Financiële consequenties: Inkoopvoordeel maaien en rioolinspectie, is (deels) reeds verwerkt in de meerjarenbegroting.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Financiële consequenties: Inkoopvoordeel maaien en rioolinspectie, is (deels) reeds verwerkt in de meerjarenbegroting."

Transcriptie

1 Nota van B&W Onderwerp: inkoopvoordelenrapportage SP71 Portefeuillehouder:Bloemen Afdeling: Directie Registratienummer: Samenvatting: Op 25 oktober ontvingen wij de inkoopvoordelenrapportage gemeente Zoeterwoude, afkomstig van het SP71. De voordelen van de gezamenlijke inkoop via het SP71 zijn veel breder dan het directe financiële voordeel dat we nu zien en werken door in veel andere aspecten van het werk. Deze nota beoogt uw college hierover te informeren. Relatie met programmabegroting: Bestuur en burgerzaken Financiële consequenties: Inkoopvoordeel maaien en rioolinspectie, is (deels) reeds verwerkt in de meerjarenbegroting. Communicatie: Overleg met het MT, die ervaring heeft met de inkoop en het aanbestedingsbeleid zoals dat nu is vorm gegeven. Toelichting: Het directe inkoopvoordeel voor Zoeterwoude beperkt zich op dit moment tot groenonderhoud (maaien) tot een bedrag van bedraagt en inspectie en onderhoud riool (bijna ) Hiermee wordt de taakstelling voor Zoeterwoude nog niet gehaald. Gebruikmaking van kennis en kunde voor de start van het SP71, zie kopje Overig advies en ondersteuning Echter, voordat het SP71 van start ging, maakte Zoeterwoude al gebruik van de kennis en kunde van de inkoop van Leiden. Dit leidde tot o.a. het gezamenlijk aanbesteden van de telefooncentrale, het arbocontract, schoonmaak van de gemeentelijke gebouwen, de huishoudelijke hulp WMO. We hebben (kosteloos) gebruik gemaakt van de (juridische) expertise van onze collega s. Dit is belangrijk geweest om inkoop en aanbestedingsprocedures ook rechtmatig te doen. Kortom, de financiële voordelen van de gezamenlijke inkoop zijn van langer datum dan de formele samenwerking binnen de inkoop van het Servicepunt71. Het goed toepassen van wet en regelgeving op het terrein van inkoop en aanbesteding is heel belangrijk. Dit in het kader van aansprakelijkheid en als onderdeel van rechtmatig handelen. De accountant ziet ook toe op een correcte toepassing van regelgeving op dit terrein. Niet goed toepassen levert een aantekening en waarschuwing van de accountant op in de accountantsverklaring. Ook is het terrein sterk in beweging. Op dit moment is sprake van enige nieuwe wetten die vervolgens correct worden toegepast. Voor een organisatie als de onze is deelname aan een professionele organisatie hiervoor noodzaak. Alleen tegen hoge kosten en inspanningen is dit in eigen huis te regelen. Spendanalyse en slimmer werken Aan onze gemeente is op basis van de uitgaven 2010 een analyse verstrekt door medewerkers van inkoop en aanbesteding. Daaruit bleek dat we aan bepaalde leveranciers veel betalingen doen. Ook was een eye opener dat we vaak veel verschillende leveranciers hebben voor bepaalde diensten. Dat is interessant als u zich realiseert dat één betaling een kostenpost (inspanning) van 75 betekent aan verwerkinskosten! Dit leidt tot andere afspraken met leveranciers en levert een kostenbesparing op.

2 Samen optrekken in de regio, elkaar vinden Op veel dossier wordt contact gezocht om aanbestedingen te coördineren. De timing van zaken loopt nog niet geheel synchroon. De onderwerpen die spelen zijn geïnventariseerd. Op termijn zullen de voordelen zeker groter worden. Eisen stellen aan leveranciers: De professionelere aanpak biedt ook meer mogelijkheden eisen vanuit onze organisatie, bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid als factor bij inkoop en aanbesteding vorm te geven. Besluit: Fout! Verwijzingsbron niet gevonden. Op grond van het voorgaande hebben wij besloten om: - deze nota ter kennisname naar de raad te zenden. Bijlagen: Inkoopvoordelenrapportage Zoeterwoude van Zoeterwoude, 9 november 2011 Burgemeester en wethouders van Zoeterwoude, namens deze, de portefeuillehouder, E.G.E.M. Bloemen

3 MEMO Doorkiesnummer: Aan: Eric Ossel Van: Peter van Breda Martha Roessen CC: Henk Heezen Datum: 25 oktober 2011 Betreft: Opmerkingen: Inkoopvoordelenrapportage gemeente Zoeterwoude _01 Inleiding In grote mate bepalend voor het financieel welslagen van de verzelfstandiging van de bedrijfsvoeringafdelingen van de deelnemers in Servicepunt71 is het behalen van de in het bedrijfsplan opgenomen financiële inkoopvoordelen. Bijgaand ontvang je de eerste inkoopvoordelenrapportage voor de gemeente Zoeterwoude. Deze rapportage beslaat de eerste 9 maanden sinds de oprichting van SE Inkoop, en is tot stand gekomen na afstemming met de inkoopadviseurs Zoeterwoude, financieel advies van Servicepunt71 en de gemeente (Martha Roessen en Henk Heezen). Deze afstemming heeft telefonisch plaatsgevonden. In de notitie bepalen besparingspotentieel en daadwerkelijke besparing inkoop- en aanbestedingstrajecten van 25 mei 2011 is toegelicht waarmee gemeenten en Servicepunt71 op de hoogte worden gesteld van het besparingspotentieel dat naar de inschatting van de afdeling Inkoop volgt uit afgeronde inkoop- en aanbestedingstrajecten. Na afstemming met de controller van de gemeente Zoeterwoude is bepaald welk deel daarvan daadwerkelijk kan/moet worden ingeboekt als gerealiseerde inkooptaakstelling. Bijgesloten stroomschema geeft weer hoe deze gerealiseerde inkooptaakstelling is vastgesteld De taakstelling voor Zoeterwoude is in de periode vastgesteld op de bedragen: 2011: : : : : Besparingspotentieel SE Inkoop ziet het besparingspotentieel als het verschil tussen de raming (afgegeven door de budgethouder/projectleider) en aanbestedingsresultaat. Er is geen rekening gehouden met volumewijzigingen. Ook speelt het budget of de spend geen rol in de berekening ervan. Gerealiseerde inkooptaakstelling Bij het opmaken van deze rapportage kon niet worden vastgesteld welke bedrag wordt ingeboekt op het budget. Gemeente Zoeterwoude geeft aan dit ook niet vooraf te hebben gedaan. SE Inkoop heeft substantieel bijgedragen aan het realiseren van de inkooptaakstelling door advies en ondersteuning bij Europese en kleinere aanbestedingstrajecten. Ook regiobrede aanbestedingen hebben bijgedragen aan het inkoopresultaat.

4 Het resultaat van de aanbestedingen, waarin SE Inkoop volledig in heeft geparticipeerd, zijn terug te vinden in bijgesloten tabel. Volledigheidshalve zijn ook de lopende trajecten opgenomen. De effecten hiervan zijn pas in 2012 zichtbaar. Overig advies en ondersteuning Naast de benoemde besparingen en lopende trajecten heeft SE Inkoop ook andere advies- en ondersteunende werkzaamheden uitgevoerd. Deze werkzaamheden bestaan o.a. uit: Het inpassen van de behoefte van Zoeterwoude in bestaande regio contracten, waaronder: o Hulp bij het Huishouden 2012 o o o Maaien bermen en oevers Levering verkeersborden, straatnaamborden, palen en toebehoren Tempoteam (inhuur externen), inkoopvoordeel 23% ten opzichte van vorige overeenkomst De twee vaste inkoopadviseurs zijn twee middagen per week op locatie aanwezig voor advisering. De inkoopadviseurs moeten worden betrokken bij iedere advies aanvraag voor een inkoopbehoefte boven de 50K. Het traject herinrichting Hoge Rijndijk Zoeterwoude is hiervan een voorbeeld. In 2011 is strooizout aanbesteed. Het inkoopvoordeel is echter niet vast te stellen, omdat het moment van aanbesteden (zomer) een realistische vergelijking onmogelijk maakt. Om deze reden is het resultaat op 0,00 gezet. Gemeente specifieke omstandigheden Geen bijzonderheden.

5 Stroomdiagram 1. Inkooptraject 2.Oud contract / spend aanwezig 6. vergelijk contractwaarde - spend 3. Budget aanwezig? 10. Reeds een tekort op budget aanwezig? 9. Voldoende budget binnen afdeling/ product? 7. Voldoende budget aanwezig? 4. vergelijk contractwaarde - budget 5. Geen besparingspotentieel 11. Vergelijk contractwaarde - budget 8. Vergelijk contractwaarde - spend 12. Investering of resultatenrekening Investering Resultatenrekening 13. Besparingspotentieel o.b.v. verschil afschrijvingen rentekosten 14. Besparingspotentieel o.b.v. resultaten rekening Toelichting Stroomdiagram 1. Inkooptraject De start van het vaststellen van een besparingspotentieel is een inkooptraject waarbij een nieuw inkoopcontract is / wordt afgesloten. 2. Oud contract / spend aanwezig? Vastgesteld wordt of het nieuwe inkoopcontract ter vervanging van een bestaand contract of bestaande uitgaven (spend) is, of dat dit niet zo is. De stroomdiagram houdt rekening met uitgaven waarvoor geen oud contract aanwezig is. In dat geval kan wel een vergelijk contractwaarde spend worden opgesteld. Hierbij kan dan wel verder gegaan worden met stap 6 van het proces. 3. Budget aanwezig? Wanneer het nieuwe inkoopcontract niet ter vervanging van een bestaand contract is zal bekeken moeten worden of budget beschikbaar is gesteld voor deze nieuwe activiteiten. 4. Vergelijk contractwaarde budget Is budget beschikbaar gesteld voor het nieuwe inkoopcontract, dat niet dient ter vervanging van een bestaand contract, zal het besparingspotentieel vastgesteld worden door een vergelijk te maken tussen het beschikbaar gestelde budget en de verwachte contractwaarde.

6 5. Geen besparingspotentieel Vanuit punt 3. Wanneer geen budget beschikbaar gesteld voor het nieuwe inkoopcontract, dat niet dient ter vervanging van een bestaand contract, zal geen besparingspotentieel aanwezig zijn. Er kan immers geen budget worden afgeboekt. Vanuit punt 10. Bij nieuwe inkoopcontracten die dienen als vervanging voor oude contracten is geen besparingspotentieel te rapporteren als er al een tekort aanwezig op het budget waar de kosten van het inkoopcontract afgeboekt (gaan) worden. Er is immers geen budget aanwezig waarop kan worden afgeboekt. 6. Vergelijk contractwaarde spend Wanneer het nieuwe inkoopcontract wel ter vervanging van een bestaand contract is zal een vergelijk gemaakt worden tussen de uitgaven van het oude inkoopcontract (spend) en de verwachte nieuwe contractwaarde. Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen de besparing veroorzaakt door veranderende aantallen (Q) en veranderende prijzen (P) waarbij de wijziging van kosten door veranderende prijzen (P) als bron geldt voor het besparingspotentieel. Hierbij kan het gebeuren dat het oude en nieuwe inkoopcontract een verschillende looptijd heeft. Er zal dan een vergelijk worden gemaakt tussen de gemiddelden per contractjaar. 7. Voldoende budget aanwezig? Na het opstellen van de vergelijking tussen de spend van het oude inkoopcontract en de verwachte contractwaarde van het nieuwe inkoopcontract zal bekeken worden of het besparingspotentieel, wat hieruit volgt, afgeboekt kan worden. Dit wordt gedaan door te bekijken of voldoende budget aanwezig is op de specifieke budgetpost waar de kosten van het inkoopcontract vanaf geboekt (gaan) worden. 8. Vergelijk contractwaarde spend Is voldoende budget aanwezig om het verschil, tussen de spend van het oude inkoopcontract en de verwachte contractwaarde van het nieuwe inkoopcontract, af te kunnen boeken dan zal het besparingspotentieel gebaseerd worden op deze vergelijking. 9. Voldoende budget aanwezig binnen afdeling / product Is onvoldoende budget aanwezig om het verschil, tussen de spend van het oude inkoopcontract en de verwachte contractwaarde van het nieuwe inkoopcontract, af te kunnen boeken dan zal bekeken worden of binnen de desbetreffende afdeling of product in zijn geheel voldoende budget aanwezig is om het besparingspotentieel af te kunnen boeken. 10. Al een tekort op budget aanwezig Is er ook een tekort aanwezig op het budget van de specifieke afdeling / product waar de kosten van het inkoopcontract afgeboekt (gaan) worden dan kan geen besparingspotentieel worden opgegeven. Er is immers geen budget aanwezig waarop kan worden afgeboekt. Is wel voldoende budget aanwezig maar niet genoeg om het verschil, tussen de spend van het oude contract en de verwachte contractwaarde van het nieuwe contract, af te kunnen boeken, dan zal het aangeboden besparingspotentieel het verschil behelzen tussen de verwachte contractwaarde en het budget. 11. Vergelijk contractwaarde budget Is wel voldoende budget aanwezig maar niet genoeg om het verschil, tussen de spend van het oude contract en de verwachte contractwaarde van het nieuwe contract, af te kunnen boeken, dan zal het aangeboden besparingspotentieel het verschil behelzen tussen de verwachte contractwaarde en het budget. 12. Investering of resultatenrekening Na vaststelling van het besparingspotentieel is het afhankelijk of de contractkosten direct op een investering op de resultatenrekening drukken hoe de uitwerking van de besparing kan zijn. 13. Besparingspotentieel o.b.v. verschil afschrijving- en rentekosten Wanneer de contractkosten drukken op een investering zal naast de grootte van het totale besparingspotentieel de uitwerking hiervan in het resultaat afhankelijk zijn van: de planningsdatum van de start van de afschrijving de afschrijvingstermijn het rentepercentage 14. Besparingspotentieel o.b.v. resultatenrekening Wanneer de contractkosten direct drukken op het resultaat zal het besparingspotentieel per boekjaar zonder verdere bewerking kunnen worden aangeboden.

Beleidsnotitie inkoopbesparing budgetbesparing

Beleidsnotitie inkoopbesparing budgetbesparing Beleidsnotitie inkoopbesparing budgetbesparing 1. Inleiding In het kader van de budgettaakstellingen bij haar opdrachtgevers wil Servicepunt71 de inkoopbesparingen maximaliseren. Teneinde dit te ondersteunen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant Inleiding/aanleiding Op grond van artikel

Nadere informatie

Notitie Inkoop. Boxmeer, 14 maart 2013 O-ID/2013/151 / RIS

Notitie Inkoop. Boxmeer, 14 maart 2013 O-ID/2013/151 / RIS Notitie Inkoop Boxmeer, 14 maart 2013 O-ID/2013/151 / RIS 2013-121 1. Land van Cuijk Een van de eerste trajecten die opgestart zijn is de samenwerking op het gebied van inkoop in het Land van Cuijk. Een

Nadere informatie

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71.

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71. MEMO Aan: Van: CC: Dagelijks Bestuur SP71 SE JZ Priscilla Langerak, senior Juridisch Adviseur Marjolein Scheuer Datum: 17 mei 2013 Doorkiesnummer: 7914 Betreft: Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

gfedcb Raad gfedc OR gfedc Besluitenlijst d.d. d.d.

gfedcb Raad gfedc OR gfedc Besluitenlijst d.d. d.d. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team BV/PJ/JZ Inkoop van Energie 1- Notagegevens Notanummer 2007.06684 Opsteller Meiling G.J. Telefoon 3063 Datum 19-4-2007 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 17-10-2012) Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad (uiterlijk 17-10-2012) Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Uitvoering motie 'Goedkopere energie voor lage inkomens' Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061, Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer N.v.t. Portefeuillehouder

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad - 23 maart 2012 Interim-controle 2011 Deloitte Het college 112623 Paraaf Datum Controller RP 22-3-2012 Directie Geachte

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Wmo basistarieven Hulp bij het Huishouden Registratienummer: 00521095 Op voorstel B&W d.d.: 22 april 2014 Datum vergadering: 02 juli 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 17-04-2012

Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad. DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 17-04-2012 zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel ECONOMIE, CULTUUR EN ARBEID Reg.nr. B&W d.d. 17-04-2012 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Innovatieve en excellente stad DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d.

Nadere informatie

===========================================================================

=========================================================================== Bijlage: behorende bij de nieuwe Nota Inkoop- en aanbestedingsbeleid gemeente Hilversum 2011-2015 Betreft: Overzicht op welke wijze de aanbevelingen van de rekenkamercommissie Hilversum (18-08-2009) in

Nadere informatie

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden.

Deze centrale vraag leidt tot de volgende deelvragen, die in het onderzoek beantwoord zullen worden. Aan: Gemeenteraad van Druten Druten, 27 juli 2015 Geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad, In de eerste rekenkamerbrief van 2015 komt inkoop en aanbesteding aan bod. Dit onderwerp heeft grote relevantie,

Nadere informatie

Onderwerp Gezamenlijke aanbesteding reinigen kolken en reinigen en inspecteren riolen

Onderwerp Gezamenlijke aanbesteding reinigen kolken en reinigen en inspecteren riolen B en W Voorblad Onderwerp Gezamenlijke aanbesteding reinigen kolken en reinigen en inspecteren riolen 2014-2015 Datum Kenmerk B en W datum 21 januari 2014 4 februari 2014 Naam steller Afdelingsmanager

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

Collegevoorstel. Collegevoorstel. zaak_zaaknummer. Maatschappelijke Ontwikkeling. Ja, zonder beperkingen Zorg en welzijn

Collegevoorstel. Collegevoorstel. zaak_zaaknummer. Maatschappelijke Ontwikkeling. Ja, zonder beperkingen Zorg en welzijn bericht_id zaak_zaaknummer Collegevoorstel Maatschappelijke Ontwikkeling Regnr B&W dd 19 mei 2015 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Zorg en welzijn DT dd OR dd B&W dd OR dd Raad Raadsdocumenten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

Notitie. Datum: 28 november 2016 Onderwerp: Begroting PCOB 2017

Notitie. Datum: 28 november 2016 Onderwerp: Begroting PCOB 2017 Notitie Datum: 28 november 2016 Onderwerp: Begroting PCOB 2017 Inleiding Het jaar 2017 is een bijzonder jaar voor onze vereniging. De verenigingen PCOB en Unie KBO zullen zich vanuit één gemeenschappelijk

Nadere informatie

Inkoopmonitor 2015 Vastgesteld door B&W op: 7 juni 2016

Inkoopmonitor 2015 Vastgesteld door B&W op: 7 juni 2016 Vastgesteld door B&W op: 7 juni 2016 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Inkoopmonitor 4 1.1 Inkoopomvang 4 1.2 Lokale/regionale economie 6 1.3 Social return 7 1.4 Groot bedrijf/midden en klein bedrijf 9 1.5 Samenwerking

Nadere informatie

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer

Nota van B&W. l januari Nieuwe aanbesteding of contract verlengen? gemsente Haarlemmermeer gemsente Haarlemmermeer Nota van B&W Ondenverp Verlenging contracten hulp hij het huishouden (HBH) Portefeulllehouder dr. T.C.M. Horn Collegevergadering 28 oktober 2008 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven Registratienummer

Nadere informatie

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00075

DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00075 DIGITAAL AFSCHRIFT 2014_BW_00075 OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2014 Bevoegde portefeuillehouder: Leo van der Zon Onderwerp Raadsmededelingen: Decembercirculaire 2013 Gemeentefonds - Besluitvormend

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 35252 Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 9 oktober 202 Datum vergadering: dinsdag december 202 Portefeuillehouder: Ragetlie, J. Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Richtlijn begrotingswijzigingen

Richtlijn begrotingswijzigingen Richtlijn begrotingswijzigingen Richtlijn begrotingswijzigingen... 1 Inleiding... 1 Wanneer vindt een aanpassing van de programmabegroting plaats... 1 Procesgang begrotingswijziging... 1 Procesbeschrijving

Nadere informatie

Gemeente Zoeterwoude Aan het college

Gemeente Zoeterwoude Aan het college Gemeente Zoeterwoude Aan het college Afdeling Financiën/ICT Datum ingekomen Opsteller H. Heezen Datum Registratienummer 11-223-246 Par. Afdelingshoofd/directie b/a H. Heezen Directie Fatale termijn besluit

Nadere informatie

*<BARCODE>* B&W advies gemeente Westerwolde 1. Gegevens. Voorgesteld besluit. Datum: 13 februari 2018 Nummer: A2

*<BARCODE>* B&W advies gemeente Westerwolde 1. Gegevens. Voorgesteld besluit. Datum: 13 februari 2018 Nummer: A2 B&W advies gemeente Westerwolde ** Gegevens Zaaknummer: Z/18/068492/DB.18-72 Onderwerp: Verlenging Provinciale toezichthouder Calamiteiten Steller: Baukje Besling Portefeuillehouder: Harrie Brunen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Collegevoorstel. Advies en Beheer. zaak_zaaknummer. Ja, zonder beperkingen Algemene Middelen. Advies & Beheer

Collegevoorstel. Collegevoorstel. Advies en Beheer. zaak_zaaknummer. Ja, zonder beperkingen Algemene Middelen. Advies & Beheer zaak_id bericht_nummer bericht_id Collegevoorstel zaak_zaaknummer Advies en Beheer Regnr B&W dd 16062015 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Algemene Middelen DT dd OR dd B&W dd OR dd Raad Raadsdocumenten

Nadere informatie

voorstel aan de gemeenteraad

voorstel aan de gemeenteraad voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente sector - afdeling cs steller Esther Schilt onderwerp Normenkader rechtmatigheidscontrole telefoon 8537 voorstelnummer 132 8 november 2005 iz-nummer

Nadere informatie

Onderwerp Aanbesteding accountantsdienstverlening Land van Cuijk 2014-2017

Onderwerp Aanbesteding accountantsdienstverlening Land van Cuijk 2014-2017 Raadsvoorstel Onderwerp Aanbesteding accountantsdienstverlening Land van Cuijk 2014-2017 Raadsvergadering 17 december 2013 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar G.A.J. Adams Concerncontrol M.P.J.

Nadere informatie

2. Voorstel In het kader van het inkooptraject bestuurlijk aanbesteden van resultaatgerichte inkoop

2. Voorstel In het kader van het inkooptraject bestuurlijk aanbesteden van resultaatgerichte inkoop RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 9 Vaststelling basistarieven hulp bij het huishouden Datum 28 mei 2014 1. Samenvatting In het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn gemeenten

Nadere informatie

Beslispunten in te stemmen met de ontwerpbegroting van Servicepunt71 en het Algemeen Bestuur van Servicepunt71 overeenkomstig te informeren.

Beslispunten in te stemmen met de ontwerpbegroting van Servicepunt71 en het Algemeen Bestuur van Servicepunt71 overeenkomstig te informeren. OPENBAAR Adviseur: F.P.M. Smit (DIR, tst. 870) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 11.08196 1 ADVIESNOTA Raadsvergadering d.d. 27 oktober 2011 Voorstel nr. 103/11 Programma en product 5.8

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Evaluatie inkoop/aanbesteding parkeerautomaten Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Per 1 januari

Nadere informatie

Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Investeringen en kredieten 2014 Gemeente Lingewaard Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2 2. Structureel / incidenteel 2 3. Opdrachtgever 2 4. Opdrachtnemer 2 5. Relevante wet- en regelgeving 2 6.

Nadere informatie

ROLVERDELING BIJ CONTRACTMANAGEMENT

ROLVERDELING BIJ CONTRACTMANAGEMENT ROLVERDELING BIJ CONTRACTMANAGEMENT (onderdeel van Handboek voor contractmanagement bij DFB) 1. Inleiding. In het kader van het project leveranciersmanagement zijn ten behoeve van het beheer van contracten

Nadere informatie

Vaststellen kwaliteitsrapportage Hulp bij het Huishouden 2013

Vaststellen kwaliteitsrapportage Hulp bij het Huishouden 2013 Collegevoorstel Embargo tot 18 februari 12.00 uur Onderwerp Vaststellen kwaliteitsrapportage Hulp bij het Huishouden 2013 Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings

Nadere informatie

Adviespunt 4: Breng in kaart op welke onderdelen kennis en expertise tekort zou kunnen schieten en maak een plan hoe hiermee om te gaan.

Adviespunt 4: Breng in kaart op welke onderdelen kennis en expertise tekort zou kunnen schieten en maak een plan hoe hiermee om te gaan. Bijlage: Aanbevelingen uit second opinion rapportage Nederlands Adviesbureau voor Risicomanagement (NAR) op proces en systematiek risicomanagement CvE/Atalanta Adviespunt 1 : Benoem een bestuurlijk verantwoordelijk

Nadere informatie

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context

Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor SSC Leidse Regio. Context Bijlage 2: Impactanalyse gemeente Leiderdorp voor Leidse Regio Context Het Bedrijfsplan Leidse Regio (hierna ) bevat berekeningen van de benodigde middelen voor het. Deze worden uitgewerkt in een begroting

Nadere informatie

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel.

Raadsvergadering, 27 oktober 2009. Voorstel aan de Raad. Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Raadsvergadering, 27 oktober 2009 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Reconstructie Brug Singel. Onderdeel raadsprogramma: 2. Werken en Mobiliteit Portefeuillehouder: Henk Muis Voorgesteld besluit Nr: 332

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Het college van B&W stelt de raad voor het protocol accountantscontrole vast te stellen.

Het college van B&W stelt de raad voor het protocol accountantscontrole vast te stellen. RAADSVOORSTEL Doel: besluitvormend voorstelnummer 2009/127 registratienummer 144086 behandelend ambtenaar Koos van Asten vergadering 17 december 2009 portefeuillehouder L. van der Zon doorkiesnummer 0252-783

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J.H.Appelhof, (t.a.v. J.H.Appelhof)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J.H.Appelhof, (t.a.v. J.H.Appelhof) Vergadering: 23 april Agendanummer: 4 Status: Informerend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J.H.Appelhof, 0595 447779 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.H.Appelhof) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554)

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 9 05/879 Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) o~~çëîççêëíéä låçéêïéêéw Rechtmatigheid Portefeuillehouder: J.Kuper Concern Afd: B&F Steller: Oosterhoff (685554) ^~å=çé=öéãééåíéê~~ç sççêöéëíéäç=äéëäìáí 1. Kennis te nemen van het plan van aanpak Rechtmatigheid

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

zaaknummer: blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016

zaaknummer: blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016 gemeente Winterswijk zaaknummer: 105527 blad: 1/5 datum nota: 15 juli 2016 programma: 13. Financiën werkdoel: 1317 Realiseren jaarlijkse beleids- en budgetcyclus onderwerp: Jaarstukken 2015 advies: 1.

Nadere informatie

Gemeente Zoeterwoude Aan het college

Gemeente Zoeterwoude Aan het college Gemeente Zoeterwoude Aan het college Afdeling Samenleving Datum ingekomen Opsteller M.F.Gerding Datum 03-05-11 Registratienummer 145 Par. Afdelingshoofd/directie Harland Directie Fatale termijn besluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062

Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel (gewijzigd) 26 september 2013 AB13.00729 RV2013-062 Gemeente Bussum Besluit nemen over advies effectmeting Inkoop en inhuur van de rekenkamercommissie

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 8 maart uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 8 maart uur R.C. van Nunspeet. B&W-kamer Vergadering College van Burgemeester en Wethouders Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 8 maart 2016 09.00 uur R.C. van Nunspeet Plaats vergadering Doorkiesnummer B&W-kamer 5229445 Verslag Zeewolde

Nadere informatie

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan

Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Planning & Control Cyclus 2011 Gemeente Oostzaan Oostzaan, 7 december 2010 Versie 1.2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestaand beleid Planning & Control 4 3. (Nieuwe) bestuurlijke doelstellingen en randvoorwaarden.6

Nadere informatie

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012

Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 Addendum Social Return op Nota inkoopbeleid 2008 behorende bij raadbesluit van 18 juni 2012 De gemeente Cuijk hecht een grote waarde aan de sociale kant van duurzaam inkopen. Om die reden wordt hierbij

Nadere informatie

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek 1 Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek Hoofdstuk 1 Inleiding Bij het inkopen en aanbesteden door de overheid worden publieke gelden aangewend. Hierop rust de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders d.d. 15 december 2015 PERS Zaak Onderwerp Concept besluit Samenvatting Besluit 39478 Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap.

Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap. Raadsvoorstel Onderwerp: Datum voorstel: 9 april 2018 Vergaderdatum: 22 mei 2018 Registratienr.: Stand van zaken mbt de inventarisatie van het Plan van aanpak Herstel landschap. Opsteller: Berdien Kobben

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017

B&W Vergadering. B&W Vergadering 19 september 2017 2.2.6 Volwasseneneducatie 2018 2020 1 Dossier 2190 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 2190 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 19 september 2017 Agendapunt 2.2.6 Omschrijving Volwasseneneducatie 2018

Nadere informatie

Mee kunnen doen in Hengelo

Mee kunnen doen in Hengelo Mee kunnen doen in Hengelo Wet Maatschappelijke Ondersteuning Aanbesteding Uitwerkingsnotitie IV Concept ten behoeve van de inspraak Gemeente Hengelo, april 2006 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanbesteding

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

BABVI/U201200460 Lbr. 12/034

BABVI/U201200460 Lbr. 12/034 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Verlenging reactietermijn ledenraadpleging aanbesteding Burgerzakenmodules uw kenmerk ons kenmerk BABVI/U201200460

Nadere informatie

datum: kenmerk: Contactpersoon: doorkiesnummer: onderwerp:

datum: kenmerk: Contactpersoon: doorkiesnummer: onderwerp: Van: Dagelijks Bestuur Servicepunt71 Aan: Gemeenteraden van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude CC: Colleges van burgemeester en wethouders datum: 24 mei 2012 kenmerk: U-2012-012 Contactpersoon:

Nadere informatie

Onderwerp Raadsmededeling over aanbesteding leerlingenvervoer per en communicatie naar betrokkenen - Besluitvormend

Onderwerp Raadsmededeling over aanbesteding leerlingenvervoer per en communicatie naar betrokkenen - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 28 juli 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00574 Onderwerp Raadsmededeling over aanbesteding leerlingenvervoer per 010815 en communicatie naar betrokkenen - Besluitvormend Beknopte

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen. Portefeuilehouder Adam Elzakalai

Nota van B&W. onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen. Portefeuilehouder Adam Elzakalai gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Overdracht exploitatie sport- en gymzalen Brede scholen Portefeuilehouder Adam Elzakalai Collegevergadering 19 april 2016 inlichtingen C. van der Kwaak (+31235676740)

Nadere informatie

Bijlage 8a, AB 18 december 2012 Controleverordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad

Bijlage 8a, AB 18 december 2012 Controleverordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad Bijlage 8a, AB 18 december 2012 Controleverordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad Vastgesteld bij besluit van het Algemeen Bestuur van 18 december 2012. Pagina 2 (6) Controleverordening Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Enkhuizen

Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van de gemeente Enkhuizen Verordeningen Zoek regelingen op overheid.nl Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Gemeente Enkhuizen Verordening voor de controle op het financieel beheer en op de

Nadere informatie

Onderzoek aanpassing gemeentehuis Moerdijk. Roel Lauwerier Hanna Blomaard Sharon Blair Amersfoort 26 september 2016

Onderzoek aanpassing gemeentehuis Moerdijk. Roel Lauwerier Hanna Blomaard Sharon Blair Amersfoort 26 september 2016 Onderzoek aanpassing gemeentehuis Moerdijk Roel Lauwerier Hanna Blomaard Sharon Blair Amersfoort 26 september 2016 Aanleiding Raadsvergadering 7 juli 2016 Anonieme melding Besluit extern onderzoek uitgaven

Nadere informatie

Resultaten starterslening 2015

Resultaten starterslening 2015 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Resultaten starterslening 2015 Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Sinds 2013 informeren we de gemeenteraad actief over de resultaten

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0333 B.18.0333 Landgraaf, 21 februari 2018 ONDERWERP: Aanbesteding accountantscontrole 2019 Raadsvoorstelnummer: 9 PROGRAMMA

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-04-2017 Agendapunt: Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn

BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Collegevoorstel Openbaar Onderwerp BBV-richtlijnen grondexploitaties; 10 jaars termijn Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In de notitie grondexploitaties 2016 van

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en Middelen Datum vergadering: 22 mei 2003 Agendapunt : 9. Aan de Raad. Made, 15 april 2003

Aan de commissie: Algemeen bestuur en Middelen Datum vergadering: 22 mei 2003 Agendapunt : 9. Aan de Raad. Made, 15 april 2003 Aan de commissie: Algemeen bestuur en Middelen Datum vergadering: 22 mei 2003 Agendapunt : 9 Aan de Raad Made, 15 april 2003 Onderwerp Voorstel Evaluatie samenwerking Stichting Inkoopbureau West Brabant

Nadere informatie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie

Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Nr.: 06-50a Diemen, 15 september 2006 Onderwerp: Voorjaarsnota 2006 (aanvullend voorstel) Op 11 september behandeld geweest in de auditcommissie Aan de raad. Inleiding Op 5 juli heeft een eerste bespreking

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0004., d.d. 12-1-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Advies aanbesteding accountant BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. Kennis te nemen van het aan de Gemeenteraad uit te brengen

Nadere informatie

Raadsadvies. Ontwerp programmabegroting 2019 GR

Raadsadvies. Ontwerp programmabegroting 2019 GR *2018.06052* 2018.06052 Dossier: 24544 Onderwerp Inhoud Advies Beleid en Dienstverlening Raadsadvies Ontwerp programmabegroting 2019 GR Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) Ontwerp

Nadere informatie

2 1 JULI2015. Gemeente Delft. Gescand archief datum ^ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad

2 1 JULI2015. Gemeente Delft. Gescand archief datum ^ Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad Gemeente Delft Gescand archief datum ^ 2 1 JULI2015 Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van : het college van B en W Datum : 26 05 2015 Pfh. : A.H. Hekker Steller : Olga Lemmen tel.nr. : 06 52739444 e-mall

Nadere informatie

1. Onderwerp Uitwerking inhoudelijk en technisch opdrachtgeverschap jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Uitwerking inhoudelijk en technisch opdrachtgeverschap jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehouderoverleg Sociale Agenda 18 juli 2014 Gemeente Naam Gemeente Naam Aanwezig: Holland Rijnland R.A. van Gelderen (voorzitter) Nieuwkoop J.W.M. Pietersen Alphen aan

Nadere informatie

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5

Bestuur. Onderwerp: Begroting 2019 en MJR Het Bestuur besluit. Vergadering d.d Agendapunt 5 Bestuur Onderwerp: Begroting 2019 en MJR 2020-2022 Vergadering d.d. 28-05-2018 Agendapunt 5 Status Opgesteld door Afgestemd met Routering stuk Besluitvormend Marco Bos MT Noordelijk Belastingkantoor /

Nadere informatie

Aan de Raad. Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten

Aan de Raad. Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten Aan de Raad Agendapunt: 4 Onderwerp: Gezamenlijke aanbesteding accountantsdiensten Kenmerk: Status: BV - Management / SdB Besluitvormend Kollum, 3 december 2013 Samenvatting Het contract met onze huidige

Nadere informatie

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster

: '15 : : Mw H.M. Lejeune- Koster gemeentc Montfoort Bosiuii Raad Nr... H DFC 2015 RAADSVOORSTEL ter besluitvormirig in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

Besluiten bespreekstukken B&W-vergadering 4 maart 2014 10/5.03

Besluiten bespreekstukken B&W-vergadering 4 maart 2014 10/5.03 Besluiten bespreekstukken B&W-vergadering 4 maart 2014 10/5.03 BW14.0156 10/5.06 BW13.1079 Ja Zebrapad Poiesz Nieuw Roden Het benodigde verkeersbesluit c.a. voor te bereiden. Hierna het toegezegde zebrapad

Nadere informatie

MEMO. Auditcommissie P. van der Veer. februari 2017)

MEMO. Auditcommissie P. van der Veer. februari 2017) MEMO Documentnummer 2017\9792 Aan Kopie aan Auditcommissie P. van der Veer Van Bertha Achterberg Telefoonnummer (0318) 538256 Afdeling Griffie Datum 21 februari 2017 Onderwerp Startdocument inkooptraject

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Onderwerp: Rapport Nationaal Archief over toekomst gemeentearchief Nummer: Datum vergadering: 26-02-2008 Conceptbesluit: I. De raad wordt voorgesteld om het volgende

Nadere informatie

Audit Inkoop- en aanbestedingsproces 2012

Audit Inkoop- en aanbestedingsproces 2012 Audit Inkoop- en aanbestedingsproces 2012 Aan: MT Van: Rianne van der Veen Datum: 5 juni 2013 Status: Defintief 1.0 Proceseigenaar/afdelingsmanager: Ron Zwart Inleiding en doelstelling Inleiding Deze rapportage

Nadere informatie

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten:

raadsvoorstel voorstel B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-14-01515 / portefeuillehouder M.A. den Boer afdeling Bedrijfsondersteuning opgesteld door M. Gobati datum/voorstel nr 30 september 2014 / * datum raad 30 oktober 2014 voorstel

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nr. 13.0074 d.d. 29-1-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Exploitatie en Beheer Brede School Leiden Noord (Het Gebouw) Besluiten:Behouden s advies van de commissie

Nadere informatie

16 december 2014 Toekomst inzameling huishoudelijk afval Peter Verbaas 0180-698767 p.verbaas@barendrecht.nl -- 118580 -- --

16 december 2014 Toekomst inzameling huishoudelijk afval Peter Verbaas 0180-698767 p.verbaas@barendrecht.nl -- 118580 -- -- RAADSINFORMATIEBRIEF Aan De Gemeenteraad van Albrandswaard Datum Betreft Contactpersoon Doorkiesnummer Email Bijlage(n) Ons kenmerk Uw kenmerk CC 16 december 2014 Toekomst inzameling huishoudelijk afval

Nadere informatie

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 28-05-2013

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten 28-05-2013 zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel STAF BESTUUR EN DIRECTIE Reg.nr. B&W d.d. 27 mei 2013 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Dienstverlening DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten

Nadere informatie

LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING?

LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING? LEASEOVEREENKOMSTEN EN IFRS 16 WELKE GEVOLGEN HEEFT DIT VOOR UW ONDERNEMING? INLEIDING INLEIDING De International Financial Reporting Standard 16 (IFRS 16) is de nieuwe standaard voor het verwerken van

Nadere informatie

Groningen: Samenwerking wethouder Financiën concerncontroller accountant - Raad. Sessie 2

Groningen: Samenwerking wethouder Financiën concerncontroller accountant - Raad. Sessie 2 Groningen: Samenwerking wethouder Financiën concerncontroller accountant - Raad Sessie 2 Onderwerpen Voorstellen sessieleiders. Voorstellen Groningen (stad en gemeente). Samenwerking wethouder Financiën

Nadere informatie

BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES

BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES VERTROUWELIJK tot 19 juli 16:30 BESLUITFORMULIER BIJ B&W ADVIES Afdeling: Ontwikkeling Onderdeel: Ontwikkelaars Adviseur: A. van Mierlo Toestelnummer: 072 888 000 Datum: 16 juli 2012 Onderwerp: Memo Voortgang

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Voorgesteld besluit Het Integraal Huisvestingsplan

Nadere informatie

Aanbesteding accountant

Aanbesteding accountant Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering 4 maart 2004 Aan de Raad Agendapunt 15 Made, 17 februari 2004 Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Aanbesteding accountant In te stemmen

Nadere informatie

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief. 2.1.7 Realiseren van een veilige schoolomgeving Synergieschool en Basisschool Neel 1 Dossier 384 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 384 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 14 juni 2016 Agendapunt 2.1.7

Nadere informatie

OPLEGGER * * Datum 1 juni 2016 Nummer Datum commissievergadering 14/15 juni 2016 Datum raadvergadering 28 juni 2016

OPLEGGER * * Datum 1 juni 2016 Nummer Datum commissievergadering 14/15 juni 2016 Datum raadvergadering 28 juni 2016 Datum 1 juni 2016 Nummer 2016-06- Datum commissievergadering 14/15 juni 2016 Datum raadvergadering 28 juni 2016 OPLEGGER Registratienummer 2016-17050 / 16Z.003029 Onderwerp Inkoopplannen Wmo en Jeugd 2017

Nadere informatie

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt.

voortgang van het actieprogramma en de resultaten die hiermee zijn bereikt. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Vaststellen Beleidsplan Wmo 2015-2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: M. Peijnenburg Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/012545 Documentnummer: SOM/2014/012546

Nadere informatie

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel bericht_id zaak_zaaknummer Maatschappelijke Ontwikkeling Regnr B&W dd 8 oktober 2013 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Stad van actieve mensen DT dd OR dd

Nadere informatie

Gemeentewinkel. Beoogd effect Duidelijkheid of Scherpenzeel deelneemt aan de gemeenschappelijke aanbesteding voor vate telefonie en internet.

Gemeentewinkel. Beoogd effect Duidelijkheid of Scherpenzeel deelneemt aan de gemeenschappelijke aanbesteding voor vate telefonie en internet. Onderwerp: Gemeentelijk vaste Telefonie en internet Rapport aan B&W d.d. 28 juni 2016 secretaris Jan Koopman Paraaf voor akkoord door het hoofd van de afdeling Gemeentewinkel Bedrijfsvoering Samenleving

Nadere informatie

Informatienota. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Zaaknummer: Sliedrecht, 20 januari Onderwerp: College Onderzoeksplan (COP) 2014

Informatienota. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht. Zaaknummer: Sliedrecht, 20 januari Onderwerp: College Onderzoeksplan (COP) 2014 Informatienota Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1145661 Sliedrecht, 20 januari 2014 Onderwerp: College Onderzoeksplan (COP) 2014 Kennisnemen van College Onderzoeksplan (COP) 2014 Inleiding

Nadere informatie

Jaarverslag 2012, begroting , schooljaarrekeningen en Sociaal Jaarverslag van Stichting Dunamare Onderwijsgroep/

Jaarverslag 2012, begroting , schooljaarrekeningen en Sociaal Jaarverslag van Stichting Dunamare Onderwijsgroep/ Haarlem Procesinformatie Onderwerp Jaarverslag 2012, begroting 2013-2014, schooljaarrekeningen 2012-2013 en Sociaal Jaarverslag 2012-2013 van Stichting Dunamare Onderwijsgroep/ Portefeuillehouder Secretaris

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO Deventer Sociaal-Kosten externe inhuur Veiligheidsregio 1- Notagegevens Notanummer 2017-001106 Datum 30-06-2017 Programma: 02 Openbare

Nadere informatie