Wij gaan echt niet meer weg uit ons huis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij gaan echt niet meer weg uit ons huis"

Transcriptie

1 bewonersblad van Oosterpoort winter Wij gaan echt niet meer weg uit ons huis de klant spreekt Ouderenadviseurs in Ubbergen 4 jubilarissen Vijftig jaar in dezelfde woning 6 bewonersinitiatief Jong en oud samenbrengen 10

2 2 > kort nieuws Samen is belangrijker dan ooit In 2013 hadden velen van ons last van de crisis, de groeiende werkeloosheid en de nieuwe bezuinigingen. Oosterpoort ook. Zo kregen wij te maken met de verhuurders heffing en u, mede daardoor, met een fikse huur verhoging. Ook het komende jaar zal de crisis ons parten blijven spelen en dat betekent voor ons: opnieuw bezuinigen. De klant blijft koning De vraag is: hoe kunnen we bezuinigen zonder dat u daar te veel last van heeft? We bouwen de komende jaren minder nieuwe woningen, maar we investeren wel in het onderhouden en isoleren van onze bestaande woningen. Voor u betekent dat een fijne woonplek én een lagere energierekening. Volgend jaar gaan we ook oudere bewoners ondersteunen die langer in hun woning willen blijven wonen. Veel mensen hebben hun woning zelf al aangepast. Is dat nog niet gelukt, dan helpen we graag. Wonen in een fijne wijk blijft belangrijk. Oosterpoort heeft minder geld om aan wijkactiviteiten uit te geven en daarom vind ik het fantastisch om te zien dat wijkbewoners steeds vaker zelf aan de slag gaan. Lees in dit nummer maar hoe bewoners de Struintuin in Beek onderhouden, hoe ze zich inzetten voor een vitaal Leuth en hoe ze proberen om het schoolplein van de St. Jorisschool in Heumen aan te pakken. Op zoek naar samen Waar mogelijk sluiten onze wijkconsulenten bij deze initiatieven aan. Soms kunnen ze een activiteit deels sponsoren, soms bieden ze hulp door bewoners aan de juiste mensen voor te stellen. Door goed te kijken naar wat bewoners nodig hebben en wie daarbij kan helpen, kunnen ze vaak veel bereiken. Duidelijk is dat hoe meer mensen samenwerken, hoe beter het resultaat wordt. Daarom gaan we ook meer samenwerken met onze bouw- en onderhoudspartners. Doel is om het onderhoud van onze woningen zo goed en goedkoop mogelijk te doen. Onze vaste onderhoudsbedrijven gaan een aantal taken van ons overnemen en dat merkt u in de toekomst. Zo heeft u volgend jaar bijvoorbeeld vaker contact met de medewerkers van één van onze vaste schilderbedrijven of hoveniers dan met iemand van Oosterpoort. Hoe dat eruit kan zien, leest u op pagina 11. Wat mij betreft wordt 2014 het jaar van de samenwerking. Doet u mee? Eugène Janssen directeur-bestuurder Oosterpoort De medewerkers van Oosterpoort wensen u fijne feestdagen. Zelfstandig en prettig in Ooij blijven wonen Op 14 december organiseert de gemeente Ubbergen in De Sprong in Ooij van 12:00 tot 17:00 uur een informatiemarkt over woningaanpassingen. Met relatief kleine aanpassingen in hun woning kunnen mensen vaak langer thuis blijven wonen. Denk aan beugels in toilet en badkamer, een tweede trapleuning of betere verlichting. Het aantal mogelijkheden rondom veiligheid, gemak en comfort groeit snel. Zo zijn er bijvoorbeeld lampen voor de slaapkamer die aanspringen als iemand opstaat. Alle bewoners van Ooij zijn van harte uitgenodigd om naar de voorlichtingsmiddag te komen om zelf te ontdekken welke aanpassingen goed bij hen passen.

3 kort nieuws < 3 Nieuwe rekeningnummers en betaalregels U heeft het vast al gehoord of gelezen: vanaf 1 februari 2014 verandert uw bankrekeningnummer. Voor het oude nummer komt een landcode en een bankcode te staan. Het nieuwe, internationale nummer maakt het gemakkelijker om binnen Europa geld over te maken. U krijgt het nummer automatisch van uw bank en hoeft hiervoor zelf niets te doen. Onderhoudstip: duurzame kerstverlichting Bij kerst hoort kerstverlichting. Bijna iedereen heeft een verlichte kerstboom in huis en in de tuin. Daarbij zijn lichtslangen populair, net als kerststerren voor het raam. Gaat u uw huis binnenkort weer klaarmaken voor Kerstmis, dan vindt u hier wat tips om dat energiezuinig te doen. De belangrijkste tip is wel: kies voor ledverlichting. Ledlampjes gebruiken zeven tot acht keer minder energie dan gloeilampjes en zijn heel geschikt voor snoerverlichting. Ze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar ze gaan ook veel langer mee. En omdat ze minder warm worden, zijn ze veiliger. In een kerstster of lampion kunt u beter een spaarlamp gebruiken. Die geeft meer licht en verspreidt het licht beter. Alleen s avonds Een tweede tip die veel energie bespaart: doe de kerstverlichting alleen s avonds aan. Gebruik bijvoorbeeld een timer die u instelt van 5 tot 11 uur. U bespaart zo 75% op uw energierekening. Let u ook op de kleintjes? Sommige kerstlampjes branden op een laag voltage en hebben een transformator. Zo n transformator gebruikt ook stroom als hij uitstaat. U kunt hem dus het beste uit het stopcontact trekken als de lampjes uitgaan. Aanzienlijke besparing Hoeveel bespaart u eigenlijk? Stel u heeft twee snoeren kerstboomverlichting, één voor binnen en één voor buiten. Daarnaast heeft u een lichtslang voor de gevel of een raamkozijn en een kerstster voor het raam. Zou u overal gloeilampjes (250 watt) gebruiken en die van 6 december tot 7 januari laten branden, dan kost u dat ongeveer 45 euro aan stroom. Gebruikt u led- of spaarverlichting, dan bent u nog maar 8 euro kwijt. En kiest u voor avondverlichting, dan kost het u slechts 2 euro per jaar! De Europese commissie wil één Europese betaalmarkt creëren met overal dezelfde betalingsregels. Daardoor veranderen bij ons niet alleen de banknummers, maar ook enkele regels. Betaalt u bijvoorbeeld via automatische incasso? Dan is Oosterpoort vanaf 1 februari verplicht u ieder jaar een overzicht te sturen. In dit overzicht staat voor het aankomende jaar op welke dagen wij de huur bij u afschrijven (altijd op de laatste werkdag van de maand) en om welke bedragen het precies gaat. Wij versturen het overzicht samen met de jaarlijkse aankondiging van de huurverhoging die u altijd in april ontvangt. U heeft het eerste overzicht dus voor 1 mei 2014 in huis. Een woning van Oosterpoort kopen? Ook in 2014 verkoopt Oosterpoort een aantal van haar huurwoningen. Kijk voor het actuele aanbod op onze website onder woningaanbod. Bron:

4 4 > de klant spreekt Dankbaar werk Toon Kamps uit Ooij is ouderenadviseur. Samen met vijf collega s helpt hij ouderen in de gemeente Ubbergen met aanvraagformulieren en belastingaangiften. Het is mooi vrijwilligerswerk, vindt hij. Ik ben er per jaar al gauw 350 uur mee bezig. Wil Roozeman (Beek, ), Wil Tissen (Ooij ), Dorothee van de Ven (Ubbergen, ), Thérèse Wieland (Beek, ) en Toon Kamps (Ooij, ). Rob Blankesteijn (Beek, ) was afwezig. Perspectief spreekt Toon en zijn collega s na een overleg van de ouderenadviseurs met de gemeente Ubbergen en Oosterpoort. Omdat de adviseurs bij veel mensen thuis komen, kunnen ze de gemeente wijzen op kwesties die om aandacht vragen. Zo gaven ze in dit overleg aan dat veel ouderen niet naar de voedselbank in Millingen of Groesbeek kunnen rijden. Daarnaast wilden de adviseurs van de wethouder weten of een alarmeringsysteem betaald kan worden via de Wet bijzondere bijstand. Schoenendoos met bonnen Toon en zijn collega s Wil Roozeman, Willy Tissen en Thérès Wieland helpen samen bijna vierhonderd ouderen in de gemeente Ubbergen met hun belastingaangifte. Als iemand zijn administratie op orde heeft, duurt een aangifte invullen een half uur, vertelt Thérès. Als ik ergens voor het eerst kom, bestaat de administratie vaak uit een schoenendoos met bonnetjes en een lade met geopende enveloppen. Dan ben je zo een hele ochtend bezig met opruimen. Soms leg ik dan alleen uit hoe iemand zijn spullen het beste op orde kan brengen en kom ik een andere keer terug. Als je iemands belastingaangifte verzorgt, dan heb je een eerste contact gelegd. Dat is een groot voordeel, vindt Toon. Je bouwt een band op en mensen weten je gemakkelijker te vinden als ze vragen of problemen hebben. Dat klopt wel, vertelt Dorothee van de Ven. Ik doe geen belastingaangiftes en ouderen bellen me niet zo gauw. Ik los dat op door veel naar bijeenkomsten te gaan van de KBO (Katholieke Bond van Ouderen) en de Zonnebloem. Daar spreken de mensen me wel voortdurend aan. De drempel is dan lager. Korte lijntjes Wil Roozeman is blij dat wijkconsulent Karin Ysvelt van Oosterpoort ook vaak aanwezig is bij de vergaderingen met de gemeente. Veel ouderen hier hebben het niet breed. Een piepklein pensioentje van 30,- per maand is geen uitzondering. Stel iemand heeft zijn huur niet betaald. Dan is het goed om een kort lijntje met de woningcorporatie te hebben. Dan kun je zo n kwestie oplossen voor er grote betalingsproblemen ontstaan. Thérès knikt: Ik heb een klant gehad die slecht Nederlands sprak en de brieven van Oosterpoort niet begreep. Toen heb ik contact opgenomen. Soms zie ik dingen die gevaarlijk zijn, sluit Dorothee hierbij aan. Iemand vergeet regelmatig het gas uit te zetten of heeft de magnetron verkeerd gebruikt. Zoiets geef ik ook door aan de wijkconsulent. En als ik het idee heb dat iemand echt vereenzaamt, dan geef ik haar ook een seintje.

5 bewonersinitiatief < 5 Kinderen vinden het hier helemaal geweldig Dat zegt Gerard de Bruin, penning meester van werkgroep de Struintijgers. De burendag in de Struintuin in Beek is nog niet begonnen, maar als Perspectief aankomt is de werkgroep al druk bezig met de voorbereidingen. Wijkconsulent Karin Ysvelt van Oosterpoort komt op deze burendag met hen kennismaken en laat zich door Gerard bijpraten. Het verhaal van de Struintuin begon toen een speelveld voor de kinderen van Beek verdween door nieuwbouw in de schrijverswijk. Er kwamen wel twee speeltuintjes voor in de plaats, maar dat was niet hetzelfde. De wens voor een grote speelplek bleef en langzaamaan kwam de strook tussen de Gelderhorstlaan en de nieuwe Rijksweg in beeld. Dat was grond van de gemeente en die wilde best meewerken. Met allerlei subsidies en een enthousiaste groep bewoners kwam de Struintuin er: veel gras om over te rennen, boomstammen om mee te spelen, een waterrijk rietgebied en een strook bos om op avontuur te gaan. Werkdagen De Struintuin bestaat nu ruim drie jaar. Er spelen altijd wel kinderen, vooral bij het water, weet struintijger Linda van de Akker. Ze is vanaf het begin bij de tuin betrokken en heeft meegedacht over de inrichting. Nu houdt ze zich bezig met het onderhoud en de organisatie van werkdagen. Die hebben we ongeveer zeven per jaar, vertelt ze. In totaal zijn er ongeveer 25 wijkbewoners die regelmatig komen helpen. Standaard ruimen we het afval op en maken paden in het riet en in het bos weer vrij. Vanmiddag willen we ook de wilgenhut weer opknappen en nieuwe wilgentenen invlechten. Daarbij is het burendag. We hebben allerlei activiteiten gepland, zoals poweryoga, picknick, pannenkoeken eten en bloemenpersjes maken. We verwachten ongeveer zeventig wijkbewoners, waarvan de helft kinderen. Van ons allemaal Vincent Nas is de eerste tuinvrijwilliger die zich vandaag meldt. Mijn kinderen zijn hier vaak. Als ik tijd heb, ga ik mee: verstoppertje spelen. Daarom voel ik me ook verantwoordelijk voor het terrein. Als ik hier langsloop en ik zie afval liggen, dan neem ik dat mee. En mijn vrouw Vera en ik komen regelmatig helpen op de werkdagen. De struintuin is van ons allemaal en het is aan ons om er goed voor te zorgen. Rachel Rutgers is sinds een paar jaar struintijger. Ze is lid geworden vlak nadat ze in Beek kwam wonen. Ik leer op deze manier veel mensen kennen en vind de vergaderingen erg gezellig. Het voelt als een cadeautje dat de gemeente onze activiteiten wil subsidiëren. Behalve werkdagen organiseren we ook barbecues en kampeernachten. Dan zie je weer andere mensen meedoen. Karin Ysvelt is enthousiast. De struintuin is echt een succesverhaal. Er komen regelmatig bewoners van andere gemeenten kijken om inspiratie op te doen. Zo n speelen ontmoetingsplek is zo belangrijk voor de wijk, vertelt ze, zeker met zo n hechte groep vrijwilligers. Daar helpt Oosterpoort graag aan mee!

6 6 > jubilarissen Terug in de tijd Ze wonen vijftig jaar in dezelfde woning van Oosterpoort, de jubilarissen die dit najaar hun jubileum vierden in De Wolfsberg. Oosterpoort nodigde hen uit voor koffie met taart en een bijzondere fotoreis. Sociaal wijkconsulent Frans Steffens verwelkomt de jubilarissen en maakt grapjes over oudjes en grijze haren. We hebben de bewoners van 23 woningen uitgenodigd, vertelt hij. Ieder jaar hebben we wel een paar echtparen die deze mijlpaal bereiken, maar nooit eerder zoveel tegelijkertijd. Collega Jacqueline Coenen vult aan: Normaal gaan we bij deze huurders langs met bloemen en een cadeaubon, nu hebben we de mogelijkheid wat anders te doen. Geheim Wat is het geheim van vijftig jaar ergens blijven wonen? Perspectief vraagt het Marietje Nielen, die op 11 november 1963 verhuisde naar de Jozef Israëlsweg in Groesbeek. We gaan er niet meer weg, laat ze meteen weten. Het huis bevalt hartstikke goed, alhoewel het wel ouderwets is. We hebben geen centrale verwarming, dat hebben we toch verkeerd aangepakt. Nu ben ik 83 en wil ik het huis niet meer op de kop zetten. Alleen als ik er een schoonmaaktruus bij krijg, lacht ze. Wat haar mooiste herinnering in het huis is, weet ze niet goed, ze heeft er zoveel! Ja, misschien toch de geboorte van haar dochter. Coby van Vliet zit naast haar en mengt zich in het gesprek. Ze woont vier huizen verderop. We wonen tegenover het park, vertelt ze. Daardoor kunnen we ver weg kijken en dat geeft zoveel vrijheid. Marietjes andere buurvrouw aan tafel woont om de hoek in de Jan Steenweg. Wij hebben dat uitzicht niet, maar willen ook niet weg. Ja, een kleinere gelijkvloerse woning zou niet verkeerd zijn, maar we hebben zo n fijne buurt. Zolang het kan, nemen we de trappen dan maar voor lief. Op zijn Groesbeeks Als de gebakjes op zijn, laat Peter Janssen van de Heemkundekring oude foto s zien: van de Wolfsberg, de broeders van de Sionsheuvel, broeder Ivo en zijn circus, het wielrennen, meisjes op de huishoudschool, nozems op brommers, cafés van vroeger en Groesbeekse zangers met stoere gitaren en bakkebaarden. Peter vertelt er in onvervalst Groesbeeks sappige verhalen bij. Sommige foto s worden met veel enthousiasme begroet. Zo kennen bijna alle aanwezigen zuster De Heij, de vroedvrouw die hielp bij de geboorte van ongeveer 9400 Groesbeekse baby s. De jubilarissen genieten van de voorstelling. Na afloop vragen enkelen van hen naar foto s uit de oorlog. Die blijken er niet zoveel te zijn. De middag wordt afgesloten met een borreltje. Oproep Foto s uit de oorlogsjaren gezocht Peter Janssen wil graag nog een fotoreis organiseren met foto s uit de oorlogsjaren. Veel ouderen van nu waren toen kind. Heeft u foto s uit die tijd, wilt u die dan ter beschikking stellen aan de Heemkundekring? Ook andere oude foto s zijn welkom. Peter scant uw foto s in en u krijgt ze meteen terug. Neem contact op met Peter Janssen (06)

7 bewonersinitiatief < 7 Wijkschouw in Leuth Dit najaar kreeg Oosterpoort een uitnodiging van het bewonersplatform Leuth Actief voor een wijkschouw. De leden van het platform wilden samen met medewerkers van de gemeente en de woningcorporatie een rondje door Leuth lopen om te kijken hoe het dorp ervoor staat. Oosterpoort vindt zo n initiatief erg belangrijk en dus liepen wijkconsulent Karin Ysvelt en Perspectief graag mee. Zoals de naam al onthult, is Leuth Actief een zeer actieve bewonersgroep. Zo coördineren ze bijvoorbeeld in samenwerking met de school de zwerfvuilinzameling in het dorp. Ook houden ze ieder jaar een populaire bloembollenactie. In 2012 hielden ze een grote bewonersenquête. Leuth Actief behartigt graag de belangen van de dorpsbewoners. Dat willen ze doen door als contactpersoon op te treden en vragen en ergernissen van bewoners door te geven aan de instanties die erover gaan. Een wijkschouw werkt daar heel goed bij. Hondenpoep Wim Arts van Leuth Actief verwelkomt iedereen bij de schouw. Acht wandelaars vertrekken naar het eerste bespreekpunt: de hondenuitlaatplaats aan de Pinksterbloemstraat. Hondenpoep is een groot probleem in Leuth. Martijn Peters vertelt dat hij vier jaar geleden lid is geworden van Leuth Actief omdat hij vond dat het echt de spuigaten uitliep. Op verzoek van het platform is de gemeente gaan praten met hondenbezitters. Die wilden graag een uitlaatroute en een losloopgebied. Zo n gebied is er ondertussen gekomen met een prachtige duurzame poepafvoerbak. Het groepje kijkt tevreden naar het goed onderhouden veldje. Wethouder van der Aalst vraagt zich af of het veel gebruikt wordt. Ze neemt zich voor dit rechtstreeks aan hondenbezitters te vragen. Groenonderhoud De wandeling gaat verder via de Bredestraat langs het Kulturhus in aanbouw naar de speeltuin bij de Haafakker. Overal wijzen de platformleden naar ongemakkelijkheden: de bewoners in deze straat zijn niet gelukkig met deze bomen, ze zijn te groot; het trottoir is hier opgeduwd door boomstronken; kan deze strook beter onderhouden worden, want er spelen hier veel kinderen. De medewerkers van de gemeente stellen vragen en maken aantekeningen. Als de wethouder door een straat met seniorenwoningen loopt, valt het haar op dat er geen afritten voor rollators en rolstoelen zijn. Ze stelt voor dat de gemeente dit aanpast. Speelplek De laatste stop is de Pastoor van Tielstraat. Hans van Overbeek meldt dat de bewoners graag een stukje braakliggende grond van Oosterpoort tijdelijk willen inrichten als speelplek. Karin Ysvelt legt uit dat Oosterpoort daar meestal graag aan meewerkt, maar dat bewoners zich wel moeten realiseren dat het tijdelijk is. Wethouder van der Aalst benadrukt dat ook de gemeente een bijdrage wil leveren, maar op één strikte voorwaarde: het initiatief blijft bij de bewoners zelf liggen. Hans knikt, dat heeft hij ook al gezegd. Hij is erg blij met het enthousiasme van de straatbewoners. Ze zijn al goed op dreef, vindt hij, en ook bewoners uit omringende straten tonen belangstelling. De schouw eindigt met een drankje. Iedereen is tevreden over de uitwisseling. Nu aan de slag.

8 8 > asbestonderzoek Wat doet de asbestinspecteur? Oosterpoort laat in kaart brengen of we huurwoningen hebben waarin nog asbesthoudend materiaal is verwerkt. Daarom bezoeken asbestinspecteurs van Search een flink aantal woningen. Wilt u weten wat ze precies doen? Perspectief ging met asbestinspecteur Stefan van Lee mee op huisbezoek. We ontmoeten Stefan in de Goudenregenstraat in Breedeweg. De woningen in deze straat zijn meer dan vijftig jaar oud en kunnen asbest bevatten. Asbest is namelijk sinds 1994 verboden, maar werd tot die tijd regelmatig als bouwmateriaal gebruikt. Stefan wil ongeveer vier woningen in de straat controleren. Hij begint met de hoekwoning van Lies Hijmans-Zwitserloot. Lies vindt het geen probleem dat hij binnenkomt, ze wil hem graag wat materialen laten zien waarover ze twijfelt. Alle hoeken en gaten Stefan legt eerst uit wat hij gaat doen. Daarna gaat hij aan de slag en dat doet hij grondig. Alle deuren gaan open, ook de meterkast en zelfs een deurtje van de keukenkast. Hij tekent van iedere verdieping een plattegrond en maakt regelmatig foto s van details. Hij vraagt naar het riool en de kruipruimte. Lies geeft antwoord. Het riool is vervan- gen, de kruipruimte, daar kan hij niet in, want daar ligt een houten vloer overheen. Ze vindt de rondleiding duidelijk leuk en vindt alles goed. Mag het ingebouwde kastje bij de schouw open? Ja hoor, maar waarom dan? Ik wil even naar de vloer kijken, lacht Stefan, we zijn net CSI, we willen alle hoekjes zien. Lies is 75 en woont al meer dan vijftig jaar in haar woning. Toen we hier in 1963 kwamen wonen, was de huur 67 gulden per maand, kun je nagaan. Mijn kinderen raden me aan om kleiner te gaan wonen, maar dat wil ik niet. Ik wil hier blijven. Stefan is ondertussen naar boven gelopen. Hij controleert wat er aan de buitenkant onder de ramen zit. Hout achter en voor is het trespa. Daar is het hout in 1995 vervangen, weet Lies nog. Kijk eens wat een mooie tuin ik achter heb, wijst ze uit het slaapkamerraam. Ik maak er een foto van,

9 asbestonderzoek < 9 reageert Stefan. Van mijn bloemen? Nee, van het schuurtje. Lies wijst naar een afvoerbuis in een hoek van de badkamer: Is dat asbest, vraagt ze. Nee, dat is PVC. De zolder is aan de beurt. Lies waarschuwt voor stof. Mijn kinderen willen niet meer dat ik met de vlizotrap naar boven ga, vertelt ze. Nu klimt ze toch mee omhoog. Ze wijst naar de platen tegen het dak. Asbest? Nee hoor, glimlacht Stefan, heracliet beplating, dat is houtwol. Lies is opgelucht. Terwijl Stefan naar de CV ketel kijkt, showt ze enthousiast een trouwjurk van één van haar dochters. Mooi, hè? Al meer dan 25 jaar oud. Wie wat bewaart, die heeft wat, lacht ze. Binnenkort komen de kinderen de zolder opruimen, dan gaat de jurk mee. Het witte pak Tot slot wil Stefan het schuurtje bekijken. Daarna nemen we afscheid van Lies en lopen we nog even mee naar Stefans bestelauto. Verlopen al je bezoekjes zo plezierig?, vragen we. Ja, eigenlijk wel. Mensen hoeven immers niet mee te werken. Als ze geen tijd hebben of ze hebben er geen zin in, dan ga ik naar een andere woning. Dus de mensen die me binnenlaten, zijn altijd vriendelijk. Alleen als ik een monster moet nemen, merk ik dat veel mensen dat spannend vinden. Voor dit werk heb je veel materiaalkennis nodig. En dan nog kom je soms iets tegen wat je niet kent. In zo n geval nemen we altijd een materiaalmonster. Dan haal ik de stofzuiger, doe een wit pak aan en een mondkapje voor en vraag de bewoners even de kamer uit te gaan. Dat vindt niemand leuk. Logisch vind ik dat. Ik leg dan ook altijd goed uit waarom ik het monster neem en wat er mee gebeurt. Onderzoek in een laboratorium moet uitwijzen of er asbest in zit, dat weet ik op dat moment nog niet. Search is een bedrijf dat is gespecialiseerd in het opsporen van asbest. Het bedrijf is nog tot april bezig met het controleren van woningen van Oosterpoort. Daarna informeren wij u over de resultaten van het onderzoek. Mocht een inspecteur asbest aantreffen dat direct gevaar oplevert, dan zal dat meteen verwijderd worden. Daarmee nemen we geen enkel risico. Meer informatie over het onderzoek vindt u op onze website, fotoprijsvraag Wie heeft de mooiste bomenfoto gemaakt? In het vorige nummer van Perspectief zijn we begonnen met een nieuwe fotoprijsvraag. We vroegen u naar uw favoriete foto s van een mooie boom in uw omgeving. U stuurde prachtige foto s op. Twee deelnemers leverden allebei een winterfoto van dezelfde boom in. Het was moeilijk een winnaar te kiezen. Uiteindelijk werd het de foto van Helma Groenen. Zij heeft een cadeaubon van 25,- gewonnen en haar foto staat op de ansichtkaart in dit blad. Van harte gefeliciteerd! De foto s van Michel Kramer en Yvonne Kuiltjes krijgen beide een eervolle vermelding. Zij hebben een cadeaubon van 10,- gewonnen. Helma Groenen Nieuwe prijsvraag Wat is het mooiste laantje in uw dorp of gemeente? Stuur ons er een mooie foto van en maak kans op een cadeaubon van 10,- of 25,-. De winnende foto s komen in Perspectief te staan. Yvonne Kuiltjes Mail uw foto naar: U kunt eventueel ook een afdruk opsturen naar Oosterpoort, redactie Perspectief, Antwoordnummer 531, 6560 VB Groesbeek (geen postzegel nodig) of afgeven bij onze vestiging in de Pannenstraat in Groesbeek. Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden. U kunt uw foto insturen tot 1 februari Michel Kramer

10 10 > bewonersinitiatief Jong en oud samenbrengen In Heumen maken twee leden van de ouderraad van basisschool Sint Joris zich hard voor een andere indeling van het schoolplein. Het plein grenst aan appartementencomplex Heumense Hof van Oosterpoort. Bewoonster Hennie Arrias kijkt uit over het plein en ziet de veranderingen wel zitten. Vanaf het moment dat Petroesjka Hendriksen en Stefanie Laurant in de ouderraad van St. Joris kwamen, wilden ze iets doen aan het schoolplein. s Avonds gebruiken oudere jongeren het plein als hangplek. Ze breken in, vernielen dingen en maken veel lawaai. Petroesjka en Stefanie bedachten een plan waarbij het plein minder aantrekkelijk wordt voor deze jongeren, terwijl de leerlingen er juist op vooruitgaan. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat de tieners uit Heumen een andere plek krijgen waar ze naartoe kunnen. Drie vliegen De gemeente heeft haar subsidieregeling veranderd, vertelt Petroesjka. Tot voor kort kregen de dorpsraden een standaardbudget, maar nu kent de gemeente geld toe aan goede initiatieven. Voorwaarde is dat er een breed draagvlak onder de bewoners is voor zo n initiatief. Daarom hebben we onze ideeën gepresenteerd in het dorpsgesprek. Daar was iedereen enthousiast. We proberen met ons idee drie vliegen in één klap te slaan. Voor de kinderen willen we de zandbak een zonniger plekje geven, een grote stenen tafeltennistafel verplaatsen die nu gevaarlijk in de weg staat en rubbertegels leggen rondom het speeltoestel van de allerkleinsten. Ook maken we het schoolplein iets groter. Voor de omwonenden is het belangrijk dat de kinderen niet meer voetballen tegen de muur van de school of van het appartementencomplex, omdat dit erg veel lawaai maakt. En iedereen, omwonenden en school, is erbij gebaat als het plein s avonds leeg en stil is. Ons plan houdt rekening met ieders wensen Hennie is blij dat er wat gebeurt. Ik vind het leuk om bij de basisschool te wonen en kan uren uit het raam kijken naar de spelende kleintjes. Maar wat hier s avonds gebeurt, is vreselijk. Ik vraag al jaren aandacht voor dit probleem, maar ook al is er een dossier, toch verandert er nog heel weinig. Hopelijk helpt dit plan. Dat de overkapping van de fietsenstalling weggaat, is in ieder geval slim. Trapveldje Stefanie benadrukt dat hun plan rekening houdt met ieders wensen. Het gaat om jong en oud. Zo willen we bij de volière achter de school een jeu-de-boulesbaan aanleggen voor de senioren. Ook stellen we voor dat het trapveldje bij de schaatsbaan een opknapbeurt krijgt, zodat de buurtkinderen daar kunnen voetballen. Het veldje is slecht onderhouden en ziet er verwaarloosd uit. Met kunstgras en wat meer aankleding wordt het veel aantrekkelijker voor de tieners. We willen hen erbij betrekken als we het veldje gaan opknappen. En voor het schoolplein roepen we alle handige ouders op om een handje te helpen.

11 samenwerking < 11 Samen de klus klaren Oosterpoort gaat intensiever samenwerken met haar bouw- en onderhoudspartners. Dat noemen we ketensamenwerking. Hoe zo n nieuwe manier van samenwerken eruit kan zien, merkten de bewoners van de Kochlaan in Ooij tijdens de isolatie van hun woningen. Marcel Graat, opzichter planmatig onderhoud voor Oosterpoort, en Jan Duits, contactpersoon bij schildersbedrijf Duits-Fleuren, vertellen erover. Marcel Voordat het echte werk begon, is mijn collega René Schreven bij de 22 woningen in de Kochlaan langs gegaan. Hij heeft gekeken wat er aan isolatie aanwezig was en wat er nog moest gebeuren. De meeste woningen waren wel geïsoleerd, maar lang geleden. Daarom hebben we het oude dubbelglas vervangen door nieuw HR++glas, dat veel beter isoleert. Dat betekende nieuwe voordeuren, omdat de oude het zware, nieuwe glas niet konden dragen. Verder is de spouwisolatie aangevuld. Tot slot waren de daken niet optimaal geïsoleerd en hadden ze asbest dakbeschot. Dat is verwijderd en er zijn nieuwe goed isolerende dakplaten aangebracht. Aanspreekpunt Voorafgaand aan het werk hebben we een bijeenkomst georganiseerd om de bewoners goed te informeren. Al met al moest er veel gebeuren en is de aannemer zeker drie maanden bezig geweest. In die tijd had ik bijna dagelijks contact met Jan, maar heb ik niet veel met bewoners gesproken. Dat deed Jan. Hij was hun aanspreekpunt. Als er iets was en een bewoner wilde met mij spreken, dan kon dat natuurlijk altijd. Waarschijnlijk zal Oosterpoort volgende projecten ook zo aanpakken. Wij informeren de bewoners bij de start van een project en daarna neemt de aannemer het van ons over. In de Kochlaan is dit heel goed gegaan. En de bewoners zijn hartstikke happy met de verbeterde isolatie. Jan Zo n groot project vraagt een goede planning. In de Kochlaan stuurden we eerst een brief. Een paar dagen voordat we aan een blok begonnen, belden we s avonds aan of bewoners met de voorbereidingen wilden beginnen. Voor het verwijderen van asbest moest de zolder leeg zijn. Dat was voor sommige ouderen een hele klus. In noodgevallen hielpen onze mannen een handje mee, bijvoorbeeld bij zware meubelen. Investeren in contact Begrip van bewoners moet je verdienen door te investeren in goed contact. Mensen willen graag weten waar ze aan toe zijn. En ze zitten liever niet drie maanden in de rotzooi. Daar zorgde ik voor. Ik had iedere dag overleg met onze mannen. Mijn stelregel is ben je wat vroeger klaar, dan pak je een bezem en ruim je op. Ook als jij de rotzooi niet hebt gemaakt. Zoiets merk je aan de bewoners. Zo werden we op warme dagen overladen met frisdrank en ijs. En straatbewoners gaven rustig hun voordeursleutel een paar weken aan me af. Als je over en weer begrip toont en elkaar wat helpt, betaalt zich dat terug. Met alle bouwmaterialen was de straat overvol en moesten mensen hun auto soms verder weg parkeren. Dat is vervelend en dus bedankten we hen voor hun medewerking. Mede daardoor verliep dit project heel plezierig.

12 12 > projectnieuws Zo groot schilderen is gemakkelijk Kleurige Broeksingel Oosterpoort bouwt twee nieuwe woongebouwen aan de Broeksingel naast de Brede School in Malden. Eind oktober bevestigden leerlingen van De Komeet, gehuisvest in de brede school, grote beschilderde panelen tegen de houten valbeveiliging die tussen de school en het bouwterrein staat. Voorbijgangers en spelende kinderen vrolijken helemaal op van de kleurrijke kunstwerken.

13 projectnieuws < 13 Natuurlijk heeft de school last van onze bouwactiviteiten naast hun deur, vertelt Frits Isenbügel van Oosterpoort, maar de leerlingen vinden alle drukte ook best interessant. Ze waren teleurgesteld toen er een saaie houten schutting werd geplaatst tussen de school en het bouwterrein. Nu konden ze het werk niet goed meer zien. De schutting is nodig vanwege de veiligheid, die moest er komen. Maar: wij bedachten samen met de aannemer iets om hem in ieder geval leuker te maken: schilderwerk van de kinderen erop. Ik vond het een erg leuk idee, herinnert handvaardigheidjuf Marian Westhoff zich. Eerst heeft iedereen in de klas een tekening gemaakt. Samen hebben we de vijf mooiste uitgezocht en die zijn geschilderd. Dertien kinderen zijn er drie keer drie uur mee bezig geweest. Het was hard werken. Dikke én dunne kwasten De kinderen zijn trots op hun werk. Het beschilderen van de panelen vonden ze leuk. Eva, die een grote boom heeft geschilderd, vertelt dat zo groot werken gemakkelijker is. Wouter is de schepper van een grote rode auto en een bouwkraan. Omdat er toch iets van bouwen op moest. We hebben met dikke kwasten gewerkt, maar soms ook dunne, het lag eraan wat je schilderde. Jesse is helemaal enthousiast over het vastschroeven van de panelen op de muur. Zo gauw er even niemand is die het ook een keer wil proberen, pakt hij gauw de elektrische schroevendraaier nog een keer. Als alles vastzit, tovert Marcel Verstraten van bouwbedrijf Van Grunsven een prachtige taart te voorschijn. Hij en Frits bedanken de kinderen hartelijk voor hun schilderwerk. Marcel: Als we dicht bij een school aan het werk zijn, proberen we altijd iets met de kinderen te doen. Het is belangrijk om de jeugd al op jonge leeftijd bij de bouw te betrekken. Dit keer mogen ze schroeven, soms laten we ze een stukje metselen. Het zijn per slot van rekening allemaal potentieel goede timmerlui en metselaars. Voor elk wat wils De twee woongebouwen aan de Broeksingel bestaan uit 26 huurwoningen in vijf verschillende varianten. Er komen twee woonwerkwoningen, zeven maisonnettes, zes grote en acht kleinere appartementen, waarvan tien met lift. De woonwerkwoningen hebben op de eerste verdieping een woonappartement en op de begane grond een werkruimte voor bijvoorbeeld een winkel, kantoor of praktijk aan huis. De maisonnettes zijn woningen met twee verdiepingen waar jonge gezinnen uitstekend kunnen wonen. De appartementen zijn onder andere geschikt voor starters en senioren. Enkele appartementen worden straks verhuurd aan mensen met een beperking. Achter de huurwoningen staan ook nog zes koopwoningen. Al met al komt er dus een bijzondere mix aan mensen wonen. We betrekken de kinderen graag bij de bouw

14 14 > huurdersorganisaties een kijkje in de keuken... van drie huurdersorganisaties Huurdersorganisaties komen op voor de belangen van huurders. Hoe doen ze dat? Veel werk blijft voor huurders onzichtbaar en dat is jammer. Daarom in Perspectief een kijkje in de keuken van de huurdersverenigingen van Oosterpoort. Dit keer volgen we een overleg tussen Oosterpoort en de drie huurdersorganisaties samen. Wat doet Oosterpoort Oosterpoort is volop in verandering. De laatste jaren heeft de woning corporatie veel aandacht voor het woonplezier in wijken. Bij het bestuderen van de toekomstplannen merkten de huurdersorganisaties op dat er veel woorden onduidelijk bleven: gebiedsgedreven werken, belevings onderzoeken, leefstijlen. Ze vroegen om opheldering. Oosterpoort praat de bestuursleden in een paar extra vergaderingen bij. Oosterpoort houdt haar huurdersorganisaties op de hoogte van alles wat er binnen de woningcorporatie speelt. Vier keer per jaar is er een beleidsoverleg waarin Oosterpoort haar plannen met de besturen van de huurdersorganisaties bespreekt. De bestuursleden hebben dan gekwalificeerd adviesrecht of instemrecht, wat erop neerkomt dat ze hun mening over die plannen kunnen geven. Maar dan moeten ze wel precies weten wat die plannen concreet inhouden. Wat werkt het beste? Oosterpoort werkt samen met bewoners en organisaties aan de leefbaarheid in buurten en dorpen. Iedere buurt vraagt om een eigen aanpak en daarom probeert de woningcorporatie in vier voorbeeldgebieden verschillende werkwijzen uit. In deze vergadering komen Berg en Dal en Groesbeek- Noord aan de beurt. Het eerste uur vertellen gebiedsregisseur Ellen Hoppenbrouwers en sociaal wijkconsulent Karin Ysvelt over hun werk in Berg en Dal. Ze hebben onderzocht hoe het er nu voorstaat in het dorp, wat er goed gaat en wat er beter kan. Ellen kijkt vooral naar het grotere geheel: hoe kunnen we kansen benutten, risico s verkleinen, sterke punten uitbouwen en zwakke punten verbeteren? Daarbij let ze erop dat de activiteiten aansluiten bij de plannen van Oosterpoort en van de andere organisaties die meedoen, zoals de gemeente, zorginstellingen, scholen Ik breng mensen met elkaar in contact en bewonersorganisaties. Karin is meer op de werkvloer bezig. Zij legt contact met de bewoners en de organisaties waarmee Oosterpoort samenwerkt. Ook houdt ze in de gaten wie wat doet en wie waar hulp bij kan gebruiken. Doordat ze mensen met elkaar in contact brengt, ontstaat meer samenwerking en gaan dingen opeens gemakkelijker. Indien nodig zoekt ze ondersteuning voor de mensen die iets proberen te organiseren. Wat bewoners belangrijk vinden Jan Rutten van Het Tegenwicht wil graag weten wat een belevingsonder-

15 huurdersorganisaties < 15 in de wijken? zoek inhoudt. Hij vindt dat de vragen in woonenquêtes vaak een bepaald antwoord uitlokken. Karin vertelt dat ze vooral verhalen van bewoners wil horen. Ze vult dus geen enquêtes in. Ik vraag bijvoorbeeld hoe bevalt het wonen u hier in Berg en Dal. Iedereen geeft daar een ander antwoord op. Een oudere bewoner vertelt misschien dat hij de winkels mist, terwijl een moeder blij is dat de kinderen lekker buiten kunnen spelen of dat ze dicht bij school wonen. Het gaat erom dat wij van de bewoners horen wat voor hén belangrijk is. We willen dat niet voor hen invullen. Dus vragen we wat ze fijn vinden en waar ze moeite mee hebben. Vaak vraag ik hulp van anderen om gesprekken te voeren, omdat het veel tijd kost. Zo heb ik ook de contactpersoon van Het Tegenwicht in Berg en Dal gepolst. Helaas had hij geen tijd. Jan Rutten vindt dat jammer en benadrukt dat ze in de toekomst wel weer gevraagd willen worden. De andere bestuursleden vallen hem hierin bij. Leefstijlen en promotie Het tweede uur gaat over Groesbeek- Noord. In dit gebied werkt Oosterpoort onder andere samen met de gemeente, scholen en Stichting Welzijn Groesbeek (SWG). Samen hebben ze een promotiecampagne voor de wijk opgezet. De bestuursleden zijn vooral nieuwsgierig naar het gebruik van leefstijlen in deze campagne. Communicatieadviseur Famke Zandstra legt uit hoe dat in zijn werk gaat. Het gebruik van leefstijlen is een nieuwe manier om iets te zeggen over de bewoners in een wijk, vertelt ze. We kijken niet meer alleen naar leeftijd en gezinssamenstelling, maar ook naar zaken als: wat vinden bewoners belangrijk en wat willen ze in hun vrije tijd doen. We noemen dat hun leefstijl. Iedereen heeft andere woonwensen Jan Rutten is sceptisch. Gebruikt Oosterpoort de leefstijlen om nieuwe bewoners te selecteren? Nee, zegt Famke, iedereen kan in de Stekkenberg komen wonen. Het is precies andersom. We willen met de leefstijlen kijken welke mensen het juist goed naar hun zin zullen hebben in de wijk. Wij denken dat dit mensen zijn die hun gezin en eigen buurt belangrijk vinden. Mensen met zo n leefstijl zijn graag in hun eigen wijk bezig en waarderen een groot voorzieningenhart dichtbij en een mooi bos naast de deur. Daarom willen we die mensen bereiken. We sluiten met onze promotiecampagne aan bij hun leefstijl doordat we bijvoorbeeld natuurlijke kleuren gebruiken en veel foto s van kinderen. Zo hopen we juist die mensen enthousiast te maken voor de wijk, die er goed passen. Henk Martens van HBV Heumen toont zich tevreden over de middag. Ook Hans van Overbeek van huurdersbelangenvereniging Het Blok is blij met de uitleg. Wijkontwikkeling wordt steeds belangrijker en ook de huurdersverenigingen moeten er iets mee, vindt hij. Huurdersvereniging Het Tegenwicht uit Groesbeek, (024) , Huurdersbelangenvereniging Het Blok uit Ubbergen, (024) , Huurdersbelangenvereniging Heumen uit Heumen, (024) ,

16 16 > trots Nieuwe lift Oosterpoort heeft voor het eerst in haar geschiedenis een lift laten ver vangen. Dat gebeurde dit najaar in een appartementencomplex aan de Kwakkenbergweg in Berg en Dal. Bij zo n grote, dure klus komt veel kijken. Het belangrijkste is en blijft dat de oudere bewoners er zo min mogelijk hinder van ondervinden. Velen van hen hebben echt een lift nodig om beneden te komen. Bezoekadres Pannenstraat 4, Groesbeek Tel (024) Openingstijden Maandag t/m donderdag van uur Vrijdag van uur De oude lift was nog niet stuk, maar het aantal storingen liep wel op. En als er iets vervangen moest worden, konden we steeds moeilijker de juiste materialen krijgen. Het is net als met een auto; op een gegeven moment is die oud en versleten en is het interessanter om een nieuwe te kopen. Uitdaging Als eerste heb ik gekeken waar de nieuwe lift aan moest voldoen. Vervolgens kon ik uitzoeken welke lift daar het beste bij paste. Toen kwam de grootste uitdaging: wat moest er gebeuren in de tijd dat de nieuwe lift werd opgebouwd. Ik heb allerlei mogelijkheden onderzocht: trapliften in het trappenhuis, de nieuwe lift aan de buitenkant van het gebouw, de bewoners een maand ergens anders onder brengen. Daarbij lette ik op de kosten, maar vooral ook op wat het voor de bewoners betekende. Een traplift was het goedkoopst, maar dat kon niet omdat veel bewoners een rollator of rolstoel hebben. De bewoners een maand verhuizen bracht weer andere vragen met zich mee. Tijdelijk buitenom De beste oplossing was daarom een tijdelijke lift aan de buitenkant van het gebouw. We hebben dit met de bewoners besproken. Ook konden ze proberen hoe het werkt. Sommige mensen vonden de buitenlift best eng. Daarom heb ik met de aannemer afgesproken dat de nieuwe lift binnen vier weken in gebruik moest zijn. Dat is gelukt! We hebben het met alle bewoners gevierd met koffie en gebak. Zo konden we hen bedanken voor hun begrip. De mensen zijn blij dat de nieuwe lift veel minder schokt dan de vorige. En hij is ook nog energiezuiniger en comfortabeler. Rob van Driel Medewerker Bedrijfsbureau Correspondentieadres Postbus 31, 6560 AA Groesbeek Hoofdkantoor Atelierweg 12, Groesbeek Service en onderhoud Voor reparatieverzoeken kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling Woonservice, dagelijks bereikbaar tijdens onze openingstijden via (024) , keuze 1. Of mail uw verzoek naar Heeft u na het lezen van Perspectief vragen, opmerkingen, suggesties of kritiek? Schrijf dan naar: Oosterpoort redactie Perspectief Postbus AA Groesbeek Of mail naar: colofon eindredactie Miranda Sanders en Daniëlle Jacobs > redactie Daniëlle Tolhuis, Dik Gersen, Ellen Hoppenbrouwers en Rob van Driel > tekst Text in Context, Berg en Dal > foto grafie Goedele Monnens en anderen > vormgeving Einder Communicatie, Nijmegen > drukwerk Drukmotief, Apeldoorn

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

EnErgiE zuiniger van jouw woning

EnErgiE zuiniger van jouw woning EnErgiE zuiniger maken van jouw woning 2016 EnErgiE zuiniger maken van jouw woning, 2016 Inhoud 02 Waarom dit boekje? 04 Waarom jouw woning energiezuiniger? 04 Wat komen we bij jou doen: 1. Reeds geïsoleerde

Nadere informatie

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Een strakke keuken, mét kookeiland. Eindelijk een dakraam, een houten vloer, beneden én boven U wilt graag een en ander in uw woning

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven!

Plezier! Netwerken. Verhuizen. Nebula. Daelzicht Inspiratiedagen. Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014. Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Plezier! Voor mensen die plezier hebben in hun leven! Jaargang 4 Nummer 1 mei 2014 Netwerken Verhuizen Nebula Daelzicht Inspiratiedagen Plezier is het cliëntenblad van Daelzicht www.daelzicht.nl/plezier

Nadere informatie

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat

Presentatie Renovatieplannen Bilderdijkstraat / Da Costastraat Programma van vanavond: Inleiding Renovatieplan/werkzaamheden - pauze - Woonlasten Sociaal plan Vragen Inleiding Inleiding: Samenwerking heeft in 2011 aangekondigd de badkamer, de keuken en het toilet

Nadere informatie

Over isoleren, besparen en comfort

Over isoleren, besparen en comfort Warm voor Weinig Over isoleren, besparen en comfort WARM VOOR WEINIG U woont in een huurwoning, en heeft er waarschijnlijk een aangename plek van gemaakt. Maar misschien kan het nog veel comfortabeler!

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PLANMATIG ONDERHOUD EN ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN. F. Nightingalestraat, C. de Langestraat, A. Jacobsstraat en

INFORMATIEBOEKJE PLANMATIG ONDERHOUD EN ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN. F. Nightingalestraat, C. de Langestraat, A. Jacobsstraat en INFORMATIEBOEKJE PLANMATIG ONDERHOUD EN ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN F. Nightingalestraat, C. de Langestraat, A. Jacobsstraat en A. Schweitzerslaan in Haarlem Informatie voor bewoners Aan dit boekje kunnen

Nadere informatie

Zijpendaalstraat groot onderhoud

Zijpendaalstraat groot onderhoud Inhoud Wat komen we doen? Wie gaat het werk uitvoeren? Met wie heeft u contact? Planning Nieuwe sleutels Isolatieglas Steigers Wat doet de aannemer voor u? Wat wordt er van u verwacht? Rustwoning Bouwplaatsinrichting

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015

Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Persona s zorgtechnologie ouderenzorg Tangenborgh najaar 2015 Mevrouw van de Berg intramurale zorg bewoner Heidehiem Kim de Jong EVV-er Anna de Vries - medewerker verzorging intramurale zorg en thuiszorg

Nadere informatie

Hoge Weide - Leidsche Rijn - Utrecht

Hoge Weide - Leidsche Rijn - Utrecht Hoge Weide - Leidsche Rijn - Utrecht Het beste van twee werelden Leidsche Rijn heeft alles Voorzieningen Basis plattegrond De thuisbasis van Linda en Jeroen De Smaakmakers Interieurimpressie De Smaakmakers

Nadere informatie

VLIJTSEKADE HET STOERE STADSE WONEN

VLIJTSEKADE HET STOERE STADSE WONEN VLIJTSEKADE HET STOERE STADSE WONEN De Vlijtsekade Apeldoorn www.vlijtsekade.nl 2 De Vlijtsekade Apeldoorn 3 Locatie en omgeving De woning De Vlijtsekade Het stoere stadse wonen. Aan de rand van het centrum

Nadere informatie

Aan de slag Start werkzaamheden

Aan de slag Start werkzaamheden informatie CAVALJEPLEIN EN JHR VAN CITTERSPLEIN MAART 2015 Aan de slag Start werkzaamheden In januari ontving u van ons een brief dat een ruime meerderheid van de bewoners instemde met de werkzaamheden

Nadere informatie

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Prettig wonen doe je ook in een schone veilige woonomgeving. De Veenendaalse Woningstichting (VWS) wil graag dat

Nadere informatie

Onderhoud 84 WONINGEN. Sprundel. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten:

Onderhoud 84 WONINGEN. Sprundel. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Onderhoud 84 WONINGEN Sprundel De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Graaf Ansfriedstraat Benedictastraat Anna Leonorastraat Anna Salomestraat Koekoekstraat Noorderstraat 8 september

Nadere informatie

Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis

Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis Huize de Geerlaan Werkzaamheden in uw woning en trappenhuis Inleiding Wat gaan we doen? Vereiste werkzaamheden een koker wordt geplaatst in een hoek van de De afgelopen maanden is er onderhoud. We berekenen

Nadere informatie

Totaal overzicht plus- en minpunten Omegawoningen en De Meerpaal

Totaal overzicht plus- en minpunten Omegawoningen en De Meerpaal Totaal overzicht plus- en minpunten Omegawoningen en De Meerpaal Resultaten van de Omegawoningen De Woning Stank uit putje (riolering) 2 Sanitair is oud Afvoer is slecht Tocht en vocht; condens Enkel glas

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen.

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen De maatregelen verdienen zichzelf terug. Daar valt met de huidige lage rentestand niet tegenop te sparen. aldus Henk Brouwer (VVE Beheerder) van

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2012. In deze nieuwsbrief: Inleiding

Nieuwsbrief maart 2012. In deze nieuwsbrief: Inleiding Nieuwsbrief maart 2012 In deze nieuwsbrief: Inleiding 1. Verhuizing wijkinfopunt 2. Wisselwoningen 3. Resultaten 2 e ronde woningtoewijzing 4. Dichtzetten woningen 5. Daken 6. ZAV (zelf aangebrachte voorzieningen)

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus advies bij uw klus vergoedingen als u verhuist Zelf klussen aan uw woning Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes Deze brochure gaat over

Nadere informatie

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid.

Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Welkom! In deze brochure vindt u algemene informatie over onze organisatie en leest u hoe u kunt meedenken en meepraten over ons beleid. Inhoud Welkom thuis pagina 3 U praat mee... pagina 6 Onze organisatie

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN BEWONERSAVOND TER HAARKADE 16 MEI 2012

VEELGESTELDE VRAGEN BEWONERSAVOND TER HAARKADE 16 MEI 2012 VEELGESTELDE VRAGEN BEWONERSAVOND TER HAARKADE 16 MEI 2012 Algemene vragen Waarom kiest Portaal voor renovatie en niet voor sloop? Op het moment dat Portaal een afweging maakt voor renovatie of sloop wordt

Nadere informatie

12 eengezinswoningen

12 eengezinswoningen De Bolst Erp 12 eengezinswoningen 15 t/m 37 oneven 1. Inhoudsopgave 2 2. Wonen in De Bolst, Erp 3 3. Kenmerken + situatietekening 4 4. Plattegronden + gevels 6 5. Technische beschrijving 12 E info@areawonen.nl

Nadere informatie

Te huur: 45 appartementen met 1 of 2 slaapkamers

Te huur: 45 appartementen met 1 of 2 slaapkamers Te huur: 45 appartementen met 1 of 2 slaapkamers Het Hoefijzer Het Hoefijzer bestaat uit 45 levensloopbestendige appartementen verdeeld over twee gebouwen in drie bouwlagen. Het hoofdgebouw, voorzien van

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Veelgestelde vragen renovatie 4 flats Kanaleneiland Zuid Stanleylaan, Marco Pololaan 236 t/m 330, Columbuslaan en Magelhaenlaan

Veelgestelde vragen renovatie 4 flats Kanaleneiland Zuid Stanleylaan, Marco Pololaan 236 t/m 330, Columbuslaan en Magelhaenlaan Veelgestelde vragen renovatie 4 flats Kanaleneiland Zuid Stanleylaan, Marco Pololaan 236 t/m 330, Columbuslaan en Magelhaenlaan 1. Waarom renovatie? Waarom wil Portaal uw woning renoveren? Zoals u wellicht

Nadere informatie

26 eengezinswoningen voor gezinnen en starters 17 comfort woningen voor senioren en starters

26 eengezinswoningen voor gezinnen en starters 17 comfort woningen voor senioren en starters Broekkant, Malden Wijk: Herstructurering Malden Jachthuis Broekkant Op 15 mei 2009 heeft Oosterpoort het sloopbesluit genomen voor de woningen Broekkant 22 t/m 56. Acaciastraat 1 t/m 36, Meidoornstraat

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten

Van de redactie. Namens de redactie Jacqueline van der Maten Van de redactie Wat wonen we toch in een prachtige wijk! Ja, zult u zeggen, dat weten we wel. Maar je kijkt toch anders naar je wijk wanneer een buitenstaander, die hier nooit eerder geweest is, dat zegt.

Nadere informatie

Terugblik bewonersavond

Terugblik bewonersavond Februari 2014 PAGINA 1 In dit nummer Terugblik bewonersavond Nieuwbouw: Parkietstraat & Vinkenstraat Vogels voeren Aanleg Park Nieuwbouw Parkbuurt Terugblik bewonersavond Enthousiasme over de nieuwbouwplannen

Nadere informatie

De Krijntjes. Onderhoud De Krijntjes. Rucphen. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat

De Krijntjes. Onderhoud De Krijntjes. Rucphen. De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat Onderhoud De Krijntjes Rucphen De werkzaamheden vinden plaats aan de woningen in deze straten: Achterhoeksestraat De Krijntjes Jan van Eyckstraat Pieter Breughelstraat Rubensstraat van den Houtestraat

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Thús wonen BROCHURE FONTEINSHOF

Thús wonen BROCHURE FONTEINSHOF Thús wonen BROCHURE FONTEINSHOF INHOUDSOPGAVE Algemene informatie 3 1. Wat gaan we bouwen? 4 2. Plattegronden 5 3. Huurprijzen 11 4. Hoe komt u in aanmerking? 12 5. Extra informatie 13 Contactgegevens

Nadere informatie

FRANK EN VRIJ WONEN. Een groene en waterrijke locatie op fietsafstand van het centrum van Zwolle!

FRANK EN VRIJ WONEN. Een groene en waterrijke locatie op fietsafstand van het centrum van Zwolle! Een groene en waterrijke locatie op fietsafstand van het centrum van Zwolle! 8 en 12 en in de wijk Frankhuis te Zwolle FRANK EN VRIJ WONEN 1 De wijk Frankhuis combineert het goede van twee werelden: de

Nadere informatie

Zicht op een toegankelijke woning

Zicht op een toegankelijke woning Zicht op een toegankelijke woning Heeft u een lichamelijke beperking of bent u slecht ter been? Zoekt u een woning met (zorg)voorzieningen in de buurt? Wilt u ook op latere leeftijd graag zo lang mogelijk

Nadere informatie

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan

Leefbaarheid. prettig wonen. in uw wijk. Samen werken aan Leefbaarheid Samen werken aan prettig wonen in uw wijk Plezierig wonen wordt niet alleen bepaald door uw woning. Minstens zo belangrijk is een schone, veilige buurt, waarin de bewoners prettig met elkaar

Nadere informatie

BESTE OUDER FOTO S NIEUWE WEBSITE

BESTE OUDER FOTO S NIEUWE WEBSITE 19-11-2015 Nr. 6 BESTE OUDER In deze Schepelweyer vindt u o.a. informatie over onze nieuwe website, gymstagiaires een ouder App en ook alvast over de kerstviering. De werkgroepen voor Sinterklaas en Kerst

Nadere informatie

Zicht op een toegankelijke woning

Zicht op een toegankelijke woning Zicht op een toegankelijke woning Heeft u een lichamelijke beperking of bent u slecht ter been? Zoekt u een woning met (zorg)voorzieningen in de buurt? Wilt u ook op latere leeftijd graag zo lang mogelijk

Nadere informatie

Huizen. Vrij parkeren. Betaalbaar wonen. Park. Centrale ligging. Winkelvoorzieningen. Azielaan 598, 3526 ST Utrecht H61

Huizen. Vrij parkeren. Betaalbaar wonen. Park. Centrale ligging. Winkelvoorzieningen. Azielaan 598, 3526 ST Utrecht H61 Huizen vanhendriks Azielaan 598, 3526 ST Utrecht Betaalbaar wonen Centrale ligging Park Vrij parkeren Winkelvoorzieningen H61 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud Bouwjaar Tuin Garage Verwarming

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Zelf klussen Woningaanpassingen volgens het boekje

Zelf klussen Woningaanpassingen volgens het boekje Woningaanpassingen volgens het boekje Soms wilt u uw woning aan uw eigen smaak aanpassen. Plicht Getrouw doet daar niet moeilijk over. Wanneer handige doe-het-zelvers verbeteringen willen aanbrengen of

Nadere informatie

Advies blok Wonen en buitenruimte

Advies blok Wonen en buitenruimte Als Kindergemeenteraad hebben we ons twee jaar lang verdiept in verschillende beleidsterreinen. We werden hierbij ondersteund door drie adviescommissies: Milieu, Economie en Veiligheid. Ook hebben er ruim

Nadere informatie

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016

Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Werk aan de wijk! Beleidsplan 2013-2016 Inhoudsopgave Werk aan de wijk! 5 Vitale en gewilde wijken 7 Oog voor de klant 11 Energiebewust bouwen en beheren 15 Een solide corporatie 17 3 4 Informatie voor

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Werk in uitvoering. Dit is de vierde Nieuwsbrief Werk in Uitvoering. Hierin staat de informatie over het onderhoud in, aan en om uw woning.

Werk in uitvoering. Dit is de vierde Nieuwsbrief Werk in Uitvoering. Hierin staat de informatie over het onderhoud in, aan en om uw woning. Werk in uitvoering Nummer 4 - december 2013 Dit is de vierde Nieuwsbrief Werk in Uitvoering. Hierin staat de informatie over het onderhoud in, aan en om uw woning. Wat er vooraf ging. Bewonersbijeenkomst

Nadere informatie

Vragenlijst Dorpsplan Plus (DOP+) Fleringen. Wilt u 5 minuten nadenken over ons Fleringen? dorpsraad. Fleringen

Vragenlijst Dorpsplan Plus (DOP+) Fleringen. Wilt u 5 minuten nadenken over ons Fleringen? dorpsraad. Fleringen Vragenlijst Dorpsplan Plus (DOP+) Fleringen Wilt u 5 minuten nadenken over ons Fleringen? dorpsraad Fleringen Vragenlijst Dorpsplan Plus Fleringen Fleringen start dit najaar met het maken van een Dorpsplan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

Welkom thuis bij Haag Wonen

Welkom thuis bij Haag Wonen Welkom thuis bij Haag Wonen 1 Thuis bij Haag Wonen U verdient een plek waar u zich ècht thuis voelt. Een goede woning in een prettige buurt. Haag Wonen verhuurt woningen in heel Den Haag. Aan allerlei

Nadere informatie

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen

Opzeggen van de huur. Opzegtermijn. Erfgenamen Huurbeëindiging Waar moet de huurder aan denken bij het opzeggen van de huur. En hoe moet de woning opgeleverd worden? In deze brochure vindt u alle informatie hierover en doorlopen we de stappen die we

Nadere informatie

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen

De Driestroom Begeleiding bij zelfstandig wonen De Driestroom voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding bij zelfstandig wonen Begeleiding bij zelfstandig wonen Woont u zelfstandig of wilt u zelfstandig gaan wonen? Heeft u daar begeleiding

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

Nieuwsbrief. December 2014. Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp. Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein

Nieuwsbrief. December 2014. Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp. Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief December 2014 Babynieuws Overblijfrooster na kerst Sparen schoolreis/kamp Bijeenkomst overblijfouders Afspraken kleuterplein Kerstkaarten Twenteranddictee Kerstfeest 18

Nadere informatie

Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn

Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn Sloop/vervangende nieuwbouw Johannes Poststraat 25 t/m 63 (oneven) Pater Bleijsstraat 1 t/m 6 in Hoorn Wat heeft Intermaris besloten? Intermaris heeft besloten uw woning niet te renoveren, maar om de 26

Nadere informatie

FLORIANTE. Modern en zorgeloos wonen met alles in de buurt

FLORIANTE. Modern en zorgeloos wonen met alles in de buurt FLORIANTE Modern en zorgeloos wonen met alles in de buurt 1 Modern en zorgeloos wonen met alles in de buurt Floriante bestaat uit 69 woningen waar u modern en zorgeloos woont met alle (zorg) faciliteiten

Nadere informatie

Eindrapportage Huurderstevredenheidonderzoek 2015 uitsplitsing naar kernen. Van goed naar beter

Eindrapportage Huurderstevredenheidonderzoek 2015 uitsplitsing naar kernen. Van goed naar beter Eindrapportage Huurderstevredenheidonderzoek 2015 uitsplitsing naar kernen Van goed naar beter 23-11-2015 Inhoudsopgave Werkwijze 3 Resultaten huurderstevredenheidonderzoek per kern 4 - Over de respondent

Nadere informatie

Huizen. Ruime, tuingerichte woonkamer. Kindvriendelijke buurt. Luxe keuken en badkamer. Diepe, zonnige achtertuin.

Huizen. Ruime, tuingerichte woonkamer. Kindvriendelijke buurt. Luxe keuken en badkamer. Diepe, zonnige achtertuin. Huizen vanhendriks Tuinkamp 3, 3829 GL Amersfoort Kindvriendelijke buurt Diepe, zonnige achtertuin Luxe keuken en badkamer Ruime, tuingerichte woonkamer Gunstige ligging H47 Kenmerken Soort Type Kamers

Nadere informatie

Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel

Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel Te huur 86 appartementen in woonpark Zonnetij te Aarle-Rixtel Inhoudsopgave Zonnetij 3 Waar gelegen in Aarle-Rixtel? 4 De appartementen 5 Kwaliteit en voorzieningenniveau 6 Situatietekening 7 Blok A Overzichtsplattegrond

Nadere informatie

Energie besparen in uw huis

Energie besparen in uw huis > www.vrom.nl Energie besparen in uw huis Met energiepremie en EPA-advies Energie besparen in uw huis Een comfortabel huis en toch een lagere energierekening? Dat kan prima als u energiebesparende maatregelen

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Voorziening. Toestemming. Overname

Zelf Aangebrachte Voorziening. Toestemming. Overname Klussen in huis 2 Een luxe keuken.. Een riant ligbad.. Een mooi tuinhuisje.. Natuurlijk richt u uw woning graag naar eigen smaak in. Woonservice Urbanus begrijpt dit en staat daar in principe positief

Nadere informatie

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte

Huren bij Actium. Algemene informatie over het huren van woonruimte Huren bij Actium Algemene informatie over het huren van woonruimte U gaat een woning huren bij Actium. Wij wensen u veel woonplezier in uw nieuwe woning! In deze brochure hebben wij de belangrijkste informatie

Nadere informatie

Alles over zelf aangebrachte voorzieningen in uw woning

Alles over zelf aangebrachte voorzieningen in uw woning Alles over zelf aangebrachte voorzieningen in uw woning Uw woongenot goed geregeld Uw woongenot centraal Prettig wonen is een groot goed. Daarom staat Woonzorg Nederland positief ten opzichte van uw wensen

Nadere informatie

Huizen. Heerlijke achtertuin. Op 6 min van centrum Nijmegen. Royale woonkamer met veel daglicht. Veilige, rustige autoluwe straat

Huizen. Heerlijke achtertuin. Op 6 min van centrum Nijmegen. Royale woonkamer met veel daglicht. Veilige, rustige autoluwe straat Huizen vanhendriks Wethouder Verrietstraat 37, 6576 DA Ooij Op 6 min van centrum Nijmegen Veilige, rustige autoluwe straat Royale woonkamer met veel daglicht Heerlijke achtertuin Maar liefst 4 slaapkamers

Nadere informatie

Karel Appellaan 11 Rhoon. Rijwoning. Nieuwbouw Het beste van bestaand en nieuw

Karel Appellaan 11 Rhoon. Rijwoning. Nieuwbouw Het beste van bestaand en nieuw Karel Appellaan 11 Rhoon Rijwoning Nieuwbouw Het beste van bestaand en nieuw 11 Eengezinswoning voor een groot gezin Aan de dorpsrand van Rhoon ligt het sfeervolle, landelijke Essendael. In deze kleine

Nadere informatie

Mijn woning verbeteren? Dat kan altijd!

Mijn woning verbeteren? Dat kan altijd! Mijn woning verbeteren? Dat kan altijd! U wilt graag uw woning aanpassen aan uw eigen wensen. Prima, dat is zeker mogelijk. Iedereen wil immers graag wonen in een huis dat naar zijn zin is. Wij helpen

Nadere informatie

Woononderzoek De Eng. Dalweg 81-175 en Rubenslaan 85-125

Woononderzoek De Eng. Dalweg 81-175 en Rubenslaan 85-125 Woononderzoek De Eng Dalweg 81-175 en Rubenslaan 85-125 December 2011 Inleiding Op dit moment denkt Portaal na over de toekomst van acht flats in de Soester wijk De Eng. Het zijn flats die begin jaren

Nadere informatie

Een nieuwbouwhuis? Ja, je koopt toch ook geen derdehandsschoenen.

Een nieuwbouwhuis? Ja, je koopt toch ook geen derdehandsschoenen. Een nieuwbouwhuis? Ja, je koopt toch ook geen derdehandsschoenen. Voorwoord Kies voor een nieuwbouwhuis. Je koopt toch ook geen derdehandsschoenen? Kun je die vergelijking maken? Ik hoor u denken, veel

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

bouwen aan wonen met zorg Weer op uzelf: Ik ga huren! Informatie voor senioren die naar een zelfstandig huurappartement verhuizen

bouwen aan wonen met zorg Weer op uzelf: Ik ga huren! Informatie voor senioren die naar een zelfstandig huurappartement verhuizen bouwen aan wonen met zorg Weer op uzelf: Ik ga huren! Informatie voor senioren die naar een zelfstandig huurappartement verhuizen Weer op uzelf? U woont in een verzorgingshuis of een aanleunwoning naast

Nadere informatie

Promenade. Wonen in het hart van Uden. Plattegronden & Technische Omschrijving. 31 huurappartementen in het centrum van Uden

Promenade. Wonen in het hart van Uden. Plattegronden & Technische Omschrijving. 31 huurappartementen in het centrum van Uden Promenade Wonen in het hart van Uden Plattegronden & Technische Omschrijving 31 huurappartementen in het centrum van Uden Verwachte oplevering februari 2015 Area, laat wonen leven Wij zijn Area, dé wooncorporatie

Nadere informatie

Aanpassingen aan aanbrengen van isolatie

Aanpassingen aan aanbrengen van isolatie Toelichting Aanpassingen aan gevels & dak en aanbrengen van isolatie U mag uw woning naar uw eigen smaak inrichten en aanpassen. Plaatst u tuindeuren, een schuifpui, een dakraam of een dakkapel? Dan moet

Nadere informatie

Impressieverslag Werkgroep bewoners Spoorbuurt

Impressieverslag Werkgroep bewoners Spoorbuurt Impressieverslag Werkgroep bewoners Spoorbuurt Bewonersavond Op 15 oktober zijn werkgroepleden van de Spoorbuurt bij elkaar gekomen om in gesprek te gaan met de medewerkers van de Gemeenschap. Het idee

Nadere informatie

Mijn woning verbeteren? buitengewoon. Dat kan altijd!

Mijn woning verbeteren? buitengewoon. Dat kan altijd! Mijn woning verbeteren? buitengewoon Dat kan altijd! Inhoudsopgave Mijn woning verbeteren? Dat kan altijd! 3 Niet noodzakelijke aanpassingen 1. U brengt zelf verbeteringen aan 5...een vergoeding achteraf

Nadere informatie

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub

Richtlijnen voor het opzetten van een. rollator wandelclub Richtlijnen voor het opzetten van een rollator wandelclub Waarom zou ik mijn energie steken in het opzetten van een wandelclub? Bewegen is de manier om zo lang mogelijk gezond te blijven. Uit onderzoek

Nadere informatie

Het huis van je leven. Het Bosje. in het hart van Elst

Het huis van je leven. Het Bosje. in het hart van Elst Het huis van je leven Het Bosje Nieuwe levensloopbestendige woningen in het hart van Elst Een leven lang lekker wonen Een levensloopbestendig huis ziet er op het oog niet zo heel anders uit als een traditionele

Nadere informatie

Compleet wonen in Schavenweide

Compleet wonen in Schavenweide Compleet wonen in Wonen in In november 2013 is het nieuwe geopend: een eigentijds woonzorgcentrum dat van alle gemakken is voorzien. Voor senioren een prachtige en veilige plek om te wonen. bestaat uit

Nadere informatie

6 starterswoningen Huijbergseweg Philomenahof. Hoogerheide. koopwoningen. 1 Starterswoningen Hoogerheide

6 starterswoningen Huijbergseweg Philomenahof. Hoogerheide. koopwoningen. 1 Starterswoningen Hoogerheide 6 starterswoningen Huijbergseweg Philomenahof Hoogerheide 1 Starterswoningen Hoogerheide koopwoningen Wonen West Brabant, een betrouwbare partner Wonen West Brabant is een woningcorporatie met ongeveer

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Huizen. Groot dakterras. Vloerverwarming. Gebouwd in 2009. Parkeerkelder. Vier slaapkamers. Waterlinie 567, 5658 NP Eindhoven H51 H51

Huizen. Groot dakterras. Vloerverwarming. Gebouwd in 2009. Parkeerkelder. Vier slaapkamers. Waterlinie 567, 5658 NP Eindhoven H51 H51 Huizen vanhendriks Waterlinie 567, 5658 NP Eindhoven Vloerverwarming Parkeerkelder Gebouwd in 2009 Groot dakterras Vier slaapkamers H51 H51 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

= fåñçêã~íáé=êéåçî~íáé=píéê=p== ^ëíêçå~ìíéåïéö=osn=ílã=pss=áå=eççêå==

= fåñçêã~íáé=êéåçî~íáé=píéê=p== ^ëíêçå~ìíéåïéö=osn=ílã=pss=áå=eççêå== j^^oqomno _ÉïçåÉêëáåÑçêã~íáÉêÉåçî~íáÉpíÉêP ^ëíêçå~ìíéåïéöosnílãpssáåeççêå aáíáëééåìáíö~îéî~åfåíéêã~êáëeçéâëíééåk _ÉòçÉâ~ÇêÉëWj~Éäëçåëíê~~íNOIeççêå mçëí~çêéëwmçëíäìërrqinsom^keççêå qéäéñççåwemoovforurmm

Nadere informatie

Huizen. Moderne keuken en badkamer met bad. Fijne woning in kindvriendelijke buurt. Woonkamer met Frans eiken vloer

Huizen. Moderne keuken en badkamer met bad. Fijne woning in kindvriendelijke buurt. Woonkamer met Frans eiken vloer Huizen vanhendriks Dintelborch 8, 5247 SV Rosmalen Fijne woning in kindvriendelijke buurt Zonnige tuin met berging en carport Woonkamer met Frans eiken vloer Moderne keuken en badkamer met bad Vier ruime

Nadere informatie

Ouderinfo donderdag 3 december 2015

Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Ouderinfo donderdag 3 december 2015 Geplande evenementen 4-12-2015 Sinterklaasviering www.antoniusbest.nl 0499-371250 Beste ouders, verzorgers, 1. Pepernoten bakken Afgelopen maandag begon de Sinterklaasweek

Nadere informatie

Bouwbrief 5. Herontwikkeling locatie De Wissel

Bouwbrief 5. Herontwikkeling locatie De Wissel mei-juni 2014 Bouwbrief 5 Herontwikkeling locatie De Wissel Beste verwanten en buren, In deze vijfde bouwbrief kunt u al goed zien hoe de woningen eruit komen te zien. Zeker nu de steigers weg zijn heb

Nadere informatie

Duurzaamheid is een belangrijk element bij de Brede School

Duurzaamheid is een belangrijk element bij de Brede School Het woord is aan... Duurzaamheid is een belangrijk element bij de Brede School Nummer 9 augustus 2014 In dit nummer: > Duurzaamheid belangrijk, wethouder Henk Bakker over Brede School > We zijn gestart!

Nadere informatie

Wonen en werken tussen de weilanden

Wonen en werken tussen de weilanden binnenkijken Het muurtje met de legplanken scheidt de keuken van de living. De sofa is van Flexform Bij het boograam met het prachtige uitzicht over de weilanden staat een zithoek met een stoel, booglamp

Nadere informatie

TE KOOP TILBURG, EUROPALAAN 65

TE KOOP TILBURG, EUROPALAAN 65 Droomhuistilburg.nl TE KOOP TILBURG, EUROPALAAN 65 LICHT EN COMFORTABEL APPARTEMENT IN TILBURG-WEST. INSTAPKLAAR MET SCHITTEREND UITZICHT OP BREDE GROENSTROOK. EEN ABSOLUTE BUITENKANS! DEZE LICHTE EN ZONNIGE

Nadere informatie

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013

Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Nieuwsbrief Op weg naar 4 februari 2013 Met Esseline Dorrestijn en Gerie van der Land-Zijderveld De Plasmolense Hof Rijksweg 203 6586 AA Plasmolen Tel: 024-6961597 www.deplasmolensehof.nl Schrijverij Gerie

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F OBS De Akkers en PSZ t Valkje Jagerslaan 15 3075 AA Rotterdam 010 2907827 directie@de-akkers.nl www.de-akkers.nl 20 februari 2015 nummer 62 Personeel Juf Atie heeft besloten per 1-3-2015

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina

NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina NIEUWSBRIEF Het nieuwe Koningin Wilhelmina 1 In dit nummer 2. De gemeente laat weten 2. Veilig en weer goed zicht 3. Pendelbus is succes 3. Interne verhuizing loopt goed 4. Mevr. Reijneke over haar interne

Nadere informatie

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie HOLENWEG EN VENENLAAN

Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid. Energiebesparende maatregelen. informatie HOLENWEG EN VENENLAAN informatie HOLENWEG EN VENENLAAN APRIL 2015 Energiebesparende maatregelen Samen investeren in energiebesparing en duurzaamheid In 2015 wil Intermaris bij 34 woningen aan de Holenweg en Venenlaan in Hoorn

Nadere informatie

Huizen. Rustige buurt. Gelijkvloers. Besloten ruime tuin. Garage en parkeerplek op eigen terrein. Winkels op korte afstand

Huizen. Rustige buurt. Gelijkvloers. Besloten ruime tuin. Garage en parkeerplek op eigen terrein. Winkels op korte afstand Huizen vanhendriks Beatrixstraat 46, 6921 ZB Duiven Gelijkvloers Besloten ruime tuin Garage en parkeerplek op eigen terrein Rustige buurt Winkels op korte afstand H49 H49 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

verslag Onderwerp: Groot Onderhoud Donge

verslag Onderwerp: Groot Onderhoud Donge verslag Datum: 27 juni 2012 Aanwezig: Raoul Hey (projectleider Patrimonium, voorzitter) Margit Don (sociaal projectbegeleider Patrimonium) Marcel Berkenpeis (opzichter Patrimonium) Charles van den Herik

Nadere informatie

Waarom dit onderzoek?

Waarom dit onderzoek? Waarom dit onderzoek? Een betere buurt in 2026! Woningstichting De Volmacht wil uw buurt vernieuwen en verbeteren en klaar maken voor de toekomst. Daarvoor is een allereerst goede analyse van uw buurt

Nadere informatie