dementie kunnen worden gemeten en geanalyseerd, maar de emotionele en psychologische effecten op mensen met dementie en hun familie, vrienden en verzorgers, zijn veel moeilijker uit te drukken. Dementie is een ongeneeslijke, progressieve aandoening, die de hersenen aantast, met name het kortetermijn-geheugen. Dat is vaak een van de eerste symptonen, gevolgd door een verslechtering van de motorische bewegingen, verwarring, gebrek aan motivatie, en het onvermijdelijke: verlies van zelfstandigheid. Men kan niet meer voor zichzelf zorgen. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor technologie. Dankzij Telecare kan men langer thuis blijven wonen. Door het plaatsen van sensoren in het huis worden potentiele risico s zoals gas, rook, overstorming continu in de gaten gehouden. Wanneer er een sensor wordt geactiveerd bijvoorbeeld door een gaslek, gaat er direct een hoorbaar en visueel alarm af in de woning, en wordt er automatisch een alarmoproep verzonden naar de meldcentrale of de toegewezen contactpersoon (bijvoorbeeld een mantelzorger).

4 Ondersteuning van dementie in huis Vanzelfsprekend blijven mensen naarmate ze ouder worden liever thuis wonen met wat extra ondersteuning, dan verhuizen naar een verzorgingstehuis. Dat geldt ook voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Hieronder worden een aantal risico s beschreven met de aanbevolen oplossingen. U kunt ook veel informatie vinden op Risico - koken Koken en eten kunnen voor grote problemen zorgen bij mensen met dementie. Vaak weten ze niet meer wanneer ze hebben gegeten, waardoor ze te weinig of juist te veel eten. Soms worden elektrische waterkokers op het gasfornuis gezet, of staan pannen zo lang op het vuur dat ze droogkoken. Dergelijke brandgevaren kunnen worden gemonitord met de temperatuursensor. Rookmelders zijn vaak te gevoelig voor de keuken. Een gasfornuis kan dus een groot risico vormen voor mensen met dementie. Het leren en gebruiken van een alternatieve manier van koken, zoals een magnetron, kan tot meer verwarring zorgen. Een oplossing is het plaatsen van een gasdetector. Wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid gas wordt opgespoord in de kamer, zullen er onmiddellijk een aantal acties uitgevoerd worden. Er gaat (optioneel) een hoorbaar en zichtbaar alarmsignaal af in de kamer, tegelijkertijd wordt er een alarmoproep naar de meldcentrale of contactpersoon verzonden. In combinatie met een gasafsluitklep kan ook de gastoevoer in zijn geheel worden afgesloten. Dit was het geval bij Mevrouw Smid, die zelfstandig woont. Ze laat het gas regelmatig aanstaan, waardoor ze bijna gedwongen werd te verhuizen naar een verzorgingstehuis. Een projectmedewerker stelde voor een gasdetector met gasafsluitklep te plaatsen. Zodra er een grote hoeveelheid gas wordt geconstateerd, wordt er direct een alarmoproep naar de meldcentrale verzonden. Door deze maatregel kon Mevrouw Smid nog 18 maanden langer thuis blijven wonen.

5 Risico - dwalen 60% van de mensen met dementie heeft de neiging om te gaan dwalen. Vaak kunnen ze na verloop van tijd hun huis niet meer terug vinden. Veel van deze dwalingen komen s nachts voor. Bovendien laten ze vaak de deur openstaan, waardoor het inbraakrisico stijgt. De dwaaldetectiesensor kan hier een uitkomst bieden. In combinatie met een aantal PIRs (bewegingsmelders) en deurcontacten, biedt de dwaaldetectiesensor verschillende mogelijkheden. Er kan bijvoorbeeld een alarmoproep worden gemaakt, wanneer de persoon de woning op ongebruikelijke tijden verlaat, zoals s nachts, of wanneer de persoon langer dan normaal weg is van huis. Een simpele oplossing die ervoor zorgt dat mensen met dementie niet langer gevangen zitten in hun eigen huis. Bovendien biedt het een stukje gemoedsrust voor verzorgers en familie. Risico - inbraakbeveiliging Mensen met dementie zijn erg kwetsbaar voor inbraak. Een simpele drukknop naast de deur kan zorgen als herinnering om actie te ondernemen, wanneer er iemand onverwachts voor de deur staat. Zodra men de knop indrukt, ontstaat er een spreek-luisterverbinding met de meldcentrale. Het horen van de meldcentrale is vaak al genoeg om potentiële oplichters af te schrikken. Risico - inname van medicatie Er wordt geschat dat 25%-50% van het totale medicijngebruik niet wordt ingenomen. Wel is het zo dat ouderen vaak meerdere medicijnen nodig hebben dan de rest van de bevolking, en dat ook juist zij meer ondersteuning hierbij nodig hebben. De medicatiedispenser geeft een alarm (hoorbaar en/of zichtbaar) op het moment dat medicijnen ingenomen dienen te worden. Wanneer de medicijnen blijven liggen, wordt er een alarmoproep verzonden naar de meldcentrale.

6 Mevrouw Jansen Mevrouw Jansen werd door haar maatschappelijk werker geadviseerd naar een verzorgingstehuis te verhuizen. Ze is al in de tachtig, woont alleen thuis en begint problemen te krijgen met haar geheugen. De zorgen Mevrouw Jansen is al een paar keer s nachts van huis weggelopen, waarbij haar familie haar hebben moeten terugbrengen. Dit zorgde voor veel stress bij de familie. Ze waren erg bezorgd over haar veiligheid. De oplossingen Er is een dwaaldetectiesensor geplaatst, die de meldcentrale waarschuwde wanneer Mevrouw Jansen s nachts haar woning plotseling verliet. Daarnaast is er ook een bewegingsmelder in de woning geplaatst, zodat de meldcentrale kan zien of Mevrouw Jansen daadwerkelijk haar woning heeft verlaten (en zich dus niet in een andere kamer bevindt of wellicht op weg naar de voordeur is). Mocht Mevrouw Jansen nog steeds thuis zijn, kan de centralist contact opnemen met haar of haar familie om ervoor te zorgen dat ze in huis blijft. Via de directe spreek/luisterverbinding kunnen ze met elkaar praten. Het resultaat De familie van Mevrouw Jansen was erg gerustgesteld door het plaatsen van de apparatuur. De angstgevoelens zijn aanmerkelijk minder geworden. Dankzij de Telecare apparatuur kon Mevrouw Jansen nog 16 maanden langer thuis blijven wonen. Bij 90 alarmoproepen naar de meldcentrale in drie maanden konden de centralisten Mevrouw Jansen overhalen thuis te blijven. Haar familie is slechts drie keer gebeld om een kijkje te gaan nemen bij Mevrouw Jansen.

7 Ondersteuning van dementie in intramurale omgeving De mogelijkheden voor mensen met dementie in een verzorgingstehuis zijn de laatste jaren flink uitgebreid. Nieuwe modellen zijn toegevoegd, met een focus op keuze en onafhankelijkheid. Voor mensen met beginnende dementie tot mensen met zware dementie worden individuele zorgpakketten gemaakt, die vanaf een centrale plek kunnen worden afgehandeld. Technologie Ook in de intramurale omgeving kunnen Telecare sensoren worden ingezet om de potentiele gevaren te monitoren. Hiervoor is de Communical Connect ontwikkeld, waaraan uiteraard ook draadloze zenders, trekschakelaars aan kunnen worden gekoppeld. Het afdelingspersoneel kan worden gewaarschuwd wanneer bijvoorbeeld het bad overstroomt, of een pan in brand vliegt. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de bedmatsensor, die de verzorger een melding geeft als de bewoner langer dan normaal uit bed is, of juist niet uit bed gekomen is. Aangezien het personeel direct op de hoogte wordt gesteld van mogelijk gevaarlijke situaties, zijn ze in staat om individuele zorg te bieden, in plaats van gestandardiseerde routines voor elke patient. Deze flexibele benadering zet de patient centraal, en gebruikt bronnen alleen waar echt nodig. Voorbeeld In plaats van iedere kamerdeur te openen om te controleren of de bewoner veilig in bed ligt, kan de technologie worden ingezet, die automatisch een melding geeft wanneer er iemand uit bed is. Kortom, het personeel wordt niet onnodig gestoord en belast. Verzorgers kunnen hun tijd veel beter gebruiken, en zorg verlenen aan degenen die het, het hardst nodig hebben. Het systeem geeft een geruststellend gevoel aan de verzorgers, en meer privacy en zelfstandigheid aan de bewoners.

8 Technologie - aanbevolen oplossingen Dwaaldetectiesensor 60% van de mensen met dementie hebben de neiging om te gaan dwalen, en de woning te verlaten op ongebruikelijke tijden. Deze sensor maakt een alarmoproep naar verzorgers en/of familieleden wanneer de gebruiker zijn woning of kamer verlaat. Bedmatsensor Deze sensor geeft een waarschuwing als mensen uit hun bed komen en niet terugkeren binnen een vooraf ingestelde periode. De sensor kan zo geprogrammeerd worden dat het automatisch de verlichting aanschakelt, zodra men uit bed stapt. Overstromingssensor Deze sensor geeft een vroeg waarschuwingssignaal bij mogelijke overstromingssituaties, bijvoorbeeld in de badkamer of bij de wasmachine. Temperatuursensor In de keuken is een rookmelder vaak niet geschikt. Hiervoor is de temperatuursensor ontwikkeld. Er wordt een alarmsignaal afgegeven bij een extreem lage of hoge temperatuur, of bij een plotselinge stijging van de temperatuur. Koolmonoxidesensor Deze sensor geeft een onmiddellijke waarschuwing bij een gevaarlijke koolmonoxide uitstoten aanwezig zijn. Gasdetector & gasafsluitklep Deze sensor geeft een onmiddellijke waarschuwing bij een gevaarlijke gas hoeveelheid geconstateerd wordt. De gasdetector kan worden verbonden met een gasafsluitklep, die onmiddellijk het gas afsluit.

9 Incontinentiesensor Deze sensor geeft op een discrete manier een waarschuwing als er vocht gedetecteerd wordt, zodat er meteen actie ondernomen kan worden. Hierdoor hoeven verzorgers s nachts niet meer fysiek te controleren, wat de waardigheid van de patient vergroot. Medicatie dispenser Op het moment dat er medicijnen moeten worden ingenomen, geeft de sensor een hoorbaar en/of zichtbaar signaal af aan de gebruiker. Wanneer de medicatie niet wordt ingenomen, wordt er een alarmoproep verzonden naar de meldcentrale of verzorger. ADLife Veel te vaak wordt pas na een ongeval, herhalende misverstanden of andere negatieve ontwikkelingen ontdekt dat er iets gaande is bij de ouder wordende mens. Pas na langdurig ontkennen of lang slepende irritaties blijkt vaak dat een patiënt bijvoorbeeld in het beginstadium van een dementieproces zit. ADLife is een proactieve Telecare oplossing, dat gedetailleerde informatie verzamelt over de ADL - Activiteiten van het Dagelijks Leven - van de gebruiker. De essentie van ADLife omvat het plaatsen van bewegingsmelders (PIRs) in de kamers waar de gebruiker de meeste tijd doorbrengt. Zo wordt duidelijk waar en hoe vaak men bijvoorbeeld naar de keuken of badkamer gaat. Naast de PIRs bevat het ADLife applicatie een stroomsensor, magneetsensor en een bedsensor, die onder andere het gebruik van deuren, elektrische apparaten (zoals oven en TV) de tijd die mensen in bed liggen of in een bepaalde stoel zitten, monitoren. Het technologisch en communicatief hart van ADLife, de Lifeline Connect+, stuurt de ontvangen sensordata via de telefoonlijn naar een centrale computer van de zorgmedewerker. Die analyseert de data, zet ze om in grafieken en bepaalt de ADLife. Opvallende wijzigingen in de dagelijkse structuur worden zo eenvoudig zichtbaar. Complete overzicht Telecare sensoren vindt u op

10 Sara & Andrea Andrea zorgt voor 76-jarige moeder, Sara, die zware dementie heeft. De zorgen Omdat Sara niet in staat was om verlichting aan te schakelen, is ze verscheidene keren gevallen toen ze s nachts naar de badkamer ging. Hierdoor raakte Andrea erg bezorgd over haar moeder, en kon ze moeilijk de slaap vatten s avonds. Het was ook al een paar keer voorgekomen, dat Sara het gas aan had laten staan, nadat ze een kop thee had gemaakt. Hierdoor maakte Andrea zich nog meer zorgen om haar moeder. De oplossingen Boven het fornuis is een gasdetector geplaatst, die een alarmoproep naar de meldcentrale stuurt, wanneer er een gevaarlijke hoeveelheid gas wordt opgemerkt. Om de nachtelijke wandelingen naar de badkamer te vergemakkelijken, is er een automatisch lichtsysteem geinstalleerd. Zodra Sara uit haar bed stapt, gaat automatisch de lichten aan. Het resultaat Andrea is heel enthousiast over het resultaat: Sinds de apparatuur geplaatst is bij mijn moeder, ben ik weer begonnen met uitgaan. Ik weet dat mijn moeder veilig is, en dat is een heel fijn gevoel!

11 Tunstall brengt het veilige gevoel weer bij de mensen terug!

12 Waarom kiest u voor Tunstall? Marktleider op het gebied van Telehealthcare Tunstall biedt ondersteuning voor 2.5 miljoen mensen wereldwijd Medeoprichter van de Continua Health Alliance Samenwerkingsverband tussen de meest toonaangevende bedrijven ter wereld op het gebied van gezondheidszorgtechnologie Significante investeringen in R&D constante innovatie om aan de behoeften van de veranderende markt te voldoen Service Onze meldcentrale staat 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar tot uw beschikking Voor meer informatie over dementie oplossingen kunt u altijd onze website raadplegen, op of de Tunstall Alzheimer website, die u kunt vinden op Hier staan allerlei risico s die samenhangen met dementie beschreven, en hoe Telecare hierbij ondersteuning kan bieden. Daarnaast heeft Tunstall een Telehealthcare DVD, waar nagenoeg alle Telecare sensoren een rol in spelen, en worden uitgelegd aan de hand van een rondleiding door de woning. Wilt u een kopie ontvangen? Mail dan naar of neem telefonisch contact met ons op Tunstall is medeoprichter van Continua Health Alliance Tunstall B.V. is onderdeel van de Tunstall Health Group Ltd Tunstall B.V. Oslo 28, 2993 LD Barendrecht, T , F , E De in dit document getoonde informatie wordt door Tunstall met zorg samengesteld, echter voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. Sommige foto s zijn alleen ter illustratie, het product kan afwijken. Tunstall verstrekt door middel van dit document louter informatie over producten die door Tunstall worden aangeboden.

Telecare units. Solutions sheet. Het innovatieve ST protocol. Hoe werken Telecare units? Gebruiksvriendelijk & eenvoudig

Telecare units. Solutions sheet. Het innovatieve ST protocol. Hoe werken Telecare units? Gebruiksvriendelijk & eenvoudig Solutions sheet Telecare units Telecare is het continu en op afstand monitoren van noodsituaties en veranderingen in levensstijl om risico s te managen die verbonden zijn aan zelfstandig wonen, zowel voor

Nadere informatie

De juiste hulp, wanneer u deze nodig heeft

De juiste hulp, wanneer u deze nodig heeft De juiste hulp, wanneer u deze nodig heeft Hulp met een druk op de knop 24 -uur per dag ondersteunning Geruststelling voor uw familie en uzelf Betaalbare maandelijkse abonnementskosten De personen op de

Nadere informatie

Handreiking Comfortabel wonen met dementie. Tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen, voor familieleden en hulpverleners

Handreiking Comfortabel wonen met dementie. Tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen, voor familieleden en hulpverleners Handreiking Comfortabel wonen met dementie Tips en suggesties voor de aanpassing van bestaande woningen, voor familieleden en hulpverleners 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 1.1 Waarom een handreiking? 5 1.2

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding... 06

Inhoudsopgave. Inleiding... 06 . 2 Voorwoord Voor u ligt de bachelor thesis, ICT tools als nieuwe mantelzorg ondersteuning. Dit afstudeeronderzoek is geschreven in het kader van de opleiding Toegepaste Gerontologie van de Christelijke

Nadere informatie

STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids

STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids STEUNPUNT MANTELZORG Mantelzorggids Voor steun in de rug bij de zorg voor uw naaste Mantelzorg, vanzelfsprekend? Naast professionele, beroepsmatige zorg kennen we in Nederland ook het begrip Mantelzorg.

Nadere informatie

Slimme technologie x dementie = zelfredzaamheid Technologie ter ondersteuning van mantelzorgers in de thuiszorg

Slimme technologie x dementie = zelfredzaamheid Technologie ter ondersteuning van mantelzorgers in de thuiszorg Slimme technologie x dementie = zelfredzaamheid Technologie ter ondersteuning van mantelzorgers in de thuiszorg Bedrijf: Academische Werkplaats Dementie i.s.m. Keten Dementie Opdrachtgever: M. Theeuwen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Alarmoplossingen

Inhoudsopgave. Alarmoplossingen Inhoudsopgave Alarmoplossingen Inhoudsopgave: Alarmoplossingen - CL Anna/GSM - 000244 - Pager - 000175 - Val- en dwaalpreventie - 000276 - Veilig in en om bed - 000197 - Observatieset - 000086 - Observatie

Nadere informatie

De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee?

De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? 2 3 De samenleving verandert razendsnel. We zijn mondiger en verwachten meer dan ooit. Nieuwe, slimme

Nadere informatie

Ja, ik zou dit project zeker willen inbedden. De onderzoeken zouden veel meer een kwalitatieve insteek moeten hebben.

Ja, ik zou dit project zeker willen inbedden. De onderzoeken zouden veel meer een kwalitatieve insteek moeten hebben. Uw mening, onze zorg Eindrapportage Uw mening, onze zorg De laatste tijd merk ik dat het personeel het drukker heeft. Een praatje zit er niet in en dat vinden ze zelf ook vervelend. De inzet is er, maar

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Informatie voor Bewoners Locatie Duinrand

Informatie voor Bewoners Locatie Duinrand Informatie voor Bewoners Locatie Duinrand DUINRAND - NOLENSSTRAAT 2-2221 CE KATWIJK WWW.DSV-VERZORGDLEVEN.NL EDITIE APRIL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. WOONZORGLOCATIE DUINRAND --------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

HET VERBETEREN VAN MANTELZORGERS VAN OUDERE MIGRANTEN ONDERSTEUNING VOOR

HET VERBETEREN VAN MANTELZORGERS VAN OUDERE MIGRANTEN ONDERSTEUNING VOOR HET VERBETEREN VAN ONDERSTEUNING VOOR MANTELZORGERS VAN OUDERE MIGRANTEN Inhoudsopgave Inleiding 1 1. Achtergrond 3 1.1 Mantelzorgers van oudere migranten in Nederland 3 1.2 Visies op mantelzorg en ontwikkelingen

Nadere informatie

Veilig en gezond thuis

Veilig en gezond thuis Veilig en gezond thuis Zorg op Afstand onmisbaar onderdeel zorg Sensire Ervaringsverhalen uit de Achterhoek In dit magazine 3 Voorwoord 4 Zorg op Afstand 6 De cliënt 8 De zorgverlener 9 Achterhoek Connect

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

MANTELZORG AAN DE WATERKANT. Mantelzorg in beeld in Landsmeer en Oostzaan

MANTELZORG AAN DE WATERKANT. Mantelzorg in beeld in Landsmeer en Oostzaan MANTELZORG AAN DE WATERKANT Mantelzorg in beeld in Landsmeer en Oostzaan Versie 1 april 2008 Inhoudsopgave Blz. Voorwoord 3 DEEL 1 1. Aanleiding tot het formuleren van mantelzorgbeleid 4 2. Visie op mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Ouderen over ondersteuning en zorg

Ouderen over ondersteuning en zorg Ouderen over ondersteuning en zorg Kwaliteitscriteria voor ondersteuning en zorg vanuit ouderenperspectief met extra aandacht voor kwetsbare ouderen, waaronder migrantenouderen CSO Zorgbelang Nederland

Nadere informatie

omotica n de angdurige Domotica in de langdurige zorg - Inventarisatie van technieken en risico s

omotica n de angdurige Domotica in de langdurige zorg - Inventarisatie van technieken en risico s omotica n de Domotica in de langdurige zorg - Inventarisatie angdurige van technieken en risico s Handreiking voor risicobeheersing door zorgaanbieders Domotica in de langdurige zorg - Inventarisatie van

Nadere informatie

Rapport Dedemsvaart LLL Online

Rapport Dedemsvaart LLL Online Rapport Dedemsvaart LLL Online Sybren Bouwsma en Leo Verkaik april 2013 1 VOORWOORD Voor u ligt de rapportage van een serie focusgroepgesprekken die vanuit het project LLL Online Dedemsvaart zijn gehouden.

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord

Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord Informatie voor Bewoners Locatie Rustoord RUSTOORD - RUSTOORDLAAN 1-2161 GC LISSE 0252 417050 WWW.DSV-VERZORGDLEVEN.NL EDITIE APRIL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. WOONZORGLOCATIE RUSTOORD --------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Zelfstandig blijven met domotica In eigen omgeving oud worden praktijkwenken. energie-innovatie

Zelfstandig blijven met domotica In eigen omgeving oud worden praktijkwenken. energie-innovatie Zelfstandig blijven met domotica In eigen omgeving oud worden praktijkwenken energie-innovatie Zelfstandig blijven met domotica In eigen omgeving oud worden praktijkwenken Voorwoord Domotica is de verzamelnaam

Nadere informatie

Informatie voor Bewoners Locatie Salem

Informatie voor Bewoners Locatie Salem Informatie voor Bewoners Locatie Salem SALEM - DUINDOORNLAAN 34-2225 RT KATWIJK WWW.DSV-VERZORGDLEVEN.NL EDITIE APRIL 2014 INHOUDSOPGAVE 1. WOONZORGLOCATIE SALEM -------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Ouderen aan het woord: ervaringen met de transitie in de zorg Eindrapportage Nationaal Meldpunt Ouderenzorg. December 2014 - maart 2015

Ouderen aan het woord: ervaringen met de transitie in de zorg Eindrapportage Nationaal Meldpunt Ouderenzorg. December 2014 - maart 2015 December 2014 - maart 2015 Ouderen aan het woord: ervaringen met de transitie in de zorg Eindrapportage Nationaal Meldpunt Ouderenzorg Nationaal Meldpunt Ouderenzorg is een initiatief van COLOFON Dit is

Nadere informatie

Dan kan ik er misschien zelf iets aan doen

Dan kan ik er misschien zelf iets aan doen Dan kan ik er misschien zelf iets aan doen Tussenrapport ehealth-monitor 2015 Dan kan ik er misschien zelf iets aan doen Tussenrapport ehealth-monitor 2015 3 Colofon Auteurs: Johan Krijgsman José Peeters

Nadere informatie

www. opvoedvaardigheden.nl

www. opvoedvaardigheden.nl Opvoedvaardigheden Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Uitgever Ebooks. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Onderzoek De Kanteling

Onderzoek De Kanteling Wmo-klanttevredenheidsonderzoek.nl Onderzoek De Kanteling Kwalitatief onderzoek onder Wmo-cliënten Drs. G. Eijkhout 2013 GEMEENTE CULEMBORG Wmo-klanttevredenheidsonderzoek over 2012 Kwalitatief onderzoek

Nadere informatie

DE DOORBRAAK VAN ZORG OP AFSTAND?

DE DOORBRAAK VAN ZORG OP AFSTAND? 62 Zorg in beweging Analyse Een verpleegkundige geeft een patiënt medische achtergrondinformatie over zijn aandoening met behulp van een anatomische afbeelding die als app op zijn ipad wordt geleverd.

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL. De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL. De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) VRAGEN EN ANTWOORDEN DIE DUIDELIJKHEID SCHEPPEN OVER HET NIEUWE ZORGSTELSEL De nadruk ligt hierbij op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ROLLEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN (1) Wat is de rol van mijzelf

Nadere informatie

SamenSpraak 1 In gesprek met ouderen van SamenOud. Kwalitatief onderzoek naar ouderen die deelnemen aan SamenOud

SamenSpraak 1 In gesprek met ouderen van SamenOud. Kwalitatief onderzoek naar ouderen die deelnemen aan SamenOud SamenSpraak 1 In gesprek met ouderen van SamenOud Kwalitatief onderzoek naar ouderen die deelnemen aan SamenOud K. Slotman Juli 2013 Colofon Onderzoeksrapport SamenSpraak 1. In gesprek met ouderen van

Nadere informatie