JouwDelft & Jongerenhuisvesting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JouwDelft & Jongerenhuisvesting"

Transcriptie

1 JouwDelft in opdracht van het CDA Delft Advies: JouwDelft & Jongerenhuisvesting

2 Het onderzoek Aanleiding De woningmarkt is zowel landelijk als lokaal een veelbesproken politiek thema. In oktober 2012 bespreekt de Gemeenteraad van Delft de staat van de Delftse woningmarkt. Het CDA Delft heeft de afgelopen periode speciale aandacht gevraagd voor de positie van Delftse thuiswonende jongeren (18-25 jaar), die een woning in eigen stad zoeken maar deze slechts mondjesmaat kunnen vinden. In begin 2011 verscheen er een rapport, waarin een onderzoeksbureau in opdracht van de gemeente Delft onderzoek deed naar de positie van Delftse jongeren op de Delftse woningmarkt. Hierin werd op basis van een statistische analyse geconcludeerd dat de kansen voor Delftse jongeren op een woning ongeveer even groot was als de kans voor andere Delftenaren om een woning te krijgen. Het CDA Delft vond deze kwantitatieve analyse te beperkt en besloot JouwDelft in te schakelen om een meer kwalitatief onderzoek te doen, door op de doelgroep af te stappen en Delftse jongeren te vragen naar hun ervaringen. De resultaten hiervan en het bijbehorende advies is in dit rapport te lezen. Doelgroep Onder de doelgroep van het onderzoek vallen in Delft woonachtige jongeren tussen 18 en 25 jaar, die graag in de nabije toekomst op zichzelf willen wonen. Momenteel wonen ze bij hun ouders en studeren of werken ze in Delft of andere steden. Dit kan dus zowel een 20-jarige Mondriaan MBO er zijn als iemand van 22 die aan de Universiteit Leiden studeert, maar in Delft wilt blijven wonen. Onderzoeksopzet In samenwerking met het CDA Delft heeft JouwDelft een enquête opgesteld. Deze enquête is door middel van een applicatie op ipads afgenomen bij jongeren in de doelgroep op plekken waar veel jongeren komen. Hierbij kan gedacht worden aan het Mondriaan College aan de Brasserskade, drukbezochte winkelgebieden in de binnenstad van Delft en de Coffee Company. Naast de enquête gingen de onderzoekers ook in gesprek met de ondervraagde jongeren om meer over hun situatie te weten te komen. Er zijn in totaal 100 enquêtes afgenomen onder de doelgroep. Ook is er een focusgroep van zes jongeren uitgenodigd om in een rondetafelgesprek dieper op hun positie op de Delftse woningmarkt in te gaan.

3 De resultaten uit het enquêteonderzoek Demografie De ondervraagden hebben een gemiddelde leeftijd van 19 jaar; 60,5% is vrouwelijk en 39,5% mannelijk; 86,0% woont nog bij zijn of haar ouders. Studie 75,6% volgt een MBO opleiding in de regio; 16,2% volgt een HBO of Universitaire opleiding in een andere stad dan Delft; 52,3 rond zijn of haar studie in het studiejaar 2012/2013 af. Inkomen 73,3% heeft geen vast inkomen; 77,6% verdient minder dan 500 euro per maand. Wonen 81,8% wil in de nabije toekomst zelfstandig wonen; 27,3% staat ingeschreven bij een woningcorporatie; 20,8% zou in Delft willen wonen. Van de jongeren die al een woning hebben gevonden heeft 60% zijn of haar woning via een woningcorporatie gevonden; heeft 20% zijn of haar woning via een woningsite gevonden; heeft 20% zijn of haar woning via persoonlijke contacten gevonden; Van de jongeren die al een woning hebben heeft 50% zijn of haar woning binnen een jaar gevonden; heeft 30% zijn of haar woning binnen een tot twee jaar gevonden; heeft 20% zijn of haar woning binnen twee tot vijf jaar gevonden. Moeilijkheidsgraad 40% zou het zoeken van een woning als heel moeilijk bestempelen; 40% zou dit proces als moeilijk bestempelen; 10% zou dit proces als niet gemakkelijk en niet moeilijk bestempelen; 10% zou dit proces als gemakkelijk bestempelen.

4 Wat is de reden dat jongeren nog niet op zichzelf wonen? 47,4% noemt budgetproblemen als voornaamste reden; 14,5% heeft nog geen geschikte woning gevonden; Andere redenen die zijn gegeven: o Ik heb het geld wel, maar het is goedkoper om bij je ouders te blijven wonen o Geen behoefte om op mezelf te gaan wonen o Ik kan niet voor mezelf zorgen o Ik vind het moeilijk/eng om op mezelf te gaan wonen o Ouders willen niet dat ik op mezelf ga wonen; o Ik mag pas op mezelf gaan wonen als ik ga trouwen o Ik wil eerst mijn opleiding afmaken o Bij je ouders wonen geeft tot een bepaalde leeftijd een belastingvoordeel o Ik wil sparen om een aanbetaling te kunnen doen voor een koophuis o Ik vind mezelf te jong om op kamers te wonen Ervaring met een woning zoeken in Delft Een greep uit de ervaringen van jongeren met het zoeken van een woning in Delft: o De enige optie voor jongeren met een laag inkomen lijkt Woonnet Haaglanden. Voor mij was de wachttijd bijna vier jaar, dus je moet er op tijd bij zijn o Ze hebben liever TU studenten dan MBO ers o Duurt erg lang, voordat ik een huis toegewezen kreeg o Betaalbare woningen zitten in wijken die mij niet bevallen o Lastig als je geen TU student bent o Lastig, want voor bijna alle studentenwoningen moet je in Delft studeren o Particulier huren is vaak te duur o Niet makkelijk, weinig opties als niet-student, anders erg duur o Studentenkamer makkelijk, huis moeilijker, duurt een paar jaar o Te hoge prijzen, te weinig aanbod o Teveel mensen van buiten Delft krijgen voorrang

5 De resultaten uit het diepteonderzoek Demografie De focusgroep bestaat uit jongeren tussen de 19 en de 24 jaar; De focusgroep wil in Delft op zichzelf wonen of is onlangs in Delft op zichzelf gaan wonen; De focusgroep studeert in een andere stad dan Delft of is werkende; Allen staan al meer dan een jaar ingeschreven bij een woningcorporatie zoals Woonnet; Het budget van de jongeren uit de focusgroep ligt rond de 400 euro; Allen hebben geen voorkeur als het gaat om de locatie van een woning in Delft, maar dichtbij het station is voor deze buiten Delft studerenden wel een pré; De focusgroep, echte Delftenaren, willen graag in Delft blijven wonen, omdat: o de stad goed bereikbaar is met het OV; o hun sociale leven zich afspeelt in Delft; o omliggende dorpen weinig aanbod hebben als het gaat om betaalbare huurwoningen. Gesignaleerde problemen Er zijn genoeg woningen in Delft, maar alleen sociale huurwoningen, Centraal Wonen en campuscontract-vrije studentenwoningen zijn betaalbaar; Studentenwoningen zijn geen optie voor niet-tu studenten, omdat hiervoor een campuscontract voor nodig is; Wachtlijsten bij woningcorporaties zijn te lang. Zo lang dat je gelijk op je 18 de ingeschreven moet staan, om kans te maken op een woning wanneer je dit nodig hebt; Een huurwoning via een makelaar is vaak onmogelijk, omdat ze in Delft vier keer je huur als loon vragen in de vorm van een vast contract; Ondanks dat de focusgroep volharde woningzoekers zijn, weten ze niets af van de starterslening. Deze mogelijkheid zou de drempel om een huis te kopen verlagen. Tips aan andere jongeren Schrijf je direct op je 18 de in bij een woningcorporatie zoals Woonnet Haaglanden; Bekijk ondertussen andere betaalbare mogelijkheden zoals Centraal Wonen of tijdelijk onderhuren van een studentenkamer; Leg je oor te luister en kijk goed om je heen als het gaat om particulier huren. Hierbij zal je het vooral van je netwerk moeten hebben; Ken je iemand die ook op zoek is naar een huis en die toevallig 23 jaar of ouder is? Dan kom je in aanmerking voor een prima huursubsidie en heb je meer keus; Houd Homelets.nl in de gaten. Dit is een speciale jongerenmakelaar, die eens in de zoveel tijd betaalbare huurwoningen aanbiedt aan jonge Delftenaren.

6 De conclusies en adviezen Maar 27,3% van de ondervraagden staat ingeschreven bij een woningcorporatie. Stimulering van het inschrijven bij een woningcorporatie zal dus een groot deel van het onoverzichtelijke probleem verhelpen. Hieraan is te zien dat het eerder uitgevoerde onderzoek volledig de plank missloeg. In het onderzoek dat in opdracht van de Gemeente Delft is uitgevoerd, werd gekeken naar de jongeren die al ingeschreven stonden. Dit blijkt dus maar een ruime 25% te zijn van de gehele doelgroep. 1. Stimuleer dat jongeren zich inschrijven voor sociale woningbouw Er staat een ruime 25% ingeschreven bij de woningcorporaties en de wachtlijsten duren nu al in veel gevallen twee tot drie jaar. Als iedereen zich direct zou inschrijven, zou dit betekenen dat de wachtlijst minstens acht jaar zal duren. Inschrijven is dus de eerste stap in de oplossing, maar het beschikbaar maken van woningen voor jongeren zal de tweede stap moeten zijn om de vraag bij te benen. 2. Meer jongeren die zich inschrijven zorgt voor meer vraag en maakt de vraagkant niet zozeer groter als wel meer zichtbaar. De Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot heeft de grote vraag naar jongerenwoningen in 2011 opgelost door het aanbieden van een jongerencontract. Speciale jongerenwoningen kunnen op deze manier alleen gehuurd worden door jongeren met een jongerencontract. Dit jongerencontract kan je tot je 22 ste levensjaar aanvragen. In een jongerenwoning kan je blijven wonen tot halverwege je 26 ste. Tijdens de periode dat je in je jongerenwoning woont, blijft je inschrijfduur bij woningcorporaties zoals WoningNet doorlopen. Dit zorgt ervoor dat je met minder moeite kan doorstromen naar een nieuwe woning en jongerenwoningen alleen aan echte noodlijdende jongeren worden verhuurd. 3. Ga in gesprek met woningcorporaties om ideeën zoals in Amsterdam ook in Delft mogelijk te maken. Bij de meeste woningcorporaties mag een jongere zich inschrijven op het moment dat hij of zij 18 jaar wordt. De gemeente zou Delftse jongeren op de hoogte kunnen brengen van de mogelijkheden, als het gaat om wonen in Delft rond hun 18 de verjaardag. Hierbij kan gedacht worden aan het inschrijven bij een woningcorporatie, informatie over de mogelijkheden buiten sociale woningbouw en informatie over de starterslening. Dit kan vorm gegeven worden door bijvoorbeeld een verjaardagskaart van de Gemeente Delft met alle woon tips voor 18-plussers. 4. De gemeente kan elke 18-jarige Delftenaar laten weten hoe zijn/haar kansen op de Delftse woningmarkt kunnen worden vergroot, bijvoorbeeld d.m.v. verjaardagskaart/sms/ /twitter/facebook Delftenaren zouden voorrang moeten krijgen op TU studenten of forensen, studenten die verder dan anderhalf uur met de trein van station Delft wonen. Door de regels van de Delftse woningcorporaties wordt er een grote focus gelegd op het binnenhalen van studenten, maar niet op het behouden van de eigen Delftse jongeren. Het aanbod zelfstandige woningen voor niet-tu studenten moet daarom worden vergroot. Op deze manier zullen Delftse jongeren de kans krijgen om in hun eigen stad te blijven wonen. 5. Vergroot het aantal (kleine) huurwoningen voor niet-tu studenten

7 Delftse makelaars staan vaak niet toe dat ouders garant staan. Ook vragen ze vaak vier keer de huur als loon en een vast contract. Hierdoor wordt het onmogelijk gemaakt voor jongeren om via hen aan een huurwoning te komen. Het zou mooi zijn als de Delftse makelaars gezamenlijk deze regels kunnen versoepelen, bijvoorbeeld doordat ouders wel garant mogen staan. 6. Ook Delftse Makelaars hebben een rol in de oplossing van het probleem. Laten zij zich soepel opstelling in de stad en ook ouders garant laten staan voor hun kinderen. Jongeren goed informeren over de mogelijkheden zal een stap zetten om problemen binnen dit thema op te lossen. Wij stellen dus voor om vanuit de gemeente samen met partners uit de stad een pad uit te zetten voor Delftse jongeren. Dit pad beschrijft dan de stappen, die jongeren kunnen verwachten, als het gaat om het zoeken van een woning. Ook wordt er uitgelegd hoe je deze stappen zo soepel mogelijk kan doorlopen. 7. Help jongeren actief bij het zoeken naar een woning Hierna volgt een voorbeeld van zo n uitgestippeld pad naar een eigen woning: Jongeren beginnen vaak met het (onder)huren van een (verkapte) studentenwoning, maar de meesten blijven vooral thuis wonen. Daarna hebben ze eventueel genoeg geld om via-via particulier te huren of staan ze lang genoeg ingeschreven voor een sociale huurwoning. Nadat de studie is afgerond en er een vast contract op tafel ligt, kan er gedacht worden aan een mooie huurwoning via een makelaar of een eerste koopwoning door middel van de starterslening. Natuurlijk is een veelvoorkomend probleem het lage budget van de meeste jongeren. In deze tijd van financiële malaise worden er weinig vaste contracten uitgegeven en worden er minder nieuwe werknemers aangenomen. Een bijbaantje naast de studie of een startersfunctie ligt tegenwoordig niet voor het oprapen, maar zal sowieso niet het grote geld binnenhalen voor de Delftse jongere. Dit probleem is natuurlijk groter dan de stad Delft, het aanbieden van kleine low budget woningen voor jongeren zou een oplossing kunnen bieden. 8. Veel jongeren hebben geen vaste inkomsten. Ze zoeken dan ook lowbudget woningen (1- of 2-kamer appartementen). Deze moeten dan wel gebouwd worden. Wellicht biedt de nieuwe wijk Spoorzone hiervoor goede kansen! Ruim 81,8% van de ondervraagden wil in de nabije toekomst op zichzelf wonen. Dit betekent dat er een grote groep jongeren is, die het moeilijk krijgen als de genoemde problemen zich blijven voordoen. Daarom spreken wij, Jouw Delft in opdracht van het CDA Delft, de hoop uit, dat we met z n allen aan een oplossing gaan werken voor bovengenoemde problemen.

8 Conclusies en aanbevelingen 1. Stimuleer dat jongeren zich inschrijven voor sociale woningbouw 2. Meer jongeren die zich inschrijven zorgt voor meer vraag en maakt de vraagkant niet zozeer groter als wel meer zichtbaar. 3. Ga in gesprek met woningcorporaties om ideeën zoals in Amsterdam ook in Delft mogelijk te maken. 4. De gemeente kan elke 18-jarige Delftenaar laten weten hoe zijn/haar kansen op de Delftse woningmarkt kunnen worden vergroot, bijvoorbeeld d.m.v. verjaardagskaart/sms/ /twitter/facebook 5. Vergroot het aantal (kleine) huurwoningen voor niet-tu studenten 6. Ook Delftse Makelaars hebben een rol in de oplossing van het probleem. Laten zij zich soepel opstelling in de stad en ook ouders garant laten staan voor hun kinderen. 7. Help jongeren actief bij het zoeken naar een woning 8. Veel jongeren hebben geen vaste inkomsten. Ze zoeken dan ook low-budget woningen (1- of 2- kamer appartementen). Deze moeten dan wel gebouwd worden. Wellicht biedt de nieuwe wijk Spoorzone hiervoor goede kansen!

9 De verantwoording CDA Delft Zoals in de aanleiding te lezen is, kwam het CDA Delft op het idee om dit onderzoek te doen. Het initiatief van dit onderzoek lag in het bijzonder bij het raadslid David van Dis Ook in de uitvoering en uitwerking van het onderzoek is hij betrokken geweest. Check voor meer info Stichting JouwDelft JouwDelft is een groep van tien jongeren tussen de 15 en de 21 jaar, die maatschappelijke en culturele activiteiten voor Delftse jongeren organiseren om onder andere de Gemeente Delft te adviseren over jongeren in Delft. JouwDelft, de Delftse jongerenraad, is sinds 21 mei 2012 een zelfstandige stichting geheel bestaande uit jongeren. De algemene kosten van de stichting worden gedekt door subsidie van de Gemeente Delft. Deze middelen worden ingezet om jongerenparticipatie in Delft te bevorderen. Afgeronde en lopende projecten in 2012 zijn onder andere een advies over loopbaan oriëntatie begeleiding op het Stanislas College Krakeelpolderweg, een cultureel programma voor jongeren op Lichtjesavond en een Europees jongerencongres over Jeugdwerkloosheid. Ook dit onderzoek naar jongerenhuisvesting in Delft is uitgevoerd en uitgewerkt door JouwDelft. Toen het CDA ons vroeg om dit onderwerp aan te pakken, hebben we geen moment geaarzeld. Wij verbaasden ons namelijk ook over de uitkomsten van het eerder verschenen onderzoek over dit onderwerp. Dit advies is voortgekomen uit een kwalitatief onderzoek gebaseerd op de ervaringen van Delftse jongeren. Ook de uitvoering en uitwerking zijn gedaan door Delftse jongeren. Dit betekent ook dat het advies is opgesteld op een manier, dat de doelgroep zelf er nog iets van begrijpt. Geen standaard advies aan de gemeente dan ook, maar het heeft dan ook veel minder gekost. Het onderzoek is afgenomen onder 100 jongeren en zes jongeren hebben deelgenomen aan het diepteonderzoek. Uiteindelijk waren er minstens 86 enquêtes bruikbaar, nadat we foutieve, ontbrekende en onserieuze antwoorden hebben gefilterd. De gebruikte ipad app heet isurvey en de ipads van JouwDelft zijn gebruikt om dit onderzoek af te nemen. Het diepteonderzoek heeft plaatsgevonden in het kantoor van JouwDelft, dat gevestigd aan de Burgwal 8A met dank aan Evenementenbureau Delft. De onkosten van dit onderzoek zijn onder andere het gebruik van de onderzoekssoftware, de verzorging van de ingezette vrijwilligers en de afschrijvingskosten van de ipads. JouwDelft gebruikt de algemene subsidie van de gemeente alleen voor directe adviezen aan het college en de ambtenarij zelf of adviezen die voortvloeien uit bijvoorbeeld de Jeugdnota. Omdat dit onderzoek door een politieke partij geïnitieerd is en wij met onze financiële middelen geen kleur willen bekennen, heeft het CDA Delft dan ook de onkosten van dit onderzoek gedekt. Voor meer informatie over de activiteiten van JouwDelft check en like je onze Facebook via en volg je ons op Twitter via Heb je een directe vraag aan ons, dan kan je mailen naar

Opmerkingen naar aanleiding van vragenlijst

Opmerkingen naar aanleiding van vragenlijst Bijlage 2. Opmerkingen naar aanleiding van vragenlijst Hieronder vindt u een overzicht van alle reacties, opmerkingen en suggesties van de jongeren naar aanleiding van het onderzoek. De reacties zijn geanonimiseerd

Nadere informatie

UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN DIEPENHEIM

UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN DIEPENHEIM UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN DIEPENHEIM INLEIDING Hieronder staan de uitkomsten van het onderzoek over woningen voor jongeren in Diepenheim. Hierin zijn alleen de antwoorden van 17- t/m 30-jarigen

Nadere informatie

Analyse woningtoewijzing Hofland-Oost fase 4 en 5

Analyse woningtoewijzing Hofland-Oost fase 4 en 5 Analyse woningtoewijzing Hofland-Oost fase 4 en 5 1. Inleiding In Hofland-Oost fase 4 en 5 worden in totaal 102 woningen gerealiseerd, waarvan 81 koopwoningen. Van 19 december 2009 tot en met 8 januari

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9

Rapportage TIP MooiLaarbeek 20. Wonen 9 juni Inhoudsopgave. Wonen 2 Respondenten 9 Rapportage TIP MooiLaarbeek 20 Wonen 9 juni 2016 Inhoudsopgave Wonen 2 Respondenten 9 Wonen 3 1 1 1. Wat vindt u van het huidige woningaanbod in uw dorp? 31% 9% (n=351) uitstekend voldoende onvoldoende

Nadere informatie

Dure scheefhuurders in Diemen meer zichtbaar gemaakt

Dure scheefhuurders in Diemen meer zichtbaar gemaakt Dure scheefhuurders in Diemen meer zichtbaar gemaakt Resultaten Meldpunt Ouderenpartij Diemen over Dure Scheefhuur in Diemen Diemen, september 2018 Algemeen In mei 2018 is de Ouderenpartij Diemen een Meldpunt

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Markt en overheid - uitwerkingen bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 5 en 6

Markt en overheid - uitwerkingen bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 5 en 6 Markt en overheid - uitwerkingen bij Pincode 5e ed. 4GT Hoofdstuk 5 en 6 1 Nog niet zo lang geleden had je als boer te maken met een melkquotum. Een melkquotum betekent dat je een maximale hoeveelheid

Nadere informatie

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Informatie over het systeem voor de verdeling van huurwoningen in Zwolle, Kampen en IJsselmuiden e.o. Bent u op zoek naar een huurwoning in Zwolle, Kampen

Nadere informatie

Mijn mening over harmelen.nl

Mijn mening over harmelen.nl Mijn mening over harmelen.nl Woonvisie Beleid in opdracht van Gemeenteraad Democratisch besluit Breed draagvlak Handvat voor alle partijen Geeft een inventarisatie over het huidige woning voorraad Uitvoeringskader

Nadere informatie

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman

Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman Gemaakt door: Lysanne Wolbers Menno Akkerman Tessa Heijerman FSU Oktober 2011 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Verantwoording...4 Conclusies...5 De cijfers op een rij.9 Knelpunten/oplossingen 15 Positieve punten.16

Nadere informatie

In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller is de termijn van beantwoording verlengt tot 31 augustus 2015.

In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller is de termijn van beantwoording verlengt tot 31 augustus 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG Indiener: Gerwin ter Maat / VVD Berkelland Datum indiening vraag: 06-07-2015 Datum verzending antwoord: 01-09-2015 In verband met de vakantieperiode en in overleg met de vragensteller

Nadere informatie

Campagne draaiboek. Gemeenteraasdsverkiezingen PerspectieF, ChristenUnie-jongeren. Campagneplan. gemeenteraadsverkiezingen 2014

Campagne draaiboek. Gemeenteraasdsverkiezingen PerspectieF, ChristenUnie-jongeren. Campagneplan. gemeenteraadsverkiezingen 2014 Campagne draaiboek Gemeenteraasdsverkiezingen 2014 PerspectieF, ChristenUnie-jongeren Campagneplan 1 gemeenteraadsverkiezingen 2014 Draaiboek campagne gemeenteraadsverkiezingen 2014 PerspectieF, ChristenUnie-jongeren

Nadere informatie

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis?

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis? Wonen in Gouda Hoe vind je in Gouda een huis? februari 2010 Hoe vind je in Gouda een huis? Over het kopen of huren van een huis in Gouda hebben veel mensen vragen. U wellicht ook. Bijvoorbeeld waar u moet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 156 Voorstel van wet van het lid Schouten tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvestingswet 2014 en de Woningwet (aanvulling

Nadere informatie

Algemene vragen over HuisjeHuisje

Algemene vragen over HuisjeHuisje Algemene vragen over HuisjeHuisje Wat is HuisjeHuisje eigenlijk? HuisjeHuisje is een gratis app waarmee je op zoek kunt naar de ideale woning om te ruilen. Makkelijk en snel. Hoe kan ik beginnen? Installeer

Nadere informatie

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Informatie over het systeem voor de verdeling van huurwoningen in Zwolle, Kampen en IJsselmuiden e.o. Bent u op zoek naar een huurwoning in Zwolle, Kampen

Nadere informatie

Geachte heer Benschop,

Geachte heer Benschop, Betreft adviesaanvraag StudentenWoningWeb Amsterdam, 4 januari 2011 Geachte heer Benschop, Alvorens in te gaan op uw adviesaanvraag van 23 november jongstleden willen we eerst enkele algemene opmerkingen

Nadere informatie

JONGERENPEILING WONEN IN EDE

JONGERENPEILING WONEN IN EDE JONGERENPEILING WONEN IN EDE ACHTERGROND EN OPZET Eind 2015 is de Woonvisie Ede 2030 vastgesteld. Sindsdien heeft de gemeente Ede gewerkt aan de vertaling van de Woonvisie naar het woningbouwprogramma

Nadere informatie

Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden. Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN

Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden. Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden Haaglanden WOONNET HAAGLANDEN Een woning zoeken in regio Haaglanden Als u bent ingeschreven als woningzoekende in de regio Haaglanden kunt u op zoek

Nadere informatie

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis?

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis? Hoe vind je in Gouda een huis? In deze brochure beantwoorden we de meest gestelde vragen over het kopen of huren van een huis in Gouda. Staat uw vraag er niet bij? Neem voor een sociale huurwoning contact

Nadere informatie

Besproken thema s. De leeftijdsgrens van de jeugdzorg moet naar 21 jaar

Besproken thema s. De leeftijdsgrens van de jeugdzorg moet naar 21 jaar Dialoog gemeente Nijmegen en jongerenraad Entrea Datum: 7 november 2018 Aantal jongeren: 7 jongeren van JWB en jongerenraad Entrea Aantal raadsleden: 6 (SP, Gewoon Nijmegen, VVD, CDA) Op woensdag 7 november

Nadere informatie

Uitkomsten burgerpanel

Uitkomsten burgerpanel Uitkomsten burgerpanel Gemeente Oss, Team Onderzoek en Statistiek Juni 2013 1. Inleiding Waarom is het burgerpanel gevraagd? De gemeente is op dit moment bezig met een verkenning naar hoe woongebieden

Nadere informatie

Brief van de minister voor Wonen en Rijksdienst

Brief van de minister voor Wonen en Rijksdienst 27926 Huurbeleid Nr. 216 Herdruk 1 Brief van de minister voor Wonen en Rijksdienst Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 21 maart 2014 Hierbij doe ik u het volgende toekomen:

Nadere informatie

Onderzoek burgerinitiatief. Tevredenheid van indieners

Onderzoek burgerinitiatief. Tevredenheid van indieners Onderzoek burgerinitiatief Tevredenheid van indieners In opdracht van: De Raadsgriffier Uitgevoerd door: Team Beleidsonderzoek en Informatiemanagement Gemeente Purmerend Denise Floris Bert Mentink April

Nadere informatie

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG!

BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING. TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander JONG! BLIJVEN OF VERTREKKEN MET EEN HOGERE OPLEIDING TEKST: Wilma de Vries en Arjen Brander 46 JONG! ONDERZOEK LEREN WERKEN WONEN 50 respondenten Interviews met 50 Friese jongeren In 2017 zijn 50 interviews

Nadere informatie

Informatieve Raadsbijeenkomst 23 februari 2017 Doetinchem

Informatieve Raadsbijeenkomst 23 februari 2017 Doetinchem Informatieve Raadsbijeenkomst 23 februari 2017 Doetinchem Aanleiding enquête Werkwijze Doelstelling: Inzicht krijgen in de woonbehoefte van jongeren in de Achterhoek en mogelijke terugkomers. Doelgroep:

Nadere informatie

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land

Inleiding. Bewoners en SP in actie voor renovatie van de woningen in het Heilige Land Betaalbaar wonen onen in Delft Inleiding Delft is een prachtige historische stad. Maar de laatste jaren kan niet iedereen meer hier terecht. Er is in Delft een schrijnend tekort aan betaalbare huurwoningen.

Nadere informatie

1. Woont u in een huur- of koophuis?

1. Woont u in een huur- of koophuis? Wonen 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1. Woont u in een huur- of koophuis? 85% 14% 1% Huurhuis Koophuis Weet niet 1 Heb een huis gekocht in Rooi en ga hier op korte termijn naar verhuizen. 2 Appartement 2 Wat een stomme

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG

VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG VEELGESTELDE VRAGEN ONTWIKKELING SPORTWEG EN MEERWEG HUURPRIJS 1.1. HOE HOOG WORDT MIJN HUURPRIJS BIJ MODERNISERING? Wij gaan met u in gesprek over de mogelijkheden bij modernisering. Een aantal maatregelen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 27 926 Huurbeleid Nr. 216 HERDRUK 1 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR WONEN EN RIJKSDIENST Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Samen bouwen aan beter wonen Op zoek naar een woning 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan, krijgt werk

Nadere informatie

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw zoon of dochter wordt 18 jaar Alle financiële zaken op een rijtje VERZEKERING BEDRIJFSRISICO HYPOTHEEK PENSIOEN Uw zoon of dochter wordt 18 jaar en dat is toch een mijlpaal. Voor het eerst geheel zelfstandig

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group

Conclusies enquête The Future Group Prof. dr. Henk W. Volberda Politieke Ronde Tafel Alliander 27 Conclusies enquête Flexibilisering van arbeid is een niet te stuiten trend. Het zou goed zijn om hier passend en toekomstgericht beleid op

Nadere informatie

De vraag van studenten naar huisvesting

De vraag van studenten naar huisvesting Vastgoedmarkten De vraag van studenten naar huisvesting Groep 7 Fariez Alyan Arjen Kalkhoven Mina Karami Maikel Lankreijer Danny van Sas Mirte Tuinenberg Specialisatie/Minor Real Estate & Makelaardij 2011-2012

Nadere informatie

Juni 2018 Vragenlijst 13 Bedrijfsplan

Juni 2018 Vragenlijst 13 Bedrijfsplan Samenvatting uitslag digitaal klantenpanel Juni 2018 Vragenlijst 13 Bedrijfsplan 2019-2022 Response Er zijn 140 personen uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen, hierop zijn 43 reacties gekomen. Toelichting

Nadere informatie

Onderzoek Houten Jongeren en Wonen

Onderzoek Houten Jongeren en Wonen Onderzoek Houten Jongeren en Wonen Juni 2007 www.adv-mr.com Utrechtseweg 101, 3702 AB Zeist Inhoud Inleiding Vanuit woonstichting Viveste en de gemeente Houten is een behoefte aan onderzoek naar de woonwensen

Nadere informatie

UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN MARKELO

UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN MARKELO UITKOMSTEN ONDERZOEK JONGEREN WONINGEN MARKELO INLEIDING In dit rapport staan de uitkomsten van het onderzoek over woningen voor jongeren in Markelo. Hierin zijn alleen de antwoorden van 17- t/m 30-jarigen

Nadere informatie

Studentenmonitor Leeuwarden 2010 Nathan Rozema Leeuwarden Studiestad (1) Laagland advies i.o.v. Ministerie van VROM, april 2010 Doelstelling Leeuwarden om in top 3 HBO-steden te komen Met het oog daarop

Nadere informatie

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden

Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Een woning huren in Zwolle, Kampen of IJsselmuiden Informatie over het systeem voor de verdeling van huurwoningen in Zwolle, Kampen en IJsselmuiden e.o. Bent u op zoek naar een huurwoning in Zwolle, Kampen

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw,

Gemeente Delft. Geachte heer/mevrouw, w Gemeente Delft Wljk- en Stadsraken Maatschappelijke Oniwlkllng Wdandseweg 40 2624 AD Delfl Postbus 1 11 2600 AC Delft Bankrekening ENG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delít Retouradres : Wijk- en Stadszaken.

Nadere informatie

Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B

Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B Van A naar Bèta enquête Lijst Bèta 1. Inleiding In de opening van het academisch jaar 2016-2017 is door het College van Bestuur van de TU Delft aangekondigd dat

Nadere informatie

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis?

Wonen in Gouda. Hoe vind je in Gouda een huis? Hoe vind je in Gouda een huis? In deze brochure beantwoorden we de meest gestelde vragen over het kopen of huren van een huis in Gouda. Staat uw vraag er niet bij? Neem voor een sociale huurwoning contact

Nadere informatie

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016

Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Vragenlijst Delft Internet Panel Delftse Participatie Aanpak 2016 Introductie In de uitnodigingsmail komt: In 2019 wordt de Omgevingswet landelijk ingevoerd. Die wet vervangt alle wet- en regelgeving voor

Nadere informatie

Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden WOON HAAGLANDEN HAAGLANDEN NET. Haaglanden ONNET WOONNET WOONNET

Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden WOON HAAGLANDEN HAAGLANDEN NET. Haaglanden ONNET WOONNET WOONNET Hoe werkt het? Een woning zoeken in regio Haaglanden ON ANDEN ET ON ANDEN ET Haaglanden ON g l a n d e n h a a g l a n d e n Een woning zoeken in regio Haaglanden Als u bent ingeschreven als woningzoekende

Nadere informatie

Onderzoek Alumni Bètatechniek

Onderzoek Alumni Bètatechniek Onderzoek Alumni Bètatechniek 0 meting - Achtergrond Eén van de knelpunten op de Nederlandse arbeidsmarkt is een tekort aan technisch geschoolden. De Twentse situatie is hierin niet afwijkend. In de analyse

Nadere informatie

BETAALBAARHEID VAN HUURWONINGEN

BETAALBAARHEID VAN HUURWONINGEN BETAALBAARHEID VAN HUURWONINGEN Peiling Huurderspanel Woonwaard Maart 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel. (0229) 282555 www.ioresearch.nl Rapportnummer

Nadere informatie

Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020

Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020 Bijlagen bij: Woonagenda Aalsmeer 2016 2020 Bijlage 1: Vraag en Aanbod woningmarkt Aalsmeer Bijlage 2: Kaart Woningbouwprojecten Bijlage 3: Woonfonds Aalsmeer Bijlage 1: Vraag & aanbod woningmarkt Aalsmeer

Nadere informatie

Aanvullende inkomsten

Aanvullende inkomsten Hoofdstuk 2 Geldzaken 3-B Naam: Klas/groep: Datum: Aanvullende inkomsten Leerdoelen Je kunt aangeven welke verschillende aanvullende inkomsten de overheid verstrekt. Je kunt aangeven wanneer iemand deze

Nadere informatie

Uitkomsten enquête woonwensen jongeren Midden-Delfland

Uitkomsten enquête woonwensen jongeren Midden-Delfland Uitkomsten enquête woonwensen jongeren Midden-Delfland De gemeente Midden-Delfland heeft in het voorjaar van 2017 een enquête gehouden om inzicht te krijgen in de woonwensen van jongeren tussen de 18 en

Nadere informatie

Aanbod woningen 2008/2009 215,25

Aanbod woningen 2008/2009 215,25 Haalbaarheid Aanvullend op het stedenbouwkundig plan gaat dit document in op de haalbaarheid van het plan en dan met name de keuze van de twee doelgroepen en het daarbij te realiseren aanbod. Door het

Nadere informatie

Onderzoek woningzoekenden Texel. Samenvatting. Inleiding

Onderzoek woningzoekenden Texel. Samenvatting. Inleiding Onderzoek woningzoekenden Texel Samenvatting Bij Woontij staan circa 1400 huishoudens ingeschreven die op zoek zijn naar een woning op Texel. 503 woningzoekenden hebben in oktober 2016 deelgenomen aan

Nadere informatie

concept-vragenlijst Deventer Wijkaanpak meningen van bewoners die betrokken zijn bij de Deventer Wijkaanpak

concept-vragenlijst Deventer Wijkaanpak meningen van bewoners die betrokken zijn bij de Deventer Wijkaanpak Nieuw logo wijkaanpak concept-vragenlijst Deventer Wijkaanpak meningen van bewoners die betrokken zijn bij de Deventer Wijkaanpak In de Deventer Wijkaanpak werken gemeente, instellingen en bewoners samen

Nadere informatie

April 2011. Rapport. Sociale huurwoningmarkt in de gemeente Enschede. Wetenschapswinkel UT

April 2011. Rapport. Sociale huurwoningmarkt in de gemeente Enschede. Wetenschapswinkel UT April 2011 Rapport Sociale huurwoningmarkt in de gemeente Enschede Wetenschapswinkel UT Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 4 2. Methoden 4 2.1. Literatuuronderzoek 4 2.2. Veldonderzoek 4 2.2.1. Vragenlijst

Nadere informatie

Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt

Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt Enquête; Jongeren en Starters op de Heetense Woningmarkt Vaak wordt verteld dat er in Heeten onvoldoende aanbod is voor jeugdigen en starters op de woningmarkt. Als Plaatselijk belang willen wij graag

Nadere informatie

Werkvormen Financiële Zelfredzaamheid. Theo Roos

Werkvormen Financiële Zelfredzaamheid. Theo Roos Werkvormen Financiële Zelfredzaamheid Theo Roos PROGRAMMA Werken vanuit een model 3 werkvormen, korte toelichting 1 werkvorm samen doen WERKEN VANUIT EEN MODEL Financiële zelfredzaamheid is het maken van

Nadere informatie

Subsidieregeling realisatie jongeren- en studentenhuisvesting (3B, 2015, 239)

Subsidieregeling realisatie jongeren- en studentenhuisvesting (3B, 2015, 239) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 112578 26 november 2015 Subsidieregeling realisatie jongeren- en studentenhuisvesting 2015-2018(3B, 2015, 239) Afdeling 3B Nummer 239 Publicatiedatum

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Op zoek naar een woning 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan, krijgt werk in een andere plaats of heeft

Nadere informatie

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens

Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor > kerngegevens Afsprakenmonitor regio Haaglanden > Halfjaarmonitor 2018-1 > kerngegevens Halfjaarmonitor 2018-1 kerngegevens Uitgevoerd in opdracht van Vereniging Sociale Verhuurders Haaglanden 4 september 2018 > rapport

Nadere informatie

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS HBO d.d. mei 2017

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS HBO d.d. mei 2017 TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS HBO d.d. mei 2017 Studie in Cijfers (vaak ook studiebijsluiter genoemd) geeft een beeld van hoe een opleiding aan een hogeschool het doet in vergelijking met dezelfde

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van Culemborg Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 17 april 2013 KOPIE AAN BIJLAGE 1 REGISTRATIENUMMER 1208556/7266 Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Discussienota impulsen op de woningmarkt van

Nadere informatie

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting - Feiten en trends 2010-1- Studenten Aantal ingeschreven voltijd studenten in bekostigde HBO- en WO-instellingen in Nederland 2009-2010 2008-2009

Nadere informatie

Eindverslag School Ex Programma 2011

Eindverslag School Ex Programma 2011 Eindverslag School Ex Programma 2011 Inleiding Het School Ex Programma is de afgelopen twee jaren uitgevoerd met landelijke middelen voor jeugdwerkloosheid onder toezicht van de MBO-raad. In 2011 is het

Nadere informatie

juni Jacqueline van Laar COLOFON

juni Jacqueline van Laar  COLOFON juni 2017 - Jacqueline van Laar info@schakelom.nl www.schakelom.nl COLOFON BELANGRIJKE NOOT VOOR DE LEZER Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

1 Startersonderzoek Doesburg

1 Startersonderzoek Doesburg DATUM 16 juni 2017 PROJECTNUMMER 221.105 OPDRACHTGEVER Gemeente Doesburg en Stichting Woonservice IJsselland Uitkomst enquête starters 1 Startersonderzoek Doesburg In de gemeente Doesburg zijn in het kader

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen

Onderwerp Beantwoording vragen PvdA-fractie inzake gebruik leegstaande panden om woningnood op korte termijn op te lossen PvdA-fractie T.a.v. Mevrouw A. Postma De Roede 12 9285 VK Buitenpost Dossiernummer : n.v.t. Stuknummer : n.v.t. Behandeld door : E. Idsardi Email : gemeente@achtkarspelen.nl Uw brief/mail van Uw kenmerk

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0866, d.d. 31 augustus 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Inschrijvingsduur woonruimte bij SLS Wonen; afdoen motie 15 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. de indicator inschrijvingsduur

Nadere informatie

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering

IDEE > PLAN > PITCH. In 3 stappen van idee { naar financiering In 3 stappen van idee { naar financiering Inhoud 1. Inleiding 2. De stappen 3. Stap 1: Het idee 4. Stap 2: Het plan 5. Stap 3: De pitch 6. Tips en Adressen Inleiding Je hebt een idee voor een nieuw bedrijf.

Nadere informatie

Woningbouw in de Utrechtse Heuvelrug. 30 maart 2015

Woningbouw in de Utrechtse Heuvelrug. 30 maart 2015 Woningbouw in de Utrechtse Heuvelrug 30 maart 2015 Inhoudsopgave Voorgeschiedenis Actuele situatie woningbouw Projecten in vertraging en uitvoering Toelichting op projecten in de dorpen Mogelijkheden,

Nadere informatie

5.1 Levensloop. 5.1.1 Leeftijd. 5.1.2 Opleidingsniveau

5.1 Levensloop. 5.1.1 Leeftijd. 5.1.2 Opleidingsniveau 5. WoningNet Studenten zijn niet de enige groep die actief is aan de onderkant van de Utrechtse woningmarkt. Een ander deel van de doelgroep bestaat uit alle mensen die via een inschrijving bij WoningNet

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 18 november Aan de Raad Nr: 2004-11-08 Schipluiden: 18 november 2004 Onderwerp: Notitie woningbouwprogrammering Midden-Delfland Aan de Raad Inleiding Voor u ligt de notitie woningbouwprogrammering waarin de uitgangspunten voor

Nadere informatie

2 124 Ik woon op dit moment bij mijn ouders/verzorgers 244 Ik woon op mezelf (alleen, op kamers, met partner, met gezin Ik woon in een woonzorggroep (met begeleiding) * Wat is je leeftijd?

Nadere informatie

Enquête Totale bevolking Aandeel Boerhaar 8 58 3% Boskamp 26 195 9% Den Nul 13 96 4% Eikelhof 1 8 0% Elshof 6 43 2% Herxen 2 15 1% Middel 3 21 1% Olst 74 577 26% Welsum 20 149 7% Wesepe 18 134 6% Wijhe

Nadere informatie

De binnenstad is een woongelegenheid in een stedelijk centrum, omdat daar minder en dure woningen zijn, en veel horeca, winkels en kantoren.

De binnenstad is een woongelegenheid in een stedelijk centrum, omdat daar minder en dure woningen zijn, en veel horeca, winkels en kantoren. Praktische-opdracht door Mere 1507 woorden 11 juni 2015 7 3 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Stap 2 Een wijk kiezen Wij kozen de Binnenstad! Dit leek ons een interessante wijk om te

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

nieuwz Nieuw wonen in oud Zierikzee Zeeuwland editie Zomer 2013 Kerkhof 1, 4301 BZ Zierikzee Telefoon 0111 418080 info@zeeuwland.nl www.zeeuwland.

nieuwz Nieuw wonen in oud Zierikzee Zeeuwland editie Zomer 2013 Kerkhof 1, 4301 BZ Zierikzee Telefoon 0111 418080 info@zeeuwland.nl www.zeeuwland. editie 3 nieuwz Zomer 2013 Buzee Nieuw wonen in oud Zierikzee Zeeuwland voor elkaar In dit nummer: Gesprekken bewoners fase 2 bijna afgerond Kennismaken met Bouwbedrijf Boogert uit Oosterland Familie Van

Nadere informatie

Huren. Zoekt u een huurwoning? Zo vindt u de woning die bij u past.

Huren. Zoekt u een huurwoning? Zo vindt u de woning die bij u past. Huren Zoekt u een huurwoning? Zo vindt u de woning die bij u past. Woningcorporatie Wonen Zuid beheert ruim 14.000 huurwoningen in Midden- en Zuid-Limburg. Wij weten dat iedereen bepaalde wensen heeft

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

1. Ik ben tevreden met mijn huidige woning

1. Ik ben tevreden met mijn huidige woning Oost west, thuis best In onze gemeente worden diverse woningen gebouwd en gerenoveerd. In welke mate bent u het (on)eens met de volgende stellingen. 6 1. Ik ben tevreden met mijn huidige woning 54% 5 4

Nadere informatie

StudentenMonitor Zwolle 2010 Een huisvestings- en woonwensenonderzoek naar mbo- en hbo-studenten in Zwolle

StudentenMonitor Zwolle 2010 Een huisvestings- en woonwensenonderzoek naar mbo- en hbo-studenten in Zwolle StudentenMonitor Zwolle 2010 Een huisvestings- en woonwensenonderzoek naar mbo- en hbo-studenten in Zwolle Utrecht, juli 2010 G.D. Bos, MSc Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van SSH Deze rapportage

Nadere informatie

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling

Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Maatwerkafspraken Woonruimteverdeling Voor bezit van Habeko wonen in de kernen: Koudekerk aan den Rijn/Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp en Benthuizen datum:10 november 2014 Vastgesteld door het college

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Profiel Leidenaar

Hoofdstuk 2. Profiel Leidenaar Hoofdstuk 2. Profiel Leidenaar Samenvatting Leiden telt begin januari 2001 ruim 117 duizend inwoners en bestaat uit vier stadsdelen, die samen weer zijn op te delen in tien districten. Eén op de drie (volwassen)

Nadere informatie

Oververhitte woningmarkt dwingt tot concessies

Oververhitte woningmarkt dwingt tot concessies PERSBERICHT Oververhitte woningmarkt dwingt tot concessies 9 op de 10 woningzoekenden stellen woonwensen bij voor ideale locatie Amsterdam 7 juni 2018 - Woningzoekenden nemen liever genoegen met een kleinere

Nadere informatie

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen

Uw zoon of dochter wordt 18 jaar. Alle financiële zaken op een rijtje. verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw zoon of dochter wordt 18 jaar Alle financiële zaken op een rijtje verzekering bedrijfsrisico hypotheek pensioen Uw zoon of dochter wordt 18 jaar en dat is toch een mijlpaal. Voor het eerst geheel zelfstandig

Nadere informatie

4.1 Levensloop. 4.1.1 Leeftijd. 4.1.2 Opleidingsniveau

4.1 Levensloop. 4.1.1 Leeftijd. 4.1.2 Opleidingsniveau 4. Studenten 1 Studenten vormen een bijzondere groep binnen het onderzoek omdat de specifieke vraag van deze relatief homogene groep een belangrijk onderdeel is van de onderkant van de Utrechtse woningmarkt.

Nadere informatie

BEHOEFTEPEILING JONGERENHUISVESTING

BEHOEFTEPEILING JONGERENHUISVESTING BEHOEFTEPEILING JONGERENHUISVESTING Gemeente Castricum November 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Tel.nr. 0229-282555 Rapportnummer 2015/168 Datum November

Nadere informatie

Onderzoek: File op de Woningmarkt 12 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk

Onderzoek: File op de Woningmarkt 12 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek: File op de Woningmarkt 12 januari 2019 Auteur: Petra Klapwijk Samenvatting Meerderheid wil dat beleggers meer betalen voor aankoop huis Het moet beleggers moeilijker gemaakt worden om woningen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Woonwensenonderzoek Valkenswaard %

Woonwensenonderzoek Valkenswaard % Woonwensenonderzoek 2017 De Metropoolregio Eindhoven laat sinds de jaren 80 met enige regelmaat voor de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant onderzoek uitvoeren naar de woningmarkt. In 2017 werd besloten om

Nadere informatie

IBG en GBA Een gevaarlijk koppel

IBG en GBA Een gevaarlijk koppel IBG en GBA Een gevaarlijk koppel Een onderzoek naar de gevolgen van koppeling van de bestanden van de Informatie Beheer Groep en de Gemeentelijke Basis Administratie Wetenschappelijk bureau ASVA OBAS Maart

Nadere informatie

Wonen in t Nieuwe Kampje

Wonen in t Nieuwe Kampje Wonen in t Nieuwe Kampje Uitleg over de toewijzing van woningen in t Nieuwe Kampje januari 2018 Wonen in t Nieuwe Kampje De bewoners van t Nieuwe Kampje vormen samen met de bewoners van Ter Beekhof en

Nadere informatie

Hoe zorg je voor een concreet en afgebakend onderwerp als je gaat starten met afstuderen?

Hoe zorg je voor een concreet en afgebakend onderwerp als je gaat starten met afstuderen? 1 Hoe zorg je voor een concreet en afgebakend onderwerp als je gaat starten met afstuderen? Versie 1.0, april 2019 copyright, Jouw Scriptiecoach BV 2 Inhoudsopgave Over Jouw scriptiecoach Hoe kies ik een

Nadere informatie

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving

Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Wijziging inschrijfbeleid en toewijzingsbeleid naar aanleiding van Europese regelgeving Met ingang van 1 januari 2011 gelden er Europese regels voor de verdeling van woonruimte van woningcorporaties. Woningcorporaties

Nadere informatie

TE HUUR: De Weide te Hoogeveen

TE HUUR: De Weide te Hoogeveen TE HUUR: De Weide 16-20 te Hoogeveen Vanaf: 125,- p/m2/j Zie ook onze presentatievideo en aanvullende gegevens op: www.deweide16-20.nl Binnenkort te huur De Weide 16-20 centraal gelegen in het druk bezochte

Nadere informatie

ONDERZOEK INFORMATIEVOOZIENING CAMPUSCONTRACTEN IN OPDRACHT VAN:

ONDERZOEK INFORMATIEVOOZIENING CAMPUSCONTRACTEN IN OPDRACHT VAN: NDERZEK INFRMATIEVZIENING CAMPUSCNTRACTEN IN PDRACHT VAN: Minor: Wonen Projectgroep: 1 Project: nderzoeksrapport Datum: 21 januari 2011 Docent: Siep van der Werf pdrachtgever: Wijksteunpunt Wonen Begeleidster:

Nadere informatie

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught

Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Naar een nieuwe Woonvisie voor Vught Stec Groep aan gemeente Vught Esther Geuting en Joep Arts 12 november 2015 Waar staan we nu? 10 september Informatieavond raad (startdocument) 17 september Commissie

Nadere informatie

Verhuis- en woonwensen van starters

Verhuis- en woonwensen van starters Verhuis- en woonwensen van starters Gemeente Amersfoort Sector Concernmiddelen Onderzoek en Statistiek Marc van Acht Uitgave en rapportage in opdracht van afdeling Economie en Wonen Onderzoek en Statistiek,

Nadere informatie

Voorrangsregels voor wonen in Poelenburg en Peldersveld Zaandam

Voorrangsregels voor wonen in Poelenburg en Peldersveld Zaandam Voorrangsregels voor wonen in Poelenburg en Peldersveld Zaandam Vragen en antwoorden Vragen over de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp) 1. Wat is de Wet bijzondere maatregelen

Nadere informatie