Bijlagen: ontwerpbesluit (het rapport Omgevingsonderzoek provincie Noord- Holland is u al in december '97 toegestuurd).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlagen: ontwerpbesluit (het rapport Omgevingsonderzoek provincie Noord- Holland is u al in december '97 toegestuurd)."

Transcriptie

1 Voordracht 21 Haarlem, 17 maart 1998 Onderwerp: omgevingsonderzoek provincie Noord-Holland Bijlagen: ontwerpbesluit (het rapport Omgevingsonderzoek provincie Noord- Holland is u al in december '97 toegestuurd). Inleiding Tijdens de begrotingsbehandeling voor 1996 hebben uw Staten een amendement van de VVD aangenomen (nr ), waarin wordt verzocht om het houden van een consumentenonderzoek. Voor een dergelijk onderzoek is f ,-- beschikbaar gesteld. Naar aanleiding hiervan hebben wij aan de B&A groep opdracht gegeven tot het uitvoeren van een "omgevingsonderzoek" onder functionele relaties van de provincie. Dit zijn (semi)publieke en private partners met wie de provincie frequent en intensief samenwerkt. De uitwerking van het amendement en de begeleiding van het onderzoek is in nauwe samenwerking met de indieners van het amendement gebeurd. Dit zijn de heren C. de Groot, H. Pluckel, R. van Wijk en D. Gök en mevrouw N. Klijn. In het onderzoek is nagegaan hoe onze partners de nieuwe rolopvatting van de provincie - een actieve, integrale en probleemgerichte provincie die op interactieve wijze tot beleid en uitvoering komt - waarderen. Het onderzoek spitst zich toe op het optreden van de provincie in vier projecten die als voorbeeld dienen voor de rolvernieuwing van de provincie: Veenweiden-gebieden, Plan Verzorging en Verpleging, Streekplanherziening Gooi en Vechtstreek en Masterplan Noordzeekanaalgebied. In het onderzoek is ingegaan op drie vragen: 1. In hoeverre herkennen de functionele relaties een nieuwe rolopvatting van de provincie Noord-Holland (als een actieve, integrale en probleem- gerichte provincie die op interactieve wijze tot beleid en uitvoering komt) en hoe beoordelen zij deze rol? 2. Hoe wordt binnen de nieuwe rol van de provincie omgegaan met het politieke primaat van provinciale staten? En op welke wijze kunnen belangrijke functies van de staten, zoals externe oriëntatie, strategie vorming en prioriteitsstelling het beste worden gewaarborgd? 3. Op welke wijze berichten de media in Noord-Holland over het provinciale optreden, hoe wordt daarbij ingegaan op de nieuwe rolopvatting van de provincie en waardoor wordt deze berichtgeving beïnvloed? Hieronder wordt achtereenvolgens ingegaan op de leerervaringen en conclusies van onderzoeksvraag 1, 2 en 3. I. De eerste onderzoeksvraag In het rapport Omgevingsonderzoek worden een aantal projectoverstijgende leerervaringen met interactieve werkvormen aangegeven. Deze zijn grofweg in te delen in aandachtspunten voor de inrichting of structuur van interactieve processen en aandachtspunten voor de communicatie in interactieve processen.

2 Aandachtspunten voor inrichting van interactieve processen: 1. maatwerk in open plan processen; 2. onafhankelijkheid van de voorzitter; 3. adequate selectie van de deelnemers; 4. zorgvuldige tijdsplanning; 5. aandacht voor hanteren machtsbasis. Aandachtspunten voor communicatie in interactieve processen: 6. metacommunicatie bij wijziging spelregels; 7. zorgvuldige terugkoppeling; 8. planmatige communicatie; 9. een trekker met gezicht. Een toelichting op deze aandachtspunten is in het rapport op blz. 69 en verder te vinden. 2 Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe rolopvatting van de provincie, waarbij beleidsvoorbereiding en -uitvoering op een meer interactieve wijze tot stand komt door de functionele relaties, over het algemeen positief gewaardeerd wordt. Kanttekening daarbij is dat het zich eigen maken van de nieuwe rolopvatting, met name bij het ambtelijk apparaat nog te wensen overlaat. Daarnaast laat de score op een aantal imago-kenmerken die horen bij de nieuwe rolopvatting - samenwerkend, openheid, weten wat er leeft - zien dat de relaties van mening zijn dat 'de provincie de goede kant op gaat'. Wel zijn er kanttekeningen te maken bij de geringere score op de imagokenmerken slagvaardigheid, daadkracht en communicatieve instelling. Zo vindt men dat de provincie vaak wel een goede start maakt, maar onvoldoende in staat is het project ook op een interactieve wijze tot een goed einde te brengen. II. De tweede onderzoeksvraag Eén van de conclusies uit het Omgevingsonderzoek is dat het politiek primaat van de staten in de interactieve beleidsvorming moet worden versterkt. Staten(leden) lijken onvoldoende betrokken bij interactieve processen en de externe oriëntatie lijkt niet voldoende. III. De derde onderzoeksvraag Eén van de conclusies is dat de nieuwe rolopvatting van de provincie nog weinig invloed heeft op de profilering in de media. Wel wordt de interactieve aanpak in de media opgemerkt en positief gewaardeerd. De aanbeveling van de onderzoekers daarbij is om de voorlichting bewuster en pro-actiever aan te pakken. Hierbij wordt opgemerkt dat de 'inzet' van verantwoordelijke gedeputeerden een goede invloed heeft op een positieve profilering van de provincie. Een andere conclusie is dat het bij veel projecten ontbreekt aan een communicatiestrategie, waar persvoorlichting een integraal onderdeel van is.

3 3 Beleidsvoornemens: de activiteiten op basis van de Doorlichting communicatiefuncties In zowel het Omgevingsonderzoek als de Doorlichting van de communicatiefuncties - die wij in oktober 1997 hebben laten uitvoeren - wordt gesignaleerd dat een planmatige aanpak van de communicatie over het algemeen ontbreekt. De ambtelijke verantwoordelijkheid voor de communicatie (exclusief persvoorlichting) is met het Communicatiebeleidskader in 1992 bij de afdelingen neergelegd. Omdat daar, onder andere door gebrek aan deskundigheid en formatie bij de afdelingen, tot nu toe te weinig van terecht is gekomen, hebben wij bij de behandeling van de doorlichting besloten om: Aaan het bureau communicatie de opdracht te geven om met een voorstel voor planmatige aanpak van de communicatie te komen; Bde formatie van bureau communicatie voor in ieder geval een jaar uit te breiden met twee formatieplaatsen op seniorniveau, voor ontwikkeling van beleid en interne advisering; Ceen programma van opleiding en training van zowel management als communicatiemedewerkers op te laten stellen. Ad A Het bureau communicatie is inmiddels bezig met de ontwikkeling van een instrument om tot een jaarprogrammering communicatie te komen. Een jaarprogrammering biedt de mogelijkheid om in gezamenlijkheid (afdelingen, bureau communicatie, bestuur) te komen tot een vooruitblik en overzicht van wat er nodig is aan mensen en middelen op het gebied van communicatie voor het betreffende jaar. Tevens biedt het de mogelijkheid gezamenlijk prioriteiten te stellen met betrekking tot de communicatie op projectniveau. Deze 'leidraad programmering communicatie' is in eerste concept gereed. De komende tijd zal de Leidraad met Directieraad en afdelingen besproken worden, om te kijken hoe de verdere uitwerking vorm te geven is. Ad B De taken van de twee senior-functies zijn onder andere gericht op ontwikkeling en implementatie van allerlei instrumenten/projecten op het gebied van communicatie. Bijvoorbeeld de leidraad programmering, het project interactieve werkwijze etc.. Aangezien het reorganisatieproces nog in volle gang is, lijkt het verstandiger om met de invulling van de twee nieuwe functies niet eerder dan na de zomer (september 1998) daadwerkelijk van start te gaan. De tussenliggende periode zal gebruikt worden om, in samenspraak met de afdelingen, te inventariseren welke acties nodig zijn op het gebied van ontwikkeling van communicatiebeleid en interne advisering. Ad C De komende tijd moet dit opleidingsprogramma nader ingevuld gaan worden. Dit zal in nauwe samenspraak met zowel de afdeling Personeel en Organisatie als de andere afdelingen moeten gebeuren. Zo zal onder andere eerst duidelijk moeten worden hoe de decentrale communicatiefuncties ingevuld gaan worden en welke opleidingsbehoeften daaruit voortkomen. Verder is te verwachten dat als gevolg van de meer interactieve werkwijze bij de provincie er een behoefte gaat ontstaan aan opleiding en training op dit gebied.

4 Overige beleidsvoornemens Een groot deel van de bevindingen heeft in feite betrekking op de nieuwe vormgeving van de communicatiefunctie, bestuurlijk en ambtelijk. In het vorenstaande zijn wij daarop ingegaan. Daarnaast geven de onderzoeksresultaten waardevolle indicaties voor de vormgeving van de werkwijzen bij de produktie en dienstverlening van de provincie, die in het kader van het reorganisatieproces en anderszins gaande is. De bevindingen zullen daarbij worden betrokken en de statencommissie voor Personeel en Organisatie zal op de hoogte worden gehouden en worden betrokken bij de ontwikkelingen op dit vlak. De bevindingen ten aanzien van de betrokkenheid van uw Staten komen in de eerste plaats aan de orde in het kader van de werkgroepen inzake het functioneren van uw Staten, die zoals bekend momenteel bezig zijn. Bevindingen op dit punt betreffen overigens ook de vormgeving van werkwijzen in het kader van de reorganisatie c.a. en zullen daar dus bij worden betrokken. 4 Slot Wij geven u in overweging het hierbij gaande ontwerpbesluit vast te stellen. Haarlem, Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,, voorzitter., griffier.

5 5 Ontwerpbesluit Nr. Provinciale Staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht van gedeputeerde staten; besluiten: 1.kennis te nemen van het rapport Omgevingsonderzoek provincie Noord-Holland en van de beleidsvoornemens van het college van gedeputeerde staten, aangegeven in de voordracht; 2.in voorkomende gevallen rekening te houden met en gebruik te maken van de resultaten van dit onderzoek; 3.van geval tot geval te bezien welke nadere acties nodig zijn. Haarlem, Provinciale Staten voornoemd,, voorzitter., griffier. Titel:Vd 21: Omgevingsonderzoek prov. Noord-Holland Datum: Nummer:21 Documenttype:Voordracht

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 81 Haarlem, 13 november 2001 Onderwerp: Reglement ambtelijke bijstand aan statenleden Bijlagen: ontwerpbesluit met toelichting Inleiding Artikel 33 van de

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 65 Haarlem, 21 augustus 2001 Onderwerp: EU-programma innovatieve acties art. 4 EFRO Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Het EU-programma de regio s in de nieuwe

Nadere informatie

Commissie REW van 5 september 2014 PS van 26 september 2014

Commissie REW van 5 september 2014 PS van 26 september 2014 Griffier van de Staten Geleidebrief Controlerend Naam voorstel 14012789 Nummer: SGR-67 Te verzenden aan Brief Rekenkamer Zeeland van 8 juli 2014 met onderzoeksrapport 'Inventarisatie vastgoed en gronden

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

Onderwerp: aanpassen regelingen bestuursmodel Randstedelijke Rekenkamer

Onderwerp: aanpassen regelingen bestuursmodel Randstedelijke Rekenkamer Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 12 september 2016 Onderwerp: aanpassen regelingen bestuursmodel Randstedelijke Rekenkamer Bijlagen: - rapport Directeur of college, Advies over het bestuursmodel

Nadere informatie

Onderwerp: Onafhankelijk onderzoek functioneren OV-Taxi. Rapport TNS NIPO Evaluatie OV-taxi Noord-Holland

Onderwerp: Onafhankelijk onderzoek functioneren OV-Taxi. Rapport TNS NIPO Evaluatie OV-taxi Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht 101 Haarlem, 26 november 2007 Onderwerp: Onafhankelijk onderzoek functioneren OV-Taxi. Bijlagen: Ontwerpbesluit Rapport TNS NIPO Evaluatie OV-taxi Noord-Holland

Nadere informatie

Sociale wijkzorgteams Den Haag

Sociale wijkzorgteams Den Haag Sociale wijkzorgteams Den Haag Onderzoek naar voorwaarden voor doeltreffend en doelmatig functioneren De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de sociale wijkzorgteams in Den Haag. Daarbij is gekeken

Nadere informatie

Onderwerp: Visie op herstart personenvervoer over water in het Noordzeekanaalgebied. Bijlagen: ontwerpbesluit, Visiedocument incl. bijlagen, motie 6-6

Onderwerp: Visie op herstart personenvervoer over water in het Noordzeekanaalgebied. Bijlagen: ontwerpbesluit, Visiedocument incl. bijlagen, motie 6-6 Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 8 september 2014 Onderwerp: Visie op herstart personenvervoer over water in het Noordzeekanaalgebied Bijlagen: ontwerpbesluit, Visiedocument incl. bijlagen,

Nadere informatie

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5

PS2011RGW : Statenvoorstel rapport Randstedelijke Rekenkamer Vitaal Platteland Provincie Utrecht. Ontwerp-besluit pag. 5 PS2011RGW02-1 - Provinciale Staten statenvoorstel Datum : 16 mei 2011 Nummer PS: PS2011RGW02 Afdeling : SGU Commissie : RGW Steller : Drs. H. Schoen Portefeuillehouder : n.v.t. Registratienummer : 2011INT268900

Nadere informatie

Onderwerp: Statenvoordracht verbeteren werkwijze PS en commissies en aantal duocommissieleden

Onderwerp: Statenvoordracht verbeteren werkwijze PS en commissies en aantal duocommissieleden Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 47 Haarlem, 22 mei 2012 Onderwerp: Statenvoordracht verbeteren werkwijze PS en commissies en aantal duocommissieleden Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-onderzoeksopzet

Nadere informatie

Memo. INHOUDSOPGAVE Blz.

Memo. INHOUDSOPGAVE Blz. Memo Datum : 9 maart 2004 Aan : Commissie FBO Onderwerp : Taken en missie afdeling Communicatie Opsteller / Telefoon : L.A. de Jong / (023) 5144451 Afdeling / Bureau : COM / Communicatie Bijlage(n) : Beeldbepalende

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 16. Haarlem, 30 januari Onderwerp: Garantstelling Eikenrode

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 16. Haarlem, 30 januari Onderwerp: Garantstelling Eikenrode Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 16 Haarlem, 30 januari 2007 Onderwerp: Garantstelling Eikenrode Bijlagen: Ontwerpbesluit 1. Inleiding. Gedeputeerde Moens is op verzoek van de Commissaris

Nadere informatie

2005-177. Oprichting van de Begeleidingscommissie Accountant

2005-177. Oprichting van de Begeleidingscommissie Accountant 2005-177 Oprichting van de Begeleidingscommissie Accountant Voorgestelde behandeling: - provinciale staten op 9 februari 2005 - fatale beslisdatum: n.v.t. Voorgestelde status: B-stuk Voorstel van het Presidium

Nadere informatie

PS2009BEM10-1. Datum : 15 april 2009 Nummer PS :PS2009BEM10 Afdeling : SGU Commissie : BEM Registratienummer : 2009INT241212 Portefeuillehouder : ---

PS2009BEM10-1. Datum : 15 april 2009 Nummer PS :PS2009BEM10 Afdeling : SGU Commissie : BEM Registratienummer : 2009INT241212 Portefeuillehouder : --- PS2009BEM10-1 statenvoorstel Datum : 15 april 2009 Nummer PS :PS2009BEM10 Afdeling : SGU Commissie : BEM Registratienummer : 2009INT241212 Portefeuillehouder : --- Titel : Deregulering Verordening Natuur

Nadere informatie

Onderzoek naar de coöperatieve vorm binnen de inclusieve arbeidsmarkt Gooi en Vechtstreek

Onderzoek naar de coöperatieve vorm binnen de inclusieve arbeidsmarkt Gooi en Vechtstreek Offerte uitvraag Onderzoek naar de coöperatieve vorm binnen de inclusieve arbeidsmarkt Gooi en Vechtstreek CONCEPT Ons kenmerk: 17.0001351 Datum: 23 januari 2017 Contactpersoon: Saloua Chaara E-mail: s.chaara@regiogv.nl

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

STATENVOORDRACHT. Haarlem,.. augustus Onderwerp:Wet op de Ondernemingsraden. Bijlagen : 2. 1.Inleiding

STATENVOORDRACHT. Haarlem,.. augustus Onderwerp:Wet op de Ondernemingsraden. Bijlagen : 2. 1.Inleiding STATENVOORDRACHT Haarlem,.. augustus 1996 Onderwerp:Wet op de Ondernemingsraden Bijlagen : 2 1.Inleiding De Wet op de ondernemingsraden (WOR) is op 5 mei 1995 van kracht geworden voor de overheid. Er is

Nadere informatie

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma

Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma Rekenkamer Weert Onderzoek naar de werking van het coalitieprogramma 2 april 2009 Achtergrond en aanleiding onderzoek De rekenkamer van de gemeente Weert richt zich op het perspectief leren en verbeteren.

Nadere informatie

Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid

Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid Vergadering 28 maart 2018 Nummer 7078 Onderwerp Evaluatie en een volgende stap in de betrokkenheid van Provinciale Staten bij het omgevingsbeleid

Nadere informatie

Datum : 5 december 2006 Nummer PS : PS2007ZCW04 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2006MEC002254i Portefeuillehouder : Kamp

Datum : 5 december 2006 Nummer PS : PS2007ZCW04 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2006MEC002254i Portefeuillehouder : Kamp S T A T E N V O O R S T E L Datum : 5 december 2006 Nummer PS : PS2007ZCW04 Dienst/sector : MEC/DMO Commissie : ZCW Registratienummer : 2006MEC002254i Portefeuillehouder : Kamp Titel : Pilotproject Integrale

Nadere informatie

Datum : 18 mei 2006 Nummer PS : PS2006BEM18 Dienst/sector : Communicatie, Kabinet cvdk, Commissie : BEM PPD, CS, AD. Ontwerpbesluit pag.

Datum : 18 mei 2006 Nummer PS : PS2006BEM18 Dienst/sector : Communicatie, Kabinet cvdk, Commissie : BEM PPD, CS, AD. Ontwerpbesluit pag. Statenvoorstel Datum : 18 mei 2006 Nummer PS : PS2006BEM18 Dienst/sector : Communicatie, Kabinet cvdk, Commissie : BEM PPD, CS, AD Registratienummer : 2006CGC000360i Portefeuillehouder: A. Kamp Titel :

Nadere informatie

Lid Gedeputeerde Stater.

Lid Gedeputeerde Stater. Lid Gedeputeerde Stater. Mevrouw A.G.M. van de Vondervoort Contact T 070-441 64 17 F 070-441 7819 agm.vande.vondervoort@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 IP Den Haag T070-4416611 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe

PROVINCIAAL BLAD. Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Drenthe. Nr. 199 14 januari 2016 Vaststelling Verordening Werkgeverscommissie Statengriffie Provinciale Staten Drenthe Besluit van Gedeputeerde Staten van

Nadere informatie

Onderwerp: Provinciale subsidie aan sanering riooloverstorten strand Wijk aan Zee en Egmond aan Zee

Onderwerp: Provinciale subsidie aan sanering riooloverstorten strand Wijk aan Zee en Egmond aan Zee Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 15 Haarlem, 29 oktober 2007 Onderwerp: Provinciale subsidie aan sanering riooloverstorten strand Wijk aan Zee en Egmond aan Zee Bijlage: - ontwerpbesluit

Nadere informatie

Evaluatie paragraaf Personeelsbeleid uit Collegeprogramma

Evaluatie paragraaf Personeelsbeleid uit Collegeprogramma Evaluatie paragraaf Personeelsbeleid uit Collegeprogramma 2003-2007 Realisatie inrichtingsplannen Directie Beleid Utrecht, 12 januari 2006 Inhoud 1. Inleiding 2. Kwantitatieve doelstellingen 3. Kwalitatieve

Nadere informatie

Onderwerp: Herprioritering Extra Investeringsimpuls Noord-Holland (EXIN-H) als gevolg van vrijkomen middelen Zuidtangent

Onderwerp: Herprioritering Extra Investeringsimpuls Noord-Holland (EXIN-H) als gevolg van vrijkomen middelen Zuidtangent Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht Haarlem, Onderwerp: Herprioritering Extra Investeringsimpuls Noord-Holland (EXIN-H) als gevolg van vrijkomen middelen Zuidtangent Bijlagen: ontwerpbesluit

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2015/867

Statenvoorstel nr. PS/2015/867 Gebruik van de diepe ondergrond Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 17.11.2015 2015/0361062 mw. ME. Sicco Smit, telefoon 038 4997838 e-mail me.siccosmit@overijssel.nl hr. F. Stam, telefoon 038 4997853 e-mail:

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van de DCMR Milieudienst Rijnmond over het onder I. genomen besluit te informeren.

Het dagelijks bestuur van de DCMR Milieudienst Rijnmond over het onder I. genomen besluit te informeren. Voordracht aan Provinciale Staten Van commissie Bestuur en Middelen Vergadering Juni 2016 Nummer Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten op de begroting 2017 DCMR Milieudienst Rijnmond 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Mei Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Mei 2009 Nummer 6060 onderwerp Subsidieverzoek Krimpen aan den IJssel innovatieve bestuurskrachtmeting 1 Ontwerpbesluit Provinciale

Nadere informatie

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert

Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert Onderzoeksaanpak Grondbeleid en grondprijsbeleid Gemeente Weert september 2013 Rekenkamer Weert 1. Achtergrond en aanleiding Het grondbeleid van de gemeente Weert heeft tot doel bijdrage te leveren, met

Nadere informatie

Nationale Politie in Nederland: achtergronden en gevolgen voor lokaal politiewerk

Nationale Politie in Nederland: achtergronden en gevolgen voor lokaal politiewerk Nationale Politie in Nederland: achtergronden en gevolgen voor lokaal politiewerk Presentatie Seminarie CPS Antwerpen 28 maart 2017 Prof.dr.ir Jan Terpstra Radboud Universiteit te Nijmegen Topics Nationale

Nadere informatie

Onderzoek aanpassing gemeentehuis Moerdijk. Roel Lauwerier Hanna Blomaard Sharon Blair Amersfoort 26 september 2016

Onderzoek aanpassing gemeentehuis Moerdijk. Roel Lauwerier Hanna Blomaard Sharon Blair Amersfoort 26 september 2016 Onderzoek aanpassing gemeentehuis Moerdijk Roel Lauwerier Hanna Blomaard Sharon Blair Amersfoort 26 september 2016 Aanleiding Raadsvergadering 7 juli 2016 Anonieme melding Besluit extern onderzoek uitgaven

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Communicatie

Onderzoeksopzet Communicatie Onderzoeksopzet Communicatie Rekenkamercommissie Heerenveen Februari 2009 Rekenkamercommissie Heerenveen: onderzoeksopzet communicatie 1 Inhoudsopgave A. Wat willen we bereiken 1. Aanleiding en achtergronden

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2006/747

Statenvoorstel nr. PS/2006/747 Statenvoorstel nr. PS/2006/747 Initiatiefvoorstel Ontbureaucratisering jeugdzorg Jaargang Datum Ons kenmerk Inlichtingen bij 2006-35 29 September 2006 PS/2006/747 A.E.W Boukes, telefoon 038 499 87 85 Aan

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 239 Stimulering duurzame energieproductie Nr. 62 BRIEF VAN HET PRESIDIUM Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Zicht op doorwerking

Zicht op doorwerking Rekenkamercommissie Zicht op doorwerking Onderzoek naar de doorwerking van de aanbevelingen uit zes onderzoeken van de rekenkamercommissie Hoogeveen Deel 1: Conclusies en aanbevelingen Januari 2015 1 Rekenkamercommissie

Nadere informatie

Een benchmark van de communicatiefunctie onder 13 organisaties

Een benchmark van de communicatiefunctie onder 13 organisaties Een benchmark van de communicatiefunctie onder 13 organisaties Robert Wester Angela Liebregts Alexandra Schippers april 2015 1 Onderzoeksaanpak Dataverzameling en analyse Voor de deelnemers aan de benchmark

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008

Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 Startnotitie Onderbesteding in de provincie Noord-Brabant; deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 1 Aanleiding voor het onderzoek Een begrotingscyclus (van jaar t) begint met de begroting (in jaar t-1)

Nadere informatie

2015-686 HERZIEN. Spelregelkader EU-cofinanciering

2015-686 HERZIEN. Spelregelkader EU-cofinanciering 2015-686 HERZIEN Spelregelkader EU-cofinanciering Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 9 september 2015 - Provinciale Staten op 23 september 2015 - fatale

Nadere informatie

Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project.

Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project. Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 10 Haarlem, 21 februari 1997. Onderwerp: Investeringsbesluit Ecomare te Texel Bijlagen: Ontwerp-besluit, begroting + dekkingsplan project. 1. Algemeen Bij

Nadere informatie

Onderwerp: voeren van rechtsgedingen en het voeren van verweer.

Onderwerp: voeren van rechtsgedingen en het voeren van verweer. VOORDRACHT 25 Haarlem, 25 april 1996 Onderwerp: voeren van rechtsgedingen en het voeren van verweer. Bijlagen: div. Bij besluit van 22 oktober 1963, nr. XXXVII, zoals laatstelijk gewijzigd bij besluit

Nadere informatie

Rekenkamercommissie. Onderzoeksvoorstel Communicatiebeleid Rekenkamercommissie Midden-Delfland

Rekenkamercommissie. Onderzoeksvoorstel Communicatiebeleid Rekenkamercommissie Midden-Delfland Onderzoeksvoorstel Communicatiebeleid Rekenkamercommissie Midden-Delfland 2 september 2009 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en achtergronden onderzoeksvraag... 3 2. Centrale vraagstelling... 3 3. Omschrijving

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van de ODWH over het onder I. genomen besluit te informeren.

Het dagelijks bestuur van de ODWH over het onder I. genomen besluit te informeren. Voordracht aan Provinciale Staten Van commissie Bestuur en Middelen Vergadering Juni 2016 Onderwerp Zienswijze Provinciale Staten op de begroting 2017 Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) Nummer 6891 1

Nadere informatie

Voordracht 49. Haarlem, 25 mei 2000

Voordracht 49. Haarlem, 25 mei 2000 Voordracht 49 Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: Afwikkeling verkoop UNA Bijlagen: - ontwerp-besluit - concept-statuten Stichting Afwikkeling UNA - concept Nadere Overeenkomst Inleiding Bij besluit van 5

Nadere informatie

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland

Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland 2017-806 Tweejarige campagne ter ondersteuning van de internationale acquisitie van Noord-Nederland Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 13 september 2017

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met

Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met Aan de gemeenteraad Zaaknummer 209444 Onderwerp: schulden a Voorstel Uitwerking revolverend fonds jongvolwassenen met 1. Het college opdracht te geven de invulling van het revolverend fonds per 1 februari

Nadere informatie

PS2009RGW : Concept-Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht (Eindbalans) Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 7

PS2009RGW : Concept-Ontwikkelingsvisie Noordvleugel Utrecht (Eindbalans) Ontwerpbesluit pag. 5. Toelichting pag. 7 PS2009RGW06-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 3 februari 2009 Nummer PS : PS2009RGW06 Afdeling : PRO Commissie : RGW Registratienummer: 2009INT235473 Portefeuillehouder : Krol

Nadere informatie

Ontwerpbesluit. Toelichting

Ontwerpbesluit. Toelichting College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel 2011RGW10 Datum : 14 februari 2011 Nummer PS : Afdeling : PRO Commissie : RGW Steller : B. Cornelissen Portefeuillehouder : R.W. Krol Registratienummer :

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 22 Haarlem, 24 februari 2004 Onderwerp: wijziging Deelverordening Molens Noord-Holland 2003 Bijlagen: 2 Hierbij bieden wij u ons conceptbesluit tot wijziging

Nadere informatie

S T A T E N V O O R S T E L

S T A T E N V O O R S T E L S T A T E N V O O R S T E L Datum : 18 april 2005 Nummer PS : PS2005BEM10 Dienst/sector : Statengriffie Commissie : BEM Registratienummer : 2005psu000022i Portefeuillehouder : subcommissie voor de jaarrekening

Nadere informatie

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel

Onderzoeksplan. Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Onderzoeksplan Onderbesteding in de provincies Gelderland en Overijssel Rekenkamer Oost-Nederland, Juni 2007 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein)

gemeente Eindhoven InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) gemeente Eindhoven Raadsnummer 13R5353 Inboeknummer Dossiernummer InitiatiefvoorstelPlan van aanpak raadsverkenning naar aanleiding van AcM2 (Orgelplein) Inleiding In de raadsvergadering van 26 maart 2013

Nadere informatie

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken

Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Griffie gemeente Gorinchem Samenstelling & taken Hoofdstuk: Griffie gemeente Gorinchem Inhoud Griffie gemeente Gorinchem... 1 Inleiding... 3 Functiebeschrijving griffie... 4 De griffier... 4 Plaats in

Nadere informatie

Samenwerking & Bedrijfsvoering

Samenwerking & Bedrijfsvoering Samenwerking & Bedrijfsvoering Plan van Aanpak Plan van aanpak: Themaonderzoek Samenwerking en Bedrijfsvoering Bestuurlijk opdrachtgever Ambtelijk opdrachtgever Naam projectleider T.C.C. den Braanker C.A.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 26 816 Voortgangsrapportage Beleidskader Jeugdzorg 2000 2003 Nr. 32 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN DE STAATSSECRE- TARIS VAN VOLKSGEZONDHEID,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 10-112 Registratienummer raad 597161 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 595230 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de

Nadere informatie

Verkoop kavels Dolderseweg

Verkoop kavels Dolderseweg ONDERZOEKSOPZET Verkoop kavels Dolderseweg Utrecht april 2018 Inhoudsopgave 1. AANLEIDING EN ACHTERGROND... 3 2. PROBLEEMSTELLING EN WERKWIJZE... 4 3. UITWERKING ONDERZOEKSVRAGEN... 4 4. ORGANISATIE, RAPPORTAGE,

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 37 Haarlem, 15 mei 2001 Onderwerp: Advies Plan van scholen voort gezet onderwijs 2002-2004 Bijlagen: 2 Inleiding De laatste jaren adviseren de provincies

Nadere informatie

Voordracht 50. Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: aankoop aandelen FIRON BV Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-koopovereenkomst

Voordracht 50. Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: aankoop aandelen FIRON BV Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-koopovereenkomst Voordracht 50 Haarlem, 25 mei 2000 Onderwerp: aankoop aandelen FIRON BV Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-koopovereenkomst Inleiding Bij besluit van 10 september 1990, nummer 45 hebben uw Staten besloten

Nadere informatie

Beste. NRC doet onderzoek naar het inhuren van externe adviseurs door colfeges van Gedeputeerde Staten. In dat kader hebben wij de volgende persvraag

Beste. NRC doet onderzoek naar het inhuren van externe adviseurs door colfeges van Gedeputeerde Staten. In dat kader hebben wij de volgende persvraag Redacteur maar een In dat kader hebben wij de volgende persvraag NRC doet onderzoek naar het inhuren van externe adviseurs door colfeges van Gedeputeerde Staten Beste Vriendelijke groeten. Stuur je mij

Nadere informatie

Deelverordening molens Noord-Holland 2004

Deelverordening molens Noord-Holland 2004 Deelverordening molens Noord-Holland 2004 Nr. Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Noord-Holland; gelezen de voordracht gedeputeerde staten; gelet op artikel 145 van de Provinciewet; gelet op artikel

Nadere informatie

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij 2004-98 Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur, Financiën

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 6

Gemeente Helden. Agendapunt 6 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening

Nadere informatie

Communicatie met beleid

Communicatie met beleid Beleidscommunicatie door de provincie Noord-Brabant Deel 1: Bestuurlijk Rapport 22 december 2008 ISBN 978-90-8768-018-3 Het Hooghuis Keizersgracht 5 5611 GB Eindhoven Postbus 2000 5600 CA Eindhoven T 040-2329338

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001

Inleiding. Vervanging huidige telefooncentrale. Commissie Bestuur en Financiën. 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Commissie Bestuur en Financiën 11 december 2001 Nr. 2001-17.866, CDB Nummer 64/2001 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake de aanschaf en financiering van een nieuwe

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Regeling ambtelijke organisatie Gelderland 2009 en Instructie secretaris provincie Gelderland 2009

PROVINCIAAL BLAD. Wijziging Regeling ambtelijke organisatie Gelderland 2009 en Instructie secretaris provincie Gelderland 2009 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Gelderland. Nr. 5267 23 september 2016 Wijziging Regeling ambtelijke organisatie Gelderland 2009 en Instructie secretaris provincie Gelderland 2009 Bekendmaking

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand

Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Rekenkamercommissie Vallei en Veluwerand Aan de gemeenteraad van Bunnik Postbus 5 3980 CA BUNNIK P/a Gemeente Barneveld Postbus 63 3770 AB Barneveld Tel: 14 0342 Barneveld, 17 mei 2018 Ons kenmerk: 1078068

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

Formdesk Response Verzonden: donderdag 22juni :06 Aan: Post Onderwerp:

Formdesk Response Verzonden: donderdag 22juni :06 Aan: Post Onderwerp: Van: Formdesk Response Verzonden: donderdag 22juni 2017 15:06 Aan: Post Onderwerp: voor DIV nalatig pnh Categorieën: VERSEON Titel Verzoek om informatie (Wet openbaarheid van bestuur)

Nadere informatie

v o o r d r a c h t 20 december 2016 Corr.nr , BJC Nummer 91/2016 Zaaknr

v o o r d r a c h t 20 december 2016 Corr.nr , BJC Nummer 91/2016 Zaaknr v o o r d r a c h t 20 december 2016 Corr.nr. 2016-74.606, BJC Nummer 91/2016 Zaaknr. 665234 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van het herindelingsadvies

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 71 Haarlem, 9 oktober 2001 Onderwerp: aanpassing gemeenschappelijke regelingen recreatieschappen Bijlagen: Wijziging gemeenschappelijke regeling, inclusief

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 15 maart 2011 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : Afdeling : Rekenkamer Castricum/Langedijk Opsteller : Voorstel aan de raad Onderwerp : Onderzoek handhaving

Nadere informatie

23 augustus 2016 1 2016/AH/098. Onderzoeksopzet vervolgonderzoek onderhoud Wegen en Kunstwerken

23 augustus 2016 1 2016/AH/098. Onderzoeksopzet vervolgonderzoek onderhoud Wegen en Kunstwerken Provinciale Staten van de provincie Flevoland Mevrouw A. Kost, Statengriffier Datum Bijlage Uw kenmerk Ons kenmerk 23 augustus 2016 1 2016/AH/098 Onderwerp Onderzoeksopzet vervolgonderzoek onderhoud Wegen

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de Statengriffier, mw. Drs. K. Bolt, Dreef 3, tweede etage 201 2 HR Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon M. L. Loef KAB/IBT

Nadere informatie

Jaarplan Stichting ABaCus

Jaarplan Stichting ABaCus Jaarplan Stichting ABaCus 2017 1 Inleiding In dit jaarplan staat omschreven welke doelstellingen stichting ABaCus voor zichzelf als bestuur heeft geformuleerd en hebben de werkgroepen aangegeven welke

Nadere informatie

Datum : 17 mei 2005 Nummer PS : PS2005BEM24 Dienst/sector : Kabinet cvdk, CS, PPD, ECC Commissie : BEM

Datum : 17 mei 2005 Nummer PS : PS2005BEM24 Dienst/sector : Kabinet cvdk, CS, PPD, ECC Commissie : BEM S T A T E N V O O R S T E L Datum : 17 mei 2005 Nummer PS : PS2005BEM24 Dienst/sector : Kabinet cvdk, CS, PPD, ECC Commissie : BEM Registratienummer : 2005KAB000292i Portefeuillehouder : A. Kamp Titel

Nadere informatie

2003-59. Cofinanciering INTERREG-project Oranjerie en completeren tuin De Buitenplaats te Eelde

2003-59. Cofinanciering INTERREG-project Oranjerie en completeren tuin De Buitenplaats te Eelde 2003-59 Cofinanciering INTERREG-project Oranjerie en completeren tuin De Buitenplaats te Eelde Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Cultuur en Welzijn op 7 mei 2003 - provinciale staten op 26 mei

Nadere informatie

Statenvoorstel PS 04/06 A

Statenvoorstel PS 04/06 A Statenvoorstel PS 04/06 A Voorgestelde behandeling: PS-vergadering : 20 januari 2006 Statencommissie : Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid, 16 december 2005 Onderwerp Evaluatieonderzoek

Nadere informatie

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland

Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland OVER OOSTZAAN Een OVER-gemeentelijke samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland WORMERLAND. GESCAND OP 13 SEP. 2013 Gemeente Oostzaan Datum : Aan: Raadsleden gemeente Oostzaan Uw BSN : - Uw brief van :

Nadere informatie

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld

Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld Onderzoeksopzet wijkplatforms gemeente Barneveld December 2011 1. Inleiding In 2003 bezocht de burgemeester van de gemeente Barneveld samen met de politie en de woningstichting de dorpskernen van de gemeente

Nadere informatie

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding

Raadsbesluit. Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/ Inleiding Raadsbesluit Onderwerp: Nota Privacybeleid haarlem BBV nr: 2016/574466 1. Inleiding Aanleiding Privacy is een onderwerp dat de laatste jaren veel in de belangstelling staat. Data zijn hot en worden het

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : 14 februari 2012 Agendanummer : 10 Portefeuillehouder : -- Afdeling : Rekenkamer Castricum/Langedijk Opsteller : Voorstel aan de raad Onderwerp Programma : Rapport

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Made, 16 januari 2002 Commissievergadering d.d. 31 januari 2002 Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Agendapunt: Onderwerp: woon-zorg-sportcentrum Lage Zwaluwe Toelichting: Bijgaand treft

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2019

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 25 april 2019 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST

ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Stimuland Vilsterseweg 11 7734 PD Vilsteren Tel (0529) 47 81 80 Fax (0529) 45 20 02 info@stimuland.nl www.stimuland.nl ONDERSTEUNINGSTRAJECT BEWUSTWORDING KANSEN RELIGIEUS ERFGOED VOOR DE TOEKOMST Eindrapportage

Nadere informatie

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld.

Bij deze bieden wij u de resultaten aan van het onderzoek naar de eerste effecten van de decentralisaties in de gemeente Barneveld. rriercoj Gemeenteraad Barneveld Postbus 63 3770 AB BARNEVELD Barneveld, 27 augustus 2015 f Ons kenmerk: Ö^OOJcfc Behandelend ambtenaar: I.M.T. Spoor Doorkiesnummer: 0342-495 830 Uw brief van: Bijlage(n):

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : 12.0243 Onderwerp: Oprichten rechtspersoon ten behoeve van verzelfstandiging van het Stedelijk Museum s- Hertogenbosch (SM s) Reg.nr. : B&W verg.. : 24 april 2012 Commissie :

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 37 Haarlem, 23 april 2002 Onderwerp: Deelverordening kwaliteitsverbetering en kadertraining vrijwilligerswerk 2002 Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Vrijwilligers

Nadere informatie

HR: Uitvoerende afdeling of strategische partner?

HR: Uitvoerende afdeling of strategische partner? Inhoud Inleiding In hoeverre zijn bedrijven volgroeid op het gebied van het organiseren van personeel(sgegevens)? In hoeverre is de organisatie volgroeid op het gebied van HR? In hoeverre is de organisatie

Nadere informatie

Het bij dit besluit gevoegde document "tweede voortgangsrapportage uitvoering griffieplan 2014" vast te stellen.

Het bij dit besluit gevoegde document tweede voortgangsrapportage uitvoering griffieplan 2014 vast te stellen. Voordracht aan Provinciale Staten Van Statencommissie Bestuur en Middelen Vergadering Oktober 2014 Nummer Onderwerp Vaststelling tweede voortgangsrapportage uitvoering griffieplan 2014 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003

Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003. 3 februari 2003 abcdefgh Plan van Aanpak Ziekteverzuim DCO 2003 3 februari 2003 Inhoudsopgave........................................................................................ 1. Inleiding 3 2. Evaluatie Plan van

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel. Geachte leden van de raad, Aan de gemeenteraad van Achtkarspelen t.a.v. de griffier mevrouw R. van der Tempel Geachte leden van de raad, Hierbij bieden wij u het eindrapport aan van het rekenkameronderzoek naar de Doeltreffendheid

Nadere informatie