( ) Trends in koffieconsumptie. Ervaring en Overzicht Interview met Anne Pauwels. 70 liter sap per dag Toekomstdag Christian Vollers: 9e editie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "( ) Trends in koffieconsumptie. Ervaring en Overzicht Interview met Anne Pauwels. 70 liter sap per dag Toekomstdag 2015. Christian Vollers: 9e editie"

Transcriptie

1 D E NIEUWSBRIEF VAN DE V O L L E R S GROUP Editie Trends in koffieconsumptie Ervaring en Overzicht Interview met Anne Pauwels 70 liter sap per dag Toekomstdag 2015 Christian Vollers: 9e editie

2 HET INTERVIEW Ervaring en overzicht Interview met Anne Pauwels De locatie Vollers België N.V. in Antwerpen bestaat al sinds Het is één van de oudste locaties binnen de Vollers Groep. Anne Pauwels, Manager Cacao-, Koffie- en stukgoed/douane/transport, ICT-beveiliging, Preventie en PFSO bij Vollers België geeft een overzicht. VOCU(S): Mevrouw Pauwels, Wat is uw werkgebied en waar bent u verantwoordelijk voor bij Vollers? Anne Pauwels: Ik ben begonnen met werken bij Vollers België in 1999 als één van de drie expediteurs die toen werkzaam waren bij het bedrijf. Als gevolg van de significante groei in het begin van het nieuwe millennium was het een logische stap om de verantwoordelijkheid voor het cacaoteam over te nemen. Omdat de onderneming nog verder groeide ben ik gestart met het organiseren van de expeditie-afdelingen van koffie, cacao, stukgoed en douane. Een aantal jaren en enkele grijze haren verder kwam de crisis om de hoek Anne Pauwels Alles onder controle kijken. Toen een aantal collega s van het bestuur, ICT en beveiliging het bedrijf verlieten had ik al mijn kennis en ervaring nodig om deze afdelingen te leiden. In het kader van de nieuwe structurele ontwikkelingen overhandig ik het operationele deel graag aan de nieuwe generatie van Vollers Antwerpen. VOCU(S): VOCU(s): Wat is tot nu toe uw grootste uitdaging bij Vollers? Anne Pauwels: Als je voor een bedrijf in de haven werkt is het meest fascinerende dat geen dag hetzelfde is. Dit vergt een vooruitziende blik en zorgt voor veel werkplezier. Dit maakt het na meer dan 16 jaar werkzaam te zijn bij Vollers moeilijk om één specifieke uitdaging aan te wijzen. Het is natuurlijk mooi als het lukt om een potentiële klant te overtuigen met Vollers in zee te gaan en dan vervolgens de eerste van vele zendingen op touw te zetten. Het was ook erg uitdagend om deel te nemen aan de certificering van ons bedrijf voor AEO, ISPS en LIFFE (inmiddels ICE Futures Europe). Het geeft mij ook veel voldoening om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe collega s door ze te begeleiden of te onderwijzen over ons bedrijfssegment en onze activiteiten. Alles wat we willen is tenslotte het vervullen van de wensen van de klant. Eén van de grootste uitdagingen was het lossen van één van de grootste schepen die we ooit gelost hebben in een gloednieuwe bulkloods die op dat moment niet eens helemaal af was. Overdag vond het lossen plaats en s nachts werd de lading met kranen in Beste lezer, Wie had dat durven dromen? Een nieuwsbrief die regelmatig wordt gepubliceerd, interessante informatie bevat en altijd up-to-date is. Het doet mij deugd om u de 9e editie van de VO- CU(s) te presenteren Ik wil Claudia Gerber-Lindt, de drijvende kracht, graag hartelijk bedanken. Zij steekt veel werk, haar hart en ziel in het schrijven van elke editie waarmee zij erin slaagt om alle leden van de Vollers Groep dichter bij elkaar te brengen. Elke editie kan slechts een fractie laten zien van wat er daadwerkelijk gaande is binnen de Vollers Groep. Het fiscale jaar 2014/2015 is bijna geëindigd en veel spannende uitdagingen en klanteneisen staan voor ons. Ik wens u veel leesplezier. Uw Christian Vollers- 9e editie 2

3 de loods geladen. Toen de laatste cacaoboon veilig in de loods lag voelde dit als een ware overwinning. VOCU(S): Kunt u zich uw eerste werkdag bij Vollers nog herinneren Anne Pauwels: Het was maandag 4 januari 1999 toen ik vol energie een kantoorgebouw binnen stapte op kade 218. Het bedrijf Vollers België bestond in die tijd uit vijf mensen: de president-directeur, een commerciële collega, een accountant en twee expediteurs. Ik werd meteen in mijn gezicht geslagen door de geur van cacao die in elke hoek van het gebouw hing. Voorheen werkte ik bij een maritiem bedrijf in het centrum van Antwerpen, waar ik mij tussen de mooiste winkels en restaurants van Antwerpen bevond. Het werken in de haven was nieuw voor mij en ook de start van een nieuw avontuur. Moderne kantoorapparatuur en technologie was er nog nauwelijks in die tijd en de tweede dag verscheen ik op mijn werk met mijn computer en elektronische typemachine die ik van huis had meegenomen om überhaupt aan de slag te kunnen. Ja, er was ooit een tijd waarin elektronische typemachines moderne technologie waren! Sinds die tijd is het niet altijd makkelijk geweest, nooit zonder verrassingen, maar dat maakt ons werk juist zo interessant. VOCU(S): Een Antwerpenaar heeft zijn hand maar in de Schelde te steken en hij staat in verbinding met de rest van de wereld Dit is een quote van oud-burgemeester van Antwerpen, Lode Craeybeckx. Wat vindt u zo speciaal aan Antwerpen? Anne Pauwels: Zonder twijfel is de Schelde een geografische toegangspoort die Antwerpen verbindt met de rest van de wereld. Antwerpen is een ware metropool. Wat het leven hier voor mij zo speciaal maakt is dat je de luxe hebt binnen de stad elke cultuur en sociale klasse binnen handbereik te hebben. Mensen verschillen in afkomst, religie, voedsel, kunst, literatuur en mode. Deze aspecten verrijken ons allemaal op individueel niveau, soms zelfs zonder dat we het doorhebben. En natuurlijk geldt voor de ware chocoladeliefhebber dat Antwerpen altijd aanvoelt als een bezoek aan Willy Wonka s chocoladefabriek. VOCU(S): U komt zelf uit Antwerpen, Wat maakt volgens u iemand een typische Antwerpenaar? Anne Pauwels: Ik ben geboren in Antwerpen en ik heb sinds mijn geboorte in deze regio gewoond. Er bestaat een gezegde dat zegt dat Antwerpenaren arrogant, slagvaardig en gastvrij zijn. Alhoewel er een kern van waarheid in ieder spreekwoord zit, geloof en ervaar ik dat mensen uit Antwerpen extreem veerkrachtig zijn en niet snel opgeven. Een echte Antwerpenaar met vers biertje in één hand en een zak frieten in de andere geniet van het leven en van de kleine dingen in het leven. VOCU(S): Mevrouw Pauwels, ik dank u hartelijk voor uw boeiende inzichten. VOCU(S) OP MENSEN Bescherming tegen weer en wind Zij zijn gemakkelijk te herkennen aan het vertrouwde logo op hun werkkleding. Alle chauffeurs en loodsmedewerkers van Vollers dragen speciaal gemaakte werkkleding die volgens de hoogste kwaliteitseisen geproduceerd is. euro. De kleding is deel van het zogenaamde klasse twee. Dat betekent goed zichtbare, reflecterende kleding gemaakt van kwaliteitsmateriaal dat voldoet aan speciale eisen gebaseerd op EU reglement EN ISO 20471:2013. Het is tenslotte essentieel dat iedereen goed zichtbaar is, zelfs in omstandigheden met slecht weer of weinig licht. Twee paar broeken, vijf t-shirts, een paar veiligheidsschoenen, een winterjack, een lichter zomerjack, twee truien en een pet. Dit is de basisuitrusting van Vollers werkkleding die alle chauffeurs en loodsmedewerkers krijgen. Naderhand kan iedereen vanuit elke locatie naargelang het seizoen versleten kleding of kleding die te vies is nabestellen. De totale waarde van de basiskleding bedraagt bijna 400 De werkkleding van Stefan Krohn uit Bremen bevalt hem goed De kleding moet echter ook aan andere eisen voldoen. Vooral tijdens een zware winter is het drie-lagen-systeem van belang voor een ademend, isolerend en beschermend product. De binnenste laag zorgt voor warmte en houdt de gebruiker droog door vocht af te voeren. De tweede laag isoleert door middel van kleine luchtkamers. Wind en regen worden geblokkeerd door de buitenste laag. Om 3

4 eventuele besmetting met chemische stoffen te voorkomen is de kleding gecertificeerd volgens de OEKO-TEX standaard. Wat vinden de werknemers van Vollers van hun werkkleding en wat vinden zij het meest functioneel? Stefan Krohn, controller bij Vollers in Bremen heeft een favoriet, De fleecetrui is het beste. Hij houdt mij heel warm en hij is erg comfortabel. Daarnaast vind ik het fijn dat de jassen al reflecterende strepen hebben zodat ik geen reflecterend vest over aan hoef. Het assortiment werkkleding wordt continu bijgewerkt en doorontwikkeld. Op verzoek van verschillende werknemers is bijvoorbeeld een alternatieve van 100 procent katoen gemaakte broek geïntroduceerd. De reden hiervoor is dat de katoenen broek vergeleken met de originele broek van gemengd materiaal niet alleen comfortabeler, maar ook koeler is in de zomer. Er is nog een aspect waardoor gepersonaliseerde werkkleding boven standaardkleding verkozen wordt: De uniforme verschijning van de verschillende werknemers versterkt de gezamenlijke uitstraling naar de klant en de buitenwereld toe en fungeert als een soort visuele code. Hiermee worden de aspecten die klanten associëren met Vollers, zoals kwaliteit en betrouwbaarheid, overgebracht naar de werknemer. Daardoor wordt onmiddellijk een basis van vertrouwen geschept. Aan de andere kant betekent het dragen van kleding met het logo van Vollers dat de werknemer het bedrijf representeert. Hiermee draagt deze ook een verantwoordelijkheid, zoals omschreven in de richtlijnen. LOCATIES EN COMMODITIES 70 liter sap per dag Dit keer vertelt Vollers in Riga over een zeer interessant product waar veel lezers misschien nog nooit van gehoord hebben, maar al generaties lang zeer populair is in de Baltische Staten. Alles wat je nodig hebt is een grote hoeveelheid berkenbomen. Tijdens het voorjaar is de tijd aangebroken. In de bossen van de Baltische Staten starten mensen met het aftappen van het sap van berkenbomen. Tijdens de winter heeft de boom voedingsstoffen geproduceerd die naar de boomtop getransporteerd worden in de lente. Elke dag loopt er tussen de 70 en 100 liter berkesap door de stam. Als je je oor dicht tegen de boom houdt en goed luistert kun je dit zelfs horen. Het sap bevat aminozuren, vitamine C, mineralen en sporenelementen. Daarnaast bevat het sap ook Xylitol, een soort suiker dat tandvriendelijk is en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Het sap is calorie-arm, ongeveer 18 kilocalorieën per 100 milliliter terwijl het een aangename smaak heeft: lichtzoet, een beetje mineralig en boomachtig. Het bezit dus alle aspecten van een veelzijdig drankje. De collega s van Vollers Riga hebben hier een grote hoeveelheid Afgetapte berkenbomen van in hun loods. Traditioneel drinken veel mensen in de Baltische Staten tijdens de lente het berkesap om kracht en vitaliteit te herwinnen na de winter. het is al het vierde seizoen dat we berkesap opslaan voor onze klant SIA Sula, vertelt Victor Tihomirov, algemeen directeur van Vollers in Riga. Het Letlandse bedrijf gebruikt berkesap voor de productie van bruisende wijn en limonade. Zelfs de Britse markt maakt gebruik van berkesap dat wordt aangeleverd uit Riga, zij het als ingevroren sap omdat het anders snel bederft. Dit voorjaar slaat Vollers in Riga ongeveer liter berkesap op. Victor Tihomirov verklaart In Letland tappen we al eeuwenlang het sap van berkenbomen en esdoorns af omdat we ervan overtuigd zijn dat het helpt tegen de vermoeidheid na de winter. Recente studies hebben uitgewezen dat het drinken van berkesap helpt bij het reinigen en ontgiften van het lichaam. Het is essentieel om tenminste één liter per dag te drinken gedurende minimaal tien dagen. Proost en op uw gezondheid! 4

5 Trends in koffieconsumptie Verkopen van koffie in capsules of pads gaan omhoog. Er wordt geschat dat er enkel in Duitsland dit jaar 2,5 miljard individuele porties verkocht zullen worden. Koffie-experts zien echter al nieuwe ontwikkelingen in koffieconsumptie. Koffieconsumptie verandert in trends of golven, zo zeggen verschillende koffie-experts. De eerste trendgolf ontstond toen vermaalde koffie vacuümverpakt op de markt kwam. Deze was schappelijk geprijsd zodat iedereen het zich kon veroorloven. De tweede trend was een groei in de consumptie van koffie in enkele porties Marktaandeel koffiebereiding Duitsland % 13 % 70 % filterkoffie hele bonen pads & capsules Bron: Deutscher Kaffeeverband, april 2015 door middel van koffiepads of capsules. Nu ziet men een derde trend: de zogenaamde koffiehuizen, koffiebars en café s, die de traditionele wijze van koffie zetten her introduceren door gebruik te maken van het kegelvormige koffiefilter. Het idee is om zoveel mogelijk smaak en aroma s uit de koffieboon te trekken. Ditzelfde idee zien we ook bij andere voedselproducten zoals olijfolie of single malt whisky. Als aandeel in deze beweging viert de filterkoffie zijn terugkeer. Ondanks de eerder omschreven groei in de verkoop van koffiepads en capsules is filterkoffie nog steeds het populairst. In Duitsland is het marktaandeel van filter-koffie ruwweg 70 procent, gevolgd door respectievelijk hele bonen en pads of capsules. De National Coffee Association (NCA), het koffie-instituu van de Verenigde Staten, schat dat het marktaandeel van filterkoffie in de Verenigde Staten slechts 54 procent is. Dit terwijl het aantal gebruikers van enkele porties 25 procent bedraagt dit jaar. Daarnaast zijn er andere voor Europeanen nogal ongebruikelijke ontwikkelingen in de koffiemarkt van de Verenigde Staten. Zoals een koelkast die in staat is om koffie te zetten. Dit huishoudelijke apparaat is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van General Electric en Keurig. De kast zal halverwege het jaar op de markt komen. Koffiedrinkers worden steeds kieskeuriger met betrekking tot de smaak en versheid van hun koffie. Daarnaast houden zij ook steeds meer rekening met klimaatvriendelijkheid en eerlijke handel. Een ander belangrijk aspect is de wens om vooral tijdens drukke dagen makkelijk en snel te komen aan een kop koffie, cappuccino, latte macchiato, of andere koffiespecialiteit. Verkoopcijfers van koffiepads, capsules en volledig automatische koffiezetapparaten spreken voor zich. Het doel van producenten van eigen merk koffiepads en capsules is te zorgen dat hun capsules geschikt zijn voor machines van de grote fabrikanten. Deze fabrikanten proberen op hun beurt om hun uitvindingen te beschermen door gebruik te maken van alle technische mogelijkheden. Een manier die het Amerikaanse bedrijf Keurig gebruikt is het inbouwen van radiochips. Als een koffiedrinker capsules van een ander merk zonder de chip gebruikt zal het apparaat van Keurig simpelweg geen koffie zetten. Het marktsegment van capsules en pads is erg winstgevend voor de producenten, waardoor zij erg gebrand zijn op het uitbreiden in deze omgeving. Aan de andere kant hebben zij te maken met kritiek op de klimaatvrien- 5

6 delijkheid van het koffie brouwen met enkele porties. John Sylvan, medeoprichter van Keurig en marktleider in de Verenigde Staten, is de originele uitvinder van hun capsulesysteem K-Cup. Sylvan is in het algemeen erg kritisch geworden op het concept van capsulegebruik. Als men alle K-cups naast elkaar zet zou er een rij ontstaan met een lengte van meer dan tien maal de omtrek van de aarde. De enige oplossing zou zijn om de lege capsules te recyclen. Ondertussen verschijnen er een aantal verbazingwekkende ideeën op de markt, zoals sieraden en horlogewijzers gemaakt van gerecyclede aluminium capsules. De voorwaarden voor het efficiënt recyclen zijn echter een betrouwbare terugname- en scheiding van alle componenten van de capsules. In Zwitserland heeft Nespresso bijvoorbeeld een terugnamesysteem gestart voor hun capsules. Wanneer de postbode een zending met nieuwe capsules aflevert kan de consument de oude capsules direct meegeven. De succesfactor hierin ligt wel bij het meewerken van de consument. Ongeacht of het gefilterd wordt of uit een capsule komt, is koffie een erg populaire consumptie. Niet alleen in Duitsland, want het land met het grootste aantal koffiedrinkers is Finland, gevolgd door Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en daarna Zweden. Duitsland is slechts zevende in deze ranglijst. Desalniettemin drinkt een Duitser gemiddeld 165 liter koffie per jaar. Dit maakt koffie het populairste brouwsel, populairder nog dan water of bier. DATUMS & EVENEMENTEN Londen Cacao Week & Diner SOS kinderdorp Dit jaar heeft de Federation of Cocoa Commerce (FCC) in Londen niet alleen de cacaoweek en het bijbehorende diner georganiseerd, ook heeft het een liefdadigheidsproject georganiseerd voor het SOS Kinderdorp in Ghana. Het doel is om geld in te zamelen voor een nieuw medisch centrum in het SOS Kinderdorp in Asiakwa. In samenwerking met de deelnemers van het FCC Cacao Diner is het doel om in te zamelen. Het dorp in Ghana zorgt voor kinderen en adolescenten uit de regio die geen toegang hebben tot veilig drinkwater, medische hulp en educatie. Dit laatste is de beste bescherming tegen armoede. Ter gelegenheid van het cacaodiner heeft de Vollers Groep al gedoneerd en moedigt zij alle werknemers aan om ook bij te dragen. Vollers zal voor elke donatie het gelijke bedrag bijleggen zodat de donatie verdubbeld wordt. Neemt u alstublieft voor 31 juli contact op met de redactie als u wilt bijdragen aan dit project. Toekomstdag 2015: Voorheen Girls Day maar in het kader van gelijke rechten nu beter bekend als Toekomstdag. Het doel is om scholieren een kijk te geven in de werkende wereld van hun ouders en hen te onderwijzen over verschillende beroepen. Dit jaar deden er 15 kinderen, zoons en dochters mee van Vollers werknemers in Bremen. De dag begon met ontbijt gevolgd door rondleidingen in de loods om zo een bijzondere kijk te verschaffen op werkomgevingen en goederen. Het motto in het havenmuseum in Hamburg was: Vrouwen in de haven. Dirk Duering van Operaties bij Vollers in Hamburg, beantwoordde de vragen van een groep geïnteresseerde meisjes dat meer wilde weten over beroepen in de havenlogistiek. Toekomstdag: leerlingen in de katoenloods 6

7 Fotowedstrijd Vollers Momentopname Veel werknemers van Vollers vinden het leuk om foto s te nemen en bereiken met deze hobby werkelijk professionele resultaten. Om deze reden organiseert VOCU(s) een fotowedstrijd met als doel de fotografische prestaties van hen te erkennen en daarnaast het Vollers fotobestand aan te vullen. Het onderwerp is: Vollers momentopname. Dit kunnen typische situaties en activiteiten zijn, ongebruikelijke perspectieven, foto s van of om de Vollers goederen, maar ook emotionele momenten tijdens het dagelijks bedrijfsleven. De resolutie dient zo hoog mogelijk te zijn (minimaal 300 dpi) en het is iedere deelnemer toegestaan maximaal drie foto s in te sturen. De drie winnende foto s zullen beloond worden. De prijs is een fotoshoot met de familie door een professionele fotostudio. De winnaar(s) stemmen in met het opnemen van hun foto s in het Vollers fotobestand. Foto s kunnen ingestuurd worden tot 31 juli 2015 per of ieder ander elektronisch opslagmedium. Project swb-marathon 3 october: Het idee ontstond bij Vollers marathon koploper Maurizio Zugna. Het opzetten van een internationaal Vollersteam dat zal lopen tijdens de volgende swb-marathon in oktober in Bremen. Dit hoeft niet per sé een hele marathon te zijn, ook een halve marathon of tien kilometer is mogelijk. Tot dusver hebben de volgende deelnemers animo getoond in deze uitdaging: Maurizio Zugna, Paul Demeyere, Michiel Minnaar, Arndt Kaschke en Rajmund Smolski. Meer deelnemers zijn welkom en kunnen zich bij de redactie melden. De schoenen staan al klaar Verbod op VS-pinda s: NIEUWS Recentelijk is het verboden om VSpinda s te exporteren naar Rusland. De officiële reden was dat de hoeveelheid cadmium te hoog was. Vollers in Riga slaat al drie jaar pinda s uit de VS op, bestemd voor de Russische markt. De klanten, voornamelijk fabrikanten van suikerwaren in Rusland, zijn afhankelijk van regelmatige leveringen, zij zullen nu op zoek moeten naar alternatieve bronnen. De vraag is echter wanneer het verbod opgeheven zal worden, dit is echter sterk afhankelijk van de politieke situatie en is daarom moeilijk te voorspellen. 7

8 GEFELICITEERD Succesvolle Ferrero aanbesteding: Welverdiend pensioen: Door onze collega s in Antwerpen wordt al geruime tijd gewerkt voor het voedingsmiddelen bedrijf Ferrero. Voor de start van het komende cacao seizoen (Oktober 2015) had Ferrero een tender uitgeschreven voor alle logistieke activiteiten die met de aanvoer en opslag van cacaobonen te maken hebben. Vollers Antwerpen heeft aan de tender meegedaan en deze succesvol afgesloten. Als onderdeel van het nieuwe contract zal er een geautomatiseerde los en monstername installatie ontwikkeld en gebouwd worden. Na vele jaren hard werken kunnen zij zich nu op andere dingen concentreren. Gefeliciteerd met hun pensionering: Horst Ullrich Dieter Osmers Fred Jahn Manfred (Paul) Daus Hans-Dieter Busch Manfred (Paul) Daus heeft het gehaald Baby in Antwerpen & Jubileum in Bremen: Marijn Verhelst kondigt de geboorte van zijn dochter Lisanne aan, geboren 11 mei. In Bremen viert Jens Hasselbruch zijn 25e verjaardag. heel ontspannen pasgeboren Lisanne Nieuwe werknemers: De Vollers Groep verwelkomt de volgende collega s: Björn Blome, Vrachtwagenchauffeur Bremen Sven Seemann, Loodsmedewerker Hamburg Dieter Fritsche, Loodsmedewerker Hamburg Nils Heuer, Loodsmedewerker Hamburg Michael Stankiewicz, Douane Hamburg Kurt Van Dyck, Vrachtwagenchauffeur Antwerpen YanPing Guo, Trainee stukgoed Chinese markt, Antwerpen De volgende VOCU(s) zal eind augustus met de volgende onderwerpen worden gepubliceerd.: Het Vollers Uitwisselingsprogramma, stage bij Vollers en ontwikkeling in de haven van Rotterdam. Stuur uw ideeën, opmerkingen en kritiek naar de redactie. Redactie: Berthold VOLLERS GmbH Claudia Gerber-Lindt Speicherhof 308 D Bremen Tel: +49 (0) Fax: +49 (0)

GREAT COFFEE MADE EASY

GREAT COFFEE MADE EASY GREAT COFFEE MADE EASY HÉt koffieconcept dat iedereen perfect past Dat is de uitdaging! We hebben goed naar uw wensen geluisterd 1... Wisselende kwaliteit De vraag naar variatie Afval Tijdrovend Ingewikkelde

Nadere informatie

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwater in Nederland Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwaters zijn Uniek: Van constante kwaliteit en samenstelling Afkomstig uit wettelijk beschermde en zuivere bronnen

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

KOFFIE THEE APPARATUUR

KOFFIE THEE APPARATUUR KOFFIE THEE APPARATUUR Al vier generaties lang voorzien we bij Brandsma horeca, bedrijven en particulieren van koffie, thee en allerhande bijproducten. Met jarenlange passie en kennis bieden we u met onze

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

FOCUS 3,99. De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs. Nieuw

FOCUS 3,99. De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs. Nieuw FOCUS De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs Nieuw Graindor Intense Volle en evenwichtige koffie met een intense smaak. 7,98 /kg 3,99 Rode Prijzen en Extra-kortingen geldig van 8/10 t.e.m.

Nadere informatie

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Direct succes. Onze lange termijn belofte die gegarandeerd uitkomt. Een compleet concept dat het verrassend eenvoudig maakt om uw gasten uitzonderlijk

Nadere informatie

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt Nestlé Professional D LIKE A SKINNY LATTE CAPPUCCINO skimmed milk MOCHA OFFEE make it stronger cold WATER UNGO DRINK ESPRESSOAMERICANO LATTECHOCOLATEE

Nadere informatie

NESCAFE Alegria Veelgestelde vragen

NESCAFE Alegria Veelgestelde vragen V. 2.0 18-08-2011 NESCAFE Alegria Veelgestelde vragen Ingrediënten Melk V: Wat voor soort melk kan ik gebruiken? A: U kunt elke soort melk gebruiken die u lekker vindt, maar we raden aan om volle of halfvolle

Nadere informatie

Geschenken! No. 1.Internationale Hanzeblikken

Geschenken! No. 1.Internationale Hanzeblikken Geschenken! Het Hanze Huis produceert en ontwikkelt zelf geschenkverpakkingen die het gehele jaar door leverbaar zijn. Wanneer u uw (internationale) relaties of vrienden op een originele manier wilt verrassen

Nadere informatie

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special Koffie en thee met oog voor duurzaamheid en kwaliteit Kwalitatief hoogwaardige koffie en thee die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. Dat is waar zorginstellingen volgens de koffie- en theedeskundigen

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Great coffee just enjoy it

Great coffee just enjoy it Great coffee just enjoy it Ik zoek lekkere koffie, met keuze uit verschillende koffievariaties, die snel en gemakkelijk bereid wordt. Al uw wensen in één koffiemachine. Dat is de kracht van NESCAFÉ Alegria.

Nadere informatie

Inhoud. Wie / wat is Polyfaser. Geschiedenis. Economische ontwikkeling - Assortiment - Kwaliteitskenmerken. Verkrijgbaar in heel Europa

Inhoud. Wie / wat is Polyfaser. Geschiedenis. Economische ontwikkeling - Assortiment - Kwaliteitskenmerken. Verkrijgbaar in heel Europa Hartelijk welkom! Inhoud Wie / wat is Polyfaser Geschiedenis Economische ontwikkeling - Assortiment - Kwaliteitskenmerken Verkrijgbaar in heel Europa Wie / wat is Polyfaser Fabrikant en verwerker van kunststof

Nadere informatie

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim Fris innoveert Woorden van deze les de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim de omzet innoveren Wat weet je al? Lees het woord. Kun jij

Nadere informatie

Een introductie. Een introductie René Takens

Een introductie. Een introductie René Takens Een introductie Een introductie René Takens 3 X Goud 1 X Zilver Fiets van het jaar 2001 De meest toonaangevende Europese fietsgroep The Premier European Cycle Group Design, ontwikkeling, productie, marketing

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Met Fairtrade krijgen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke

Nadere informatie

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Inhoudsopgave Bladzijde 2 Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 : Van koffieplant tot koffieboon Blz. 4 Hoofdstuk 2 : Koffie branden en melangeren Blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

HEMA gaat Bric Brac. Barrie Vredeveld 0821540 CMD4D Minor Innovation by Media & Design

HEMA gaat Bric Brac. Barrie Vredeveld 0821540 CMD4D Minor Innovation by Media & Design HEMA gaat Bric Brac Barrie Vredeveld 0821540 CMD4D Minor Innovation by Media & Design De HEMA in Rusland Rusland maakt deel uit van de zogenaamde BRIClanden, ook wel de Grote Vier genoemd. Samen met Brazilië,

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

De strijd om de harde A1

De strijd om de harde A1 De strijd om de harde A1 Ontwikkelingen in het A1-winkelgebied november 2014 www.dtz.nl Duidelijk. DTZ Zadelhoff De strijd om de harde A1 In de populairste winkelstraten in Nederland is een strijd gaande

Nadere informatie

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van:

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van: Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009 ten behoeve van: Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1 Inleiding...3 2 Conclusie...4 3 Achtergrond onderzoek...5 3.1 Doelstelling van het onderzoek...

Nadere informatie

Ondanks dat er op sommige landen geen rijverbod van toepassing is op feestdagen kunnen deze wel invloed hebben op de looptijden van een zending.

Ondanks dat er op sommige landen geen rijverbod van toepassing is op feestdagen kunnen deze wel invloed hebben op de looptijden van een zending. RIJVERBODEN & RIJVERBODEN Europese feestdagen en rijverboden 2014 Onderstaande feestdagen / rijverboden zijn van toepassing voor het jaar 2014. Eventuele wijzigingen zullen tijdig kenbaar gemaakt worden

Nadere informatie

HERE TO CHANGE KNOWLEDGE MANAGEMENT

HERE TO CHANGE KNOWLEDGE MANAGEMENT 2015 HERE TO CHANGE KNOWLEDGE MANAGEMENT ONS VERHAAL WIE ZIJN WIJ knownow is een team van 6 gedreven jongens met de droom om de wereld van kennis management een stukje mooier te maken. Het is ons doel

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier.

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van

Nadere informatie

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75 www.franchiseplus.nl 16e jaargang nummer 2 april 2008 losse nummers 6,75 Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer THEMA STARTERS Shoeby Fashion groeit gestaag In dit nummer: Bestaande vestiging

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet.

Nadere informatie

Heerlijke koffiemomenten

Heerlijke koffiemomenten Heerlijke koffiemomenten Koffie drinken is gezellig en gebeurt vaak samen, of het nu s ochtends, s middags of tussendoor is. Een goeie kop koffie doet deugd en kikkert echt op. Bij Colruyt vindt u koffie

Nadere informatie

Veranda s & schuifdeuren

Veranda s & schuifdeuren Veranda s & schuifdeuren Geniet het hele jaar van uw tuin in uw huis. Hartje zomer of midden winter, het prille voorjaar of de kleurrijke herfst : met een WICONA-veranda geniet u elke dag opnieuw van

Nadere informatie

Ontdek vandaag de rolluiken van morgen

Ontdek vandaag de rolluiken van morgen Ontdek vandaag de rolluiken van morgen HOGE ISOLATIEWAARDE EPB * KOSTENBESPAREND * zendow protex Ramen & deuren www.deceuninck.be www.deceuninck.nl Vergroot uw woonplezier Wat vindt u belangrijk voor uw

Nadere informatie

( ) Genua : Eerste koffie naar de beurs. Amsterdam : Just-in-time Manipulaties : Hoe zich te beveiligen Slippers en gevoel voor ritme

( ) Genua : Eerste koffie naar de beurs. Amsterdam : Just-in-time Manipulaties : Hoe zich te beveiligen Slippers en gevoel voor ritme ( ) D E NIEUWSBRIEF VAN DE V O L L E R S GROUP Editie 2 2015 Genua : Eerste koffie naar de beurs Amsterdam : Just-in-time Manipulaties : Hoe zich te beveiligen Slippers en gevoel voor ritme Christian Vollers:

Nadere informatie

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend en introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend Waarom is water een hot item Water is de basis van alle leven Water is een oplosser en een transporteur

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS Persbericht, juni 2015 NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS De aankomende editie van de Parijse Maison&Objet vindt plaats van 4 t/m 8 september 2015. Nauwgezet volgt de organisatie van de Maison&Objet

Nadere informatie

Passie voor Italian life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed

Passie voor Italian life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed Passie voor Italian life-style Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed Geproduceerd in het prosecco DOC gebied Vitamines, mineralen, planten ingrediënten,

Nadere informatie

Country factsheet - Januari 2014 Verenigd Koninkrijk

Country factsheet - Januari 2014 Verenigd Koninkrijk Country factsheet - Januari 2014 Verenigd Koninkrijk Inkomsten uit e-commerce bedragen 109 miljard euro Aan superlatieven geen gebrek als we de e-commerce van het Verenigd Koninkrijk moeten kwalificeren!

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1-2 havo 2007-I

Eindexamen wiskunde A1-2 havo 2007-I Marathon De marathon is een hardloopwedstrijd over een afstand van 42 km en 195 m. In september 2003 verbeterde de Keniaan Paul Tergat in Berlijn het wereldrecord op de marathon tot 2 uur, 4 minuten en

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen. Duurzaamheid

Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen. Duurzaamheid Van plantage tot kop koffie: stappen om verder te verduurzamen Duurzaamheid Vanzelfsprekende duurzaamheid Basis voor groei Duurzaamheid, de basis om koffie en ons bedrijf te laten groeien. De klant wil

Nadere informatie

Het lezen van de etiketten

Het lezen van de etiketten Terug naar vorige hoofdstuk Terug naar inhoudsopgave Verder naar volgende hoofdstuk Het lezen de etiketten De inhoud dit hoofdstuk: Vergelijkende voedsel analyses Wat er in de wet staat - en wat niet Mineralen

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Hulp voor uitvinders Pag. 1 Pag. 2 Pag. 3 Pag. 4 Pag. 5 Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Bescherm uw ideeën Wanneer u

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

Sapa heeft 13.000 medewerkers in circa 30 landen. Allen toegespitst op klantgerichtheid.

Sapa heeft 13.000 medewerkers in circa 30 landen. Allen toegespitst op klantgerichtheid. Sapa in het kort Sapa heeft 13.000 medewerkers in circa 30 landen. Allen toegespitst op klantgerichtheid. Activiteiten in het kort Profielextrusie België Canada China Denemarken Duitsland Engeland Frankrijk

Nadere informatie

HIP Buitenlandse nummers

HIP Buitenlandse nummers HIP Buitenlandse nummers Dienstbeschrijving Copyright The Voip Company 2011 Pagina 1 van 6 Inhoud 1 Buitenlandse nummers... 3 1.1 Inkomende oproepen... 3 1.2 Uitgaande oproepen... 3 1.3 Belangrijk: Nooddiensten

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Start van 2014. Nummer 1, janari 2014. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Start van 2014. Nummer 1, janari 2014. Ondernemend Paprika Nummer 1, janari 2014 Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Start van 2014 1-2 Bureaus presenteren hun ideeën voor Colourfultaste campagne 2014-2017 3 Kom in de Kas 3 Afrikaanse Fruitmot 4 Belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba. Regionaal (de Nederlandstalige gemeenschap, voornamelijk in Gent), Nederland www.socialbiz.eu Sociale Onderneming Informatiefiche KLEIN SPOOK (BELGIË) Opgericht in 2011 Rechtsvorm Sector Werkgebied Website Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bvba Private ondernemingen/ecologisch

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen.

Beter voorkomen dan genezen. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 21-11-2014 Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 1 21-11-2014 Historie De kerstster, kerstroos of poinsettia (Euphorbia pulcherrima), behoort tot de wolfsmelkfamilie

Nadere informatie

ALISUN ZONNEAPPARATUUR

ALISUN ZONNEAPPARATUUR Zwembaden en Wellnessprojecten op maat Sun Sauna & Poolworld Molenveldweg 1 5953 KT REUVER Tel: 0774742707 WWW.SSPW.NL WWW.fit-wellnessshop.nl ALISUN ZONNEAPPARATUUR Wellness ~ alle aspecten die bijdragen

Nadere informatie

Sint Martinus Krant. Glitter en glamour week.

Sint Martinus Krant. Glitter en glamour week. Sint Martinus Krant Glitter en glamour week. Het nieuws Grote ramp voor krant In het groepje van de krant is een ramp gebeurd. de computers deden het niet, in de hele school niet! Het opstarten ging goed,

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier.

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier. ODETTE VLEK MSc. WIM PETERS BSc. AMSTERDAM, JUNI 2012 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND 2012 Een

Nadere informatie

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over:

Drinkwaters. De les ná G-kracht. In deze les gaat het over: De les ná G-kracht Drinkwaters In deze les gaat het over: Welke rol water speelt voor onze gezondheid Welke soorten drinkwater er zijn Hoe je water het best kunt drinken en serveren Opdracht 1: Ben jij

Nadere informatie

Marktleider in klimaatbeheersing

Marktleider in klimaatbeheersing Marktleider in klimaatbeheersing klimaattechniek www.mark.nl www.markbelgium.be LUCHTVERWARMING Hoogrendement gasgestookte luchtverwarming, geproduceerd volgens de laatste stand der techniek. 3 Van oudsher

Nadere informatie

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product M. Kersten, L. Voorbij en W. Verkerke Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw april 2002 PPO nr 420029 2002 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Heerlijke, versgezette premium koffie, overal, altijd! Een bijzondere buitenbeleving moet in uw winkel beginnen!

Heerlijke, versgezette premium koffie, overal, altijd! Een bijzondere buitenbeleving moet in uw winkel beginnen! Heerlijke, versgezette premium koffie, overal, altijd! Een bijzondere buitenbeleving moet in uw winkel beginnen! De Coffeebrewer - hoe werkt het? De Coffeebrewer kan het beste worden omschreven als een

Nadere informatie

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection.

De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. De groene kant van de zwarte motor. maas coffee. your green selection. Uw footprint met MAAS International Duurzame koffie Introductie Het onderwerp duurzaamheid is zo breed dat velen door de bomen het

Nadere informatie

bacchi beans Voor de wholesale hebben we speciale kilo verpakkingen ontwikkeld. We bieden de volgende brandingen aan: Brazil, Crema en Italian Roast

bacchi beans Voor de wholesale hebben we speciale kilo verpakkingen ontwikkeld. We bieden de volgende brandingen aan: Brazil, Crema en Italian Roast meet bacchi Even rust, opladen, koffie van bacchi, een rijke smaak, heerlijk aroma, puur genieten, andere koffie, koester het moment met bacchi. Bacchi is een merk waarmee je gezien mag worden en om stil

Nadere informatie

''Hoe besteedt u het liefste uw vrije tijd?''

''Hoe besteedt u het liefste uw vrije tijd?'' Introductie Uw voorkeuren ten aanzien van uw vrijetijdsbesteding Geachte heer mevrouw, Het begon eigenlijk als een 'grap'. In de beginperiode van P-research (voorheen Priority Search Benelux) hebben wij

Nadere informatie

België Bulgarije Cyprus Denemarken. 120 km/u 130 km/u 100 km/u 130 km/u. fluohesje in de auto verplicht ja ja nee nee

België Bulgarije Cyprus Denemarken. 120 km/u 130 km/u 100 km/u 130 km/u. fluohesje in de auto verplicht ja ja nee nee België Bulgarije Cyprus Denemarken 120 km/u 130 km/u 100 km/u 130 km/u van 1/11 tot 1/3 enkel in tunnel bij Antwerpen tol op "Storebæltsbroen" en "Øresundsbroen" Liefkenshoektunnel: 4,60-5,50 naargelang

Nadere informatie

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD 2 I Het Boeken Manifest De Europese en Internationale Federatie van Boekhandels (EIBF) vertegenwoordigt

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Contact www.sirinia.nl info@sirinia.nl. Rekeningnummer: Rabobank 111.1361.05.

Jaarverslag 2014. Contact www.sirinia.nl info@sirinia.nl. Rekeningnummer: Rabobank 111.1361.05. Jaarverslag 2014 Rekeningnummer: Rabobank 111.1361.05. Contact www.sirinia.nl info@sirinia.nl Bestuur: Lennert Onvlee Evert v. Herwijnen Tine de Bruin Inhoud Inleiding... 3 Activiteiten... 4 Acties in

Nadere informatie

Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Gezonde appels, sappige sinaasappelen Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-13 April 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Gezonde

Nadere informatie

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil!

'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Kijkje in de keuken 'Waar komt melk vandaan?' 'Uit de winkel!'. Natuurlijk weet iedereen dat melk uit de koe komt, maar je staat er niet zo vaak bij stil! Tussen de productie van voeding en het opeten

Nadere informatie

Douwe Egberts Fresh Brew Gallery 210

Douwe Egberts Fresh Brew Gallery 210 Douwe Egberts Fresh Brew Gallery 210 Elk kopje vers én variatie Ieder kopje koffie vers gezet Koffie en espresso met een mooie crèmelaag Sterkte van koffie en de dosering van suiker en melk individueel

Nadere informatie

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank

Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank Ontstaan van de EU Opdrachtenblad Schooltv-beeldbank GROEP / KLAS.. Naam: Ga www.schooltv.ntr.nl Zoek op trefwoord: EU Bekijk de clip Het ontstaan van de EU en maak de volgende vragen. Gebruik de pauzeknop

Nadere informatie

INTRODUCTIE CAFFE KIMBO

INTRODUCTIE CAFFE KIMBO INTRODUCTIE CAFFE KIMBO Bedrijfsstructuur Overname in 1993 Sinds 1963 Fabriek in België, Beyers Koffie Sinds 1880 90% Productie Private Labels Verkoop en ondersteuning Kimbo Benelux Fabriek in Italië Productie

Nadere informatie

NIEUW. De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE

NIEUW. De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE NIEUW De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE De EFOY COMFORT laadt de accu voor uw elektrische apparaten volautomatisch op. Zo heeft u altijd voldoende stroom voor uw wensen het hele jaar

Nadere informatie

René Smaal update mei 2016:

René Smaal update mei 2016: René Smaal update mei 2016: Bekijk nu de planning tot aan de zomer op www.renesmaal.nl/nieuws. Tijdens het Europees kampioenschap in Montpellier (Frankrijk) heeft Sensei René in zijn klasse tot 75Kg brons

Nadere informatie

agazine winter 2010 ode koken wonen lifestyle

agazine winter 2010 ode koken wonen lifestyle elgrim agazine winter 2010 ode koken wonen lifestyle elgrim m winter 2 Welkom! Dit is de eerste editie van Pelgrim Magazine! Hierin vindt u inspiratie op gebied van mode, koken en wonen; Pelgrim spot voor

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network emarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden Denemarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden France Netherlansds Frankrijk Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic

Nadere informatie

KANNENAPPARATUUR. M-Line

KANNENAPPARATUUR. M-Line KANNENAPPARATUUR M-Line M-LINE KANNENAPPARATUUR VOOR SMAAKVOLLE EN VERS GEZETTE FILTERKOFFIE! EEN MENS VEERT OP VAN HET HEERLIJKE AROMA VAN ECHTE, VERS GEZETTE FILTERKOFFIE. KOFFIE ZORGT VOOR GESPREKSSTOF

Nadere informatie

Buitenlandse vrachtwagens op de Nederlandse wegen

Buitenlandse vrachtwagens op de Nederlandse wegen Publicatiedatum CBS-website: 24 juli 2007 Buitenlandse vrachtwagens op de Nederlandse wegen Wegsstromen in relatie tot Nederlands grondgebied voor 2005 Pascal Ramaekers, Mathijs Jacobs en Marcel Seip Centraal

Nadere informatie

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015 COUNTRY PAYMENT REPORT 15 Het Country Payment Report is ontwikkeld door Intrum Justitia Intrum Justitia verzamelt informatie bij duizenden bedrijven in Europa en krijgt op die manier inzicht in het betalingsgedrag

Nadere informatie

TABLETS EN DE EUROPESE PRODUCTIVITEITSREVOLUTIE SAMENVATTING

TABLETS EN DE EUROPESE PRODUCTIVITEITSREVOLUTIE SAMENVATTING TABLETS EN DE EUROPESE PRODUCTIVITEITSREVOLUTIE SAMENVATTING TABLETS EN DE EUROPESE PRODUCTIVITEITSREVOLUTIE SAMENVATTING Deze resultaten, uit een van de meest uitgebreide onderzoeken naar het gebruik

Nadere informatie

Nieuwsbrief de Horizon

Nieuwsbrief de Horizon P a g i n a 1 Nieuwsbrief de Horizon Agenda 5 januari: luizencontrole 6 januari: oud papier 7 januari: inloopmiddag 11 januari: kleuters en onderbouw vrij 21 januari: studie dag leerlingen vrij 22 januari:

Nadere informatie

Kleinschalig gemaakt, kleding voor het leven! www.asarti.com. Smart Deep Jacket Lavander Mist 100% Pima S, M, L, XL 195

Kleinschalig gemaakt, kleding voor het leven! www.asarti.com. Smart Deep Jacket Lavander Mist 100% Pima S, M, L, XL 195 Lente / Zomer 2014 Asarti staat voor draagplezier, maar niet alleen dat. Het gaat om draagplezier van natuurlijk Alpaca en Pima katoen, van indrukwekkende glans en schoonheid, met een mensvriendelijke

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

OPEN DAGEN zaterdag 31 JANUARI van 10.00 tot 13.00 uur dinsdag 3 FEBRUARI van 9.00 tot 21.00 uur

OPEN DAGEN zaterdag 31 JANUARI van 10.00 tot 13.00 uur dinsdag 3 FEBRUARI van 9.00 tot 21.00 uur +9*/ OPEN DAGEN zaterdag 31 JANUARI van 10.00 tot 13.00 uur dinsdag 3 FEBRUARI van 9.00 tot 21.00 uur Geachte ouder(s) / verzorger(s), Schoolkalender In de eerste week van het nieuwe schoolseizoen hadden

Nadere informatie

Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-28 September 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt

Nadere informatie

MOCB NIEUWE POSITIONERING

MOCB NIEUWE POSITIONERING MOCB NIEUWE POSITIONERING Datum: 16 december 2013 Inleiding Hier volgt het voorstel voor de nieuwe positionering van de opleiding Manager/Ondernemer Café-Bar (MOCB), dat op basis van feedback vanuit de

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

dagen stroom zonder stopcontact! De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE

dagen stroom zonder stopcontact! De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE 365 dagen stroom zonder stopcontact! De beste energiebron voor onderweg CAMPER BOOT HUISJE De EFOY COMFORT laadt de accu voor uw elektrische apparaten volautomatisch op. Zo heeft u altijd voldoende stroom

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

zaterdag 1 en zondag 2 juni 2013, haar ondertussen zeer gewaardeerde

zaterdag 1 en zondag 2 juni 2013, haar ondertussen zeer gewaardeerde Herentals, 5 maart 2013 Mevrouw, Mijnheer, Voor de vijftiende keer reeds organiseert Kiwanis Herentals op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni 2013, haar ondertussen zeer gewaardeerde jumping. Dat

Nadere informatie

wat zijn je kansen? Jij toch ook!? Ik wil later leuk werk! Wist je dat 55% van de jongeren bij het kiezen

wat zijn je kansen? Jij toch ook!? Ik wil later leuk werk! Wist je dat 55% van de jongeren bij het kiezen wat zijn je kansen? Je hebt vast al nagedacht over wat je na de middelbare school wilt gaan doen! Waarschijnlijk ga je nog een opleiding volgen. Maar kun je daarmee straks een baan vinden? Dat gaan we

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Herderscheenieuwsbrief

Herderscheenieuwsbrief Woordje van de directeur. Geachte ouders/verzorgers, U heeft het ongetwijfeld al ergens kunnen lezen en ook vanuit deze school is er al de nodige aandacht aan besteed, we gaan staken! Als u deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Appelsap. 1 KH portie. 51 kcal / 215 kj. 115 ml ± 1 halfvol glas GI = 44

Appelsap. 1 KH portie. 51 kcal / 215 kj. 115 ml ± 1 halfvol glas GI = 44 Dranken Dranken Voldoende drinken is belangrijk voor de algemene gezondheid. Bekijken we aandachtig de voedingsdriehoek dan is het duidelijk dat drank een belangrijk onderdeel is. Als volwassenen moeten

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Welkom bij De Lingehof het huis in het hart van het Over-Betuwse Bemmel In De Lingehof kunt u aangenaam wonen met gespecialiseerde verzorging

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

EXCEP TIONEEL TRANS PORT

EXCEP TIONEEL TRANS PORT GRENS VER LEGGEND Bolk Transport verlegt grenzen. Bijzonder transport, logistiek en distributie. Geen uitdaging is te groot. Op innovatieve en duurzame wijze. Persoonlijk, flexibel en vakkundig. Door goede

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie