Bladeren Gluren. Tips voor betere herfstfoto s. Fotoschool Noord Holland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bladeren Gluren. Tips voor betere herfstfoto s. Fotoschool Noord Holland"

Transcriptie

1 Bladeren Gluren Tips voor betere herfstfoto s Fotoschool Noord Holland

2 VOORAF Welkom Welkom bij Bladeren Gluren. Bladeren Gluren is de letterlijke vertaling van het Engelse Leaf Peeping. Tijdens de herfst de natuur in om de prachtig gekleurde bossen te bekijken. Nu de herfst toch echt begonnen is heb ik tips voor je verzameld die je helpen prachtige herfstfoto s te maken. Ik hoop dat je dan ook meteen na het lezen er op uit trekt en zult toepassen. Je weet vast wel een paar mooie plekken te vinden. En als je zin hebt, ga je met mij mee tijdens eens heerlijke Fotowandeling in een prachtig herfstbos in de omgeving. Kijk op de website of bij Fotowandeling.nl Ik hoop dat je mooie foto s maakt deze herfst en ik wens je daarbij veel succes! Fotoschool Noord Holland Suzanne van Koolwijk

3 TIP 1 Het is altijd foto weer Juist in de herfst kan het weer snel omslaan. Dat is geen reden om er niet op uit te trekken met je camera. Juist de snel wisselende omstandigheden kunnen voor prachtige dramatisch effecten zorgen. Check je weer-app om een beetje voorbereid op pad te gaan en laat je verrassen. Ook mist kan in dit jaargetijde voor prachtige, zachte lichtomstandigheden zorgen en de pastel tinten in de natuur geven rust in je foto. Gelukkig hoef je niet meer zo vroeg op voor de zonsopkomst en kun je eens bij een mooie locatie ervaren hoe de natuur er uit ziet en ruikt bij de eerste zonnestralen. Maar ook bij bewolkte dagen krijg je fantastische foto s.

4

5 TIP 2 Een beetje minder De bonte kleuren van de herfstbladeren steken prachtig af tegen donkere bossen of tegen de lucht. Je kunt de kleurverzadiging van de bladeren nog wat versterker door je foto s een klein beetje te onderbelichten. Dat doe je het beste met je +/- instelling op je camera. Eerst even uitproberen voor het juiste effect, maar -2/3 geeft vaak net al wat diepere kleuren. Als je in RAW fotografeert dan hoeft dat natuurlijk niet en kun je achteraf de sfeer creëren die je wenst.

6

7 TIP 3 De witbalans uit balans Juist bij herfstfoto s kun je soms verrassende resultaten krijgen als je de witbalans verandert. Heb je deze op AWB (Automatische Wit Balans) staan dan is je resultaat op het eerste gezicht wel aardig, maar probeer ook eens Bewolkt, Schaduw of Daglicht. Ongeacht hoe het weer er werkelijk uit ziet. Je zult versteld staan hoe je herfstfoto s een andere uitstraling krijgen. Heb je een wat uitgebreidere camera dan kun je de kleurtemperatuur een beetje naar warm verschuiven. Niet te veel, want dat geeft weer lelijke kleuren.

8

9 TIP 4 Polarisatiefilter De herfst is het moment om je polarisatiefilter af te stoffen of als je nog geen polarisatiefilter hebt deze aan te schaffen. Pas op, ze zijn best duur. Als je een goeie wilt kijk dan van het merk BenW of Hoya en naar het circulair-type. Door langzaam te draaien aan het filter, want dat moet, krijgen de kleuren een diepere tint en wordt de lucht als je die in je foto hebt mooier van kleur. Ook mist en waterdamp kun je er mooi mee beïnvloeden. Zachtjes draaien, want het effect is soms lastig door de zoeker te zien. Zeker als je niet weet waar je naar moet kijken. En, niet onbelangrijk, het effect van een polarisatiefilter is in Photoshop of andere software niet of nauwelijks na te bootsen.

10 1/20 1/2 s

11 Programma Fotoschool Noord Holland Fotoschool Noord Holland helpt je graag in het verbeteren van je fotografie. Je kunt bij ons korte workshops volgen over een bepaald thema: simpel, doelgericht en direct resultaat. Maar wij hebben ook een programma met meerdaagse klassikale fotografie en fotobewerkings cursussen. Van beginner tot vergevorderd. De jaaropleiding bieden we aan in samenwerking met onze collega s van Welmanstudio. Onze cursussen worden door professionele, gecertificeerde docenten gegeven. Alle materiaal is door ons zelf ontwikkeld en je hebt levenslang toegang tot het cursusmateriaal. Cursusprogramma

12

13 TIP 5 Geen zin? Te nat of te koud om er op uit te trekken? Geen probleem. Maak je eigen herfst studio bij de warme kachel. Verzamel bladeren, kastanjes en paddestoelen(mag dat nog wel?) net zoals je vroeger een herfstdoos maakte. Zorg voor een donkere achtergrond of ondergrond en maak mooie composities van één of meerdere objecten. Zet er een lampje op en ga aan de slag. En als dan de zon toch doorbreekt plak je een herfstblad tegen het raam en fotografeer je er doorheen. Prachtige resultaten krijg je ook als je een aantal bladeren in een ovenschaal legt, met een laagje water vult en vervolgens invriest. Na een nachtje invriezen heb je je eigen bevroren sloot met mooi gekleurde bladeren.

14 Spullen Je eigen herfst studio Om je eigen herfststudio in te richten heb je niet zoveel nodig: een mobiel studiootje koop je bij de Xenos of Action voor een paar tientjes wij hebben mooie kunststof achtergronden, afwasbaar en in allerlei kleuren ook leveren wij plexiglas, ondoorzichtige platen in wit en zwart voor mooie reflecties handige buiglampjes haal je bij Ikea

15

16 TIP 6 Doe eens gek Richt je camera eens omhoog of leg m op de grond. Dat geeft al meteen een andere kijk op de herfst. Nog leuker wordt het als je de camera beweegt. Ronddraaien of juist verticaal bewegen geeft leuke abstracte effecten. Ook in en uitzoomen: zoomburst tijdens de belichting geeft bijzondere effecten. Zulke foto s zijn uniek omdat het lastig is om hetzelfde trucje nogmaals met precies hetzelfde resultaat te krijgen. Met een grijsfilter of het polarisatiefiilter kun je de sluitertijden wat langzamer krijgen als er veel licht is, want dat is wel nodig bij deze technieken.

17 Foto: Maja Drenthe

18 TIP 7 Fotografeer tijdens het gouden uur Het gouden uur, ook wel Golden Hour genoemd, is de tijd vlak voor zonsondergang en na zonsopkomst. Het licht is dan zacht getint en mooi van kleur. Hetgeeft structuur en diepte aan je foto s. De ideale tijd voor landschapsfoto s in de herfst te maken. Maar ook andere motieven hebben profijt van het warme zachte licht. Hoe noordelijker je bent hoe langer het uur duurt. En als de zon eenmaal onder is of nog niet op is? Ook dan kun je met prachtig licht bijzondere foto s maken. Je kunt allerlei app s voor je smartphone downloaden om precies te kunnen zien hoe laat de zon op komt en waar en hoe laat hij weer ondergaat. De allerbeste app hiervoor is TPE: The Photographers Emphesis.

19

20 Fotowandeling Er op uit met je camera Je kunt natuurlijk zelf er op uit trekken met je camera. Met deze tips moet het ongetwijfeld lukken om geweldige herfstfoto s te maken. Maar het is ook plezierig en leerzaam om samen met mij of een van mijn docenten een mooie herfstwandeling te maken. Je krijgt tijdens zo n fotowandeling allerlei handige tips aangereikt en leert ook anders kijken. Bovendien ben je met allemaal gelijkgestemden en hoef je je niet te haasten als je een mooi motief hebt gevonden. Klik op de knop om je aan te melden. En er is een speciaal Kidz programma! Fotowandeling

21

22 TIP 8 Licht in de duisternis Dan heb je zo n mooie paddestoel met witte stippen gevonden en staat ie net in het donker. Dat kun je heel eenvoudig oplossen. NIET je flitser gebruiken, dat wordt lelijk. Beter is het een reflectie schermpje te gebruiken. Je kunt ze voordelig aanschaffen bij ons. Heb je meteen vijf kleuren. Als je het echt goedkoop wilt dan wikkel je een stuk aluminium folie om een stuk karton ter grootte van een A4 en heb je zo je zelfgemaakt reflectiescherm. Je hebt dan wel maar een kleur tot je beschikking.

23

24 TIP 9 Standpunten De gevallen bladeren zijn ideaal om te gebruiken in een foto met laag standpunt. Zo krijg je heel veel diepte in je foto. Varieer met verschillende diafragma s om je scherptediepte te beïnvloeden. Met grote diafragma s vloeien de onscherpe delen prachtig in kleur over met elkaar. Gebruik je macrolens of voorzetlens om een apart effect van scherpte in je foto te krijgen. Loop eens heen en weer en bekijk de situatie van allerlei invalshoeken. Je zult verbaasd zijn van hoe licht, hoogte en perspectief je foto kunnen verfraaien.

25

26 TIP 10 Reflecties De reflectie van de prachtige kleuren in stilstaand of zacht stromend water zijn zowel mooi als mysterieus. Zeker wanneer er nog een vleugje mist hangt. Je kunt reflecties heel abstract fotograferen, als spiegelbeeld of juist als onderdeel van de foto. Gooi eens een kleine steen in stilstaand water. De golfbeweging geeft hele abstract structuren. Gewoon proberen.

27

28 TIP 11 Nabewerken Herfstfoto s zijn eigenlijk al mooi als je ze terugkijkt op je camera. Door de bonte kleurenpracht is het al snel goed. Toch kun je in de nabewerking met Photoshop of Lightroom al dan niet in combinatie met plug-ins je foto een ander uiterlijk geven. Op die manier kun je nog meer je eigen sfeer en herfstgevoel in je foto s leggen. Om het je een beetje makkelijk te maken heb ik al een aantal Lightroom Voorinstellingen voor je verzameld. Je kunt ze hieronder downloaden. Lightroom Voorinstellingen

29

30

31 TOT SLOT De allerbeste tip Je hebt op de vorige pagina s een aantal belangrijke tips kunnen lezen om je fotografie te verbeteren. Probeer ze eens uit en kijk eens naar je gemaakte foto s of je bepaalde technieken al eerder hebt toegepast. De allerbelangrijkste raad die ik je kan geven is: blijf proberen en blijf leren. Voor dat laatste ben je natuurlijk bij de Fotoschool Noord Holland aan het juiste adres. Een cursus of workshop geeft je in korte tijd de noodzakelijke informatie die jij nodig hebt. En ons team staat altijd klaar om je te helpen. Kan ik je binnenkort op een van onze activiteiten begroeten? Suzanne van Koolwijk

32 Fotoschool Noord Holland cursussen en workshops fotografie Facebook Instagram

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s!

Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! Extra nieuwsbrief met tips voor mooiere herfstfoto s! De herfst is natuurlijk een van de mooiste seizoenen om natuurfoto's te maken. Maar waar moet je allemaal om denken? Voor degenen die niet meedoen

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht

5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht 5 Tips voor herfstfotografie 1. Kies het juiste licht Met zonsopkomst en zonsondergang heb je natuurlijk prachtig licht. Voordeel in de herfst is dat je niet meer zo extreem vroeg het bed uit moet om dit

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie

Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Maak je allerbeste foto s ooit met deze 9 tips voor stadsfotografie Neem tijdens je volgende stedentrip (of gewoon dicht bij huis) foto's om trots op te zijn met deze 9 simpele tips voor stadsfotografie.

Nadere informatie

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB?

Witbalans. Waarom zou je je bezighouden met WB? Witbalans Wat is WB? Waarom zou je je bezighouden met WB? Wit licht bestaat niet, althans er is niet één unieke witte kleur. Maar de ogen (en vooral de hersenen) zijn minder kritisch wat kleur betreft

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Witbalans Camera RAW Photoshop

Witbalans Camera RAW Photoshop Inhoud Camera RAW Photoshop Inleiding Kleur en kleurtemperatuur Definitie / Werking Instelmogelijkheden Instelling op camera activeren Camera RAW Photoshop 27 mei 2015 Kees van Gageldonk 2 Voorbeeld INLEIDING

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

FOTO LEERTRAJECT Opleiding. Fotoschool Noord Holland

FOTO LEERTRAJECT Opleiding. Fotoschool Noord Holland FOTO LEERTRAJECT Opleiding Fotoschool Noord Holland VOORAF Welkom Je hebt de brochure van het Foto Leertraject gedownload. Dat betekent dat je belangstelling hebt in een serieuze opleiding in fotografie.

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN

TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN TIPS, TOOLS & INSPIRATIE VOOR JOUW NATUUR- & LANDSCHAPSFOTO S TOINE WESTEN VOORWOORD Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips. Mijn naam is Toine Westen en ik

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw.

Fototechniek. www.welmanstudio.nl. Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Fototechniek www.welmanstudio.nl Vuurwerk foto s Hoe krijg je mooie vuurwerkfoto s van een paar vuurpijlen met Oud en Nieuw. Wat heb je nodig 2 Vuurwerkfoto s Het maken van vuurwerkfoto s is in principe

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Workshop Fotografie oktober 2016

Workshop Fotografie oktober 2016 Workshop Fotografie oktober 2016 Diafragma waarden Groot diafragma Klein diafragma 1 1/1.4 1/2 1/2.8 1/4 1/5.6 1/8 1/11 1/16 1/22 Weinig Scherptediepte Lens Open (veel licht) Veel scherptediepte Lens dicht

Nadere informatie

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Diafragmavoorkeur (A/Av) Hebben we tot nu toe gebruikt om stilstaande onderwerpen te fotograferen Halfautomatisch: jij het f-getal, camera berekent nodige sluitertijd

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Het maken van herfst foto s.

Het maken van herfst foto s. Het maken van herfst foto s. Hallo en welkom terug. In deze blog zou ik het graag willen hebben over het veranderen van kleuren in foto s, om deze zo beter overeen te laten komen met de perceptie van een

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Voedsel fotograferen? 7 tips!

Voedsel fotograferen? 7 tips! Voedsel fotograferen? 7 tips! Welk verhaal wil je vertellen? Vraag jezelf allereerst af welk verhaal je wilt vertellen. Wil je de lezer instructies geven? Dan kun je alle stappen fotograferen die de lezer

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans

Peter Suijker Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Peter Suijker 2010 Workshop flitsen, reflectieschermen en witbalans Deze kleine workshop heb ik gemaakt voor de EOS dag 12 juni 2010 en geeft een beknopte uitleg over het gebruik van een opzetflitser,

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 GIMP 35: Bloempje speciaal in GIMP 2.10 Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 oktober 2018 Geel Ik had een wandhanger tegen de schuur en die bloeide prachtig op in de ochtendzon. Dat was de foto waard.

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Photo Hobby Club Werken met de witbalans

Photo Hobby Club Werken met de witbalans Inleiding: Je kent het gevoel wel. Je denkt een mooie foto te hebben gemaakt, maar je bent niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Bijvoorbeeld, de kleuren op de foto vallen behoorlijk tegen en

Nadere informatie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie

Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie Introductie Focus op Fotografie: Avond- en nachtfotografie De schoonheid van het duister Bijna niets is zo betoverend als een nachtfoto. Denk aan een stad bij nacht, met verlichte gebouwen, lantaarns langs

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

LOVED BY PROS. MADE FOR YOU. e - pl2

LOVED BY PROS. MADE FOR YOU. e - pl2 LOVED BY PROS. MADE FOR YOU. > HeT MaKeN van MooIe foto s Was NoG NooIT Zo GeMaKKelIJK. e - pl2 SOMS VAlT er OVeR perfectie Te DISCUSSIËReN. SOMS OOK NIeT. In zekere zin is de PEN niet door ons ontworpen,

Nadere informatie

Handige Fotografie Tips Voor Starters

Handige Fotografie Tips Voor Starters Tips om Geld te Verdienen met je Foto s 50 Handige Fotografie Tips Voor Starters 1 Laura de Haan Laura www.geldverdienenmetjefotos.nl de Haan www.fotografieuitdaging.nl Heb je de nieuwste versie van dit

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering De Laatste les Bereik Kleurfouten Vignettering Snelheid scherpstellen Prijs Met of zonder beeldstabilisatie Canon - IS - Image Stabilisation Nikon - VR - Vibration Reduction Sony - SSS - SuperSteadyShot

Nadere informatie

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan

Subscribe Past Issues Translate RSS Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Subscribe Past Issues Translate RSS Foto Hans Heemskerk Nieuwsbrief Beter fotograferen - Een nieuwsbrief over betere foto's en de lol daarvan Een nieuwsbrief over foto's maken? Foto's zijn toch om naar

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

E-pages van Beterelandschapsfoto

E-pages van Beterelandschapsfoto E-pages van Beterelandschapsfoto Waarom E-pages Omdat wij vinden dat het volgen van een workshop alleen wat weinig is. Omdat wij vinden dat de E-pages een toevoeging aan de workshops zijn. Afhankelijk

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden Heeft u wel eens problemen met het vinden van de juiste sluitertijd? Dan kan dit artikel u mogelijk verder helpen. Sommige situaties vereisen nu eenmaal dat u een bepaalde

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS Heleen Schrijvershof INHOUD 1 INTRO 2 TWEE SOORTEN MENSEN 3 DIT BOEK IS VOOR JOU ALS 4 MIS MET DE AUTO STAND 5 AUTO VS MANUEEL 6 LENZEN 7 8 9 WAT WIL JE LEREN? WAT IS JE STIJL?

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO

FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO FOTOGRAFIE Zwart-Wit FOTO LEERTRAJECT WELMANSTUDIO 2 Vanaf de allereerste foto is het maken van perfecte zwart-wit foto s een combinatie geweest van de juiste opnametechniek en ontwikkel -en afdrukvaardigheden

Nadere informatie

Jan Torfs Art & Science Betere Kunst door Wetenschap.

Jan Torfs Art & Science Betere Kunst door Wetenschap. Jan Torfs Art & Science 2015 www.fineartphotoworks.nl Betere Kunst door Wetenschap Email: jtorfs@hetnet.nl Copyright Art & Science 2015 Reproductie verboden 2 Feb 2011 lezing voor FGA over modelfotografie

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Fotograferen met extreem lange sluitertijden

Fotograferen met extreem lange sluitertijden Fotograferen met extreem lange sluitertijden Bigstoppers laten je toe leuke effecten te creëren en zelfs bij minder goede licht- of weersomstandigheden toch bijzondere landschapsfoto s te maken. We moeten

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

Workshop Macrofotografie

Workshop Macrofotografie Workshop Macrofotografie Waar staat Macro voor? Wat is nu eigenlijk macrofotografie? Vaak wordt het in één adem genoemd met close-up fotografie. Dat komt ook wel door het feit dat er veel lenzen worden

Nadere informatie

Korte inhoud Fotografie

Korte inhoud Fotografie Korte inhoud Fotografie Cursus Fotografie en fototoestel 1: leer een foto maken... 1 Cursus Basisfotografie en fototoestel 2: beter en bewuster foto maken... 1 Cursus Fotobewerking voor Fotografen...

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

GIMP 17: Brillen en reflecties. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98

GIMP 17: Brillen en reflecties. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: Erik98 GIMP 17: Brillen en reflecties Handleiding van Helpmij.nl Auteur: Erik98 februari 2017 Het is alweer een tijd geleden dat ik me wierp op portretfotografie. Bij gebrek aan een leuk model om te oefenen nam

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg

FOTOGRAFEREN MET GEMAK. Webinar serie - vervolg FOTOGRAFEREN MET GEMAK Webinar serie - vervolg Avondfotografie Wat is avondfotografie? Wat is avondfotografie? Definitie: alles tussen zonsondergang en zonsopkomst, dus tussen de twee blauwe uurtjes in

Nadere informatie

Nederland - Dagworkshop basiskennis fotografie, 1 dag Over het verschil tussen een 'kiekje' en een prachtige foto, De basisbeginselen van fotografie

Nederland - Dagworkshop basiskennis fotografie, 1 dag Over het verschil tussen een 'kiekje' en een prachtige foto, De basisbeginselen van fotografie Europa / Nederland Code OS110 outdoor school Niveau Nederland - Dagworkshop basiskennis fotografie, 1 dag Over het verschil tussen een 'kiekje' en een prachtige foto, De basisbeginselen van fotografie

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld.

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld. Voorwoord Studiofotografie is meer dan alleen portretten of pasfoto s maken. Deze vorm van fotografie omvat bijvoorbeeld ook product-, mode-, stilleven- en bepaalde vormen van dierenfotografie. Ook het

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops

John Geven Studio s. Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s Fotografiecursussen en workshops John Geven Studio s geeft in samenwerking met professionele fotografen en beeldbewerkers cursussen, modules en workshops voor beginnende en gevorderde

Nadere informatie

NACHTFOTOGRAFIE Olaf Oudendijk Dinsdag 25 oktober 2016

NACHTFOTOGRAFIE Olaf Oudendijk Dinsdag 25 oktober 2016 www.natuurlijkinbeeld.com NACHTFOTOGRAFIE Olaf Oudendijk Dinsdag 25 oktober 2016 www.natuurlijkinbeeld.com Programma Introductie Voorbereidingen De Maan (techniek en aanpak) Lange belichting (techniek

Nadere informatie

Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera. Peter van Veen Moor Fotografie

Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera. Peter van Veen Moor Fotografie Instap Systeem- en Spiegelreflexcamera Peter van Veen Moor Fotografie Welke onderwerpen? Camera & Objectief Diafragma & Scherptediepte Sluitertijd & Bewegingsonscherpte ISO waarde Soorten Licht Standpunt

Nadere informatie

Roberto Bogers Fotoblog

Roberto Bogers Fotoblog pelen met water / Weetjes Robertobogers.jouwweb.nl 1 van 13 27-11-2014 11:11 Roberto Bogers Fotoblog Home Blog 2014 Foto's Weetjes CKE Links Spelen met water en andere nattigheid... Druppelfoto's zijn

Nadere informatie

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem.

Witbalanscorrectie: Ik vind de foto wat aan de blauwe kant en ga daarom op zoek naar iets dat grijs of wit zou moeten zijn zonder kleurzweem. Hieronder een onbewerkte foto van het Lexkesveer tijdens zonsopgang. Op het eerste gezicht een hopeloze foto. In het histogram kun je zien dat zowel aan de lichte (rechter) als donkere (linker) kant de

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

FotoClub.nu. De grootste Fotoclub van Nederland. Cursussen & Workshops

FotoClub.nu. De grootste Fotoclub van Nederland. Cursussen & Workshops FotoClub.nu De grootste Fotoclub van Nederland 2014 Cursussen & Workshops Voorwoord Het doel van Fotoclub.nu is om een plek te creėren voor mensen die graag hun vragen willen stellen over fotografie,

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

GLOBAL: workshop webdesign

GLOBAL: workshop webdesign Dit werkblad is van: klas: GLOBAL: workshop webdesign Ontwerp en maak je eigen website met zelfgemaakte foto s, teksten, links en buttons! Geen onderwerp zo gek, of er is wel een website over gemaakt:

Nadere informatie

Vereniging Natuur fotografen Drenthe

Vereniging Natuur fotografen Drenthe Vereniging Natuur fotografen Drenthe n o v e m b e r 2 0 1 6 R e d a c t i e K l a a s d e B o e r Hans van Dijk Libel - mooie diagonale lijn, lijfje en kop met mooie kleuren, vleugels zijn wazig maar

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie