( ) Trends in koffieconsumptie. Ervaring en Overzicht Interview met Anne Pauwels. 70 liter sap per dag Toekomstdag Christian Vollers: 9e editie

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "( ) Trends in koffieconsumptie. Ervaring en Overzicht Interview met Anne Pauwels. 70 liter sap per dag Toekomstdag 2015. Christian Vollers: 9e editie"

Transcriptie

1 D E NIEUWSBRIEF VAN DE V O L L E R S GROUP Editie Trends in koffieconsumptie Ervaring en Overzicht Interview met Anne Pauwels 70 liter sap per dag Toekomstdag 2015 Christian Vollers: 9e editie

2 HET INTERVIEW Ervaring en overzicht Interview met Anne Pauwels De locatie Vollers België N.V. in Antwerpen bestaat al sinds Het is één van de oudste locaties binnen de Vollers Groep. Anne Pauwels, Manager Cacao-, Koffie- en stukgoed/douane/transport, ICT-beveiliging, Preventie en PFSO bij Vollers België geeft een overzicht. VOCU(S): Mevrouw Pauwels, Wat is uw werkgebied en waar bent u verantwoordelijk voor bij Vollers? Anne Pauwels: Ik ben begonnen met werken bij Vollers België in 1999 als één van de drie expediteurs die toen werkzaam waren bij het bedrijf. Als gevolg van de significante groei in het begin van het nieuwe millennium was het een logische stap om de verantwoordelijkheid voor het cacaoteam over te nemen. Omdat de onderneming nog verder groeide ben ik gestart met het organiseren van de expeditie-afdelingen van koffie, cacao, stukgoed en douane. Een aantal jaren en enkele grijze haren verder kwam de crisis om de hoek Anne Pauwels Alles onder controle kijken. Toen een aantal collega s van het bestuur, ICT en beveiliging het bedrijf verlieten had ik al mijn kennis en ervaring nodig om deze afdelingen te leiden. In het kader van de nieuwe structurele ontwikkelingen overhandig ik het operationele deel graag aan de nieuwe generatie van Vollers Antwerpen. VOCU(S): VOCU(s): Wat is tot nu toe uw grootste uitdaging bij Vollers? Anne Pauwels: Als je voor een bedrijf in de haven werkt is het meest fascinerende dat geen dag hetzelfde is. Dit vergt een vooruitziende blik en zorgt voor veel werkplezier. Dit maakt het na meer dan 16 jaar werkzaam te zijn bij Vollers moeilijk om één specifieke uitdaging aan te wijzen. Het is natuurlijk mooi als het lukt om een potentiële klant te overtuigen met Vollers in zee te gaan en dan vervolgens de eerste van vele zendingen op touw te zetten. Het was ook erg uitdagend om deel te nemen aan de certificering van ons bedrijf voor AEO, ISPS en LIFFE (inmiddels ICE Futures Europe). Het geeft mij ook veel voldoening om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe collega s door ze te begeleiden of te onderwijzen over ons bedrijfssegment en onze activiteiten. Alles wat we willen is tenslotte het vervullen van de wensen van de klant. Eén van de grootste uitdagingen was het lossen van één van de grootste schepen die we ooit gelost hebben in een gloednieuwe bulkloods die op dat moment niet eens helemaal af was. Overdag vond het lossen plaats en s nachts werd de lading met kranen in Beste lezer, Wie had dat durven dromen? Een nieuwsbrief die regelmatig wordt gepubliceerd, interessante informatie bevat en altijd up-to-date is. Het doet mij deugd om u de 9e editie van de VO- CU(s) te presenteren Ik wil Claudia Gerber-Lindt, de drijvende kracht, graag hartelijk bedanken. Zij steekt veel werk, haar hart en ziel in het schrijven van elke editie waarmee zij erin slaagt om alle leden van de Vollers Groep dichter bij elkaar te brengen. Elke editie kan slechts een fractie laten zien van wat er daadwerkelijk gaande is binnen de Vollers Groep. Het fiscale jaar 2014/2015 is bijna geëindigd en veel spannende uitdagingen en klanteneisen staan voor ons. Ik wens u veel leesplezier. Uw Christian Vollers- 9e editie 2

3 de loods geladen. Toen de laatste cacaoboon veilig in de loods lag voelde dit als een ware overwinning. VOCU(S): Kunt u zich uw eerste werkdag bij Vollers nog herinneren Anne Pauwels: Het was maandag 4 januari 1999 toen ik vol energie een kantoorgebouw binnen stapte op kade 218. Het bedrijf Vollers België bestond in die tijd uit vijf mensen: de president-directeur, een commerciële collega, een accountant en twee expediteurs. Ik werd meteen in mijn gezicht geslagen door de geur van cacao die in elke hoek van het gebouw hing. Voorheen werkte ik bij een maritiem bedrijf in het centrum van Antwerpen, waar ik mij tussen de mooiste winkels en restaurants van Antwerpen bevond. Het werken in de haven was nieuw voor mij en ook de start van een nieuw avontuur. Moderne kantoorapparatuur en technologie was er nog nauwelijks in die tijd en de tweede dag verscheen ik op mijn werk met mijn computer en elektronische typemachine die ik van huis had meegenomen om überhaupt aan de slag te kunnen. Ja, er was ooit een tijd waarin elektronische typemachines moderne technologie waren! Sinds die tijd is het niet altijd makkelijk geweest, nooit zonder verrassingen, maar dat maakt ons werk juist zo interessant. VOCU(S): Een Antwerpenaar heeft zijn hand maar in de Schelde te steken en hij staat in verbinding met de rest van de wereld Dit is een quote van oud-burgemeester van Antwerpen, Lode Craeybeckx. Wat vindt u zo speciaal aan Antwerpen? Anne Pauwels: Zonder twijfel is de Schelde een geografische toegangspoort die Antwerpen verbindt met de rest van de wereld. Antwerpen is een ware metropool. Wat het leven hier voor mij zo speciaal maakt is dat je de luxe hebt binnen de stad elke cultuur en sociale klasse binnen handbereik te hebben. Mensen verschillen in afkomst, religie, voedsel, kunst, literatuur en mode. Deze aspecten verrijken ons allemaal op individueel niveau, soms zelfs zonder dat we het doorhebben. En natuurlijk geldt voor de ware chocoladeliefhebber dat Antwerpen altijd aanvoelt als een bezoek aan Willy Wonka s chocoladefabriek. VOCU(S): U komt zelf uit Antwerpen, Wat maakt volgens u iemand een typische Antwerpenaar? Anne Pauwels: Ik ben geboren in Antwerpen en ik heb sinds mijn geboorte in deze regio gewoond. Er bestaat een gezegde dat zegt dat Antwerpenaren arrogant, slagvaardig en gastvrij zijn. Alhoewel er een kern van waarheid in ieder spreekwoord zit, geloof en ervaar ik dat mensen uit Antwerpen extreem veerkrachtig zijn en niet snel opgeven. Een echte Antwerpenaar met vers biertje in één hand en een zak frieten in de andere geniet van het leven en van de kleine dingen in het leven. VOCU(S): Mevrouw Pauwels, ik dank u hartelijk voor uw boeiende inzichten. VOCU(S) OP MENSEN Bescherming tegen weer en wind Zij zijn gemakkelijk te herkennen aan het vertrouwde logo op hun werkkleding. Alle chauffeurs en loodsmedewerkers van Vollers dragen speciaal gemaakte werkkleding die volgens de hoogste kwaliteitseisen geproduceerd is. euro. De kleding is deel van het zogenaamde klasse twee. Dat betekent goed zichtbare, reflecterende kleding gemaakt van kwaliteitsmateriaal dat voldoet aan speciale eisen gebaseerd op EU reglement EN ISO 20471:2013. Het is tenslotte essentieel dat iedereen goed zichtbaar is, zelfs in omstandigheden met slecht weer of weinig licht. Twee paar broeken, vijf t-shirts, een paar veiligheidsschoenen, een winterjack, een lichter zomerjack, twee truien en een pet. Dit is de basisuitrusting van Vollers werkkleding die alle chauffeurs en loodsmedewerkers krijgen. Naderhand kan iedereen vanuit elke locatie naargelang het seizoen versleten kleding of kleding die te vies is nabestellen. De totale waarde van de basiskleding bedraagt bijna 400 De werkkleding van Stefan Krohn uit Bremen bevalt hem goed De kleding moet echter ook aan andere eisen voldoen. Vooral tijdens een zware winter is het drie-lagen-systeem van belang voor een ademend, isolerend en beschermend product. De binnenste laag zorgt voor warmte en houdt de gebruiker droog door vocht af te voeren. De tweede laag isoleert door middel van kleine luchtkamers. Wind en regen worden geblokkeerd door de buitenste laag. Om 3

4 eventuele besmetting met chemische stoffen te voorkomen is de kleding gecertificeerd volgens de OEKO-TEX standaard. Wat vinden de werknemers van Vollers van hun werkkleding en wat vinden zij het meest functioneel? Stefan Krohn, controller bij Vollers in Bremen heeft een favoriet, De fleecetrui is het beste. Hij houdt mij heel warm en hij is erg comfortabel. Daarnaast vind ik het fijn dat de jassen al reflecterende strepen hebben zodat ik geen reflecterend vest over aan hoef. Het assortiment werkkleding wordt continu bijgewerkt en doorontwikkeld. Op verzoek van verschillende werknemers is bijvoorbeeld een alternatieve van 100 procent katoen gemaakte broek geïntroduceerd. De reden hiervoor is dat de katoenen broek vergeleken met de originele broek van gemengd materiaal niet alleen comfortabeler, maar ook koeler is in de zomer. Er is nog een aspect waardoor gepersonaliseerde werkkleding boven standaardkleding verkozen wordt: De uniforme verschijning van de verschillende werknemers versterkt de gezamenlijke uitstraling naar de klant en de buitenwereld toe en fungeert als een soort visuele code. Hiermee worden de aspecten die klanten associëren met Vollers, zoals kwaliteit en betrouwbaarheid, overgebracht naar de werknemer. Daardoor wordt onmiddellijk een basis van vertrouwen geschept. Aan de andere kant betekent het dragen van kleding met het logo van Vollers dat de werknemer het bedrijf representeert. Hiermee draagt deze ook een verantwoordelijkheid, zoals omschreven in de richtlijnen. LOCATIES EN COMMODITIES 70 liter sap per dag Dit keer vertelt Vollers in Riga over een zeer interessant product waar veel lezers misschien nog nooit van gehoord hebben, maar al generaties lang zeer populair is in de Baltische Staten. Alles wat je nodig hebt is een grote hoeveelheid berkenbomen. Tijdens het voorjaar is de tijd aangebroken. In de bossen van de Baltische Staten starten mensen met het aftappen van het sap van berkenbomen. Tijdens de winter heeft de boom voedingsstoffen geproduceerd die naar de boomtop getransporteerd worden in de lente. Elke dag loopt er tussen de 70 en 100 liter berkesap door de stam. Als je je oor dicht tegen de boom houdt en goed luistert kun je dit zelfs horen. Het sap bevat aminozuren, vitamine C, mineralen en sporenelementen. Daarnaast bevat het sap ook Xylitol, een soort suiker dat tandvriendelijk is en geen effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Het sap is calorie-arm, ongeveer 18 kilocalorieën per 100 milliliter terwijl het een aangename smaak heeft: lichtzoet, een beetje mineralig en boomachtig. Het bezit dus alle aspecten van een veelzijdig drankje. De collega s van Vollers Riga hebben hier een grote hoeveelheid Afgetapte berkenbomen van in hun loods. Traditioneel drinken veel mensen in de Baltische Staten tijdens de lente het berkesap om kracht en vitaliteit te herwinnen na de winter. het is al het vierde seizoen dat we berkesap opslaan voor onze klant SIA Sula, vertelt Victor Tihomirov, algemeen directeur van Vollers in Riga. Het Letlandse bedrijf gebruikt berkesap voor de productie van bruisende wijn en limonade. Zelfs de Britse markt maakt gebruik van berkesap dat wordt aangeleverd uit Riga, zij het als ingevroren sap omdat het anders snel bederft. Dit voorjaar slaat Vollers in Riga ongeveer liter berkesap op. Victor Tihomirov verklaart In Letland tappen we al eeuwenlang het sap van berkenbomen en esdoorns af omdat we ervan overtuigd zijn dat het helpt tegen de vermoeidheid na de winter. Recente studies hebben uitgewezen dat het drinken van berkesap helpt bij het reinigen en ontgiften van het lichaam. Het is essentieel om tenminste één liter per dag te drinken gedurende minimaal tien dagen. Proost en op uw gezondheid! 4

5 Trends in koffieconsumptie Verkopen van koffie in capsules of pads gaan omhoog. Er wordt geschat dat er enkel in Duitsland dit jaar 2,5 miljard individuele porties verkocht zullen worden. Koffie-experts zien echter al nieuwe ontwikkelingen in koffieconsumptie. Koffieconsumptie verandert in trends of golven, zo zeggen verschillende koffie-experts. De eerste trendgolf ontstond toen vermaalde koffie vacuümverpakt op de markt kwam. Deze was schappelijk geprijsd zodat iedereen het zich kon veroorloven. De tweede trend was een groei in de consumptie van koffie in enkele porties Marktaandeel koffiebereiding Duitsland % 13 % 70 % filterkoffie hele bonen pads & capsules Bron: Deutscher Kaffeeverband, april 2015 door middel van koffiepads of capsules. Nu ziet men een derde trend: de zogenaamde koffiehuizen, koffiebars en café s, die de traditionele wijze van koffie zetten her introduceren door gebruik te maken van het kegelvormige koffiefilter. Het idee is om zoveel mogelijk smaak en aroma s uit de koffieboon te trekken. Ditzelfde idee zien we ook bij andere voedselproducten zoals olijfolie of single malt whisky. Als aandeel in deze beweging viert de filterkoffie zijn terugkeer. Ondanks de eerder omschreven groei in de verkoop van koffiepads en capsules is filterkoffie nog steeds het populairst. In Duitsland is het marktaandeel van filter-koffie ruwweg 70 procent, gevolgd door respectievelijk hele bonen en pads of capsules. De National Coffee Association (NCA), het koffie-instituu van de Verenigde Staten, schat dat het marktaandeel van filterkoffie in de Verenigde Staten slechts 54 procent is. Dit terwijl het aantal gebruikers van enkele porties 25 procent bedraagt dit jaar. Daarnaast zijn er andere voor Europeanen nogal ongebruikelijke ontwikkelingen in de koffiemarkt van de Verenigde Staten. Zoals een koelkast die in staat is om koffie te zetten. Dit huishoudelijke apparaat is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van General Electric en Keurig. De kast zal halverwege het jaar op de markt komen. Koffiedrinkers worden steeds kieskeuriger met betrekking tot de smaak en versheid van hun koffie. Daarnaast houden zij ook steeds meer rekening met klimaatvriendelijkheid en eerlijke handel. Een ander belangrijk aspect is de wens om vooral tijdens drukke dagen makkelijk en snel te komen aan een kop koffie, cappuccino, latte macchiato, of andere koffiespecialiteit. Verkoopcijfers van koffiepads, capsules en volledig automatische koffiezetapparaten spreken voor zich. Het doel van producenten van eigen merk koffiepads en capsules is te zorgen dat hun capsules geschikt zijn voor machines van de grote fabrikanten. Deze fabrikanten proberen op hun beurt om hun uitvindingen te beschermen door gebruik te maken van alle technische mogelijkheden. Een manier die het Amerikaanse bedrijf Keurig gebruikt is het inbouwen van radiochips. Als een koffiedrinker capsules van een ander merk zonder de chip gebruikt zal het apparaat van Keurig simpelweg geen koffie zetten. Het marktsegment van capsules en pads is erg winstgevend voor de producenten, waardoor zij erg gebrand zijn op het uitbreiden in deze omgeving. Aan de andere kant hebben zij te maken met kritiek op de klimaatvrien- 5

6 delijkheid van het koffie brouwen met enkele porties. John Sylvan, medeoprichter van Keurig en marktleider in de Verenigde Staten, is de originele uitvinder van hun capsulesysteem K-Cup. Sylvan is in het algemeen erg kritisch geworden op het concept van capsulegebruik. Als men alle K-cups naast elkaar zet zou er een rij ontstaan met een lengte van meer dan tien maal de omtrek van de aarde. De enige oplossing zou zijn om de lege capsules te recyclen. Ondertussen verschijnen er een aantal verbazingwekkende ideeën op de markt, zoals sieraden en horlogewijzers gemaakt van gerecyclede aluminium capsules. De voorwaarden voor het efficiënt recyclen zijn echter een betrouwbare terugname- en scheiding van alle componenten van de capsules. In Zwitserland heeft Nespresso bijvoorbeeld een terugnamesysteem gestart voor hun capsules. Wanneer de postbode een zending met nieuwe capsules aflevert kan de consument de oude capsules direct meegeven. De succesfactor hierin ligt wel bij het meewerken van de consument. Ongeacht of het gefilterd wordt of uit een capsule komt, is koffie een erg populaire consumptie. Niet alleen in Duitsland, want het land met het grootste aantal koffiedrinkers is Finland, gevolgd door Oostenrijk, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en daarna Zweden. Duitsland is slechts zevende in deze ranglijst. Desalniettemin drinkt een Duitser gemiddeld 165 liter koffie per jaar. Dit maakt koffie het populairste brouwsel, populairder nog dan water of bier. DATUMS & EVENEMENTEN Londen Cacao Week & Diner SOS kinderdorp Dit jaar heeft de Federation of Cocoa Commerce (FCC) in Londen niet alleen de cacaoweek en het bijbehorende diner georganiseerd, ook heeft het een liefdadigheidsproject georganiseerd voor het SOS Kinderdorp in Ghana. Het doel is om geld in te zamelen voor een nieuw medisch centrum in het SOS Kinderdorp in Asiakwa. In samenwerking met de deelnemers van het FCC Cacao Diner is het doel om in te zamelen. Het dorp in Ghana zorgt voor kinderen en adolescenten uit de regio die geen toegang hebben tot veilig drinkwater, medische hulp en educatie. Dit laatste is de beste bescherming tegen armoede. Ter gelegenheid van het cacaodiner heeft de Vollers Groep al gedoneerd en moedigt zij alle werknemers aan om ook bij te dragen. Vollers zal voor elke donatie het gelijke bedrag bijleggen zodat de donatie verdubbeld wordt. Neemt u alstublieft voor 31 juli contact op met de redactie als u wilt bijdragen aan dit project. Toekomstdag 2015: Voorheen Girls Day maar in het kader van gelijke rechten nu beter bekend als Toekomstdag. Het doel is om scholieren een kijk te geven in de werkende wereld van hun ouders en hen te onderwijzen over verschillende beroepen. Dit jaar deden er 15 kinderen, zoons en dochters mee van Vollers werknemers in Bremen. De dag begon met ontbijt gevolgd door rondleidingen in de loods om zo een bijzondere kijk te verschaffen op werkomgevingen en goederen. Het motto in het havenmuseum in Hamburg was: Vrouwen in de haven. Dirk Duering van Operaties bij Vollers in Hamburg, beantwoordde de vragen van een groep geïnteresseerde meisjes dat meer wilde weten over beroepen in de havenlogistiek. Toekomstdag: leerlingen in de katoenloods 6

7 Fotowedstrijd Vollers Momentopname Veel werknemers van Vollers vinden het leuk om foto s te nemen en bereiken met deze hobby werkelijk professionele resultaten. Om deze reden organiseert VOCU(s) een fotowedstrijd met als doel de fotografische prestaties van hen te erkennen en daarnaast het Vollers fotobestand aan te vullen. Het onderwerp is: Vollers momentopname. Dit kunnen typische situaties en activiteiten zijn, ongebruikelijke perspectieven, foto s van of om de Vollers goederen, maar ook emotionele momenten tijdens het dagelijks bedrijfsleven. De resolutie dient zo hoog mogelijk te zijn (minimaal 300 dpi) en het is iedere deelnemer toegestaan maximaal drie foto s in te sturen. De drie winnende foto s zullen beloond worden. De prijs is een fotoshoot met de familie door een professionele fotostudio. De winnaar(s) stemmen in met het opnemen van hun foto s in het Vollers fotobestand. Foto s kunnen ingestuurd worden tot 31 juli 2015 per of ieder ander elektronisch opslagmedium. Project swb-marathon 3 october: Het idee ontstond bij Vollers marathon koploper Maurizio Zugna. Het opzetten van een internationaal Vollersteam dat zal lopen tijdens de volgende swb-marathon in oktober in Bremen. Dit hoeft niet per sé een hele marathon te zijn, ook een halve marathon of tien kilometer is mogelijk. Tot dusver hebben de volgende deelnemers animo getoond in deze uitdaging: Maurizio Zugna, Paul Demeyere, Michiel Minnaar, Arndt Kaschke en Rajmund Smolski. Meer deelnemers zijn welkom en kunnen zich bij de redactie melden. De schoenen staan al klaar Verbod op VS-pinda s: NIEUWS Recentelijk is het verboden om VSpinda s te exporteren naar Rusland. De officiële reden was dat de hoeveelheid cadmium te hoog was. Vollers in Riga slaat al drie jaar pinda s uit de VS op, bestemd voor de Russische markt. De klanten, voornamelijk fabrikanten van suikerwaren in Rusland, zijn afhankelijk van regelmatige leveringen, zij zullen nu op zoek moeten naar alternatieve bronnen. De vraag is echter wanneer het verbod opgeheven zal worden, dit is echter sterk afhankelijk van de politieke situatie en is daarom moeilijk te voorspellen. 7

8 GEFELICITEERD Succesvolle Ferrero aanbesteding: Welverdiend pensioen: Door onze collega s in Antwerpen wordt al geruime tijd gewerkt voor het voedingsmiddelen bedrijf Ferrero. Voor de start van het komende cacao seizoen (Oktober 2015) had Ferrero een tender uitgeschreven voor alle logistieke activiteiten die met de aanvoer en opslag van cacaobonen te maken hebben. Vollers Antwerpen heeft aan de tender meegedaan en deze succesvol afgesloten. Als onderdeel van het nieuwe contract zal er een geautomatiseerde los en monstername installatie ontwikkeld en gebouwd worden. Na vele jaren hard werken kunnen zij zich nu op andere dingen concentreren. Gefeliciteerd met hun pensionering: Horst Ullrich Dieter Osmers Fred Jahn Manfred (Paul) Daus Hans-Dieter Busch Manfred (Paul) Daus heeft het gehaald Baby in Antwerpen & Jubileum in Bremen: Marijn Verhelst kondigt de geboorte van zijn dochter Lisanne aan, geboren 11 mei. In Bremen viert Jens Hasselbruch zijn 25e verjaardag. heel ontspannen pasgeboren Lisanne Nieuwe werknemers: De Vollers Groep verwelkomt de volgende collega s: Björn Blome, Vrachtwagenchauffeur Bremen Sven Seemann, Loodsmedewerker Hamburg Dieter Fritsche, Loodsmedewerker Hamburg Nils Heuer, Loodsmedewerker Hamburg Michael Stankiewicz, Douane Hamburg Kurt Van Dyck, Vrachtwagenchauffeur Antwerpen YanPing Guo, Trainee stukgoed Chinese markt, Antwerpen De volgende VOCU(s) zal eind augustus met de volgende onderwerpen worden gepubliceerd.: Het Vollers Uitwisselingsprogramma, stage bij Vollers en ontwikkeling in de haven van Rotterdam. Stuur uw ideeën, opmerkingen en kritiek naar de redactie. Redactie: Berthold VOLLERS GmbH Claudia Gerber-Lindt Speicherhof 308 D Bremen Tel: +49 (0) Fax: +49 (0)

GREAT COFFEE MADE EASY

GREAT COFFEE MADE EASY GREAT COFFEE MADE EASY HÉt koffieconcept dat iedereen perfect past Dat is de uitdaging! We hebben goed naar uw wensen geluisterd 1... Wisselende kwaliteit De vraag naar variatie Afval Tijdrovend Ingewikkelde

Nadere informatie

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord

Mineraal- en bronwater in Nederland. Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwater in Nederland Natuurzuiver, gezond en verantwoord Mineraal- en bronwaters zijn Uniek: Van constante kwaliteit en samenstelling Afkomstig uit wettelijk beschermde en zuivere bronnen

Nadere informatie

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Direct succes. Onze lange termijn belofte die gegarandeerd uitkomt. Een compleet concept dat het verrassend eenvoudig maakt om uw gasten uitzonderlijk

Nadere informatie

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75

Shoeby Fashion groeit gestaag STARTERS THEMA. Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer. www.franchiseplus.nl. losse nummers 6,75 www.franchiseplus.nl 16e jaargang nummer 2 april 2008 losse nummers 6,75 Dé marktplaats voor de samenwerkende ondernemer THEMA STARTERS Shoeby Fashion groeit gestaag In dit nummer: Bestaande vestiging

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim

Les 1 woordenschat 2F. de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim Fris innoveert Woorden van deze les de markt de uitvinding favoriet waarde hechten aan waar voor je geld krijgen de consumptie de trend de claim de omzet innoveren Wat weet je al? Lees het woord. Kun jij

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. GROEP 7-8 Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet.

Nadere informatie

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier.

Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van een Douanier. Hé. Hallo! Wat ontzettend leuk dat je naar mij kijkt. Ja, je ziet het goed. Ik ben een pet. Nee, ik ben niet pet. Ik ben EEN pet. De Pet van

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

KOFFIE THEE APPARATUUR

KOFFIE THEE APPARATUUR KOFFIE THEE APPARATUUR Al vier generaties lang voorzien we bij Brandsma horeca, bedrijven en particulieren van koffie, thee en allerhande bijproducten. Met jarenlange passie en kennis bieden we u met onze

Nadere informatie

NESCAFE Alegria Veelgestelde vragen

NESCAFE Alegria Veelgestelde vragen V. 2.0 18-08-2011 NESCAFE Alegria Veelgestelde vragen Ingrediënten Melk V: Wat voor soort melk kan ik gebruiken? A: U kunt elke soort melk gebruiken die u lekker vindt, maar we raden aan om volle of halfvolle

Nadere informatie

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn.

Beste lezer, Graag maken met de lezers de afspraak dat voor eventuele vragen, op- of aanmerkingen Davy Franssen en zijn team altijd beschikbaar zijn. Beste lezer, Dit is de eerste editie van een heus informatiebulletin van de Stichting Porta da Vida in Limbricht. Waarom? Omdat de afgelopen tijd heel wat zaken binnen Porta da Vida zijn veranderd. Omdat

Nadere informatie

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes?

Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? Rapportage online marktonderzoek Wat maakt succes? December 2007 / Januari 2008 Door: Marco Bouman, Impulse, Strategie & Marketing Februari 2008 2008 Marco Bouman, alle rechten voorbehouden Het is niet

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

Het Koffie Op De Zaak onderzoek. De ondernemer aan het woord over de koffie op zijn of haar kantoor

Het Koffie Op De Zaak onderzoek. De ondernemer aan het woord over de koffie op zijn of haar kantoor Het Koffie Op De Zaak onderzoek De ondernemer aan het woord over de koffie op zijn of haar kantoor Onderzoek uitgevoerd door Dutch Network Group In opdracht van PerTazza Februari 2016 1 Inleiding PerTazza

Nadere informatie

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8

Maart 2014. Ik ga later niet op de bank zitten. pagina 6. Meer inzicht in uw pensioen. pagina 4. Wat is het UPO? pagina 8 Pensioen krant Maart 2014 Ik ga later niet op de bank zitten pagina 6 Meer inzicht in uw pensioen pagina 4 Wat is het UPO? pagina 8 Pensioenheld Dromen doen we allemaal Brayen Verbond (39 jaar) is projecteider

Nadere informatie

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt

De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt De perfecte kop koffie in een wereld die continu beweegt Nestlé Professional D LIKE A SKINNY LATTE CAPPUCCINO skimmed milk MOCHA OFFEE make it stronger cold WATER UNGO DRINK ESPRESSOAMERICANO LATTECHOCOLATEE

Nadere informatie

Lezen is cool. Pilot met vrij lezen op vmbo- KB in Duiven slaat aan. Door: Elise Haarman

Lezen is cool. Pilot met vrij lezen op vmbo- KB in Duiven slaat aan. Door: Elise Haarman Lezen is cool Pilot met vrij lezen op vmbo- KB in Duiven slaat aan Door: Elise Haarman Toen docent Nederlands Hans van Kol vorig jaar gevraagd werd om mee te doen aan een project om zijn vmbo- leerlingen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

FOCUS 3,99. De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs. Nieuw

FOCUS 3,99. De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs. Nieuw FOCUS De koffie van uw keuze altijd voor de laagste prijs Nieuw Graindor Intense Volle en evenwichtige koffie met een intense smaak. 7,98 /kg 3,99 Rode Prijzen en Extra-kortingen geldig van 8/10 t.e.m.

Nadere informatie

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij?

Naam: Waar woon jij? Vraag 1b. Waarom wonen veel mensen in Kenia in een hut? Vraag 1a. In wat voor soort huis woon jij? Naam: Waar woon jij? Wonen over de hele wereld Heb jij wel eens in een tent gewoond? Waarschijnlijk niet. In de vakantie is het leuk. Maar voor altijd? Toch zijn er mensen op de wereld die altijd in een

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief nemen we een kijkje naar de eerste synthetische hijskabel, een mijlpaal bij Grove en enkele van onze laatst geleverde kranen.

In deze nieuwsbrief nemen we een kijkje naar de eerste synthetische hijskabel, een mijlpaal bij Grove en enkele van onze laatst geleverde kranen. Beste lezer, In deze nieuwsbrief nemen we een kijkje naar de eerste synthetische hijskabel, een mijlpaal bij Grove en enkele van onze laatst geleverde kranen. Veel leesplezier vanwege het BLE Sales-team

Nadere informatie

Beleving op Schiphol

Beleving op Schiphol Beleving op Schiphol Schiphol wil Europe s preferred airport zijn. Dat lukt aardig: onze nationale luchthaven is ook dit jaar weer verkozen tot de beste van Europa en tot de nummer drie op de wereldranglijst.

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

Fris innoveert. Vooraf. Les 1 Sleutel 2F

Fris innoveert. Vooraf. Les 1 Sleutel 2F Fris innoveert Vooraf Onderwerp: Fris innoveert Strategie: Voorspellen CLIB-niveau van de tekst: 82/8 (2F) MI-tip: laat de studenten een onderzoek doen naar het drinkgedrag in de klas. Let op: in deze

Nadere informatie

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van:

Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009. ten behoeve van: Kraanwater! Wat weten kinderen hier eigenlijk van? Mei 2009 ten behoeve van: Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1 Inleiding...3 2 Conclusie...4 3 Achtergrond onderzoek...5 3.1 Doelstelling van het onderzoek...

Nadere informatie

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6

Nieuwsbrief. juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief juni 2010 jaargang 3 nr.6 Nieuwsbrief: Voor je ligt weer een nieuw exemplaar van de Minke-Dive nieuwsbrief. Wij hopen je met deze nieuwsbrief beter op de hoogte te houden van het reilen en

Nadere informatie

Sint Martinus Krant. Glitter en glamour week.

Sint Martinus Krant. Glitter en glamour week. Sint Martinus Krant Glitter en glamour week. Het nieuws Grote ramp voor krant In het groepje van de krant is een ramp gebeurd. de computers deden het niet, in de hele school niet! Het opstarten ging goed,

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse

Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Naam: Stefan van Rees Studentnummer: 0235938 Klas: CMD D1 Datum: september 2009 Creative Marketing Opdracht 1b Doelgroepanalyse Doelgroepanalyse welgestelde consument Wat is een welgestelde consument?

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden

landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden landmark global COUNTRY FACTSHEET I NOVEMBER 2016 Zweden Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Zweedse e-shopper? 05 03 Wat en hoe kopen Zweedse e-shoppers? 06 04 Welke leveringsvoorkeuren hebben de Zweedse

Nadere informatie

Marktbeeld appels en peren

Marktbeeld appels en peren Afzet appels en peren door Russische boycot in de verdrukking Productie De appelproductie in de EU bedroeg in 215 ruim 12 miljard kilo. Dit was de op één na grootste EUoogst ooit. Bijna een derde van de

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Zodra het om chocolade gaat, smelt ik helemaal vooral donkere chocolade. EXPRESS. Vollers - Responsible for your Commodity

Zodra het om chocolade gaat, smelt ik helemaal vooral donkere chocolade. EXPRESS. Vollers - Responsible for your Commodity Responsible for your Commodity EXPRESS Zodra het om chocolade gaat, smelt ik helemaal vooral donkere chocolade. Bij Vollers ben ik verantwoordelijk voor de cacao loodsen. Frank de Vries, Vollers Amsterdam

Nadere informatie

Inhoud. Wie / wat is Polyfaser. Geschiedenis. Economische ontwikkeling - Assortiment - Kwaliteitskenmerken. Verkrijgbaar in heel Europa

Inhoud. Wie / wat is Polyfaser. Geschiedenis. Economische ontwikkeling - Assortiment - Kwaliteitskenmerken. Verkrijgbaar in heel Europa Hartelijk welkom! Inhoud Wie / wat is Polyfaser Geschiedenis Economische ontwikkeling - Assortiment - Kwaliteitskenmerken Verkrijgbaar in heel Europa Wie / wat is Polyfaser Fabrikant en verwerker van kunststof

Nadere informatie

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1

Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Koffie Werkstuk van Hugo Thijssen Groep 6 2009 1 Inhoudsopgave Bladzijde 2 Inleiding Blz. 3 Hoofdstuk 1 : Van koffieplant tot koffieboon Blz. 4 Hoofdstuk 2 : Koffie branden en melangeren Blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special Koffie en thee met oog voor duurzaamheid en kwaliteit Kwalitatief hoogwaardige koffie en thee die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. Dat is waar zorginstellingen volgens de koffie- en theedeskundigen

Nadere informatie

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te

Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te Hij had dezelfde soort helm op als in het beeld vooraf...2 Mijn vader was verbaasd dat ik alles wist...3 Ik zat recht overeind in mijn bed te kijken...4 De mensenmenigte opende zich in het midden...5 Toen

Nadere informatie

Persbericht. Maak kennis met de eerste Chromebook van Toshiba: stijl, snelheid en eenvoud met de vrijheid van de cloud

Persbericht. Maak kennis met de eerste Chromebook van Toshiba: stijl, snelheid en eenvoud met de vrijheid van de cloud Persbericht Maak kennis met de eerste Chromebook van Toshiba: stijl, snelheid en eenvoud met de vrijheid van de cloud Persbericht Persbericht Persbericht Persbericht Maak kennis met de eerste Chromebook

Nadere informatie

AEO bedrijvengids Benelux 2012

AEO bedrijvengids Benelux 2012 Sleutels in de k 4 AEO bedrijvengids Benelux 2012 Eind 2010 behaalde de Rail Terminal Eindhoven een AEO-certificaat. Fysiek hoefde er weinig aangepast te worden, wel moest een deel van de procedures herschreven

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland

landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland landmark global COUNTRY FACTSHEET I AUGUSTUS 2016 Finland Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Finse consument? 05 03 Wat en hoe kopen Finse e-shoppers? 06 04 Welke leveringsmethoden verkiezen de Finnen?

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo?

U schrijft ook dat wij Belgen bang zijn voor elkaar. Hoezo? Wablieft praat met Paul Verhaeghe De maatschappij maakt mensen ziek Materieel hebben we het nog nooit zo goed gehad. De meesten van ons hebben een inkomen, een dak boven ons hoofd Toch voelen veel mensen

Nadere informatie

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof

Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Herbeleef WO2 Welke keuzes zou jij maken? Gemaakt door: Kevin van Werkhooven & Timo Nijhof Doel: Het doel van deze interactieve video is voornamelijk educatie. Je zult door middel van het spelen, bewuster

Nadere informatie

Een stille date met alcohol

Een stille date met alcohol Een stille date met alcohol Verslaafd Je bent 19 jaar en je drinkt anderhalve fles wijn op een avond. Het verhaal van een meisje dat hulp zoekt. EEN NEGENTIENJARIGE ALCOHOLIST Er liggen zes opgerookte

Nadere informatie

Meerkeuzevragen. Vragenlijst. 1. Wat grenst niet aan Zweden?

Meerkeuzevragen. Vragenlijst. 1. Wat grenst niet aan Zweden? Meerkeuzevragen Vragenlijst 1. Wat grenst niet aan Zweden? a) De botnische golf, Het skagarrak, het Kattegat b) De Oostzee c) Finland, Noorwegen d) Denemarken 2. Het grootste deel van de Zweedse bevolking

Nadere informatie

Great coffee just enjoy it

Great coffee just enjoy it Great coffee just enjoy it Ik zoek lekkere koffie, met keuze uit verschillende koffievariaties, die snel en gemakkelijk bereid wordt. Al uw wensen in één koffiemachine. Dat is de kracht van NESCAFÉ Alegria.

Nadere informatie

Geschenken! No. 1.Internationale Hanzeblikken

Geschenken! No. 1.Internationale Hanzeblikken Geschenken! Het Hanze Huis produceert en ontwikkelt zelf geschenkverpakkingen die het gehele jaar door leverbaar zijn. Wanneer u uw (internationale) relaties of vrienden op een originele manier wilt verrassen

Nadere informatie

René Smaal update mei 2016:

René Smaal update mei 2016: René Smaal update mei 2016: Bekijk nu de planning tot aan de zomer op www.renesmaal.nl/nieuws. Tijdens het Europees kampioenschap in Montpellier (Frankrijk) heeft Sensei René in zijn klasse tot 75Kg brons

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Sinterklaas en Zwarte Piet

Sinterklaas en Zwarte Piet nieuwsbrief@looijetomaten.nl 22/11/2013 Sinterklaas en Zwarte Piet Door Teddy Hriskova is aangekomen, mogen de kinderen een aantal keer per week hun schoen zetten. In december hebben we veel feestdagen.

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

Aanleiding voor het onderzoek

Aanleiding voor het onderzoek Aanleiding voor het onderzoek Gemeente Heerlen, juni 2013, alle zondagen koopzondag; wekelijkse koopzondag Centrum gestart m.i.v. september 2013 Heroverweging wekelijkse koopzondag in 2015 Breed gedragen

Nadere informatie

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft.

De jongen weet dat hij niet in slaap moet vallen. Want dan zullen dieven zijn spullen stelen. Ook al is het nog zo weinig wat hij heeft. In Kanton, China Op de hoek van twee nauwe straatjes zit een jongen. Het is een scheepsjongen, dat zie je aan zijn kleren. Hij heeft een halflange broek aan, een wijde bloes en blote voeten. Hij leunt

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Reisverslag Zimbabwe. mei 2012

Reisverslag Zimbabwe. mei 2012 Reisverslag Zimbabwe mei 2012 Wederom was het een vol programma, zijn er veel producenten bezocht en behoorlijk wat kilometers overbrugt in slechts twee weken. Kortom, José en Leni zijn veel nieuwe indrukken

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann. 10 December 2008

Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann. 10 December 2008 Sinterklaas onderzoek 2008: Hoe is Sinterklaas 2008 verlopen? Fedor Goossens Elvira Hamann 10 December 2008 Agenda Inleiding Hoe is het feest gevierd? Sinterklaas en bestedingen Cadeaus en tevredenheid

Nadere informatie

24-5-2013. What s your dream? 23 mei 2013 Ivo van Dijkhuizen

24-5-2013. What s your dream? 23 mei 2013 Ivo van Dijkhuizen What s your dream? 23 mei 2013 Ivo van Dijkhuizen 1 Voorstellen Nexus klankbord Bastiën van Rosendaal Rin vd Molen Raymond Dukers Ivo van Dijkhuizen Marketeer PAKHUIS communicatie Bake Five Boulangerieteam

Nadere informatie

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt

t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt 2100 Deurne Tel / fax: 03/ 324 25 26 t Magazijn centrum voor arbeidszorg met zorg gemaakt Andante vzw www.tmagazijn.be Nieuwsbrief 7 juni 2014 Voorwoord Beste lezer, Hier is hij dan; onze zevende nieuwsbrief.

Nadere informatie

Kaaiendonkse. Tradities. (studieles ) Vooraf. Voorbereiding leerkracht

Kaaiendonkse. Tradities. (studieles ) Vooraf. Voorbereiding leerkracht Kaaiendonkse Tradities Doorvmiddel van de tekst en de verwerkingsopdracht krijgen de leerlingen inzicht in de viering van het carnaval in de regio Oosterhout Het belangrijkste doel is de leerlingen een

Nadere informatie

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent

Hulp voor uitvinders. Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Hulp voor uitvinders Pag. 1 Pag. 2 Pag. 3 Pag. 4 Pag. 5 Bescherm uw ideeën Patentgeschiedenis Vooraf de aanvraag Is het een creatieve uitvinding? Verkrijgen van een patent Bescherm uw ideeën Wanneer u

Nadere informatie

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 H1 AANLEIDING WAT IS MIJN IDENTITEIT? Geboren uit een combinatie van een Indonesische vader en een Nederlandse moeder, ben ik al sinds kleins af aan bezig geweest

Nadere informatie

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU?

Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Instructie: Wat weet je van de landen van de EU? Korte omschrijving werkvorm De leerlingen gaan in tweetallen aan de slag en krijgen een werkblad. Welk land hoort bij de omschrijving? Elke lidstaat van

Nadere informatie

UW LICHAAM IS UW BELANGRIJKSTE WERKTUIG.

UW LICHAAM IS UW BELANGRIJKSTE WERKTUIG. UW LICHAAM IS UW BELANGRIJKSTE WERKTUIG. 9 OVER COMFORT ONZE FOCUS TIJDENS HET ONTWERP PROCES LIGT OP U EN UW LICHAAM. Maar ook de omgeving waarin u werkt is van belang. We ontwikkelen functionele werkkleding

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Boris van Norren TI1A. Reflectieverslag. Boris van Norren 0835560 TI1A

Boris van Norren TI1A. Reflectieverslag. Boris van Norren 0835560 TI1A Reflectieverslag Boris van Norren 0835560 1 Inhoudsopgave Zelfreflectie week 1... 3 Zelfreflectie week 2... 4 Zelfreflectie week 3... 5 Zelfreflectie week 4... 6 Zelfreflectie week 5... 7 Zelfreflectie

Nadere informatie

De veranderende markt

De veranderende markt De veranderende markt 1 De veranderende markt Vanaf 2000 is de detailhandel sterk veranderd door de opkomst van de computer. Als verkoper kun je de kennis over de geschiedenis en de toekomst van de detailhandel

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend

introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend en introduceren het concept: Écht vers, zuiver en koel water uit de tap; zowel plat als bruisend Waarom is water een hot item Water is de basis van alle leven Water is een oplosser en een transporteur

Nadere informatie

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen.

Interview met de Nederlandse studenten in de werkgroepen. Wie zijn wij: Daag! Mijn naam is Jorrit en ik ben 23 jaar jong. Ik ben geboren en getogen in Leeuwarden. Ik zit nu in het 2e jaar van de lerarenopleiding Economie. Bij deze wil ik jullie veel plezier en

Nadere informatie

Our mission, passion and obsession is to delight all those who cherish the quality of life, through our search for the best coffee nature can provide, enhanced by the best available technologies and by

Nadere informatie

EIGEN BLOED Over moeders die hun kind afstaan ter adoptie

EIGEN BLOED Over moeders die hun kind afstaan ter adoptie EIGEN BLOED Ik zie het koppie al, zegt de huisarts tegen de dertienjarige Henny Paniek Ze kwam bij hem vanwege buikpijn Dan gaat alles razendsnel Met een ambulance wordt Henny naar het ziekenhuis gebracht

Nadere informatie

KANNENAPPARATUUR. M-Line

KANNENAPPARATUUR. M-Line KANNENAPPARATUUR M-Line M-LINE KANNENAPPARATUUR VOOR SMAAKVOLLE EN VERS GEZETTE FILTERKOFFIE! EEN MENS VEERT OP VAN HET HEERLIJKE AROMA VAN ECHTE, VERS GEZETTE FILTERKOFFIE. KOFFIE ZORGT VOOR GESPREKSSTOF

Nadere informatie

Het lezen van de etiketten

Het lezen van de etiketten Terug naar vorige hoofdstuk Terug naar inhoudsopgave Verder naar volgende hoofdstuk Het lezen de etiketten De inhoud dit hoofdstuk: Vergelijkende voedsel analyses Wat er in de wet staat - en wat niet Mineralen

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

HERE TO CHANGE KNOWLEDGE MANAGEMENT

HERE TO CHANGE KNOWLEDGE MANAGEMENT 2015 HERE TO CHANGE KNOWLEDGE MANAGEMENT ONS VERHAAL WIE ZIJN WIJ knownow is een team van 6 gedreven jongens met de droom om de wereld van kennis management een stukje mooier te maken. Het is ons doel

Nadere informatie

ALISUN ZONNEAPPARATUUR

ALISUN ZONNEAPPARATUUR Zwembaden en Wellnessprojecten op maat Sun Sauna & Poolworld Molenveldweg 1 5953 KT REUVER Tel: 0774742707 WWW.SSPW.NL WWW.fit-wellnessshop.nl ALISUN ZONNEAPPARATUUR Wellness ~ alle aspecten die bijdragen

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze

Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze Moeder Natuur Zo licht als een veertje, zweeft ze door de straten. Gedragen door de wind en uitgevaagd door zijn tranen. Sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden, ze laat ze smelten op haar tong. Ze is als

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie