ALEPH Weekoverzicht n 84

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALEPH Weekoverzicht n 84"

Transcriptie

1 ALEPH Weekoverzicht n 84 In de kijker: * Kim-Tim-Pien-Okidoki * Prikkeltjes * Green Evelien * Opgeruimd in de lik * Het dempen van de put * Verslaafde muisjes * Hou zou het zijn met...? * E-nummers in vaccins * De Grofste Privacyschender * Vaccinatie Special Kim-Tim-Pien-Okidoki Flitsende namen voor lopende vaccinonderzoeken op kinderen (experimenten dus) georganiseerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)... Kennelijk zijn er nog altijd enthousiaste en gemotiveerde ouders die met veel genoegen en vertrouwen hun kinderen aan dit soort testen blootstellen. Even op een rijtje: * KIM-studie: Vanwege de toegenomen kinkhoest incidentie is in 2001 een herhalingsvaccinatie tegen kinkhoest op 4 jarige leeftijd ingevoerd. Na de invoering van deze herhalingsvaccinatie, is de leeftijd waarop kinkhoest het meest voorkomt verschoven van 4-6 naar 8-15 jarige kinderen. Ook bij volwassenen worden er steeds meer gevallen van kinkhoest gemeld. Het RIVM wil kijken of een extra kinkhoestvaccinatie bij kinderen die nu 8-9 jaar oud zijn een betere en langduriger bescherming tegen kinkhoest geeft. Het resultaat van deze KIM-studie wordt gebruikt om het Rijksvaccinatieprogramma eventueel aan te passen. 'Wij gaan er vanuit dat uw kind door deelname aan het onderzoek geen risico loopt.

2 Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven eventuele schade als direct gevolg van de inenting of de bloedafname vergoeden. Als tegenprestatie ontvangen alle deelnemende kinderen een cadeaubon van 10 euro na de eerste twee bloedafnames en een cadeaubon van 15 euro na de laatste bloedafname': * TIM-Studie: Op dit moment wordt de MenC inenting volgens het RVP alleen gegeven aan kinderen op de leeftijd van 14 maanden. Recent is echter gebleken dat het beschermende effect van de inenting bij jonge kinderen na enkele jaren afneemt. Omdat de meeste ziektegevallen van MenC niet alleen plaatsvinden bij jonge kinderen maar ook bij tieners, lijkt een tweede inenting tegen MenC op latere leeftijd nodig om de bescherming op peil te houden. Met de TIM-studie willen wij onderzoeken wat de ideale leeftijd is voor een tweede inenting tegen MenC. onderzoek naar de beste leeftijd voor een tweede inenting tegen Meningokokken C bij tieners: ten/onderzoek/uitnodigingsfolder_voor_deelname_aan_tim_studie * PIEN pneumokokkenstudie: Onderzoek naar het lange termijn geheugen tegen pneumokkoken dat ontstaat na het vaccineren. De informatie uit dit onderzoek en uit andere onderzoeken kan meehelpen om het meest optimale vaccinatieschema te ontwikkelen voor het RIVM. ten/onderzoek/uitnodigingsfolder_voor_deelname_aan_pien_pneumokokkenstudie_groep _2 * OKIDOKI 3-studie naar dragerschap pneumokokken: Om het effect van de pneumokokkenprikken bij kinderen te volgen, willen wij graag 6½ jaar na invoering van deze prik in het RVP onderzoeken hoe vaak pneumokokken nog voorkomen in de neus bij kinderen direct voorafgaande aan de vierde prik op de leeftijd van 11 maanden (synchroon lopend met onderzoek op 24 maanden nà de vierde prik): ten/brochures_okidoki_3_studie_naar_dragerschap_pneumokokken Prikkeltjes * Aankondiging 2 nieuwe boeken voornamelijk over vaccinaties in het najaar 2013: Hoe houden wij onze kinderen gezond? door Hans Moolenburgh Sr. (pg 11) Vaccin Vrij!, door Door Frankema (pg 13) * Kritisch vaccineren? Wel vaccineren? Niet vaccineren? Sinds de uitbraak van de mazelenepidemie in mei van dit jaar is het onderwerp veel besproken en de meningen lopen ver uiteen. Nu de hype rondom de mazelen is bekoeld vragen veel mensen zich af hoe zo n epidemie in de eerste instantie tot stand is gekomen en waarom zoveel kinderen niet zijn ingeënt. Uitzending van RTL4 'Koffietijd' van maandag 2 september (voorbeeldje van een van

3 de vragen: "En heb je er goed over nagedacht? " "Nee, maar ik neem aan dat anderen dat wel voor me doen"): * De zorg van UNICEF: Deze organisatie (met een hele grote vinger in de wereldpap) heeft een lijvig rapport opgesteld over de anti-vaccinatie golf die ook Europa overspoeld. Met naam en toenaam (pg 39) worden hierin 'desinformatie verspreidende websites' openlijk in de kijker gezet, zoals dr. Mercola, Natural News, VacTruth, GreenMedInfo e.a.: Opmerking: dit onderzoek maakt deel uit van een breed opgezet internet monitoring systeem (144 landen) en werd mogelijk gemaakt door een flinke financiële prikkel van de Bill & Melinda Gates Foundation: Green Evelien Alles aan haar is groen, van haar woonomgeving en haar ecologische manier van leven (in de Belgische Ardennen) tot haar naam: Green Evelien. Wie is zij? Green Evelien (1981) haalde een master bos- en natuurbeheer aan Wageningen Universiteit en een bachelor filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij de Indianen in het Amazonegebied deed ze ethnobotanisch onderzoek naar geneeskrachtige planten. Momenteel geeft ze biologie, natuur- en scheikundelessen op een middelbare school in Aarlen, werkt ze aan een filosofisch onderzoek 'Is natuur natuurlijk' en verzorgt ze lezingen en presentaties. Een eco-lifestyle kan veel terreinen van het leven bestrijken, van voeding en afval tot energie en mobiliteit en zelfs 'natuurlijk ouderschap'. Afgaande op de vele groene blogs op internet, storten mensen zich volgens Green Evelien meestal maar op één van die onderwerpen. "Wat onze leefwijze uniek maakt, is dat wij al die verschillende aspecten van ecologisch leven combineren. "We eten biologisch, veganistisch en suikervrij. We voeden onze kinderen op volgens de principes van natuurlijk ouderschap. Lees verder op haar blog (met link naar artikel Trouw van 27/8): Opgeruimd in de lik Mantelzorg wordt koepelzorg: U bent op zoek naar betaalbare bejaardenhuisvesting? Dan bent u bij Budget Bejaardenhuis De Koepel aan het goede adres. Want wij bieden u de kans om in de rust en veiligheid van de karakteristieke koepelgevangenis van Breda betaalbaar te genieten van uw oude dag. Voor minder dan de helft van wat u betaalt in een "gewoon" bejaardenhuis, bieden wij u een thuis en zorg op maat. Een gelikt filmpje op budgetbejaardenhuis.nl, inclusief TelSell-achtige commentaarstem, maakt de bezuinigingen duidelijk. We zien 'zorgrobots' rondrijden om pillen en lakens uit te delen, en bedden die transformeren tot rolstoel. ''s Nachts heerlijk slapen en overdag altijd mobiel in je eigen RoboticBed ', aldus de aanprijzing op de website.

4 De zorg in de omgetoverde bajes wordt zoveel mogelijk geautomatiseerd 'om de personeelskosten te beperken'. Wat was er aan de hand? De verouderde Bredase koepelgevangenis komt in 2016 leeg te staan. De gemeente heeft er geen plannen mee. Ondernemer Aad Ouborg sprong hier op in met zijn idee om er bejaarden in te stoppen. 'Ik zie een groeiende groep senioren die er financieel niet goed voor staan. Ze kunnen moeilijk rondkomen en hebben geen goed pensioen opgebouwd. In een gewoon bejaardenhuis is de vanaf prijs 65,- per dag. Wij verwachten dat dit bij ons voor 29,- per dag kan.' Bron: Het dempen van de put Het geruchtmakende rapport, waarmee minister Henk Kamp de schaliegaswinning in Nederland wil forceren, is nu toch openbaar gemaakt en met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gegaan. Het stuk, dat al eerder als broddelwerk werd aangemerkt, geeft inderdaad opvallend weinig harde informatie. De feitelijke informatie die voorhanden is wordt gebaseerd op bronnen van niet vergelijkbare omstandigheden (vooral die in de VS). De onderzoekers erkennen dat aanvullend, vooral locatiespecifiek onderzoek, noodzakelijk is. Maar het belangrijkste punt, of we met schaliegaswinning überhaupt geld kunnen verdienen, wordt niet besproken. Wel geeft het rapport een vingerwijzing. Er wordt gemeld dat er voor het winnen van schaliegas meer putten nodig zijn dan voor conventioneel gas. Hoe veel, blijft open. En als vergelijking wordt aangegeven dat per put maar hooguit een jaar nodig is voor de aanleg, waarbij de meeste overlast plaatsvindt. Maar wat ook niet wordt gezegd is dat een put hooguit drie jaar produceert. In de VS zijn ze daar inmiddels achter: per veld zijn er jaarlijks duizenden nieuwe putten nodig om de productie enigszins op peil te houden. Dus op duizenden plaatsen een jaar van overlast. En de kosten daarvan zijn nu al hoger dan de gasopbrengsten Henk Kamp is echter functioneel blind voor deze argumenten omdat de belofte van nieuwe miljarden aan aardgasbaten voor de overheid mee gaan helpen om het financieringstekort op papier te verkleinen. Klein lichtpuntje: het rapport moet nog door de kamer. En Diederik Samsom was ooit bij Greenpeace. Maar of hij zich dat nog herinnert. Bron: Verslaafde muisjes Wetenschappers hebben een nieuwe reden ontdekt waarom cocaïne zo verslavend werkt. Eén dosis cocaïne blijkt een verandering in het brein van muizen teweeg te brengen die ervoor zorgt dat ze de drugs ook in het vervolg koste wat kost tot zich willen nemen.

5 De onderzoekers verzamelden een aantal muizen en bestudeerden hun brein. Vervolgens gaven ze deze muizen een dosis cocaïne, om daarna hun brein opnieuw te bestuderen. Uit het onderzoek blijkt dat één dosis cocaïne er al voor zorgde dat er een snelle groei van dentritische spines plaatsvond. Dit zijn kleine uitsteekseltjes die hersencellen met elkaar verbinden. Ons onderzoek voorziet ons van duidelijk bewijs dat cocaïne tot een snelle toename aan nieuwe spines leidt en hoe meer spines de muizen erbij krijgen, hoe meer ze over de drug leren, legt onderzoeker Linda Wilbrecht uit. Dat de muizen over de drug leren, betekent dat ze actief naar de drug op zoek gaan. Zo actief dat andere basale behoeften daaraan ondergeschikt worden. Dat kan mogelijk verklaren waarom mensen met een verslaving hun basale behoeften (zoals gezond eten) uit het oog verliezen. Het is niet voor het eerst dat onderzoekers aantonen dat cocaïne tot meer dendritische spines leidt. Wel is het voor het eerst dat onderzoekers bewijzen dat die spines al na één dosis cocaïne en nog diezelfde dag beginnen te groeien. Lees verder: En o ja, Ritalin noemen ze toch niet voor niks kiddie-coke, want 'familie van...'? Weer zo'n studie die ongetwijfeld verticaal in de schuif 'té-kleinschalig-dus-niet-bewezen-onderzoeken' geklasseerd zal worden. Hoe zou het zijn met...? Nieuw rubriekje om bepaalde 'in het vergeetboekje geraakte' zaken nog eens in de kijker te plaatsen. Uit het Aleph-archief van een jaar geleden: De geadviseerde dagelijkse hoeveelheid vitamine C moet meer dan verdubbeld worden. Dat vermindert de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Dat advies geeft een consortium wetenschappers uit de Verenigde Staten, Denemarken en Frankrijk in Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Op dit moment is de richtlijn voor de dagelijkse inname van vitamine C 90 milligram voor mannen en 75 voor vrouwen. Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid vastgesteld op de verkeerde manier: het is de minimale hoeveelheid om gebreken, zoals scheurbuik, te voorkomen, maar houdt geen rekening met de voordelen van een veel hogere inname. Vooral de langetermijnvoordelen zijn niet meegenomen in de analyses die de geadviseerde hoeveelheid vaststelden. Noot: de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C werd eind jaren '30 (WOII) vastgesteld door Hitler's regering en is sindsdien niet of nauwelijks aangepast aan de

6 veranderde leefgewoonten (uitputting landbouwgronden, huidig voedselpatroon, stralingsrisico's, enz. enz.). E-nummers in vaccins Steeds meer ouders houden bij het boodschappen doen rekening met wat zij hun kinderen voorzetten. Ze proberen zoveel mogelijk E-nummers/kunstmatige zoet- en smaakstoffen (aspartaam, glutamaat, enz.) te vermijden, omdat het inmiddels alom bekend is wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor hun gezondheid. Waar men niet of nauwelijks bij stilstaat is het feit dat ook vaccins wel degelijk E-nummers kunnen bevatten. Pakken we bijvoorbeeld de bijsluiter van het Bof- Mazelen-Rubella-vaccin erbij (MMR Vax Pro) en wat staat er onder rubriek nr 6.1 ('lijst van hulpstoffen')? Er blijken maar liefst 8 E-nummers in te zitten: Sorbitol - E420 (oranje) Natriumfosfaat - E339 (oranje) Kaliumfosfaat - E340 (oranje) Sucrose - E444 (oranje) Gehydrolyseerd gelatine - E441 (rood) Mononatrium L-glutamaat (= smaakversterker) - E621 (rood) Natriumbicarbonaat - E500 (groen) Zoutzuur - E507 (rood) Verklaring van de kleurtjes: groen betekent praktisch onschadelijk voor het menselijk lichaam, oranje is in zeer geringe mate veilig en rood moet echt worden vermeden. En onbewust laten we dit dus bij onze kinderen (12 maanden of jonger) inspuiten... En ja, natuurlijk zijn alle E-nummers (voedseladditieven) officieel goedgekeurd door de Europese Unie en ja, natuurlijk worden deze (voorlopig dan toch) veilig geacht, maar inmiddels weten we wel beter... Bron: Bijsluiter MMR Vax Pro: rogramma Wat zit er in uw eten?, geschreven door Corinne Couget: De Grofste Privacyschender Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is volgens het Nederlands publiek de 'grofste privacyschender' van het afgelopen jaar. Hij kreeg daarom donderdagavond de Publieksprijs bij de Big Brother Awards. De Big Brother Awards worden elk jaar uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Opstelten viel in de prijzen vanwege zijn 'desinteresse voor privacy', aldus de organisatie. Ze wijst op Opsteltens omstreden hackvoorstel, waarbij politie en justitie de mogelijkheid krijgen om in te breken op computers van verdachten.

7 Ook zijn voorstel om kentekengegevens 4 weken op te slaan om zo de pakkans van criminelen te vergroten, vindt geen genade in de ogen van Bits of Freedom. Naast Opstelten waren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (samen met de Amerikaanse dienst NSA) en betalingsverwerker Equens genomineerd voor de Publieksprijs, maar de minister won 'met een ruime meerderheid van de stemmen'. Minister Opstelten reageerde op de Award in dit filmpje: Vaccinatie Special De afgelopen jaren hebben we in Spiegelbeeld met enige regelmaat artikelen geplaatst die de vanzelfsprekendheid van vaccinatieprogramma s ter discussie stellen. Na de in 2009 ingevoerde HPV inentingsprocedure voor meisjes tussen de jaar en de landelijke actie om mensen tegen de Mexicaanse griep te beschermen en nu weer de hype rond de mazelen, is men op grotere schaal gaan nadenken over het nut van vaccinaties. Met de commotie die de inentingen teweeg hebben gebracht, zijn andere, kritische geluiden ten aanzien van vaccineren verder in het maatschappelijk bewustzijn doorgedrongen. Als gevolg van de aandacht die er is geweest voor de nadelige gevolgen die vaccinaties kunnen hebben, zijn er tegenwoordig meer mensen die zich onder andere de volgende vragen stellen: - Wat is nu het doel van het vaccinatieprogramma? - Wie zijn er het meest bij gebaat? - Wat zit er nu precies in die vaccins? - Zijn de vaccins wel veilig? - Welke bijwerkingen hebben vaccins? - Is er een verband tussen vaccinatie en chronische auto-immuunziekten? Lees verder: Wekelijks ALEPH na-denkertje "We zouden allemaal beter af zijn als de medische sector zich weer meer ging richten op zijn oorspronkelijke missie, namelijk hulp bieden aan zieken en gezonde mensen met rust laten." Dr. H. Gilbert Welch (auteur Overdiagnosed 2012) Website in de kijker: 'Samen naar een gezond, vitaal en stralend leven': Documentaire in de kijker: 'The Great Culling' (Our Water): Gezondheidsdag in de kijker: Amsterdam 15/9: Agenda in de kijker: GVA Schoten zaterdag 7/9:

8 Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn te bekijken op de site onder de knop "Internationale collega's" Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar "Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

Resultaten Enquête Broodfondsen

Resultaten Enquête Broodfondsen Resultaten Enquête Broodfondsen Behorend bij MA Thesis Masterprogramma: Politiek en maatschappij in historisch perspectief Student: Jonathan Fink Jensen Studentnummer: 3483649 Scriptiebegeleider: prof.

Nadere informatie

ALEPH Weekoverzicht n 122

ALEPH Weekoverzicht n 122 ALEPH Weekoverzicht n 122 In de kijker: * Gul Europa * Prikkeltjes * Betaalde hobby * Zoetjesaan * Dierzaamheid * Sterftecijfer omlaag * Geen alternatief * Kinderbescherming * Kokosklapper * Censuur (6)

Nadere informatie

ALEPH Weekoverzicht n 140

ALEPH Weekoverzicht n 140 ALEPH Weekoverzicht n 140 In de kijker: * Zorg is geen koopwaar * Prikkeltjes * Europees manifest * De mens als risicofactor * CC op het matje * Ach gossie! * Beroepsgeheim * Kackadoris * Perverse prikkel

Nadere informatie

Alleen dankzij uw steun kunnen wij ook in de toekomst u van deze informatie blijven voorzien. Meldt u aan, word nu lid.

Alleen dankzij uw steun kunnen wij ook in de toekomst u van deze informatie blijven voorzien. Meldt u aan, word nu lid. NVKP DOSSIERS: HPV INHOUD, DIT DOSSIER BESTAAT UIT 5 DELEN Standpunten van de NVKP... 2 Informatie over de eigenschappen van het virus, de besmetting, de infectie, voorkomen en genezing. Risicogroepen

Nadere informatie

Special. Kritisch vaccineren. van de redactie

Special. Kritisch vaccineren. van de redactie Special Kritisch vaccineren van de redactie De afgelopen jaren hebben we in Spiegelbeeld met enige regelmaat artikelen geplaatst die de vanzelfsprekendheid van vaccinatieprogramma s ter discussie stellen.

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten

Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen. Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van de reeks: Het financiële gedrag van consumenten Controle houden over de uitgaven: administratie en verleidingen Onderdeel van

Nadere informatie

Bekendheid van de plannen voor het hoger onderwijs (nulmeting)

Bekendheid van de plannen voor het hoger onderwijs (nulmeting) Bekendheid van de plannen voor het hoger onderwijs (nulmeting) Een online onderzoek onder leerlingen en ouders in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Uitgevoerd door: Intomart

Nadere informatie

Verslavingszorg onder jongeren

Verslavingszorg onder jongeren Verslavingszorg onder jongeren Naam leerlingen: Rutger van der Wal Manon van Duinen School: Piter Jelles!mpulse Onderwerp: Verslavingszorg onder jongeren. Datum: 5 januari 2014 Klas: 4 Vmbo-t Inhoud Blz.

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 22 894 Preventiebeleid voor de volksgezondheid Nr. 302 1 Samenstelling: Leden: Van der Staaij (SGP), Smeets (PvdA), voorzitter, Smilde (CDA), Koşer

Nadere informatie

DE SCHIPPER AAN HET WOORD TOEKOMST VOOR DE BINNENVAART

DE SCHIPPER AAN HET WOORD TOEKOMST VOOR DE BINNENVAART DE SCHIPPER AAN HET WOORD TOEKOMST VOOR DE BINNENVAART DE SCHIPPER AAN HET WOORD Emile Roemer, SP-Tweede Kamerlid september 2009 4 DE SCHIPPER INHOUDSOPGAVE 5 INHOUDSOPGAVE WOORD VOORAF 7 SAMENVATTING

Nadere informatie

Zonde van de tijd: Leren in Nederland vanuit economisch perspectief

Zonde van de tijd: Leren in Nederland vanuit economisch perspectief Zonde van de tijd: Leren in Nederland vanuit economisch perspectief Lex Borghans Menselijk kapitaal wordt in de economie gezien als een belangrijke input in het productieproces, maar economen zijn nauwelijks

Nadere informatie

CONSUMENTEN POLITIEK BANKEN JONGEREN PENSIOENEN WERK. www.crisistijdschrift.nl

CONSUMENTEN POLITIEK BANKEN JONGEREN PENSIOENEN WERK. www.crisistijdschrift.nl CONSUMENTEN POLITIEK BANKEN JONGEREN PENSIOENEN WERK www.crisistijdschrift.nl Inhoud 3 Redactioneel Algemeen 4 Wat nou: crisis? 8 Oorzaken van de kredietcrisis 9 Investeren of bezuinigen? 10 A crisis,

Nadere informatie

Recht doen (aan iedereen) Morele oordeelsvorming in de Jeugdgezondheidszorg

Recht doen (aan iedereen) Morele oordeelsvorming in de Jeugdgezondheidszorg Recht doen (aan iedereen) Morele oordeelsvorming in de Jeugdgezondheidszorg Colofon Titel Recht doen (aan iedereen) Morele oordeelsvorming in de Jeuggezondheidszorg Een uitgave van NCJ, maart 2013 Auteurs

Nadere informatie

Leengedrag van studenten

Leengedrag van studenten Leengedrag van studenten Een vooronderzoek naar studieleningen, schulden en overige geldzaken Nibud, januari 2010 2 / Leengedrag van studenten Leengedrag van studenten Een vooronderzoek naar studieleningen,

Nadere informatie

Lening: lust of last? Een onderzoek naar de achtergronden van lenen

Lening: lust of last? Een onderzoek naar de achtergronden van lenen Lening: lust of last? Een onderzoek naar de achtergronden van lenen Lening: lust of last? Een onderzoek naar de achtergronden van lenen Nibud, 2010 Lening: lust of last? / 2 Voorwoord Het Nibud heeft een

Nadere informatie

ALEPH Weekoverzicht n 142

ALEPH Weekoverzicht n 142 ALEPH Weekoverzicht n 142 In de kijker: * Duizenddollarpil * Prikkeltjes * Risicofactor (2) * Dierenrechten * De knieval van Juncker * Brrrrrrrrrr * Natuurlijke besmetting * Mantelzorg in opspraak * Pillen

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

De voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Neppérus

De voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Neppérus 33836 Personen- en familierecht Nr. 5 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 29 juli 2014 De vaste commissie voor Veiligheid en Justitie en de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Gezocht: leerling-vrijwilliger (m/v)

Gezocht: leerling-vrijwilliger (m/v) Gezocht: leerling-vrijwilliger (m/v) Onderzoek naar vrijwilligerswerk door scholieren Maart 2002 Drs. Suzanne Tan Drs. ing. Norbert Broenink Dr. Klaas Gorter l 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding...

Nadere informatie

LIEKE SANDERS: RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA SLACHTOFFER EIGEN SUCCES / SEPARATIE GEEN STRAF OF BELONING /

LIEKE SANDERS: RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA SLACHTOFFER EIGEN SUCCES / SEPARATIE GEEN STRAF OF BELONING / UMC UTRECHT APRIL 2010 NR. 2 LIEKE SANDERS: RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA SLACHTOFFER EIGEN SUCCES / SEPARATIE GEEN STRAF OF BELONING / SELECTIE AAN DE POORT: EFFECTIEF OF SPECULATIEF? / MODEL VOORKOMT AGRESSIE

Nadere informatie

Heel Nederland Heel NL

Heel Nederland Heel NL Heel Nederland Heel NL Verkiezingsprogramma 2010 tijd voor vertrouwen! Inhoudsopgave 1.0 Eensgezind op weg naar een mooie toekomst 4 1.1 Heel Nederland wil dat 5 1.2 Samen leven is samen verder 5 2.0 Onze

Nadere informatie

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219

Later pensioen, Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd. 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Later pensioen, wat nu Enquête onder 57-65 jarigen over reactie op verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd 23 oktober 2013 F&CU13.0219 Inhoudsopgave Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 1.1 Doel en relevantie...

Nadere informatie

CONCEPTVERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG OVER:

CONCEPTVERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG OVER: algemeen overleg/alcoholbeleid d.d. 9 oktober 2014/VWS blz. 1 CONCEPTVERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG OVER: Alcoholbeleid Desgewenst kunt u correcties in de weergave van uw woorden aanbrengen. U wordt

Nadere informatie

Social media; gebruikt uw kind het veilig?

Social media; gebruikt uw kind het veilig? Social media; gebruikt uw kind het veilig? De mogelijkheden en risico s van social media voor uw kind. Niels Konings, Bram Baas & Renee Preijde Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken, elke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lijst 17 2010-2014 Lijst 17 Leef(t) met LEF!

Verkiezingsprogramma Lijst 17 2010-2014 Lijst 17 Leef(t) met LEF! Verkiezingsprogramma Lijst 17 2010-2014 Lijst 17 Leef(t) met LEF! 7 mei 2010. Voorlopige versie 1 Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 3 Inleiding 4 Hoofdstuk 1: Onderwijs 5 Hoofdstuk 2: Wonen 8 Hoofdstuk 3:

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 544 Arbeidsmarktbeleid Nr. 481 VERSLAG VAN EEN ALGEMEEN OVERLEG Vastgesteld 13 november 2013 De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

04 Het relatiemagazine. Ben Tiggelaar. In gesprek met managementgoeroe. in dit nummer: Beleidsstatistiek

04 Het relatiemagazine. Ben Tiggelaar. In gesprek met managementgoeroe. in dit nummer: Beleidsstatistiek In gesprek met managementgoeroe Ben Tiggelaar in dit nummer: In Tweede gesprek Kamerlid met Sophie Sharon Gesthuizen in t Veld aan het woord CBS viert 10 jaar Centrum Samen werken voor aan Beleidsstatistiek

Nadere informatie