Wij gaan echt niet meer weg uit ons huis

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij gaan echt niet meer weg uit ons huis"

Transcriptie

1 bewonersblad van Oosterpoort winter Wij gaan echt niet meer weg uit ons huis de klant spreekt Ouderenadviseurs in Ubbergen 4 jubilarissen Vijftig jaar in dezelfde woning 6 bewonersinitiatief Jong en oud samenbrengen 10

2 2 > kort nieuws Samen is belangrijker dan ooit In 2013 hadden velen van ons last van de crisis, de groeiende werkeloosheid en de nieuwe bezuinigingen. Oosterpoort ook. Zo kregen wij te maken met de verhuurders heffing en u, mede daardoor, met een fikse huur verhoging. Ook het komende jaar zal de crisis ons parten blijven spelen en dat betekent voor ons: opnieuw bezuinigen. De klant blijft koning De vraag is: hoe kunnen we bezuinigen zonder dat u daar te veel last van heeft? We bouwen de komende jaren minder nieuwe woningen, maar we investeren wel in het onderhouden en isoleren van onze bestaande woningen. Voor u betekent dat een fijne woonplek én een lagere energierekening. Volgend jaar gaan we ook oudere bewoners ondersteunen die langer in hun woning willen blijven wonen. Veel mensen hebben hun woning zelf al aangepast. Is dat nog niet gelukt, dan helpen we graag. Wonen in een fijne wijk blijft belangrijk. Oosterpoort heeft minder geld om aan wijkactiviteiten uit te geven en daarom vind ik het fantastisch om te zien dat wijkbewoners steeds vaker zelf aan de slag gaan. Lees in dit nummer maar hoe bewoners de Struintuin in Beek onderhouden, hoe ze zich inzetten voor een vitaal Leuth en hoe ze proberen om het schoolplein van de St. Jorisschool in Heumen aan te pakken. Op zoek naar samen Waar mogelijk sluiten onze wijkconsulenten bij deze initiatieven aan. Soms kunnen ze een activiteit deels sponsoren, soms bieden ze hulp door bewoners aan de juiste mensen voor te stellen. Door goed te kijken naar wat bewoners nodig hebben en wie daarbij kan helpen, kunnen ze vaak veel bereiken. Duidelijk is dat hoe meer mensen samenwerken, hoe beter het resultaat wordt. Daarom gaan we ook meer samenwerken met onze bouw- en onderhoudspartners. Doel is om het onderhoud van onze woningen zo goed en goedkoop mogelijk te doen. Onze vaste onderhoudsbedrijven gaan een aantal taken van ons overnemen en dat merkt u in de toekomst. Zo heeft u volgend jaar bijvoorbeeld vaker contact met de medewerkers van één van onze vaste schilderbedrijven of hoveniers dan met iemand van Oosterpoort. Hoe dat eruit kan zien, leest u op pagina 11. Wat mij betreft wordt 2014 het jaar van de samenwerking. Doet u mee? Eugène Janssen directeur-bestuurder Oosterpoort De medewerkers van Oosterpoort wensen u fijne feestdagen. Zelfstandig en prettig in Ooij blijven wonen Op 14 december organiseert de gemeente Ubbergen in De Sprong in Ooij van 12:00 tot 17:00 uur een informatiemarkt over woningaanpassingen. Met relatief kleine aanpassingen in hun woning kunnen mensen vaak langer thuis blijven wonen. Denk aan beugels in toilet en badkamer, een tweede trapleuning of betere verlichting. Het aantal mogelijkheden rondom veiligheid, gemak en comfort groeit snel. Zo zijn er bijvoorbeeld lampen voor de slaapkamer die aanspringen als iemand opstaat. Alle bewoners van Ooij zijn van harte uitgenodigd om naar de voorlichtingsmiddag te komen om zelf te ontdekken welke aanpassingen goed bij hen passen.

3 kort nieuws < 3 Nieuwe rekeningnummers en betaalregels U heeft het vast al gehoord of gelezen: vanaf 1 februari 2014 verandert uw bankrekeningnummer. Voor het oude nummer komt een landcode en een bankcode te staan. Het nieuwe, internationale nummer maakt het gemakkelijker om binnen Europa geld over te maken. U krijgt het nummer automatisch van uw bank en hoeft hiervoor zelf niets te doen. Onderhoudstip: duurzame kerstverlichting Bij kerst hoort kerstverlichting. Bijna iedereen heeft een verlichte kerstboom in huis en in de tuin. Daarbij zijn lichtslangen populair, net als kerststerren voor het raam. Gaat u uw huis binnenkort weer klaarmaken voor Kerstmis, dan vindt u hier wat tips om dat energiezuinig te doen. De belangrijkste tip is wel: kies voor ledverlichting. Ledlampjes gebruiken zeven tot acht keer minder energie dan gloeilampjes en zijn heel geschikt voor snoerverlichting. Ze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar ze gaan ook veel langer mee. En omdat ze minder warm worden, zijn ze veiliger. In een kerstster of lampion kunt u beter een spaarlamp gebruiken. Die geeft meer licht en verspreidt het licht beter. Alleen s avonds Een tweede tip die veel energie bespaart: doe de kerstverlichting alleen s avonds aan. Gebruik bijvoorbeeld een timer die u instelt van 5 tot 11 uur. U bespaart zo 75% op uw energierekening. Let u ook op de kleintjes? Sommige kerstlampjes branden op een laag voltage en hebben een transformator. Zo n transformator gebruikt ook stroom als hij uitstaat. U kunt hem dus het beste uit het stopcontact trekken als de lampjes uitgaan. Aanzienlijke besparing Hoeveel bespaart u eigenlijk? Stel u heeft twee snoeren kerstboomverlichting, één voor binnen en één voor buiten. Daarnaast heeft u een lichtslang voor de gevel of een raamkozijn en een kerstster voor het raam. Zou u overal gloeilampjes (250 watt) gebruiken en die van 6 december tot 7 januari laten branden, dan kost u dat ongeveer 45 euro aan stroom. Gebruikt u led- of spaarverlichting, dan bent u nog maar 8 euro kwijt. En kiest u voor avondverlichting, dan kost het u slechts 2 euro per jaar! De Europese commissie wil één Europese betaalmarkt creëren met overal dezelfde betalingsregels. Daardoor veranderen bij ons niet alleen de banknummers, maar ook enkele regels. Betaalt u bijvoorbeeld via automatische incasso? Dan is Oosterpoort vanaf 1 februari verplicht u ieder jaar een overzicht te sturen. In dit overzicht staat voor het aankomende jaar op welke dagen wij de huur bij u afschrijven (altijd op de laatste werkdag van de maand) en om welke bedragen het precies gaat. Wij versturen het overzicht samen met de jaarlijkse aankondiging van de huurverhoging die u altijd in april ontvangt. U heeft het eerste overzicht dus voor 1 mei 2014 in huis. Een woning van Oosterpoort kopen? Ook in 2014 verkoopt Oosterpoort een aantal van haar huurwoningen. Kijk voor het actuele aanbod op onze website onder woningaanbod. Bron:

4 4 > de klant spreekt Dankbaar werk Toon Kamps uit Ooij is ouderenadviseur. Samen met vijf collega s helpt hij ouderen in de gemeente Ubbergen met aanvraagformulieren en belastingaangiften. Het is mooi vrijwilligerswerk, vindt hij. Ik ben er per jaar al gauw 350 uur mee bezig. Wil Roozeman (Beek, ), Wil Tissen (Ooij ), Dorothee van de Ven (Ubbergen, ), Thérèse Wieland (Beek, ) en Toon Kamps (Ooij, ). Rob Blankesteijn (Beek, ) was afwezig. Perspectief spreekt Toon en zijn collega s na een overleg van de ouderenadviseurs met de gemeente Ubbergen en Oosterpoort. Omdat de adviseurs bij veel mensen thuis komen, kunnen ze de gemeente wijzen op kwesties die om aandacht vragen. Zo gaven ze in dit overleg aan dat veel ouderen niet naar de voedselbank in Millingen of Groesbeek kunnen rijden. Daarnaast wilden de adviseurs van de wethouder weten of een alarmeringsysteem betaald kan worden via de Wet bijzondere bijstand. Schoenendoos met bonnen Toon en zijn collega s Wil Roozeman, Willy Tissen en Thérès Wieland helpen samen bijna vierhonderd ouderen in de gemeente Ubbergen met hun belastingaangifte. Als iemand zijn administratie op orde heeft, duurt een aangifte invullen een half uur, vertelt Thérès. Als ik ergens voor het eerst kom, bestaat de administratie vaak uit een schoenendoos met bonnetjes en een lade met geopende enveloppen. Dan ben je zo een hele ochtend bezig met opruimen. Soms leg ik dan alleen uit hoe iemand zijn spullen het beste op orde kan brengen en kom ik een andere keer terug. Als je iemands belastingaangifte verzorgt, dan heb je een eerste contact gelegd. Dat is een groot voordeel, vindt Toon. Je bouwt een band op en mensen weten je gemakkelijker te vinden als ze vragen of problemen hebben. Dat klopt wel, vertelt Dorothee van de Ven. Ik doe geen belastingaangiftes en ouderen bellen me niet zo gauw. Ik los dat op door veel naar bijeenkomsten te gaan van de KBO (Katholieke Bond van Ouderen) en de Zonnebloem. Daar spreken de mensen me wel voortdurend aan. De drempel is dan lager. Korte lijntjes Wil Roozeman is blij dat wijkconsulent Karin Ysvelt van Oosterpoort ook vaak aanwezig is bij de vergaderingen met de gemeente. Veel ouderen hier hebben het niet breed. Een piepklein pensioentje van 30,- per maand is geen uitzondering. Stel iemand heeft zijn huur niet betaald. Dan is het goed om een kort lijntje met de woningcorporatie te hebben. Dan kun je zo n kwestie oplossen voor er grote betalingsproblemen ontstaan. Thérès knikt: Ik heb een klant gehad die slecht Nederlands sprak en de brieven van Oosterpoort niet begreep. Toen heb ik contact opgenomen. Soms zie ik dingen die gevaarlijk zijn, sluit Dorothee hierbij aan. Iemand vergeet regelmatig het gas uit te zetten of heeft de magnetron verkeerd gebruikt. Zoiets geef ik ook door aan de wijkconsulent. En als ik het idee heb dat iemand echt vereenzaamt, dan geef ik haar ook een seintje.

5 bewonersinitiatief < 5 Kinderen vinden het hier helemaal geweldig Dat zegt Gerard de Bruin, penning meester van werkgroep de Struintijgers. De burendag in de Struintuin in Beek is nog niet begonnen, maar als Perspectief aankomt is de werkgroep al druk bezig met de voorbereidingen. Wijkconsulent Karin Ysvelt van Oosterpoort komt op deze burendag met hen kennismaken en laat zich door Gerard bijpraten. Het verhaal van de Struintuin begon toen een speelveld voor de kinderen van Beek verdween door nieuwbouw in de schrijverswijk. Er kwamen wel twee speeltuintjes voor in de plaats, maar dat was niet hetzelfde. De wens voor een grote speelplek bleef en langzaamaan kwam de strook tussen de Gelderhorstlaan en de nieuwe Rijksweg in beeld. Dat was grond van de gemeente en die wilde best meewerken. Met allerlei subsidies en een enthousiaste groep bewoners kwam de Struintuin er: veel gras om over te rennen, boomstammen om mee te spelen, een waterrijk rietgebied en een strook bos om op avontuur te gaan. Werkdagen De Struintuin bestaat nu ruim drie jaar. Er spelen altijd wel kinderen, vooral bij het water, weet struintijger Linda van de Akker. Ze is vanaf het begin bij de tuin betrokken en heeft meegedacht over de inrichting. Nu houdt ze zich bezig met het onderhoud en de organisatie van werkdagen. Die hebben we ongeveer zeven per jaar, vertelt ze. In totaal zijn er ongeveer 25 wijkbewoners die regelmatig komen helpen. Standaard ruimen we het afval op en maken paden in het riet en in het bos weer vrij. Vanmiddag willen we ook de wilgenhut weer opknappen en nieuwe wilgentenen invlechten. Daarbij is het burendag. We hebben allerlei activiteiten gepland, zoals poweryoga, picknick, pannenkoeken eten en bloemenpersjes maken. We verwachten ongeveer zeventig wijkbewoners, waarvan de helft kinderen. Van ons allemaal Vincent Nas is de eerste tuinvrijwilliger die zich vandaag meldt. Mijn kinderen zijn hier vaak. Als ik tijd heb, ga ik mee: verstoppertje spelen. Daarom voel ik me ook verantwoordelijk voor het terrein. Als ik hier langsloop en ik zie afval liggen, dan neem ik dat mee. En mijn vrouw Vera en ik komen regelmatig helpen op de werkdagen. De struintuin is van ons allemaal en het is aan ons om er goed voor te zorgen. Rachel Rutgers is sinds een paar jaar struintijger. Ze is lid geworden vlak nadat ze in Beek kwam wonen. Ik leer op deze manier veel mensen kennen en vind de vergaderingen erg gezellig. Het voelt als een cadeautje dat de gemeente onze activiteiten wil subsidiëren. Behalve werkdagen organiseren we ook barbecues en kampeernachten. Dan zie je weer andere mensen meedoen. Karin Ysvelt is enthousiast. De struintuin is echt een succesverhaal. Er komen regelmatig bewoners van andere gemeenten kijken om inspiratie op te doen. Zo n speelen ontmoetingsplek is zo belangrijk voor de wijk, vertelt ze, zeker met zo n hechte groep vrijwilligers. Daar helpt Oosterpoort graag aan mee!

6 6 > jubilarissen Terug in de tijd Ze wonen vijftig jaar in dezelfde woning van Oosterpoort, de jubilarissen die dit najaar hun jubileum vierden in De Wolfsberg. Oosterpoort nodigde hen uit voor koffie met taart en een bijzondere fotoreis. Sociaal wijkconsulent Frans Steffens verwelkomt de jubilarissen en maakt grapjes over oudjes en grijze haren. We hebben de bewoners van 23 woningen uitgenodigd, vertelt hij. Ieder jaar hebben we wel een paar echtparen die deze mijlpaal bereiken, maar nooit eerder zoveel tegelijkertijd. Collega Jacqueline Coenen vult aan: Normaal gaan we bij deze huurders langs met bloemen en een cadeaubon, nu hebben we de mogelijkheid wat anders te doen. Geheim Wat is het geheim van vijftig jaar ergens blijven wonen? Perspectief vraagt het Marietje Nielen, die op 11 november 1963 verhuisde naar de Jozef Israëlsweg in Groesbeek. We gaan er niet meer weg, laat ze meteen weten. Het huis bevalt hartstikke goed, alhoewel het wel ouderwets is. We hebben geen centrale verwarming, dat hebben we toch verkeerd aangepakt. Nu ben ik 83 en wil ik het huis niet meer op de kop zetten. Alleen als ik er een schoonmaaktruus bij krijg, lacht ze. Wat haar mooiste herinnering in het huis is, weet ze niet goed, ze heeft er zoveel! Ja, misschien toch de geboorte van haar dochter. Coby van Vliet zit naast haar en mengt zich in het gesprek. Ze woont vier huizen verderop. We wonen tegenover het park, vertelt ze. Daardoor kunnen we ver weg kijken en dat geeft zoveel vrijheid. Marietjes andere buurvrouw aan tafel woont om de hoek in de Jan Steenweg. Wij hebben dat uitzicht niet, maar willen ook niet weg. Ja, een kleinere gelijkvloerse woning zou niet verkeerd zijn, maar we hebben zo n fijne buurt. Zolang het kan, nemen we de trappen dan maar voor lief. Op zijn Groesbeeks Als de gebakjes op zijn, laat Peter Janssen van de Heemkundekring oude foto s zien: van de Wolfsberg, de broeders van de Sionsheuvel, broeder Ivo en zijn circus, het wielrennen, meisjes op de huishoudschool, nozems op brommers, cafés van vroeger en Groesbeekse zangers met stoere gitaren en bakkebaarden. Peter vertelt er in onvervalst Groesbeeks sappige verhalen bij. Sommige foto s worden met veel enthousiasme begroet. Zo kennen bijna alle aanwezigen zuster De Heij, de vroedvrouw die hielp bij de geboorte van ongeveer 9400 Groesbeekse baby s. De jubilarissen genieten van de voorstelling. Na afloop vragen enkelen van hen naar foto s uit de oorlog. Die blijken er niet zoveel te zijn. De middag wordt afgesloten met een borreltje. Oproep Foto s uit de oorlogsjaren gezocht Peter Janssen wil graag nog een fotoreis organiseren met foto s uit de oorlogsjaren. Veel ouderen van nu waren toen kind. Heeft u foto s uit die tijd, wilt u die dan ter beschikking stellen aan de Heemkundekring? Ook andere oude foto s zijn welkom. Peter scant uw foto s in en u krijgt ze meteen terug. Neem contact op met Peter Janssen (06)

7 bewonersinitiatief < 7 Wijkschouw in Leuth Dit najaar kreeg Oosterpoort een uitnodiging van het bewonersplatform Leuth Actief voor een wijkschouw. De leden van het platform wilden samen met medewerkers van de gemeente en de woningcorporatie een rondje door Leuth lopen om te kijken hoe het dorp ervoor staat. Oosterpoort vindt zo n initiatief erg belangrijk en dus liepen wijkconsulent Karin Ysvelt en Perspectief graag mee. Zoals de naam al onthult, is Leuth Actief een zeer actieve bewonersgroep. Zo coördineren ze bijvoorbeeld in samenwerking met de school de zwerfvuilinzameling in het dorp. Ook houden ze ieder jaar een populaire bloembollenactie. In 2012 hielden ze een grote bewonersenquête. Leuth Actief behartigt graag de belangen van de dorpsbewoners. Dat willen ze doen door als contactpersoon op te treden en vragen en ergernissen van bewoners door te geven aan de instanties die erover gaan. Een wijkschouw werkt daar heel goed bij. Hondenpoep Wim Arts van Leuth Actief verwelkomt iedereen bij de schouw. Acht wandelaars vertrekken naar het eerste bespreekpunt: de hondenuitlaatplaats aan de Pinksterbloemstraat. Hondenpoep is een groot probleem in Leuth. Martijn Peters vertelt dat hij vier jaar geleden lid is geworden van Leuth Actief omdat hij vond dat het echt de spuigaten uitliep. Op verzoek van het platform is de gemeente gaan praten met hondenbezitters. Die wilden graag een uitlaatroute en een losloopgebied. Zo n gebied is er ondertussen gekomen met een prachtige duurzame poepafvoerbak. Het groepje kijkt tevreden naar het goed onderhouden veldje. Wethouder van der Aalst vraagt zich af of het veel gebruikt wordt. Ze neemt zich voor dit rechtstreeks aan hondenbezitters te vragen. Groenonderhoud De wandeling gaat verder via de Bredestraat langs het Kulturhus in aanbouw naar de speeltuin bij de Haafakker. Overal wijzen de platformleden naar ongemakkelijkheden: de bewoners in deze straat zijn niet gelukkig met deze bomen, ze zijn te groot; het trottoir is hier opgeduwd door boomstronken; kan deze strook beter onderhouden worden, want er spelen hier veel kinderen. De medewerkers van de gemeente stellen vragen en maken aantekeningen. Als de wethouder door een straat met seniorenwoningen loopt, valt het haar op dat er geen afritten voor rollators en rolstoelen zijn. Ze stelt voor dat de gemeente dit aanpast. Speelplek De laatste stop is de Pastoor van Tielstraat. Hans van Overbeek meldt dat de bewoners graag een stukje braakliggende grond van Oosterpoort tijdelijk willen inrichten als speelplek. Karin Ysvelt legt uit dat Oosterpoort daar meestal graag aan meewerkt, maar dat bewoners zich wel moeten realiseren dat het tijdelijk is. Wethouder van der Aalst benadrukt dat ook de gemeente een bijdrage wil leveren, maar op één strikte voorwaarde: het initiatief blijft bij de bewoners zelf liggen. Hans knikt, dat heeft hij ook al gezegd. Hij is erg blij met het enthousiasme van de straatbewoners. Ze zijn al goed op dreef, vindt hij, en ook bewoners uit omringende straten tonen belangstelling. De schouw eindigt met een drankje. Iedereen is tevreden over de uitwisseling. Nu aan de slag.

8 8 > asbestonderzoek Wat doet de asbestinspecteur? Oosterpoort laat in kaart brengen of we huurwoningen hebben waarin nog asbesthoudend materiaal is verwerkt. Daarom bezoeken asbestinspecteurs van Search een flink aantal woningen. Wilt u weten wat ze precies doen? Perspectief ging met asbestinspecteur Stefan van Lee mee op huisbezoek. We ontmoeten Stefan in de Goudenregenstraat in Breedeweg. De woningen in deze straat zijn meer dan vijftig jaar oud en kunnen asbest bevatten. Asbest is namelijk sinds 1994 verboden, maar werd tot die tijd regelmatig als bouwmateriaal gebruikt. Stefan wil ongeveer vier woningen in de straat controleren. Hij begint met de hoekwoning van Lies Hijmans-Zwitserloot. Lies vindt het geen probleem dat hij binnenkomt, ze wil hem graag wat materialen laten zien waarover ze twijfelt. Alle hoeken en gaten Stefan legt eerst uit wat hij gaat doen. Daarna gaat hij aan de slag en dat doet hij grondig. Alle deuren gaan open, ook de meterkast en zelfs een deurtje van de keukenkast. Hij tekent van iedere verdieping een plattegrond en maakt regelmatig foto s van details. Hij vraagt naar het riool en de kruipruimte. Lies geeft antwoord. Het riool is vervan- gen, de kruipruimte, daar kan hij niet in, want daar ligt een houten vloer overheen. Ze vindt de rondleiding duidelijk leuk en vindt alles goed. Mag het ingebouwde kastje bij de schouw open? Ja hoor, maar waarom dan? Ik wil even naar de vloer kijken, lacht Stefan, we zijn net CSI, we willen alle hoekjes zien. Lies is 75 en woont al meer dan vijftig jaar in haar woning. Toen we hier in 1963 kwamen wonen, was de huur 67 gulden per maand, kun je nagaan. Mijn kinderen raden me aan om kleiner te gaan wonen, maar dat wil ik niet. Ik wil hier blijven. Stefan is ondertussen naar boven gelopen. Hij controleert wat er aan de buitenkant onder de ramen zit. Hout achter en voor is het trespa. Daar is het hout in 1995 vervangen, weet Lies nog. Kijk eens wat een mooie tuin ik achter heb, wijst ze uit het slaapkamerraam. Ik maak er een foto van,

9 asbestonderzoek < 9 reageert Stefan. Van mijn bloemen? Nee, van het schuurtje. Lies wijst naar een afvoerbuis in een hoek van de badkamer: Is dat asbest, vraagt ze. Nee, dat is PVC. De zolder is aan de beurt. Lies waarschuwt voor stof. Mijn kinderen willen niet meer dat ik met de vlizotrap naar boven ga, vertelt ze. Nu klimt ze toch mee omhoog. Ze wijst naar de platen tegen het dak. Asbest? Nee hoor, glimlacht Stefan, heracliet beplating, dat is houtwol. Lies is opgelucht. Terwijl Stefan naar de CV ketel kijkt, showt ze enthousiast een trouwjurk van één van haar dochters. Mooi, hè? Al meer dan 25 jaar oud. Wie wat bewaart, die heeft wat, lacht ze. Binnenkort komen de kinderen de zolder opruimen, dan gaat de jurk mee. Het witte pak Tot slot wil Stefan het schuurtje bekijken. Daarna nemen we afscheid van Lies en lopen we nog even mee naar Stefans bestelauto. Verlopen al je bezoekjes zo plezierig?, vragen we. Ja, eigenlijk wel. Mensen hoeven immers niet mee te werken. Als ze geen tijd hebben of ze hebben er geen zin in, dan ga ik naar een andere woning. Dus de mensen die me binnenlaten, zijn altijd vriendelijk. Alleen als ik een monster moet nemen, merk ik dat veel mensen dat spannend vinden. Voor dit werk heb je veel materiaalkennis nodig. En dan nog kom je soms iets tegen wat je niet kent. In zo n geval nemen we altijd een materiaalmonster. Dan haal ik de stofzuiger, doe een wit pak aan en een mondkapje voor en vraag de bewoners even de kamer uit te gaan. Dat vindt niemand leuk. Logisch vind ik dat. Ik leg dan ook altijd goed uit waarom ik het monster neem en wat er mee gebeurt. Onderzoek in een laboratorium moet uitwijzen of er asbest in zit, dat weet ik op dat moment nog niet. Search is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het opsporen van asbest. Het bedrijf is nog tot april bezig met het controleren van woningen van Oosterpoort. Daarna informeren wij u over de resultaten van het onderzoek. Mocht een inspecteur asbest aantreffen dat direct gevaar oplevert, dan zal dat meteen verwijderd worden. Daarmee nemen we geen enkel risico. Meer informatie over het onderzoek vindt u op onze website, fotoprijsvraag Wie heeft de mooiste bomenfoto gemaakt? In het vorige nummer van Perspectief zijn we begonnen met een nieuwe fotoprijsvraag. We vroegen u naar uw favoriete foto s van een mooie boom in uw omgeving. U stuurde prachtige foto s op. Twee deelnemers leverden allebei een winterfoto van dezelfde boom in. Het was moeilijk een winnaar te kiezen. Uiteindelijk werd het de foto van Helma Groenen. Zij heeft een cadeaubon van 25,- gewonnen en haar foto staat op de ansichtkaart in dit blad. Van harte gefeliciteerd! De foto s van Michel Kramer en Yvonne Kuiltjes krijgen beide een eervolle vermelding. Zij hebben een cadeaubon van 10,- gewonnen. Helma Groenen Nieuwe prijsvraag Wat is het mooiste laantje in uw dorp of gemeente? Stuur ons er een mooie foto van en maak kans op een cadeaubon van 10,- of 25,-. De winnende foto s komen in Perspectief te staan. Yvonne Kuiltjes Mail uw foto naar: U kunt eventueel ook een afdruk opsturen naar Oosterpoort, redactie Perspectief, Antwoordnummer 531, 6560 VB Groesbeek (geen postzegel nodig) of afgeven bij onze vestiging in de Pannenstraat in Groesbeek. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden. U kunt uw foto insturen tot 1 februari Michel Kramer

10 10 > bewonersinitiatief Jong en oud samenbrengen In Heumen maken twee leden van de ouderraad van basisschool Sint Joris zich hard voor een andere indeling van het schoolplein. Het plein grenst aan appartementencomplex Heumense Hof van Oosterpoort. Bewoonster Hennie Arrias kijkt uit over het plein en ziet de veranderingen wel zitten. Vanaf het moment dat Petroesjka Hendriksen en Stefanie Laurant in de ouderraad van St. Joris kwamen, wilden ze iets doen aan het schoolplein. s Avonds gebruiken oudere jongeren het plein als hangplek. Ze breken in, vernielen dingen en maken veel lawaai. Petroesjka en Stefanie bedachten een plan waarbij het plein minder aantrekkelijk wordt voor deze jongeren, terwijl de leerlingen er juist op vooruitgaan. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat de tieners uit Heumen een andere plek krijgen waar ze naartoe kunnen. Drie vliegen De gemeente heeft haar subsidieregeling veranderd, vertelt Petroesjka. Tot voor kort kregen de dorpsraden een standaardbudget, maar nu kent de gemeente geld toe aan goede initiatieven. Voorwaarde is dat er een breed draagvlak onder de bewoners is voor zo n initiatief. Daarom hebben we onze ideeën gepresenteerd in het dorpsgesprek. Daar was iedereen enthousiast. We proberen met ons idee drie vliegen in één klap te slaan. Voor de kinderen willen we de zandbak een zonniger plekje geven, een grote stenen tafeltennistafel verplaatsen die nu gevaarlijk in de weg staat en rubbertegels leggen rondom het speeltoestel van de allerkleinsten. Ook maken we het schoolplein iets groter. Voor de omwonenden is het belangrijk dat de kinderen niet meer voetballen tegen de muur van de school of van het appartementencomplex, omdat dit erg veel lawaai maakt. En iedereen, omwonenden en school, is erbij gebaat als het plein s avonds leeg en stil is. Ons plan houdt rekening met ieders wensen Hennie is blij dat er wat gebeurt. Ik vind het leuk om bij de basisschool te wonen en kan uren uit het raam kijken naar de spelende kleintjes. Maar wat hier s avonds gebeurt, is vreselijk. Ik vraag al jaren aandacht voor dit probleem, maar ook al is er een dossier, toch verandert er nog heel weinig. Hopelijk helpt dit plan. Dat de overkapping van de fietsenstalling weggaat, is in ieder geval slim. Trapveldje Stefanie benadrukt dat hun plan rekening houdt met ieders wensen. Het gaat om jong en oud. Zo willen we bij de volière achter de school een jeu-de-boulesbaan aanleggen voor de senioren. Ook stellen we voor dat het trapveldje bij de schaatsbaan een opknapbeurt krijgt, zodat de buurtkinderen daar kunnen voetballen. Het veldje is slecht onderhouden en ziet er verwaarloosd uit. Met kunstgras en wat meer aankleding wordt het veel aantrekkelijker voor de tieners. We willen hen erbij betrekken als we het veldje gaan opknappen. En voor het schoolplein roepen we alle handige ouders op om een handje te helpen.

11 samenwerking < 11 Samen de klus klaren Oosterpoort gaat intensiever samenwerken met haar bouw- en onderhoudspartners. Dat noemen we ketensamenwerking. Hoe zo n nieuwe manier van samenwerken eruit kan zien, merkten de bewoners van de Kochlaan in Ooij tijdens de isolatie van hun woningen. Marcel Graat, opzichter planmatig onderhoud voor Oosterpoort, en Jan Duits, contactpersoon bij schildersbedrijf Duits-Fleuren, vertellen erover. Marcel Voordat het echte werk begon, is mijn collega René Schreven bij de 22 woningen in de Kochlaan langs gegaan. Hij heeft gekeken wat er aan isolatie aanwezig was en wat er nog moest gebeuren. De meeste woningen waren wel geïsoleerd, maar lang geleden. Daarom hebben we het oude dubbelglas vervangen door nieuw HR++glas, dat veel beter isoleert. Dat betekende nieuwe voordeuren, omdat de oude het zware, nieuwe glas niet konden dragen. Verder is de spouwisolatie aangevuld. Tot slot waren de daken niet optimaal geïsoleerd en hadden ze asbest dakbeschot. Dat is verwijderd en er zijn nieuwe goed isolerende dakplaten aangebracht. Aanspreekpunt Voorafgaand aan het werk hebben we een bijeenkomst georganiseerd om de bewoners goed te informeren. Al met al moest er veel gebeuren en is de aannemer zeker drie maanden bezig geweest. In die tijd had ik bijna dagelijks contact met Jan, maar heb ik niet veel met bewoners gesproken. Dat deed Jan. Hij was hun aanspreekpunt. Als er iets was en een bewoner wilde met mij spreken, dan kon dat natuurlijk altijd. Waarschijnlijk zal Oosterpoort volgende projecten ook zo aanpakken. Wij informeren de bewoners bij de start van een project en daarna neemt de aannemer het van ons over. In de Kochlaan is dit heel goed gegaan. En de bewoners zijn hartstikke happy met de verbeterde isolatie. Jan Zo n groot project vraagt een goede planning. In de Kochlaan stuurden we eerst een brief. Een paar dagen voordat we aan een blok begonnen, belden we s avonds aan of bewoners met de voorbereidingen wilden beginnen. Voor het verwijderen van asbest moest de zolder leeg zijn. Dat was voor sommige ouderen een hele klus. In noodgevallen hielpen onze mannen een handje mee, bijvoorbeeld bij zware meubelen. Investeren in contact Begrip van bewoners moet je verdienen door te investeren in goed contact. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. En ze zitten liever niet drie maanden in de rotzooi. Daar zorgde ik voor. Ik had iedere dag overleg met onze mannen. Mijn stelregel is ben je wat vroeger klaar, dan pak je een bezem en ruim je op. Ook als jij de rotzooi niet hebt gemaakt. Zoiets merk je aan de bewoners. Zo werden we op warme dagen overladen met frisdrank en ijs. En straatbewoners gaven rustig hun voordeursleutel een paar weken aan me af. Als je over en weer begrip toont en elkaar wat helpt, betaalt zich dat terug. Met alle bouwmaterialen was de straat overvol en moesten mensen hun auto soms verder weg parkeren. Dat is vervelend en dus bedankten we hen voor hun medewerking. Mede daardoor verliep dit project heel plezierig.

12 12 > projectnieuws Zo groot schilderen is gemakkelijk Kleurige Broeksingel Oosterpoort bouwt twee nieuwe woongebouwen aan de Broeksingel naast de Brede School in Malden. Eind oktober bevestigden leerlingen van De Komeet, gehuisvest in de brede school, grote beschilderde panelen tegen de houten valbeveiliging die tussen de school en het bouwterrein staat. Voorbijgangers en spelende kinderen vrolijken helemaal op van de kleurrijke kunstwerken.

13 projectnieuws < 13 Natuurlijk heeft de school last van onze bouwactiviteiten naast hun deur, vertelt Frits Isenbügel van Oosterpoort, maar de leerlingen vinden alle drukte ook best interessant. Ze waren teleurgesteld toen er een saaie houten schutting werd geplaatst tussen de school en het bouwterrein. Nu konden ze het werk niet goed meer zien. De schutting is nodig vanwege de veiligheid, die moest er komen. Maar: wij bedachten samen met de aannemer iets om hem in ieder geval leuker te maken: schilderwerk van de kinderen erop. Ik vond het een erg leuk idee, herinnert handvaardigheidjuf Marian Westhoff zich. Eerst heeft iedereen in de klas een tekening gemaakt. Samen hebben we de vijf mooiste uitgezocht en die zijn geschilderd. Dertien kinderen zijn er drie keer drie uur mee bezig geweest. Het was hard werken. Dikke én dunne kwasten De kinderen zijn trots op hun werk. Het beschilderen van de panelen vonden ze leuk. Eva, die een grote boom heeft geschilderd, vertelt dat zo groot werken gemakkelijker is. Wouter is de schepper van een grote rode auto en een bouwkraan. Omdat er toch iets van bouwen op moest. We hebben met dikke kwasten gewerkt, maar soms ook dunne, het lag eraan wat je schilderde. Jesse is helemaal enthousiast over het vastschroeven van de panelen op de muur. Zo gauw er even niemand is die het ook een keer wil proberen, pakt hij gauw de elektrische schroevendraaier nog een keer. Als alles vastzit, tovert Marcel Verstraten van bouwbedrijf Van Grunsven een prachtige taart te voorschijn. Hij en Frits bedanken de kinderen hartelijk voor hun schilderwerk. Marcel: Als we dicht bij een school aan het werk zijn, proberen we altijd iets met de kinderen te doen. Het is belangrijk om de jeugd al op jonge leeftijd bij de bouw te betrekken. Dit keer mogen ze schroeven, soms laten we ze een stukje metselen. Het zijn per slot van rekening allemaal potentieel goede timmerlui en metselaars. Voor elk wat wils De twee woongebouwen aan de Broeksingel bestaan uit 26 huurwoningen in vijf verschillende varianten. Er komen twee woonwerkwoningen, zeven maisonnettes, zes grote en acht kleinere appartementen, waarvan tien met lift. De woonwerkwoningen hebben op de eerste verdieping een woonappartement en op de begane grond een werkruimte voor bijvoorbeeld een winkel, kantoor of praktijk aan huis. De maisonnettes zijn woningen met twee verdiepingen waar jonge gezinnen uitstekend kunnen wonen. De appartementen zijn onder andere geschikt voor starters en senioren. Enkele appartementen worden straks verhuurd aan mensen met een beperking. Achter de huurwoningen staan ook nog zes koopwoningen. Al met al komt er dus een bijzondere mix aan mensen wonen. We betrekken de kinderen graag bij de bouw

14 14 > huurdersorganisaties een kijkje in de keuken... van drie huurdersorganisaties Huurdersorganisaties komen op voor de belangen van huurders. Hoe doen ze dat? Veel werk blijft voor huurders onzichtbaar en dat is jammer. Daarom in Perspectief een kijkje in de keuken van de huurdersverenigingen van Oosterpoort. Dit keer volgen we een overleg tussen Oosterpoort en de drie huurdersorganisaties samen. Wat doet Oosterpoort Oosterpoort is volop in verandering. De laatste jaren heeft de woning corporatie veel aandacht voor het woonplezier in wijken. Bij het bestuderen van de toekomstplannen merkten de huurdersorganisaties op dat er veel woorden onduidelijk bleven: gebiedsgedreven werken, belevings onderzoeken, leefstijlen. Ze vroegen om opheldering. Oosterpoort praat de bestuursleden in een paar extra vergaderingen bij. Oosterpoort houdt haar huurdersorganisaties op de hoogte van alles wat er binnen de woningcorporatie speelt. Vier keer per jaar is er een beleidsoverleg waarin Oosterpoort haar plannen met de besturen van de huurdersorganisaties bespreekt. De bestuursleden hebben dan gekwalificeerd adviesrecht of instemrecht, wat erop neerkomt dat ze hun mening over die plannen kunnen geven. Maar dan moeten ze wel precies weten wat die plannen concreet inhouden. Wat werkt het beste? Oosterpoort werkt samen met bewoners en organisaties aan de leefbaarheid in buurten en dorpen. Iedere buurt vraagt om een eigen aanpak en daarom probeert de woningcorporatie in vier voorbeeldgebieden verschillende werkwijzen uit. In deze vergadering komen Berg en Dal en Groesbeek- Noord aan de beurt. Het eerste uur vertellen gebiedsregisseur Ellen Hoppenbrouwers en sociaal wijkconsulent Karin Ysvelt over hun werk in Berg en Dal. Ze hebben onderzocht hoe het er nu voorstaat in het dorp, wat er goed gaat en wat er beter kan. Ellen kijkt vooral naar het grotere geheel: hoe kunnen we kansen benutten, risico s verkleinen, sterke punten uitbouwen en zwakke punten verbeteren? Daarbij let ze erop dat de activiteiten aansluiten bij de plannen van Oosterpoort en van de andere organisaties die meedoen, zoals de gemeente, zorginstellingen, scholen Ik breng mensen met elkaar in contact en bewonersorganisaties. Karin is meer op de werkvloer bezig. Zij legt contact met de bewoners en de organisaties waarmee Oosterpoort samenwerkt. Ook houdt ze in de gaten wie wat doet en wie waar hulp bij kan gebruiken. Doordat ze mensen met elkaar in contact brengt, ontstaat meer samenwerking en gaan dingen opeens gemakkelijker. Indien nodig zoekt ze ondersteuning voor de mensen die iets proberen te organiseren. Wat bewoners belangrijk vinden Jan Rutten van Het Tegenwicht wil graag weten wat een belevingsonder-

15 huurdersorganisaties < 15 in de wijken? zoek inhoudt. Hij vindt dat de vragen in woonenquêtes vaak een bepaald antwoord uitlokken. Karin vertelt dat ze vooral verhalen van bewoners wil horen. Ze vult dus geen enquêtes in. Ik vraag bijvoorbeeld hoe bevalt het wonen u hier in Berg en Dal. Iedereen geeft daar een ander antwoord op. Een oudere bewoner vertelt misschien dat hij de winkels mist, terwijl een moeder blij is dat de kinderen lekker buiten kunnen spelen of dat ze dicht bij school wonen. Het gaat erom dat wij van de bewoners horen wat voor hén belangrijk is. We willen dat niet voor hen invullen. Dus vragen we wat ze fijn vinden en waar ze moeite mee hebben. Vaak vraag ik hulp van anderen om gesprekken te voeren, omdat het veel tijd kost. Zo heb ik ook de contactpersoon van Het Tegenwicht in Berg en Dal gepolst. Helaas had hij geen tijd. Jan Rutten vindt dat jammer en benadrukt dat ze in de toekomst wel weer gevraagd willen worden. De andere bestuursleden vallen hem hierin bij. Leefstijlen en promotie Het tweede uur gaat over Groesbeek- Noord. In dit gebied werkt Oosterpoort onder andere samen met de gemeente, scholen en Stichting Welzijn Groesbeek (SWG). Samen hebben ze een promotiecampagne voor de wijk opgezet. De bestuursleden zijn vooral nieuwsgierig naar het gebruik van leefstijlen in deze campagne. Communicatieadviseur Famke Zandstra legt uit hoe dat in zijn werk gaat. Het gebruik van leefstijlen is een nieuwe manier om iets te zeggen over de bewoners in een wijk, vertelt ze. We kijken niet meer alleen naar leeftijd en gezinssamenstelling, maar ook naar zaken als: wat vinden bewoners belangrijk en wat willen ze in hun vrije tijd doen. We noemen dat hun leefstijl. Iedereen heeft andere woonwensen Jan Rutten is sceptisch. Gebruikt Oosterpoort de leefstijlen om nieuwe bewoners te selecteren? Nee, zegt Famke, iedereen kan in de Stekkenberg komen wonen. Het is precies andersom. We willen met de leefstijlen kijken welke mensen het juist goed naar hun zin zullen hebben in de wijk. Wij denken dat dit mensen zijn die hun gezin en eigen buurt belangrijk vinden. Mensen met zo n leefstijl zijn graag in hun eigen wijk bezig en waarderen een groot voorzieningenhart dichtbij en een mooi bos naast de deur. Daarom willen we die mensen bereiken. We sluiten met onze promotiecampagne aan bij hun leefstijl doordat we bijvoorbeeld natuurlijke kleuren gebruiken en veel foto s van kinderen. Zo hopen we juist die mensen enthousiast te maken voor de wijk, die er goed passen. Henk Martens van HBV Heumen toont zich tevreden over de middag. Ook Hans van Overbeek van huurdersbelangenvereniging Het Blok is blij met de uitleg. Wijkontwikkeling wordt steeds belangrijker en ook de huurdersverenigingen moeten er iets mee, vindt hij. Huurdersvereniging Het Tegenwicht uit Groesbeek, (024) , Huurdersbelangenvereniging Het Blok uit Ubbergen, (024) , Huurdersbelangenvereniging Heumen uit Heumen, (024) ,

16 16 > trots Nieuwe lift Oosterpoort heeft voor het eerst in haar geschiedenis een lift laten ver vangen. Dat gebeurde dit najaar in een appartementencomplex aan de Kwakkenbergweg in Berg en Dal. Bij zo n grote, dure klus komt veel kijken. Het belangrijkste is en blijft dat de oudere bewoners er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Velen van hen hebben echt een lift nodig om beneden te komen. Bezoekadres Pannenstraat 4, Groesbeek Tel (024) Openingstijden Maandag t/m donderdag van uur Vrijdag van uur De oude lift was nog niet stuk, maar het aantal storingen liep wel op. En als er iets vervangen moest worden, konden we steeds moeilijker de juiste materialen krijgen. Het is net als met een auto; op een gegeven moment is die oud en versleten en is het interessanter om een nieuwe te kopen. Uitdaging Als eerste heb ik gekeken waar de nieuwe lift aan moest voldoen. Vervolgens kon ik uitzoeken welke lift daar het beste bij paste. Toen kwam de grootste uitdaging: wat moest er gebeuren in de tijd dat de nieuwe lift werd opgebouwd. Ik heb allerlei mogelijkheden onderzocht: trapliften in het trappenhuis, de nieuwe lift aan de buitenkant van het gebouw, de bewoners een maand ergens anders onder brengen. Daarbij lette ik op de kosten, maar vooral ook op wat het voor de bewoners betekende. Een traplift was het goedkoopst, maar dat kon niet omdat veel bewoners een rollator of rolstoel hebben. De bewoners een maand verhuizen bracht weer andere vragen met zich mee. Tijdelijk buitenom De beste oplossing was daarom een tijdelijke lift aan de buitenkant van het gebouw. We hebben dit met de bewoners besproken. Ook konden ze proberen hoe het werkt. Sommige mensen vonden de buitenlift best eng. Daarom heb ik met de aannemer afgesproken dat de nieuwe lift binnen vier weken in gebruik moest zijn. Dat is gelukt! We hebben het met alle bewoners gevierd met koffie en gebak. Zo konden we hen bedanken voor hun begrip. De mensen zijn blij dat de nieuwe lift veel minder schokt dan de vorige. En hij is ook nog energiezuiniger en comfortabeler. Rob van Driel Medewerker Bedrijfsbureau Correspondentieadres Postbus 31, 6560 AA Groesbeek Hoofdkantoor Atelierweg 12, Groesbeek Service en onderhoud Voor reparatieverzoeken kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Woonservice, dagelijks bereikbaar tijdens onze openingstijden via (024) , keuze 1. Of mail uw verzoek naar Heeft u na het lezen van Perspectief vragen, opmerkingen, suggesties of kritiek? Schrijf dan naar: Oosterpoort redactie Perspectief Postbus AA Groesbeek Of mail naar: colofon eindredactie Miranda Sanders en Daniëlle Jacobs > redactie Daniëlle Tolhuis, Dik Gersen, Ellen Hoppenbrouwers en Rob van Driel > tekst Text in Context, Berg en Dal > foto grafie Goedele Monnens en anderen > vormgeving Einder Communicatie, Nijmegen > drukwerk Drukmotief, Apeldoorn

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

EnErgiE zuiniger van jouw woning

EnErgiE zuiniger van jouw woning EnErgiE zuiniger maken van jouw woning 2016 EnErgiE zuiniger maken van jouw woning, 2016 Inhoud 02 Waarom dit boekje? 04 Waarom jouw woning energiezuiniger? 04 Wat komen we bij jou doen: 1. Reeds geïsoleerde

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Aan de slag Start werkzaamheden

Aan de slag Start werkzaamheden nieuwsbrief HOORN NOORD FASE 2 SEPTEMBER 2016 nr 1 Aan de slag Start werkzaamheden In juli ontving u van ons een brief dat 72% van de bewoners instemde met de werkzaamheden en bijbehorende huurverhoging.

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Een strakke keuken, mét kookeiland. Eindelijk een dakraam, een houten vloer, beneden én boven U wilt graag een en ander in uw woning

Nadere informatie

Aan de slag Start werkzaamheden

Aan de slag Start werkzaamheden nieuwsbrief HOORN NOORD FASE 1 JULI 2016 nr 1 Aan de slag Start werkzaamheden In april ontving u van ons een brief dat 77% van de bewoners instemde met de werkzaamheden en bijbehorende huurverhoging, ondertussen

Nadere informatie

Antwoorden Thema 6 Wonen

Antwoorden Thema 6 Wonen Antwoorden Thema 6 Wonen Luisteren Oefening 2 1 b Hun etage is te klein. 2 een grote woonkamer twee slaapkamers een tuin of een balkon een nieuw huis in of vlakbij het centrum wonen 3 a maximaal 250.000

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken."

Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker. 1. Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 3 Vragenstellen Leestekst: De inbreker "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de derde keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Welke vraag hebben we daarbij nodig?"

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Bewonersavond d.d. 7 maart 2017

Bewonersavond d.d. 7 maart 2017 Bewonersavond d.d. 7 maart 2017 Willem Klooslaan: even nrs. 2-48 Akkerhof : nrs. 1,2,3,4,5 en nrs 33-56 Hoflaan: oneven nummers 1-99 Weidehof: nrs 1,2,3,4,5 Wat staat er in deze presentatie? Wat hebben

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Hoge Weide - Leidsche Rijn - Utrecht

Hoge Weide - Leidsche Rijn - Utrecht Hoge Weide - Leidsche Rijn - Utrecht Het beste van twee werelden Leidsche Rijn heeft alles Voorzieningen Basis plattegrond De thuisbasis van Linda en Jeroen De Smaakmakers Interieurimpressie De Smaakmakers

Nadere informatie

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Mevrouw van de Berg intramurale zorg bewoner Heidehiem Kim de Jong EVV-er Anna de Vries - medewerker verzorging intramurale zorg en thuiszorg

Nadere informatie

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u?

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? 2015-072/72015 Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? Meedenken en meedoen De woning waarin u woont maakt deel uit van een groter geheel, een zogenoemd complex. In zo n complex hebben de bewoners

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Het energiepakket Een huishouden is gemiddeld 150,- per maand kwijt aan energie. Dat is een kwart van

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Klussen in je woning

Klussen in je woning Klussen in je woning Je wilt je woning het liefst helemaal naar eigen wens inrichten. Die wensen zijn voor iedereen verschillend: de keuken uit breiden, een dakraam plaatsen of een schuurtje in de tuin.

Nadere informatie

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Pinnen mag Geld Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Pinnen mag, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Aan de slag Start werkzaamheden

Aan de slag Start werkzaamheden informatie CAVALJEPLEIN EN JHR VAN CITTERSPLEIN MAART 2015 Aan de slag Start werkzaamheden In januari ontving u van ons een brief dat een ruime meerderheid van de bewoners instemde met de werkzaamheden

Nadere informatie

Les 2 Vragen stellen Leestekst: Veiligheid. Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de tweede keer een tekst lezen en daarbij vragen maken.

Les 2 Vragen stellen Leestekst: Veiligheid. Introductiefase: 1. Vandaag gaan we voor de tweede keer een tekst lezen en daarbij vragen maken. Les 2 Vragen stellen Leestekst: Veiligheid "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de tweede keer een tekst lezen en daarbij vragen maken." 2. Vraag: "Wie weet nog welke nieuwe vraag er

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Uw woning van Zayaz en asbest

Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Uw woning van Zayaz en asbest Algemene informatie over asbest 4 Veelgestelde vragen over asbest 7 Wat doet Zayaz? 9 Waar in uw woning kan asbest voorkomen? 10 Asbest en uw

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Over isoleren, besparen en comfort

Over isoleren, besparen en comfort Warm voor Weinig Over isoleren, besparen en comfort WARM VOOR WEINIG U woont in een huurwoning, en heeft er waarschijnlijk een aangename plek van gemaakt. Maar misschien kan het nog veel comfortabeler!

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Informatieboekje Groot Onderhoud Beethovenflat

Informatieboekje Groot Onderhoud Beethovenflat Informatieboekje Groot Onderhoud Beethovenflat 1 We gaan aan de slag! Het groot onderhoud in de Van Beethovenflat start binnenkort. Velen van u hebben we gezien op de bewonersavonden. Daarnaast hebben

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Lekker wonen, lagere lasten Het energiepakket van Woonservice Energiekosten bepalen voor een groot deel

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PLANMATIG ONDERHOUD EN ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN. F. Nightingalestraat, C. de Langestraat, A. Jacobsstraat en

INFORMATIEBOEKJE PLANMATIG ONDERHOUD EN ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN. F. Nightingalestraat, C. de Langestraat, A. Jacobsstraat en INFORMATIEBOEKJE PLANMATIG ONDERHOUD EN ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN F. Nightingalestraat, C. de Langestraat, A. Jacobsstraat en A. Schweitzerslaan in Haarlem Informatie voor bewoners Aan dit boekje kunnen

Nadere informatie

Klussen in uw woning

Klussen in uw woning Klussen in uw woning U wilt uw woning en alles wat daarbij hoort het liefst naar eigen wens inrichten. Die wensen kunnen heel verschillend zijn: de keuken uitbreiden, een dakraam aanbrengen of een schuurtje

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO

c A R i N T R E G G E L A N D H u i s T GERBRAND H E N G E LO carintreggeland huis T GERBRAND HENGELO Een warme sfeer in een modern jasje. Van harte welkom! Wilt u graag wonen in een mooi en comfortabel appartement? Vindt u een gezellige en veilige woonomgeving belangrijk?

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat Programma van vanavond: Inleiding Renovatieplan/werkzaamheden - pauze - Woonlasten Sociaal plan Vragen Inleiding Inleiding: Samenwerking heeft in 2011 aangekondigd de badkamer, de keuken en het toilet

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Gefeliciteerd, je hebt ADHD!

Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Gefeliciteerd, je hebt ADHD! Eerste druk, augustus 2012 2012 Petra van der Burg-Jansen Illustrator: Roel van Gestel Kaft: Denise Kennedy van Dam & Roel van Gestel Voorwoord: Mw. E. Chatrou, kinder- en

Nadere informatie

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus advies bij uw klus vergoedingen als u verhuist Zelf klussen aan uw woning Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes Deze brochure gaat over

Nadere informatie

ENQUETE SPOORBUURT. 1. Woonsituatie. Werkgroep Spoorbuurt Laagbouw Werkgroep Spoorbuurt Beneden-bovenwoningen Opmerkingen Werkgroepen

ENQUETE SPOORBUURT. 1. Woonsituatie. Werkgroep Spoorbuurt Laagbouw Werkgroep Spoorbuurt Beneden-bovenwoningen Opmerkingen Werkgroepen ENQUETE SPOORBUURT Werkgroep Spoorbuurt Laagbouw Werkgroep Spoorbuurt Beneden-bovenwoningen Opmerkingen Werkgroepen Delen Enquête: 1. Woonsituatie 2. Wijk Opzet 3. Wijk Beschermd Stadsgezicht 4. Woning

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Prettig wonen doe je ook in een schone veilige woonomgeving. De Veenendaalse Woningstichting (VWS) wil graag dat

Nadere informatie

FRANK EN VRIJ WONEN. Een groene en waterrijke locatie op fietsafstand van het centrum van Zwolle!

FRANK EN VRIJ WONEN. Een groene en waterrijke locatie op fietsafstand van het centrum van Zwolle! Een groene en waterrijke locatie op fietsafstand van het centrum van Zwolle! 8 en 12 en in de wijk Frankhuis te Zwolle FRANK EN VRIJ WONEN 1 De wijk Frankhuis combineert het goede van twee werelden: de

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit!

In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit! In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit! Inhoud Leefgeluiden, je hoort ze pagina 3 Praten helpt pagina 4 U komt er niet uit

Nadere informatie

Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen. 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten?

Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen. 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten? Les 3 Samenvatten Leestekst: Verhuizen "Welkom:..." Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer samenvatten." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag we onszelf moesten stellen om te kunnen samenvatten?"

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren

Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen. Claudia van Loveren Leefbaarheid in de Fruithof Biddinghuizen Claudia van Loveren Ik weet nog goed dat er tijdens de modernisering van onze woningen in 2007, in de Flevopost een prijsvraag stond van de gemeente en Oost Flevoland

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl

ditie E Sprengenhof www.atlant.nl Wonen in Sprengenhof Sprengenhof ligt op een prachtige locatie Aan de rand van het dorp Ugchelen vindt u in een kleinschalige woonwijk woonzorgcentrum Sprengenhof. Ugchelen heeft een dorps karakter. Dit

Nadere informatie

Woningruil weken. Woningruil in uw eigen buurt. Amsteldorp

Woningruil weken. Woningruil in uw eigen buurt. Amsteldorp Woningruil weken Amsteldorp 9 maart 2017 tot en met 3 mei 2017 Woningruil in uw eigen buurt Blijf langer in uw buurt wonen Vind een woning die beter bij u past Hulp bij het vinden van een woning Persoonlijk

Nadere informatie

Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis

Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis Inleiding Wat gaan we doen? Vereiste werkzaamheden een koker wordt geplaatst in een hoek van de De afgelopen maanden is er onderhoud. We berekenen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Vragenlijst Dorpsplan Plus (DOP+) Fleringen. Wilt u 5 minuten nadenken over ons Fleringen? dorpsraad. Fleringen

Vragenlijst Dorpsplan Plus (DOP+) Fleringen. Wilt u 5 minuten nadenken over ons Fleringen? dorpsraad. Fleringen Vragenlijst Dorpsplan Plus (DOP+) Fleringen Wilt u 5 minuten nadenken over ons Fleringen? dorpsraad Fleringen Vragenlijst Dorpsplan Plus Fleringen Fleringen start dit najaar met het maken van een Dorpsplan

Nadere informatie

Huren. De leukste plekjes in de buurt

Huren. De leukste plekjes in de buurt Huren De leukste plekjes in de buurt De groeiplek Helemaal je eigen plek Elke woning en buurt heeft z n eigen charme. Het is maar net waar je van houdt en wat op dat moment het best past in je leven. En

Nadere informatie

WAAROM ALLES-IN-HUIS?

WAAROM ALLES-IN-HUIS? WAAROM ALLES-IN-HUIS? ONTWIKKELD VOOR JOU Het Alles-in-Huis pakket is ontwikkeld met jou, de bewoner, als uitgangspunt. Een voorbeeld, wij weten dat veel mensen s nachts slapen met hun raam open. Daarom

Nadere informatie

Terugblik bewonersavond

Terugblik bewonersavond Februari 2014 PAGINA 1 In dit nummer Terugblik bewonersavond Nieuwbouw: Parkietstraat & Vinkenstraat Vogels voeren Aanleg Park Nieuwbouw Parkbuurt Terugblik bewonersavond Enthousiasme over de nieuwbouwplannen

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

BESTE OUDER FOTO S NIEUWE WEBSITE

BESTE OUDER FOTO S NIEUWE WEBSITE 19-11-2015 Nr. 6 BESTE OUDER In deze Schepelweyer vindt u o.a. informatie over onze nieuwe website, gymstagiaires een ouder App en ook alvast over de kerstviering. De werkgroepen voor Sinterklaas en Kerst

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG HUURPRIJS 1.1. HOE HOOG WORDT MIJN HUURPRIJS BIJ MODERNISERING? Wij gaan met u in gesprek over de mogelijkheden bij modernisering. Een aantal maatregelen

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Wat Sibomat doet, doet het goed. www.sibomat.be

Wat Sibomat doet, doet het goed. www.sibomat.be Wat Sibomat doet, doet het goed. www.sibomat.be Koen (34) en Eva (31) zijn fervente wereldreizigers. Vier continenten bezoeken in tien maanden? Dat is voor het koppel een kleintje. Zo reisden ze deze zomer

Nadere informatie

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen Huurbeëindiging Waar moet de huurder aan denken bij het opzeggen van de huur. En hoe moet de woning opgeleverd worden? In deze brochure vindt u alle informatie hierover en doorlopen we de stappen die we

Nadere informatie

Zelf uw woning veranderen. De spelregels

Zelf uw woning veranderen. De spelregels Zelf uw woning veranderen De spelregels U maakt van uw huis uw thuis. Alleen al door de inrichting die u kiest, brengt u een eigen sfeer in uw woning. Misschien wilt u een stap verder gaan en wilt u ook

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid.

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Inhoud Welkom thuis pagina 3 U praat mee... pagina 6 Onze organisatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Het Berichtje Donderdag 05-11-2015. MR Verkiezingen: Namens de MR nodigen wij ouders uit om zich aan te melden voor de Medezeggenschapsraad.

Het Berichtje Donderdag 05-11-2015. MR Verkiezingen: Namens de MR nodigen wij ouders uit om zich aan te melden voor de Medezeggenschapsraad. Basisschool St. Joris Samenwerken, samen leren, samen Looistraat4 A 6582 BC HEUMEN 024-3581176 e-mail: directie@jorisheumen.nl website: www.jorisheumen.nl Het Berichtje Donderdag 05-11-2015 Kalender: 13-11

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:

Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van: Kies je route Trainingsmap voor de deelnemer Deze map is van:... Auteurs: Titia Boers en Anja Valk Projectleiding en eindredactie: Carola van der Voort cwh.vander.voort@let.vu.nl 020 5986575 Vrije Universiteit

Nadere informatie

Welkom thuis bij Haag Wonen

Welkom thuis bij Haag Wonen Welkom thuis bij Haag Wonen 1 Thuis bij Haag Wonen U verdient een plek waar u zich ècht thuis voelt. Een goede woning in een prettige buurt. Haag Wonen verhuurt woningen in heel Den Haag. Aan allerlei

Nadere informatie

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27

9,65 x 15,8 mm. Sluisweg. 4,9 x 5,25 mm. verslag 2015-01-27 9,65 x 15,8 mm Sluisweg 4,9 x 5,25 mm verslag 2015-01-27 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 27 januari 2015 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen:

Nadere informatie

Elk seizoen een nieuw interieur

Elk seizoen een nieuw interieur 52 Stijlvol Wonen B i n n e n k i j k e n Elk seizoen een nieuw interieur De kans dat Anke en Geert ooit uitgekeken raken op hun interieur, is wel heel erg klein. De inrichting wordt namelijk regelmatig

Nadere informatie