Welkom in Italië! PRAKTISCHE GIDS VOOR DE TE VERVULLEN FORMALITEITEN VOOR WIE ZICH IN ITALIË VESTIGT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welkom in Italië! PRAKTISCHE GIDS VOOR DE TE VERVULLEN FORMALITEITEN VOOR WIE ZICH IN ITALIË VESTIGT"

Transcriptie

1 Welkom in Italië! PRAKTISCHE GIDS VOOR DE TE VERVULLEN FORMALITEITEN VOOR WIE ZICH IN ITALIË VESTIGT * Consulaat-generaal van België Via de Notaris ROMA Noodnummer voor Belgen die dringende bijstand nodig hebben buiten de kantooruren (Consulaire Afdeling) rome@diplobel.fed.be Website: Openingsuren : Van maandag tot vrijdag van 08u30 tot 12u30 en van 14u tot 15u (of op afspraak)

2 1. TE VERVULLEN FORMALITEITEN BIJ DE ITALIAANSE ADMINISTRATIES AANVRAGEN VAN EEN FISCALE CODE ( CODICE FISCALE in het Italiaans) Wat is dit? De codice fiscale is een persoonlijk identificatienummer dat toegekend wordt door de Italiaanse autoriteiten en noodzakelijk is voor allerlei aanvragen in Italië (openen van een bankrekening, allerhande inschrijvingen, contacten met de autoriteiten; abonnementen en bekomen van facturen ). Het is niet nodig in Italië te wonen om dit nummer aan te vragen en te bekomen. Het wordt zowel aan Italiaanse als aan buitenlandse burgers toegekend, zowel aan volwassenen als aan kinderen Hoe te bekomen? Deze persoonlijke code wordt afgeleverd door de Agenzia delle Entrate (een kantoor van het Ministerie van Financiën - ofwel via de gemeente of de Questuur aan een buitenlander die zich inschrijft in Italië, ofwel via het Italiaanse consulaat in het buitenland voor wie niet in Italië woont. U dient een geldig identiteitsdocument voor te leggen. Voor meer details in verband met de procedure: fiscale+e+tessera+sanitaria/richiesta+ts_cf/schedai/come+si+chiede+il+codice+fiscale. Opgelet: de fiscale code baseert zich, onder andere, op uw naam en al uw voornamen. U dient op het moment van de aanvraag dus een identiteitsdocument voor te leggen dat al uw voornamen vermeldt. De fiscale code wordt snel afgeleverd. Eens u deze bekomen heeft, kunt u het nodige doen om de kaart tessera sanitaria aan te vragen (zie punt 1.2 verder), waarop deze code vermeld wordt INSCHRIJVING IN DE BEVOLKINGSREGISTERS ( ANAGRAFE ) VAN UW ITALIAANSE GEMEENTE VAN WOONST Wie moet zich bij de gemeente in Italië inschrijven? Indien u meer dan drie maanden in Italië verblijft, dient u zich in de bevolkingsregisters ( anagrafe ) van uw Italiaanse gemeente van woonst in te schrijven.

3 Hoe zich inschrijven bij de Italiaanse gemeente? U dient zich persoonlijk aan te melden, voorzien van een geldig nationaal identiteitsbewijs. De gemeente zal eveneens de voorwaarden van uw verblijf in Italië nagaan en vervolgens zal de lokale politie een controle doen op het door u opgegeven verblijfsadres. U zult eerst een attest van aanvraag tot inschrijving in de bevolkingsregisters ontvangen. Eens uw inschrijving bevestigd werd, kunt u een definitief inschrijvingsattest aanvragen, waarop uw naam, voornamen, adres en datum van inschrijving vermeld worden, evenals eventueel uw nationaliteit. U kunt eveneens een Italiaanse identiteitskaart voor buitenlanders aanvragen, d.w.z. een document dat uw persoonlijke gegevens evenals uw Italiaans adres vermeldt, maar dat duidelijk vermeldt dat u niet van Italiaanse nationaliteit bent en waarmee u niet buiten Italië kunt reizen (op dit document staat de vermelding non valida per l espatrio ). Voor meer inlichtingen, u gelieve zich rechtstreeks tot uw Italiaanse gemeente te wenden ofwel de website van het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken te raadplegen: in het bijzonder de volgende rubriek: 7.html Eventuele gezinsleden die geen onderdanen zijn van de Europese Unie dienen een verblijfsvergunning aan te vragen INSCHRIJVING BIJ DE SOCIALE ZEKERHEID Waarover gaat het? In België moet men zich aansluiten bij een ziekenfonds van zijn keuze om een terugbetaling te bekomen voor gemaakte ziektekosten. In Italië daarentegen moet men zich hiervoor eerst inschrijven bij de bevoegde gezondheidsdienst van zijn woonplaats in Italië ( ASL ) en daar een huisarts ( medico di base ) en/of een kinderarts kiezen.

4 1.3.2 Hoe te werk gaan? U dient een inschrijvingsaanvraag in bij de lokale bevoegde gezondheidsdienst voor uw woonplaats in Italië ( ASL ). U kunt de contactgegevens hiervan opzoeken op Internet via de zoekmotor portale sanitario + de naam van uw regio van woonst. Bijvoorbeeld, voor wie in Rome woont: portale sanitario Lazio ( U zult een kaart ( tessera sanitaria ) ontvangen op voorwaarde dat u eerst reeds uw fiscale code ontvangen had (zie punt 1.1), die op deze kaart vermeld wordt en die u dan ook toelaat deze code te bewijzen. Deze gezondheidskaart zal u nodig hebben bij de dokter, in de apotheek, Deze doet tevens dienst als Europese ziekteverzekeringskaart tijdens uw reizen in de Europese Economische Ruimte (zie verder). =strumentieservizi Voor uw inschrijving bij de ASL, dient u eerst uw inschrijving bij uw Italiaanse gemeente van woonst aan te tonen, en een geldig identiteitsbewijs voor te leggen, evenals eventueel een bewijs van inschrijving afgeleverd door uw Belgisch ziekenfonds waar u tot dan ingeschreven was. De inschrijving gebeurt tegelijkertijd voor alle gezinsleden ten laste U verblijft slechts tijdelijk in Italië? Indien u slechts tijdelijk in Italië verblijft, bijvoorbeeld als toerist of als student, vergeet u dan niet aan uw Belgisch ziekenfonds de Europese ziekteverzekeringskaart aan te vragen (deze vervangt het vroegere formulier E111 ), die u dient voor te leggen aan de verstrekker van gezondheidszorgen in Italië (arts, ziekenhuis, ) indien u medische verzorging nodig heeft (uw SIS-kaart is enkel geldig in België), teneinde slechts het tarief te betalen dat een lokaal verzekerde zou betalen, of om later de terugbetaling aan te vragen aan uw Belgisch ziekenfonds op voorlegging van de originele facturen. Contacteer uw Belgisch ziekenfonds voor meer informatie hierover Heeft u een meertalige arts nodig? Contacteert u de Ambassade in Rome om ter informatie een lijst met meertalige artsen met vermelding van hun specialiteit te ontvangen.

5 1.4. RIJBEWIJS Moet ik mijn Belgisch rijbewijs omruilen voor een Italiaans rijbewijs? In Italië is een rijbewijs, afgeleverd door een andere Lidstaat van de EU, onderworpen aan de Italiaanse wetgeving vanaf het moment dat de houder ervan zich inschrijft in de bevolkingsregisters van een Italiaanse gemeente. Bijvoorbeeld: de rijbewijzen van de categorieën A en B moeten om de 10 jaar vernieuwd worden tot de leeftijd van 50 jaar van de houder, om de 5 jaar tussen de 50 en de 70 jaar, en om de 3 jaar vanaf 70 jaar. De vernieuwing gebeurt slechts na het slagen voor een medisch onderzoek. De formaliteiten voor het omruilen of het laten erkennen van een rijbewijs hangen af van het type rijbewijs en de datum waarop het afgeleverd werd. U dient zich te wenden tot de bevoegde regionale dienst ( Motorizzazione ) om te weten of u uw rijbewijs al dan niet dient om te ruilen. Indien dit niet nodig is, is het in ieder geval ten zeerste aangeraden over te gaan tot de erkenning van de geldigheid van het rijbewijs (bij dezelfde dienst zie verder voor contactgegevens), wat eventuele verdere administratieve handelingen vereenvoudigt (cf. infra). Met deze erkenning kunt u uw Belgisch rijbewijs behouden maar er wordt dan een speciale sticker op aangebracht door de Italiaanse autoriteiten nadat de gegevens van uw rijbewijs geregistreerd werden. Sinds 1 juli 2003, is in Italië het rijbewijs met punten in voege getreden: de houder van een rijbewijs beschikt aanvankelijk over 20 punten. In geval van overtreding van de wegcode, gaan de Italiaanse autoriteiten over tot het aftrekken van punten van het rijbewijs. Indien er geen punten meer overblijven op het rijbewijs, dient u opnieuw rijexamen af te leggen. In het geval dat er gedurende twee jaar geen overtredingen gebeuren, worden er punten aan het rijbewijs toegevoegd, tot een maximum van 30 punten. U kunt het aantal punten van uw rijbewijs controleren op de website Voor alle informatie in verband met uw rijbewijs (registratie, geldigheid van de verschillende categorieën, ) kunt u zich rechtstreeks wenden tot het bureau rijbewijzen ( Ufficio patenti ) van de provinciale dienst van het wegverkeer ( Ufficio provinciale della Motorizzazione civile ), gevestigd in iedere provinciehoofdplaats. Alle contactgegevens vindt u hier: Indien u beschikt over een rijbewijs dat afgeleverd werd door een land dat geen lid is van de Europese Unie, dient u zich te informeren ivm de te volgen procedure die varieert al naargelang het land van afgifte van het rijbewijs bij het Italiaanse bureau rijbewijzen (cf. supra). Algemene informatie is eveneens beschikbaar op: en op

6 1.4.2 Is het mogelijk een duplicaat van een Belgisch rijbewijs te verkrijgen? Sinds 1 oktober 1998, kunnen de Belgische gemeenten geen rijbewijzen of duplicaten van rijbewijzen meer afleveren aan Belgen dien niet meer in de Belgische bevolkingsregisters ingeschreven staan en die woonachtig zijn in de Europese Economische Ruimte. Het zijn dus de lokale autoriteiten (in Italië: het bureau rijbewijzen bij de Motorizzazione - cf. supra) die aan slachtoffers van verlies of diefstal van hun rijbewijs een nieuw document afleveren Hoe een internationaal rijbewijs bekomen? Een internationaal rijbewijs vervangt het nationaal rijbewijs niet, maar kan samen daarmee gebruikt worden om het tijdelijk gebruik van een nationaal rijbewijs in het buitenland te vergemakkelijken. Het Italiaans bureau voor rijbewijzen (cf. supra) kan geen internationaal rijbewijs afleveren op basis van een buitenlands rijbewijs. U dient ofwel een internationaal rijbewijs aan uw Belgische gemeente aan te vragen indien u daar nog ingeschreven bent, ofwel vrijwillig uw Belgisch rijbewijs om te ruilen voor een Italiaans rijbewijs en aan de Italiaanse autoriteiten de afgifte van een Italiaans internationaal rijbewijs te vragen TE VERVULLEN FORMALITEITEN VOOR UW VOERTUIG Invoering en inschrijving van een voertuig Binnen de zes maanden na uw inschrijving in de Italiaanse bevolkingsregisters dient u uw Belgische nummerplaten om te ruilen tegen Italiaanse nummerplaten. Dit dient u te doen bij de provinciale dienst van het wegverkeer ( Ufficio provinciale della motorizzazione civile ). Vervolgens dient u uw voertuig in te schrijven bij het register van de voertuigen ( PRA -Pubblico Registro Automobilistico ) dat beheerd wordt door de Italiaanse Automobiel Club ( ACI - Automobile Club d Italia ): Autokeuring De regels van de autokeuring ( revisione ) van voertuigen in Italië zijn anders dan de Belgische regels. Een wagen waarvoor de inschrijving in Italië gebeurd is, dient om de 4 jaar naar de autokeuring, later om de 2 jaar. Voor meer details, u gelieve zich te wenden tot het Italiaans Ministerie van Transport:

7 1.5.3 Bijkomende inlichtingen Bijkomende inlichtingen in verband met het invoeren van een voertuig zijn beschikbaar op de website van de Italiaanse Automobiel Club op de volgende pagina WERK ZOEKEN IN ITALIË EN HET KRIJGEN VAN WERKLOOSHEIDS-OF INVALIDITEITSUITKERINGEN Voor hulp bij het zoeken naar werk kunt u zich inschrijven bij het provinciale bureau voor werkgelegenheid ( Centro Provinciale per l Impiego ) bevoegd voor uw woonplaats. Voor meer inlichtingen in verband met werkloosheids- of invaliditeitsuitkeringen, zie de website van de Italiaanse sociale zekerheid: (zie de secties disabilità en disoccupazione ).

8 2. TE VERVULLEN FORMALITEITEN BIJ DE BELGISCHE CONSULAIRE ADMINISTRATIE INSCHRIJVING Consulaire bevolkingsregisters In principe, dient iedere Belg die zijn hoofdverblijfplaats naar het buitenland wil verplaatsen, hiervan aangifte te doen bij zijn gemeente van woonst, ten laatste de dag voor zijn vertrek (zie: uw_vertrek/) De inschrijving bij de Ambassade van België te Rome is niet verplicht, maar sedert het in voege treden van de wet houdende het consulair wetboek op 15/06/2014, wordt administratieve bijstand enkel verleend aan de Belgen, ingeschreven in het consulair bevolkingsregister. Om ingeschreven te kunnen worden in de bevolkingsregisters van het Belgische beroepsconsulaat moet u aan drie voorwaarden voldoen: U moet Belg zijn U mag niet ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters van een Belgische gemeente U moet bewijzen dat u uw gewone hoofdverblijfplaats in het consulair ressort van het Belgische beroepsconsulaat heeft. Minderjarigen moeten nog aan een vierde voorwaarde voldoen: zij moeten ingeschreven worden in dezelfde registers dan daar waar één van de ouders ingeschreven is. Informatie in verband met de inschrijvingsprocedure en de inschrijvingsformulieren zijn beschikbaar op onze website: Belgisch Rijksregister Het Consulaat-generaal werkt het Belgisch Rijksregister bij voor alle Belgische onderdanen die in hun consulaire bevolkingsregisters ingeschreven zijn. U gelieve iedere wijziging in uw persoonlijke situatie mee te delen aan het Consulaat-generaal: wijziging in uw adres, burgerlijke staat, nationaliteit, geboorte van een kind,.

9 2.2 AANVRAAG VAN EEN IDENTITEITSKAART Elke Belg ouder dan 12 jaar die zijn hoofdverblijfplaats in het buitenland heeft en zich laat inschrijven in het bevolkingsregister van een Belgische ambassade of beroepsconsulaat, moet een Belgische identiteitskaart aanvragen. Informatie over de aanvraagprocedure evenals de aanvraagformulieren zijn beschikbaar op onze website: AANVRAAG VAN EEN PASPOORT Iedere Belgische onderdaan mag een aanvraag voor een gewoon paspoort, met een geldigheidsduur van 5 jaar (voor minderjarigen) of van 7 jaar (voor meerderjarigen), bij het Consulaat-generaal indienen. Informatie over de aanvraagprocedure evenals de aanvraagformulieren zijn beschikbaar op onze website: Indien nodig, kan er ook een noodreisdocument afgeleverd worden, hetzij om terug te keren naar België, hetzij om naar andere landen te reizen, waarvoor u misschien ook een visum nodig heeft (u dient zich tijdig te informeren rechtstreeks bij de Ambassade of het Consulaat van het land van bestemming van uw reis). Voor meer inlichtingen in verband met het bekomen van een noodreisdocument, u gelieve contact met ons op te nemen BELGISCHE NATIONALITEIT Dubbele nationaliteit? Sinds , verliest een meerderjarige Belg die vrijwillig de Italiaanse (of een andere nationaliteit) aanvraagt, niet langer automatisch zijn Belgische nationaliteit. Indien u toch de Belgische nationaliteit verloren bent en u deze wenst te herkrijgen, vindt u nuttige informatie over de procedure en de voor te leggen documenten op onze website:

10 In veel gevallen verkrijgen/verliezen minderjarige kinderen de nationaliteit op hetzelfde ogenblik als hun ouders. Kinderen geboren uit ouders met verschillende nationaliteiten en/of geboren op het grondgebied van een land dat zijn nationaliteit automatisch toekent aan iedere persoon geboren in dat land, kunnen meerdere nationaliteiten hebben sinds de geboorte of van zodra (één van) de ouders de nodige formaliteiten daartoe vervuld hebben. Om de situatie van uw kind te kennen, informeert u zich bij de Belgische consulaire diensten en/of bij de bevoegde diensten van de landen van de andere nationaliteiten! Toekenning van de Belgische nationaliteit aan een kind Wanneer een Belgische ouder en zijn kind beiden buiten België geboren zijn, wordt de Belgische nationaliteit niet automatisch bij de geboorte aan het kind toegekend en dient de Belgische ouder vooraf, na afspraak, een verklaring van toekenning van de Belgische nationaliteit aan het kind te doen. Deze formaliteit dient vervuld te worden VOOR de vijfde verjaardag van het kind. Neemt u contact op met de Ambassade voor meer informatie betreffende de procedure en de voor te leggen documenten Formaliteiten voor het behoud van de Belgische nationaliteit voor de 28 ste verjaardag in geval van meerdere nationaliteiten Opgepast, een Belgische onderdaan die voldoet aan de hieronder beschreven voorwaarden, verliest automatisch zijn Belgische nationaliteit op zijn 28 ste verjaardag, tenzij hij eerst, na afspraak, een verklaring van behoud van de Belgische nationaliteit aflegt: Geboren zijn in het buitenland na 1 januari 1967; EN nooit in België een hoofdverblijfplaats gehad hebben tussen de 18de en de 28ste verjaardag; EN geen ambt uitgeoefend hebben in het buitenland opgedragen door de Belgische regering, of als personeelslid van een vennootschap/vereniging naar Belgisch recht in het buitenland tewerkgesteld geweest zijn; EN geen verklaring van behoud van de Belgische nationaliteit afgelegd hebben tussen de 18 de en de 28 ste verjaardag. Deze verklaring dient te gebeuren op de Belgische Ambassade of op het Belgisch beroepsconsulaat bevoegd voor de woonplaats van betrokkene; EN één of meerdere andere nationaliteiten bezitten behalve de Belgische;

11 EN niet de Belgische nationaliteit vrijwillig verkregen hebben na de 18 de verjaardag. Neemt u contact op met de Ambassade voor meer informatie betreffende de procedure en de voor te leggen documenten Aanvragen van de Belgische nationaliteit Informatie over de verschillende procedures voor het aanvragen van de Belgische nationaliteit over de voorwaarden en de voor te leggen documenten zijn beschikbaar op onze website: Opgelet: de Belgische nationaliteit verkrijgt men niet automatisch door het huwelijk met een Belg en bovendien kunnen, vanaf 1 januari 2013, enkel personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in België op basis van een wettelijk verblijf (met inschrijving in het bevolkingsregister) een aanvraag tot verkrijging van de Belgische nationaliteit indienen Aanvragen van de Italiaanse nationaliteit Voor alle inlichtingen voor wat betreft de procedure voor de aanvraag van de Italiaanse nationaliteit en de voor te leggen documenten, dient u zich rechtstreeks tot de bevoegde Italiaanse autoriteiten te wenden, dwz de dienst nationaliteit ( Ufficio cittadinanza ) van uw gemeente van woonst ofwel bij de prefectuur. Meer informatie is eveneens beschikbaar op de website van het Italiaans Ministerie van Binnenlandse Zaken: BURGERLIJKE STAAT Geboorte in Italië De geboorte van een kind in Italië moet bij de lokale autoriteiten aangegeven worden, dwz de diensten van de Italiaanse burgerlijke stand die een geboorteakte zal opstellen. Dit document wordt door België erkend en hoeft niet gelegaliseerd te worden. Een letterlijk afschrift van deze akte, niet ouder dan 6 maanden, dient bij de Ambassade voorgelegd te worden op het ogenblik van de inschrijving van het kind. Deze hoeft noch gelegaliseerd, noch vertaald te worden. Opgelet : indien het kind niet automatisch Belg is en er een toekenningsakte onderschreven dient te worden (zie supra punt 2.4.2), dient de akte voorgelegd te worden met een vertaling (en nog andere documenten).

12 Het is eveneens aangeraden deze akte in België te laten overschrijven zodat u later rechtstreeks aan uw Belgische gemeente uittreksels uit deze akte kan vragen. Zie punt hieronder. Voor meer informatie voor wat betreft het bepalen van de afstamming en van de familienaam van het kind, zie oorte/, voor de erkenning van een kind naar Belgisch recht: amming en voor de toekenning van de familienaam en naamsveranderingen: mgeving Huwelijk U kunt heel wat informatie over het huwelijk van een Belgische onderdaan vinden op de volgende website: elijk/ Om in Italië te kunnen huwen, moet een Belgische onderdaan, wat zijn woonplaats ook is, een attest van geen huwelijksbeletsel ( nulla osta ) aan de Italiaanse autoriteiten voorleggen; dit wordt door de Belgische autoriteiten afgeleverd. Raadpleegt u onze website voor meer informatie over de te volgen procedure en de voor te leggen documenten: elijk/ De tussenkomst van het Consulaat-generaal beperkt zich tot de aflevering van de nulla osta. U dient dan ook persoonlijk het kantoor huwelijken ( Ufficio Matrimoni ) van de Italiaanse gemeente te contacteren voor alle bijkomende inlichtingen in verband met de te vervullen formaliteiten (publicatie ). Een concordatair huwelijk in Italië heeft ook de waarde van een burgerlijk huwelijk, maar moet wel in de Italiaanse registers van de burgerlijke stand overgeschreven worden. Dit huwelijk wordt door België erkend. Voor meer informatie over de Italiaanse wetgeving ivm huwelijksstelsels, u gelieve rechtstreeks contact op te nemen met een notaris of een advocaat in Italië. U kunt u eveneens richten tot een notaris in België en/of de website van de Koninklijke Federatie van het Belgisch notariaat

13 als u een huwelijkscontract wenst te laten opstellen naar Belgisch recht. U dient zich tot de ambtenaar van de Italiaanse burgerlijke stand te wenden die het huwelijk zal voltrekken voor meer informatie voor wat betreft de vermelding van het huwelijksstelsel/huwelijkscontract in de huwelijksakte. Na het huwelijk kunt u aan uw Belgische gemeente vragen dat uw burgerlijke staat aangepast wordt op basis van een uittreksel uit de huwelijksakte op meertalig formulier ( estratto dell'atto di matrimonio su formulario plurilingue ), aan te vragen bij de Italiaanse gemeente. Voor de eventuele overschrijving van de huwelijksakte in de registers van de burgerlijke stand in België daarentegen, moet u een letterlijk afschrift van uw huwelijksakte voorleggen ( copia integrale dell'atto di matrimonio ), voorzien van een vertaling door een beëdigd vertaler. Voor meer informatie over de overschrijving van een akte, u gelieve zich rechtstreeks te wenden tot de dienst burgerlijke stand van uw gemeente. Indien u ingeschreven bent bij het Consulaat-generaal, u gelieve ons dan na uw huwelijk een letterlijk afschrift van uw huwelijksakte te bezorgen. Voor inlichtingen in verband met samenwonen (registratie, het recht dat van toepassing is..) : elijke_samenwoning/ Burgerlijke verbintenissen en samenwoning. Op 05/06/2016 is de wet 20/05/2016, n. 76, in werking getreden. Deze wet erkent rechten en plichten aan de homokoppels met de burgerlijke verbintenissen en aan de feitelijke koppels met de samenwoning Scheiding U vindt informatie over scheiding en de erkenning door België van een scheiding die in het buitenland uitgesproken werd, op de volgende webpagina: scheiding/ Overlijden Het overlijden van een Belgische onderdaan in Italië wordt geregistreerd bij de Italiaanse burgerlijke stand. Een letterlijk afschrift van de overlijdensakte dient aan de Belgische autoriteiten

14 voorgelegd te worden teneinde de burgerlijke staat voor België en het Belgisch Rijksregister te kunnen aanpassen. Deze formaliteit dient door de familie vervuld te worden bij de Ambassade indien de overledene ingeschreven was in de consulaire bevolkingsregisters (hiervoor dient een letterlijk afschrift van maximum 6 maanden oud voorgelegd te worden, dat niet gelegaliseerd en niet vertaald hoeft te worden), ofwel rechtstreeks bij de Belgische gemeente waar de overledene ingeschreven was (het letterlijk afschrift van de akte, maximum 6 maanden oud, hoeft niet gelegaliseerd te worden, maar dient wel door een beëdigd vertaler vertaald te worden). Indien de overledene of zijn as naar België gerepatrieerd moeten worden, zal de Italiaanse begrafenisondernemer voor alle formaliteiten zorgen en contact opnemen met de Ambassade indien er een document vereist zou zijn voor de repatriëring. 2.6 MINDERJARIGE KINDEREN Ouderlijk gezag Volgens het Belgisch internationaal privaatrecht, is de wetgeving van het land van woonst van toepassing voor wat betreft kwesties over ouderlijk gezag. In Italië is de toelating van beide ouders vereist (zelfs indien slechts één van hen Belg is) om een Belgisch kind te kunnen inschrijven bij het Consulat-generaal om een aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart (vanaf 12 jaar) in te dienen voor het kind Reizen met minderjarige kinderen Om te reizen met minderjarige kinderen of indien zij alleen reizen, of met andere personen dan hun ouders, informeert u zich dan tijdig voor wat betreft de vereiste reisdocumenten, eventuele visa of een eventuele ouderlijke toelating. Informatie hierover vindt u eveneens op: tie/reizen_met_minderjarige_kinderen/ Internationale kinderontvoering Internationale kinderontvoering en problemen in verband met grensoverschrijdend omgangsrecht komen steeds vaker voor. Dit zijn uiteraard zeer delicate en pijnlijke aangelegenheden. Het Federaal Aanspreekpunt van het Belgisch Ministerie van Justitie bemiddelt om het kind dat op onrechtmatige wijze verhuisd werd terug te laten keren, om een bezoekrecht dat in het buitenland toegekend werd, te laten erkennen of te laten uitvoeren. Voor meer informatie in verband met dit aanspreekpunt, kunt u zich rechtstreeks wenden tot de bevoegde dienst (FOD Justitie -

15 Waterloolaan 115 B-1000 Brussel, ntvoering/ tel : , fax , kinderontvoering@just.fgov.be). Nuttige informatie langs Italiaanse kant (Gids voor de ouders) vindt u hier: VERKIEZINGSKWESTIES Voor België Iedere meerderjarige Belg die niet uit zijn stemrecht ontzet is en ingeschreven is in de consulaire bevolkingsregisters van een Belgische Ambassade of beroepsconsulaat in het buitenland, heeft stemplicht voor de Belgische federale wetgevende verkiezingen. In geval van verkiezingen, is de nodige informatie hierover beschikbaar bij het Consulaat-generaal van België in Rome. Voor de Europese verkiezingen, hebben de Belgen die hun hoofdverblijfplaats in een Lidstaat van de Europese Unie hebben, het recht schriftelijk te stemmen ofwel om te stemmen in de Lidstaat van de Europese Unie waar zij verblijven (meer informatie bij uw Italiaanse gemeente van woonst). Belgen op doorreis in Italië (toeristen, studenten, zakenreizigers, ) op het ogenblik dat er verkiezingen zijn in België, kunnen alle relevante informatie bij hun Belgische gemeente bekomen. Voor meer informatie, zie ook de website van de Federale Overheidsdienst van Binnenlandse Zaken: Voor Italië Voor informatie in verband met verkiezingen in Italië en de mogelijkheid voor burgers van de Europese Unie om te stemmen (Europese en gemeentelijke verkiezingen), of om u kandidaat te stellen, gelieve u te wenden tot uw Italiaanse gemeente ( ufficio elettorale ). Vooraleer te kunnen stemmen, dient u zich vooraf in te schrijven als kiezer. Voor meer informatie, zie ook de website van het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken:

16 2.8. BELASTINGKWESTIES De Belgische Ambassades en consulaten hebben geen bevoegdheid inzake belastingen. Voor alle inlichtingen hierover, u gelieve zich rechtstreeks te wenden tot de dienst belastingen of tot een boekhouder of fiscaal expert. Zie ook: De Overeenkomst tussen België en Italië tot het vermijden van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontduiken en het ontgaan van belasting op het gebied van belastingen naar het inkomen, en het aanvullend Protocol finaal, getekend te Rome op 29 april 1983 kan geraadpleegd worden op de website van het Belgisch Ministerie van Financiën: PENSIOENKWESTIES Uw Belgisch pensioen vanuit Italië aanvragen Als u in Italië woont en u uw Belgisch pensioen wenst aan te vragen waar u denkt recht op te hebben, dient u uw aanvraag in te dienen bij de bevoegde dienst in Italië, dwz het INPS - Istituto nazionale di Previdenza sociale: Deze dienst stelt zich rechtstreeks in contact met de Rijksdienst voor Pensioenen in België ( die u op regelmatige basis een levensbewijs kan toesturen, dat u dient in te vullen en te laten certificeren (u zult de nodige instructies samen met het formulier ontvangen) Aanvragen voor bijzondere pensioenen Overheidssector en oorlogsrentes (oud-strijders en oorlogsinvaliden) De aanvragen dienen rechtstreeks ingediend te worden bij : Administratie der Pensioenen Victor Hortaplein 40, bus Brussel info@pdos.fgov.be Tel: Fax:

17 Fonds voor de beroepsziekten (voormalige mijnwerkers) Dit is een bijzondere categorie van pensioengerechtigden waarvoor afzonderlijke regels gelden. U vindt informatie hierover op de site Pensioen van DOSZ (Dienst voor Overzeese Sociale Zekerheid) Gelieve rechtstreeks contact te willen opnemen met: DOSZ (Dienst voor Overzeese Sociale Zekerheid) Louizalaan Brussel Telefoon : Fax : info@ossom.fgov.be NOTARIELE AKTEN Sinds 15 juni 2014 hebben de Belgische diplomatieke posten in Europa geen notariële bevoegdheid meer. Voor meer inlichtingen in verband met notariële aktes voor onroerende goederen of procedures in Italië, u gelieve zich te wenden tot een Italiaanse advocaat of notaris (zie bijvoorbeeld de website van de Italiaanse Nationale raad voor het Notariaat: ) VERKRIJGEN VAN AKTES EN CERTIFICATEN U dient persoonlijk alle nodige handelingen te stellen bij de bevoegde autoriteiten (Belgische, Italiaanse of andere) voor het bekomen van aktes en attesten die u nodig heeft Akten van burgerlijke stand Op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken vindt u nuttige informatie voor de procedures voor het bekomen van Belgische en buitenlandse aktes van burgerlijke stand, alsook voor de overschrijving van buitenlandse akten van burgerlijke stand in België: n_van_de_burgerlijke_stand/

18 Attesten U dient zich rechtstreeks tot uw Italiaanse gemeente te wenden indien u een Italiaans attest van woonst nodig heeft ( certificato di residenza ), dat soms met historiek gevraagd wordt ( certificato storico ), een attest van Italiaanse nationaliteit ( certificato di cittadinanza ), een Italiaans attest van gezinssamenstelling ( certificato di famiglia ) enz. Het Consulaat-generaal van België kan eveneens bepaalde attesten afleveren aan Belgen die ingeschreven zijn in de consulaire bevolkingsregisters: attest van inschrijving, van nationaliteit, van gezinssamenstelling, Neemt u desgewenst contact op voor meer informatie in dit verband. Indien u nog in België ingeschreven bent, dient u contact op te nemen met uw Belgische gemeente Uittreksel uit het strafregister/attest van goed gedrag en zeden : * Belgisch uittreksel: u dient persoonlijk een geschreven aanvraag in te dienen, ofwel per post (FOD Justitie DG Rechterlijke Organisatie - Dienst Centraal Strafregister, Waterloolaan 80, 1000 Brussel België), ofwel per fax op het nummer , ofwel per naar cjc-csr@just.fgov.be of naar info@just.fgov.be Vergeet u niet volgende gegevens bij te voegen of mee te delen : 1. naam en voornaam/voornamen 2. adres 3. geboortedatum en -plaats 4. de reden van de aanvraag 5. de handtekening van de aanvrager 6. een fotokopie of scan van een identiteitsdocument (niet verplicht). Voor meer informatie, kunt u telefonisch contact opnemen met de Dienst Centraal Strafregister: (fr) of (nl). De uittreksels worden gratis afgeleverd door de Dienst Centraal Strafregister. * Italiaans uittreksel: dit heet "Certificato penale (del casellario giudiziale)" U dient hiervoor een persoonlijke aanvraag in te dienen,

19 - ofwel bij de Procura della Repubblica van om het even welke Italiaanse rechtbank (de contactgegevens zijn beschikbaar op de website van het Italiaans Ministerie van Justitie: Ongeacht de plaats van geboorte of woonst; - ofwel bij de Procura della Repubblica c/o tribunale di Roma Ufficio casellario giudiziale Piazzale Clodio ROMA ITALIE * Ander buitenlands uittreksel Indien u een uittreksel uit het strafregister wenst te bekomen voor de periode waarin u in een ander land dan België of Italië verbleef, dient u zich rechtstreeks te wenden tot de bevoegde buitenlandse autoriteiten van het betreffende land. Neemt u eventueel contact op met de consulaire autoriteiten van het betreffende land voor meer informatie in verband met de procedure voor het bekomen van dit attest. Het kan gebeuren dat deze autoriteiten een betaling vragen voor de aflevering van dergelijk document LEGALISATIES EN VERTALINGEN Al naargelang het land waarin een akte of attest afgeleverd werd, en het land waarin u het wil gebruiken, kan een legalisatie of Apostille noodzakelijk zijn. In bepaalde gevallen zijn de documenten vrijgesteld van legalisatie, op basis van een Conventie, bijvoorbeeld voor de Italiaanse akten van burgerlijke stand die aan de Belgische autoriteiten voorgelegd worden, en omgekeerd. U kunt zelf nagaan of een document dat in België afgeleverd werd, of dat in België dient voorgelegd te worden, al dan niet gelegaliseerd moet worden en op welke manier door de betreffende variabelen van het document in kwestie in te voeren op de volgende website: Soms is het eveneens noodzakelijk, onafhankelijk van de eventuele noodzaak van een legalisatie, een document te laten vertalen in de taal van de bevoegde instantie waar u het wil voorleggen. Binnen de Belgische Ambassades en Consulaten is er geen vertaaldienst beschikbaar en u dient zich dan ook rechtstreeks tot een vertaler te wenden.

20 2.13. ADVOCATEN Indien u een advocaat nodig heeft die Nederlands, Frans of Engels spreekt, kunt u zich wenden tot het Consulaat-generaal om een - louter informatieve lijst te vragen met namen, met vermelding van de specialisaties en talenkennis. De keuze van een advocaat is in ieder geval een persoonlijke keuze en hiervoor kan het Consulaatgeneraal in geen geval verantwoordelijk gehouden worden.

21 3. NUTTIGE LINKS 3.1 Belgische administraties België verlaten: Allerlei informatie over België: Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken: Belgische Sociale Zekerheid: en eid/ Vragen in verband met werk zoeken : Vragen in verband met pensioenen : Vragen in verband met onderwijs, vorming en diplomas : Federale Overheidsdienst Financiën : Belastingen, BTW, registratierechten: Erfenissen en schenkingen: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat: Belgische gemeentes : Federale Overheidsdienst Justitie: Italiaanse administraties en organisaties Italiaanse portaalsite : Ministerie van Binnenlandse Zaken : Ministerie van Justitie : Sociale Zekerheid : Italiaans Consulaat in Brussel : Ministerie van Financiën : Gezondheidsdiensten : Italiaanse Automobiel Club : Italiaanse Nationale Raad voor het Notariaat :

22 3.3 Verenigingen Vlamingen in de Wereld VIW : Union francophone des Belges à l étranger UFBE : Belgisch-Italiaanse vereniging Bologna-Bruxelles A/R : Erasmus associazione culturale: Cavoletto di Bruxelles: Rome Accueil : Les Amis de l Expat : lesamisdelexpat@gmail.com

Welkom in Italië! PRAKTISCHE GIDS VOOR DE TE VERVULLEN FORMALITEITEN VOOR WIE ZICH IN ITALIË VESTIGT

Welkom in Italië! PRAKTISCHE GIDS VOOR DE TE VERVULLEN FORMALITEITEN VOOR WIE ZICH IN ITALIË VESTIGT Welkom in Italië! PRAKTISCHE GIDS VOOR DE TE VERVULLEN FORMALITEITEN VOOR WIE ZICH IN ITALIË VESTIGT * Ambasciata del Belgio Via dei Monti Parioli 49 00197 ROMA +39 06 360 9511 +39 335 234 157 Noodnummer

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

INFORMATIEFICHE BETREFFENDE HET HUWELIJK

INFORMATIEFICHE BETREFFENDE HET HUWELIJK Ambassade van België te Tunis 47, rue du 1er juin 1002 TUNIS-BELVEDERE Fax : (00.216) 71 781 493 E-mail : tunis@diplobel.fed.be Site web : www.diplomatie.belgium.be/tunisia Alle telefonische oproepen betreffende

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONAAL RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONAAL RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONAAL RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

PERSONEN DIE NIET MEER

PERSONEN DIE NIET MEER HOOFDSTUK 25 PERSONEN DIE NIET MEER IN BELGIË VERBLIJVEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. PERSONEN DIE IN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE RUIMTE VERBLIJVEN... 2 1. Wie?... 2 2. Welk document?...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. SOORTEN HERNIEUWING... 2 1. Hernieuwing ingevolge verlies, diefstal, beschadiging, een niet-gelijkende foto of intrekking door

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 28 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS Hoofdstuk 28-1 8/02/2010 INHOUDSOPGAVE ALGEMEENHEDEN - Toelichting - Gebruiksvoorwaarden - Wie heeft een IRB nodig? MODEL VAN HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS OVERHEID

Nadere informatie

Infofiche huwelijk. In België worden huwelijken voltrokken op het gemeentehuis. Voor meer info neemt u best direct contact op met de gemeente.

Infofiche huwelijk. In België worden huwelijken voltrokken op het gemeentehuis. Voor meer info neemt u best direct contact op met de gemeente. A m bassade van België te Be ijing 6 San Li Tun Road 100600 Beijing Tel.: (86-10) 6532 1736 Fax.: (86-10) 6532 5097 E-mail: beijing@diplobel.fed.be Website: http://belgium.diplomatie.be/beijing Infofiche

Nadere informatie

Waar en hoe? Welke stukken dienen voorzien te worden bij de aangifte?

Waar en hoe? Welke stukken dienen voorzien te worden bij de aangifte? INFO - HUWELIJK DE AANGIFTE Waar en hoe? Voor het bepalen van dag en uur van het burgerlijk huwelijk, melden de verloofden zich aan in het administratief centrum, dienst Burgerlijke Stand, Veld 1 te 9970

Nadere informatie

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Voor welke categorie?... 2 2. Wie kan deelnemen?... 3 3. Voor te leggen documenten... 3 3.1. Documenten van de begeleider... 4 3.2. Documenten

Nadere informatie

NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD

NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD NIETIGHEID TERUGGAVE DUPLICAAT OMWISSELING VAN EEN OUD MODEL TEGEN EEN NIEUW MODEL INHOUDSOPGAVE Nietigheid van het rijbewijs Teruggave van het rijbewijs Duplicaat In welke omstandigheden wordt een duplicaat

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN. (10 januari 2013)

CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN. (10 januari 2013) ons kenmerk P1.3/PRO 03.01 CIRCULAIRE NOTA SPECIAAL STATUUT VAN DE GEZINSLEDEN VAN HET PERSONEEL VAN INTERNATIONATIONALE INSTELLINGEN (10 januari 2013) De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse

Nadere informatie

Inschrijvingsaanvraag

Inschrijvingsaanvraag Consulaat-generaal van het Koninkrijk België Madrid Paseo de la Castellana 18-6 28046 Madrid Tel. 00.34.915.776.300 E-mail: madrid@diplobel.fed.be Website: http://spain.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsaanvraag

Nadere informatie

Inschrijvingsaanvraag

Inschrijvingsaanvraag Consulaat van het Koninkrijk België Alicante Consulaat van België Explanada de España 1-5, 03002 Alicante E-mail: alicante@diplobel.fed.be Website: www.spain.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsaanvraag

Nadere informatie

KLEEF EEN FOTO Aanvraag tot inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters van een meerderjarig persoon

KLEEF EEN FOTO Aanvraag tot inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters van een meerderjarig persoon KLEEF EEN FOTO Aanvraag tot inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters van een meerderjarig persoon Gelieve eveneens het formulier Inschrijving als kiezer in te vullen. Rijksregisternummer (indien

Nadere informatie

In te vullen in HOOFDLETTERS en te ondertekenen IN ZWARTE INKT

In te vullen in HOOFDLETTERS en te ondertekenen IN ZWARTE INKT Ambassade van het Koninkrijk België te Parijs Dienst burgerlijke stand 9 rue de Tilsitt 75840 Paris - Cedex 17 T 01 44 09 39 39 E-mail: paris@diplobel.fed.be http://france.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsdossier

Nadere informatie

1.14 bewijs van inkomsten: als u werknemer bent: 1. recente werkgeversverklaring (op onze dienst te verkrijgen),

1.14 bewijs van inkomsten: als u werknemer bent: 1. recente werkgeversverklaring (op onze dienst te verkrijgen), 1. Algemeen: ALLEEN IN DE VOORMIDDAG TUSSEN 9.00 U EN 12.00 U deze openingstijden gelden vanaf inschrijving tot en met aanvragen elektronische kaart daarna zijn de algemene openingstijden van toepassing.

Nadere informatie

CIRCULAIRE NOTA. (16 mei 2008)

CIRCULAIRE NOTA. (16 mei 2008) K O N I N K R I J K BE L G I Ë F e d e r a l e O v e r h e i d s d i e n s t B u i t e n l a n d s e Z a k e n, B u i t e n l a n d s e H a n d e l e n O n t w i k k e l i n g s s a m e n w e r k i n g

Nadere informatie

Infosessie. Athene

Infosessie. Athene Infosessie Athene 10.11.2017 Laurent FREDERICKX 1. De FOD Buitenlandse Zaken 2. De Ambassade van België in Athene 3. Nuttige contactgegevens en informatie 1 Le SPF Affaires étrangères De FOD Buitenlandse

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL HOOFDSTUK 25 PERSONEN DIE NIET MEER IN BELGIË VERBLIJVEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. PERSONEN DIE IN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE RUIMTE VERBLIJVEN... 2 1. Wie?... 2 2. Welk document?...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. SOORTEN HERNIEUWING... 2 1. Hernieuwing als gevolg van verlies, diefstal, beschadiging, een niet-gelijkende foto of intrekking

Nadere informatie

Geachte heer, Geachte mevrouw,

Geachte heer, Geachte mevrouw, Directoraat-generaal Gezondheidszorg Dienst Gezondheidsberoepen en Beroepsuitoefening UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. DATUM BIJLAGE(N) CONTACT TEL. 02/524.97.97 FAX E-MAIL visa@gezondheid.belgie.be BETREFT:

Nadere informatie

belg worden Nationaliteitsverklaring

belg worden Nationaliteitsverklaring Belg worden Elk jaar krijgen enkele tienduizenden niet-belgen de Belgische nationaliteit. Wie Belg kan worden en welke procedure je daarvoor moet volgen, is vastgelegd in de wet. De plaats van geboorte,

Nadere informatie

Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers

Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers Formulier voor de aanvraag tot inschrijving als kiezer voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers LEES AANDACHTIG DE INSTRUCTIES DIE IN BIJLAGE VAN DIT FORMULIER VOORKOMEN ALVORENS DIT IN TE

Nadere informatie

informatiebrochure 1

informatiebrochure 1 informatiebrochure 1 Inhoud DE HUWELIJKSAANGIFTE 6 GETUIGEN EN GENODIGDEN 7 TIJDSTIPPEN EN TARIEVEN 7 HUWELIJKSCONTRACT 8 ADRESWIJZIGING 8 MEERDERJARIGHEID 8 ANNEX 1: BUITENLANDSE AKTES EN ATTESTEN 9 ANNEX

Nadere informatie

GELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN M36, M18 EN M3

GELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN M36, M18 EN M3 HOOFDSTUK 15 BIJZONDERE GEMEENSCHAPPELIJKE MAATRE- GELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBEWIJZEN M36, M18 EN M3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. MATERIËLE FOUTEN... 2 1. Foute geldigheidsduur... 2 2. Afgifte vóór

Nadere informatie

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is;

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is; Belasting op de afgifte van administratieve stukken. Wijzigingen. DE GEMEENTERAAD, Herzien zijn beraadslaging van 19 december 2013 betreffende de wijziging van het reglement betreffende de belasting op

Nadere informatie

PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Opgemaakt 06-02-2012, gebaseerd op een document van FOD Sociale Zekerheid Inhoudsopgave 1. Wat?...3 2. Waarvoor dient ze?...3 3. Heb ik recht op de parkeerkaart?...4

Nadere informatie

Aanvraag Belgische nationaliteit

Aanvraag Belgische nationaliteit Aanvraag Belgische nationaliteit De nationaliteits verleent het recht om de Belgische nationaliteit te verkrijgen op basis van het afleggen van een. De wet over de Belgische nationaliteit is vanaf 1 januari

Nadere informatie

DOSSIER HET HUWELIJK

DOSSIER HET HUWELIJK DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR Verantwoordelijke uitgever: Gemeentebestuur ZULTE Schepen van burgerlijke stand 2013 Wie elkaar waarachtig liefhebben voelen

Nadere informatie

Huwelijksaangifte en samenlevingscontract vereenvoudigd

Huwelijksaangifte en samenlevingscontract vereenvoudigd INFORMATIENOTA Huwelijksaangifte en samenlevingscontract vereenvoudigd De vereenvoudiging van de saangifte en het samenlevingscontract werd vastgelegd in de wet van 3 december 2005 tot wijziging van de

Nadere informatie

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.6.4 Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger brochure bronnen Brochure ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juni 2009 Gemeentelijke

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ERKENNING UE/EEE/SWITZERLAND BEROEPSTITEL: HUISARTS & GENEESHEER-SPECIALIST

AANVRAAGFORMULIER ERKENNING UE/EEE/SWITZERLAND BEROEPSTITEL: HUISARTS & GENEESHEER-SPECIALIST AANVRAAGFORMULIER ERKENNING UE/EEE/SWITZERLAND BEROEPSTITEL: HUISARTS & GENEESHEER-SPECIALIST Naam(geboortenaam), voornaam : Adres: Straat, nr: Gemeente: Postcode Huidige nationaliteit: Land waar het diploma

Nadere informatie

Datum: 30/09/1997 (Bijgewerkt 28/08/2007) BS: 14/11/1997 Gewijzigd ingevolge de omzendbrief van 06/12/2005 (B.S. 30/12/2005)

Datum: 30/09/1997 (Bijgewerkt 28/08/2007) BS: 14/11/1997 Gewijzigd ingevolge de omzendbrief van 06/12/2005 (B.S. 30/12/2005) Datum: 30/09/1997 (Bijgewerkt 28/08/2007) BS: 14/11/1997 Gewijzigd ingevolge de omzendbrief van 06/12/2005 (B.S. 30/12/2005) Omzendbrief van 30 september 1997 betreffende het verlenen van een verblijfsmachtiging

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Italië

U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

De tijdelijke inschrijving onder een plaat X of W

De tijdelijke inschrijving onder een plaat X of W De tijdelijke inschrijving onder een plaat X of W Vanaf 1 mei 2016 komen er 2 soorten van transitplaat naar Europees model op de markt: Algemene informatie over deze twee nieuwe transitplaten X en W De

Nadere informatie

bcde ABC-gids Dienst Burgerlijke Stand/Bevolking Algemene info

bcde ABC-gids Dienst Burgerlijke Stand/Bevolking Algemene info bcde ABC-gids Dienst Burgerlijke Stand/Bevolking Algemene info Maart 2015 Situatieplan van de dienst Burgerlijke Stand/Bevolking Savoiestraat 0.6 0.5 0.3 0.2 0.1 0.11 0.12 0.13 0.14 Maurice van Meenenplein

Nadere informatie

RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN

RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Rijbewijs categorie G Het rijbewijs categorie G RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Sinds 15 september 2006 is een specifiek rijbewijs noodzakelijk voor het besturen van land- en bosbouwvoertuigen en mobiel

Nadere informatie

REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3

REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3 HOOFDSTUK 15 BIJZONDERE GEMEENSCHAPPELIJKE MAAT- REGELEN VOOR ALLE VOORLOPIGE RIJBE- WIJZEN M36, M18 EN M3 INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. MATERIËLE FOUTEN... 2 1. Foute geldigheidsduur... 2 2. Afgifte vóór

Nadere informatie

De Basisregistratie Personen:

De Basisregistratie Personen: De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2 De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Nadere informatie

PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 2011-01-31 INHOUDSOPAVE 1. Wat? 2. Waarvoor dient ze? 3. Heb ik recht op de parkeerkaart? 4. Hoe kan ik de parkeerkaart aanvragen? 5. Hoe en wanneer krijg ik

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 BERICHTEN UGA TM Division of Continuga TM nv 8501 KORTRIJK-HEULE tel. 056 36 32 00 fax 056 35 60 96 e-mail: sales@uga.be Februari 2012 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 INSCHRIJVING VAN NIET-BELGISCHE

Nadere informatie

GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : REGLEMENT - BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN HERNIEUWING EN WIJZIGINGEN

GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : REGLEMENT - BELASTING OP DE AFGIFTE VAN ADMINISTRATIEVE STUKKEN HERNIEUWING EN WIJZIGINGEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST GEMEENTE ETTERBEEK UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE ZITTINGEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTERAAD ZITTING VAN 16 DECEMBER 2013 ONDERWERP : REGLEMENT - BELASTING OP DE AFGIFTE

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/256 BERAADSLAGING NR. 18/148 VAN 6 NOVEMBER 2018 MET BETREKKING TOT DE UITWISSELING VAN IDENTIFICATIEGEGEVENS TUSSEN DE FEDERALE

Nadere informatie

Internationale kinderontvoeringen

Internationale kinderontvoeringen Internationale kinderontvoeringen INLEIDING Mijn partner dreigt ermee mijn 2-jarig kind naar Tunesië te nemen en niet meer terug te brengen. Ik ga hier niet mee akkoord. Mijn vrouw heeft zonder mijn toestemming

Nadere informatie

DG Personen met een handicap. PARKEERKAART voor personen met een handicap

DG Personen met een handicap. PARKEERKAART voor personen met een handicap DG Personen met een handicap PARKEERKAART voor personen met een handicap Carte de stationnement pour personnes handicapées 2 1 Wat? Dit is een persoonlijke kaart die u bepaalde voordelen geeft bij het

Nadere informatie

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL

OMZENDBRIEF AAN DE GEMEENTEBESTUREN TITEL HOOFDSTUK 25 PERSONEN DIE NIET MEER IN BELGIË VERBLIJVEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. PERSONEN DIE IN EEN ANDERE LIDSTAAT VAN DE EUROPESE ECONOMISCHE RUIMTE VERBLIJVEN... 2 1. Wie?... 2 2. Welk document?...

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 2 1. Definities... 2 1.1. Belgisch militair rijbewijs... 2 1.2. SHAPE-rijbewijs... 2 2. Omwisseling

Nadere informatie

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23)

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. AAN TE VULLEN RUBRIEKEN VOORZIJDE... 2 1. Naam, Voornamen, geboortedatum

Nadere informatie

Interlandelijke adoptie

Interlandelijke adoptie Interlandelijke adoptie Inleiding U hebt beslist om een kind uit het buitenland te adopteren. U vraagt zich af: tot wie u zich moet richten? welke procedures u moet volgen? welke gevolgen de adoptie heeft?

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2006

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2006 BERICHTEN UGA 8501 KORTRIJK-HEULE Tel. 056 36 32 00 Fax 056 35 60 96 E-mail: sales@uga.be januari 2006 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2006 INSCHRIJVING IN DE KIEZERSLIJSTEN VAN NIET-BELGISCHE BURGERS I. NIET-BELGISCHE

Nadere informatie

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH)

A001. Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) A001 Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Provinciale afdeling Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR WIE DE AANVRAAG

Nadere informatie

De Staten van de Benelux hebben besloten om de op de visumvignetten aangebrachte vermeldingen te vereenvoudigen (1).

De Staten van de Benelux hebben besloten om de op de visumvignetten aangebrachte vermeldingen te vereenvoudigen (1). Datum : 21/09/2005 B.S : 11/10/2005 Omzendbrief met betrekking tot de nieuwe gemeenschappelijke vermeldingen die kunnen worden gebruikt in het geval van de afgifte van een Benelux-visum A, B, C of D +

Nadere informatie

INSCHRIJVING VAN NIET-BELGISCHE KIEZERS OP DE KIEZERSLIJSTEN

INSCHRIJVING VAN NIET-BELGISCHE KIEZERS OP DE KIEZERSLIJSTEN BERICHTEN UGA TM Division of Continuga TM nv 8501 KORTRIJK-HEULE tel. 056 36 32 00 fax 056 35 60 96 e-mail: sales@uga.be STADSBESTUUR BEVOLKING MEVROUW DE BOECK OUDSTRIJDERSPLEIN 18 1500 HALLE September

Nadere informatie

Wetboek van de Belgische nationaliteit

Wetboek van de Belgische nationaliteit Wetboek van de Belgische nationaliteit Martine Verbeek 1 Wetgeving van toepassing 04/12/2012 (BS 14/12/2012) : Wijziging WBN. Toepassing vanaf 01/01/2013 14/01/2013 (BS 21/01/2013) : KB uitvoering. 17/01/2013

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid ontvangen op 08/07/2011;

Gelet op de aanvraag van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid ontvangen op 08/07/2011; 1/9 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr 49/2011 van 21 september 2011 Betreft: Machtigingsaanvraag van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid om de mededeling te krijgen van bepaalde

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, ADVIES Nr 29 / 1999 van 8 september 1999 O. Ref. : 10 / A / 1999 / 029 BETREFT : Koninklijk besluit betreffende de mededeling door de gemeenten van informatie door bemiddeling van het Rijksregister van

Nadere informatie

EUROPESE EN INTERNATIONALE BUITENLANDSE NATIONALE RIJBEWIJZEN BUITENLANDSE RIJBEWIJZEN HOOFDSTUK 32

EUROPESE EN INTERNATIONALE BUITENLANDSE NATIONALE RIJBEWIJZEN BUITENLANDSE RIJBEWIJZEN HOOFDSTUK 32 HOOFDSTUK 32 EUROPESE EN BUITENLANDSE NATIONALE RIJBEWIJZEN BUITENLANDSE INTERNATIONALE RIJBEWIJZEN INHOUDSOPGAVE o EUROPEES NATIONAAL RIJBEWIJS o BUITENLANDS NATIONAAL RIJBEWIJS o BUITENLANDS INTERNATIONAAL

Nadere informatie

Datum : 21/10/2002 BS : 29/10/2002

Datum : 21/10/2002 BS : 29/10/2002 Datum : 21/10/2002 BS : 29/10/2002 Omzendbrief betreffende de aanvraag tot verblijf of vestiging in het Koninkrijk, ingediend op basis van artikel 40 van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang

Nadere informatie

Beste klant, Met vriendelijke groeten, Het traveldocs visumteam.

Beste klant, Met vriendelijke groeten, Het traveldocs visumteam. Beste klant, Allereerst hartelijk dank om uw visumaanvraag te laten behandelen door de firma traveldocs. Wij zullen alles in het werk stellen om uw visumaanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen. Naar

Nadere informatie

De voorlopige identiteitskaart van Belg

De voorlopige identiteitskaart van Belg Hoofdstuk III. - De voorlopige identiteitskaart van Belg Afdeling I. - Toekenning en teruggave 1. In geval van verlies, diefstal of van vernietiging van een identiteitskaart tijdens de dagen onmiddellijk

Nadere informatie

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap

A001. Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap A001 Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap Provinciale afdeling VF Vak bestemd voor de administratie Toegekend dossiernummer AANVRAAG OM INSCHRIJVING EN BIJSTAND PERSOON VOOR

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Administratieve Controle Omzendbrief VI nr 2016/20 van 19 januari 2016 2480/6 Echtgenoot persoon ten laste - bewijs van samenwoning -

Nadere informatie

OMZENDNOTA Nr 33732 van 28 oktober 2010 BETREFFENDE DE NIEUWE NUMMERPLATEN

OMZENDNOTA Nr 33732 van 28 oktober 2010 BETREFFENDE DE NIEUWE NUMMERPLATEN K O N I N K R I J K B E L G I Ë F e d e r a l e o v e r h e i d s d i e n s t B u i t e n l a n d s s Z a k e n, B u i t e n l a n d s e H a n d e l e n O n t w i k k e l i n g s s a m e n w e r k i n

Nadere informatie

Basisopleiding gezinshereniging

Basisopleiding gezinshereniging Lijst van bijlagen Bijlage 15bis Bijlage 41bis Bijlage 3 & 4 omzendbrief 21/06/2007 Bijlage 19ter 1 Basisopleiding gezinshereniging Gent - 19 februari 2013 2 1 Artikel 10 en 10bis Artikel 10: vreemdeling

Nadere informatie

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS I.T. 132 - REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS Algemeenheden De wet van 7 maart 2002 (Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR

DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR DOSSIER HET HUWELIJK NUTTIGE INFORMATIE UITGEGEVEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR Verantwoordelijke uitgever: Gemeentebestuur ZULTE Schepen van burgerlijke stand: DE SMET Catherine Juli 2010 Wie elkaar waarachtig

Nadere informatie

Het voorlopig bewijs van identiteit voor kinderen jonger dan 12 jaar

Het voorlopig bewijs van identiteit voor kinderen jonger dan 12 jaar Hoofdstuk IV. - Het voorlopig bewijs van identiteit voor kinderen jonger dan 12 jaar Afdeling I. - Toekenning en teruggave 1. In geval van verlies, diefstal of van vernietiging van een elektronisch identiteitsdocument

Nadere informatie

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

BELANGRIJK: De consulaire afdeling is geopend op maandag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur. BELANGRIJK: 1). Cheques worden niet geaccepteerd 2). Vergeet niet het betalingsbewijs bij uw aanvraag in te dienen 3). Dien visumaanvragen van 3 maanden of langer (iedere categorie) op tijd in aangezien

Nadere informatie

Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. De instellingen. Meer informatie. Justitie in de praktijk. Veranderen van naam of voornaam

Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. De instellingen. Meer informatie. Justitie in de praktijk. Veranderen van naam of voornaam Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk Veranderen van naam of voornaam VERANDEREN VAN NAAM OF VOORNAAM Een persoon mag van naam en/of voornaam

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN ARTIKEL 140/6, 1, WETBOEK DER REGISTRATIE-, HYPOTHEEK-, EN GRIFFIERECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN ARTIKEL 140/6, 1, WETBOEK DER REGISTRATIE-, HYPOTHEEK-, EN GRIFFIERECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN ARTIKEL 140/6, 1, WETBOEK DER REGISTRATIE-, HYPOTHEEK-, EN GRIFFIERECHTEN Waarvoor dient

Nadere informatie

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10 AANMELDING VOOR DE ADOPTIE VAN EEN KIND VAN DE FAMILIE UIT HET BUITENLAND Met dit formulier start je de adoptieprocedure voor een kind van je familie dat in het buitenland verblijft. In te vullen door

Nadere informatie

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. AAN TE VULLEN RUBRIEKEN - VOORZIJDE... 2 1. Naam, Voornamen, geboortedatum en plaats... 2 2. Plaats van afgifte en nummer van het rijbewijs...

Nadere informatie

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23)

HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) HOOFDSTUK 21 AANMAAK VAN EEN RIJBEWIJS (VOOR DE AANMAAK VAN EEN INTERNATIONAAL RIJBEWIJS, ZIE HOOFDSTUK 23) INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. AAN TE VULLEN RUBRIEKEN VOORZIJDE... 2 1. Naam, Voornamen, geboortedatum

Nadere informatie

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS HOOFDSTUK 24 BELGISCH MILITAIR RIJBEWIJS EN SHAPE-RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 2 1. Definities... 2 1.1. Belgisch militair rijbewijs... 2 1.2. SHAPE-rijbewijs... 2 2. Omwisseling

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 november 2001 (22.11) (OR. fr, en) 13835/01 LIMITE VISA 131 COMIX 716

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 november 2001 (22.11) (OR. fr, en) 13835/01 LIMITE VISA 131 COMIX 716 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 november 2001 (22.11) (OR. fr, en) 13835/01 LIMITE VISA 131 COMIX 716 NOTA van: aan: Betreft: de Belgische delegatie de Groep Visa Ontwerp-beschikking van de Raad

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE

AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE AANVRAAGFORMULIER «ARTIKEL 146» - BIJZONDERE VRIJSTELLINGEN VOOR DE UITOEFENING VAN ZEKERE DELEN VAN DE GENEESKUNDE PERSOONLIJKE GEGEVENS VAN DE AANVRAGER Naam : Voornaam : Nationaliteit : Geboortedatum

Nadere informatie

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS I.T. 132 - REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS Algemeenheden De wet van 7 maart 2002 (Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Interlandelijke adoptie

Interlandelijke adoptie Interlandelijke adoptie Inleiding U hebt beslist om een kind uit het buitenland te adopteren. U vraagt zich ongetwijfeld af tot wie u zich moet richten, welke procedures u moet volgen of welke gevolgen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad.

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. 1. Wanneer gaat de Nederlandse ambassade te Guatemala dicht? De ambassade gaat dicht in juli 2013. 2. Tot wanneer is

Nadere informatie

Reglement goedgekeurd door de Gemeenteraad in openbare zitting van 15/12/2014.

Reglement goedgekeurd door de Gemeenteraad in openbare zitting van 15/12/2014. REGLEMENT HOUDENDE DE GEDEELTELIJKE TERUGBETALING VAN DE GEMEENTELIJKE OPCENTIEMEN OP DE ONROERENDE VOORHEFFING VOOR EEN NIEUW AANGESCHAFTE OF GEBOUWDE WONING TE SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE Reglement goedgekeurd

Nadere informatie

Group Plus World Business Card HOE REAGEREN BIJ SCHADE? contact.be@aig.com

Group Plus World Business Card HOE REAGEREN BIJ SCHADE? contact.be@aig.com 1/ 5 Hierbij, op pagina 2 uw verzekeringspas geldig voor al uw verplaatsingen naar het buitenland gedurende de verzekerde periode. We wensen u een aangenaam en veilig verblijf. Hoe te reageren bij schade?

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

ambtsbericht Algerije

ambtsbericht Algerije Thematisch ambtsbericht Algerije Augustus 2009 Directie Personenverkeer, migratie en Vreemdelingenzaken Afdeling Asiel- en Migratiezaken Den Haag +31 70 348 5964 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 2 Nationaliteitswetgeving

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/063 BERAADSLAGING NR 11/041 VAN 7 JUNI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Ja, NBMV mogen reizen mits ze beschikken over de nodige documenten:

Ja, NBMV mogen reizen mits ze beschikken over de nodige documenten: NBMV en reizen Jawad is een NBMV van 17 jaar. Op zijn 14 e vluchtte hij vanuit Afghanistan richting Europa. Hij kwam uiteindelijk in België terecht. Qua documenten had hij enkel zijn Taskara (Afghaans

Nadere informatie

Als uw aanvraag betrekking heeft op meerdere personen, betaalt u een bijdrage per persoon.

Als uw aanvraag betrekking heeft op meerdere personen, betaalt u een bijdrage per persoon. Nieuwigheden U wil een aanvraag doen voor een visum D, een verblijf voor meer dan drie maanden in België, of een statuutswijziging? Dit belangt u aan. Vanaf 02.03.2015 moeten bepaalde vreemdelingen die

Nadere informatie

Consulaat-Generaal van België

Consulaat-Generaal van België Newsletter nummer 1 vervolg Beste landgenoten, Beste vrienden, Waarom een speciale consulaire editie van onze nieuwsbrief? Gewoon om u op de hoogte te brengen van een aantal administratieve ontwikkelingen

Nadere informatie

De dienst Demografie van de Stad Brussel bestaat uit verschillende diensten zoals bevolking, burgerlijke stand, het strafregister,...

De dienst Demografie van de Stad Brussel bestaat uit verschillende diensten zoals bevolking, burgerlijke stand, het strafregister,... Diensten van De dienst van de Stad Brussel bestaat uit verschillende diensten zoals bevolking, burgerlijke stand, het strafregister,... Bevolking bevolkingbrussel@brucity.be Adreswijziging adreswijziging@brucity.be

Nadere informatie

traveldocs Beste klant,

traveldocs Beste klant, Beste klant, Allereerst hartelijk dank om uw visumaanvraag te laten behandelen door de firma traveldocs. Wij zullen alles in het werk stellen om uw visumaanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen. Naar

Nadere informatie

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016 open aanbesteding OFFERTEFORMULIER Belangrijk: dit offerteformulier dient volledig te worden ingevuld.. Het totaalbedrag (excl.

Nadere informatie

paarkeerkaart voor personen met een handicap

paarkeerkaart voor personen met een handicap Directie generaal Personen met een handicap Ten dienste van de burger paarkeerkaart voor personen met een handicap Table des matières PARKEERKAART VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP 1. Wat?... 3 2. Waarvoor

Nadere informatie

INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS

INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS INSTRUCTIE VOOR DE ONDERDANEN VAN EU-LIDSTATEN EN VOOR DE FAMILIELEDEN VAN EU-BURGERS ALGEMENE BEPALINGEN Alle procedures met betrekking tot het verblijf van een EU-burger op het grondgebied van de Republiek

Nadere informatie

De Europese Economische Ruimte

De Europese Economische Ruimte De Europese Economische Ruimte 1 Schengen zone Verblijf < 3 maanden 2 Koninkrijk België Provincie: Arrondissement: Gemeente: Ref.: BIJLAGE 3TER (bijgewerkt 14/05/2008) MELDING VAN AANWEZIGHEID Afgeleverd

Nadere informatie

U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu?

U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu? U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu? U hebt net een persoon die u nabij stond verloren. Onze oprechte deelneming Tijdens deze emotionele periode moet er heel wat geregeld worden en zit u

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepaling. Artikel 1. HOOFDSTUK 2 Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 2

HOOFDSTUK 1 Inleidende bepaling. Artikel 1. HOOFDSTUK 2 Wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek. Artikel 2 25 JUNI 2017. - Wet tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan

Nadere informatie