Systematische beschrijving van een project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Systematische beschrijving van een project"

Transcriptie

1 Systematische beschrijving van een project School - Naam - School - en buurtkenmerken a. typering van de school b. samenstelling schoolteam Sint-Jan Berchmanscollege, Collegelaan 1, 3600 GENK De school is gelegen in het onderwijscentrum van Genk. In de onmiddellijke nabijheid van de school liggen nog veel andere scholen. De school is dus niet meteen gelegen in een probleemwijk maar is wel betrokken partij in de problematiek van de gelijke kansen gezien het feit dat ze structureel deel uitmaakt van het onderwijscentrum in Genk. In de school is ongeveer 30% van de leerlingen van allochtone afkomst. Verwacht wordt dat dit percentage alleen nog maar zal stijgen. De school biedt naast ASO en TSO ook BSO aan. Het aantal leerlingen van allochtone afkomst ligt beduidend hoger in de richtingen TSO en BSO. Naast vier directieleden, zijn er ook vier coördinatoren waarvan één samen met de directeur expliciet verantwoordelijk is voor het gelijke kansenbeleid en de problematiek van de diversiteit. - Algemene visie m.b.t. diversiteit Het pedagogisch project van de school heeft de problematiek van de diversiteit op verscheidene plaatsen opgenomen in haar eigen pedagogisch project. Enkele citaten uit de levenbeschouwelijke inspiratie en uit de doelen van het opvoedingsproject tonen dit duidelijk aan: De christelijke inspiratie De gastvrijheid Nieuwe leerlingen, leerkrachten, ouders moeten zich door een liefdevolle, hartelijke ontvangst onmiddellijk welkom en thuis voelen op school. De vreemde opnemen krijgt in onze Genkse context ook een andere, meer letterlijke betekenis. Onze christelijke grondhouding impliceert ook een openheid naar allochtonen. Aandacht voor de zwakkere Een christelijke gemeenschap heeft een speciale aandacht voor de arme. In onze school willen we zowel de financieel zwakkere, de sociaal zwakkere als de cognitief zwakkere speciale aandacht geven. Binnen de Genkse samenleving is kansarmoede voor vele gezinnen een dagelijkse realiteit. Onze schoolbevolking vormt daarvan een realistische afspiegeling. We moeten er ons van bewust zijn dat een goede huisvesting, gezondheid, inkomen, studietraditie voor veel leerlingen en hun ouders niet vanzelfsprekend zijn. We proberen leerkrachten inzicht te geven in de specifieke problemen van deze leerlingen en hun ouders. Met gerichte navorming proberen we de competentie te doen toenemen.

2 De school neemt deel aan initiatieven van kansarmoedebestrijding en ontwikkelt zelf initiatieven om dit doel te bereiken. Aan de leerlingen die problemen hebben op het gebied van studeren, besteden we in school speciale aandacht door het organiseren van avondstudie en remediëring. Maar wij mikken niet enkel op het cognitieve domein. We hechten zeer veel belang aan de zwakkere op socio-emotioneel gebied. De cel leerlingbegeleiding vervult daarbij een centrale rol. De doelen van het opvoedingsproject De groei in sociale vaardigheid Respect voor etnische herkomst Het multiculturele gegeven van onze school dwingt leerlingen en opvoeders de verschillen in cultuur te leren kennen, begrijpen en waarderen. Het vormt een verrijking voor de school en ieders persoonlijke ontwikkeling. De school ondersteunt alle initiatieven die het positief samenleven van de verschillende culturen kan bevorderen. We verbinden er ons toe om alle vormen van racisme in school te bestrijden. De groei in kennis en inzicht Leren leren In onze snel veranderende maatschappij en het specifieke Genkse sociale gegeven is het zeker niet vanzelfsprekend dat leerlingen een eigen studiemethode ontwikkelen. Aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen trachten we leerlingen hulpmiddelen aan te reiken om tot een goed gestructureerde, gepersonaliseerde studiemethode te komen. In de eerste graad moeten we erg sturend werken, in de derde graad moedigen we het zelfstandig verwerken aan. Visie m.b.t. band tussen school- en thuiscultuur bevorderen De problematiek van de ouderbetrokkenheid is een sociaal probleem. Het is een probleem waarmee eerst en vooral kansarme gezinnen mee worden geconfronteerd. In de mate waarin gezinnen van allochtone afkomst met het probleem van de kloof tussen school- en thuiscultuur geconfronteerd worden, komt er nog een probleem bij: dat van de verschillende culturele achtergrond. Daarom ook kiest de school in kwestie voor een sterk leerling-gericht zorgbeleid. De school opteert voor de sterke ondersteuning van alle leerlingen zonder deze zorg expliciet te focussen op leerlingen van allochtone afkomst. De school staat in deze problematiek niet alleen. Integendeel, ze is partner van alle organisaties die zich met de problematiek van de diversiteit en het gelijke kansenbeleid bezig houden. Daarom kiest de school voor een intense samenwerking met de Cel Leerlingenbegeleiding en de plaatselijke buurtorganisaties.

3 Initiatieven - Algemeen Project 3-jarige Eerste Graad Naar aanleiding van de taalachterstand bij een groot aantal allochtone leerlingen en de leerachterstand die dit tot gevolg bleek te hebben, ontwikkelde school een project waarbij de eerste graad werd verbreed naar een driejarig traject. Het project werd breed geconsulteerd en kon ook op de goedkeuring van de plaatselijke gemeenschappen rekenen. Het project werd niet meer herhaald omdat het niet het niet het gewenste effect genereerde. De doelgroep voelde zich te veel geviseerd en bleek toch steeds te kiezen voor het normale traject van twee jaar zelfs als bleek dat hierbij een jaar diende te worden over gedaan. Ondanks de brede consultatie en de breed gedragen goedkeuring van de plaatselijke gemeenschappen, bleek het project zijn doelgroep te missen. Begeleiding door en voor leerlingen In samenwerking met UHasselt werd een begeleidingsproject opgestart waarbij leerlingen uit de derde graad optreden als de begeleider van leerlingen uit de eerste twee graden. Studiebegeleiding De school voorziet in de organisatie van inhaallessen om uur. Bij het niet opnemen van deze inhaallessen en zeker wanneer dit in combinatie is met slechte punten wordt er steevast contact opgenomen met de ouders. - Uitdieping van 1 initiatief Gezinscoaches Thema: werken met brugfiguren Samen met de twee andere scholen uit dezelfde scholengemeenschap en in samenwerking met enkele lokale groepen uit Waterschei, werkte de school het project van de gezinscoaches uit. Het betreft hier vrijwilligers die gekozen werden door de gemeenschappen zelf en die bij de gezinnen aan huis komen en op die manier informatie doorgeven over de school (oudercontacten, rapporten, activiteiten, ). Ze vormen een echte brugfunctie tussen de school en de thuissituatie. Op die manier hoopt de school de ouders meer te betrekken in het begeleiden van de leerlingen. Het doel is dus het verbeteren van de studieresultaten door het verkleinen van de reële kloof tussen de context van de school en de thuissituatie.

4 Bevorderende factoren 1. Visie 2. Fasering van initiatief a. planfase initiatief; uitdenken/uitwerken b. uitvoeringsfase initiatief 3. Betrokken actoren a. overheid b. team Bij het uitwerken van bepaalde initiatieven, dient het doel van de actie breed genoeg gedefinieerd te worden. Het doel mag niet meteen gereduceerd worden tot objectieve en meetbare resultaten zoals bijvoorbeeld de studieresultaten of het aantal zittenblijvers. Ten eerste is het niet altijd duidelijk wat oorzaak is en wat gevolg. Meestal is hier sprake van een samenloop van verschillende factoren. Ten tweede is het belangrijk om voor ogen te houden dat initiatieven steeds ook verschillende en niet altijd voorspelbare - neveneffecten hebben en dat deze in tweede instantie wel degelijk kunnen bijdragen tot het verbeteren van (meetbare) resultaten. Het doel van een project dient daarom steeds ook breed genoeg geformuleerd te worden. Thema: samenwerken met andere organisaties Bij het ontwikkelen van de verschillende initiatieven met betrekking tot gelijke kansen en diversiteit, is het gevaar van de versnippering erg groot. Er worden immers door verschillende instanties en door verschillende organisaties initiatieven genomen en de school wordt op haar beurt door erg veel initiatieven geappelleerd. De school doet er goed aan om de verschillende initiatieven goed op elkaar af te stemmen. Hier is nood aan coördinatie. Dit komt niet alleen de efficiëntie van de initiatieven ten goede maar ook de perceptie van de acties door zowel de ouders als het schoolpersoneel. Door de beperktheid van de middelen, wordt de school genoodzaakt om efficiënt met haar beschikbare middelen om te gaan. Bij het uitdenken van nieuwe initiatieven is het daarom belangrijk om oog te hebben voor haalbare initiatieven. Immers, de nood aan een succeservaring in deze is voor alle betrokken partijen groot: voor de ouders van de kansarme gezinnen want door een succeservaring beseffen zij het belang van de initiatieven die de school neemt en zien zij de meerwaarde ervan voor hun kinderen; voor het schoolpersoneel want het uitwerken van dergelijke initiatieven vraagt vaak een surplus aan tijd en energie. Bij een succeservaring wordt het personeel voor deze inspanningen beloond en is de kans groter dat de school bij nieuwe initiatieven opnieuw kan rekenen op de medewerking van haar personeel. Kortom, het is van belang om op voorhand de slaagkansen van het project goed in te schatten. Daarom probeert de school die leerlingen te selecteren die met wat extra ondersteuning ook effectief kans maken op betere prestaties. Thema: Draagkracht

5 c. ouders Belemmerende factoren/knelpunten 1.Visie De draagkracht van de leerkrachten is een uiterst cruciaal gegeven bij het ontwikkelen en uitwerken van bepaalde initiatieven. Ouders geven zelf aan dat wanneer de relatie tussen de leerkracht en de leerling niet motiverend is, de basisvoorwaarde voor een stimulerende actie niet aanwezig is. Thema: inspraak ouders ouders op school: school en ouders ontmoeten elkaar samenwerken met andere organisaties De contacten met de ouders en de plaatselijke gemeenschappen zijn een conditio sine qua non voor het welslagen van elk initiatief. Een van de belangrijkste elementen die voor ogen dienen te worden gehouden, is de manier waarop de verschillende culturele achtergrond het contact met de school bepaalt. Het is niet alleen een kwestie van taal, maar ook een kwestie van culturele verworvenheden. De school botst hier op een verschil dat zeer moeilijk te overbruggen is en waar de school eerst en vooral geappelleerd wordt op de noodzaak van het wederzijds respect. Het is met veel geduld en via de middenweg tussen appel en respect dat de school deze culturele verschillen kan omdraaien van een belemmering naar een kans. 2.Fasering van initiatief a. planfase initiatief; uitdenken/uitwerken b. uitvoeringsfase initiatief 3.Betrokken actoren a. overheid b. team c. ouders Een belemmerende factor bij het overbruggen van de band tussen thuis- en schoolcultuur kan eenvoudigweg de leerling zelf zijn. In een aantal gevallen is het de leerling die het overbruggen van de kloof moeilijk maakt terwijl de ouders en de school een uiterst goed contact hebben en samen op dezelfde lijn zitten. Andere bedenkingen/opmerkingen De school is slechts een partner van vele organisaties die samen zoeken naar een oplossing van het probleem van de gelijke kansen en de problematiek van de diversiteit. De school heeft niet de middelen

6 noch de ambitie om hierin solo slim te spelen. Een school die de zorg voor diversiteit en gelijke kansen hoog in haar vaandel draagt, dient steeds het midden te bewaren tussen het te laag leggen van de lat en het te hoog leggen ervan. De bedoeling is niet om de lat lager te leggen, maar wel om elke leerling over dezelfde lat te krijgen. Daarom kiest de school er ook voor om in haar eigen diversiteitsbeleid kwaliteit voorop te stellen. Dit evenwel met een uiterst open attitude en met een radicaal respect voor de verschillen tussen leerlingen.

Systematische beschrijving van een project

Systematische beschrijving van een project Systematische beschrijving van een project School - Naam - School - en buurtkenmerken a. typering van de school Don Bosco Groenveld Ligging Groenveldstraat 44 3001 Heverlee Rand van Leuven, net buiten

Nadere informatie

Niet in grote woorden, maar eerder door een consequente beleving proberen we christelijk op te voeden.

Niet in grote woorden, maar eerder door een consequente beleving proberen we christelijk op te voeden. Pedagogisch project KASOG vzw Wij willen jongeren helpen zich te ontplooien tot volwassen en evenwichtige mensen met een ruime maatschappelijke, culturele en sociale belangstelling. Onze inspiratie halen

Nadere informatie

Systematische beschrijving van een project

Systematische beschrijving van een project Systematische beschrijving van een project Datum interview: 27 maart 09 School - Naam: - School - en buurtkenmerken a. typering van de school Stedelijke Humaniora Europalaan 10 3650 Dilsen 089/ 79 08 66

Nadere informatie

Systematische beschrijving van een project

Systematische beschrijving van een project Systematische beschrijving van een project Datum interview: 27 maart 09 School - Naam: - School - en buurtkenmerken a. typering van de school Stedelijke Humaniora Europalaan 10 3650 Dilsen 089/ 79 08 66

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE

OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE OPVOEDINGSPROJECT DE LINDE DOELSTELLING De Linde is een school voor buitengewoon lager onderwijs. Onze doelstelling kadert volledig binnen de algemene doelstelling van de Vlaamse Overheid met betrekking

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel ((Interventie preventiecoaches geestelijke gezondheid) (gezondheidsthema welbevinden) 1 Schoolkenmerken Maria Assumptalyceum Stalkruidlaan 1 1020 Brussel Directie:

Nadere informatie

Op weg naar een (meer) interculturele school

Op weg naar een (meer) interculturele school Op weg naar een (meer) interculturele school Het belang van een interculturele schoolcultuur 18 januari 19 Brussel 28/02/2018 School zonder Racisme Part I: 5 Hoe kunnen we ervoor zorgen dat àlle leerlingen

Nadere informatie

Visie KASOG vzw Wie zijn wij? 1. Onze inspiratie en onze waarden 1.1. Gelijkwaardigheid van elk individu

Visie KASOG vzw Wie zijn wij? 1. Onze inspiratie en onze waarden 1.1. Gelijkwaardigheid van elk individu Visie KASOG vzw Wie zijn wij? KASOG vzw is de Inrichtende Macht van vier scholen: het Technisch Instituut Sint-Lodewijk, de Kunstschool, Regina Mundi en het Sint-Jan Berchmanscollege. Deze vier scholen

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Opvoedingsproject VBS De Bloesem

Opvoedingsproject VBS De Bloesem Opvoedingsproject VBS De Bloesem Als uitgangspunt voor ons opvoedingsproject nemen wij het beeld van 'de zaaier'... De elementen van dit schilderij staan symbool voor de 5 opdrachten die we wensen na te

Nadere informatie

Functiebeschrijving van preventie adviseur

Functiebeschrijving van preventie adviseur Functiebeschrijving van preventie adviseur Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan

Nadere informatie

Zorgbeleid Campus T.I. Sparrendal

Zorgbeleid Campus T.I. Sparrendal Zorgbeleid Campus T.I. Sparrendal Elke leraar leerlingbegeleider! VISIETEKST ZORGBELEID 1. Inleiding Als katholieke school wil het Technisch Instituut Sparrendal jongeren vormen tot weerbare en kritische

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

Diverse school, diverse kansen

Diverse school, diverse kansen Diverse school, diverse kansen Stel je buur de volgende 3 vragen: 1. Hoe kom jij in aanraking met diversiteit in onderwijs? 2. Wat is het eerste gevoel dat jij hebt wanneer je denkt aan diversiteit? 3.

Nadere informatie

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association Actie diversiteit in alle departementen KULeuven Association Doorstroommethodieken in KHLim: Een positieve benadering Om het onderwijs voor alle studenten meer toegankelijk te maken is een UDL-traject

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW Onderwijscentrum Gent Raakpunten GSIW Gent Stad in Werking Onderwijscentrum Gent, 20 december 2017 1. Uitdaging 2. Rol Onderwijscentrum 3. Structuur en netwerk 4. Raakpunten Visie 5. Raakpunten inhoudelijk

Nadere informatie

Functiebeschrijving mentor

Functiebeschrijving mentor Functiebeschrijving mentor Algemeen kader: Krachtlijnen van het opvoedingsconcept voor het katholiek basisonderwijs ( OKB) Werken aan een schooleigen christelijke identiteit Werken aan een degelijk onderwijsinhoudelijk

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

31/05/2016. Situering Spring mee! Inhoud

31/05/2016. Situering Spring mee! Inhoud 1 Een project van Vormingplus regio Antwerpen 2 Situering Spring mee! Derde fase van de stedelijke projecten ter bestrijding van kinderarmoede: Effectieve aansluiting van ouders en kind op de school Vorming

Nadere informatie

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:..

MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER. Instelling: FUNCTIEBESCHRIJVING. Opgemaakt op... Naam:.. Adres:.. MODEL VAN FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Instelling: 122259 FUNCTIEBESCHRIJVING KINDERVERZORGER Opgemaakt op... Naam:.. Adres:... Stamboeknummer:.. Opdrachtbreuk:../24 Vast benoemd: Ja/Neen Eerste

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE LEERLINGEN MOTIVEREN TOT STUDEREN

MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE LEERLINGEN MOTIVEREN TOT STUDEREN MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE LEERLINGEN MOTIVEREN TOT STUDEREN arbeid Sociale zekerheid gerecht SCHOOL schoolopdracht schooldiscipline LEERKRACHTEN inzet prestige gehechtheid affectie geloof Respect (geen

Nadere informatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie

Bedrijfsvoering Dienst Communicatie Bedrijfsvoering Dienst Communicatie PERSBERICHT 20/04/2016 16/0231 Het brugfigurenproject verhoogt ouderbetrokkenheid in het secundair: eerste resultaten na één jaar werking Stad Gent startte in februari

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus

Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus Vraag: Hoe goed doe ik het in mijn les? op het vlak van: Instrument om de beginsituatie in kaart te brengen op niveau van de leraar eerste graad 3de GOK-cyclus 2008-2011 1 Preventie en remediëring van

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR Naam personeelslid: School en instellingsnummer: Scholengemeenschap: Schoolbestuur: Evaluator(en): DEEL 1: ALGEMEEN GEDEELTE Functiebeschrijvingen, functioneringsgesprekken

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2015-2016 Arnhem, augustus 2015 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2015-2016. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Communicatie: Instituut Maris Stella, Borgerhout

Communicatie: Instituut Maris Stella, Borgerhout Communicatie: Instituut Maris Stella, Borgerhout IMS in Borgerhout telt 620 leerlingen waarvan een groot aantal SES-leerlingen zijn. Niet al deze SES-leerlingen hebben het financieel moeilijk. Soms gaat

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Studiewijzer Diversiteit

Studiewijzer Diversiteit 1 Thomas More Kempen Studiewijzer Studiewijzer Diversiteit OPO-verantwoordelijke: Annelies Demessemaeker Docenten: Eline Bernaerts en Annelies Demessemaeker CAMPUS Vorselaar Domein Lerarenopleiding Bachelor

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

Missie Rode Kruis-Vlaanderen

Missie Rode Kruis-Vlaanderen 1 Missie Rode Kruis-Vlaanderen De missie van Rode Kruis-Vlaanderen is drieledig: We komen op voor kwetsbare mensen in binnen- en buitenland We zijn een vrijwilligersorganisatie en doen dus maximaal een

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden. Samenwerking met ouders en respect voor diversiteit

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden. Samenwerking met ouders en respect voor diversiteit Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden Samenwerking met ouders en respect voor diversiteit Waarom samenwerken met ouders? Voor het bevorderen van: Samen leven Samen doen Samen denken en beslissen

Nadere informatie

DE ROL VAN DE BRUGFIGUREN DOOR DE OGEN VAN DE SCHOOLTEAMS, LEERLINGEN EN OUDERS EN DE BRUGFIGUREN ZELF.

DE ROL VAN DE BRUGFIGUREN DOOR DE OGEN VAN DE SCHOOLTEAMS, LEERLINGEN EN OUDERS EN DE BRUGFIGUREN ZELF. INSPIRATIEDAG: BRUGGEN BOUWEN TUSSEN SCHOOL EN GEZIN IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS DE ROL VAN DE BRUGFIGUREN DOOR DE OGEN VAN DE SCHOOLTEAMS, LEERLINGEN EN OUDERS EN DE BRUGFIGUREN ZELF. Jan De Mets Steunpunt

Nadere informatie

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid De rapportage van de werkgroep identiteit, samengesteld uit twee directeuren en twee GMR-leden (ouder en leerkracht) per bestuur, is door de stuurgroep

Nadere informatie

Pedagogisch Project. Gemeentelijke basisschool Buggenhout

Pedagogisch Project. Gemeentelijke basisschool Buggenhout Pedagogisch Project Gemeentelijke basisschool Buggenhout Tel.: 052/33.95.67 fax: 052/33.95.66 1 1. Gegevens met betrekking tot de situering van de onderwijsinstelling Onze school is een basisschool die

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN

STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN STEDELIJKE HUMANIORA DILSEN SHD Onderwijsnet: OVSG; leerplannen KOV Type school: ASO school met TSO component vanaf de tweede graad; B-stroom Andere nuttige info: 1205 leerlingen; 10 klassen in 1A (7 moderne,

Nadere informatie

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht

De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht Ellen Bauwens VVKBaO Contact: ellen.bauwens@vsko.be De kracht van diversiteit in de Vlaamse kleuterscholen. Het project tweedelijnsondersteuning kleuteronderwijs (2KP) toegelicht 1. Inleiding In april

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Bijlage 1:Begrippenlijst

Bijlage 1:Begrippenlijst Bijlage 1:Begrippenlijst In het kader van het project protocollering diagnostiek is het nuttig een aantal termen te definiëren zodat deze op een uniforme wijze kunnen worden gehanteerd. Deze termen worden

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel. 03 827 16 23 fax 03 825 13 34 FUNCTIEBESCHRIJVING COÖRDINEREND DIRECTEUR DOMEIN DOEL AANDACHTSVELDEN Communicatie en overleg

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken.

Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. The Orange Code Wij zijn ING. En wij hebben samen een doel: mensen in staat stellen een stap voor te blijven, in het leven en in zaken. De Orange Code is ons manifest waarin we hebben vastgelegd hoe we

Nadere informatie

Examenprogramma maatschappijwetenschappen vwo

Examenprogramma maatschappijwetenschappen vwo Examenprogramma maatschappijwetenschappen vwo Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

Daar zouden we het vaker over moeten hebben. Inleiding Simultaan

Daar zouden we het vaker over moeten hebben. Inleiding Simultaan Daar zouden we het vaker over moeten hebben. Onderzoek naar interculturele competenties van onderwijsmedewerkers (Judith de Beer. Erasmus Universiteit Rotterdam. april 2006) Inleiding De titel daar zouden

Nadere informatie

Zorgwerking Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw

Zorgwerking Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw Zorgwerking Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw Campus Tuinbouw Campus Sint-Aloysius Voorwoord In onze school staat het opvoeden van kinderen tot gelukkige, zelfbewuste en mondige jonge mensen centraal. We streven

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden

Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden Lijst Mogelijke ondersteuningsmogelijkheden Heb vertrouwen in wat burgers (samen) kunnen. Schenk vertrouwen. Creëer wederzijds vertrouwen. Stel je niet defensief op, voel je niet tekort gedaan. Waardeer

Nadere informatie

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps.

In het partijprogramma en de congresteksten van CD&V staat: Niets specifiek over diversiteit in het lerarenkorps. Onze vraag: Meer dan 10 jaar na het EAD-decreet, komt er een uitvoeringsbesluit voor het onderwijs, zodat onderwijsinstellingen een personeelsbeleid met streefcijfers gaan voeren gericht op evenredige

Nadere informatie

SCHOOLEIGEN LEERLINGENBEGELEIDING VERLEDEN HEDEN TOEKOMST. Optimalisering van de 3/01/2012. Leerlingenbegeleiding What s in a name? What s in a name?

SCHOOLEIGEN LEERLINGENBEGELEIDING VERLEDEN HEDEN TOEKOMST. Optimalisering van de 3/01/2012. Leerlingenbegeleiding What s in a name? What s in a name? Optimalisering van de SCHOOLEIGEN LEERLINGENBEGELEIDING What s in a name? VERLEDEN HEDEN TOEKOMST What s in a name? Alle activiteiten die de school organiseert om haar leerlingen te begeleiden in functie

Nadere informatie

Brede School De Brede Stroom

Brede School De Brede Stroom 18 maart 2016 Symposium: De ruimte als derde pedagoog Brede School De Brede Stroom An Claeys, Onderwijscentrum Brussel Lore Arnauts, Brede School De Brede Stroom & De Haven Agenda Verwachtingen Brede School

Nadere informatie

Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING

Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING PLAATS IN HET ORGANOGRAM Je werkt onder de leiding van de secretaris en het diensthoofd van de Welzijnsdienst. Je werkt constructief samen met OCMW -

Nadere informatie

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez

Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk. 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Zorg in de (kleuter)school: van visie naar praktijk 27 maart 2009 met dank aan Monique De Prez Paradoxen 1. Visie ontwikkelen vanuit OKB/EOP 2. Koppelen aan het OWP 3. Via doelen en acties planmatig

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

Innoverend onderwijs op maat van uw kind.

Innoverend onderwijs op maat van uw kind. Innoverend onderwijs op maat van uw kind. GO! campus Genk Middenschool 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 1 2 Voorwoord... 2 3 Onderwijs van de toekomst... 3 3.1 Kerneigenschappen... 3 3.2 Werkvormen...

Nadere informatie

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT)

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) 2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) OMKADERING + SCHOLEN 2 voltijdse brugfiguren: Maudlin Coussens en Pieter Dejonghe 4 scholen: KTA MoBi, Onze-Lieve-Vrouw-Instituut, Provinciale Middenschool,

Nadere informatie

waarbij de leerkracht er toe doet

waarbij de leerkracht er toe doet Een geïntegreerde socioemotionele leerlingenbegeleiding waarbij de leerkracht er toe doet Workshop Ontmoetingsdag HGW 16 september 2010 Gent Karen Jacobs, Universiteit Antwerpen 1. De SEG-vragenlijst WERKMOMENT

Nadere informatie

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER

HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER HET ZORGBELEID VBS BIEST-JAGER Op onze school hechten wij veel belang aan de zorg voor ALLE kinderen waarbij steeds het positieve in elk kind benadrukt wordt. Het belangrijkste is dat wij ernaar streven

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs

Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Visie op zorg voor leerlingen in het secundair onderwijs Joost Laeremans Stafmedewerker Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Edegem 15 november 2011 1. Inleiding Het is mei 2011. Robbe

Nadere informatie

Huiswerk, thuismilieu en het Gelijke Onderwijskansenbeleid. Emilie Franck

Huiswerk, thuismilieu en het Gelijke Onderwijskansenbeleid. Emilie Franck Huiswerk, thuismilieu en het Gelijke Onderwijskansenbeleid Emilie Franck Ongelijkheid in Vlaanderen (1) Ongelijkheid in Vlaanderen is groot Zowel in basisonderwijs (SIBO, TIMSS) als secundair onderwijs

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO

Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Netwerking kleuterleidsters SG Sint-Nicolaas BaO Vooraf inschrijven bij : Sofie Talpe : tweedelijnsondersteuning kleuterparticipatie sofie.talpe@vsko.be 1. Omgaan met anderstaligheid bij peuters Kleuterleid(st)ers

Nadere informatie

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING

Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING Gelijke OnderwijsKansen: The game is nooit over! DOORSTROMING EN ORIËNTERING DOORSTROMING EN ORIËNTERING? GROEPSOPDRACHT Heeft de beschreven schoolsituatie te maken met D&O? Zo ja, is het dan een praktijkvoorbeeld

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan.

1. Onze schoolvisie. 1. We zijn een herkenbare christelijk gelovige school. 2. We bieden kwaliteitsonderwijs aan. 1. Onze schoolvisie Wij zijn een vrije gemengde basisschool met een speelplaats voor kleuters en een speelplaats voor de lagere school. Als school leveren we een zeer sterke inspanning naar het ontwikkelen

Nadere informatie

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT

1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT 1. WERKEN AAN EEN SCHOOLEIGEN CHRISTELIJKE IDENTITEIT Als katholieke school kiezen we voor de fundamentele opdracht onze kinderen te begeleiden vanuit uitgesproken evangelische waarden. Ieder kind is uniek.

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Basisschool De Goede Herder. Schakelklas. plan

Basisschool De Goede Herder. Schakelklas. plan Basisschool De Goede Herder Schakelklas plan 2008-2009 1. Inleiding Basisschool De Goede Herder participeerde in de periode 2002-2006 in het Helmondse Onderwijs- Kansenbeleid. Met een percentage gewichtenleerlingen

Nadere informatie

Op weg naar een (meer) interculturele school

Op weg naar een (meer) interculturele school Op weg naar een (meer) interculturele school Het belang van een interculturele schoolcultuur 21 november 18 Antwerpen 28/02/2018 School zonder Racisme Part I: 2 Hoe kunnen we ervoor zorgen dat àlle leerlingen

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

LANG ZULLEN WE LEZEN!

LANG ZULLEN WE LEZEN! LANG ZULLEN WE LEZEN! Onze missie We prikkelen mensen om zich te ontplooien. We bieden iedereen de gelegenheid om kennis op te doen, te delen, anderen te ontmoeten en geïnspireerd te raken. Zo leveren

Nadere informatie

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs Kris Van den Branden ENERGIE ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom ENERGIE leren Leren Ontwikkeling demotivatie

Nadere informatie

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot.

Schoolcode voor Mol. Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. Schoolcode voor Mol Voorwoord Elk kind heeft recht op onderwijs. Ondanks de vele inspanningen blijft de kloof tussen de school en kansarme gezinnen groot. OCMW Mol tracht de belangen van zijn cliënten

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

De schooleigen visie op zorgbeleid

De schooleigen visie op zorgbeleid De schooleigen visie op zorgbeleid 1. Het christelijk opvoedingsproject is het uitgangspunt voor onze visie op zorg. We willen alle kinderen naar een hoger ontwikkelingsniveau optillen, hen klaar maken

Nadere informatie