Dossier kernteam Interdisciplinairy Units

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dossier kernteam Interdisciplinairy Units"

Transcriptie

1 Dossier kernteam Interdisciplinairy Units Samenstelling kernteam: Jaqueline Broers (VU, Athena), Joske Bunders (VU, Athena), Lothar Kuijpers (VU, GW), Stef Menken (UvA, IIS), Maurits van Tulder (VU, GW), Marjolein Visser (VU, GW), Lucy Wentink (UvA, IIS), Marjolein Zweekhorst (VU, Athena) Samenstelling verkenningcommissie 1: Jaqueline Broers (VU, Athena), Margot van der Eck (VU, Athena), Peter Hoorn (VU, SBI) Lothar Kuijpers (VU, GW), Stef Menken (UvA, IIS), Jasper ter Schegget (UvA, IIS), Maurits van Tulder (VU, GW), Marjolein Zweekhorst (VU, Athena). Samenstelling verkenningscommissie 2: Nog niet ingesteld.

2 Werkwijze en producten Aanvankelijk bestond het kernteam alleen uit vertegenwoordigers van de VU-afdelingen Athena en Gezondheidswetenschappen, later zijn ook twee vertegenwoordigers van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA toegetreden. In de eerste verkenningscommissie zit ook een staflid van de opleiding SBI. Door de veranderingen in de samenstelling is de start wat vertraagd. Het kernteam komt in de regel eens per maand bij elkaar. Ter voorbereiding van het overleg met het DT FNWI en FB FALW/FEW (17 september) heeft het kernteam het verslag van de vergadering van 19 juni ingebracht (document 2). De tijdens het overleg gepresenteerde sheets (document 3) en de notulen van het overleg (document 4) zijn eveneens in het dossier opgenomen.

3 Relevante documenten (1) 1. Opdracht aan kernteam Datum 8 april 2014 Status Alle kernteams hebben dezelfde opdracht gekregen. In de opdracht wordt het kernteam verzocht een strategisch meerjarenplan te maken en, in afstemming met het Team Directeuren Onderwijs (TDO), verkenningscommissies in te stellen die voorstellen voor de inrichting van het onderwijs moeten formuleren. De opdracht bevat richtlijnen voor de werkwijze van kernteams en verkenningscommissies en voor de samenstelling van de verkenningscommissies (deelname studenten). Alle producten van de kernteams en de verkenningscommissies hebben de status van advies aan de decaan en zijn dus per definitie concepten. Relevante In mei 2014 documenten is voor het domein Environmental Sciences (ES) een negende kernteam ingesteld. 2. Verslag kernteam 19 juni Datum 19 juni 2014 Status Het verslag van het kernteam geeft de op dat moment actuele stand van zaken weer. 3. Presentatie t.b.v. overleg 17 september 2014 Datum 14 september 2014 Status Op 10 en 17 september hebben FB FALW/FEW en DT FNWI de beschikbare producten, de voortgang van de werkzaamheden en eventuele knelpunten met de kernteams besproken. De presentatie bevat, naast de eind mei al gepresenteerde missie en plaatsbepaling van de afdelingen, een SWOT analyse en de ambities op het gebied van onderwijs, onderzoek en valorisatie. 4. Notulen overleg 17 september 2014 Datum 17 september 2014 Status De notulen van het overleg geven de stand van zaken weer en bevatten de afspraken voor de komende periode.

4 Verdere planning en procedure Strategisch plan Het kernteam wil januari 2015 het strategisch plan in concept gereed hebben. Het concept is een advies aan de decaan, die het rapport in samenhang met de strategische rapporten van de andere kernteams uiteindelijk vaststelt. Daaraan voorafgaand zal advies worden ingewonnen bij de medezeggenschapsorganen. Verkenningscommissies Het kernteam zal in november één of meer verkenningscommissie(s) 2 instellen, in december volgt/volgen verkenningscommissie(s) 3.

5 Van: Karen Maex Aan: Kernteams samenwerking FALW, FEW, FNWI Datum: 8 april 2014 Begin dit jaar is besloten de verdere samenwerking tussen FNWI, FALW en FNWI langs de hiërarchische lijn van de instellingen op te bouwen. Samenstelling kernteams Zoals eerder met de instituten en afdelingen is besproken, wil ik de vertaling van plannen en visies van de staande organisatie naar gezamenlijke projecten in handen geven van acht kernteams die elk een virtueel departement vertegenwoordigen: 1 Physics & Astronomy 2 Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability 3 Mathematics & Logic 4 Neuroscience 5 Earth & Ecology 6 Informatics 7 Chemistry & Molecular Life Science for Human Health 8 Interdisciplinary Units Ieder kernteam bevat vijf tot tien sleutelpersonen. Betrokken onderzoeksdirecteuren en afdelingshoofden maken per definitie deel uit van de kerngroep. Daarnaast omvat elke kerngroep enkele medewerkers die een inhoudelijke sleutelrol vervullen in het gerelateerde onderwijs, bijv. opleidings- en onderwijsdirecteuren. Opdracht aan kernteams 1. Stel een meerjarig strategisch plan op met de wetenschappelijke expertise/accenten waarop wordt ingezet. Het plan kijkt minstens drie jaar vooruit maar maakt ook een doorkijk voor 10 jaar, rekening houdend met de projectie voor vrije ruimte door natuurlijk verloop (emeritaat/pensionering) per afdeling/onderzoeksinstituut. 2. Vertaal het strategisch plan naar een concrete invulling van de samenwerking op het gebied van onderzoek en mogelijke valorisatie. 3. Vertaal het strategisch plan naar een concrete invulling van de samenwerking op het gebied van onderwijs: Aan welke (onderdelen van) opleidingen kan het virtuele departement een bijdrage leveren (incl. minoren en majoren, denk ook aan opleidingen buiten FNWI, FEW of FALW)? Voor welke opleidingen wordt een joint degree nagestreefd? Welke opleidingen zullen opleidingen worden met een gezamenlijk programma en voor welke wordt gezamenlijk toegewerkt naar een gedifferentieerd programma? Voor het uitwerken van de ideeën op het gebied van onderwijs kan het kernteam verkenningscommissies instellen waarin inhoudelijke expertise wordt samengebracht. Daarbij worden in principe de volgende stappen onderscheiden. Een 1 e verkenningscommissie onderwijs adviseert het kernteam over de oplijsting van de opleidingen (Bachelor en Master) en stelt een eerste inventaris op van vragen, zorgen, knelpunten en kansen. Een 2 e verkenningscommissie onderwijs buigt zich over de visie op het onderwijsportfolio, de strategisch positionering van de opleidingen in het portfolio en mogelijke samenwerkingen. Studenten maken deel uit van dit team.

6 Een 3 e verkenningscommissie onderwijs krijgt als opdracht keuzes uit te werken voor de organisatie van het onderwijs. Studenten maken deel uit van dit team. De 2 e en 3 e verkenningscommissies zullen samengesteld worden in nauw overleg met het team directeuren onderwijs (TDO) bestaande uit de onderwijsdirecteuren van FNWI, FALW en FEW. De rapporten van verkenningscommissies worden door het kernteam ter kennisname gebracht van de decaan. De decaan bespreekt alle rapporten met het Directieteam van de FNWI en het Faculteitsbestuur van FEW en FALW. Relatie tot team directeuren onderwijs (TDO) Plannen voor het onderwijs worden afgestemd met TDO, bestaande uit Michel Haring, Johan Vermeer en Nellie Harms. Voor specifieke onderwijs gerelateerde vraagstukken zullen door het TDO projectteams worden ingesteld. Deze zullen onder meer adviezen uitbrengen over een gezamenlijke onderwijsvisie en internationaliseringsstrategie, de inrichting van een gemeenschappelijke ondersteuningsorganisatie, doorontwikkeling Datanose, onderwijs financiën, de joint degree aanvragen, kwaliteitszorg en honoursprogramma s en een voorstel maken voor één OER A en één Regels & Richtlijnen van Examencommissies. Het team directeuren onderwijs onderhoudt tevens de contacten met de NVAO en stemt activiteiten af met UvA en VU centraal. Het team directeuren onderwijs is verantwoordelijk voor de verdere uitwerking van de organisatie en de randvoorwaardelijkheden van het onderwijs. Timing Elke kerngroep doet uiterlijk 1 mei 2014 een voorstel aan de decaan voor de fasering die zij passend acht voor de situatie van het betreffende virtueel departement. De decaan heeft op regelmatige basis contact met de aanspreekpersoon van elk kernteam om voortgang te bespreken.

7 CONCEPT Notulen overleg kernteam Interdisciplinary Units, 19 juni 2014 Aanwezig: Jacqueline Broerse (Athena), Lothar Kuijper (GW), Steph Menken (IIS), Barbara Regeer (Athena), Maurits van Tulder (GW), Marjolein Visser (GW), Lucy Wenting (IIS), Marjolein Zweekhorst (Athena) Ontwikkelingen in mei/juni De vorige vergadering van het kernteam vond plaats op 15 mei. Op dat moment bestond het kernteam uit leden van de afdelingen Gezondheidswetenschappen en Athena, beide van FALW/VU. De decaan gaf eind mei aan dat het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (FNWI/UvA) mogelijk zou willen aansluiten bij het virtual department Interdisciplinary Units. IIS is het kenniscentrum van de UvA op het gebied van interdisciplinair leren en doceren. Het IIS biedt een aantal interdisciplinaire opleidingen aan en heeft daarnaast een ruim aanbod in keuzeonderwijs (minoren, honoursmodulen en verschillende publiekactiviteiten) voor studenten van alle UvA faculteiten en medewerkers alsmede geïnteresseerden van buiten de UvA. Zij waren nog geen onderdeel van een virtual department en gezien hun sterke interdisciplinaire signatuur lag aansluiting bij de Interdisciplinary Units het meest voor de hand. Derhalve zijn zij voor deze vergadering uitgenodigd om samenwerking nader te verkennen. Kennismakingsronde In een kennismakingsronde geven de verschillende afdelingen/instituten een kort overzicht van hun organisatiestructuur, missie en activiteiten. SWOT analyse voor Interdisciplinary Units Vervolgens vindt een discussie plaats over de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van de Interdisciplinary Units vanuit het perspectief van de afzonderlijke afdelingen/instituten. Daarin wordt snel duidelijk dat er veel overeenstemming is op dit punt. Dit leidt tot de SWOT zoals hierna weergegeven. Voor het IIS wordt een specifiek knelpunt in de samenwerking genoemd, namelijk dat het instituut valt onder vijf verschillende faculteiten met ieder een eigen decaan en FB. Dit geeft een meer onzekere positie. Ook wordt besproken dat IIS vooral een onderwijsprofiel heeft en dat het onderzoeksprogramma momenteel zeer beperkt is. GW en Athena hebben beide een substantieel onderzoeksprogramma. Vanuit IIS wordt de wens uitgesproken om het onderzoeksprogramma te versterken. Zij zien in de samenwerking in de Interdisciplinary Units een kans om dit verder op te bouwen.

8 STRENGTH Complimentariteit in onderwijs en onderzoek Snelle afstemming, voorkomen duplicatie/competitie Inspiratie, spiegeling, reflectie WEAKNESS Onduidelijkheid door diversiteit Samenwerking zonder integratie geeft dubbele structuren - inefficient Cultuurverschillen kunnen leiden tot irritatie OPPORTUNITIES Betere benutting kansen onderzoeksprojecten en onderwijs (innovatie) Door massa meer zichtbaarheid binnen VU/UvA en daarbuiten Duidelijkere bijdrage aan profilering VU/UvA THREAT Verlies autonomie, keuzevrijheid Verlies identiteit Verlies aan slagkracht Er is bevestiging van de wil tot samenwerken en overeenstemming over de voor- en nadelen van samenwerking. Benadrukt wordt dat het voorkomen van de bedreigingen belangrijke randvoorwaarden zijn voor samenwerking. Vervolgstappen Doel is dat we eind 2014 middels een notitie rapporteren naar het FB over inhoud en wijze van samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek alsmede organisatie en tijdspad van samenwerking van de Interdisciplinary Units. Uitgaande van wat we nu hebben en onze afzonderlijke sterktes gaan we in een volgend kernteamoverleg na waar we kunnen samenwerken in de huidige onderwijs en onderzoeksprogramma s en wat we nieuw kunnen ontwikkelen op onderzoeks- en onderwijsgebied. Voor onderwijs wordt hiervoor een verkenningscommissie ingesteld die het kernteam adviseert. We bespreken kort aan de hand van het voorstel van TDO (van eind april) welke personen bij voorkeur deel gaan uitmaken van de verkenningscommissie. Afspraak Verkenningscommissie onderwijs 29 augustus 2014 Kernteambijeenkomst half september 2014

9 Virtual department Interdisciplinary Units Afd. Athena Afd. Gezondheidswetenschappen Institute of Interdisciplinary Studies

10 Samenstelling teams Kernteam: GW: Maurits van Tulder, Marjolein Visser, Lothar Kuijper Athena: Jacqueline Broerse, Joske Bunders, Marjolein Zweekhorst IIS: Lucy Wenting, Stef Menken Overkoepelende missie identificeren synergie onderzoek rol Units in beta-faculteiten huisvesting uitkomsten verkenningscommissie onderwijs Verkenningscommissie: Opleidingsdirecteuren GW: Maurits van Tulder, Lothar Kuijper Opleidingsdirecteuren Athena: Jacqueline Broerse, Marjolein Zweekhorst, Margot van der Eck IIS: Steph Menken, Jasper ter Schegget SBI: Peter Hoorn Aarde & Economie? Studenten uit de diverse opleidingen (alleen 2de en 3de meeting) Inventarisatie kansen/knelpunten/zorgen visie/strategie organisatie

11 Fasering Kernteam maandelijkse bijeenkomsten in 2014 (mei, juni, sept., okt., nov., dec.) Verkenningscommissie 1ste: 29 augustus 2de: oktober/november 3de: december Januari 2015 meerjarenplan; waar willen we met elkaar naar toe en hoe willen we dat doen

12 Missie Afdelingen GW: Excellence in epidemiological research on (cost-)effectiveness of interventions in the field of prevention, treatment and rehabilitation with a specific focus on nutrition, physical activity and ageing. Athena: Study and design interfaces between science and society to contribute to: understanding of key factors in innovation processes; enriching science with increased societal legitimacy and improved research utilization (valorisation); improved societal awareness of how innovations may benefit sustainability, equity and fairness of societies. IIS: hét kenniscentrum van de UvA op het gebied van interdisciplinair leren en doceren. Samen met faculteiten ontwerpt het IIS nieuw onderwijs. Vanuit de inhoud bouwen aan onderwijsinnovaties met een interdisciplinair karakter. Thema s en vraagstukken die aansluiten bij actuele ontwikkelingen in de wetenschap en de samenleving.

13 Interdisciplinaire afdelingen Medisch/klinisch GW Athena Health & Life Sciences IVM SBI IIS Humanities Social sciences Natural Sciences Sustainability

14 SWOT STRENGTH Complimentariteit in onderwijs en onderzoek Snelle afstemming, voorkomen duplicatie/competitie Inspiratie, spiegeling, reflectie OPPORTUNITIES Betere benutting kansen onderzoeksprojecten en onderwijs (innovatie) Door massa meer zichtbaarheid binnen VU/UvA en daarbuiten Duidelijkere bijdrage aan profilering VU/UvA WEAKNESS Onduidelijkheid door diversiteit Samenwerking zonder integratie geeft dubbele structuren - inefficiënt Cultuurverschillen kunnen leiden tot irritatie THREAT Verlies autonomie, keuzevrijheid Verlies identiteit Verlies aan slagkracht Onvoldoende (h)erkenning rol door FB VU/UvA (geen core business)

15 Ambition in education Exploring new avenues in education: Summer schools, MOOCs, SPOCs and post-graduate education e.g. in the field of global health, nutrition, mental health, health systems and transdisciplinary research Strengthening collaborations with other beta-groups offering interdisciplinary education, such SBI Strengthening collaborations with other bachelor/master programs in natural sciences by offering appropriate interdisciplinary courses

16 Ambition in research and valorisation Strengthen its research by fostering strong collaborations Between sections within the Interdisciplinary Units (e.g. on methodological research, implementation studies, communication and health promotion, health economy and policy and health systems research and innovation studies) With beta-groups within FALW, FEW, FNWI (e.g. on sustainable development, e- and m-health, mental health, health promotion) To facilitate its valorisation and that of other collaborating beta-groups by further strengthening collaborations with nonacademic groups in industry, policy (government) and civil society ( spider in the web function)

17 Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Faculteit der Exacte Wetenschappen Bijeenkomst Kernteam Interdisciplinary Unit Datum: woensdag 17 september 2014 Tijd: u Aanwezig Kernteamleden: Maurits van Tulder (Gezondh.wet), Lothar Kuijper (Gezondh.wet), Jacqueline Broerse (Athena), Lucy Wenting, Marjolein Zweekhorst (Athena) Staf uit de faculteiten: Hanneke van Doorn, Gert Grift, Valeria Huisman, Nellie Harms, Hubertus Irth, Karen Maex, Peter van Tienderen afwezig: Marjolein Visser (Gezondh.wet), Joske Bunders (Athena) Steph Menken JB geeft een korte presentatie van de activiteiten van het kernteam tot nu toe en welke volgende stappen zullen worden gezet. Het kernteam heeft geconstateerd dat de missies van de participerende afdelingen/instituten overeenkomsten vertonen maar ook veel verschillen. Een bindende factor van de participerende afdelingen/instituten is interdisciplinariteit en het verbinden wetenschap en samenleving. Het kernteam constateert echter ook dat er meer afdelingen en instituten zijn die zich hier (deels) op richten maar die niet onder de Interdisciplinary Unit vallen. Voor IIS is een complicerende factor dat IIS niet alleen bètaonderwijs verzorgd maar ook nauw betrokken is bij andere faculteiten en dat het een onderwijs instituut is terwijl Athena en Gezondheidswetenschappen ook veel onderzoek doen. KM benadrukt het strategisch belang van Wetenschap & samenleving en de verbinding van onderwijs met onderzoek. In het volgende kernteam overleg zal worden gesproken over complementariteit in onderwijs en onderzoek en de kansen die dat biedt, zoals onderzoek naar onderwijs innovatie. Status verkenningscommissies, betrokkenheid studenten, promovendi, medewerkers Een 1 e verkenningscommissie is gestart om een overzicht te krijgen van relevante opleidingen. Hierbij zijn nog geen studenten betrokken. Een 2 e en 3 e verkenningscommissie zullen in okt/nov resp. december starten. Hierin zullen wel studenten participeren. AAA fonds Het kernteam is van mening dat de Interdisciplinary Unit niet zichtbaar is in de toedeling van middelen uit het AAA fonds, er is alleen zijdelings betrokkenheid bij het onderwijsvoorstel; er is geen erkenning van het onderzoek. KM licht toe dat de bèta-faculteiten 6M vragen, maar het is nog niet zeker dat dat ook wordt toegekend. De constatering dat Interdisciplinary Unit niet tot de core business van de faculteit zou behoren is onterecht. Er is juist geprobeerd toch via onderwijs een deel van de beperkte middelen aan de Interdisciplinary Unit toe te kennen. Er zijn verschillende virtuele departments die helemaal geen middelen ontvangen. De 3M voor neurowetenschappen gaat naar onderzoek op dit gebied buiten FNWI en FALW, hier is vanzelfsprekend veel discussie over geweest. Er wordt geconcludeerd dat meer toelichting had moeten worden gegeven bij het besluit over de verdere uitwerking van het AAA fonds. KM zal met CvB bespreken dat het proces waarbij voor beperkte middelen op zeer korte termijn aanvragen moeten worden opgesteld, moet verbeteren. Verdere stappen Het kernteam zal een concept meerjarenplan gereed hebben in januari KM adviseert om goed strategisch na te denken over het thema wetenschap en samenleving, daar zit veel groei potentieel. Voor IIS Page 1 of 2

18 Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen Faculteit der Exacte Wetenschappen is belangrijk dat de aansluiting met onderzoek sterker wordt. PvT adviseert het kernteam verder na te denken over de doelstellingen van het department en de meerwaarde die het kan bieden, aangezien echt interdisciplinair onderzoek zeldzaam is. Het bijeenbrengen (al dan niet fysiek) van WP met activiteiten op het gebied van onderwijsvernieuwing is een ander interessant thema om mee te nemen in het plan. Dit hoeft zich niet alleen op interdisciplinair onderwijs te richten. Communicatie Contactpersoon communicatie van Kernteam is Jacqueline Broerse Afspraken - Strategisch meerjarenplan over wat de samenwerking kan betekenen: Actiehouder: kernteam; Tijdpad: concept gereed januari 2015 Vergadering plannen in januari Page 2 of 2

Virtual department Interdisciplinary Units. Afd. Athena Afd. Gezondheidswetenschappen Institute of Interdisciplinary Studies

Virtual department Interdisciplinary Units. Afd. Athena Afd. Gezondheidswetenschappen Institute of Interdisciplinary Studies Virtual department Interdisciplinary Units Afd. Athena Afd. Gezondheidswetenschappen Institute of Interdisciplinary Studies Samenstelling teams Kernteam: GW: Maurits van Tulder, Marjolein Visser, Lothar

Nadere informatie

Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015

Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015 Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015 Toelichting voor opleidingsdirecteuren De decaan wil studenten op de hoogte houden van de ontwikkeling van de samenwerking met de VU betafaculteiten.

Nadere informatie

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking FNWI- FEW/FALW, versie april 2015 Eén gedeeld uitgangspunt

Nadere informatie

Eenheid van onderwijs en onderzoek Gezichtspunt van de bètafaculteiten. Karen Maex, Decaan UvA FNWI en VU FEW/FALW KNAW bijeenkomst 10 december 2014

Eenheid van onderwijs en onderzoek Gezichtspunt van de bètafaculteiten. Karen Maex, Decaan UvA FNWI en VU FEW/FALW KNAW bijeenkomst 10 december 2014 Eenheid van onderwijs en onderzoek Gezichtspunt van de bètafaculteiten Karen Maex, Decaan UvA FNWI en VU FEW/FALW KNAW bijeenkomst 10 december 2014 Peter Scott (2005): Divergence or convergence: The relationship

Nadere informatie

ADVIES. 1e Verkenningscommissie. Onderwijs Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability

ADVIES. 1e Verkenningscommissie. Onderwijs Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability ADVIES 1e Verkenningscommissie Onderwijs Chemistry & Sustainability Sape Kinderman, Stanley Brul, Hans van der Spek, Maarten Boerlijst, Romano Orru Datum: 15 Mei 2014 1. Aanleiding In het kader van het

Nadere informatie

Bundeling FALW en SILS Neurosciences

Bundeling FALW en SILS Neurosciences Bundeling FALW en SILS Neurosciences FALW Neurosciences (Vumc not incl) 80 WP/OBP in 4 groepen Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) Programme Neurosciences 60 WP/OBP in 4 groepen Lange termijn

Nadere informatie

Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability. status 8 december Amsterdam Science Cluster

Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability. status 8 december Amsterdam Science Cluster Chemistry & Molecular Life Sciences for Sustainability status 8 december 2014 Amsterdam Science Cluster Outline 1. Het Groene Department 2. Tussenrapport & Overige ontwikkelingen 3. ACMM 4. Vragen van

Nadere informatie

De positie van de biofysici en bioinformatici is onderwerp van de besprekingen met de kernteams op 10 en 17 mei.

De positie van de biofysici en bioinformatici is onderwerp van de besprekingen met de kernteams op 10 en 17 mei. Aan: kernteam CMLS4HH Van: Gert Grift (mede namens decaan en vice-decanen) cc.: Karen Maex, Hubertus Irth, Peter van Tienderen, Yvonne Kops, Maaike Lürsen, Rudi Rust, Kirstin de Boer, Hanneke van Doorn,

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK TELEFOON FAX BIJLAGE(N)

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK  TELEFOON FAX BIJLAGE(N) 2800 Aan : - FSR FNWI-UvA - OR FNWI-UvA - FSR FEW-VU - ODC FEW-VU - FSR FALW-VU - ODC FALW-VU DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 26.02.2016 FB/2016/77 E-MAIL TELEFOON FAX BIJLAGE(N) Best.secr.few@vu.nl

Nadere informatie

Mathematics & Logic STAND VAN ZAKEN SEPTEMBER 2014

Mathematics & Logic STAND VAN ZAKEN SEPTEMBER 2014 Mathematics & Logic STAND VAN ZAKEN SEPTEMBER 2014 Kernteam 9 leden : 2 ILLC, 4 KdVI, 3 VU-Wiskunde MT-leden, waaronder onderzoeks (afdelings)directeuren en opleidingsdirecteuren Instituutsmanager KdVI

Nadere informatie

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Toelichting bij Overzicht Herstructurering van het onderwijsaanbod en de veranderingen in en rond de bachelorprogramma s wordt gefaseerd naar tijd en type

Nadere informatie

Dossier kernteam Earth & Ecology

Dossier kernteam Earth & Ecology Dossier kernteam Earth & Ecology Samenstelling kernteam: Rien Aerts (VU), Willem Bouten (UvA), Gareth Davies (VU), Han Dolman (VU, contactpersoon), Jacintha Ellers (VU), Jef Huisman (UvA), Karsten Kalbitz

Nadere informatie

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK TELEFOON FAX BIJLAGE(N)

DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK  TELEFOON FAX BIJLAGE(N) 2800 Aan : - FSR FNWI-UvA - OR FNWI-UvA - FSR FEW-VU - ODC FEW-VU - FSR FALW-VU - ODC FALW-VU DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 26.02.2016 FB/2016/77 E-MAIL TELEFOON FAX BIJLAGE(N) Best.secr.few@vu.nl

Nadere informatie

De indeling van de sector Natuur

De indeling van de sector Natuur De indeling van de sector Natuur Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in vijf subsectoren: 1 Biologie, scheikunde en medisch 2 Wiskunde, natuurkunde en informatica

Nadere informatie

AFS HUISVESTINGSPLAN OP HOOFDLIJNEN /2023 IMPACT OP CAMPUS EN SCIENCE PARK - VOOR INTERN GEBRUIK VU UVA - 1 Vrije Universiteit

AFS HUISVESTINGSPLAN OP HOOFDLIJNEN /2023 IMPACT OP CAMPUS EN SCIENCE PARK - VOOR INTERN GEBRUIK VU UVA - 1 Vrije Universiteit AFS HUISVESTINGSPLAN OP HOOFDLIJNEN 2014 2020 /2023 IMPACT OP CAMPUS EN SCIENCE PARK - VOOR INTERN GEBRUIK VU UVA - 1 INHOUD Inleiding Amsterdam Faculty of Science (AFS) Samenhang VU UvA AFS Uitgangspunten

Nadere informatie

Recent is de 2e verkenningscommissie onderwijs ingesteld door het Team Directeuren Onderwijs (TDO), met de opdracht:

Recent is de 2e verkenningscommissie onderwijs ingesteld door het Team Directeuren Onderwijs (TDO), met de opdracht: Beste collega/student, Hierbij word je uitgenodigd om deel te nemen in de 2e gezamenlijke VU-UvA verkenningscommissie onderwijs Earth, Ecology and Environment. Kun je per omgaande aangeven of je hiervoor

Nadere informatie

28 mei Uitlokken en honoreren

28 mei Uitlokken en honoreren Verslag debat over interdisciplinariteit in het bètadomein 28 mei 2015 Uitlokken en honoreren Hoe schep je voorwaarden voor interdisciplinariteit? Met deze woorden leidde Decaan Karen Maex het debat in.

Nadere informatie

Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment

Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Willem Bouten, Jacintha Ellers, Wim van Westrenen, allen tevens lid van kernteam E&E Jeroen Aerts (IVM), Maarten Boerlijst (tevens

Nadere informatie

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Opdracht TDO (mei 2015) Maak een voorstel voor een gezamenlijke UvA-VU bachelor biologie opleiding

Nadere informatie

In deze brief wordt toegelicht hoe het beoogde samenwerkingsinstituut Physics & Astronomy (P&A) de locatiekeuze van zijn opleidingen heeft aangepakt.

In deze brief wordt toegelicht hoe het beoogde samenwerkingsinstituut Physics & Astronomy (P&A) de locatiekeuze van zijn opleidingen heeft aangepakt. 2800 Decaan FEW/FALW VU Decaan FNWI UvA DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 22.02.2016 E-MAIL TELEFOON FAX BIJLAGE(N) J.M.Gemser@vu.nl 06 51 69 0545 1 Betreft: Locatiekeuze opleidingen Physics &

Nadere informatie

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Universiteit

Nadere informatie

BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT

BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT BESTUURS- EN BEHEERSREGLEMENT Reglement als bedoeld in artikel 6 van de Structuurregeling. Voor de eerste maal vastgesteld door het college van bestuur van de Radboud Universiteit (Nijmegen) bij besluit

Nadere informatie

Procedure medezeggenschap bij wijzingen in het onderwijsaanbod Science in Amsterdam

Procedure medezeggenschap bij wijzingen in het onderwijsaanbod Science in Amsterdam Procedure medezeggenschap bij wijzingen in het onderwijsaanbod Science in Amsterdam Inleiding Aan de medezeggenschapsorganen 1 van de faculteiten FALW (VU), FEW (VU) en FNWI (UvA) kunnen voorstellen worden

Nadere informatie

Samenwerking bètafaculteiten VU en UvA

Samenwerking bètafaculteiten VU en UvA Samenwerking bètafaculteiten VU en UvA 1. Inleiding In deze notitie wordt aangegeven hoe de samenwerking tussen de bètafaculteiten van de UvA en VU de komende periode verder ontwikkeld zal worden en hoe

Nadere informatie

Human Health and Life Sciences (H2LS)

Human Health and Life Sciences (H2LS) (H2LS) Werkconferentie VU 16 april 2015 Margreeth van der Meijde, vice decaan onderwijs VUMC H2LS Strategische doelstelling VU en VUmc excelleren met onderzoek en onderwijs binnen het domein H2LS. Er wordt

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 De Colleges van Bestuur van: GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING ONDERZOEKSCHOOL Huizinga Instituut 2012-2016 de Erasmus Universiteit Rotterdam; de Radboud Universiteit Nijmegen; de Rijksuniversiteit Groningen;

Nadere informatie

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com

Best? New practice industry-university cooperation. Chemelot InSciTe. www.chemelot-inscite.com Best? New practice industry-university cooperation Chemelot InSciTe www.chemelot-inscite.com Aanleiding / Externe ontwikkelingen Wetenschappelijke competitie neemt toe; universiteit moet zich op sterktes

Nadere informatie

Eerste jaars. Bachelor. Erasmus School of Economics. Erasmus School of History, Culture and Communication. Erasmus School of Law

Eerste jaars. Bachelor. Erasmus School of Economics. Erasmus School of History, Culture and Communication. Erasmus School of Law Eerste jaars Bachelor 50950 Economie en Bedrijfseconomie Voltijd 543 50950 International Bachelor Economics and Business Economics Voltijd 277 50950 International Premaster Economics and Business Economics

Nadere informatie

versie 5.5 Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Faculteitsreglement Versie mei 2015 (5.5) Kenmerk: FBW/FB/2015/13 Inhoudsopgave

versie 5.5 Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Faculteitsreglement Versie mei 2015 (5.5) Kenmerk: FBW/FB/2015/13 Inhoudsopgave Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen Faculteitsreglement Versie mei 2015 (5.5) Kenmerk: FBW/FB/2015/13 Inhoudsopgave PREAMBULE HOOFDSTUK 1. ALGEMEEN HOOFDSTUK 2. BESTUUR HOOFDSTUK 3. DE AFDELINGEN

Nadere informatie

opleidingsaanbod Ba Architectuur Andere bachelors - Prof bachelors (via schakelprogramma s) - Acad bachelors (via voorbereidingsprogramma s)

opleidingsaanbod Ba Architectuur Andere bachelors - Prof bachelors (via schakelprogramma s) - Acad bachelors (via voorbereidingsprogramma s) opleidingsaanbod VBP Ma INTERIEURarchitectuur [INTERIEURARCHITECT] Ba Architectuur VBP Ma Architectuur [ARCHITECT] Internationale Ma Architectuur (ENG) [ARCHITECT] Ma Stedenbouw & Ruimtelijke Planning

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. Amsterdam University College

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING. Amsterdam University College VAN ARCHIEF CvB - UvA Xö[Ļu-\o'n3 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Amsterdam University College De decanen van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica ( FNWľ) van de Universiteit van Amsterdam

Nadere informatie

Betreft: advies op het voorgenomen besluit locatiewijziging van de opleidingen Aardwetenschappen (Bachelor) en Earth Sciences (Master)

Betreft: advies op het voorgenomen besluit locatiewijziging van de opleidingen Aardwetenschappen (Bachelor) en Earth Sciences (Master) Faculteitsbestuur FALW De Boelelaan 1085 1081 HV Amsterdam DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 24.03.17 14.02.2017 FB/2017/49 E-MAIL fsr.falw@vu.nl TELEFOON 020-5897239 FAX BIJLAGE(N) 1 Betreft:

Nadere informatie

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013

Tilburg University 2020 Toekomstbeeld. College van Bestuur, april 2013 Tilburg University 2020 Toekomstbeeld College van Bestuur, april 2013 Strategie in dialoog met stakeholders Open voor iedere inbreng die de strategie sterker maakt Proces met respect en waardering voor

Nadere informatie

Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010

Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010 Drempelloze doorstroommogelijkheden in 3TU-verband in 2010 Toelichting: In het onderstaande overzicht is per technische masteropleiding aangegeven welke bacheloropleidingen drempelloos worden toegelaten.

Nadere informatie

Beta s rol in toekomstige PhD programma s

Beta s rol in toekomstige PhD programma s Sessie Lunteren, over Verleden, heden en toekomst van het PhD onderwijs Beta s rol in toekomstige PhD programma s Geert-Jan van Houtum Wetenschappelijk directeur van Onderzoeksschool Beta voor Operations

Nadere informatie

Beste practice bachelor. Delft. Leiden

Beste practice bachelor. Delft. Leiden Beste practice bachelor Delft Leiden Molecular Science & Technology Gezamenlijke BSc Leiden-Delft Peter Hamersma Pieter van Dooren Opleidingsdirecteur Opleidingscoordinator Waarom samen? Bachelor-master

Nadere informatie

MINOREN EN MASTERS SBI:

MINOREN EN MASTERS SBI: MINOREN EN MASTERS SBI: Hier volgt een overzicht van de minoren en masters die SBI ers onder andere kunnen kiezen. Dit overzicht is niet bindend maar kan je wel een goede houvast bieden. Een groot deel

Nadere informatie

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 Living Labs Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 dr.ir. Elke den Ouden expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e Where innovation starts TU/e Living Labs Een Living

Nadere informatie

DE IMPACT VAN SAMENWERKING

DE IMPACT VAN SAMENWERKING DE IMPACT VAN SAMENWERKING Ir. Marcel Kloosterman 16 mei 2017 Programma Ontwikkelingen Voorbeelden van samenwerking IXA Polifysiek Amsterdam Data Science Playgrounds Projectaanvraag Smart Culture Leerpunten

Nadere informatie

Dossier kernteam Neuroscience

Dossier kernteam Neuroscience kernteam Dossier kernteam Neuroscience Samenstelling kernteam: Guus Smit (VU), Willem Stiekema (UvA), Cyriel Pennartz (UvA) Marten Smidt (UvA OW), Huib Mansvelder (VU OW) Samenstelling verkenningscommissie

Nadere informatie

Tussenstand: perspectief bacheloronderwijs Amsterdam Faculty of Science

Tussenstand: perspectief bacheloronderwijs Amsterdam Faculty of Science Tussenstand: perspectief bacheloronderwijs Amsterdam Faculty of Science De plannen voor het onderwijsaanbod in het kader van de integratie van de drie bètafaculteiten van de VU en de UvA worden steeds

Nadere informatie

Open dag 14 november Bachelor Gezondheid en Maatschappij

Open dag 14 november Bachelor Gezondheid en Maatschappij Open dag 14 november 2015 Bachelor Gezondheid en Maatschappij 2 Departementen Wageningen University Wageningen University bestaat uit één faculteit die is opgedeeld in vijf departementen: Agrotechnologie

Nadere informatie

EEN GEDEELDE ONDERZOEKSAGENDA VOOR BIPOLAIRE STOORNISSEN DR. BARBARA REGEER ATHENA INSTITUUT VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

EEN GEDEELDE ONDERZOEKSAGENDA VOOR BIPOLAIRE STOORNISSEN DR. BARBARA REGEER ATHENA INSTITUUT VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM EEN GEDEELDE ONDERZOEKSAGENDA VOOR BIPOLAIRE STOORNISSEN DR. BARBARA REGEER ATHENA INSTITUUT VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM PROGRAMMA Relatie onderzoek - praktijk Een gedeelde onderzoeksagenda Methoden Resultaten

Nadere informatie

kernteam Dossier kernteam Chemistry & Molecular Lifesciences for Sustainability

kernteam Dossier kernteam Chemistry & Molecular Lifesciences for Sustainability kernteam Dossier kernteam Chemistry & Molecular Lifesciences for Sustainability Samenstelling kernteam: Stanley Brul (UvA), Matthias Bickelhaupt (VU), Maarten Boerlijst (UvA), Sape Kinderman (UvA en VU),

Nadere informatie

1. Het interfacultair instituut draagt de naam: Afrika-Studiecentrum Leiden, afgekort: ASCL.

1. Het interfacultair instituut draagt de naam: Afrika-Studiecentrum Leiden, afgekort: ASCL. BESTUURSREGLEMENT INTERFACULTAIR INSTITUUT AFRIKA-STUDIECENTRUM LEIDEN (AFRICAN STUDIES CENTRE LEIDEN; ASCL) UNIVERSITEIT LEIDEN HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 Naam 1. Het interfacultair instituut draagt

Nadere informatie

Samenvatting Evaluatie Student en Stad 2017

Samenvatting Evaluatie Student en Stad 2017 Samenvatting Evaluatie Student en Stad 2017 Manon Bronckers Team Economie & Cultuur T 043 350 5295 Email: Manon.Bronckers@maastricht.nl Mosae Forum 10 Postbus 1992 6201 BZ Maastricht Samenvatting evaluatie

Nadere informatie

SCIENCE, BUSINESS & INNOVATION

SCIENCE, BUSINESS & INNOVATION SCIENCE, BUSINESS & INNOVATION MAAK IDEEËN WAAR. DENK GROOTS! Peter van Hoorn, opleidingsdirecteur Jan Dekker, docent en onderzoeker Cindy Ruiter, student SBI Anne-Christine van der Bijl, studieadviseur

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 33, lid 1c, van de Wet op het voortgezet onderwijs; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70643 17 december 2018 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 november 2018, nr. HO&S/1439087,

Nadere informatie

De indeling van de sector Gezondheidszorg

De indeling van de sector Gezondheidszorg De indeling van de sector Gezondheidszorg Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in zeven subsectoren: 1 Geneeskunde 2 Verlos- en verpleegkunde 3 Tandheelkunde

Nadere informatie

11 februari 2014. 1. Aanleiding

11 februari 2014. 1. Aanleiding 11 februari 2014 Aan: Van: Decaan FNWI, FEW, FALW; Karen Maex Verkenningscommissie onderwijssamenwerking in domein Information Sciences VU UvA: Jan van Mill (voorzitter), Jan Bergstra, Wan Fokkink, Guus

Nadere informatie

APPENDIX: Total number of students per programme and specialisation

APPENDIX: Total number of students per programme and specialisation APPENDIX: Total number of students per programme and specialisation Table 1: Total number of students (primary registrations) per bachelor s programme and specialisation Bachelor s Programmes 2016 2017

Nadere informatie

Ondersteuning van impact door Hogescholen

Ondersteuning van impact door Hogescholen Ondersteuning van impact door Hogescholen Ronald Mooijer 27 juni 2017 Agenda IXA Impact Het belang van netwerken Directe ondersteuning aan onderzoekers driehoek Probleem Stakeholders Product Financiering

Nadere informatie

Eindrapportage projectteam. Onderwijsorganisatie in de Science Faculteit

Eindrapportage projectteam. Onderwijsorganisatie in de Science Faculteit Faculteitsraad Faculteit Bètawetenschappen ingekomen 9 juni 2005 FRBF 05-033 Eindrapportage projectteam Onderwijsorganisatie in de Science Faculteit Concept: 11 mei 2005 1 Algemeen In deze eindrapportage

Nadere informatie

faculteit ruimtelijke wetenschappen

faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteitsraad notulen Faculteitsraadsvergadering Datum en tijd 14 januari 2016, 11.00-13.00 uur Aanwezig Erik, Gerd Weitkamp, Wim Meester, Elroy van Ostheim, Ronald

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

Topstructuur Faculteit Bètawetenschappen

Topstructuur Faculteit Bètawetenschappen Faculteitsraad Bètafaculteit ingekomen 15 mrt 2005 FRBF 05-014 Topstructuur Faculteit Bètawetenschappen Vastgesteld in gezamenlijk overleg tussen het college van bestuur en het federatiebestuur. 15 maart

Nadere informatie

12-2-2014. Herziening bachelorprogramma s Biomedische wetenschappen en Geneeskunde. Inhoud. Missie. Stand van zaken, 15 januari 2014

12-2-2014. Herziening bachelorprogramma s Biomedische wetenschappen en Geneeskunde. Inhoud. Missie. Stand van zaken, 15 januari 2014 Herziening bachelorprogramma s Biomedische wetenschappen en Geneeskunde Stand van zaken, 15 januari 2014 Inhoud Missie, uitgangspunten, belangrijkste kenmerken Gezamenlijk BMW en GNK Eindtermen beide opleidingen

Nadere informatie

Cooperation between Departments of Computer Science and Information technology in the Netherlands, Ethiopia and Ghana

Cooperation between Departments of Computer Science and Information technology in the Netherlands, Ethiopia and Ghana Cooperation between Departments of Computer Science and Information technology in the Netherlands, Ethiopia and Ghana Kees Smit, Centre for International Cooperation, VU Aemro Bizuneh Bahir Dar University

Nadere informatie

Kernteam Environmental Sciences. Jacob de Boer

Kernteam Environmental Sciences. Jacob de Boer Kernteam Environmental Sciences Jacob de Boer Onderwijs Economie Chemie/Toxicologie Beleid Ruimtegebruik Studenten Agenda 1. Status verkenningscommissies, betrokkenheid studenten, promovendi, medewerkers

Nadere informatie

Stand van zaken strategische heroriëntatie Cliëntenbelang Amsterdam. Vrijdag 30 oktober 2015

Stand van zaken strategische heroriëntatie Cliëntenbelang Amsterdam. Vrijdag 30 oktober 2015 Stand van zaken strategische heroriëntatie Cliëntenbelang Amsterdam Vrijdag 30 oktober 2015 1. Huidige stand van zaken strategische heroriëntatie De volgende stappen zijn gezet in de strategisch heroriëntatie:

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 12 Verschil 213 tov. 212 21 3 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 225 221

Nadere informatie

Dossier kernteam Informatics

Dossier kernteam Informatics Dossier kernteam Informatics Samenstelling kernteam: Maarten van Steen (VU), Jan Bergstra (UvA), Guus Schreiber (VU), Guus Delen (UvA), Wan Fokkink, Frank van Harmelen (VU), Kris de Jong (VU), Maarten

Nadere informatie

4. Benoeming Het FB benoemt de leden en voorzitter van de ETC. De zittende ETC kan daartoe suggesties doen.

4. Benoeming Het FB benoemt de leden en voorzitter van de ETC. De zittende ETC kan daartoe suggesties doen. Reglement Ethische Toetsingscommissie (ETC) FSW-VU 25 juni 2016, aangepast na overleg met Leo Huberts op 23 juni 2016 Preambule Het instellingsreglement (deel A) hieronder is gebaseerd op secties K, L

Nadere informatie

Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten

Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten Universitaire bachelor- en masteropleidingen HOOP-gebieden Techniek, Natuur & Landbouw (oktober 2017) HOOP-gebied Techniek Opleiding TUD TUE UT

Nadere informatie

KEUZES BINNEN FUTURE PLANET STUDIES 21 NOVEMBER 2012

KEUZES BINNEN FUTURE PLANET STUDIES 21 NOVEMBER 2012 . KEUZES BINNEN FUTURE PLANET STUDIES 21 NOVEMBER 2012 1 PROGRAMMA KEUZES FUTURE PLANET STUDIES Dominique Kunst & Denise van Wees Studieadviseurs STUDEREN IN HET BUITENLAND Rick Vermin Opleidingscoördinator

Nadere informatie

TOELATINGSVOORWAARDEN

TOELATINGSVOORWAARDEN Interfacultair Departement LerarenOpleiding TOELATINGSVOORWAARDEN Academiejaar 2019 2020 De educatieve master vervangt de specifieke lerarenopleiding en combineert vakken met een onderwijsfocus met domeinspecifieke

Nadere informatie

Project Huisvesting Statushouders

Project Huisvesting Statushouders Project Huisvesting Statushouders 08 maart 2016 Willem van Santen Project Huisvesting Statushouders Presentatie voor Raadsleden uit de regio Deelnemers aan het project De 8 gemeenten uit de regio De 11

Nadere informatie

BSc Tourism. De volgende presentatie start hier om 9:30 uur

BSc Tourism. De volgende presentatie start hier om 9:30 uur BSc Tourism De volgende presentatie start hier om 9:30 uur waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Toerisme in cijfers Nederland 35 miljard bestedingen 3% Bruto

Nadere informatie

Stages in het flexibel semester. Initiatiefvoorstel voor het implementeren van studiepunten voor stages in het flexibel semester

Stages in het flexibel semester. Initiatiefvoorstel voor het implementeren van studiepunten voor stages in het flexibel semester Initiatiefvoorstel Fractie SAM Stages in het flexibel semester Initiatiefvoorstel voor het implementeren van studiepunten voor stages in het flexibel semester Fractie SAM Aan de universiteitsraad 13 november

Nadere informatie

Dossier kernteam Informatics

Dossier kernteam Informatics Dossier kernteam Informatics Samenstelling kernteam: Maarten van Steen (VU), Jan Bergstra (UvA), Guus Schreiber (VU), Guus Delen (UvA), Wan Fokkink (VU), Frank van Harmelen (VU), Alfons Hoekstra (UvA),

Nadere informatie

Sofokles 5 maart 2018 VU Faculteit Religie en Theologie

Sofokles 5 maart 2018 VU Faculteit Religie en Theologie Sofokles 5 maart 2018 VU Faculteit Religie en Theologie Strategische personeelsplanning (SPP) Marja Horsman en Henny van Nieuwenhuijsen Systematisch besturen, van de waan van de dag naar oplossend vermogen

Nadere informatie

Advies Universiteit van Amsterdam

Advies Universiteit van Amsterdam Advies Universiteit van Amsterdam De Reviewcommissie (hierna commissie) heeft kennisgenomen van het voorstel van de Universiteit van Amsterdam (hierna UvA) dat het College van Bestuur met zijn brieven

Nadere informatie

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015

Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 Highlights Nationale Studenten Enquête 2015 De Nationale Studenten Enquête (NSE) is een grootschalig landelijk onderzoek waarin jaarlijks alle Bachelor en Master studenten in het hoger onderwijs gevraagd

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 FEBRUARI 2016 (13:15-16:00) Meeloopdag International

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences

Opleidingsspecifiek deel bij de OER Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences Opleidingsspecifiek deel bij de OER 2016-2017 Bacheloropleiding Natuurwetenschap en Innovatiemanagement Undergraduate School Geosciences art. 2.1 Toelating 1. Naast de in de wet genoemde diploma s die

Nadere informatie

Leids universitair register opleidingen

Leids universitair register opleidingen Studiejaar Type O-naam van de opleiding graad vertaling Engels/Nederlands instructietaal studie Faculteit der Archeologie [Faculty of Archaeology] 2017-2018 B Archeologie BA Archaeology nl/en 180 56703

Nadere informatie

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit

Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit Science De bètabrede opleiding van de Radboud Universiteit 7 november 2015 Bètabreed - waarom zou ik bètabreed gaan? Multidisciplinair combineer vakgebieden: Behoefte bij bedrijfsleven en in onderzoek:

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation*

Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* Where innovation starts Vakken eerste jaar major Sustainable Innovation* *Deze major is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Technische Innovatiewetenschappen TU/e Bachelor College De Technische

Nadere informatie

Lammes, Zazo Meijs, Annelieke Muller, Jorn Peters, Dominique van Poorten, Thomas van der Veen, Gerben Yntema

Lammes, Zazo Meijs, Annelieke Muller, Jorn Peters, Dominique van Poorten, Thomas van der Veen, Gerben Yntema Vergadering BO 9 maart 2015 Tijd 13:00 Voorzitter Jaco van der Veen Aanwezig FSR Els Aarts, Thomas Adrian, Ysbrand Galama, Tim Hoogeveen, Balint Kalista Lammes, Zazo Meijs, Annelieke Muller, Jorn Peters,

Nadere informatie

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam

Aanvraagformulier nieuwe opleiding. Basisgegevens. Contactpersoon/contactpersonen Postbus GG Amsterdam Aanvraagformulier nieuwe opleiding Basisgegevens Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Universiteit van Amsterdam Postbus 19268 1000 GG Amsterdam Contactgegevens Naam opleiding Internationale

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 24 Verschil 213 tov. 212 13 6 211 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 479 417

Nadere informatie

LVSO. Research for Students

LVSO. Research for Students LVSO Research for Students Overzicht 1. Introductie tot Student Onderzoek en LVSO 2. Voorstelling projecten en labo s 3. Praktische handleiding tot het statuut 4. LVSO Café I. Introductie tot Student Onderzoek

Nadere informatie

Colloquium Sport en detentie Wie vast zit wil bewegen!

Colloquium Sport en detentie Wie vast zit wil bewegen! Colloquium Sport en detentie Wie vast zit wil bewegen! Sport en Detentie Kris Hermans Coördinator Sport De Rode Antraciet vzw De Rode Antraciet vzw Start 1 november 2002 2004 VFFW gaat op in De Rode Antraciet

Nadere informatie

1. Opening Jonas opent de vergadering om 18.04u. 2. Notulen & Actielijst De notulen worden met enkele aanpassingen vastgesteld.

1. Opening Jonas opent de vergadering om 18.04u. 2. Notulen & Actielijst De notulen worden met enkele aanpassingen vastgesteld. Vergadering PV 11 juni 2015 Tijd 18:00 Voorzitter Jonas Lodewegen Aanwezig Dominique van Poorten, Thomas Adrian, Ysbrand Galama, Balint Kalista Lammes, Zazo Meijs, Annelieke Muller, Jorn Peters, Thomas

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.;

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; GROENALLIANTIE MIDDEN-HOLLAND e.o. Instructie voor de secretaris voor de Groenalliantie Midden-Holland e.o. Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; in

Nadere informatie

Dossier kernteam Chemistry and Molecular Life Sciences for Human Health (CMLS4HH)

Dossier kernteam Chemistry and Molecular Life Sciences for Human Health (CMLS4HH) Dossier kernteam Chemistry and Molecular Life Sciences for Human Health (CMLS4HH) Samenstelling kernteam: Leendert Hamoen (UvA, SILS), Rob Leurs (VU, S&F), Holger Lill (VU, MCB), Willem Stiekema (UvA,

Nadere informatie

Met Zorg naar Gezondheid!

Met Zorg naar Gezondheid! Met Zorg naar Gezondheid! dr. Hans Hobbelen Lector Healthy Lifestyle, Ageing and Health Care Kenniscentrum CaRES: Care, Rehabilitatie, Educatie, Sport (CaRES) Lectoraat Transparante Zorgverlening Lectoraat

Nadere informatie

Memo Decaanbenoeming

Memo Decaanbenoeming Nieuwe Achtergracht 170 1018 WV Amsterdam (020) 525 3726 csr@studentenraad.nl studentenraad.nl/csr Memo Decaanbenoeming Voorstel tot bestendiging decaanbenoemingen aan de Universiteit van Amsterdam. Inleiding

Nadere informatie

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit.

studenten die gekozen hebben voor een studie aan deze Universiteit. Dames en heren, Graag heet ik u van harte welkom bij de opening van het Academisch Jaar 2013/2014. Met uw aanwezigheid vandaag geeft u nog eens blijk van uw bijzondere verbondenheid aan deze Universiteit,

Nadere informatie

2. Samenstelling en dagelijkse gang van zaken van de examencommissie

2. Samenstelling en dagelijkse gang van zaken van de examencommissie Regels en Richtlijnen van de examencommissies van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen 2017-2018 Algemeen gedeelte 1. Reikwijdte Deze Regels en

Nadere informatie

Eindrapport VC3BI commissie

Eindrapport VC3BI commissie 11 mei 2016 Eindrapport VC3BI commissie Doel en samenstelling De commissie VC3BI (Verkenningscommissie 3: Bachelors Informatiewetenschappen) heeft sinds eind 2014 de beoogde samenwerking verkend bij de

Nadere informatie

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen BSc Tourism René van der Duim en Martijn van Santen waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers meer dan een miljard internationale toeristische aankomsten wereldwijd Toerisme in cijfers

Nadere informatie

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan

WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan 1 WORKSHOPHANDLEIDING Het Verbeterplan Doorstroomtraject BBL/BOL-PW4 Kerntaak: 3 Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken Werkprocessen: 3.1 Werkt aan deskundigheidsbevordering en professionalisering

Nadere informatie

Functiebeschrijving- en waardering Onderwijsgroep Amersfoort

Functiebeschrijving- en waardering Onderwijsgroep Amersfoort Functie-informatie Functienaam Directeur Speciaal Onderwijs Organisatie Cluster-4 onderwijs Salarisschaal 15 Indelingsniveau Ve Fuwasys-advies 15 - Ve Werkterrein Management -> Directie/bestuur Activiteiten

Nadere informatie

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing

Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Date 7-12-2011 1 Multi-disciplinary workshop on Ageing and Wellbeing Prof. Dr. Inge Hutter Demographer, anthropologist Coordinator Healthy Ageing Alpha Gamma RUG Dean Faculty Spatial Sciences Date 7-12-2011

Nadere informatie