Kwaliteitsbeleid Bond zonder Naam

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwaliteitsbeleid Bond zonder Naam"

Transcriptie

1 Kwaliteitsbeleid Bond zonder Naam Sinds 4 juli 2009 is Bond zonder Naam ISO 9001 gecertificeerd. In 2012 kreeg BZN een hercertificiering voor 3 jaar. Bij deze laatste doorlichting kwam er geen enkele fundamentele opmerking naar voren hoe het kwaliteitsbeleid nog meer kan verbeteren. We stellen vast dat het ISO 9001 systeem vooral geschreven is voor profit organisaties. Voor een beweging zoals Bond zonder Naam zijn er dan heel wat zaken overbodig die ons kwaliteitsbeleid geen meerwaarde geven. Daarom besloot BZN te zoeken naar een kwaliteitsbeleidssysteem op maat. Bond zonder Naam wenst een efficiënt kwaliteitsbeleid uit te werken gebaseerd op de principes van ISO 9001 waarbij de volgende zaken worden gewijzigd/geschrapt: De onderaannemers worden op dezelfde manier als leveranciers beoordeeld en opgevolgd. KPI, KMS, correctieve en preventie maatregelen worden weggelaten omdat dit ook voorkomt in andere hoofdstukken. De stuurgroep komt 2 maal per jaar samen om de interne audits en de algemene werking van ons kwaliteitsbeleid te bespreken. Dit aanzien we dan ook als de directiebeoordeling. Daarnaast willen we ons MVO beleid integreren in ons kwaliteitsbeleid. Onze inspanningen rond MVO op vlak van Planet, People, Profit en Transparantie zijn hieronder opgelijst, alsook een lange termijnsvisie. 1. Planet Papierbeleid en drukwerken Het printpapier heeft een FSC label. Fout geprint papier wordt gebruikt als kladpapier. Onder elke mail staat ook het verzoek om even na te denken voordat je een pagina print. Het drukwerk wordt waar mogelijk met biologische afbreekbare inkten gedrukt. Daarnaast vermeldt strategische doelstelling 2 van het beleidsplan dat BZN Cultuur vzw streeft naar een online communicatieplatform (via de website én social media). Op die manier wordt er ook minder papier en inkt verbruikt; beter voor het milieu en kostenefficiënt. Een deel van de mailing naar de leden gebeurt digitaal ( digitale leden). Afvalbeleid Het afval wordt gesorteerd per categorie. Afgedankte laptops worden geschonken aan een goed doel. Energiebeleid Aardgas en elektriciteit zijn 100% groen. Verlichting: enkel spaarlampen of ledlampen. Verlichting: het licht in de trappenhal gaat automatisch uit na enkele minuten. Er hangen stickers dat de laatste het licht moet uitdoen.

2 Transport Er is een fietsvergoeding en openbaar vervoer wordt volledig of gedeeltelijk terugbetaald (100% treinabonnement, 60% voor tram- of busabonnement). Ecologisch naar het werk komen wordt dus zeker aangemoedigd. Daarnaast zijn er ook 2 abonnementen van de stad Antwerpen waarmee werknemers zich kunnen verplaatsen binnen Antwerpen. Beheer gebouwen Ecoscan uitgevoerd in % groene energie. Verlichting: enkel spaarlampen of ledlampen. Alle toiletten hebben spaarknoppen. Ventilatiesysteem waarbij de warmte van de uitstoot van lucht gerecupereerd wordt bij de instroom van verse lucht. Aankoop Algemeen principe: bij alle aankopen stellen we ons de vraag of de aankopen verantwoord zijn t.o.v milieu met speciale aandacht voor: Gerecycleerd materiaal. Herbruikbaar materiaal. Aanvoer binnen Europa. Geen kinderarbeid. Van leveranciers die ook een MVO beleid voeren. Meer specifiek: Aankopen catering en onderhoud gebouwen - Retourglas. - Wegwerpverpakking tot minimum herleiden. - Onderhoudsproducten: daar waar mogelijk producten die geen afbreuk doen aan het milieu. - Papierwaren: FSC label. Kantoormateriaal - Waar mogelijk aankoop van kantoormateriaal met respect voor het milieu. Verpakkingsmateriaal - Papierwaren en karton: altijd met FSC label. - Ander verpakkingsmateriaal: gerecycleerd en/of biologisch afbreekbaar.

3 Handelsgoederen - Wij geven voor al onze handelsgoederen ter info aan de consument het eerlijke verhaal van deze handelsgoederen. Als voorbeeld: Het eerlijke productverhaal van de Geluksbrenger Positief voor milieu Voor de Geluksbrenger kozen we 100% gerecycleerd glas uit Spanje, gekleurd met organische kleurstoffen. De bijhorende kaars is een Belgisch product, gemaakt van 100% gerecycleerde paraffine. Maar deze kaars werd nadien wel overkleurd met nieuwe paraffine om een mooie egale witte kleur te bekomen. De kaarsenfabrikant werkt op 100% groene energie. De bijsluiter werd gedrukt op FSC papier met biologische inkten. De detaildoos werd gemaakt met FSC gekeurd karton en bedrukt met vegetale en solventvrije inkten. In het drukproces van het detaildoosje zit warmterecuperatie, waterbesparing, 100% scheiding van afval, recyclage van grondstoffen en er wordt gebruik gemaakt van solventen klasse 3 (d.w.z. met lage verdampingsfactor). Dit product is verpakt in een omdoos deels vervaardigd uit gerecycleerd karton en deels uit pulpafval van houtzagerijen. Positief voor mens & samenleving In de eerste plaats gaat de opbrengst van dit product integraal naar onze BZN projecten die een positief verschil maken in onze samenleving zoals positieve waardebeleving, opvang van gezinnen waar huiselijk geweld heerst, begeleiden van tienerouders of opkomen voor de rechten van mensen in armoede. Daarnaast werkt Bond zonder Naam ook met een beschutte werkplaats om het product en de bijsluiter te verpakken in de detail- en omdozen. Duurzaamheidsdoorlichting: Bij keuze van de leverancier zullen we telkens deze checklist overlopen: Checklist duurzame leveranciers Grondstoffen - natuurlijk - gerecycleerd - goed beheerd (bv. FSC, PEFC) - vegetale inkten - solventvrije inkten

4 Directe productie - ISO ISO EMAS - warmterecuperatie - groene energie:.. % : zonne-energie wind-energie andere:. - waterbesparing - opvang van regenwater - scheiding van afval:..% - recyclage van grondstoffen - green packaging: minder verpakkingsmaterialen gerecycleerde verpakkingsmaterialen - Klimaatneutraal door compensatie met groene emissiecertificaten Drukproces - ISO FSC gecertificeerd - uitsluitend gebruik van chloorvrij papier - drukken zonder toevoeging van alcohol - standaardgebruik van solventen klasse 3 (lage verdampingsfactor) Interne productie - green car fleet: wagens met beperkte CO2-uitstoot hybride wagens eco driving training - gratis openbaar vervoer voor werknemers - fietspremies voor werknemers - gebruik van gerecycleerd papier voor kantoortoepassingen - energiezuinige kantoren met bv. groene energie, spaarlampen, etc - homeworking, videoconference - screening leveranciers op duurzaamheid - voorkeur geven aan leveranciers binnen Europa Sociaal engagement - samenwerking met beschutte werkplaatsen - financiële steun aan sociale en/of culturele projecten (BZN niet meegerekend)

5 2. People Het hele bestaansrecht van BZN is gebaseerd op de pijler People. Met alle projecten wil BZN het beste in mensen naar boven halen. Of dat nu een gevangene is of iemand die huiselijk geweld heeft meegemaakt, iemand die arm is of de gewone mens in de straat, BZN zet zich in voor de burgers. Bij de activiteiten grijpt BZN ook terug naar de basiswaarden van onze samenleving. Via de waardepeiling is er gepeild naar de mening van de bevolking, en die mening wordt dan ook daadwerkelijk gebruikt voor het bepalen van de campagnes. Verder worden er nieuwe middelen aangegrepen om dieper te gaan met die dialoog en nieuwe doelgroepen aan te trekken (social media). Buiten dat, wat de corebusiness is, heeft BZN ook aandacht voor andere stakeholders en hecht veel belang aan relaties met stakeholders zoals de verschillende doelgroepen, partners, personeel enzovoort. Er is een actieve dialoog met de stakeholders: voor alle belangrijke evenementen/gebeurtenissen wordt er via online enquêtes gepeild naar de mening van de personen die er iets mee te maken hadden. Er wordt dus geluisterd naar de klant, en met die feedback wordt ook rekening gehouden. Stakeholdermanagement binnen BZN Cultuur vzw Stakeholder - bevolking: Alle projecten van BZN staan in functie van de bevolking. BZN ambieert het beste in mensen te versterken. Via de sociale diensten wordt er aan concrete hulpverlening gedaan vanuit een emancipatorische insteek. Vanuit het waardetraject wil BZN waarden hoger op de maatschappelijke agenda zetten en zo het duurzaam geluk van mensen verhogen. Vragen van burgers, ook moeilijke vragen (bijv. omtrent campagnes) worden zo snel mogelijk beantwoord. BZN informeert de bevolking over haar activiteiten via verschillende kanalen: zowel online (social media, website) als offline (via de traditionele perskanalen). BZN waakt erover dat zoveel mogelijk activiteiten worden voor het brede publiek (ook niet-leden). Het waardetraject lanceert campagnes bedoeld voor de brede samenleving en organiseert activiteiten die openstaan voor niet-leden (zoals een fotowedstrijd). Het onthaal van de Sociale Diensten is toegankelijk voor iedereen. Stakeholder - klanten/leden: Met meer dan leden heeft BZN behoorlijk wat klanten met wie ze een duurzame relatie wil opbouwen: Die leden krijgen maandelijks gratis een spreuk en een nieuwsbrief. Er is geen lidgeld: zo wordt het lidmaatschap democratisch gehouden en toegankelijk voor alle lagen van de bevolking. Er is een digitale en fysieke winkel waar men producten van BZN kan kopen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende verkoopspunten doorheen Vlaanderen. Er zijn er regelmatig promoties zodat je goedkopere producten kan kopen. De Sociale Dienst zet twee keer per jaar zijn deuren open (tijdens Open Poortdag en Restaurantdag) voor alle geïnteresseerden.

6 Stakeholder - major donors: Voor major donors is er een speciaal traject opgezet, waarbij ze worden uitgenodigd voor grote events (zoals persconferenties). Stakeholder - partners: Er wordt ingezet op duurzame relaties met partners binnen het waardetraject: Partners krijgen een profiel/paspoort op de website waarin hun engagement en/of hun waardebeleid visibel wordt gemaakt. Partners krijgen de kans om blogs te schrijven voor de website. Het engagement staat open voor de eigenheid van de partner. Er zijn 2 partnermeetings per jaar: de lancering van de campagne in het voorjaar en de lunch-to-lunch meeting in het najaar die partners uit verschillende sectoren dichter bij elkaar brengt. Er wordt dan niet alleen geïnvesteerd in het netwerk, maar het is ook een bedankboodschap naar de partners toe. Al die zaken leiden tot een duurzame relatie met partners. Stakeholder - vrijwilligers: BZN heeft meer dan 500 actieve vrijwilligers die functioneren als verkooppunt. Voor hen is er de Dienst Promotoren, die steeds telefonisch of via bereikbaar is. Via verschillende trefdagen (jaarlijks 1 per provincie) brengt BZN Promotoren samen en luistert naar hun feedback. Verder heeft BZN een aantal vaste vrijwilligers in huis die een aantal vaste taken opnemen, van archiefbeheer tot gesprekken met de doelgroep. Vrijwilligers die in contact komen met de doelgroep worden gecoacht door een medewerker. Vaste vrijwilligers worden ook uitgenodigd voor belangrijke events, zoals persconferenties. Stakeholder - personeel: Geen onderscheid meer tussen arbeiders en bedienden. Iedereen is bediende. Geen onderscheid in leeftijd of afkomst. Jaarlijkse functioneringsgesprekken met alle personeelsleden. Indien opleidingen noodzakelijk zijn zullen die aangeboden worden. Thuiswerk is mogelijk voor personeelsleden die inhoudelijke en marketing taken hebben. Deze taken zijn taken die niet specifiek op het kantoor moeten gebeuren.thuiswerk heeft het voordeel om de balans tussen werk en privé mogelijk te maken. Aandacht voor communicatie door organisatie van overlegmomenten binnen elke afdeling en overkoepelend met alle personeelsleden. Aandacht voor diversiteit in het personeel. BZN werkt met vrijwilligers en stagiairs. Binnen het vrijwilligersbeleid wordt er aandacht geschonken aan diversiteit en zwakkere groepen zoals ex-gedetineerden. Terugbetaling woon-werk-verkeer: - 100% terugbetaling voor treingebruikers. - 60% terugbetaling voor tram bus gebruikers. - Fietsvergoeding. Ter beschikking stellen van 2 Velo-abonnementen voor dienstverplaatsingen in Antwerpen. Respecteren van de sociale wetgeving in samenwerking met SD Worx.

7 Stakeholder - concurrentie: Als NGO is de term concurrentie misschien niet relevant, maar in principe kunnen we organisaties in hetzelfde werkveld als concurrentie aanschouwen. Net zoals de meeste NGO s beschouwt BZN gelijkaardige organisaties als collega s. BZN gaat dan ook duurzame partnerschappen aan met andere vzw s zoals De Rode Antraciet, vzw Within-without Walls, vzw Free hands, vzw Touché, vzw Leif, e.a. 3. Profit Interne en audits i.f.v ISO Volledige cijfermatige verslaggeving naar RVB en AV. Publicatie en de inkomsten en uitgaven worden jaarlijks gepubliceerd op de website () en in het ledenblad BZN Info. BZN is lid van VEF (Vereniging Ethiek in de Fondsenwerving). Controle ministerie van Financiën. Controle ministerie van Cultuur. De boekhouding wordt doorgelicht door een onafhankelijk bedrijfsrevisorenkantoor (BB&B bedrijfsrevisoren). Elke afdeling brengt jaarlijks een begroting naar voor en deze worden al of niet goedgekeurd in RVB en AV. Indien overschrijding van de begroting zal hier een degelijke verantwoording tegenover moeten staan die ook goedgekeurd moet zijn door RVB en AV. Er worden de nodige reserves aangelegd voor de toekomst i.v.m. werking en sociaal passief. De partners die hier onder Profit worden vernoemd worden ook gesensibiliseerd om hier hun verantwoordelijkheid in op te nemen zodat deze structuur gedragen is door deze partners, zodat dit ten goede komt aan de sociale bescherming van onze werking in de breedste zin van het woord (social governance). 4. Transparantie Een 4de pijler van duurzaam ondernemen is transparantie. Ze kan evengoed ondergebracht worden bij people (transparantie naar de stakeholders toe), maar omdat transparantie steeds belangrijker wordt, wordt het steeds meer als een 4de pijler gezien. Transparantie gaat verder dan alleen geld. Ook de keuze van partners draait voor een deel rond transparantie. Hoe zijn de partners gekozen? Moeten ze voldoen aan bepaalde eisen, of kan iedereen partner worden? Hoe worden de producten gemaakt die je verkoopt? Wat voor energie gebruik je? Hoeveel energie heb je verbruikt? Hoe transparant is de organisatie naar het personeel toe? Enzovoort.

8 Transparantie wat betreft partners: De zoektocht naar hoe als vzw om te gaan met bedrijfswereld blijft een aandachtspunt binnen BZN. Tijdens het leggen van contacten en het voeren van gesprekken ontwikkelden we een aantal richtlijnen voor onze inhoudelijke samenwerkingsverbanden met partners in het kader van het waardetraject. We zoeken naar partners die op een duurzame manier ondernemen en bij wie het MVO-verhaal doorleefd is. Het is echter niet altijd eenvoudig in te schatten in welke mate duurzaam ondernemen in de organisatie/het bedrijf ingesijpeld is. Een leidraad hierbij is een document waarin 8 procescriteria voor waardegedreven ondernemerschap worden gedefinieerd en uitgewerkt. Dit document, The 8 Habits of Highly Responsible Organisations, is het resultaat van groepsdenken van mensen uit verschillende sectoren. Aan het manuscript wordt om de beurt gewerkt, zodat er verschillende perspectieven aan bod komen. De 8 criteria, tot hiertoe geïdentificeerd, zijn: 1: Mensen zijn veel meer dan middelen of resources. De mens kan nooit enkel als middel beschouwd worden in het halen van doelen. 2: Een open en veilig klimaat & cultuur waar ruimte is voor participatie. Een organisatie waar mensen hun volledige zelf aan bod kunnen laten komen. 3: Denken vanuit win-win. Een basisattitude van vertrouwen die leidt tot samenwerking. 4: Continu de maatschappelijke rol van het bedrijf in vraag stellen. Blijvend zichzelf heruitvinden naargelang de maatschappelijke noden. 5: Ruimte voor emoties. Handelingen hebben vaak hun fundament in een dieperliggend bewustzijn. 6: Walk your talk. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet. 7: Vereenvoudigen tot op de essentie. Het belangrijkste is erachter te komen wat het belangrijkste is. 8: Tijd en ruimte durven nemen. Voldoende tijd nemen zodat men zichzelf niet voorbij loopt. BZN bepaalde ook de volgende drie parameters voor de partnerwerking. Deze parameters worden meegedeeld aan de partners op de jaarlijkse lunch-to-lunch meeting. Kwaliteit vs kwantiteit BZN Cultuur vzw kiest resoluut voor kwaliteit in de partnerwerking in plaats van kwantiteit. Bijgevolg werken we liever met minder partners met wie we een diepgaande werking kunnen opzetten, dan met veel partners waarbij voor enkelen het partnerschap wordt gezien als window-dressing. Een partnerschap met een non-profit organisatie als BZN kan immers gebruikt worden om het eigen blazoen op te poetsen.

9 Dienend/waarderend BZN neemt een waarderende houding aan tegenover haar partners en vermeldt ze uitdrukkelijk in haar communicatie. Duurzame relaties BZN zet in op duurzame relaties met partners, waarbij vriendschap en vertrouwen centraal staat. Transparantie wat betreft activiteiten Een realisatieverslag van BZN Cultuur en BZN Sociale projecten wordt jaarlijks gepubliceerd op de website. Transparantie naar personeel toe Op de drie maandelijkse personeelsvergadering worden de inkomsten van BZN meegedeeld en worden mogelijke veranderingen binnen de organisatie toegelicht. Transparantie naar oorsprong van producten De herkomst van producten van de eerlijke productenlijn wordt meegedeeld. Financiële transparantie Zie profit. 5. Addendum Sommige organisaties gebruiken de 3 P s van MVO als een soort draaiboek voor hun organisatie. Daarbij fungeert de harmonie tussen de 3 P s een draagvlak voor de activiteiten van de organisatie. Er zijn 4 belangrijke punten: Verantwoordelijkheid opnemen: als maatschappijkritische beweging neemt BZN die taak zeker op. Vanzelfsprekend via BZN Sociaal, maar ook via BZN Cultuur die een sensibiliserende functie opneemt via het waardetraject, maar ook via het VPID en andere initiatieven. Zelfreflectie: onder andere door middel van het jaarverslag, maar ook door de feedback (online enquêtes) van klanten/leden. Het veranderingsproces continu verbeteren: er wordt geluisterd naar en geleerd van feedback. Stakeholders betrekken en engageren: dit is een belangrijk punt voor BZN.

10 Lange termijn visie Net zoals veel van de kwaliteitssystemen die we hier gebruiken, waren de Aziaten (en dan vooral de Japanners) de rest van de wereld een stapje voor. Het grote verschil zat erin dat zij op lange termijn dachten, en wij op korte termijn. Er zijn enkele succesfactoren die in Azië geleid hebben tot duurzaam ondernemen: Open dialoog: zowel intern en extern is er een open dialoog gaande bij BZN. Maatschappelijke controle financiële verslaggeving: de boekhouding wordt doorgelicht door bedrijfsrevisoren, er is een volledige financiële verslaggeving naar RVB en AV + een controle van de ministeries van Financiën en Cultuur. 0% afval beleid: in Europa nog niet echt doorgedrongen. BZN wenst inspanningen te doen om afval te verminderen. Integraal duurzaamheidbeleid: BZN zet hierop in. Ondernemingsidentiteit: met +50 jaar ervaring en meer dan leden heeft BZN Cultuur een bepaalde reputatie en een identiteit als organisatie. Moest er iets fout gaan binnen de organisatie, dan heeft BZN nog altijd die reputatie om op terug te vallen. Transparantie: dit streeft BZN na.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in lastenboeken. Diane Buggenhout Quality, Security, Environment Manager Benelux

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in lastenboeken. Diane Buggenhout Quality, Security, Environment Manager Benelux Maatschappelijk verantwoord ondernemen in lastenboeken Diane Buggenhout Quality, Security, Environment Manager Benelux Certificaten Kwaliteit: ISO 9001:2008 certificaat Milieu: ISO 14001:2004 certificaat

Nadere informatie

inspireren en innoveren in MVO

inspireren en innoveren in MVO inspireren en innoveren in MVO Inleiding Gert Van Eeckhout Beleidsondersteuner MVO - Departement WSE Wat is MVO? Waarom MVO? Beleidslijnen Vlaamse overheid MVO? een proces waarbij ondernemingen vrijwillig

Nadere informatie

2012 MVO Jaarverslag

2012 MVO Jaarverslag 2012 MVO Jaarverslag MVO-beleid Tomingroep Als mensontwikkelbedrijf werkt Tomingroep aan duurzaamheid in de volle breedte. Wij willen op een maatschappelijk verantwoorde wijze zaken doen in samenwerking

Nadere informatie

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.

I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO. MVO Beleid Inhoudsopgave I. Inleiding.. II. Opbouw van dit beleidsstuk.. 1. Motieven MVO.. People.1. Goed werkgeverschap... Maatschappelijke betrokkenheid.... Eerlijk zakendoen.. Planet.1. Duurzame mobiliteit...

Nadere informatie

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst

Supplier Code of Conduct. Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Supplier Code of Conduct Samen op weg naar een succesvolle, uitdagende en duurzame toekomst Bij Kramp gaan we voor zakelijk succes op de lange termijn. Daarbij voelen we een sterke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

GESCHIEDENIS 1898: 1959: 1989: 1995: 1999: 2007: 2009: 2010:

GESCHIEDENIS 1898: 1959: 1989: 1995: 1999: 2007: 2009: 2010: Kijk! dit doen wij. IDENTITY-KIT GESCHIEDENIS 1898: Start Drukkerij Wils - Wiels 1959: Oprichting vennootschap Drukkerij Ignace Wils pvba 1989: omvorming vennootschap naar Drukkerij Ignace Wils nv 1995:

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe en wat? Voor Van Dijk Employment Services is bijdragen aan een beter milieu, een beter klimaat en een betere samenleving vanzelfsprekend. Maatschappelijk verantwoord

Nadere informatie

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID

ONZE VERANTWOORDELIJKHEID ONZE VERANTWOORDELIJKHEID CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I Inhoud Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen 4 Maatschappelijke betrokkenheid

Nadere informatie

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder

Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf. Kathelijne De Ridder Milieuverantwoord aankopen binnen je bedrijf Kathelijne De Ridder Hoeveel kilo papier gebruikt de gemiddelde Belg per jaar? a) 265 kilo/jaar b) 354 kilo/jaar c) 358 kilo/jaar Hoeveel kilogram restafval

Nadere informatie

MVO Forum Duurzaam aankopen en ketenbeheer. 17 December 2012

MVO Forum Duurzaam aankopen en ketenbeheer. 17 December 2012 MVO Forum Duurzaam aankopen en ketenbeheer 17 December 2012 Waarom duurzaam ketenbeheer? Waarom duurzaam ketenbeheer? Enkele belangrijke noties Erkenning van zijn eigen maatchappelijke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2015-2016 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 5 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van ABIRD Industrial Rental Services. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam

Nadere informatie

NATUURLIJK VERANTWOORD

NATUURLIJK VERANTWOORD NATUURLIJK VERANTWOORD CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY CORPORATE RESPONSIBILITY POLICY I V Inhoud Voorwoord Voorwoord 1 Waardering medewerkers 2 Ketenverantwoordelijkheid 3 Behoud van natuurlijke hulpbronnen

Nadere informatie

MVO verklaring

MVO verklaring Voor u ligt het MVO beleid van Kamphuis Lastechniek BV. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is verankerd in ons bedrijfsbeleid. Voor nu, en voor de toekomst. Doordat Kamphuis Lastechniek

Nadere informatie

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO

Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Ab Arbo-advisering i en duurzaamheid + MVO Esther Loozen Atze Boerstra (Stanley Kurvers) NvvA Symposium 2010 1 Programma Introductie door Esther Loozen Korte inleiding over duurzaamheid+ MVO door Atze

Nadere informatie

Be ECO! Sustainability is about making every decision with the future in mind.

Be ECO! Sustainability is about making every decision with the future in mind. Be ECO! Crea spant zich verregaand in om haar voetafdruk voor het leefmilieu tot een minimum te herleiden en zo haar sociale verantwoordelijkheid op te nemen. We streven naar een continue ontwikkeling

Nadere informatie

MVO Forum 17.12.2012. Inge De Clerck

MVO Forum 17.12.2012. Inge De Clerck MVO Forum 17.12.2012 Inge De Clerck Waarom is communicatie zo belangrijk in een goede MVOaanpak? Voorwaarden MVO met betrekking tot communicatie: Integrale aanpak binnen organisatie Transparantie Stakeholderbetrokkenheid

Nadere informatie

MijnnaamisPierre Olbrechtsen ikbenwerkzaambijtana professionaleenafdelingvan

MijnnaamisPierre Olbrechtsen ikbenwerkzaambijtana professionaleenafdelingvan MijnnaamisPierre Olbrechtsen ikbenwerkzaambijtana professionaleenafdelingvan Werner & Mertz. Wij ontwikkelen en produceren schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten voor professionele gebruikers en ook

Nadere informatie

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING. Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING. Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen 2 trajecten Werkgroep Bilsen Fonds Leidraad: principes governance op organisatieniveau

Nadere informatie

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING

GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING 2 trajecten Werkgroep BilsenFonds GOED BESTUUR VOOR CULTUUR! CULTURAL GOVERNANCE ALS HEFBOOM TOT PROFESSIONALISERING Prof. dr. Annick Schramme & Joke Schrauwen Leidraad: principes governance op organisatieniveau

Nadere informatie

Welkom. BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties

Welkom. BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties Welkom BOS+ Fondsenwerving door kleine organisaties = + het samenwerkingsverband tussen BOS+ Vlaanderen vzw en BOS+ tropen vzw: - BOS+ tropen: Vlaanderen: - Bosbehoud Duurzaam multifunctioneel Bosbeheer

Nadere informatie

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen DAKACCENT MVO 2017 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Duurzaam vooruit Dakaccent wil op een maatschappelijk verantwoorde manier werken, in samenwerking met medewerkers, klanten, leveranciers en overige

Nadere informatie

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra

DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer. 15 februari 2011. Sietse Vlietstra 2 DUURZAAM? SHS Parkmanagementvereniging Slochteren Hoogezand-Sappemeer 15 februari 2011 Sietse Vlietstra Adviseur duurzaam ondernemen en innovatie Syntens 3 4 Wat is duurzaam? Het voorzien in de behoeften

Nadere informatie

MVO gedragscode gavilar B.V.

MVO gedragscode gavilar B.V. PAGINA 1 MVO gedragscode B.V. Documentgegevens Bedrijf Adres Opgesteld Gecontroleerd Akkoord : B.V. : Kamerlingh Onnesweg 63, 3316 GK Dordrecht : R. ten Hove : QHSE-coördinator : P. Klijs : Operations

Nadere informatie

speelkaart productie

speelkaart productie speelkaart productie productie Voor de geluidsinstallatie en andere technische installaties gebruiken jullie enkel groene stroom. Jullie hebben wel nog een probleem: de geluidsinstallatie is verouderd

Nadere informatie

HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht

HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht NIEUW HANDIGE DUURZAAMHEIDSTIPS www.duurzamehavenvanantwerpen.be Evenwicht tussen mens (people), milieu (planet) en welvaart (prosperity) H et tweede duurzaamheidsverslag,

Nadere informatie

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info)

Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) Bijlage 7. Conversie juni 2010 naar 2013 (info) was wordt onderwerp tekstbron Versie juni Opmerking: Standaardteksten en Versie 2013 2010 hoofdstukindeling vertaald uit Guide 83 H 1 tm 4 Deel A Eisen Managementsysteem

Nadere informatie

CO₂ - Communicatieplan Quercus Boomverzorging

CO₂ - Communicatieplan Quercus Boomverzorging CO₂ - Communicatieplan Quercus Boomverzorging Inhoud 1.0 Inleiding... 2 2.0 CO₂ visie... 2 3.0 Doelstellingen... 3 3.1 Algemeen... 3 3.2 Communicatief... 3 4.0 Doelgroep... 4 4.1 Intern... 4 4.2 Extern...

Nadere informatie

Groene energie? Vergroenen met GvO s of Carbon Credits?

Groene energie? Vergroenen met GvO s of Carbon Credits? Groene energie? Vergroenen met GvO s of Carbon Credits? Een organisatie die MVO hoog ik het vaandel heeft, people planet en profit dus, wil groene stroom. En het kan vaak al voor de prijs van grijze stroom,

Nadere informatie

Practice what you preach

Practice what you preach Beste lezer, In deze nieuwsbrief staat het volgende centraal: Wat leeft er onder de medewerkers van VHL Leeuwarden & Velp als het om duurzaamheid gaat. Daarnaast is de huidige stand van zaken omtrent zonnepanelen

Nadere informatie

Praktijk Voorbeeld nº 1

Praktijk Voorbeeld nº 1 1. Bedrijfs ID Naam van het bedrijf: Praktijk Voorbeeld nº 1 Van Dorp installaties bv Sector: Technische installaties Core Business / Belangrijkste Brandpreventie, technische ondersteuning, klimaatbeheersing

Nadere informatie

Beleid duurzaam toerisme

Beleid duurzaam toerisme Beleid duurzaam toerisme Inhoudsopgave Inleiding 1 Energieverbruik 2 Papiergebruik 3 Afvalbeleid 4 Inkoopbeleid 5 Inleiding Duurzaam Toeristisch Ondernemen houdt in dat ondernemingen rekening houden met

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Zakelijk Professioneel. Deel B: Schriftelijk gedeelte

Voorbeeldexamen Zakelijk Professioneel. Deel B: Schriftelijk gedeelte Voorbeeldexamen Zakelijk Professioneel Deel B: Schriftelijk gedeelte Naam: Voornaam: Geboortedatum: (dag/maand/jaar) Naam van de instelling: Land: Taak 1 30 Opleiding U werkt als afdelingshoofd in een

Nadere informatie

Locatie. checklist Duurzaam evenement. Planning, organisatie en inrichting terrein. Energie en water. Afval

Locatie. checklist Duurzaam evenement. Planning, organisatie en inrichting terrein. Energie en water. Afval Locatie Planning, organisatie en inrichting terrein Bepaal de locatie rekening houdend met aansluitingen voor groene stroom en openbaar vervoer Maak een algemeen afval-, energie- en milieuplan op voor

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015

Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Duurzaamheidverslag: ook voor u? Koen Vanbrabant FEBEM, 10 maart 2015 Mission: Creating Responsible Business in society Vision: Sustainability Coach Values: Responsibility & Respect Ons Engagement geïntegreerd

Nadere informatie

Praktische gids voor de

Praktische gids voor de Praktische gids voor de VERPAKKINGSVERANTWOORDELIJKEN INHOUD INLEIDING: DE WET 2 1. Is de wetgeving van toepassing op uw bedrijf? 3 3 types verpakkingsverantwoordelijken 2. wat zijn De verplichtingen?

Nadere informatie

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep

ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep ethisch handvest Voorwoord door Jean-Louis Bouchard, Voorzitter van de Groep Presentatie en engagement van het Comex Ethisch Handvest Econocom Groep Bijlagen WOORD VOORAF DOOR JEAN-LOUIS BOUCHARD, VOORZITTER

Nadere informatie

INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE)

INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE) INSCHRIJVING PRIJS MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMER VAN HET JAAR 2017 (ONDERNEMINGEN < 20 VTE) Kleine ondernemingen (

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

Duurzaam, mvo, energiezuinig & klimaatneutraal

Duurzaam, mvo, energiezuinig & klimaatneutraal Duurzaam, mvo, energiezuinig & klimaatneutraal Huidge situatie aarde Het klimaat verandert, de aarde warmt op Huidge situatie energie Energievoorraad stagneert Huidge situatie bevolking De arbeidsmarkt

Nadere informatie

Colruyt Group DATS 24 Raf Flebus Business Unit Manager

Colruyt Group DATS 24 Raf Flebus Business Unit Manager Colruyt Group DATS 24 Raf Flebus Business Unit Manager Colruyt Group wie we zijn Activiteiten 3 Kerncijfers 2015 2016 4 Kerncijfers 2015 2016 5 Onze missie: Samen duurzaam meerwaarde creëren door waardengedreven

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Voorwoord Is MVO een hype of een voorwaarde om te ondernemen? Wij denken het laatste. Is MVO een revolutie? Wat ons betreft niet. De nadruk die momenteel op duurzaam

Nadere informatie

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor iedereen in de stad Waarom we allen een rol spelen Brugge, 13 oktober 2016 Ashley Hennekam, Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten VVSG Vereniging van Vlaamse

Nadere informatie

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

AKB Bert Muller. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen AKB Bert Muller Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 1 van 9 16-5-2012 Profiel als Partner MVO Nederland Wat zijn voor uw bedrijf de belangrijkste redenen om met MVO bezig te zijn? Tweeërlei: Enerzijds

Nadere informatie

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen

Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Relevantie, significantie en prioriteren van de MVO-kernthema s en onderwerpen Van der Meer B.V. heeft in 2011 een nulmeting laten uitvoeren door een externe adviseur. Deze actie is genomen om op een objectieve

Nadere informatie

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren.

>70% 2 TON SEC. Met slechts 1% van de totale CO 2. -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. Met slechts 1% van de totale CO 2 -uitstoot is de pulp, papieren printindustrie één van de minst vervuilende sectoren. CO 2 1% In Europa wordt 2 ton papier per seconde gerecycleerd. Meer dan 70% van alle

Nadere informatie

INLEIDING: WAAROM HET IVOOR 1 DEEL 1. DUURZAME ONTWIKKELING EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 11

INLEIDING: WAAROM HET IVOOR 1 DEEL 1. DUURZAME ONTWIKKELING EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 11 INHOUDSOPGAVE INLEIDING: WAAROM HET IVOOR 1 1. ESF-PROJECT HET IVOOR... 5 1.1 Noden...5 1.2 Doelstellingen...6 1.3 Doelgroep...6 1.4 Activiteiten...6 1.5 Referenties...7 2. DANKWOORD... 9 2.1 Docenten

Nadere informatie

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur FUNCTIE/ORGAAN: Directeur Functiedoel: - De directeur is de eindverantwoordelijke van het PVT De Landhuizen en is verantwoordelijk voor de realisatie van de missie, de visie en het beleid binnen de doelstellingen

Nadere informatie

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment

Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Code VINCI Leveranciers Global Performance Commitment Contents P. 2 Introductie P. 2 VINCI s commitments P. 4 Leveranciers commitments P. 6 Implementatie 1 15 april 2012 Introductie Deze Code «Global Performance

Nadere informatie

www.marktonderzoek.be TRENDS VOOR 2013 Door Inge Devroe

www.marktonderzoek.be TRENDS VOOR 2013 Door Inge Devroe TRENDS VOOR 2013 Door Inge Devroe Diensten troef, gemak & comfort Diensten troef, gemak & comfort We moeten ervan uitgaan dat de klant niet langer het product op zich koopt maar meer belang hecht aan de

Nadere informatie

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary)

Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015. Versie 3.0 (Summary) Energiezorgplan Van Dorp installaties bv 2011 2015 Versie 3.0 (Summary) Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: Augustus 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Energiebeleid... 3 2.1 Continue

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen. Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen. Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

De Groep Colruyt biedt een droomjob voor iedereen!

De Groep Colruyt biedt een droomjob voor iedereen! De Groep Colruyt biedt een droomjob voor iedereen! De energie van de Groep Colruyt voor mens, milieu en maatschappij. De Groep Colruyt, een toonaangevend Belgisch familiebedrijf, is in vele opzichten pionier

Nadere informatie

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wat is maatschappelijk verantwoord ondernemen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt ook wel maatschappelijk ondernemen, maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaam ondernemen of ethisch

Nadere informatie

Toegankelijkheid van communicatie: over begrijpen en begrepen worden

Toegankelijkheid van communicatie: over begrijpen en begrepen worden Toegankelijkheid van communicatie: over begrijpen en begrepen worden Toegankelijkheid We gaan er vaak van uit dat de toegankelijkheid van de fysieke omgeving een voldoende voorwaarde is om iedereen te

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wint aan terrein in het bedrijfsleven en in de samenleving als geheel. Het verwachtingspatroon

Nadere informatie

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA Fair Tourism BELEIDSNOTA Grant Agreement No.: 2014-1-UK01-KA200-000057 Inleiding Toerisme is de derde belangrijkste economische sector in de EU. Hoewel toerisme een positieve impact heeft op economische

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Sunny Side Up Foundation. Weleveld 18, 2151 JR Nieuw-Vennep. www.sunnysideupfoundation.com. KvK: 60369698 RSIN: 853879497

Jaarverslag 2014. Sunny Side Up Foundation. Weleveld 18, 2151 JR Nieuw-Vennep. www.sunnysideupfoundation.com. KvK: 60369698 RSIN: 853879497 Jaarverslag 2014 Sunny Side Up Foundation Weleveld 18, 2151 JR Nieuw-Vennep www.sunnysideupfoundation.com KvK: 60369698 RSIN: 853879497 Bank: NL34 INGB 0006482112 De inhoud 1. Het voorwoord... 3 2. Het

Nadere informatie

MVO en evenementen: De praktijk. Britta Albers

MVO en evenementen: De praktijk. Britta Albers MVO en evenementen: De praktijk Britta Albers MVO en de evenementenbranche Zelf maatschappelijk verantwoord ondernemen en organiseren (product en proces) Anderen helpen maatschappelijk verantwoord te

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Visie en Beleid (samenvatting) MVO loont! Duurzaamheid is onontbeerlijk om onze planeet en maatschappij voor nu en op langere termijn leefbaar te houden. Maatschappelijk

Nadere informatie

VOEDSELAUTHENTICITEIT GARANDEREN: 5 STAPPEN OM UW BEDRIJF TEGEN VOEDSELFRAUDE TE BESCHERMEN

VOEDSELAUTHENTICITEIT GARANDEREN: 5 STAPPEN OM UW BEDRIJF TEGEN VOEDSELFRAUDE TE BESCHERMEN VOEDSELAUTHENTICITEIT GARANDEREN: 5 STAPPEN OM UW BEDRIJF TEGEN VOEDSELFRAUDE TE BESCHERMEN Voedselauthenticiteit: 5 stappen om uw bedrijf te helpen zich tegen voedselfraude te beschermen Fabrikanten van

Nadere informatie

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van:

FairTradeGemeente? FairTradeGemeente 23/01/2012. Focus: duurzame ontwikkeling N - Z. Een campagne van: FairTradeGemeente Een campagne van: FairTradeGemeente? Een TITEL die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel en lokale, duurzame productie en consumptie een warm hart toedragen

Nadere informatie

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel

Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel Strategische doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling aan de Vrije Universiteit Brussel I. Algemene principes 1. Duurzame ontwikkeling vanuit humanistische waarden 2. Een holistische en interdisciplinaire

Nadere informatie

CO₂ - Communicatieplan Krinkels B.V.

CO₂ - Communicatieplan Krinkels B.V. CO₂ - Communicatieplan Krinkels B.V. Inhoud 1.0 Inleiding... 2 2.0 Visie op energieverbruik en CO₂ uitstoot... 2 3.0 Doelstellingen... 3 3.1 Communicatief... 3 4.0 Doelgroep... 4 4.1 Intern... 4 4.2 Extern...

Nadere informatie

Communicatieplan 2015

Communicatieplan 2015 Communicatieplan 2015 Genemuiden Versie 3.0 Definitief 1 Titel : Communicatieplan 2015 (sub) titel : CO 2 prestatieladder Interne en externe communicatie Projectnummer Status : 1490000 (Tebezo) : Definitief

Nadere informatie

De brug naar Duurzame techniek

De brug naar Duurzame techniek ar duurzame tech a n g u niek r b e d Samenleving Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is de ondernemingsstrategie waarbij aandacht voor de samenleving, de aarde en de onderneming in balans is. Steeds

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Verslaggeving en boekhouding

Verslaggeving en boekhouding Verslaggeving en boekhouding Dit is een herwerkte versie van de vorming van 21/02/2013 aangevuld met de antwoorden op enkele vaak gestelde vragen die toen gegeven werden. We verwijzen mee naar het document

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Maatschappelijk Jaarverslag 2012

Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Maatschappelijk Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave Blad Voorwoord 2 1. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 3 2. MVO en Prins Bouw 3 3. Beleid 4 4. Speerpunten 5 5. Duurzaam bouwen 9 6. Toekomst 10

Nadere informatie

FY14 Duurzaam ondernemen

FY14 Duurzaam ondernemen FY14 Duurzaam ondernemen Basisopleiding mobiliteitscoördinatoren Antwerpen Agenda Context IKEA België/Wilrijk IKEA & duurzaamheid Achtergrond Duurzaamheidstrategie People & Planet Positive 2020 Highlights

Nadere informatie

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie.

Er zijn twee geldprijzen voorzien van elk 21.200 euro. Deze worden verdeeld tussen één NGO en één vierde pijler organisatie. Wedstrijdreglement Mechelen Mondiaal duurzaamheid 2016-2017 ART 1. DOELSTELLING VAN DIT WEDSTRIJDREGLEMENT De stad Mechelen wil met haar beleid internationale samenwerking solidair zijn met het Zuiden.

Nadere informatie

Management plan ter bevordering van duurzaam ondernemen

Management plan ter bevordering van duurzaam ondernemen Management plan ter bevordering van duurzaam ondernemen Wat is volgens Bastion Hotels duurzaam ondernemen? Respecteren van de volgende zaken: de huidige wet- en regelgeving en de bedrijfsregels culturele,

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen en DGMR. 1. Inleiding. 1.1 Algemene missie DGMR. Betreft : Beleidsvisie Datum : 10 december 2012

Duurzaam Ondernemen en DGMR. 1. Inleiding. 1.1 Algemene missie DGMR. Betreft : Beleidsvisie Datum : 10 december 2012 Duurzaam Ondernemen en DGMR Betreft : Beleidsvisie Datum : 10 december 2012 1. Inleiding Deze DuOn-beleidsvisie is het overkoepelende document voor het beleid en de initiatieven van DGMR op het gebied

Nadere informatie

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is

In een notendop. 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen. Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is 1 De Visie van het Netwerk Stadslandbouw Antwerpen In een notendop Het Netwerk stadslandbouw Antwerpen is Een netwerk van lokale boeren en andere betrokken partners Een aanspreekpunt voor Stadslandbouw

Nadere informatie

STICHTING DARE TO SHARE FOUNDATION UW GELD VOOR DERDE WERELD, FLEXIBEL IN TE ZETTEN, VOLLEDIG TRANSPARANT

STICHTING DARE TO SHARE FOUNDATION UW GELD VOOR DERDE WERELD, FLEXIBEL IN TE ZETTEN, VOLLEDIG TRANSPARANT STICHTING DARE TO SHARE FOUNDATION UW GELD VOOR DERDE WERELD, FLEXIBEL IN TE ZETTEN, VOLLEDIG TRANSPARANT JAARVERSLAG 2016 GEDEMPTE SCHALBURGERGRACHT 99 2021AK Haarlem info@daretosharefoundation.com 06-81318513

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen MVO prestatieladder Niveau 3 Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Jaarverslag 2015 Tredin behaalde in januari 2014 Niveau 3 van de MVO Prestatieladder. In dit jaarverslag nemen we u mee in onze ervaringen

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN?

HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN? HOE KAN DUURZAME CATERING DE DUURZAME POLITIEK VAN EEN ONDERNEMING ONDERSTEUNEN? Ellen Dessart Sodexo Belgium INHOUD o Wat is een duurzaam voedingsaanbod? o Hoe omschakelen van een gewoon naar een duurzaam

Nadere informatie

Communicatieplan Breur IJzerhandel

Communicatieplan Breur IJzerhandel Communicatieplan Breur IJzerhandel 4 Oktober 2014 4 OKT 2014 Communicatieplan Breur IJzerhandel 1. Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

Charter van gebruiker POD MI

Charter van gebruiker POD MI Charter van gebruiker POD MI Een charter aangaan is meer dan het droogweg meedelen van de werking van een nieuw project. Het is een overeenkomst, een engagement. Het houdt verwachtingen in voor de toekomst.

Nadere informatie

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014

Dieter Vander Beke. Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Dieter Vander Beke Maatschappelijk Verantwoorde Overheid ISO 26000 & GRI Provinciale milieudag provincie Antwerpen 24 juni 2014 Overzicht van de presentatie 1. Vertrouwen in de overheid? 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Welzijnszorg steunt projecten in hun strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.

Welzijnszorg steunt projecten in hun strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Welzijnszorg steunt projecten in hun strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. lokale, regionale en nationale projecten toelagen voor advies i.v.m. organisatieontwikkeling pilootprojecten Prijs Armoede

Nadere informatie

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S

I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S I M T E C H N. V. B U S I N E S S P R I N C I P L E S Algemeen Het beleid van Imtech N.V. is gericht op de continuïteit van de onderneming als een winstgevende organisatie, die met haar bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord!

Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Hero Benelux. Natuurlijk maatschappelijk verantwoord! Milieubewuste inkoop Hero Benelux breidt haar inspanningen voor een duurzame inkoop van grondstoffen verder uit. We letten daarbij niet alleen op kwaliteit.

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012 BEVRAGING POLITIEKE PARTIJEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012 Over enkele maanden hebben de burgers van Boom opnieuw het voorrecht om hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad te kiezen. De Noord-Zuidraad

Nadere informatie

Het maken van een duurzaamheidsbeleid

Het maken van een duurzaamheidsbeleid Het maken van een duurzaamheidsbeleid Workshop Lekker Betrokken! Phyllis den Brok Projectleider Lekker Betrokken! phyllis@phliss.nl 06-22956623 hhp://www.phliss.nl/lb.html Duurzaamheid Definitie duurzaamheid:

Nadere informatie

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V.

DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. DE BLAAY-VAN DEN BOGAARD RAADGEVENDE INGENIEURS B.V. Westblaak 35 ROTTERDAM MVO? Doen wij zo! Datum: 27-01-2015 Inleiding MVO? Natuurlijk! Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO); werken aan economische

Nadere informatie

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en)

ALGEMEEN. Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen. Naam student(en) ALGEMEEN Naam bedrijf/organisatie: Vestiging (plaats) Naam/namen geïnterviewde personen Naam student(en) 1 In wat voor sector is het bedrijf waar je stage loopt werkzaam? 2 Wat is het karakter van de hoofdactiviteit

Nadere informatie

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in KBC Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (Corporate Social Responsibility of CSR)

Nadere informatie

Mobiliteitsenquête Vlaams ABVV Werk jij in een mobiliteitsvriendelijk bedrijf?

Mobiliteitsenquête Vlaams ABVV Werk jij in een mobiliteitsvriendelijk bedrijf? Vlaams ABVV Hoogstraat 42 1000 Brussel studiedienst@vlaams.abvv.be www.vlaamsabvv.be www.abvvmobliteit.be Bijlage bij het persbericht van 14 november 2007 Mobiliteitsenquête Vlaams ABVV Werk jij in een

Nadere informatie

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN

BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN BELEID OP VLAK VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: IN BELGIË EN DAARBUITEN KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS 1. Het landbouwdossier Het feit dat Westerse landbouwproducten de lokale markten in het Zuiden verstoren.

Nadere informatie

Basisbeginselen : Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve. Contact

Basisbeginselen : Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve. Contact Brusselse ecologische economische en sociale cooperatieve BEES Coop is een project voor een coöperatieve, participatieve en niet commerciële supermarkt. Het iniatief wordt gedragen door burgers die een

Nadere informatie

maatschappelijk verantwoord inkopen André Speksnijder, vakgroephoofd constructies STRUKTON engineering

maatschappelijk verantwoord inkopen André Speksnijder, vakgroephoofd constructies STRUKTON engineering maatschappelijk verantwoord inkopen André Speksnijder, vakgroephoofd constructies STRUKTON engineering Duurzaam inkopen inhoud presentatie inleiding; Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) binnen

Nadere informatie

Ecologisch aankopen. Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen?

Ecologisch aankopen. Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen? Ecologisch aankopen Hoe kan ik eenvoudig duurzame producten aankopen? Overzicht presentatie Inleiding Voorwaarden voor een label Bruikbare labels Problemen Inleiding Keuze leveranciers: Leveranciers met

Nadere informatie

Handleiding Cultuur Canvas

Handleiding Cultuur Canvas Handleiding Cultuur Canvas Je hebt een idee voor Tilburg, voor cultuur in het publieke domein en je weet waarschijnlijk ook wat je het wilt realiseren. Weet je ook of je plan kansrijk is? En wat je kunt

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

CO₂ Communicatieplan. CO₂ Communicatieplan. Datum Versie 1. Rapportnr 3C.COM-PLAN2016. Opgesteld door. A. van de Wetering & H.

CO₂ Communicatieplan. CO₂ Communicatieplan. Datum Versie 1. Rapportnr 3C.COM-PLAN2016. Opgesteld door. A. van de Wetering & H. 1 van 6 Datum 8-3-2016 1 Rapportnr Opgesteld door A. van de Wetering & H. Buuts Gedistribueerd aan 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder Autorisatie directie J.W.A. van de Wetering

Nadere informatie