Goede tijden, slechte tijden (II)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goede tijden, slechte tijden (II)"

Transcriptie

1 Goede tijden, slechte tijden (II) Liturgie Toewijding (Opw. 640) en begroeting namens God. Daarna: Opw. 539 (Kom, nu is de tijd) Opw. 411 (geprezen zij de HERE) Inleiding We lezen verder uit het boek Job. Vorige week stonden we vooral stil bij de reactie van Job op het lijden dat het overkomt. Voor Job was God meer dan de zegen. Toen de zegen wegviel was God er nog. Zo wijst Job ons een derde weg door het lijden. Niet het stoere: ik moet beter mijn best doen Of het cynische: God heeft hier niks mee te maken. Maar de weg van de aanbidding. De vraag was: wat voor relatie heb jij met God? Vandaag staan we stil bij wat er in de hemel gebeurt. Job heeft er geen weet van. Maar wij wel. Want het staat in de bijbel, in het boek Job. We lezen de verzen 1-6 uit hoofdstuk 2. Gebed voor de opening van het Woord. Verkondiging Zonder de verzen 1-6 uit hoofdstuk 2 (en de verzen 6-12 uit hoofdstuk 1) was het boek Job al indrukwekkend. Job blijft God aanbidden. Dat is niet makkelijk, het zullen ook niet zijn laatste woorden zijn. Maar hij blijft in gesprek met God, die hem uiteindelijk (maar dat zal lang duren) niet teleurstelt. Maar het bijbelboek Job heeft een dubbele laag doordat we weten waar het lijden van Job vandaan komt. En we weten ook, hoewel Job daar niks van af weet en dit ook niet te weten zal komen (dat moeten we niet vergeten), iets over de zin van het lijden dat Job overkomt. Daarover wil ik het vanmiddag met jullie hebben. We bereiden ons daarmee ook voor op de viering van het H. Avondmaal. We zullen dat doen, mede aan de hand van alle vragen en opmerkingen die ik in de afgelopen week heb gekregen via de mail. Als ik ze wat cluster en ik laat de inhoud van het bijbelgedeelte van vanmiddag op me inwerken, kom ik tot drie punten/vragen: 1. Wie is satan? 2. Wat is de relatie tussen God en satan? 3. Wat is de zin van het lijden van gelovige mensen? Bijbellezing: Job 2,1-6

2 Wie is satan Ook voor wie vertrouwd is met bijbellezen blijft satan altijd een mysterieuze figuur. Voordat ik daar een paar dingen over zeggen zal, is het goed om eerlijk vast te stellen dat God het blijkbaar niet nodig (of nuttig) heeft gevonden om ons hierover alles te vertellen. Zoals: we weten niet waar satan vandaan komt. Ik bedoel: we weten wel dat satan een gevallen engel is (Judas: engelen die hun oorspronkelijke positie ontrouw werden en de hun toegewezen plaats verlieten ; en: 2 Petrus 2: engelen die gezondigd hebben.). Maar niet waar het kwaad vandaan komt. Hoe kan God een goede wereld maken en het tegelijk in die wereld een optie zijn om tegen God in opstand te komen? We parkeren deze vraag even. Ik kom er helemaal aan het einde op terug. In de vorm van een vraag. Jezus noemt satan een de leugenaar en moordenaar vanaf het begin (Jezus in Joh. 8,44); de oude slang dus. Of: hem die het kwaad zelf is (Matt. 13,19); de heerser van deze wereld (Joh. 12,31; 14,30; 16,11). De Faraizeeën noemen hem beëlzebul, vorst der domonen (Matt. 12,24). Paulus noemt hem de god van deze wereld en de heerser over de machten in de lucht (2 Kor. 4,4; Ef. 2,2). Interessant genoeg vertellen in meerdere culturen mensen over slangen. Soms als symbool van het leven (omdat hij vervelt/vernieuwt). Soms juist andersom: de giftige. Wat de bijbel over te slang te zeggen heeft, wordt het meest duidelijk in het laatste bijbelboek (Op. 12). Hij is [slide 1] 1) de duivel, dat betekent leugenaar, lasteraar. In Genesis 3 is de slang diegene die in twijfel trekt dat God goed is ( en zie, het was goed. ). Hoezo goed? Het kan veel beter. God heeft zeker gezegd dat jullie nergens aan mogen komen en nergens van mogen eten? Neem nu deze boom, als je daarvan eet ben je net als Hij! Denk je dat God jou gelukkig maakt? Vergeet het maar! 2) Hij is satan, dat betekent tegenstander, aanklager. De slang is ook diegene die niet alleen de mens verleidt, maar ook degene die aanklaagt. Zo komen we hem in Job tegen. Er was een tijd dat de slang vrijelijk (nou ja, hij maakt zijn opwachting) toegang tot de hemel had en daar de rol van openbaar aanklager vervulde door zowel Job in diskrediet te brengen (Hij dient u om wat hij ervoor terugkrijgt) als God te beschuldigen (zo werkt het in die schepping die u zo goed gemaakt heeft het is allemaal fake. What you see is not what you get We noteren trouwens dat de intrede van het kwaad door het optreden van de slang samenging met de verantwoordelijkheid van de mens. Een van jullie merkte terecht op[slide 2]:

3 (het is juist omdat) de mens kiest tegen God, krijgt satan de gelegenheid om daarop in te spelen en het kwaad van de mens uit te vergroten. M.a.w., waarom kon satan daar komen en zijn aanklacht inbrengen? Omdat hij een punt had. Juist toen wij er geen enkele reden toe hadden, kozen wij ervoor om God niet te vertrouwen. Wat is de relatie tussen God en het kwaad? We zetten een volgende stap. Nu we zowel satan als God aan het werk zien, dringt de vraag zich aan ons op: hoe verhouden beiden zich tot elkaar? Het boek Job geeft ons belangrijke antwoorden op deze vraag. Als het gaat over de relatie God-satan zijn er twee valkuilen: b] God is de bedenker van het kwaad (maar dan hebben we een grillige god; [slide 3] maar: Jak. 1,13: Wie in verleiding komt, moet niet beweren: Die verleidingkomt van God. Want God stelt niemand aan verleiding bloot, zoals hij zelf ook niet door iets slechts in verleiding kan worden gebracht. ) b] God en het kwaad hebben niks met elkaar te maken (de machteloze god van de cynicus, waarover we het vorige week hadden). Job leert ons dat God èn almachtig is en toch niet de bedenker van het kwaad. Dat laatste is satan. Tegelijk houdt God voortdurend de controle. Hij neemt zelfs het initiatief. God is niet de bedenker van het kwaad. Je kunt dus bijvoorbeeld niet zeggen dat het kwaad in het leven van Job (of in jouw leven) op dezelfde manier van God komt als de zegen. Nou ja, dat mag je wel zeggen zoals Job maar dan is dat om satan niet te veel eer te geven. Wij weten op grond van wat hier staat dat het niet zo is. God is goed èn in control. Conclusie: er bestaat dus een a-symmetrische relatie tussen God en het kwaad. God kan van iets kwaads (iets dat dus niet van God komt) iets goeds maken. Hij heeft het in de hand. Het loopt Hem geen moment uit de klauwen. Nooit. Daarom zeggen we dat God voor wie Hij liefheeft het kwade weghoudt of voor ons doet meewerken ten goede (naar Rom. 8,28). Wat is de zin van het lijden (en jouw plaats daarin) Het is juist vanwege die conclusies dat we een volgende stap kunnen zetten. Moeten zetten. Als God almachtig is èn goed. Dan moet het kwaad een bepaalde zin hebben. Als God echt almachtig is, èn goed, dan moet het kwaad in dienst staan van het goede. Een uitdagende stelling. Maar het is inderdaad het grote verhaal dat de bijbel vertelt. Na Genesis 3 komt God met oordeel. Over de slang, wel te verstaan. Even meelezen (vs. 15, slide 4):

4 Vijandschap sticht ik tussen jou en de vrouw, tussen jouw nageslacht en het hare, zij verbrijzelen je kop, jij bijt hen in de hiel. Wat hier staat betekent dat de opstand van satan zijn einde betekent. Het zaad van de vrouw (enkelvoud) zal moeten bewijzen dat de aanklacht van satan ongegrond is. Dat er iemand is die God gehoorzaam is, door lijden. Tot in de dood. Dat is precies wat er gebeurd is in het leven van Jezus. Kijk even mee naar het grote verhaal. Job staat tussen Adam en Jezus. Adam hechtte zonder reden meer vertrouwen aan het woord van de slang dan aan het Woord van God. Wat doet God? Hij oordeelt de slang. Job aanbad God zelfs in beproeving. God blijft kiezen voor mensen. God vertrouwt Job: Heb je gelet op mijn dienaar Job? Er is niemand zoals hij! God heeft alle vertrouwen in Job.Dus; toen wij alle reden hadden om God te vertrouwen, deden we dat niet. Maar God bleef kiezen voor zijn wereld. En toen God alle reden had om satan te geloven, koos hij voor Job. Maar Job was niet perfect. Daarom zegt God tegen satan: spaar zijn leven! Jezus brengt het verhaal Job nog een stap verder. Jezus was rechtvaardiger dan Job. Daarom zei God: vernietig hem. Waarom deed God dat? Zodat de aanklacht van satan voortaan nergens op gebaseerd zou zijn. En zo is het. Paulus schrijft in Koll. 2,14:[slide 5] Hij heeft het document met voorschriften waarin wij werden aangeklaagd, uitgewist en het vernietigd door het aan het kruis te nagelen. Nogmaals openbaringen 12: De draak en zijn engelen boden tegenstand maar werden verslagen; sindsdien is er voor hen in de hemel geen plaats meer. De grote draak werd op de aarde gegooid. Hij is de slang van weleer, die duivel of Satan wordt genoemd en die de hele wereld misleidt. Samen met zijn engelen werd hij op de aarde gegooid. Toen hoorde ik een luide stem in de hemel zeggen: Nu zijn de redding, de macht en het koningschap van onze God werkelijkheid geworden, en de heerschappij van zijn messias. Want de aanklager van onze broeders en zusters, die hen dag en nacht bij onze God aanklaagde, is ten val gebracht. Zij hebben hem dankzij het bloed van het lam en dankzij hun getuigenis overwonnen. Zij waren niet aan het leven gehecht en hebben hun dood aanvaard. Daarom: juich, hemel, en allen die daar wonen! Maar wee de aarde en de zee: de duivel is naar jullie afgedaald! Hij is woedend, want hij weet dat hij geen tijd te verliezen heeft.

5 Als we het hebben over de zin van het lijden, dan bedoelen we daar als christen niet in de eerste plaats mee dat lijden zich direct uitbetaalt, hoewel dat soms kan (als in: ik heb de gewone dingen meer leren waarderen ) Maar dan bedoelen we de zin die wij halen uit het zinloze lijden van Jezus, de rechtvaardige. Dat de duivel, de oude slang, geen toegang tot de hemel meer heeft. Dat hij daar niemand die de naam van Jezus draagt nog kan lasteren. Maar het verhaal is nog niet over. De laatste verzen getuigen daarvan. Er komt een dag waarop Jezus glorieus verschijnt. Een eeuwige dag zonder kwaad. Een dag zonder zonsondergang. Zoals de satan in het boek Job afgaat zonder verdere vermelding. Hij speelt, uiteindelijk een bijrol in de geschiedenis. God gaf satan een schop om zijn eigen graf te graven. Net genoeg touw om zichzelf op te hangen. Zoals in het leven van Judas. Het is uiteindelijk heel eenvoudig. Niet makkelijk, wel eenvoudig. De zin in het lijden van gelovige mensen (daar gaat Job over) is dat steeds weer zal blijken dat zij op God vertrouwen. Hoe? Door bijvoorbeeld avondmaal te vieren. Als een getuigenis. Midden in het lijden. We belijden ons geloof. We vernieuwen de band met God door Jezus; de vernieuwing van het verbond dat gesloten werd door het bloed van het Lam. We hadden een vraag geparkeerd. Hoe kan God een goede wereld maken en het tegelijk in die wereld een optie zijn om tegen God in opstand te komen? Ik weet het niet. Maar als we straks avondmaal vieren, vraag jezelf dan eens af: zou het kunnen dat het kwaad in de wereld, het kwaad in jouw leven, uiteindelijk maar één functie gehad heeft: dat de glorieuze overwinning van God in Jezus ook in jouw leven oneindig veel schitterender zal blijken en het leven met Hem nog mooier dan je ooit had durven dromen? Zoals in het leven van Jozef. Die zei: jullie hadden kwaad in de zin, maar God heeft het ten goede gekeerd. Of de blindgeboren man (Joh. 9,3). De leerlingen van Jezus vroegen: wie heeft gezondigd, hij of zijn ouders? Jezus zei: niemand. Maar Gods werk moet door hem zichtbaar worden. Zingen: wees stil, Opw. 717 Geloofsbelijdenis (Engels) Viering H. Avondmaal Onze Vader Inzameling van de giften (tijdens collecten luisteren naar Brian Doerksen, bewerking van psalm 13) Opw. 585 Zegen

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God

Zomerkamp 2010. Het Vaderhart van God Zomerkamp 2010 Het Vaderhart van God Romeinen 8:1 Zo is er dan nu geen veroordeling meer voor hen die in Christus Jezus zijn. Johannes 1:12 Maar allen die Hem aangenomen hebben en die in Zijn naam geloven,

Nadere informatie

Wandel in vrijheid. U bent met. vrijheid. Christus. bevrijd van. heeft. Alive Ministries South Africa. is, daar is. gestorven en Hij.

Wandel in vrijheid. U bent met. vrijheid. Christus. bevrijd van. heeft. Alive Ministries South Africa. is, daar is. gestorven en Hij. Wandel in vrijheid Editie 1, 11 Maart 2010 (Opgedragen aan Ruth Schoemaker) Waar de Geest van de Heer is, daar is vrijheid. U bent met Christus gestorven en Hij heeft u bevrijd van de geestelijke machthebbers

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 4 november 2018, aanvang uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 4 november 2018, aanvang uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 4 november 2018, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ds. G. de Goeijen Ouderling van dienst: Jeannette ter Harmsel Organist: Bram Jaspers Welkom Lied: NLB 405 1. Heilig,

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet.

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn tot vrijheid geroepen, zoals Galaten 5:13 het noemt. We zullen achtereenvolgens zeven van die vrijheden behandelen: Ten eerste: Geen slaaf meer van de zonde: We lezen in Johannes

Nadere informatie

Orde van dienst Zondag 10 juni 2018 Zangdienst, (oude)opwekking Thema: Blij met God?

Orde van dienst Zondag 10 juni 2018 Zangdienst, (oude)opwekking Thema: Blij met God? Orde van dienst Zondag 10 juni 2018 Zangdienst, (oude)opwekking Thema: Blij met God? Zingen voor de dienst: Opw 439 Machtig is de naam van de Heer Machtig is de naam van de Heer. Machtig is de naam van

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd.

De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd. Les 2 voor 8 oktober 2016 De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd. De Strijd begint. De Strijd op aarde.

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

21. PAS OP MET ALCOHOL! LIEVER S NACHTS NEE, DANK U! GEEN BESTE KEUS DE BESTE KEUS VERGISSING BIJNA

21. PAS OP MET ALCOHOL! LIEVER S NACHTS NEE, DANK U! GEEN BESTE KEUS DE BESTE KEUS VERGISSING BIJNA INHOUD 1. ZAL IK WEL, ZAL IK NIET? 8 2. WEG SATAN! 10 3. MORGEN 12 4. LEVEN IS EVEN 14 5. VOLGEN 16 6. VRIJHEID BLIJHEID 18 7. EEN SLECHTE KEUS 20 8. KEUS OF KUS 22 9. IK HEB ER NIET VOOR GEKOZEN 24 10.

Nadere informatie

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten

Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Sterker dan de dood Paasprogramma 2016 Groep 1 t/m 4 Joh. Bogermanschool Houten Kinderen zingen Vertel me eens Heer Jezus Toen u op aarde was Waarom geloofde niemand toen Dat u de koning was? Ze wilden

Nadere informatie

Geschapen om te dienen

Geschapen om te dienen Bijbelstudie 1 Geschapen om te dienen Genesis 2:4-25 Welke zin heeft het leven? Je wordt geboren. Je leeft een aantal jaren op aarde. Daarna sterf je. Wat is de zin ervan? Op die vraag geeft de Bijbel

Nadere informatie

De koning van het koninkrijk van God. les 3. de wereld is in de macht van het kwade satan beschikt over macht satan misleidt

De koning van het koninkrijk van God. les 3. de wereld is in de macht van het kwade satan beschikt over macht satan misleidt De koning van het koninkrijk van God les 3 DEEL 1 FOLLOW MENTOR DE KONING Een koning is in bijbelse begrippen soeverein en regeert. Soeverein: de macht is aan de koning. De koning bepaalt zelf wat de regels

Nadere informatie

DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zou

DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zou DERDE LES: DIA1: Wie is God? Volgens christenen is Hij drie-een. Dit is moeilijk te begrijpen voor ons. Daarom is het ook juist geloofwaardig: dit zouden we zelf namelijk niet zo snel verzonnen hebben.

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Thema: 666. : mw. F. Hovius

Welkom in de Menorah. Thema: 666. : mw. F. Hovius Welkom in de Menorah Thema: 666 Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : Ds. A.H. Boschma : dhr. A. Boven : mw. F. Hovius : dhr. H. Dorsman Gij die weet wat in mensen om gaat, ont ferm u, wees

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

13 mei uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus

13 mei uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus 13 mei 2018 10.00 uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus zingen: belijdenis van afhankelijkheid zegengroet met gezongen amen zingen: GK 16a (Opw 727 = PvN

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave.

Gemeente, jongens en meisjes, Wat hebben jullie een prachtig onderwerp uitgekozen. Een gave Geest! De Heilige Geest is zelf een gave. 1 Intro Ester en Renate 2 Mededelingen KR 3 Zingen lied vd school PS 84 : 1 4 Votum en Groet 5 Zingen: Opwekking 334 6 Gedicht en aansteken vd kaars 7 Zingen Lied GK 171: 1 Schuldbelijdenis Zingen Lied

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Bijbelstudieweekend Vierhouten 12 oktober 2014 Ds. Ferdinand van den Bosch

Bijbelstudieweekend Vierhouten 12 oktober 2014 Ds. Ferdinand van den Bosch Bijbelstudieweekend Vierhouten 12 oktober 2014 Ds. Ferdinand van den Bosch Het Koninkrijk van God in het Oude Testament Jezus en het Koninkrijk van God in de Evangeliën Het evangelie van Markus Het evangelie

Nadere informatie

WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN. 8 april & uur

WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN. 8 april & uur WAT IS WAARHEID? OVER HET ONGELOVELIJKE GESPROKEN 8 april 2018 9.00 & 10.30 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Gea van Maanen / Fennie vd Broek Organist: Wieger Jan Schaap Koster: Harry Hoorn

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

14 april 2019 Palmpasen 10:30

14 april 2019 Palmpasen 10:30 14 april 2019 Palmpasen 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Haddo Hans Hilbers Organist: L. van den Broek / W.J. Schaap Junior Andreasband o.l.v. Eva Arendsen Lector: Gert Broekhuis Koster:

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Lezen : Johannes 1:1-18 Zondag 5 & 6. Gezang 198 Opwekking 347 Opwekking 575

Lezen : Johannes 1:1-18 Zondag 5 & 6. Gezang 198 Opwekking 347 Opwekking 575 Waarom Jezus? Lezen : Johannes 1:1-18 Zondag 5 & 6 Gezang 198 Opwekking 347 Opwekking 575 Muziek- en zangavond op zondag 27 mei in Wouterswoude Op zondag 27 mei zal er weer een muziek- en zangavond in

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar

Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar Strijd en Overwinning Wat ervaar je? Maart 2017 Ter Aar Indeling Strijd! Ken je vijanden Een onhandige strijd (Romeinen 7) De strijd tegen het vlees De strijd tegen de duivel en zijn demonen De strijd

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

1 & 2 Thessalonika. De Bijbel Open. Verleden, heden en toekomst van een christen 1 Th.1

1 & 2 Thessalonika. De Bijbel Open. Verleden, heden en toekomst van een christen 1 Th.1 1 & 2 Thessalonika Verleden, heden en toekomst van een christen 20 sep 08 Bekeerde mensen 1 Th.1 18 okt 08 15 nov 08 13 dec 08 17 jan 09 14 feb 09 14 mrt 09 18 apr 09 Gods manier van opvoeden De opname

Nadere informatie

Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend)

Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend) Preek HC zondag 17, Hoofddorp 12 april (Pasen, ochtend) Aanwijzingen voor de liturgie: GK 94, Psalm 30, LB 205, lezen: Lucas 23:56-24:8; Hand. 10:36-43; HC 17 Preek [5 mei 1945] Wie weet wat er toen gebeurde?

Nadere informatie

Hoofdstuk 12 van Openbaring is een samenvatting van de geschiedenis van Jezus eerste komst tot aan de eindtijd. Het onthult dat Satan degene is die

Hoofdstuk 12 van Openbaring is een samenvatting van de geschiedenis van Jezus eerste komst tot aan de eindtijd. Het onthult dat Satan degene is die Les 8 voor 23 februari 2019 Hoofdstuk 12 van Openbaring is een samenvatting van de geschiedenis van Jezus eerste komst tot aan de eindtijd. Het onthult dat Satan degene is die verantwoordelijk is voor

Nadere informatie

23 juli uur - EAW Mouissie (NGK) Kandelaar piano Theo van Bokkem. deze dienst is onder verantwoordelijkheid van gkv Amersfoort - Centrum,

23 juli uur - EAW Mouissie (NGK) Kandelaar piano Theo van Bokkem. deze dienst is onder verantwoordelijkheid van gkv Amersfoort - Centrum, 23 juli - 17.00 uur - EAW Mouissie (NGK) Kandelaar piano Theo van Bokkem deze dienst is onder verantwoordelijkheid van gkv Amersfoort - Centrum, Welkom en mededelingen LB 978 = LvdK 479 Stil gebed, aanvangswoorden

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

DAG 1: Dankweek Lees Leviticus 23:33-38 en Psalm 116:12-19 De meeste kerken houden op de eerste woensdag van de elfde maand (november) dankdag. Sommige kerken doen dit wat later. Gaat het in de Bijbel

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping - 1 - Christus, Eerstgeborene van heel de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het Beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

De stem van de stilte (nav 1 Koningen 19: 12, 13)

De stem van de stilte (nav 1 Koningen 19: 12, 13) (nav 1 Koningen 19: 12, 13) Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries. En daar klonk een stem die sprak. t is nergens om mij heen echt stil terwijl ik liever anders wil heel het leven draait

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Thema: Ik ben Christen, jij niet?

Thema: Ik ben Christen, jij niet? Liturgie voor de jeugddienst op zondag 2 april 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Ik ben Christen, jij niet? Voorganger: ds. G.J. Röben Ouderling

Nadere informatie

April Lieve allemaal,

April Lieve allemaal, April. 2013 Toen het nu avond was op die eerste dag van de week en de deuren van de plaats waar de discipelen bijeen waren, uit vrees voor de Joden gesloten waren, kwam Jezus en Hij stond in hun midden

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Liturgie Feest van genade 4: Met heiliging de wereld in!, Matth 5,16 -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u, doop Rosalie Rijskamp

Liturgie Feest van genade 4: Met heiliging de wereld in!, Matth 5,16 -GKv Loppersum-Westeremden, , 09.30u, doop Rosalie Rijskamp Liturgie Feest van genade 4: Met heiliging de wereld in!, Matth 5,16 -GKv Loppersum-Westeremden, 03-03-2013, 09.30u, doop Rosalie Rijskamp Feest van genade 4: -alle kinderen: Mozes zorgt voor water uit

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

U bent welkom - opwekking 573. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer.

U bent welkom - opwekking 573. We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. 15 november 2015 U bent welkom - opwekking 573 We zijn hier bij elkaar om de Koning te ontmoeten. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Hij goed is. En

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

De bruiloft van het Lam

De bruiloft van het Lam Openbaring 1: 1-4 De bruiloft van het Lam 1.Openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om Zijn dienstknechten te laten zien wat spoedig moet geschieden, en die Hij door Zijn engel gezonden

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Opwekkingsdienst 2 juli 2017 om Voorganger: Ds. Timmer M.m.v.: de Opwekkingsband. Thema: Hoop!

Opwekkingsdienst 2 juli 2017 om Voorganger: Ds. Timmer M.m.v.: de Opwekkingsband. Thema: Hoop! Opwekkingsdienst 2 juli 2017 om 16.45. Voorganger: Ds. Timmer M.m.v.: de Opwekkingsband Thema: Hoop! - Zingen voor de dienst: Opwekking 337 Mijn hoop is op U Heer Mijn hoop is op U Heer, mijn kracht is

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog

Zondag 8 april. Welkom in De Regenboog Zondag 8 april Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Wolter Broekema Ouderling van dienst : Sandra Dubbink Organist Lector Koster : Rien Hoekjen : Ria Brouwer : Dinand Dubbink Thema Thema in deze dienst:

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

BIJBEL zonder ziel. Liever de taal van het geloof dan gewone taal. Klaas de Jong UITGEVERIJ TOETSSTEEN

BIJBEL zonder ziel. Liever de taal van het geloof dan gewone taal. Klaas de Jong UITGEVERIJ TOETSSTEEN BIJBEL zonder ziel Liever de taal van het geloof dan gewone taal Klaas de Jong UITGEVERIJ TOETSSTEEN WWW.TOETSSTEEN-BOEKEN.NL EEN BIJBEL ZONDER ZIEL? ISBN 978-94-92818-03-4 Eerste druk 2018 2018 Uitgeverij

Nadere informatie

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44)

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44) 1 april 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Harry Kroeske; piano: Theo van Bokkem schriftlezing: Rinke Larooy Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: H.H. Hilbers Koster: Dimri Bruggeman / A. van den Bor Muziek: Double DJ Music

Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: H.H. Hilbers Koster: Dimri Bruggeman / A. van den Bor Muziek: Double DJ Music Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: H.H. Hilbers Koster: Dimri Bruggeman / A. van den Bor Muziek: Double DJ Music Welkom Opwekking 623 Laat het huis gevuld zijn met wierook van aanbidding. Laat het

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Esc. voor het leven. Meet & Greet: De Schepper

Esc. voor het leven. Meet & Greet: De Schepper Esc. voor het leven Meet & Greet: De Schepper De Schepping in Genesis Zie het was zeer goed. 1:31 Oorsprong van de strijd in de hemel 2 bomen Strijd tussen satan en Christus Des levens Kennis van goed

Nadere informatie

Liturgie zondag uur ds J.J. Meijer - belijdenisdienst. Liturgie zondag uur Focus dienst. Thema: let s Focus together

Liturgie zondag uur ds J.J. Meijer - belijdenisdienst. Liturgie zondag uur Focus dienst. Thema: let s Focus together Liturgie zondag 14-05-2017 09.30 uur ds J.J. Meijer - belijdenisdienst Thema: een leven dat van liefde overloopt Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Zingen: Opwekking 599 Gebed Getuigenis

Nadere informatie

Waarom is studie van het profetisch woord zo belangrijk en welke functie heeft het?

Waarom is studie van het profetisch woord zo belangrijk en welke functie heeft het? De eerste profetie in de Bijbel. Waarom is studie van het profetisch woord zo belangrijk en welke functie heeft het? 2 Petrus 1:19 19 En wij hebben het profetische woord, dat vast en zeker is, en u doet

Nadere informatie